Az ősbűn

2017 november 30 9:27 de.22 hozzászólás

Mottó: A rossz a…„Szép és nemesnek új csírája lesz.” Madách: Az ember tragédiája

Szerzőnk ismét bizonytalan: vajon a paradicsomi bűnbeesés az emberré- vagy a felnőtté válás pillanata-e. Talán mindkettő. Beleharapunk az almába, megismerjük a szerelem érzését, és tudjuk, mi a jó és mi a rossz. Tán csak hormonjaink diktálják (mire képes az alma), de egyenlők leszünk. No, nem Istennel (ezt csak hisszük), hanem a többi emberrel. Már kevés a „jó tanuló erkölcs”, a „tanító néni (apa, anya, tanító bácsi) megmondta”, már versenyben vagyunk, kell egy jó nő (pasi) és ez nem megy maradékelv alapján. Nem azt kapjuk, aki jut (a maradékot), hanem, akit akarunk (kívánunk, szeretünk), ehhez pedig jobbnak kell lennünk a többinél, vagy legalább egyenlőnek, harcképesnek az egyenlők versenyében. Aztán jön a szerelem és az ő gyümölcse, hozzá pedig irdatlan felelősség. Felelősség a társért és a gyermekért, most már igazán kell tudni, hogy mi a jó és mi a rossz, és nem csak magunk miatt, hanem a gyermekért, hisz Ő még nem tudja; neki szüksége van arra, hogy apa (anya) megmondja. Mi pedig (hiába a fránya alma) nem tudjuk, mi a jó, bár naponta látjuk, tapasztaljuk, hiszen ott van gyermekünk mosolyában, a reggeli joghurt lágyságában, a ragyogó égben, és milliónyi emberi alkotásban; zenében, épp úgy, mint a szomszéd sziklakertjében, és a szeretetben, bizalomban, barátságban, aztán mégsem nem látjuk, hanem kétségbeesetten keressük, hogy mi a jó.

Talán nem is a jót keressük – Hiszen itt van!- csak rettegünk a rossztól?

Kétségbeesetten üldözzük a rosszat, a bűnt, és helyette gyakrabban a bűnöst, talán bűnét sem tudjuk, de üldözzük, mert a bűnös üldözése kéj – Megérdemli!- mondjuk szenvedését látva vagy kiálltjuk, akár kórusban is; miközben szemünk, szánk és tudatunk beszűkíti a harag. Szívünket elönti a harag kéjérzete, összehúzott szemünk pupillája tág, pulzusunk az egekben, a kézünk tettre készen remeg; tombol a neurotranszmitter, – Üss vagy fuss! – üzeni az adrenalin. Aztán a félelemmel vegyes – vagy ő, vagy én – érzés legyőzi a józan észt. Este, mielőtt fogadnánk kedvesünk ölelését, még magunkhoz vonjuk gyermekünk, odavisszük neki a plüssmacit – aludj jól, kicsim – mondjuk lágy puszi közben, aztán másnap szidjuk a hajléktalant, migránsozunk vagy gyermekével rendőrök gumibotja elől menekülőt gáncsolunk, még rosszabb esetben sörétes puskával alvó (cigány) gyermekbe lövünk.

Illusztráció: Jac Fear

„Oh! irgalom atyja ne hagy el.”

A jót – hiszen olyan sok van belőle – megszoktuk, a rossz pedig mindig más, a rosszat nem lehet megszokni, a jó a miénk, a rossz idegen. Félünk az idegentől, ha hálószobánkban idegent látnánk egy hűvös hajnalon, talán sikítanánk vagy rémülten rontanánk neki, hiszen lehet akár a baltás gyilkos is.

Milyen jól tudják ezt a hitetők, a másság ellen harcolók, a hatalomvágyó vagy csak identitászavaros diktátorok, akik szabadon engedik a baltás gyilkost és baltás gyilkossá kiáltják a gyermekével menekülőt.

Szerzőnk zavart, a benne rejlő zseni tekintete most lángoló, nem az a vizenyős szemű pocakos, akit vezetőül választott, mondhatná neki, hogy kuss, aztán arra gondol, hogy ráér letérdelni a hóhér előtt, és legyint: Dumálj csak öreg (!) úgysem vesznek komolyan.

Szukits Rezső

22 hozzászólás

  • Nehéz a választ megadni, miért jó az az egyik embernek, ami a másiknak rossz, és fordítva?
    Talán mert aki Bach Goldberg-variációit hallgatja, az érti is hogy mit hallgat, sokaknak viszont ez mit sem mond, és ennek a Goldbergnek* is olyan zsidós hangzású a neve.
    Ebből következne, hogy tanulatlanság, műveletlenség kérdése lenne? Nem tudom. Egyetemet végzett emberek is részt vettek tevőlegesen a nekik nem tetsző, vagy eszme okán embertársaik kiirtásában, és ma is aktív egy világvallás a más nézetűek leölésében.
    Ezért csak Madách (Úr) zárszavával lehet válaszolni, „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”

    *nem zsidó, német csembaló-virtuóz és orgonista, Bachnál is tanult.

  • „Keressétek Isten országát és minden más megadatik nektek.”

  • FIGYELO soraiban adta a legegyszerubb valaszt. Csupan sokan kerdore vennek, hogy valoban mi is „Isten orszaga”?

    Mozes es Joshua is eskutetelre vette az osszes jelenlevoket eskudni hogy orokke, es utodaik nevebn is, hogy teljesen engedelmeskedek majd mind az u.n. ill. ismert Tiz Parancsolatot.

    De barmi vallasok nelkul is akinek meg az is kerdeses lehetne, en meg annal is egyszerubben veszem;

    DO NO EVIL ! (Ne koves el semmi gonoszsagot.)
    DO NO HARM TO ANY LIVING THINGS. (Ne okoz semmi kart soha semmi elolenynek !)

  • Bendeguz79
    2017 november 30
    2:57 du.

    Egy hiba van az idézetemben, mai ember nem keresi Istent, hanem a karriert, a hirnevet és a jólétet.
    Egyikről sem beszél Isten, hanem az emberi szeretetről, megértésről.
    Ez ma a mai ember problémája.

  • A bennünk élő szellem mindig egyetértésre, szeretetre sarkall – viszont az egonk pedig mindig arra hajhász, hogy megosztjon és szétvállasztjon bennünket. Az ego állandóan azt sugalja és tanácsolja, hogy Keress ! De ne találj ! (csak egy icipici példának lásd; fundamentalista kereszténységet, katolikusokat, ortodoxokat, anglikánokat, baptistákat, Jehovah tanukat, evangélistákat, pünkösdistákat, mormonokat stb.,stb.,stb., ………, politikai pártokat, stb.,stb.,stb,….!). A felelet erre csak az lehet, hogy az ego nem kiván senkinek jót ! Viszont az életbe maradása attól függ, hogy elhitesse velünk azt a hazugságot, hogy mi mentesek vagyunk az ő gonosz szándékaitól. Egy jó háziúrnak mindig azt sugallja, tanácsolja, hogy ha a haragját, dühét kifelé, másokra irányozza akkor ő, mint egyén, védve lesz – sőt minél több ellenkezést, haragot, irigységet, gúnyt, kapzsiságot, hatalomvágyat/birtoklást, alattomosságot, önző szempontokat, csalást, őszintelenséget, basáskodást, szívtelenséget stb., stb.,.stb……, fektet be a külvilágba, ez oltalmat és nagyobb és több biztonságot fog hozni neki. A szomrú végeredmény az, hogy a kollektív ego, a mai zavarban/káoszban szenvedő világ napi terepszemléje után, jó nagyot röhög a markába !

    Közben az egészben az a vicces, hogy mélyen bennünk minden tökéletes – végül is az Isten országa bennünk van ! Ez a cím közelebb van hozzánk mint a két kezünk. Nem ? (Lukács 17. 21.).

  • Pityi Palkó
    2017 november 30
    4:23 du.
    A legtöbb emberben megvannak a felsorolt rossz tulajdonságok.
    Ezért vezette be a katolikus egyház a gyónást is.
    de meg lehet bámnni kis lelkiismeret vizsgálattal magunkban is.
    MInden ember televan velűk, csak a legtöbb ember nem realizálja.
    A fontos egyedűl az , hogy tudatában legyen az ember velük és megbánja őket.

  • Figyelő 2017 november 30 5:57 du.

    Az az erkölcs amely a papok prédikációiktól függ nem vezethetik az egyént. Itt az erkölcsi kódex „Nem fogod”. Az engedelmesség fő oka az engedetlenség következményeinek félelme. Az az erkölcs, amely külső szankcióra támaszkodik, nem igazi erkölcs. Az ilyen ál -morál enyhíti az egyén felelősségét. Én csak a munkámat végzem el parancsra – az ilyen erkölcstan a legszélsőségesebb embertelenséghez és kegyetlenséghez vezethetnek !

  • DRAZIRI:
    A „vilagvallasa” az atheizmus. Amely az ego, onzes es epicuriamizmuson alapszik azt invokalja es terjeszti.

  • FIGYELO es PPP;

    Ha hajlando onzo magtartasat, egojat, es kegyetlen modszereit elhagyni azzal mar is kepes elni eletet alapjaban embertarsai es minden mas elolenyek sertesei es karositasai nelkul.

    Sajnos, a vallasok gyakran pont az ellenkeojere iranyitottak.
    De a vallasok is az onzesen ,a sajat erdekeik alapjan leteznek, s a sajat vallasaik fentartsa es terjesztese is ellentetbe hozza azokat az alapveto erkolcsi torvenyekkel szemben. Ami maga az onzes, ill. maga a Tizedik Parancsolat.

    Ha mind az az „Isten keresesen” alapozva, sokak tagadjak az „Isten eszme letet”. Persze hanyaknak lenne meg fogalma is ,hogy az az „Isten” valojaban mi is lehetne ?

    Mind aki hajlando elni a DO NO EVIL alapjan , nem lehet felre vezetve kulombozo theologiakkal, s semmi mas elvekkel.
    Tehat az a leg-alapvetobb. Persze,csupan aki hajlando !

  • PPP soraira;

    De mind azok a maga soraiban listazott embertelen magatartasok nem biologiai eredeteduek, az az nem szuletesunkkel nyerve, sem orokolve elodeinktol, hanem elsajatitottak.
    Az az eltanult, at-vett masok gyarlosagaikat kovetve.

    Csupan azt belatva johet az emberi egyen arra a sajat hatarozatara hogy mind azt mellozze eletefolyaman.
    Az nem egyszeru vagy konnyu kovetni,ill elni azzal a meggyozodessel. De nincsen mas megoldas.

    Vallasok alapveto elveikben hirdetnek hasonlot, de kovetik azt mindennapi tetteikben ?

    Mondhato lehetne inkabb; ‘kovesd amit hirdetnek, nem amit cselekednek’.

  • Bendeguz79
    2017 december 1
    11:10 de.

    Ahol már máshol is írtam az idézetet:
    Cselekedeteiről ismered meg őket.

  • Kedves Rezső!

    Sajnos itt, a népesség mintegy 20 %-a, kétmillió elvakított túlságosan is is komolyan veszi ezt a
    „v i z e n y ő s . s z e m ű . p o c a k o s t”… 🙁

    .

  • Minden vallás, nem csak a keresztény azon igyekszik, hogy az emberek jók legyenek,
    A természetes emberi ösztön, az önzés viszont mást diktál a legtöbb emberbe. Ezért van szükség a vallásokra, hogy ezt az önzést valahogy megnevelje.
    Jézus szavai, hogy „Szeresd felebarátodat, mint ten magadat” erre inspirálta az emberiséget. Hogy, ez sajnos gyakorlatban nem létesűlt meg soha, az csak az embernek köszönhető.

  • Figyelő 12:35

    Már megint papol nekünk, hogy asszogya:

    „Azért van szükség vallásokra, hogy ezt az önzést valahogy megnevelje. Jézus szavaival „”szeresd felebarátodat, mint tenmagadat””!”

    Csak sajnos ezt sokan, mint kiskegyed is, szándékosan a saját önző szándékaik szerit magyarázzák, ferdítik el…

    A példának okáért álljon itt, hogy Ő éppenséggel a menekültekkel kapcsolatban és velük . s z e m b e n . önző mód, sajnos a fent citált intelemnek és elvárásnak a mindennapokban . é p p e n . az . e l l e n k e z ő j é t . gyakorolja.

    És ha nagysasszonyom, még csak nem is szeretné, vagy csupán csak nem sgítené a maga szerencsétlen, sorsukban kegyedtől mindössze 60 évvel lemaradt, a maga korábbi tükörképét, menekült-sorsú felebarátait…* Ám Ön az önzésben odáig süllyed – pl. itt a KMH-n – hogy még a saját és szentként tisztelt egyházfőjét is, aki nap-mintnap erre a bűnre, a felebaráti szeretet migránsok iránti megtagadására hívja fel az ilyen feledékeny Klárák és más hasonló, álszent társai figyelmét; a pápát is mindeféle agg, szenilis vénembernek pocskondiázza le ország és világ szemeláttára…
    .

    .

    * felebarát = embertárs 🙂

  • Már egyszer már irtam, a természetes önvédelemre is gondoli kell néha.

  • DonGolo
    2017 december 3
    4:15 de.
    Valakinek „papolni” kell, kulonben nagyon egyoldalu lenne ez az oldal.

  • DonGolo
    2017 december 3
    4:15 de.
    Ami a papat illeti, egyaltalan nem meggyozo a hivek szamara. Majd ha O, vagy a Vatikan befogad nehany menekult csaladot gyerekekkel egyutt, akkor predikalhat.

  • A labmosas es lab csokolgatas csak egy szinjateknak tunik.

  • Figyelő
    2017 december 19
    5:12 du.
    Ez a mostani puccsal hatalomra került illuminátus pápa még annyira sem hiteles mint a borgiák voltak!

  • DonGolo
    2017 december 2
    1:39 de.
    Egyáltalán nem veszi komolyan, az a nyanvadt kétmillió is kompromisszum áldozata, mert az a sajnálatos tragédia, hogy a cirkuszi porondon csak hasonlók vagy még rosszabbak ácsingóznak nyálcsorgatva!

  • Figyelő:
    „Ami a papat illeti, egyaltalan nem meggyozo a hivek szamara. Majd ha O, vagy a Vatikan befogad nehany menekult csaladot gyerekekkel egyutt, akkor predikalhat.”

    Ugye, Ön kontinensen reprezentatív közvéleménykutatást rendezett a római katolikus hívek között, ezért nem a saját nevében, hanem a „hívek” nevében ír?

    Ha jól emlékszem, mintha azt olvastam volna, hogy 10 vagy 12 mmenekült családot a Vatikán befogadott. (De lehet, hogy rosszul emlékszem.)

  • Belzebub
    2017 december 19
    6:44 du.
    Ha igaz lenne mindenki tudna rola.
    Nem rendeztem semmit, de hallottam velemenyeket a katolikusoktol.