XIV. René a Karinthy Színházban

2017 november 10 4:09 du.1 comment

Harsányi – Zágon – Eisemann

XIV. René

zenés hatalmi őrület 3 felvonásban, két részben

Eisemann Mihály szinte csak slágereket írt! Kevés olyan ember van, aki nem ismeri az Éjjel az omnibusz tetején, Lecsó lecsó, Lesz maga juszt is az enyém, Holdvilágos éjszakán, Bőg a tehén, Hallod-e Rozika te, János legyen fenn a Jánoshegyen, Jaj de jó a habos sütemény című dalokat.

Lodoméria, ez a kis ország politikai válságban van. Korrupció, cselszövések, kicsinyes hatalmi játszmák, ellenzéki tüntetések nehezítik az uralkodást. A fiatal király, XIV. René trónját trónkövetelő és egy szomszédos nagyhatalom uralkodója is fenyegeti. És a háttérben még ott van egy nyomasztóan nagy titok, amit az uralkodó környezetében inkább sejtenek, mint tudnak, de René próbálja megőrizni ezt, az ország további sorsát is befolyásoló titkot.

Harsányi Zsolt és Zágon István szövegkönyve, szófordulatai Rejtő Jenő legjobb írásait idézik. Szellemes, kicsit abszurd, és végtelenül szórakoztató. Nem mentes a mai korra jellemző áthallásoktól, de nem politizál, csak annyira, amennyire egy képzeletbeli ország viszonyait színpadra állítva ez elképzelhető.

Mivel a történet uralkodói környezetben játszódik, ezért kötelező a látványos kiállítású előadás, ami a zene mellett hozzájárul az igazi színházi élményhez.

Az 1940-es vígszínházi bemutatóban Tolnay Klári, Mezey Mária, Ajtay Andor, Feleky Kamill játszott. A mi bemutatónkban is több színházi kedvenc, ismert színész lép majd színpadra. Olyanok, akiket már több Karinthys előadásban láthattak és olyanok, akik először lépnek színpadunkra.

(forrás: színház)

XIV. René – Ladoméria királya  —  Járó Zsuzsa

Mária Eleonóra főhercegnő  —  Egri Kati

János herceg – miniszterelnök  —  Széles Tamás

Alfonz herceg – a fia  —  Ágoston Péter

Irina – Illyria királyasszonya  —  Bozó Andrea

György főherceg  —  Dányi Krisztián

Henrietta főhercegnő – György húga  —  Ladányi Júlia e.h.

Achille – udvari főálláshalmozó  —  Csonka András

Prenk Brbed – Illyr főhadsegéd – Bobby jazzkarmester  —  Szűcs Péter Pál

Udvarhölgyek – testőrök – katonák

 Kuna Kata

Koltai Vivien

Hajdú Csilla

Kálmán Zsófia

Tóth Viktor

Bernáth Viktor

Varsányi Szabolcs

Szelindi Miklós

Ridzi Gábor

Művészeti vezető  —  Karinthy Márton

Rendező  —  Csizmadia Tibor

Fotók: Gergely Bea

 

1 Comment

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.