Balog Zoltán: Szakértelem helyett ima kell

2017 augusztus 8 10:01 de.22 hozzászólás

Debrecenben megszervezték a Magyar Baptisták Világtalálkozóját (MABAVIT). Az MTI pedig arról tudósít, hogy Balog Zoltán, az Emmi felkent minisztere fellépett ezen. Ezen akár meg is lepődhetnénk. Azonban, miután az első meglepetéseken túltesszük magunkat, megpróbálhatjuk megőrizni a komolyságunkat az általa mondottak kapcsán is. Hátha sikerül.

Az első meglepődést azért érezhetjük, mert a baptisták és reformátusok között nem mondható történelminek a jó viszony. De Luther kora már rég volt, és hazánkban nem is oly régi a református és baptista egyház közti hittanóra-hasznosítási együttműködés. Ami kétségtelenül az egyházi szembenállás erózióját mutatja. Amiért nem kár, és akár üdvözülhetőnek is tekinthetjük. Ugyanakkor egy erősen hierarchizált, személyi kultuszba hajló kormány minisztereként tevékenykedő református lelkész fellépése az alulról szerveződő közösségi elveket valló hit világtalálkozóján még tekinthető meglepőnek. Mármint akkor, ha mindkét oldalon megtartják a saját normarendszerüket. De ettől még a baptisták tekinthetik célszerűnek a jó viszony fenntartását a kormányzati erőkkel általában, illetve az oktatásügyi pénzek felett diszponáló miniszterrel is. Az egyre kevésbé szekularizált állam minisztere pedig szintén elmehet, és lehajolhat azért a pár szavazatért. Közeledvén a választásokhoz. Így Balog Zoltán vendégszereplése akár értelmet is nyerhet.

Ami még nem véd meg attól, hogy furcsán nézzünk ki a fejünkből akkor, ha néhány általa mondottat olvassunk az MTI interpretációjában. Leginkább azért, mert pár ponton eléggé elszólás-szaga van a közleménynek. Így például megemlékezik arról, amikor „a kommunista Magyarországon evangelizálhatott Billy Graham a tahi táborban”. Amiből részben az következik, hogy a kádárizmusról legfeljebb hallomásból visszamaradt ködös képei vannak a miniszternek. Azt ugyanis a leninizmus iránt hivatalból fogékony Kádár János sem említette, hogy Magyarországon kommunizmus lett volna. A komcsizás azóta van terjedőben. Különösen olyan kormány-, és Fidesz-tagok részéről, akik nem egy esetben igencsak érdekeltek voltak az MSZMP-ben. Akár csak olyan mértékben is, hogy az életben nem tanulhattak volna tovább a nyolc általánosnál, ha a szülők egyike-másika nem pártfunkcionárius. Ugyanakkor Balog kijelentésének másik fele is érdekes. Mert akkor ezek szerint mégsem voltak olyan nagyon elnyomva az egyházak, és kiközösítve az Istenben hívők, mint amennyire azt a Rétvári-osztályú figurák hirdetni szeretnék. Noha az is lehet, hogy Balog felszólalása óta már gőzerővel dolgozik a habonyi boszorkánykonyha Billy Graham kommunista ügynökként, illetve Soros-bérencként való azonosításán.

De nem kevésbé az őszinteség hangja szólhatott a miniszterből akkor, amikor olyanokat mondott, hogy bár „sok mindent nem jól csinálunk, de akik imádkoznak, arra kérik a mindenható Istent, a megváltót, hogy igazítsa ki, adjon jó tanácsokat, hogy jó irányba menjenek a dolgok”. Mert ezzel a napnál világosabban jelzi a nagyközönség felé, hogy a kormányzati szakértelem fabatkát sem ér. Annyira nem, hogy az országon a kormány már nem, legfeljebb az ima, és az ennek nyomán megvalósuló isteni csoda segíthet. Amitől Balog azt várja, hogy „a nemzet ügye jó irányba menjen”. Mert a kormányának áldástalan tevékenysége, a jelek szerint már a miniszter szerint is, csak út a szakadékba. Ugyanakkor a világi viszonyokra nézve is világos beszéd. Világosan jelezve, hogy a jelenlegi Orbán-kormány semmi szín alatt át nem adja a hatalmat. Isten meg segítse ki őket, ha akarja.

72K6D2OrA6bW1Z212ms

Balog vendégszereplése a MABAVIT-on tehát csak megerősíti azt a korábbi véleményt, hogy az ellenzék tulajdonképpen hálás lehet azoknak a Fidesz-közeli megszólalóknak, akik IQ-tesztekkel inkompatibilisen kapnak mikrofont. Az egykori rezsibiztos, Kósa, Balog és még néhányuk megszólalása sokszor leleplezőbb, mint az ellenzék, egyébként elég vérszegény, aktivizmusa.

22 hozzászólás

  • Valójában őszinte feltáró vallomást hallottunk

    A szegény Balog pátert már megint félreértették

    Az ember-miniszter „Balog Zoltán vasárnap a magyar baptisták 4. világtalálkozójának debreceni záró istentiszteletén ” osztotta az észt. Mármint azt ami helyette neki adatott.
    Elsőbb azt mondta, hogy „Magyarország, Európa, a világ jövője elképzelhetetlen az élő keresztény közösségek nélkül, akiket nem csak a hagyomány köt össze, hanem a krisztusi szeretet, a krisztusi küldetés”. Majd, hogy „a világ különböző részeiből érkezett magyarok itthon érzik magukat Magyarországon. …, ez az érzés több mint nemzeti összetartozás, de önmagában a magyarságunk nem fog megtartani bennünket, ehhez kell Jézus megtartó ereje.” Ami lássuk be nem túl tiszta ügy. De aztán rátett egy lapáttal kijelentvén: „Sok mindent nem jól csinálunk, de akik imádkoznak, arra kérik a mindenható Istent, a megváltót, hogy igazítsa ki, adjon jó tanácsokat, hogy jó irányba menjenek a dolgok”.
    Nos ezzel nehéz vitatkozni, bár én árnyaltabban fogalmaznék:
    szinte csak véletlenül akadhat olyan, amit nem rontunk el. Ami pedig az imádságot illeti nagyon úgy tűnik, hogy – ah egyáltalán – már csak abban reménykedhetünk. Annál is inkább, mert a derék páter és bandája gondolatvilágában a Szent Benedek rend híres jelmondatából (ora & labora) az utóbbi kimaradt!

  • NEM hinnem ,hogy sokat vesztek miven nem ismernem a nevezett egyeneket, de ketsegtelenul nem latok semmi embertelenseget abban hogy kulombozo protestans csoportok egyuttmukodnenek a szervezeteik, s lenyegeben az emberiseg kozos erdekeben.

    S hogy valaki, barki hitet, s jogat az „imadkozasahoz” nevetsegesse probalkozik tenni, az tisztan az 5-ik parancsolat a Saul Alinsky eroszakos celzatu ‘Szabalyok az agitatorok szamara’, amit kovet az cikk iroja ismet.

    S, ami az „imat” hatarozna meg, miert ne?
    Amikor a NASA kuldott egy mosogatogep meretu gepet a vilagurbe, amely ma mar az „Storoid-belt” -en kivulli messzesegben halad, amivel a technikusok kepesek problemak nelkul beszelgetni azzal, hat ki tudna bizonyitani hogy az emberileny eszmei-szllemi ereje nem lehetne hasonloan kepes ertekezni valami ismeretlen modon azzal a szellemi-erovel amely lehett volna pl. a Big Bang, vagy barmi mas tettek okozoja?

    Sot az u.n ESP, ami minden egyen szellemi kepesege,masok szellemi erejeivel kapcsolatot tenni,az konyen bizonyithato barki altal.

    Aki emlkezne a harmadik vagy negyedik eleimi „physikai-leckejere”, hogy minden fizikai mozgast,csupan valami fizikai ero okozhat
    .
    Tehat a kerdes, mi lehetett volna az az ero mai okozta pl. a Nagy Bumott. Mert az is fizikai eset volt.Hasonloan barmi mas fizikai esemeny a Vilagegyetemben.
    Letezne valami mas elmelet ???

  • aki tudja = csinalja.
    aki nem tudja = tanitja.
    no mostan aki se csinalni se tanitani nem tudja = az imadkozik erte.

  • Valami okbol igen gyaniton,hogy az cikkben nevezett illeto folyamodasa lett volna a „szakertelmek” mellozese ,vagy figyelemen kivul hagyasa az imadkozas helyet.

    Talan mert mar volt valami tapasztalatom a szerzo oszintesege es megbizhatosagaval?!

    Ketsegtelenul, nem igen ugyekszik megenyerni a cikkei polvasoit a szereny megbizhatosagval.

    De remlenem, hogy a regi Sztalinista „epito-kritizalasiamat” majd figyelembe venne ?

  • BARLEV,

    Szeretnem emlekeztetni az osi zsido mondasra;

    A bunet az Isten megbocsajthatja, De a butasagat azt orokre a sirba viszi !

  • Aggódva követem a Szerzőt, amikor az egyházak ügyeibe üti bele az orrát, ilyenkor teljesen elkapja a hév. „Luther kora” és az impliciten komcsizó(?) Balog köré sűríti jelen írását. Egyébként bárki hiteles információt szerezhet a MABAVIT-on elhangzottaktról az interneten, pár billentyű leütése után…

  • ISTVAN Nagy
    2017 augusztus 8
    12:46 du.

    Pitusz. Ugorj már neki mégegyszer a szövegnek. Aztán nyugodtan üss le pár billentyűt. Utána, amikor elolvastad a baptista és a református egyházak viszonyának történetét térj vissza a témára.

    Hidd el: menni fog.

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 8
    12:33 du.

    „Talan mert mar volt valami tapasztalatom a szerzo oszintesege es megbizhatosagaval?!”

    Azaz: egyszer sem sikerült még tételesen semmit cáfolni? Ez igen komoly elismerés a részedről.

    Egyébként, ha figyelted a saját munkásságodat, akkor tulajdonképpen a zsigeri beszólásokon túl, még szinte soha semmit nem tudtál tételesen cáfolni az általad kritizált kommenteket illetően.

    BTW, most sem említesz semmit, amivel nem értesz egyet, és tényszerűen igazolni tudnád az ellenkezőjét.

  • NAGY ISTVAN soraira;

    De itten a cel nem az ismerteteseik az olvasoknak, hanem mind a ragalmazo propagandak terjesztese.

    Mind ezek a „journalist”-ek a Marxizmus tanitvanyai.
    Azert nem reportokat, hanem agy-moso propagandakat terjesztenek. De mint elvtarsa bevalotta azert jutalmazzak a „lopot javakbol”.

    De legalabb azt magyarul, ill. magyarnyelv hasznalataval, s nem ossze-vissza abrodalt idegenszavakkal facsarnak el meg propagandaik cimeit is.

  • Christopher Adam

    Bendeguz,

    Fogdd vissza magadat. Ha valami szerinted nem tényszerû, akkor tételesen, konkrétumokra hivatkozva nyújts cáfolatot. Szerzõink magyar nyelvi tudását pedig elég nagy szemtelenség bírálnod, amikor Neked sikerült elfelejtened anyanyelvedet. Én Kanadában születtem és igyekszem megõrizni szüleim és nagyszüleim nyelvét. De van annyi önkritikám, hogy nem vádolom meg magyarországi szerzõinket — alaptalanul — magyartalan nyelvhasználattal.

  • Mr. Adamas; hat akkor miert nem teszi azt maga?
    Maga a moderator, figyelmeztette azokat a magyarorszagi szerzoket hogy hasznaljak tisztan a mgyar anyanyelvuket.

    Volt valah is a „cizulatlan”, es a „mamaluke” magyar szo ?

    Maga is eljelejtette Kazinczyt es tarsait, hogy miert szorgalmaskodtak a magyarnyelv eredeti formajaban megorizni ?

    Ugyszinten, hogy valosagokat irjanak, barmi politikai erdekeik vannak. A valotlansagokkal nem segitik am azon politikai celjaikat.

    Es miert engedi, sot serkenti is enfedni azt megallasnelkul, a durava tisztsegtelen kifejezeseket. Minden mas weblapoknak vannak alapszabalyai, s azt kovetelo betartani.
    En soha NEM necveztem senkit; „bolond”, „hulye”, „marha” „hazug”, „gonosz”, es „devil” .Az utolsot csupan a maga fonoke es az allando „piszkos pelenka szaga”-i jelzoket.

    Kritizalta azokat ?

    It’s not very fair even for a graduate and experienced journalists to be prejudice.

    As of Mr. Aczel, I only quoted what he printed and you published. None was groundless, nor my imagination .

  • ANDY MAGE soraira;

    OK, mire ohajt ellen-bizonyitekot?

    Mr Aczel sajat sorait idezztem !

    Ohajtana tollem az ellenbizonyitekot cafolni a szerzo bevallasait ?

    Reszemrol, Mr.Aczel elismeresemet nyerte oszintesegeert.

    De maga meg kovetel ellenbizonyitekot bevallasait cadolni? Nem tull vicces az ???

  • Ösmét egy jó cikk, és még csak két elmeháborodott köszörüli a nyelvét…
    A Rétvári osztályú figurák:) Ez jó::)
    Harrach-Semjén-Balog-Rétvári-Hoffmann-Hollik a rettenthetetlenek. A pápa verő fiúk:)

  • Bendeguz79,

    You’re a highly prejudicating, and probably instabilized one. On the other hand, you can’t write without mistakes and typos. So, your text become hardly readable, unclear and messy, even mossy 🙂

    Szóval, aki ennyire hibásan ír, nehezen olvas, és egyáltalán nem érvel, az tényleg ne nagyon tegyen szemrehányást. Mert kellő következetességgel el kellene menned egy tükörhöz, és irgalmatlanul szembeköpni saját magad.

    Egyébként, noha a cikkben lehetnek elírások, még akár tárgyi tévedések is, mert a cikkíró is ember, Te most éppen a szerkesztőt vegzálod, de egy betű érvet, tényt, cáfolatot le nem írtál.

    Tehát:
    vagy fogalmad nincs arról, hogy mit olvastál, csak zsigerből vagdalkozol;
    vagy fogalmad nincs arról, hogy mit írtál, csak próbálod leírni, amit egy pocsék telefonvonalon diktálnak;

    A kettő nem zárja ki egymást, de mindkettő Téged minősít.

  • Beneguz79
    es ki a jobudos f…..t erdekelsz te?
    te ne gyere itt osi zsido mondassal” plane nekem………………a te pofadbol az egy eros zsidza egy INZLTUS

  • „sok mindent nem jól csinálunk, de akik imádkoznak, arra kérik a mindenható Istent, a megváltót, hogy igazítsa ki, adjon jó tanácsokat, hogy jó irányba menjenek a dolgok”
    Ravasz fogalmazás ! De mit várhat az ember egy ilyen link alaktól mint ez a Balog?
    Végeredményben egy vallás nem más mint egy nézet. Sokszor egy vallás csupán idiótákká változtatja az embereket. A benne hívő embereket arrogáns, makacs, nagyképű fontoskodókká neveli.

    Ez a Balog nem más mint csupán egy populista, fasiszta kormány pártkatonája aki a gazdája irányadó utasításaira a tudatlanságot és a képzetlenséget híreszteli, ezen munkálkodik !

  • Mit keres itt ez a sza…elnézést…senkiházi Bendeguz ?

  • Christopher Adam
    2017 augusztus 8
    3:17 du.

    Bocsánat, de én is nehezen értelmezem Simay úr cikk folyamait.

    Pl. mit kell azt felhánytorgatni, hogy a baptistákat régen máglyára vetették a reformátusok? Ádámtól Évától is kezdhette volna ilyen alapon a cikket.

    Kommunizmus vs. szocializmus vita is teljesen mellékes szál, ami egy bekezdést kap.

    Szerintem nem elszólás volt Balog mondata, inkább önkritika.

  • A záró istentiszteleten (ahol az imáról is szó esett) a debreceni Főnix csarnokban többezer ember előtt a tárcavezető (aki többek között szót kapott) felhívta a figyelmet, hogy jövő januárban ünnepeljük a Szent Korona 1978-as hazahozatalának évfordulóját. Ennek kapcsán megjegyezte: annak idején voltak olyan magyar baptisták Amerikában, akik egészen Jimmy Carter elnökig jutottak Billy Graham baptista hitszónokon (aki nem véletlenűl evangelizált az évben hazánkban) és másokon keresztül, és elérték a korona visszaadását, ami máig ható történelmi tett volt !
    Egyébként elég izzadság szagú, belerúgni, egy nagyon sikeres vallási eseménybe…

  • slapaj
    2017 augusztus 9
    4:06 du.

    Az 1. világháború befejezésének 100. évfordulóját is jövőre ünnepeljük. Hol marad az áldozatoknak állítandó országos emlékmű, amit Orbán és Smitt Mária beígértek? Az ellenzéket se érdekli egyébként.

    Ajánlom mindenkinek inkább a Nagy Háború blogot! Amíg meg nem szűnik pénz hiányában …

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 9
    3:33 du.

    Egy tárcavezetőtől, abban az esetben, ha már csak az ima segíthet, az önkritikát úgy hívják, hogy Lemondás.

    Okvetlen idézd ide, hogy Balog mikor ajánlotta fel lemondását.

  • HAZAI LAMPA;
    Hat mi torteent volna a sok Vilag Baboru aldozataiknak az emlekere letezo emlekmuvekkel ?

    Meg az AVH kikepzo laktanyaja udvarn alt egy jeles emlekmu a habuk ladoztainak emlekere.

    Kadarek leolvasztottak volna mind azokat ?