Igy lehet marihuánát venni Kanada legnépesebb tartományában

2017 szeptember 8 1:05 du.32 hozzászólás

Ontario liberális kormánya bejelentette, miképpen lehet majd törvényesen marihuánát venni a tartományban 2018 július 1-től. Ettől a naptól válik legálissá a marihuana széleskörű használata és árusítása Kanadában, ugyanakkar mostanáig alig lehetett tudni valamit arról, hogy miképpen szabályozzák majd a könnyűdrog forgalmazását a tartományi kormányok. A kérdés megoldása pedig sürgős, hiszen aki járt Ottawa belvárosában – de különösen a centrumtól pont keletre fekvő Montreal Roadon – az tudja, hogy lépten-nyomon nyitnak ki tiszavirág életű és törvénytelenül működő „gyógyszertárak,” amelyek ma már arra számítanak, hogy a közelgő legalizáció miatt, semmi gondjuk nem lesz a hatóságokkal.

(Fotó: Egy törvénytelenül működő marihuana „patika” Ottawában, a Montreal Road-on. Egy a sok közül…)

Ontarioban már a 19 éves korúak is vehetnek marihuánát, így az alkoholhoz hasonlóképpen kezelik a fű forgalmazását is. Először az internetes rendelésen keresztül férhetünk hozzá törvényesen a fűhöz, az online forgalmazást pedig kizárólag Ontario tartomány alkohol és szesz-kontroll testülete (az LCBO) szervezi.

2019 után pedig nem csak online, hanem a tartományban felállított 150 állami boltban lehet majd marihuánát vásárolni. Az első hónapokban 8 bolttal indul a hálózat, 2020-ra várható a 150 üzlet megnyitása. Fontos kiemelni: az előzetes híresztelésekkel ellentétben, nem árulnak egy helyen alkoholt és füvet, így nem lehet egyszerre egy üveg bor mellé marihuánát is venni.

Számos szigorú szabályzat is várható Ontarioban. A liberális kormány intézkedése szerint 19 évnél fiatalabb ontarioiak nyilvános helyen és munkahelyen nem használhatnak marihuánát. A rendőrök elkobozhatják a náluk lévő füvet.

Yasir Naqvi, Ontario tartományi főügyésze szerint a terv lehetővé teszi, hogy a hatóságok végre felszámolhassák a jelenleg működő többszáz illegális marihuána „patikát,” így a fővárosban zavartalanul működő több mint kéttucatnyi ilyen üzletet is. A tartományi rendőrség – az OPP – feladata lesz az illegális patikák felszámolása.

A tartományi tervet azonban máris bírálják. A Zöld párt szerint olyan kevés legális üzletet nyitnak, hogy a törvénytelen forgalmazás folytatódni fog. Jodie Emery, az egyik legismertebb marihuána-aktivista pedig egyenesen „undorítónak” nevezte azt, hogy a legalizáción keresztül pont azok a tartományi hatóságok és politikusok fognak profitálni, akik mindvégig támogatták a fű kriminalizációját.

Számos orvos és egészségüyi dolgozó javasolta: a legális árusításból származó profitot teljes egészében fordítsák tartományi függőség-elleni, illetve mentális egészséget célzó programokra.

Kanada tartományi kormányfői korábban arra kérték a szövetségi liberális kormányt, hogy halasszák el a 2018. július 1-re tervezett legalizációt, hiszen nem készül el időben a szükséges jogi és szabályozási keret. Justin Trudeau kormánya elutasította a halasztás ötletét.

32 hozzászólás

  • Erdekesebb lett volna ha a KMH kozolte volna a napi „over-doso-k” szamait is ma Kanadaban.

    Nincsen mar is eleg baj a „torvenyesen” ki-irt” opiod-fajdalom csilapitokkal ?

    Itt a US-ban igen van sulyos problema azzal. Ami persze csak torvenyes fajdalom csilapito, de „addictive” , az az szervezet hasznlatat konnyen kovetelove teszi, s rem sok a halalos over-dose (tul-hatasaik)altali halalozas.

    Pam Bandi, a mi AG-nk naponta zarja le a sherrifjei altal a tul-kiiro orvosi klinikakat.
    De a „torvenyes-kabitoszer” eseten az nem lessz jelentos.

    Majd megy a „nyugat” is mint a XVIII szazadban Kina az opimummal. Mao elvtars celzott arra a Boxer-forradalom leverese utani eszkoznek velve.

    S mind a BALL-LIBERALIS erok azzal kozrejatszanak, ill.segitik azt elo.

  • Mondják, a marihuána ártalmatlanabb, mint az alkohol. De gondolom, függőséget okozhat, vagyis hasonlatos az alkoholizmushoz. De ezt csak mint a témában teljesen járatlan gondolom.

  • Érdekes kérdés, hogy ha mindenütt minden drogot legalizálnának, vajon történne-e valamiféle borzalom? Végül is az alkohol legalizálva sem tett több kárt, mint az alkoholtilalom idején, csak kevesebb lett belőle a haszon azoknak, akik kereskednek vele. Hasonlóképpen keleten az ópium.
    Voltaképpen egyéni felelősség kérdése, ki mennyit iszik, drogozik. Aki csinálja, viselje a következményeket és kész. Az atyáskodás visszatetsző, és tényleg csak üzletileg hasznos, nem társadalmilag…

  • Csak a gyerekekre kellene jobban ügyelni. Most viszont pont ők vannak célkeresztben…

  • Na ez megint egy fontos „sokakat” érintő és főleg hasznos…örömhír,marihuána -alkohol,mindent az egészséges ifjúságért!!…..
    Egyébként egy normális,,fiatalokkal törődő,egészséges perspektívát kínáló társadalomban a fiatalok többsége nem él ezzel!
    Talán el kellene azon is gondolkozni,hogy kint sincs minden rendben?…!

  • Szerencsére nálunk itthon másképp áll a helyzet,az érintett fiatalokat segítik,kezelik tanácsokkal látják és lehetőségeket
    kínálnak…!A terjesztőket meg keményen büntetik,a sok halálos áldozat elkerülése miatt!

  • Almási Alma,

    ” Érdekes kérdés, hogy ha mindenütt minden drogot legalizálnának, vajon történne-e valamiféle borzalom? ”

    Helyes. Ugy lenne logikus, hogy vagy tiltjuk mindet, vagy megengedjuk mindet.
    Es ha tiltjuk amolyan kinaias modszerrel kene buntetni azokat, akik megis probalkoznak. Ugy meg meg is lehet nyerni a „haborut” a drug-ok ellen.

    Viszont rendkivul orulok, hogy Kenderszivastol Elhulyult Szepfiu nemsokara mar legalisan szivhatja, a tobbi idiotaval egyutt. Eljen! Remelem, hogy miutan en eltuntem innen az idiotak orszagabol, bevezetik a Sariat is.

    Drizarinak pedig uzenem, hogy egyaltalan nem jobb a marihonalja az alkoholnal. Azert tunik csak jobbnak, mert nincs tole masnapossag, de nem is olyan nagyon hosszu tavon rosszabb az agynak, mint az alkohol. Mivel a vernyomast is befolyasolja, az elvartnal joval nagyobb karokat is tehet, nem csak siman elhulyit.

  • Így van, Marcsi! A nyugati imperalista fiatalok vedelték a kólát és kábán fetrengtek anno!

    Az egészséges magyar ifjúságnál tényleg más a helyzet!! Nálunk vénáikba adagolják a 888.hu-t, a Magyar Időket, a fidesz.hu-t, az Echo TV-t, a Jobbikot, Horthy Miklóst, Bayer Zsolt gyilkos gyűlöletét, Vona Gábor aranyos cicáit, a Magyar Gárdát, Toroczkai László kiskirályságát, asorosgyörgyöt, stb. stb…

  • Az meg különösen döbbenetes,hogy az orvosok,egészségügyiek azt kérik,hogy a morfium,az alkohol legalizálásából befolyó bevételből támogassák a rehabilitációt,ahelyett,hogy tiltakoznának a fogyasztásuk legalizálása ellen….
    Sajnos sok esetben a szülők felelőssége ,nemtörődömsége is felmerül,ilyen esetekben a szociális hálózat feladata lenne a
    megelőzés érdekében a segítségnyújtás,tanácsadás!

  • Kanadában a lakosság hány százaléka drogos? A fiatalok hány százaléka drogos? Egy ilyen gazdag ország képtelen valós örömet és jövőképet adni a lakosságnak, csak a drogot?
    Ez a politikai elit szándéka, vagy csak sodródik az eseményekkel?

  • Na Elvira bácsi kábítószer és alkohol nélkül is terhelt….rajta
    már igazán nehéz lenne segíteni,össze-vissza hablatyol,aminek a témához,cikkhez semmi köze!
    Részvéte,bár nem hiszem,hogy valaki képes lenne meggyógyítani
    szegényt!

  • charlie!

    Nagyon jó és elgondolkoztató kérdéseket tettél fel,különösen,hogy egy gazdag,jóléti társadalmú országról van szó!
    Lehet,hogy ott sem minden kerek?
    Na kíváncsi vagyok kapsz-e választ?!

  • Valóban a szép fiú, azaz a miniszterelnök, 2 éves uralma alatt csak ezt hozta törvénybe, azaz felmentését az eddigi tilalomnak!
    Szerintem csak addig fun az ifjúságnak, amíg tiltva van. A titókban használt drug sokkal nagyobb öröm.

  • Figyelő!

    Nagy az Isten állatkertje….és az onnan tudósítók létszáma…
    sajnos vannak…,de lelepleződnek,szánalmasak!

  • A marijuana az a „kezdo-drug”, s nem csak hogy meg egyszeri szivasa is bizonyitva ,hogy okoz valtozasait az agysejteknek, de az u.n. addiction-t (fuggoseget ?) okoz minden ketseegek nelkul.

    Persze az alkohol is okozhat ‘fuggoseget’, habar nem minden esetekben.
    De a marijuana az mindeg a kovetkezo lepcso a sulyosabb drug-ok (habitok)hoz. Ami nem csak ‘kabito’, hanem agymukodeset valtoztato vegyszerek.
    Minden sulyos drug-ista azzal kezdte, velve ,hogy az nem okozott volna problemat.
    Pontosan mint az „opiod-alapu-fajdalom-csilapitok”.
    Nincsen megallas miutan a szervezet megszokja, azt koveteli mindeg.

  • Hát, egyszer kiprobáltam , a fiatalok előlem soha nem
    ujtak el, és olyan fejfájást kaptam, hogy soha többet nem probáltam!

  • Bizonyára a drogok függőséget okoznak, és ezzel sok kárt. A szerencsejáték is függőséget okoz, és hányan lettek már öngyilkosak, mert elkártyázták a vagyont? Volt is idő, amikor szerencsejáték is be volt tiltva.

    Na de miért kell felnőtt embereket az államnak kordában tartani, amikor csak saját magukban tesznek kárt? Milyen értéke van egy agyonkorlátozott szerencsétlen embernek a társadalom számára? Talán inkább az oktatásba, megelőzésbe kellene energiát fektetni.

    Csakhogy azon nincs haszon, mint minden droghasználaton, alkoholon, szerencsejátékon, dohányzáson…
    Nyilván lehetne magas adót kivetni rá, de azért legyen szabadon fogyasztható.

    Felnőtt, felelős emberekről van szó. Vagy az állam mindenkit mindig gyermekként akar korlátozni? Pontosan mire jó ez?

  • Boda Marcsi,

    ” Sajnos sok esetben a szülők felelőssége ,nemtörődömsége is felmerül,ilyen esetekben a szociális hálózat feladata lenne a
    megelőzés érdekében a segítségnyújtás,tanácsadás! ”

    Itt az a baj, hogy egyedulallo anyak nevelik a csemeteiket. Egyes esetekben mar a 4. generacio no fel jelenleg. A kislany ugyanazt fogja csinalni, amit anyuka: 14-15 eves koraban felcsinaltatja magat, szules utan felesegul megy a szocialis segelyhez, mert egy gyerekkel mar kap annyit, hogy az legalabb eleg egy lakasra, aztan arulja a testet es a kabitoszert, mikozben o is vedel es drug-ozik. Es termeszetesen ot sem fogja erdekelni, hogy az o kislanya, vagy kisfia mit fog csinalni az eletevel.
    Van itt annyi allami gittegylet, ami segitene oket, hogy Dunat lehetne veluk rekeszteni, de egyik sem hatekony.

    Charlie,

    A jelenlegi kanadai gyerekekrol nem tudom hanyan drug-ozhatnak, de valoszinu valahol 5-10% korul lehet 13-14 eves korban. Nehanyuk mar 10 eves korukban is pofekelik a marihonaljat.
    Ahogy a Bendeguz irja, aztan szep lassan „upgrade”-elnek, „magasabb osztalyba lepnek”, azaz egyre kemenyebb es gyilkosabb szarokat szednek. Sok azok kozul mar otthon is eloallithato barmilyen laikus altal, akik aztan surun nem keverik el bennuk rendesen az „alkatreszeket”, es sorban halnak tole a hulyegyerekek.

    A felnottek kozott sem ismerem a szamot, de ha bemesz egy valamire valo kocsmaba, ott kb 95% el minimum a marihonaljaval, de komolyabb szemetet a tobbseg nem hasznal. Ezeknek a tobbsege meg dolgozik is.

    A kronikus munkanelkulisegben szenvedok azonban altalaban epp azert munkanelkuliek (sokan hajlektalanok is) mert meg a heroint is hasznaljak. Hogy hany szazaleka ez a teljes lakossagnak nem tudom, foleg, hogy az indian rezervatumok lakoirol nem tudom hanyan hasznaljak a „kemeny” drug-okat. De ott is altalaban mindenki minimum „elvezi” a marihonaljat. Van ahol benzint szipuznak.

    Ha azt nezzuk, hogy evente tobb milliard dollarnyi szemetet adnak el Kanadaban, akkor nagyon ilyeszto a kep.
    Nem talalom most hirtelen mennyire saccoljak a teljes osszeget, de azt hiszem ki lehetne belole fizetni Magyarorszag adossagat. Van itt egy aranylag erdekes cikk:

    http://www.teenchallenge.ca/get-help/canadian-drug-crisis

  • Almási Alma,

    ” Na de miért kell felnőtt embereket az államnak kordában tartani, amikor csak saját magukban tesznek kárt? ”

    Epp ezert van igazuk azoknak is, akik a tiltas mellett vannak. Ugyanis amikor mar eleg kart okozott az a bizonyos szer, akkor az illeto egeszsegugyi szamlai kisse magasak lesznek, es aztan valamifele formaban meg el is kell ot latni, mert mar dolgozni nem tud.

    Ha nem lenne nyugdij, szocialis segely, „ingyenes” orvosi ellatas, az mas lenne. De igy mindenki mas fizeti az o cehhet.

  • Elvira bácsi, ez egy kerek, kellően irónikus és vér igaz kis beírás volt. A Triumvirátusnak halvány fingja nincs miről beszél. Amúgyis az az érzése az embernek, hogy ezek már olyan tudatkárosultak, hogy nekik még a vér heroin is bambi lenne…

    Milyen józan ember gondolja, képzeli, hogy azért mert magasabb életszinvonalon és békésebb szociális rendszerben élnek a nyugatiak, azért minden kerek? Mindenhol rengeteg probléma van, de ilyen szempontból Kanada tényleg még elég messze a legkevesebb gonddal küzd.
    Nagyságrenddel nagyobb probléma a kelet-európai – különösen a magyar, lengyel és orosz alkoholizmus, mint népbetegség. Ha valaki csak egy picit is foglalkozott a marijuana szociális hatásaival, akkor tudnia kell, hogy kis töredéke a negatív hatása az alkoholhoz, cigarettához és a nehéz drogokhoz képest. Én életemben pár fűves sütit fogyasztottam csupán ( Szegény Schütz Ila a Valami Amerikában valódi tragikus jelenet volt, mi?:):) úgyhogy nem vagyok szó szólója, de ismerőseim alkalmi fogyasztók, amiben semmi kivetni valót nem látok. Egy cigiben is többet.. Maga a szer nem addiktív, csak az állapotok minták, amik reprodukálják magukat.
    Colorado-ban és egy elfelejtettem melyik másik államban 3 éve szabályozottan legalizálták a füvet, amiről 2 órás dokumentum filmben teljeskörűen, sokoldalúan mutatták be, hogy milyen kedvező hatása van, mind a társadalomra, mind a gazdaságra, egészségügyre, turizmusra – szemben azzal, ha nem legalizálták volna.
    Charlie, Te nem vagy a Trió része, de azért ennél Te mentálisan picit fejlettebb vagy, hogy ilyen kicsavart, együgyű kérdést tegyél fel. Ez olyan Fideszes-jobbikos:) Konkrétan miből vezeted le, hogy az itteni vagy pl. a halál ellenséges holland fiataloknak nincs jövőképe? Egy pár spanglitól? Vagy mi??

  • És akkor még a GYŰLÖLET populizmus orbáni mákonyról nem is beszéltem, ami mentális sáskajárás a magyar agyakban.

  • Minden Orbán-Lázár-Matolcsy-Kósa-Bayer-stb bekezdés felér egyenként több hektár kendermező hatásával…

  • Homokosok/transzosok, kábitószeresek, 99 éves nácik, pár szuper-törpe üdvöske és Orbán-gyűlőlet…. néha egy kis keresztény gyalázás ,- ez ami ma jellemzi a KMH repertoárját. S mindezt ugyanaz a féltucat gyereket nem vállaló feminista hölgy bonyolitgatja és osztja az észt. A sajátját, unalmában!. Visszalapozgattam régebbre: Volt egy bizonyos (elég trágár) Ille-korszak, ahol azért volt fegyelem és egy megkövetel szinvonal.

  • Miklos Banfi, ne dicsérj már, mert a jobbos fundamentalisták kikezdenek. 🙂
    Sajnos a fogyasztói társadalom erodálja a hétköznapi örömeinket, eldobható, értéktelen vackokat kínál a mindennapokra. Elidegenedés, magányosság, kilátástalanság érzésére kínálja a hitelt meg a drogot. Mindkettő kivégez mint embert.

  • Miklós köszi a linket, nagyon szomorú számok. Lassan pakold a bőröndödet, aztán gyere, ha megteheted. Azt nem tudom, hogy családilag hogy állsz, mert az komplikálja a helyzetet. De nem tudok elképzelni olyan idelátogatót, akinek ne tetszene Magyarország. (jó, azért pénzed legyen) 🙂

  • charlie,

    ” Lassan pakold a bőröndödet, aztán gyere, ha megteheted. Azt nem tudom, hogy családilag hogy állsz, mert az komplikálja a helyzetet. ”

    Ha lenne eleg penzem mar most lelepnek. A gyerekek felnottek mar, ha nekik jo ez igy… Persze ok ebben nottek fel, ehhez szoktak hozza. En meg lattam egy mas Kanadat is.

    A „haladas” annyira lezullesztette a kanadai lakossag nagyobbik reszet, hogy ezen mar csak az iszlam tud segiteni.

    Ezert remenykedem neha, hogy megiscsak van Mennyorszag es Pokol. Talan a Pokolbol majd nezhetem a sok idiotat amint pofara esnek, azok, akik azt hittek „haladnak”.

    Nagyobbik problema, hogy elobb-utobb Magyarorszagra is ra fogjak kenyszeriteni a „haladok” a bekeharcosokat es a bekeharcot, es az valoszinu 10 even belul meg is lesz. Arrol nem is beszelve, hogy elobb-utobb lesz ott nalatok egy un. magyar-tavasz, aztan jonnek a „haladok” „haladni”.

  • Magyarországon hozzávetőleg 40 ezren szívnak alkalmanként és rendszeresen füvet, és állítólag évi 5 tonna fogy belőle. Ez utóbbi adatot túlzónak találom, mert egy darab jointba (spangli) 0,36 gramm van, ami a nagy többségnek egynapi adag. Ebből könnyen utána számolható.

    Magyarországon az alkoholisták száma hozzávetőleg 800 ezer fő, és az évi egy főre jutó borfogyasztás 30 liter. Ez a fogyasztás az országok között a középmezőny, de a magyar borok alkoholtartalma magas.

    Magyarországon a dohányzók/cigarettázók száma hozzávetőleg valamivel több 3 milliónál. Ők csak most júliusban 56,5 milliárd forintot költöttek szenvedélybetegségükre. A dohányforgalmazók második negyedéves bevétele elérte a 160 milliárd forintot, az első félév mérlege 280 milliárd forint bevétel a dohányfüstből.

    Az alkoholisták és a dohányosok halálozási számának nem néztem utána, de marihuána fogyasztásától nem halt meg senki.

  • Drizari
    2017 szeptember 10
    5:33 de.
    Ezt itt már évek óta hallom. Az igaz, hogy nem hal meg senki akönnyű drugtól. de éppn a napokban volt többször riadó a hírekben, hogy túl sokan halnak meg durg over-doze kapcsán, azaz túl méretezett adagtól. Én k.b. 6o éve dohányzom és még élek és lélekzem, sőt a brandyt sem vettem meg.-

  • Drizari,

    ” Az alkoholisták és a dohányosok halálozási számának nem néztem utána, de marihuána fogyasztásától nem halt meg senki. ”

    Hogy valaki belehalt volna, azt meg en sem hallottam. De van itt egy magyar baratom, aki amugy nagy valoszinuseggel a Jobbikra szavazna, ha Magyarorszagon elne. 20 evesen jott Kanadaba, aztan az elso 6-8 ev soran sajat bevallasa szerint egy kisebb vegyiuzem evi termeleset elfogyasztotta kulonbozo drug-ok formajaban. Azota leszokott roluk, most mar csak magyarosan iszik.
    Egy darabig egy indian novel elt egyutt, aki viszont szivta a dope-ot eleg rendesen. Egy nap beallitott hozzajuk egy magyar fiu, aki meg nem probalt ki semmilyen csodaszert elozoleg, es amikor meglatta, hogy a no sodorja a joint-ot, kert egyet. Mivel semmit nem erzett, kert meg egyet, aztan vegulis elszivott 4-et egymas utan. Kesobb, amikor kiment a WC-re egyszercsak kiszolt onnan a baratomnak, hogy: „Te …, hivd ki a mentoket, a szivem majd kiugrik a mellembol…”
    Vegulis meguszta, de a jelek szerint azert ettol is el lehet patkolni, ha valaki nem tudja mit csinal.

    A marihonalja hatasat sajat magam latom nap-mint-nap, mert az a kis del-afrikai no, aki velem el szinten szivja. Meg egy par ev, es o is munkakeptelen lesz. Mindent elfelejt, mindent elhagy. Minden nap megszolal a fustjelzo, mert elkezd fozni, aztan bemegy a szobajaba es megfeledkezik rola. Kivetel csak akkor van, amikor itthon vagyok kozben, es megerzem amikor el kezd egni az etel. Gondolom, hogy a munkahelyeirol is azert rugdostak ki, mert semmire nem emlexik, semmit nem talal.
    Meggyozni pedig nem lehet ot hogy ettol hulyul el, mert raadasul ez neki vallasi eloiras is. Az rasztafarieknal ezt kotelezo szivni.

  • ISTVAN Nagy
    2017 szeptember 9
    3:51 de.
    Ezt csak most olvastam el.
    Nekem 4 gyerekem van és sokat tudom a mai fiatalokról!
    Műr írtam valahol, nem szabad általánositani!

  • ISTVAN Nagy
    2017 szeptember 9
    3:51 de.
    Ezt csak most olvastam el.
    Nekem 4 gyerekem van és sokat tudok a mai fiatalokról!
    Műr írtam valahol, nem szabad általánositani!

  • Elvira bácsi
    2017 szeptember 8
    4:09 du.

    Gondolom a tudathasadásos állapotodat a vénádba adagolt Lenin-, Sztálin-, Kádár összes okozta!