Egy hónapja tart a főiskolai oktatók sztrájkja Ontarioban

2017 november 13 3:34 du.8 hozzászólás

Immár egy hónapja sztrájkol Ontario tartomány 12 ezer oktatója, amely a főiskolai rendszer teljes megbénulását eredményezte. Összesen 500 ezer diák várakozik a szakszervezet és a tartományi főiskolákat képviselő szervezet megegyezésére, amelyre november 16 körül lehet kevés esély. De már így is káosz van az őszi félév sorsa körül. Az ottawai Algonquin College-ben például kijelentették: az őszi órák legalább december 22-ig folytatódnak, az őszi vizsga időszakra pedig legfejebb januárban kerülhet sor. A főiskolák adminisztrátorai arra kérik a diákokat, hogy ne tervezzenek elutazni a téli szünet alatt, mivel korántsem biztos, hogy egyáltalán sor kerül ilyenre idén. A diákok pedig napi 40 dolláros kártérítést követelnek a főiskoláktól.

A tartományi közalkalmazottak szakszervezete — az OPSEU, az Ontario Public Service Employees Union — többek között azt követeli, hogy a főiskolák ne építsék a tanári kart egyre inkább rész munkaidőben és alacsony fizetésért dolgozó oktatókra,  hanem inkább állásbiztonsággal és juttatásokkal rendelkező teljesidős tanárokra. A szakszervezet 50-50 százalékos arányt szeretne a tanár karokban, miközben a főiskolák adminisztrációi egyre nagyobb arányban alkalmaznak oktatókat rész munkaidőben, természetesen alacsony bérért és rövid távon. Egy ilyen konstrukcióban egyre több képzett főiskolai oktató képtelen felépíteni egy biztonságos, kiszámítható egzisztenciát és életet. Jelenleg a főiskolai oktatók 70 százaléka rész munkaidőben, vagy rövid távú egy éves szerződésekkel tanít.

A főiskolák érdekeit védő tartományi bizottság szerint az OPSEU követelése 250 millió dollár pluszköltséggel járna.

Ontarioban egy kezdő főiskolai oktató bruttó 60 ezer dollárt keres évente, idővel pedig bruttó 106 ezer dollárra emelkedhet a bére. Ezzel szemben egy átlagos rész munkaidős tanár maximum heti 12 órát tanít, órabére pedig 48 dollárnál kezdődik.

Ontario tartomány liberális kormánya elvileg leállíthatja a munkabeszüntetést, azaz munkavégzésre kényszerítheti a sztrájkoló tanárokat. De erre alig van példa Ontario történelmében. Utoljára 1984-ben tett ilyet a tartományi kormány. Ezúttal pedig kijelentették: nem terveznek ilyen intézkedést.

November 16-ig szavazhatnak az OPSEU érintett tagjai a főiskolák legújabb javaslatáról, amely nem nyújt kielégítő választ a szakszervezet követeléseire. A szakszervezet arra kéri a tagokat, hogy ezt utasítsák el. Összesen 72 millió dolláros sztrájk-alappal rendelkezik az OPSEU és ebből finanszírozzák a munkabeszüntetést, illetve a tagok anyagi ellátását a sztrájk alatt.

8 hozzászólás

  • Tobb kulombozo modon lehet nezni ezt a kerdest.

    Az elso, amit velem meg Kanadaban is ismernek; Aki nem birja a konyha meleget, ne menjen a konyhaba.

    Masodik, ha a diakok hajlandok magasabb tandijjakat fizetni, akkor az oktatok lehetosege tobbet kovetelni.

    Harmadik, hogy mioata ‘labour-ek (melosok)az egyetemi oktatok. Hivatasosak, tehat annak alapjan lenne alkalmazasaik is.

    Negyedik, vennek figyelembe mind azok a professzorok a „koz-erdekeket”? mert a kozoktatas, meg egyetemi fokon is koz-erdek.
    Legtobbjuk fogllalkozik tobb mas ugyekkel az oktatasaik mellet. Konyveket publikalnak, szolgalnak uzleti es kereskedelmi board-okon, stb. Hasonloan, gondolniuk kellene hogyan befolyasoljak tanitvanyaikat a sztrajkjaikkal. Mert azt is tanitjak am !

  • Ha jól értelmezem, a részmunkaidős oktató a heti 12 órára kap bért, vagyis havi 48 órát fizetnek?

  • ha jól tévedek a tanárokra is érvényes a heti 37,5 óra munkaidő, ezekkel a cikkben adott szokkal az jön ki, hogy kevesebb, mint 1/3 idővel felét keresi a részmunkaidős azaz sokkal jobban van fizetve az elvégzett munkáért…kis: „beingsmart” és egy tanár miért ne lehetne? vállaljon 4 részmunkaidős szerződést akár ugyanabban a műintézetben is és akkor a kélgyó méregfoga ki is van húzva…ez munkajog első nekifutásban, de másodikra pedig oktatás minősége…a munkáltatók rettegnek a bármilyen műintézetből kikerülő „zseniktől” önálló munkavégzésük hatalmas károkat okoz, és tapasztalt munkáltató nem is vesz fel ilyet, azaz a kígyó megharapta a farkát…munkában felügyelet alatt eltöltött minimum 2 év kell ahhoz, hogy a „friss agy” rutinból minőséget csináljon…az un.: művészeti tagozatok pedig egyenesen siralmasak és felesleges celebjelölteket képeznek…a való élet valahogy nem érkezett meg az oktatásba?

  • Christopher Adam

    Drizari,

    így van, tehát havi bruttó 2.300 dollárt kap, de csak az iskolaév alatt. Tehát ha nyáron nem tanít — ami valószínű — akkor jól be kell osztani ezt a pénzt.

  • Azt hittem csak Magyarország sztrájk ország,de láthatóan Canadában sem jobb a helyzet.A hugom jó pár évvel ezelőtt járt kinnt Canadában ,Ottawa tartományban ,és azt mondták neki az egyetemet végző erdélyi barátai,hogy nagyon nehéz ott diplomát szerezni.Ők vegyészmérnöknek tanultak akkor .A hugom meghívólevéllel tartózkodott kint 3 hónapig .

    Szerintem ,ahogyan én kívülről látom ezt az ottani oktatás ügyet,úgy kell megoldani,hogy felvételivel olyan diákokat,és oktatókat felvenni akik érnek el jó eredményeket az adott szakterületen.

    Tehát,jó pedagógia érzékkel ,jó minőségű diák,és tanerőt akik hosszú távon tudnak minőséget alkotni.Természetesen jól megfizetni őket.Másik kérdés is felvetődik,az mégpedig hogy nem -e a diákok szórakoznak ilyen módon a tanáraikkal.Azért ,mert rossz jegyeket kapnak,és így állnak bosszút a liberális államban az oktatókon.Legalább nem lövöldöznek,mint némely szélsőséges,diák amire nem egy példa volt már az Amerikai Egyesült Államokban.

  • Totál szívás, ez az egész teacher balhé ! Összes akkreditáció, megy a lecsóba…Karácsonyi, haza repülés ugrott… A szemeszter nagyon necces, hogy meg lesz-e ..
    Azt mondják, már több mint négy hete, hogy menjünk könyvtárba, vagy sörözzünk…
    A félmillió diákra, csak eszközként, hivatkoznak, a most megszakadt „tárgyalásokon” !
    Szerencsére, egy kedves nem politizáló zsidó család, a szállás adóm, nem vagyok kollégista..
    Jön a rohadt kanadai hideg, de a befogadó szállásadóim, rákaptak a pálinkára, amit termszetesen én szerzek be, és kibekkelem valahogy a „strike” rémálmot…

  • A web, a YV, allandoan hirdetik az elismert diplomak szerzeset es rovid idok alatt is olcsobban mint sok foiskolak es egyetemek.
    Tehat letezik a szabad-versenyges a felsobb oktatasban.
    S a „strajk” nem jelent ido-veszteset a tanuloknak.
    Az a szabd-versenyges elonye.

  • Ha jol tudom, vége a sztrájknak, visszamentek a tanárok is.