Egy római katolikus aki hétköznap kipát viselt…

2017 szeptember 3 10:17 de.27 hozzászólás

John de Lemos életútja egy jellegzetesen kanadai történet. Húsz évvel ezelőtt a portugál származású férfi állást keresett Ottawában, a belvárosi Beth Shalom zsinagóga pedig egy gondnokot. Az alacsony, dús bajusszal rendelkező férfi aki a város portugál nyelvű római katolikus egyházközségének volt a tagja talán nem tűnt első ránézésre természetes jelöltnek. Mégis, a zsidó közösség rábízta a hitközség ingatlanját. John de Lemos pedig első perctől fogva meg is hálálta a lehetőséget. Mindennap kipába érkezett munkába, kizárólag feketét hordott és ingjén a „security” felirat volt olvasható. De John de Lemos biztonsági rendszere aligha a korszerű technológiára épült. Irodájában egy fekete baseball utőt tartott, hátha szükség lesz rá.

Szerencsére nem volt.

Az évek folyamán John de Lemos gondnokból inkább mindenessé vált. A Shabbat alkalmából John készítette el a konyhában a kiddush vacsorát. Minden másnap pedig John készített reggelit az imák után a hitközség szinte kizárólag idős tagjai részére. Amikor Shabbatkor érkeztek a hívek, John várta őket mindig a bejáratnál és mindenkit köszöntött a zsinagógában. Egy hívő római katolikus volt a helyi zsidó intézmény arca. A Chapel Street-i intézménynek ma már nyoma sem maradt. Az épületet 2014-ben tették földdel egyenlővé a markológépek.

„Ebben a világban, ahol egyre több a szörnyű antiszemitizmus, annyival nehezebb elveszíteni egy ilyen barátot”–jegyzi Jason Moscovitz az Ottawa Jewish Bulletin nevű közösségi lapban. John de Lemos-t idén nyáron vitte el a kegyetlen májrák, ráadásul csak 53 évesen. A nekrológjában családja a zsidó közösségnek mondott köszönetet támogatásukért. Aztán római katolikus szertartás keretein belül, saját gyökereihez híven a portugál nyelvű Paroquia Senhor Santo Cristo-ból kísérték utolsó útjára…

27 hozzászólás

  • Itt a bizonyiyek, hogy mind azok akik lelkukben es elveikben elismerik es tetteikkel bizonyitjak, hogy mindannyian egy felsobbrendo ero eredmenyei vagyunk, s azon alapon azszerint eljunk mindannyian , a fenti cikk annak bizonyiteka.

    Hogy valaki hol szuletett, mi a neve, mi nyelvet tanult gyerek-korabn, hogyan nezhet-ki, mifele hitet vall, kikkel tolti szabadidejet, stb.stb. az valaojaban teljesen jelentektelen.

    S az amit a Torah tanitja az emberiseget.

    Sajnos, az emberi gyarlosag, onzes, reszrehajlo magatrtas mind az pont a ellenkezojere vezeti az emberiseget.

    Tehat nem csoda ,hogy a vilag tele allando haborukkal, verontasokka meg az utcakon a beke idejen is, sot meg gyakran a csaladok ,sot a szerelmesek kozott is tortenik.

    Az a lecke, az az eredmeny amikor az emberiseg onzoen elkepzeli ,hogy az emberiseg a legfelsobb leny a vilagon. Az a „:humanizmus”, „szocializmus”, „evolucionizmus” s minden mas kulombozo elvek, izmusok eredmenyei.
    Leheto az hgoy inte;ligens (legalabb is tevesen velve) azt ohajtana maganak es szeretteinek ???

    Na majd ezert is ismet „seggfej”-nek leszek nevezne a hozzasollok alatl.

  • Azt hiszem az ilyen történések oda vissza,számtalan mennyiségben fordulnak elő.Ennél szélsőségesebb a lengyel holokausztból menekült zsidó gyerekből francia kardinálissá avanzsált Lusztizsijé (Lusztig)főpap,aki Voitek pápa mellett a Vatikánban szolgálta a vallást.

  • Szép és tanulságos történet!ami bizonyíték arra,hogy a különböző
    vallású emberek elfogadják a másikat,gyűlölködés helyett.
    Bár igazából csak munkát vállalt,de ennék sokkal többet tett,igyekezett mindenben támogatni, tisztelni és elfogadni a
    zsidókat!
    Szerencsére nem egyedüli eset,különösen ha a arra gondolunk,hogy
    a „nehéz” időkben sok keresztény nyújtott segítséget az üldözötteknek!
    Kár,hogy ilyen korán meghalt!

  • Nem szignifikáns történetek mindig voltak, és lesznek is.

  • Nyugodjék Békében!

    Lustiger kardinalis Páris érseke volt hosszú ideig. (1981-2005) Múlt hónapban volt tíz éve annak, hogy elhúnyt. De még mindig nagy szeretettel emlékeznek rá.
    Amikor az egykori zsidóságáról volt alkalma szólni, akkor kijelentette, hogy ” ugyanolyan zsidó vagyok ma, mint amikor megszülettem,”
    Nagyon megható volt az az eset is, amikor egy Holocaust megemlékezés alkalmával egy teljes napon át olvasták fel az Auschwitzban elveszett zsidók neveit és a kardinális is elválalt egy részt a felolvasásból. Azután egyszer csak megállt a felolvasásban az egyik név után és így szólt: ”a mamám volt.”
    Egykori templomában, a Notre Dame-ban nyugszik a sirfeliratát maga szerzette:

    Zsidónak születtem.
    Apai nagyapámt után
    Az Áaron nevet kaptam.
    Kereszténnyé lettem
    Hitem és a keresztség által,
    Zsidó maradtam
    Mint az apostolok.
    A védőszentjeim
    Áron a főpap,
    Szent János apostol,
    Szűz Mária malaszttal teljes.
    Párizs 139. érsekének kinevezett
    Őszentsége II. János Pál pápa,
    Trónra emeltek ebben a katedrálisban
    1981. február 27-én,
    És itt gyakoroltam a teljes szolgálatomat.
    Ti, kik erre jártok, imádkozzatok értem.

    † Aaron Jean-Marie Lustiger bíboros
    Párizsi érsek

  • Nyugodjék békében!
    Tisztességes EMBER volt és gondoskodott róla,hogy maradjon emberinek még halála után is.Amit Kerekes Sándor itt leírt könnyekig meghatott.KÖSZÖNÖM.

  • Minden rendben a cikkel, csak ezt nem ertem:

    „Az alacsony, dús bajusszal rendelkező férfi aki a város portugál nyelvű római katolikus egyházközségének volt a tagja talán nem tűnt első ránézésre természetes jelöltnek. ”

    Miert nem tunt annak? Minden zsingagoban gentile (goj) szolgal, hogy dolgozhasson Sabbat napjan is. Erre a celra zsidot nem lenne szabad felvenni mar eleve.

    En is ismertem hozza hasonlokat. Rendes emberek voltak.
    Itt a Chevra Kadisa mindennapos dolgait is egy gentile hazaspar intezi, es komoly bajban lenne a Chevra Kadisa vezetosege, ha valamiert otthagynak az allasukat.

  • Elnezest: Akik nem tudnak, a Chevra Kadisa a zsido „siralomhaz”, ahova az utolso utja (a temetobe) elott meg minden zsido eljut.

  • Kerekes Sándor 1,28 🙂

    Aron Jean-Marie Lustiger érsek példát mutat abban, hogy bármely, magát őszintén . k e r e s z t é n y n e k . valló ember sem hagyhatja figyelmen kívül azt a sarkalatos
    . j é z u s i . z s i d ó . t a n í t á s t, [Mt.5./17-19.] miszerint:

    „Senki ne gondolja azt, hogy azért jöttünk, azért hivattunk volna e világra, hogy a Törvényt [értsd: a {zsidó} Tórát] semmissé tegyük. Bizony nem azért, hogy eltöröljük, megváltoztassuk, vagy másképpen tanítsuk annak szavait, mint ahogy az abban megvagyon írva. Éppen ellenkezőleg! Hanem azért vagyunk, hogy betöltsük, azaz a legszigorúbban tartsuk és tartassuk be annak minden betűjét iótáját, de még az utolsó vesszőjét is.”

    *

    Ui: Igaz, Jézus ezt az igehelyet egyesszám első személyben adta elő a Hegyi Beszédében, ámde minden igazhívő, Őt követő [apostol] köteles az Ő szavait parancsként értelmezni. Így hát a többesszám első, minden keresztény számára érthetőbb, azaz kell hogy működjék. Ezért láttam jobbnak inkább ebben az igeidőben közölni Jézus meghatározó szavait.

  • kiegészítése:

    Természetesen John de Lemos samesz (sekrestyés) élete is erről tett tanúbizonyságot. 🙂

    .

  • Miklós 6:39 ! = A szezon meg a fazon esete…

    *
    Ugyanis a

    Siralomház = az a h e l y i s é g, ahol a halálraítélt az utolsó óráit tölti,

    a

    Chevra Kadisa [héber] = jótékonysági és temetkezési. e g y l e t

    ))) 😀 (((

  • Bocs kedves Miklós! A „siralomház” elnevezés az nem ide való. Valóban ez az utolsó hely ami aztán a temetőbe vezet, de siralomházba a halálraítéltek szoktak lenni. A „chevra kadisa” az elhunyttal kapcsolatos teendőket látja el. A hozzátartozók támogatása és látogatása, a temetések lerendezése a főfeladata. De hozzájuk tartozik a betegek (bikur holim) látogatása és istápolása. Valóban nagy szükség van ilyen helyeken olyanokat alkalmazni akik nem zsidók (mivel sabbatkor zsidó szolgálónak is jár a szabad nap éppen ezért csak nem zsidót alkalmazhatnak) Az igazi áttörést II. Jénos Pál hozta, aki képes volt a többszáz éves dogmákat és hamis vádakat megszüntetni a katolikus egyházban. Sajnos akit utána választottak Pápává az nagy baklövése volt az egyháznak(becsületére legyen mondva maga kérte a lemondatását felmentését ami olyan ritka a Vikánban mint egy nős kardinális(hivatalosan nem titokban) Köszönet a cikkért. Chris bocsánat, hogy itt írok ilyent de ha lehetne kérni írd meg légyszives azt a mail cimet ahova küldeni lehet cikkeket. Van egy pár címem de egyről sem kaptam visszajelzést, hogy megkapták az anyagot. Köszönettel előre.

  • Az elozo ,ill. legelso megjegyzesemben kifejezhettem volna azt ,hogy az u.n. negyedik parancsolat nem csak Torah kovetoi/betartoira kotelezetseg, hanem minden szolgaik, idegenek, stb.-kre is tisztan kiterjed.

    Tehat a kis-bajusszoa-portugal alkalmazottat engedni dolgozni a Szabath napjan tisztan a Torah leg-alapvetobb alapelvei-elleni kihagas am .

    Velheto,hogy MIKLOS elobbi es ismetelt allitasai alapjan, az sokkal tobb mint ” gyomlalni a kertjeben a Sabath-napjan” amiert Miklos kotelessegenek velte azokat halara kovezni.

    Persze a Torah hasonloan eloirta a birak kotelesegenek a
    kegyelem gyakorlasat is. De azt Miklos soha nem ismerte el.
    Kovezzunk mindenkit halalra, vagy ismerjuk el hogy vannak akik hajlandok embertarsaik erdekeben azt elkovetni mint „jo-tetteik” masokert.
    Az is figyelembe veve a Torah soraiban.

  • Bendeguz!
    Bocsánat de ezeket az ökörségeket minek írta ide? A „parancsolat” előírja, hogy a szombat napján senkit sem foghatsz munkára. Még az állataidnak is nyugalmat kell biztosítani.(viszont nincs kikötve,hogy a nem zsidó szolgákra ez vonatkozik e. Hivatalból biztosan mert fehéren feketén le van írva hogy nem foghatsz munkára senkit sem szogáid sem igás állataid. Ám azokban az időkben kellett minden portán egy tüzbiztos. Mivel nem volt még abban az időben ismert az egyszerübb tüzgyűjtó szerszám és a tüz gyujtása nehéz munkának számított Minden háztartásban valakinek ügyelnie kellett arra hogy a tűz ne aludjon ki. Ez mondjuk nem számít munkának ámbár ki tudja) De olyanról szó sincsen hogy megköveznének ezért valakit. Te kevered a Tórát a Koránnal. Megkövezés csak arabéknál van előírva. Lehet hogy a Tóra említ valahol megkövezést (nem vagyok jártas benne, de nem hiszem hogy van ilyen passzus benne)

  • AVI ben GIORA soraira;

    Reszben orulok hogy majd nem tisztazta a Torah, u.n. Negyedik Parancsolatat.
    Ami minden emberi lenyekre vonatkozoan adja, nem csa meg az allatokat, a termo-foldek, szolgak es minden idegenek es jarokellokre is biztositani a Szabathot.

    Igaza van abban ,hogy NEM KOVETELI MEG halalra kovezni azokat akik talan „gyomlalna kertjet a Szabath napjan”.
    De kerem cimmere azt KIKLOS-hoz. Az aki ismetelten ossze-vissza alitja hogy aert a halal buntetes megkovetlve.

    NEM, nem a Koranban ! A Koran ket (2) szemtanut kovetel bizonyitani minden vadat. Kicsit bonyadalmasabb lehetne a Koran alapjan.

    A „tuz-biztos” ???
    Elfelejtette a Torah sorait ?
    NO TUZ a Szabath napjan.Sot meg 18 perccel alotte sem !

    Hanyszor irtam mar,hogy ismerek Karaitakat akik meg a refrigirator villany-vezetet is ki-huzzak pentek este.
    Azert nincsen Szabath gyertha !!!!
    Olvass? Emlekszik ???

  • BrunszvikTeri,

    ” A szezon meg a fazon esete…
    Ugyanis a
    Siralomház = az a h e l y i s é g, ahol a halálraítélt az utolsó óráit tölti,
    a
    Chevra Kadisa [héber] = jótékonysági és temetkezési. e g y l e t ”

    Egen. Ezert tettem idezojelbe a „sairalomhaz” szot. Nem tudom minek mondjak magyarul. A Chevra Kadisa epuleteben keszitik elo a testet a temetesre, es valakinek illene ott egesz ejjel imadkozni, ha van benne halott. Gazdagabb csaladok tartanak egy kis megemlekezest is benne a halottrol, mielott kivinnek a temetobe.

    De most jut eszembe, inkabb „Siratohaz”-nak kene hivni. Ugy mar talan kozelebb van ahhoz, ami.

    De azert megkoszonnem a kiigazitast neked es az Avi-nak is, ha elarulnatok mi az magyarul.

  • Avi,

    A Bendeguznak igaza van abban, hogy Shabbat napjan nem szabad az idegennek sem dolgoznia. Van egy tagabb ertelemben vett torveny is erre, azonban az csak Izraelre vonatkozik. Az valahogy ugy szol, hogy „egy torvenyed legyen neked es az idegennek kozotted” – es ez nem a hazon belul, hanem az orszagon belul levo idegenekre utal.

    Tehat nem lenne szabad Sabbat goj-t felvenni. Kulonbenis vicces a dolog, mert vajon mit csinal a jo rabbi Sabbat napjan, amikor a beszedet mondja, es amikor levezeti az egesz „service”-t? Csak nem dolgozik?

    A Bendeguznal az az erdekesseg, hogy szandekosan cukkol, ram akarja fogni azt, amit o gondol, mikozben probalja megjatszani a modern gyereket.
    A legutobbi bejegyzeseben az a furcsasag, hogy szerinte a Torah eloirja a biroknak a kegyelem gyakorlasat. En csak olyanokra emlexem, amik szerint megfelelo tanuvallomasok eseten mar vinni is kell a „bunozot” kivegezni.
    Kegyelem gyakorlasarol csak a Talmudban van szo (esetleg talan valahol a Zsoltarokban) de az egyik sem a Torah – nem egy Karaitanak. Erdekes, hogy ez a „Karaita” itt nekunk egyre surubben hivatkozik az altala allitolag annyira utalt Talmudra.

    Kezd gyanus lenni nekem ez a „Bendeguz”, mert ismerek az internetrol (de most mar szemelyesen is) egy olyan magyarul tokeletesen beszelo zsidot, aki iras kozben eloszeretettel jatsza meg, hogy elfelejtette mar a magyart. Mellesleg, az egyik ismert magyar szinesz occse. 🙂

  • Nem tudom,hogy van-e 100% os fordítása a Chevra Kadisának,de szerintem a majdnem fonetikus fordítás szerint-Megszentesítő Társaság.-Minden esetben a név,a temetkezési vállalatot fedi. Minden nyelvben vannak majdnem lefordíthatatlan szavak,melyeket ha szóról szóra fordítanak le,elvesztik valódi értelmüket vagy némelykor elbagatellizál,esetleg nevetséges szójátékokká fajulnak

  • MIKLOS AVI-hoz cimzett soraira;

    Reszben teves Miklos, nincsen semmi megkulomboztetes a Torahban hogy az kikre vonatkozik, vagy hogy kikre nem .
    Csupan azokra akik vettek az eskut annak betartasan, s persze minden utodaik.

    De a Parancsolat tisztan adja, NEM dolgoztathatod szolgaidat, alaklmazotaidat, stb. barkik is lehetnenek azok.

    A feltett kerdese igen a valosgra ut, amikor a Rabbi „dolgozik” a Szabath napjan a Szbath servist condukting.
    Persze HA nem fizetesert teszi azt akkor nem velheto „munka”-nak.
    A Torah NEM tiltja barmi jo, embersegeseget, segitssget, stb. nyujtani embertasanak a Sabath bapjan.

    A Nuvim es Katuvim (Zsoltarok es Profetak)nem ellentetben sem felulmuljak a Torah jelentoseget, de a babiloniai Talmuth, Midrash, Trgumin, stb.are incompetant es irrelevant. All human idea’s, just like our opinions, vagy egy Vatikani encyklikak.

    Allitott „gyanu”-ja dead wrong ! Nincsen szinesz fiverem!

  • Bendeguz79,

    ” Reszben teves Miklos, nincsen semmi megkulomboztetes a Torahban hogy az kikre vonatkozik, vagy hogy kikre nem .
    Csupan azokra akik vettek az eskut annak betartasan, s persze minden utodaik. ”

    Valoban?

    Exo 12:49  Egy törvénye legyen az ott születettnek és a jövevénynek, a ki közöttetek tartózkodik

    Num 15:16  Egy törvényetek legyen, és egy szabályotok néktek és a jövevénynek, a mely közöttetek lakik. 

    Es meg a veletlenul elkovetett bunok eseten is:

    Num 15:29  A benszülöttnek Izráel fiai között és a jövevénynek, a ki közöttök tartózkodik: egy törvényetek legyen néktek a felõl, a ki tévedésbõl cselekszik. 

    Igaz ugyan, hogy ezek a galutban nem hasznalhatok, mert mind mondam, ezek az Izrael foldjen elo osszes idegenre vonatkoznak, es nem csak az egyes hazaknal alkalmazott, vagy tartozkodo idegenekrol.
    Hacsak nem akarjuk mi is raeroszakolni a Halachat a befogado nepekre, mint az unokatestverek a Sariat. 🙂

  • MIKLOS soraira;

    Na most azon civakodik hogy en mas szavkkal fejeztem azt ki.
    Mint „idegenek” es a „jarokelok”.
    Ertve az ottann elo mas nemzedekekt es a nem allandokat.

    De a maga vitaja volt amiben megkegyzesrt tette a mas korkban es mas tarsdalmakban levokre.

    De az alkalmaztatasa a szplgaknak, alkalmazottaknak tiltva a Sagabath Command alatal.

    NEM eroszakolni soha semmit. Csak remelve hogy rea jonnek a tenyekre es felnott korara belathatna mindenki.

  • Ez a topik nem katolikusokról szól? Ők hol vannak?

  • Bendeguz,

    En irtam fenn, hogy ebben egyetertunk. A Torah szerint senkinek sem szabad dolgoznia Sabbat napjan, a szolgalonak sem.
    Csupan hozzatettem, hogy van meg tobb torveny is erre, amit nem akartal elhinni.
    De orulok, hogy most mar megertetted.

  • Klárika,
    sajnos megint téma és szöveg értelmezési problémába estél.Ez a topik egyetlen katolikus emberről és az általad elítélt Pápáról valamint a Notre-Dame érsekéről tett említés.Mindez egy olyan néppel kapcsolatosan akik közül Te kivetetted magad,de a cikk alapja és lényege nem a te kétséges,megkontrázható hitedről szól.

  • MIKLOS soraira;

    Idezzek maganak egy hosszu konyvre telo adatokat ?

    Maga azt tesz, kovet amit ohajt.
    Legyen az a Budgaha, a Papa, Crisna, valami tehenek , vagy holtak emlekei, az nem az en erdekem sem serelemem.

    Csak mint a szollas, „let’s be fair and just, since we are all from the self-same-dust, by the same Creator of the Universe. And follow the common sense that we were given to realize that” !

    You have the right to deny or reject it, it’s up to you.
    But one day may realize what’s behind it all.

    You do NOT have to accept that, and will NOT condemn you for it, nor will curse you in any way, nor go into name callings.

    You want to do it like most on this site do, that’s on your conscience.

    Shalom.

  • Bendeguz79,
    Salom ve ló löhitráot!

  • Bendeguz79,

    „” “let’s be fair and just, since we are all from the self-same-dust, by the same Creator of the Universe. And follow the common sense that we were given to realize that” !

    You have the right to deny or reject it, it’s up to you.
    But one day may realize what’s behind it all.

    You do NOT have to accept that, and will NOT condemn you for it, nor will curse you in any way, nor go into name callings.

    You want to do it like most on this site do, that’s on your conscience. „”

    Gratulalok! Eloleptetted magad. Magyarul nem tudsz, angolul pedig ugy irsz, ahogy a Nagy Gyula magyarul. A nagy handabanda a semmirol.

    De ha azt hiszed (ha jol ertem) hogy ateista vagyok erosen tevedsz!