Cathy Cesnik – Egy Baltimore-i apáca rejtélyes haláláról

2017 szeptember 24 8:58 de.37 hozzászólás

Cathy Cesnik egy 26 éves apáca és angol tanár volt a Baltimore-i Keough Érsek Gimnáziumban, amikor 1969-ben tudomást szerzett arról, hogy az iskola káplánja sorozatban erőszakolt meg tizenéves diáklányokat az iskolában. Az egyik áldozat visszaemlékezései szerint Cesnik megígérte neki, hogy nem kell többé aggódnia, az apáca személyesen utánanéz az esetnek. Erre végül nem került sor, mert 1969 novemberében az apácát egy ismeretlen tettes elrabolta és meggyilkolta. Mai napig – azaz csaknem ötven évvel később – a baltimorei rendőrség nem találta meg a tettest, az állami ügyészség pedig senkit nem vont felelősségre. Ryan White filmrendező idén megjelent The Keepers című hétrészes Netflix sorozata tárja fel ismét a megoldatlan gyilkosságot és az iskola pedofilbotrányát. A sorozat által felállított elmélet szerint kapcsolat van Cesnik gyilkossága és a között, hogy éppen néhány hónappal korábban az apáca tudomást szerzett az iskola pedofilbotrányáról és konfrontálta a tettest.

Immár hét éve dolgozom főállásban római katolikus adminisztrációban. Amikor még csak gimnazista voltam, az a szerzetesrend, amelynek egyik egyházközségének vagyok most az igazgatója szintén érintett volt a kilencvenes években kibontakozó pedofilbotrányban, később pedig az országos kártérítési folyamatban. Ryan White megrázó sorozata ezért is érdekelt és azt tapasztaltam, hogy a filmrendező szenzációhajhászkodás nélkül, átgondoltan és érzékenyen mutatott be egy egészen rettenetes, sötét narratívát, amely hosszú ideig foglalkoztatja és talán kísérti a nézőt.

Sister Cathy Cesnik, 1969, Western High School.

Baltimore városa a huszadik században egy római katolikus fellegvárnak számított. E tekintetben talán leginkább Bostonhoz hasonlítható. A kulturális, társadalmi és a politikai életre, valamint a közigazgatásra is komoly hatást gyakorolt az egyház. Baltimoreban található a legrégebbi római katolikus érsekség az Egyesült Államokban és ami napig az USA elsőszámú katolikus egyházmegyéje.

Ebben a világban dolgozott Joseph Maskell atya, a Baltimore megyei rendőrség, illetve az Archbishop Keough High School katolikus káplánja. Maskell egy magabiztos és karizmatikus személy volt, aki komoly helyi kapcsolatrendszert tudott mozgatni. A film szerint egy erőszakos oldala is volt a papnak, aki rendszeresen pisztolyt hordott. Esténként rendőrökkel sörözött a város lebújos kocsmáiban, sokszor kétes társadalmi körökben forgott.

Cathy nővér 1969 tavaszán szerzett tudomást arról, hogy számos lányt szokott rendszeresen behivatni a káplán irodájába „terápiára.” A terápia azonban a molesztálás és a nemi erőszak lehető legdurvább formáit öltötte — mely erőszakot a tettes „spirituális élményként” igyekezett elintézni áldozataival. Az 1968-69-es iskolaév végén azonban a fiatalos, barátságos és szinte minden diák által kedvelt Cathy nővért áthelyezte szerzetesrendje egy nem katolikus állami középiskolába. Ez egy kísérlet része volt, amely abból állt, hogy a Boldogasszony Iskolanővérek immár nem csak apácazárdában kellett élniük, hanem akár magánlakásokban is és immár egyházon kívül, habitus nélkül is dolgozhattak.

Cathy nővér egy másik rendtaggal élt együtt egy lakásban. 1969 november 7-én – munka után – éppen egy helyi bevásárlóközpont felé tartott, amikor eltűnt. Kocsiját később találták meg illegálisan parkolva nem messze lakóházától, holttestét pedig csaknem két hónappal később – 1970 január 3-án – egy szemétdomb erdős területén. A posztmortem szerint Cathy nővért fejbe ütötték és ennek következtében halt meg.

Évtizedekig a molesztálás egyik áldozata sem szólalt fel, Maskell pedig egy ideig a gimnáziumban szolgálhatott, mielőtt a hetvenes években a leányiskola újonnan kinevezett igazgatónője – egy apáca – hirtelen el nem távolította. Ettől kezdve egyházközségekben szolgált lelkipásztorként Baltimoreban.

Joseph Maskell atya

Az érsekség szerint a vádakról először 1992-ben szereztek tudomást. Maskell atyát először kötelező orvosi kezelésre küldték, 1993-ban azonban ismét papként szolgálhatott, amiután az érsekség nem tudta alátámasztani a vádakat, amelyeket Maskell végig cáfolt és elutasított.

1995-ben Jean Hargadon Wehner és Teresa Lancaster – Maskell két áldozata – pert indított a Baltimore-i érsekség, a katolikus gimnázium, illetve egy helyi nőgyógyász ellen. Az egyik áldozat elmondta, hogy a nőgyógyász Maskell atya barátja volt és egy alkalommal a pap vitte el a tizenéves lányt orvosi vizsgálatra. Az orvos előtt, egy orvosi irodában molesztálta a pap a lányt. A per végül nem indulhatott el, mert 1995-ben úgy döntött a bíró, hogy az áldozatok által felhozott bűncselekmények elévültek. Voltak többen akik jelezték, hogy az „elfojtott emlékek”-ként ismert jelenség miatt, érthető, hogy nem álltak ki a nyilvánosság elé korábban ilyen koherens vádakkal az áldozatok. Végül nem fogadta el a bíróság ezt az érvelést.

Ugyanakkor a Baltimore-i érsekség nem úgy fogta fel, hogy a bírósági döntés bármi formában kétségbe vonná a vádak igazságtartalmát. Már 1994-ben, amikor a két áldozaton kívül további személyek is hasonló vádakat fogalmaztak meg, Maskell-t végleg eltiltották aktív papi foglalkozástól. A Netflix sorozat azonban azt állítja, hogy az érsekség már 1967-ben tudott arról, hogy Maskell-t molesztálással vádolják. Ekkor egy fiú édesanyja vette fel a kapcsolatot az érsekséggel és emelt panaszt Maskell ellen. A fiút több alkalommal bántalmazta szexuálisan a pap a hatvanas években. Ennek ellenére, Maskell egy iskolában szolgálhatott káplánként. A film szerint ennek az áldozatnak 1994-ben ajánlott anyagi kárpótlást az érsekség, állítólag azzal a hallgatólagos feltétellel, hogy nem áll ki a nyilvánosság elé.

Az baltimorei érsekség végül 472 ezer dollárt fizetett kárpótlásként az áldozatoknak, Maskell pedig 2001-ben halt meg, úgy, hogy soha nem emeltek vádat ellene.

Logikusnak tűnik, hogy Maskellnek köze lehet Cathy nővér meggyilkolásához. Például az egyik áldozat – Jean Hargadon Wehner  – vallomásában elmondta: közvetlenül Cathy nővér halála után Maskell atya kivitte a lányt a szemétdomb melletti erődbe. A földön feküdt Cathy nővér holtteste, a káplán pedig fenyegőten hangsúlyozta: „így végzik mindazok, akik rosszat mondanak másokról.”

Jean Hargadon Wehner

A rendőrség és az ügyészség kétélyekkel fogadta ezt a vallomást–bár az ügy során a rendőrség és az ügyészség is amortizálta saját hitelét. A filmből kiderül, hogy az évek alatt a bizonyíték egy része rejtélyes módon eltűnt. Továbbá amikor kiderült, hogy Maskell atya a kilencvenes években egy katolikus temető használaton kívüli részében temetett el számos doboznyi iratot, ez végül kiásására került. Csakhogy miközben a helyszínen lévő egyik detektív szerint kiskorú lányok meztelen fotóit találták a dobozokban, Sharon May állami ügyész azt találta mondani, hogy ilyenre ő nem emlékszik. Amikor megkérdezték az ügyészt, hogyan veszíthettek el fontos iratokat, dokumentumokat és bizonyítékot az üggyel kapcsolatban, azt mondta, hogy ez nem volt olyan elképzelhetetlen a kilencvenes években, hiszen ekkor minden papíron volt, nem voltak az iratok számítógépen rögzítve. Továbbá mai napig úgy gondolja, hogy jogosan nem emelt vádat Maskell ellen semmilyen ügyben, hiszen az áldozatok vallomásai nem voltak kellőképpen alátámasztva és számára még az sem volt eléggé meggyőző, hogy az áldozatok vallomásai külön-külön alátámasztották egymást. Továbbá az a tény, hogy Maskell egy temetőben rejtett el sok több doboznyi iratot már önmagában gyanús, még akkor is ha May emlékei szerint nem találtak ott meztelen lányok fotóit. Mint ahogy az ügyésznek ellentmondó detektív jelzi: Maskell azért temetett el iratokat (ahelyett, hogy megsemmisíti őket) mert egy pedofil nem tud soha megszabadulni gyűjteményétől. Egy ügyésznek ezt tudnia kéne.

Sharon May

A baltimorei rendőrség, a megyei rendőrség és az ügyészség mind résztvettek a vizsgálatban az évek és évtizedek folyamán, de erősen úgy tűnik, egyik se volt – enyhén szólva – a helyzet magaslatán. Egy idei DNS vizsgálat szerint nem találtak olyan nyomot, mely révén Maskellt közvetlenül a gyilkossághoz lehetne kötni. De mindazok a civilek akik ezt az ügyet bátran életben tartják, mindazok a katolikus iskola korábbi diákjai akik válaszokat követelnek a hatóságoktól továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy szerintük Maskell-nek közvetve lehet köze a gyilkossághoz.

Közben a Baltimore-i érsekség a sorozat következtében külön oldalat nyított honlapján, melyben saját perspektíváját igyekszik bemutatni. A Keough Érsek Gimnázium pedig júniusban végleg bezárta kapúit, a diákok alacsony létszáma miatt. Hetekkel a bezárás előtt jelent meg a Netflix sorozat. Az iskola leköszönő igazgatósága levélben kérte meg a szülőket, hogy a sorozatot együtt nézzék meg gyermekeivel, a történettől traumatizált diákoknak pedig pszichológusok által rendelkezésükre.

Az viszont aligha mondható el, hogy az iskola bezárásával lezárult volna ez a csaknem félévszázada tartó rejtély és tragikus történet.

37 hozzászólás

  • Szomorú történet, s mindez a nők társadalomban elfoglalt helyük miatti. Sajnos ma sincsenek egyenrangúnak elismerve, pedig ebből a szempontból a felvilágosult és fejlett országok közé tartozunk.

    Valami elmozdulás történt az arab világban, mert először kaptak engedélyt szaúdi nők, hogy részt vegyenek a királyság – 87 éves – fennállását ünneplő zenés fesztiválon a rijádi, Fahd királyról elnevezett nemzeti stadionban most szombaton este, akik a szokásos fekete nikábot viselték. Az ünnep az utcákon is folytatódott, ahol nők és férfiak vegyesen táncoltak modern elektronikus zenére és jártak hagyományos törzsi táncokat is.

    Sokan a helyiek közül megdöbbentek a látottakon, de az utcabál komolyabb incidensek nélkül lezajlott.

  • Ugyan Mr. Adam, valojaban mit talalt maga ellenzohetonek, ill. eltorlendo oknak soraimban?

    Semmi ragalmazast, sem vadlasokat nem tettem, sem celoztam.

    Csupan a letezo adatok alapjan jeleztem a valosagot.

    Meg tudna nevezni hogy maga mit talalhatott volna abban torlesenek alapjaul ?

    Talan majd ezt is torli?

  • Christopher Adam

    Nem töröltem hozzászólását.

  • Erre szokták azt mondani: nem zörög a haraszt ha nem fújja a szél.
    Ha nem is ugyan ilyen, de hasonló ügy évekig foglalkoztatta a közvéleményt.(A hatóságok késöbb feltudták gömgyölíteni az egész ügyet, de pár prominens és megbescült embert besároztak) Az érítntett egy Vietnámot is megjárt veterán volt, aki később mint egy kommandó parancsnok akciót vezetett az arab félsziget valamelyik országában, amerikai tuszok kiszabadítására. Egy kormányzati körökben ismert „békeharcos” perbe fogta, hogy akkor adott ki tűzparancsot a katonáinak amikor nem kellett volna és fegyvertelen asszonyokat gyerekeket és időseket öltek meg. Katonai bíróság elé állították, de bégül hosszas pereskedés után amibe sokan mások is bele keveredtek felmentették. Évekkel később megtalálták azt a két kormányzati tisztségviselőt akik az egyetlen bizonyítékot a biztonsági kamerák felviteleit eltüntették és megsemmisítették. Tették ezt mindezt azért mert arab körök jelentős pénzeket fizettek nekik, hogy tüntessék el a bizonyítékokat. A történetről nagysikerű film is készült. Sajnos ez a Chris által eléntárt ügy is valami ilyen elemekkel lehet tarkítva. van bizonyíték, de az ügy súlyossága miatt nem akarják tovább bonyolítani, nehogy felszinre kerüljenek dolgok amiket nem szerenének ha kiderülne..

  • Sajnolom Mr.Adam, de nem jelent meg.

    Csupan azt a megjegyzesemet tettem, hogy rem sajnalatos es megdobbento set a buntet. De amikor egy on-felaldozo lelek a masok javara szntelet eletet masokat segiteni, hgoy az meggyilkova lenne.

    A roami egyhaz eggyik problemaja hogy a papoknem engedve a teszmeszetes modon elni.Ill nosulni es csaladossa lenni.
    Talan az magaban serkeni a homsexusualai pap-nobendekekt.

    A mnasodik sem a hazassaggot, sem a nok beavatasat a clegikbe nem engedi.

    Nem tudom mis ahelyzet, ill. a Kanadai kozvelemeny, de itt a US0ban igen hangosan kovetil az egyhaz tagjai azt vegre teljesiteni.
    Sajnos a hierarchia azt nem veli szuksegesnek.

    Hasonloa a puspokok gyakran nem tesznek mast mint at-helyezik a vadlott papot.

    A US ronmai egyhaz, ma fizet nem kevesebb mint 4 billio US$ karteriteseket az papok aldozataiknak.
    S a legtobb osszege az idos es nem tulgazdag tagok joszivu adakozasaibol van elveve.
    Sajnos meg a papak is xsak imakat nyujtanak az papok aldozataiert. Nem tetteket .

    Mit velnek az atlag egyhaztagok azon ?
    Nem hinnem hogy nem ohajtanak azt megvaltoztatni vegre.

  • AVI BER GORIA megjegyzesere.

    Ma mondhato hogy vilagszerte a napvilagra jott sok sok esetek ahol a papok nemileg kihasznaltak a fiatal oltar-fiukat.Lenyok kihasznalas is tirtent, de fokent a fiuk az aldozatok.
    S az egyhaz fizet anyagilag oriasi osszgeket, amit az adakzok jo-tettek celjaira sznatak. Nem buntettek fiztesere.

    Nem csak a US-ban de Europaban, sot meg Del-Amerikaban is mar tobb es tobb esetek vannak vegrehajtba a hatosagok alatl.

  • Nem ohajtanam kerdeseemmel vitat kezdeni, sem barki vallasos hitet kritizalni vagy kerdore venni, de ha jol emlekeznek nem lett valahol a fiatal rabbi szava idezve;

    ‘ne nevezz senkit atyanak, kiveve teremtoted’?

    Miutan a cikkben kozolve a „Maskell atya” arckepe is.

  • Chris,

    Ez mind nagyon erdekes, es foleg bator, de mikor fogsz cikket irni a kanadai muzulman lanyokrol? Tudod, akiknek kivagjak a klitoriszat, es az apukajuk (vagy fiutestveruk) felig vagy teljesen agyonveri oket, ha nem muzulman ferfihez akarnak felesegul menni. Bar meg az sem szukseges; eleg ha csak nem az apuka altal kijelolt muzulmanhoz akar felesgul menni.

    Mikor latunk itt erdekes cikkeket az iszlamban szo szerint mindennapos pedofiliarol? Mint pl. ez:

    https://www.jihadwatch.org/2017/09/india-global-child-bride-racket-uncovered-eight-muslim-sheikhs-arrested

    Vagy te is ugy vagy vele, hogy a sajtoszabadsag nem lehet egyenlo az igazhit kritizalasaval, hiszen manapsag az igazhit fizeti a nyugati „haladokat”, hogy „haladhassanak”?

  • Miklos, itt Montrealban nehany eve volt egy ilyen eset, amirol ir. A lanyt megolte az apja, mert nem azt a fiut szerette akit neki kivalasztott. Chrisnek is kell tudni errol. Az autot ambiben a lany es anyja ult a folyoba vitte.
    Kulonben, mar televan a hocipom a katolikus egyhaz szapulasaval. Christol tobbet vartam.

    Elnezest a vesszok nelkuli irashoz, de elment a magyar klavim. Meg kell varnom, mig a fiam eljon es megjavitja.

  • Sajnos a cikkben sok igazság van,régen és most is volt pedofília
    az egyházban papok részéról,sőt mint írtad nem derült ki mindegyik és gyilkosságok is előfordultak.
    Nem szerencsés dolog,hogy a katolikus papok nem házasodhatnak,mint más vallások képviselői,hirdetői,sajnos ez a
    legkonzervatívabb vallás,de ennek ellenére az erőszakra nincs mentség!
    Ma a Vatikánban a Pápa szigorú vizsgálatot indít az ilyen ügyekben.
    Azon viszont nagyon csodálkozom,hogy a a keresztény egyházban betöltött (bevallott) funkciód és keresztény létedre,sok olyan cikkhez adod a neved(helyeslésed…)amelyek durván sértik a tisztességes keresztény emberek hitét,míg más vallásokat hibáikkal,bűneikkel elfogadod,arról már nem is beszélve,hogy
    például sok a keresztényeket alaptalanul gyalázó,provokáló,sértegető zsidó hozzászólót pártfogolsz,meg gyűlölködő cikkeket is hagysz
    megjelenni!
    Ezen kívül,ami Miklóst illeti,hát az Ő hozzászólása is bizony
    elgondolkoztató…..

  • Kiegészítés!
    Az előző hozzászólásom C.Ádámnak szántam!!

  • Azt meg egyenesen elfogathatatlannak, érthetetlennek tartom,hogy sorozatban olyan szerzők cikkeit engeded megjelentetni,akik minden ok nélkül,”fasisztázzák,nácizzák”és provokálják a becsületes és a zsidók ellen soha nem vétő(többek között a holokauszt idején mellettük kiálló!!!)keresztényeket ócsárolják,vádolják!Azt sem ártana tudomásul venned,hogy itthon régóta nincs zsidóüldözés,megkülönböztetés!!!Biztosan tudod,ha képben vagy?…
    Természetesen kivétel ez alól a valódi náci bűnösök leleplezése,megvetése!
    Sajnálatos ha valaki ennyire a hiteltelen balliberális baloldal
    hatása alá kerül….megéri?….

  • Átlátszó lapvezetés! A dolgos Margaret nővér jámbor esete csak azért kellett pár napja, hogy a KMH objektivitása izmosodhasson egy rágalmazási ügy felvezetése kapcsán….!

  • Figyelj csak ide, Miklos!

    Ez a cikk egy római katolikus káplánról, annak igen nagy valószínűséggel elkövetett iszonyatos tettéről szól, NEM MÁSRÓL!!!!! Ebben a cikkben senki sem vitatja az iszlám vallás vitathatatlanul embertelen követelményeit, amelyek megmérgezik, szinte elviselhetetlenné teszik európai ember számára ezek követését. Nem lehet véletlen, hogy Hitler hű szövetségest talált annak idején a Közel-Keleten; ennek a szövetségnek máig tartó véres következményeit tapasztalhatjuk szinte nap mint nap (München, 2001 szeptember 11), folytatva a sort egészen napjainkig. A középkori inkvizíció – legyen az a római pápa vagy Kálvin János inkvizíciója – ehhez hasonlóan igyekezett megmérgezni a civil életet.

    De egyet jegyezz meg: egyik mocskos bűntett nem menti a másikat! A relativizálás csak erősíti az ilyesféle elferdült elmék téveszméit; ezek a téveszmék felrobbannak, teherautókként megtestesülve gyilkolnak válogatás nélkül nőt, gyermeket, férfit, öreget, fiatalt, tesznek egy életre lelkileg sérültté jobb sorsra érdemes gyerekeket. Az iszlám rettenetei nem teszik meg nem történtté a katolikus káplán „Isten nevében” elkövetett szennyes tetteit.

    Javaslom, írj egy, az e cikk nívójához méltó elemzést – tényekkel alátámasztva – ide, ebbe a lapba! Ahogy néhány év alatt tapasztaltam: ha eléri írásod minősége e lap színvonalát, közölni fogja a szerkesztő. Aztán majd vitatkozunk, eszmét cserélünk róla, ha arra érdemes.

  • Boda Marcsi
    2017 szeptember 24
    4:37 du.:n
    eleg oreg vagyok mar, hogy lenne ez iranyu tapasztalatom. :n anno meg katolikus iskolaba jartam, olyan amiben csak lanyok vannak. A Tisztelendo aki hittant tanitott fiatalemebr volt. Soha nem hallottam ilyen meseket roluk, es nem is tapasztaltam. Senkit sem akartak az iskolaban elcsabitani, sem a kicsiket, sem a nagy diakokat.
    en egyetlen paprol tudok, azt is Montrealban, akit elcsabitott valaki, mert fiatal volt es jo szonok, karizmaja volt.. Az illeto kilepett es apa lett.

  • Kiss Kálmán,

    ” De egyet jegyezz meg: egyik mocskos bűntett nem menti a másikat! ”

    Ezert irtam azt, hogy „Ez mind nagyon erdekes …”

    ” A relativizálás csak erősíti az ilyesféle elferdült elmék téveszméit; ”

    Nem relativizaltam, csak hianyoltam, hogy egy bizonyos vallasrol soha nincs szo, pedig annak a tagjai kovetik el manapsag a legrosszabb aljassagokat. Illetve… 1400 eve kisebb megszakitasokkal, pl. amikor bizonyos cocjalizmustol atszellemult barmok (nacik, komcsik) meg oket is tulszarnyaltak.

    ” Javaslom, írj egy, az e cikk nívójához méltó elemzést …”

    Majd meglatom. Meg a hozzaszolasokat is csak piheneskeppen teszem, mert egy konyvet irok, es az sok idomet veszi el.

    Csak ugy mellesleg megemlitenem, hogy az egyik nagymamam a helyi katolikus „kispap” lanyakent szuletett, akinek az anyukaja arra a bizonyosra jo volt, de felesegul venni mar nem. Eleg rossz gyermekkora volt a nagyanyamnak, foleg hogy a szuletese utan nem sokkal az anyja ongyilkos lett. Ugyhogy nem kell beszarni, „nekem is van munkasmozgalmi multam”.
    Az egyeduli „pozitiv” dolog ebben az egeszben az, hogy a kispap egy grofi csaladbol szarmazott, tehat buszkelkedhetnek eppen a fonemesi veremmel – ha hulye lennek.

  • Figyelö!

    Kormon József „atyára” nem tetszik emlékezni? New York City-ben is magyar közösségben „szolgált” és több fiut probált molesztálni, nem tudom hányat sikerült, és csak azokrol tudok, akik barátaim és akikkel probálkozott. Aztán annyi volt már a panasz rá hogy Montreálba helyezték, ott is molesztált egy fiut (akiröl tudok) és aztán onnan is elég hamar elhelyezték máshová.

    Esetleg Christopher Ádám utána tudna kutani, hány helyre helyezték ezt a „papot” , aki még a mai napig is pap Magyarországon

  • Christopher Adam

    Kanadai,

    Kormon József ugye a nyolcvanas években volt Észak-Amerikában? Hallottam én is róla, bár személyesen nem emlékszem rá. Abból a korszakból én csak Csókay atyára és Deák atyára emlékszem…

  • Marcsika! Már bocsájson meg, mi a francért említi itt a zsidókat megint? Nem bír meglenni enélkül? A katólikjus egyházat már nagyon régóta megkellene reformálni. nebvezetesen a papicölibátus elavult és idejét múlt. Hogy teljesen egészségtelen az máslapra tartozik. A Vatikán ma már nem világi hatalom(polgári akarom mondani) de ma is jelentős befolyással bír, hiszen vagyonok felett rendelkezik. Eleve azért nincsen házasság a katolikus egyházban mert akkor a Vatikán rég elmehetne nyugdíjba. Minden papnak családja lenne és nem a Vatikán kincstárát gyarapítanák..

  • Kiss Kálmán!

    Elolvastam a cikket,megértettem,elítéltem a katolikus papokat,a hozzászólásom le is közölték,nem értem mi a baj…?!az hogy kiegészítettem a cikkhez azért kapcsolódó(!) gondolataimmal?mint ahogy mások is gyakran teszik ezt,méghozzá úgy,hogy a mondandójuk egyáltalán nem függ össze a témával!
    Az,hogy párszor nem kapok választ,már megszoktam!
    Senkit nem sértettem,meg,csak kérdeztem….

  • K.Kálmán!
    Bár Miklósnak címezted a hozzászólásod,bocs,de én is reagáltam!
    Abban teljesen igazad van,hogy egyetlen vallás bűntettei sem mentik fel a másikét!

  • Christopher Adam
    2017 szeptember 25
    7:34 de.
    Tudomasom szerint, egyik sem volt pedofil.
    kanadai.
    2017 szeptember 24
    11:42 du.
    Soha nem hallottam ezt a nevet, nem volt itt Montrealban 57 utan. Kocsis paterre viszont emlekszem, ‘aldott jo ember volt.

  • Christopher Adam

    Figyelő,

    A két plébánost én is ismertem személyesen, mindketten lelkiismeretesen és eredményesen szolgálták a közösséget.

    Kormon Józsefről viszont hallottam, de csak futólagosan. Úgy tudom, hogy ő nem volt soha plébános, inkább kisegítő pap.

  • A cikkel azonos téma több alkalommal volt már napirenden az elmúlt 2-3 évben itt is, és a jelen hsz-at is olvasva, azt tapasztalom, hogy rendre nem tudunk mit kezdeni vele. Vajon miért? Van ki kétkedve fogadja, valamiféle „rágalmazási” ügyet lát benne, van kinek a cikkhez nincs hozzáfűzni valója,de erősen kifogásolja, hogy miért ezt és miért nem amazt, és van olyan is aki ilyet még sosem látott, tehát nincs is! Általános azonban, hogy miután az egyházzal, azaz a papokkal(is) függ össze, rosszul értelmezett védelemként valamiféle nemtelen támadásként kezeljük az erről szóló híreket! Miközben a pedofíliát, a gyermek molesztálást, a szexuális erőszakot egyaránt elítélendőnek tartjuk – jogosan – ha kiderül újra és újra az egyház érintettsége, „vaksága” és ebből eredő bűnpártolása,totál lebénulunk. Évtizedekre visszamenő ügyekre derül fény, kiderül az is, hogy a felsőbb egyházi szervek, nem ritkán a hatóságok tudtával folytatólagosan elkövetett gyalázatoknak egy- egy intézményen belül is több tíz(száz) áldozata van, összességében ezrekre tehető, akik a mai napig nem tudták túltenni magukat az őket ért traumán, mégsem akaródzik az illetékeseknek egyértelműen elismerni, kimondani és részletekbe menő vizsgálatot indítani. Megy a maszatolás, az időhúzás, a szemlesütögetés, és a mellébeszélés. A keresztény egyház borzasztóan vigyáz a renoméjára, amikor a nyílt színi beismerésről van szó, de akkor valahogy nem annyira amikor az elkövetőkkel szembeni eljárásról és következetes számonkérésről kellene dönteniük. Kéz kezet mos, itt olvashattunk egy Baltimore-i papról és egy másikról is(Kormon atya) aki állítólag a mai napig is pap Magyarországon, ha csak ezzel a két pappal szemben merült volna fel a gyanú, már az is elég lenne, de pontosan tudjuk, hogy messze nem egyedi és elszigetelt történésekről van szó. Ferenc pápa nemrégiben kért bocsánatot a Vatikán nevében az összes bűnbe esett „lelkipásztor” nevében – de ez nem teszi meg nem történtté azoknak az érintett elszenvedőknek a kálváriáját, akik mind a mai napig nem kaptak sem erkölcsi, sem másféle elégtételt.Kárpótolni aligha lehet őket, talán csak azzal ha elismerik végre az igazukat, hogy nem vádolták hamisan megnyomorítójukat. A legtöbbjük úgy éli le az életét, hogy mindvégig rajta marad a bélyeg, már ha tud beszélni róla, és még őket vádolják hazugsággal. Az elkövetők zöme viszont a bűncselekményeik kiderülése után ide-oda helyezgetések és egyéb manőverek után békés öregségben, többnyire a hivatása gyakorlójaként tér jobblétre, anélkül, hogy valaha is szembe kellett volna nézniük áldozataikkal meg kellett volna követniük őket – hogy a törvényes következményekről ne is beszéljünk. Bizonyos bűncselekményekre rácsap a világ, és vannak szörnyű cselekmények, melynél a bűn nem is megfelelő szó, mert annál sokszorosan kegyetlenebbek és embertelenebbek, és amelyekkel szemben becsukjuk a szemünket, jóval elnézőbbek vagyunk – sosem értem miért? Szerintem a keresztény egyház tartásán, becsületén ( már ha van még!) leginkább az dobna nagyot, ha végre befejezné a fejcsóválást, az agyonhallgatást, és a továbbiakban világossá tenné, nem tűri meg a soraiban a magukból kifordult, hazugságban élő egyházfiakat, és minden ilyen esetben kíméletlen szigorral lépne fel, ahelyett hogy álszent módon összevissza prédikálva takargatná azokat. Megdöbbenve hallgattam pár hete a világhíradóban, hogy Benedek pápa testvére Georg Ratzinger aki hosszú időn keresztül volt a régensburgi fiúkórus vezetője, maga is kegyetlenül bántalmazta ezeket a kiszolgáltatott gyerekeket, és noha a testi erőszakon kívül a szexuális bántalmazásban nem vett részt – állítása szerint nem is tudott róla, ami egy ilyen intézmény falai között több évtizeden keresztül nehezen hihető – azt adta elő védekezésként, hogy „bár valóban verte őket, de nem kékre zöldre” Megáll az ész!

    http://168ora.hu/evtizedeken-vertek-es-molesztaltak-fiukat-xvi-benedek-papa-batyjanak-korusaban/

  • Besancon
    2017 szeptember 25
    12:15 du.
    Bizony, az iskolakban abban az idoben, nem csak a papok vertek a kisdiakokat, hanem minden tanar. Akkoriban, ez bevalt szokas volt nemzetkozileg!
    Volt errol egy angol film is. A vejem, aki Angliaban jart azaz bentlako volt a kozepiskolaban, meselte nekem.

  • Christopher Ádám és Figyelö:

    Igen, a nyolcvanas évek alatt volt Kormony „atya” Montreálba, de csak mit kisegitö pap és nagyon rövid idöre. Az biztos hogy Karácsony táján volt ott, és akitvan részt vett a cserkész csapatok munkájába. Ez olyan 82 vagy 83-ban lehetett. Elötte vagy utánna New Yokrban volt, és ott több cserkész szülö panaszkodott rá mert probálkozott kamasz fiukkal. Pár barátomat probált megközeliteni de nem sikerült. El lett több helyre helyezve az USAban, és ha jól emlékszem Hamiltonba is volt.

    Valamikor a rendszerváltás után visszahelyezték Magyarországra. Elég magas pozicióba került a katolikus egyházon belül. Már nem emlékszem pontosan mikor hol volt, csak New York és Montréálban, de megkérdezem ismeröseimet.

    Csókay Károly atya és Deák Ferenc atya egészen más kategórai, sokan ismerik és szeretik öket, az ateisták is, és nagy tisztelettlenség az ö nevüket egy mondatba emlietenni azzal a másik „pappal” akiröl most szó van.

  • Christopher Adam

    Kanadai,

    Kormon jezsuita volt és viszonylag fiatal a nyolcvanas években (Harmincvalahány éves)? Próbálom beazonosítani, hogy Magyarországon az utóbbi időkben hol szolgálhatott. Azt hiszem sikerült, de nem vagyok benne teljesen biztos…

  • Christopher Adam,

    igen, 1992-ben „tért vissza” Magyarországra, és azonnal egy 650 lelkes kis baranyai faluba került. Ebből úgy tűnik, hír is jött vele. Tavaly kérte egészségi állapotára hivatkozva a nyugdíjazását, amit megkapott. Szintén egy baranyai (országhatár legdélibb részén) kis 800 lelkes faluban szolgált.

    https://pecsiegyhazmegye.hu/papsag/szemely/425

  • Christopher Adam

    Drizari,

    Pontosan ezt találtam én is. Amikor elolvastam az egészségügyi állapotára való hivatkozást, pont az jutott eszembe, hogy hányszor láttam korábban ugyanezt a szó fordulatot más esetekben.

  • Figyelő,

    ” Bizony, az iskolakban abban az idoben, nem csak a papok vertek a kisdiakokat, hanem minden tanar. Akkoriban, ez bevalt szokas volt nemzetkozileg! ”

    Nem emlexem, amikor az elso 3 osztalyt jartam egy kisvarosban, hogy ott vertek-e a tanarok a gyerekeket. Viszont mikor elkoltoztunk egy kis faluba, ott meg volt egy oreg tanarneni, aki osztogatta a kormosoket.

    Mivel apam tanar volt es surun hallottam szulokkel besszelni, nem is egyszer hallottam, hogy egy-egy szulo megkerte apamat, hogy: „Aztan tanar ur, ha a fiam nem viselkedik normalisan, nyugodtan kenjen le neki egy pofont.” De apam sem verte oket.

    A mostani iskolak viszont sokkal jobbak, mint azok a regiek voltak. Most mar a diakok verik a tanart.

  • Figyelő
    2017 szeptember 25
    4:16 du

    Sajnos megint nem sikerült levennie a lényeget – hogy miért nem le meg????!

  • báránybőrbe bújt farkas az akolban.
    Alapvetően nem a cölibátus a gond, nem a házasság tilalma okozza a szexuális zaklatást az egyházban, hanem az,m hogy a perverz alakok szívesen mennek az egyház védelmébe, mert civilként súlyos börtönbüntetés várna rájuk.
    Nem csak az államokban történetek ilyen bűncselekmények a katolikus egyház védelmében, hanem Európában több helyen is: az ír apácák által üzemeltetett Magdolna mosodák, amiről megrázó film is készült, a Jersey szigetén a gyilkos árvaház, és legnagyobb botrány az ausztriai Kremsmünsteri bencés apátságban történt rémtettek. Sok fiú lett ott öngyilkos, sokan életre szóló lelki sérüléseket szenvedtek el az Isten szolgái álarcában támadhatatlan ördögi szerzetesek által.
    http://www.atv.hu/kulfold/20120408_eroszak_terror_pedofilia_az_osztrak_remkolostor_titkai?source=hirkereso

  • Na, kivonultak a vallasellenesek, utni egyet az egyhazon!
    Mar irtam, hogy katolikus iskolaba jartam es a lanyiskola mellett volt a Ciztercitak , papi fiu iskolaja. Mar 14 eves koromtol ismertem fiukat akik odajartak mind a 8 evet ott vegeztek. Soha, egy sem tett celzast, vagy emlitest a fiuk problemajarol, amit a fenit beirok allitanak.
    Sot,. en amig otthon eltem, 24 evig nem hallottam soha erre panaszt, vagy emlitest. Csak Kanadaban, az utobbi evekben jott divatba a nagy szovegeles a temaban.
    Az ember elgondolkodik es arra jon ra, hogy ennek megvan hattere, a szandek is.
    Sajnalom, en nem vagyok ra vevo!

  • Figyelő!! és a többi hasonló normális,tárgyilagos hozzászóló!
    Oda se neki,csupán „egyesek” a KERESZTÉNYEKBE akarnak belerúgni,
    (bár nem kérdőjelezem meg a cikk lényegét!sajnos megtörténhettek!)míg a más vallások
    (zsidó,muszlim egyéb…)bűntényeikről….visszaéléseikről…
    szó sem esik soha ezen a fórumon,mivel erősen befolyásolt,elfogult és nem mellékesen érdekelt(!!!!) is az ilyen egyoldalú cikkek megjelentetésében,..

  • Besancon
    2017 szeptember 25
    12:15 du.
    Ezt az irast megegyszer elolvastam. A temarol az a velemenyem, hogy sok benszulott aki ma panaszkodik, penzt var ellenszolgltataskent a kormanytol, amit meg is kapnak, eleg szep osszeget!.
    Miert vartak vajon 4O-5O evet ezekkel a panaszokkal?

  • Tovabba, miert csak Quebecben tortent mindez?
    Magyarorszagon miert nem?