Két hét alatt 3.800 menekült-kérelmező lépte át illegálisan a határt Québecbe

2017 augusztus 17 2:01 du.30 hozzászólás

A Kanadai Királyi Lovasrendőrség (RCMP) adatai szerint történelmi szinten van az illegális határátlépők száma. Elsősorban Haitiből, illetve a szigetország 2010 óta az Egyesült Államokban élő állampolgárai érkeznek menekült-kérvényezőként Kanada francia többségű Québec tartományába, a kanadai-amerikai nemzetközi határon keresztül. Júliusban 2,996 volt az illegális menekült-kérvényezők száma. Auguszt 1 és 15 között pedig 3.800 menekült érkezett így.

„Ezek egyszerűen példanélküli számok”–mondta Claude Castonguay, az RCMP szóvívője. Hozzátette, hogy a lovasrendőrség most már napi 24 órában felügyeli a határvidéket. Hangsúlyozta, hogy minden elfogott határsértőt megvizsgálnak, de hozzátette: az egyetlen bűn amit elkövettek az a szabálytalan határátlépés.  Castonguay szerint nem jelentenek semmilyen biztonsági kockázatot Kanada számára.

Jelenleg 1.200-ra tehető azok a menekültkérelmezők száma, akik egy adott pillanatban a Saint-Bernard-de-Lacolle határnál várakoznak biztonsági vizsgálatra. Összesen harminc határellenőrrel kellett megnövelni a Saint-Bernard-de-Lacolle személyzetét a menekülthullám miatt.

Egy kanadai rendőr állít meg illegális határátlépőket  Saint-Bernard-de-Lacolle-nál.

Egy kanadai rendőr állít meg illegális határátlépőket Saint-Bernard-de-Lacolle-nál.

Az egyik ok, hogy ennyien érkeznek az Egyesült Államokon keresztül illegálisan Kanadába az az, hogy hamis, megtévesztő hírek terjednek közösségükben a kanadai liberális kormány menekült és bevándorlási politikájáról. Az a hír terjed, hogy a szövetségi liberálisok közvetlenül arra kéri a karib ország állampolgárait, hogy minél többen érkezzenek Kanadába. Ilyen felhívást soha nem adott ki Kanada kormánya, még akkor sem ha a kabinet valóban azt hangsúlyozza, hogy Kanada továbbra is egy befogadó ország és társadalom. A bevándorlás, menekültügyi és állampolgársági minisztérium szóvívője arra emlékeztetett, hogy 2016-ban a Haitiből érkező menekültek 50 százaléka el lett utasítva.

Kathleen Weil, Québec tartományi bevándorlási minisztere elmondta: jelenleg 3.307 menekült kapott ideiglenes szállást a tartományban, elsősorban Montreálban, ahol az olimpiai stadiont menekültszállóvá alakították át.

Québec liberális kormánya segítséget kért a szövetségi hatóságoktól, mert egyre nehezebb a menekültválság súlya. Weil örömmel fogadta a hírt, hogy az Ontario tartománybeli Cornwall városa át tud venni tőlük 300 menekültet. Ottawától is azt kérik, hogy alakítsanak ki a fővárosban ideiglenes menedékhelyeket.

Québec liberális kormányfője – Philippe Couillard – igyekszik hangsúlyozni: „semmilyen garancia” nincsen arra, hogy a menekültkérvényeket elfogadják. „Nagyon szomorú, hogy ezek a kiszolgáltatott embereket afelől győzték meg, hogy könnyű lesz számukra Kanadába és Québecbe menekült-státuszt kérni. Nem lesz egyszerű folyamat”–mondta a tartományi kormányfő. Ugyanakkor hozzátette: minden québeci kötelessége, hogy emberségesen és igazságosan bánjon a kérvényezőkkel.

Québec jobboldali ellenzéke – a Coalition Avenir Québec, vagyis a Québeci Jövő Koalíciója – azonban a liberálisokat hibáztatja. „A liberális politikai retorika pont olyan minden migráns számára, mint egy nyitott meghívás, hogy nyugodtan gázoljanak át a québeci határon”–mondta François Legault, a CAQ vezetője.  Bár a Haitiből érkező menekültek pont Québec francia többségét erősítenék az angol kisebbséggel szemben, a CAQ mégis azt hangsúlyozza, hogy veszélyben lehet Québec francia kultúrája és a francia nyelv elsőbbsége.

Couillard félelemkeltéssel vádolta a jobbközép pártot.

30 hozzászólás

  • Talan velheto hogy a Haiti-ak majd elonyosen alkalmazkodnak a Francia nyelvu Kanadaban.

    Persze a hir megy rem -gyorsan, hogy Kanada be-engedi oket.
    A US0ban torvenytelenul elnek, s deportalasaik megy, meg ha nem is rem gyorsan vagy nagyszamokban, de tudjak hogy elobb -utobb deportalva lesznek a US-bol.

    Velheto hogy sok Mexicoi es mas Kozep es Del-amerikaiak is zomeben mennek Kanadaba.

    Van „Isten hozta Kanadaba” jelzo a hataron ?

    Az US-ba ma csak a torvenyes modon tortenhet a bevandorlas !

  • Mindez köszönhető szeretett Miniszterelnökünknek!

  • Figyelő
    2017 augusztus 17
    3:36 du.

    Nem is tudtam, hogy Donald Trump Kanada miniszterelnöke. Vagy netán a 2010-es földrengést okozta Trudeau?

  • Haiti menedéket kérő bevándorlókkal a kanadaiaknak semmi gondjuk nem lehet, többségük franciául beszél és római katolikus. Gyorsan ki kell dolgozni egy integrációs programot.

    Majd akkor essenek kétségbe a kanadai hatóságok, ha muszlimok kezdik elárasztani illegális határátlépésükkel az országot.

  • HunCanada
    2017 augusztus 17
    3:58 du.
    Kanadai határról volt szó, ahol beengedtek 3500 „menekültet”!

  • Drizari
    2017 augusztus 17
    4:03 du.
    Erősen kétlem, hogy az arab muszlimok beszélnek franciául.
    Ök arabul társalognak és nem hajlandók megtanulni a befogadó országok nyelvét!

  • Figyelő,

    te tényleg hülye vagy, vagy csak játszod a hülyét? Haitin a túlnyomó többség franciául beszél és római katolikusok.

  • Bendeguz79,

    „” Van “Isten hozta Kanadaba” jelzo a hataron ? „”

    Hat persze. Minden meterben le van szurva egy „Welcome to Canada” plakat, a Nagy Tavakban pedig bolyakat allitottak be erre a celra, nehogy megsertodjenek az illegalisok, kabitoszer es egyeb csempeszek. 🙂

    Mellesleg nem a Haitibol erkezokkel van baj, hanem inkabb azokkal, akiket Trump Amerikan kivul akart tartani.

    Ha jol szamolom, 1988-ban volt egy csajom, Haitibol jott. A legszebb no, akivel valaha is voltam. Neger volt es meg bajosabba tette a tipikus francia akcentusa. Tehat jojjenek csak az emberek Haitibol Kanadaba. 🙂

  • hülye Te vagy, engem nem érdekel, senki nem tudja kik.
    Azért mert ITT valaki azt mondja, hogy minden jó, az nem nyugtat meg.
    Különben, csak Ti állítjátok ezt, majd ha itt lesz a 3500, két hónapig, majd akkor megkérdezlek!

  • Ezeket elfogják törvényesen bírálni és kész, akit kiutasítanak, azt biztos nem humanitárius okokból fogják kiutasítani. Ez teljesen rendben van. Kanadában halvány töredéke illegális emigráns él az USA-hoz képest. Ha jól emlékszem 250 ezer az éves quota az alkotmányban, akiket befogad Kanada. 20-30 éve így volt és nem hiszem, hogy sokat változott…
    Mindenesetre a mai menekültek biztos jobban beszélik a két nyelv egyikét mint az 56-os magyarok, akiknek 3%-a makogott angolul.

  • Miklós, volt ezen a fórumon egy sokunk által szeretett Moshe Akiva nevű szorgalmas fórumtársunk, akit a véleménye miatt kb. egy éve eltávolítottak. Nagyon hasonlított az észjárása a tiédre és elmondása szerint nem vetette meg az egzotikusabb kalandozásokat sem a másik nemmel. Szóval valamennyire hasonlít rád, légy szíves töltsd be a helyét és informálj minket, ha Kanadáról szeretnénk valamit őszintén megtudni.
    És ha időd engedi, a többi témában is légy szorgalmas fórumozó.

  • Tisztelt Mr.Banfi !
    -A legaljasabb, dolog összemosni az 56-os magyarokat, (akiket többek között Kanada is befogadott, a menekült táborokból legálisan) a mostani tömeges agresszív határsértőkkel…Én megnézném az ilyen Bánfi félék, hogy lettek ilyen nagy Kanadaiak…Sokat könyörghetett az itteni adminisztració, hogy az állampolgárai között tudhassa.. Méghogy, makogtak, a menekültjeink, de legalább nem disszidensek voltak, akik mindent összehordtak, egy kis kegyelem kenyérért…

  • slapaj
    2017 augusztus 18
    8:58 de.
    A magyar menekültekkel nagyon jól járt Kanada, orvos, mérnök (ők sokan) hasznos állampolgárai lettek és sok eredményt is elértek befogadó országukban.

  • Most úgy néz ki ,hogy Kanadát is kezdi elérni egyfajta migráció–de ahogy az ,, okosabbak,,, mondják nincs semmi baj…..Csak majd oda jutnak , mint Merkel Németországa ahonnan nemigen tudják kitoloncolni a migránsokat,nincsenek papírjaik és ,,,,jó,,,, állam lévén szabadon élhetnek addig amíg el kellene hagyni az országot—–csak akkor nem találják őket sehol.Na így lesz a nagy Kanadában is.
    Ami tőrténik az Kanadában egyébként rendben van :::,,,,,,Ez teljesen rendben van.,,,,, ez idézet.
    A probléma kezd meglenni —csendesen beszélnek róla a leberálisok,csak nagyon finoman és szép szavakkal.
    Halottátok mit okoztak Ejrópa szerte a migránsokból lett terroristák : …

    / 1./ Késeléses támadás Németországban
    2017. augusztus 18. 18:58

    Egy embert megöltek, egyet pedig megsebesítettek a németországi Wuppertalban pénteken a rendőrség szerint.

    / 2 /Barcelonai gázolás – Nehezen kerülhetőek el a hasonló támadások
    2017. augusztus 18. 17:31

    Habár Spanyolországban az elmúlt években nem volt példa terrortámadásokra, a csütörtöki, 14 halálos áldozatot és mintegy 130 sebesültet (köztük egy magyart) követelő barcelonai gázolás ráébresztette az embereket arra, hogy nem teljesen védettek a merényletekkel szemben – írta a spanyol média pénteken.

    / 3 / Megkéseltek több embert az utcán Finnországban
    2017. augusztus 18. 16:32
    Megkéseltek több embert Finnországban, Turku városának központjában pénteken délután. Helyi sajtóhír szerint az egyik áldozat meghalt.

    / 4 / Újabb terrortámadás Barcelona közelében
    A katalán rendőrség agyonlőtt öt feltételezett terroristát egy éjszakai akcióban – jelentette be egy szóvivő pénteken.
    2017. augusztus 18. 09:47

    A tájékoztatás szerint az illetők szintén gázolásos merényletet követtek el a Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában, és hét embert megsebesítettek, kettőt közülük súlyosan.

    Nak kedves migránspártiak : ezt kívánjátok Ejrópának, Ezt akarjátok Magyarországnak is? Igen ? Mert akkor ugye lehetne orbánra kiabálni,hogy ő a hibás , nem védi meg az országot.
    Ezek egy nap alatt tőrténtek??? Hogy látjátok???Hogy lehet majd ezeket kissebbiteni?
    És mennyi eset van még hátra,mennyinek kell még megtőrténni,hogy Ejrópa liberális vezetői észre térjenek???És egyéb ,,, okosabb,,, emberek….
    Saját bőrőn megtapasztaló üdvőzlettel-Így jobb lesz???

  • tóth péter
    2017 augusztus 18
    1:47 du.
    Nagyon rosszul látod, ezek nem terroristák, csak frusztráltak, mert a gaz nyugat-európai csábítók nem engedik vissza őket szeretett hazájukba!

  • tóth péter
    2017 augusztus 18
    1:47 du.
    Kedves Péter, ezt most csak Tőled kérdezem: szerinted mikor fognak rájönni ezek a nagyon okos, humánus és liberális nyugatiak, hogy a buta, idegengyűlölő és illiberális magyarok előrelátó védekezése ezerszer hatásosabb mint a „je suis” kezdetü pólók és a tragédiákra való belenyugvásra szoktatás? Emlékszel, milyen jókat röhögtünk anno az átkosban, amikor azt akarták belénk sulykolni hogy, a gonosz imperialisták kizsákmányolják a dolgozóikat? Nos, ha anyagilag nem is volt igaz a kizsákmányolás, de agyilag most már biztos!

  • AZ Illegális menekülteket minden normális országban kiutasítják,többek között mi is,és jogosan,ha kint ez nem működik
    akkor nagy hiba van…..fel kellene lépni ellene mielőtt még nem késő!
    Következmények: képzetlen,nyelvet nem beszélő,arrogáns,dolgozni nem akaró….köztük esetleg terroristák bejutása….nagy kárt
    okozna az országuknak!
    Hát itthonról én (és többen..)így látom!

  • Ja amúgy nem a magyar(régi…) és más „valóban jogosan” menekültekre gondoltam,hanem a kétes származású….. jelenlegi
    alakokra!

  • tóth péter
    2017 augusztus 18
    1:47 du.
    Ezt a levelet légyszíves elküldeni a kanadai miniszterelnöknek, de angolul vagy franciául. Magyarul nem tud!

  • charlie,

    „Miklós, volt ezen a fórumon egy sokunk által szeretett Moshe Akiva nevű szorgalmas fórumtársunk, akit a véleménye miatt kb. egy éve eltávolítottak.”

    Nem tavolitottak el, csak abbahagyta egy idore.
    En lennek az. 🙂

    Mivel egy eleg nagy faba vagtam a fejszet, es egyre komplikaltabb lesz, csak piheneskeppen hasznalom a kommentelest.

    Te is irhatnal surubben.

    tóth péter,

    ” Most úgy néz ki ,hogy Kanadát is kezdi elérni egyfajta migráció …”

    Aaaa, a francokat, itt mar regota megy ez, csak ide tobbnyire legalisan jonnek. Nem a „migracioval” van itt a baj, hanem hogy kik jonnek. Kar, hogy nem lehet ide kepeket kuldeni. Foltennek nehany erdekes kepet a kornyekrol ahol a lakom, ami raadasul nem is muzulman-tobbsegu egyelore.

    A Haitibol jotteket valoszinu ki fogjak utasitani, mert nincs penzuk, es nem szamitanak menekultnek sem. Kanada szereti azokat behordani, akik penzzel jonnek. Minel tobb van neki, annal jobb bevandorlo. Hogy honnan szedtek a penzt egy-egy szegeny orszagban, az mar nem erdekes.

  • Miklós, hurrá, nagyon örülök neked, mert a te mondatfűzésed és világlátásod páratlan itt a fórumon. Legközelebb, ha távoznál, jelentsd már be, mert már rosszakra is gondoltunk. Erről a „nagy fába vágtam a fejszémet” dologról pár szót írhatnál, ha nem titok, ne bízd a szárnyaló fantáziámra. 🙂

  • Isten hozott, Miklós!

  • Orsós Elemér
    2017 augusztus 18
    3:14 du.
    Ezt mi nemigen fogjuk megérni.
    Továbbiakra : Igen ,89 után sok mindent megértettünk,főleg azt hogy a,, nyugati demokrácia,, félrevezetéseken,hazugságokon nyugszik / és ezeket folyamatosan szajkózzák , mint abszolút igazságot/ ,az az érzésem , hogy ez nem sokak demokráciája—hanem csak egyes csoportoké : de úgy beállítják , mintha mindenkié lenne.A kibutított,kimosott fejeket pedig kőnnyű irányítani, ez kellene nekik Magyarországon is, csak a magyar koponya egy kicsit keményebb , nehezebb feltőrni és azzá tenni amit ők szeretnének.
    Egyébként a kőrnyező országok,balkáni országok észre vették a magyar igazságot migráció ügyében, déli szomszédunk pl. nagyon sokat vállalt a migrációval kapcsolatban és együtt műkődése nagyban elősegítette,hogy ilyen szinten tudunk védekezni -.ahogy. A ,,kapu szárnyakkal ,, és hasonló országok csak részben értették meg a helyzetet,de amikor a lakosság saját bőrén megtapasztalta a problémákat –onnantól kezdve nagy nyomás helyeződőtt a kormányokra és változóban van hozzáállásuk.
    Ejrópának meg kell változni üdvőzletével

  • Figyelő
    2017 augusztus 18
    6:15 du.
    Szeretett anyanyelvemen kívül csak németül és oroszul tudok keveset,így ez nehezen fog menni– de érdemes lenne.Vajon képes lenne megérteni mit akarok mondani.
    Bár gyermekem angol tudását felhasználva akár meg is tehetem.
    Megkőszőnő üdvőzlettel.

  • Amúgy a dédelgetett bevándorlók továbbra is ölik az őslakosokat, Spanyolország, Finnország, Németország gyászol.
    Liberális vezetőink könnycseppeket morzsolgatnak, a virág, mécses és gumicsónak gyártói pedig három műszakban termelnek.
    Kis fénysugár, hogy a még alig elkorcsosodott finn férfiak baseball ütőkkel vonultak a főtérre az önvédelem jogához ragaszkodva, de az amúgy máskor töketlen rendőrség most feladata magaslatára állt és feloszlatta honfitársait.

  • charlie es Figyelő,

    Koszonom az udvozlegyet!

    „Legközelebb, ha távoznál, jelentsd már be, mert már rosszakra is gondoltunk.”

    Megprobalok emlekezni ra. 🙂

    „” Erről a “nagy fába vágtam a fejszémet” dologról pár szót írhatnál, ha nem titok, ne bízd a szárnyaló fantáziámra. „”

    Nem nagy titok, irok egy konyvet, aminek a szerkezetet at kellett alakitsam „technikai” problemak miatt. Amikor mar azt hittem, hogy a felevel kesz vagyok, kiderult hogy a szerkesztes miatt meg irnom kell hozza, ami nem is olyan rossz, mert meg tobb „marhasagot” agyalok ki – azaz vicceket.

    A szerkeszteshez hozzajarul, hogy mivel ez a konyv egy masik konyv parodiaja, a ket konyvet egymas melle kell varazsolnom ugy, hogy a megfelelo reszek egymas mellett legyenek, ket oszlopban. Ezt eredetileg nem terveztem, raadasul keszult meg egy lista is, amit az olvasonak neznie kellett volna, ami nehezkes lenne, es szep lassan a lista hatalmassa is valt. Tehat ujja kellett szerkesztenem es valami ugyesebb dolgot kitalalni.
    Sajnos nem vagyok szakerto a Word programban, de kozben valamitol a regi 2002-es Word program mar nem is akar ramenni a komputeremre. Letoltottem helyette egy ingyenes, WPS-nek hivott programot, amihez van spreadsheet is, tud pdf-be konvertalni …stb. De valamitol nem tetszik neki, amikor tul sok kerul be a ket „asztalba” (table), azaz oszlopba. Nem tudok rajonni mi a franc a baja, hiaba pucolom ki a komputerem registry-jet es minden mast, sot meg hiaba toltottem le ujra a programot is, nagyon lelassit.
    Ha igy megy, el fog tartani meg 2 evig. Nem biztos, hogy addig meg elek. 🙂

    No es kozben meg van egy munkahelyem is, szeptembertol pedig lesz ketto. (Halmozom az elvezeteket.)

    Errol jut eszembe: Nagyon meglepodtem, amikor egy 22 eves kanadai kislannyal elbeszelgettem, aki az egyik munkatarsnom. Szinte 2 perc alatt felmertuk egymast, ami a politikai dolgokat illeti, es megvitattuk tobbek kozott merre tart Kanada a csodas bevandorlasi politikajaval… es egyebekkel. Meglepodtem, hogy a kislany tanarnak keszult, de otthagyta az egyetemet es most azon gondolkodik mi mast tanuljon. Azert hagyta ott a tanari szakot, mert olyan aljassagokat es baromsagokat kene tanitania a kanadai nebuloknak, amikkel o termeszetesen nem ert egyet. Tehat nem tudna ellatni a feladatat. Nem reszletezte, de el tudom kepzelni ebben a „liberalis” „Paradicsomban” ez mit jelenthet.
    Az egyetlen, aminek orultem ennek kapcsan az, hogy ezek szerint meg nem sikerult minden kanadai fiatalt agymosniuk az ilyen Gollner Bandi feleknek.

  • Miklós, nekem kellene egy ilyen könyv, főleg ha a haiti csajról is van benne szó. 🙂
    Úgy tudom nem vagy már „nyeretlen kétéves”, minek neked még dolgozni, főleg két helyen? Ha meg kevés a nyugdíjad, költözz haza, és nyugalomban békességben dőzsölhetsz nálunk már egy pár dollárból is.

  • charlie,

    „Úgy tudom nem vagy már “nyeretlen kétéves”, minek neked még dolgozni, főleg két helyen? Ha meg kevés a nyugdíjad, költözz haza, és nyugalomban békességben dőzsölhetsz nálunk már egy pár dollárból is.”

    Hat igen. Ezelott meg csupan 10 evvel adtak annyi nyugdijat Kanadaban, hogy meg lehetett belole ugy-ahogy elni. De tudod, itt regebben az egyik miniszterelnok beletetette a nyugdijalap osszeget fegyvergyartasba, alkoholba, cigarettaba, olyan dolgokba, amik hozzak a penzt. Aztan jott egy masik, egy humanista es „halado” miniszterelnok, aki kivette onnan a penzt es szetmutyizta a haverok kozott.

    Ma ott tartunk, hogy akik most akarnak nyugdijt kapni szo szerint par dollart kapnak. Ez pedig meg Malawiban sem elegendo, nem hogy Magyarorszagon.

    No es termeszetes, hogy beutott a baj. Ez:
    http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/canada
    Kanada nemzeti adossaga. 1 trillio dollar, a GDP kb 2/3-a. Gondolom sejted hova vezet ez.

  • Miklos
    2017 augusztus 19
    2:38 du.
    Nagyon érdekel a könyved, mi a témája? a címe ? stb.
    Good luck!
    Én kiadtam két könyvet, Mozaik, Montreali Antológia címen, magyar írók írásai, magyarul, angolul, franciául, állami segítséggel.
    A másik saját kiadás volt, gondolhatod mennyibe került, Erdélyi utazásaimról.

  • Figyelő,

    Mint irtam, egy masik konyv parodiaja. Mivel a tema kisse „trukkos” nem akarom egyelore reklamozni. De sokkal tobb is van benne, mint csupan a masik konyv kifigurazasa, rengeteg mai temaval is foglalkozik – szinte mindennel, ami eszembe jut.
    Megprobalok minel tobb hulyet es gazembert a vicc eszkozevel bemutatni.