Jöhetnek a keresztes gárdisták

2017 október 10 3:09 du.53 hozzászólás

Aradszki András KDNP-s politikus, a KDNP nevű klerikális lobbi-egylet oszlopos tagja igen határozottan állította, hogy a rózsafüzér minden rosszat elhárít. Gyakorlatilag meghirdetve a politikai motivációtól fűtött hatalmi ördögűzést. Valószínűleg az éppen aktuális ellenségkép-üldözés jegyében. Ezért mostanában sokat támadják a KDNP-s politikust. Holott akár meg is köszönhető lenne.

Az ugyanis eddig is teljesen világos volt, hogy a hatalom képviselői csak annyit ismernek a kereszténységből, amely elegendő a hatalmi retorikájuk populista alátámasztására. Kezdve azzal az öt évvel ezelőtti állásponttal, ami a gyermekeknek a szülők együttélési formája alapján való megkülönböztetését vetítette előre. Nem mintha Jézus valaha is javasolt volna ilyesmit, de Rétvárit ez már akkor sem zavarta és azóta talán már annyira sem. Ahogy Jézus tanításai általában sem nagyon zavarják a hatalom képviselőit. Nagyjából azt az álláspontot képviselve, hogy ami a hatalmi érdekeket szolgálja, az jöhet. A többi? Ott kérem nincsen semmi látnivaló. Legutóbb Balog-páter próbálta meg legyőzni a kereszténységet.

Most a KDNP-s képviselő sátán-írtós magánszámát is szét lehetne cincálni. Kezdve ott, hogy a rózsafüzér eredetét korántsem az ördögűzés, hanem a zsoltáréneklés környékén, és az analfabéta szerzetesek megtámogatása környékén keresgélhetjük.

Illusztráció: spark1992 / flickr

Az egy külön csemege mostani felszólalásban, hogy a sátáni műveletek egyike, ha „emberbarát köntösbe bújva, álszentül, hazug módon oktatják ki az egyházat is emberszeretetből”. Ami világosan jelzi, hogy amikor Ferenc-pápára, esetleg Jézus tanításaira hivatkozik valaki a hatalmi állásponttal szemben, akkor az maga a sátán. Ami első közelítésben leginkább egy újabb gumicsont kiosztását jelenti a nép számára.

Ugyanakkor érdemes belegondolni abba, hogy minek tekintsük azt, amikor a hatalom kezd bele a politikai ellenfelek ideológiai kiátkozásába, és teszi ezt vallási alapon. Megspékelve azzal, hogy valójában az általa említett vallás alapművétől sem igazán hagyja magát zavartatni. Ez igen közel áll a vallási fundamentalizmushoz. Amely a történelem tanulságai alapján a képviselt hitvilágtól szinte függetlenül volt egyaránt lélekpusztító és embergyűlölő. Aradszki András felszólalása tehát nem azért mérföldkő, mert egy újabb sötétséghalmazt tett láthatóvá, hanem azért mert ebből a sötétségből egy fundamentalista hatalomgyakorlás látszik kibontakozni.

Ez az az önleleplezés, amiért akár köszönet is illethetné meg a kormánypárt klerikális lobbistáját. Tulajdonképpen csak olyan kérdéseket hagy nyitva, hogy mikor gondolják meghirdetni a Magyar Nemzeti Inkvizíciót? Esetleg még olyanokat is, hogy valaki, aki valóban Jézus tanításai alapján élő Ember szeretne maradni, az miért szavazna a jelenlegi, keresztényfundamentalista hatalomra?

53 hozzászólás

  • Hogy érthető legyen : napirend előtt szólalt fel a parlamentben a kereszténydemokrata államtitkár, Aradszki András. Ebben a felszólalásában, aminek címe „A sátán/Soros terv ellen küzdeni keresztény kötelesség” volt, felhívta a figyelmet a végső támadás megindulására, ami, mint mondotta, „az abortusz, az eutanázia, az egyneműek házassága és a genderelmélet politikai erőltetése vonatkozásában” mutatkozik meg.

    No, ennek ellenszere lenne a rózsafüzér, idézem felszólalásának szavait : „A rózsafüzér a legerősebb fegyver a Gonosz ellen, képes a történelem megváltoztatására. És ezt Soros György is meg fogja tapasztalni!”

    Erről szólna a fenti írás.

  • http://www.origo.hu/nagyvilag/20171007-egymillios-imalanc-lengyelorszagban.html
    Örülök, Simay a legjobb úton van, hogy kikeresztelkedjék .(Amen!)

  • A katolikusok, lásd a lengyeleket, hisznek a rózsafűzér ima erejében.
    Viszont erősen kétlem, hogy egy magyar képviselő manapság abban látná a POLITIKA erejét.
    Szerény véleményem a cikkről, hogy kissé rossz indulatú.
    Mellesleg, az ördögűzés már évszázadok óta kiment a „divatból”, mind Magyarországon, mind a világban.
    A katolikus egyház az október hónapot Szűz Mária tiszteletének hónapja, talán erről lenne szó eredetileg.
    Mivel Szent István király anno, Máriának ajánlotta volna fel az országot. Ez is lehet a magyarázat., t.i. így tanultuk régen a magyar történelemben.

  • István Nagy 5:39

    Ez egy őszinte antiszemita kifakadás.

    – Na de honnan veszi, hogy gyűlölete tárgya, Simay úr zsidó származású?

  • Egyébként

    Tudtommal „hivatalosan” az ördög ellen tömjént használnak, viszont a ráolvasás, ha kissé nehézkesebb is, de nagyon hatásos ellenszer. Namost, itt lép be a rózsafüzér, más néven >olvasó< szerepe… Leghfeljebb pechesek a diszlexiás (olvasászavaros), vagy a kalkulexiás (számolászavaros) hívők, de hát az már az ő bajuk…

    ))) 😀 (((

    Ui: Kellemetlen az az ilyen babonában, hogy ha gyakorlóik nem helyesen ismerik fel a Sátánt, még képesek és a saját Vezérüket Orbánt küldik vele a pokolra. Amihez szívből kívánok sok sikert.

  • roxsafuzer mi…?
    sorossal az elen betegre rohogom magma………ez mar koros elmebajra utalo eset.ezen mar cask az aso-kapa-es harangozas segithet……….

  • ISTVAN Nagy
    2017 október 10
    5:39 du.

    A kikeresztelkedés a bekeresztelkedés ellentéte? A bekeresztelkedés a keresztény fundamentalisták avatóünnepsége?
    Mert akkor a kikeresztelkedés határozottan pozitív. Mint olyan aktus, amivel szakít valaki a fundamentalizmussal.
    az IS esetében ez a kifélholdazás lenne?

    Vagy csak megint elröptettél egy 0.0 értékű szóvirágot?

  • málnaszőr
    2017 október 11
    3:27 de.

    Egy igazi antiszemitát a tudás hiánya nem gátol meg semmiben….

  • Kedves Figyelő!
    Aradszki KDNP-s parlamenti képviselő beszéde a parlamentben. Erről van szó a cikkben.

    https://youtu.be/BqdQk4ETko4

  • Először is jó volna, ha a KMH leszállnak a vallásokról.
    Nem mindenki ateista , még itt sem.-
    Mit szólnának ha a maguk vallását kezdené valaki izélgetni?
    Vagy valaki azt szeretné ha csak ateisták írjanak ide?
    Lehet, hogy ha nagyon igyekeznek, ez sikerülni fog!

  • KOSZONET DRAZIRI egyszeru es ertelmesebb forditasat a Simai sorainak.

    De a kerdesem, HA ottan (Magyarorszagon) vallas-szbadsag biztositva ven, miert a Parlamentben a vallas es a politika egyenlonek szamitva ?

    Egy igen erdekes es teljes beszamolo jelent meg ma reggel a”Foreign Policy” oszlopban;

    ForeignPolicy.com/2017/10/10/whos-afraid-of-george-soros

  • Figyelő
    2017 október 10
    9:40 du.

    ” A katolikus egyház az október hónapot Szűz Mária tiszteletének hónapja, talán erről lenne szó eredetileg…”

    Nem kedves Figyelő, még véletlenül sem „erről lenne szó”! Hanem arról lenne szó, hogy a Fidesz kommunikátorai már odáig mentek a néphülyítésben, hogy a Soros elleni kampány ezerrel nyomása érdekében kijelölték az egyik mezei talpasukat, azaz parlamenti képviselőjüket, hogy nosza, szólaljon már fel annak érdekében, hogy tudassa a népnek azzal a rétegével aki vevő rá, hogy Soros maga a sátán, aki ellen kizárólag a rózsafüzér működik! Feltételezik (?)ugyanis, hogy a tanácstalan és bizonytalan szavazók akik már végképp nem tudják a sok gyalázkodás és hazugság után amit Orbánék Sorossal szemben elkövetnek mit is gondoljanak róla meg az ő nem létező „tervéről” hát majd megeszik ezt az ördögűző szöveget, ha az egyenesen a tisztelt házból intelemként jön!
    Ugye hihetetlen? Igen az – és mindez a 21.században Európa közepén egy uniós ország parlamentjében a fél ország hüledezése közben hangzott el!

    Ha holnap szenteltvízzel,félméteres keresztekkel, sőt egyenesen fokhagyma füzérekkel a nyakukban grasszálnak majd a parlament folyosóin a fideszes meg KDNP-s honatyák, már meg sem lepődünk – a józan ész tótágast áll Magyarországon, és ez minden csak nem rosszindulat,kedves Figyelő, ez ahogy Boda mondaná:tény!

  • Kedves Figyelő, remélem velem meg vagy elégedve, hogy a kereszténység nagy problémájára adott képviselői választ a tudomásodra hoztam… 😀

  • Kedves Alma, ilyen is van egy parlamentekben, mint a idehozott képviselőtök.

    Nálunk,pl. a szomszéd linken meg látható, hogy egy pártvezére lett a kanadai parlamentben, a sipkás hindu.

  • keresztes gardistak?
    plagium.
    mar volt olyan ugy hivtak oket templomos lovagrend.
    kertdes hogy ezek milyen kereszt egisze alatt fognak masirozni………………..mer egyaltalan nem mindegy hogy keresteny vagy netan nyilas uram bocsass horog……

  • Bendeguz79
    2017 október 11
    11:27 de.

    Eccer már olyan szívesen olvasnám a Te lényegre törő, hatásos, és nyelvtanilag korrekt cikkedet bármiről. A nyelvgyakorlók elrettentéséül szolgáló hozzászólásaid helyett 🙂

  • Figyelő
    2017 október 11
    11:07 de.
    „Először is jó volna, ha a KMH leszállnak a vallásokról.

    Mit szólnának ha a maguk vallását kezdené valaki izélgetni?”

    Kedves Figyelő. Látom a kor megvéd a szövegértelmezéstől. Illetve még egy valami lehet. Számodra a kereszténység azonos az inkvizíciót és keresztes háborúkat is elindító fundamentalizmussal. Ebben az esetben viszont nem tudom mi bajod van az IS-sel. Állítólag a szélsőséges fundamentalisták meg szokták érteni egymást.

    A múltkor egy hasonlóan hatbalkezes beírásod után megkérdeztem: konkrétan melyik sor bántja a kereszténységet, mint vallást. Illetve melyik sor megy szembe szövegösszefüggéseiben Jézus tanításának?

    Megtennéd, hogy a jelen cikk kapcsán ezt most kifejted? Vagy most sem megy?

  • Két mondat ami nem tetszett:

    Amely a történelem tanulságai alapján a képviselt hitvilágtól szinte függetlenül volt egyaránt lélekpusztító és embergyűlölő

    Tulajdonképpen csak olyan kérdéseket hagy nyitva, hogy mikor gondolják meghirdetni a Magyar Nemzeti Inkvizíciót?

  • Magyarországon SOHA nem volt inkivízició!
    Ezt kézből kontrázom.
    A második:
    Egy kissé buta,
    T.i. a fundamentálisok, egy külön szekta, ők megtalálhatók az USA déli oldalán, ők valóban fundamentálisok.

  • Andrew_s
    2017 október 11
    1:43 du.
    És nem tudom, honnan vetted azt végső megállapítást, hogy én fundementálista vagyok.
    Én csak védem a vallásomat, ha más alszik is ilyenkor.

  • Figyelő
    2017 október 11
    5:00 du.

    Pedig szerintem igaz, hogy a szemellenzős fundamentalizmus a hitektől függetlenül volt pusztító. Egyiptomtól Sztálinig elég sok, az ideológiák nevében megölt ember igazolja. Amellett az inkvizitorokat és verőlegényeket sem tartanám ép lelkű népeknek.

    Amikor a magyar kormány egy, a keresztény fundamentalizmust idéző, kinyilvánító felszólalás kapcsán nem tesz semmit, amikor szembe megy az egyház fejének véleményével, stb. , akkor igen közel kerül II. Orbánhoz.

  • Figyelő
    2017 október 11
    5:11 du.

    „…Én csak védem a vallásomat, ha más alszik is ilyenkor…”

    Arra természetesen újfent nem tért ki, hogy kitől, vagy mitől „védi a vallását” egyáltalán ki a fene támadja az Ön vallását – ami egyébként több millió ember vallása(is)?
    Megint a szövegértésével van baj: Simay E.írása messze nem a vallásokról szól, ha nem érti, el kellene olvasni még néhányszor, ha pedig nem tájékozott eléggé a cikkben taglalt történet hátterét illetően, utána kéne olvasnia! Mellesleg még „puskázni” is tudna,hisz nem egy hsz. épp arról szól, hogy világosabbá tegye azok számára is az apropót, akik nem követik napi szinten a magyar parlamentben történteket, vagy nem olvasták az erről szóló cikkeket!
    Ha pedig ilyen mélységig nem érdekli, hogy külön rákeressen a témára, akkor talán nem kéne folyamatosan hozzászólni ahhoz, amiről szinte semmit nem tud!

    Ha nem volna elég világos, erről beszélek, mert ezt is Ön írta kicsit fentebb:

    „Először is jó volna, ha a KMH leszállnak a vallásokról.
    Nem mindenki ateista , még itt sem.-
    Mit szólnának ha a maguk vallását kezdené valaki izélgetni?
    Vagy valaki azt szeretné ha csak ateisták írjanak ide?..”

    Mi köze ide az Istenhitnek vagy az ateizmusnak,miként a vallások „izélgetésének” sincs. Ismétlem,a fenti cikk nem erről szól – Ön kiragad egy egy szót a szövegkörnyezetből, és azt „lefordítva” önmagának, azon lovagol, anélkül, hogy az összefüggéseit vizsgálná.

  • inkvizicio magyaroprszagon?
    hogyne let volna………………sot meg egtek a maglyak is szep szammal egeszen az 1700-as evekig. jopar ilyene torah-t es zsido imakonyveket egettek meg de zsido rabbikat es civileket is.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Figyelő! 11:07

    egyáltalán megnézte, meghallgatta ennek a

    ” keresztény – d e m o k r a t a ” 😀

    képviselőnek az exorcizálás szükségességét

    kifejtő, középkori szellemiséget meghaladó,

    nevetségesen szomorú, Alma által 10:21-kor

    ide föltett beszédét ?!

    Mint „”hites”” szakértőt kérem Önt, azt is tessék elemezni!

    Szerintem elsősorban ő, az ilyenek járatják le a vallásukat.

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Figyelő!

    A vallás nem azonos a hittel.
    Maximum annyi köze van a hithez, amennyiben kihasználja a hívek hiszékenységét…
    A vallás egyfajta intézményesített, a hit bizonyos tételeit pragmatikus* szempontok szerint rendszerező, konzevatív hatalmi szervezet, amely a története során , hatalmi státuszát mindig fenntartva, mint döntő tényező vette ki a részét a történelem alakításábanban is.
    A kultúrában elfoglalt jeles szerepe is a világi hatalmak által számára, pontosabban a vallási hivatalt viselő egyháznak jutattatott kulturális privilégiumoknak, illetve monopol helyzeteknek s nem utolsó sorban annak a hatalmas infrastruktúrának, amelyhez ugyancsak ez által jutott, köszönhető…

    .

    * Pragmatikus hitgyakorlat: Például a keresztény vallás, melynek alap-iratai eleve tiltják pogány rítusok gyakorlatát, egyes földrajzi helyeken, vagy inkább „nemzeti alapon”, mégiscsak helyet ad, eredetileg pogány és bálványimádó rituálék és misztériumok celebrálásához…

    .

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 október 12
    6:42 de.
    KI mondta azt, hogy azonos. A zsidok is egy Isten hivok es a keresytenyek is.
    Kulonbseg egeszen egyszeru, a keresztenyek hisznek Jezusba is.
    Na, es akkor mi van? Mar ketezer eve hisznek Benne.

  • Abban viszont mindenkinek igaza van, hogy nem szabad a vallast bevinni a politikaba.
    Ezert Nem erdekel a kepviselo dumaja sem.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Kedves Figyelő-11:35 !

    Sosem tagadtam sőt, hogy a kereszténység, mint vallás a zsidóság egyenes következménye. Ennélfogva a legtermészetesebb az, hogy hitének történelmi gyöke éppen a zsidóságtól örökölt egyistenhit.

    Ami viszont ezen belül is, a monoteizmus hirdetése mellett is azzal homlokegyenest ellentmondásos gyakorlatot mutat az:

    1./ A „szentháromság”, amely isteni attributumokkal ruház fel, a fogalom ki, illetve „fetalálálása” előtt még nem is létezett, vagy más értelemben használt fogalmakat.

    2./ Az a pragmatista „hitgyakorlat”, melynek során – az ortodox pravoszláviához képest – a „”modern”” vagy inkább praktikusan világias politikai-katolicizmus. Ez a prakticizmus a „megtérített” [világi kifejezéssel: meghódított {dél és közép-amerikai indiánok, letelepedett magyarok, filippínók, stb.}] népeknél – a hatalomgyakrlás érdekében – olyan hit és rítus elemeket engedett, és enged be ma is a vallásalapítók féltve őrzött, eredeti , p u r i t á n . világába, amelyeket a bizantinizmus mai keresztény, orthodox hívei és gyakorlói is joggal azonosítanak az istentelen pogánysággal.

    .

  • Figyelő
    2017 október 12
    11:38 de.
    „Abban viszont mindenkinek igaza van, hogy nem szabad a vallast bevinni a politikaba.
    Ezert Nem erdekel a kepviselo dumaja sem.”

    Nem rémlik, hogy hasonló kritikával kezelted volna bármikor is ORbánt, amikor önmagát a vallás és egyház védelmezőjének a keresztény Európa felkent messiásának állítja be.

  • Andrew_s
    2017 október 13
    8:27 de.
    Nem szoktam hallgatni Orban beszedeit, mert Montrealban elek es itt nem kozvetitik.

  • Figyelő
    2017 október 13
    10:57 de.

    Interneten is hallgatható lenne, ha a kifogást, mint üres halmazt szeretném jellemezni.
    De elég sok Orbán-nyilatkozat megjelenik leirat, illetve kinyilatkoztatás formájában is, ahhoz, hogy kritikai hajlamaidat pallérozd.
    Így inkább csak az önleleplezéseid halmazát gyarapítottad.

    Az egyszer már lebukott rasszizmusod mellé be lehet húzni a strigulát, mint vakhitű Orbán-rajongó.
    Ehhez jogod van természetesen. Csak a hitelességed tart a nullához.

  • Figyelo
    es te obegatsz ha teszemazt izraelbol szolnak magyar ugyekrol
    montreal Budapest melyik kerulete?????????

  • Sajnalom, de semmi kozom nincs Orbanhoz vagy a beszedeihez.
    Montreal messze van Budapesttol.
    Egyszeruen, en anti kommunista vagyok 17 eves koromtol.
    Ha itt valakinek ez nem tetszik , sajnalom!

  • Nem tudom, honnan jott az a hiedelem, hogy rasszista vagyok, csak gyurit kerdezzek meg , o tudja nagyon jol, hogy nem igaz!

  • Figyelő
    2017 október 14
    12:33 du.

    Kommunistának senki sem mondott. Ergo: érvek helyett megint terelsz és maszatolsz.

    Rasszista az, akit egy népcsoport vagy vallási etnikum irányában előítéletek vezetnek, és akár közvetlen tapasztalatok nélkül is képes elutasítani bárkit és bármit. Mint embercsoportot.
    Annyiszor, de annyiszor előadtad itt magad a menekültek kapcsán, hogy teljesen felesleges tagadnod. Xenofób és rasszista vagy előítéletekkel, és alig hiszem, hogy öt percet éltél egy muszlim családba.
    Amellett tök mókás vagy azzal, hogy Orbán beszédeihez, a róluk szóló tudósításokhoz semmi közöd, mert Montrealban élsz, de bezzeg bárki mással szemben annyi eszed osztasz, hogy félő: neked egy szemernyi sem marad.

  • Erdekes. Azt hittem, ez egy szabad forum, mindenki szabadon irhatja a velemenyet, anelkul, hogy valaki belekotne.
    Ugy latszik a szemelyem egy kivetel.
    Sokkal cifrabbakat irtak mar ide egyesek, az OK. volt.

  • Valamit azert elarulok, nem tudnak kileptetni innen, akar mennyire igyekeznek.

  • Figyelo
    azt „talan” nem de sok-sok ezerszerte fajdalmasabb dolgot igen…………..ugyhogy vegyel vissza. jobban jarsz.

  • barlev, ha valaki a sajat tapasztalatait, elet emlekeit idehozza, az bun?
    Sajnalom, akkor csukja be a szemet ha a beirasaimat olvassa!

  • Andrew_s
    2017 október 14
    8:03 du.

    „..Rasszista az, akit egy népcsoport vagy vallási etnikum irányában előítéletek vezetnek,..”

    Figyelőnek címzett soraidból meghökkentett, hogy a rasszizmushoz sorolod a „vallási etnikum” irányába érzett előítéletet.” Milyen hibrid kifejezés az, hogy „vallási etnikum”? Ez nekem új. Milyen vallásról van szó, és honnan veszed, hogy csak előítélet?

    Egyébként, te hány percig éltél rasszista családban, hogy tudod milyenek a „rasszisták”?

  • Andrew_s

    Az lenne a fundamentalizmus, amit te szeretnél a muzulmánok befogadásával kapcsolatban.

    Az a fundamentalizmus, amikor valaki szemellenzősen, az egészből kiragadva értelmez egy-egy tanítást. Isteni attribútumok közé nem csak szeretet tartozik, hanem bölcsesség is, stb.

  • Figyelo………/vagy inkabb BEOBACHTER….upsz/-
    milyen tapasztalatrol pampog maga……..
    cask nem szajba vertek a zsidok parszor mert nagypofaval azt talata mondani „budos zsidok”??
    az cask ok es okozat……..

  • Barlev ” no comment”!

  • telitalalat……………….elsulyedt. igy nyerjek a lotterian………..

  • keresztes gardistak?
    plagium………….
    mar voltak.- nyilaskereszt-tel kemenysepro jelmezben

  • barlev, sanalom, hogy nem tiltjak meg ki innen.
    En soha nem irtam maganak semmit, mert soha nem kedveltem a vallastalan kommunistakat. Egyszoval, maga se irjon nekem.

  • A nyilaskeresztet, meg tartsa meg maganal, en egy felzsidot sem ismerek aki azt viselne.

  • Figyelo
    kommunistaaaa???
    aztan ki maga szellemi toprongy??
    mer en mar vagy 35 eve az ultrajobb oldalra szavazok…………es tagjuk is vagyok.
    igazaz Israeli ultra es szelsopjobb kozel se ugyanaz mint maguknal a nyilasfergek.

  • Figyelo
    hallaott mar olyanrol hogy organisation ETZEL?
    regebben ugyhivtuk irgun……
    nos en annak -/irgun/-1946 oktobere ota tagja voltam…
    az nem kommonista meg ha maga ugy is szeretne

  • barlev, en nem elek Izraelben.
    Valoszinu, ott a jobboldal egeszen mast jelent mint nyugaton
    Csak mentsegere hoztam a fentieket.
    Arra tisztan emlekszem, mikor Izrael megalakult, 1948/ban.
    Viszont, nekem hiaba magyaraz a kulonbozo zsido tarsasagokrol.

  • Figyelo
    idezem szo szerint amit irt.-„valoszinu ott a jobboldal egeszen mast jelent mint itt nyugaton..”
    ezzel elismerte verge hogy a magyar jobboldal igenis neo-nyilas fasiszta csurhe.
    ezt mar uberelni se kell……………
    —————————————————–
    korabban eppen maga es a Charlie haverja probalkoztak engem okitani zsido tarsasagokrol Israel foldjen.
    valahogy elfeledodott mi?/ az a franya szelektiv magyar emlekezet na………….

  • shavua tov haverim v’hodesh tov

  • barlev, gyuri Izraelben el, o csak tudja az ottani ‘allapotokat.
    Igen, ott mast jelent mint nyugaton. Ott az arabok elleni allapot diktalja a politikat. Nyugaton, meg a nyugati tarsadalom.