Mikor lesz magyar Brigitte Macron?

2017 augusztus 31 8:50 de.45 hozzászólás

Amikor néhány nappal ezelőtt leültem cikket írni Brigitte Macronról, a francia elnök nejéről, automatikusan angolul fogtam bele. Hiszen a franciákról van benne szó és a fejlett országok vezetőinek feleségei adtak összehasonlítási alapot. És akkor elgondolkodtam. Hol vannak a kelet-európai, a legtöbb ázsiai és afrikai vezetők feleségei? Csúcsértekezletek és találkozók díszleteiként férjeik mellett masíroznak, de az ő ruházatuk és személyiségük még csak megemlítésre sem kerül a nyugati házastársak mellett. Akkor határoztam el, hogy megírom a cikket magyarul is, de nem teljesen a másik fordításaként.

Hiszen a ‘First Lady’ fogalma, az aktív, önkéntes és adakozó, a társadalmi különbségekre érzékeny házastárs a magyarok számára csak filmekből és irodalomból megismert fikció, talán Erzsébet királynéről, vagyis, Sissiről forgó történetekhez hasonlítható, de a valóságban ismeretlen fogalom. Amit most írok, azt valószínűleg néhányan értetlenül olvassák majd újra és újra, és azon gondolkodnak, hogy mit is akarok én. Ki emlékszik Kádár János feleségére vagy éppen Antall Józsefére? Kit érdekel? És hol van Lévai Anikó a köznapokban? Lehet, hogy ő is inkább segítségre szorulna? A politika Magyarországon egy évszázaddal esett vissza a múltba. De ha a politikusok feleségeit nézem, akkor biztos, hogy többel. Mindegy, lehet, hogy csak a 20. századba fordult éppen Magyarország, de én most a 21. századi Franciaországról írok.

Előzmény: Donald Trump győzelme után a figyelem Franciaországra irányult, ahol a szélsőjobbos Marine Le Pen és 44 éves pártja, a Nemzeti Front volt a legesélyesebb. Szinte senki nem gondolt volna még akkor arra, hogy az akkor még nem is 1 éves párt, az ‘Előre’ és annak 39 éves alapítója, Emmanuel Macron akár labdába is rúghatnának. Mára már megtudtuk, hogy nemcsak hogy labdába rúgtak, de a győztes gólt is belőtték. Vajon volt-e valaki rajtam kívül, aki elgondolkodott azon, hogy vajon hogyan sikerülhetett és ki állt mögötte? A választások közben azonban egy hihetetlen szerelmi történet is napvilágot látott. Olyannyira valószínűtlen, hogy a mai napig sokan nem tartják hitelesnek.
Emmanuel Macron felesége, Brigitte Trogneux valamikor a gimnáziumi francia-latin tanárja volt a férfinek. Kapcsolatuk már Emmanuel nagykorúvá válásával kezdődött és 10 évvel ezelőtt össze is házasodtak. Így együtt ‘Jöttek, láttak, győztek’. Brigitte a legszigorúbb tanácsadója és trénere férjének. Biztos vagyok abban, hogy Franciaország egyet fizet-kettőt kap akcióban kapta meg őket, és a fiatal elnök sikere az együttes munkában rejlik. Így az sem lepett meg, hogy első pontok között szerepelt az, hogy a feleségének kijáró megfelelő cím és beosztást kiharcolja.

Brigitte Macron

Azonban ezt egy petícióval, vagyis háromszázezres aláírással megakadályozták. De az elnök felesége azóta is téma. Milyen az, ha a nő ennyivel idősebb, mi az, hogy fiatalosan öltözik, hogyan jelenik meg stb.

De ez már túlmegy a híres divat őrületen. Azt is megmondanák neki, hogy milyen a korának megfelelő viselkedés és öltözködés, megtiltanák neki, hogy megmutassa gyönyörű izmos lábát és lemérnék és külön engedélyeztetnék szoknyája hosszát. Nem lealacsonyító ez a 21. századi Franciaországban?!

Teljesen kiábrándultan olvasok mostanában a franciákról, bár hozzá kell tennem, hogy személyesen még nem jártam náluk, csak könyvekből, videókból és beszámolókból ismerem őket. Ezek, és történelmük alapján, ha valaki a múltban megkérdezte volna, hogy melyik ország az ideálom, a válasz Franciaország lett volna, a szabadság asszonyának megtestesítője. Nem a feszengős Anglia, vagy éppen Németország, a szigorú tökéletesség megtestesítője és természetesen nem a keleti országok. Én olyan helyen akarok élni, ahol egyenrangú vagyok, szabad és a közösséghez tartozom, mivel egész életemben arra törekedtem, hogy magamból a legjobbat hozzam elő, tekintet nélkül arra, hogy nő vagyok, vagy hogy a családfánkból milyen nemesi vagy társadalmi helyzet lenne előnyösebb.

Szabadság, Egyenlőség, Testvériség! Ugye, ez igazán franciásan hangzik? Ahol Jean d’Arc, az írástudatlan parasztleány Isten utasítását követve még a nemesi származású parancsnokot is befolyásolta és zászlójával sikeresen vezette a csapatokat? Ahol a nők nem híznak meg, a divat a vérükben van és nem ítélkeznek a bőr színe és szexuális orientáltság alapján?

S mindennek ellenére most a többségük megmutatja igazi arcát. Most, amikor az egész társadalomnak, de leginkább a nőknek van még éppen elég, amiért meg kell küzdeniük! S ekkor tűnik fel Brigitte Macron, aki egyenrangú társa elnök férjének, aki által minden francia nő is sikeresebb lehetne, de ők a ruha hosszával és a pletykákkal vannak elfoglalva.

Persze, tudom, hogy mindezt felülről irányítják. ‘Panem et circenses’, cirkuszt és kenyeret mondják római őseink, amit aztán az amerikai leszármazottak nemcsak hogy alkalmaztak, hanem tökéletesítették is. Hamburgert és Szórakoztatóipart! A 21. századi Franciaországban beszéljenek a szoknya felhajtásáról, a korkülönbségről ás a hagyományos szerepmegosztásról!

A mai Franciaországban a nőknek még mindig küzdeniük kell az ‘égalité’-, egyenlőségért. A kormányban még mindig aránytalan a nők száma, ugyanazon munkáért kevesebb bért kapnak és még folytathatnánk, de a magyarok számára ez egyáltalán nem ismeretlen, csak meglepő, hogy Franciaország mellett például Kanada is hasonló egyenlőtlenségekkel küszködik. De a nemre való megkülönböztetés még majd minden téren megtalálható a fejlett országokban is. S akkor jön Brigitte Macron, hogy megmutassa milyennek kéne az igazi harmadik évezredbeli nőnek lennie! Felszabadulva a társadalmi elvárásoktól és vallási korlátoktól és politikai szabályoktól, szégyenkezés nélkül, fejét magason tartva, megmutatja önmagát a világnak, csak hadd lássa mindenki! Itt a 21. századi hősnő! Korkülönbség? Nem hallottátok még, hogy 60-as az új 40-es? Nincs itt semmiféle korkülönbség, legalábbis nem az, ami számítana. Te soha nem akartál más lenni, mint az öregeid? Szexuális szabadságtól kezdve a ruházkodásig és a hajad hosszúságáig? És nem szeretnél 100 évig is élni erőben és egészségben? Most végre van valaki, aki példát mutathat a világnak, és bebizonyíthatja, hogy a sok száz éves nemi egyenlőség harca megnyerhető, s akkor hirtelen szembe támadjátok őt.

Szégyen reád Franciaország, szégyen reád, Világ.

Ti, akik könnyen izgatottak lesztek, aztán türelmetlenek és ezzel tönkreteszitek annak még a lehetőségét is, hogy előreléphessünk. Még akkor is, ha nem minden lesz száz százalékos, olyan leckével lehetünk mindannyian gazdagabbak, ami a jövő szempontjából értékes lehetne. Nem, nem lehet a középszerű és megszokott életformánkat kockáztatni, bár benne van a ‘Jó, a Rossz és a Csúf’ is! De azokat legalább ismerjük!

Szenvedélyes hazafiak, patriarchális politikusok, sármos szappanopera stílusú arisztokraták, viszálykodó, nacionalista bürokraták, akik mind témát adnak a pletykarovatoknak, ebből él a szegény asszonynép.

Nektek nem kell tevékeny First Lady! Ti azokban akartok gyönyörködni, akik 24 órán keresztül mosolyognak, árva kisgyermekeket ölelnek és katona feleségeket puszilgatnak. A feleségek ne legyenek a megoldás részei, hogy ezek az emberek ne érezzék magukat alább valónak! Nem, nektek olyan kell, mint Nancy Reagan, Laura Bush, Melania Trump vagy éppen a keleti országok díszlet-feleségei.

És ti, franciák, nem veszitek észre, hogy most egy olyan elnökötök lett, aki az ideálokat mindennapi valósággá teheti? Messze nem csak a politikájáról és ígéreteiről van most szó! A privát élet személyes szabadságáról, arról, hogy saját egyéniségüket hogyan tarthatják meg és fejezhetik ki, pontosan úgy ahogy mindannyian megkívánnánk, hogy tiszteljék a saját egyéni személyiségünket és döntéseinket.

De minden kritika ellenére Brigitte Macron igazi tanító, aki az egész országot és remélhetőleg az egész világot oktatja. Mi az, hogy senkinek nincs azzal gondja, amikor a férj 25 évvel idősebb? A nő hagyományosan idősebb ura pénzt és státuszt hoz a házasságba. Az érett nő pedig élettapasztalatot és teljes támogatást vihet bele. Mire van szüksége az erősen motivált politikusnak, aki 39 évesen lett elnök? Hagyományos férfinek mutatkozzon a szendvics generáció részeként, aki fáradhatatlanul neveli kisgyermekeit, figyelve, hogy nehogy lemaradjon életük fontos momentumairól, gondoskodjon szüleiről és a nyugdíjas éveit biztosítsa be? Vagy minden aktív évének legjobbját szentelje országának amit meg is dupláz azzal, hogy egy csomag részeként kapjátok meg!

Brigitte Macron az én példaképem és azt gondolom, hogy minden nő példaképe lehetne. Amellett, hogy gyönyörű edzett lábait mutatja, azt is bebizonyította ezen rövid idő alatt, hogy kreatív és intelligens szelleme kitűnően működik, Amit tesz, azt önkéntesként teszi, mert elődjei kihasználták a rendszert és házastársukat névlegesen alkalmazták. Akkor most ne alkalmazzák őt rendszeres fizetéssel! Szerződésesként csak azért fizessenek, amit már megtett, amit már elért! Már 6 hónapra visszamenőleg tartoznak neki a franciák, de én leginkább az ezalatt elmaradt elismerést hiányolom.

Ha akarják, ha nem, ha fontosnak tartják, ha nem Brigitte Macron nemcsak az elnök felesége, hanem Franciaország ‘la première dame’ -ja. Sarkozy kirakat felesége, François Hollande barátnője után Brigitte Macron behozza a nemek közti elmaradást és kiáll értünk, nőkért is, akár francia, kanadai, arab vagy éppen magyar legyen.

Hajrá, Brigitte! Melletted vagyunk! Mindannyian olyanok akarunk lenni, mint te 64 évesen, rövid szoknyát viselni 84 évesen és legalább 104 évig élni!

Nálam viszont Franciaország kiesett, de még mindig ott van Norvégia példaképnek.

Aztán franciaországi látogatásunk után alig kétórás repülőúttal visszatekerjük az óránkat vagy száz évvel. Ami annyit jelent, hogy a magyar Brigitte Macront talán ‘Az unokáink látni fogják’. Reménykedhetek, hogy legalább már megszületett?

Petényi Judit

45 hozzászólás

  • Igen, megszületett. Sőt van neki egyenrangú párja is!

  • Ketsegtelenul Bridgett Macron a vilag legcsinosabb es jo kinezeesu 64 eves mangymama, egy 39 eves ficko felesege, vagy talan a mama szerepet jatsza ? Ki tudna ?

    Na de amanapsag majd nem mintaszeru az hogy a fiatal tanito-holgyek ‘osszeszurik a levet’ fiatal tanitvanyaikkal.
    Talan Kanadaban nem olvassak a tabloidokat ?

    A csucson maig is Mary-Kay Mateourno all. Aki 34 eves ferjes, negy gyermekes tanotono lettere „beleszeretett” egy nyolc (igen 8) eves tanitvanyaba. S mire a fiu 11 eves pett Mary Kay gyermeket szult tolle.

    Nem reg volt a TV special, hogyan elnek ma? Csodak-csodajara mar ket teen-age leanyuk van akik igen kivalloan adjusted az elet-korulmenyeihez. De tisztan volt lathato, hogy Mary-Kay egy igazi controlling egyen.
    Talan az volt a valosag a Macron-okkal is ?!

    A Marcon PM nep-kozvelemenye esik mint a ko a francia lakosokkal.

  • A modern dolgokat konzervativizmuson alapuló országok,ilyen szerintem Magyarország is,nehezen vállalják be.Ha érdekli is őket,inkább tiszteletből figyelnek rá,de nem annyira tartják követendő példaként.Szerintem az Unióban élő,és dolgozó fiatalok inkább vevők a francia,szabadelvű,nézetekre .

  • Értem én,csak van egy pici bibi a magyarokat illetően. Egy újszülöttnek minden vicc új, egészen addig, míg meg nem ismeri őket. Így van ez, ezzel a First Lady dologgal is.

    Bármily meglepőnek tűnik, gyakorlat volt Magyarországon. Közvetlen politikai szerepe ugyan nem volt, de volt ráhatása a politikára. Előírt kötelezettségei mellett külön országos akciókat indított. A rosszmájúak szerint férje neki köszönheti, hogy a szélsőjobboldali csoportok és a nemzetiszocialista eszmék előretörése ellenére hivatalban maradhatott.

    Jogállása Kormányzóné, előírt megszólítása Főméltóságú asszony. Leánykori neve: jószáshelyi Purgly Magdolna. Férjezett neve: Horthy Miklósné.

    A második világháború után jogilag megszűnt a Kormányzó és Kormányzóné jogintézménye, valamint a Főméltóságú asszony megszólítási forma.

    Csak jelzem, hogy ehhez a First Ladységhez jogszabály is kell, nálunk pl. erre jogilag Herczegh Anitának lenne lehetősége, ugyanis ő a felesége a Köztársasági elnöknek.

  • Az elkeseredett cikkírónak ajánlanám Netanjahu Sáráját, és máris írhatna egy teljesen ellenkező előjelű cikket.
    Izgatottan várom.

  • Ritka zagyva feminista írás Brigitte Macronról az egész világ „oktatjáról”! Remélhetőleg nem a szuper rövid szoknya nyakába lehet varrni férje eddigi katasztrófális elnöki mérlegét.

  • ANITA SZASZY soraira;

    Nem igen leteznek „konzervative” orszagok. Hanem amikor a lakosoknak eleguk telik a szocialista szelszosegekbol, az ellenzeki konzervative kandidatusokra valsztanak.
    S hasonloan amikor azok nem teljesitik kotelessegeiket, hasonloan cselekednek.

  • A cikkbol:

    „Nálam viszont Franciaország kiesett, de még mindig ott van Norvégia példaképnek.”

    Ha ajanlhatnam Svedorszagot… Ott sokkal tobb komplett idiota el, mint Norvegiaban, bar a vikingek sem panaszkodhatnak manapsag. (Csak tudnam miert muszaj peldakepnek lenni, miert muszaj majmolni?)

    Na es a fiuk cougar-almairol es magukrol a cougar-okrol is lehetne egy cikket irni.

    A cougar valamivel egyszerubb, o is csak siman egy fiatal, sima boru, izmos fiut akar maganak, kemeny, minden nap 4-6-szor felallo himvesszovel. Ugyanugy, ahogy idosebb ferfiak ia szeretnenek fiatal noket maguknak.

    De amikor a cougar-almu fiatalembereket akarnank megerteni, azt hiszem ott mar komolyabb elemzes kene. Nagyon valoszinu, hogy a fiatalembernek komoly picologiai problemai vannak.
    Azt meg megertenem, hogy nehany alkalommal hasznalja a cougar szolgaltatasat, de hogy osszehazasodjanak?! Ott mar nem csak a fiatalember hulye, a no is. Ennyire nem tudnak elore gondolkodni?

    Persze ettol meg a megfelelo emberek szemeben peldakepekke is valhatnak.

    Volt itt egy magyar fiu, aki a legrosszabb indian-kocsmakba jart eleinte, mert nem beszelt angolul, es ott nem kellett tul sokat tudni angolul, hogy a holgyek szivet elnyerje. Egy alkalommal kicsit tul sokat ivott es hazavitt egy kb 75 eves, osz haju indian not (o volt akkor 32 korul). Masnap reggel elborzadva latta mit csinalt – de nem volt mese meg kellett ismetelni az elozo estit.
    Aztan mikor cukkolni akartak ot ezzel az esettel mindig azt mondta: „Lehet, de nekem legalabb nem kell felnem az AIDS-tol, mert kizarolag olyan holgyekkel kozosulok, akiket utoljara a Nagy Gazdasagi Vilagvalsag idejen dugtak meg.”

    Ez igy vicces. De lehetne-e nevetni rajta ugyanigy, ha felesegul is vette volna az oregasszonyt?

  • charlie,
    Szara Netanjáhu néhány évvel fiatalabb a férjénél.Nem volt a tanárnője.Neked viszont az izraeli belpolitikához még annyi közöd sincs,mint Nekem a magyarhoz.Igaz,hogy én 60 éve Izraelben élek,de a magyar nyelvet és sajnos a magyar történelmet is ismerem.Te hány éve bírod az ivrit nyelvet és mennyit ismersz Izrael történelméből.Beállsz a Netanjáhut és úgy általában Izraelt baszogatók közé?Jó,akkor segítek Neked és mindenkinek, aki Izrael miniszterelnökét szeretné vádolni és bíróság elé állítani.Nos…1.Netanjahu 6 hónapos koráig pelenkába szart.2.Amikor fingik alattomosan csinálja,hogy ne hallja senki.3.Manapság,pedig minden ellenségét házon belül és házon kívül kimulatja. Okkal,joggal és belső,külső ereje teljes tudatában. Furcsának tartom,hogy ennyire képtelen vagy visszatartani magad a rosszabbik fajtához tartozásod fitogtatásától.

  • Hmm… Mohamed próféta első felesége – aki „embert” csinált belőle – vagy 15 évvel volt idősebb a férjénél, sőt, a munkaadó főnöke volt a házasság előtt. Hat gyermeket szült Mohamednek, aki az ő haláláig nem vett második feleséget.

    Zrínyi Ilona hét évvel volt idősebb Thökölynél…

  • Hmm…
    igen ám,de idősebb korára a kilenc éves Fatimét vette feleségül. Gyakorlatban ez azt jelenti,hogy kitartottként kezdte és pedofilként végezte.A szerződés szegéseket,árulásokat és a gyilkosságokat akár meg is bocsájthatjuk.Irdatlan nagy mázlija volt,hogy akkor még nem volt brüsszeli bíróság.

  • Almasi Alma: Khadidzsa uzletasszony nem szult Mohamednek.
    Gyuri: Aisha, nem Fatima. Fatima Mohamed lanya volt.

  • Almasi Alma: Bocsanat, visszavonom. Khadidzsanak valoban voltak gyermekei. Elnezest.

  • Almási Alma
    aug.31.4:46

    Zrinyi Ilona nem hét(7) hanem pontosan a duplája azaz tizennégy(14) évvel volt idősebb Thököly Imrénél!

  • Csárli!

    Ízléstelen vagy mint általában, de miért gondolod, hogy a cikkíró „elkeseredett?” Nem gondolnám, hogy épp ez vezérelte, amikor világosan kivesézte,hogy a világ, azon belül Fro.és főleg Mo.hogyan és miként áll egy ilyen kérdéshez – pusztán összefoglalta a tapasztalatait,némileg a csalódásának is hangot adva. Értsd: nem ezt várta a franciáktól eddigi ismeretei alapján, és ebben sok igazsága van, osztom a véleményét. A magyar közvéleményen nem csodálkozom (olvastam a témával kapcsolatosan néhány veretes hsz-t,de igazán elgondolkodtató a nőtársaimé volt!) ám a nálunk állítólag nagyságrendekkel felvilágosultabb és szabadabb szellemű franciák hozzáállásán igen. Brigitte Macron és Emmanuel Macron között épp annyi a korkülönbség, mint D.Trump és Melania Trump között – csak épp ellenkezőleg! Az elsőn a félvilág ki van akadva, a másodikat hallgatólagosan tudomásul veszi, mert, hogy ez a mindennapos és megszokott! Macron és felesége között egy abszolút emberi összetartozás érződik, szinte süt róluk a férfi- nő kapcsolati harmónia. M.Trumpot és D. Trumpot vajon mi fűzi össze? A szerelem bizonyára nem, de még csak a kölcsönös megbecsülésnek sem látom különösebb jelét- ez pusztán üzlet, itt a pénz beszél! Melania pontosan tudja mitől döglik a légy, valamit valamiért. Ez ma senkiben nem kelt gyanakvást, ellenérzést, ez így rendben van, ezzel nincs mit kezdeni – de ahol normális emberi érzések a főszereplők,ott értetlenkedni kell, mert mi az, hogy valaki beleszeret a saját tanárába? A frigy ugyan csak „felnőttként” jött létre, E.Macron tehát hűséges típusnak tűnik, de akkor sem vagyunk hajlandók érteni és elfogadni. A feleség csak tartozék, legyen mivel, kivel repizni, és itt vége is a szerepének, a többit majd mi férfiak! Ugye Csárli! Pedig ha jól megnézed minden sikeres fószer mellett- mögött ott van a háttérben egy nő, mondhatni egy Brigitte, és ez így is van rendjén! Nem kell a „könnyed gúny” és ne keverd ide Netanjahut és feleségét, valószínű nem ugyanarról beszéltek te és P. Judit!
    Amúgy meg ne ajánlgass senkinek semmiféle cikk témát (ezt egyébként is előszeretettel alkalmazod kifogásként egy egy cikk írójával szemben) hanem írd meg magad azt a cikket, mi meg majd kíváncsian várjuk ! -:))))

  • Javítok:A kilenc éves feleség Aisa volt nem Fatime.

  • A főcím kérdésére válaszolva: esélytelen, hogy a Macron házaspár példája megismétlődjön Magyarországon. Nem sok az esély arra sem, hogy egy közjogi méltóság felesége törvényi előírások szerinti feladatokat lásson el Magyarországon azon a címen, hogy feleség.

    A választási rendszer a franciáknál is olyan, hogy a választók szavazata nem terjed ki a feleségekre. Szubjektíven lehet befolyása az eredmény végkimenetelére, de ez is ritka jelenség. Csak azért adni részére állami hivatalt, mert ő az ország megválasztott közjogi méltóságának a felesége, nem szerencsés gondolat. Akkor sem, ha a feladathoz megvan a végzettsége.

  • Gyuri bácsi, ezt a marhaságot honnan szeded: „Beállsz a Netanjáhut és úgy általában Izraelt baszogatók közé?Jó,akkor segítek Neked és mindenkinek, aki Izrael miniszterelnökét szeretné vádolni és bíróság elé állítani.”
    Én egy ellenpéldát vetettem fel, ahol egy first lady nem egy elnyomott konyhatündér, hanem a történések formálója.
    Izrael baszogatása, meg Netanjahu börtönbe juttatása jut neked erről eszedbe? Ne légy már ilyen.

  • charlie,
    én csak azért gondoltam,hogy Netanjahu és Izrael baszogatása a célod,mert ha valami pikánsat akartál volna az asztalra tenni, akkor inkább a Sárköziné tangájába nézegethettél volna.Akire Te a nem konyha-tündériséget akarnád ráhúzni az a szombati kalácsot formálgatja a háborúkból és minden egyéb okokból árvaházba került gyerekeknek.Kórházakban sebesült vagy beteg embereket látogat. Képzeld el még a szíriai polgárháború sebesültjeit is.Az,hogy tisztességes szerető,feleségként mindig a férje mellett áll, ne tévesszen meg,ne legyen már a Te gondod.

  • Besancon
    2017 szeptember 1
    4:48 de.
    „Zrinyi Ilona nem hét(7) hanem pontosan a duplája azaz tizennégy(14) évvel volt idősebb Thököly Imrénél!”

    Pláne! (Úgy látszik, rosszul emlékeztem.)
    Kodály felesége is 19 évvel volt idősebb.

    Léni Riefenstahl pedig egyenesen 40 évvel volt idősebb a (második?) férjénél… Aki nagyon szépen nyilatkozott róla a halála után, hogy mennyi fontos és érdekes élményben volt része a közös életükben.

  • Almási Alma,

    Besancon
    “Zrinyi Ilona nem hét(7) hanem pontosan a duplája azaz tizennégy(14) évvel volt idősebb Thököly Imrénél!”

    Pláne! (Úgy látszik, rosszul emlékeztem.)
    Kodály felesége is 19 évvel volt idősebb.

    Léni Riefenstahl pedig egyenesen 40 évvel volt idősebb a (második?) férjénél… Aki nagyon szépen nyilatkozott róla a halála után, hogy mennyi fontos és érdekes élményben volt része a közös életükben.

    ===================================================

    Kezdetek ugy „ervelni” mint a Bendeguz. Csak o a Torah-val kapcsolatban teszi ezt, peldakat hova masok veres tetteire.

    Ti meg azzal akarjatok megmagyarazni hogy mitol egeszseges az a kapcsolat, ahol a no egy generacioval idosebb a ferfinel, hogy erre a beteg kapcsolatra kerestek meg tobb peldat.

    Gondoljatok, hogy ettol egeszseges kapcsolatta valik az egeszsegtelen kapcsolat?

  • Érdekes, mennyire vagyunk különbözőek.

    Nekem egy szétszolizott arcú, kivasalt arcbőrű hölgy nem tűnik példaképnek. Bennem inkább szánalmat keltenek ezek a mindenáron fiatalnak látszódni akaró, koros hölgyek (és urak).

    Ha már példakép, akkor inkább Merkel, miután elnök lett. Benne az is szimpatikus, hogy nem bölcsész, és nem akarja megváltani a világot.

  • Mikor lesz magyar Brigitte Markon ?

    Felelet:

    Lévai Anikó épp most várja a legendás >G< fogantatását…

    .

    A bibliai Sára ősanya mindig is példaképe volt a termékenységre vágyó asszonyoknak. 127 évig élt.

  • kedves Miklós!
    Bizonyára amennyiben a férfi számára a farok-kérdés a döntő egy házasságban, akkor ezek a kapcsolatok nem jöhetnek szóba. De (csak félve mondom, nehogy le legyek hülyézve) néha az intellektuális kapcsolat is számításba jöhet… És úgy tűnik, ilyen esetben határozottan előnyös egy idősebb feleség…

  • Almási Alma,
    sajnálom,de megint csak részben van igazad.Az intellektuális kapcsolat nagyon fontos,de egy gyakorlott kapcsolat sokkal többet ér,mint tanító bácsinak lenni.A másik oldal attól még intelligens marad.Mindkét oldal csak nyerhet vele.Ezt annak ellenére mondom, hogy már túl vagyok a 21-en(kártyában is).Tulajdonképpen a véleményünk hasonló,csak annyi a különbség,hogy az a bizonyos „farokkapcsolat”igen is bejön egy idősebb hölggyel is.Sőt…

  • Almási Alma,

    ” De … néha az intellektuális kapcsolat is számításba jöhet… És úgy tűnik, ilyen esetben határozottan előnyös egy idősebb feleség… ”

    Asztatat akarod mondani, hogy a fiatal holgyek intellektusa joval alacsonyabb, mint az idoseke, vagy azt, hogy ok csak siman hulyek?

    Persze van benne valami, lattam mar en is tobb olyan fiatal not, akik 70 eves milliardosokhoz mentek felesegul. Nyilvanvalo azert, hogy javitsak az intellektusukat az idosebb, magasabb intellektusu ferjeik segitsegevel.
    (Remelem nem akarod azt mondani, hogy a ferfiak eseteben nem novexik az intellect a korral!? Egy vilag omlana ossze bennem!)

    De komolyan szolva; nem lehetseges az, hogy ha egy fiatal ferfi ertelmes beszelgetesre vagyik egy novel, es azt nem talalja meg elsore, akkor keresgel tovabb a fiatal nok kozott?

  • Miklós 6:41! Mi vagy Te, tisztiorvos?! Hogy Neked jogod van meghatározni, hogy mi az „egészséges”kapcsolat, és melyik nem az?

  • Miklós!
    09.01.6:41

    ‘.. mitol egeszseges az a kapcsolat, ahol a no egy generacioval idosebb a ferfinel, hogy erre a beteg kapcsolatra kerestek meg tobb peldat…”

    Gondoljatok, hogy ettol egeszseges kapcsolatta valik az egeszsegtelen kapcsolat?

    Az, hogy én – vagy akár Alma – milyen kapcsolatot gondolunk egészségesnek az itt most mellékes, és egy kissé hosszú is lenne kifejteni,sőt tartok tőle, legalább annyira felesleges is! Itt és most te egyértelműen egészségtelennek minősítesz egy „felnőttek között” létrejött kapcsolatot ahol a szokások ellenére épp a feleség az idősebb! Mitől is „egészségtelen” a kapcsolat ha a feleség idősebb 24 évvel, de saját akaratukból kettejük között létrejött kötődés eredményeként köttetik, mintha ugyanez a korkülönbség a férj javára fordul elő, és jó néhányat láttunk közülük, ahol közel sem társul hozzá mélyebb emberi, férfi-nő vonzalom? Nem hallottam, nem olvastam egyikőtöket sem ezen élcelődni, vajon miért? Ha tehát egy faragatlan elefántnak öltözött pénzeszsák, befolyásos „nagy ember” (ugyebár van ilyen elég a világban) egy nálánál jóval fiatalabb hölgyet környékez meg, azon az ég világon senki nem csodálkozik, nem kap a fejéhez. Lám, neked sem jutott eszedbe az ilyen kapcsolatot „egészségtelennek” minősíteni – pedig a „generációval idősebb” férj sem tekinthető „normálisnak” és átlagosnak – ha már valamiféle logika alapján mérlegelünk. De talán épp a „gyakoribbsága” okán alig- alig tűnik fel. Viszont a szokásos képlet ellenére sem mondhatjuk egyértelműen, hogy ahol a férj a gazdag, befolyásos, tapasztalt fickó, ott nem lehet szerepe érzelemnek, és csakis számításon alapulhatnak a dolgok, még akkor sem, ha az utóbbi jóval gyakoribb! Mindenféle emberi kapcsolat létezik, és a kivételek csak arra jók, hogy legyen min agyalni nekünk, azaz a külvilágnak. Én azt mondom, ne foglalkozz te sem, más sem azzal, hogy kinek a párkapcsolata egészséges, vagy egészségtelen, hanem bízzunk benne, hogy akaratuk és érzéseik teljes ismeretében választották egymást, talán számolva azzal (is) hogy ezt a világon egyes emberek egészségtelennek minősítik majd. Ők valószínű nem ezt gondolják, és joguk van hozzá!
    Mert végül is mitől jó egy párkapcsolat – legyen az házasság, vagy az együttélésnek bármilyen formája? Attól, hogy az aki benne él, annak érzi! Ennyi!
    Én semmit nem akarok „megmagyarázni” kivált nem Macronék, vagy akár Trumpék házasságát – egészen egyszerűen elfogadom, hogy 1.valószínű szeretik egymást, annyira, hogy még a világ száját is magukra veszik, 2.Nagy valószínűséggel azt, hogy milyen elnök lesz Macron, és mit sikerül véghez vinnie az ígéreteiből, azt nem a felesége és a közte lévő korkülönbség fogja befolyásolni!
    Az utóbbi számunkra fontosabbnak tűnik!

  • talalom,

    „” Mi vagy Te, tisztiorvos?! Hogy Neked jogod van meghatározni, hogy mi az “egészséges”kapcsolat, és melyik nem az? „”

    Ha nem is orvos, de tökösnővér voltam a hadseregben. (Gyengebbek kedveert a tökösnővér = egeszsegugyi katona.)

    De ne izgulj, neked is jogod van egeszseges kapcsolatnak nezni az egeszsegtelent.

    Es ha elolvastad Besancon velemenyet, o is igazat ad nekem, csak a maga modjan, ugy hogy kozben ellenkezni kivan:

    Besancon

    „” Mitől is “egészségtelen” a kapcsolat ha a feleség idősebb 24 évvel, de saját akaratukból kettejük között létrejött kötődés eredményeként köttetik, mintha ugyanez a korkülönbség a férj javára fordul elő, és jó néhányat láttunk közülük, ahol közel sem társul hozzá mélyebb emberi, férfi-nő vonzalom? Nem hallottam, nem olvastam egyikőtöket sem ezen élcelődni, vajon miért? „”

    Ugy latszik nem olvastad el az 1:49-kor keltezett beirasomat. Abban eppen ezzel viccelodtem.

    De mit is jelent valojaban az a szo; „javara”, amit itt hasznalsz?
    Csak nem azt, hogy ebben az „egeszseges” kapcsolatban valaki jol jar, mig a masikkal ki van babralva?

  • Miklós!

    Nem értesz te semmit-az ég világon semmit! Ne tekerd és ne keverd a véleményemet a saját igazad alátámasztására, mert pontosan tudod, hogy nem értek veled egyet, szinte semmiben! Rám tehát ne hivatkozz senki felé!
    Ez a fajta vaskalapos gondolkodás eredményezi pl a Veres püspök által mondottakat is, amikor bűnnek minősíti a l.b. programot, pusztán mert az nem a dolgok természetes útján jön létre! Sőt, ezen a logikán tovább haladva eljuthatunk a különböző szervátültetésekhez (pl műszív) vagy az akármilyen protézisekhez, hiszen a Mindenható ilyet biztosan „nem rendelt” egyetlen emberi szervezethez sem, tehát micsoda gondolat, hogy a járni képtelen betegízületű embernek ilyesmit beépítenek vagy a súlyos szívbeteg ahelyett hogy várná a kaszást,műszívvel majd transzplantációval újabb éveket, évtizedeket nyerhet!
    Lombik témában nem ismerem a véleményedet,könnyen lehet, hogy ellentétes a „katolikus egyházi állásponttal”(értsd: Veres p.) de a dolgok egyszerűbb megértése végett idehoztam.

    Annyi igaz pusztán, hogy valóban nem túl gyakori az olyan kapcsolat v. házasság ahol a feleség a jóval idősebb (vagy csak nem ismerjük mindet!) de ettől még továbbra sem gondolnám, hogy „egészségtelen”. Apropó: erről vajon a katolikus egyház mit mond? Foglalkozik egyáltalán vele azaz szab életkori feltételeket azonkívül, hogy a házasság férfi és nő között köttetik? Én nem emlékszem ilyesmire, de akár igen akár nem szerintem bízzuk ezt csak arra a két emberre akinek ezek a tényezők nem jelentenek lekűzdhetetlen akadályt ahhoz hogy boldogan élhessenek.

  • Besancon, tisztellek, becsüllek, de most sok marhaságot összeírtál. Ne indulatból írj, és mindig tájékozódj írás előtt. Ugyanis Veres püspök a megfogant életek kioltását kifogásolja – a keresztény tanításnak megfelelően – mivel a nem beültetett, de elindult életek sorsa bizony ez lesz. Ide keverni a műszívet, végképp badarság. Lehet mindenről véleményed, de tartsd tiszteletben mások hitbéli meggyőződését.

  • A témához, ami az eddig életteapasztalatomon nyugszik:
    Idősebb nő ürül, ha a fiatal elveszi feleségül és anyáskodhat felette.
    Nem beszélve arról, hogy szexszuálisan, egy fiatal férfi sokkal „hasznosabb”, mint egy idősebb férfi.
    A fiatal férfi meg, lehet, hogy tudat alatt egy „anyát” keres a nőben.

  • Besancon,

    „” Lombik témában nem ismerem a véleményedet,könnyen lehet, hogy ellentétes a “katolikus egyházi állásponttal”(értsd: Veres p.) de a dolgok egyszerűbb megértése végett idehoztam. „”

    Epp ma olvastam egy cikket errol a Magyar Idok internetes ujsagban. Nem ertettem eddig hogy mi a problema, mert nem tudom hogyan keszul a „lombik-baby”. Most se tudom igazan, de annyi kiderul a cikkbol, hogy az eljaras folyaman letrehoznak tobb megtermekenyitett tojast is, amiket aztan a szulok engedelyevel, es egy kivetelevel mind elpusztitanak. Mivel igy tobb fetus-t is megolnek, kerdesesse valik, hogy moralisan megengedheto-e ez az eljaras.

    Kemeny dio, mert en magam pl. nagyon az abortusz ellen vagyok, kiveve ha az anya eleterol van szo. Itt viszont egy masik erdekes dilemma jon elo: Eletet adunk valakinek, mikozben masok eletet az o erdekeben kioltjuk. Es nem csak a szuletendo gyermekrol van szo, hanem a szulokrol is, akiknek maskulonben nem lehetne gyerekuk (legalabbis nem egyutt). Tehat ket pozitiv dolog van egy negativ elleneben.
    De meg igy is en inkabb azon lennek, hogy sikeruljon ugy lombik-baby-t csinalni, hogy ne kelljen hozza egy tucat fetus-t letrehozni. Csak egyet.

    ” Apropó: erről vajon a katolikus egyház mit mond? Foglalkozik egyáltalán vele azaz szab életkori feltételeket azonkívül, hogy a házasság férfi és nő között köttetik? Én nem emlékszem ilyesmire, de akár igen akár nem szerintem bízzuk ezt csak arra a két emberre akinek ezek a tényezők nem jelentenek lekűzdhetetlen akadályt ahhoz hogy boldogan élhessenek. ”

    Nem tudom, hogy az Egyhaz egyaltalan foglalkozna vele. Valoszinu, hogy a regi szep idokben, a kiralyi erdekhazassagok soran az ilyemi surun elo is fordult, tehat meglepne, ha az Egyhaz ellene lenne.
    A Torah sem adott erre vonatkozoan semmi parancsot. Se nem tiltja, se nem engedi.

    Engem sem erdekel, tolem egy 16 eves fiu elvehet felesegul egy 95 eves neniket is, nem nekem kell azon idegeskedni, hogy hogyan tudok helyt allni a naszejszakan. 🙂
    De ettol meg nem tunik tul egeszsegesnek az ilyen kapcsolat.

  • A cikk nagyszerű és szinte minden szava igazgyöngy.
    Az idejárók némelyike teljesen más világból rögtönzi ide lényegtelen mondani valóját.Az egyetlen,aki a legközelebb áll a valóság kiértékeléséhez:Figyelő,Klárika akinek elismerésem és köszönet jár az objektív,okos beírásért.

  • Figyelő,

    „” A fiatal férfi meg, lehet, hogy tudat alatt egy “anyát” keres a nőben. „”

    Ez is resze lehet ennek. De szerintem inkabb valamifele kisebbsegi erzes (ne tessek belekotni, nem jut eszembe jobb szo ra) miatt fel a vele egykoru noktol. Lehet tobb oka is, biologiai, sot meg talan penzugyi is. (Nem az, hogy le akarja venni a mamat, vagy orokolni akar.)

    Viszont a fiatal ferfi reszerol barmi is az, valami nem stimmel nala.
    Bar volt egy baratom Magyarorszagon aki tobbek kozott azzal is szokott viccelni, hogy „60 eves neniket kell elvinni a malnasba, mert ok azt hiszik, hogy eletukben utoljara kapjak meg, es beleadnak apait-anyait.” De ez csak vicc. Legalabbis remelem.

    Mellesleg, most jut eszembe, nem sokkal azutan, hogy bevonultam kotonanak felutaztam Pestre, vittem egy tanulmanyt az ELTE-re, hogy velemenyt kerjek. A palyaudvaron segitettem egy kb 55 eves nonek felvinni a borondjeit, aztan Pestig beszelgettunk, es elojottek viccek, aztan diszno viccek. Ahogy mar a metroban voltunk, megkerdezte, hogy mit csinalnank, ha ossze lennenk zarva? Kiteroen mondtam, hogy „biztos feltalalnank magunkat”, mire felhivott magahoz. De nem mentem tobb okbol sem, az egyik hogy epp a menyasszonyomtol jottem, masik, hogy tul oreg volt hozzam es mert siettem az egyetemre.

    De van egy masik emlekem is: 17 evesen elmentem egy falusi balba, ahol eloszor „belekotottem” egy velem egykoru lanyba, akivel a szokasosnal konnyebb dolgom volt. En remeltem, hogy majd meg tobbszor is elmegyunk a bokrokba, de el kellett neki mennie haza. Ahogy ucsorogtem a tancikazo kerthelyisegben, latom am, hogy egy hosszu fekete haju no bamul ram. Nem akartam eszrevenni, mert lattam, hogy idosebb. De annyira bamult, hogy vegul letettem a sort es felkertem egy tancra. Ket evvel volt idosebb, az meg nem olyan rossz, ugyhogy vele is elmentem a bokrokba. De kesobb bajok lettek, mert volt egy novere is, aki nalam 6 evvel volt idosebb. Hadd ne ragozzam, nem ereztem magam vele olyan jol, mint egy velem egykoruval.

  • Miklos,
    nem sikerült felülírnod Figyelő itteni beírását.Szerintem sokkal inkább életszerű,mint a Tied,dehát…mindenki a saját véleményével és jó vagy rossz emlékeivel élhet tovább.

  • Bevallom.csak futtaban olvastam a velemenyeket-
    de nem lepodtem meg.
    Ettol viszont felvetodott nalam-egy masik kerdes-
    miert nem targyal{tak}nak soha „first man” rol,
    amikor az uralkodo,allamelnok,miniszterelnok-
    uram bocsa!-no?!
    Lasd-Elisabeth,Indira Gandhi,Angela Merkel,
    Theresa May,stb?
    Igaz,hogy rogton ratertetek a „pikanteriara”.
    Talan ez sem elvetendo tema.

  • Izraeli
    2017 szeptember 5
    7:48 de.
    Ez nekem is feltűnt!
    Manapság a nők kerülnek országok vezetéséhez.
    A helyzet az , hogy néha tényleg jók, pl. Margaret Thatcher is, aki együtt lépett az amerikai Ronald Reagennel.

  • Figyelo
    Ugy latszik,hogy neha tenyleg jok,
    mert nekik meg ma is, jobban kell-bizonyitani.
    Meg kell hagyni,hogy nalunk-bar nem hianyoznak
    problemak- a Felso Birosag uj,es lelepo elnoke-
    no,sot az IDF elozo Emberi Erok parancsnoka-
    no volt.

  • מרים és Figyelő,
    nagyjából egyetértek Veletek,bár a jelek arra mutatnak hogy a kancellár asszony igencsak elkancsalodva mellé lőtt.Persze nem azért mert NŐ.Mióta a világ világ a férfiak több baromságot követtek el.

  • gyuri, ha a Angela Merkelre gondolsz, nála más problémák voltak, ezért kancsalitott! Ő egyszerúen attól félt, ha nem fogad el 1.5 millió menekűltet, akkor megint nácinak kiáltja ki a világ a németeket!

  • Figyelő,

    ” Ő egyszerúen attól félt, ha nem fogad el 1.5 millió menekűltet, akkor megint nácinak kiáltja ki a világ a németeket! ”

    Nemetorszag egyhuzamban fogadott el menekulteket a haboru utan. Azt nem tudom mikortol kezdve, de gondolom nem sokkal a haboru utan elkezdtek behordani torok vendegmunkasokat is, akik azota is vedegeskednek. Ritka nagy hulyenek kellene lennie a nemet vezetosegnek, ha attol felne hogy valaki nacinak nezi oket emiatt.

  • Klárika,
    Miklos lelőtte előlem a választ.

  • Petényi Judit,
    a cikknek minden betűjét jónak ,igaznak tartom.A cikktől függetlenül nekem is van egy kérdésem: Mikor lesz(erkölcsi és emberi szinten) egy magyar Brigitte Gabriel,aki világosan a tárgy teljes ismeretével és értékelésével ki meri mondani a valóságot?

  • Egy kis felvilágosítás Brigitte Gavriel személyéről:

    https://www.youtube.com/watch?v=WnnkoB0PljQ