Kümirelő kótyual

2017 október 10 9:30 de.41 hozzászólás

A forró – kutyameleg – nyárban nyaralni utaztunk a családdal – sajnos nem elég messzire…

Naplementekor Harryvel, a golden retrieverrel sétálgattunk a Naaagy Magyar Tenger partján – Őcsénybe mégse mehettünk -, amikor a csalitosból egy lelkes husky-kölyök bukkant elő. Harry jámbor ebként barátságosan üdvözölte, s a kölcsönös bemutatkozás után a megszokott koreográfia szerint fonták szorosabbra kapcsolatukat. A fesztelen birkózás hevében Harry – afféle domináns hímként – éppen maga alá gyűrte játszótársát, amikor odaért hozzánk a kiskutya gazdája. Jámbor kutyásként én is barátságosan üdvözöltem a jövevényt, de bemutatkozás helyett a végletesen rövidre nyírt hajú, árpádsávos csuklószorítót viselő magyar legény megszólaltatva az ő igazságát két mondatot mondott:

1. Most hoztuk a fajtavédő menhelyről, azé’ ilyen fegyelmezetlen.

[De a husky nemzetidegen, nem?! – gondoltam, és a nyelvem hegyén volt a kérdés: honnan emigrált ide a kis megélhetési menekült, de tartottam tőle: a tősgyökeres bennszülött „határozottan, hangosan és érthetően fogja kifejezni a véleményét”, és a golden retriever sem őshonos, büszke Nemzeti Magyar Kutyafajta.]

2. Még jó, hogy az állatok között nincsenek buzik!

Az én heves természetű kutyámat szemmel láthatólag nem zavarta a kinyilatkoztatás. Mintegy reflektálva az elhangzottakra, szándékát félreérthetetlenül nyilvánosságra hozva, szexuálisan közeledett azonos nemű pajtásához. Soha fel sem merült bennem, hogy ilyenkor szégyenkeznem kellene kutyám deviáns viselkedése miatt, vagy éppen a négylábúak szexuális kisebbségének egyenjogúságáért kellene szót emelnem – de mi lesz most?! Egy fajtiszta, hetero kölyökkutyát (még, ha migráns is!) készül Harry éppen megbecsteleníteni!

„Ááááá, csak a hierarchia”… – morogta megejtő nyitottsággal a nemzeti érzelmű csányivilmos. Nem rúgta rögtön fejbe a kutyámat, de nem könnyebbültem meg. Csak menni akartam. Minél messzebbre onnan (innen)…

Éry Balázs

(Illusztráció: Stacey Neumiller)

41 hozzászólás

  • Robert Morrison

    @Éry Balázs

    Szivet melengető, szemet gyönyörködtető, elmét gazdagító történet (vagy mese, de az igazán mindegy. Csak a tanulság levonásával maradtál adós és ez egy jelentős hiányosság, ezért ha megengeded én megpróbálom pótolni.

    1. A kutyasétáltatás a Balaton partján az egyik legjobb tevékenység a KMH oldalán megjeleníthető cikk nyersanyagának beszerzéséhez. Ennek megértetéséhez feltétlenül meg kell említeni Őcsény-t mert ennek hiányában az olvasó minden bizonnyal értetlenül bámulná a cikket, hiszen a két geográfiai helyszin közötti összefüggés nyilvánvaló.

    2. Az általános pórázon tartási kötelezettségnek fittyet hányva egy öntudatos kutyagazdi maximális szabadságot biztosít kedvenc ebjének, hogy korlátlanul élvezhesse az egyébként a lakásban tartás következtében jelentősen megcsorbított mozgási lehetőségét nyilvános helyen.

    3. Kutyagazdik találkozásakor egymás hajviseletét valamint ékszereit feltétlenül tanulmányozni illik, mert ez első benyomásként jelentős szerepet játszik az események további alakulásában, főleg a kutyák sexuális viselkedésében.

    4. Az erősebb kutya b…k elv nem mindíg érvényesül, de azért a két egynemű kutya esetében annak próbálkozását nem szabad meggátolni, mert az a liberális eszmék súlyos megsértését jelentené. Elvégre a kutya is ember, tehát a szabadelvűségből tilos kizárni.

    A legfontosabb következtetés pedig az, hogy a Kanadai Magyar Hírlap annyira elkötelezett a szabad vélemény nyilvánítás mellett, -és mindjárt hozzátenném, hogy nagyon helyesen-, hogy még egy ekkora baromság is nyilvánosságot kaphatott benne. Persze csak ha a szerző kiléte igazolt …

  • Nem kell túlbonyolítani a mondandóját ennek a kis karcolatkezdeménynek. 🙂
    Ugyan meghökkentő a Balaton-partot társítani Őcsénnyel, de ez a felvezetés előrevetíti a várható folytatást, ami – inkább aki – megjelenik a maga kopasz és árpádsávos csuklópánt valójában.

    A hovatartozását küllemében egyértelműsítő fiatal tesz egy téves megjegyzést, miszerint az állatok között nincsenek buzik! Pedig de, vannak. Csak a kutyák között a kutatások és a megfigyelések ezt még nem tudták bizonyítani, a látott jelenet a dominancia kifejezése volt, semmi más.

    Viszont megfigyelések támasztják alá, hogy egyes delfinek, birkák, orangutánok és bizonyos madarak körében sem ismeretlen az egyneműek közötti testi szerelem. Vadonélő hím struccoknál és flamingóknál is megfigyelték, hogy gyakran részesítik előnyben az azonos nemű egyedeket, a másik nem kárára. Japán makákóknál szintén feljegyeztek homoszexuális aktusokat.

    A kutatók szerint van előnye a viselkedésnek: a homoszexualitás révén az állatok csoporton belüli szociális kapcsolatai erősödnek, és bár a viselkedés nem reproduktív, segíti a közösség forrásainak hatékony és agressziómentes elosztását, az elosztási rendszer stabilizációját, és ezáltal közvetve a populáció reproduktív sikerét is növeli.

    Ám vigyázat! Figyelembe véve viszont az ember bonyolult pszichoszociális életét, téves következtetésre jut, aki modellként kívánja használni az állati viselkedésben megfigyelt folyamatokat az emberi társas élet értelmezésében.

  • Toleráns Balázsunk az előítéletek rabja, ugyanis a husky gazdája leukémiával küzd és a terápia velejárója a hajnélküliség. A csuklószorítója sem árpádsávos, hanem a Diósgyőr csapatának színeit viseli, piros és fehér.
    Nem tudom miért „tartott a nemzeti érzelműnek gondolt fiatalembertől” mikor utolsó cikkében azt hazudta a világba, hogy: Nem félünk!!
    Az, hogy Balázsunk kutyája deviáns viselkedést mutatva rámászott a kölyökkutyára, nem meglepő, hisz az állatok a „falkavezér” viselkedésmintáját sokszor utánozzák.

  • Robert Morrison

    Drizari 2017 október 10 2:36 du.

    „A hovatartozását küllemében egyértelműsítő fiatal tesz egy téves megjegyzést, miszerint az állatok között nincsenek buzik!”

    Talán elsőnek azt hoznám fel, hogy ez a ‘történet’ úgy ahogy van nem igaz, Nagy Képzeletű Balázsunk ezt csak kitalálta, hogy két témakőrben mutasson ‘elvhűséget’ egyszerre. A fantáziádra bízom mikre gondolt amikor ezt a „karcolatkezdeménynek” is gyenge cikkecskét osszehozta.

    Szerintem az időt sokkal jobban hasznosíthatta volna egy, a soros gyuri bácsi adakozó lelkét dicsőitő kantáta megírásával, melynek stilszerűen az ‘Öcsém Öcsényen’ címet adhatta volna és egy bőrfejű énekelhetné naponta ötször a déli határon.

  • Robert Morrison,

    nem találgatok, a szerző joga, hogy leírja és elmondja benyomásait és érzéseit. Akár megtörténhetett, hogy találkozott olyasvalakivel a sétája közben, akit kinézete alapján a szélsőjobboldalhoz sorolt. Írása végére kiderül, szabadulna a társaságától mielőbb.

  • Kedves Robi!

    Nem ertek veled egyet.

    En rengeteget tanultam ebbol a cikkbol a mai Magyarorszag kulturalis, tudomanyos es tarsadalmi eleterol. Minden kis zold szinu UFO-nak ajanlani fogom, aki szeretne megismerni Magyarorszagot!

  • Robert Morrison

    Drizari 2017 október 10 5:07 du.

    Hát persze. „Akár megtörténhetett”, de mi itt a cikk lényege? „kinézete alapján a szélsőjobboldalhoz sorolt”?

    Mikor a lányom rongyos farmerben mutatkozott kurvának kellett volna néznem, mert nagy kerek fülbevalója is volt?

    Liberalizmus már látszatokra épül? (Ez nem egy kérdés, mert tudjuk hogy pilleszárnyakra)

    Az én véleményem az, hogy ez csak egy mese aminek egyetlen célja volt…..

  • Robert Morrison,

    nem tudom, mire épül a liberalizmus, azt sem, hogyan gondolkodik egy liberális. Csak annyit tudok, hogy egy liberális se tolerál mindent. Ilyet viszont láttam már.

  • Robert Morrison

    Drizari 2017 október 11 5:34 de.

    „egy liberális se tolerál mindent. Ilyet viszont láttam már.”

    Ebben az esetben mi lenne az:
    – két him kutya sexuális játéka?
    – másik kutyatulajdonos frizurája és karkötője?
    – ellenpólus szabad vélemény nyilvánítása?

  • A cikk szerzoje inkabb probalta velemenyet terjeszteni hogy homosexuality letezik az allatok vilagaban.

    Egy hasonlo vitan mentem keresztul a Quora Digest oldalan.

    Egy hozzaszollo allitotta hogy van bizonyiteka annak az allat-vilagban.
    Jelentet tobb hutya videokat ahol a him-kutyak egymasra ugrottak.
    De egyett sem produkalt ahol barmi fajta kutya is szodomizalta volna a masikat.

    Persze az allatvilagban a parosulas idejen (meg a balnak es kigyok , de meg a bogarak es gilisztak eseten is) tobb him (kan) probalkozik parosodni a nostennyel.
    De egy sem szodomizalja a masik kant.

    Tehat nem letezik bizonyitek hogy bar mi allat is lehetne homosexual.

  • Robert Morrison

    Bendeguz79 2017 október 11 12:11 du.

    Csak hogy megmutassam Neked, mennyivel más lenne a hozzászólásod ha ékezetes betükkel irnád:

    A cikk szerzője inkább próbálta véleményét terjeszteni hogy homosexualitás létezik az állatok világában.
    Egy hasonló vitán mentem keresztül a Quora Digest oldalán.

    Egy hozzászóló állitotta hogy van bizonyitéka annak az állat-világban. Jelentet több kutya videókat ahol a him-kutyák egymásra ugrottak. De egyett sem produkált ahol bármi fajta kutya is szodomizálta volna a másikat.

    Persze az állatvilágban a párosulás idején (még a bálnák és kigyók , de még a bogarak és giliszták esetén is) több him (kan) próbálkozik párosodni a nősténnyel. De egy sem szodomizálja a másik kant.

    Tehát nem létezik bizonyiték hogy bármi állat is lehetne homosexuális.

    Remélem eljutsz ide hamarosan. Olvasd el a cikkemet itt:
    https://www.facebook.com/robimorri/posts/10212272155593389

  • MORRISON soraira;

    Ha bar irtam az elobbiekben, hogy nem reagalok senki soraira, aki bizonyitotta itten elobbi hozzaszllasaval hogy ismetelten valotlansagokat firkal.

    De a legutobbi soraira csupan azt hogy inkabb egy inteligens hozzaszollas lenne a kedvelt sor olvasni, s nem az on-dicsoito hirdetesei,meg ha az lehetne is orvossaga valami remnyben az segithetne felpoffent egojat.

    Sajnalo, Morrison, a maga self-promotionjai engem igazan nem erdekel.
    Ne probaljon azzal megnyero lenni. Az nem mukodik ugy sem.
    Csak ismetelgesse a „pontok-vesszok” torteneteit !!!
    Az a maga „orvossaga” ! Szedje azt minden reggel es este! De nyeljen nagyot hogy meg ne fuladjon azon.

  • Robert Morrison

    Bendeguz79 2017 október 12 10:58 de.

    Kedves Csökönyös Sz….r!

    Van egy angol mondás amit szeretnék az ön-dicsőítő hirdetésem helyett ide betenni:
    „It’s better to look a little stupid now, than a lot stupid later”
    és hogy az értelmezése ebben az esetben tiszta legyen, ha elolvasnád a cikkemet, melyet elsősorban Neked dedikáltam, akkor egyrészt rájönnél, hogy milyen egyszerű minden számítógépet átállítani ékezetes Magyar billentyűzetre, másrészt felcsillantanád annak reményét, hogy fejlődőképes vagy.

    Sajnálom, hogy a makacs és öntelt butaság ebben megakadályoz. 🙂

  • Hey MORRISON, take your medication !!!

  • Robert Morrison

    Bendeguz79 2017 október 12 3:56 du.

    Bendike!
    Három problémaa van a hozzászólásaiddal:
    1./ Magyarul kapisgálsz, de sem fogalmazni nem tudsz, sem a szóhasználatod nem helyes.
    2./ Az előző kettőt tetézed az ékezetek eléhagyásával, melyel még érthetetlenné teszed a hablagyolásaida.
    3./ Az elsőző kettő ellenére ragaszkodsz ahhoz hogy itt kínozd az olvasókat ahelyett, hogy áthangolnál a Hungarian Free Press oldalra ahol nem kell ékezeteskedned.

    Gyógyszeremet mindjárt beveszem, de attól tartok, hogy Terajtad már semmiféle gyógyszer nem segít!

  • „KUMIRELO KOTYUAL”

    Mifele nyelven van az? S mit jelentene magyarul?

    S ez nem is Aczel Gabos sorai:))

  • Kedves Robi!

    Most oszinten mondd meg nekem, valoban jo neked bosszantani azokat is, akik amugy a barataid lennenek?

    Es konyorgom; ez koltoi kerdes volt.
    Ismerjuk a nezeteidet a gyonyoru magyar nyelvrol, es annak meggyalazasarol.
    Ne magyarazd el ujra, csak gondolkozz el a kerdesen.

    Pusszancs, es szeretettel;
    Miki

  • Kedves Robi!

    Meg egy dolgot… ha nem banod: Bendeguz irasai az utobbi idoben forradalmian valtoztak a jo iranyban.
    Ezelott, amikor a 10 negyzetcentimeteres ujjhegyevel egyszerre 6 billentyut nyomott le azt ugy hagyta, es bekuldte. Ujabban legalabb azokat a hibait eltavolitja.
    Ahelyett, hogy megdicserned meg lebaszod. Ez nem szep! 🙂

  • Robert Morrison

    Miklos 2017 október 12 10:24 du.

    „Most oszinten mondd meg nekem, valoban jo neked bosszantani azokat is, akik amugy a barataid lennenek?”

    Mikikém!

    Nem! Én sokkal jobban szeretem bosszantani a Göllner Andris Barátomat, de Őt az ékezetes betűk vonatkozásában nem tudom! Te viszont egy kicsit hazabeszélsz, mert Neked is nehezedre esik megtalálni az ékezetes betűket. A barátság és az Anyanyelv védelme nem ütközik, még akkor sem ha ezzel a többiek mellett Téged is bosszantalak egy kicsit.

    Hogy jobban értsd az okot, mely nyilván létrehozza az okozatot, az én véleményem az, hogy nem mindenkinek kötelező Magyar nyelvű weblapon kommunikálni, de mindenkinek aki Magyar nyelvű weblapon kommunikál kötelező a Magyar nyelv irásjeleit helyesen alkalmazni és úgy általában betartani a Magyar helyesírás szabályait.

    Baráti pusszantással,

    Robi

  • Robert Morrison

    Miklos 2017 október 12 11:40 du.

    “Meg egy dolgot… ha nem banod: Bendeguz irasai az utobbi idoben forradalmian valtoztak a jo iranyban. Ezelott, amikor a 10 negyzetcentimeteres ujjhegyevel egyszerre 6 billentyut nyomott le azt ugy hagyta, es bekuldte. Ujabban legalabb azokat a hibait eltavolitja. Ahelyett, hogy megdicserned meg lebaszod. Ez nem szep!”

    Mikikém!

    Ha a Bendeguz 6 éves gyerek lenne vagy (általam tudottam) gyengeelméjű felnőtt akkor készségesen simogatnám a kis buksiját, mert nem 6 karakteres hibákkal ír. De … a korábban itt levezetett rováselméleti okfejtésből arra következtetek, hogy az előbbiek közül egyik sem áll fent, ezért csak az a számomra elfogadhatatlan változat marad, hogy egy csökönyös szamár aki “már csak azért sem” alapon kezeli az ékezetes kérdést. Tehát két dolgot ne várj el. Hogy a nem nekem címzett írásait elolvassam és hogy ne cseszegessem az ékezetek hiánya miatt. Bocs de ez Rád is vonatkozik. 🙂

    Az egyik itteni barátomnak (igen még vannak ilyenek is) a 70.-ikre egy Magyar klaviatúrát adtam ajándékba és beállítotam a számítógépén a Hungarian 101 billentyűzetet. A felesége (42 éve ismerem) azt mondta, hogy nem fogja használni mert “ha másoknak megfelel ahogy eddig írtak akkor feleljen meg nekem is”. Azt elfelejtette már hogy évente kétszer csesztettem eddig is, de a ‘mentség’ az volt, hogy nem tudják hol vannak az ékezetes betűk. Most már látják is és mégsem AKARJA használni. Na akkor ez mi? Ettől még barátok maradunk, főleg mert nagyon jó törtöttkáposztát főz, de az ékezet nélküli leveleit mindig visszaküldöm válasz nélkül.

  • Kedves Robi!

    ” Ettől még barátok maradunk, főleg mert nagyon jó törtöttkáposztát főz. ”

    Toltottkaposzta? Nem rossz! Regebben en is csinaltam, igaz en marhahussal.
    Ma viszont egy bento box-ot ettem, na ugyan nem magat a dobozt, csak ami benne volt. Az uj monkahelyem epuletenek alagsoraban van egy kis japan gyorsetterem is. Szeretem a rantott zoldsegeket a bento dobozban. Te probaltad mar?

    Evekkel ezelott, amikor az idosebbik lanyom meg junior high-ba jart, amig vartam ra, hogy kijojjon az iskolabol bementem a szomszedban levo kinai etterembe. A kinai no „termeszetesen” nem tudott angolul, de az etlapon angolul is le volt irva az etelek neve. Bongeszes kozben eszrevettem a „madarfeszek” nevu etel nevet. Probaltam kerdezni mi az, mert az egyik itteni magyar baratom szerint „a kinaiak meg a madarfeszket is megeszik”, es en persze nem hittem el neki. Sajnos a kinai no nem tudta elmagyarazni, ugyhogy gondolatam kiprobalom, azt rendeltem.
    Te mar ettel madarfeszket? 🙂

  • OK nyelvesz Morrison;

    Hol a nagytudasa amikor a kerdes jon fel?

    Mit jelent magyarul az a „Kumirelo kotyua” ?

    Yeah, yeah, Latin betus valasza, HA tudna ?
    Nem szukseges az „ekirasos modszer”.

  • Robert Morrison

    Bendeguz79 2017 október 14 9:57 de.

    Bendike! Rossz ajtón kopogtatsz. Kérdezd a szerzőt de csak akkor számíthatsz válaszra, ha ékezetes betűket használsz!

  • MORRISON;
    Bizonyitotta Magat teljesen tudatlannak.

    Igen az „ekezetes magyar irasmod” leheto es elertheto, de NEM hiszem hogy maga, vagy bar ki is eltudna olvasni azt.

    Tehat legyen egyszer mar felnott, s viselkedjen ahoz meltoan.

    De HA nem tudja a valaszt, legyen ember azt bevallani !!!

    Ketsegtelenul maga az NEM !!!!

  • KAPOSZTA FOZOK soraira;

    Az egeszseges es izletes elelmiszerek ketsegtelenul minden emberi lenyek let-szuksegleteik.

    De valhogy a nemet stylusu savanyitott kaposztat nem igen tisztelem.
    Persze az eredeti,termeszetes savanyitasi modszer az emesztesi bakteriumokat serekntik.

    Itt a US-ban, a Kinai ettermek a leg-nepszerubbek.
    Izletesek, egeszsegesek es szelesretegekben lehetok.

    Sajnos az 2007-es bank-valsag idejen sokan az azott turolkozot bedobtak. S sok azota sem nyitootak ki iemet.

    A Kinai fozes-mod a leg eszsegesebb. Zoldsegek, csak parolva. Nincsennek zsirok, sok, cukrok sem a cholesterolok.
    Az nem csak itten, de mg ottan is, latva Orban , Meszaros, ( mind a KMH es HFP kepeken,stb-ek kepeit) ,mind mint „corn-fed” marhak a vagohidra menve , mind a „fat-face” eredmenyeit mutatjak.

    Ami a mgayar-borok hirdeteseit illeti, azok remesen megdobbentoek.
    A Kadar evekben volt az „ABC” Ligour Importer, mely brobalkozott magayar es Yugo borokkal, de azon tonkre ment. A minoseg gyarlosagain.

    Ami engem ilett, a Port az izlesem szerinti. Sot a „Porto de Durro”-n kivul mas mind csak viz.
    Volt itt egyszer a Gallo brother-ok altaki u.n. „Flameou”
    egy igen izlketes voros bor, elerheto arakon. Na de ma mar meg a „Gallo brother”-ok sem leteznek.

    Elfujta a szel meg az elvtarsakat is mar.

  • Robert Morrison

    Bendeguz79 2017 október 14 2:19 du.

    ’Igen az “ekezetes magyar irasmod” leheto es elertheto, de NEM hiszem hogy maga, vagy bar ki is eltudna olvasni azt.”

    Bendike józanodj már ki! Ne szenvedj mert megárt a szépségednek!
    Itt van a weblap ahol megtanulhatod hogyan kellene ékezetes betűkhöz jutnod.
    Próbáld meg és csodát fogsz látni.

    https://www.facebook.com/robimorri/posts/10212272155593389

  • Bendeguz79,

    ” A Kinai fozes-mod a leg eszsegesebb. Zoldsegek, csak parolva. Nincsennek zsirok, sok, cukrok sem a cholesterolok. ”

    Meglepne, ha a kinai konyha Amerikaban mas lenne, mint Kanadaban. Itt is vannak etelek, amikben csak parolt zoldsegek vannak, de akad boven olyan amikben azok fottek.
    Az igaz, hogy kevesbe zsiros, mint a magyar konyha, viszont cukrot meg a kenyerukbe is tesznek, amitol az undorito.
    Akad nehany eteluk, ami rendkivul finom is, de a tobbseg csak „elmegy” – mint pl. a madarfeszek is.
    Ha mar egeszsegesseg szempontjabol nezzuk szerintem a japan konyha a legjobb a vilagon ilyen teren. Nem annyira izletes, mint mondjuk a magyar konyha termekei, de sokkal egeszsegesebb.
    Az azsiai konyhakbol meg az indiait is kedvelem, eletveszelyes bekerulni egy-egy olyan indiai etterembe ahol svedasztal van.

    „” A Kadar evekben volt az “ABC” Ligour Importer, mely brobalkozott magayar es Yugo borokkal, de azon tonkre ment. A minoseg gyarlosagain. „”

    Nem emlexem a nevere, egy balaton-melleki bor volt, az volt ra irva, hogy „toppedt szolobol keszult”. Ezt meg a 80-as evekben lehetett itt kapni. Nagyon finom volt. Aztan a 90-es evektol fogva a magyar borok – legalabbis amit idehoznak – a rabvallato borok kategoriajaba tartoznak.

    ” Na de ma mar meg a “Gallo brother”-ok sem leteznek. ”

    Ez erdekes. Itt lehet kapni a Gallo borokat.

  • Ernesto Vladimír

    hat jo lenne ugy altalaban betartani a Magyar(sic!):) helyesiras szabalyait

  • Ernesto Vladimír

    morrison ur nyilvan tudja mit jelent a cim hiszen otthonosan mozog az intertextualitasban es a metaforak allegoriak megszemelyesitesek metonimiak vilagaban (vigyazat: szarkazmus!):)

  • Robert Morrison

    Ernesto Vladimír 2017 október 15 5:48 de.

    „morrison ur nyilvan tudja mit jelent a cim hiszen otthonosan mozog az intertextualitasban es a metaforak allegoriak megszemelyesitesek metonimiak vilagaban (vigyazat: szarkazmus!):)”

    Vlad, ha még az ékezetes betűket is használnád egészen kellemes lenne a “humorod”.

  • Robert Morrison

    Ernesto Vladimir 2017 október 15 5:44 de.

    „hat jo lenne ugy altalaban betartani a Magyar helyesiras szabalyait”

    Kezdjed talán az ékezetes betűk használatával (sic!) 🙂

    Itt megtalálod a megoldást:

    https://www.facebook.com/robimorri/posts/10212272155593389

  • MIKLOS soraira;

    A Mexicoi, Indiai stb. fuszereiket ki nem alhatom.

    Tehat maradok a Kinai melett.

    A Gallo testverek, Ernesto es Jullio reg elhaltak.
    A szolloseik mukodnek, HA csak le nem egett mostan.
    De sok problemakon mentek at a torvenyes dolgokban.
    Sot meg a csaladon belul is voltak problemak. Meg egy Francia ceggel. Sot az environmenthalistak is bajokat nyujtott nekik.
    Termekeik ma mar valtozottak. Az „Andre” sparkling wine a legnagyobb mennyisegubeli #1 termekuk.
    Meg a „Carlo Rossi” es „Boon Farm”, stb. neveken kaphatok termekeik.

    Minden valtozik a eletben, meg maga az elet is.
    Sajnos alapvetokben mint etel es ital eseteiben , en a regi-modista vagyok.

  • Bendeguz79,

    ” A Mexicoi, Indiai stb. fuszereiket ki nem alhatom. ”

    Izlesek es pofonok… 🙂

    A mexikoi fuszereket is kedvelem, es az eteleik azert erdekesek csupan, mert a szegeny emberek etele, akik a szinte semmibol is ki akarnak hozni valamit.
    De amugy nem rajongok a mexikoi etelekert.

    ” A Gallo testverek, Ernesto es Jullio reg elhaltak.
    A szolloseik mukodnek, HA csak le nem egett mostan. …
    Termekeik ma mar valtozottak. Az “Andre” sparkling wine a legnagyobb mennyisegubeli #1 termekuk.
    Meg a “Carlo Rossi” es “Boon Farm”, stb. neveken kaphatok termekeik. ”

    A Boon Farmot nem ismerem, a Carlo Rossi itt is van boven. Az egyik legolcsobb bor, es ennek ellenere meg ihato hanyinger nelkul is.
    Most mar eleg regota nem vettem bort, de regebben ugy ertekeltem, hogy a francia borok a legjobbak, aztan jottek az argentin es chilei borok. De amiota az argentinok es a chileiek is mesterseges izeket (mint pl. szilva-izt) tesznek a boraikba meghagyom nekik, igyak ok. Amugy sem nagyon birnam, mar a froccsot sem. Orexunk…

  • Ernesto Vladimír

    hat morrison ur a kozpontozas legalabb annyira relevans a magyar – kisbetu hiszen koznev! – helyesirasban mint az ekezet 🙂

  • MIKLOS;
    Szerintem nincsen Mexicoi food. Csupan Mexicoi, de nem food.

    A regi Gallo Brother termekek ma mar nem mint a sajat termekeik arusitva.
    Persze ma minden borok mestersegesen izesitve az „egyseg-iz” elereseert.
    De a leg rosszabb hogy mindbe sulfatot alkalmaznak.
    Regen, csak a tolgy-boros-hordokban egettek sulfat.Ma az a borban van alkalmazva. Az valtoztatja az izet, s lehetseges a reakcio idezese sokka eseten.
    Na de manapsag minden valami modon valtoztatva az eredetol es a termeszetestol.

  • MIKLOS;Ha a borokrol beszelne,itt ma a Yahoo News-ban jelentve hogy egy Walmart-bol valo $ 7 dollaros Chilei bor lett itelve a vilag leg-jobb boranak.

    http;//www.yahoo.com/lifestyle/cheap-wine-walmart-ranked-as-one-of-the-best-in-the world

  • MI a neve a bornak?

  • Bendeguz,

    http;//www.yahoo.com/lifestyle/cheap-wine-walmart-ranked-as-one-of-the-best-in-the world

    Itt sokminden bejon, csak eppen az nem. De nem meglepo. A sivatagos reszen is termesztenek borszolot, ahol a sok napsutes minden bizonnyal hasznal a szolonek.

  • Chili sok gyumolcsot es bort termel.
    De boraik nem itelve meg jonak sem. Tehat egy olcso $ 7-os bor onnan igen meglepo.
    Tobb Francia borok tobb szaz dollaros arakon mozognak.

    De a valaosag hogy az iz es a „szakertoi velemenyek” kulombozhetnek.

    Igen jok a New Yorki borok is am. Legalabb az izeik.

    Sot mar Floridaban is vannak eleg jo borok. Csupan hogy a citrus es a marha tenyesztes az igazi agrar uzlet.

  • Bendeguz,

    Itt, az eszaki sarkon is keszitenek bort. 🙂