Ellenzéki válaszokat a maszatolás helyett

2017 augusztus 23 8:18 de.19 hozzászólás

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes legutóbb remekelt a nem adózó rétegekkel kapcsolatban. Ugyanakkor a nevezett politikus egyik mellékállása a kormányon belül a határon kívüli szavazókerítés. Az, amire a kormány különben minden forrást hajlandó felhasználni. Nem egy esetben olyan felhajtással, hogy a feláll a szőr az ember hátán. Ugyanakkor erről eszünkbe juthat az is, hogy a hazai öndicsőítő kormánynak van egy dicső ellenzéke is.

Olyan ellenzék, amelyik gyakorlatilag beült Orbán ladikjába, és igyekszik ott csavargatni a gombokat. Időnként kikiabálva a partra a szurkolóknak. Olyasmit, hogy ők tulajdonképpen az evezőket akarják megkaparintani. De vigyázva arra, hogy a lózungok főcsapás-irányába ne sok ellenszelet generáljanak. Holott van jó néhány olyan markáns kérdés, amivel kapcsolatban igencsak elkelne egy nem kevésbé markáns válasz. Illetve. Mindenképpen el kellene dönteni, hogy milyen választ akarnak adni egy-egy kérdésre. Függetlenül attól, hogy Orbán és egylete mit ugat ezekkel kapcsolatban. Mert abban a pillanatban, amikor nincsenek válaszok, és csak a demagógia kötőszavain vitáznak a hatalom jelenlegi mikrofonhasználóival, akkor valójában nem mondanak semmit.

The Mask She Hides Behind / Sara Riches

The Mask She Hides Behind / Sara Riches

Ilyen kérdések lehetnek például:

1. A határon túl élő, ott született, és mindössze papír által állampolgárosított emberek szavazati jogához való viszony. Orbán azt mondja, hogy ez márpedig jár. Különösen, ha bízhat a szavazatikban. Az ellenzéknek el kellene döntenie, és egészen pontosan kommunikálnia, hogy szerintük jár, vagy nem jár. Ameddig a fogalmazás olyasmi módon szól, hogy „nem igazán szeretnénk, de talán…”, addig ez nem válasz.

2. Az előzőhöz kapcsolódik, és nem kevésbé kényes kérdés, hogy milyen támogatást, és különösen milyen anyagi támogatást kívánnának nyújtani a határon kívüli szervezeteknek, településeknek, egyházaknak. Jelenleg a kormánynak minden pénzt megér a szavazótoborzás. Ugyanakkor szinte kizártnak tartom, hogy a határ innenső oldalán élők mindegyike határtalan boldogságot érez a lepukkant iskolaépületre révedve. Az ellenzék jelenleg nem látszik elég bátornak arra, hogy ebben a kérdésben határozott „igent” vagy „nemet” mondjon.

3. Ha már határon kívüli egyház. Valójában a határon belüli egyházaknak nyújtandó támogatás tekintetében legalább ilyen határozott választ kellene adni. Arra, hogy az ellenzéki pártok melyike támogatná szinte feltétel és keret nélkül az egyházakat. No meg arra is, hogy melyiket és mennyivel. Külön kihangsúlyozva, hogy nem az egyes tevékenységeket, hanem az intézményrendszert. Alkalmasint kivizsgálva azt is, amikor felmerül a gyanú, hogy az intézményrendszer a tevékenységi fejpénzen játszik piócát.

A sort valószínűleg lehetne folytatni. Azoknak a kérdéseknek a sorát, amelyekre az ellenzéki pártok ma nagyon gyenge választ képesek, illetve hajlandók adni. Valószínűleg azért, mert feltételezik: a politikailag aktív emberek szavazatát akkor lehet megszerezni, ha ezekre a kérdésekre valami se hideg, se meleg választ adnak. Illetve nem adnak. Holott könnyen lehet: akkor tudnának sokkal több embert aktivizálni, ha ezekre a kérdésekre, valamint a többire is elkezdenének határozott válaszokat adni. Akár igent, akár nemet. Mihez tartás véget. Akár olyan viták lefolytatásának az árán is, hogy a szekularizált államban milyen helye lehet az egyházaknak. Nem a hitnek, nem a vallásnak, hanem az egyházaknak. Amelyek korántsem azonosak sem a hittel, sem a vallásokkal.

De azt is tudom, hogy ez nehéz dió lehet. Mert fel kellene tételezni azt, hogy a szavazó olyan autonóm személyiség. Olyan, aki egy konkrét válasz kapcsán képes eldönteni, hogy az tetszik-e neki, vagy sem. Márpedig könnyedén kiderülhet: az autonóm személyiségek és –döntések valójában a szíriuszi sörpártot is hamarabb juttatnák be az országgyűlésbe, mint a kommunikációs maszatolás nagymestereit.

Holott a támogatások, pénzelfolyatások kapcsán valószínűleg csak egy dolgot kellene megértetni az emberekkel. Azt, hogy az ország ebből a szempontból olyan, mint egy társasház. Ahol csak egy feltétellel lehet arannyal futtatott linóleumot lefektetni a folyosóra. Azzal a feltétellel, hogy az ezt javasló megmondja, hogy miből, illetve milyen más kifizetés rovására tegyék. De azt is tudom: ez is nehéz dió lehet az ellenzéknek. Mert az elszámolás ízére egyszer már rákapott választói tömeg esetleg egy kormányváltás után is elvárná a pontos kimutatásokat a főkönyvben.

19 hozzászólás

 • Dienes Erzsébet

  Anyagi! Mindig csak a pénz? A nemzet még a vallásoknál is sokkal több. De oda se neki! Neki kell esni ennek a fontos kérdésnek is.

  Alig várom, hogy olyan pártra szavazhassak, amelyik az amerikai rendszerű, amerikai szervezésű, szegény amerikai
  Hit-gyülekezetét fogja támogatni az én nyomorúságos adóimból. Ha pedig szükségem lesz egy vérátömlesztésre, vagy CT-vizsgálatra, azt deviza-hitelből finanszírozza, mert ilyen mellékes kiadásokra már nem telik az én drága, jövendőbeli, mostohaszülőm 1-nek.

 • Tényleg nem ártana ismertetni (vagy pontosítani?) a magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező kettős magyar állampolgárok szavazását. Ők csak pártlistákra szavazhatnak, egyéni jelöltekre nem (ez 106 mandátum), tehát a fennmaradó 93 mandátumból lehetnek “befolyásolási tényező”.

  Így tehát, nagyjából jut rájuk 4-5 mandátum sorsa. Illetve, a beregisztrált és valóban szavazó külhoni kettős magyar állampolgároknak nagyjából 150-200 ezren kell egységesen egy pártra szavazni, hogy jelentsen 1 mandátumot. Azaz, egy pártnak akkor hozna tőlük 5 mandátumot, ha 1 millióan azonos pártot jelölnek.

  2014-ben tőlük 128378 érvényes levélszavazat érkezett, ebből 95 százalék jelölte kedvezményezettnek a Fideszt.

 • Tisztelt Szerző !
  Ez ugyan csak az én személyes véleményem, de az általad sorolt kérdéseket NEM SZABAD FELTENNI !
  Nem csak azért, mert ezekre a kérdésekre nem létezik jó válasz. hanem azért sem, mert ha válaszok születnének, akkor az ellenzék önként és dalolva menne a bitófa alá.
  Magyart magyar ellen fordítani bűn, de ha már megtörtént, akkor
  csak hosszú idő alatt és nagyon óvatosan lehet a bajt orvosolni.
  Szervusztok, jó napot !

 • Kedves mavtelep, ne essünk abba a hibába, mint a politikusok. Az embereket ne tartsuk hülyének. Szerintem egy határozott válasz a fenti kérdésekre tiszta vizet öntene a pohárba, és szerintem feltűnő pozitív hatása lenne.

 • Kalocsai Miklós

  A szerző ebben az írásában két nagy hibát követ el: általánosít és alul informáltságágával dicsekszik. Az, hogy ő nem tud valamiről, nem jelenti, hogy az a valami nem létezik. A DK-nak határozott álláspontja van ezekről a kérdésekről is. Ha figyelemmel kísérné a DK sajtótájékoztatóit, egyéb megnyilvánulásait, elkerülhetné ezeket a hibákat. Ma ellenzékről beszélni úgy általában, nem szerencsés megoldás, mert a radikális szélső jobbtól a kamu ellenzékig sokféle társaság található e gyűjtőnév alatt, egy kalap alá vonni őket enyhén szólva figyelmetlenség. Ha az ellenzéket véleményezzük, kéretik a szükséges különbségeket is megemlíteni.
  Hogy segítsek a szerzőnek több információhoz jutni, ajánlom Gyurcsány Ferenc szeptember 2-i szezon nyitóját a Nyugati téren 16 órától.

 • Közben a legfrissebb felmérés szerint a Fidesz és a Jobbik őrzi támogatottságát, miközben a baloldali pártocskáknál zuhanást mértek. A baloldal szócsövei az eddigi “patásördög” Vona Gábornak udvarolnak, délután Bolgár Gyuri bácsi a Klubrádión, este az ATV-n Rónai Egon barátkozott a “szebbjövő” eszmeiségével.

 • mavtelep
  2017 augusztus 23
  11:31 de.

  A kérdések adottak. Ha nem írja le valaki, akkor is. A válaszokat is ki-ki megadja magában rájuk.
  Valójában az, hogy a politika kijátssza ezeket a kérdéseket, de csak Orbán demagóg válasza látszik létezni, sokkal jobban szembeállítja az embereket, mint az, ha a válaszokat ki és megbeszélik.

 • Kalocsai Miklós
  2017 augusztus 23
  2:00 du.

  Valójában a DK-nak sincs ki-, és megbeszélhető válasza. Tett pár bátortalan kísérletet a határon kívüli papírpolgárok szavazati jogával kapcsolatban, és itt meg is állt a dolog.

  Lehet, hogy nem a szerzőnek, hanem a kommentelőknek kellene utánaolvasgatni néha a dolgoknak?

  Amellett nem csak lehet, hanem kell is ellenzékről beszélni. Általában. Ugyanis ezekre a kérdésekre nagyon béna kacsa módján reagálnak a pártok. Ugyanakkor Orbán csak összefogással legyőzhető. Ezt valóban szokták mondani. Aztán egymás hajának tépésébe merülnek a pártok.

  Miközben ez igaz akkor is, ha az összefogás:
  1. Politikai és a pártok választási teljesítményéhez kötődik;
  2. Gazdasági, és Orbánt egy palotaforradalom keretében rakja ki az őt támogató erők elfordulása;
  3. Társadalmi, és az utcán indulva karácsonyfadíszt csinálnak Orbánból, és még jó pár politikusból.

 • Kösz Kalocsai. Régi konfrontációm a szerzőhöz hasonlókkal – és az ún. liberális ellenzéki fórumok is élen járnak ebben, -, hogy az ellenzék minden egyes mondatát, megmozdulását kizárólag lesajnálva említik. Nem kritikusan – lesajnálva, nem mellékesen a boldog tudatlanság állapotában hőbörögnek. Furcsa módon még a jobbikák esetében is. Pedig pl. a jobbikák nem a nácizmussal szakítottak: sose voltak nácik, csak hőbörgő zsidózók, soviniszták és irredenták.
  Pedig az egyetlen politikailag is értékelhető eredményt az elmúlt hét évben a DK érte el: megakadályozta, hogy a hazai, népességnyilvántartóból jól követhető szavazóknak előzetesen regisztrálniuk kelljen. Igaz, ez a fideszeseknél sem talált teljes egyetértésre:tartottak attól, hogy kevés lesz az aktivistájuk ahhoz, hogy kétszer mozgósítsák a szavazóikat (ahogy ez a határon túliaknál sem működik olajozottan). Mégis, mit hallottál a parlament körül vételekor? Ugyan, háromezer ember mire elég? És az éhségsztrájkkor? Bohóckodás.
  Nem gondolom, hogy ezeket az embereket a Párt,vagy bárki lefizette volna. Csak azon kívül, hogy “a politika úri aljasság” nincs sok fogalmuk a közügyek intézésének módjára tett ajánlatok közötti különbségekről.Nem is XX., XIX. századi közhelyeket öblögetnek.

 • talalom
  2017 augusztus 23
  3:45 du.

  Korántsem biztos, hogy mindenki újszülött 🙂
  Az MSZP-nek ma sincs publikus programja, akármit is szeretnél annak láttatni. Nem lesajnálás kérdése, hanem tény, hogy Botka jelszavain kívül semmi sincs. A jelszavakkal lehet forradalomba vinni az embereket, de aztán valamit csinálni is kellene. Ez utóbbiról lózungok keringenek.

  Az is tény, hogy a regisztrációs kezdeményezés megállítását alapvetően nem a DK érte el, hanem Orbán mondott le róla. A DK politikai nyomásgyakorlásának az ereje akkor sem lett volna ehhez elég. Ez akkor is igaz, ha személy szerint nem szerettem volna a regisztrációt.

  Fentebb írtam: A DK néhány, a szavazatszerzést kifogásoló plakát, és a támogatásokat illető néhány óvatos nyüszögést követően igencsak toporgóssá vált.

  De abban igazad van. A cikkben említett kérdésekre még mindig nagyságrendekkel többet reagált a botkistáknál. Ha nem is tette körbekibeszélt kampánykérdésekké egyiket sem.

  Amúgy elfogadom, hogy szerinted mindenki tájékozatlan sült marha, aki szerint néhány odavetett jelszó nem program, és néhány óvatos mondatocska nem kampánytematizálás. Ehhez a véleményedhez abszolúte jogod van.
  2014-ben is abszolúte joga volt az ellenzéknek, hogy felüljön a saját, különben üres retorikájának. Az eredmény, a választási eredmény ismert. Ugye azt Te sem gondolod komolyan, hogy az ellenzék a néhány blogger miatt kapott akkor akkora zakót?

 • Nem, nem néhány blogger miatt – a bloggerek is többnyire a sajtó híreiből élnek. De ha a polgár éveken – évtizeden keresztül semmi mást nem hall, minthogy a baloldal tesze-tosza, ügyetlen – még az olyan “objektív” forrásból sem, mint volt a Népszabi, akkor mire vársz? Bezzeg a “tehetséges” ifjúpolitikus! Tudsz arra példát, hogy csak egyszer is megemlítették volna: a magyarországi jobboldali, konzervatív politizálás esélyét is tönkretette ez az egresszív bugris? Persze fájjon emiatt azok feje – csakhogy mindannyian isszuk a levét annak, hogy egy hőbörgő, követelőző hangnem uralja a közéletet – minden szinten és minden oldalon. Ha egy párt nem áll be ebbe a sorba, az nyilván “nem csinál semmit”.
  “A választójog a jelenlegi vagy a korábbi huzamos Magyarországon tartózkodáshoz kapcsolódjon.” (Sokak Magyarországa 16.oldal)

  Tíz évvel ezelőtt mondtam az MSZP-ben: hagyjuk a sunnyogást nemzet meg egyházügyben – a papok különben is jobban értenek a sunyiskodáshoz.

 • A fenti vitához, néhány gondolat. Nem is hiszik el talán, hogy a magyar és az egész keleti blokk kiábrándult a balos politikából és valami mást akar!
  Lehet, hogy a jobboldal nem elég ügyes, honnan is lenne?
  Soha nem élt igazi szabadságban vagy kapitalizmusban.

 • charlie
  2017 augusztus 23
  2:03 du.
  Régen rossz ha, bármely párt az ilyen köpönyegforgatók “barátkozását” készpénznek veszi!

 • Dienes Erzsébet

  “.. a papok különben is jobban értenek a sunyiskodáshoz…”

  Meg is döbbentem a napokban itt olvasott két cikk olvasása közben azon, hogy “együtt ünnepel az ottawai zsidóság és az LGBTQ közösség”, valamint azon, hogy James Martin SJ római katolikus pap új alapokra akarja helyezni a katolikus egyház és az LGBTQ közösség közti együttműködést.

  Beemelni a felekezetek kánonjába az új szexkultúrát, amit mindkét Biblia valójában eddig nem csak ellenzett, hanem szigorúan tiltott is, nálam bizony kiverte a biztosítékot.

  Lassan az egész hitvilág át lesz politizálva, ami azzal jár, hogy éppen az istenhívők menekülnek majd a felekezetektől, és az istentiszteletek a papok, rabbik által szexorgiák színhelyévé válnak az ateisták számára.

  Tudom, ez a jövőkép most még túlzásnak látszik, de tapasztaltam az amerikai rendszerű Hit-gyülekezeténél, hová képes elfajulni a hitélet. Ott ugyan nem a szex, hanem a cirkuszi tömegpszichózis dominál, de ezek a jónéven vett hírek bizony fontos jelzései a hitélet szándékos eltorzításának.

  Mi ebben az országban alaposan megismertük a “békepapság” politikai tevékenységét.
  —————————-

  János jelenése aktualizálva:

  18/2 Leomlott, leomlott a NEW YORK és lett ördögöknek lakhelyévé
  18/3 Mert az ő paráznasága haragjának poharából ivott valamennyi nép. A földek „királyai” ővele paráználkodtak, és a földnek kalmárai az ő dobzódásának erejéből meggazdagodtak.
  18/9 És siratják őt és jajgatnak őrajta a föld „királyai” kik vele paráználkodnak, és dobzódtak, mikor az égésének füstjét látják

 • charlie
  2017 augusztus 23
  2:03 du.

  Csárli, csak nem arra a “barátkozásra” gondoltál amikor Rónai E. Vona Gábort arról faggatta, hogyan is értette és miért mondta a nyugdíjasokkal kapcsolatosan mindazt amit mondott?
  Nem ismétlem el, pontosan tudod, hogy szólt! Napi hír volt, erre minden média a maga stílusában reagált,-így az ATV is – gondolom ennél fogva “közelített” rá a témára! Soha nagyobb “udvarlásban” ne legyen részed neked sem, Vonának meg pláne!
  Nem gondolom, hogy nekem kéne revanson törnöm a fejem Vona helyett, de ha a Jobbiknak egy csepp józan esze lenne, a Fidesz telefonos “mószerkampányára” amit a nyugdijasok felé megeresztett, most teleszájjal sulykolhatná reggeltől esetig aztán esetétől reggelig a kormánypárt főideológusának Habony Árpádnak viselt dolgait a “szegény porig alázott nyugdíjasokkal” szemben! Az a párt ne szólítson fel senkit bocsánatkérésre, és főleg ne arcoskodjon a nevezett csoportot ért sérelem miatt, ahol a kormányfő kebel barátja, fő tanácsadója nyugdíjasokat rugdal hasba, és lök fel,a bevásárló kocsijukat pedig megtapossa – pusztán azért mert azok nem elég tempósan haladtak át előtte az úton, és neki emiatt minimum lassítani netán megállni kellett! Esetleg már akkor is szer hatása alatt volt – nem nehéz elképzelni az Ibizai eset után! Így már érthető, hogy a bedrogozott erős emberek hogyan és miért ússzák meg minimum előzetes nélkül, ha több tízmilliós luxuskocsikkal száguldoznak jogsi nélkül, és gázolnak halára embereket! Összenő ami összetartartozik – alapon. Vona ne Orbánnak könyörögjön, hogy álljon le vele vitázni, mert pontosan tudja, hogy nem fog – se vele, se mással, annál gyávább és felkészületlenebb, továbbá már híján van minden retorikai fordulatnak ahhoz, hogy “face to face” védje és vitassa az álláspontját – hanem gyűjtse össze az összes Fidesz(Orbán) féle ellentmondásokat( van elég)ahányszor a szájából se..et csinált, és azt harsogja orba- szájba, lehet,hogy többre menne vele! Már ha!
  Az egy kissé röhejes, és erősen devalválja Vona alkalmasságát és főleg tartását, hogy azt mondja “ha te nem, akkor valamelyik megbízottad, helyettesed, pártkatonád stb stb” mert naná, hogy nem mindegy! Ha a Fidesznek mint kormánypártnak a miniszterelnök jelöltje Orbán, a Jobbiké meg Vona, akkor Vona vitára hívás esetén ne érje be a titkárhelyettessel vagy a portással, netán azzal a harmatos búzavirággal aki a főnök horpadt kólás dobozát is eltette emlékbe!
  De, hát kilóg a ló – már nem csak a lába!

 • Besancon, ne haragudj meg, de mi csak “ugatjuk” a politikai mesterséget. Vonának szakmájukban kiváló szakértői vannak, ha azok hasznosnak ítélnek egy Orbán helyettesével történő nyilvános vitát, akkor én elfogadom.
  ….
  Rónai Egon mint a hímestojással, úgy bánt Vonával. Nem volt minden mondatába öt belekérdezés, nem volt megvető hangsúllyal való kérdezés, láttam már ellenséges interjút, ez nem az volt.
  ….
  A jobboldal célja mind a kormány- mind az ellenzéki oldal uralása, ha nem látnád, egymás helyzetbe hozása történik.
  A ballibsiknek coki.

 • Charlie!

  Igazad van a Fidesz után a Jobbik vezet,bár én eddig sem szavaztam rájuk régebbi (zsidó és cigánygyűlölő) politikájuk miatt,most meg pláne az ellentmondásos,jellemtelen,bármi áron
  történő hatalmi törekvéseik miatt,de ugye a nagy ballibsi ellenzék bármi áron képes a “győzelem” érdekében…..
  Na egyre inkább hányingert keltenek a többségben(még a normális
  balosokban is!!!)

 • talalom
  2017 augusztus 24
  3:35 de.

  Az, hogy a jobboldalon az orbáni demokreténség az igényszint, az nagyon szomorú. De nem hiszem, hogy a jobboldal politikusain kívül másoknak kellene megváltania a jobboldalt.

  Egyébként nem azt írtam, hogy be kell állni a höbörgő kocsmapolitikusok sorába ahhoz, hogy “csináljon” valaki valamit. Éppen ellenkezőleg. Pont az a bajom, hogy a pukkadjon meg Orbán Viktor lehetőleg máma még szintje fölé nem igazán emelkedik az ellenzék.
  Nem véletlen, hogy ha olyan gittrágókat, mint a CKP megszorongatja az ember, akkor az egyetlen dolog, amire hivatkozni tudnak a 2013-as Bajnai-féle tézisgyűjtemény. Amihez alkalmasint semmi közük.
  Amelyhez különben több jobboldali politikus is a nevét adta. Pl. Chikán a gazdasági részhez. Azért, gondosan megfeszített munkával sikerült az MSZP-nek és az elévülhetetlenül romboló Juhász-Szigetvári párosnak elérni a 2014-es zakót.

 • Dienes Erzsébet
  2017 augusztus 24
  11:29 du.
  Amiről írsz, bizony ijesztó. De sajnos, ma műr a nemzetküyi tendencia, valláslellenes.
  Jó volna néhány igazi hívő hittéritő, aki a keresztény hitet kézbefogná és ezen dolgozna!

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.