A Városházával harcol a montreáli magyar hentes

2017 augusztus 21 10:36 de.9 hozzászólás

Montreal St. Laurent boulevard-jára alig lehet ráismerni. Korábban a kelet európai bevándorlók és a zsidó kiskereskedelem uralta a terepet, ma viszont a hipszter bisztrókról és bárokról, valamint divatos fiatalokról, az urbánus kultúráról ismert a sugarút. A régi világ utolsó maradványaihoz tartozik a Charcuterie Hongroise nevű magyar hentes, a Vieille Europe kelet európai élelmiszer bolt és a híres Schwartz’s delicatessen és étterem. Miközben a Schwartz héber deli füstölt húsos szendvicseiért turisták és helyiek együtt sorakoznak mindennap a bejárat előtt, a magyar és keleti európai boltokat inkább egy idősebb generáció látogatja. A Vieille Europe és a Charcuterie Hongroise tulajdonosai ezt tökéletesen jól tudják és azzal az egyszerű gesztussal próbáltak kedveskedni ennek a demográfiai csoportnak, hogy néhány plasztik széket tettek ki az üzletük bejárata elé, hogy az idős vásárlók le tehessék pár perce csomjaikat, vagy megpihenhessenek.

Erre azonban úgy válaszolt Montreál önkormányzata, hogy 475 dolláros bírságokat írt ki a tulajdonosoknak — akik immár több alkalommal voltak kénytelenek ezt befizetni. A székek azonban maradnak. Paulo Raimundo, a Vieille Europe tulajdonosa nem adja fel olyan könnyen. A bírság ellenére, mai napig ott vannak üzlete előtt a piros színű székek. A városháza szerint ő és a Charcuterie Hongroise tulajdonosa engedély nélkül állítottak fel „teraszokat”, bár mindkét üzletember jelzi, hogy semmilyen italt és ételt nem szolgálnak ott fel.

„Nyugodtan csak büntetgessenek meg. Ez egy elvi kérdés és hajlandó vagyok ezért fizetni. Mi nem egy éjjeli szórakozó helyet üzemeltetünk, hanem egy élelmiszerboltot. Este hatkor zárunk. Az, hogy néhány széket helyezünk el kint, az nem más mint egy gesztus a közösség felé”–mondta Raimundo.

Angelo Perusko, a horvát származású magyar hentes aki évtizedek óta vezeti a Charcuterie Hongroise-t, elmondta hogy ő is ellenáll a Városházának. Angelo ugyan eltávolította a székeket, amikor őt is megbüntették, most azonban egy Rube Goldberg által tervezett különleges padot terveztetett meg, ami az üzlet faláról fog lógni, így elvileg nem érinti a város területét.

„Nem érdekel, hogy mennyi pénzembe kerül. Nem bírom elviselni ezeket a bürokratákat. Továbbra is szeretnék az embereknek ingyen ülőhelyet biztosítani”–mondta a monteáli magyar hentes Josh Freed-nek, a The Montreal Gazette újságírójának.

Montreáli magyar hentes

Montreáli magyar hentes a St. Laurent Boulevardon.

Amúgy ez nem az első alkalom, hogy Angelo Perusko a városháza bürokratáival kerül harcba. Korábban azt tiltották meg neki, hogy lógva, a hűtőn kívül árulja magyar füstölt kolbászait. A városi ellenőrök nem akarták elfogadni azt az érvet, hogy magyar füstölt kolbászokat — amelyeket helyben készít és elég gyorsan fel is vásárolnak a boltból — nem szükséges hűteni.

„Olyan emberek mint Paulo és Angelo közösségünk szívét jelentik. Ők képviselik ma a Plateau körzet történelmét és lelkét. Támogatni és erősíteni kéne őket, nem pedig lenyomásukkal kísérletezni”–írja Freed.

És valóban – a Gazette olvasói szinte egytől egyig hasonlóképpen gondolkodnak. Már vannak olyan olvasóik is, akik gyűjtésbe kezdtek, hogy Angelo és Paulo bírságait ki lehessen mindig fizetni.

9 hozzászólás

  • Kopácsi Judith írásából már értesültem az állami adminisztráció ostobaságairól. De kívülálló távol-élőként véleményt csak a „boltosokról” alkothatok, az pedig teljesen pozitív.

  • Christopher Adam

    Nekem is szimpatikus a boltosok kiállása. Hiszen tudják, hogy nem kizárólag személyes gazdasági szerepük van, nem csak személyes megélhetésükről van szó, hanem a helyi közösségről is. Akkor egészséges egy városrész vagy környék, ha a helyi boltosok felelősséget éreznek közvetlen környékük és a helyi közösség iránt.

    Amúgy be kell vallanom, hogy Angelot személyesen, családi vonalon ismerem–gyerekkorom óta. Egy nagyon keményen dolgozó, felelősségteljes tulajdonosról van szó…aki immár kb. 73 évesen is minden reggel 6-kor bent van a boltban.

  • Hat valoban mi az ordogert ellenkeznek a tulajdonosok?

    Ha arra engedelyt kovetel a varosi Ordinance-ja, hat menjen a varoshazra es vegyen arra engedelyt. Az biztos kevesebbe kerul mint a buntetes.

    Talan 20, vagy meg 50 doollar a legtobb. Ez is egy igazi nagyarcos takoncalatlankodas.

    De ha nem tetszik mind az, koltson par dollart a kovetkezo valasztasok alkalmaval kirugni mind az esztelen- liberal tanacstagokat es a polgarmestert is.

    „Canada First” Canadaban !!!

  • Christopher Adam

    Bendeguz79:

    Megint, mint mindig teljesesen tudatlanul osztod az észt. Vedd a fáradtságot és olvasdd el az érvényes montreáli önkormányzati szabályzatot, mielőtt olyan kijelentéseket teszel, amelyek minden alapot nélkülöznek. Ez szerepel Montreál önkormányzatának honlapján, a város egyetlen hivatalos nyelvén, franciául:

    „Pour obtenir un permis vous devez fournir
    Le formulaire de demande dûment rempli
    Une résolution, mandat, procuration ou autre autorisant le requérant à faire la présente demande pour et au nom de l’exploitant du permis
    Une procuration ou résolution de la compagnie ou de la raison sociale demanderesse
    2 copies du plan d’aménagement (de qualité professionnelle) comprenant les façades avant et latérales ainsi que la vue de plan du café-terrasse (le trottoir, le mobilier urbain, la disposition du mobilier et des équipements de terrasse)
    Si la vente d’alcool est prévue sur le café-terrasse, les 2 copies du plan doivent être signées et scellées par un architecte ou ingénieur
    Une lettre d’autorisation du propriétaire de l’immeuble où est situé le commerce
    Des photos des vues dégagées de face et de côtés, notamment
    la façade complète du commerce;
    du trottoir;
    la chaussée (rue) située en face.
    Les frais d’étude
    Un avenant à votre police d’assurance responsabilité civile de 2 000 000 $ spécifique au domaine public, en vigueur pour toute la durée de l’occupation.”

    (http://ville.montreal.qc.ca/portal/page?_pageid=7317,79318050&_dad=portal&_schema=PORTAL )

    Tehát, röviden: természetesen nem arról van szó, hogy befizetnek 20 dollárt, aztán már osztják is az engedélyt. Tanulmányt kell készíteni, 2-millió dolláros biztosítást kell kötni, építészeti fotókat és terveket kell készíteni. Ezen felül egy 545 dolláros illetéket kell befizetni a városházán, amikor ezt a formulát kitöltik és beadják: http://ville.montreal.qc.ca/pls/portal/docs/PAGE/ARROND_VMA_FR/MEDIA/DOCUMENTS/DEMANDE_PERMIS_TERRASSE%20VF2016.%20DOC.PDF

  • Nálunk a megyeszékhelyen, a buszpályaudvaron van egy szalámi árus. Füstölt dolgokat árul ő is, egy kis pavilonban. A kolbászok a pavilonon belül lógnak, persze nem a negyven fokban.

    Volt egyébként bolt is hasonló, de az nem tudott hasznot termelni a bevételből.

  • Robert Morrison

    Bendeguz79 2017 augusztus 21 12:04 du

    Te Majom.
    Mikor tanulsz már meg rendesen magyarul írni?
    Minek futtatod itt az üres eszedet amikor még le sem tudod írni helyesen a hülyeségeidet.
    „Hat valoban mi az ordogert ellenkeznek a tulajdonosok”
    Húzz el valami angol nyelvű blogra ahol nem kell küzdened a magyar nyelv különlegességeivel sem betű formában sem kifejezésben mert mindkettőhöz hülye vagy.

  • Mr.Adam, I honestly could not care a you know what about the city ordinance you have there.
    So, please just enjoy yourself throwing around your insulting remarks.

    As I expressed my opinion when the good people of your city get fed up with all that nonsense they will do take action about it. Like the saying; when the peasants got fed up, they’ll storm the castle walls. Let it be.

    All they do is hinder honest businesses to make it as difficult and expensive as possible.
    So, let them decide about what they do. May be just let the costumers stand on the side walks, or comply !.

  • Parács Péter Pál

    I./ Füstölt húsok:

    -Régebben még nem voltak hűtőszekrények. Érdekes módon mégis ott lógtak hűvös, száraz, szellős helyen, sőt voltak un. szárított húsok, melyet őseink a ló nyerge alatt „puhítottak”.
    A füstölt kolbásznak például abszolút nem tesz jót a hűtőszekrény. Egyrészt nem „érlelődik”, másrészt nem szellőzik, hogy száradjon. Egyértelmű és fizika törvénye, hogy nem 40 fok az ideális hőmérséklet.
    Az oroszok viszont a pikkelyes nyers halat is az erkélyen szárították besózva.
    A füstölésnek is meg van az ősi technikája, annyit tudok, hogy vigyázni kell a csontos részeknél és ott különösen oda kell figyelni a sózásra.
    Gyerekkoromban ettem zsíros bödönbe tárolt sült húst is. Nagyon finom és semmi bajom nem lett tőle. Ettem viszont füstölt ízű hústerméket manapság mindenféle tartósítószerekkel és olyan hústerméket is láttam már a hűtőpulton, melynek opálos színe volt. Még éppen „eladható volt”, de garantáltan zöldes árnyalatot mutatott volna az én hűtőmben pár napon belül.

    II./ Az utcán lévő székek kapcsán pedig álláspontom szerint igaza van az önkormányzatnak (városházának). Az ugyanis közterület és nem birtokolhatom, nem használhatom annak rendeltetésétől eltérően. Én sem örülnék neki, ha például a gyalogjárdán kerékpárosok kóvályognak vagy székek között kellene botorkálnom.

    PPP

  • Parács Péter Pál

    Ui.: Egyes hatóságok morbid eljárásához:
    – A füstölt áruba is bele lehet kötni szőrszálat hasogatva.
    Szerintem valami hasonló történhetett, mint az alábbi történet:
    Volt egy fogyasztóvédelmi ellenőrzés, mely alkalmával a kimért italok mennyiségét ellenőrizték hivatalos mércével.
    Kértek egy féldeci unikumot és a kiszolgáló kis is öntötte a saját mércéjéből egy féldecis pohárba. Az ellenőrök ezt vissza mérték az ö hivatalos mércéjükbe és megállapították, hogy ez kevesebb, mint féldeci és megbírságolták a kocsmát.
    Szerintetek miért lett kevesebb??? Ez így korrekt volt és mi volt az ellenőrök célja???

    PPP