Egy történelmi fordulat programja…

2017 október 2 8:20 de.22 hozzászólás

– A tömeg kétszázötven főre duzzadt –

Örömmel értesültem róla, hogy a honi magyarságtudat erősítését szolgáló legújabb műremek, amely “egymagába testesíti meg a magyar huszárokat” (lásd a fotókat), hogy tehát “az idén hungarikummá választott huszárság világrekord méretű szimbóluma, a MISKAHUSZÁR szobor katonai tiszteletadás mellett történő” minapi ünnepi avatását egy rendkívüli esemény egyszersmind a világtörténelmi történések sorába emeli.

Ezt még nemzetünk fejedelme, maga Orbán Viktor se remélhette volt.

Csupán a sors kifürkészhetetlen akarata sejdíthette némelyekkel a Ganz-gyár egykori budapesti öntödéjében 1969-ben megnyitott, akkor a diósgyőri Lenin Kohászati Művek által fenntartott Öntödei Múzeum tavaly október első szombatján rendezett családi programján. Hiszen nem lehet puszta véletlen, hogy a rendezők által előzetesen 80-100 főre becsült érdeklődők “néhány óra alatt 250 főre duzzadt tömege” kisérte figyelemmel a MISKAHUSZÁR szobrát formázó ólomkatonák öntésének folyamatát.

Arányában ugyan nem volt ennek az ólomkatona-miskahuszárnak akkora bazi nagy csizmája, mint amekkora a megalkotott tonna- és magasságrekorder magyarmonstrumé (talán azért nem, nehogy a gyerekek által a figuraformákba csurgatott, majd csizmás huszárokká szilárdult ólom bárkinek is Hüvely Vitya, akarom mondani, Hüvely Matyi hétmérföldes csizmáját juttassa eszébe), de az Öntödei Múzeumban e napon tömeggé duzzadt sereg egyik katonája talán dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke lehetett.

Akinek megsúgta a sors (avagy az ő vezérében ez idő szerint honos jóisten), hogy ott legyen.

És nem ezért remegett meg a hangja a minap avatás közepette, amidőn a pákozdi Bogár halomra emelt szobor rettentő csizmája orra hegyénél köszöntötte a katonákat, mintha bizony megijedt volna attól, hogy a MISKAHUSZÁR-szobor esetleg életre kel és rátapos.

Miskahuszár…

Azért remegett meg a hangja, mert az itt is és ezúttal is csaknem kétszázötven főre duzzadt tömegben – a szobrász mellett – felismerte a többi dunaújvárosi látogatót. És már-már hallani vélte, amint a kiadott programnak megfelelően (közvetlenül a mézeskalács-huszárok, a zsíros kenyér és a féldeci bor ingyenes osztogatását, a legalább 3500 forintért kínált Miskahuszár-kancsók, továbbá kifestők és huszárcsákók árusítását, valamint az ugyancsak ingyenes fémkatona-öntések befejezését követően, 15 óra 20-kor kezdődően, öt perces időkeretben) a dunaújvárosiak verset mondanak.
Mert történelmi fordulópont lehet ezen a tájékon, hogy a románok Magyarországra költözött őseinek leszármazottai (amint ezt az avatás és az ezt követő ünneplés programja tartalmazza) a dákok képviseletében köszöntik műsorral (vers) az idén hungarikummá választott huszárság rekord méretű szimbólumát.

Aczél Gábor

22 hozzászólás

 • E mellett az érdekfeszítő cikk mellett, ne felejtkezzünk el olyan apróságról, hogy a baloldalon újra előkerültek a klasszikus jégcsákányok, és szépen “agyoncsapták” vele az egyetlen értelmes listavezetőjüket Botka Lászlót. Én jobbikosként nagyon sajnálom, mert pont este lett volna Vona Gáborral egy TV-vitájuk, mondjuk siker ott sem termett volna neki.
  Most nekiállunk szépen az MSZP megmaradt, de kétségbeesett szavazóit egy értelmes alternatívával megismertetni.

 • Az a szobor a Micky Mouse karakter masolata, nem egy valodi huszart abrazol am !

 • Robert Morrison

  @Aczél Gábor

  “az egyetemet újságíróként fejeztem be” gondolom gyorstalpalón két hónap alatt, mint munkás-paraszt gyerek jelentős vizsga kedvezménnyel.

  A cikk olvasása közben az izgalomtól lerágtam a körmeimet.

  Nem tudom megállni hogy idézzem ISTVAN Nagy 2017 október 1 7:59 de-i bejegyzésének első gondolatát: “A KMH elérte azt a nívót, ami alá már egyszerű nem mehet…”

  Lehet hogy Ő megkapta ennek a cikknek a leiratát előre?

 • ROBERT MORRISON megjegyzeseben NAGY ISTAN elobbi megjegyzesere vonatkozoan, adhatnam hozza, habar en nem igen kivalloan kezelem a magyart, de figyelmembe akadt, a hivatalos ujsagiro sora, ami;

  “..maga Orban Victor se remelhette volt”.

  Megertem hogy mit ohajtott volna mondani, de nem nez-ki, sem hangzik khoshernak.

  Tehat jo a mondas, “lasd a gerendat a sajat szemdben, mielott keresed a szalkat a masok szemeben “.

  No de belatom, s elvrahato lenne ,hogy minden jozan gondolkodasu is hasonloan belatna ,hogy a tevedes az emberi dolog.
  Csupan a gyuloletes ostobasag az eltanult es a sirig tarto.
  Abban persze nincsen hiany a KMH es HFP lapjain.

 • A magyar huszar valamikor hires volt es nem engedem semmifele lehuzasra. Mar tulmennek itt egyesek a magyar emberek velemenyen es ebbol is viccet csinalnak.

 • Kiss Kálmán

  Kedves Figyelő!

  Írod: “A magyar huszar valamikor hires volt …” –

  Hát ez a gondom. Mert ez az árvalányhajat trikolórrá szobort, betonba öntött nemzeti förmedvény a “Nyolcvan huszár” iszonyatos – mondjam azt: nemzeti? – megcsúfolása.

  Tudom: ízlések és pofonok … – De mégis: hol a határ?

 • Ilyen monstrum szobrok a Szovjetunióba, Hitler Németországába és más, felfújthólyag-országba valók. Magyarország kicsi, kedves és esztétikus. A szobrainknak és emlékműveinknek is kicsinek, kedvesnek és esztétikusnak kell lenniük… Eddig ezt eléggé tudták a művészek és művészetpártolók… De hát mi van ma, könyörgöm…

 • Aczél Gábor

  Robert Morrison
  2017 október 2
  10:17 de.
  @Aczél Gábor

  “Nem tudom megállni hogy idézzem ISTVAN Nagy 2017 október 1 7:59 de-i bejegyzésének első gondolatát: “A KMH elérte azt a nívót, ami alá már egyszerű nem mehet…””

  Bocsánatát kérve, amiért belőlem itt a szerkesztő kitört, de NEM TUDTAM NEM MEGÁLLNI, HOGY IDÉZZEM, illetve NEM TUDTAM MEGÁLLNI, HOGY NE IDÉZZEM önt.

 • Aczél Gábor

  Figyelő
  2017 október 2
  1:32 du.

  Elismerem, hogy a magyar emberek velemenyen olykor túlmenék.

 • Kiss Kálmán
  2017 október 2
  4:23 du.

  A határ a csillagos ég!
  Még Miskahuszárnak is van mit nőnie.

 • Almási Alma
  2017 október 2
  9:25 du.

  Az van ma Alma, hogy nőni még Miskahuszármak is van hova.

 • Miskahuszár-kancsó márpedig nincsen.

  Ismereteim szerint is a miskakancsó a magyar népi közép-Alföldi fazekas-ipar egyik jellegzetes boroskancsó terméke. A XIX.sz elején jelenik meg s a mai napig gyártják.
  Kétségtelen, hogy “Mihók” – mert egyes vidékeken így is nevezik – katonát ábrázol, fegyvernemi jelzés nélkül, nagy valószínűséggel gyalogos vitézsúrral van dolgunk. Ám arról, hogy ez egy kicsit is huszár lenne, lett vóna, arról a Magyar Néprajzi Lexikon sem tesz még egy árva szó említést sem.
  Márpedig a magyar fazekas, az aztán nyilván oda ábrázolta volna, ha tényleg huszár lett volna, még azt a lovat is, ha Miska legalább egy kicsit is huszár lett volna, de nem tette, mert mihály csupán egyszerű “jakumó” lehetett… A vásári mézeskalácsosok bezzeg így tesznek a legkedveltebb portékájukkal a mézes, vagy cukroshuszárral, ahol a falusi sokadalmak az egyszerű álmukat a Madzsar Huszárt, mint a parasztsorból kiemelkedés egyetlen útját mézbe és lisztbe öntve élhetik meg… Ott még e migránsosan egyszerű ízlésű Figyelőnk is kiélvezhetné az itt föntebb is megvalott magyar-huszár szenvedélyét egy-egy édesre mázolt lovashuszár alkatrészein és magyarosch ízéjén… Ja !

  )))))))))))))))))) 😀 ((((((((((((((((((((((

  .

  Ui:
  Ugyan miért is nem inkább János Vitézt, vagy Hári Jánost idealizálja ez a propaganda-bagázs ?

 • Figyelő 1:32

  Írja, hogy “a magyar huszár valamikor híres volt és nem engedem semmilyen lehúzásra”… – Hogy oda ne rohanjak. ))) 😀 ((( Ne röhögtesse már ki magát…!!!

  Az, hogy valmi valamikor “híres” volt, az mit jelent? Írjon valami konkrétabbat.

  Netátán ez már egy nemzeti hagyomány? Legföljebb csak szájhagyomány, amiből a mai értelemben vett nemzetnek egy árva haszna soha nem keletkezett.

  Maga pedig elzárva – vagy inkább bezárkózva – az igazi magyar kultúrától 6000 kilométerre a hazától ilyen álmagyar hülyeségekbe, mint a huszárság, kapaszkodik.

 • FORTIMBRAS
  2017 október 3
  11:16 de.
  Remelem, azert tudja, hogy nincs igaza.
  A magyar huszar igenis valamikor hires volt.
  Nem tetszik, az a maga baja. Sanda erzesem, hogy csak kotekedni akar.

 • Annyira nem vagyok “elzarva a vilagtol” hogy ezt ne tudjam.
  M’r 25 ;ves voltam, hgy kijottem , de en is magyar iskolakba jatam stb.

 • Figyelő 1,36

  Nagyokos! Én is ismerem a témát.

  Mondok egy idézetet, de rögtön mondja meg, honnan idéztem !
  “Nyergelj fordulj!”

  No, csak azért, mert valóban szép és romantikus, de hogy “híres” lenne… Honnan és meddig ismerik? Az Óperenciás Tengeren innen, vagy azon túlig ? 😀

  Az azonban igaz, hogy lóra – azaz huszárnak – termett a magyar. Ezt igazolja Orbán Viktor vezér Ó-lába is, de főleg a járása nekijje. Ő egy kész ősgenetikai fosszília. Már csak a ló hiányzik alullä, azt mán csak úgy alája kőne tóni… Amikor meg a reprezentatív vörös szőnyegen zsebrevágott kézzel, úgy kacsázva bevonul bárhova arra emlékeztet, mint mikor Botond Bizánc kapujához kacsázva közeledett azt egyedül megostromolni…

  .

  Na az előbbi pikírt mondataimat feloldandó, azért küldök egy-két valóban, /verbunkos/ dallamra is szép 48-as huszár-nótát kiskegyednek, csak úgy fejbű. Képzelje csak, még a Rákosi korban tanultuk az oskolában:

  “Szép a huszár, szép a huszár, ha felül a lovára.
  Aranymente a vállán, kard az oldalába,
  Virágcsokor a csákóján, úgy megy a csatába,
  Ne sírj rózsám megtérek még, a magyar hazába.”

  .

  Ugyancsak egy kedves nóta ugyanazokból az időkből, amikor a törzsökös hűbéri hagyományok ellen harcoltunk – csak úgy fejből:

  “Kossuth Lajos táborában két szál majoránna,
  Egy szép barna, de magyar huszár sej lovát karéjozza.

  Ne karéjozz magyar huszár, mert leesel róla,
  Nincsen itt a te édesanyád, sej aki megsíratna.

  Ne sirasson engem senki, jól vagyok tanítva,
  Sem léptébe, de sem vágtába, de sej le nem esek róla.

  Mert a huszár a nyeregbe bele van teremtve,
  Mint a rozmaring a jó földbe, sej bele gyökerezve.”

  .

 • “ősgenetikai fosszília”
  Ő, de szép!
  Ó! De ép.

 • Kiss Kálmán

  ” …ősgenetikai fosszília” – Ez nekem is tetszik, de nagyon; talán azzal a kis kiegészítéssel, hogy nem alóla hiányzok a ló, hanem …

 • FORTIMBRAS
  2017 október 3
  11:16 de

  Nagyképű és tudatlan vagy! A Kőszívű ember fiain kívül semmit nem tudsz a huszárokról, és erre még büszke is vagy! Miért nem mindjárt Kukorica Jancsival jössz?
  Bercsényi László, Rákóczi testőr századosa Franciaországban saját, máig fennálló – (21. század) – huszárezredet hozott létre, és később megszervezte az egész francia könnyűlovasságot, eljutva a Franciaország marsallja címig.
  Lehet, hogy Norvégiáig nem jutott el Hadik András híre, de a poroszokig biztos! A 18-19. században a porosz és bajor huszárok kiképzését ia magyar rendszer szerint végezték, a magyar huszárság leépítése miatt sokan közülük az ottani huszárság gerincét alkották!

 • Lelszi 3:30

  3:40-es kommentemre annak kelte előtt már tíz perccel korábban adott reakciódra viszont én meg ezt asszondom:

  Miért? Talán Baradlay Richárd hadnagy huszárkapitány szégyellni való híresség és hagyomány ? Namegosztán, Kukorica János, aki szintén vitézi rangra tett szert nem máshol, mint a francia udvarban, talán csak nem azért cikis őt említeni amiért Laczfi nádor annak idején Tolditoldi Miklóst is véltlenül parasztnak vélve képes vótt nem fővenni az ő huszár-hadába ?
  Ne légy már ennyire sznob. Vedd már észre, hogy én még a mi szeretett, huszáros járású miniszterelnökünk hirességét is , mint egy ősmagyar példátigen nagyra méltányoltam, amikor Botond vezérrel egy lapon említettem…

  Na szóval egy biztos, hogy a megkérdezett viszont még azóta sem válaszolta meg ezt az elemi kérdést.

  Ellenben tény ami tény, a huszárság története a hadtörténet tudomány egyik speciális ága. Ennek részleteiből felkészülni már szakma, hobbi vagy szenvedély kérdése… A polgári műveltség szintjén nem feltétlen szükséges elvárásként egyes tudományágak szakági részleteinek az ismerete. Ám a minimális, mondhatni >magyar norma< az általános iskolai kötelező magyar irodalom, legalább a nevezetes magyar regényhőseinek némely viselt dolgát, jelmondatait ismerni, ha már akkora nagy féltéglás magyar valaki, mint Figyelő…

  😀

  .

 • Nem nagyon tudom, ez a szegény, ártalmatlan huszár kink miért van a bögyiben? Van ez akkora, mint Sztálin elvtárs szobra 1956-ban? Naugye…

 • Fortinbrasz!
  3,40

  Ez az ősgenetikai fosszilia a mi szeretett Vezérünkre nézvést, annál sokkal korábbi dicsőséget rejteget, mint csupán az ólábú Botond-vezér sajátos, stoplis[-cipős] billegése Konstantinápoly kapuja előtt…
  Merthát, elég csak ránézni nemcsak homlokának jellegzetesen barázdált, szigorú redőire, de az az alatt húzódó erősen kidomborodó szemöldökcsontok, bár első pillantásra csak az ezüsthátú hímre* emlékeztet, ám a még figyelmesebb, kutató tekintet számára viszont már félreismerhetetlen bizonyítékot nyújt a benne már nem is rejtőzködő, neándervölgyi túlsúly meglétére… Ez a nemes vonás az Ő hanglejtésében is felfedezhető, amikor például péntekenként, a kisajátított állami rádójában jellegzetesen elmakogja bölcselkedésként megélt aljasságai tömegét.
  ˙

  .

  *ezüsthátú = a gorilla-horda domináns hímje (Google: ott)

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.