Pukli István jött, játszott, süllyed

2017 december 1 3:05 du.29 hozzászólás

Emlékeznek Pukli Istvánra? Ugye igen. Ha mégsem, akkor kár. Annak idején a Tanítanék „arca” volt. Így a szervezettel részt vállalt abban, ami amolyan megtestesült szociológiai példájává vált egy esetleg jogos elégedetlenség semmibe földelésének. Mert aligha állítható, hogy a tanárok elégedetlenségére szervezett megmozdulások markáns, más jellegű eredményre vezettek.

Pukli István, a mégis tüntetők hátán a politikába kapszkodva, átszervezte magát a Polgári Világ Pártjába. Alapítóként, illetve az alapítók egyikeként. A legutóbb, a Magyar Nemzet című orgánumnak adott interjú szerint pedig onnan is kilépőben van. Az ok, amit említ olyan, hogy akár a miniszterelnök is mondhatta volna. Jellegét tekintve. Amennyiben nem ő a hibás, hogy szerepet vállalt a tanárok fásultságának növelésében, majd abban, hogy a pártját a bennfenteseken kívül aligha ismerték sokan. Mi akkor a gond? Pukli szerint a „kiválasztott figurák érvényesülnek, akik már 27 éve szereplői a magyar politikai közéletnek”. Ami így önmagában igaz. De nyugodtan hozzá tehető, hogy azért, mert valós alternatívát egy olyan párt, vagy mozgalom sem tud nyújtani, amelyik program nélkül, a vezetők pecsenyéjének a pirítására szerveződik.

(Fotó: NLcafe.hu)

Márpedig a tanárokat egy 2016-os, esős februári napon tüntetésre hívók nem igazán tudtak olyan pozitív üzeneteket kommunikálni, ami mellé jó szívvel álltak volna százezrek. A tüntetést követő hónap is csak a tiltakozás pontjainak számáról szólt. Olyan kevéssé megszólítva a társadalmat, hogy a tüntetések résztvevőinek a száma nehogy nem növekedett, hanem folyamatosan csökkent. Jelezve, hogy az állítólag a tanárokat megcélzó mozgalom-szervezők nemhogy a szülők szolidaritását nem tudták megnyerni, de még a tanárokat sem sikerült megszólítaniuk. A júliusi nap tűzére pedig gyakorlatilag elolvadt a kezdeményezés. A szeptemberi hattyúk nyilatkozatai pedig már előrevetítették: ismét gazdagabbak lettünk egy, a szervezési felelőtlenségek tárházából merített, tapasztalattal. Többek között arra nézve is, hogy mennyit érnek azok a tüntetések, mozgalmak, amelyek valós program nélkül, a szakmai közösségnél a kormánynak többet használva keverednek a rivalda fényköreibe.

Ettől persze nem kell okvetlenül a korménypárt ügynökének lenni. Elég lehet az is, ha valakinekúgy van küldetés-komplexusa, hogy ehhez nem ismeri az embereket, a tömegek megszólításának, illetve az elvárható programok megalkotásának lehetőségeit. A pártkapcsolatokat feszegető kérdésre Pukli ezt mondja: „Ha Fidesz-ügynök vagyok, nem kéne most a Bahamákon nyaralnom, vagy valami jól fizető állásban tengetnem a napjaimat?” Nos! A válasz valójában az, hogy nem. Nem azért, mert valami nagyon csavaros összeesküvés-elméletet nem lehetne felállítani. Sokkal inkább azért, mert gyakorlatilag ez tűnik a Fidesz normál működési módjának.

Annak a működési módnak, amelybe teljesen belefér a velük szövetségre lépők hátba döfése is. Az egykori koalíciós partnerek, mint a Független Kisgazdapárt, illetve az MDF példája mutatja: akinek a Fidesz és Orbán a barátja, annak nincs szüksége ellenségekre. Ha a mór megtette a kötelességét, akkor mehet a levesbe.

29 hozzászólás

 • Örök Tamás

  Kész röhej ez a hamis kaddish egy olyan balekért akit épenhogy az ilyen Simay félék paliztak be!

 • Örök Tamás

  Liturgia: A kaddis imáról. A kaddis (a héber-arámi szó jelentése: szent) imát sokan, tévesen gyászimádságnak tekintik, holott az egyértelműen Isten dicsőítéséről szól. ”

  Ha egy szó jelentésével nem vagy tisztában az nem baj. De nem szégyen utána olvasni, mielőtt fellengzősen nagyképűsködsz olyan tudással, ami egyszerűen nincs is.

  Azt a bepalizást meg fejtsd ki. Mert ez így nagyon pártbrussúra-szagú. Fidesz vagy Jobbik mezben trollkodsz?

 • Már megbocsássanak, de nekem az ilyenekről, mint Pukli, meg Zuschlag, stb. valahogy mindig felsejlik a Big Brader mindenhová elérő csáprendszere , a . t t kos . s olga lat…
  És megvallom, e téren nem tenném tűzbe a kezem a Momentum ifjú titánjaiért sem…

 • Kulcs kérdés:
  “…mennyit érnek azok a tüntetések, mozgalmak, amelyek valós program nélkül, a szakmai közösségnél a kormánynak többet használva keverednek a rivalda fényköreibe…”

  Hét év alatt volt néhány igazi és program nélküli kísérlet megbontani a fidesz monolit tömbjét amelyek még csak megkarcolni sem tudták. Pukli kísérlete tipikus.

  Lehet, hogy igaz lesz az a vélemény, hogy a fideszt csak belülről lehet megbontani?!

 • Pukli úr sorsa jellemző sajnos a hazai állapotokra. anno ő is mondta: a szakmáért áll ki, nem a kormány ellen.
  Nagyon jellemző, ahogy ezt mondja, hogy kormányhűként neki most valami szinekúrában kéne lennie.
  Mit képzelnek a hazámfiai egy vezető politikai erőről??? Bármelyikről. Mi a dolga?
  Ha egy értelmiségi ennyit tud a politikáról, mit várunk röfiéktől?
  Akkor már rendben lennének közös dolgaink, ha mind a tízmilliónyian nyaralhatnánk a Bahamákon, és havi 2000 eurós jövedelmet kellene beosztanunk mindannyiunknak?

 • Andrew_s
  2017 december 1
  7:58 du.

  Szerintem Ernesto Vladimir és Robert Morrison jelmezében!
  Félelmetesen összecsengenek a stílusok, melyről tudjuk, hogy a stílus maga az ember -alighanem itt sem működik másként!

 • Szerintem maga a “Tanítanék” mozgalom alapvetően jó elképzelésekkel állt elő – de csak nagyjából tudta mit akar, a hogyan-t illetően pedig nem voltak elképzelései, nem volt határozott koncepciója.Ez még önmagában nem lett volna baj, ha menet közben felismerve néhány dolgot módosítanak,ill. rácsatlakoznak. A kivitelezést illetően egy rendezetlen massza volt, vagyis minden belefért volna, meg annak az ellenkezője is. Pukli I. személyében volt arra alkalmatlan, hogy valós elképzelésekkel, következetesen egy bizonyos mezsgyén haladva elérjen valamit. Lelkes és szerintem nála klasszisokkal jobb, nagyobb kaliberű és rátermettebb kollégái (Pilcz O. Törley K.stb) bíztak benne, talán túlságosan is, és úgy látszott, a mozgalom Pukli kezében összpontosult, de nem tudott vele mit kezdeni, mert ahhoz nem volt elég eltökélt, és tényleg nem tudta mit akar – sajnos a kezdeményezésnek nagyobb volt a füstje mint a lángja, idő előtt kihunyt. Ahogy nyilvánvalóvá vált, előkapta a politikai elképzeléseit, de az sem szólt nagyobbat, sőt még akkorát sem. Nem véletlen, hogy a kollégái, a diákok és a szülők is – már aki észlelte, hogy itt készül/ne valami – viszonylag hamar rájöttek hogy nincs mit várniuk. P. egy viszonylag rövid ideig két szék között pendlizett, fogalma sem volt, hogy oktatási reformerként vagy egy jó kis párt meghatározó arcaként, de szeretett volna “berobbanni” – végül a pad alá esett. Egyik sem jött össze, és erre a Fidesz kormányzat(értsd Orbán) hamar rájött: se muníció, se stratégia, egyenlőre csak a vaktában lövöldözés, az is inkább kommunikációs téren. Mellesleg a politikai elképzelései, önmeghatározása, kezdettől elég zavarosnak tűntek, a jelek szerint nem véletlenül. Az egész Pukli jelenségre van egy bölcs közmondás (talán több is)de ezt most inkább kihagyom.
  Mindent együttvéve sajnálom, de azt hiszem többet ártott mint használt az oktatás ügyének, ahol jóval komolyabb bajok és gondok vannak, mint amit P. valaha is feltárt – bár nincs kizárva, hogy szembenézve vele rájött, a feladat alighanem túlnőtt rajta.

 • Örök Tamás

  Andrew_s
  2017 december 1
  7:58 du.
  Tudálékosságod elfelejtette észrevenni, hogy “hamis kaddish”-ra hivatkoztam, amit ha csak hamis nélkül szimplán idézőjelek közé teszek akkor is ugyanazt jelenti, ám én ezeket nemigen kedvelem, mert azt okos emberek az értelmi fogyatékosoknak találták fel, rávezetés céljából! Nos, a bepalizás helyett tényleg jobb lett volna a feltüzelés, fellázítás szó, mert az ilyen aknamunkák háttérben lapuló kitervelőire a hopponmaradt népnevelők és lókorházi kedvesnővérek ujjal nem mutogathatnak, a feltételesen beigért jutalomra nem hivatkozhatnak, sőt még a kudarc utáni depresszió kezelés költségeit is maguknak kell állniuk! Bezony, bezony, mondaná a szépemlékü Benedek Tibor!
  Egyik mezessel sem koketálok, mégha sajnos most megint náluk vannak az ütőkártyák!

 • Kalocsai Miklós

  A Pukli jelenség messze túlmutat Pukli Istvánon, és a Tanntanikék mozgalmon. A magyar balliberális értelmiség véleményformálóiról állít ki szomorú látleletet. Arról, ahogyan kezelték, amit megértettek a pártok és civilek viszonyáról, arról amilyen infantilis módon ragaszkodtak a civil megváltó rögeszméjükhöz. Politikai analfabéták butítják a polgárokat! Nem lehet csodálkozni azon, hogy a szavazóképes lakosság mintegy fele távol marad az urnáktól!

 • Örök Tamás
  2017 december 2
  9:14 de.

  Amit idéztem, az a Google első találatainak egyike volt.
  Puklit feltüzelni legfeljebb a saját nagyravágyása tüzelte fel. A pedagógustüntetéseket tipikusan kormánybarát eredménnyel szervezték meg. Kihasználva a jogos indulatokat, de pozitív üzenet, programok nélkül.
  Az ilyen célzatos, eleve kudarcra ítélt szervezés olyan kezenyomát mutatja, aki a hatalomnak akart szívességet tenni.

  Az ősi keleti mondás szerint: ha gág, mint a kacsa, úszik, mint a kacsa, és a színe, tolla is olyan mint a kacsáé, akkor mindegy minek hívod, az kacsa.

  A tanártüntetések szervezőire is igaz. A feltüzelőket leginkább a Fidesz-székházban lehet valószínűleg megtalálni.

 • Besancon
  2017 december 2
  4:18 de.

  Alighanem igazad van. Elég gyengus provoka-tőr az ürgevics

 • útálom a “mozgalmakat” meg a kampányokat és a hasonló agyficamokat, egy téves gazdaságpolitika eredője az ami ma látszik arrafelé a kárpátmedence magyarnak nevezett részén, nincs ezzel egyedűl, nagyon sokfelé nagyon jól látható a hasonló agysérv eredménye…amíg a kapitalizmus nem ébred fel abból a rémálomból, hogy a profitmegosztás ne legyen olyan amilyen ma (a lobby_az a maximális korrupció usabeli neve meg máshol is) és ne hazudjanak pofátlanul az infláció alacsony voltáról valamint ugyanennek a hasznosságáról akkor majd telán egyszer

  a kistigrisek magányosak és nem zavarják a kapitalizmus nagy szennyes óceánját és ezért oda nem tenyerel be a píszí meg a demokrácia export, és békénhagyják őket, pedig nagyon hangosan berregő vekkerek…

 • előző bömbölményemből kimaradt a zárszó: agyhalottakat hiába riogat bármilyen vekker, és mint tudjuk, útolsó ítélet sincs, tehát annak harsonái sem szólnak

 • Örök Tamás

  Andrew_s
  2017 december 2
  5:55 du.
  Szerinted a Fidesz képes ilyen jól álcázott önprovokációra is, amit lelepleződés esetén az ellenzék félelemnek vagy bizonytalanságnak profitálhatna velük szemben? Meglehet, de ahhoz még a profi Ron Werbernél is gátlástalanabb tanácsadókra és végrehajtókra lenne szükségük! Ám ki tudja, még az is lehet, hogy csak egy drága közvélemény kutatást akartak titkon megspórolni a várható reakciókról. Na, azért ennyi rafináltságot kétlek róluk!

 • Örök Tamás

  Andrew_s
  2017 december 2
  5:55 du.
  Még egy apróság: az ősi keleti bölcsek valószínű kutató biológusok is voltak, mert már a kőkorszakban felfedezték, hogy a kacsa nem gág, hanem háp!

 • Besancon
  2017 december 2
  5:30 de.

  “a politikai elképzelései, önmeghatározása, kezdettől elég zavarosnak tűntek”

  Magyarországon kinek vannak életrevaló politikai elképzelései az oktatásól SZERINTED? A borostás Mendreynek, a pösze Hillernek vagy a többszörösen megbukott Magyar Bálintnak? Kíváncsian várom a válaszodat, lévén hogy soha nem fog megérkezni.

  Azon kívül, hogy a Pukli neked akkor is ellenszenves, ha csak levegőt vesz, semmi KONKRÉTUMOT nem tudtál leírni a tevékenységéről, ami terhelő.
  Mert ha más oldalról nézed, akkor igenis arcot adott a mozgalomnak, akárcsak Pilz Olivér, akiről még ennyit se lehet hallani azóta. Törley Katalin se tudta országosan fenntartani a mozgalmat.

  A Tanítanék nem Pukli miatt fulladt ki, hanem mert borzasztó radikális elképzeléseik vannak. Én néhányszor olvastam azóta a honlapjukat, de felforgatnák az egész oktatást megint fenekestül, és semmi nem bizonyítja, hogy jobban járnánk vele. És akkor még az egyértelmű balliberális kötődésükről nem is szóltam (ami nem baj, csak egy országos mozgalomnál biztos bukás).

 • Andrew_s
  2017 december 2
  5:55 du.

  Mivel az egész iskolarendszer amúgy is a kormány ellenőrzése alatt volt a KLIK révén, nem látom be, hogy milyen előnyökkel járt volna számukra egy tüntetéssorozat.

  Nekem inkább úgy tűnik, hogy neked savanyú a szőlő. A tanárok, akik között sok volt a fideszes, nem az új rendszer ellen tüntettek, hanem a túlkapások ellen.

  Pukli is megmondja az interjúban: szerinte hiába akarják a ballibek visszahozni a régi rendszert, abból nem kérnek az emberek! Mert az önkormányzati rendszer sem volt jobb, ti. a szegény és gazdag önkormányzatok kezében voltak az iskolák, és ez látszott az eredményen is!

 • hazai lámpa
  2017 december 3
  4:33 de.

  részlet a Pukli-interjúból:

  “Mindenki arról beszél, több pénzt kéne az oktatásba fektetni, vagy hogy visszaadnák az iskolaigazgatók jogköreit. Ez azonban mind csak szófordulat, ami mögé tartalom is kellene. Például az utóbbi évtizedekben megtapasztaltuk, milyen az, amikor az önkormányzatoknál vannak az iskolák, láttuk, hogy nem működik, ezért kellett változtatni 2010-ben. A változtatást nem jól hajtották végre, de erre nem az a megoldás, hogy visszamegyünk a 2000-es évek elejére, hanem inkább az, hogy megpróbáljuk helyrehozni, amit a Fidesz-kormány elrontott. Másrészt azt sem látom, hogy a pártok hogyan készítenék fel az Y, a Z, vagyis a netgenerációt arra, hogy milyen lesz majd a munkaerőpiac 30 év múlva, amikor a mostani szakmák már nem lesznek jelen. E kérdésekre nem látom a választ.”

 • Hazzaykám maga magával bájcseveg?
  (Ez már egy olyan folyamat része lehet, amit csak az elmekórtanszék profjainak a konzíliuma tudna jól megvilágítani)
  Na csak azzé mert már tudatosult bennem a felismerés szikrája hogy valóban jól látom.
  Eleinte azthittem hogy viccelsz. De láthatólag Nem !

 • Mi itten kérem mostanság afféle “messiás-váró” hangulatban vagyunk.
  De az nem jő. Csak a Puklik.

 • Ez az Ökrös kollega valami dettó-szélső-jobbos.
  Ahogy így elnézem.

 • Geyza
  2017 december 3
  6:26 du.

  A te fejedből meg Puki jön, ha kinyitod a szád?

 • Hazzaykám, még mindig jobb mint az állandósult diaréd.
  Csak neked nem alul jön ki hanem felül.
  Éjjel nappal, megállás nélkül.
  Kár hogy még nem találták fel a szájra való pelenkát.

 • hazai lámpa
  2017 december 3
  6:37 du.
  Pardon, de!
  Nem meg, hanem csak, nem ?, hanem ! es nem Puki, hanem puki! Igy korrekt!
  Szivesen!
  Udv. Aladar

 • Hazai/4:35

  Ez a Pukli nyilatkozat is arról szól, hogy őnála igenis a Fidesz, a . h a t a l o m . f e l ő l . f ú j . a . s z é l, hisz helyesli, hogy az iskolákat az önkormányzati – decentralizált –
  irányításból újra államosították… Legföljebb annyit kifogásol benne, hogy ezt a centralizációt úgymond nem jól csinálták…

  .

 • 6:41 folyt.:

  …csatlakozv a Dongoló 1:23-as kommentjéhez… Puklinál mindvégig kilógott a lóláb…

  .

 • ˙

  Ő AZ, AKIT NEM KICSINÁLTAK, HANEM VALAMI LEJÁRATÁSÁRA MEGCSINÁLTAK…

  .

 • hazai lámpa
  2017 december 3
  4:33 de.

  Milyen szölő savanyú?
  Hol írtam, hogy 2010 előtt jó volt minden? Idézd gyorsan.
  Az viszont tény, hogy a tanárok közt annyira sok volt a fisesz-aktivista, hogy nyiltan agitéáltak a szülőiken is. Megkapták. Orbánt. Csőstől.
  Akkor most mire ez a majré?
  Ja, hogy azt kapták jutalomként, ami máshol a büntetés?
  Így jártak.
  Ja, hogy Pukli átverte a tüntetőket, mint sz..t a palánkon?
  Írták, írtuk sokszor, hogy a Tanítanék, a CKP, Pukli és társai nem a tanárok és nem a szülők/diákok érdekeit képviseli, hanem csak párnákat kérnek a ketrecbe.
  Akkor Puklit védte a net. Legyen nekik jó.
  Azt a kb 60% nyi pályára alkalmas, jó tanárt sajnálom, aki ezek miatt a sötét, jobb hijján pedagógiát végzett, de kapálni sem alkalmas hóhányó miatt szív. Meg a gyerekeket.

 • Örök Tamás
  2017 december 3
  3:45 de.

  Megnyugodtam. Ha a helyzetfelismerésed nem is ér egy vasat sem, azért legalább a kommentet elolvasod 🙂

This site is protected by Comment SPAM Wiper.