Marx tér

2017 augusztus 28 9:15 de.56 hozzászólás

A Momentum, dinamikus szélsőjobboldali párt, hétfő reggeli utcanév átnevező akciójával nemcsak a Kádár-rendszerbe repítette vissza rövid időre a budapestieket, hanem szinte európai, sőt mi több civilizált külsőt adott a dunaparti metropolisznak. Európa Magyarországon kívüli részében ugyanis szinte minden magára valamit adó városban elneveztek egy-egy utcát, teret, lakótelepet vagy közintézményt Marxról, így tisztelegve a kommunista tudós előtt. Berlinben van Karl Marx Strasse, Karl Marx Platz és Karl Marx Alle. Németországban többszáz Karl Marx utca és tér található.

(Fotó: cityscouter.de)

Luxemburg déli kantonjában bukkanunk a Rue Karl Marxra. Bécsben egy nagyon nagy lakótelep a Karl Marx Hof nevet viseli. Klagenfurtban ugyancsak utcát neveztek el a kommunista filozófusról, ugyanígy Ennsleitenben és Badenben. Olaszország is kitesz magáért több tucat via, viale és piazzale viseli a Karl Marx nevet, többek között Rómában, Milánóban, Pármában és Celseában. Franciaországban még ennél is számosabb place, boulevard, rue, és avenue dícséri a világ leghíresebb társadalomtudósának nevét keresztül-kasul az országban. Még Belgium is büszkélkedhet két Karl Marxstraattal és a kicsi Szlovéniában is találunk egy Marxova ulicát. Nagyjából ilyen Európa szebbik orcája, a Momentum meg a másik orcája. Ezt talán jó tudni az esti tüntetés előtt.

Eva Horvath-Bentz

56 hozzászólás

  • Na látja, kedves Éva, ezért jöttünk mi Montrealba!
    Itt nem ismerek ilyen utcát.

  • A „Momentum „szelsojobboldali part” ???

    Karl Marx „tudos” ???

    Mi a cikk, ill. a megjegyzes irojanak a celja?

    Kerdezheto lehetne az ?

  • Hm, ez így féloldalas „tájékoztatás”, akciójukból kiragadva egyedül Marxot. Az végképp fals, hogy szélsőjobboldali párt lenne.

    A ma kora reggeli teljes akciójuk:
    – aktivistáik jártak a Fővám téren – ebből lett Dimitrov tér, a Lehel téren – Élmunkás tér, az Erzsébet téren – Sztálin tér, a Ferenciek terén – Felszabadulás tér, a Ludovika téren – Kun Béla tér, a Nyugati téren – Marx tér, az Oktogonnál – November 7. tér, a Király utcánál – Majakovszkij utca és az Erzsébet, valamint Teréz körúton – Lenin körút.

  • Dienes Erzsébet

    A felsorolt országok közül egy sem élte át a marxizmust.

  • A momentum tuntetesen 500 ember volt . Ennyi embert en is ossze tudok csoditeni. Plusz ha a tuntetes vegen, meghivom oket sorozni.

  • Szóval Marx a világ leghíresebb társadalomtudósa….?!

  • Kösz Drizari a kiegészítést. De a Momentum is megéri a pénzét: ha már az Erzsébet térnél a Sztálin nevet használták, és nem a sokkal hosszabb ideig lévő Engels nevet, akkor Nyugati térnél Mussolini névre kellett volna hivatkozniuk.
    Dienes Erzsike drága: a marxizmust nem is „élte át” senki, sehol. A Tőke – amelyet Marx tudományos elmélete összefoglalójának tartanak – ugyanis a tőkés termelési mód ellentmondásainak elemzése, és ebből bizonyos következtetések levonása a jövőre nézve. Egyébként a legtöbb, közgazdaságtudománnyal foglalkozó egyetemen ma is zajlik a marxi elmélet kritikája, vita a következtetésekről.
    Arról igazán nem a tudós tehet, hogy sokan leragadtak a katekizmus szerű majmolásnál. Sőt – éppen ő írta valahol – már nem emlékszem pontosan hol, talán az Engelssel folytatott levelezésében -, hogy elméletük halála az lesz,ha dogmaként használják megállapításaikat, és nem igazítják azokat a változó élethez.

  • Ms.Dienes megjegyzesere;

    Mert akitalalt rendszer letkeptelen volt teljessegeben.

    Meg az abordalasara sem volt szukseg.

    Marxizmus onpusztito lettere elvetelte magat .

  • AKARKI soraira;

    Uljanov 120 oroszhadtengereszeti bortonbol kiengedett matrozokkal sikereskedett.

    Fidel Castro meg 27 fegyveres harcossa, persze egy buldozer jatszotta a gyozelem szerepet. Ugy semlegesitette meg az ellene kuldott katonai erot.
    S az uton vonult be Havanaba mint gyozedelmes.

  • Ha már Marxról és reputációjáról van szó, akkor inkább hiányolom, hogy a három Marx testvér ” Marx Bros. ” nem szerepel a Houstoni utcanévsorban, valahogy úgy vagyok vele, hogy nagyon jól érzem magam Károly bácsi városi helységnév megemlékezése nélkül, amivel gondolom nem vagyok egyedül.

  • Hogy ki, mikor, miféle célból mire használta fel bárkinek a nevét, általa ilyennek-olyannak „vélt” ideológiáját akármire is -, nos, ez még igencsak feldolgozatlan tárgykör.

    Hogy kinek-minek a nevében kik mit követtek-követnek el, az szintén megér(ne) néhány „misét.”

    „A múltat végképp eltörölni, rabszolgahad, indulj velünk!” – (Idősebbek még talán tudják, mit is jelent itt az idézőjel …)

    No már most: Mit is jelent ez? A történelmet eltörölni? Vagy a történelemben megélt nyomort, szenvedést eltörölni? Mert most azt látom itthon, kis hazánkban: „híres kis Magyarországban”, hogy átírják a történelmet, vértanút fabrikálnak náci férgekből, nemzeti hőst tömeggyilkos országvezetőből …

    „Ha alapos munkát akar végezni, bármely hódító hatalom a leigázottnak először a hadseregét, utána rögtön a történelmi múltját fegyverezi le, közösségi szimbólumait tünteti el.” – (Sütő András: Rigó és apostol – Dacia Könyvkiadó, Kolozsvár 1973) –

    Nohát: Ma kis hazánkban nincs szükség hódító hatalomra; ezta szerepet nemzeti focializmust építő nemzeti szotyialista nemzetvezetőnk szíves-örömest vállalja.
    Igen régi, több évtizedes meggyőződésem: hazaárulást itt lenn nagyon-nagyon nehéz elkövetni … De ott fenn!!!! …
    És ott fenn ezt igen-igen nehéz bizonyítani. Megoldás csak egyetlen egy van, erre Szálasi vezetéknevű nemzetvezetőnk „életútjának” vége mutat – ma már elég nehezen követendő – mintát. (Pedig nem lenne hiábavaló megpróbálkozni – legalább is szimbolikusan – ezzel, ha a végkifejlet nem is lenne méltó a mai politikai-etikai-morális-humanista elvárásokhoz).

  • Jav.: ” ezt a szerepet”

  • Bendeguz79

    A szerencsetlen baloldal. meg egy ilyen egyszerunek tuno, ellentutetest sem tudott kozosen megszervezni. Es ezek akarnak kormanyozni ???/

  • AKARKI soraira;

    Akarki lenne is majd az aki kepes letrehozni es a lakossag szamara elerhetove , vagy legalabb mukodheto tervet kepes mutatni amely majd a nemzet es a lakossag szuksegleteinek megfelelo eredmenyeket kepesnek tunik valora hozni, az lessz a kovetkezo, vagy valami kori allamfo.

    S aki azt sikeresen nagy aldozatok nelkul megteszi , az nemzeti hos lessz majd.

    S az lehet am majd AKARKI valojaban.

  • talalom
    2017 augusztus 28
    5:20 du.
    Marx egyben tévedett, az emeber nem lehet egyenlő!
    T.i. minden ember más, vannak okos, tehetséges, szorgalmas emberek és vannak buták, tehteségtelen lusta emberek.

  • Hát ezt is megéltük. A cikk és a fórum azonos szinten teljes képzavarban…
    Chris, azért odaírhattad volna, hogy a lap nem okvetlenül ért egyet a szerzővel vagy valami ilyesmi, mert kizárt, hogy Te ezzel a butasággal egyetértesz. A többiek meg csak hab a tortán..

  • Bendeguz79,

    Az a NAGY kovetkezo allamfo,aki levaltja majd az Orban -t, az mar megszuletett, vagy varjuk mint a messias -t ?

  • Figyelő
    2017 augusztus 28
    10:16 du.

    „vannak okos, tehetséges, szorgalmas emberek és vannak buták, tehteségtelen lusta emberek.”
    És te melyikbe tartozol? A második csoportba szerintem nem sorolja magát értelmes ember.

    Sok oka lehet annak, hogy valaki rosszul él, és lehet, hogy tehetségesebb valamiben, mint te. Az az egyetlen tény, hogy Jézus megmondta, hogy SZEGÉNYEK mindig lesznek.

  • talalom
    2017 augusztus 28
    5:20 du.

    Marx arról tehet, hogy az elmélete nem megvalósítható a gyakorlatban. Az már nem az ő felelőssége, hogy mégis megpróbálták megvalósítani, de ez vitatható …

  • A Debreceni Egyetem szenátusa augusztus 18-án 90 százalékos arányban megszavazta Oroszország elnökének a díszpolgári címet (Civis Honoris Causa), amit a Budapestre érkező Putyin át is vett. Az egyetem a Facebook oldalán a következő hozzászólásokat kapja:

    – Remélem, legalább a lelketek mélyén szégyenkeztek. A hozzátok hasonlók éltették korábban Sztálint, Brezsnyevet és Kádárt. Az értékelés kikapcsolása pedig igazi putyini tempó.

    – Kedves egyetem, köszönjük, hogy megmutatjátok az 1990 után született nemzedéknek, hogy, hogy is működött annak idején a Rákosi és a Kádár rendszer meg az egész szocializmus Magyarországon. Ugyanaz a gerinctelen hajbókoló seggnyaló népség vezeti most ezt a nagyhírű egyetemet. Szégyen! Ilyen emberek miatt tört ki aztán a forradalom 56-ban. Gondoltam szólok…

    – Javaslom az egyetem szenátusának, a döntéshozóknak, hogy feküdjenek hanyatt a földre és próbáljanak meg úgy a levegőbe hugyozni, hogy az az arcukba landoljon. Ennyit értek.

    – Menjetek a picsába jellemtelen bolsevik csinovnyikok. Egy bűnözőt kitüntettek (Putyin), hogy egy g*cinek benyaljatok a saját gazdagodások reményében.

    – Tényleg Putyinnak kell keresztcsontig benyalni? És ezek oktatják a fiatal felnőtteket…… mire? Hogy csak a jó segget nyalva tud érvényesülni.

    – Gratulalok h kikapcsoltatok az ertekeles gombot! Ettol meg mindig seggnyalok vagytok! Kovetkezo mi? Kommentelesek letiltasa? fideszberenc putyinpincsik!

    – Kikapcsolni az értékeléseket??? Legalább vállalnátok magatokat!!! Nem egyes, nullás!!!

    – Igaz, hogy a Putyin lett az új rektor?

    – Jó helyen vagyok? Ez a moszkvai egyetem? Fityeszcsicskák!

    – Ha esetleg még Erdogánt, Aszadot, Kim Dzsongun -t is díszpolgárrá avatják, népszerűségük a tetőfokára hág. …… aaaa maffia államok diákjai körében. Esetleg még pár felcsuti focialistát, vagy az ország gázszerelőjét Orbán gazdasági zseni barátját Mészáros Lölöt megdobnák egy dísz doktorival, kedves gazdájuk biztosan megdobná kendteket pár millával, pár hangzatos de semmit érő jóól fizető államtitkári pozícióval.

    – Mennyire gáz törölni az értékeléseket. Gondolom, most a kommentek törlése és a kitiltások következnek. Attól még szar alakok, akik megszavazták Putyin díszpolgárrá avatását. és ezen semmilyen kozmetikázás nem segít.

    ……… és sorakoznak tovább vég nélkül a fenti tartalmú hozzászólások a Debreceni Egyetem internetes közösségi oldalán.

  • Igen, nem kellene folyton kiradírozni a történelmet. Marx filozófiájának óriási társadalmi hatása volt, főleg negatív, de erről már nem ő tehet. Az ő nevét, akárcsak Lukács György szobrát meg lehetett volna hagyni. Marx azt mondta: „Nem vagyok marxista”. Nem szerette azt a szerepet, amit kapott és ami szerint továbbra is megitélik a tudatlanok.

  • A Momentum véletlenül sem szélsőjobbos párt, de nagyobb baj, hogy fogalmuk sincs a magyar emberek gondolkodásáról.

    „a Fővám téren – ebből lett Dimitrov tér,
    a Lehel téren – Élmunkás tér,
    az Erzsébet téren – Sztálin tér,
    a Ferenciek terén – Felszabadulás tér,
    a Ludovika téren – Kun Béla tér,
    a Nyugati téren – Marx tér,
    az Oktogonnál – November 7. tér,
    a Király utcánál – Majakovszkij utca és
    az Erzsébet, valamint Teréz körúton – Lenin körút.
    Az átragasztott táblákra rákerült a “Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!” feliratú Momentum-matrica is.”

    24.hu

    Ezekkel a régi kommunistákkal csak Figyelő-féle régi antikommunista magyarokat lehet ijesztgetni. A magyarok nagy többsége viszont nem fél a komenizmus visszatérésétől. Annak egyesek nem örülnek, hogy Orbán 180 fokos fordulatot tett a külpolitikában az ellenzéki korszakához képest.
    De kifejezett orosz ellenesség sincs az országban.

  • Nem sokan rajonganak A kARCSI BACSI alanyan.

    Vajon hozhatnek egy masik alanyt fel itten?

    S az u.n. DIESEL-gate ugy, ami persze nemzetkozi ugy.
    Nemzetkozi mert vilagszerete az emberiseg alkalmaz diesel kocsikat. Az igen nepszeru Europaban, de nem nagyon eszak-amerikaban. Mert a tobbseg szagosnak es zajoznak veli.

    A VW (Igen folks-wagen)lett elkapva az USA-ban hogy a ceg egy computer-modszerevel az emission kovetelmeny (kipufogas osszetetlenek kovetelmenye)vizsagalasa eseten csalva mutatta a kovetelmeny elereset.

    De amikor az utakon haszlva az 40-szer magasabb volt.

    Elsokben VW probalta allitani,hogy arrol ok nem tudtak.
    S fogalmuk sem volt hogyan tortenet az.
    De mind az celzatosan valo csalas es hazugsag volt.

    A hatosagok bizonyitotta az esetet. VW kocsik tulajdonossai vissza-vasarlasaikat kovetelte, vagy visszaadni vasarlasi arait.
    A VW diesel kocsik ma amiatt hasznalhatatlanok, s annak korrektalasat a torveny koveteli.
    VW oriasi koltsegek es buntetesekkel all szemben.

    Majd a BMW is ugyan azon helyzetben.

    Ma meg a Mercedes is azt a tetett kovette.

    Az automobil szakertok vilagszerte kerdezik, kepes lessz majd a nemet auto-ipar anyagilag atelni azt ?

    A botrnyokra valo kovetkezmenyek majd a birosagi eljarasok es a koltsegek osszegein fugg.
    De elkerulhetetlen az.

    Mit tesz a magyar hatosag azon? Vagy csak alszanak ?

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 29
    4:35 de.
    Én megértem Orbán politikáját innen is. Ha egy ország gázt kap a másik országtól, annak levan kötelezve. Így járt Magyarország is! Nem nyal ki senki senkit, de igenis, levan kötelezve annak az országban az államfőnek!

  • A demokratikus országokban ez így műkődik.

  • hazai lámpa
    2017 augusztus 29
    4:35 de.
    Elolvastam ezt is, az utcák nevét. Ilyenkor örülök, hogy nem élek otthon, azaz NEM is vágyom haza. A komcsik utódai még mindig ottvannak

  • Figyelő
    Az orosz olaj/gáz, egyéb nyersanyagok importja Kádárnak és a KGST-nek köszönhető.
    Egy darabig éppen az orosz energiahordozók miatt tzdtuk kihesszelni a 73-as olajválságot.
    Szervusztok, jó estét !

  • Hogy tetszett , kedves elvtársak a fenti videó, ha egyáltalán lejátszotték.?

  • Tudom, Orbán is ezért barátkozik Putinnal!
    DE az oroszok verték le a magyar szabadságharcot is, igaz más volt akkor a diktátor!
    Nem is beszélbve a 4O éves diktaturaságról!
    Én éltem benne.

  • Figyelő
    2017 augusztus 29
    10:48 de.

    „Én megértem Orbán politikáját innen is. Ha egy ország gázt kap a másik országtól, annak levan kötelezve.”

    Az orosz barátságra sok magyarázat létezik.

    Pl. az 1. világháború előtt a kis Szerbia volt az oroszok kedvence. A Monarchia viszont nagyon útjában állt az orosz medvének. Mert az orosz minden szláv védelmezőjének tartotta magát.

    Manapság az EU és Oroszo. egymásra van utalva, de Európa sokkal gyengébb.

  • A Kádár-utcával mi a helyzet?
    (gyengébbek kedvéért, a Kádár utca nem a politikusról, hanem a mesterségről lett elnevezve ősidők óta…)

  • Hazai lámpa, hogy tetsszik a videó amit betettem?

  • Na az idióta,nem jegyzett Momentum megint előadta magát….de minek?
    Putyin hivatalosan volt itt ( sport miatt),meg mellesleg találkozott Orbánnal is,és akkor mi van,talán engedélyt kellett
    volna kérnie?…
    Röhejesek,szánalmasak,erre telik nekik,de nem osztanak szoroznak
    a szerencsétlen idióták!

  • akarki,Bendegúz79,Figyelő!
    Nos Putyin a cselgáncs világbajnokságra érkezett hozzánk,mint
    tiszteletbeli elnök,,,természetesen Orbánnak is tárgyalt,meg a Paks 2 beruházásról,ami minden itthon élő magyarnak pozitív változást hoz(biztonság,energia ár csökkenés stb)
    A Momentum meg ugye elfelejtkezett arról,hogy a mai Oroszország élén Putyinnal,ugye nem egyenlő a régi Szovjetunióval!!!!
    Azt is elfelejtették,hogy az ő „nagypapijuk,apucijuk” többnyire a régi komcsi,szoci rendszer kiszolgálója(esetleg ÁVH-ás…)volt,így jobb lett volna hallgatniuk….akkor is ha a mai
    ballibsi ellenzéktől jelentős támogatást kapnak!
    Na égés a javából…..mint a cikk írójának,és „nem kicsit,hanem
    nagyon”.

  • A marxizmus – tudományos szocializmus – érvényesülése nem kívánsághangverseny. Ha egy rendszerben e két alapvető ismérv közül bármelyik is hiányzik akkor az nem marxizmus.

  • Bendegúz! 10:08

    Mit gondol, a DIESEL-GATE botrány oka a gazdasági rendszer, avagy egyes tőkés tulajdonosok – netán egyes „hallgatag” politikusok – hibás, mondhatnók anarchikus(!), >véka alatti< döntésében keresendő… ?

    Így füstölög Ön magában, amikor hajánál (avagy, inkább a szakállánál) fogva 😀 Marx-szal ["Karcsi bácsi"-val] kapcsolja össze a füstölgő kipufogó-gondjait. Teszi ezt csak azért, hogy az USA-elnök az üvegház jelenséget tagadó, konkrétabban annak makacs, retrográd, a fosszilis energia felhasználás megtartása érdekében történt visszakozó, szó és szerződésszegő – természetesen csak a tőkés érdeket védő – döntését magyarázza, illetve igazolja…

    Holott, szerintem mindkét jelenség ugyanarról a rendszerről és "rendről" szól…

    De hát mit keres a westerncsizma az asztalon ???

    .

  • Figyelő
    2017 augusztus 29
    1:32 du.

    Hogy tetszett , kedves elvtársak a fenti videó, ha egyáltalán lejátszotték.?

    Kedves elvtársnő! Ön szóvá tette Drizarinak, aki egy másik cikk alatt belinkelte az Aczélról szóló filmet, hogy annak a linknek „nem ott van a helye”! Kérdésem Önhöz: vajon hány cikk alá nyomja még be azt a linket amit épp favorizál, ill. miért gondolja, hogy ennek itt (is) és máshol is épp aktualitása van?
    Nekem személy szerint semmi bajom a linkkel, igazi „zsáner összeállítás” – annál nagyobb azzal a fajta „mélymagyarkodással” amit Ön itt évek óta folyamatosan a hazai, helyben élő- vegetáló magyarság lelkiismereti dresszírozására folytat! 60 év és 6 ezer km távolságból kurva könnyű heves szívdobogást kapni az alföldi gulya vagy az ott nyargalászó ménes láttán, nem is kell hozzá más mint egy lankák felett repkedő nagy madár, a távolban egy fehér templomtorony, és mondjuk egy „szemérmetes Erzsók” aki kalocsai mintás felsőben épp az előbb idézettek szépségéről és mindenhatóságáról dalol…!
    Kedves Figyelő, ez efféle videók épp és pont az olyanoknak vannak kitalálva, mint pl Ön is – és azon elvtársainak ott kinn akik az önével azonos állást képviselnek! – ott a messzi távolban, nekünk meg marad a valóság minden téren!
    Mi akik a saját életünkön, mondhatnám bőrünkön tapasztaljuk azt a politikát, amit Ön „ott kint megért” és saját elképzeléseink, meglátásaink vannak okokról, indokokról, következményekről- bocsi ha másként gondoljuk! Bizonyára mi tévedünk, és Önnek van igaza, hiszen Ön mindent tud, mindent lát, mindent ért (kivéve amit nem) sőt mindent átélt, és mindenhol ott volt! (kivéve ahol nem) Mi ennek a hazának az összes nyomorúsága és gyönyörűsége mellett a valós polgárai vagyunk, ha más nem, annyi még megadatik, hogy kritikával illessük, vagy „megértsük” esetleg dicsérjük, de egy biztos senkinek a biztatása vagy terelgetése nem hiányzik ehhez. Mi naponta látjuk ezt a kék eget, talpunk alatt érezzük a zöld füvet, a júniusi pipacsrengeteget, és ki- ki vérmérséklete szerint viszonyul hozzá, de azt gondolom, semmi okunk nincs arra, hogy ne szeressük – nekünk ugyanis ez a hazánk! Aki innen megélhetési okokból (tanulás, munka) vagy a szabadabb élet reményében elmegy, azt én megtudom érteni – miként valamilyen szinten Önt is megpróbálom megérteni, de lássa már be, az is kizárólag az Ön döntése volt (miként mindenkinek a sajátja aki távozik innen) emiatt nehogy már itt bármelyikünknek lelkiismeret furdalást kelljen érezni! Kérem tehát, még képletesen se „ossza az észt” itt senkinek, nincs szükségünk rá, hogy Ön 6 ezer km-ről küldözgessen nekünk a hazánkról videókat – Önnek lehetősége volt/van már jó ideje, hogy közvetlen közelről élvezze az „aratás utáni tarló alkonyat utáni illatát”, de köszöni,nem kért belőle, és ehhez(is) joga van, ez is az Ön döntése. Egyhez azonban nincs joga, ahhoz, hogy Ön vastagon „leelvtársosva” az ittenieket – értsd: aki maradt és nem húzta el a csíkot) sokadszorra is kioktasson hazaszeretetből.
    Bocsásson meg de ezt kiprovokálta!

  • Besancon
    2017 augusztus 30
    5:18 de.

    Kedves Besancon,

    Gondolja, hogy a „lehetőségekért” hagytam el hazámat, nem az első itteni beíró, aki erre hajaz.
    Viszont, nagyon tévednek, és ezért nem szabad ismeretlen életek felett bíráskodni messziről.
    Mikolr bíráskodom én a magyar beírkon? Soha.
    T.i. senki sem ismerheti az illető multját,hátterét vagy adottságát-!

  • VORONYEZS soraira;

    Hat tudna jelezni hogy mi koze lehet Trumpnak a me,et auto-ipar u.n. Diesel-gat-jehez ?

    A nemet auto-ipar ketsegtelenul egyutmukodve es tervszerint szabotalta a nemzetkozi termeszet, ill. levego es az egesz ecologiank tudatos pusztitasat. S celzatosan kihagast kovetve mindenki egeszsegenk erdekei ellen a foldon.
    S mi koze ahoz a vilag gazdasagi rendszerehez?

    Mind az csupan az emberi gyarlosag, onzes korlatozatlansaganak a tunetei.

  • Besancon 5:18!

    Tökéletesen igaza van a Figyelőnek címzett, a hülye-irredenta, igaztalan videó-fantáziára adott szellemes válaszában.

    A külhoni hazaffyak és honleánykák, akik bár már 30 évvel ez előtt is – tehát a rendszerváltás hajnalán – visszajöhettek volna, de nem tették, amivel aztán végképp ellőtték a haza irányába 40 évig amúgy is túlságosan sokat és sokszor ellődözött puskaporukat az itthonmaradott „árulók” kárhoztatására. Vagy hamis könnyek záporát hullatták az állítólag haldokló hon iránt… Minek során, tulajdonképpen éppen azt nehezményezték nálunk, amit ők éppen az eltávoztukkal hagytak hátra, maguk mögött; a haza fizikai, tapintható, hallható közelségének a lehetőségét… Ráadásul e mulasztásukat magukban még évtizedeken át húzódó önvád gyanánt is megélték, még ha ezt tagadják is. Ők, akik ezt végleg itt hagyták, odakünn már csak elméletben lehettek hazafiak és azt a hazugságot terjesztették távoli új otthonaikból, de különösen migráns körökben, mint müezzin a minaretból, hogy az ő hazaszeretetük az az igazi, akik meg otthon maradtak, akik valójában ismét újjá építették az országot, azok igazából a haza ellenségei, de legalábbis közömbösek a hon sorsa iránt.
    Persze legyünk őszinték, az önigazoláson túl ennek hamis önszuggesztiónak a másik mozgatórugója az őket befogadó ország hivatalos . p o l i t i k á j a , az az elvárás volt, amely a befogadás és segítség fejében még el is várta tőlük.
    Így, ebben a szellemben teltek, múltak az évek miközben odahaza konszolidálódott a helyzet, egészen mások lettek a viszonyok, mint október vészes napjaiban, ellenben ők . m e g r a g a d t a k . a maguk 56-58-as szintjén és annak hamiskásan pislákoló délibábos magyar – megkockáztatom, horthysta – petróleumfényénél amit éppen ez a videó is bemutat.
    Ez a Figyelőnk által bemutatott provokatív kép és hangsor, amelyre Bartók már a negyvenes években is a legszívesebben köpött volna, ebből a . t a l m i . álmagyar romantikából merít 3 percet, melyet Klára néni azoknak ajánl – valamiféle megfontolásra(?) – akik anno éppenséggel nem az ő példáját követték és itthon maradtak, ahelyett, hogy az igazi magyarságukat ilyen és hasonló hamisítványok hangulatában, véle együtt gyakorolták volna tízezer kilométerekre az igazi magyar valóságtól.
    Szegény, képtelen felfogni azt, hogy mi ezeket a képeket nem ilyen mindenhonnét . ö s s z e v a g d a l t . felvételekről és fals, a magyar népzenétől oly távol álló zenei aláfestés mellett ismerjük, hanem nap-mint nap éljük meg, és élményeinket az igazi tiszta forrásból, a személyes élmények világából merítjük, amelyekre ő 60 év után, ilyen távolból már valóban nem is emlékezhet, legföljebb élményeinek a szelektív szűrőjén keresztül. 🙁

    .

  • MALNASZOR soraira;

    Huh, maga igazan megy veglegekig amikor valakit gyulolete a cross-hair-jaba vesz.
    De miert?
    Figyelo soriaban soha nem olvastam oly gyalazo gyuloletet mint maga adott most. Lenne egyeni oka arra ?

  • Többeknek , azoknak akik engem ma ITT elitélnek!
    Ahogy fentebb írtam, senki sem tudhatja ki miért kényszerült menekülésre, tehát itélkezni itt a legkönnyebb! Ezeknek írom, hogy ma is látható a fenti írásokból, hogy jó hogy eljöttem! A komcsi szövegek még mindig mennek állandóan, amire egy normális embernek nincs semmi szüksége. Csak idegösszeomlásra vezet!

  • Besancon és málnaszörp: Respect! Most is elvégeztétek a szükséges aljamunkát a kedves triumvirátus után….
    Utód, még sose láttalak, de teljesen igazat adok Neked.
    Marx egy óriás volt! Ha nem lett volna, a történelem már rég kiradírozta volna a nevét, mint több ezer másét. Ez Engelsre, sőt Leninre is némilegy igaz. Az hogy mivé torzította a történelem a zseniális gondolataikat, az valóban nem az ő bűnűk. A filózófia történet ezért is érdekes, hiszen minden nagy filozófust ma már nyugodtan, indulatok nélkül kritizálnak – sokat tévedett mindegyik, de Hegel, Kant, stb-t mégse gyalázzák.

  • Figyelő
    2017 augusztus 29
    4:41 du.

    és málnaszőr

    Nektek küldöm a Zenés Magyar települések bemutatását. Veszekedés helyett.

  • Nos, Figyelő beírásai kiváló érvek arra,hogy miért ne szavazhassanak azok, akik nem élnek itt. Halványsárga gőze nincs semmiről: se arról, hogy mi van itthon, se arról, hogy mi volt, se arról, kik azok a kommunisták, se arról mit művelnek itthon a kedvencei.

  • tal’lom, nekem nincsennek kedvenceim, ha nem tudnad.
    Viszont , sajnos a komcsi gondolkodast jol ismerem a javabol.

  • Bendegúz Uram! 5:47

    Éppen a 10:08-as hsz-ére reagáltam akkor, amikor egyetértve az Ön bölcs megállapításával, úgy összegeztem a mondatait, hogy IGEN, ahogy mondja, „az emberi gyarlóság és önzés” éppúgy beépült akár a példaként hozott amerikai, mint a német gazdaságba is. Azok egyikétől sem választható el. Tehát ezen az alapon egyikük sem tehet szemrehányást a másiknak. Ez akkor is úgy van hogy ebben a műfajban is a legfejlettebbekkel van dolgunk.
    Sőt, mi több, a környzet időnként kaotikussá váló szennyezésén túl e rendszer „mentális” rugója, velejárója még a rendszer már-már addiktív szintű fegyvergyártás, illetve/vagy fegyverkezési igényének is, mely „függőség” időnként tudatosan átcsap ellenség keresésébe, ill. az ellenségkép formálásba azért, hogy az így öngerjesztő militarista politika igazolást és beteljesülést nyerjen. Tudniillik, a tőkés világ és nemzet gazdaságban nincs profitábilisabb politika, mint a militarizmus és az általa mesterségesen lélegeztetett katonai potenciál fenntartása, ahol még az elavulásban is ott rejlik profit.
    Csak példa gyanánt, lássuk be, a Szovjetunió összeomlása következtében ledőlt legfontosabb ellenségkép hatalmas gazdasági károkat okozott a gazdasági-katonai komplexumra, azon keresztül pedig az USA egész gazdaságára nézve, mely vákumból a kilábalás még ma is zajlik…

    Üdvözlettel: V

  • Megfitalodom ezen az oldalon, de igazán!
    T.i. olyan régen szóló szövegeket olvasok, mint a „régi szép ” idökben. Mintha nem lett volna azóta „rendszer váltás”, gazdasági fejlődés a szabad világ felé.
    Itt a tőkés, a gazdag kizsákmányoló kövér kapitalista, aki kizsákmányolja a szegény munkásokat!
    Persze, arról senki sem ír, ha nem lenne kapitalizmus, nem lenne munka sem a munkásoknak!

  • Kedves Figyelő, valóban, a kapitalista gazdaság nagyon fontos, DE NEM AZÉRT, hogy a szegény munkásoknak LEGYEN MIT DOLGOZNIUK !!! 😀

  • Kedves Alma, bizony igen fontos, hogy a munkás dolgozni tudjon!
    Itt csak 6O % -ot kap mint munkanélküli a segélyben.

  • Tudod Alma, én is voltam munkás, kétszer is. Először a kommunizmusban, majd itt a kapitalizmusban., mikor idejöttem, azzl kezdtem a”karrieremet”!
    Otthon, kitörtem a munkássztátuszból és esti technikumra jártam 3 évig, hogy kimenjek ebből, mikor eljöttem hazulról már anyagbeszerző voltam. Kanadában is, munkásként kezdtem, mint a legtöbb menekült.
    Itt pedig a Mcgill egyetemen lettem könyvtáros.

  • Kedves Figyelő, az egy régi ostobaság, hogy a tőkés munkahelyet TEREMT, ezét a munkának hálásnak kell lennie. De ne menjünk ebbe bele, maradjunk meg mindketten a Nagy Gyula féle HITVALÓSÁGUNKBAN… 😀

  • Bocs, …a munkáSnak hálásnak kell lennie…

  • Almási Alma
    2017 szeptember 5
    2:26 du.
    Probálj, minden ideológia nélkűl gondolkodni.
    Nem jobb ha van munkája a munkásnak, mintha munkanélküli lenne?
    Mehnnyit kap egy csekken ha nem dolgozik? Az eredeti munkabére 65 %-át.
    MInden országban van munkásosztály , ha tetszik, ha nem,.
    Vannak emberek, akik nem akarnak tanulni, csak dolgozni., azaz pénzt keresni. Egy szakmunkás ma mindenhol jobban keres, néha jobbn, mint egy mérnők.