Balog legújabb csörtéje a kereszténységgel

2017 október 1 7:06 de.17 hozzászólás

Balog Zoltán megszólalt a keresztényüldözésekkel kapcsolatban. Ez kivételesen egy olyan gumicsont, amint a kormány tagjai, és a környezetükben nyáladzó nyalógépek szeretnek rágódni. Nem véletlenül. Látszólag kiváló tematizálási lehetőséget kínáló téma. Különösen akkor, ha kussban vannak a körülményeket, előzményeket, illetve a hazai valóságot illetően.

A téma nem új Orbániában. 2012-ben már komoly konferencia kapcsán szóltak arról, hogy üldözik a keresztényeket. Alkalmasint két különböző számot is emlegetve a vallásuk miatt üldözöttek számarányát illetően. Miközben a kormányslep árnyékkereszténye a szülők egymással élésének viszonya alapján gondolta a legjobbnak a nadrágban kotorászást, illetve a gyermekek megkülönböztetését. Mindössze egyet árulva el az akkori, azóta is regnáló, hatalmi bagázsról. Azt, hogy halványlila gőzük sincs a kereszténységről. Miközben adós maradt Rétvári Bence már akkor is a válasszal arra az egyszerű kérdésre, hogy Magyarországon ki üldöz intézményesen keresztényeket? Akkortájt azt írtam, hogy „Jézus nem tett különbséget a gyermekek között”, mert „Jézus az emberekért általában halt mártírhalált, és így bárki, aki megkülönböztet bárki ember fiát, meggyalázza Isten fiát”. Ez a gondolat a Biblia tanításaiból levezethető. Míg az a szemlélet, amelyik gyermekek között tesz különbséget, a gyermekek kikapcsolódása kapcsán a gyermekek megkülönböztetésének maximális pártolásáról beszél alapvetően helyezkedik szembe Jézus tanításaival. Márpedig Orbán pontosan ezt tette, amikor az őcsényiek gyermekek elleni kirohanásának maximális megértéséről biztosította a világot.

Miközben természetesen kár lenne eltagadni azt a tényt, hogy vannak keresztények, akiket üldöznek. Nem egyszer a vallásuk miatt. De az is előfordul, hogy azért kényszerülnek menekülni, mert rosszkor vannak rossz helyen. Amikor a 2015-ös menekülthullám a magyar határokhoz érkezett, akkor a menekültek között nem kis részben képviseltették magukat a keresztények. Azok, akik vallásuk miatt csakúgy távozni kényszerültek a hazájukból, mint az IS támadásai miatt. Mit is mondott ekkor a kormány? Valamint mit is mondott eközben a magyar kereszténység olyan prominens vezérürüje, mint Erdő Péter? Nagyjából, azt, hogy ott gebedjenek meg, ahol vannak. Erdő, a humánum jegyében csontig benyalt Orbán Viktornak. Olyan mélyen, hogy az a csont alighanem a lengőborda feletti valamelyik gerincmaradvány lehetett. Legfeljebb azt igazolva, hogy hazánkban a keresztény elvek legkomolyabb üldözőit nem a menekültek, illetve nem a társadalmi tömegek szintjén kell keresni. Annyira nem, hogy Harrach Péter a menekültekben az embert meglátó pápával is szembehelyezkedett.

Harrach 2016-ban azt emlegette az említett jelenséggel kapcsolatban, hogy a „pápa menekültügyről vallott gondolatai nem képezik a hivatalos egyházi tanítás részét, vagyis nem jelentenek a hívő katolikusok számára lelkiismeretben kötelező azonosulást”. Mely gondolatfüzérrel kapcsolatban Harrach hálát adhat az örökké valónak, vagy akár Baalnak is, amiért nem pár száz évvel ezelőtt él. Mert akkor valószínűleg már a főtéren üvöltené az ég felé a fájdalmát. Amit a tűzhalál során elszenved. Így legfeljebb csak befele üvölt. A belsejében kongó fekete üresség mélyén. Ám függetlenül attól, hogy Harrach Péter, vagy B. Zsolt mit gondol róla, a pápa valószínűleg egy kicsit jobban tisztában van Jézus tanításaival, mint a magyar kormány, és a vele szövetséges egyházi vezetés. Talán nem teljesen véletlen tehát, hogy Ferenc pápa egy elhatárolódással egyenértékű gesztust tett 2016 májusában.

Így aztán azt a dilemmát kellhet latolgatnia a magyar keresztényeknek, hogy a keresztények, illetve a keresztény tanítások üldözésével kapcsolatban a Biblia és Jézus tanításait tekintsék irányadónak, vagy az ezekre hivatkozó, de mindezeket magasról mellőző politikusoknak. Ha az utóbbiak mellé teszik le a voksukat, akkor ez is a maguk döntése. Azonban ebben az esetben tegyék fel az polcra azt a bizonyos könyvet és ki ne nyissák semmi pénzért. Ahogy Balog páter számára is van az a pénz, amiért nem lapozza fel. Ugyanakkor a vallásszabadsággal kapcsolatos jog az, hogy valaki higyjen a keresztény tanítások igazságában. Ebben az esetben azonban erősen kétséges, hogy tud-e tiszta lelkiismerettel az embereket lenéző, az embereket származásuk, társadalmi helyzetük, illetve szülőföldjük alapján megkülönböztető politikusok mellé állni. Jézus válasza erre valószínűleg egy határozott „nem” lenne. Már akkor, ha a Jézusnak tulajdonított tanításokat vesszük alapul.

Balog Zoltán miniszter azzal büszkélkedett, hogy hatmillió eurót sikerült elkölteni az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkárság tavalyi létrehozása óta a világszerte üldözött keresztények megsegítésére. Miközben azt hangoztatta, hogy hazánk az üldözött keresztények menedéke szeretne lenni. Igazán kár, hogy ez nem jutott eszébe, amikor a menekültek ideértek. Igazán kár, hogy a Biblia sehol nem hirdeti azt, hogy hencegj az adományaiddal. Miközben az ellenkezőjére felhívja a híveket. Azért persze lehet, hogy Magyarország az üldözött keresztények menedéke szeretne lenni. Az csupán a kérdés, hogy ez miként lehet lehetséges egy olyan hatalom árnyékában, amely láthatóan megtagadja a kereszténység tanításainak egy részét. Amolyan politika haszonlesésből elkövetett kereszténységüldözésként.

17 hozzászólás

  • Szinte várom, amint a fórum egyes helybeli orbanistái majd megmagyarázzák, hogy a pápa nézeteinek a védelme miért támadás a kereszténység ellen.

  • ISTVAN Nagy

    Ja, hogy a katolitikus hírportál 🙂
    A katolikus egyház olyan csirkefogók mellett áll ki Magyarországon, mint Erdő Péter, aki a saját pénzén, és a húga beosztásán kívül más istent és érdeket legfeljebb orvábnvikiét ismeri el.
    Alkalmasint látom, sikerült a nem megérteni a cikket. A szövegértés ellen milyen szert használsz? Le kéne állni vele.

  • Andrew_s,

    ” Szinte várom, amint a fórum egyes helybeli orbanistái majd megmagyarázzák, hogy a pápa nézeteinek a védelme miért támadás a kereszténység ellen. ”

    Ne varj sokaig:

    https://spectator.org/pope-franciss-communist-mentor/

    https://spectator.org/the-communist-cardinals-of-pope-francis/

    Es ha veletlen nem lenne igaz hogy egy befeszkelt komcsi szarkeverorol van szo, akkor is azt a hibat koveti el Franky, hogy eteti a krokodilt abban a hiszemben hogy a krokodil etvagya majd egyszer megszunik. De hat erosen teved ebben.

  • Miklos, Koszi a ket linket!

  • Miklos
    2017 október 1
    9:28 du.

    A helyzet az, hogy javasolnám a Biblia envangéliumgyűjteményének olvasgatását. Jézus tanításai kifejezetten liberálisak az életvitelt illetően, és kifejezetten baloldaliak az emberség tekintetében.
    St. Ferenc, ha eltekintünk attól, hogy időnkéánt madarakkal társalgott, a maga szerénységhirdetésével szintén inkább volt baloldali, mint a katolikus egyház olyan pápái, mint a Borgiák.

    Egy keresztény egyházhinak gyakorlatilag kutya kötelessége lenne baloldalinak lennie. Az, hogy a katolikus (és nem csak a katolikus) egyház a vallás nevében és a hiten keresztül zsarolva hatalmas vagyont halmozott fel, és ennek érdekében világi hatalmakat szerzett, vagy szolgált ki, az egyház szembefordulását jelzi Jézus tanításaival.

    Ennek egyik legjelesebb hazai képviselője Erdő Péter, aki a hatalma érdekében lengőbordáig benyal Orbánnak. Azt, hogy a hugocskája miként lehetett rektor Vácon egy olyan telejsítménynel, amivel normál tanárnak sem alkalmaznák másutt, azt hagyjuk is.

  • Andrew….4:20
    Ha katolizálni akarsz, szívesen segítek !

  • Andrew_s
    2017 október 2
    8:26 de.
    Andrew tevedesben el. A kereszteny egyhazat uldozte a baloldal evtizedekig, amit meg en is ateltem. PL. MIndeszentyre olyan vadakat koholtak, ami nem volt igaz, hogy a targyalasan elitelhessek, mert a legnagyobb bune az volt, hogy a kommunista ideologia ellenere, a kereszteny hitet terjesztette es annak egyben, martirja is lett. A fobune az volt, hogy az iskolakban vallasoktatast akart bevezetni.
    Persze a mai ember ezt mar nem erti. De volt egy kor,1945 utan, ami ilyen volt.

  • Andrew, amit meg mondani szeretnek, hogy a katolikus egyhaz fantasztikus „kincseit” a regi kiralysagoktol kaptak, talan mar Sz.Istvan kirly is kozremukodott.
    De vegyuk sorba a francia kiralyoktol, az osszes kiralyt napjainkig.

  • Andrew_s,

    ” A helyzet az, hogy javasolnám a Biblia envangéliumgyűjteményének olvasgatását. ”

    Koszi, nemsokara eljutok oda. Azokhoz az evangeliumokhoz, amik tele vannak ellentmondasokkal es lehet tobbmillio modon ertelezni. De minden bizonnyal a te ertelmezesed az egyeduli helyes. A Jehova Tanui es a Mormonok is ugy gondoljak.

    ” Jézus tanításai kifejezetten liberálisak az életvitelt illetően, és kifejezetten baloldaliak az emberség tekintetében. ”

    Annyiban „liberalis” hogy nehany parancsot a Torah-bol megvaltoztat, peldaul a ferjet megcsalo no eseteben. Azonban, mint mar korabban emlitettem masnak, semmi kifogasa nem volt a rabszolgasag intezmenyevel.
    Add meg a kiralynak ami az ove! = Liberalizmus?

    ” Egy keresztény egyházhinak gyakorlatilag kutya kötelessége lenne baloldalinak lennie. ”

    Ha csak 2-3 kiragadott verset nezunk. De ha az egeszet a kep kicsit komplikaltabb lesz.

    Figyelo,

    Szivesen. Ugye hogy egy jo eye-opener?

  • Miklos, igen! De en valamit mindig sejtettem Pope Francist illetoen. Mar oreg vagyok, sok papat tuleltem.

  • Kedves Figyelo!

    Oszinten remelem meg tulelsz legalabb 10-et. 🙂

  • Figyelő

    Még le is írja, hogy „a Katolikus Egyház a fantasztikus kincseit a királyoktól kapta”, amivel elismeri a feudális hűbériség elválaszthatatlanul szoros összefonódását a katolicizmussal.
    Bizony ez nem volt egy önzetlen kapcsolat: kéz kezet mosott.
    A kincsek és adományok pedig a modern korrupció előiskolájaként működött, a valamit valamiért jegyében…

  • Andrew_s

    Szent Ferenc sem volt rögtön szent. A korabeli egyház tagadta és botrányosnak tartotta a nézeteit, különös tekintettel az egyház fentebb is emlegetett ellentmondásos gyakorlatával. Először kitagadták, majd elhallgatták, aztán meg szentté avatták.

    Régi gyakorlat ez is – Jeanne d’Arc – előbb boszorkánnyá nyilvánítva, aztán szentté avatva.

    De a szent ereklyéket is előbb óvatosan tagadják, majd mint csodatevő tárgyakat az erre áhítozó hívek megelégedésére közszemlére bocsátják.

    Ezt az egész álságos gyakorlatot én „pragmatikus szankciónak” becézem.

    😀

  • Dubois
    2017 október 7
    4:49 de.
    Nem latok ebben semmi rosszat. Az akkori vilagban igy mukodott a „diplomacia”

  • Aurora Boreálisz

    Figyelő 1,45

    Mi köze van a hitnek a diplomáciához ?
    Eszerint egy ájtatos manó~ haszonélvezete áll az átszellemült szolgalelkűség mögött. Vagyis nem számít, hogy a rendszert feltétel nélkül támogató katolicizmus mit „papol” az erkölcsről és becsületről. Ha a szervezet érdekéről van szó, akkor jöhet a hazugaság, a diplomácia machivellizmusa.

    .

    ~ ájtatos manó = imádkozó sáska:
    Rovar, melynek nősténye a szexet követően felfalja az előbb még vele párosodó hímet. A lakomát a fiú fejével kezdi a kannibalizmus ideológiája szerint, hogy ti. annak szellemét is a magáévá tegye.

  • Aurora Boreálisz

    Előbbivel csak azt bizonyítottam, hogy az Egyház haszonlesésén csak a hatalmi ambíciói tesznek túl.
    Ezt a tényt napjaink aktuális eseményei is alátámasztják.