Egy elpusztított közösségi kertről…

2017 augusztus 11 11:16 de.58 hozzászólás

Kedd reggel egy szomorú látvány várta munkatársaimat és önkénteseinket az ottawai St. Joseph’s egyházközségben. A templomi zöldségeskert, amit teljes egésézben arra használtunk volna, hogy népkonyhánkban egészséges ételeket szolgáljunk fel a rászorulóknak ismeretlen tettesek által el lett pusztítva. A paradicsom, a zöldbab, a paprika és a saláta több mint kétharmadát kitépték, a kertben lévő fapadot és egyéb felszerelést megrongálták–tették ezt pont az aratás előtt.

Christopher Adam. a St. Joseph's Parish igazgatója. (Fotó: Christine Maki/CBC)

Christopher Adam. a St. Joseph’s Parish igazgatója. (Fotó: Christine Maki/CBC)

Az angol nyelvű katolikus egyházközség három éve alakította ki a kertet, hogy a nyári hónapokban a naponta több mint száz rászoruló aki megjelenik a népkonyhában felszolgált vacsorán ne pusztán élelmet kapjon, hanem egészséges, helyben termelt zöldséget is. Például néhány hete, a nem túlságosan terjedelmes belvárosi kert annyi fej salátát termelt, hogy öt napon keresztül mindennap friss salátát szolgáltunk fel vendégeinknek a főétel mellett.

Az egyik önkéntesünk, aki immár két éve szolgálja egyházközségünket a 19 éves Aeden Jenish. „Nagyon frusztráló, mert nem tudjuk, hogy miért tették. Csak annyit tehetünk, hogy még keményebben dolgozunk annak érdekében, hogy minél több zöldséget termeljünk és hogy ismét gyöngyörűvé tegyük a kertet”–mondta a fiatalember a CBC közszolgálati rádiónak.

„Ez az incidens ugyan nyomot hagy rajtunk, de nem keserít el minket. Ahhoz a sok száz emberhez képest akik élvezték, megbecsülték és támogstták a kertet, csupán egy-ketten lehettek akik pusztítottak. A szeretet és a megbecsülés sokkal gyakoribb”–állt az egyházközség közleményében.

Az ottawai rendőrség vizsgálatot indított ismeretlen tettes ellen. Az egyházközség önkéntesei és dolgozói pedig a megbocsátás kihívása előtt állnak. És természetesen folytatni kell és folytatjuk is a napi ingyenkonyhát hétfőtől péntekig, 17 órától 18.30-ig.

A St. Joseph’s római katolikus egyházközség 1978-ban hozta létre a St. Joe’s Supper Table nevű népkonyháját. Az első években naponta szendvicseket készített sajátkezűleg az akkori plébános, Fred Magee atya. Ma viszont több tucat önkéntes és egy program menedzser szolgálja fel nap mint nap a vacsorát hajléktalanoknak, kisnyugdíjasoknak, fogyatékkal élőknek és a mélyszegénységben szenvedőknek.

A CBC közsolgálati média kiemelt figyelmet biztosított az incidesnek. A CBC rádió ma reggel tájékoztatta a lakosságot, ma este pedig a CBC televízió ottawai híreiben számolnak be az ügy újabb fejleményeiről. A CBC riportjainak köszönhetően jelenthetjük, hogy számos ottawai érkezett a templomba a hír hallattán saját kertjükben termelt friss zöldséggel és gyümölccsel. Igazán megható a főváros lakosságának szolidarítása.

58 hozzászólás

  • Sajnalattal olvasva karokozasokat. Sajnos vannak sokan a mai vilagban akik elvezik a karok okozasait, nem csak az anyagiakban, de az embereletelleni tetteket is. Nem hinnem hogy Istenfelok tettei volt az.

    Mit latok kisse magyaraztlannak,hogy egy oly vallasos egyen mint Maga, az ultra balodali eszmeket (ami az atheizmust karolja fel)vette magaenak. Nem velne azt ellentmondonak ?

    Ha jelezzhetnem, egy nehany kilo extra suly elleneben, megfiatalodott a Csaszy Zsolt ugye ota.

  • Meggondolatlanul és elhamarkodottan azt mondanám, a tettesek magyarok, magyar vérnek kell bennük folyni. Öncélú és ok nélküli pusztítást-rongálást a magyarok szoktak egymás között kivitelezni, persze nem a teljes lakosság játéka ez, hanem néhány elmeháborodotté. Érdekes módon ez a cselekedet főnixmadár módjára újjászületik, estek meg ilyen rongálások ötven éve is, amikor a kiültetett árvácskákat vitték haza, mint a cukrot.

  • Az emberi rosszindulat határtalan, sajnos!
    Persze vannak bosszú állok is!

  • remélhetőleg meg lesznek büntetve és az egyik büntetésük az legyen, hogy hónapokig a kertet ápolják, mint kényszermunka azaz börtönből a kertbe szakember kísérettel.

  • Szomorú történet, de Kanadában legalább a sajtó és a rendőrség ingerküszöbét megüti az eset.
    Nálunk napi szinten hadakoznak a gazdák és a kerttulajdonosok, hogy valamennyi a terményükből megmaradjon, nem áll melléjük csak a Jobbik, aki ez ügyben még a rasszista jelzőt is megkapja érte.
    …..
    „Az egyházközség önkéntesei és dolgozói pedig a megbocsátás kihívása előtt állnak.”
    Hehe, mindig mondom, hogy a magyarnál türelmesebb közösség nincs a Földön.

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    Bende Gaz 97 11:46

    A trollkodást magyarul úgy nevezik, hogy szarkeverés. A maga kommentje pont egy ilyen zavaros, szubjektív hablaty. Az vele a célja, hogy az ide tévedő fiatalabb olvasót félrevezesse, csak a lényegről terelné el.

    Amúgy a Kancellária kérdésében mindössze csak annyiban van önnek igaza, hogy ennek az elnvezése . p a r v e n ü . Führerünk a sok közül csak az egyik . s z n o b . megnyilvánulása. Merthát tényleg, kancellár, mint olyan nincs, de ugyanakkor van Kancellária, ill. hivatalosan Miniszterelnöki Hivatal, élén a kancellária miniszter Lázár Jánossal.
    – Na, Ezt bogozza ki troll pajtás ! 😀

  • "tisztelhölgyeimésuraim"

    A technika ördögének jóvoltából a Biztosítás=Biztonság c cikkhez írt kommentemet írtam ide. Bocsánat!

  • Nem kell durváskodni, hogy a magyar az pusztit, és biztosan magyar volt. Már miért lett volna az? Más nációban nem akad vandál és pusztító, aki élvezetből pusztít? Na ne már ne legyen. Bárki is volt az elkövető a cselekedete nem éppen normális emberre val. Eleve minden olyan embernek valami defektje lehet aki akarva pusztítja rongálja a természetet.

  • „tisztelhölgyeimésuraim”
    2017 augusztus 11
    1:51 du.
    mindegy a bende guzi val itt is sokunk nak tele a hócipellője…valami olyan kismáretű billentyűzete lehet, hogy néha 4-5 betüt is leüt eccerre és nem olvassa vissza mert ő ttuggya mit akart a többiek: a nagyérdemű meg nekik annyi tisztedletlenség és udvariatlanság

  • Nagyon sajnálom, gonosz emberek mindenhol vannak. Átérzem mit veszítettetek, hiszem én is rendszeresen (havonta 1x)főzök a szegényeknek 140 adag ételt.Tudom mit jelent ez nekik, legalább a hétvégén esznek meleg ételt….

  • Drizari
    2017 augusztus 11
    12:00 du.

    Ne magadból indulj ki!

  • Persze a KMH-on tobben, s nem csoda hogy kik, de meg az egyhaz jotekonysaga elleni buntettet is kiforgatjak szemlyellenes gyulokodesekre.

    Nemely megjegyzesek utan talan elhihetove tunne hogy mint valaki veli hogy csak magyrok mentek Kanadaba azt elkovetni.

  • lelszi,

    magadra vetted? 😀

  • Drizari A céltalan pusztitás nem magyar tulajdonság, bármely népcsoport elkocsosult tagja képes rá.

  • Llanfair,

    akkor te még sose láttál Budapesten kifosztott virágágyásokat. 😀
    (a cigányok veteményest dézsmálnak, és tyúkot lopnak)

  • A cikkel kozolt keprol ugy tunik, hogy Mr.Adam mogott a Parish parking lotja, s a jobb valla folott meg lathato a Parish be-vagy kijarata.
    Nem hinnem hogy nem letezne ottan biztonsagi camera, amely talan adna elegendo kepet az esemeny elkovetesen.

    Nem igen velenenk hogy fenyes nappal tortent, de ha kartevok kepesek voltak a vegetable dobozok kozott jarkalni, tetteiket elkovetni, az lathato lenne a biztonsagi videon is?! Talan a rendorseg vizsgalta azt mar?!

  • Egy masik kovetkeztetes.

    Nem tudom hogy hol van a St. Joseph Parish, (igen Kanadaban, ha valki langesz arra tenne megjegyzeseket) milyen geographiai korulmenyek kornyek kozott, de vadallatok, mint demvek, szarvasok, ozek, nyulak, rokak, armadillok, opossumok, racoonok nagyon sok amerikai (USA) varosokban, s nem csak a suburbokban, minden-napi problemakat jelentenek. Itten meg a kigyok es aligatorok a problemak, mert kedvelik az emberi lenyeket vacsoraikra is am. Maguknal lehet meg a moose is egy problema.

  • RODEO36 kedves soraira;

    Sajnalom Rodeo, nem igen tudna barki is megalni a maga velemnyeit megjegyzes nelkul hagyni.
    De ugy tunik soraibol hogy a maga valamije van tele valmivel.

  • Drizari Nem azt mondtam, hogy a magyarok közt nincsenek vandálok. Ilyet sajnos nem tudok állítani. Azt jeleztem, hogy minden népcsoportnak van egy rétege, mely a vandálkodásban látja élete értelmét.

  • Igazán sajnálom! Remélem, a követőket elfogják…mielőtt esetleg máshol is rongálnak!

  • Persz az ilyen tettek rosszul esnek mind azoknak akik szorgalmasan dolgoztak fris zoldsegeket termelni masok szamara.

    De nezzek a masik oldalat, senki nem serult meg.
    Chicagoban egy week-enden kb. egy tucak egyen van meglove.
    Uk-nagy-mamaktol a csecsemokig. Legtobbjuk nem eli tul.

    Sajnos ez lett a vilag ma.
    De biztosak lehetnek ,hgoy nem valami Istenfelo es erkolcsos egyenek tetek a pusztutastokat.

    Talan fogadhatnek, hogy valami Istentelen, aki csupan a szelszoseges elvek altal befolyasolva minmt a Marxism, evolucionism, szocializm, Darwinism, Freudosm. S mind azon befolyasolo eszmek amely az emberi lenyt az allat-vonalara szallitotta le. Mind mai erkolcstelen befolyasok ami gyakran csak buntettekre, eroszakoskodasra, embertelnsegekre, meg legveszlyesebb kabitoszerek hasznalatara vezet elobb utobb.
    A tettek kezdothet ilyen vandalizmussal de a lejton nincsen megallas !

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 11
    4:15 du.

    ez alábbi izé, milyen nyelven van? és mit jelent?>>>

    „tudna barki is megalni a maga velemnyeit”

    különös tekintettel a: „velemnyeit” érdekelne, lehet, hogy: alsó kikeleti fészer kuruc??? északkeleti hottentotta??? de ilyen szótáraim nincsenek, megfejtenéd, hogy a nagyérdemű olvasósereg is részesüljön eme grammatikai agytekerészeti körgugolászati tovalöködöm ben???

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 11
    8:45 du.

    ez meg a „Halotti beszéd” Bende Guz 79 ben készített átirata???

    „Talan fogadhatnek, hogy valami Istentelen, aki csupan a szelszoseges elvek altal befolyasolva minmt a Marxism, evolucionism, szocializm, Darwinism, Freudosm. S mind azon befolyasolo eszmek amely az emberi lenyt az allat-vonalara szallitotta le. Mind mai erkolcstelen befolyasok ami gyakran csak buntettekre, eroszakoskodasra, embertelnsegekre, meg legveszlyesebb kabitoszerek hasznalatara vezet elobb utobb.”

    es uk muk suk sek tok vono tlalom és tök terített betli???

    az a gonosz „Freudosm” az kinek az ángya? és hogyan kell megenni? kanállal?, vagy pálcikával?, esetleg: szívócsövön?

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 11
    8:45 du.

    szerény, de őszinte érdeklődéssel teli kérdés, mehet?

    „lejton” az mit jelent és milyen nyelven?

    esetleg, netántán elfogadnál egy szerény javaslatot? emezen „szó”lehetséges e, hogy a lejtmotiff és az ajto kombinációja külső telkeschhy Schtájjer koboldosról???

  • Bendegúz sorait silabizálva, felmerül az emberben: talán tényleg jobb lenne valami bódítót használni. Mert újra és újra kétségessé teszi azt a hitemet, hogy az ember értelmes, és gondolkodni képes. Mi a túró köze van a marxizmusnak, vagy az evolúciónak ahhoz, hogy pár vandál feldúlt egy kiskertet? Még az is lehet, hogy középosztálybeli,fehér kamaszok voltak, akik beszívtak,és valami „bátor”tettre vágytak. Nem lennék meglepve: Budapesten érdekes dolgokat művelnek a bulizni járó „turisták”.

  • A darwinizmus vandalt csinal az emberbol? A hulyesegnek tenyleg nincs hatara?
    Nem hittem, hogy jon valaki, aki x nagysagos asszony ala kepes menni szinvonalban. De jott y, es toronymagasan gyozott. Gratulalok a ketes sikerhez.

  • Sajnálatos ez a szörnyű vandalizmus. Remélem, elfogják a tetteseket, bár kamera nélkül nincs rá nagy esély.

    A hajléktalanoknak meg kell mondani, hogy még egy ilyen, és nem lesz több kerti vetemény. Akkor talán ők is ráfigyelnek a kertre éjszakánként, ha esetleg az utcán laknak.

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 11
    4:11 du.

    Az őzek meg a nyulak tényleg nagy kárt tudnak okozni. De azok csak lerágják a zöldséget, nem tépik ki! És a lábnyomaik is látszanak.

  • Drizari
    2017 augusztus 11
    3:56 du.

    „Llanfair,

    akkor te még sose láttál Budapesten kifosztott virágágyásokat.”

    Az árvácskákat el tudják adni a piacon. Még a sírról is lelopják a virágokat, aztán máshol meg árulják!

  • Gudrun a minap ünnepelte születésnapját. Nem tudom, mennyien köszöntötték e jeles napon. Tudni róla, hogy imádta az apját, aki őt szintúgy, és aki sokszor vitte magával vidéki kiküldetéseire. Gudrun betöltött életkora a német abc nyolcadik betűjével egyezik, ami nyolcas számot szeretik Magyarországon elég sokan kettőzve használni, de van olyan netes magyar honlap, ami háromszorozza. Ugyanis Gudrun betöltötte a 88-dik életévét.

    Jutott eszembe mindez annak kapcsán, hogy Figyelő már nem egy elsőáldozó kislány, és Bendeguz79 sem most gyújthat rá először édesapja kínálta cigarettára, aki tárcájából kínálhatta őt, ha dohányzott, s Bendeguz79 se biztos, hogy élt is volna a füstölés szenvedélyének, s lám, idős koruk ellenére mindketten itt szorgoskodnak a KMH komment szekciójában. De vissza Gudrunhoz.

    Édesapja annyira szerette kislányát, hogy naplójában megemlítette egyik kiszállása alkalmával az akkor 12 éves lányát:
    „Ma ellátogattunk a dachaui koncentrációs táborba. Mindent láttunk: a körtefákat, az összes olyan festményt, amelyet a foglyok készítettek. Csodálatos volt. Ezt követően sokat ettünk. Nagyon szép volt.”

    Az egykori kislány teljes neve: Gudrun Margarete Elfriede Emma Anna Himmler. Halála után is imádta az apját, az emlékének élt és él ma is. Nézeteitől semmi nem tántorította el, sőt, még a Stille Hilfe tagja is lett, és aktívan segítette a bajba került Anton Malloth visszavonulását. Ez a szervezet nyújtott segítséget sokak mellett Eric Priebke-nek, vagy Klaas Faber-nek, de segítik az elhunyt Martin Sandberger családját is.

    Mindezt miért írtam le? Talán mert ahogy nem meggyőzhető ész érvekkel Gudrun, ugyanúgy nem lehetséges más belátásra bírni Figyelőt és Bendeguz79-et. Félreértés ne essék, ez nem életkori sajátosság, hiszen hozzájuk képest Boda Marcsi csak egy tinédzser.

    (és miért pont ennél a cikknél írtam le mindezt? Csak)

  • TALALOM megjegyzesere;

    Hogy mi koze van a Marxizmusnak az istentagado magtartasra?

    Nagyon sajnalom ha azt maga a Marxizmus elveinek eskudt huseges kovetoje nem hajlando bevallani azt a tenyt.

    Aczel elvtarsa ember volt bevallani nem csak magatrtasait de meg tetteit is. Tehat melyikuk az „ontudatosabb elvtars”?

    Nem a marxizmus kovetelmenye barmit kovetni, tenni a celok eleresere? Az u.n. „The end justify any means”.

    S az elvtarsnonek miert kellett a vandalizmust rogton
    a faji es osztaly-harc celjara forditani?

    Kerdedore tette,hogu „mi a turo koze van ahoz a Marxizmusnak es evulucinak?”

    Egyszeruen mert mindazok az elvek celjainak eleresere az emberi lenyt nem egy erkolcsi-kepessegel levo felsobbrendo lenynek hanem csak a materialista alapon az allat vonalara sulyesztettek.
    S az allatok csak az osztoneik alapjan letezznek, nem erkolcsi hatarozat kepesseg alapjan.
    Maga tudna azt jobban mint hogy kerdeznie kellene?!

    S probalja elhitetni az olvasokkal hgoy Budapesten a turistak lopjak el a viragokat a temetoben a sirokrol?

    Amig a St.Jozsef Parish tagjai imadkoznak a vetkezoik tetteinek megbozsatasaert.
    Melyik az erkolcsosebb es humanisabb?
    Melyik a liberalisabbnak velheto magatrtas ?
    Melyik hasonlit a Marxista Leninista manifeszto elvere?

  • Hazai Lámpa
    Montrealban is ellopják a temetőben mások virágait! A bűnözés nemzetközi!

  • YEAH FIGYELO, az az igazi GLOBALIZMUS !

    De kik altal es hogyan kezdodott?

    (Ma a vilag gazemberei egyesultek) Hmmm???

  • Drizari
    2017 augusztus 12
    6:46 de.
    Fogalmam sincs ki az a Gudrum. Himler nevét sajnos hírből hallottam , azaz éltem már akkor .
    Megtisztelne mindnyájunkat, ha nem egy nácihoz hasonlítaná azt a személyt, aki véletlenül itt nem balos!
    Az nem feltétlenül náci!
    Sőt, nagyon sok volt náci lett komcsi!

  • Ha jól értettem, a zöldséget nem ELLOPTÁK, hanem tönkretették és otthagyták. Ez tehát vagy bosszú, vagy virtus…

    Egyébként pedig az lenne az ideális, hogy MINDENKI a maga természetes (kereskedelmi) útján be tudná szerezni a friss zöldségeket magának. A kert hobbikert lenne, és akkor ilyen tetteken túl lehetne lépni azzal, hogy valaki idétlenkedett, de majd benő a feje-lágya…

    De a világ nem erre tart.

  • Tisztelt C.Adam !
    Tanévben, egy kicsit én is kanadaiként élek, megérintett ez a hír ! Tisztelje meg, az itt érdeklődőket, azzal, hogy a „nyomozás” eredményeiről akár kommentben is beszámol..

  • Almási Alma
    2017 augusztus 12
    6:51 du.

    nagyon rosszak azok a szabványok amelyekből a minimumot alkalmazva az építési vállalkozó épít családi házakat és a két ház között kettő láb azaz 61 centiméter távolság is lehetséges és egy előkert ha nagy lábad van kilóg az utcára a bejárati ajtótól és akkor a tőzveszélyről nem is beszélek ájrópában még mindíg érvényben van az a bombázások kárainak minimalizálására, hogy két egymás melletti ház árnyéka nem érintheti a másikat, vagy ikerh
    zként kell nyílvántartásba venni ami jelentős értékcsökkenés

    és akkor lehetne mindenkinek kis hobbykertje amiben lehetne zöldsége és epre málnája ribizlije és egrese meg csersznyéje meggye és diója

    dehát egy toronto i taxis nak van igaza amikor mutattam neki, aszon’ta: these crooks are such as

  • No hiszen, én meg a baloldal … de Figyelő szellemileg már nem változik.

  • HAZAI LAMPA gyanuira;

    Igaza van, a byuszikak a zoldsegek yrozseit rahcsaljak.
    Az ozikek meg a magasabban levo leveleket eszik sot tepik.

    Nem tudom mifele allatok letzzhetnenek ottan a Parish kozeleben, de ittan a medvek sokkal sulyosabb karokat okoznak neha,meg szet-telpek a garag-ajtomat.
    Neha, az idojarastol fugguen, keves tolgyfa-makk van, s akkor mennek elelmet talalni barholo is az leheto.
    S leggyakrabban a hazakban szagoljak amit fogaszthatnak. De meg a hazi-allatokat, kuthuskak es cicak es aldozatul esnek.
    De az eslo karokozo az armadilliok.Felturjak az egyesz kerte, sot meg a bejaro-utat (driveway) is, mert amikor nincs eso melyebre szukseges nekik asni a gilisztakert.

    Na de volt marindenfele gyanusgatasok.
    Nemlyek biztosra vettek ,hgoy magayrok tettek a kart. Biztos valami Orbanistak.
    Vagy biztos hogy feher kozeposztlybeliek.
    lehetseges hogy valami allatok is, mint emlitve.

    De a leg nagyobb lehetoseg hogy valami utccai-suhancok, akik nem hihetoen tisztesseges erkolcsos nevelesben reszesultek. De, sajnos az ma vilagszerte megy,s jeleztem ,hogy mi altalanos korulmenuek serkentik azt.
    De tobben azt nem lattak lehetosegnek.
    Remelve nem ismetlik tetteiket.

  • rodeo, félreértettél.
    Arról írtam, hogy mindenki tudja megvásárolni a friss gyümölcsöt a maga erejéből. Az a kert meg legyen hobbikert.

    Hogy mindenkinek hobbikertje legyen, az marhaság.

  • Almási Alma
    2017 augusztus 13
    10:34 de.

    szóval marhaság…miért is??? végre láthattyuk Ontario szerte, hogy a tszcs-k mintájára egyre inkább kialakulnak a közös gazdaságok, és jót is nemcsak szépet termelnek, de a családi háznak az is egyik nagy előnye kell, hogy legyen, hogy bizonyos dolgokat…dehát -tudom, tapasztaltam- olyan hülye rendeletekkel miszerint össze kell gyűjteni és nem komposztálni meg / vagy elégetni a lehullott lombozatot (jaaa, hogy az egész város tűzveszélyesre épűl és még csak remény sincs arra, hogy ne erdők kiírtásával készűljenek olyan fakalyibák (3-4 szintes) amelyekben olyan pazarlás folyik a most millió hektáron leégett erdők „olcsó” faanyagával, hogy normális országban ezért életfogytig tartó börtön járna… és akkor 25 évenként újjá kell építeni pedig a mortgidzs még le sem járt, vagy fekete penész és halálos kórok terjengenek a rothadó béjzmentekben és a rothadó padlószőnyegekben a világ összes fertőzése ott nyaral és röhög növelve az egészségügyi költségeket

  • Ez a Bendeguz79 nagyon lejáratja magát. Leginkább azzal a mentális törpeséggel, h fel sem fogja, h milyen kritikán aluli baromságokat ir le. Ha felfogná, nem irná le.
    Boldogok a szellemi szegények!

  • Drizari
    2017 augusztus 13
    7:50 de.

    De a magáé sajnos változik, egyre rosszabb lett!

  • ORBANFUN soraira;

    Na de mia az ami ellen maga tiltakozik soraimban ?

    Megtudna nevezni?

    Ha nem is eggyezne meg soraimmal ,de kepes cafolni tenyekkel?

    Nem ragalni a mehjegyzesre csak szemlyi serteseket dobalni, az am az igazi „baromsag” !!!

    Megjegyzese alapjan maga vilag leg-boldogabb egyene;))

  • DRAZIRI Figyelojoz cimzett soraira;

    Maguknak szukseges „valtozni” ill.felebredni es eszzre jonni. Makuk akik elmuloban vannak vilagszerte mint a legyek az osz vegen.

  • Nagybátyám lakott olyan Angyalföldi 4 emeletes házban az ötvenes években, ahol minden lakáshoz elkerítettek külön 3 m2 hobbikertet. Ja, azon termelték az éves zöldségszükségletüket. Ahogy nemrég panel-lakótelepen is próbálkoztak, aki igényelte, kapott 3 m2-körüli földecskét. Naccerű volt! Az egészséges élelmezés csúcsa!

  • Bendeguz79
    2017 augusztus 13
    4:06 du.

    bende guzika…majd ha „mekkkkktanúcc” magyarul és helyesen írni, elolovasod és korrigálod agymenéseidet, mielőtt a nagyközönségre borogatod, mint azt a biznyos küblit akkor már legalább jólneveltnek mondhatnád magad, de a tartalom …ha na az hahahahahaha>>>
    „a mehjegyzesre csak szemlyi serteseket dobalni”

    ez így ahogy van egy gyalázat és személyre szóló sértegetés…légyszives a sertéseket se bántsad, azok hasznos és okos állatok, veled szemben

  • Akkor felhasználom az alkalmat egy kis propagandára. Budapesten -lassan, de szívósan – terjed a „városi kert” mozgalom. Olyan földdarabokat gondoznak a közelben lakók közösségei, amik már nem járdák – tehát nem a háztulajdonos felelőssége a rendben tartása, de nem is közutak tehát a Főkefe sem törődik vele. A házak között zöldséget, forgalmas utak mentén virágot ültetnek (nem is ajánlanám senkinek, hogy pl. az Üllői út partján termett salátát fogyasszon). A XIX., (Kispest) a főváros legélhetőbb kerülete. És nemcsak a 107 éves Wekerle-telep, ahol a munkások és tisztviselők részére épített lakásokhoz saját használatú kertecske is van – hanem a panel lakótelepek is. A terek tiszták, szépek, gondozottak, most éppen a városszerte kedvelt piac környékét rakják rendbe: ez az egyike az utolsó zűrös területnek. Ami fontos: a kerületet az elmúlt 27 évben irányították szabaddemokraták, MDF-esek, szocialisták: de a fejlesztés, rendben tartás fő irányai maradtak. Legfeljebb az utóbbiak nagyobb gondot fordítottak a panelházakra.
    Főkefe: a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. „népi” neve.
    (Már nem abban a kerületben lakom: de szeretnék visszamenni.)

  • talalom
    2017 augusztus 14
    2:54 de.

    a toronto i polgi nak kellene erről képeket küldened
    [email protected]

    itt egymásba érnek a házak két felhőkarcoló egymástól olyan távolságra van, hogy a 45. emeleten át lehet dobni egy macskát a másik épület erkélyére

    terület lenne de a developer -ek nem törődnek semmi mással, mint a profittal, hogy az egész randa??? a kertvárosokban is csak az utcákon vannak fák (néhány az előkertekben) mert nem fér el a zsebkendőnyi „telken” ha 42 -esnél nagyobb lábad van állandóan trespass -olsz a szomszéd telkére…egyébként is nagyon sokan assziszik, hogy a saláta és a retek az Loblow ban terem a polcon

  • talalom
    2017 augusztus 14
    2:54 de.
    Örülök, hogy vannak még megelégedettek Budapesten.
    A kiskertek és „háztájiak” a kommunizmus alatt jöttek divatba, mikor mindenki személyes birtokát államosítottak!

  • Figyelő
    2017 augusztus 14
    11:19 de.
    essem igaz…nekünk ragyogó 650 négyszögöles „paradicsomkert”-ünk volt a fővárosban, igaz, nem a VII. vagy a VIII. kerületben a Nagybérkocsis utca i gang alatt…bár ott is voltak a poroló k alatt mellett kis muskátlis virágágyak

    ugye te már láttad Lenin -t is???

  • Röe3ö!Olyn panelházban laktam, ahol akkora park van a két ház között, hogy régen augusztus 20-án divat volt rendőrségi napot tartani. Leszállt a parkban egy helikopter, a sétáló részen meg fák között függőhidat. kötélpályát raktak föl. Ráadásul nagyon szépen rendben volt mindig, rendszeresen gondozzák, fejlesztik: külön kutyafuttatót építettek, a betonos labdapálya tartán burkolatot kapott. Ilyen nagy park persze nem mindenhol van, de a hetvenes-nyolcvanas években épült tízemeleteseknél úgy tervezték, hogy valamelyik oldala kapjon napot, ne árnyékolja be a szomszéd ház.
    Talán szerencsém volt: három lakótelepen is laktam, mindegyiknél messzire lehetett látni a negyedik-ötödik emeletről is. Mind pesti: újpesti, kőbányai és a kispesti – nem valami káderdűlők. Keresek képeket, küldök.

  • Ja, Rodeo! Neked küldeném – nem tudok angolul, szegény polgi nem tudná mire vélni…

  • http://mapio.net/pic/p-47944830/
    http://mapio.net/pic/p-47944830/
    A szemközt látható hosszú házban laktam, (Toldy utca)
    http://mapio.net/pic/p-47944830/
    Ez ház másik oldala felől a kilátás.
    Ráadásul nagyon jó a közlekedése: a 3-as metrótól 1 villamosmegálló, onnan a Belváros 25 perc.
    Bár a hármas metró nem valami bátorságos mostanság. De hát minek annak a 300-400 ezer embernek, aki naponta ezen utazik?! Kell a pénz a 15 ezres Hódmezővásárhelynek villamosra – nem röhögni: tényleg. Lázár úrnak is jár, ha a felcsúti kisvasút meglett: azon fél évig (télen nem jár) naponta 5-6 utas is előfordul!!!

  • talalom
    2017 augusztus 14
    8:25 du.

    háát van is valami a linkeken meg nem is, azt lett volna jó látni, ahogy a lakók élnek a parkban és mit is csinálnak ahhoz, hogy szép és tiszta maradjon…de, hogy tudd, elküldtem magyarázattal és kiegészítéssel…ha kapok választ (kértem) akkor majd lefordítom neked itt…errefelé a politikusok szoktak reagálni, pláne ha valaki megpiszkálja az ego jukat (és nem jön ki a fekete autó éjszaka)

  • talalom
    2017 augusztus 14
    8:25 du.

    ” nem röhögni: tényleg.” Valóban , ezen sírni kell! Valódi „Üzemi Lap” stílus! 🙂

  • talalom
    2017 augusztus 14
    8:04 du.

    Van, ahol úgy épültek a tízemeletesek, mint amikor a dominót sorba rakják. Az volt a lényeg, hogy ne árnyékolják egymást, de kilátás legfeljebb a szélsőnek a kinti oldaláról van. Átlátnak a szembelévő lakókhoz, ha nincs függöny, még az öltözködést is látják. Köztük kiégett gyep van, és nyárfa, ahol még nem kellett kivágni a viharok miatt.
    Sokkal jobbak a 4-5 emeletesek, ahol a ház előtti virágágyakat szépen gondozzák a lakók.

    Említsük meg, hogy a mostani lakóparkokban is az a cél, hogy minél több lakást, minél kisebb helyre bezsúfolhasson az építtető.

  • TALAOM kuldemnyeire;

    Koszonot a Pesti, Kispesti es Mexicoi kepek kuldeseert.
    A hirdeteseket nem hianyoztuk, de valkinek szukseges fizetni mindazert.

    Ha kerdezhetnem szemlyes megtorlasoknelkulli valaszok hianyaban,; tervezeve a mai lakasok a regebb szoviet stylusu KESKENY szobakkal ?

    Az rem meglepett engem mikor ott jartam 1990-ben.
    De ugyan azt lattam a volt Szoviet uniban mikor latogattam az „os-magyar-hazat”,s az ottani os-rokonokat.