A bíróság tárgyalja a faji alapú megkülönböztetést a québeci rezervátumon

2017 november 30 10:08 du.62 hozzászólás

Ha vegyes házasságban élsz, elköltözöl! Így fordítanám le az angolul „marry out, move out”-ként ismert szabályt a Montreáltól délre fekvő Kahnawake nevű mohawk őslakossági rezervátumon. Ha egy helyi mohawk egy más nemzetiségű kanadaival házasodik össze, a közösség elvárja, hogy költözzön el a rezervátum területéről. Most azonban 16 mohawk akit negatívan érint a szabály Québec Legfelsőbb Bíróságához fordult. Az igazságszolgáltatástól várják, hogy nyílvánítsa Charta-ellenesnek ezt a megkülönböztetést. A felpereseket Julius Grey montreáli emberjogi ügyvéd képviseli, aki elmondja: az intézkedés szembemegy az Alapvető jogok és szabadságok kanadai chartájával.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy törvénytelen családi kapcsolatok mentén diszkriminálni”–mondta Grey, aki egyben elismerte: az őslakossági rezervátumok önkormányzatai hozhatnak szabályokat saját közösségeikben, ugyanakkor nem hagyhatják figyelmen kívül az alapvető jogokat.

Christopher Fragnito és édesanyja — Brenda Dearhouse-Fragnito — a felperesek között vannak. Amikor Christopher anyja hozzáment egy olasz-kanadai férfihez, a család folyamatos gyűlöletnek volt kitéve a közösségben. Fragnito a „gyűlölet légköréről” beszélt és szerinte ez mai napig tart. Elmondta, hogy ez a vegyes házasságban élők elleni bűncselekményekhez is vezetett, mint például a rongáláshoz és lincshangulatú tüntetésekhez az etnikailag vegyes családok otthonai előtt.

Fragnito hozzátette: egy kisebbség okozza a legtöbb problémát, de a közösséget kormányző őslakossági tanács szinte egyáltalán nem lépett fel ellenük. Fragnito elmondta, hogy az őslakossági tanács kötelessége biztonságos légkört teremteni mindenki számára, ebben pedig kudarcot vallottak.

Joe Delaronde, a tanács szóvívője azonban elmondta: hivatalosan 1984-ban lépett hatályba a vegyes házasságok tilalma, bár ez gyakorlatban már korábban is létezett. A tanács levélben szólítja fel a szabálysértőket arra, hogy távozzanak a rezervátum területéről, ugyanakkor erőszakot nem alkalmaz az érintett családok eltávolításában.

Delaronde szerint ez a szabály a veszélyben lévő mohawk őslakossági identitást hivatott védelmezni.

(Fotó: Joe Delaronde, a kahnawakei mohawk őslakossági tanács szóvívője)

„Ezen a nagyon kis földünkön körül vagyunk véve mindenféle kanadai, amerikai és québeci kultúrákkal. Ez pedig időnként elnyom mindent. Csaknem elvesztettük nyelvünket és elvesztettünk hagyományaink nagy részét, bár ezek közül van olyan, amit sikerült feltámasztanunk. Ez a szabály közösségünk egyik próbálkozása, hogy fenntartsuk identitásunkat”–mondta Delaronde.

Delaronde szerint ma a rezervátum egy „postabélyeg” méretű terület. Más nemzetiségű látogatókat bármikor szívesen látnak. De nem költözhetnek oda.

62 hozzászólás

  • Nagyon érdekes kérdés. Egy kisebb közösség és az őt körülvevő nagyobb közösség kulturális és „faji” kölcsönhatása. Bár én a „faji” keveredést a legnagyobb mértékben helyeslem, hiszen ez biológiailag nagyon fontos, ugyanakkor a kulturális egység megtartásának a kérdésében ambivalens vagyok. Egyrészt kultúrák megtartását szorgalmaznám egy területen, másrészt jónak találnám a különböző kultúrák egyes szokásainak kölcsönös átvételét is. Első közelítésben az lenne jó, ha a vegyes párok a területen elterjedt kultúrát vennék át.

  • Joe Delaronde joggal tart, hogy engedékenység esetén eltűnik a mohawk nép a nyelvezetével és kultúrájával együtt, mint a Dodó (Mauritius szigetén élt röpképtelen galambféle), vagy az erszényes farkas).

  • Figyelő kolléganőnk itt, e lapokon a múltkoriban – már nem is először – fejtette ki az őslakosok iránti ítéletes kétségeit és antipátiáját… Főleg azok munkakerülő, mihaszna mentalitása vonatkozásában, szembeállítva őket „az amerikaiak” végtelen szorgalmával és kreativitásával.
    Ugyanis ő már járt ilyen „rezervátumban”, amelyből nem az ilyen furcsa intézmény létét kifogásolja, hanem az ottlakókról alkotott egyszeri benyomását tetszi közkinccsé. Mintha például valaki a zsiráfról szerzett tapasztalatait a Torontó Állatkert meglátogatása alkalmából szerzett egyszeri benyomásait egy mélyen szántó esszében fejtené ki.
    Ezt, az ő előítéletes és pongyola viszonyát egy végsősoron karámba zárt ősi kultúrához, itt valaki közülünk mindjárt és teljesen jogosan rasszizmusnak minősítette, amit viszont e magas-erkölcsű dáma mélységes sértődöttséggel fogadott…

    .

  • UI: Voronyezs 5:52-höz

    „Amerikaiak” alatt ő alighanem az eredetileg gyarmati telepesek és azok „yankee” leszármazottait értette, mint az >übermensch< egyfajta megtestesítőjét.

    😀

  • Parács Péter Pál

    Itt relatív értelemben az az igazság, hogy az emberek természetszerűen különböznek egymástól fajilag, kultúrában, szokásokban, hagyományokban stb.
    Nem tudom mi ebben a probléma, főleg, ha családon belül fordul elő ilyen különbözőség. Az ilyen negatív elítélés faji stb. megkülönböztető motivációkkal nem más mint emberi gyarlóságnak nevezett bunkóság és el kell gondolkodnia a saját familiáján vagy próbáljon meg házasságot kötni a saját fajbéli parazitával.
    Ilyen ember, ilyen elmélettel olyan kutyát se tartson, amelyik korcs. De főleg ne olyat, amelyik palotapincsi, a gazdája meg mondjuk nem „sárga bőrű”.
    Ilyen ember olyan helyre se kívánkozzon turistaként, ahol nem a saját fajankója honos. Főleg ne várjon el tisztességet a turizmustól.
    ppp

  • Drizari
    2017 december 1
    4:52 de.

    Nem egészen jó példa, mert a dodó madarat meg az erszényes farkast kíméletlenül vadászták, és nem kapott védelmet.

    Manapság a fenti őslakos közösséget védi az állam. Ráadásul, ha egy őslakos nő hozzámegy egy idegen férfihoz, és helyben maradnak, semmi veszély nem fenyegeti a közösséget. Mert úgyis az anya nyelvét tanulja meg a gyerek! Legfeljebb kétnyelvű lesz a gyerek, de angolul vagy franciául amúgyis tudnia kell miden állampolgárnak, ha jól sejtem. (Más kérdés a közösség szempontjából, ha a nő idegen, vagy ha elköltöznek. De azt se tilthatják meg.)

    Szerintem itt Figyelőnek van igaza, ezek az őslakosok már jódolgukban azt se tudják, mit csináljanak. Ez a hiszti és kirekesztő magatartás talán arra jó, hogy az őslakos vezetők ezzel igazolják a fontosságukat.
    Egyébként ma világjelenség, hogy még a kisebb országok is attól félnek, hogy megszűnnek a nemzetállamok, és beolvad a kultúrájuk. Ez a globalizált világ miatt van így. Megértem, hogy egészen kis közösségben ez akár a közeljövőben is veszély lehet. De ez a veszély mindenkire nézve fennáll, nem csak a kis törzsi közösségekre.

  • A kerdes lehetne a cikk alapjan ,hogy Kanadaban az egyeni jogok felsobbrenduek-e az allam egyezemnyei folott ?

    Mint a US-ban is, az egyeni jog a felebbvalo.
    De a ‘native american’-oknak torvenyes es szerzodeses hatarozatok alapjan teljes on-allo jogoaikat elvezik az reservaciokon.
    Jogokat amik buncselekmenynek itelve masoknak a reservacioikon kivul.

    A ‘antive-nemzetisegek’ alapveto hagyomanyaik, kulturajuk , nyelvuk megorzeseinek a lehetoseget biztositva vannak kivaltsagos jogaik alapjan.

    Sannos azzal mind a reservacoikon a ‘haterben’ maradnak.
    Bioligialig nem kepesek az alkoholal szervezeteik letezni.
    Az alkohol, kabitoszerek a szegnysegeik ellenere a legbefolyasolobb.
    De ugyanakkor, mint egyenlo jogu polgarok, a polgar-haboru utan a beolvasztasaik mentek nagyban.
    Gyermekeiket kollegiumokban (bentlako iskolakban) angol nuelven, nyugati oltozetekben a modern elet lehetosegeinek az elsajatitasai celjabol, az u.n. ‘egyenloseg’ eleresenek celjabol lett altalanositva.
    De sajnos azzal meg osi-eredeti lenyeiket hagytak el.

    Tehat a vegyes-hazassag eseten kivul, mi a tisztesseges, eszszeru megoldas az egyenloseg-lehetosege alapjan ???

    Eddig meg senki nem volt kepes egyenl es megfelelo valaszt kiagyalni.

  • Voronyezs
    2017 december 1
    5:52 de.
    Rosszindulatnak nincs határa.
    Bár öszintén megírtam máshol, tiszteletem az őslakosok iránt és nem volt szándékomba életformájukat kritizálni, csak egyszerüen leirtam tapasztalataimat az indiánokkal.
    Főleg nem itéltem el őket,

  • Sehol sem, írtam, hogy munkakerülők, viszont sokan ma is eredeti életükhöz ragaszkodnak, és inkább halásznak és vadásznak. Viszont a kormányok adómányait szívesen elfogadják és abból élnek.
    Azt a tényt viszont kihagytam, hogy erős jel van arra is, hogy a kormányok adományait az indiánok vezetőik kapják meg csak és nem az indián közösség.

  • A mi (fehér, európai, zsidó, keresztény kultúránk alapját a vagyongyűjtés képezi. Kétségtelen, hogy az összes ipari, mezőgazdasági fejlesztés, termelés kemény munka és nagy vagyonok gyűjtése következtében jött létre, összes kellemes oldalával(jólétével), valamint az összes veszélyes oldalával (környezetszennyezés) együtt. A létező kommunizmus 70 éve azt is megmutatta, hogy befektethető nagy magánvagyonok nélkül az egész termelés igen csak akadozik. Ennek ellenére meglehet, hogyha nem akarnánk olyan sok mindenféle „gazdagságot” magunknak, kevesebbet kellene dolgoznunk és talán boldogabbak is lehetnénk. Vannak primitív népek – indiánok, cigányok, ausztrál benszülöttek, stb… akiktől megtanulhatnánk a javakban való, sokszor egészen felesleges dúskálás nélkül is boldognak lenni.
    (épp tegnap olvastam, hogy valamelyik irigyelt celebnek 400 pár cipője van…)

  • Örök Tamás

    Almási Alma
    2017 december 2
    4:55 de.
    A kivételek erősítik a szabályt, ezért had példálózak a kibucokkal, ahol nem primitiv emberek is tudnak trendi vagyonok nélkül boldogulni!

  • Örök Tamás.
    Bizony a kibucok tiszteletet érdemelnek’

  • Almási Alma 4:55

    Einstent egy interjú során az újságíró megkérdezte, hogy miért van ugyanabban a ruhában , mint tegnap ?
    Einstein odamet a szekrényéhz, kinyitotta, és megmutatta az ott függő, hajszálra egyforma öltöny ruháját, és ingeit stb… 🙂

    .

  • Almási Alma
    2017 december 2
    4:55 de.
    Elnézést de én éltem, az ugynevezett „szocializmusban”, mikor minden magán villát , vagyont államositottak és minden állam tulajdona lett.
    Ez a rendszer csak egyet ért el, hogy minden egyéni vállalkozó, egyéni tehetség vagy kimenekült onnan, vagy tönkrement.
    A kommunizmus legnagyobb ideológi hibája volt, hogy az egyéni tehetséegeket, egyéni kezdeményezéseket megszüntette és az emberi ambicót visszavágta végleg.
    Nem minden ember akart pártitkár lenni, vagy képviselő-de élmunkás sem.

  • Jichak Perlmutter

    Kedves Alma!

    Drága mesterem – kiváló, elismert szakember a szakmánkban – akivel a hatvanas években, munka után oly sokszor gyalogoltunk át a hidakon Budára. Eközben a világot megváltva vitatkoztunk… Ilyenkor többször is eldicsekedett a még mindig kitűnő állapotú ún. „gojzer-varrott” félcipőjével, amellyel minden nap az utcákat rója, s amelyet vagy harminc évvel korábban „még Nagyváradon csináltatott magának”…

    .

  • Kedves Figyelő!

    Rengeteg „egyéni tehetséget” ismertem az átkosban, akik nagyon el voltak ismerve az átkosban (tudományban, művészetben, nagy állami gazdaságok vagy gyárak vezetésében, stb…). Igaz viszont, hogy nagy vagyonokat nem lehetett így gyűjteni. És persze egyénileg vállalkozni sem lehetett.

    Vagyis az anyagi érvényesülés volt akadályozva, így azok, akik nagy vagyonokat akartak gyűjteni, különféle módokon kimentek az országból. Akik csak úgy alkotni akartak, azoknak volt lehetőségük – kivételt csak a pénzigényes kutatások képeztek, de az se mindig (lásd gyógyszeripar).

    Nem a tehetség volt elnyomva, hanem a meggazdagodás lehetősége.

  • Amellett nem tagadható, hogy némely esetekben – különösen humán tudományokban – volt ideológiai nyomás is. De ez korántsem volt olyan általános, mint ahogy a tehetségtelenek állították. Csak nekik jól jött a kudarcuk magyarázatára a politikai üldözöttség…

  • @Jichak Perlmutter
    Na igen. Erre mondom én, hogy az egyéni boldogság nem a körülményektől, hanem az ember belső világától függ…

  • Almási Alma
    2017 december 2
    2:31 du.
    Te tévedésben vagy. Nem csak a anyagiakról volt szó akkoriban, vagyonról nem is beszélve.
    Hanem arról az elismerésről , amit minden ember elvár ha valamit feltalál, alkot vagy létesit.
    Ezért ment ki sok feltalálonk is , a 20-30 as években.
    A szocializmusban, ha ilyen történt, az állam rátette a kezét és máris állami teljesitmény volt.

  • DonGolo 12:39 Kiegészítése!

    Jajjj nekem, poéngyilkosnak, mert épp a lényeget nem tüntettem fel.

    Helyesen így néz ki:

    Einstein odament a szekrényhez, kinyitotta és megmutatta az ott függő > ÖT DARAB < , hajszálra egyforma öltöny ruháját… 😀

  • Almási Alma
    2017 december 2
    2:35 du.

    „Nem volt általános az elnyomás”, csak éppen a Párt adta az utasítást, hogy ki kerülhet a tiltott, tűrt vagy támogatott kategóriába.

    Ez nem éppen úgy hangzik, mint a kultúra demokratizálása, ahol mindenki azt ír, amit akar.
    Különben meg a támogatott kategóriában is vannak olyan szerzők, akiknek ma már a nevét sem ismeri a fiatalabb generáció. Az ő esetükben miért nem zavar, hogy a tehetséggel magyarázták a bekerülésüket?

    Viszont ismerünk olyan kiváló, mai napig nagy példányszámú írókat, költőket, akik hol ebbe, hol abba a kategóriába tartoztak.
    Olyat nem ismerek a rendszerváltás utáni időből, akire te hivatkozol, hogy a sikertelenségét a cenzúrával indokolta.

  • Almási Alma
    2017 december 2
    4:55 de.

    „A mi (fehér, európai, zsidó, keresztény kultúránk alapját a vagyongyűjtés képezi. Kétségtelen, hogy az összes ipari, mezőgazdasági fejlesztés, termelés kemény munka és nagy vagyonok gyűjtése”

    Szokás szerint úgy hajigálod egymásra a történelmi mozaikokat, hogy abból semmi értelmes kép nem áll össze.

    Nagy vagyonok gyűjtése csakis a kapitalizmusban jöhetett létre. (Ha az okokra kíváncsi valaki, és aki nem Almási, akkor utánaolvashat történelmi könyvekben.)

    Ennek az alapját a protestáns etika, még közelebbről Kálvin tanai képezték. Kálvin azt javasolta a genfi polgároknak, hogy amit kereskedéssel szereznek, azt ne a templomaikra és luxusra költsék, hanem a hasznot fektessék be további vállalkozásokba. A tisztes haszon, a profit, amit a polgár a gazdasági vállalkozással szerez és felhalmoz, az egy megbecsült dolog Kálvin rendszerében.

    Sőt, ezt a profitot tisztes kamatra tovább is adhatja, hogy mások is vállalkozást indítsanak vele. Erre az etikára épült a puritán Egyesült Államok.

  • Almási Alma
    2017 december 2
    4:55 de.

    „az összes ipari, mezőgazdasági fejlesztés, termelés kemény munka és nagy vagyonok gyűjtése következtében jött létre, összes kellemes oldalával(jólétével),”

    A feudalizmusban jött létre nagyon sok gazdasági fejlesztés, pl. a modernebb szántás, a szövés-fonás gépesítése stb.
    Sőt, sok fejlesztést a „barbár” Ázsiából hoztak be a keresztények a középkorban, pl. a keresztes lovagok. A technikai fejlettség nem európai sajátosság a középkorban, pl. India, Kína még fejlettebb is volt. Onnan hoztak be sok luxuscikket Európába.

    Ezeket a fejlesztéseket a kolostorokban kísérletezték ki a szerzetesek, vagy a fallal körülzárt városokban a mesteremberek.
    Ritkán, de létrejöttek nagy vagyonok ebben a korban is, a távolsági kereskedők kezén. Ezt az uralkodóházaknak adták kölcsön luxusra, háborúkra. Aztán sokszor nem is kapták vissza a pénzt, és tönkrementek.

    Az ún. primitív népek a legújabb időkig megmaradtak az őskori vadászat-gyűjtögetés szintjén.
    Mindhárom rendszernek (ősközösség, feudalizmus, kapitalizmus) vannak előnyei, de kizárólagosan eddig egy sem oldotta meg az emberiség problémáit. Kérdés az is, hogy van-e ilyen ideális rendszer?

    Ez ilyen kommunista szemlélet, hogy mindenáron valami népboldogító eszmét akarnak az emberekre ráerőltetni.

  • Almási Alma
    2017 december 2
    4:55 de.

    „A létező kommunizmus 70 éve azt is megmutatta, hogy befektethető nagy magánvagyonok nélkül az egész termelés igen csak akadozik.”

    Érdekes, mert a nemlétező kommunizmus óta sok technikai fejlesztés meg sem születik, mert nincs magánember, aki adakozna a célra!

    Ez az ún. volt jóléti államokban nagy probléma, amióta a neoliberálisok kizavarták az államot a lehető legtöbb területről. Ezek az államok jellemzően a fejlett Nyugaton találhatók. Még az USA-ban is probléma ez, hogy kevés az új fejlesztés.
    A nagy cégek azokból az újdonságokból élnek, amit az amerikai kormányok az 1970-es évekig létrehoztak.

  • Hazzykám, úgyis mint Horthyné modernizált reinkarnációja:
    Imádottad idejében ilyen és hasonló módszerekkel kergették el pl. Kármán Tódort és a többi tehetséges embert innen.
    De TE csak lökjed az igét.
    MErt ám az ő idejében nem voltak zsidó-üldözésk ! ÁÁááá nem !!
    Te kis horthysta…
    http://nepszava.hu/cikk/1147075-bezartak-a-muegyetemet-a-verekedesek-miatt

  • Hazzay megint hülyeségeket beszélsz.
    De..már mexoktuk.
    (Méghogy az USA-ban nincsenek új innovációk..idiot.)

  • hazai lámpa
    2017 december 3
    4:53 de.

    A rendszerváltáskor – és közvetlenül utána sem – egyetlen nagyjelentőségű irodalmi alkotás nem került elő, amelyet valami TILTOTT író fiókjában lapult…

    A többi hozzászólásodat még elolvasni sem volt érdemes, hát még válaszolni rá…

  • Almási Alma :
    Hazzaykámat olvasni olyan, mintha az agyamat ráspolyoznák.
    Elég belőle minden tizedik sort elolvasni.
    Még az is sok.

  • Pl. Márai Sándor is tiltott volt , amig élt szegény. 1998-ban halt meg.

  • Christopher Adam

    Márai Sándor 1989-ben halt meg San Diegoban, nem 1998-ban.

  • Köszi, egy évet tévedtem, de tudtam hol halt meg.

    (öszintén, én nem voltam biztos az évszámban hiába öregszeem, bár minden műve megvan..)

  • Tíz évet tévedtem, bocsánat. Ellenőriznem kellett volna.

  • Almási Alma
    2017 december 3
    1:12 du.

    Nem kötelező válaszolni. Még a végén beszélgetés alakulna ki, és ki tudja, hova vezetne egy eszmecsere …

    Ha bármi hibát találsz az írásomban, nyugodtan javítsd ki! Magyarországon érettségi követelmény a feudalizmus és a kapitalizmus kialakulása.
    Ne fogd vissza magad, ha bármit tudsz a korszakról, juttasd el az olvasókhoz!
    A lényeg az lett volna, hogy ma már egyetlen törzs sem tudja kivonni magát a kapitalista rendszerből, a mai globalizált világban. Pl. az ausztrál őslakosok is abból a segélyből veszik a mobiltelefont, amit a kapitalista társadalom juttat nekik.

    „egyetlen nagyjelentőségű irodalmi alkotás nem került elő, amelyet valami TILTOTT író fiókjában lapult…”

    Attól, hogy te nem tudsz róla, még létezhet ilyen. El tudom képzelni, hogy a te szemedben mi a nagyjelentőségű (az, amit te mondasz annak).
    Különben meg ez milyen érvelés már? Ha nem volt elsőosztályú egy írás, akkor nem baj, ha betiltották?

    Még annyit az előzőhöz, hogy a Kádár-rendszerben, Aczél György idején volt a három T kategória.
    Pl. Weöres Sándort teljesen tiltották az „ötvenes években”. Aczél meg „csak” bizonyos műveit tiltotta be.

  • Geyza
    2017 december 3
    9:19 de.

    Nem tudom, ez hogy jön a poszthoz?

    Ráadásul semmi újdonságot nem mondtál, hiszen az atomtudós topikban már megállapításra került, hogy antiszemitizmus volt Magyarországon. A cikk is ezt bizonyítja.
    Konkrétan Kármán elüldözéséről nem mond semmit. A repülőgépipar szétverése az antant által ugyanúgy hozzájárulhatott Kármán távozásához, mint az antikommunizmus.

    Amúgy Horthynéval pont jó példát hoztál. A szélsőjobbos katonatisztek körében a 30-as évektől divatba jött az ún. kormányzógyalázás, többek között Horthyné származása miatt.

  • Chris:
    Ne kukacoskoggyá 😀
    Most nem mindegy hogy „89” avagy „98” ?
    Lényeg hogy van benne nyolcas is meg kilences is.
    Mert ha más lenne benne akkor tényleg feltűnő lenne a tévedés.

  • Úgy jön ide Hazzaykám, hogy marhára irritál engem az örökös értelmetlen tudálékoskodásod és a végtelen történelmi ferdítgetési hadjáratod.

  • Szétverék mi?
    A repülőgépipart…
    Mondd..miért nem mész inkább a konyhába jóasszony?

  • Geyza
    2017 december 3
    10:29 de.

    Géza, ugye neked mindenki hülye, aki szembejön az autópályán?

    http://index.hu/gazdasag/2017/06/14/monopolium_innovacio_lelassulasa_szilicium_volgy/

  • És te még hiszel a mesékben ?

  • Ha én a Putyin zsebében lévő de amúgy közpénzből finanszírozott hazai ál-média lennék, hasonlókat írnék.

    Ez is egy módja a közpénzek trükkös meglovasításának.Az adófizetők pénzéből tartják fennt , de Partengenosse Putyin zsebbe fizet a szolgálataikért.

    Vak vagy aranyom, mint itten mindenki.
    Szopjátok az orosz titkosszolgálatok mákonyát.

    (Mindig ez a baj : egyeseknek pár milligrammal nagyobb agytérfogat jutott mint másoknak és most emiatt a mindentudás állapotába képzelik magukat.)

  • @lámpa
    Voltak „nem kiadott” művek. Hogy Rákosiék mit csináltak Weöressel, az egy dolog. Szerintem Kádár alatt már kiadták, de ha nem, hát mondtál egyet! Ezen kívül Márai volt, de meglehet, hogy csak azért, mert „disszidensnek” számított (azokat tényleg nem dédelgették..).

    Én még a Dr.Zsivágót, Az „Arbat gyermekeit” olvastam csak a rendszerváltás után, de például Szolzsenyicin „Ivan Gyenyiszovics”-át kiadták Acél alatt, nekem meg is volt. A kínosabb filmeket is (pl. A tanu) legfeljebb csak klubokban engedték vetíteni, nagy mozikban nem, de aki akarta, megnézhette – na jó, persze Budapesten.

    Szóval nem ették azt a három T-t olyan forrón (Olvass Moldovát is!). De hát istenem, régen volt, te már csak a legendákban hallottál róla, micsinájjunk…

    Te nemigen vitatkozol, csak megpróbálsz okoskodni és mindenkit „lekezelni”… Már aki kötélnek áll. Én nem szívesen. Nálam már Bendeguzzal vagy egy dobozban… Régebben még őt is megpróbáltam komolyan venni, de hát istenem, a rutin… 😀

  • Geyza
    2017 december 3
    6:34 du.

    „végtelen történelmi ferdítgetési hadjáratod.”

    Mit ferdítettem el? Írd le ide nyugodtan, senki nem tiltotta meg!

    De ha már így szóba hoztad. Te a nagy repülőgép szakértő képes voltál elhallgatni, hogy Kármánnak az ő tudásával nem is lett volna esélye a hazai keretek között kibontakozni. Inkább minden bokorban antiszemitát keresel. Mindenáron rá akarod húzni minden magyarországi történésre a rettegést, ami a fejedben van. Ezt vetíted ki mindenre. Ez nem beteges dolog szerinted?

    Szerinted ebből nincs elege az olvasóknak? Hogy talán jószándékból, de teleszórod mindenféle képtelen ötlettel a fórumot? A hozzád hasonlók csak azt érik el, hogy a kormányzati propaganda félkézzel cáfolja a tiédhez hasonló képtelen ötleteket. És ezáltal a kormány alá adod a lovat, mert a kormány tűnik fel az igazság bajnokának.

  • Alma, szerintem lemaratál. Tudod, itt Kanadában megvehetteem a „Mein Kopf”t Hitlertől , de megkapom a legujjabb kommunista műveket is. Ez még ma is EUrópa probléműja szerintem, hogy nem tud leszámolni a multtal és mindenfelé kapaszkodik.
    mÁr évek óta megfigyeltem a magyaroknál, hogy képtelenek megtalálni a rendes középutat.
    Utolsó pesti látogatásomkor , feltűnt 2006-ban a nyugati nyalás, ami bosszantott. Pl, miért kell a Feneketlen tó mellett egy éttermet nyitni Hammingway néven. Mikor a tér, KOsztolányi Dezső tér és Bartók Béla szobra is ott van?
    Az éttermek , bárok nevei mind csinált kűlföldi nevek, jól, rosszúl leírva.

  • Kedves Figyelő!
    „Utolsó pesti látogatásomkor , feltűnt 2006-ban a nyugati nyalás, ami bosszantott. Pl, miért kell a Feneketlen tó mellett egy éttermet nyitni Hammingway néven. Mikor a tér, KOsztolányi Dezső tér és Bartók Béla szobra is ott van?
    Az éttermek , bárok nevei mind csinált kűlföldi nevek, jól, rosszúl leírva.”
    __________________

    Egyet értünk, ezek engem is bosszantanak. De még az is, hogy miért kell az utcákat, tereket átnevezni….

    Csakhogy itt senkinek – még a hatalomnak sem – nincs semmi önbizalma, felvállalni a régi énjét, a régi gondolatait, érzelmeit. A nép nagy része folyton „igazodik”… 🙁

  • Hazai Lámpa (Geyzanak):

    „Mit ferdítettem el? Írd le ide nyugodtan, senki nem tiltotta meg!”

    Ah, dehogy, Ön soha semmit sem ferdit el, Ön az igazság felkent apostola. Csak időnként „elfeledkezik” egy-két „lényegtelen dologról”.
    Most például arról, hogy Kármán 1919 elején visszatért Magyarországra, és a Tanácsköztársaság alatt oktatásügyi népbiztoshelyettes volt. Ezért 1920 elején, Horthy budapesti bevonulását követően, kizárták a Magyar Aero Szövetségből, sőt a derék darutollasoktól és az un. britanniásoktól tartva, egy barátja segítségével bujkálásra kényszerült. Hamarosan végleg elhagyta Magyarországot, visszatért Aachenbe aerodinamikát tanítani.

    Hazai Lámpa:
    „…képes voltál elhallgatni, hogy Kármánnak az ő tudásával nem is lett volna esélye a hazai keretek között kibontakozni.”

    Ez vitathatatlan. Semmi esélye nem lett volna se az antiszemita légkör, se saját politikai múltja, se a trianoni szerződés korlátozó katonai előírásai, de valóban, az ország tudományos-technikai lehetőségei miatt se.

    Hazai Lámpa:
    „Inkább minden bokorban antiszemitát keresel.”

    Mert ugyebár dehogyis volt abban az időben Magyarországon véresen antiszemita légkör, ugye jóasszony?

    Hazai Lámpa:
    „Mindenáron rá akarod húzni minden magyarországi történésre a rettegést, ami a fejedben van. Ezt vetíted ki mindenre.”

    Fogalmam sincs róla, hogy Geyza fejében van -e rettegés, és – nem lévén pszichoanalítikus – arról se, hogy ha van, akkor azt projektálja -e? Mint ahogy arról sincs fogalmam, az Ön fejében pusztán az öntelt és önreflexióra képtelen negyedműveltség honol -e vagy pedig szándékosan „nem bontja ki teljesen a valóságot”? (Ez utóbbit némelyek rosszindulatúan „hazudozásnak” is nevezik. Én azonban nem hinném, hogy Ön hazudozna, hiszen a hazudozásnak előfeltétele az igazság ismerete.)

    Hazai Lámpa:
    „Ez nem beteges dolog szerinted?”

    Gratulálok Doktornő! Gondolom, hogy Ön nem egyszerű dr. med.univ., hanem pszichiáter is. 🙂

  • Ebben, latod igazad lehet!

  • Figyelő
    2017 december 4
    1:06 du.

    Kezdjük a végén, ami a nevek jól, rosszul leírását illeti – itt van mindjárt Hitler „imakönyve” ami természetesen nem „Mein Kopf”, hanem Mein Kampf! Miután Ön nem szívleli a „nyugatnak nyalást” gondolom direkte szándékosan, megvetése jeléül írta E.Hemingway-t Hammingway-nak, csak mert nagyon vágja (tudja) – a magyarokkal ellentétben – hogy a „külföldi neveket” hogyan kell leírni! Az is érdekes, hogy Montrealban megveheti a „legújabb kommunista könyveket”! Tényleg a legújabbakat? De hiszen állítása szerint a kommunizmus már régen megbukott, hívei is hamarosan kipusztulnak, alig várja – de hát akkor mégis kik írják ezeket a legújabb műveket – esetleg mégsem pusztult ki végérvényesen? Talán a már meglévő művek újabb kiadásaira gondolt, csak épp nem fogalmazott pontosan! A „középutat” tényleg nehéz megtalálni- Ön generációkon keresztül figyeli a magyarok ebbéli próbálkozását, de Önnek vajon sikerült megtalálni? Hozzászólásai alapján nekem egyáltalán nem úgy tűnik!

  • Figyelő – Egyebekben tényleg komolyan gondolja, hogy a magyarok „nyugat felé nyalása” okán hívják a nevezett éttermet Hemingway étteremnek – mert Magyaro.-on minden éttermet, csak Magyar étteremnek lehet nevezni, mint a Kecskeméti utcai vendéglőt? Max. Szép Juhásznénak, vagy Alföldi étteremnek, esetleg Búsuló juhásznak? Gondolja, hogy a nyugat számon tartja, és értékeli a gesztust, ha Budapesten Hemingwayről vagy bárki más íróról, zeneszerzőről, esetleg művészről, felfedezőről, utazóról stb ismert személyről utcát, teret, vendéglőt neveznek el? Á, nem hiszem én azt! Egy jól hangzó, jól megválasztott név a vendéglátásban vagy idegenforgalomban már fél siker, ezt bizonyára tudta! Pusztán divat, valószínű üzleti fogás, hát miért is ne lehetne Budapesten Hemingway étterem, vagy a világ ismert gasztronómiai jellegzetességeit felvonultató vendéglátóhely, anélkül hogy valamennyit Mézes Mackónak, vagy Kávés Katicának hívnák? Miért van jelentősége, hogy a Kosztolányi D. téren, épp a Feneketlen tónál H.-ről van elnevezve egy étterem -ha a Roosevelt téren lenne jobb lenne? Egyáltalán miért gondolja, hogy Magyarországon / Budapesten nem lehet nemzetközileg híres történelmi személyekről,vagy egyéb tevékenységük által híressé vált emberekről elnevezni bármit, mert az csak „nyugat felé nyalás?” Sajnos az önzése folytán valamit nagyon nem ért: Ön régen, több évtizede saját elhatározásából elment innen, egy új és szabad világba, a nagy kanadai demokráciába – ám miután ezt saját maga sem tudta megemészteni sosem, egy örök kielégítetlenség maradt Önben – ezért az óhazát Magyarországot szeretné echte magyarnak látni, csak és kizárólag mindent magyar vonatkozásúnak és magyar nevet viselőnek tudni! Legszívesebben karanténba zárná Magyarországot mintegy saját múltja mementóját, ezért zavarja Bud Spencer szobra(is) vagy a Hemingwayről elnevezett étterem: ez ugyanis egy másvilágról árulkodik Önnek, egy olyan világról amelyet Ön már nem ismer, és amelyet már nem ért! Saját maga természetszerűen élvezi és él is a nyugati színvonallal, szellemiséggel, de minket szeretne ott és úgy tudni ahogyan „itt hagyott” mert az megnyugtatná a lelkét, hogy ha nagy ritkán látogatóba jön, megállapíthassa, 60 éve jól döntött amikor elment innen! És ez így most egyre kevéssé sikerül, mert nekünk itt a világnak ezen a pontján kell megtalálnunk, és megteremtenünk, a mi kis szabad földrészünket, a sajátosan értelmezett demokráciánkat, amibe akár az is belefér, hogy egy egy vendéglátó egységet vagy bárt lazább módon értelmezzünk, ha nevet kell nekik adni!

  • Besancon
    2017 december 4
    8:03 du.
    Na, most mar jol erzi magat, latom..
    Van mire ikoktatni engem. Kisse elkesett, mert en mar olyan oreg vagyok, hogy nem kivanok „megjavulni.”

  • ÁÁááá nem állok én má le vitázni ilyenekkel mint ez a horthysta ál-történésznő.
    Csak néha-néha megvilágítom itt ennek a Lámpának azt, hogy mennyire sötét ő.

    És még annyit : Másoknak sem javallanám hogy leálljanak vele vitázni !!

    Beleragadnak Hazzay soha-végetnemérő ferdítésektől hemzsegő szóáradatába és a végén jól felidegesítik magukat.

    Akkor már sokkal jobb kiröhögni ezt a hamis-prófétát nem ?

    Én remélem ( vagy tartok tőle? ) hogy itten mi felnőttek vagyunk. Ha valamilyen régműltbéli dologról nincs pontos információnk, akkor utána tudunk nézni a saját könyvtárunkban vagy a NET-en vagy akárhol. És képesek vagyunk leszűrni a sok féigazságből a valóságot.

    Nem szorulunk rá a Hazzay meg Neocsárli félék agymosásaira.

    Semmi értelme győzködni ezeket hogy hát az nem úgy volt/van.
    Ők propagandisták. Minnél inkább próbálja valaki nekik elmondani a valóságot, annál vehemensebben próbálnak lukat beszélni az illető (és mindenki) hasába.
    Ezzé mondom : Elég körberöhögni őket.

  • Besancon!
    8:03

    Szerintem Te pszichiáter vagy. Kitűnő kórképet állítottál ki Figyelő néniről.
    5 röhögő szmájlival gratuálok.

    ))))))))))) 😀 😀 😀 😀 😀 (((((((((((((((

  • jajistenem… 😀

    Mennyivel sokoldalúbbnak látom én az igazságot, mint mások…

    Először is Figyelőről. Teljesen megértem őt, egyrészt, mert akárhogy is gondolja, akármekkorát téved is, akármennyire össze is kever dolgokat (ami az ő korában már elég könnyen előfordulhat mással is), ámde a hozzászólásaiban sohasem rosszindulatú, és sohasem szélsőséges. Másrészt, mert saját tapasztalatomból ismerem a világot, amelyből származik, és az ő hozzászólásaiból a neveltetését és az életútját, és hát mindez eléggé logikusan kapcsolódik össze…

    Másodszor Budapest történelméről, lakosságáról és arculatáról. Ez itt nem egy „echtemagyar” világ, már sok hozzászóló méltóztatott ezt ostorozni, azonban a tények azok tények. A II. Világháború előtt itt volt egy jelentős német kultúra, amely otthonossá tette itt a német nyelvet, meg egy zsidó kultúra, amely a jiddist is belekeverte a budapesti nyelvbe. Itt mindig elég nagy liberalizmus volt, „külföldiül” elnevezett Gerbeaud cukrászda, New York kávéház, Royal szálló, Ruszwurm, hogy csak a legnevesebbekre hivatkozzam. „Búsuló Juhász” az legfeljebb a Budai hegyekbe való, nem Pestre.

    Figyelő ezt valószínűleg már gyerekkorában is családilag kifogásolta, mivel – úgy tudom – ő a budai villanegyedek magyar középosztályának a gyermeke, azoké, akiknek Horthy a maga „úri magyarosch” politikáját megkreálta.

    Amit pedig Figyelő már nem tapasztalt meg, hogy a létező szocializmus ide egy „prolikultúrát” álmodott meg, méghozzá magyar kivitelben, mert ezt igényelte a rengeteg ide felköltöző vidéki magyar. Ne felejtsük el, Budapest népessége annyira felduzzadt, hogy itt már csak „letelepedési engedéllyel” lehetett állandó lakhelyhez jutni. (Ennek köszönhetik a Budapest környéki települések – például Érd – az aránytalan növekedésüket.)

    Ami engem zavar, hogy mindezeket most próbáljuk letagadni, „átfesteni”, vagyis megint valami új arculatot adni a városnak. Ekkora tömegű átnevezés utoljára a kommunista hatalomátvétel után esett meg. És ez különösen bántó az utcanevek tekintetében. Kedves Besancon, talán nem is tudod, Roosewelt tér már nincs, helyette (azt hiszem) Széchényi tér van. Nincs meg már a nevezetes Moszkva-tér sem, de még Szalmás Piroska utca sincs (ami nekem különösen fájó). Ezzel szemben rengeteg utca, rakpart, tér lett átnevezve. És csak kis híja, hogy a Przemysl emlékmű nem a Presley parkban áll… 😀

  • Figyelő 12.51

    Na persze, és Numerus Clausus az nem vágta vissza „a tehetségeseket…”

    .

  • Belzebub
    2017 december 4
    5:26 du.

    Az állandóan engem ekézők jobban tennék, ha végre a saját dolgukkal foglalkoznának …

    Te is ha hallgattál volna, most bölcs maradtál volna! A világ első atomreaktor … c. cikknél, az ott folyó vitában már leírtunk minden infót, amit most megadtál.
    Kármán helyzetét körüljártuk, és én személy szerint sem hagytam ki az antiszemitizmust és a Tanácsköztársaság utáni bosszúhadjáratot sem.
    De Géza, aki állítólag szakmabeli, képes volt elhallgatni, hogy hazánkat a trianoni békediktátumban olyan rendelkezésekkel is sújtották, hogy Kármán szakmailag mindenképp menekülésre kényszerült volna.
    Hogy lehet valaki ennyire elfogult a saját hazája ellen?

  • Almási Alma
    2017 december 4
    3:59 de.

    Sajnálom, ha nem tetszenek a beírásaim, de erről én nem tehetek. Én leírom a véleményem az adott korról, akkor is, ha neked ez nem tetszik.

    A véleményét sok módon kialakíthatja az ember, ezek közül egy a kor átélése. Te se éltél az 1. v.háborúban, mégis mondasz róla véleményt, pl. olvasmányok alapján.

    A stílusomról annyit, hogy nektek tök mindegy, hogy szépen mondja valaki a véleményét, vagy csúnyán. Aki veletek egy szekértáborban van, az a szép meg jó nektek.

  • Almási Alma
    2017 december 5
    5:25 de.

    „egy “prolikultúrát” álmodott meg, méghozzá magyar kivitelben, mert ezt igényelte a rengeteg ide felköltöző vidéki magyar.”

    Akár igényelték, akár nem, mindenesetre ezt kapták meg! A város arculatát a Párt ideológiája alapján tervezték meg, amelynek célja ebben is a szocialista embertípus kialakítása volt.

    Az utcák átnevezésében is az ideológiának kellett érvényre jutnia. Ha valaki sokat tett az országért, de véletlenül vallásos volt, akkor mennie kellett az utca vagy az intézmény névtábláról. Pl. Szenczi Molnár Albertnek annyi volt a „bűne”, hogy zsoltárokat írt, így természetesen nem maradhatott. Pedig ő ráadásul egy népi származású figura volt.

    Valami 10 ember által ismert, kommunista „híresség” került a helyére, vagy olyan alakja a magyar történelemnek, akiről soha senki nem hallott, éppen ezért nem sok vizet zavart eszmeileg.

  • Geyza
    2017 december 5
    2:19 de.

    „Ha valamilyen régműltbéli dologról nincs pontos információnk,”

    Te állítólag szakmabeli vagy, és mégsem tudtad azt az információt, hogy az antant szétverte a meglévő repülőgépgyártást Magyarországon! Akkor milyen fogalmad lehet a többi témáról, amiben nem vagy szakmabeli?

    Vagy tudtad, csak nem akartad elmondani, mert megzavarta volna a képet, amit a Horthy-korról el akarsz hitetni.

  • „Szétverte”…

    A repülőgépipart..

    No peeerszeee…

    Mert az olyan volt..az a piszok Ántánt….

  • Kedves Geyza, azért van ennek a lámpának haszna is… Most például eszembe juttatta egyik kedvenc kamaszkori könyvemet, Vitéz Hefty Frigyes: Repülők előre… Lehet, hogy előkeresem, és megint elolvasom?

  • Besancon
    2017 december 4
    8:03 du.
    Most volt idom vegigolvasni, lametalast rolam.
    Nagyon rossul ismer es ezzel en nem dicsekednek a maga hely;eben.
    T.i. nem is ismerhet. DE amit leirt itt, az a maga IRIGY elkepzelese.
    Mert ez tunik ki az irasabol, maga otthon maradt es en eljottem.

  • Almási Alma
    2017 december 5
    12:51 du.

    Rólatok legfeljebb rémregény jut az ember eszébe.

    Ez nem mondható el a cikkekről, mert van köztük jó és gondolatébresztő itt a KMH-n!

  • Geyza
    2017 december 5
    10:03 de.

    Ha nem volt repülőipar és repülőtani kutatás, akkor mitől is üldözték el Kármán Tódort a horthysták? Akkor elsősorban szakmai okokból hagyta el az országot.

    Nem vitatom, hogy voltak emigránsok, akik politikai okokból vándoroltak ki, pl. Jányi Gusztáv, Károlyi Mihály. Voltak viszont olyanok, akik megrovást kaptak a proletárdiktatúrában vállalt kis szerepükért. Aztán ahogy a helyzet rendeződött, a rendszer békejobbot nyújtott nekik, pl. Bartók Béla, Kodály Zoltán.

    Az antiszemitizmus miatt is volt elvándorlás, de semmi forrás nincs arra, hogy Kármán emiatt hagyta volna el az országot. Őt a numerus clausus nem érintette, mert már képzett mérnök volt 1920-ban.
    A zsidóellenes atrocitások akkor történtek Budapesten az 1. v.háború után, mikor egyes tiszti különítményeknek senki nem parancsolt, tehát a Horthy-korszak még el sem kezdődött.