Hazai mérleghinta politika

2017 november 11 7:28 de.50 hozzászólás

Azt hiszem, talán nem vagyok egyedül, amikor esetenként a szórványos hírolvasást választom. Mármint akkor, ha a hírek elkezdenek egyoldalúvá válni. Aztán eljön az a pont, amikor az ember úgy érzi: egy-egy hír olyan, mint cseppben a tenger. Esetleg az utolsó csepp, amitől elindulnak a gondolatok. Nem egy esetben a már korábban körbejárt utakon.

Valami ilyesmi érzéssel olvastam, hogy Békesi László korábbi pénzügyminiszter egy nem igazán optimista elemzést írt a jelen állapotokról, illetve a választás kimenetéről. Függetlenül attól, hogy az ATV-ben nyilatkozó politikus írása közel egy hónapja jelent meg. Beleértve azt az óvatosságot is, amellyel a következtetések helyességét a választások fogják igazolni vagy cáfolni. Az óvatosság indokolt, mert könnyedén válhat önmegvalósító jóslattá egy olyan következtetés, amely a Fidesz bebetonozódását sejteti. Akkor is, ha egyet lehet érteni a Békesi által említett tendenciákkal. Ahogy azzal is, amely állapotról a „Függetlenség napja” című film juthat az eszünkbe. Ha emlékszünk, abban van egy olyan jelenet, amikor a megszállást előrevetítő főszereplő olyasmit említ, hogy először a kulcspontokat foglalják el a megszállók.

Békesi „a pénztől kezdve a médiáig, működő infrastruktúrával és szervezetekkel” Fideszt említ. Ami valóban azt jelenti, hogy a kulcspozíciókat már megszállta a kormánypárt. Már csak azért is, mert ehhez hozzátehetjük az informális megfélemlítés olyan rendszerét is, amely a formális lehetőségekkel egütt már évek óta az erőszaktétel technológiáját idézi. Még az előző választások előtti időkből. De ez nyilván csak az egyik gondolati sor, amelyen elindulhatunk, ami felidéződhet. A másik az, ami szintén a korábbi választás korából köszönhet vissza. No, meg a gyarmatbirodalmak korából. Ami nem más, mint minden olyan tendencia formális, illetve informális erősítése, amellyel fokozható az ellenérdekelt felek közti megosztás. Ehhez, sajnos, nem kell hazánkban sok. Bőven elég egy kézfogás ezzel, egy gesztus annak, egy félmondat erősítése ettől, egy látszatmártírrá tétele amannak. Ez, a megfigyelhető kamupárt-képzési aktivizmussal teljesen megfelel a Fidesz populistáinak. Alkalmasint a Jobbiknak is.

Már csak azért is, mert a populista alapretorikában egyre kisebb a szakadék a Jobbikot időnként jobbról előzni kívánó orbáni lózungok, és a jobbszélről középre cukiskodó Jobbik közt. Így, noha ezt jelenleg mindkét oldalon ki kérik olykor maguknak, elég nehéz elhinni: nincs alapja egy Fiesz-Jobbik koalíció lehetőségének. A hatalom ugyanis nagy úr. Amellett, hogy a szenteknek is maguk felé hajlik a kezük állítólag. A szenteket meg nem a politikában kell szerintem keresni. Valahogy ezért nehéz felednem az LMP egykori vezetőinek azokat a gesztusait, melyekkel sokkal inkább a Fideszt erősítette, mintsem egy pozitív üzenettel állt volna elő. De legalább kevés csalódást okozhattak. Mert ez az a párt, amely a kezdetektől elnyerhette volna a feketeöves önszalámizó és –megosztó párt, nem annyira, büszke címét.

Emellé odatehetjük az orbáni kézfogást Szegeden, az egyre inkább hamvába haló MSZP-ambíciókat, a programtalanság haláltusájában is egymás köldökszöszébe vájkáló politikusokat, a Momentum nem kicsit zavaros ötletelését, illetve a Krétakör kötnyékéről közprovokatörré vált közszereplő pótszereplős kampányát. Alig különbözik a helyzet attól, ami a 2014-es választások előtt is odavezetett, hogy a Fidesz vezetése nyugodtan elugraszthatta az esedékes slapajokat a következő adag szotyoláért. Alig kell tenniük valamit ahhoz, hogy az ellenzék felszámolja önmagát. Holott már júliusban is látszott: az idővel és egymással vannak leginkább csatában.

Amiről Békesi, mint komoly politikus nem szólt, az a kérdés továbbra is ott vibrál ilyen körülmények között a levegőben. Az, hogy a jelen közállapotok kialakulásában mennyi a tervezettség, és mennyi a spontán ostobaság. Miközben valójában nem is tudom, hogy melyik lehetőség a rosszabb. Az, hogy az ellenzéknek nevezett massza nem egy prominense lefeküdt a kormánynak, vagy a maguktól is csak erre futja. A választékot a hatalmi őrültek, az udvari bolondok, és a banánhámozási verseny veszteseinek körére szűkítve.

50 hozzászólás

  • Vannak pártok, amelyek lefeküdtek. Vannak pártok, amelynek néhány vezető tagja titokban le van „fizetve”. Vannak pártok, akiknek fogalmuk sincs, mit kéne tenni.És végül vannak pártok, amelyek álpártok, csak azért lettek létrehozva, hogy aki nem a fideszre akar szavazni, az elveszítse a befolyásolás lehetőségét.

    Nekünk, választóknak egyénileg és magunkra hagyva kell ezeket szétszálazni egymástól, és megtalálni azokat a pártokat, amelyek nem esnek a fenti kategóriákba. Nem súg senki, nincs vezetőszál. Szinte lehetetlen feladat, de ha mégis sikerülne, az olyan sikeres vizsga lenne az országnak, amelyre büszkék lehetnénk.

  • Almási Alma
    2017 november 11
    2:59 du.

    Egyelőre nem nagyon van mit szétszálazni. Egymással veszekedő ovisok vannak. Gyakorlatilag programok nélkül.
    Demagógiában meg a fidesz-jobbik páros verhetetlennek tűnik.

  • A cikk ezúttal nekem kevesebbet mond, mint a szerzőtől megszoktam. Az LMP-ről alkotott véleményével teljesen megegyezek és azt nem értem, hogy a többi demokratikus párt hogy tolerálja a buta, pökhendi intoleranciájukat.
    De: Alma mondatai nagyon élesek és teljesen így látom én is.
    Én valószínűleg még optimistább vagyok. Én egy váratlan, ismeretlen forgatókönyvben hiszek.

  • Nem vagyok optimista Alma! És egy ügy. Az origo.hu-n megjelent – és itt is ismertetett – hazugság a Czeglédi Csaba vezette Humánoperator Zrt.-ről változatlanul dől a hazugság, ferdítés a tévéből. Azon az alapon akarják „egyelőre tanúként” meghallgatni az Altus cég vezetőjét, Dobrev Klárát, hogy mutassa be a két cég között megkötött hitelszerződést, hogy „milyen céllal adott kölcsönt a Humánoperátornak.
    Az ész megáll: mi meg itt hülyeségeken csámcsogunk.

  • Az új moderálás szerint ez a cikk hogy mehetett át, hisz törölni kellene „ha egy adott hozzászóló pusztán ismételgeti hogy mennyire reménytelennek, hiteltelennek vagy elítélendőnek tart egy-egy magyar ellenzéki szereplőt, vagy tartja az egész magyar ellenzéket.”
    ……
    Fidesz-Jobbik koalíciótól való rettegés teljesen értelmetlen, mi értelme lenne besározódnunk? A Fidesz amúgy is profi a szövetségesei hátba-szúrásában.

  • charlie
    2017 november 12
    6:41 de.

    Ha Te hiszel abban, hogy Vona a gáncs nélküli grál-lovag, akkor valahol elvesztél a Mátrix-ban 🙂
    Szinte biztos, hogy amennyiben hatalmi kérdés, akkor úgy fog koalíciós tárgyalásokba bocsátkozni, mint aki egész életében erre várt. Aztán majd megtesz mindent, hogy ő szúrja hátba Orbánt. Szerintem.

  • Miklos Banfi
    2017 november 12
    2:47 de.

    Nem lehet minden mindig tökéletes 🙂

    Azért a csodavárásban nem bíznék 🙂
    Már csak azért sem, mert mint találom rámutatott, az ellenzék megegyezés-, kompromisszum- és programnélküli önszalámizása szimpla hülyeség.
    Valószínűleg még mindig nem sikerült találni egy tükröt és abba nézve meglátni, hogy a 2014-es zakó pont ugyanennek volt köszönhető.

  • Kár ezt ragozni:
    MSzP : Hulla-nilla-p..csa
    FIDESZ : fasiszta hortysta párt. Sőt.hovatovább ÁLLAMPÁRT.
    Itt tartunk kérem.
    Ebből már nincs kiút.
    Teljesen értelmetlen időpocsékolás hallgatni meg olvasgatni a különféle ismert nevű „potentátok” jajveszékelését.
    (Szerintem legalábbis.)

  • Neocsárlinak trükkös módon itt is sikerült egy kis nácipárti reklámot becsempésznie.

  • Osyinte veleményem a magzar pártokrol.
    Megdobbentem, mikor hallottam és láttam , hogy a valtoyzas utan mennyi magyar párt alakult. Azt meg ma sem hiszem el egészen. T.i. minden normalis demokratikus orsyagban két part rendszer van, es a kiebb partok (ha vannak) labdaba sem rugnak.

  • Andrew, egyből észre fogod venni, ha nem bíznék a magunkfajtákban. Orbán hátbaszúrása szintén értelmetlen, hisz a beágyazottsága többszöröse a mienknek, magunk ellen hangolnánk a fél országot. Kis lépésként elég, ha a programunk többé-kevésbé megvalósul.

  • Chris, alig van még itt a fórumon, aki olyan szigorúan betartaná a moderálási szabályokat mint én. Mégis törölgeted a beírásaimat, pedig linkekkel igazolt tényeket írok meg, de ha már ez is zavarja az „erőt” az pont a gyengeséget bizonyítja.
    …..
    Geyza fórumozó ezt írja: „MSzP : Hulla-nilla-p..csa” – amivel nehéz nem egyet érteni, de az új moderálási elvek szerint ez törlendő lenne.
    Egy kevés következetességet kérnék csak.

  • Na ez megint egy értelmetlen cikk….
    Hogy Békesi L. volt szoci politikus, mit is gondol a választási rendszerről(ami teljesen normális és szabályos),meg a a Fidesz
    bebetonozásáról.?..az ugye teljesen mellékes,a lecsúszott ellenzék
    kínjában mindenbe próbál belekötni,de ugye ez nagyon szánalmas.
    A jelenlegi kormányt törvényesen választották meg és a magas népszerűségi mutatók nem véletlenek,míg az ellenzéki minimális
    %-ok sem!
    Csak maguk tehetnek róla a múltjuk miatt és a jelenlegi nyilatkozataik is ezt támasztják alá!
    A Fidesznek nincs szüksége a kétes,köpönyegforgató álmagyar Jobbikra a győzelemhez!

  • talalom!
    csak halkan jegyzem meg Czeglédi Csaba azon kívül,hogy milliárdos
    adócsalást követett el,megkárosította ,nem fizette ki a diákmunkásokat,de a nyugdíjasokat sem,és most jogosan van előzetesben,remélhetőleg el is ítélik.
    Meg ugye Gyurcsány helyett a kormány vállalta a károsultak kárpótlását…..
    Na ennyit a „korrekt” baloldalról!
    mellesleg nem csak Gyurcsánnyal hanem szocikkal is több kétes
    ügylete van a „kedves ügyvéd úrnak”.Na ezen nincs mit ragozni…!

  • Megette a fene az egészet ha már egy istenverte náci egyet ért velem…

  • Ugye hogy ugye Boda ugye …

  • Boda Marcsi Tenyleg halkan jegyezd meg, mert az osszeg mar megdolt, birosagi itelet pedig nincs. De Te mar hangozatod a Fidesz iteletet valosagkent. Tudom, az itelet majdnem biztos kielegiti a Fidesz igenyeit, de azert a latszat kedveert nem illene megvarni? Mindegy, a valasztasokhoz jo lesz, nem baj ha nem igaz.

  • Geyza, kikérem magamnak az „istenverte” jelzőt, engem mindig is a „tenyerén” hordozott, amiért nem győzök hálát adni neki.

  • charlie
    2017 november 12
    2:28 du.

    A magam részéről egyből kezdek nem bízni akkor, ha valaki „magunkfajtákat”, meg ezzel, implicite „másokfajtákat” kezd emlegetni.

    a jobbik féligazságait különben nem vitatom. Csak nem vagyok elég amnéziás, hogy ne emlékezzek: honnan jött, milyen félmondatokat és egész rasszizmusokat hangoztattak a pártban és holdudvarában, stb. Így pl. (Novákné) Duró lenne az utolsó, akire rábíznám a gyermekem, unokám tanítattatását. De ez elmegy a témától.

  • Andrew, a „magunkfajta” megnevezés a manapság divatos kozmopolita és identitás hiányos világlátásra lett válaszul kitalálva. Minket nem zavar ez a tőlünk idegen életmód, ha a „magunkfajták” gyakorlatát tisztelik és beleavatkozni sem akarnak.
    A Jobbik „rasszizmusát” a hibás gyakorlatú pozitív diszkrimináció és a tabutémák kibeszélhetetlensége hozta napvilágra, ha ez ügyben megoldás születhet, meg is fog szűnni.

  • Llanfair!

    Jobb ha tőlem tudod(hiteles hazai forrásból!!),hogy még nincs vége a pernek….
    Egyébként ne légy büszke rá,hogy „volt” magyarként egy adócsaló(ez másodlagos..)de dolgozó diákokat,nyugdíjasokat átverő
    jogos munkadíjukat ki nem fizető szélhámos ügyvédet védsz….aki Gyurcsány és neje cégével kétesen üzletelt…..
    Kintről neked ugye mindegy?….szégyen,rád nézve…de sajnos nem vagy egyedül!

  • Boda Marcsi Nem védtem az ügyvédet, hol olvastál ilyet? Az igazságot védtem, ne ítélj addig (főleg ne hírdesd), mig nincs bebizonyítva. A 3 milliárd már régen megdőlt, jobb ha Tőlem tudod.
    A kétes üzletekről pedig szívesen várom a bizonyítékaidat, ha van igazat fogok neked adni. De a szóbeszéd az csak pletyka, amit nevezhetek rágalomnak is. Már megint szégyelljem magam? Ne csináld, nem szégyellhetem magam állandóan, más dolgom is van.
    Képzeld nekem kintről sem mindegy, hogy a bíróságot a Fidesz vezényli, vagy tényleg az igazságot szolgálja. Ez (is) erősen választási hadműveletnek tűnik, és nem az első. Szegény juhász halálában lett volna ilyen nagy a nyomás az igazság megtalálására, annak jobban örültem volna. Egyetlen tolvajért sem ejtek könnyet, de bosszant, mikor egy nagy tolvaj kiált tolvajt, közben röhög a markába.

  • Llanfayr!

    Itt szó sincs a Fideszről értsd már meg ha nehéz is….
    Független bíróság ítélkezik és valós bűncselekmények alapján.
    Nem dőlt meg az ÁFA csalás sem!Folyik a per!
    Az meg tény (élő adásban nyilatkoztak az érintettek képviselői)
    hogy több ezer diákot,sok nyugdíjast nem fizetett ki ez a szemét
    alak!!!!Miért nem az MSZP,vagy Gyurcsány fizeti ki a károsultakat?
    Ha Te ezzel egyetértesz,akkor az nagyon szánalmas rád nézve!!!
    Attól,hogy átmentél elvakult baloldaliba….a tények nem változnak!!!!
    Na részemről befejeztem,szállj magadba ….

  • charlie
    2017 november 13
    9:07 de.

    Minél jobban magyarázkodsz, annál rosszabb 🙂 Engedd el a témát, a Jobbik rasszizmusának, idegengyűlöletének, gárdabarátságának, paramilitáns kapcsolatainak megmagyarázását. Egyre rosszabbul fogod kihozni belőle a pártodat.
    Mint említettem, ismerem a Jobbik féligazságait. De mert a Jobbik ugyanúgy önkijelöléses módon, alapvetően kollektív rábökés alapján képzett ellenségekkel működik, mint a Fidesz, a féligazságokra adott válaszai falsok. Kollektív bűnösséggel, kollektív kedvezményekkel, kollektív rasszizmussal akárhogy magyarázod), stb.
    Pl. a pozitív diszkrimináció úgy, ahogy azt a ’80-as években kitalálták, alkalmazták tényleg baromság. Jól mutatta ezt a kor fékezett habzású fasizálódása. A Jobbik válasza erre azonban egy rasszista válasz. Alig jobb, mint a skinhead-mozgalmaké a ’80-as években. Csak PC-be, cukiba burkolva.

  • Boda Marcsi Fuggetlen birosagrol beszelsz? Ezek szerint nem Magyarorszagon targyaljak? De latom nem olvasod amit irok, csak fujod a leckedet. Keleten a helyzet valtozatlan?

  • Mindenki szánalmas aki nem budai…izé…Bodai nézeteket vall..

  • Dehogy „engedem el a témát”, ha te nem gondolod rokonszenvesnek a gondolatainkat, azért azok még vannak.
    Ne gondolj rá, kerüld el, csináld ahogy helyesnek tartod.
    …….
    Egy örömhír:
    „A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében a mai napon összesen 2,6 millió forint sérelemdíj megfizetésére kötelezett több kormánypárti “sajtóorgánumot”, jelesül a Ripostot, az Origót, a Lokált és a 888-at. Az igazságot, a tényeket nagy ívben kerülő termékeknek most azért kell fizetniük, mert a Jobbik elnökéről azt hazudták, hogy a Szürke Farkasok nevű török terrorszervezet tiszteletbeli tagja. A nemzeti néppárt eddig közel nyolcvan sajtópert nyert a közpénzen eltartott, hazug kormánylapok ellen.”

  • Llanfair: nem tud ez az OIM* semmitse..csak átkozódik megállás nélkül.

    *OIM : Oldal Idióta Macája

  • Geyza Ebben az esetben szivesen vagyok szanalmas, es orommel szallok magamba.

  • „A Jobbik “rasszizmusát” a hibás gyakorlatú pozitív diszkrimináció és a tabutémák kibeszélhetetlensége hozta napvilágra”
    _________________

    Aha! különben kellőképpen rejtve maradt volna, amíg el nem jön az ideje… Hát ezt tényleg elbaltáztátok…

  • charlie
    2017 november 13
    3:48 du.

    Ha lennének a sablonos demagógián kívüli gondolatok….
    Amúgy meg a Te életed 🙂
    Csak hirtelen eszembe jutott, hogy ’45 után annyi kisnyilas állt át, mint „megtévesztett”, hogy az ÁVH-nak alig kellett toboroznia. Aztán annyi „partizán” került elő, hogy azóta sem értik sokan, hogy miként fértek el a németek, a hungaristák, a nyilasok, és a támogatóik az országban.
    ’89 körül annyi anti-kádárista került elő, hogy érthetetlen, hogy akkor honnan volt tagsága az MSZMP-nek egyáltalán. Aztán annyi elvi keresztény került elő, hogy a Vatikánban is kevesebb van lakosságarányosan. Közben meg győzött az EU-s népszavazás, hogy most a Jobbiknak csápolva ellenezzék, és/vagy a Fideszszel.
    Egy pillanatig sem kétlem, hogy ha a Fidesz meggyengül, akkor a patkányok hemzsegni fognak a damaszkuszi úton. Esetleg a Jobbik felé. Aztán amikor kiderül, hogy a rasszizmus jól szolgálja az ökölrázást, és a Jobbikot is kilapátolják a hatalom közeléből, akkor majd kiderül: sosem senki sem támogatta.
    Egyáltalán nem bánom, hogy sosem voltam egy párt tagja sem. Legalább a tükrök emiatt sincsenek összeköpködve.
    Ahogy meg idekerült. Most nyomod a jobbikos sódert. De nem tudom hol voltál eddig, és nem tudom hol leszel pár év múlva.
    Mondjuk nem is nagyon érdekel. Csak „hangosan” polemizálgattam.

  • Andrew már huszonévesen maszek lettem, nem függtem az államtól, önkormányzattól, tehát a régi rendszerre sok rosszat nem is tudnék mondani. Mivel kisvárosi közösségben élek, a politika nem írja felül az évtizedes és mély helyi közösségi hálót, valójában alig tud változtatni a hétköznapi rutinunkon. A politikához a rablóprivatizáció, az E-hiteles lopás, a kárpótlási-jegyes rablás, az erkölcsi lepusztulás lökött. A MIÉP után a Jobbik lett a választottam, remélem nagy csalódást nem okoznak.

  • charlie
    2017 november 14
    4:41 du.

    „A politikához a rablóprivatizáció, az E-hiteles lopás, a kárpótlási-jegyes rablás, az erkölcsi lepusztulás lökött. ”
    O.K.
    Vidéken (falun) ért utol a gengszterváltás. Belülről láttam a mezőgazdaság szétverését (kertészmérnökként), az érzelmi gazdaságpolitika (pl. zsellérnosztalgia térnyarése, keleti piacok elvetése) kártételét, stb.
    Antall kormányának kártétele 1000 milliárdokban mérhető (Pekingben kevesebbbért is lőttek le tartományi vezetőt), és a mai napig sínyli az ország. Ezért aki nekem azzal jön, hogy antall politikájohoz köze van (volt), az a 0-10 -es skálán minusz 200 -nál indul.
    Láttam azt a kezdőpontot, ami szétvert gazdaságokat, közösségeket, stb. Láttam szárba szökni rasszizmust (mindig is volt, tudom). Látom azt is, hogy ennek a farvizére miként ltek, ülnek rá a szemforgató politikai antiszemiták (Csurka), illetve a technokrata demagógok (Vona).
    Ahogy más alapokon, a túloldalon is megvan a technokrata demagógia (Gyurcsány)
    Ebben a gittegyletben, hosszú távon, csak csalódni lehet szerintem. Mármint 50-es IQ felett. Akkor is, ha rövid távon szolgálatot tesznek az opportunista túlélésnek.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Andrew 3:22 / Charlei 9:07 !

    – A pozitív diszkrimináció és a rasszizmus között az az óriási különbség, hogy míg
    a pozitív diszkrimináció csak egy szociálpolitikai . m ó d s z e r,
    addig a rasszizmus faji előítéletből fakadó . v i l á g n é z e t.

    – A Jobbik, úgymond’ „gárdabarátsága” 😀 pedig egy téves meghatározás, hisz a . J o b b i k . m a g a . a . G á r d a.

  • Andrew, az Antallról írt véleményeddel egyetértek, az ő kritikája volt a tömegek Csurkához vonzódása. Hova is csapódhattak volna az emberek, az SZDSZ-hez? A gazdaság és a közvagyon szétrablásának kritikája egyenlővé vált a baloldali sajtóban (más anno nem volt, esetleg a pártízezres Magyar Fórum) az antiszemitizmussal. Ha ismered a vidéket, tudhatod alig-alig érdekel valakit a politika, hisz mindig van komolyabb elfoglaltság az „úri huncutságnál”. De 2006 után oda jutottunk, hogy havonta pezsgő politikai estek szerveződtek a „művházban” ahol a Fidesz és a Jobbik adták egymásnak a kilincset, a baloldali érzelműek bujkáltak vagy megtagadták addigi elkötelezettségüket. 2010-ben kisvárosunkban nem volt száz fő, aki ne jobboldali pártra szavazott volna. Ezek mind antiszemita, rasszista, irredenta stb. beállítottságúak lennének, csak azért, mert megelégelték a rendszerváltás haszonélvezőinek hazudozásait?
    Már egy párszor leírtam itt a KMH-n, a Jobbik létre se jött volna, ha Gyurcsány helyett mondjuk Kiss Péter az MSZP vezetője. Gyurcsány létrehozott minket, kétharmadhoz segítette a Fideszt és kivégezte az MSZP-t.
    Köszönjük Feri!!

  • Boda Marcsi
    2017 november 12
    3:24 du.
    Ez az eszetlen eszrevetele nagyon tetszett:
    ” A Fidesznek nincs szüksége a kétes,köpönyegforgató álmagyar Jobbikra a győzelemhez!”
    Na oke, de akkor miert csinal maga ellen ingyen reklamot a Jobbikbol kicsapott es a cukisodas miatt hanyingert kapott onkenyes kilepoknek azzal, hogy a mostani antiszemita es holokauszt tagado es relativizalo regi hangfelvetelekkel es iromanyokkal visszaterelje oket ujra Cukigabi moge? Marischka, maganak sem a sor eleje jutott az esz osztasakor!

  • Neocsárlik Gyurcsány nélkül is szépszámmal voltak Árvalányhajlandban. Csak egy ideje már nem változtatgatják a titulusukat.

  • charlie
    2017 november 18
    2:51 du.

    Speciel nekem egyre erősebb a gyanúm, hogy egy jól koreografált pávaténc zajlik Orbán és Vona részvételével. De gondolom ezt úgysem hiszed. Tudod 🙂

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2017 november 18
    8:34 de.

    A pozitív diszkrimináció és a rasszizmus között valóban nagy a különbség. De az egyik megágyazhat a másiknak. Ha nem hiszed elemezd a magyar alja-történelmet a skinhedektől a Jobbik-ig.

  • @Andrew_s

    A rasszizmus alapja egy népcsoport lenézése. A politika erre játszik rá, bűnösöket, bűntudatot, félelmet kelt (mindkét oldalon), és tőlük „megmentést” igér.

    A pozitív diszkrimináció pedig egy politikai eszköz arra, hogy különféle okokból lemaradt (elszegényedett?) csoportok számára kedvező(bb) feltételeket nyújt, hogy ezzel segítse a felzárkózást. (Például ha az 50ezer forint alatti nyugdíjakat nagyobb mértékben emeli, mint a magasabbakat.)

    A két jelenségnek az összemosása a nép butaságára és önzésére alapító politikai trükk. Ergo: aki bedől ennek a mondásnak, azbuta és önző.

  • Természetesen mint minden eszközt, a pozitív diszkriminációt is lehet jól és rosszul használni. De ezt is csak az ostoba önző ember fogja a saját rasszizmusának az igazolására emlegetni.

  • A magyar aljadéktörténelemnek (nyilasok, MIÉP, Jobbik) NEM alapja a pozitív diszkrimináció, hanem ÜRÜGYE.

  • Andrew, az emberi érzékenységek rengeteget számítanak a politikában – ahol nem is szabadna tényezőnek lenni – hiába a gondosan megkoreografált pávatánc, ha közben mély sebek ejtődnek.
    És ugye van a hiúság is, nehéz lehetett pl. egy Magyar Bálintnak elviselni, megbocsátani, hogy a villanyszerelő Zagyva György Gyula pöckölte ki évtizedes helyéről.
    Izgalmas hónapok jönnek.

  • A pávatáncról jutott még eszembe, hogy a természetben minek nevezzük azt a behódoló mozgássort, amit Rangos Katalin, Heller Ágnes, Haraszti Miklós, Kőszeg Ferenc, Konrád György, Vásárhelyi Mária, Hont András, Medgyessy Péter, Thürmer Gyula, Havas Henrik, Gyurcsány Ferenc bemutat a Jobbik vezérkarának?
    Néha már nekem is hihetetlen, mennyi önzetlen jóbarátunk lett mostanság.

  • A pozitív diszkrimináció természetesen jár minden önhibáján kívül hátrányos helyzetűnek, de elutasítandó, ha csak a többség legyengítése céljából alkalmazzák – lásd pl. szegregált oktatás.
    Amúgy szívesen olvasok szép és megvalósult példákat a pozitív diszkriminációra.

  • charlie
    2017 november 19
    8:44 de.
    Hahahaha, tetszik ez az apacavirtus, miszerint ” Néha már nekem is hihetetlen, mennyi önzetlen jóbarátunk lett mostanság”.
    Azt a….., naiv felkegyelmuseged csak nem testvere az ultrafanatikus fidesztol bodult Bodult Marischkanak?

  • Miklos Banfi
    2017 november 12
    2:47 de.
    „Én egy váratlan, ismeretlen forgatókönyvben hiszek.”
    Ne kontorfalazz, mond ki batran, hogy olyanban mint amit Viktoria Nuland szokott sutemennyekkel kezdeni, majd ismeretlen mesterloveszek es felgyujtott szakszervezeti szekhazakbol kidobalt asszonyok szoktak csucsra jaratni, mikozben amerikai szenatorok gyermekei kerulnek a nemzeti olaj es gazmonopolium elere es a demokratikusan valasztott kormany varatlanul ugy atalakul, hogy olyan importalt amerikabarat miniszterek kerulnek bele akik nemhogy magyarul, de meg ukranul sem beszelnek, na menj te a sejtelmes pichaba!
    Az utolso elotti szot, de csak az utolso elottit kipiszizhetitek!

  • Valakik már engemet is diszkriminálhatnának pozitívan..olyan hétszázezer Forint erejéig.Annyi most elég is lenne.
    Egyelőre…

  • Charlie:
    „Néha már nekem is hihetetlen, mennyi önzetlen jóbarátunk lett mostanság.”

    A Jobbik (és a Fidesz)jóbarátairól a véleményem:”madarat tolláról, embert barátjáról”. Egyébként nem lep meg túlzottan. A vicc persze az, hogy egy párt „jóbarátainak” száma általában akkor szokott nőni, amikor az adott párt közel kerül a hatalom megszerzéséhez, A Jobbikot illetően szerintem viszont jelenleg valószínűleg fordított a helyzet; a Fidesz – szélsőjobbról előzve – szinte kiszorította a pályáról. Gyanítom (a tévedés jogát fenntartva), hogy a Jobbik a ’18-as parlamenti választás után örülni fog a 9-11% szavazatnak is. (A helyhatósági választásoknál nem vagyok ugyanerről meggyőződve, ott ennél talán jelentősen jobb eredményre juthat.)

    Ennek ellenére nem biztos, hogy a ’18-as választás után nem kerül majd közelebb kormnyzásban történő résztvételhez; ha a Fidesznek netán nem lesz meg a parlamentben a 2/3-a, kézséggel fog nyíltan de jure (vagy a háttérben de facto) koalicíóra lépni veletek. Persze – emlékeztetve a régi KDNP, vagy Torgyán történetére – nem biztos, hogy a Jobbik ezzel olyan jól járna; az Orbán és tsai Co. talán rosszabb szövetségesnek, mint ellenfélnek, illetve a Jobbik esetében csak konkurrensnek.

    Ettől függetlenül Vonáék (ismerve az egykori Garda de Fier vezéreinek sorsát) örülhetnek, hogy a Jobbik nem lett veszélyes a Fidesz uralmára, hiszen akkor akár sokkal rosszabbul is járhatnának, mintha kis pártként léteznek tovább.

  • Almási Alma
    2017 november 19
    4:19 de.

    A végéről. A politika sokszor és okkal játszik rá az önzésre és a tömeges ostobaságra.

    A pozitív diszkrimináció pedig egy politikai ostobaság. Mert óhatatlanul negatívan diszkriminál. Mindenki mást. A társadalmi szolidaritásnak, a szociális támogatásnak szinte minden más formája kevésbé szítja az alantas indulatokat. Csak erőforrásigényesebb az alkalmazásuk. Meg kevésbé kijátszható kártya.