Keresztet a haldoklóknak

2017 november 5 9:55 de.133 hozzászólás

A Népszava gyakorlatilag komment nélkül közölt két hírt. Egy egészségügyi, és egy látszólag kulturális hírt. Egymás mellett. Azt sugallva ezzel, hogy lehet némi rosszallásuk az ügyben. Abban, hogy a gyógyíthatatlan betegek, haldoklók ellátásra kevesebb pénz látszik jutni, miközben egy Franciaországban leszerelt kereszt Magyarországra szállítása, láthatóan, minden pénzt megér. ( Az eltávolított kereszt részleteiről Soós Eszter Petronella írt cikket  — a szerk.)

Holott a szimbólumok fontosak. A kereszt márpedig szimbólum. Magának a kereszténységnek is egy általános szimbóluma, de ismertségét mégis annak köszönheti, hogy az egyházi intézmények, templomok ezzel jelzik vallási hovatartozásukat. Ábrázolása nem egy esetben még az egyházak, vallási irányzatok közötti eligazodást is segítheti. Ahogy a „hagyományos”, Jézus kereszthalálát szimbolizáló, latin kereszt (crux oblonga) a katolikus egyházé. A nevét azonban nem Jézus kereszthaláláról kapta, hanem fordítva. Jézust azért feszítették keresztre, mert a maga korában igen elterjedt kivégzési mód volt a keresztre feszítés. A kereszt ebben az értelemben a halál jelképe. Egyes pletykák szerint ezt annyira komolyan vették a korai keresztények, hogy szinte rájátszottak elfogatásukra, majd mártírhalálukra a Római Birodalomban. De ez a pletyka lehet, hogy csak ókori kitaláció.

Az inkvizíció és a keresztes háborúk már korban kicsit közelebb vannak. Valószínûleg nagyobb kötõdéssel az egyház és a világi hatalom összefonódásához, mint az alapvetõen humanista jézusi tanításokhoz. Ami nem jelenti azt, hogy kínvallatásokról hírhedtté vált inkvizíció ne pápai felhatalmazással mûködött volna. Mintegy hitelesítve azt, hogy a kereszténység, illetve annak katolikus interpretációja egyfajta halálvágyó, halálkultuszt képviselõ vallási irányzatot képvisel. Függetlenül Jézusnak, alapvetõen a zsidó vallás megreformálását szolgáló, tanításaitól. Ezért tûnt már évekkel ezelõtt is morbid gesztusnak a karácsony-közeli, köztéri keresztállítás.

Ugyanakkor ezért lehet teljesen érthetõ gesztus az, ha a haldokló, nem egy esetben daganatos betegségektõl gyötört embereknek az emberhez méltó ellátása helyett egy kereszt hazánkba szállítására költ a kormány. Egy kín-haláleszköz szimbólumával jelezve a betegeknek a személyes kínok megélésének lelki szükségességét. Így csak remélhetjük, hogy a kormánytagokat hamarosan az utcán láthatjuk egy körmenetben. Saruban, ágyékkötõben, és a hátukat korbácsolva.

133 hozzászólás

  • Christopher Adam

    A szimbólumokat az emberek, társdalmak és az adott társadalmak politikai és kulturális vezetői töltik fel tartalommal. Bizonyára vannak olyanok, akiknek a kereszt vagy éppen a feszület negatív konnotációval jár, ugyanakkor vannak keresztények akik elsősorban – a bibliai történet mentén – Isten emberi oldalát, az emberiségért vállalat legnagyobb áldozatot és a szolidaritás gondolatát látják benne. Ismerek olyan keresztényt itt Kanadában, akinek így is morbid jelkép a feszület (a kereszt már kevésbé), de ismerek olyan hívő keresztényt is, akinek a kereszt vagy a feszült elsősorban emlékeztető: ha valaki kereszténynek vallja magát, kötelessége embertársaiért felelősséget és áldozatot vállalni.

    Pár éve az egyik ismerősöm rákos volt. Egyedül élt egy vidéki házban és esténként a halálra gondolt és a tehetetlenségre. Ekkor ajándékba kapott egy kis méretű Szűz Mária szobrot, amely a sötétben világított. Lehet, hogy sokak számára ez így giccses vagy ávitt lenne. De neki ez egy bizonyos biztonságérzetet adott és így esténként tudott aludni. Annyira fontos volt ez neki betegsége idején (jelenleg jobban van), hogy most ő is mindig egy ugyanilyen Szűz Máriát ajándékoz mindazoknak katolikus közösségében, akiket rákkal diagnosztizálnak.

    Szóval mindenki másképpen, más tartalommal és más személyes életúttal tölti fel a jelképeket vagy szimbólumokat.

  • „mert a kereszt szimbolum…”
    haaaaat elegge perverz szimbolum egy romai kori kivegzo eszkoz………….

  • Az ember megalkotta önmagának amire szüksége volt, ezek közé sorolhatóak a vallási szimbolumok, amelyek arra szolgáltak, és szolgálnak ma is, hogy a köréjük érzett erő, mint segítőeszköz reménységet, és enyhülést kölcsönözzön a földi élet nehézségeinek elviselésében.

  • Mr. Adam;
    Maga meg a tortenelmi tenyek adatait is torolte.

    Vajon miert?

    A valoasagot titkolnia kell?

    S a ketsegteloen es bizonyitott valosag az maga szerint tilos ?

    Mi a KERESZT eredetenek tortenete?

    Mi a Biblia adataiban kijelentett ertelem szymboluma?

    Naga azt a sajat szemlyes gyakorlataiban tortent esetekkel potolta. Az erdekes, de semmi tortenelmi adatokat nem helyetesit.

    Maga allitolag sajat sorai alapjan hivo katolikus, hat nem fogadna el a Tarszusi rabbi Saul sorait, ;’ amikor a teny valaotlansag, es a valotlansag tenny lessz’.
    Maga pont azt tette ! (I Tim 4)

  • Christopher Adam

    Bendeguz,

    Nem. Azért töröltem hozzászólását, mert annyira hibásan ír magyarul, olyan figyelmetlen amikor gépel, hogy élvezhetetlen és értelmezhetetlen amit ír. Van amikor szentelek arra időt, hogy a hemzsegő hibák legalább egy részét kijavítsam. De ha erre nincs energiám vagy lehetőségem, akkor inkább törlöm hozzászólását.

  • Úgy tűnik, olvashatta a Népszava cikket az emberminiszter is, mert már adott utasítást pénzátutalásra a Hospice Háznak.

  • Simay úr visszatért, s ismét a katolikus Egyházba törölgeti a lábát! Ez van… De azért kíváncsi lennék, hogy majd, AKKOR, (száz év múlva ??) kibe fog tudni kapaszkodni a megváltást jelképező kereszt helyett…

  • BARLEV soraira;

    Tegyunk felre minden egyoldalu vallasi eszmeket.
    S minden szelszoseges eloiteleteket. Aki kepes ?!

    De a valosag, s meg ha orakat is toltene, de percek alatt is kutatasa a web-en, a „kereszt” eredetenek tortenetet. Az osi-idoktol fogva a babiloniai TAMMUZ simbolikus jelkepe volt.
    Tammuz volt a babiloniaiak ‘termeszet istene’.

    Hasonloan a Rash Hossana is Babilonbol lett atveve a rabbik latal. NEM letezik a Torah-ban!
    (A szokasok nagyon ragadok.)

    A kereszt, mas osi tarsadalmakban is hasznalva, mint osi egyptom, stb.
    Sot meg az elso Templ-ben is a regi pagan szokas ragadt. (Olvassa Ezikiel 8-t)

    A keresztenyseg symboluma-jelkepe a kezdettol volt a „HAL”, s a Latin szo „ICTUS” amely jelentese „hal”. Persze az a hit roviditese (nem emlekszem a betuk jelentesere).

    Akik a „keresztre-feszites” elvet velik, azoknak javaslom az eredeti Gorog-nyelvu u.n. kereszteny testamentumot.
    Az egyedulli szo ami talalhato; „STAUROS”, ami nem jelent „kereszt”, sem semmmifele ket abrabol osszetett dolgot.

    Sot meg az u.n. „Septugian” szovegben is csupan a „XYLOS” szo, ami ismet NEM a kereszt ertelmet adja.

    Aki ismeretes az u.n. King James (1611) forditasaval, abban is a STAUROS, mint „cross” (kereszt), es „tree” (fa-colop), es „torture stake” (kinzo gerenda) forditasait alkalmazta angolra.
    De az nem a STAUROS szo jelntesenk alapjan.

    Az osi Izraelita kivegzesi modszer a legmagasabb-foku bunert, a bunos hazanak teljes pusztitasa, amibol csupan egy „rafter” (teto-gerenda) kivetelevel, amire a bunost szegeztek.
    Sot a hazaik-pusztitasat gyakran alklamaztak tobb PLO terroistak eseten a mai napig.

  • ……”””””csak remélhetjük, hogy a kormánytagokat hamarosan az utcán láthatjuk egy körmenetben. Saruban, ágyékkötõben, és a hátukat korbácsolva””””””…….
    Még az is megeshet,hogy keresztre akarják feszíteni magukat-de eddig nem volt hova.?
    Érdekes megoldás lehetne!? Nem-de ?
    Érdekes gondolatok vannak itt.Egy vallás bizonyos szimbólumát semmivé akarja silányítani! Vajon más vallásét is megtenné? Megtehetné?
    Nem keresztre feszítő üdvözlettel.

  • Tejbegrúz kolega asztatotat nem uggy kel irní :

    Bendeguz79
    2017 november 5
    11:27 de.

    ” Simbolúm ”
    Ez a hejes irásmodja nekí .

  • Orsós Elemér

    Kedves Simay Úr!

    Arra lennék kiváncsi, hogy miért a karácsonyi kereszt állítás csapja ki Önnél a biztosítékot, ahhoz képest hogy a chanuka gyertya nyilvános kihelyezése a naptári különbözőség ellenére „véletlenül” mindig a keresztény Advent idejére esik provokatíve, főleg hogy nem is vallási, hanem a görögök feletti háborus diadal jelképe, miközben az Advent megbékélésre, bűnbánatra szólít? Ez nem „morbid gesztus” a két vallás összebékítése ellen?

  • Christopher Adam

    Orsós Elemér,

    Nem tudom, miért lenne szükséges „összebékíteni” a két vallást. Szerintem a legtöbb helyen az égvilágon nincsen semmilyen konfliktus közöttük. Csak egy helyi példa: pár napja lettem kinevezve egy kanadai zsidó karitatív szervezet kuratóriumi tagjaként…mindezt annak ellenére, vagy talán azért, mert egy római katolikus templom igazgatója vagyok, ahol hasonló szociális munkát végzünk. Tegyük hozzá: a zsidó szervezet egyik projektjét éppen egy anglikán vezeti, azokat akiket segítenek pedig sokszor muszlimok. Ez a kanadai valóság.

  • A vallások békülékenyek.
    A vallásosak nem …

  • Orsós Elemér

    Christopher Adam
    2017 november 5
    3:51 du.

    Kedves Chrisopher!
    Az általad felvetettekkel maximálisan egyet értek, de nem ez volt a kiakadásom tárgya, hanem Simay Úr adventkori „morbid gesztusnak” mocskolt kereszt állítása, miközben egy más hasonló jelkép mellett szűzi szemérmetességgel elsikkad!

  • Van egy mondásunk amely szerint vizet prédikál és bort iszik.
    A rendszergazdák hamissága évezredek óta látszik az idő vonalon.

  • Kedves Endre István Simay!

    Azért nem kellene ennyire „aggódnia” az emlékmű hazaszállítási
    költségei miatt!
    Ez egy keresztény emlékmű,a pápa szobrán lévő kereszttel,amit
    egy alapjaiban keresztény ország kormánya a megcsonkítás elkerülése végett haza akar hozatni,ugyanis ennek költsége messze nem akkora,mint például a söpredék migránsok kötelező befogadása,ellátása lenne……
    Mellesleg az előző kormány rengeteg pénzt vont ki az egészségügyből,amit a jelenlegi évek óta hatalmas összeggel próbál ellensúlyozni:kórházak felújítása,eszközbeszerzés,minden évben jelentős béremelés az orvosoknak,ápolóknak és bizony a
    végső stádiumban lévő haldoklók ellátására is pontosan mostanában biztosítottak plusz támogatást.
    Amúgy az inkvizíciót emlegetni egy nagyon ide nem tartozó dolog.
    A keresztények sem emlegetik folyton a történelem során a zsidók által elkövetett bűnöket…….
    Nem mellékes,de nagyon gusztustalan dolog,hogy minden alkalmat
    megragadnak a kereszténység gyalázására,amivel csak gyűlöletet
    megvetést keltenek!
    Kíváncsi lennék,ha egy zsidó emlékműről lenne szó,megjelent-e
    volna hasonló cikk?……
    Na savanyú a szőlő…..és a cikk minden normális emberben csak megvetést kelt.
    Nyugodjon bele a költségek nem veszélyeztetik az ország költségvetését,meg nem ártana kicsit tájékozódni,visszafogni magukat!!!!

  • ORSOS ELEMER soraira;

    Abban igaza van hogy a Channuka a Kislev ( a mai december)elso napjaira eseik.
    De nem volt semmi koze a gorogoghoz.
    Iaraselban ket veres polgar, illetve vallas haboru volt.
    a masodik evszazadban.
    Ami igeb kozel jott megsemmisiteni az Izraelita hitet.
    Az u.n.Helenizmus, ami elvileg nagyon hasonloan a mai humanizmus (nem humanitarianizmus!)elveihez.

    A Nagy Sandor utani gorog philosofia elvei alapjan eredt.
    Ami az volt ,hogy nincsen teremto Isten, csupan csak a LOGOS. Az elv ami hozta letre es fenntartotta volna a vilagegeytemet. Mint a mai „Nagy Bum”] es „Evolucio”.
    ( Janos elso reszeben magyarazatot adott hogy meg a Logos sem lehett volna mas mint a Teremto Isten.

    Az olyan mertekben terjedt Izraelban,hogy a Templom oltaran disznokat aldoztak fel. A Teplom kertjeben meg gorog stylusu sport versenyeket tartottak mesztelenul.

    De egy kis csorport zsidok harcba leptek.
    S a Helenistakat folott gyozedelmeskedtek is a tul-ero ellen. De arra a Sziriai Helenistak csapatokat kuldtek.
    A kis csoport zsido csapat, a „traditionistak” harcolva a Sziriai cspatok felett is gyozedelmeskedtek.

    A Templomot „tisztogatni” es az oltart mgesemmisitve egy uj-oltar-epitettek. Amit felszenteltek, hasonloan mint Aron a Sinai sivatagban es Solomon az Jerusalemi Templomban.
    Az a nap lett megemlekezve maig is, mint Channukah.

    A kerdes ma, fog majd a mai zsidosag is ellentalani a mai Istentelensegekkel szemben, s leszneke-e majd ismet gyozedelmesek?

  • A kereszteny, azaz a katolikusok szimboluma a kereszt. Ez a kereszt van minden katolikua templomomon. Jezus keresztrefeszitese ota. Mi a problema? Hogy keresztet allitanak fel karacsony elott? Sajnalatos.
    Nekem a jaszol egy babaval szimbolikuasan, jobban tetszett.
    A jaszol, az karacsony idejere valo.
    A kereszt inkabb Husvetra.

  • Tegyük hozzá, a karácsonyi keresztállítás a Jobbik részéről már csak azért is mulatságos, mert KETTŐSkeresztet állítanak, aminek aztán tényleg semmi köze sem a karácsonyhoz, de még a kereszténységhez sem igen, hanem a Trianon előtti Nagymagyarország szimboluma, ha jól tudom. De tegyük fel, hogy a Jobbikak nem provokálni akarják ezzel a karácsonyt, hanem csak műveletlenek. 😀

  • Tudomásom szerint, a Menorah megjelenése után, válaszként jelent meg a kereszt.

  • „A kereszténység általános jelképének forgalmas közterületekre helyezésének fő célja, hogy az emberek megálljanak egy pillanatra a karácsonyi bevásárlási láz miatti rohanásban, és elgondolkozzanak az ünnep valódi értelmén… A Jobbik keresztállítási missziója tehát egyfajta tüntetés is népünk fogyasztói társadalommá való züllesztése ellen.
    Advent, karácsony… és kereszt? Hogy jön ide a kereszt? Miért nem karácsonyfát és Betlehemet állítunk? Nem rontja le hangulatunkat egy keresztfa? Nem! A kereszt advent-karácsony legmélyebb értelmére mutat rá. Ha karácsony a szeretet ünnepe – hát a legnagyobb szeretet a kereszten mutatkozott meg. Aki karácsonykor megszületett, annyira szeretett bennünket, az embert, hogy életét adta értünk. Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja másokért.”
    A Jobbik adventi keresztállításán fogást keresők rendszeresen felteszik e kérdést: miért nem karácsonyfát és Betlehemet állítunk inkább? A kereszt azonban elsősorban nem a húsvét, hanem a kereszténység jelképe. Mi pedig pont arra kívánjuk felhívni a figyelmet, hogy a karácsony nem a fenyő ünnepe, vagy az ajándékozásé, hanem a kereszténységé: Krisztus eljött, hogy meghaljon értünk. „Ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért” (1Jn 4,10). Megszületett a Megfeszített! – fogalmazhatjuk meg tömören azt, hogy Jézus megtestesülése és megváltó szenvedése nem választható szét egymástól; azért jött el közénk, hogy életét a kereszten szeretetből elveszítse.”
    (Dr. Kiss Imre szeged-csanádi rk. püspöki helynök)
    …….
    A rovás betűk alapján a szeretet, és „Isten egy” utalást jelenti, I.Béla óta hatalmi szimbólum is, melyet az Árpádok óta a magyar uralkodók használtak.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 november 5
    9:00 du.
    Kedves Alma!
    Sajnos ki kell javítsalak, ugyanis a kettős keresztnek elég sok a magyarországi jogalapja, létjogosultsága, ugyanis tárgyi emlékek bizonyítják, hogy az istváni „pogányok megtérítése” előtt már bőven voltak keresztények, csak nem római, hanem bizánciak, akiknek a kettőskereszt volt a vallási jelképe. Kiragadott példának említeném a ma is megtekinthető csarodai és feldebrői templomokat, amik már jóval Szent István előtt is legálisan működtek és világosan kivehetők a bizánci jellegek, mint az építésben, mint a freskókban. Azon felül sok Árpádházi királyunk címerében is megtalálható a kettős kereszt, sőt mai települések és Magyarország régi címerében is, legmeglepőbb viszont, hogy még a belőlünk sarjadt ifju Szlovákia is ilyen címerrel büszkélkedik, olyan a mienkétől más színűre festett hegyormokkal, amiben még a mi Mátránk is pofátlanul benne foglaltatik.

  • @Elemér, értem én, tudom én, hogy már Bizánc is… Akkor tehát a Jobbik Bizánc emlékére állítja a keresztet? Elég érdekes…

    @charlie
    „megszületett a megfeszített, akit (kettős) keresztre feszítettek…”

    Tényleg röhejesek vagytok, de fátyolt rá… Nem illik nevetni egy kereszten, aszongya a PC. Ja, hogy már a PC-t sem illik használni?

    Az baj…

  • Orsós Elemér
    2017 november 5
    3:35 du.

    Úgy látszik sikerült „címszavasan” olvasni a szöveget. A karácsonyi keresztállítás nem csapott ki szerintem semmilyen biztosítékot. Jobban semmiképpen, mint bármi más.
    A Biblia speciel kifejezetten ellenjavalja a hivalkodó vallásosságot. Ha nem hiszed, olvasgassad a Könyvet.
    Ehhez képest a decibelkereszténység korát éljük. Olyanok kiáltják ki magukat önjelölt megváltónak, és olyanok hivalkodnak a kereszténységükkel, akiknek lila gőzük sem sok van az egész lényegéről.

    Az egy más kérdés, hogy a lázadó rabszolgáka kínhalála számára kitalált kínhalál-eszközt rakosgatják ki a szeretet ünnepe tiszteletére. Nem biztosíték kérdés, hanem morbiditás. Az, hogy Néked szövegétési, illetve vallásisimereti, történelemismereti hiányosságaid vannak, arról aligha egy cikk szerzője tehet.

    Ami általában a vallási jelképek köztéri fétisimádását illeti: a magam részéről sem a keresztet, sem a hanukát nem raknám ki közterekre. A templomokban, a templomok előterében a helyük. Mindkettőnek.

  • charlie Azert erdekes, hogy a menorah kihelyezese a Blahan ihlette meg a jobbikot, hogy kereszttel „harcoljon” a fogyasztoi tarsadalom ellen. De a tortenet szerint a harom kiralyok draga ajandekokkal lattak el Jezust. Akkor mi baj is van az ajandekokkal?
    Sajnos a nagy szavak mögül kilóg a lóláb.
    A rovasiras elveszett a mult kodeben. Mint a nyereg alatt puhitott hus.
    Az a legnagyobb baj a a jobbikkal, hogy egy nagy latvanypekseg az egesz. Nem megoldani akarjatok a bajokat, hanem ertelmetlen cselekvesekkel, hangzatos szavakkal akarjatok potolni a megoldast.

  • charlie
    2017 november 6
    3:40 de.

    Az Árpád-ház által használt, már Szt. István korából is ismert Bizánci kettős kereszt, mint a bizánci pátriárkáktól is ismert jelkép nem azonos a Római Birodalom lázadó rabszolgáinak „kitalált” kereszttel. a Jobbik a bizánci kereszt állításával legfeljebb a royalizmusnak (hungarizmusnak?) állít emléket. A kereszténységnek, és különösen Jézusnak, aligha.

    Azt, hogy erről a jelek szerint egy egyházi figurának sincs halvány lilája sem, az nagyon szomorú, és legfeljebb azt minősíti, hogy a vallái hierarchiában ki mindenki szerezhet dotori bilogot.

  • Llanfair
    2017 november 6
    3:19 de.
    Ebben igaza van!

  • Andrew, a kettőskereszt egy „reklámtábla” és egy területvédő jel, mindenki azt gondol mögé, amit csak helyesnek vél. A Jobbiknál úgy érezték, hogy a sámánistáktól a royalistákig, a keresztényektől az irredentákig sok pozitív gondolat ébreszthető.
    Ti is kipróbálhatnátok a sarló és kalapácsot, hátha lesz olyan aki egy kellemes barkácsáruházi belsőre gondol. Vagy ott a vöröscsillagból újragondolt szegfű, tegyétek közszemlére, hisz a virágot mindenki szereti. :))

  • Boda Marcsi
    2017 november 5
    4:57 du.

    retorikailag „haza hozatni” azt szokták, amit innen vittek el. Ezt a kersztetm, ha jól tudom idehozatják. Vagy mikor került el innen?

    „a söpredék migránsok ”
    Legutóbb a fradimeccsen volt késelés. Az ultrák honnan idemigrált söpredék? Mert az, aki egy meccsre verekedni, üvöltözni és késelni jár, az vitathatatlanul söpredék.

    „Amúgy az inkvizíciót emlegetni egy nagyon ide nem tartozó dolog.
    A keresztények sem emlegetik folyton a történelem során a zsidók által elkövetett bűnöket……”
    Sorolj fel párat. Mondjuk az utolsó pár száz évből. Olyat, ami szervezettséágében, retorikájában, demagógiájában az inkvizyíció szintjén, vallási jegyben járt.
    Egy cseppet sem feldekzve meg persze arról, hogy a keresztény, illetve katolikus egyház az egyház nevében, vallási alapon hirdette meg az antiszemitizmust. Mielőtt cáfolni szeretnéd, okvetlenül olvass utána hippói szent Ágoston munkásságának.
    Csaxolok.

    „megragadnak a kereszténység gyalázására”
    Össze teszel téveszteni a hitet, a vallás, és annak szevezet világi hivatalát, az egyházat. Valamint az egyház által támogatott világi hatalmat. A tévedésben nem vagy egyedül. Holott a hit Istenben, az ezt a hitet egy emberek által rendezett keretbe szorító vallás, és a vallást a saját hierarchiájának mozgatórugójaként kihasználó egyház három külön halmaz, Az egyház hátán hatalomba másuzó, az emberek hitét a valláson keresztüól és az egyház támogatásával kihasználó olyan szellemi senkik, mint Orbán, az önjelölt Messiás egy negyedik halmaz.

  • Bendeguz79
    csodalom az igyekezetet hogy a sajat vallasomrol akar engem oktatni……………
    FELESLEGES…………en azt jobban ismerem..

  • Llanfair
    a blahan senki se helyez ki menorah-t.
    amit evente egyszer kitesznek aza HANUKKIAH.
    a menorah 7 agu.
    a hanukkiah 9 agu.
    semmi koze az egyiknek a masikhoz………..

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2017 november 6
    8:01 de.

    „Ami általában a vallási jelképek köztéri fétisimádását illeti: a magam részéről sem a keresztet, sem a hanukát nem raknám ki közterekre. A templomokban, a templomok előterében a helyük. Mindkettőnek.”

    Ez lenne a lehető legjobb megoldás, igazad van, de vajon beleegyeznének-e ebbe a rivalizáló felek?

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 november 6
    7:52 de.
    Nem vagyok vallásos, de azért a hívőkkel való gúnyolódást tisztességtelennek tartom! Azért megkérdezhetném, hogy a chanukiáról is vagy-e ilyen bátor örömködve paráználkodni mint a kettős keresztről vagy akkor már a zabszem effektus egyből gátlásokat vált ki?

  • charlie
    2017 november 6
    9:38 de.

    „A Jobbiknál úgy érezték, hogy a sámánistáktól a royalistákig, a keresztényektől az irredentákig sok pozitív gondolat ébreszthető.”
    Köszönöm az őszinteségedet, hogy a Jobbik nem más, mint egy „lájkvadász” populista all-in-one látványpékség (ahogy más ezt mondá korábban).

    „Ti is kipróbálhatnátok a sarló és kalapácsot, ”
    Ki a Ti? A magam részéről a büdös életben nem voltam párttag. Egyuiké sem. Nyugodtan akaszd fel a demagógiát a ruhatárban. Eddig se jött be. 🙂

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2017 november 6
    8:01 de.

    „Az egy más kérdés, hogy a lázadó rabszolgáka kínhalála számára kitalált kínhalál-eszközt rakosgatják ki a szeretet ünnepe tiszteletére. Nem biztosíték kérdés, hanem morbiditás. Az, hogy Néked szövegétési, illetve vallásisimereti, történelemismereti hiányosságaid vannak, arról aligha egy cikk szerzője tehet.”

    Evvel a kioktatásoddal a saját tájékozatlanságodat bizonyítod, mégha azt ügyesen rám kívánod testálni, ugyanis nem a kettős keresztet használták a lázadó rabszolgák móresre tanítására, hanem a vizszintesen szimplát! A kettős kereszt még most is annak a görög katolikus egyháznak a szimbóluma amit a hatalma érdekében a kötekedő nyugat támogatására törekvő Szent István váltott át a nyugat „szelid kérésére” szimpla római katolikusra, mert az akkor regnáló szegényhatalmaskodó pápák és nyugati vazallusaik rettegtek a görög katolikus egyház Közép-európai térhódításától, az egy hatalmas kamu hogy sztyeppei pogányságból kellett a magyarokat megtéríteni! Ez az akkori és mai ellendrukkerek által kreált állítás legalább akkora hazugság mint a Habsgurgok megrendelésére legyártott és világgá kürtölt hunfalvi és budenz által legyártott finn-ugor eredet! 😀

  • Andrew, az én őszinteségemet tényleg megköszönheted, mert én legalább felvállalom a hovatartozásom. Tedd meg te is, mert ez a „független és csak az igazságot kereső” karakter nem létezik. Főleg egy MSZP nagydíjjal kitüntetett újságnál.
    Rátesi Margit legalább elárulta, hogy neki Gyurcsány a „fény az éjszakában” és én ezt becsülöm benne.
    ………
    A „Jobbik nem más, mint egy “lájkvadász” populista all-in-one látványpékség”-hez annyit hozzátennék, hogy a magunkfajták hányingert kapnak a mai „demokráciától” és a csúcsra járatott többpárti-rendszertől, aminek első pontja: alakíts egy „látványpékséget” és hazudj kíméletlenül a népszerűséget hajszolva, vagy eltűnsz.
    Ilyen játékszabályok mellett próbálunk mégis emelt fővel és becsületesen helytállni.

  • Akárhogy nézzük,itt Boda Marcsi igazságokat írt le!:::

    Boda Marcsi
    2017 november 5
    4:57 du.
    Igazságos üdvözlettel.

  • Barlev, hallottál már a hanukorcsolyázásról? Mert a fasizálódó Magyarországon már ilyen is van.
    Egy magyarnak amúgy szabadna „hanukorcsolyázni”?

  • A „demokratikus” hazudozás iskolapéldája:
    „Stephen Bronfman, a kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau tanácsadója és közeli barátja összefogott a Liberális Párt egy másik tagjával, Leo Kolberrel (aki korábban Kanada szenátusának a tagja is volt) és Kolber fiával, és szép csöndesen dollármilliókat helyeztek át egy kajmán-szigeteki alapba. A szakértők szerint, akik átnézték az alap tevékenységére vonatkozó több mint 3000 fájlt, az offshore manőverekkel kanadai, amerikai és izraeli adófizetést kerültek ki a tulajdonosok.

    Bronfman jelenleg is az egyik fő adománygyűjtője Trudeau-nak, aki azt ígérte, hogy leszámol az offshore adótrükközésekkel.”

    Van még kérdés a „látványpékséggel” kapcsolatban?

  • Bendeguz,
    Bar elhataroztam,hogy eltavolodok a vitaktol,
    foleg,mert nem birom a szemelyeskedest,nem
    tudok hallgatni tortenelmi „felremagyarazasarol”.
    Vannak tenyek,melyeket egy karaitanak is-illik tudni.
    …de nem volt koze a gorogokhoz …mar mint Hanuka-nak –
    irja on. Akkor megis- kik ellen vivtak nepi felkelest
    Matitjahu Hamakabi es fiai- Jehuda, Simon, Johanan,Jonatan,Elazar?
    A szelekitak,pontosabban- Antiochus ellen-aki ugyan
    vallasukat tamadta,de ez egyet jelentett
    nemzeti fuggetlenseguk eltorlesevel {i.e 170-160}.
    Ami ennel meg fontosabb- Matitjahu csaladjabol szarmaztak
    a{kesobbi} fuggetlen Judea kiralyai,a Hasmoneusok.
    Egeszen addig,amig Roma elfoglalta a Kozel-Keletet.
    Chanuka-felszentelest-felavatast jelent.
    A mai modern heber is hasznalja-pl. hazavatas.
    Meg valamit. A mai modern zsido tortenelem-
    az Elso Szentely, es a Masodik Szentely korat-
    csak igy hivja- Elso Otthon{Bayit Rison},Masodik Otthon
    {Bayit Senij}- igy jelolve azt a tenyt,hogy ez volt
    a kozpont,az otthon, amely osszetartotta a nepet.

  • Orsós Elemér
    2017 november 6
    11:18 de.
    írod nekem:

    Nem vagyok vallásos, de azért a hívőkkel való gúnyolódást tisztességtelennek tartom! Azért megkérdezhetném, hogy a chanukiáról is vagy-e ilyen bátor örömködve paráználkodni mint a kettős keresztről vagy akkor már a zabszem effektus egyből gátlásokat vált ki?
    __________________________

    Ezt írtam:
    @Elemér, értem én, tudom én, hogy már Bizánc is… Akkor tehát a Jobbik Bizánc emlékére állítja a keresztet? Elég érdekes…

    @charlie
    “megszületett a megfeszített, akit (kettős?) keresztre feszítettek…”

    Tényleg röhejesek vagytok, de fátyolt rá… Nem illik nevetni egy kereszten, aszongya a PC. Ja, hogy már a PC-t sem illik használni?

    Az baj…
    _____________________

    @charlie írta:

    Andrew, a kettőskereszt egy “reklámtábla” és egy területvédő jel, mindenki azt gondol mögé, amit csak helyesnek vél.

    *****************************
    ********************************

    KEDVES Elemér!

    Melyik mondatommal gyaláztam a vallási szimbolumok bármelyikét?
    Vagy csak lyukat akarsz beszélni a hasamba?

    Én azokon nevetek, akiknek fogalmuk sincs azokról a szimbolumokról, amiket kiraknak, vagy épp harcias sértődöttséggel védelmeznek. Mi tagadás, te is köztük vagy… 😀

  • Boda Marcsi és az „igazság”…
    Ne is beszéljünk róla.

  • Izraeli :
    A magyar jobber attól (is) kapta a nevét hogy mindig minenkinél mindent jobban tud.
    Hovatovább eljuthatnak akár odáig, hogy megkérdőjelezik a zsidó Einstein számításait a fénysebességgel kapcsolatban.
    Ez már félig-meddig meg is történt (nem hivatalosan) :
    A vérbeli magyarjobber mindenkit túlordibálva bizonygatja hogy
    az ősei a szíriusz bolygóról (sic) érkeztek ide 30 000 évvel ezelőtt. Lila Bocskay kabátban.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 november 6
    1:20 du.

    Kedves Alma!
    Szerintem jól -legfeljebb nem kellő részletességgel- határoztam meg a két -közterületre erőltetett- vallási jelkép eredetét, de ha Te máskép tudod, még fejlődő képes vagyok az új tudásra, ezért megköszönném hiányos tudásom kiigaítását! Egyébként meg -mint már írtam- egyet értek Andrew_s-zal aki szerint a vallási jelképeknek, kegytárgyaknak templomokban, múzeumokban vagy a hívők otthonaiban a helye, amit nem kell a közömbösökre is ráerőszakolni, mert nekik is joguk van a vallásszabadságra! 😀

  • Egy kis kiigazítás.
    Számomra Pap Gábor művészet történész publikációi hitelesek.
    Ezek alapján:
    A Pápaság dokumentumaiban számon tartják etnikusz gentilisz megjegyzéssel a Szkíta, vagy szkíta rítusrendű kereszténységet is.
    Ez volt a kereszténységünk mielőtt közel sem minden kényszer nélkül áttérítettek bennünket a Római rítusrendű verzióra.
    A nevezetes ünnepek az évköri ünnepek átértelmezései (felülírásai).
    Jézus pedig az asztrál mítoszi keretrendszer szerint a napistennek halak korszakra (galaktikus hónapra) szóló inkarnációja. Az előzőekkel kottára megegyező születési és egyéb adatokkal.
    A Muszlimban Allah eddig utolsó nagy prófétája. Számukra általános irányelvként Jézus tanai a mérvadók.
    Emellett van elrendelve a napi többszöri az Allahhal való kapcsolatot felvevő ima a mindennapi teendőkben való közvetlen eligazításhoz.
    A Muszlimban kategorikusan tiltott minden parancsoló-büntető akarat közvetítő Allah és ember között.

  • Kulonos ez a link. T.i. ha vallasszabadsagot hirdetnek, minkinek jogaban ‘all sajat szimbolumat megjelolni. A keresytenyeknk a KERESZT, nem a kettos, a szimboluma! Tetszik, nem tetszik ez van. : es ha manorat publikaljak, a keresztenyeknek is jogaban ‘all, hogy a keresztet publikaljak.

  • @ Orsós Elemér
    Írod:
    „vallási jelképeknek, kegytárgyaknak templomokban, múzeumokban vagy a hívők otthonaiban a helye, amit nem kell a közömbösökre is ráerőszakolni, mert nekik is joguk van a vallásszabadságra!”
    ___________

    Ha még ehhez hozzáteszed, hogy tévesen és egy csepp rosszindulattal írtad, miszerint örömködve paráználkodtam a kettős keresztről, akkor ideiglenesen békét köthetünk… 😀

  • Nagy Gyula, egy kis alapismeret, ha már magasröptű fantáziálásra adtad a fejed:
    „Iszlám” – egy vallás, amelyet Mohamed alapított meg
    „Muszlim” egy ember, aki az iszlám vallást követi.

    A fentiekből következik, hogy a következő két mondatod értelmetlen:

    „A Muszlimban Allah eddig utolsó nagy prófétája.”

    „A Muszlimban kategorikusan tiltott minden parancsoló-büntető akarat közvetítő Allah és ember között.”

  • Andrew_s :
    OIM* -nak megmagyarázni a valóságot kb annyit ér mint kimenni az erdőbe és egy fának felolvasást tartani az elemista történelemkönyvből.
    Sem ez , sem amaz kukkot sem fog belőle megérteni.

    Szaal kár neki elmondani hogy nem volt olyasféle szervezett bűne a zsidóknak mint pl. a Szent Inkvizíció.
    Ő úgy tudja hogy volt és punktum.Mert ő olvasta valahol.Azzé.

    HUNT* pedig igazolja hogy „De mennyire igaza van a naccsosasszonynak” Mer ő is úgytudja hogy de még mennyire hogy vannak bűnei a zsidóknak.

    OIM* meggyőződésből tudja.
    HUNT* azért tudja mert mondták neki hogy ezt így kell tudni.

    *OIM : Oldal Idióta Macája
    *HUNT : Humor Nélküli Tóth Péter

  • Orsós Elemér
    2017 november 6
    11:54 de.

    Információhiányodon igyekszem segíteni. A Móricz Zsigmond körtéren pl. tavaly egy latin kereszt állt a Jobbik ajánlásával. Állítanak ők mindent, ami hoz egy kis népszerűséget.

  • charlie
    2017 november 6
    12:44 du.

    Az, hogy Rátesi Margit mit mond, az az ő egyéni szoc. problémája 🙂 Ahogy az is, hogy milyen pártnak a tagja vagy szimpatizánsa.
    A magam részéről a jelenlegi politikai elitből és holdudvarából összesen nem tudnék egy hitelesnek legalább látszó kormányt megnevezni. Egy országgyűlésnyit meg aztán pláne nem.
    De ettől nem szegődök a jobbik féigazságokon alapuló, de a mélyben novákelődös meg nem kicsit rasszista népmozgalmához sem, ha megtehetem.
    Te a demokráciától kapsz hányingert, én meg a demagóg populistáktól. Akkor is, ha a tendenciákat látva tudom: olcsó népszerűséghajhászás van divatban úgy, hogy a másokéval verik jobbára a csalánt.

  • Valoban, Nagy Gyula?
    „Szamukra altalanos iranyelvkent Jezus tanai a mervadok..?”

    http://www.dzsihadfigyelo.com/2017/06/10/miert-hodol-be-europa-onkent-az-iszlamnak-%E2%94%82-bat-yeor/

  • Andrew-s: Az, hogy itt bármelyikünk vállalja a nézeteit, az nem „őszinteség”, hanem annak a jele, hogy VAN világlátásunk, vannak nézeteink, elképzeléseink a világról, benne hazánkról.
    Vajon mitől „független” a független? Tán csak nem a tényektől? Az, hogy valaki formális tagsággal is vállalja a nézeteit, előttem nem erény, nem is bűn. Csak annak a jele, hogy a kényelmes fikázáson kívül is szeretne valami kicsit tenni szűkebb vagy tágabb hazájáért, végső soron mindannyiunk otthonáért.
    Hogy másképp képzeljük a jövőt? Hát persze: ezért vannak a viták, hogy elmagyarázzuk, mit, miért gondolunk másképp.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2017 november 6
    4:18 du.

    Kedves Alma!
    Elgondolkoztató amit írsz, ezért most hamut szórok a fejünkre! Az a baj, hogy amúgy mindig kedélyes és haragot hamar megbánó vagyok, de rögtön felmegy az agyvércukrom, ha bármilyen formában „báncsák a magyart”. 😀 (Örülök, hogy nem vettél túl komolyan!)

  • Orsós Elemér

    Andrew_s
    2017 november 6
    4:42 du.
    Mivel a korai magyarság hiteles története rejtélyes módon nem fellelhető, eltűnt vagy eltüntették, ezért szerintem egyikünk sincs az abszolut tudás birtokában, valószínű csak egymás jó- vagy rosszhiszemű találékonyságára hagyatkozhatunk.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    A kereszt eredeti múltját bizonyítja a Spartacus-felkelést követő római bosszú, amikor 6’000 elfogott rabszolgát tűztek erre a kivégző eszközre a Rómától dél felé vezető via Appia mentén.
    Sokuk oszló teteme még évek múlva is ott hirdette az arra haladó vándor számára, hogy így jár az, aki egy birodalom fundamentumát jelentő „alapértéket”, legyen az a rabszolgaság intézménye, avagy Róma – a császár oszthatatlan impériumát bárki alattvaló felett kétségbe merné vonni, ahogy azt Jézus is tette…* Ugyanis a bevonulása Jeruzsálembe, bizonyos próféciák beteljesedését igazoló módon, „a felkent !”** királynak kijáró, illetve a követői által így megrendezett ünnepélyes menet keretében zajlott le, ami már a rómaiak figyelmét sem kerülte el…
    ˙

    .

    .
    * Senkit ne tévesszen meg az „Add meg a császárnak, ami a császáré, Istennek pedig, ami az Istené” kezdetű zavarbaejtő szónoki válasz az őt provokálóknak.

    ** Felkent = messiás, azaz mesiah, ami egyedül Izráel királyainak kijáró cím volt.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Geyza! 3:51

    „A vallások békülékenyek, a vallásosak nem…”

    Nagyon jó 😀

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Kedves Ilanfair!

    Azt írja, hogy:

    „Tudomásom szerint a Menorah megjelenésére, válaszul jelent meg a kereszt.”

    A l e g r é g i b b . zsidó . j e l k é p . a menóra, a hétágú[!] gyertyatartó, n e m . összetzévesztendő a hanukiah nevezetű másik, 8+1 ágú (a +1= samesz, azaz a segéd olajos edény, vagy leemelhető ág) tárggyal, amely a nyolcnapos hanukah ünnep egyik fontos kegytárgya. A hanukiah-át nem mindig készítik menóra formájúra, nagyon sokszor ettől teljesen eltérő, finoman kidolgozott, különféle jelképeket alkotnak bele az ötvösök ie.165 óta.

    A menóra a hagyományok szerint már a mózesi időkben is(!) nagy jelentőséggel bíró szimbólum volt, de egészen konkrétan az ie. már 1’500 évvel maradtak fenn ilyen fémműves munkák, sőt római szarkofágokon és a kazamatákban is ezt ábrázoló domborművek.

    Tehát az a feltevés, hogy a kereszt a menóra létrejöttére válaszul került a keresztény szimbolikába, nem állja meg a helyét…

    Üdvözlettel: thu

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    6:58 folytatása:

    Tekintettel arra, hogy az első „keresztények” mind zsidó származásúak voltak kellett egy átmeneti időszak a szimbolikájukban a régi és az új között. Így történhetett, hogy míg a kereszt még be sem került a kánonba, pl. a római Nekropolisz egyik isz. III.sz-i keresztény szentélyében is egy színes mozaik menóra látható égő lángokkal, a Jézust jelképező „2 hal között 1 horgony” ábrázolás felett, annál jóval nagyobb méretbem, de velük szoros egységet képezve.

    Üdv: thu

  • „tisztelthölgyeimésuraim” Tisztelt „tisztelthölgyeimésuraim”.
    Következő kommentemben leírtam ami kimaradt, hogy Budapesten a Blaha Lujza téren felállított menorahra volt válasz a jobbikos kereszt állítása. Sajnálom, hogy egerem érzékenysége ostobábnak mutatott, mint vagyok.

  • barlev Kösz, most legalább már tudom a különbséget. Fontos lehet, ha be akarok térni. 🙂 Bár nem ez volt a lényege mondandomnak.

  • Izraeli
    2017 november 6
    6:13 du.

    Valóban.
    Ahogy mondani szokták, a papír mindent kibír.
    A Muszlim a Sariah filozófiával megspékelve a Bibliában is megírt (purgatóriumi) tisztító tűz.
    Az Európába a múlt század közepe óta intézményesítetten is BETELEPÍTETTEK a Bibliában az apokalipszis vörös lovasaként szerepelnek.
    Azt már többször megírtam, mit látok több ezer éves időhorizonton igaznak.
    Amúgy, nehéz kultúrának értelmezni azt a nihilista fogyasztó birkaságot amelyben jelenleg pusztulunk.

  • Orsóskám dehogy tüntették el.
    30 000 évre visszamenőleg vannak hitelesnek mondott feljegyzések a magyarokról.
    Amióta ide érkeztek a szíriusz bolygóról ( sic) a Földre.
    Lila Bocskay kabátban.

    De komolyra fordítva : Val’szeg azért nincsenek a „korai magyarságról” hiteles feljegyzések mert nem is volt korai magyarság. Csak legeltető , egymással laza kapcsolatban álló törzsek voltak , írni olvasni sem igen tudtak.
    És most gondold végig amit írok : ( de alaposan )
    A Honfoglaláskor már EZER ÉVE széjjel volt szórva Izráel népe a nagyvilágban !
    1 évezred !!!
    Fel tudod ezt fogni nagyokos ?

  • Andrew, „A magam részéről a jelenlegi politikai elitből és holdudvarából összesen nem tudnék egy hitelesnek legalább látszó kormányt megnevezni.”
    Helyes, majd mi megnevezünk kormányt és döntünk helyetted is, de akkor végképp nem lesz alapod semmiféle hiteles bírálatra.
    Rátesi Margit3:15 hozzáállása a helyes.

  • Orsós:
    „Mivel a korai magyarság hiteles története rejtélyes módon nem fellelhető, eltűnt vagy eltüntették,…”
    Az a helyzet, hogy csak a görög mitológiában hitték, hogy ez-az csak úgy kipattan az istenek fejéből. Hosszú történelmi korszakok során változnak, alakulnak a különböző népcsoportok. Az első magyar nyelvemlék egy latin vers magyarítása volt, az 1400-as években, és nem sok szót ismernél föl a mai magyar nyelv alapján. És még négyszáz évet kellett várni, mire a Magyar Királyság hivatalos nyelve a magyar lett 1844-ben. A legtöbb magyar király nem is tudott magyarul, de írni-olvasni sem. A nehéz munkára deákokat tartottak, akik aztán latinul (deákul) vésték le a törvények, krónikák szövegét. Persze a jobbágynépek, meg a kóbor lantosok ismerték a magyar nyelvet, a meséket aztán XIX. századi költők fogalmazták újra ékes magyar nyelven. A legismertebb közülük Toldi története, amit Arany János emelt eposzi rangra.
    Ó fájdalom: a nemzet fogalmának megteremtője éppen az a felvilágosodás volt a XVIII. században, amit annyira igyekeztek meg nem történtté tenni.

  • Bocsi, bocsi, A tihanyi monostor alapító levele régebbi. I. Andrástól származik, 1055 táján íródott, de latin nyelven. Viszont a latin szövegben vannak magyarnak tekinthető szavak is, szórványos magyar nyelvemlékek.

  • talalom
    2017 november 7
    3:15 de.

    Ha visszaolvasol, akkor kiderül majd, hogy félreértetted. Charile hozott fel Téged példa gyanánt. Erre bátorkodtam jelezni, hogy a párttagság léte vagy nem léte magánügy(ed). A Te pártállásod léte vagy nem léte engem nem kötelez semmire. Bármennyire is szeretné Karcsibarátunk a világot leegyszerűsítve látni.
    Ergo, szó nem volt fikázásról. Bár tök olyan, mintha engem lenne trendi fikázni 🙂

    Alkalmasint természetesen nekem is megvan a magam, legalább általam konzisztensnek hitt, világlátása. ami sem a Jobbik látványpékségével, sem az MSZP szélkakaspolitikájával nem konform. A félreértések elkerülésére jelenleg egyik politikai formációval sem konform teljesen.
    Azt is fentartom, hogy a teljes politikai névlistából sem tudnék összerakni egy hitelesnek legalább látszó kormányt és országgyűlést. Széljobbtól Thürmerig értve a palettát. De ez meg a magam szoc. problémáa.
    Az országé csak annyiban, hogy lassan a pártaktivistákon, és a szófogadó báránykákákon kívül senki nem fog elmenni szavazni, ha a passzívak arényát nézem.

  • Orsós Elemér
    2017 november 7
    3:46 de.
    ” egyikünk sincs az abszolut tudás birtokában”
    Így van. Tarsd is magad ehhez 🙂

  • Geyza
    2017 november 7
    7:53 de.

    Hozzáűtehetbnld, hogy a távolkeleten ekkor már évezredes gyökerekkel rendelkező császárság létezett. Olyan, amely gyakorlatilag a mai napig fennáll.

  • BARLEV megjegyzese;

    Igazan orulok hogy maga „jobban ismeri.”

    De akkor miert nem ismerteti az atlag olvasokat a tenyekkel?

    A tudatlansag vezet a ketelkedesekre, az meg a felrevezetett elkpzelesekre, s abbol ered az ellensegeskedes lehetosege.

    Hat miert ellenezne azt ?
    Miert nem ismertet mindenkit, csupan abbol tanulhat barki is.

  • FIGYELO soraira;

    Igen. A romai egyhaz jelkepenek vette a keresztet, s ahitet a birodalom vallasanak nyilvanitotta a VI szazadban.

    De a Bibliai szoveg es par evszazadok alatt a HAL volt tartva a rabbi szavai szerint a jelkepnek.
    Mint oktatta Petert hogy menjen es ‘ hal;asszon az emberiseget’ ertelmeben.

    Az ICTUS latin szo volt a hit celjaunak a roviditese.
    Az volt, sot vannak akik maig is alklamazzak.
    En latom gyakran mint bumper-sticker is .
    Vannak akik a keresztet kovetik.
    S mi a problemaik barmelyikkel is ???

  • TALALOM Orsos-nak cimzet soraiban;

    A jelen adatok alapjan a legregibb magyar-nyelvu irott adat, a latin ABC hasznalatval a „halotti beszed”.

    Talalhato a Szecsenyi leveltarban, s a web-en is. Teljes screen mereteben olvashato.
    Semmi pontok sem vesszok a magnahangzol felett. Mert az nem letzo a Latinban.

    Mind az csupan a Lengyel, Jagiello kiralyok idejevel lett atveve a lengyel es szlovak irasmodbol.

    Igen. Ertem hogy sorai nem arra celoztak. De a Halotti Beszed a leg-regibb magyarnyelvu irott szoveg.

  • charlie
    2017 november 7
    8:25 de.

    Tekintettel ara, hogy a Fidesz már most is 43% körüli valós támogatottsággal birtokol parlamenti többséget, egy politikai erő akkor is mások helyett tudna dönteni, ha csak a valós ksiebbséget képviseli. Ezzel nem mondtál tehát semmit.
    Amit írsz az különben az erősebb kutya közösül authoriter demagógiáját képviseli. Gyakorlatilag azt írtad le, hogy aki töbséget szerez, azé minden, a kisebbségben maradókat akkor sem illeti meg a tiltakozás joga sem, ha eközben a Dunába lövik.
    De annyiban jó, hogy egyre őszintébb vagy, és egyre leleplezőbb a Jobbik valós ideológiáját, ideológiai bázisát illetően.

    Az, hogy eközben nem értelmezed, amít más ír, az már nem is lényeges. Holott nem azt írtam, hogy nem megyek el szavazásra 🙂 Miközben továbbra is hidegen hagy, hogy Te kket ölelsz a kebeledre. Ha Rátesi Margitot, hát akkor őt. Persze tudom, hogy a Jobbik egy bites (fekete/fehér) világképébe csak emeszpések és jobbosok léteznek, de a világ ennél persze tarkább. Még akkor is, ha kedvenceid géppuskával írtanák a sablonvilágukból kicsit is kilógókat.

  • Oruom latni, ill.olvasni, hogy THU reszletes adatokat nyujtott a Mennorah erterlmen.
    A het (7) lampas Mennorah a het-napi-termtes jelkepe.

    A Hannukah-i Mennorah azert 8+1 mert a Nikanuri gyozelem utan, amikor a senctuarit visszaszereztek nem volt ottan olaj csak egy-napi egetesre a Mennorahban. De mind az nyolc (8) napig lett eleg es egett.
    Az csoda kent, sot mint jelkepkent ertelmezve gyozelmuknek a Helenistic hadak ellen.
    A kilencedik ,a Shamash (a segito) tartja langot amit alkalmaznak a napi lengokat kezdeni.
    A Maccabee testverek altal vezetett kuzdelem a Helenistik Nicanur es Gorgias ellen az Izraelita hitet megvedte.

    Az megemlekeztetve az utokor altal meg Dante, Shakespeare, Handel, Rubens, Longfellow altal is.
    „Mi Kanokha ba’elim Adonai”

  • Bendeguz79
    elkuldtem a Christopher adam-nak……………ha o betesszi ide rajta mulik

  • Andrew,”… a kisebbségben maradókat akkor sem illeti meg a tiltakozás joga sem, ha eközben a Dunába lövik.
    ….ha kedvenceid géppuskával irtanák a sablonvilágukból kicsit is kilógókat.”
    Itt valami félreértés lehet, a Jobbik minden erőszakos cselekményt elítél és nem is vesz részt ilyenben.
    Amúgy szép lassan eljutottunk oda, hogy elmész szavazni, de a favoritodat, közösségedet még mindig szégyenled megnevezni, nyilvánosan felvállalni. Tőlem lehet ez a magánügyed, de akkor nem érthető a Fideszt támadó vehemenciád, hisz nem mutatsz követendő opciót.

  • charlie
    2017 november 7
    1:19 du.

    Mókás ez az erőszakelítélés akkor, amikor a Jobbik és a gárdák kapcsolata közismert 🙂

    Egyébként nem „jutottunk” sehonnan sehova. Semmi olyan információt nem írtam, aminek az ellenkezőjét eddig állítottam volna 🙂

  • IZRAELI soraira;
    Orulok hogy irt ismet.
    Ne tavozzon mert talan nem lenne eleg eros gyomra az itteni ragalmakat elviselni.

    Inlabb a vitak helyet adjon felvilagosito adatokat mindenki szamara.

    Talan mint meglatasat HA a Maccabee testverek (Judah,Elazar,Simon,Youhan,Yonathan) nem fogtak volna fegyvert hituk vedelmeben a Helenista Nicanor,Gorgis csapataival szemben, amikor arra jutot a hit hogy maguk a fo-papok serteseket (shwine) aldoztak fel a Szentely oltaran minden megvetesek es ellenzesek hianyaban a tomegek altal, hol lehetne ma az eredti hit a Torah kovetesen ???

    Rendkivulli tulerokkel altak szemben, sot meg a Helenistak a Sziriai hadaakat is segitsegukre kaptak.
    De a Mccabees gyozedelmeskedtek a tulerok ellen.
    A 26 Kislev (Dec.14,164 CE)

    Sot meg kepesek lettek Romaval is megeggyezesebe jutni.

    Az egynapra elengendo olaj egett nyolc napig. Meg az is csoda volt.
    S az utokor megemlekezeik meg ma is. Sot meg Dante,Shakespeare,
    Rubens, Handel, Longfellow is megemlekezeseiket orokitettek.
    A Hannukah nem Bibliai esemeny, de annelkul ma nem letezne meg Biblia sem.

  • Ugyan Andrew..mit számít valami kis nyamvatt (akkor) 3000 éves kínai birodalom a 30 000 éve itt tündöklő mogyorik nemes hadához képest ?
    A kínaiak csak iparitanulók lehetnek mellettünk.

  • BARLEV soraira;

    Engem szidhat szabadon barmi megjeguzesekkel az szabdon megy itten. Csak a kivaltsagosakat ne emlitsen soraiban.

  • talalom
    2017 november 7
    8:38 de.

    „Az első magyar nyelvemlék egy latin vers magyarítása volt, az 1400-as években, és nem sok szót ismernél föl a mai magyar nyelv alapján.”

    Más az írás és az élőbeszéd. Lehet, hogy élőben megértetted volna a Halotti beszédet is.
    Bánffy György előadóestjein régi magyar verseket szavalt. Ő mondta, hogy egy mai magyar gond nélkül megérti Balassi Bálint verseit (1500-as évek második fele)! De a mai angolok már nem értenek meg mindent egy Shakespeare drámában.

  • MEGKÖSZÖNÖM,hogy törölte bejegyzéseimet : legalább nem kerülök néhány nem kívánatos személynek kereszttűzébe .
    Egyúttal azt is megköszönöm,hogy egyik ” Barátom” bejegyzését–rám vonatkozó- bent hagyta.
    Így meg mutatkozik az,hogy az egyik oldalnak szabad köpködni a másikat másik nem védekezhet, nem reagálhat.
    Az első az egyik mérce , a másik a másik mérce.És eljutottunk a kettős mércéhez.
    Hálás Köszönet üdvözletével.(bár tudom,hogy ezt nemigen fogják elolvasni sokan,mert ezen írás a begyújtós sorsára jut).

  • Úgy látszik a most itt újra erőteljesen megjelenők követelték az erőteljes moderálást, akarom mondani cenzúrát.
    Észrevette bizonyára,hogy néhányan visszatérve kezdenek erőteljesen durva hangot megütni,lassan visszatér az „illepityu”féle hangnem.
    Lehet,hogy ettől jobb lesz az oldal? üdvözletével.

  • Geyza
    2017 november 7
    2:55 du.
    Hogyne. Magam is olvastam azokat a dolgozatokat, amelyben egy szinte mindenhonnan elzavart önjelölt filozófus és egy (azt hiszem) vegyész fejtegette, hogy már a kőkorszakban magyarok éltek itt. Akiket kiűztek innen. Így az egész emberiség gyakorlatilag magyar. Meg néhányan helikopterek.

  • Bendeguz79
    mirol beszel maga hulye………
    ki szidta magat azzonkivul hoiigy nekem ni irkaljon okorsegeket a sajat vallasomrol.
    senki es sosem aldozott diszznot yirusalaimban a templom hegyen. ocska aljas antiszemita hazugsag amit irt.
    most mutatta ki mi is maga valojaban.

  • Sendeguz79
    elolvastam egy korabbi irasat……………kibujt aszog azsakbol.- maga egy yehovista szzekta tag.

  • Tóth Péter, én a „megveszekedett náci” a két karakteres zsidó fórumozót – Miklóst és Gyuri10-et – sajnálom, hogy itt hagytak minket. Bizonyára minőségi cserének számít Geyza felbukkanása helyettük.
    Pedig már úgy szeretném megkedvelni a „mindenki egyenlő” szöveggel hódító liberális demokráciát. 🙂

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    T. Ilanfair 7,38!

    Bocs’! – Nem ostobaság. E „mellékkörülmény” téged igazol. 🙂

    Egyébként szerintem nem bátorság, sőt fölösleges a fenevad mocskos bajszát, még ilyen szent eszközzel is, mint a menóra, v. a hanukkia, ráncigálni…

    Üdv: thu

  • hazai lámpa
    2017 november 7
    3:48 du.

    A Magyar, mint nép történelmi távlatokban nézve tényleg nem nagyon régi. Igaz, ha körülnézünk a jelenlegi népek között akkor azt látjuk, a nagy többségüknél régebbi.
    DE közvetlenül a Szkíta hagyományokra épített és a nyelvünk is jelenleg is jó tisztasággal az ősi képző és leképező nyelv.
    A történelmi írások szkíta népeket tartanak számon. Ezek között a különféle hunokat.
    Hazánkat a nagyvilágban jelenleg is a hunok földjének nevezik. A Magyar megnevezés Árpádékkal jelent meg az idővonalon, mint Ménrót (a vörös ló) egyik fiának (törzsi) leszármazottai.
    Egyébként pedig a mai napig is meglevő kultúr folytonosságot sokan, sok vonalon egyértelműen bizonyították.
    Már az önmagában is egyértelműen bizonyít, h a holt nyelvek mindegyikének van értelmes magyar nyelvű olvasata.

  • Neocsárli :
    Hiányoztam neked bubi ?

  • Andrew : De ez így is van rendjén.Árjának..appardon..akarom mondani magyarnak kell lennie itt mindenkinek ! Az idegenek majdcsak kihalnak valahogy. Ha másképpen nem, mejd csendőrők lesznek küldve értük.

  • Barlev :
    Lehet hogy Tejbegrúz nem is azt akarta írni hogy ” disznót áldoztak ” , hanem azt hogy ” a disznók áldoztak „.
    A haláltáborok őreinek cizellált nyelvezetének háború után történt megismerése óta tudjuk hogy mink sertések vagyunk 🙂
    (Jiddische Schweine, amint barátságosan útbagazítást adtak a víznélküli zuhanyozó irányában.)

  • „tisztelthölgyeimésuraim” Tisztelt „THU” Kedves vagy, de mégis ostoba voltam. Miután kapkodva és figyelmetlenül írtam, ezért kevertem a két gyertyatartót. Ez nem lenne baj, hiszen nem kötelező tudni a zsidó gyertyatartók történetét, de mivel ismerem, ezért összekeverése már szinte bűn volt. A Menorah a lakásunkat diszíti (a Síp utcában vettem), és nagyon jól megfér a Kelta kereszttel (ír tőzegből préselve). A Hanukát pedig keresztény létünkre is megünnepeljük, ha nem is szigorú vallási körülmények között, mert gyönyörű ünnepnek tartjuk.
    Ennek fényében megérdemeltem a kioktatást (kétszer is), mert ha már tudom, figyeljek oda. 🙁 Magyarázatom van, mentségem nincs.

  • charlie
    2017 november 8
    3:03 de.
    Idézet Tőled:
    …….””””” én a “megveszekedett náci” a két karakteres zsidó fórumozót – Miklóst és Gyuri10-et – sajnálom, hogy itt hagytak minket. Bizonyára minőségi cserének számít……….
    felbukkanása helyettük……””””” Idézet vége.
    „Minőségi csere” ??????…??????—-Úgy gondolod????
    Ez hiányzott nekünk!? –üdvözletével.

  • Andrew_s
    2017.november 6
    11:33de

    Köszönöm. És a többit is…

  • Péter, végy egy nagy kanál cinizmust, szórd meg egy csipet szarkazmussal és mosd olvasd újra a soraimat.
    Na, ugye hogy így már mindjárt más?

  • Llanfair
    2017 november 8
    8:06 de.
    Szerintem , azt unnepel amit akar.
    Mindenkinek tisztelem a sajat unnepet. De mivel en keresyteny vagyok, a Karacsonyt unneplem, Jezus szuleteste napjat..
    Nem tudom, ismeri ezt a regi magyar mondas?’
    Ket urnak szolgalni nem lehet!

  • BAELEV allitasara;

    Maga sok pokroc ragalmazosat tett mar reg. De most teljes ostobasagot irt.

    talan olvassa ‘Bareshit 3;15 Heberben.

    Igen, a kovetkezo szo utanna (magyarra forditva); OROKKE.

  • Hava nagila הבה נגילה
    https://www.youtube.com/watch?v=7e8Pkn4hNtc

    (Vannak dolgok és pillanatok amikor elhagy a szarkazmusom)

  • Kedves sztrovacsek barátom, HUNT* :
    Én jóltudom hogy nem jó neked ha itt vagyok.
    Vigasztaljon téged az a tudat, hogy nem is célom boldoggá tenni az itt töltött idődet.
    Sőt…

    *HUNT : Naaa..Még mindig hehe

  • Figyelő Nem mondod, hogy azt hiszed, hogy a zsidók istene más, mint a keresztényeké? Nem gondolod, hogy Krisztus a keresztelkedéssel Istent váltott? Nem mondod, hogy a Biblia első része az Ószövetség istene, nem ugyan az, mint az Újszövetség istene? Tehát mikor megszülettél, X Istent hitted, majd mikor megkereszteltek, Y Isten hívője lettél? Ez most komoly?
    Akkor jó ha Tőlem tudod meg, ha bemész egy Zsinagógába, egy Rómaikatolikus templomba, egy Görögkeletibe, az ír egyház templomába vagy egy Anglikánba, egy reformátusba vagy egy evangélikusba, ugyan azt az úrat imádod. De ha kimész az erdőbe, és leülsz a fa alá, akkor is. Ezt tényleg nem tudtad?
    A Karácsonyt csak a hívők tartják? Ugye nem? Akkor a Hanukah miért nem lehet mindenkié? Nem gondoltad át teljesen azt hiszem.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2017 november 8
    7:09 du.

    Jó kis ide-oda nyáladzó alvázmosó szakember vagy! 😀 😀 😀

  • Bendeguz79
    elolvastam…………………..szo nincs benne diszno aldozasrol.
    azegyptomiak aldoztak ollkyat es nem a Goshen foldjen elo zsidok.
    rossza forditas…./magyarra/

  • BARLEV soraira;

    Megjegyzese kisse zaklatos es tobb dolgokat kevert ossze.

    Ami a Helenistak igyekezeteire vonatkozo, hogy hogyan szegyenitettek a szentelyt (Templ-t) azt a tortenelmi adatokban tallaja a reszleteket. Hasonloan a Rabiniikai iratokban is, mint Halliel I es II.is.

    Ghoshenban az Abram utodai eltek szolgasagban.
    A Torah a Sinai felszigeten a 430 eves szolgasagukbol valo szabadulasaik utan tortent. A 40 eves ‘vandorlas’,mielott az igert foldre, Canaan-ba vonultak be.
    Tehat soraival ugralt evszazadokat.
    A Helenistak feletti gyozelem, a hit megmentese meg a romai idokbeli esemeny volt, a masodik CE szazadban.
    Velem hogy tisztban van azokkal, csupan valaszaban zavaroskodott.

  • Geyza
    2017 november 8
    7:16 du. ::::::
    Gondolom a tükrök mind összetörtek már fürdetőszobádban–máskor vigyáz meg ne sértsd a nyelved.
    Jó embert üdvözletével.

  • charlie
    2017 november 8
    2:15 du.
    Én egészen jól értettem,csak kíváncsi voltam az érintett fél hozzáállására,amit reagálása pontosan megmutat! De ilyen, így kell jó egészséget kívánni neki.
    Mindent értek üdvözletével.

  • Kedves HUNT*
    Nekem nincs szükségem tükrökre a fürdőszobámban.Annélkül is tudom hogy szép vagyok. Borotválkozáshoz elég egy zsebtükör is.
    Kűgyek neked pár tükröt a meglévők mellé?
    (Csak önbizalmad erősítéséhez…)

    *HUNT : Továbbra is …

  • Elcsi Korsós : Aztán miért is ?

  • Talalom:

    talalom
    2017 november 7
    8:38 de.

    Korsósnak kár érdemben előadást tartani ilyesmiről.
    Úgysem olvasa el, ha meg igen meg sem érti.
    Ő ‘gyanis ősmagyar.
    Teljesen biztos benne hogy felmenői a szíriusz bolygóról érkeztek, csak már oly régen hogy elfelejtette az előzményeket.

    Kár a motalkóért amint Benedek művészúr mondta egy háború utáni pesti kabaréban.

  • Geyza nov.9.12:5 du. Nekem nem lenne bajom Orsós vágyálmaival: szíve joga kábítani magát. Ha úgy gondolja, hogy ő boldogabb attól, hogy az ősei a csillagokból jöttek, az égigérő paszulyon ereszkedtek a Földre – legyen.
    A baj az, amikor emiatt azt képzeli, hogy Ma is mindent ért, mindent jobban ért. Bár Orsós itt a szelídebb, beszélgetősebb típus, azért nem szeretném, ha az ilyen vágyálmokból kellene következtetni a mai tennivalókra: miközben az égigérő paszuly indáit bámuljuk, könnyen lehet, hogy megint beleesünk az orrunk előtt lévő gödörbe.

  • Llanfair
    2017 november 9
    3:14 de.

    Nem ertem ezt a beirast.
    Hol irtam, azt, hogy nem egy az Isten, mindenkinek?
    Viszont, kulonbozo vallasoknal mas, es mas a hagyomanyos unneples. Nekem nem mond semmit a hanuka, mert engem NEM nevletek zsidonak, en gyerkekorom ota a karacsonyt unneplem.
    Ennyi.

  • Bendeguz79
    eloszor is az nem halliel hanem HILEL.
    amirolmaga irt -/csak a yehovista szekta konyveiben van ugy irva/-az az elso templom =/beith h’knesseth b’ har h’bait/-lerombolasakor tortent.-esaz nem hellenisztikus volt hanem az Assir……….nebu-kad-n’chaar altal.
    a megszentsegtelenites pedig kizarolag abbol allt hogy aszentely helyere odaakkitottak Baal es Astarte szobrait balvanyait.
    arrol a solyom feju szarnyas al-istensegrol van szo akit ma altudomanyos korokben ugy hivnak az anunaki istenek.

  • -kimaradt azzfentebbibol…
    de meg ott se volt diszno aldozas mivel annak husa tiltott volt egesz assiriaban is.
    —————————————————
    azt meg hogy kik es miert eltek kenyszerbol a Goshen foldjen -.de nem csak ott hanam pl pi-ramses-ben is/- jobban tudom mint maga.

  • £rabiniikai” iratok pedig nincsenek…………
    ennek ugorjon neki megegyszer.

  • Figyelő Kedves Figyelő. Pedig egyszerű. Szerinted két urat szolgálok, ha megtartom a Hanukah-t is. Szerintem pedig ugyan az az urat, csak másképpen. Bár én ezt nem szolgálatnak látom.
    Engem is kereszténynek neveltek, pontosabban római katolikusnak, a szokásjog alapján. Ez azonban nem akadályozott meg abban, hogy szélesítsem látókörömet, és értékeljem a zsidó valláskultúrát, ismerjem Luthert és Kálvint, megcsodáljam a budakalászi szerb templomot, és elbeszélgessek a szerb pappal, aki most tanulja a magyart. Görögkatolikus Istentiszteleten is voltam, sőt esküvőn is Bécsben. Elvándoroltam Wartburg várába, és megnéztem hol fordította a Bibliát Luther, majd az erkélyt is, ahol talán tényleg hirdette tanait.
    Résztvettem zsidó Istentiszteleten és az utána tartott vacsorán Pécsen, és voltam angol protestáns Istentiszteleten is Manorcunningham-ben (ez tetszett a legjobban, picivel a zsidó előtt). Idáig nem kaptam érte bűntetést. Rossz dolog, ha valakibe belenevelik a vallást, mert akkor komolyan megkérdőjelezhető a hít, lehet egyszerű „így szoktam meg”. Te ráadásul mostanában sűrűn ismétled zsidó felmenődet, és így hidegen hagy a vallása? Te azért vagy keresztény, mert belédnevelték, nem azért mert a hít diktálta a lelkednek? Vagy ez nem is hít, csak félelem a túlvilági bűntetéstől, mert hátha? Ne válaszolj, semmi közöm hozzá, elég ha magadban elintézed.

  • Én a téli napfordulót, ezzel az életlehetőségek javulását ünneplem.

  • BARLEV valaszara;
    Valaszaiban maga osszekever kulombozo alanyokat.

    1. a Shemoth 3;15-ben Mozes ismetelt kovetelesere kap valaszt,
    s a nev ;Yod Heth Vau Heth es a harom kis magnahangzo pontok allata. Na hogy van a kiejtese?
    Ha abban ketelkedne minden szektak Shemah-jaban is irva eredeti formajaban. S mi a Harmadik kobevesett Parancsolat ?

    2. Ami a Hanukah adatait illeti elsem tudnak kepzelni hogy maga nem lett volna kepes olvasni azt.
    Sot meg Antiachus Epipanes idejen a hit teljesen tiltva volt torvenyesen.
    Meg a Sabath is, mint a Brit Milah, s disznokat (svein) aldoztak az oltaron a tomegek elotti szegyenites celjabol.Sot a Temple csupan a Zeus-nevenek hasznalva.Ill.atnevezve volt.

    Olvashatna azt meg a Vikipedia/Hanukah soraiban is,hasonloan a http://www.histori.com/hanukah. A Talmud is ad adatait, meg Jozefus tortenelmi adatai is, sot I.Macc.2;24-25.
    Y’mei Hanukah hairot halalu!

  • Llanfair
    2017 november 10
    4:29 de.
    Miert ne valaszolnek? Nem vagyok szegyenlos.
    Eloszor is tisztelem benned a sokiranyu
    erdeklodest, bennem is megvolt mindig.
    Mivel gondolom, joval idosebb vagyok mint te, merem allitani, hogy minden vallast tisztelettel kezeltem egesz eletemben es soha nem voltam bigott.
    Edesanyam, aki melyen vallasos katolikus volt, az uldozesek alatt bujtatott egy 18 eves zsidolanyt, egeszen a felszabadulasig.
    Mostani legjobb baratnom, egy hivo reformatus .
    Ahogy mar feljebb irtam, minden vallast tisytelettel fogadok el.
    Viszont, aki kicsit gondolkodik az rajon arra, hogy a legnagyobb befolyst ezen a vonalon a nevelese adta.

  • BARLEV;

    Holly smoke !
    Mi volt a maga Kidusha-ba keverve ?

    Ossze-vissza teszi allitasaot.

    Miert nem Google-ja a neveket, mint; Ghoshen, Nebuchanedzar, Nebuzradan, figyelje meg a idopontokat, Ramases II, es Baal, Zeus, mikor es kialtal volt az elso Temple elpusztitva, etc.
    Hasonloan az u.n. Tertagamaton, amit maga Mozes 550 szer irt a Torahban.
    A Helenistak a sertest aldoztak fel az oltaron nem elemiszer celjabol hanem az Izraelita hit pusztitasanak celjabol.
    Azert fogtak fegyvert Mathitias Maccebees fiai.
    Maga tagadhatja mind azt csupan mert sikereskedtek a Helenita hadak ellen. Makent mind az ma ismeretlenseg lenne.

  • Bendeguz79
    megint hulyen okoskodik………
    aznem ugy van ahogy irta.- nincsenek maganhangzok abban sehol.=csak a maga ures fejeben……..
    a toprah-ban sehol.
    YHVH = yud he vav he =( ani anokhi) = en vagyok aki van.

  • de itt van ket szo.- halleluja es rabbi.
    irja ide honnet szarmaznak esa pontos szo szerinti jelentesuket.
    de ne googlizzon…………..az csalas. ezt a ket szot minden valamire valo zsido ismeri fejbol es azonnnal.

  • barlev, Leonard Cohen eneklte igen nagy sikerrel a Halleluja dalt.
    ALtal lett hires Eszak Amerikaban.

  • BARLEV;

    A Heberben, es tobb mas semitic nyelvek irasmodjaiban nincsennek maganhangzok irva.
    Az csupan az olvaso beleolvassak, akik ertik a sajat nyelvuket.

    De az irnokok, (a scribe-ok)az un Massorette-ek (2500 evvel ezelott)vezettek be a maganhangzo pontokat csupan abbol a celbol hogy a jovo szazadok es evezredekben az irott szoveg ne valtozhasson a hianyaik miatt.

    Elfelejtette, hogy Mozes , egy egyptomi herceg honnan vette vallasos hitet?
    Ki volt Jetro ? Emlekszik?
    Ki volt az a „Szianita-i „vihar-isten” ?
    A Beduinok YHV-je?
    Sot meg van Babilonoai agyak-tabla is (eredetileg Shenacherib le-egett konyvtarabol?
    Letezik egy tabla ami- ha a forditasa korrekt- „Ywh Ilu”.
    Az az mint egy igazi babiloniai Shemah.

    Nem csoda hogy a regi mondas „minden vallas Babilonbol ered”.
    De azt honnan vettek ?
    Maga hivatkozott az „Anunnuki”-kra.
    Azt meg a Sumerian tortenelmi adataik adta, a leg-regibb irott emberi adatok.

    Halelujah=Halel Yah, egyszerubben Baruch ha-Shem,(magasztald YHVH-t), (amig maga tagadja a nevet!) that is a roviditese.
    Na aki zsido azt tudna.
    Az „Ahja Asher Ahja , az ALLITOLAGOS szavak a massalhangzokbol.Abbol van Muzlim Allah.A Ha Ajah.
    Az is semita nyelv am !.

    Talalja mind azt a Jewish web-lapon, meg mind a Wiki lapokon is. Az nem magan velemenyek, hanem referncilt adatokat nyujyjak.

    Persze, maga jobban tud mindent, ugy is !?
    De mi az erteelme tudni bar mit is ,amig mind az maganak jelentektelen ?

  • Bendeguz79
    ne kervejen itt.
    magaa yehovista hazugsag gyarei szarokbol, irasokkbol kormol ide hulyesegeket.
    nincs mirol beszzelenem magaval tobbbet……………felejtsen el.

  • Figyelo
    a szzo halleluja egy o-heber anagram.
    elvalaszztva igy szol hallel…uiah. =eros hagon dicsoiteni aki VAN.
    ezt jelent.
    csak ugy mint a masik o-heber anagram a rabbi
    rabbi = rajsh bene Israel = az Israel haza fiainak feje.

  • BARLEV;

    A „Hallelu-YaH”. Igen a HALLEL az magyarul dicsoiteni, az aaz ‘Dicserd.., de mi, ill. ki a YAH ? Dicsrrj kit ?

    Nem az a Tertragamatonnak nevezett Nev?
    Mozes valojaban koveteloen kerte a NEVET, es kapott is valaszt.

    S mi a Harmadik Parancsolat?
    HA maga allitolag zsido, hat nem koyelessege azon Parancsolat alapjan dicsoiteni azt a nevet?
    Sot meg magaban a Harmadik Parancsolatban is talalja irva ketszer !
    De ahoz mganak a Torah-t (a Torvenyt)kell olvasnia, nem a babiloniai Talmud-ot !

  • syep akar mi a hattere.

  • Bendeguz79
    elegem van az okoskodos baromsagaibol maga nyuuves goy.
    maradjon magfa a yehoiva-janal amit tolunk zsidoktol loptak.
    maga nekem ne utasitgasa mit olvassak maga ahhoz egy nimand.
    kussolljon verge.

  • =es csak ugy mellessleg en a talmud yirusalmi-t olvasom ess a Zohar-t

  • BARLEV;

    Nem latja hogy mi nevetseges megjegyzeseket tett?

    Elozo soraiban tagadta a nevet amit Mozes kapott kerdeseire.
    S a Torahban 550-szer irott.
    Hasonloan, ketszer meg a Harmadik Parancsolatban is.
    Maga azt tagadja allitasaival es cselekedeteivel.
    Sot, ismetelten allitotta hogy az NEM letezett.

    Most meg azt valakik a „zsitoktol loptak”.

    De a Talmud-ot a rabbik a babiloniai alapokon irtak onmaguk.
    Ma meg a neveikre sem leteznek. Az semmi mas mint gyarlo halandok meglatasai.

    De ki adta ill. diktalta a Torah-t Mozesnek a Sinai sivatagban?
    A Torah a TORVENY, az erkolcsok alapja. Ugy a Judo-Christian, ill. a nyugati vilag eszmeinek es tasrsadalmak magatartasainak az alapja.

    A Talmud csupan a pogany balvanyimadasok alapja.
    Nem csoda hogy tobb dolgokat kovet talan maga ma aminek semmi Izraelita alapja nem letezett soha.

    Honnan ered a ROSH HOSANNA ? Hm???
    S sok minden mas nem letezik a TORAH-ban.
    Valah is olvasta Ezekiel8-ik reszet?

  • BARLEVnek;

    OSZINTEN remelem, hogy maga valojaban jobban tud mindent.
    S nem csak allitani, de erteekelni es eleteben alkalmazniai is azt.
    S ha biztos hogy valaki biologiai elodje ott volt a Horeb es Moab mezejen tette az eskut mind az utokor neveben is, a Torah, s semmi mas kovtesen,ami valojaban volt az igeret alapja.
    A rabbik igerete nem egyenlo azzal.
    Remelve aznnak is tudataban lenne.

  • Juhász Gyula: Karácsony felé

    Szép Tündérország támad föl szívemben
    Ilyenkor decemberben.
    A szeretetnek csillagára nézek,
    Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
    Ilyenkor decemberben.

    …Bizalmas szívvel járom a világot,
    S amit az élet vágott,
    Beheggesztem a sebet a szívemben,
    És hiszek újra égi szeretetben,
    Ilyenkor decemberben.

    …És valahol csak kétkedő beszédet
    Hallok, szomorún nézek,
    A kis Jézuska itt van a közelben,
    Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
    S ne csak így decemberben.