Otthonuk az országút — Kanada jégútjain (4. rész)

2017 december 8 12:33 du.10 hozzászólás

A múlt heti hozzászólóknak az akkori cikkről eszükbe jutott a jégutas kamionozás. Az idők során másokkal is beszélgettem és megborzadva vettem észre, hogy milyen torz képet alakítottak ki általában erről a munkáról, nem kis mértékben a History csatorna Jéglovasok sorozatából kiindulva.

Ezért elhatároztam, hogy most ezzel foglalkozom. De mit is ragadjak ki ebből a hatalmas témából? Írnom kéne arról, hogy mikor és hol lehet a jégen kamionozni észak Kanadában. Aztán a településekről és az iparról, amiknek a léte függ ettől a pár hónapos szállítási szezontól. Vagy arról, hogy hogyan alakítják ki az utakat, ahol nincs és nem is volt út soha. És kik vállakoznak erre a feladatra? Milyenek a munkafeltételek és mik a követelmények? Kérdések tömkelege merül fel.

Hosszú. Túl hosszú egy cikkhez, ezért ajánlom, hogy részletesebb leírásért az elkövetkező napokban nyissák meg a most készülő blogomat: A nő a kamionsofőr mögött. Itt nemcsak erről fogok részletesen íni, hanem a kamionos magányos életének minden területéről is.

Minden héten többször frissítem, a cikkek témájához is kapcsolódva.

A jégutakat már az 1930-as évektől épitik minden évben Kanada Északnyugati Területein, Yukonban és Nunavutban. Bár van néhány állandó út a távoli északi vidékeken, a sok befagyott tavat és folyót még több vízzel mesterségesen vastag jégrétegekké alakítják, hogy az megtarthassa a több tonnás átmenő terhet. A vastagsága meghaladhatja az 1 métert, és állandóan ellenőrzés alatt tartják. S ezeket kell kb. 25 km-es sebességgel átszelni!

(Az Inuvi-Tuktoyaktuk jégút.)

Ezzel két hónap alatt tízezer dollárokat keresni, micsoda hatalmas lehetőség! De ha olyan kihagyhatatlan lenne, biztosíthatok mindenkit, az én férjem már tíz éve Nunavutban töltené januártól márciusig az idejét! De nem volt és nem is lesz ott, bármennyire is megfelelne a követelményeknek. Addig nem, ameddig nekem is van beleszólásom! Szerintem azok küldik oda a párjukat, akik vagy vígözvegyek akarnak lenni, vagy a válás után kellemes összegű nőtartásra tartanak igényt.

Mint kamionos feleség, az a véleményem, hogy józan eszű feleség soha nem küldené a férjét a jégutakra. Ez majdnem olyan, mintha a testi és lelki épségével ruletteznének. Persze ez tévé.

Petényi Judit

10 hozzászólás

  • Kivancsi lennek csupan egy dologra, ha Mr. Adam nem torolne soraitam ismet, szeretnem kerdezni. Ha a teher-szallitas azokba a helysegekbe a vastag jegge-fagyot vizek tetejen bonyolitjak, hat akkor hogyan megy a teher-szallitas amikor a vizek nem fagytak vastak jegge? Az az a nyari idoszakban? Nem letezne semmifele ut? S mi az olyan vagy ahhoz hasonlo szallitasok aranya az atlag Interstate-i szallitasokhoz ?

  • Itt mellékelem a blogomban megtalálható választ. Ebből három mondatot ideragasztok, az érdeklődés felkeltésére:

    „Nyáron a vizeken keresztül kompok járnak…Az Északi Territóriumoknak saját légitársaságai vannak, három is…Az északi jég több, mint fél éven keresztül elég vastag ahhoz, hogy megtartsa az autókat…”

    https://noakamionosmogott.blogspot.ca/2017/12/es-mivel-szallitanak-nyaron.html

    Vannak olyan hatalmas gépek és szállítmányok, amelyeket nem lehet másképpen vinni, csak kamionnal. Ezek bányák és a települések csak ebben a kritikus két hónapban kapják meg az éves ellátmányt. Az év többi részében beszerelhetik azokat és használhatják, remélem, egészséggel.

  • Ms. Petenyi valaszara; Koszonom !

  • Nos, mivel nem vagyok és nem is akarok FB tag lenni, így nélkülözni leszek kénytelen a kanadai kamionosok életéről szóló ismertetőket.

    De, ha már a téli nagyon fontos szállítások lesz a téma, megemlítem a szintén rendkívül fontos északra vivő légi-járatokat is, ami rendkívüli repjártasságot és pilótafelkészültséget igényel. Ők a jégpilóták (ice pilots), akiket „Buffalo Joe” gyűjtött maga köré. Érdekesség és egyben kuriózum, hogy DC-4-es légcsavaros gépekkel szállítanak nagyon fontos és várt árukat Kanada legészakibb részeibe, de visznek embereket is. Mi benne a veszély? Az embertelen fagy!

    http://www.youtube.com/watch?v=H4qnKDfFJoY

  • Kedves Drizari!
    Nem a Facebookon van a blogom. Csak a linkre kell rákattintani és mint egy honlap, megnézheti mindenki a blogot.
    Chris a cikkben is belinkelte, tehát aki azt el tudja olvasni, akkor nem lehet gond.

  • DRIZARI;
    Igen, kozlekedes, szallitasok a leg-eszakibb foldreszeken bonyodalmas dolog a tel idejem. S vannak tavoli kis helysegek akik lakoi raszorulnak mundenre mint a barhol mashol elok. De meg Kanadaban sem az a kamionosok szallitasaiknak a zome. Habar telen a havas idokben az gond es bonyadalom meg a leg jobb utakon is. S kanada legtobb reszen a tel a leghoszabb idoszak.

  • Kedves Judith Petenyi:

    Magyar idő szerint ma reggel negyed hétkor minden gond nélkül eltudtam olvasni a blogja négy írását. Tegnap úgy tűnik, „valami” rám ragadt, és átirányított egy FB belépésnek kinéző oldalra email címet és jelszót kérve.

    A bejegyzésekhez a megjegyzésem: a felvételeken észrevehetően látni lehetett, hogy megrendezettek az ‘Ice Road Truckers’ felvételei, kamerabeállításai. Nem vitatom, hogy tíz évvel ezelőtt keveset fizethettek a pilótáknak, de a neten talált egyik viszonylag friss beszámoló szerint a szállítási hónapok alatt (nagyjából 3 hónap) már lehet annyi pénzt keresni, ami elég egész évre.
    Egyedül nekivágni az útnak egyenlő lenne az öngyilkossággal, ezért nem ritka, hogy egyszerre 15-20 kamion indul célja felé konvojban. Bármi baj történjen útközben, egymás kitudják segíteni.

    Valóban az életükkel játszanak ezek a „jéglovagok”. Az viszont nem vitatható, hogy rendkívül hatalmas segítői a kanadai gazdaságnak, és az északi településeken élő-lakó és dolgozó embereknek.

  • „Szerintem azok küldik oda a párjukat, akik vagy vígözvegyek akarnak lenni, vagy a válás után kellemes összegű nőtartásra tartanak igényt.”

    Nem akarok senkit megbántani (én sem mernék rámenni a jégre), de bizony sok olyan munkakör van, ami veszélyes, és mégis odaengedi a családanya a férjét.

    Mert különben éhen halna a család. Pl. a cigány családokról sokat cikkeztek pár éve, ahol az apák elhagyott bányákban gyűjtik a szenet, ahol omlásveszélynek vannak kitéve.
    De említhetném a sok tizenkét órás műszakot (az autógyárakban) meg a többműszakos munkarendet. Vagy ott van a sok lánctartozás az alvállalkozóknál, már van, aki öngyilkos lett emiatt, vagy más módon belehalt.

    Szóval jó dolog kiállni magunkért, ha van választás. De nem szabadna azokról sem elfelejtkezni, akiknek nincs választási lehetősége!

  • Drizari
    2017 december 9
    1:27 de.

    „hatalmas segítői a kanadai gazdaságnak, és az északi településeken élő-lakó és dolgozó embereknek.”

    Bizony még a fejlett világban is vannak olyan munkakörök, amik veszélyesek, de valakinek mégis el kell végezni!

    Egy ismerősöm ismert egy fiatal kutatóorvost, aki valami kutatás közben szerzett betegségbe halt bele. De ha nincs ilyen kutatás, lehet, hogy még többen halnak meg a betegségben.

  • Ma Montrealt is megáldotta az időjárás egy hatalmas hóviharral, ami állitólag holnap is folytatódik.
    Kis fantáziával elképzelhető, hogy tőlünk északra mostanában mi lehet-
    Mindenkivel aki most ezeken az utakon jár, csak együttérzést és sajnálatot tudok mondani.