Karácsony Gergely emeli fel a szocialistákat a mélypontról?

2017 december 9 10:40 de.15 hozzászólás

Kanadából nézve már alig bátorkodunk a balközép ellenzék tekervényes és kiszámíthatatlan együttműködési kísérleteiről írni, hiszen egy ATV-interjú leforgása alatt fejére állhat szinte minden, amit eddig tudtunk. Most azonban mégis beszámolunk a legújabb hírről, miszerint Karácsony Gergely — aki közös színpadon, vörös szekfű alatt jelent meg szocialista prominensekkel — lesz az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2018-ban. Ez azt is jelenti, hogy közös MSZP-Párbeszéd lista alakul a választásokra. Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója kimarad ebből a közös listából, a jelenlegi tervek szerint a DK a jövő héten véglegesíti saját listáját. Azt is tudjuk, hogy az LMP továbbra is elzárkózik a baloldal „régi” pártjaival kötendő együttműködéstől, a Momentum pedig nem jöhet számításba, hiszen ők az „újaktól” és a „régiektől” egyaránt távolságot tartanak. Az Együtt van igazán nehéz helyzetben, hiszen körülbelül tíz napja tudhatta meg Szigetvári Viktor, hogy Karácsony–akivel az Együtt eddig szövetségben indult volna–inkább a parlamentbe való biztos bejutást jelentő MSZP-hez pártolt át. Erre Szigetvári Viktor a Szentírást idézte, amikor jelezte: „langyosokat kiköpi a Jóisten.” Tehát az Együtt így végképp egyedül maradt, az öt százalékos küszöb pedig toronymagas.

De mégis mit hoz Karácsony Gergely az MSZP-nek? Egy részt úgy tűnik, megerősítheti azt a hagyományosabb balos irányzatot és retorikát, amit Botka László nyomott. „Nem a modernizációra akarjuk építeni az országot, nem futunk a tőke után, az emberekbe kell befektetni”–mondta szombaton Karácsony az MSZP-s színpadon. A Párbeszéd és előtte a Schiffer András alatti LMP (amelyben Karácsony is szerepet vállalt) messze balra áll az inkább neoliberális Demokratikus Koalíciótól. Náluk a hangsúly a „zöld fordulaton” van, a munkavállalók helyzetének javulásáról értekeznek, anti-globalista a nyelvezetük és a biztos alapjövedelmet támogatják.

„A globalizáció és a rendszerváltás vesztesei Orbán Viktortól megváltást vártak, és mit kaptak? A „mindenki annyit ér, amennyije van” világát. A másodrendű állampolgárok világát”–áll a Párbeszéd honlapján. „Az alapjövedelem több mint szociálpolitika. Az alapjövedelem egy újbaloldali jövőkép”–teszik hozzá.

A kérdés most talán az lesz: lehet-e az MSZP-ből „új baloldal”? Karácsony Gergely hitelesen képviseli ezt az irányzatot, különösen az urbános, alternatív kulturális körökben mozgó fiatalabb generáció előtt, amelyet az MSZP az utóbbi hét évben egyáltalán nem tudott megszólítani. Erre a feladatra a DK is esélytelen.

(Fotó: MTI.)

Lattmann Tamás jogász, akinek neve nem rég miniszterelnök-jelöltként is felmerült így látja a helyzetet, a Reflektor című blogban megjelenő interjúja szerint: „A mérések azt mutatják, hogy a kormánypártnak viszonylag stabil támogatói köre van, amiből már bontani nehéz, viszont a bizonytalanok – és azon belül különösen a fiatalok – száma jelentős tartalék lehet az ellenzék számára, ha ezt meg tudják lépni. És ehhez kellenek hiteles, legalább a szakmájukból ismert, a közéletben új, a választók számára izgalmas és érdekes szereplők (így például egy párton kívüli miniszterelnök-jelölt, egy erős kormányképes szakértői csapattal), nem csak azért, hogy létrehozzák az új politikai elképzeléseket, hanem el is tudják adni azokat, hitelesen képviselve azok értékeit és hasznosságát a választók számára.”

A mai állás szerint Karácsony csak az MSZP és Párbeszéd közös miniszterelnöke lesz és csak MSZP-Párbeszéd közös lista alakul. A „mai” szót hangsúlyoznom kell, mert az évekkel ezelőtt miniszterelnöki castingből nem tanult az ellenzék és ma is a nyilvánosság előtt zajlik a káotikus helyezkedés. Egyik napról a másikra meglepetéseket produkál ez a helyzet. Ha az MSZP egésze elfogadja a mostani irányt, akkor annyi pozitív hatása lehet az új szövetségnek, hogy lezárja a Botka László lemondását követő bizonytalanságot, kapkodást és pánikot. Továbbá a DK-val szemben egy új kártyával rendelkezik az MSZP. Karácsony személyében az MSZP-hez pártolt az ország egyik legnépszerűbb politikusa. Az DK listavezetője pedig a legnépszerűtlenebb.

15 hozzászólás

  • Demokratikus pártokban természetesen „nyilvánosan zajlik a káotikus helyezkedés”. Vezérelvű csoportosulások intézik titokban, a függönyök mögött, magándácsákban a jelöltek dolgát, akikről nem lehet tudni, a vezér imádatán kívül mit gondolnak a közösség ügyeiről. A DK korábban jelezte, hogy el tudja fogadni Karácsony miniszterelnök-jelöltségét. Eszerint a népszerű politikus viszont nem kér a Demokratikus Koalíció támogatásából. Kár.
    Egy jelentős kérdésben tért el a PM és a DK hivatalos álláspontja: az alapjövedelem ügyében. Ugyanakkor a DK tagjai és vezetői között sokan egyetértenek az écával: csak nem a PM által elgondolt segélyszerű juttatás formájában, hanem az emberi jogon MINDENKINEK járó módon. Ez nemcsak a kiutaló, elbíráló, kifizető szervezeteket tenné fölöslegessé, hanem megszüntetné a politikai zsarolás lehetőségét is.

  • Garantalt jovedelem.
    Barminek is lenne nevezve, de a valosagban a masok penzevel vasarolni a szvazataikat.
    Mert azon osszegek minden fillerje masok zsebebol lenne szedve az allamhatalom totalis hatalmaval.

    Mint a mondas; „Kirabolni Petert,hogy fizessek Palt”.

  • TALALOM az elso ket mondataban, de kulonosen masodik mondataban tokeletesen leirta az ottani politikai rendszer mukodeset.

  • Mivel Karácsony rájött, hogy saját három fős pártjával érvényesülni nem tud, kellett neki egy gazdaszervezet. Az MSZP, mivel Botkát, az utolsó valamirevaló karaktert is elbukta, örömmel fogadja bárki ajánlkozását. Ez Gyurcsánynak rossz hír, a volt LMP-s Karácsony és a mai LMP könnyen egymásra találhat, az emiatt esélytelenebb DK-ra már nem is fognak millióan szavazni.
    Én személyesen értelmes legénynek tartom Karácsonyt, ha az egész szétforgácsolódott baloldal egyben lenne, még fogadni is érdemes lenne a győzelmére.

  • Mivel a cikket még ne olvastam, hazajövet viszont első dolgom lesz, így a cím olvasásakor nekem egészen más jutott eszembe K.G.-ről. Na,majd meglátjuk!

  • Sok tavaszt megélt és tapasztalt zsurnalisztától olvastam a minap, hogy párhuzamot vél felfedezni az 1948-as és a mai ellenzék között széttagoltságban és torzsalkodásban.

    Azt én fűzöm hozzá, hogy ennek eredménye már történelmi tény: a kommunisták választási győzelmével a proletárdiktatúra évtizedei következtek.

  • DRAZIRI megjegyzesere;

    Nem volt a Kommunista Partnak valsztasi gyozelme magyarorszagon.
    Csupan 11%0-ot kaptak.
    Azert egyesultek az SzocDemekkel es a „Nepfront” neveben ment a valasztas. Semmi ellenzek, vagy verseny part nem letezhetett.
    Az volt Rakosi „szalami-szeleteles”-politikaka.

  • talalom

    A kormánypártokat, szidni, a hülye is tudja… Mert egyébként, is kontraproduktív, mert cca.kétmillió orbánistát aktívizál…
    Valakit, vagy valamit, fel kellene mutatni, hogy alternatívát jelenthessen a politikai jövő számára…
    Az adófizetők, pénzén (a mi pénzünkön) rengeteg “demokratikus”, törpe, kamu, vicc, alibi, stb. párt töketlenkedik, egymással csatáznak…
    Persze mindenki nyerni akar /hatalmat/ szeretne, első dolga hogy miniszterelnök jelöltet állít…- és ennyi !
    – Ha a mostani kormány oldal nyer, akkor, újra csak négy évig tolvajoznak, diktátoroznak, fasisztáznak stb. 2022-ig, ahhelyett, hogy legalább akkorra összekapják magukat… mert, ezt a következő, választást már a FIDESZ-KDNP behúzta…

  • SLAPAJ Talalomhoz cimzett soraiban valojaban ramutatott a problemak alapveto okaira.

    Egy rendszerben ahol csak partok nepszeruseget mutathatja ki a lakossag szavazataikkal, s nem valszthat egyeneket minden felelosegre vonhato allasokba, minden remeny csupan gyerekesseg.

    Mert a valasztas eredmenye altal csupan a sikeres partok benfentesseik szabadon durkalhatnak a nemzet penztarcajaban, a sajat onzo ohajaikat kielegiteni. Senkit nem kepesek, sem leheto kerdore, ill. felelosegre vonni hogy semmit nem szolgalnak a koz-erdekek celjaban.

    Amig azt nem valtoztatjak, semmi nem valtozhat ottan.

  • Slapin nem csodálkozom. Ha el is tudná olvasni a különböző pártok – legalább a nagyobbak – programjait, megnyilvánulásait, nem valószínű, hogy sokat értene azokból.
    Slapit még értem: a többpártrendszerű demokrácia kínosan érthetetlen a számára.
    De B79?! Aki az USA-ban él? Ott nyilván minden képviselő – akár demokrata,akár republikánus – maradéktalanul szolgája a”köz” érdekeit, vagy ha nem,azonnal „felelősségre” vonják. Komolyan: egy 40 évvel ezelőtti magyar járási titkár sírva könyörögne a receptért: hogyan lehet rezzenéstelenül ekkora marhaságokat írni?!

  • Karácsony G. felmérte, hogy nincs másként esélye a politikai túlélésre (és parlamenti képviselői fizetésre:) csak ha összebútorozik az mszp-vel.
    Ez aztán Juhász P.-nek nagyon nem tetszik, mert így ő és háromszemélyes pártja „mehet vissza autót fényezni” – Gyurcsány szavaival élve. Ezért ekézik egymást ezerrel és ezzel is hozzájárulnak Orbán Viktor „királlyá koronázásához”.

    ps: Politikai elvek? Ugyan kérem, azok nincsenek.

  • TALALOM megjegyzesere amit Bendeguzhoz cimzett.

    Hat maganak a valosag miert lenne „..marhasag…”???.
    Csupan mert maga ottan soha nem tapasztalhatot olyant ottan?
    Tegnap volt az Alabama orszag szenator valasztasa.
    A legfelsobb birosaguk volt fo-biraja US szenatusi postjukert szaladt.Tobb mint 10% feletti folenye volt az ellenfele folott. Amig egy no kijelentette hogy allitolag 42 evvel ezelott fiatal leanykoraban eroszakosan probalta megcsokolni.
    S azert egyedul a szavazo lakossag tegnap visszautasitotta.
    Ha az nem eleg, talan emlekezhetne mi tortent Nixon elnokkel.
    Az am a rendszer.Sot oszagonkent tortenik az rendszeresen, meg ha nem is mindeg az elnok eseten.
    Lassa mi megy ma a Trump elleni hivatalos akciok poziciojabol eltavolitani.
    Maga ugy itel amint el. S nem veli azon alapon elhihetonek ,hogy mikent mukodik mas allamigazgatasi rendszer.
    Azt maga csupan „marhasag”-nak kepes itelni.
    Nem igen ‘nyilt gondolkodasu’ am maga !

  • Tovabbit a TALALOMhoz cimzett fenti soraimhoz;

    HA talan emlekezne hogyan lett Arnold Swartzeneger California kormanyzoja. Az 55 millios Californiaiak megvalasztottak kormanyzojuka a szabad verseny alapjan. Davis volt a gyoztes.
    De negy honappal kesobb nem voltak megelegedve vele, hat „visszahivo” valasztast kezdemenyeztek.
    S azt koveto valasztason Arnold lett kormanyzova valasztva a szavazo lakossag altal.
    Mikor torten ahoz hasonlo ottan?
    No, nem a Szoviet tankoszlopok altali verontas kovetkemenye alpajn fel akasztva a kormanyfot. Hanem a nep szabad hatarozatai alapjan, barmi donteseket minden ugyekben.
    Attol maguk felnek. Mert nem bizhatnanak meg sajat magukat sem.

  • Nemetorszagban maig sem jott letre barmi iranyu kormany.

    Lengyelben ,hasonloan Ausztriban csak a jobb oldalira valo politikai elvek sikereskedtek.

    Eszak Korea fenyegeti a vilagot atom-haboruval.
    Iran meg a fegyverzesevel a Shia vallasi harcokat novekvoen tamogatja fegyverrel es penzzel.
    De a bal-oldali politika nem kepes sehol sikereskedni.
    Meg Kuba es Venezuella is sulyed az anyagi problemaikban.

    Tehat mi a „bal” remnye ottan ???

    Csupan a 100 evvel elotti modszer? felkeverni tobb es tobb problemakat, s mind azt kihasznalni?
    Mint a mondas, felkeverni a vizet, „a fel-zavart-vizben jobb a halaszas”.

  • Az este olvasva a magyarorszagi weblapokban hogy Karacsonyi elvtarsuk a racsos ketrecbe lett zarva, allitolag kabitoszer kereskedelme miatt.