E világon ha ütsz tanyát, Bélám, őrizd meg önmagad!

2017 szeptember 22 3:05 du.8 hozzászólás

A napokban olvastam egy vele készített korábbi interjút a Facebookon, amit szándékomban volt megosztani, de mert a személyéről egy gyakran idézett verssor „ugrott be” nekem, s nem tudván, hogy miért, elkalandoztam az interneten azt kideríteni. Amikor végül magát a verset „lapoztam fel”, aminek „a hetedik te magad légy!” felszólítás zárja minden versszakát, már tudtam az okát, tudtam, hogy amit kerestem, az a versben benne van.

Pásztor Béla szinte mindannak megfelel, amit a költő – magától és másoktól – követel. A születéstől a halálig, az élet minden helyzetében, a veszélyben, a szerelemben, a költészetben légy sokféle, de mindig őrizd meg önmagad.

Az interjút, amit néhány megjegyzésemmel megfejelve szándékoztam megosztani, már nem lelem, nem is keresem, keresse más, mert rájöttem arra, hogy ezekben a napokban miért nem ünnepeltem legalább magamban legutóbbi, Pásztor Béla hetedik (!) polgármesterré választásának évfordulóját. Mert elszomorított az a sejtelem, hogy aminek csakhamar vége lesz, az az ő utolsó polgármesteri ciklusa.

Csak harminc éve ismerem, s tán negyedszázada is elmúlt, amióta a barátomnak mondhatom. Amire nem azért vagyok büszke, mert tudtommal rajta kívül nincs a világon fél évszázadnál hosszabb ideje regnáló településvezető, hanem, mert a munkáját, a gondolkodolkodását, a természetét, a gesztusait, még a rezdüléseit is ismervén tudom, hogy miért szeretik őt az emberek.

Sokszor írtam róla.

Alig két éve például, amikor Pásztor Béla éppen fél évszázada volt Veresegyház első számú vezetője.

Akit akkor Pest megye 35 településén a helyben választott testületek közül 21-ben a megye díszpolgárának javasolta a többség. Amikor felháborított, hogy a megyei közgyűlés kormánypárti tagjai úgymond felülírták, de voltaképpen leszarták azt az ő személyes részvételükkel korábban alkotott szabályt, ami szerint a díszpolgár személyéről a megye települési önkormányzati testületeinek szavazatai alapján döntenek.
Más országokban – írtam a hozzá is szóló nyíltlevél-félében akkor – a településvezetők doyenjét nálad jóval kevesebb helyi választás győzteseként is a vállukra emelvén ünnepelnék, díszvacsorán látná vendégül a köztársasági elnök, tudomisén, a szabad választások világpolgárának javasolnák.

Ez az írásom A Pásztor Béla-botrány címmel akár újra is elolvasható, és higgyék el, jó lesz elolvasni akár ismételten A jó pásztor temploma című dolgozatomat is.

Kedves Bélám, te meg továbbra is őrizd meg önmagad!

Aczél Gábor

(Pásztor Béla)

8 hozzászólás

  • Gondold át, aki olvasod a fenti sorokat, 1965-től vezetője egy településnek. 1990-től adódott több ízben is alkalom, hogy mást válasszanak helyette, de nem tették. Biztosan nem a tőle való félelemtől.

  • Drizari
    2017 szeptember 22
    6:12 du.
    Gondold át, hogy én ezt gondolhattam át, és átgondoltam is hét helyi választás időszakában, még a hetedikében is, amikor már nem voltam az első és máig a legtöbb helyi testületet képviselő országos szövetség országos havi folyóiratának a főszerkesztője.És itt kérek elnézést olvasóimtól amiatt, hogy a fenti dolgozat egyik fontos mondatrészének legfontosabb része kimaradt. A mondatrész helyesen: amikor Pásztor Béla éppen fél évszázada volt Veresegyház első számú – HÉTSZER VALÓBAN MEGVÁLASZTOTT – vezetője.

  • Bocsánat érte, de a fenti bejegyzés bevezető sorai is kiegészítendők,
    Az első mondat így teljes:
    Gondold át, hogy én ezt gondolhattam át, és átgondoltam is hét helyi választás időszakában, még a hetedikében is, amikor már nem voltam az első és máig a legtöbb helyi testületet képviselő országos szövetség országos havi folyóiratának a főszerkesztője, sem a Magyar Távirati Iroda általam alapított Önkormányzati Sajtószolgálatának szerkesztője.

  • És még valami, ami átgondolásra érdemes.
    Nemcsak amiatt, hogy ne magammal zárjam a fenti gondolatsort.
    Pásztor Béla teljesítménye legfőképpen azért kuriózum, mert ha volna is a világ valamelyik településének a helyi lakosságot fél évszázada szolgáló vezetője, olyan biztosan nincs, akit negyedszázados tanácselnöki tevékenysége is érdemesítette volna a helyiek bizalmára újabb negyedszázadon át.
    Vagy ha úgy jobban tetszik, akit negyedszázados tanácselnöksége ellenére választottak volna meg a helyiek polgármesterüknek, egymás után hétszer is.

  • Azt hiszem Pásztor Bélát nem bántja, hogy nem ünneplik, sőt nem is nehezményezi, hogy nem kapott megtisztelő címet olyan mértékkel mérő állami vezetőktől, akik B.Zs.-nek lovagkeresztet adományoztak és akik B.Zs.-t méltatlanul klasszikusainkkal tették egy könyvsorotatba.

  • A polgármestert személyesen nem ismerem, de a legendája nálunk is élő:a párom dolgozott – vagy 40 éve – Veresegyháznak (az ottani termálkút kiépítését vezette), de évtizedeken keresztül emlegette jó emlékezettel a város első emberét.
    Azt kellene megtudni, mi az ötven éve töretlen népszerűség „titka”? 25 évig tanácselnökként regnált: tehát mondhatjuk, hogy szocialista? Nem hiszem, hogy sokat tipródott volna a különféle baloldali eszmeáramlatok jellemzőin. Úgy tudom, hogy bár indult a szocialista párt színeiben, évek óta függetlenként polgármester.
    Úgy hiszem – távoli megfigyelőként -, hogy sikereinek titka, hogy az az ember, aki megtalálta a képességeinek és lehetőségeinek megfelelő helyet és szerepet. Nem is akar „feljebb” törni, országos politikában megmártózni. Egészen biztos, hogy vannak despotikus hajlamai – az ott élők ezt nyilván jobban ismerik -, de beszédes, hogy erről az oldaláról nem szivárog ki semmi a városból. Bizonyára azért, mert „parancsainak” a város látja a hasznát. Nyilván tehetős ember, de meg sem közelíti a 100 leggazdagabb magyar listáját, amit ma egy hasonló méretű település polgármestere vezet – a csodálatos gázszerelő. A veresegyháziak kifejezetten félnek attól, hogy eljön az idő, amikor Pásztor Béla már jelképszerűen sem lesz képes a város vezetésére. Csak reménykedni tudnak abban, hogy az erőskezű vezető hagyott felnőni maga mellett egy olyan csapatot, amelyik képes lesz átvenni a stafétabotot.
    Példája hasznos lehet mindenféle rendű és rangú politikus számára. Ma úgy tűnik, hogy Gödöllő első embere léphet majd a helyére – nem Veresegyháza vezetésében, hanem a saját pátriájában.
    Politikusnak talán az a legnehezebb: felmérni saját képességei és lehetőségei határát, kitapintani azt a szűk ösvényt, ami a elválasztja az agresszor despota és a határozatlan, nyámnyila vezetői karaktert.

  • Biztosan a lakosság nagyon kedvelte és jó munkát folytatott a megbízásában.
    Édesapám, „tömbmegbízott” volt XI. kerületben, a munkáját azzal hálálták meg mindig, hogy újra és újra választották!
    Annak ellenére, hogy soha nem lépett be a kommunistapártba.

  • Az en kerdesem lenne, mivel nem tudok semmit az illetorol sem a varosnak a nevet sem, hogy volt megvalasztva a lkossag altal egyenileg, nevszerint, vagy csak mint partja ?

    Masodik; aki a lakossag,ill. a szavazok szuksegleyeit kielegiti, az mashol is ujra es ujra valasztva tobb evtizedeken at.

    A harmadik; kovetelen az ellenzek ez esetben is ,hogy „az ellenzeket szukseges kinevezni”? Alig hinnem azt !

    S lenyegeben mi a rendkivulli abban hogy a szavazok megelegdettek?
    Talan az csak ottan furcsasag.