A magyar ellenzék egy szégyen — Ők tartják hatalomban a Fideszt

2017 október 21 8:35 de.73 hozzászólás

A magyar politika oligarchikus (kevesek által uralt), nagyfokú hatalmi koncentrációja nemcsak azt jelenti, hogy a demokrácia vastagon manipulált (a választási rendszerrel, a propagandával, az ún. konzultációkkal, egzisztenciális fenyegetéssel), hanem azt is, hogy nagyon keveseknek van beleszólásuk abba is, hogy hogyan lehetne leváltani a kormányt. Ez a kevés gyakorlatilag a 25 ellenzéki pártvezető: pártelnökök és kulcsemberek.

Mostanra nemcsak az világos, hogy a Fidesz híveinek száma a választásra jogosultak 25 és 30%-a között stabilizálódott, tehát alapos kisebbségben van (ezt eddig is tudtuk); hogy a miniszterelnök személye iránt szimpatizálók is messze kisebbségben vannak; hogy a pártok és a pártpolitika iránti bizalom elenyésző; de az is kiderült, hogy az ún. nemzeti konzultációk sorozatban bukások (ha sikernek hazudja is őket a mindent ellepő állami propaganda), a kormány fő témái rendre hazugságok (államcsőd, nyugdíjvédelem, rezsiharc, legalább félig az a migráció-áradat, és a Soros-terv sem Sorosé), és nemcsak hazugságok, hanem az évek múlásával már a kormánypárti szavazók sem hiszik el őket, sőt pontosan tudják, hogy a Fidesz lop, csal és többnyire hazudik. Sőt még valami kiderült az évek során: a magyarok — mivel nem érdeklik őket az ideológiák, főleg nem a pártprogramok finomságai, viszont a legtöbben kormányváltást szeretnének –, a baloldaltól csak egyet várnak: mutasson erőt, bármilyen összeállításban. Ha nem teszik, szavazók százezrei maradnak otthon, vagy egy részük átszavaz a Jobbikra.

Közben az ország lemarad minden tekintetben az európai versenytársaitól, tehát a kormányzás reálisan is kudarc — ha egyáltalán kormányzásnak lehet nevezni, ami itt folyik. Ennek ellenére, csodák csodája, a kormány nagy optimizmussal nézhet a 2018-as választások elébe, a mai tudásunk szerint elenyésző esély van a kormányváltásra. Miért?

Mert az a 25 ember, akin az ellenzék sikere múlik, nem akar — vagy csak egy kisebbségük akar — győzni. Nem válasz erre, hogy a nyolc párt nyolcfélét akar, és a demokrácia lényege, hogy hagyjuk ezeket a saját útjukat járni meg egyébként is konteó. A helyzet az, hogy a baloldali ellenzék pártjai annyira gyengék és annyira értéktelenek — kevésbé harciasan fogalmazva annyira nincs közöttük lényegi különbség, ami a közjóhoz való jelenlegi vagy posszibilis hozzájárulásukat illeti: nem arról van tehát szó, hogy az ürüléket kéne összeházasítani az arannyal, ami ellen az utóbbi joggal tiltakozhatna –, hogy komolyan semmi okuk nem lenne nem összefogni egymással akármilyen permutációban. Az MSZP nem rosszabb annyival, mint a Momentum, a DK, mint az LMP — további bármelyik összehasonlításával folytathatnám –, hogy előkelő idegenként lenne okuk a másikkal viselkedni. Ellenkezőleg: mi, állampolgárok, semmitől sem esnénk el, ha bármelyikük kiesne a kalapból. Egyik vagy a másik választása és a többivel szembeni szavazói hiszti csak a szokásos magyar inkompetencia politikai identitásokban való kifejeződése. Ha meg egyenként nem tudják elmagyarázni a választóiknak, hogy egy ilyen választási listától nem kell félteni egyikük integritását sem, hát akkor… nincsenek éppen bizalmi viszonyban a választóikkal, tehát éppen ezért sem érdemes ódzkodni.

Egy különbség van közöttük, pontosabban egyetlen törésvonal — a 25-30 emberen belül azok között, akiket fog a Fidesz és akiket nem. Nem tudom, kit igen, kit nem. De jó néhányat igen. Ha nem ez lenne a helyzet, már rég érvényesült volna valamilyen racionalitás a befutó helyek elosztásában, mert ugyan ki hiheti, hogy a Momentum több helyre fog szert tenni külön, mint tenné egy közös listán, a DK jobban fog teljesíteni egyedül, mint az egész részeként stb? Az meg, ugye, kizárt, hogy adott számú szavazat esetén mindenki jobban teljesítsen egyedül, mint az összes együtt. Egyetlen reményük lehetne, hogy külön indulva több szavazót fognak aktivizálni, de ennek éppenséggel az ellenkezője várható. Arra a jogosnak tűnő felvetésre, hogy „de hát ezek különböző pártok, ne próbáljunk belőlük közös ellenzéket faragni”, az tudom mondani, hogy ez sajnos tévedés, amit maga a választási rendszer cáfol. Itt egy vastagon többségi típusú választási rendszer van, kb. a britéhez mérhető hatáslogikával, amelyben — jobb híján — az ellenzéknek egységesen kell tudni fellépni. (Azt már megtudtuk, hogy a választási rendszer megváltoztatását nem akarják keresztülvinni, a polgári engedetlenségtől visszavonultak.)

Ha kapna a két-három mikropárt 2-2 helyet, ugyan ki mondja meg, hogy ez nem érné meg a nagyoknak az egység felmutatásáért cserébe? Ha a DK kapna 12 helyet és az MSZP 16-ot. ugyan ki mondhatná meg, hogy egyedül többre vinnék? (Ráadásul — lásd feljebb — együtt cselekedve több szavazót tudnak elvinni az urnákhoz, tehát bőven beleférne nekik jótékonykodni egymással vagy a másik javára tévedni.) És ha ilyen bizonytalan a jövőjük, nem érné meg rögzíteni a téteket és eredménymegosztást előre? Ugyanez az egyéni helyekre is áll. És pontosan az, hogy a logikus, mindenkinek kedvező megoldást nem hajlandók összehozni, ad okot a bizalmatlanságra azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán akarnak — mindannyian akarnak — győzni. Én nem örülnék a baloldali győzelemnek, mert a kormányzóképességüket nem tartom semmire. Annak viszont nagyon örülnék, ha befejeződne a hazudozás és létrejönne egy nemzeti érdekű, magabiztos ellenzék, amely a Fideszt kellő súllyal és integritással tudná kontrollálni 2018-tól. Mert ez így nulla, ez így szégyen, a választók átverése. Rossz vicc, hogy egyáltalán még foglalkozni kell ezzel. Ennél az összefogdosósnál nincs hálatlanabb publicisztikai téma, az ember hovatovább lejáratja magát, ha billentyűre tűzi.

Béndek Péter

***

Béndek Péter politikai filozófus, korábban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója. Elsősorban konzervatív szemszögből szemléli a magyar politikát. Blogja itt olvasható.

73 hozzászólás

  • Na végre, hogy valaki tömören és érthetően megfogalmazta:

    „Itt egy vastagon többségi típusú választási rendszer van, kb. a britéhez mérhető hatáslogikával, amelyben — jobb híján — az ellenzéknek egységesen kell tudni fellépni.

    De a Fidesz számíthat a Turáni átokra, hiába tartják úgy, hogy ez csak urban legend.

  • Ma a nemzetkozi politikai esetek az hogy a vilag a politikailag a „jobbra fordul”.
    Az az nemzet after nemzet szavazoik minden valasztasok eseten a jobb-oldalit valassza.

    Az tortent Austriaban, de meg nemetben is a jobb-oldal erosodott. Holnap lessz Cseh orszagban a szavazas, s tisztan latszik hogy a Cseheknek is eleguk volt ebbol bal-lib maszlagokbol.
    Lathatoan az lessz magyarorszag esete is.

    S miert valasztottak az Angolok ki-ugrani az EU-bol?

    Nem is emlitve az amerikai valasztasok eredemenyet tavaly Novemberben.

    A bal csak sirankozni kepes igen hangosan.
    De mikor fognanak felebredni, hogy az ok idejuk lejart.
    Az eroszak, kegywetlensegbol elege volt a nemzeteknek.
    S ma nem letazik semmi modern otleteik ami igerne valami jobbat, ujabbat mint a „vissza a multba” politikat.

    Gyalazasok, atkozasok, hazugsagok nem mukodik amikor a szavazoknak lehetoseguk van donteni szabadon hogy mit ohajtanak.
    Ki az egyedulli akik nem kepesek sem hajlandok azt belatni. Csupan azok akik a multbol jonnek es ma is a gondolkodasaik a multban ragadtak.

    A mult, elmult orokke !

  • A cikk minden szavával egyetértek, és az hogy ez egy elismert jobboldali filózófus tollából jön, még ütősebb. Mostmár csak az a kérdés, hogy és mi következik ebből?

  • Dienes Erzsébet

    Nagyon el vannak tévedve, még a tudós urak is! Mi, akik személyesen éltük át a rendszerváltásnak nevezett tőkeváltást egészen másképp látjuk a dolgot.

    Ha érdekelné a lapot, el is mondanám, de Tudós Göllner András mosónői ezen a fórumon korán halnak.

  • Robert Morrison

    Nagyon érdekes elmefuttatás.

    Mint minden „tudóskodásnak” ennek is megvan az a hiányossága, hogy elfelejtette megkérdezni az utca emberét. Mert lehetnek egyetemi professzorok akik hirdetik az igét de az utca embere már ugyanúgy nem ad a szavukra, mint ahogy a médiát is les….k!

    A baloldali ellenzéket néhány átok sújtja melyeken nem tudnak urrá lenni, ezért akár tetszik akár nem a cikk címe a való igazságot tükrözi.

    Gyurcsány Fletó jelenléte a politika szinpadán mindent megakadályoz. Együttműködést elképzelni is nehéz a DK-val, mert Ő akar a karmester lenni, szavazatok növelését álmodni sem szabad, mert bohócra senki nem akar szavazni és eszmei vonzást a legnaivabb ember sem várhat, mert amiben Ő hisz abban a magyar szavazók már régen nem hisznek.

    Migrációs kérdés, melytől az ország lakosságának túlnyomó része hidegrázást kap, de a baloldal ezt nem akarja tudomásul venni. Mekkora idiótának kell lenni ahhoz, hogy valaki azokra a szavazatokra számítson mely a szavazók érdekei ellen menő politikusokra kellene leadni?

    Személyi ellentétek kérdését nem a választásokhoz vezető felfutási szakaszban kell elrendezni. Nem fog olyan párt sikeresen szerepelni, mely a saját berkein belül nem tud urrá lenni a kicsinyes torzsalkodáson.

    És a karizma … kit tud az “ellenzék” szembeállítani azzal a vezetővel, aki népszerűségét (akár tetszik egyeseknek akár nem) a nemzetközi porondon tanusított erőteljes fellépésével szerezte meg?

    Majd meglátjuk 2018 tavaszán mit dönt a népi bölcsesség! Mert lehet itt okoskodni, de a szavazóknak mindíg igazuk van még akkor is ha a végeredménytől egyesek “hányingert” kapnak.

  • Mi van ???
    Az ellenzék – amelyik ” béna, impotens, ütődött, gyengeelméjű stb.” tarja életben a Fideszt ???
    Tanár Úr ! Értem értem, csak föl nem foghatom, miről is ír ?
    Csaxólok : nem sikerült lepleznie az olcsó propaganda szöveget.
    Szervusztok, jó napot !

  • Kalocsai Miklós

    .” Rossz vicc, hogy egyáltalán még foglalkozni kell ezzel. Ennél az összefogdosósnál nincs hálatlanabb publicisztikai téma, az ember hovatovább lejáratja magát, ha billentyűre tűzi.”

    Megtörtént. Aki csak ennyit képes kisajtolni magából, csak ennyit ért meg a magyarországi helyzetből, az tényleg lejáratja magát!

  • Tisztelt Béndek Tanár Úr !
    Én egy, egyszerű mezitlábas, diák vagyok, a kanadai és a magyar oktatás ügy jóvoltából jelenleg Kanadában.
    Önnek, is csak azt tudom mondani, mint blogger társunknak, Göllner tanár úrnak, hogy egy tyúkólat sem bíznék rá nem egy politológiai, vagy filozófia tankört..
    A csacsiságok, amiket írásban elkövetett, itt Kanadában, ahol az oktatás szerényebb minőségű, mint, akár otthon, sikítófrászt váltanának ki még a legszánalmasabb oktatóból is.
    A lopás, csalás, gyanú, hála, irigység, stb. Nem politikai kategóriák… Nem az ellenzék tartja hatalomban, a jelenleg kormanyzókat, hanem forditva, az adófizetők pénzén a kormány pártok, tartják el az ellenzéket..Jelenleg kis hazánkban több mint 200 bejegyzett párt van, mind ellenzéki, és nyerni szeretne…
    Még annyit, hogy a politizálás, akkor haszontalan ha fanyalgunk, de akkor hasznos ha valamit, vagy valakit támogatunk.. pl. a jelenlegi miniszterelnök kihvóját…

  • A fikakultúra itt is megjelent. De nem muszáj kommenteket olvasni, csak a szerkesztőnek.

  • Christopher Adam

    Slapaj írja:

    „Nem az ellenzék tartja hatalomban, a jelenleg kormanyzókat, hanem forditva, az adófizetők pénzén a kormány pártok, tartják el az ellenzéket..Jelenleg kis hazánkban több mint 200 bejegyzett párt van, mind ellenzéki, és nyerni szeretne…”

    Ha egy pártállamról vagy állampártól ír Slapaj, akkor esetleg igaza van: ebben az esetben a kormánypárt tartja el az álellenzéki pártokat, már amennyiben engedi, hogy ilyenek valamilyen formában működjenek. De parlamenti demokráciában határozottan nem a kormánypárt jóságos támogatása vagy kegyelme miatt létezhetnek ellenzéki pártok, hanem azért mert az állam az éppen regnáló párttól függetlenül is létezik és vannak olyan fékek és egyensúlyok, amelyek a többpárti rendszert biztosítják.

  • Epilógus!
    A jószándékú Béndek Péter is csinált egy pártot pár éve, PKP-nak nevezte el, s most bedobta a törölközőt. Ő is egyike volt annak az (általa említett) 30 politikusnak,akik helyezkednek,- de még mindig maradt így is huszonkilenc… A FIDESZ-Kormánnyal szemben álló polgári tömörülésként definiálta a pártját. Sok blogot írt, és kevés pénzt kapott. Nem(!) örülne a baloldal győzelmének, csak nagyobb kontrollt szeretne a következő években… Persze az sem hangzott volna rosszul, ha a 4-es METRÓ 180 milliárdját is bevette volna az elképzelései közé.
    Fiuk, annyi zseni van itt közöttünk, kommentelők között, talán még nem késő: csak tudna valaki egy épkézláb tömörülést összehozni !

  • Soha semmi baj nem származik abból, ha egy okos hülyéskedik, de abból nagy bajok származhatnak, ha egy hülye elkezd okoskodni. Slapaj magabiztosan okoskodik.

  • Christopher Adam

    Drizari,

    Akkor van igazán nagy baj, ha Slapaj itt hangoztatott felfogása a többpárti demokrácia működéséről jellemző lenne az ő generációjára. Bízom benne, hogy nem így van. Ha igen, akkor tényleg kialakulhat a pártállam, slapajék pedig észre sem veszik.

  • béndek okoska indulj és verd meg orbánt

  • Orsós Elemér

    Robert Morrison
    2017 október 21
    10:41 de.

    Ez jó kis szentencia volt, de egy-két dolgot kiegészítenék:

    „A baloldali ellenzéket néhány átok sújtja melyeken nem tudnak urrá lenni, ezért akár tetszik akár nem a cikk címe a való igazságot tükrözi.”

    Az nem átok, hanem a balfaszságuk tanulsága!

    „Gyurcsány Fletó jelenléte a politika szinpadán mindent megakadályoz.”

    Bizony, mert hatalmas erőt kapott attól, hogy az igazságbeszéde után nem rakták egy hónapon belül lapátra, sőt hagyták, hogy az ellenzék ebből levonja és kihasználja pártjáról a tanulságot!

    „Mekkora idiótának kell lenni ahhoz, hogy valaki azokra a szavazatokra számítson mely a szavazók érdekei ellen menő politikusokra kellene leadni?”

    Nagyon nagynak!

    „Majd meglátjuk 2018 tavaszán mit dönt a népi bölcsesség!”

    Vagy a „magyar tavaszra” kényszerülő „demokratikus” ellenzék, akinek jelen állás szerint csak az kedvezne és a külső kibicek is adják a jó lapokat hozzá!

  • Nos,csak átfutottam a cikket:
    A magyar ellenzék valóban egy nagy szégyen…ezt ők is tudják és élvezik is az előnyeit…..ez nagyon igaz!
    Ezzel szemben a Fideszt nem ők,hanem az emberek többsége tartja hatalmon és nem véletlenül,az elért eredmények,a gazdasági helyzet és az emberek életszínvonalának emelkedése,biztonságuk megőrzése miatt!!!
    Én egyáltalán nem izgulok amiatt,hogy a közeljövőben ebben változás történne!

  • Amúgy a szerző,akkor is ha jobboldali,bizony nagyon téved,ugyanis
    az eredmények,juttatások igazak,tények!!!!
    Ja,hogy a szétforgácsolódott ellenzéki törpepártok közül,többen
    be sem jutnak a parlamentbe (és aki be is jut nagyon alacsony %-kal…)arról csakis ők tehetnek
    Egyébként a népszerűségi mutatók által jelzett %-okban is nagy a tévedés(minden közvéleménykutató szerint!!!)akár az összes népesség,akár a biztos szavazók körében!!!!
    Hát ez van!

  • Chris, a Földes-féle hazug cikk után most sikerült egy másikat is beválogatnod a honlapra. Béndek úr egy hazugsággal indít, aztán arra felhúz egy gondolatmenetet, nem tudtam, hogy ez a nívó egyetemi oktatók körében.
    Ezt írja: „.. a Fidesz híveinek száma a választásra jogosultak 25 és 30%-a között stabilizálódott, tehát alapos kisebbségben van..” H a z u g s á g!!
    http://www.zaveczresearch.hu/nott-fidesz-tabora-kis-valtozasok-az-ellenzeki-oldalon/
    ……
    Tehát a Fidesz 45%-on áll, őt követi a Jobbik 19%-al, tehát akik elvetik a ballibek bármilyen hatalomba jutását, az 64%.
    Ha idevesszük az igen korrektül politizáló LMP 6%-át is, az már 70%.
    A maradék, az Mszp -ről leforgácsolódott törmelékpártok, és egyéb kalandorok által gründolt bizniszpártok lenne a kormányváltó többség?
    Tudomásul kell venni, hogy az evolúció hat a politikában is, a régi balos szerveződések kihalásával megszülethet egy új formáció.

  • Christopher Adam

    Charlie, összekevered a „pártot választó biztos szavazókat” a szavazásra jogosultakkal. A szerzõ az utóbbira utal. Ebben a körben a Fidesz 25-30 százalékon áll.

  • Hiller István mondta: A határkerítés rossz, nem szeretjük de mondjon valaki jobbat.

    Így van ez a NER-rel is: Nem szeretik a választó polgárok, de tessék jobbat (hihetőbb programot) ajánlani nekik.

  • Megfigyelhető a magabiztos okoskodóknál az a jelenség is, hogy amikor valaki rámutat a tévedésükre, még véletlenül se eresztenek meg egy „Ja, bocs” kommentet.

    A legutóbbi – 2017. okt. 20. – Nemzeti Választási Iroda jelzése szerint az országgyűlési választásra és népszavazásra a jogosultak száma 8254334 fő volt. Ennek 30 százaléka 2 476 300 fő, aminek jövőre nagyon örülne a Fidesz, mert legutóbb (2014) mindösszesen 2 264 780 voksot kaptak, vagyis 200 ezerrel kevesebbet.

  • Chris, most viccelsz?
    Általánosan hatvan százalék szavaz a választásokon, a maradék nem foglal állást, tehát nem lehet azt mondani, hogy ellenzékiek vagy kormánypártiak lennének. Ócska hazudozó, aki ezzel házal. Ha a baloldal összes pártjának támogatottságát összeadjuk a szavazásra jogosultak körében, akkor 25% jön ki. Én se hazudom azt, hogy akkor a nép 75%-a nem akar kormányváltást.
    A biztos pártválasztók döntik el az ország sorsát, így minden fent felsorolt százalék és abból levont következtetésem igaz.

  • Nagy kíváncsisággal olvastam a cikket, noha mindjárt ellenérzéssel indultam: Vajon miért keresünk bűnbakot már megint?

    Rendszerváltáskor 1990-ben két pártnak volt 1 millió feletti választója, és volt 3-4 párt 400ezer körül. Ehhez még volt vagy 15 párt párezer szavazóval. De akkor a választási rendszert a kerekasztal eléggé gondosan alkotta meg, úgyhogy azért az eredmény nem volt irreális.

    Viszont attól kezdve két folyamat volt jellemző, az egyik, hogy a kispártokat beolvasztották a jobboldalba, másik, hogy a baloldalnak nagyon rossz imázsa lett, erőteljes komcsizás, libsizés, liberálbolsizás – persze, mert a jobboldal be volt szarva, hogy ezek győznek. Aztán Miviktorunk 2002-es bukása után megindult a duma-pokol.

    És még a jobboldal beszél arról, hogy „ezek”… Pláne, hogy Miviktorunk be is biztosította magát a választási rendszer módosításával.

    Bocsánat, de milyen alapon jártatják ezek után a szájukat széthúzásról a tisztelt jobboldali kommentelők? Amikor a hülyítés szeretett pártjuk és kormányuk kezében van?

  • Drizari, igazad van, de egy egyetemi oktatótól nem szabad ilyet elvárni.

  • charlie!

    Jól szóltál hozzá,csak vannak akik nem értik,vagy nem akarják….!

  • Egyébként a magyar ellenzéknek ha lenne cseppnyi esze elhatárolódna a narkós,fütyülős Juhásztól,vagy a bírósági ügyekkel terhelt bunkó,jellemtelen Gulyás Mártontól,akik tavaly
    is fütyültek október 23-án a himnusz alatt(amit Orbánnak szántak,de ugye az ünneplők kaptak….
    ?
    Még a közismerten nem hazafi Gyurcsány párt „Nyugati Szél” című
    oldala is elítélte őket,ami azért nem semmi,sőt jóval több annál
    amit Gyurcsány 10 évvel ezelőtt elkövetett azzal,hogy éppen ő akart
    megemlékezni az Operában(Apró Antal családi örökségével….)
    56-ról!
    Na az őszödi beszéd meg ez tényleg kiverte az emberek többségében a biztosítékot és joggal,kezdődött a jogos lázadás,majd az aljas megtorlás,rendőri beavatkozás,brutalitás!!!
    Remélhetőleg idén végre kussol az ellenzék?és nem zavarja meg a megemlékezést!Újabb szégyen lenne nekik…..!
    Szerencsére a rendvédelmi szervek felkészültek!

  • Azt írja a szerző:

    „az is kiderült, hogy az ún. nemzeti konzultációk sorozatban bukások (ha sikernek hazudja is őket a mindent ellepő állami propaganda), a kormány fő témái rendre hazugságok (államcsőd, nyugdíjvédelem, rezsiharc, legalább félig az a migráció-áradat, és a Soros-terv sem Sorosé), és nemcsak hazugságok, hanem az évek múlásával már a kormánypárti szavazók sem hiszik el őket, sőt pontosan tudják, hogy a Fidesz lop, csal és többnyire hazudik.”

    Meg ezt is:
    „Én nem örülnék a baloldali győzelemnek, mert a kormányzóképességüket nem tartom semmire. Annak viszont nagyon örülnék, ha befejeződne a hazudozás és létrejönne egy nemzeti érdekű, magabiztos ellenzék, amely a Fideszt kellő súllyal és integritással tudná KONTROLLÁLNI 2018-tól.”

    Magyarul: a fidesz azért hazudozik, azért látszatkormányoz (szegény feje, mit is tehetne mást?), mert az ellenzék széthúz, és nem tudja KONTROLLÁLNI őket. Bezzeg, ha összefognának, kapnának néhány helyet a parlamentben, a fidesz mindjárt összekapná magát, és jól kormányozna. Ergo: mindennek, MÉG A FIDESZ HITVÁNYSÁGÁNAK IS a baloldali ellenzék az oka…

    Hát, elég jópofa eredmény, nem igaz? Én úgy, de úgy megsajnáltam szegény Viktort, hogy ilyen szar ellenzéke van, és ezért nem tud rendesen kormányozni… 😀

  • Helyesbítés:

    Elírtam „nyugati szél” helyett „nyugati fényt” akartam írni,de
    talán nem is ez a lényeg….hanem az,hogy a jelenlegi ellenzék,a múltjával és jelenével legalább 20 évre elásta magát,a többség örömére!
    Se ész,se tisztesség,se a magyar hősök tisztelete,ugyanis aki a lengyel(az is elhangzott az itt ünneplő szolidáris lengyelek miatt) és a magyar himnusz alatt fütyül,az nem ember…..!!

  • T.C.Adam!
    Természetesen, az adófizetők pénzén, az ellenzék támogatása, az mindenkori állam ill. az országgyűlês kötelessége….a kormányzat demokratikus támogatásával…
    Igen, a parlamenti többség is felelős, hogy az egypárti dominancia ne alakuljon ki!
    De, a teljeskorű tamogatás ellenére sem akarja vállalni senki az ellenzéki szerepet, mert nem alkalmas rá… mert, nyerni akar vagy semmit…pl. Botka, megfutamodása, Vona gyávasági mutatványai, stb. – Mindenki főnök akar lenni, ellenzékbe lenni derogál…
    Aki nem megy el szavazni, az jó szívvel, rábízza a döntést azokra, aki veszik a fáradtságot, és élnek jogaikkal…

  • Szeretnem tudni hogy a cikk irok es a hozza szolok itt elnek e Canadaban,hisz ez a lap neve is ezt mondja,ha igen honnan tudjak mi a jo a Magyaroknak,ha nem miert irnak egy Canadai lapba.

  • Ahhoz kepwest, hogy a Béndek Péter politikai filozófus, es allitolag jobboldali, o is eleg jol tud ures szolamokat puffogtatni.
    A FIDESZ „kritikaja” ugyanis teljesen semmitmondo, ami tkp. azt jelenti, hogy hazudik. Kiveve abban, hogy a FIDESZ vezetoi is korruptak, ugyanugy, ahogy a tobbi is.

    Tehat az egesz cikk egy „itt a semmi fogd meg jol” propaganda.

    Ha viszont valoban jobboldali a Peter baratunk, erdekelne, hogy mitol akadt ki? Nem kapott a mocsingokbol?

  • Robert Morrison

    Agnes Gartner 2017 október 21 6:36 du.

    ”Szeretnem tudni hogy a cikk irok es a hozza szolok itt elnek e Canadaban,hisz ez a lap neve is ezt mondja,ha igen honnan tudjak mi a jo a Magyaroknak,ha nem miert irnak egy Canadai lapba2

    Kezdeném azzal, hogy ha magyar nyelvű blogban akarsz kommunikálni akkor egyrészt a magyar ÁBC betüit sziveskedj használni (nincs mentség, hogy Neked angol klaviatúrád van, mert itt megtanulhatod hogy lehet átváltani magyarra:
    https://www.facebook.com/robimorri/posts/10212272155593389 ),
    másrészt a magyar nyelv szabályai szerint Kanadában is élünk meg Magyarországon is.

    Az viszont egy jó kérdés, hogy honnan tudjuk mi jó a magyaroknak hát onnan, hogy mint magyarok tudjuk vagy legalábbis azt hisszük, hogy tudjuk, és ezért irunk ide.

    Remélem most már érted? :)

  • Ágnesnek folytatás: Vannak Magyarországról, vagyunk kétlakiak, de van olyan is, aki bár itt él, annyira mélyen követi az otthoni helyzetet, hogy semmivel nem marad el az otthoniaktól – azért ezek haza is járnak. Aztán van Figyelő, Miklos és Bendegúz, akik Kanadában élnek, de abszolút fingjuk sincs, hogy mi történik otthon, csak ezt ostobaságuk miatt nem tudják. Ja és ezek szerint szegény Slapaj is idetartozik..

  • IDÉZET::::
    …….”””””az éppen regnáló párttól függetlenül is létezik és vannak olyan fékek és egyensúlyok, amelyek a többpárti rendszert biztosítják”””””……
    Ezek a fékek és egyensúlyok magyarországi magyar szemével nem másak jelen pillanatban,mint azt követelni és megvalósítani,amit a balliberális és egyéb korábban hatalomban lévők által évtizedeken keresztül kialakított és bebetonozott törvények,nem törvények,mindazok az írásban ,szellemi életben megfogalmazottak visszaállítását követeli és akarja megvalósítani—-mely tulajdonképpen őket hatalomban tartotta és távol tartott minden más gondolkodást a hatalomtól így az összes jobboldali formációkat.!Ez pont olyan ,mint a mai nyugatejrópai gondolkodás által ejrópainak kikiáltottakat akarja megvalósítani és követelni mindenkitől.! De ezek sem másak , mint a balliberális gondolkodás–legalábbis politikusi,elméleti embereké– magas szintre emelt gondolatai,mely teljesen kisöpörte a hagyományos ejrópai gondolkodást az ejrópai politika színpadáról.De ez a gondolkodás képes befogadni a soros féle gondolkodást,melyet szervezetei valósítanak meg és hangoztatnak,de a háttérből rendkívül sok létrehozója,szervezője van ennek,csak éppen soros van előtérben( ezek a korábban bebetonozott gondolatok).
    NO ! Ez a fajta gondolkodás az amelyik az amerikai elnököt meg akarja dönteni,hülyének akarja nyilvánítani,mert ez nem tud elképzelni más gondolkodást,mint az övé!
    No de akkor mi van a „demokráciával”, a „demokratikus” választásokkal.??? Az csak akkor igaz ha a „baloldal” nyer??? A többi esetben nem??? Ha nem ők nyernek akkor a másik lop csal?stb.stb.stb.
    Ne felejtsék el azok akik a zorbánt piszkálják :
    1., A választási rendszer a szovjet hatalom magyarországi jelenléte alatt született meg !!!Az Mszp még jelentős erővel bírt! Mondhatnánk MSZMP-nek is.
    2., E törvények alapján nyert zorbán!A magyarok szavaztak így!A küzdő téren a baloldal is ott volt!!!( Vagy talán soros segítette a zorbánt?)
    3., A zorbánt rájött,hogy alapjaiban kell megváltoztatni mindent,hogy lehetőleg ne jusson hatalomhoz a „hibás baloldal”. Ha ezt nem teszi akkor az évtizedeken keresztül bebetonozott baloldali elmélet és „törvények” fogják uralni és megkötni kezét!
    No ezek fájnak a másik oldalnak,mert kivették a lábuk alól a „politikai talajt” és ezt nehezen viselik.
    Ez nem más mint az hogy ők akarnak hatalomban lenni.
    Mindettől függetlenül többpártrendszer van Magyarországon!
    Emlékeztek : az MSZP jogelődje idején minden párt el lett hallgattatva!A „nyugat” ezt elfogadta!!
    Vajon mennyivel kevesebb ” elfojtás” „parton kívülre szorítás” volt a baloldali pártok idejében???
    A fékek ,egyensúlyok mindig úgy működtek,hogy csak a baloldal lehetett hatalmon!!! Ezért jó ezt visszakövetelni.
    Szerintem !!! üdvözletével.

  • Jelzem, hogy a blog.hu-n erre a dolgozatra több mint 10 ezerszer kattintottak rá, és a kommentek száma közelít a 150-hez. No persze, ott is a félig informáltak (finoman fogalmaztam, ugye?:-D) támadják és próbálják szétszedni a cikket, sikertelenül.

    Arra azért kíváncsi lennék, vajon az ellenzéki vezérek közül kiket „fog” a Fidesz? Kik a kollaboránsok? 😀

  • T.Bánfi!
    Mikor Kanadába készülődtem, sok tanácsot, kaptam…pl.
    – Óvakodjak, a disszidensektől, mert akinek otthon félre sikerült az élete az itt is lúzer…
    – Akit, az USA nem fogad be, itt húzzák meg magukat, tőlük csak rossz tanácsot kaphatok….
    – Aki, elfelejtette, hogy honnan jött, az más aljasságra is képes… stb.stb.
    A saját tapasztalatom, hogy sok magyar, és szállásadóim révén sok zsidó családot megismertem, de nem politizálnak…
    Semmi pénzért nem égetnék magukat, névvel, fotóval egy blogon…

  • „Mert az a 25 ember, akin az ellenzék sikere múlik, nem akar — vagy csak egy kisebbségük akar — győzni. Nem válasz erre, hogy a nyolc párt nyolcfélét akar, és a demokrácia lényege, hogy hagyjuk ezeket a saját útjukat járni meg egyébként is konteó.” Szóval T. Szerző szerint az összefogás lenne az egyetlen lehetőség, ahogy ezt a későbbiekben részletezi. Sőt föltételezi, hogy az együttes föllépés azért nem sikerül, mert a kormányerő bizonyos ellenzéki személyeket „fog” – ami gyalázatos sugalmazás.
    Aztán meg: „Ennél az összefogdosósnál nincs hálatlanabb publicisztikai téma, az ember hovatovább lejáratja magát, ha billentyűre tűzi.”
    Akkor most mi a baj? Hogy különböző pártokról van szó, vagy az „összefogdosódás”? Logikát nem tanítanak a filozófusoknak?

  • nem erdekel nem fogom megvaltoztatni az irasomat mindenki megerti .inkabb kilepek a lapbol

  • Nem várok aktuális bejegyzés megszületésére, itt teszem közzé a Schmidt Mária és Szanyi Tibor mentes 1956-ra történő visszaemlékezést képekben és filmekben a Magyar Október jóvoltából, egy térkép formájában.

    Használata egyszerű : a térkép nagyítása az egér görgetőjével. A magyarországi térképen elsősorban Budapest, és észak-nyugat magyarországi archív felvételeket lehet látni úgy, hogy a kis fekete táblácskákra kattintunk.

    Azoknak lesz elsősorban élmény, akik valamelyik helyszínen megfordultak, mondjuk a Sztálin-szobornál, vagy a Köztársaság téren.

    Jó böngészést:

    http://www.magyaroktober.hu/terkep#

  • Robert Morrison

    Agnes Gartner 2017 október 22 9:43 de.

    „nem erdekel nem fogom megvaltoztatni az irasomat mindenki megerti .inkabb kilepek a lapbol”
    Nagyon fognak hiányozni a zagyva ékezet nélküli szavaid. Te is azok közé tartozol akik elvárják a másiktól, hogy tegyen erőfeszítéseket a helytelen írás megértésére ahelyett hogy Te tennél egy cseppet azért, hogy érthetően és tisztán írj. Nem vagy egyedül, mások is vannak akik azt hiszik, hogy joguk van elcseszni a Magyar nyelvet. Hát tévedsz a többivel együtt.

  • Október 23-án nagy ellenzéki megmozdulás lesz az Orbán kormány ellen – hazudta hetek óta a baloldali média.
    Közben kiderült, hogy az áhított résztvevők lemondták a megjelenést, érzékelve a teljes érdektelenséget, most meg ráfogják az időjárásra a piros betlit, mert „lehet hogy esni fog az eső”.
    És ezek akarnak bárkit elzavarni? Ez a „kormányváltó többség”?
    ……
    http://nepszava.hu/cikk/1143762-oktober-23—lemondtak-az-ellenzeki-tuntetest

  • AGNES GARTNER soraira;

    Kerjuk NE lpejen ki, csak irja meglatasait allandoan.

    Bob Morrisonnak a pontok es vesszok a maganhangzok felett
    a buzijai !

    Maskulomben kepes jozan meglatasokat irni, de amikor orvossagat elfelejti venni azt mindeg ismetelten irogatja meg naponta is.
    Morrison a diktatura termeke, szeret parancsokat osztogatni itten.
    Kerem NE vegye Morrison ragalmait figyelembe !

    Orulok ,hogy megirta neki, hogy NEM FOGJA sorait pontokkal es vesszokkel irni !

  • Robert Morrison

    Bendeguz79 2017 október 22 1:00 du.

    Bendikém!

    Idéznék Tőled egy megállapítást, természetesen helyes ékezetes betűkkel kicserélem a Te zagyvaságodat, melyben én is megállapítom, hogy “kepes jozan meglatasokat irni,” csak helyesen képtelen írni, mert nem akar.

    Abban is majdnem igazad van hogy “Morrison a diktatura termeke,” csak éppenséggel tévedsz. Igaz, Rákosi ovodájába, Kádár iskolájába és egyetemén szereztem meg a tudásomat, de igazából a parancs osztogatáshoz soha szoktam hozzá. De Te ezt tudod hiszen Téged is csak kérni szoktalak, hogy az ütődött elveidet feladva kezdj el magyarul írni a rovás írás helyett.

    “Orulok ,hogy megirta neki, hogy NEM FOGJA sorait pontokkal es vesszokkel irni !”
    Te annak örülsz hogy Rajtad kívül van más olyan konok szamár is aki a helyesírás szabályait les…ja és veled egy húron pendülve ökörködik egy magyar nyelvű weblapon. Remélem ennél nagyobb örömben is volt már részed.

    Ui. A HFP-n sokkal értelmesebbek a beírásaid. Miért nem maradsz ott ahol nem hiányoznak az ékezetek?

  • Robert Morrison

    Magyarul így néz ki:
    „képes józan meglátásokat irni” ami Te így irtál:
    „kepes jozan meglatasokat irni”.

    Tudod amikor a növények szárba szökkennek akkor Te nem szeretnél szarba szökkelni vagy Neked az is mindegy lenne? Emlékszel még az áróházi táblára:

    „FRISS VOROSHAGYMA ZOLD SZARRAL”

    az egészséges táplálkozás érdekében jó étvágyat kívánok.

  • BOB MORRISON megjegyzesere;

    Persze ez mar legalbb a tizedik eset hogy Morrison allitotta soraiban hogy nem olvassa, s soha nem fog reagalni soraimra mert a latin betuk felett nem leteznek pontok sem vesszok a maganhangzok felett.

    Bob szokasa irni valotlansagokat. Nem akarnam mondani hogy hazudik, de sorai bnizonyitja azt.

    Nem is emlitve ismet,hogy a magyar irasmodban a pontok es vesszok NEM voltak alkalmazva.
    Az csupan a Jagiello Lengyek kiralyok idejen lett atveve a Csehszlovak es Lnegyel modszerbol.
    Lasd a regi (Jagiello elotti) magyar irasbol, a Halotti beszedbol. 1295-bol. Semmi pontok sem vesszok !!!!!

  • Bob Morrison magyaros eteleire;

    Bob, a friss hagyma az zold ! Azeret nevezve „Zold-hagyma”.

    Amit Te voros hagymanak nevetel az a „Sarga hagyma’, s az u.n. „Spanyol-hagyma” ami szine LILA.
    De van meg az u.n. „feher-hagyma” is ami persze feher.

    Persze van az u.n „edes-hagyma” vagy is az igen lapos Waldosta-i hagyma, amibol a „hagyma-lepeny” keszitve.
    Illetve az „onion-pie”. Igen, edes cukor nelkul, mint az apple pie.
    Jo etvagyat Bob !

  • Robert Morrison

    Bendeguz79 2017 október 22 5:36 du.

    Bendike!
    Eddig csak azt bizonyítottad, hogy írni nem tudsz, de most már az olvasási képességedet is kétségbe kell vonnom.

    “Persze ez mar legalbb a tizedik eset hogy Morrison allitotta soraiban hogy nem olvassa, s soha nem fog reagalni soraimra mert a latin betuk felett nem leteznek pontok sem vesszok a maganhangzok felett.”

    Próbáld visszakeresni amit írtam Neked és akkor talán felfogod az ékezetes betűk használatára képtelen leamortizált agyacskáddal, hogy a nekem címzett zagyvalagságaidat megválaszolom, csak a többi beírásodat ugrom át annak ellenére, hogy talán vannak értelmes gondolataid. Persze erről a nekem címzett bolodságaid alapján nem lehet meggyőződni.

    Igazán sajnálom, hogy Te még a Jagelló lengyel király (magyarul II. Ulászló) előtti időből ittragadt képződmény vagy merthogy ez az uralkodó 1490-ben halt meg, tehát a Te gyűszűnyi agyad 527 éve dolgozott utoljára.

    Hogy a mai Magyar írás módnak mi köze van az 1295-ös rovásíráshoz azt ha időd engedi fejts ki kissé részletesebben.

    Azon már nem is csodálkozom hogy Mumiaságod 1770-1872 között lefagyott aggyal vészelte át a Nyelvújítás korszakát. Bessenyei György és Kazinczy Ferenc nevét pedig valószínüleg a Halotti beszédben olvastad amikor 1295-ben eltemették őket pontatlanul 🙂

    Most már ideje lenne kiolvasztattni a lefagyott agyadat.

  • Robert Morrison

    endeguz79 2017 október 22 5:44 du.

    Bendike!

    Olyan zöldségeket beszélsz hogy olyan már nincs is.

    Merthogy nincs “Zold-hagyma” csak zöld-hagyma van, “Voros-hagyma” sincs csak vörös-hagyma van, “sarga-hagyma” sincs csak sárga-hagyma van, és “feher-hagyma” sincs csak fehér-hagyma van aminek természetesen nem feher hanem fehér a szine, úgyszintén nincs “edes-hagyma” csak édes-hagyma van és a lapos Waldosta-i hagymából nem “hagyma-lepeny” hanem hagyma-lepény készíthető.

    Abban viszont egyet tudok Veled érteni, hogy a “Spanyol-hagyma” szine akár lila is lehet.

    Na ezeket emészd meg kispajtás és gyere ki a kőbarlangodból, mert ha továbbra is ott gubbasztasz akkor nem hulye leszel hanem hülye maradsz 🙂

  • @Robert Morrison
    2017 október 22
    1:29 du.

    „De Te ezt tudod hiszen Téged is csak kérni szoktalak, hogy az ütődött elveidet feladva kezdj el magyarul írni a rovás írás helyett.”

    Morridon úr!
    Szállj már le légyszíves a rovásról. A helytelen latin betűs magyar nyelven beírt szövegeknek semmi köze sincs a rováshoz.
    Amúgy valamennyire egyetértek az ékezetek használatával de egy kicsit túlspielázod az ügyet. Én tökéletesen el tudom olvasni a hozzászólásokat ékezetek nélkül is viszont a Bendegúzét meg speciel igyekszek átugrani mert egy kicsit zavarnak a kifejezések amiket használ.

    @Bendeguz79
    2017 október 22
    5:36 du.
    „BOB MORRISON megjegyzesere;

    Persze ez mar legalbb a tizedik eset hogy Morrison allitotta soraiban hogy nem olvassa, s soha nem fog reagalni soraimra mert a latin betuk felett nem leteznek pontok sem vesszok a maganhangzok felett.

    Bob szokasa irni valotlansagokat. Nem akarnam mondani hogy hazudik, de sorai bnizonyitja azt.

    Nem is emlitve ismet,hogy a magyar irasmodban a pontok es vesszok NEM voltak alkalmazva.
    Az csupan a Jagiello Lengyek kiralyok idejen lett atveve a Csehszlovak es Lnegyel modszerbol.
    Lasd a regi (Jagiello elotti) magyar irasbol, a Halotti beszedbol. 1295-bol. Semmi pontok sem vesszok !!!!!”

    …szóval magyarul:
    „Bob Morisson hozzászólásához (nem pegid megjegyzesere):

    Persze ez már legalább a tizedik eset amióta Morisson állította a hozzászólásaiban, hogy nem fog viszontválaszt adni mivel ékezet hiányosak az írásaim („nem leteznek=nincsenek)

    Bob szokása szerint valótlanságokat ír. Nem allítom, hogy hazudik de a hozászólésai mást bizonyítanak.

    Ismét említeném, hogy a valamikori (mégis mikor!?) magyar helyesírásban nem használtak ékezeteket.
    Az ékezetes írásmód a Jagiello lengyel királyi ház idején lett átvéve lengyel és cseh mintára (nettó baromságnak hangzik, már csak azért is mert Szlovákia nem volt abban az időben).
    Lásd az eredeti halotti beszédet. Nincsenek ékezetek.”

    Nem vagyok egy magyar nyelvművelő zseni, de remélem, hogy segített egy kicsit…and by the way, a rovás volt az eredeti írásmód nem pedig a retardáltaknak való latin…

  • starchild a latin retardaltaknak valo ? bagoly irja verebnek

  • charlie!
    Sajnos az ünnepen tényleg rossz az idő (esik,fúj a szél)
    de azért szép számmal elmennek a rendezvényekre,megemlékezésekre,
    akik tisztelik 56 emlékét!
    A rendbontó,bunkó csürhe meg rendre lemondta a „cirkuszt”,na nem a rossz idő miatt,hanem még az ellenzéki baloldal sem díjazza a
    tevékenységüket,(na nem az ünnep tisztelete miatt…!))ugyanis az ilyen primitív megmozdulásokkal még tovább rontják az amúgy sem rózsás megítélésüket,százalékukat!

  • Almási Alma
    2017 október 21
    3:52 du.

    ” a baloldalnak nagyon rossz imázsa lett, erőteljes komcsizás, libsizés, liberálbolsizás – ”

    Ugye az a lehetőség fel sem merül benned, hogy a balos pártok azért buktak meg, mert a szavazóik csalódtak bennük? Teljesen elképzelhetetlen szerinted, hogy a balos pártok szavazói a megfelelő értékrendet kérték számon a pártjaiktól?

    Szerinted a magyar szavazók olyan félbitesek, hogy csak a gyűlöletpropaganda befolyásolja őket a szavazásnál? Ettől még nem elhanyagolható, hogy van ilyen propaganda. Ez pl. a fiatalokra veszélyes, akiknek nincs más irányú tapasztalatuk.

    Például a Szovjetunióban a bolsevik propaganda különbözőképpen hatott azokra a generációkra, akik személyesen átélték a szocialista „forradalom” időszakát, és azokra, akik később születtek. Pl. a fiatalok nem tudták, amit a nagyszülők tudtak, hogy Sztálin mellett mások is voltak a fényképeken, akiket kiretusáltak, illetve Sztálin se volt ott mindenütt.

  • Az ellenzékről.

    Szerintem más volt az ellenzék 2014 előtt. Fontos ügyekre hívták fel a figyelmet, pl. a trafikbotrány évekig többször felbukkant a médiában. Én hallottam olyan pletykát, hogy egy vállalkozó 22 trafik üzemeltetési jogát nyerte el, persze nem tudom, hogy ez lehetséges-e.

    2014 után az ellenzék megbicsaklott. Nem képviselnek semmilyen ügyet, ráadásul nincs valami nagy érdekérvényesítő képességük. Tisztelet néhány kivételnek, mert van néhány ellenzéki politikus, aki jól képviseli a választókat. De ez a pártokról egyáltalán nem mondható el.

  • Christopher Adam
    2017 október 21
    12:46 du.

    Chris, te tényleg az alapján ítélsz az emberekről, hogy kinek mi a véleménye a demokráciáról?

    Szerintem az is egy vélemény, hogy valakinek elege van a többpártrendszerből, mert például az elmúlt harminc évben töltötte a fiatalságát Magyarországon.
    Na nem slapajra gondolok, mert neki minden rendszer büdös az Orbánén kívül.

  • Kedves SzerzŐ!
    Nagyon tetszik az irása.Minden sorával egyetértértek.Magyar vagyok.Korábban nnagyon büszke voltam magyarságomra.Most azonban szégyelem magamat,mint magyart.Sajnos az ellenzék valojában nem is akarja a kormányváltást.Csaak azt akarják,hogy a „zsirosfazék közelében maradjanak.”Rettenetesen örülnék annak,ha egyetlen elenzéki párt sem szerezné meg a parlamentbe való belépéshez szükséges 5%-ot.Ha beekerülnek,akkor is maradna Magyarország mocsárba süjedése,megmaaradna a világ szégyenének.Ön azt kérdezi,hogy nem tudja pontosan kit tart kézben a FIDESZ.Én sem tudom.Szerintem mindet.Egyben nagyon biztos vagyok.Az MSZP-t biztosan kézben tartja.Ezt én mondom,én az egykori MSZP.megalakitásában részt vevő személy.Hogy miért vagyok én ebben biztos?Azért,mert a minap olvastam az MSZP.elnöke nyilatkozásárol.A következőket mondta:(Az idézet nem pontos,de a lényeg benne van).”Orbán viktort nem lehet diktátornak nevezni,mert nem az.”Hát ilyen vezetésü pártrol elképzelhető,hogy kormányváltásra készül?Semmiképpen.Ez a vélekedés azt igazolja,hogy az MSZP.csupán a husosfazék közelségére áhitozik.Hát menjenek a fenébe,ne a parlamentbe.

  • istvan berecz
    2017 október 23
    11:54 de.

    Kedves István!
    Ön látott már olyan pártot vagy profi politikust akit nem a husosfazék motivál? Már rég kihaltak azok a Nagy Magyarok akik az ország érdekében akarnak a Parlamentbe kerülni! A mai jó politikusok 60 kilogramos élősúllyal kezdik a Parlamentben, de erősen igyekeznek, hogy a mandátumuk végére minimum 80 kilogramosak legyenek, amint azt párthovatartozástól függetlenül az összes képviselőknél akár szemmel is lehet érzékelni, de legjobban az itthoni tehetségtelenségük miatt brüsszelbe menesztett pártkatonáknál tapasztalható a legnagyobb élősúly növekedés, mert a sok unalmas, tétnélküli bólogatás nem tudja őket lefárasztani!

  • Robert Morrison

    istvan berecz 2017 október 23 11:54 de.

    “Most azonban szégyelem magamat,mint magyart.”
    Kedves István, ha a Te magyar büszkeséged az ellenzék sikerétől függ akkor nem is csodálom hogy szégyenled Magad. Minden okod meg van rá, nem azért mert az ellenzék csúfosan szerepel, hanem azért mert a magyarságod a politikai pocsojában rejlik.

    Én akkor is büszke voltam a magyarságomra amikor Gyurcsány és csapata lopta szét az országot, vagy amikor Horn Gyula engedte a közprédálást és amikor ugyanezt Orbán teszi. Az én magyarság tudatom nem a politikában gyökerezik, hanem a Szülőhazámban.

    Kár érted István.

  • Dienes Erzsébet

    Orsós Elemér (2017 október 23 12:38 du.)

    Egy komoly: Azok a vezetők nem kihaltak, hanem egyszerűen lefejezték az országról őket. Vagy Elüldözték. Jobb esetben CSAK raktári kiadót csináltak belőlük. Gyermekeiknek sem volt kitől, megtanulni egy ország vezetésének csínját-bínját, mint korábban.

    Egy tréfás: Már régen mondogatom, hogy a képviselőket is kilóra kell megválasztani! Lemérni az induló tömeg súlyát, aztán ahogy növekszik, a felesleget darabonként kiszórni a Parlamentből. :-))

  • Robert Morrison

    @mindenkihez …

    Tudjátok Testvérek miért nincs esélye a „kormányváltó” ellenzéknek 2018-ban sem?
    Ezért:
    http://nepszava.hu/cikk/1143762-oktober-23—lemondtak-az-ellenzeki-tuntetest/
    https://www.youtube.com/watch?v=Du5w8HHVk2Q

    és miért fog Orbán Viktor 2018 tavaszán ismét kormányt alakitani?
    Ezért:
    https://www.youtube.com/watch?v=Qxg7lCJGIC0

    A kettő között csak az időjárás volt közös. Az egyik oldal nem volt felkészülve a nagygyűlés megszervezésére, hogy lehetne felkészülve a kormányzásra? Azután azt hazudta, hogy az embereket félti az esetleges szélvihartól. Sokkal szimpatikusabb let volna elismerni, hogy nem sikerült összekovácsolni az ellenzéki pártokat. És becsületesebb is. De erre meg bátorsága nincs ennek a tapasztalatlan önjelölt összefogónak.

    A másik oldal viszont bízott a támogatóiban és mint a felvételek bizonyítják, nem hiába. Eső vagy szél a kormányoldalnak nem jelentett problémát, és mint láthattuk, a támogatóinak sem.

    Erről ennyit ….

  • Robert Morrison

    Starchild 2017 október 22 8:17 du.

    „ Szállj már le légyszíves a rovásról. A helytelen latin betűs magyar nyelven beírt szövegeknek semmi köze sincs a rováshoz.”
    Köszi a bejegyzést. Természetesen a rovás írás csak egy görbe tükör melyet az ékezettelenek elé tartok.

    “Amúgy valamennyire egyetértek az ékezetek használatával de egy kicsit túlspielázod az ügyet.”
    Túlspilázom? Tényleg? Csak mert megérted az ékezet nélküli írást elég ahhoz hogy elnézd? Szeretném Neked Babits Mihályt idézni hogy lásd mennyire helytelen elnézni a lusta agyuak nyelvromboló hanyagságát:

    „Bünösök közt cinkos aki néma”.

  • Robert Morrison

    Bűnösök közt cinkos aki néma! Babits Mihály után szabadon…..

    A szentendrei végállomáson beültem a HÉV első kocsijába. Rajtam kívül a késő esti óra ellenére is voltak már néhányan a kocsiban. Türelmes várakozáson kívül sokat nem tehettem, hiszen volt még legalább öt perc az indulásig. Velem átelemben ült egy fiatal pár és beszélgettek. Illetve a lány megállás nélkül monologizált míg a fiú kissé érdektelenül hallgatta. Nem szokásom a füleskedés, de elkerülhetetlen volt nem ráhangolódni a szóözönre. Ugyanis a lány bizonyára mondanivalójának nyomatékot adandó minden gondolatsort (ha egyáltalán volt a locsogása mögött gondolat) „bazzd meg”-gel fejezett be. Eleinte még bizakodtam abban, hogy ez talán változni fog, de sajnos a „kötőszavak” egyre sűrűsödtek. Tekintetem találkozott a fiúéval és kiolvashatta belőle a nemtetszésemet. Amikor harmadjára már nagyon szigorúan néztem rá, hirtelen felállt és a lány karját megragadva ráröffentett: „gyere menjünk át a másik kocsiba”. Nem állítom, hogy ez bármit is emelt volna a lány intelligencia szintjén, de legalább a velem utazó 14 éves unokám füleit nem bombázta tovább a trágárkodó nyelvi moslékkal. A kocsiban senki nem szólt semmit. Közönyösen eltűrték, hogy egy közösségi térben mindenki számára jól hallhatóan a legalacsonyabb ocsmány módon rohassza valaki az Édes Anyanyelvünket.

    Bűnösök közt cinkos aki néma!

  • Robert Morrison

    Néma cinkosok között a bűnös diktál!

    A Kanadai Magyar Hírlap, mint címében is ékesen megjelenik egy magyar nyelvű weblap melyet kitűnő magyarsággal szerkesztenek magyarul értő olvasóknak szánva kulturális, közösségi és politikai információk illetve nézetek terjesztése céljából. Nemes kezdeményezés függetlenül attól, hogy ki mivel ért vagy nem ért egyet, ami ezen a felületen megjelenik. Néhány, vagy talán sokad magammal ide látogatunk egy kis társasági életért, vagy mondjuk ki őszintén, csipkelődni és vitatkozni. És akkor belibben valaki, aki a képünkbe nyomja, hogy „bazzd meg” én ezt a lapot felfordítom, és arra kényszerítem az olvasókat, hogy a szintemre lecsúszva mocskos vályúból moslékot egyenek ne elegánsan megterített asztal mellett rántott karajt. Rajtam kívül senki nem háborodik fel ezen. Vajh miért?

    Néma cinkosok között a bűnös diktál!

  • Robert Morrison

    Azokhoz szólok, akiknek még fontos Édes Anyanyelvünk megőrzése.

    Mint ahogy a mocskos-szájú lányt a barátja kivezette a kocsiból, ugyanúgy ki tudjuk tessékelni erről a lapról azokat, akik nem hajlandók tiszteletben tartani az írott Magyar Nyelv szabályait. Sőt, rá is tudjuk kényszeríteni a szabályok betartására. A dolog lényege az, hogy ezek a nyelvtiprók annyira fontosnak tartják a saját véleményüket, hogy ezerszámra ontják a szavakat magukból. Álljon itt példának egy cikk: „Olvasói levél: A KMH a magyarok megvetését fogja kiérdemelni” melyhez Bendeguz79 harminegy (31) hozzászólást írt 2017 szeptember 20- ig összesen 3,961 szót billentyűzve be, természetesen ékezet nélkül, a fogalmi zavar és egyéb nyelvi hibákról nem is beszélve.

    A weblap főszerkesztője talán a szabad vélemény-nyilvánítás biztosítása érdekében nem zárja ki az ilyen ide nem méltó beírások megjelenését (ami szerintem nem lenne egyenlő a cenzúrázással) ezért nekünk az olvasóknak van megadatva, hogy megvédjük azt, amit senkinek nincs joga tönkretenni; Édes Anyanyelvünket. Az eszköz, mely rendelkezésünkre áll sokkal egyszerűbb, mint az első látásra tűnik. BOJKOT. Ha mindenki átlépi az olyan beírásokat melyek ékezet nélküli szavakból áll, és senki nem válaszol ezekre akkor a „rovásíró Vajk Vezérek” válaszút elé érkeznek. Írni (helyesen) vagy nem írni (egyáltalán).

  • Robert Morrison

    De mint mondják, kritizálni a karosszékből is lehet.

    Az én hitvallásom az, hogy aki egy problémát felvet, az adjon is megoldási javaslatot. Íme az enyém. Mint azt már korábban a „Jó Öreg Miki Bácsi”-nak megígértem eljött a segítés ideje. Aki még nem tudná, az operációs rendszerek megadják a lehetőségét az eredeti mellett más nyelvű billentyűzetek beállítására is, melyek között természetesen a Magyar is ott lapul, Hungarian-101 név alatt. Aki veszi a fáradtságot ennek beállítására az egy kettős billentyű kombinációval reptében tud átmenni angolról (német, francia vagy bármi más) a magyar klaviatúrára.
    1./ [START]
    2./ [Control Panel]
    3./ [Language and Region]
    4./ [Change keyboard and other input devices]
    5./ [Keyboard and Languages]
    6./ [Change keyboards]
    7./ [Add]
    8./ Nyissa le a [Hungarian (Hungary)] almenüt
    9./ Jelölje be a [Hungarian 101-key]-t
    10./ Kattintson a [Preview]-ra ami megmutatja a betű kiosztást
    11./ Tartsa lenyomva a [SHIFT] gombot és nyomja meg a [PrtSc] gombot.
    12./ [CLOSE]
    13./ [OK]
    14./ [OK]
    15./ [OK]

  • Robert Morrison

    Az [ALT]+[SHIFT] az alapbeállításból származó átváltó kombináció, ami természetesen testre szabható. Ennek alkalmazásával röptében lehet átváltani a billentyűzetek között. Ha kettőnél több van beállítva, akkor egymást követően „pörögnek”.

    A fentebb 11./ lépés alatt „elkövetett” de látszólag semmit nem eredményező művelet a memóriában rögzítette a képernyőn éppen megjelenített magyar billentyűzetet és hátterét. „Paint” vagy egyéb erre alkalmas képvágó program elindításával papírra is kimenthető ez az információ. Itt legyen szabad csak a „Paint” változatot közreadnom.
    a./ [START]
    b./ [All programs]
    c./ [Accessories]
    d./ [Paint]
    e./ [CTRL]+[V]
    f./ [Select]
    g./ Kijelöli a klaviatúra képet (szaggatott kerettel veszi körül)
    h./ [Ctrl]+[X] ekkor a klaviatúra kép „eltűnik” a képből, de a valóságban lecseréli a memóriában tároltat
    i./ [Ctrl]+[A]
    j./ [DEL] Ezzel a Paint üres felületét kaptuk vissza, amit érdemes (de nem kötelező) lekicsinyíteni. [Home], [Resize], és a 100-as értéket cserélje ki 10-re. Ez egy egészen kicsi kockát eredményez, ami fel fogja venni a klaviatúra képének memóriában tárolt méretét.
    k./ [CTRL]+[V] ami most már csak a klaviatúrát másolta be.
    l./ [Menu], [Print] és innen a megszokott módon kinyomtatás. A nyomtatott változat csak a klaviatúrát fogja tartalmazni.

    És ha már lúd legyen kövér …
    Aki a magyar helyesírást is szeretné ellenőrizni az töltse le és installálja a „Hungarian Language Package” kiegészítő programot a „Word”-höz.

    A szeretett Édes Magyar Anyanyelvem nevében …
    Robert Morrison, vagy akit akartok.

  • „kis polo
    2017 október 23
    12:26 de.
    starchild a latin retardaltaknak valo ? bagoly irja verebnek”

    Nem, hanem a sas mondja a tyúknak, hogy nem tud repülni.
    A latin abc nagyon jó a qwerty-re viszont a magyar nyelvel csak úgy kompatibilis, hogy még annyi hozzá van adva ékezetekkel, z-kel és y-kal.

    Robert Morrison
    2017 október 23
    6:06 du.

    “Bünösök közt cinkos aki néma”

    Úgy emlékszem,hogy nem hagytam szó nélkül, viszont veled ellentétben nyugodtan fogok aludni az éjszaka.
    Mellesleg amint telepítve van a HU101 utánna már csak a jobb alsó sarokban lehet váltogatni a billentyűt. Pl. én a billentyűzetet ki matricáztam…annyi gond van vele, hogy az Outlookban a hüje vindóz nem tudja a 0-t, oszt az elég idegesítő…de az is lehet, hogy valamit nem tudok….vagy az is lehet, hogy a 2010-es office nem okés a HU101-al…..diszkrimináció…

  • Robert Morrison

    Starchild 2017 október 23 8:38 du.

    Ha tudok a problémád megoldásában segíteni lép velem küzvetlen kapcsolatba a „kard” által.

    Üdv RM

  • ” Én nem örülnék a baloldali győzelemnek, mert a kormányzóképességüket nem tartom semmire. ”

    világos,
    A baloldal nem kormányképes.
    Béndek úr jobboldali koncepciója halva születzett, miközben a jobboldalon a Novák-tipusú faszisztoidak temporary roll-otolt Jobbik látszik a gárdamellényes horizont magasában.
    A Fidesz-féle jobboldal csapnivaló.

    Ezek után gondolom Béndek úr is egyet értene azzal, hogy zárjuk be a bazárt. Mondjuk üzenjünk hadat Ausztriának és azonnal adjuk is meg magunkat feltétel nélkül.

  • @Andrew_s

    IGEN!!!!!
    😀 😀 😀

  • Robert Morrison
    2017 október 24
    12:01 de.

    Kössz az ajánlatot. Alighanem már egyszer utánna jártam és úgy rémlik, hogy a 2010-es office-hoz meg kellet volna venni külön a nyelv csomagot. Tehát tudok ungarischül írni emailt de valamiért a gomb kombináció nem csinál 0-t.
    Mellesleg felvehetjük privátban is a kapcsolatot függetlenül…

  • Robert Morrison

    Starchild 2017 október 24 8:40 du.
    Vidd az egeret a „kardra” és a felugró ablakban kattints a ‘View Complete Profile’ ahol megtalálod az E-mail címemet.

  • Kedves Morrison!
    Én nem vagyok büszke arra,hogyy szét lopják Mgyarországot.Hiszen ez nagy szégyen.És szégyen volt aakkor is,amely idöszakrol irtál.Ott is hagytam azt a pártot.
    Másik:Okt.23-án azt irtad,hogy „Kitudjuk tessékelni a laprol azokat,akik nem hajlandoak tiszteletben tartani az irott magyarnyelv szabájait.”
    Ezt nem merted volna leiirni,amikor egy „FONTOS EMBER” az államfő leirása helyett „ÁLAMFÖT”(igy egy ellel..)irt.