Szavazás a diktatúráról és az önrendelkezés joga

2017 november 8 1:20 du.82 hozzászólás

Gyurcsány Ferenc aláírások gyűjtését kezdeményezte, illetve ezt a kezdeményezést jelentette be a közelmúltban. Erre, szinte várhatóan, felbolydult a közvélemény egyébként sem csendes, de a zaklatásos ügyekkel jól ellátott hangyabolya. Jöttek a különböző minősítések, illetve minősítgetések. Besorolva a kezdeményezést a nemzetellenességtől a Fideszt erősítő gumicsontig sok mindennek. Holott nem is annyira újdonság a választójog életvitel alapján való korlátozása. Mégis, talán ennek ellenére, vagy éppen ezért, érdemes megállni a kérdés előtt.

MTI Fotó: Rosta Tibor

A kérdés egyik vetülete az, hogy mennyire mérhetők egyfajta kettős mércével azok, akik állampolgársággal rendelkeznek. Ebben a kettős mércében a jelenlegi kormány igazi élsportoló. Ha figyelembe vesszük, hogy a környező országok kettős állampolgárai akár levélben is kielégíthetik Orbán Viktor szavaztatás iránti igényét, míg a gazdasági exodus kivándoroltjaitól ezt megtagadni látszik a hatalom. Holott az utóbbiak nem beszerzés, illetve bejelentés, hanem a jelen országhatárok közti születés jogán rendelkeznek állampolgársággal. Ugyanakkor az egyre pártállamibb Fidesz-kormány ezirányú kettős mércéje teljesen indokoltnak látszik. A határ környéki támogatások révült mosolyú, de számító osztogatása nyomán talán joggal vár el némi hálát a kormány. Ugyanakkor a gazdasági exodus kivándoroltjai talán korántsem gondolnak olyan jó szívvel a jelenleg korruptokráciára, mint amennyire megérné Orbánnak, ha szavazni hagyná ezt a több százezres sokaságot. Nem jogilag, hanem gyakorlatilag. De ez egy elég lerágott, jól ismert csontja ennek történetnek. Voltaképpen az érthető kevésbé, hogy a jelenleg román, szerb, szlovák szlovén, ukrán, és más környező. területeken élők szavazati jogáért olyan vehemensen kiálló decibelmagyarok miért nem szerveznek százezres tömegtüntetést az Angliában, Németországban, Ausztriában, Ausztráliában élő kivándoroltak hasonló jogainak védelméért. De egy hithű orbanistának már a kérdés feltevése is szentségtörés lenne.

Az eredeti kérdés másik vetülete az, hogy milyen mértékben dönthet valaki egy olyan kérdésben, amelynek közvetlen következményeit nem viseli. Mert az, aki életvitelszerűen nem a jelenlegi határok között él, de dönt az ország vezetésének kérdésében, az valójában egy felelősségvállalás nélküli döntést hoz. Függetlenül attól, hogy az így kapott szavazatok milyen mértékben döntik, illetve nem döntik el a választás tényleges eredményét. Ahogy természetesen attól is függetlenül, hogy a helyi segédvezérek szavára Orbánra, illetve, esetleg dacból, éppen ellene szavaznak. Levélben. Mint igen komolyan ellenőrizhető, és minden tévedést kizáró, és csalásra még véletlenül sem módot adó lehetőséggel élve. Abban különben szinte biztos vagyok, hogy a Gyurcsány Ferencet most támadók erősen ki kérnék maguknak, ha más szeretné eldönteni, hogy a saját költségükön hol, mit, illetve kivel vacsorázzanak, milyen hűtőszekrényt vegyenek, kivel bújjanak ágyba. Mely utóbbi paraméterek tekintetében akár ötletbörzét is lehetne szervezni. Megszavazva, hogy az életvitelszerűen nem itt élők szavazati jogáért agitálók kivel éljenek együtt, illetve kivel töltsék az éjszakát. Az utóbbi eredményétől aggódva, mégsem szeretnék ilyen ötletbörzét. Sajnálnám azokat a jobb sorsra érdemes négylábúakat, akik esetleg felkerülnének a listára.

Ugyanakkor a kérdést, mármint a határon túlról csak turistaként erre járók szavazati jogát, az előzőek nyomán, az önrendelkezés kérdésének oldaláról is érdemes megnézni. A mondás szerint az rendeli a zenét, aki fizeti a prímást. Világosan jelezve, hogy a közösségi költségviseléshez kötődik annak a jognak a gyakorlása, hogy ki legyen a prímás. Amikor egy alapjában felülről jövő kezdeményezésként ezt a jogot korlátozzák, illetve elvonják, a döntés következményével nem közvetlenül szembesülők kezébe helyezik, az ezt az önrendelkezési jogot sérti meg. Alig különböző módon, mint amikor a gyarmatosítók döntöttek a gyarmatokon élők sorsáról. Így akkor, amikor a Fidesz keresztül vitte a vendégszavazások lehetőségét, akkor voltaképpen belekezdett abba a belső gyarmatosításba, amelynek eredményeivel nap nap után szembesül az aki nem az Orbán-hittől fátyolos szemmel olvassa a haverok, és családtagok hirtelen meggazdagodásának sikertörténeteit.

Amellett, talán az sem teljesen véletlen, hogy alapvetően az autoriter rendszerek azok, amelyek minél jobban igyekeznek korlátozni az alattvalóvá alázott polgárok önrendelkezési jogát. Mert ettől, illetve közösségi ellenőrzéshez való jogtól a diktátoroknak van a legtöbb félni valója. Nem véletlen tehát az, hogy igyekeznek lenyomni az ezt korlátozó törekvéseket a híveik torkán. Amelyre kiváló eszköz a választójog, illetve a magyar származás öntudatos megélési lehetőségének összemosása. Holott ez alapvetően két külön halmaz. Egy érzelmi, illetve egy közjogi halmaz. Az összemosási törekvés pedig a történelemben szinte biztosan jelezte eddig is a diktatúrákat.

Így, annak ellenére, hogy aligha várható közjogi következmény a választásokig, talán mégsem teljesen hiábavaló a kérdés feszegetése. Annak minden estere mércét képes állítani, hogy ki, illetve mennyire pártolná az ország valós lakosai önrendelkezési jogának csorbítását. Úgy mellékesen.

82 hozzászólás

  • csak a rend kedvéért – függetlenül Gyurcsány javaslatától – itt arról van szó, hogy a valódi állampolgárok adókat és járulékokat fizetnek (a külföldön tartózkodók nagy része itthon is fizet adót is, s jelentősen javítják hazautalásaikkal az ország adósságait), míg derék határon-túli honfitársaink csak a markukat tartják

  • Gyurcsany Ferencc kerdese , kiss;e furcsa, mert mar evek ota mebukott, mint magyar politikus. Latni ebbol viszont, hogy nem nyukszik bele.
    Ez valoban sajnalatos. Tudjuk, hogy ma is sok baloldali van , akik Orban ellenesek.
    Talan k;ne valki ujat talèlni a balos fronton, aki kiallhatna a jelenlegi kormèny ellen., nem egy megbukott politikus.

  • Érdekesség, hogy felmérés szerint a külföldön dolgozó magyarok küldik haza a legtöbb pénzt Európában az ország méretéhez képest. A KSH és az Eurostat adati szerint ez az összeg eléri az évi hárommilliárd eurót.

    Na, ők nem szavazhatnak. Csak azok, akik nem laknak életvitelszerűen Magyarországon, és még ők kapják a pénzbeni támogatás valamilyen formáját az óhaza adófizetőitől.

  • Hagyjuk a jogi és érzelmi hablatyot. Egyértelműen Gyurcsánynak van igaza. Ámde azért ez a népszavazási kezdeményezés mégsem erről szól. Hanem színtisztán arról, hogy a választás előtt (gondolatban) már rendezzük a sorokat!

    Én azt gondolom, jó ötlet volt ezt bevetni, mert világos beszéd, és van is bizonyos kockázata (mert Gyurcsány nem épp egy kedvenc, ellene is lehetne fordítani, ahogy próbálják is), de legalább látszik a GERINC, amiben manapság nagy hiány van.. A csalódott választók, akik otthon akarnak ülni, most konkrétan is elgondolkodhatnak.

  • „…milyen alapon, ha a ……közvetlen következményeit nem viseli.”
    Itt a KMH-n (alig burkoltan) Gyurcsány Fletóért szurkol a kommentelők fele. (Akit egyébként a közel múltban a volt főnöke, M.P., finoman fogalmazva is lecsirkefogózott. Volt rá oka…). Érdekes, hogy a tengerentúli Kanada az az állam, ahonnan legjobban lehet izgulni, hogy a MAGYAR adófizetők pénze hova kerül… Egyébként büszke vagyok, hogy „decibel” magyar lehetek!! Javasolnám a cikkírónak, hogy egyszer vegye a fáradságot, utazzon fel Vereckére, az emlékműhöz, énekelje el (könnyes(?) szemmel) a Himnuszt, s pár órán át ismerkedjen a felzarándokoló (potenciális) szavazók lelki világával. Rá fog jönni, hogy kik az IGAZI magyarok, s azok HOL élnek…

  • Meg hozzatennem, hogy en is valaszoltam anno a kerdesre, mikor kulfoldon ezt terjesztettek.
    Persze nem szabad elfeeljteni, sokan elnek ma kulfoldon, akik nem regen jottek ki, vagy azok, akik a kommunistak elol menekultek.
    Termeszetes, hogy itt ezek igennel valaszoltak a kerdesekre. Azaz, a Fideszre szavaztak, mert csak ez az egyetlen part otthon, amelyik alapvetoen kommunista ellenes volt.
    A Jobbikot ma is egy mondvacsinalt partnak tunik sokaknak, es nem veszi itt senki komolyen.

  • kérdés: géppisztollyal lehet e szavazni vagy lámpavassal hidegen vastag kötéllel?

  • Korántsem véletlen, hogy a határon túliak szavazati jogát olyan autoriter pártok érzik magukénak, mint a Fidesz és a Jobbik. Agogy korántsem véletlen, hogy egy autoriter rendszer jogutód-pártjaként az MSZP sem mer érdemben foglalkozni a kérdéssel. Ebben (remélhetőleg csak ebben) hallgatólagos szövetséget, egyfajta nagykoalíciót alkotva a jelenlegi állampárttal. Amolyan állampártok egymás között alapon.

  • Rodeókám mér akarsz maga szavazni?
    Há nem jó minden ahogy van ?

  • Geyza
    2017 november 8
    7:01 du.
    aranyapám (vagy anyám?) nincs szándékomban és nem is teszem, de véleményem az van és nem olyan, mint a drágalátos @Fidel Ő és ha nem? akkor nemfidel…de sokat dumál és mekkora zőccségeket?
    én legalább vennék pár kilóméter vastag kötelet a cél érdekében, igény lenne rá… és küldenék Sydol t a lámpavasak fényesítésére ilyen nagy ünnepre megérné?
    namost nekemnek van még másik bölcselmem amit frissen plagizáltam: addig jár a köcsög a kútra, amíg valaki eltöri és akkó’ má’ nem is köcsög…na erre nagyon nagy szőxég láccik és a Gyurcsánynak megint igaza van és szégyen gyalázat mindenkire aki az öcsényi jobbítási kampányából aszt gyártott amit és ebben az észak amerikai pálpusztaszeriek (sajt Óh) nagyban hozzájárúltak

    és eljöve a péntek és nagy leve vala majd kifacsarták vala a levét ez lesz a fidexkft sorsa is, ha nem most, akkor holnap …

  • A diaszpórás magyarok azt nem veszik figyelembe, hogy szavazataikkal egy olyan diktatúrára szavaznak a Fidesszel, ami elől annak idején maguk menekültek el.
    Egy olyan pártot támogatnak, akinek az első embere focipályákat építtet, és hagyja lezülleni a közoktatást és a közegészségügyet.

  • Figyelő Egyszer talán hozzád is eljut, hogy a „kommunista” ellenes párt vezetői mind „kommunisták” nevelték, a „kommunista” pártban nevelkedték és kezdték életüket, és kitanulták, hogy lehet a hatalmat megtartani egy jó köpönyegfordítással. Már annyian leírták, egyszer talán hozzád is eljut.

  • Jogosnak tűnik az „ahol adót fizet, ott szavazzon a választó polgár” de csak felszínes megközelítés szerint jogos.

    1) Első-másod-harmad generációs olasz állampolgárok milliói szerte a világban – akik talán soha nem is jártak Itáliában élhetnek a választójogukkal. Ismereteim szerint nagy számban élnek is.
    2) A Magyarországon élő külföldi állampolgárok (amerikaiak, románok, stb) szavazhatnak és szavaznak is. (Magyarországon élő amerikai-magyar kettős állampolgárságú gyerekeim és házastársaik is megteszik).
    3) A külföldön dolgozó magyar állampolgárok (akiknek magyarországi lakcímük van) leadhatják a szavazatukat az illetékes konzuli hivatalokban. Évekig éltem külföldön és én is így tettem, pedig több száz km-t kellett autóznom. Aki akar, az szavazhat is külföldön élve. Nyilvánvaló, hogy kényelmesebb lennek on-line szavazni.
    4) A román-magyar állampolgárok általában jobboldali magyar pártokra szavaznak (nem egyéni jelöltekre!), de ennek megítélése politikai ízlés szerinti.
    5) A DK mostani aláírás-gyűjtési kampányát a Gyurcsány Ferenc-látványpékség legújabb produkciójának tartom. A Gyurcsány-párt szempontjából ezt a magam részéről megértem, hiszen bevallottan a támogatottsági adatbázisuk bővítése okán csinálják. Kb annyira, mint azt a Fidesz csinálja a „nemzeti konzultációjával. Ahogy a szlovákok mondják: secko jedno.

  • Rodeo : Hapsi vok wazze

    Engedelmével uram továbbfejlesztettem a mondásodat :
    ” Addig jár a köcsög a kultúrba míg meg nem bicskázzák „

  • a gyuriferinek komoly gerince van

  • Orsós Elemér

    tóth péter
    2017 november 9
    11:21 de.

    „a gyuriferinek komoly gerince van”

    Az meglehet, de tuti, hogy a csatorna üres vagy nem velő van benne!

  • És nektek HUNT és Korsós ?
    Mert ahogy elnézlek titeket , jobbereket épp nyaltok a ballibsiknek.Nem is kicsit.
    Nagyon szeretnétek már ti is joól belemerni a húsosfazékba mi ?
    Sajna egypár idióta be is veszi itthon a maszlagotokat.

  • Llanfair
    2017 november 9
    3:24 de.
    Mar egyszer valaszoltam , de az innen eltunt.
    Nagyon jol tudom, hogy a mai minden magyar kormany mi volt Minden kozepiskolaban koteleozo volt belepni a KISZ-be peldaul.
    Aki akkoriban, vagy diakkoraban az volt, nem jelenti azt hogy erzelmileg ma balos.

  • Llanfair
    2017 november 9
    3:24 de.
    Mar egyszer valaszoltam , de az innen eltunt.
    Nagyon jol tudom, hogy a mai minden magyar kormanytagja
    mi volt? Minden kozepiskolaban koteleozo volt belepni a KISZ-be, peldaul.
    Aki akkoriban, vagy diakkoraban az volt, nem jelenti azt hogy erzelmileg ma balos.

  • Figyelo Kedves Figyelo. Nem volt kotelezo belepni a KISZ-be, nem voltam en sem tag. A parttagsagot is visszautasitottam, semmi bajom nem lett belole, legfeljebb nem emelrek ki, igy dolgoznom kellett tovabb. Elo cafolat vagyok. Egyebkent hoseink akkor lettek hosok, mikor semmi bajuk nem lehetett miatta? Ez lenne a bator lazadas? Egyebkent jol ismertem a Konzervipari troszt fokonyvelojet, sosem volt parttag. Ez is eros cafolat.

  • Figyelő!
    Nov.9.4:45

    „Nagyon jol tudom, hogy a mai minden magyar kormanytagja
    mi volt? Minden kozepiskolaban koteleozo volt belepni a KISZ-be, peldaul.”

    Meglehetősen értelmetlen mondata ezúttal is gyér ismeretekről árulkodik, ha még annyira erőlködik is, hogy mindent nagyon jól tud! Dehogy tud – Ön kedves asszonyom semmit sem tud erről,de ennek ellenére mindig mindenről piszkosul meg van győződve! Nem volt kötelező egyetlen középiskolában sem KISZ tagnak lenni – de KISZ-titkárnak meg főleg nem! A következő már az lesz, hogy Ön szerint párttitkárnak is kötelező volt lenni? Mert hogy Orbán apja meg épp az volt. Aztán most, 27 évvel később, a saját múltjának ismeretében kötelező kommunistázni? Az a sok köpönyegforgató élharcos aki a rendszerváltáskor mint „szegény megvezetett” sorra csapkodta az asztalra a pártkönyvét és most kétpofára szidja az akkori rendszert,az mind muszájból lépett a pártba, és töltött be magas funkciókat? Nézzen végig a jelenlegi kormánypárt Fideszes megmondóemberein, kivétel nélkül a néhai MSZMP fő-fő funkcionáriusai voltak valamikor, de minimum tagjai a pártnak! Egyszer már elküldtem én is, és más is a Fidesz jelenlegi nagy embereinek a múltbéli szerepvállalásáról szóló listáját – és attól, hogy mindez Önt nem érdekli, vagy nem emlékszik rá, attól az még valós!
    Persze, lehet ráfogni, hogy ezért meg azért volt valaki „pártfunkci” – valójában mindenki a saját előmenetelének a kiépítése és megtartása céljából volt az, leszámítva a meggyőződéses párttagokat, mert olyan is volt szép számmal – de legalább most nem kéne úgy tenni, mintha bárki is revolvert szorított volna a homlokukhoz, ha nem állnak be a sorba, és nem tolják a pártszekeret. Pontosan tudta mindegyik aki élt a lehetőséggel, hogy miért teszik. Ennyi megtévesztett embert a világ nem látott! Aki a rendszerváltás után az MSZP tagja lett, na pláne aki azután lépett be (a mai 30,40,50 évesek)az persze mind „mocskos kommunista” pusztán mert baloldali érzelműek, de aki jókor „kiröpült” és ma emlékezetkieséssel küzdve visszafelé mutogat és szidalmazza az egykori akol-melegét az mind félrevezetett áldozat? Ugyan már, ezt Ön sem gondolhatja komolyan! Egyébként teljesen mindegy ki volt KISZ titkár, vagy kinek mi volt az apja, az számít mit képvisel ma, és mennyire vállalja fel önmagát, mennyire látja tisztán a történéseket, azaz letudja e vonni a megfelelő következtetéseket – Orbán, és társai a jelek szerint nem tudják, és rendre mellébeszélnek. Ha nincs rendszerváltás – melyet az MSZMP aktív együttműködése nélkül nehezen vitt volna véghez bárki is – nyugodjon bele kedves Figyelő, hogy kedvenc vezére ma valamelyik megyei pártszervezet főfő funkcionáriusaként működne – feltéve, hogy nem vinné még magasabbra a Jóisten a dolgát, mert a jó Viktor megtalálná annak is a módját!
    Nyugodjon tehát bele, hogy nem volt kötelező KISZ tagnak lenni, és egy kis bölcs belátással ma kommunistázni sem lenne kötelező, ez ma már csak intelligencia és némi történelem ismeret kérdése, és sokan nem is teszik, mert pontosan ismerik az akkori elvet- valamit, valamiért! Az én szüleim pl nem voltak párttagok mint ahogy nagyon sokan mások sem a környezetünkben, ám voltak a családi, baráti körben is akik igen – de semmi bajunk nem volt velük, nekik sem velünk, mert mindenkinek joga volt eldönteni merre meddig és miként. Én magam sem voltam párttag, még mezei KISZ tag is csak akkor lettem amikor az építőtáborokat szervezték nyaranta, és oda nagyon szerettem volna menni – ma is úgy emlékszem rá, hogy a középiskoláskorom legszebb nyarai voltak, mert ez egy nagyon jó buli volt akkoriban, ám nem vagyok egyedül ezzel mert valahány érettségi találkozónkon mindig a táborban viselt dolgaink a téma.
    Az hogy Ön rendre „komcsizik”, az egy dolog, Ön nem ismer mást, mint balost meg jobbost – az előbbi az mind komcsi, és kész, ezzel Önnél ki is merülnek a dolgok, semmi másról nem is hajlandó tudomást venni- de azért jó ha tudja, hogy nem feltétlen jellemhiba ha valaki „balos” mint ahogy az sem ha „jobbos” ám ennek kitételeit, mértékét nem ártana ismerni mielőtt osztályozásba és ítélkezésbe kezd valaki!

  • Tegnap Bolgár úrnak telefonált egy honfitársunk Nagybrittaniából. Néhány éve emigrált Magyarországról – ugyanúgy, mint Figyelő is egykoron. Nagyon megvan elégedve mindennel, nem bánta meg sőt, azonban a magyar választási törvény csak azt teszi számára lehetővé, ha szavazni akar, hogy 150 mérföldet utazzon a londoni nagykövetségünkre.
    Ugyanakkor minden régen emigrált, ill. kettős állampolgárságot kapott, ún. határon túli magyar levélben is szavazhat, vagyis azok, akiknek már semmi jogi viszonyuk [adó, közélet, járadék, stb…] viszony nem köti össze őket az állampolgárságukkal, csakis az érzelmi szál… Az az egy szál viszont olyan hangos és követelődző, mint amit itt a KMH-n is nap-mint nap tőlük -tisztelet a kis kivételnek – megtapasztalhatunk diszpóra migráncsoktól vagy azok leszármazottaitól…
    Na ezek fújják a neki hasznos passzátszelet Orbanini választási vitorlájába.
    Nem is véletlen, hogy a Führer épp ezért épített be nekik könnyítéseket, a mai magyar migránsoknak, akik nem élreznek hálát iránta a helyzetük miatt, nekik viszont külön nehezítés jár ha alapvető demokratikus jogukkal kívánnak élni.

    .

    Ui:
    Ráadásképp az Unióban dolgozó magyar migráns munkavállalókat Orbanisztán autoriter állama meghamisítva az adatokat, statisztikailag hazai keresőkként tartja nyilván, regisztrálja és büszkén mindenütt úgy is demonstrálja, hogy ennek megfelelően Ők magyarországon nem is munkanélküliek, minthacsak a migránsok is odahaza kaptak volna munkát. 🙁
    Ez a létszám ma már majdnem 1 millió ember !

  • Én meg a Néphadseregben léptem ki a KISZ-ből !
    Elő ugyan nem léptettek ( eléggé fegyelmezetlen voltam ) viszont leszereléskor mostani pénzben 300 000 Forint leszerelési segélyt kaptam a jó munkám miatt. Ez volt akkoriban a maximum adható támogatás.
    Szaal Figyelőkém…

  • cukihara Kedves cukihara. Az érdekesség az egészben, hogy Írországban mi nem migránsok vagyunk, hanem költözködők, akik az EU egyik országából legálisan az EU másik országába költöztek munkájuk miatt. Itt az EU állampolgár nem migráns, hanem országon belüli munkavállaló (az EU nekik egy nagy ország). Ezek az apró és nem apró különbségek teszik sokkal élhetőbbé Magyarországgal szemben, mégha az életszínvonaluk bizonyos százalékánál nem is lesz magasabb. A komfortérzet sokkal nagyobb.
    Magyarországon a migráns már gyalázó kifejezés, a jogtalan határátlépőt jelenti, nem ránk vonatkozik.

  • Besancon
    2017 november 10
    6:09 de.
    Csak, hogy egy kicsit tudasat ;lesitsem, meg kell jegyeznem, aki 6o ;ve ;l kulfoldon, itt is ez van. Balos es jobbos. OK, itt maskep hivjak, demokratanak es republikanusnak.

  • Besancon
    2017 november 10
    6:09 de.
    Csak, hogy egy kicsit tudasat elesitsem, meg kell jegyeznem, aki 6o eve elek kulfoldon, itt is ez van. Balos es jobbos. OK, itt maskep hivjak, demokratanak es republikanusnak.

  • Besancon
    2017 november 10
    6:09 de.

    Igen, igen. Orbánék korosztályában már messze nem volt kötelező a KISZ és MSZMP tagsága.
    De Figyelő ezt nem tudhassa, mert ő 60 éve külföldön él. Ő csak belebeszél, és megmondja a tutit. Olyasmiről, amiről gőze sincs.
    Amellett a Bibóhoz nagyon is kellett párt-hátszél akkoriban. Ahhoz meg pláne, hogy azzal a teljesítménnyel, amit az Orbán-csapat krémje előadott ne vágják ki az egyetemről az egész bagázst. Elég Orbán szakdolgozatát megnézni. Egy olyan szakdolgozattal a diploma közelibe nem engedték volna normális esetben.

  • Andrew_s
    2017 november 10
    4:57 du.

    Egy valamit elfelejtettél. Bizonyos pártállami körök abban gondolkodtak, hogy Orbán Viktor megfelelő utódja lesz akár Kádár Jánosnak is… Nem állítom persze, hogy a legfelső hivatalos körök (mert azok Bereczben reménykedtek), de valamivel alatta belügyminiszteri szinten igen.

    Semmi sincsen még ma sem a hajdani pártállamtól függetlenül, ezt már észre kellene venni.

  • Almási Alma
    2017 november 11
    4:33 de.

    Ahogy az is kimaradt, hogy a Fidesz először egyfajta kontra-KISZ gyanánt indult. Abból a sértődésből táplálkozva, hogy Orbánt nem választották be a KISZ KB -ba. Ahova bizpny nagyon törekedett. Éppen, mert a párt első embere akart lenni, és az lett volna a megfelelő ugródeszka.

  • Orsós Elemér
    2017 november 9
    12:05 du.
    Erre nem is gondoltam.De ez nagyon igazság.

  • Ja!? azé a 300 ezer forintért valószínű kegyetlen dolgokat kellett tenni.Így lehetett biztos a jutalom!!!

  • Ja. Javítottam a katonai rádió adóvevőket.
    Valami baj van ezzel netalán ?
    Nem kellett volna mi ?
    idióta….

  • Persze HUNT* nem tudhatja mi az.
    Úgy tűnik életében nem dolgozott még.
    Csakúgy mint imádottja, az Istenkegyelmébőlmiurunk hehehe…
    (Egyeseknek azé csak bejön az Élet nemde ? )

    *HUNT = Humor Nélküli Tóth Péter

  • Orsóskám azé a TE gumigerincednél még mindig jóval szilárdabb a „gyuriferié”

  • Andrew_s
    2017 november 10
    4:57 du.
    Uram, en ezen a lapon tudtam meg, hogy Orban KISZ titkar volt.
    Nem is erdekel, de itt sokszor emlegettek.
    Az en idomben viszont jo volt ha az ember KISZ tag volt, tehat nem az ujjambol szoptam.
    Valaki mast piszkaljanak mar ezen a lapon, mar nagyon unom, hogy mindenki belemkot.

  • Figyelo Kedves Figyelo. Senki nem kot beled. Egyszeruen helyesbitik a rengeteg alaptalan beirasodat, es szembesitenek az ellentmondasos velemenyeiddel, melyekbem teljesen tajekozatlanul mondsz velemenyt amirol semmit sem tudsz. Majd jon, hogy Te mar regen eljottel, honnan tudjad? Majd kozlod, a tenyek nem erdekelnek, minden rossz libsi armany, es Orban az Isten, bar nem ismered es nem is tudsz rola semmit. Mikor felhivjak a figyelmedet a korlatolt velemenyedre, sertodsz, es jon az adu, Te mar mindent megeltel es a gonosz libsikomcsik miatt haza sem akarsz mar menni. Mert elotte ott akartad hagyni kenyelmes eletedet, egy jo kis magyar nyugdijas eletert? Nem erzed, hogy jogosak a kritikak? Kutya sem bantana, ha tajekozottan, tenyleges tudassal irnad kommentjeidet, nem a mult mar erosen fakult es sokszor megvaltoztatott emlekeivel probalnad alatamasztani.

  • Figyelő
    2017 november 11
    8:07 du.
    Tetszik tudni itt mindenki úgy született,élte végig eddigi életét,hogy mindenkor már annyi esze volt mint most,ők minden pillanatban már tudták a most érvényes „tutit”, ők semmi fejlődésen nem mentek keresztül,nekik mindig ez volt a véleményük,azt sosem változtatták ezért ők azok akik mindig az „igazat” tudták ,mondták–semmi mással nem törődve,–csak azt hiszik az ő fejükben lévő „igazság” a valódi,de az sokkal bonyolultabb -de ezt nem tudják megérteni.
    Ez a vagdalkozás ,a másikba való belekötés,ez az ” illepityus” stílus hiányzott nekik—eddig magukba fojtották mérgüket— most mindet kiadják.
    Ne vegye lelkére,ilyenek,ezzel kell élni–elfogadni nem kell.Ők még nem igen érték meg azt a tisztességes kort , amit Ön,így nem érthetik a tisztességesen végig élt életet.
    Ezért van az Ön kikezdése, ” sárba tiprásá”-ra való igyekvés részükről.
    Sok lelkierőt ezekhez a dolgokhoz. üdvözletével.

  • Javítottam a katonai rádió adóvevőket.
    Igen ez nagyon komoly feladat volt-ezért volt a megérdemelt jutalom.

  • Rodeo36
    2017 november 8
    3:24 du.

    kérdés: géppisztollyal lehet e szavazni vagy lámpavassal hidegen vastag kötéllel?
    Ezzel csatlakoztál egy itteni ” én voltam itt először” bejegyzőhöz : Ezt szeretnétek elérni,ezt akarjátok–persze úgy,hogy ezt a zorbán nyakába varva.Mert ezt csak így tudjátok elképzelni!
    És nem veszitek észre : ezzel a magyar nép ellen vagytok!Minden ilyen rosszat akartok neki,csak a zorbánt leváltsátok és magatokat helyezzétek pódiumra mert ott csak ti lehettek!

  • Author: Endre István Simay
    Úgy látszik Ti tényleg nem szeretitek a környező országokban élő magyarokat. Ezért van az ellenük való folyamatos felszólalás!
    E cikk főszereplője ugyanigy nem szereti őket! Utálja? Nem tudni!
    De nem akarja őket! Talán másokat igen??

  • Figyelő!
    nov. 11. 8:07

    A Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) 1957 március 21.-én alakult meg. Ön akkor már -saját állítása szerint – nem élt Magyarországon, miután 1957 januárjában menekültként elhagyta azt, mégis azt írja, hogy „az én időmben jó volt ha az ember KISZ tag volt” – ezt hogy hozta össze?

  • tóth péter 2017 november 12 2:38 de.Ha egy ellenzéki csak a tizedét írná le olyan tévedésekkel, téveszmékkal vagy tájékozatlansággal mint Figyelő, elhordanátok mindennek, lenne „komcsilibsibolsi”. De mivel a Ti kutyátok kölyke, írhat annyi hamís és értelmetlen dolgot, amennyit akar. Miért is?
    Édesanyám 92 éves, mégsem meséli a történeteit mindig másképpen, nem emlékszik olyanokra, amit nem élt meg, de főként észrevette, hogy elmúlt 1956, megváltoztak az idők. Ő végig csinálta azt a 92 évet Magyarországon, jobban tudja ám, milyen volt az élet keleten.
    Nem az a baj, hogy Figyelő idős. Éljen még 20 évet, és írjon ide nyugodtan. Az a baj, hogy kommentjeinek köze nincs a magyar valósághoz, hiába nyalod a talpát.
    Szerinted a rengeteg tévedést, téveszmét és tájékozatlanságot szó nélkül kell hagyni, mert Figyelő öreg, és Orbán párti? Talán mégsem. Az lenne az igazi lenézés, ha nem vennék partnernek.
    Azért ki is javítanálak. Besancon például nem beleköt Figyelőbe, hanem tételesen cáfolja állításait. Belekötés akkor lenne, ha nem lenne igaza Besanconnak. De igaza van. Ti vagytok, akik semmibe veszítek Figyelőt, mert hagyjátok, hogy tévedéseit, téveszméit és tájékozatlanságát nyiltan hírdesse, és még bátorítjátok is rá, hogy félrevezesse az olvasókat. Szomorú üdvözlettel.

  • Llanfair
    2017 november 12
    7:52 de.
    Nem tudom, milyen „teveszmerol” ir ami nem tetszik a v;lem;nyeimben.
    :n antikommunista voltam ;s vagyok. Azert jottem el. OK> hivja szocializmusnak, hat en itt Kanadaban is abban elek, de nem uralkodik az embereken, mint az, amit en megismertem.

  • Nos, tetszik, nem tetszik, ma a Demokratikus Koalíció az egyetlen, amely következetes, és kiáll a demokrácia,valamint alapvető feltétele, a jogállam mellett.
    Hogy ennek ma nincs többsége Magyarországon? Majd lesz, ha többen ráébrednek:
    1.A demokrácia nem az, amikor nekem van igazam.
    2. Minden demokrácia alapfeltétele a jogállam.
    A jogállamnak pedig csak egyik jellemzője a jog előtti egyenlőség. Legalább ilyen fontos kritérium, hogy a döntések az érintettek – és csakis az érintettek – körében szülessenek.Például: az, hogy Alsóbuckának kell-e új iskola, főút,vagy nagyobb szüksége lenne önálló orvosi rendelőre, esetleg óvodára, azt az alsóbuckaiaknak kell/ene eldönteniük. Nem véletlen, hogy a hűbéri államhatalom az elmúlt 7 évben gyakorlatilag szétverte az önkormányzati rendszert. Is.
    Ez az alapja a magyar államhoz (nem nemzethez!!!) nem kötődők szavazati joga elutasításának.
    Mellesleg: a DK elnöke 1 – azaz egy darab – választást vesztett el, 2010-ben. (Főként azért, mert azt merte mondani: ugyan ne hazudozzunk már, legalább egymásnak ne.)
    A mai kormányfő 2 választást bukott el – még akkor is,ha nem számoljuk az 1994-es csúfos szereplést: 2002-ben és 2006-ban.
    Csak remélni lehet, hogy a magyar nemzet ezt a ragadós, nyúlós hazugságot is átlátja előbb utóbb. Legalább azelőtt, mielőtt belezuhanna a gyűlölségek mély szakadékába.
    Figyelő kedves! Mielőtt bármit leírsz, legalább kérdezz meg egy magyart!

  • Besancom

    Ezt írtad: „…Én magam sem voltam párttag, még mezei KISZ tag is csak akkor lettem amikor az építőtáborokat szervezték nyaranta, és oda nagyon szerettem volna menni..”

    Mégis azt mondod, hogy nem volt kötelező KISZ tagnak lenni? Ja, hogy csak akkor, ha pl. építőtáborba akartál menni. Tudod, mások pedig máshova akartak menni, és annak is az volt a feltétele, hogy KISZ tag legyen…

    Egyébként, én is KISZ-tag, sőt KISZ alapszerv titkár voltam.

  • Nem tudok HUNT* kedvére tenni.
    Há micsinájjak ?
    Ha dolgozok az a baj, ha nem dolgozok azabaj..
    Nyamvatt szócséplőjének semmi se teccik…

    *HUNT = Humor Nélküli Tóth Péter

  • Kedves HUNT*
    Há má ne is haraguggyá de itt mi a jófrancot akarsz közölni ?

    tóth péter
    2017 november 12
    2:50 de.

    Mert eztet elolvastam előlről kétszer.
    Aztán hátulról visszafelé is.
    De úgy is pont annyi értelme volt mint előlről hátrafele.

    Szedd össze magad kisbarátom.
    Kezdesz gondolatilag széthullani.

    *HUNT : Na igen…

  • Jani efftass…heheeehehe

  • talalom, nálam bizonyára jobban ismered a DK alapvetéseit, ezért szeretném megtudni, konkrétan mi a véleménye pártodnak a jogi kettős mércéről, a pozitív diszkriminációról, a genderizmusról, a független médiáról, a segélyezésről és a patrióta gazdaságról.
    Előre is köszönöm.

  • hazai lámpa
    2017 november 12
    6:58 de.
    aMIT A NÉMETEKROL IRTAM, MASHOL JOTT LE.
    Valami hiba van itt a szerkestésben.

  • @charlie

    „A CEU nem egyetem, a gender elmélet nem tudomány, Imrédy nem goj…”
    [Flag Polgári Magazin]

  • Na de a lényeg itt van, már több mint egy millió nézővel:

    https://zarojel.hu/na-figyelj-te-sunyi-felcsuti-miniputyin-ez-a-szoveg-felrobbantja-a-netet/

  • Kedves Llanfair! 1,22

    Bocsáss meg, de lényeg a lényeg… Az EU-ban kenyeret kereső – munkavállalók – m é g s e . a . m a g y a r . á l l a m . határain . b e l ü l . találták, találják meg a mindennapi betevőre valójukat. Sőt, sokan közülük már végleg letelepedtek, és sokan készülnek erre a lépésre. Ergo, ők azon az alapon, ahogy Te is itt fentebb talán nem eléggé végéig gondoltan elmondod, hogy nem migránsokról van szó, csak érzelmi alapon állja meg a helyét, de mint gazdasági jelenség már egészen másképp jelenik meg a tabellán… Mert a munkaerő, és a mukanélküliség alakulása nap-mintnap mint belpolitikai kulcskérdés vetődik föl. Amikor a FidSS egy tollvonással, úgymond „vissza a munkába” címszó alatt, az ún. >közmunka programmal< intézi el, szó szerint nyomorgó százezrek életét, a többiek meg oldják meg ahogy tudják, ha odakint van tudásuk, mit eladniuk, hát hadd vigyék. Csak menjenek ahova tudnak, ki a csudába s aztán majdcsak lesz, ahogy lesz, de legalább idehaza ne feszítsék túl a munkanélküliség húrját, amelyre ők képtelenek normális orvoslást kitalálni, például valódi növekedést, ipart és vele munkáslétszámot(!), munkahelyeket növelő beruházás politikát produkálni… Mindazok tehát, akik emiatt hagyták el az országot, jobb, vagy egyáltalán munkahelyet keresve, azok ilyen alapon, a fenti viszonyok miatt menekültek ki… Gyakorlatilag ezen az alapon beszélünk, beszélek igenis gazdasági migrációról, amin még az se változtat, hogy érzelmileg és jogilag még magyarok vagytok… De pl. mi lenne veletek, a státsuzotokkal ha Orbanini kivezetné Magyarországot az Európai Unióból ?!

    Autoriter Vezérünk – állítom az EU nagy ellensége – mérhetetlen cinizmusát minősíti, hogy amikor újságírók megkérdezték őt, hogy a hivatalos magyar statisztikák (KSH) miért sorolják azt az EU-ban élő (már*) majd' egymilliót, a dolgozó tömegek közé(?) ő, ravaszmód' épp a Te naiv jóhiszeműségeddel védekezett:

    "…Azok, akik az EU-ban vállalnak munkát, ugyanaz mintha idehaza vállalnának munkát hiszen ők, mint EU-s állapolgárok ott is . i t t h o n . v a n n a k ." 😀

    [Miközben persze, ugyanezt a kérdést a választás törvényi feltételeinek a megszabásánál nem így intézte, sőt inkább ellenkező előjellel.]

    Tehát Ti itthon vagytok, amikor a ködös Albionban dolgoztok. Állítja a hadvezér, aki naponta kivont karddal kel ki egy Európai Egyesült Államoknak mégcsak a gondolata ellen is, miközben minden erejét latba vetve fordítja háttal a maga vazallusokból álló fekete seregét az Uniónak, vagyis onnan csak kifelé orientálja önmagát…

    .

    .

    * ""Már majdnem"" 1 millió: a nyilatkozat időpontjában ez a létszám is mégcsak 600-ezerre volt tehető és az akkori kérdés is eszerint hangzott el.

  • cukihara Kedves cukihara. Igen, érzelmi alapon álltam a kérdéshez jól látod. Annyira lejáratták a migráns szót, hogy a magyar jelentése már köszönő viszonyban sincs az eredeti jelentésével. Ma magyarországon a migráns egy koszos, erőszakos, tanulatlan minden bűncselekményre képes embertelen valamit jelent, aki illegálisan tartózkodik ahol tartózkódik, ami veszélyt jelent Európára és Magyarországra. Kommentekben már sértésként használják bizonyos oldal trolljai a magyar nemzetiségű külföldön munkát vállalókra.
    Itt nálunk még véletlenül sem keverik a kettőt, itt érzik a különbséget.
    Ha kilép Orbán az EU-ból, nem tudom mi lesz velük, de Ők akkor is legálisan lépték át a határt a múltban. Mi maradunk mint állampolgárok.
    Átgondoltan írtam Neked. A gondolataiddal egyetértek, csak a migráns szó mai jelentése miatt sértő számunkra. Ne foglalkozzál velem, csak egy kicsit dohogtam.

  • Gyurcsány Ferenc „látvány péksége” zsákutcás. Sajnálom azokat akik Gyurcsányban látják az új magyar messiást.

  • talalom
    2017 november 12
    11:15 de.
    A demokrácia lányege az egyelöség, mindenki egyforma állampolgar, a gazdag és a szegény példaul.
    A amerikaiak nagyok ebben.
    Egszer egy tengerparti varosban vacsoráztam az USA-ban. Elég rangos hely volt. A szomszéd asztalnál feltünt egy ember és az egész asztaltársaság. A férfiak kockásingben voltak, a nők inkább elegánsabban. Rengeteg ennivalót megettek, de látsyott rajtuk, hogy nem félnek a számlától

  • Besancon
    2017 november 12
    6:11 de.
    JOl emlékszik. Valoban DISZ. volt a neve mikor én jártam iskolába.
    Tévesdés volt . Elnézést.

  • Kis Ferenc
    2017 november 13
    11:15 de.

    Én meg azokat sajnálom, akik Messiást várnak. De az persze kényelmesebb, mint tevékenykedni a jó cél érdekében.

    Ennek ellenére ha választani kell, szívesen választok olyat, akinek van elképzelése arról, mit kell tenni MINDNYÁJUNK ÉRDEKÉBEN, ezt meg is fogalmazza és ki is mondja még akkor is, ha a mondanivalója nem népszerű.

    Meglehet, nem fogja tudni megvalósítani, mert egy fecske (nélkülünk) nem csinál nyarat. Gyurcsány miniszterelnöksége alatt kiálltak mögüle a saját megalkuvó párttársai, amin nem is csodálkoztam. És az SZDSZ is, ami már meglepett, de nyilván azt hitték, ha az MSZP Gyurcsánnyal együtt megbukik, övék a jövő. Hát pont fordítva lett. Hiába, akinek nincs önismerete, előbb-utóbb így jár.

    Gyurcsány kényszerpályán van, ha csak egy kicsit is ad magára, meg kell maradnia az elvei mellett. És ez nagyon jól van így.

  • Mondhatni, Gyurcsány az egyetlen fix pont a mai magyar politikai életben. Olyan, amilyen, de fix.

  • Kedves Alma, érdeklödve olvasom a beirasokat. Ez a mondat, nagyon tetszik például, ” Gyurcsany az egyetlen fix pont a mai magyar politikai életben..” Ha Neked ez az egyetlen pont a magyar politikaban” akkor nem hinném, hogy engem látnak valaha a magzar határ felé menni. Emlékeimben, változatlanul megvan az a Gzurcsany miniszterelnök, aki rendörőkkel támadta meg a békés 56 os megemlékezőket 2006 ban.

  • Kedves Figyelő! A világért sem szeretnélek összezavarni a tudomásaidban, de a 2006-os eseményeket ROSSZUL tudod. Sebaj.

  • Alma, ott voltam. Csak szerencsém volt, hogy az étteremből félórával elöbb mentem el családommal, mielött a 6 tagu rendőr járat jőtt be, és ami szétverte a vacsorázokat. A másnapi ujság résyletesen leirta. Nem akartam elhinni, és innen felhivtam az étterm veyetőjét, hogz igay e? Ő közölte velem, hogz a hír igaz, résyleteket is mondott az akkori eseményekről ay étteremben. Ja, a Kecskeméti utcában volt az étterem és akkotr Magyar éttrrmnrk hivták. AYóta az üzlevezető már más.
    A rendőröket már előbb láttam, mikor a békés tüntetők ellen sorfalat és botot használtak.
    Amit akkor átéltem , elég volt arra, hogz soha ne menjek már haza.

  • Elnézest, de sajnos, megint amerikai lett a klaviaturám és a betük máshol vannak.

  • Én meg itthon éltem, kedves Figyelő, és nap-mint nap néztem a TV-ben a gyalázatos uszításokat és zavargásokat, amire – te talán nem is tudod – néhány óriásplakát már nyár elején burkoltan utalt. Na és ki tette ki azokat a plakátokat? Hármat találgathatsz. Annyit elárulok, nem az akkori kormány, és nem Gyurcsány volt.

    Miviktorunk igen csalódott volt akkoriban, hogy nem nyerte meg a választásokat. Vágod?

  • A gyuriferi a legbizonytalanabb pont,ebben a legnagyobb.Az ég ne adja meg neki még egyszer a lehetőséget.

  • Alma, mikor otthon jártam utoljára 2OO6-ban, Gyucsány volt a miniszterelnök.
    Orbán, csak egy beszédet mondott az Astoriánál.

  • Alma, azóta az is kiderült, hogy a sok tüntetés meg TV ház támadás azsanprovokatöröktől származott.

  • Bizony, kedves Figyelő! De KINEK az azsantprovokatőrjei voltak?

    megmondom: Annak, aki kitalálta, hogy az Astoriánál legyen a megemlékezés. Aki pesti, az tudja, hogy mennyire nem alkalmas ez a hely, mellyire csapda akkor, amikor a Deák téren tüntetnek, pláne hogy nincs is semmi különösebb 56-os esemény, ami ehhez a helyhez köthető.

    És ki akart ott ünnepelni? NA KI?

    Kedves Figyelő, öreg vagy és elfogult. De azért elgondolkodhatsz (legalább úgy mmagadban).

  • Alma, öreg vagy te. Én nem hiszem, hogy öreg vagyok.

    A Ferinek voltak az azsanprokativjai . Az egész már a Kossuth téren elkezdődött.
    Ja, mellettem is volt egz kopasz alak, aki biytatott mindenkit, hogz menjönk a Kossuth térre. Vajon milrt, mert már ott és akkor rendőrök verték a népet.

  • Orbánnak azért kellenek az ukrán,erdélyi,stb.szavazok.mert azokban biztos lehet,hogy örá fognak szavazni.Sajnos nagyon sok pénzébe kerül ez a magyrországon élő,dogozó és adozó polgároknak.Semjén emberke nem nokia dobozban hordja ki a pénzt Ukrajnba,erdélybe,stb.hanem teherautoval.Mint tudjuk már az egymilliomodik külföldön élő,nem Magyarországon adozót sikerült lepénzelni-e.Az egy millió és a FDESZ-el szimpatizálok tömege elég lesz ahhoz,hogy ne legyen Magyarországon kormány váltás.Azt papolja a FIDESZ,hogy a külföldre kiment fiatalokat haza várja.Nos a tettükből nem ez látszik.A kormány azért nem ad nekeik szavazatti jogot,mert biztosra veszi,hogy azok nem a FIDESZRE fognak szavaazni.

  • istvan berecz

    Jót mosolyogtam a beírásán, hogy teherautó kelett a pénzhez amit kivitt Orbán.-.
    Egy szimpla csekk is megtette volna……..nem?_

  • Logikus, kedves Figyelő!

    Gyurcsány azsentprovokatőröket fogadott, hogy lehetőleg buktassák meg őt, lehetetlenítsék el, tegyék tönkre. És nem a választások előtt tette, hanem utána, amikor már benn ült a kényelmes miniszterelnöki foteljében. Ráparancsolt Orbánra, hogy az Astoriánál ünnepeljen, aztán ráeresztette a flaszterhajigálóit a rendőrségre, hogy végre elővehesse a gumigolyós pisztolyát, és egy (EGYETLENEGY!!!) szegény agzsentprovokatőrének kilőhesse a szemét…

    Nem, tényleg nem öreg vagy…

  • A magyar fiatalok meg azért mennek ki, mert vágre nyitott a határ és megprobálják a szerencséjüket’
    Majd rájönnek, hogy messziről zöldebb a fű és bizony meg kell dolgozniuk idegenben, nem úgy mint otthon.

  • A liberális fellegvárba invitálták Vona Gábort ma estére, ahol a képviselet nélkül, elkeseredetten bolyongók talán megtalálják benne az igazit:

    http://www.spinozahaz.hu/szinhaz.php?aloldal=program

  • Figyelő:
    Szteem provokátorok csinálták a Nagy Októberi Szocialista Forradalmat.
    Sőt.
    Az egész istenverte Római Birodalom is csak egy provokáció volt…

  • Orsós Elemér

    Figyelő
    2017 november 16
    11:58 de.

    „A magyar fiatalok meg azért mennek ki, mert vágre nyitott a határ és megprobálják a szerencséjüket’
    Majd rájönnek, hogy messziről zöldebb a fű és bizony meg kell dolgozniuk idegenben, nem úgy mint otthon.”

    Kedves Figyelő, -eszem azt a jóhiszemű tudatlanságát!- a magyar fiatalok nem szerencsét próbálni mennek nyugatra, hanem azért mert kell a hely az ide evakuálóknak és pont azért „találódott ki” ellenünk az a bizonyos 1,2 millió úgynevezett „deviza hitel” is és azért „cserélődött” át a „korszerűtlen” hazai ipar, kis és nagykereskedelem, mezőgazdaság, Magyar Nemzeti Bank és minden egyéb jól vagy rosszul működő, D E M A G Y A R T U L A J D O N U ingó és ingatlan vagyon „korszerű” nyugati tulajdonura, hogy a benszülötteknek élhetetlen legyen ez az ország és mindenki meneküljön innen, mint a patkányok a süllyedő hajóról aki nem akar a nyugat összeszerelő bérrabszolgája lenni! DE, arra nem számítottak a Kárpát-medence maradékára ácsingózók, hogy legalább olyan makacsul ragaszkodunk a szülőföldükhöz, mint mondjuk a kiírthatatlan írek, a skótok vagy a közel-keleten született arabok és kurdok!

    Kedves Mindenki!
    Ez a szentencia volt a hattyúdalom! Jó rágódást rajta! Nélkülem!

  • Mélázom, kedves Elemér, hogy mi a fenén sértődtél meg?

    És a többiek, akik nem jönnek már?

    Nem tudtok higgadtan hozzászólni?

  • tóth péter
    2017 november 11
    11:55 de.

    „Ja!? azé a 300 ezer forintért valószínű kegyetlen dolgokat kellett tenni.Így lehetett biztos a jutalom!!!” írta Geyzának

    Csak nem saját tapasztalat, kedves Tóth Péter? -:))))

  • Figyelő
    2017 november 16
    11:58 de.

    „A magyar fiatalok meg azért mennek ki, mert vágre nyitott a határ és megprobálják a szerencséjüket’
    Majd rájönnek, hogy messziről zöldebb a fű és bizony meg kell dolgozniuk idegenben, nem úgy mint otthon.”

    Ekkora ostobaságot leírni kedves Figyelő – akár öreg akár fiatal – bizony emberes meló lehetett!

  • Nem tetszik? Pedig ez van.

  • Almási Alma Kedves Alma, az én korosztályomnak sem volt kötelező sem a KISz-be sem a pártba belépni…a fiam Orbánnal egyidős…lol

  • Kedves kiskato, mi ezt tudjuk. Én 1957-ben kezdtem a gimnáziumot. A KISZ akkor alakult, és nem volt kötelező belépni. (Én beléptem.) De aki nem lépett be, az egyetemi felvételi vizsgán egy pontot vesztett.. Semmi más gond nem volt vele.