Sportkomplexus

2017 október 2 9:00 de.69 hozzászólás

Nem, nem elírás, nem csak sportlétesítményekről beszélek alább. Hanem arról a kényszeres lelkiállapotról, ami úgy tűnik, az egész magyar kormányoldalt megfertőzte, vezértől a szavazóig, tekintélyes professzortól a zászlólengető óvodásig.

Némely társadalomban ugyan kiverné a biztosítékot, ha a kormányfő falujában, a háza végében, fedett, fűtött, műfüves focistadion épülne, aminek a befogadóképessége kétszerese a falu teljes lakosságának. Ahol egyébként még a megyében is gyengén jegyzett csapat működött: igaz, ma a komplexumhoz épített akadémia csapata már az országos bajnokságban is labdába rúg néha – szépséghiba, hogy többnyire nem saját neveltjeivel, hanem megvásárolt játékosokkal. Ma már nincs komolyan jegyzett kormánypárti politikus, aki ne harcolt volna ki városának-falujának stadiont. Ha igaz lenne Puskás Ferenc (+) világklasszis labdarúgó anekdotabeli mondása, miszerint „kis pénz kis foci, nagy pénz, nagy foci”, akkor Magyarország válogatottját rettegné ma a világ.

Mindenféle kormánypotentátok gyakran hivatkoznak arra, hogy a sport az valami ezoterikusan tiszta világ, nincs köze a „politikához”. Csak tudnám, hogy akkor miért olyan fontos, hogy minden hazai sportszövetséget kormánypárti mameluk elnököljön: a népszerű vízilabdától, a tekeszövetségig. Sőt, az úszószövetség évtizedek óta regnáló elnökét éppen a Budapesten tartott vb előtt kellett kinyírni – holott az ő közreműködése idején kapta meg a lehetőséget a FINA-tól a magyar főváros a vb megrendezésére.

Érdekes kivétel a kajak-kenu szövetség elnöke, aki tavaly mondott le elnökségéről: de ajánlottját, a korábban mellette főtitkárként dolgozó Schmidt Gábort csont nélkül választották utódává. A korábban mszp-s politikusként is dolgozó Baráth Etele se vált meg teljesen a „lapátosoktól” – a közgyűlés elnökeként lesz beleszólása a történtekbe. Ez azért is jelentős, mert a kontinensen – sőt az olimpián, meg a vébén is szinte bérelt helyük van a magyar kenusoknak, kajakozóknak a dobogó valamelyik fokán. Az idei világbajnokságon öt arany, három ezüst és két bronzéremmel másodikok lettek a résztvevők közül. A tavalyi olimpián a nyolc aranyéremből hármat a kajak-kenusok hoztak – másik hármat egyszál maga Hosszú Katinka. (Kettőt két fiatal vívó vívott ki magának):

De ez eddig az élsport, amit hivatásosok művelnek – kifejezetten nevetséges, amikor a ner apologétái a sportfejlesztésekre költött irdatlan összegeket firtató kérdésekre azt válaszolják, hogy a sport a „nemzet egészségének záloga”. Most tekintsünk el nagyvonalúan a vegyi úton előállított „bajnokoktól”, hiszen nyilván van olyan, aki kizárólag kemény munkával küzdötte föl magát a dobogóra.
Ezt a „zálogot” mindenesetre jól elzárva tarják: az impozáns létesítményekbe földi halandó futkározni nem, legfeljebb nézőként teheti be a lábát. Így azután a nemzet egészségének megőrzésére a gyerekeknek legfeljebb az iskolai lépcsőházban, vagy az udvaron marad hely a testgyakorlásra, hiszen nemcsak falusi kisiskolák, de a városi intézmények is híján vannak a tornateremnek. Nem tudom létezik-e öltözővel, tusolóval felszerelt iskolai tornaterem egyáltalán, viszont a mindennapos kötelező tornaóra miatt szinte biztosan van, aki kiszorul az általában egyetlen tornateremből.

A kormányzati sportkomplexusnak (elfojtott, tudatalatti vágyak és velük kapcsolatos gátlások összessége) szépen kifejlett példánya a legutóbbi, hajdúhadházi eset. Az ország keleti végében, Debrecentől nem túl messze lévő, 12 ezer lakosú városka pályázott az Európai Unió, esélyközelítést célzó kiírására. Természetesen egy sportkomplexumra. Meg is nyert 83,5 millió forintot, hozzátett a magáéból további 30 milliót, és felépült a létesítmény. Van benne mindenféle terem, vívóterem is, – a területén meg egy szabadtéri játszótér: hintával, libikókával, mászókával. Nos, az esélykiegyenlítő támogatásból épült játszótérre csak a városi sportegyesületi tagok tehetik be a lábukat – illetve bárki más, aki személyenként és alkalmanként leperkál 500 forintot. Nem kell ahhoz faluvégi putrilakónak lenni, hogy ezek után csak vágyódva nézze a gyerek a hancúrozást. Mondjuk egy közrendőr apuka, meg tanító anyuka csemetéi se „ugorhatnak le a térre” mindennap. Ha a két gyerek menne, meg egyik szülő, hogy mégse verjék ki egymás szemét a homokozólapáttal, az 1500 forint, alkalmanként.

Tudjuk uraim, hogy a mozgás, a sport az egészség záloga. De a fene se gondolta volna, hogy ekkora árat kell fizetnünk a kiváltásáért.

Rátesi Margit

69 hozzászólás

  • Milyen igaz a regi mondas; „az alma mindeg a fa ala esik”

    A fel-evszazados rablo-gazdalkodas utan valoban mi lehettet volna varhato.

    De az is jo mondas am; hogy „van pont olyan kormanyuk amit megerdemelnek”, s a „zsak a foltjat egyenliti” is.

  • Talan latni kellene a remenyesebb oldalat a sportnak.

    Egy napon talan majd jovedelmezo lessz mint a nygaton.

    Makent a magan-tulajdonokban levo sport cspatok nem lennek lepesek milluiokat fizetni a jatekossaikinak.

    Cristiano Ronaldo evi 326 milliot kap.

    Csal varni kell am (de meddig) amig majd ottan is ugyesebbek lesznek a sportaal es minden massal is.

    Csak NE tartsa vissza lelekzeset arra varni !

  • Szerintem jobb, ha a kormany vezeto foci manias, mintha mas maniaja lenen!
    Minden vezeonek van valami kedvence, ennel artalmatlanabb szenved;lyt nem is tuddok elk;pzelni. Legyen foci manias, inkabb, mint gyullolkodo, mint az elodei!

  • Robert Morrison

    Bendeguz79 2017 október 2 11:55 de

    Maradj már meg az ékezettelenítésednél, ne akard átírni a közmondásokat is. Ha humorizálni akartál akkor jelezd, hogy „Magyar közmondás után szabadon ala Bendeguz” és akkor nem tűnik úgy hogy már megint fogalmad sincs mit katyvarogsz itt össze.

  • Robert Morrison

    Bendeguz79 2017 október 2 12:00 du.

    Ha ékezetes betűket használnál, akkor csak az tűnne fel hogy egy sokat olvasott de magyarul rosszúl fogalmazó vagy, de így sajnos a műveletlenség sugárzik az írásaidból.

  • Figyelo Te tenyleg ilyen naiv vagy?

  • Figyelő szerint örülnünk kell, hogy nem a mélytengeri búvárkodás a hobbija. Hát lehet: akkor áshatnánk mindannyian a Balatont, meg hordhatnánk bele a sós tengervizet.
    Ne tévedj kedves Figyelő! Azok a stadionok, meg sporttelepek nem ám a hobbizó pénzéből épülnek! Azok költségei a magyar állam költségvetését terhelik, immár sok-sok száz milliárddal!

  • Figyelő
    2017 október 2
    1:18 du.

    Még, jó, hogy csak foci mániás, nem tudom, mit kezdenénk egy kisvasúttal.

  • ROBERT MORRISON;
    A maga maniaja a pontok-vesszok, az ellenzekeskedes, a gyulolet.
    Az eletben maga igen rovidlato lehet am .

    A megjegyzeseim alapveto tartalam es az alanyanak a reszlteit mindeg figyelmen kivul hagyta.
    Persze az ami rovidlatasat jelenti.

    Na de elvezze gyulokodeset,az a tunnel-vission-janak az eredemnye is.
    Ne feledje, valojaban az atkozo az atkozott, az mindeg visszaver mint a viszhang.

  • Llanfair
    2017 október 2
    2:12 du.

    Biztos vagy benne, hogy ezt naivitásnak hívják?

  • A profi sportklubok vezetőihez és a fodbalhoz hozzátenni mit nem tudok, hacsak azt nem, hogy ugyanígy működött a szocializmusban is. Pl. tudtad, hogy az FTC-nek elnöke volt Münnich Ferenc is? Na látod.

    Azt a hajdúhadházi történetet viszont kiegészíteném. Az úgy történt, hogy pályáztak és nyertek 519 millió 607 ezer 800 forint – a honlapjuk szerint – vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást az „Iskola felújítás és tornaterem építés Hajdúhadházon a megújuló nevelési elvek érdekében” című projekt keretében.

    Honlapjukon írják azt is: „A projekt keretében a tornaterem építés mellett gyógytestnevelési és kiszolgáló helyiségek fognak létesülni, valamint korszerű szaktantermek kerülnek kialakításra. Bútorok, sporteszközök és sportfelszerelések beszerzése is elsődleges feladatunk.”

    Még azt is írják: „A projekt 100%-ban az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.”

    Na most, az egész prodzsekt keretében a sportkomplexumok mellett épült meg a játszótér is. Tehát nem külön építették, hanem egy időben a többivel és ugyanabból a pénzből, a kézilabdapálya mellé.

    A többi stimmel, mármint a napijegy 500 forintos ára. Igaz, most az önkormányzat elkezdett kapkodni, mert ha az EU bekeményít, hogy a cigányok kirekesztődnek a belépőjegy váltási kötelezettség miatt, visszafizettethetik azt a több mint 500 millió forintot.

    Talán még annyi tartozik a történethez, hogy a visszafizetési bünti miatt megijedt önkormányzat most már regisztrációról beszél pénzfizetés helyet, s hogy cserébe klubtagságit kap a regisztrált. Ezt a hírt a helyi fiatalok is meglepve fogadták, ugyanis erről semmit nem tudtak, csak fizették a napijegy árát – már persze amikor ki tudták azt fizetni.

  • Besancon Nem, de nem akarok ma mindenkivel összeveszni. Holnap is van nap. 🙂

  • A hajdúhadházi játszótér egy részlete, mögötte a kézilabdapálya:

    http://nepszava.hu/picture/128753/normal/514/00514378.jpeg

  • Drága Margit Néni !
    A rosszindulatú fanyalgóknak, kedvenc témája az un.stadion építési Orbán mánia…A Horn kormány teljesen jószándékúan, úgy szerződött, az elkövetkező közel 20 évre,(ez mostanában jár le) hogy az EU-s pénzek, nagy része felújtásokra, város, rahabilitációkra, utak, vasut, kórházak, stb. rekonstrukciójára fordítható, csak.. Valóban, szinte új stadion alig épült, de 20-25 ilyen létesítmény, állagmegóvása, vagy felújítására lehetőség nyilt, ahol az önerő pénzben is rendelkezésre állt az önkormányzatoknál…Itt, Kanada 35 millió lakójára több mint, 70 tízezernél nagyobb befogadású, stadion van..Magyarországon ilyen 10 millió lakosra 20 található…
    Ez a mostani, kormány már úgy hívja, az új tervek szerint le az EU-s járandóságot, hogy abból, munkahelyteremtő, beruházások, vagy akár új kórházak stb. létesüljenek..
    -Egyébként, mint sportpolitikai szakértő, engem nem gyözött meg, bár tücsköt-bogarat összehordott, amin jól szórakoztam..

  • Hat kedves olvtarsak, a helyzet az , hogy sok rezsimet megertem a magyar honban. Gyerekkoromban a nacizmus volt, akkor a zsidokat uldoztek es gyilkoltak, akkor az volt a mania.
    Majd jott a kommunizmus, akkor minden kozeposztalybeli „osztalyidegen” volt, azokat telepitettek ki.
    Kadarizmusban mindenki rossz volt, aki nem imadta Kadart, annak borton is kijart neha.
    Csak 36O forradalmart vegzett ki es nem tudni hanyan kerultek bortonbe. Folytassam?
    Ha mai orszagvezetonek a foci a maniaja, annak csak orulni lehet.
    Szerintem.

  • Szellemi segéderő! Egy percig sem gondoltam, hogy képes vagy fölfogni, miről szól a sportkomplexus, vagy akármilyen más elfojtott mániából eredő gátlás.
    Jól mutatja, hogy kényszeresen a sporttelepek SZÁMÁT méregeted, mint kiskamaszok a fiúöltözőben.
    Engem nem érdekel, hogy hány stadion esik egy főre Kanadában, Svédországban vagy Burundiban.
    Az érdekel, hogy Magyarországon egy átlagos gyereknek – nem faluvégi cigánygyereknek – van-e lehetősége jó körülmények között mozogni, sportolni? Lehetőleg úgy, hogy későbbi életének szerves része legyen a mozgás.
    És nincs. A mindennapos kényszerű tornaórák miatt ma egy általános iskolás – 6-14 éves – napi iskolai műszakja sok esetben meghaladja a napi 8 órát! A tornaórák túlnyomó többsége udvaron, itt-ott – átöltözés nélkül! – tartva! Sietős 65 perc, amibe bele kell férnie a 45 perc mozgásnak”, meg az átöltözésnek – ha van hol. Gyors zuhanyról szó sem lehet: beül szegény izzadtan, büdösen a hátralévő órákra a padba. Hobbisportolás? Csakhogy tudd: egy neves egyesületben sportolni ma jelentős összeget kérnek el. A délután 4-ig kötelezően az iskolában töltendő idő után – ezért külön változatos kínzásokra ítélném a kitalálóját, holott nem vagyok egy vérengző típus. És még egy szót sem ejtettem arról, ha egy felnőtt a munka után szeretne kicsit lazítani mozgással – nem eldugott zsákfaluban, hanem kisvárosban!
    Elmegy sok százmilliárd töküres puccos stadionokra: a legutóbbi foci országos bajnokság átlagos nézőszáma alig haladta meg a háromezret!
    Habzó szájjal számolgatjátok az olimpiai, meg vb aranyakat, a magyar népesség meg ötven éves korára alig bír mozogni. Az nem „sportszeretet”, hogy melldöngetve soroljátok a aranyérmeseket – jellemzően a másodikok már felejtősek. Az sportkomplexus.

  • slapaj Tényleg rosszindulatnak nevezed, hogy az emberek kórházakat szeretnének és iskolákat stadionok helyet? Ezt komolyan gondolod, vagy csak bosszantásként? Reménykedsz, hogy sosem leszel beteg, vagy van pénzed magánkórházra?

  • Aczél Gábor

    A világ első számú labdazsonglőrje (legfeljebb Neymar lehet jobb nála ebben), egy világrekorder sportember kukázásból él Hajúhadházán, ahol egy fűtetlen és a tolvajlástól megóvhatlan épületben az szál matracán éjjelente arról álmodik, hogy a havonta félretett háromezer forintjából tíz év alatt összegyűjtheti Dubai (és a világ) legmagasabb épülete megmászásához szükséges összeget, mert fel akar jutni a tetejére labdával a fején.

    http://www.haon.hu/video-dobbenetes-nyomorban-el-a-hajduhadhazi-vilagcsucstarto/3547248

  • Kedves Figyelő!

    Majdnem mindegy hány kort ért meg – de Kádár alatt már nem élt Magyarországon – erre többen, többször figyelmeztették már – tehát ne hivatkozzon rá, mint egy megélt korra, pláne annyi valótlanságot ne hordjon össze róla, mint azt teszi rendre!
    Ha a kérdéses országvezetővel mindössze annyi lenne a probléma, hogy szereti a focit, az még elnézhető lenne, hisz ez még önmagában sem nem tragédia,sem nem költséges, amennyiben a saját kontójára tenné!! A gond ott kezdődik, amikor a magán „hobbija,” vágyálmai határozzák meg a gondolkodását, az ország költségvetését, jövőjét, jelenét stb minek utána az ég világon minden beteg ötletét az állampolgárok fizetik az adójukból! De hát ezt Ön nyilván nem érti, nem is értheti, hisz az önök „szépfiújának” bár nyilván vannak hobbijai, kedvenc sportja,időtöltése, alig hiszem, hogy azt olyan szinten nyomná a polgárok arcába ami már erőteljesen befolyásolja az egyéb, nélkülözhetetlen kiadásokat! Szerintem a jó kanadaiak alighanem agyonütnék az elnöküket, ha annak a saját mániája elsődlegesebb lenne (költségvetési pénzből!) az ország működőképességénél! Miközben az egészségügy, a kórházak, az oktatás, a szociális ellátás stb olyan állapotban van amilyenben, aközben több milliárd megy egy- egy stadionra, vagy egyéb ügyeletes dilire. Pár száz lelkes kis faluknak stadionok, sportcsarnokok, üveghidak, miközben iskoláknak nincs tornatermük,a folyosón rohangálnak, vagy az osztályteremben emelgetik a karjukat tornaórán, mert természetesen ezek a sportcsodák nem a nagyközönségnek és nem a tömegsportoknak létesülnek – pusztán hobbiból, na és valamelyik csókos építési vállalkozó ismételt helyzetbehozása céljából! Ja, eközben egy fővárosi kórházban pl nincs fűtés (de lehet hogy többen sincs)de gond egy szál sem, mert plusz plédeket adnak ha kérik a betegek! Iskolákban olyan a WC-k állapota, hogy ha fotót mellékelnénk Ön aligha hinné el, stb de a fenntartónak nincs pénze erre sem meg arra sem! De tulajdonképpen tök felesleges itt szempontokat írni, Ön aki 60 éve elment, és több ezer km távolságból újságcikkből vagy újabban az internet bizonyos ( de csak bizonyos) oldalairól tájékozódik, bizonyára jobban tudja itt mi van, és nem érti miért baj, ha szegény jó minie. a focit szereti! Ez nem baj – egyáltalán nem! Csak az, hogy ezt nem saját költségén imádja, és nem pusztán egy átlagos focikedvelő szintjén, azaz nem merül ki egy egy meccs megtekintésében és a vasárnaponkénti „én is beállok játékban” – hanem milliárdos hobbiként hálózza be az országot ez az elfuserált Maradona!
    Csak remélni tudom, hogy Szél Dettikének nem a műkorcsolya a kedvenc sportja, érdeklődési köre, mert 2018-tól esetleg építhetjük a műjég-csarnokokat, miközben a seggünk lóg ki a rongyos gatyából!

  • Figyelő néni,

    kihagy már az agyad? Kedvence volt a foci Rákosinak és Farkas Mihálynak is. 😀 Utóbbira mondta Puskás : nem bír róla rosszat mondani, mert a focistákat mindenben segítette.

  • talalom

    Az Ön szintjén, nem kéne, idegen szavakkal dobálózni, a félműveltség, titkolandó, fölösleges fitogtatni !
    Az hogy a mostani adminisztráció gátlásokkal küzd, ez mindenkinek új !
    Amikor Önök, voltak uralmon, akkor, a közel négyezer oktatatási intézmény mindegyike, új tornaszobát, vagy tornatermet kapott…Amit az irgum-burgum , fasiszta Fidesz rémuralom lerombolt…
    Most, itten az aranyérmeket számolgatja a despota, közben a gyermek bűzlik az iskolában…

  • Ugyan itt nem került fölemlítésre az iskolák meghirdetett lőtérprogramja, mégis mutatnék egy 1966-os fényképet. A kép ismertetéséhez tartozik, hogy a helyszín nem egy iskola, hanem a jogutód nélkül megszüntetett MHSZ (Magyar Honvédelmi Szövetség) egyik a sok közül lőtere:

    http://www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_118286.jpg

  • FIGYELO soraira;

    Ketsegtelenul Maga lenyelte azt a „hivatalos” 300 kivegzeteket szmaat.
    De mind a kivegzettek, mind a bortonzotonzesek csupan politikai okokbol tortentek.
    S hanyak voltak kinozva, bebortonozve, mindenuktol megfosztva, uldozve eletukben, csupan a szeretett partjuk allaspontja altal ?

    De 1990 utam amikor az adatok letre jottek, s azok alapjan kezdtek feltarni a csontvazakat a 301-es parcellaban, akkor kicsit tobb mint 3 ezret talaltak akiket Kadar elvtrsai meg-oltek.
    Nem tudni hanyok abbol valoban kovettek volna el bunoket magyar embertrsaik ellen, de a nemzet fuggetlensegert valo politikai akciok az mind megbocsajthatalan tett volt a magyar-dicso-elvtarsaknak.
    Nem volt az egy masik „voros-terror” ?
    Nem remnykednek maig is a harmadik voros terroron?

    Az elvtasak irott kifejezeseibol az nagyon meggyozonek tunik, hogy igen. Mar is „atkozottak”-nak nevezve azokat akik („nem toljak szekeruket”)csupan merik itten sajat velemenyeiket szabadon kifejezik, nem magasztalva oket, elveiket es terveiket.

    Valaha is tudatban van hogyan gyilkoltak meg a 16 eves Peter Manfred-ot?

    Hanyat vettek felelosegre a Sztalin ut 60-ban „dolhozok” kozzul ?
    Gyilkossagnak nincsen torvenyes lejarati ideje sehol !

  • Melyik idegen szót nem értetted slapi?

  • Figyenő! 1,18

    Azt írja, hogy Orbanininek „…legyen inkább szenvedélye, mint olyan gyűlölködő, mint az elődei.”

    Megkérdezte, az Váradi Andrástól az egyszeri – vagy inkább néhai – felcsúti juhászt és polgármester-jelöltet is ?

    Vagy megkérdezte e azt a felcsúti idős asszonyt is akinek az egész akácosát vágatta ki ?

    Vagy maga az információit inkább vette a 2006-os városi zavargásokat végrehajtó, megfizetett fradista futball-csőcsléktől.

    .

  • Tudja kedves Figyelő!

    Magyarországon él egy ugyanolyan mániákus futball-rajongó, aki bizony maga is a saját falujának épített egy stadiont… Emiatt azt az „ökröt”* már többször is lecsukták

  • 11,48 folytatása:

    Lecsukták és több, mint 10 évet csücsült azért, mert nem ismerte azt a bölcsességet, hogy „amit szabad Jupiternek nem szabad az ökörnek”… Még örülhetett is annak, hogy a büntetését nem a faluja neve szerint szabták meg, amely amúgy >Akasztó< névnek örvend.

    Mert azt csak Orbán tudja, hogy hatalom és bitorolt erő és Vezérnek kell ahhoz lenni, hogy mindent a saját szájízünk és szenvedélyünk szerint lopjunk el…

    .

  • Figyelő 9:06

    Amikor összehasonlítja a Holokausztot és az ’56 utáni halálos ítéleteket, szándékosan és következtesen valami fatális feledékenységet produkál, mert direkt felejti el közölni, hogy

    1. A tetteik alapján elítéltek(!) számának aránya a holokauszt koncepciós genocídiumában megsemmisített emberek számához képest
    (360 : 450’000 = 0,0008 azaz) . N y o l c t í z e z r e d.

    2. A magyar Holokausztban megsemmisítettek szociális összetétele viszont teljesen . á r t a t l a n . gyerekek, asszonyok, öregek és meglett családapák…

  • FORTIMBRAS
    2017 október 3
    12:37 du.
    Csak erre a beirasara valaszolok.
    Akinek a csaladjat is megrazta az a kor, az tudja. Ezzel semmi ujat nem mond.
    De engedtessek meg nekem, hogy kis kulonbseget tegyek azzal az idovel, es a mai Orban korral.
    Ha a zsidok halal felelmukben ezt a kort latjaak ujra megjelenni, nagyon tevednek.

  • Bendeguz79
    2017 október 3
    11:07 de.
    Ebben igaza van,. En is voltam AVH kihallgatason, felevig.
    Mivel csak 17 eves voltam, es iskolai balhem utan minden honapban berendeltek, de hal Isten nem az Andrassy utra, hanem a helyi AVH kirendeltsegere.
    Csak azt akarta tudni az AVH-s fohadnagy, hogy kik voltak a az osztalytarsaim es a barataim. Termeszetesen, azonnal kozoltem vele, hogy neveket en nem mondok. Ezutan kerultem a Legfelsobirosagra, ahol egy 1 ev Fiatalkoruak bortonere iteltek.

  • Bendeguz79
    2017 október 3
    11:07 de.
    Kint el, de tudnia kell, hogy a magyar 56-os forradalom ma is egy problema otthon.
    Sajnos, a baloldliak meg mindig megvannak es nyomjak a szovegeiket.

  • Besancon
    2017 október 3
    7:34 de.
    Szeretnek meg ehhez is szolni.
    Ahogy mar irtam, oruljenek, hogy a miniszterelnoknek a foci a mindene.! Arrol is irtam mar, csak el kell olvasni, hogy, oruljenek annak, hogy a mai ragnalo m. elnoknek csak EZ a hobbyja!
    En megeltem sok miniszterelnokot, akiknek sokkal karosabb volt a lakossag eletere.

  • Figyelő! Nem lep meg, hogy az ég világon semmit nem értett meg abból amit írtam, hisz tudom, hogy ami max.10 sornál hosszabb, netán összetett mondatokat tartalmaz, azt már nem olvassa, illetve komoly szövegértési nehézségei támadnak, mint jelen esetben is! Miért is kéne örülnünk a miniszterelnök focimániájának? Még mindig nem érti? Mert nem a saját kedvtelése szintjén mozog, hanem országos ügy, minek utána az állam költségvetését használja ennek kielégítésére!
    Világos? Önök tehát örülnének, ha J. Trudeau mániája a műrepülés lenne, mert bár a fél országot kifutópályákkal építené körbe, és a legkülönbözőbb modellgépeket vásárolná, és költené rá az önök adóforintjait – de az otthonban ahol az apját meg az anyját ellátták ingyen, egyik napról a másikra szinte mindent a hozzátartozóknak kellene fizetnie, hisz a szociális kiadásokra végképp nem lenne az állami költségvetésnek kerete! Még így sem érthető miről van szó? Sajnálom, de ön tényleg nem tud viszonyítani mi is van Magyarországon!

  • Barmi is lenne MANIAJA barkinek is a „maniakizm” az egy elmei rens-ellensseg.

    De barmi is lehetne a PM maniaja, a Parlament donti, s jovahagyasaval lep eletbe a kormany koltesegvetese.

    Hogya feneben nem panaszkodnak kepviseltetoikhez?

    Azok szavazata nelkul a PM egy arva vasat seem ke[es kolteni semmire am.

    Gondol bar ki is arra ?

    Vagy az tul sok lenne azt levarni?

  • Christopher Adam

    Szerintem az nem lenne sok elvári, hogy mielőtt hozzászólást ír, kicsit átnézi, hogy olvasható legyen, illetve hogy ne legyen minden harmadik szóban elírás…

    Ami pedig a parlament hatalmáról és függetlenségéről ír…előszor tanulmányozza a NER immár 7 éves történelmét. Utána jöjjön vissza ide és szerintem már nem tesz fel ilyen kérdést.

  • Tegyunk egy egyszeru peldat,

    1., Hanyan a hozzaszollok kozul tudja meg nevezni Parlamenti kepviselojet.

    2., Hanyan vettek resze a legutolso kepviselo keruleti talalkozon kepviseloikkel?

    3.,, Hanyan voltak kapcsolatban kepviseloikkel, telephone, E-mail, vagy barmi mas fajta kapcsolatban kepviselokkel?

    Kivancsi lennek valoban hogy mi modon gyakoroljak maguk demokratikus allampolgari jogaikat es kotelessegeiket.

    Elore is koszonom minden valaszokat.

  • Mr. Adam, a maga sorai szerint velheto, hogy maga tisztan veli hogy senkinek nem letezik semmi tudata a kerdesre vonatkozoan.
    NEM isrtam a Parlament hatalmarol es fuggetlensegerol.
    Csak egy jelentos valosagot hoztam fel.
    A Parlament az ultimate allam=hatalom a Parlamentary system eseten.
    A Parlament hatalmazta fel egyik tagjat, ez esetben Orbant, az allamhatalom naprol-napra valo igazgatasaval.
    S joguk, sot kotelesseguk, ha barmely tagja felhozna a „Confidence” kerdeset azon is hatarozni.
    Tartjak sajat joguknak, s senki masnak, az Alaptorvenyuk barmikori es barmilyen valtoztatasat.
    Sot az Alaptorvenyuk azt tisztazza.
    By the way, ki, vagy mi az „elvari”?

  • Kedves Figyelő! Nálad „megakadt a tű” – ahogy ez fenti 4-5 beírásodból látszik. (Beakadt a tű: utalás a régi lemezjátszókra, amelyeken, ha „beakadt a tű”, a végtelenségig ugyanazt a dallamrészletet nyekeregték.) Túúúdom, Te „nem véded Orbánt”, Te olyan független vagy, mint az egyszeri bulvárlap: független a tényektől.
    Fortimbras! Azért a teljesség kedvéért tegyük hozzá: az akasztói ember nem azért ült 10 évet, mert stadiont épített a falujában, hanem azért, mert több 100 millió forint adót csalt el.
    A mai kormányfő meg „csak” elverte az adóinkat a maga kedvtelésére.

  • Besancon 7:34

    Nagyon jó !

    😀 😀 😀 😀 😀

    .

  • Christopher Adam,

    de, ismét fölteszi az ilyen értelmű kérdéseit, mert vagy hülye, vagy szándékosan fogalmaz így.

  • Draziri megjegyzesere;

    De a szeretett szocializmusaban is, ugy mint a miban, a „sport” mind az adofizetok verijtekebol eredt.

    A szabad-tarsadalmakban a sport jovedelmet hoz, s fizetnek adot a tarsadalom javara.

    Az amit maguk nem kepesek felfogni !

    Talan egy kicsit kevesebb gyulolet terjesztes, es normalisabb gondolkodas azt lehetove tenne maguknak.
    Na de akinek mind az csupan „maniaja” az keptelen azt felfogni.

  • DRAZIRI megjegyzese Mr.Adamhoz cimezve;

    De aki keptelen inteligens es ertelmes valszt adni ra,csupan ismetelgeti allandoan gyuloletes ragalmait,
    az micsoda?

    Az am az igazi „hulye”!

    Vagy talan velne azt egy zseninek ?

  • Bendeguz79
    2017 október 3
    8:46 du.

    Ebből kitetszik, mennyire hülye vagy a magyar helyzethez. Az országgyűlési képviselők többsége pártlistákon kerül az Országházba, a választópolgár nem találkozik velük.

    Apám se szerette a szocializmust, eszerint nevelt engem is, úgy hogy menj a büdös p … francba a dumáddal, vén hülye.

  • DRAZIRI;

    De ha talalkoznanak is veluk valaha akkor csak a terdikre esnenek es csokolgatnak a cipojuket, mint ahogy maga teszi ….valamilyuket. Hm.

    Ogazi zseni maga !

    De momdja kerem hat akkor hogy a femeben mossak a maguk agyait, (bocs. elfelejtettem az nem igen letezik) hogy reajuk szavazzon ? Hm.

    Vagy olyasn okosak hogy meg azt sem kepesek felfogni ?!
    De persze ha mindenki a maga elmejehez hasonlo.

    Mondana hogy a maguk PM-jei nem ohajtanank ismet meg-valasztva lenni ?

    Tudna maga gondolkodni neha, ha venne idejet s nem az esztelensegeit gepelni ?
    Igazan gyanitom azt.

  • Kedves Talalom! 2:52

    Csak részben adok igazat néköd, mert ha Stadler képes lett volna, úgy szövetkezni az alvilággal, hogy oly közel kerüljön a tűzhöz, a hatalomhoz, hogy lehetősége lett volna oly furmányos-mód csűrni csavarni a szót és jogot, mint azt az ugyanonnan – a sötét magyar rögből – kikelt Mi-Führerünk napról napra ezt teszi, akkor soha nem ítélik el őt sem…

    😀

  • Figyelő 1:15

    Aki azt hiszi, hogy Orbanisztán ugyanaz, „az nagyon téved”, állapítja meg nagybölcsen.

    Na,ha maga mondja, akkor biztos úgy van, hisz maga „ott volt”, csak azt hagyja figyelmen kívül, hogy a jelenlévők közül mások is véletlenül élő áldozatokként, de ott voltak…

    A történelmi tapasztalat nem csupán a maga privát egyszemélyi élményét, hanem az időben hosszab távon a sokak megélte közös időrendbe és feldolgozott dokumentum hegyekbe foglalt tapasztalatát jelenti…

    Márpedig, egy kurzus fejlődése – pl. Orbanisztán – amennyiben hasonló módszereket és hasonló elveket faforizál az ő >példaképéhez< a Horthy rezsimhez képest, akkor azt . f o l y a m a t á b a n . szemlélve, a figyelmes szemlélő jogosan tételezi fel róla is a példakép azonos, de legalább is hasonló bűneit…

    Csakhogy Horthy sem rögtön, fővezérként követte el az összes bűnét, hanem az azt követő 24 év alatt jól beosztva, már kormányzói rangban, és azokat is csak akkor és abban sorrendben amikor már úgy látta, hogy egy adott témának éppen "eljött a maga ideje, azaz a sora".

    🙁

  • Drizari! 8:46 okt. 3. Pontosítsunk: a 199 fős magyar parlamentben 106 egyéni úton megválasztott képviselő ül, és 93 jut be pártlistákon: tehát NEM a többség.

  • Az, hogy minket a fékezhetetlen agyvelejű B79-es fákon makogó majmoknak néz, a magánügye. De kissé már unalmas.

  • FORTIMBRAS
    2017 október 5
    2:40 de.

    Mivel abban a idöben már éltem, az én véleményem egészen más.
    Horthy „büneit” most nincs kedvem részletezni, de ha tetszik, ha nem már elég nagy voltam.
    A legnagyobb büne az lehetett, hogy Magyarországot nem nyílvanitotta semlegesnek.
    Ezt be kellett volna látnia, viszont Horthy soha nem volt politikus igazán-
    A külső nyomás viszont igen nagy volt és bizony attol félt, hogy a nácik fognak győzni, amit később meg is tapasztalt.
    Az utókornak az a hibája szerintem, hogy állandóan bünbakot keresnek.

  • SAJNALOM TALALOM elvtarsno, en SOHA NEM hasznaltam tisztessegtelen szavakat magaval kapcsolatban, sem senki massal. Neha vissza dobtam amivel engem vadoltak,

    Csupan maga az aki ismet valotlan allitasait tette !

    De maga vagott meg engem a „hazug”, „gonosz”, „gazember” jelzokkel, sot, egy esetben meg szeretett-szuloanyamat is belekeverte igen mocskos modon. S aztan allitotta hogy talan valaki masnak szanta azt.

    Latom elfelejtette meg szeretett Sztalin elvtarsanak a figyelmezteteset is;
    ” Adj embertarsadank csak annyi tiszteseget amit onmagad elvarsz masoktol”.

    Szegyen, szegyen, meg Sztalin elvtarsat is meg-gyalazta tettevel. Mert meg azt sem vette figyelembe.

  • A foci stadionok es az EU penz-tamogatasi adomanyokra vonatkozoan.

    Az EU adakozik penzt a gazdasagilag elmradotabb keleti nemzeteknek, de nem hinnem hogy mind azt csupan elpazarlasok celjabol. Hanem serkenteni a kozgazdasagaikat.

    Na de mi kozgazdasagi serkentest hoz a focipalyak epitese?

    Az csupan koltsegekbe kerul fentartani azokat.

    Mi a lehetoseg hogy mind azok nem fognak ugy jarni mint a szocia;lista kozhazdasagaik?

    Hanyan jelennek meg az Alcsuti fotbal merkozeseken hetenkent, vagy havonkent?
    Mennyi jovedelmet hoz az a fentartas koltsegeit fedezni.

    Vagy az tul sok lenne a magyar allami vezerkarnak ?

  • Bendegúz79 ! 5:06

    A nevetséges nevű Pancho )))))) 😀 (((((( Aréna eddigi
    . n é z ő c s ú c s á t . a ki tudja mennyiért oda csábított Real Madridnak is köszönhető világraszóló mucsai nyitómérkőzésen összeharangozott és különbuszokon odaszállított fidSS közönségéből 2014-ben produkálta összesen . 4 5 0 0 . lélekkel. Azóta jó, ha egy-egy – az MLSZ haver elnök által – rá osztott meccsből ki tud hozni legalább 100 ember nézőt…
    Ettől függetlenül, az állami építési és fejlesztési fedezeten túl, bevallva évente 2 milliárd [2 billion] állami támogatást is élvez… Az egyéb csúsztatott kedvezményekről már nem is beszélve… 🙁

    .

  • A mi Bendeguzunk írja talalomnak:

    „Szegyen, szegyen, meg Sztalin elvtarsat is meg-gyalazta tettevel. Mert meg azt sem vette figyelembe.”

    😀 😀

    Na most jól nézel ki, „talalom elvtarsno”, nem tudom, mit csinál veled Sztálin elvtárs, ha majd bejutsz hozzá a mennyországba…

  • 11:45 Figyelő

    Azt írja, hogy . „Horthy félt a német győzelemtől”.

    Mán megbocsásson, de ekkora marhaságot már rég nem mondott nagysád, pedig bővelkedik bennük…

    …Mert Horthy, ha nem bízik a német győzelemben, akkor esze ágában sincs azt a sok reá büszke katonáját oda küldeni a Don-kanyari húsdarálóba. Tehát éppen fordítva őt, katonaember lévén nagyon is jól ismervén a II.Magyar Hadsereg katonai impotenciáját, csakis a náci eszmei kötelékbe, a fegyverbarátságba és a fegyvereikbe vetett hálás hite, és végtelen bizodalma vitte rá erre a gaztettre is. Akkor még nagyon is praktikus merggondolásból úgy gondolta, hogy a győzedelmes német fegyverek árnyékában egészen a győzelemig, a mieink (az ő katonái) majd szépen meghúzhatják magukat, aztán a koncból valami még nekünk is leesik.
    …Hogy aztán a merőben másképpen alakuló hadiszerencse hatására a „mi legfőbb hadurunknak” német fegyverekbe vetett bizalma és hite végtére összeomlott, az nem az ő „jóságán”, vagy inkább apolitikus tehetetlenségén múlott, hanem már a biztos vesztést felismerő hadvezér [realista szakember!] menekülési és a saját felelőssége alóli kiugrási, még helyesebben mondva „kibújási” reakciója volt…

    Azt is mondja még ugyanitt Kedves Ön, hogy
    „az utókor hibája, hogy mindig bűnbakot keres…”
    Szerintem pedig, maga is nagyon jól tudja, hogy ez nem hiba, illetve nem bűnbak keresésről van szó – mert akkor Kormányzóúr Őfőméltóságát bizony „az utókor” rögtön Nürnbergbe, a Háborús Bűnösök Négyhatalmi Bírósága jóindulatára bízta volna – hanem a történelmi tanulságok és konzekvenciák levonása. Csupán azért, hogy ilyen galád gaztettek, mint amit ez a . h o r t h y – b a g á z s . a 25 éves regnálása alatt vég-hez vitt, ezek többé ne fordulhassanak elő – legalább a magyar történelemben ne…

    .

  • AuróraBoreálisz

    Figyelő 11,45/Fortinbras 3,31

    AZ A 200-EZER IS EZT ÉNEKELTE

    Íme egy jellemző katonadal részlet [3.strófa], m é g . azokból a . k o r a i . hitbizományos, ‘karom mondani, hites és bizodalmas, azaz a még dicső és kardcsörtető Horthy-i időkből, melyek el is tartottak úgy, vagy egészen 1943-ig… Különben pedig milyen árokról is – na, bizonyára nem a doni lövészárkokról – festett volna a szerzője ilyen reménytől és nefelejcstől kéklő földi mennyországot, hogy-asszongya:

    „…Nefelejccsel tele van az >árok<, haj de szép a kékje,
    Öltözzetek csíki szép leányok ünnepi fehérbe!
    Szedjétek le a kert violáját,
    Úgy várjátok Horthy katonáját!
    Horthy Miklós katonája vagyok, legszebb katonája."

    😀 / 🙁 🙁 🙁 🙁 🙁

  • AuróraBoreálisz

    Talalom 7,38 folytatása


    – akiket a magyar választókorú lakosság 12,5 %-a választott meg.

    .

  • Van egy bűnöm Alma!A fékezhetetlen agyvelejű B79-es dolgait csak akkor nézem meg, ha a Talalom szerepel. Nagyjából olyan a hatása egy komment folyamra, mint 1944-ben a B52-eseké, csak ez nem valóságos tájakat szánt föl, hanem a gondolkodás tekervényes útjait simítja a magáéhoz hasonló simára. Nem tudom, épp miért Joszif Viszarionovics akadt be neki – nem is fogjuk megtudni tőle. De nem is érdekel. Csak azt akartam megtudni, ezúttal vajon mit „hazudtam” szerinte, de úgy tűnik ezt is magától Sztálin elvtárstól tudhatom csak meg:)) Majd beszélek vele este, az asztaltáncoltatásnál, de nem biztos, hogy lesz kedve felelni.
    Auróra B: Valamit elnéztél: most fejből nem tudom, de az országgyűlési választásokon egészen biztos, hogy nem 12,5%-os volt a részvétel, tehát az országgyűlésben, a pártlistákon megválasztott 93 képviselő ennél jóval több szavazatot kapott.

  • FORTIMBRASZ
    2017 október 6
    3:31 de.
    Sajnalom. Horthy utolso ideje a kormanyban nem volt fenyes.
    O ki akart lepni a II. Vilaghaborubol, akarom mondani, az orszagot akarta kileptetni.
    rnnek tnuja vagyok, Budapesten megjkelent egy konyv errol, Nems Jozsef ornagy emlekiratai. Cime: „Kuldetesben Horthy futarakent”.Kaphato a pesti k0nyvuzletekben.
    Nemes Jozsef kulonben festomuvesz volt. De ornagyi rangja volt az elso haborubol. Azert kuldtek ot Moszkvaba, mert jol beszelt oroszul, 9 nyelven beszelt. Sajnos Horthy levelet soha nem kaptak meg Moszkvaban, mert lekapcsoltak elobb.

  • Meg annyit, hogy bizony Horthy NEM volt naci, belesett csak az oilyan idok is voltak, hogy a magyarnak NEM volt sok valasztasa. Romaniahoz kozeledett az orosz.
    Horthy, a zsidok deportlasat hianyosan vegezte, a parancs ellenere. Pl. Budapesten nem ment ugy ahogy a nacik akartak. Ezert szalltak meg Budapestet is a nemetek, azaz az egesz orszagot. Ezert ultettek be Szalasit es tarsait a nemetek a kormanyba.

  • Nemes JOzsef barati ismeros volt csaladomnak anno.
    Tehat ezt a hirt, hitelesnek tartom.

  • Lehet gunyolodni es vitatkozni. Az idezett katonai dal, valoban volt, hiszen mi haboruban voltunk az orosszal, addig amig a a szovetsegesek: Anglia, Orosz, Amerika letezett a II.V.haboru alatt.
    Csak addig, amig a szovetsegesek, Magyarorszagot oda nem adtak az oroszoknak.

  • FORTIMBRASZ
    2017 október 6
    3:31 de.
    Tudja, mi a legkonnyebb?
    Bunbakot keresni. A felszabadulas ota nincs is mas alany a szovegekben, csak Horthy Miklos.
    Ki kene a szemeket jobban nyitni, hogyan is volt AKKORIBAN!

    Mar regebben irtam, csaladom , es en sem voltunk Horthy partiak.
    Viszont a tortenelmi igazsag megkoveteli, hogy tiszta kepet lassunk.

  • FORTIMBRAS;

    De ki a pokol is emlitette Horthy nevet ezen a cikken ??

    Olvassa mielott reagal valamire kerem !!!

  • DRAZIRI;

    Ott az adat !

    199 az persze tobb am mint 0 !

  • TALALOM, TALALOM;

    Mire versenyezik ?

    Miert ellenzi Sztalin elvtarsa tanitasat ?

    Inkabb kovethetne azt.

    Varna tollem hasonlo jelzoket amiket dobalt ram minden indokok hianyaban ?

    Barhova is dobtak elvtarsa maradvanyait is a Mauzoleumbol, de azon szavai nem tisztesegtelen volt.

    Hat valoban mifele eszmeket kovet maga ?

    Versenyzik rodeo es morrison-al hogy ki kepes a leg-mocskosabb ragalmakat irni ?

  • TALALOM (szerepel) soraira;

    Tehat maga nem csak a kegyetlensegek altali elert hatalom szerzeset koveti, de meg a hokusz-pokuszokat is. Hm ???

    De HA azt hinne, szeretett elvtarsa nem a pokolban lenne?

    Mag meg a sok-millios gyilkosagaert is a „menyorszagot” velene neki jovedelmeul ?

    S allitotta kerdesemre-amit igazan elismertem hogy maga bevallott-hogy hitet a sirig fogja kovetni.

  • Bendeguz79
    2017 október 7
    11:02 de.Ne haragudjon, de ey a beírása teljesen téves volt. Találomnak hiába ír ilyet. Egy megrögzött kommunista másképp látja. A cél szentesíti az eszközt! Ez a jelszó! Csak a fenti beírást kell elolvasni.

  • Bendegúz 97! 1:34 szíves kérdésére

    Bizony nem a pokol, hanem Figyelő volt az… arra célozva, hogy „volt már ennél rosszabb is és örüljenek a zsidók, hogy csak egy olyan Vezér ül az ország fején, akinek [szerinte:] csupán a foci a mániája…”

    Őt idézem és cáfolom, nem is elvont módon, hanem konkrét példákkal illusztrálva a Horthy éra 25 évének neméppen hobbi-számba menő, ám azon rendre végigvonuló tragikus – tudjuk hogy hogyan végződött antiszemita vonulatát, helyesebben
    . f o l y m a t á t . az orbánira utalva azzal a tanulsággal, hogy egy rendszer folyamatában mindennek eljön a maga ideje.

    Csak azt nem tettem hozzá, hogy csak ki kell várni.
    Istenőrizz!

    Üdvözlettel: Fortimbrasz

  • FORTIMBRASZ
    2017 október 8
    10:20 de.

    Hát az igaz, hogy egy országvezetőnek sokkal jobb ha a foci a hobbija.
    Ezt még maga sem tudja megcáfolni!
    Csak azoknak írtam ezt, akik még ma is a nácizmustól rettegnek, vagy mindenben azt látják.