Az ottawai érsek jótékonysági vacsoráján jártunk…

2017 október 20 1:36 du.10 hozzászólás

Minden októberben kimagasló esemény Kanada fővárosában az érsek jótékonysági vacsorája, amely a városban működő karitatív szervezetek és civilek munkáját hivatott támogatni. Idén tizedik alkalommal került megrendezésre. Több mint hétszázan jelentek meg 2017 október 18-án Terrence Prendergast érsek meghívására–a vendégek közt voltak püspökök más kanadai városokból, plébánosok, a római katolikus iskolabizottság tanárai és a St. Paul katolikus egyetem professzorai, illetve diákjai, egyházközségek munkatársai és a katolikus karitatív szektor képviselői. Idén négy katolikus civil szervezet részesült anyagi támogatásban–olyan szervezetek, amelyek a drog és alkohol-függőséggel küzdő embereken segítenek, illetve azokon akik személyes traumákon estek át. Ezen felül a négy támogatott szervezet közül kettő kimondottan az ottawai egyházmegye francia lakosságát szolgálja, nevezetesen a Patro d’Ottawa és a Centre des Services a la Famille. Az angol szektor támogatott civil szervezetei a House of Hope and Healing és a Serenity Renewal for Families. 

(Terrence Prendergast püspök a Serenity Renewal for Families képviselőjével október 18-án.)

(Terrence Prendergast püspök az Kelet-Közép Régió Francia Katolikus Iskolák Bizottságának képviselőivel a jótékonysági vacsorán.)

A résztvevők támogatásán kívül minden évben a helyi társadalom legkülönbözőbb szervezetei járulnak hozzá az eseményhez anyagi támogatással. Idén a szponzorok között voltak kanadai bankok, helyi ügyvédi irodák és könyvelők, szerzetesrendek és oktatási intézmények.

A St. Joseph’s Parish – amelyről e lap hasábjain már korábban is írtam és amely templom néhány éve egy kis helyi magyar közösségi csoport számára is találkozóhelyet biztosított – szintén képviselve volt. A munkatársokon és egyházközségi tagokon kívül mindig igyekszünk meghívni néhány önkéntest. Idén Dorothy-ra esett a sor. Dorothyban meglepően sok energia és lelkesedés él népkonyhánk iránt. Hétfőtől péntekig – kivétel nélkül – mindig nálunk önkénteskedik. Egész délelőtt szendvicseket készít (csaknem százat naponta), dobozokat hord ki-be a konyhából, az adományokat rendezi és mindenben segít. Ő az az önkéntes, aki szerényen, csendesen végzi munkáját. Elismerést nem vár, egyszerűen fontos számára, hogy egy közösséghez tartozhat és hogy segíthet.

(Baloldalon Brandon, a St. Joseph’s Parish menedzsere, középen Dorthy, jobboldalon e sorok szerzője, egyben a St. Joseph’s igazgatója – október 18-án.)

Az ottawai egyházmegyében 110 egyházközség létezik és a római katolikusok létszámát 394 ezerre becsülik. Az egyházmegyét 1847-ben hozták létre–húsz évvel megelőzve Kanada államalapítását.

10 hozzászólás

 • Teljesen más kultúra, mint ami kialakult Magyarországon.

 • DRIZARI megjegyzesere;

  Az amit a fel-evszazados nemzetkozi szocializmus ert el magyarorszagon.
  Az u.n. “emberilenyek ujja-teremetese”.

  A “re-making of mankind”, ha jol forditottam volna magyarra?

 • T.Bendegúz/8:27

  Szerintem Drizari az ezer-éves magyar katolicizmusra célzott, illetve ami abból úgymond . k i a l a k u l t . és összhatását tekintve minden, csak nem jótékony irányultságú…

  Ez a mai, magyari szekció a váltakozó ciklusai közül most éppen azt a retrográd szakaszát éli meg, melynek során az “Egyetemes Egyház” jelenleg tényleg krisztusi – azaz az Evangéliumban megfogalmazott – emberbaráti szeretet korunkhoz igazodó feladatait, az erre irányuló törekvéseit . v o n a k o d i k . teljesíteni. Sőt, sok kérdésben egyenesen visszautasítja azokat, s még Ferenc Pápa Őszentsége, annak szt.Ferenc nyomában járó lépéseit is, sokszor illetlen szavakkal, k á r o m o l j a…*
  ˙

  .

  ˙
  * A magyar püspökök pont úgy járnak el Őszentsége példamutatásával, mint annak idején az Egyház (III.Ince) szt.Ferenccel szemben tette. Előbb tagadták, majdmeg a halála után, egy afféle “pragmatikus szankció” keretében mégiscsak (IX.Gergely) szentté avatták, mert addigra már politikai hasznot reméltek a személyében és az ő alapította szerzetes rendben.
  A maiak a jelen szakaszban 😀 , éppen igyekeznek tagadni Ferenc Pápa tanait, illetve krisztusi gyakorlatát, de legalábbis úgy tenni, és nem tudomást venni azokról, mintha meg sem történnének, és minimum hülyének beállítani Őt, akárcsak anno, assisi Szent Ferenccel az itáliai atyák kezdetben tették…
  [ld.még: Franco Zefirelli filmje: Napfivér,Holdnővér]

 • Bendegúz!

  Nagyon téved, a mankind nem a maga szerint “emberi lényt” jelenti, hanem
  az > e m b e r i s é g e t <, és ez lényegi különbség.
  [németül: die Menscheit;]
  Bende! Régi magyar szólásmondás, hogy
  "aki nem tud arabusul, az ne beszéljen arabusul !"

  Ami viszont az egyes társadalmi rendek maga szerint állítólag emberellenes "termelékenységét" illeti, hát akkor a maga említette 50 évvel szemben:
  a . H o r t h y . é r a . 2 5 . éve sokkal termelékenyebb volt,
  amit már csak
  a . H i t l e r á j . 1 2 és 1/2 . é v e . rendszere múlhatott fölül.
  Megfigyelte az érdekes számtani sor összefüggéseit ? :
  12,5 x 2 = 25 és
  25 x 2 = 50

  Amit a maga Horthyjának a 25 éves ellenforradalmi [magyar-náci] rendszere alatt – abba mindent beszámítva 1-millió halottal, 1 elelki ronccsá vált nemzettel és egy romba dőlt országgal. Azon már bőven túltett, a maguk Kamerad-Hitlere [német-náci] rendszerének pontosan a fele idő alatt(!) sikerült már 40-millió halottal az egész világot hullaheggyé és romhalmazzá változtatni. Mi volt ehhez képest az az 50 év ? semmi.

  Viszont amúgy a romokból kitakarította országot, 100 ezer új lakás, iskolák, gyárak sokasága, és kultúrális központok, még közlekedés, metró építés, autópályák és hidak is épültek, s egy a világon mintaszerű nagyüzemi mezőgazdaság stb.stb.stb.
  …S mindezen kívül pezsgő irodalmi, zenei élet és végtelen művelődési, tanulási lehetőség sokasága állt a magyarok rendelkezésére a maga-említette 50 év alatt. 🙂

  Visszlát !

 • @Drizari
  Ja!
  Nekem ilyenkor mindig egy jobboldali, igen szép esemény lebeg a szemem előtt.

  Rendszerváltás után, amikor a volt Jugoszláviában éppen csúnyaságok dúltak, az MDF, meg a Magyarok Szövetsége – vagy mi a túró – jótékonysági bált rendezett a szerbiai magyarok megsegítésére.
  Csóri (a költő) volt a fővédnök. Amikor a bál után egy riporter megkérdezte tőle, mire fogják fordítani az önkéntes adományokból összejött bevételt, Csóri így válaszolt: “Sajnos a bál vesztességes volt…”

 • Brunszvik T. 4:58 kiegészitése:

  “Mi volt ehhez képest az az 50 év ?”
  Helyesen:

  Mi volt ezekhez képest . a z . a z t . k ö v e t ő . 50 év ?…

 • Igen, a mai magyar társadalom nem mentes a múltjától, a történelmétől. Szerintem ennek a folyamatnak tudható be, ami jelenleg történik Magyarországon.

  Egy valamin azonban csodálkozom. Woodstock és az Ifipark (Via, Csili, Kapás utca stb) közönsége ma 70 év körüliek, meg azok a sorkatonák is, akiket kényszerítettek a csehszlovákiai bevonulásra. Zömük hisz a regnálóknak, és hajlandó kezet csókolni egy nálánál 20-25 évvel fiatalabb férfinak. Tartásukat vesztették.

 • DRIZARI megjegyzesere;

  Az elmult 60-70 evek alatt az egyhazak, ertve a szervezett vallasok befolyasa az emberiseg tomegein igen minimumma valt.
  Legalabb is a “kereszteny vallasokke”.
  A szabad valas-gyakorlas eleve megszuntette az egyhazak hatalmait.
  Persze leteznek egyenek, meg ha nagyon kis szamokban is akik tartjak, vagy legalabb is buszken mutogatjak huseguket es kitartasaikat.

  Csupan a Muzulman vallas amelynek befolyasa a tomegeken renduletlen.
  De talan majd egy napon azok is felnonek.
  Ma Saud Arabiaban a nok nem csak hogy hajthatnak torvenyes jogaik alapjan, de az Uber, s mas egysegek csupan noket kivannak alkalmazni az arab orszagokban, mint Saud Arabiaban.
  Fog majd az terjedni, vagy csak eroszakos ellenzek lessz a kovetkezmenye???

 • Drizari 8:43

  Igen, ez így van, mert a “kamaszkori” romantikus szemlélet sokszor áll távol a valós világ mélyebb összefüggéseitől. Hajlamos csak a felszíni jelenségeket észrevenni és azokat abszolútizálni. A tartalmi szinteket inkább meghagyja az “öregeknek”, vesződjenek azokkal ők… Így, alapvetően ezzel a mentális hozzáállással rohannak bele a forradalmakba is, föl sem fogva e magatartás életveszélyes mivoltát. Ez az ami ezt a rétget sokszor hősökké avanzsálja, holott csak a bölcsesség hiányzik belőlük. És éppen ez a vakmerő “forradalmi hév” képes aztán a nagyobb tömegeket is magával rántani egy homályos holnapba…
  Amikor valki családot alapít, normális esetben lemond erről “bátor” attitűdről és belép életébe a felelős viselkedés hosszú korszaka.
  Bizony furcsa egy világ, a már nagypapakorú “beat” együttesek ötvenedik búcsú koncert divatja ugyanazokkal a mára nevetséges külsőségekkel, attribútumaikkal, mint amelyekkel tini-korukban “tiltakoztak” valami ellen, amit anno, még maguk se tudtak pontosan megfogalmazni, bár utólag ezt igyekeznek meg, vagy inkább belemagyarázni…
  Érdekes volt Woodstock idején, hogy ez a beates nemzedék a nyugati féltekén inkább számított baloldali, míg a keleti oldalon bizonyos értelemben jobboldali, vagy rendszerváltó irányzatnak. Pedig igazság szerint ez egy, a korcsoporthoz fűződő, sodró lendületű >nonkonformista< áramlat "ütközött meg" mindkét világ-pólus konzervatívnak számító – felnőtt – hatalmasaival és azok viselt dolgaival, benne politikai felhangokkal is.
  (ld: Hair és Eper és vér stb…)

  Üdv!

 • BrunszvikTeri
  2017 október 21
  4:58 de.
  Az emlitett 5O ev alatt, mi is volt?
  Sok kivegzes peldaul, a volt , kommunista miniszterelnok akasztasa is, tobbekkozott.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.