Filuména házassága a József Attila Színházban

2017 november 12 1:12 du.7 hozzászólás

Eduardo De Filippo

FILUMÉNA HÁZASSÁGA

nápolyi komédia két részben

Filuména Marturano, a Domenico Soriano által kitartott volt utcalány nagy leleménnyel halálos beteget színlelvén, utolsó kívánságaként elveteti magát az őt immár negyed évszázada kihasználó kivénhedt ficsúrral, a jómódban élő cukrásszal, Domenicóval. De korántsem kicsinyes önzésből vetemedik erre a csalásra: három titokban felnevelt fiáért teszi, akiknek nevet és társadalmi megbecsülést kíván szerezni a hangzatos Soriano névvel. Domenico nem hagyja annyiban a dolgot: mindenáron felbontani igyekszik a szerinte törvénytelen házasságot. Ehhez talál is egy minden paragrafussal felvértezett, félszegen fontoskodó ügyvédet, aki az olvasni nem tudó Filuménának paragrafus-nyelven bebizonyítja, hogy a házasság csak akkor lenne érvényes, ha a feleség, mármint Filuména meghalt volna.

(forrás: színház)

Rendező – Csiszár Imre

Főbb szerepekben:

Vándor Éva, Nemcsák Károly, Ujréti László, Kocsis Judit, Kovalik Ágnes

Fotók: Gergely Bea

 

 

7 hozzászólás

 • Jelentesei kivancsisagra tesz, hany szinhaz mukodik ma Pesten?

  Hasonloan, mi az “Ellenszek Internetes(sic) Magazine…”?

 • Túl sok színház működik Pesten. Többségük elcsépelt szánalmas giccset játszik.

 • Úgy is van.
  Inkább stadionokat !

 • Bendeguz79-nek:

  Az Ellenszék Internetes Magazin már megszűnt.Civilek alapították, de bárki írhatott oda. Több rovata volt, különböző témakörben.
  Igazából ehhez a felülethez hasonlított.
  *

  Puff-nak:

  Íme a színházak listája:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Budapesti_sz%C3%ADnh%C3%A1zak_list%C3%A1ja

  A véleményét tiszteletben tartom, bár nem értek vele egyet.
  Ki mit nevez értéknek, vagy giccsnek(?) örök vita. Minden ember más, mindenkinek más az ízlése, a véleménye. Szerencsére nem vagyunk egyformák, ettől színes a világ.

 • Halasan koszonom Ms. Gergely informacioit !

  A kerdesem bukkant gyorsabban mint gondolni arra ,hogy Wiki nyujt barmi informaciokat.

  Igen erdekes, tobb Pesti szinhazak a szazadfordulo utani alapitvanyok, s sok mar nem is mukodik, de a Pesti szinhazvilagnak mindig jo ertekeleset vette a varos lakossaga. Az EllenSZEK, vagy EllenZEK lehetett volna ? Ami inditott a kerdesre.

  Keep your reports coming! Thank you.

 • Meg egyszer Ms.Gergely soraira;

  “Minden ember mas, mindenkinek mas az izlese, a velemnye.
  Szerencsere nem vagyunk egyformak. Ettol szines a vilag.”

  Persze, ha mondhatnam, barkire valo serto celzasok nelkul, a vilag szinessege nem a velemenyek sem az izlesek altalik.

 • Azt, hogy sok- e a színház, vagy nem (a fővárosban)az dönti el, hogy mennyi a néző – ha rendre üres házzal játszanának, valószínű csökkentenék a számát – ám én mást tapasztaltam. A G.Bea által belinkelt színházak között persze vannak kifejezetten nagy, és állandó társulattal rendelkező színházak, csakúgy mint kisebb, stúdió jellegű terem színházak (vagy inkább szoba) és nem állandóan működő, alkalmi társulatok is. Ezek a kicsi, családias hangulatú térben történt előadások nagyon hangulatosak tudnak lenni, én több darabot is láttam ilyen helyszínen és nagyon tetszett a miliő. Vándor Éva egyébként csodás Filuména szerepére, szerintem egyenesen “neki találták ki” – legalábbis ahogy a film után emlékszem F. karakterére nem csak alkatilag, de az orgánuma is teli találat lehet.

Leave a Reply


Trackbacks

This site is protected by Comment SPAM Wiper.