A katolikus szervezetek dicsérik a liberális kormány új lakhatási tervét

2017 december 10 10:21 de.108 hozzászólás

Római katolikus szervezetek szerint túl sokáig vártak szegénységben élő kanadaiak egy valódi lakhatási programra, amelyet Justin Trudeau liberálisai minap végre kihírdettek. A Catholic Charities égisze alá tartozó jótékonysági szervezetek azonban ezúttal megdicsérték a kihírdetett lakhatási programot, amely 40 milliárd dollár plusz költekezést jelent a szövetségi kormány részéről az elkövetkező tíz év alatt.

“Eddig mi voltunk az északi féltek egyetlen országa, amely nem rendelkezett lakhatási stratégiával”–mondta Richard MacPhee, a Good Shepherd Ministries vezérigazgatója. Jack Panozzo, a Catholic Charities szóvívője hozzátette: mostani intézkedése által, Kanada kormánya elismerte: a lakhatás alanyi jogon jár mindenki számára.

A szövetségi stratégia felére csökkentené a hajléktalanságot, 100 ezer új lakás épülne kormányzati pénzből és 4 milliárd dollárnyi szubvenció jutna az albérlőknek. A szövetségi kormány a tartományokkal osztaná meg a költségeket.

Bruce Rivers, a katolikus Covenant House igazgatója különösen jelentősnek tartotta azt, hogy a szövetségi kormány ezentúl aktív szerepet vállal új szubvencionált lakások felépítésében. A karitatív szervezet, amely menhelyet üzemel Torontóban, már régóta nyomást gyakorol a kormányra, hogy átfogóbb lakhatási programot hozzon létre.

A torontói Szent József testvérei nevű női szerzetesrend hangsúlyozta: a szolidaritás keresztény kötelesség.

“Keresztényi kötelességünk, hogy társadalmunk olyan legyen, amely törődik a legkiszolgáltatottabb emberekkel”–mondta a rendet képviselő Leanne Kloppenborg, aki egyben a Fontbonne Ministries adminisztrátora. A Fontbonne Ministries 2000 óta nyújt segítséget a torontói hajléktalanoknak, illetve azoknak is, akik betegség, vagy egyéb okok miatt elszigetelve élnek a városban. Emiatt a program jelentős részben a kisnyugdíjasokra épül.

Várható, hogy római katolikus egyházközségek, szerzetesrendek és katolikus karitatív szervezetek szerepet vállalnak az új lakhatási program beindításában és támogatásában.

 

108 hozzászólás

 • Mit jelent a “lakhatasi” kifejezes a Kanadai lakasi-koltseg helyetesito programjaban?
  Feltetelezem hogy van Kanadanak sok reszei, ami fokent a fagy es hideg miatt lakhatatlan.

  Erteheto a cikk, hogy a kormany az adofizetok penzebol szerzodesekbe megy ingatlan vasarlas es epitkezesekbe lako telepelet epitetni. Amit az allam szervezet fog maj igazgatni, fentartani, koltsegeit fizetni, s az “alberloknek” negy billiot (milliardot) fizet majd.

  De eppen az lessz annal dragabb es elerhetetlenebb az olcso lakasok lehetosege, mert a magasabb adoszedesekkel tobb es tobb penzt kell kicsikarni minden adofizatoktol.Akik onmagukban “lakok” is am. S azzal az ok lakaskoltsegei is emelkedni fog.

  Lathatoan nem tanultak az amerikaik hibaibol. Mi tortent New York varosaban egyedul.
  Ott persze az u.n. “rent controll” (lakberek korlatozasa)tette lehetetlenne hogy a lakohazak tulajdonossai nem lettek kepesek fentartani tulajdonaikban levo lakohazakat. A lakok tonkre tettek. S vegul a varosnak kellett atvenni a kotelessget.
  Azert lett New York varosaban mind az olcsobb lakonegyedek a leg-rettenetesebb slumm-ok.
  Hasonloan mind az un. ‘Colombus’ lakotelepek.
  Emlekezne bar ki is a “Pruit Igo” ( St.Luisban) magas eputkezett lako negyed varosreszre.
  Vegen, milliokba kerult az adofizetoknek megsemmisiteni az egeszet.

 • Bendeguz,

  Nem kell megijedni, Kanadaban provincialis szinten mar van ilyen, azaz minden provincianak van egy-egy “housing” programja. Legalabbis a nagyobb varosokban. A provincia, vagy a varos fenntart kisebb lakotelepeket, ahova azok koltozhetnek be, akiknek alacsony a fizetesuk, vagy megbizhatoan szocialis segelyen akarnak elni a hatralevo eletuk soran. Ha megis meggondolnak magukat, majd kikoltoznek.
  Ugyanis a lakas csak addig “olcso” amig szocialis segelyen elsz. Ha minimum oraberert dolgozol minden honapban be kell mutasd a hivatalban, hogy mennyit kerestel, es aztan ok kiszamoljak neked, hogy mennyit kell fizetned. Az adobevallas utan pedig ado-papirodat is be kell mutassad, hogy lassak nem csaltal. Es “progressziv” a dolog, minel tobbet keresel annal tobbet fizetsz, hogy a vegen mar jobban jarsz ha kikoltozol, es berelsz valami maganszemelytol.
  Ez nagyon vontatott, korulmenyes, es rengetegbe kerul, mert minden nagyvarosban tobbszaz alkalmazottra van szukseg, hogy azt a hatalmas papirmunkat meg is tudjak csinalni. Emellett persze ott van meg a karbantartas, ami sok esetben hihetetlen osszegekbe kerul, mert egy-egy kabitoszeres, alkoholista idiota neha kigyujtja a lakast, vagy ugy osszetor mindent, hogy majdnem olcsobb lenne lebontani, mint megjavitani.

  Mivel a Trudotol sok jot nem lehet varni, ez a legujabb stunt valoszinu semmi masra nem jo, mint kolcsonokbol fizetett munkahely-teremtesre, amik aztan ugyanugy elmosodnak mint az allami lakasok, amikor beut a krach. Ha igy intezkedik tovabbra is Trudo testver, hamarosan eleri a kanadai nemzeti tartozas a kanadai GDP osszeget. Onnantol fogva erdekes lesz.

  Ez az uj “housing” program valoszinu ugyanolyan kormonfont, komplikalt es draga lesz, mint a jelenlegi provincialis ugyetlenkedes. De ha ad munkat 4 evre 50 000 embernek, azok talan majd ugyesen szavaznak, a sajat elpusztitasukra.

  Mindezt persze onnan tudom, hogy jaratom a kanadai ujsagokat Ushuaia-ba, mivel testkozelben akarom magam erezni. No meg szimpatizalok minden hideg hellyel.

 • ezek a programok kényszeredett beismerések arról a tényről, hogy a kapitalizmus jelenlegi változata (és még hátravan sok mindenféle más hacacáréja is látván mi folyik a Nagytavaktól délre) azaz a nyereségelosztás azok között akik azt megtermelik és azok között, akik azt tulajdonolják (nagyon sok esetben nem téve mást, mint elhordják a profit 99% -át és a többiből majd valahogy megél a honpolgár pláne ha illegális bevándorló aki még olcsóbb) hogy a kezdő tőkéjük honnan van? erről könyvtárakat írtak és sehol sincs a valóság leírva…ez egy ilyen izé: létrehozzuk a nyomort majd jótékonykodni kezdünk a nyomorultak pénzéből…izgalmas kis hacacáré… a drog meg üzlet, nem is akármilyen, ezért azután semmit sem tesznek ellene de nagyon jól hangzik amikor elkobozzák de hogy ki kapja meg utána, hogy eladja? na arról már nincs szó

 • Bendeguz79
  2017 december 10
  12:58 du.

  Ben de G. Uz Hét y Kilenc, valami ötlet, hogyan lehet lakni amikor nem lehet és miért vannak hajléktalanok…? volt egy rendszer amelyben azzal kezdték, hogy azt mexüntették ma már a rendszer van mexüntetve…ötleted? hatlatod? hétleted? ide neki telibe, mert most azután jól megaszon’tad, hinnye ajómkirelejzumátnekijje

 • Kanadában senkine sem kell hajléktalannak lenni,. Ha bizonzyitani tudja, hogy munkaképtelen, állandü állami segélyt kap. Tőle függ, hogy hol akar lakni és mi módon.

 • SZILSZAI soraira;

  Nincsen ijedelem !
  S igen jol tisztaban vagyunk mind azok “verzo-szivu” jotettekkel,ami valojaban csak nagyobb problemakat es koltsdegeket okoz a nemzetenk itten is, a US-ban.
  Nem kevesebb mint egy Trillio Dollart koltve evente csupan az egyenek segitsegere a jotekony alapon, adokbol azokra.
  S mivel hogy az a Trillio dollar, es mind azokkal a programokkal kapcsolodott koltsegek, szmelyzetek es mind a eloirt rendeletek, szabalyzatok, torvenyek ,valojaban ugy a tarsdalamt mint minden adofizeto zsebet erinti, s azzal a kozgasdasag lehetosgeit csokkenti.

  Mivel a kozgazdasagban a penz nyolcszorosan (8X) fordul meg,az az valt kezet, az azt jelenti hpgy minden eggyes ado-dollar, a kozgazdasagot 8 dollaral csokkenti.
  Azert a szocializmusok minden formakban anyagi csodbe mennek.

  S ami a “juttatott lakast” jelenti, az elobiekkben emlitett “Priutt Igoe” a pelda kepe annak. Amit valaki ingyen kap, az annak pont anyit er. Semmit .
  Pruit Igoe egy nagy lakotelep volt Szent Luisban. 33 ,11 emeletes epulet csoport.
  Tervezve volt a New Yirk-i Iker-tornyok (WTC)tervezoje altal. A lakok, a kezdettol pusztitiottak.
  Fentartasa, javitasai kieptellne valt. S milliokat koltottek az adofizetok zsebebol eltuntetni mind.
  Azzal az u.n. “Urban Renewal Project”-nek vege lett.

  http;//en.Wikipedia.orb/wiki/Pruitt_Igoe

  Lass egy masik esetet. Egy kilenc gyerekes csaladnak minden lehetoket megadva, sot meg a “Habitat For Humanity” epitett nekik egy magan hazat. De a szemetet soha nem tavolitottak el.
  A weblap Angolul, de a kepek mutatjak hogy el nemely emeberi leny, amit meg a patkanyok is vissza-utasitananak.

  http://www.bnd.com/News/local/article188429509/html

  Az oreg Ronaldeagan elnoknek volt a mondasa; “Ne tegyel semmit masnak, amit az maga megtud tenni jobban, gyorsabban es olscobban”.
  Minden kepes es ertelmes egyen a sajat eletet a sajat ohajai es kepessege alpjan ohajtja elni. Csupan aki keptelen arra, a fital gyerek, az idos, a nyomorek es beteg, akinek segitseggel tartozik a tarsadalom. A tobbinek meg a lehetoseggel!!!

 • Sajnalom, a Szikszai, Szilszai lett, az en typom.

 • Szikszai
  2017 december 10
  2:35 du.

  Majdnem így műxik, de mégsem. Volt barátosném egy ilyen irodában dolgozott. Kettőezer nyolcszáz lakással rendelkeznek. Az irodában kilencen dolgoznak, és van kb tizenöt “házmesterük”. Valamennyien állami dolgozók. Az alacsony jövedelmüek, segélyen élők, vagy kevés nyugdíjjal rendelkezők a jövedelmük 33%-át fizetik havonta. Évente tényleg bekell mutatni az adóbevallások visszaigazolását viszont nincs olyan, hogy havonta kellene bemutatni a jövedelmet.Adópapírokat az adóhivatal bírálja el, illetve láttamozza. Erről kap minden személy egy másolatot, amit bemutat az irodán. Vannak lakásaik, amiket nem kisjövedelmüeknek adnak ki. Ők teljes árat fizetnek, viszont az még mindíg kevesebb, mint az átlagár a városban. Ritka az oyan “drogos, alkoholista” aki egyrészt lakáshoz jut, másrészt azt felgyújtja. Ezért kötelező minden lakónak a saját lakására biztosítást kötnie. Ha a iköltözés után kár osultnak ítélik a lakást, azt felszámolják a kiköltözőnek. Mivel bírósági végzés, nincs elévülése. Ha húsz év múlva, akkor hősz év múlva, -de behajtják. Ezeknek a házaknak, lakásoknak a fenntartása nemkerül borzalmasan nagy pénzekbe. Egyrészt évente kétszer ellenőrzik a statikai állagát, másrészt az állam egy bizonyos költségkeretet ad azok fenntartására. Ilyen pl, hogy nemkell utánuk propertytax-et fizetni. A villanyt, gázt mindenki maga fizeti, ahogy a kábelt és a telefont is. A javításokra megvannak a saját embereik, illetve bizonyos szakmákból szerződésekkel biztosítják a folyamatosságot. (Pl festés, beépített konyhabútorok, szőnyegpadló, stb)
  Nagyjából. Országos szinten hozzávetőlegesen hárommillióan élnek ilyen lakásokban, házakban.

 • SZIKSZAI es FALUSI soraikban adtak a reszleteket es azokkal jaro problemakat amit leirtak az allamhatalom altali lakas lehetoseg nyujtasat a raszorultaknak.

  Mind azon hozzafuggo problemak miatt ma mar az USA-ban nem akarja senki a bonyadalmakat es az azokkal jaro hozzajarulo koltsegeket.
  Ma egyszeruen penzt, ill. plasztik-hitel-kartyat adnak a raszoruloknak es fuzessek amodon amit maguk valasztanak.
  Az aggodalmakat es azzal jaro koltsegeket megussza a tarsadalom.

 • Bendeguz,

  Ahogy te es a rodeo is irja a legszebb az egeszben az, hogy a mar agyonadoztatott polgaroktol vesznek el meg tobbet, meg akkor is ha tulajdonkeppen kolcsonokbol tudjak csak fenntartani a latszatot. Pedig lenne egyszeru megoldas arra, hogy a leggazdagabb reteg is fizessen adot. Talan meg munkaja is lenne a kanadainak, es nem csak atmeneti. De a mostani felallast nem ohajtja egyik nagy part sem megvaltoztatni, tehat ettol nem kell izgulni.

  En csak a Tierra Del Fuego, azaz az Antartida e Islas del Atlantico Sur Province altal mukodtetett housing programot ismerem kozelebbrol. Nem lep meg ha a tobbi provinciaban valamelyest maskepp mennek a dolgok.
  Itt pl. (legalabbis regebben) nem volt kotelezo a biztositas a lakasra. A lelakott (tonkretett) lakas koltsegeit nyugodtan kovetelhetik a legtobb elkoveton, mert a szocialis segelybol meg biroi uton sem vonhatnak le egy penny-t – akarom mondani centavo-t sem. Szemelyi csodot pedig barmikor benyoghet a pali, ha ugy hozza a sors, hogy muszaj. Bar akik ott is ugy elnek, hogy baj van veluk, hamar az utcara kerulnek, onnantol fogva pedig jo szerencset annak, aki penzt akar kinyomkodni beloluk.

  De talan a legocskabb a kanadai housing rendszerben az, hogy az “olcso” lakas vagy haz nem igazan olcso. Nem tudom most mennyit kernek kulonbozo meretuekert, de gondolom, hogy most is ott tartanak, hogy csak azert eri meg, mert a futes es a viz ingyen van. (Itt a Tuzfoldon.) Hogy 1000 dollar helyett 800-at, vagy 900-at fizetek nem sokat jelent. Akkor lenne olcso valoban, ha csak 1-200 dollar lenne csupan.
  Vegezetul, sokan azert maradnak csak az ilyen lakasokban, mert egyszeruen nem tudnak elkoltozni. Ott ragadtak akar penzugyi, akar lakashiany problema miatt.

 • Én vettem egy házat Auteuil-ben.
  Me szeretem a romantikát…

 • https://www.youtube.com/watch?v=Vnt7euRF5Pg

  Mindenkinek kellemes karáccsonyi űnnepeket kivánok.

 • Geyza,

  Azok a szocializmusban keszult paranyi hazak borzalmasak. De legalabb van miben elniuk. Kanadaban, ahol joval hidegebb van, mint Magyarorszagon, egyszeruen az utcan laknak az emberek. Lehet ragozni, hogy kinek a hibaja, de ez van.

  Nem tudhatom, hogy ez mindenhol igy ment-e, de annak idejen egy ilyen paranyi haz (amit az altalad kuldott cikk mutat) felepult a szuleim haza melletti telken is. Az ifju par naszajandekba kapta a telket a lany szuleitol. A lany occse komuves volt, ingyen megcsinalta nekik az alapot. Csak az anyagert kellett fizetni. Annak idejen az volt a “szokas”, hogy ha meg volt a telked es meg tudtad epiteni az alapot, kaptal kolcsont a hazepitesre.
  Meg is kapta az ifju par a kolcsont, csak ekkorra mar kiderult, hogy az ifju ferj elozoleg volt bortonben is, mert amugy szorgalmas fiatalember volt. A haz (beleertve a munkadijakat is) ara szep lassan lefolyt a fiatalember torkan, de sikerult neki alkoholistava tenni a feleseget is. Hogy azert ne nezzen ki a dolog olyan nagyon rosszul, a maradek penzbol a fiatalasszony komuves occse felepitett egy egyszobas hazat.

  Hogy az ehhez hasonlo hazak mind ugyanilyen okbol epultek annak idejen, azt nem tudhatom, de mindenesetre gyanus nekem.

 • Bendeguz,

  Tokeletesen igazad van. Amint az allambacsi beteszi a labat valami uzletbe az draga lesz es a hatekonysaga kozelit a nullahoz.

  Persze az amerikai megoldas is hasonlit a kanadaihoz, ott is az allam fizeti a raszorulokat, csak a penz maganemberekhez vandorol, akiknek erdekuk, hogy az epuleteiket megfeleloen karbantartsak.
  Lakber-kontrol nelkul ez megy is, de ha elszaladnak az arak es kell a lakber-kontrol, akkor ott is baj van.

  Talan erdemes lenne egy olyan torvenyt hozni, hogy az ingatlanok ara soha nem mehet fel. Gondolom ez sok telekspekulanst betegge tenne, de mas megoldast nem nagyon latok.
  Nem vagyok benne biztos, de azt hiszem az inflacio fo oka az ingatlanok aranak allando emelese.

 • Szikszai:
  Ebből is kitűnik:
  Sok vesződséggel jár egy ház…

 • SZIKSZAI soraira;

  Kedves Szikszai, konyorgom soha ne is emlitse nevemet egy vonalon azzal a rodeo nevu gyalazkodoval !

  Ami az adobeszedeseket illeti, itten a beszedett adok 80%-t a legmagasabb 1% jovedelmezo adofizetok zsebebol jon.

  A kisjovedelmuek nem fizetnek jovedelmi adot !
  De napi eletukkel kapcsolatos adokat, mint a kereskedelmi ado, minden fogyasztasokon letezik.
  Az ad-valorum, ill. tulajdon adokat is csupan az ingatlan tulajdonokkal rendelkezok fizetik.

  Az otthontalansag aldozatai fokent az alkoholistak es drug-users (kabitoszer hasznalok). De meg azok is kapjak a welfare (jotekonysagi) fizetest. Alkoholizmus es kabitoszer aldozatait is munka-keptelennek a torvenyek alapjan.
  Letezik mindenutt a “welfare” fizetese. Sot tobb mindenfele fizetesek meg akinek semmi elfogadhato kivetle sem letezik.
  Vannak mindenutt a shelterek az otthotalanok reszere. Sot a hideg idojaras jelentesevel a rendorok randelve vannak az utcaikat a shelterekbe bevinni. De ottan sem engedik meg az alkohol es kabitoszerek alkalmazasat. Azert visszutasitjak magukat shelterekbe vinni.Bujkalnak a rendortol a parkokban.

  A teljesen szabadon mukodo kozgazdasag ami mukodik a leg-termeszetesebben a korulmenyek ,ill. a kovetelmenyek es lehetoseg alapjan. Az u.n. “supply and demand” (a keszlet es szukseglet) alapjan. Az az egyensuly. Barmi allam, torveny altali beavatkozas azt az egyensulyt felboritja, s csupan a bajok kovetkeznek.

  Mint irtam elobbiekben, New York varos a lak-ber korlatozast alkalmazta a beleteket alacsonra tartani. Szazezer+ lakast a tulajdonosok feladtak, mert nem volt elengendo jovedelem adokat es fentartasi koltsegeiket fedezni. Aztan meg a varos kenyszerult tulajdonaba venni es karbantartasat fizeni. De azt mind masok adojabol lett kenyszeritve, amig azok nem voltak kepesek adot fizetni. Ma a vilag leg-eladosodotabb varosa lett.

  Az ingatlan arakat, mint semmi mas arait nem lehet mestersegesen, semmi modon emelni, csupan amikor az allami kozbelepesek hianyokat okoznak. Csak a hianyok emeli az arakat.
  Az ugy mukodik mint barmi mas. Pl. a Laci-pecsenye esete.
  Ha mindenki laci-pecsenyet akar enni minden etelre, akkor annak ara emelkedik egy kis ideig. De a kovetelmenyekre mind a termelok laci-pecsenyet termelnek. S hamar tobb laci pecsenye lessz a piacon mint amit kepesek elfogyasztani. Akkor a laci-pecsenye ara le-esik. Egyszerubb mint a pofon.
  Az ugy mukodik a termeszetes modon mindennel.
  Azert barmi beavatkozas felsobb hatalmak, mint az allam es torvenyek altal, csupan bonyodalmakat okoznak.
  Azert a mondas; “The least government is the best government.”
  *A legkisebb kormany a leg jobb kormanyzas. A legolcsobb a lakossag zsebere vonatkozoan)a leg jobb a lakossag reszere.

  Azt bizonyitotta a US esete is. Mikor a kormany lete ismeretlen volt ,a nemzet fejlodott es gazdasagilag novekedet. Mikor a nagy kormany burokracia kozbe jott, azota csak bajok vannak.
  Az okozta minden “szocialista” modszeru tarsadalmak gazdasagi kudarcait es a hianyokat okozva a lakossag reszere.

 • A magyarországi turul meg liberál-nácik viszont “kommunizmust” kiáltanak, esetleg cinikuskodnak. Pedig a lakhatás problémakörénél szélesebb értelemben is igaz, hogy a “szabad piacok” mindenhatósága, azaz legtöbb pénz, politikai, társadalmi tőkével rendelkezők mindenhatósága nem eredményez sem igazságosabb ( persze ha a dzsungel törvényét vagy a Taigetoszt tekintjük igazságosnak a zsidó-keresztény-euroatlanti-fehér civilizáció felsőbbrendűsége jegyében, az más ) sem pedig hatékonyabb gazdasági-társadalmi viszonyokat, mint az egalitáriánusabb, emberközpontúbb szociálpolitikai megközelítések. Magyarországnak pl. harminc év alatt, időközben az EU csatlakozás által adott lehetőségek biankó csekkjét felhasználva, sikerült Európa egyik legigazságtalanabb és legelmaradottabb társadalmát, gazdaságát létrehoznia. Nagyjából konszenzus van a privilegizált turul-fasiszta és liberális közép és felsőbb osztálybeli rétegek, politikai áramlatok között az 1945 előtti időket idéző, szélsőségesen egyenlőtlen, merev társadalmi-gazdasági viszonyok “természetes” állapotnak való tekintésében s a mai viszonyoknak megfelelő formában való megőrzésében… http://ujegyenloseg.hu/az-igazsagos-novekedes-nyomaban/

  Amúgy a szociális bérlakásrendszer olyan “szar” ,”működésképtelen” dolog, hogy fél Nyugat/Észak-Európa ( legalábbis a nagyvárosokban ) ezekben lakik, s nagyban hozzátesz ezen társadalmak feszültségeinek levezetéséhez. Elég csak az ultrareakciós Hunnia közvetlen, s az időnkénti –
  de a hunniainál gyengébb – szélsőjobbos-reakciós kilengések ellenére is, legalább valamicskével haladóbb szomszédságába menni példáért: https://www.huduser.gov/portal/pdredge/pdr_edge_featd_article_011314.html

  https://www.pri.org/stories/2015-10-26/why-rich-people-austria-want-live-housing-projects

  https://www.wienerwohnen.at/mieterin/wohnkosten.html

 • NYUSZIKA soraira;

  Kivancsi lennek hogy kerul a turul-madar, az osi magyar nemzet szimboluma a mai lakas-problemakba, amiket a amai ottani politikai es gazdasagi bak-lovedeik okoztak lenyegeben?

  Gondolna talan, hogy a hosszu soros vafalmak es atkozasok listazsai abban segithetne ?

  Erdekes lehetne valami megoldast nyilvanito meglatasait olvasni nikabb !

 • Bendeguz79
  2017 december 11
  2:47 du.

  bruhahahahaha:

  “Ami az adobeszedeseket illeti, itten a beszedett adok 80%-t a legmagasabb 1% jovedelmezo adofizetok zsebebol jon.”

  van még ilyened? stand up nak is gyenge

 • Bendeguz79
  2017 december 11
  5:28 du.

  bucika, ez milyen nyelven van? lefordítanád angolra, vagy Ó de szittyára?

  “Gondolna talan, hogy a hosszu soros vafalmak es atkozasok listazsai abban segithetne ?”

 • NYUSZIKAhoz;

  Kesobb kattintottak a maga linkjeit az Ausztriai “public housing” ugyerol.
  Az tisztan adja hogy az “government owned” vagy “subcidized”.
  Az az hogy az allami tulajdonban levu epuletek, vagy helyetisitet koltsegekkel.

  S meg a nagyobb jovedelmukek is ottan ohajtanak lakni.
  Na az am nem csoda, a lakasok eleg jok, es karbantartva az allam altal. Az az adofizetok penzen.
  S hogy fizetnek berletet havi 50 centet negyzetlabbankent.
  Erti azt maga ? 50 cent meg a konyha vynel padlotakaro ragasztoja is tobbe kerul negyzetlabbankent.
  A valosag egyszeru. Semmi nincsen INGYEN ezen a foldon.
  Ha csak kenyeszeritve olcsobb az csupan mert masnak kell fizetni az eredti arakat.
  S mit vel, kik fizetik Ausztriaban a lakasok igazi koltseget meg a gazdafabbak szamara is???

  Igen. Azok akik nem elvezik azokat az olcso beru lakasokat, de izzadniuk kell minden filleret amit adokba kell fizetniuk.

  Nevezne az “igazsagnak”? Az inkabb csla, csaljak a szegenyebbeket.

 • Bendeguz79,

  ” Ami az adobeszedeseket illeti, itten a beszedett adok 80%-t a legmagasabb 1% jovedelmezo adofizetok zsebebol jon. ”

  Ennyire legyengult a kozeposztaly arrafele? Vagy elirtal valamit?

  ” A kisjovedelmuek nem fizetnek jovedelmi adot ! ”

  Ushuaia-ban, es Kanadaban progressziv az adoztatas, ami azt jelenti, hogy a minimum oraberbol alig kell fizetni valamit. Illetve vonjak, de aztan visszaadjak, kiveve amit munkanelkuli segelyre es nyugdijra vonnak.

  ” Az otthontalansag aldozatai fokent az alkoholistak es drug-users (kabitoszer hasznalok). ”

  A belvaros sziveben dolgozom, ahol a legtobb otthontalan szeret lofralni. Csak ma vettem eszre, hogy a ferfi WC-ben van a falra erositve egy muanyag szemetes doboz, amibe a tuket dobaljak bele a csavargok. Kicsit meglepett… de hat ez a modern vilag.

  ” De meg azok is kapjak a welfare (jotekonysagi) fizetest.”

  Lehet, hogy az USA-ban, de itt ha nincs lakasod nem kapsz welfare-t. Annyit adnak egy egyedulallonak, hogy vagy kifizeti a szobajat es nem eszik, vagy eszik egy honapig es az utcan el.

  ” Vannak mindenutt a shelterek az otthotalanok reszere. ”

  Ha van benne hely. De a nagyobbik baj, hogy ezeknek a nagy resze nem teljesen tiszta vallon felul es nem is akar bemenni a shelter-be.

  ” Azt bizonyitotta a US esete is. Mikor a kormany lete ismeretlen volt ,a nemzet fejlodott es gazdasagilag novekedet. Mikor a nagy kormany burokracia kozbe jott, azota csak bajok vannak. Az okozta minden “szocialista” modszeru tarsadalmak gazdasagi kudarcait es a hianyokat okozva a lakossag reszere. ”

  Ez mindenhol igy van.

  Nyuszika

  ” Amúgy a szociális bérlakásrendszer olyan “szar” ,”működésképtelen” dolog, hogy fél Nyugat/Észak-Európa ( legalábbis a nagyvárosokban ) ezekben lakik, s nagyban hozzátesz ezen társadalmak feszültségeinek levezetéséhez. ”

  Hany milliard euroval tartoznak ezek az orszagok a kulonbozo bankoknak?

 • Nyuszika
  2017 december 11
  2:49 du.
  A Magyarországnak 30 év alatt adott biankó csekk egy hatalmas, bekebelező átverés volt, aminek haszonélvezője csak a globalizációra már a gengszterváltás előtt átképzett vagy baksissal beetetett ugynevezett refomkommunisták és érdekbaráti köre lehetett, akik már a kezdetekkor NATO szögesdróttal védték a husosfazékhoz vezető utakat.
  Nagyon ül a Ön 45 előtti idők társadalmi-gazdasági viszonyok analógiája, de azt azért füzzük hozzá, hogy valódi, számonkérő rendszerváltással ez valószínü nem restaurálódhatódott volna.
  Amúgy a ma korszerűtlennek tartott néhai magyarországi bérlakás és munkásszállás rendszer is kiválóan működött, nem véletlen, hogy annak drasztikus felszámolásával kezdődött el Magyarország tudatos leamortizálása, a híd alatt élők exponenciális felszaporodása, a munkahelyekre való többszáz kilométeres ingázások megszünése és a fondorlatos 1,2 milliós deviza alapu lakáshitelek tragikus sikere.
  Viszont, hogy mostanra ide jutottunk abban sokkal nagyobb érdemei vannak a hosszabb multal és eleinte nagyobb hatalommal rendelkező szélsőbalnak, mint az ő áldásos tevékenységük hatására megerősödő szélsőjobbnak! (Hozzátenném, hogy a szintén MSZMP jogutód Fideszt is csak erős naivsággal lehet jobboldalinak hinni!)

 • Bendeguz79
  2017 december 11
  9:19 du.

  Háááát… kedves Bendegúz…

  azért inkább “izzadnék” minden fillérért – azaz eurocentért – Ausztriában, mint a “jólét” olyan kiemelkedő példáiban, mint Magyarország, vagy akár az Egyesült Államok; de még az USA-nál sokkal emberibb Kanadát is valamivel lejjebb rangsorolnám gazdasági-szociális téren, mint Ausztriát. Annak pedig, hogy alacsonyabb és magasabb jövedelműek ugyanazokban a bérházakban laknak, az köszönhető, hogy Bécsnek nincsenek gettósodott szegénynegyedei, nem alakulnak ki szinte kaszt jellegű osztálykülönbségek, amelyek Amerikában vagy éppen Magyarországon megszokottak. Ez a “csalás” a dologban.

  A “square foot”-onkénti ötven centet számomra sem volt teljesen világos, hogyan értik; viszont a bérlakásokat menedzselő bécsi ügynökség websiteján https://www.wienerwohnen.at/mieterin/wohnkosten.html egyértelműen megtalálhatók a hozzávetőleges bérleti díjak a ” Was kostet eine Gemeindewohnung?” menüpontra kattintva. Nagyjából 300 euro ( egy szobás ) és 750 euro ( négy szobás… ) között. Közüzemi díjak ( utility costs ) benne vannak az árban… No már most a – nettó – fizetések Ausztriában havi 1200-1300 euronál kezdődnek, átlagban 1800-2000 euro-nál vannak ( nem beszélve a tizenharmadik, tizennegyedik havi fizetésekről ), tehát ahogyan szintén írva vagyon angol nyelven, a jövedelmük 20-25 százaléknál többet nem fizetnek lakhatási költségekre.

  Egyébként ez a szisztéma többé-kevésbé így működik Nyugat és Észak-Európa szerte.

 • NYUSZIKA soraira;

  Nem gyanitom a Becsi altalanos allapotokat, s abban igaza van megjegyzeseben hogy Becsben nem igen talalhatok azok az “elgettosodott” varosreszek.

  Persze becsben, altalaban Austriaban, ha nem mindenki is ,de legalabb a lakossag tulnyomo szazaleka az ottan eloknek az egyseges civilizacios ,tarsdalmi kulturaju nepek.
  De varjanak amikor az ossz-lakossag nagyresze, sot minmt a vilag masreszen leveo nagy varosok lakossainak tulnyomo zome igen mas szarmazasu, mgatartasu es civilizaciot elok lesznek majd.
  Remelve a Becisikert, hogy soha.
  Az a nagy kulombseg a ket foldresz lakossai kozott.

  De elobbi megjegyzesemet a maga altal kozolt blog-kattintasaval ertem el. Amiszerint, Becsben meg az ultra gazdagok is az adofizetok altal jutattott lakohazakban laknak majdnem ingyen. Mert az 50 cent negyzetlabankinti berlet az igen ingyenes. Persze az eredti koltseget az atlag adofizetok
  nyujtsak. S az “atlag adofizetok” nem a tul-gazdagok, hanem az atlag dolgozok. Tehat, az atlag dolgozok penzen fizetett lakasokban elnek a gazdagok is. Az NEM gazfasagi egyenloseg!

  A gazdagok, ill. a nagyjovedelmuek adoikbol segiteni a raszorulo szegenyebbeket. Az jelenti az anyagi egyenlotsitest.
  Az lenne az elkolcsos modszer.
  Mint a bibliai utasitas, ‘akinek tobb adatott, tobb kotelezetseg varva’.

 • Bendeguz79
  2017 december 12
  9:54 de.

  Kedves Bendegúz,

  azt hiszem elkerülte a figyelmét: tehetősebbek és szegényebbek UGYANAZOKBBAN a bérházakban, lakónegyedekben laknak. Emellett progresszív adórendszer van és mondjuk Magyarországgal ellentéten nemcsak a magánszemélyek, de a cégek is érdemben vesznek részt a közteherviselésben. Amúgy Ausztriában és sok más észak és nyugat-európai országban sokkal kevésbé élesek a vagyoni, jövedelmi, osztály különbségek és nagyobb a társadalmi mobilitás, mint akár Magyarországon, akár az Egyesült Államokban.

 • Bendeguz79
  2017 december 12
  9:54 de.

  Amúgy Bécsben is vannak kertvárosok, villanegyedek, belvárosi luxuslakások stb. amelyek magántulajdonban vannak, és nem kis értéket képviselnek, tehát akinek saját ingatlantulajdona van, az még osztrák viszonylatban is tehetős. De ők nem is jogosultak a szoc. bérlakások ( Gemeindewohnung ) igénybevételére; viszont a város népességének hatvan százaléka élvezi a szociális bérlakások előnyeit.

  Ami még fontosabb, Ausztria szövetségi berendezkedésű köztársaság, tehát a tartományoknak – így Bécsnek – nagyrészt önálló költségvetése van, így nyilván nem egy burgenlandi vagy tiroli vidéki ház tulajdonosát terhelik elsősorban a bécsi szociális bérlakásrendszer költségei.

 • Bendeguz79
  2017 december 12
  9:54 de.

  “Persze becsben, altalaban Austriaban, ha nem mindenki is ,de legalabb a lakossag tulnyomo szazaleka az ottan eloknek az egyseges civilizacios ,tarsdalmi kulturaju nepek.
  De varjanak amikor az ossz-lakossag nagyresze, sot minmt a vilag masreszen leveo nagy varosok lakossainak tulnyomo zome igen mas szarmazasu, mgatartasu es civilizaciot elok lesznek majd.
  Remelve a Becisikert, hogy soha.
  Az a nagy kulombseg a ket foldresz lakossai kozott.”

  Ami azt illeti a Habsburg időktől kezdve, az 1945 óta fennálló második köztársaságig, s pláne az 1995-ös EU-csatlakozás óta, Bécs egy meglehetősen heterogén népességű nagyváros… A más kultúrájú, bőrszínű stb. talán nem dolgozik, meg fizet adót…? Nocsak…

 • NYUSZIKA soraira;

  Bevallom, nagyon regen jartam Becsben, s legutobb is csak atjaroban.
  De varjnak amig maguk az Osztrakok a kisebbsegben lesznek majd.

 • Bendeguz79
  2017 december 12
  4:57 du.
  Nem kell várni, már van olyan hely ahol kisebbségben vannak! Kérdezzük meg Avi ben Giorát, szívesen költözne-e a Prater környékére!

 • A mai hirekben volt kozolve hogy Kanadaban a jotekony-adakozas 10%-al esett az elobbi evektol. Vajon mi az oka? Gazdasagi vagy politikai? Itt az USA-ban a karacsonyi vasarlasok mar napokkal ezelott is tulerte a barmikori idok elottit. Sot, oly nagy mertekben megy a vsarlas es rendelesek a web-en, hogy mar a mult heten ki adtak az ertesiteseket ,hogy nem lesz leheto a rendeleseket idejeben szallitani. A kozgasdasag, a munkalehetosegek a legmagasabb az elmult 17 evet felul mulva. A Dow-Jones is 4 ezer pontot haladt felfele. S meg az adoleszallitasok nem is veglegezve.

 • TALALOM Mezokovesdi kuldetesen nem volt semmi megjegyzes azota.

  Minmt akkori megjegyzesemben javasoltam ,hogy a vitazas helyet tegyen fogadasat a ko-olaj-aran.
  Akkor alig az 50 dollar felett volt, de emelkedest mutatott. Ma 60 dollar felett van.
  Minden orderon ma ezer dollart zsebelhetne minden orderon.Semmi tennivalot nem kovetelt am az.
  De az auto-uzemanyag arak nem emelkedtek. Inkabb esett egy kicsit. Ma $ 2.299 ert tankoltam fel.
  Talan azok a rettenetes kapitalistak karacsonyi ajendokat adnak ?
  Bar mit is de kaphato korlatlanul mindeg.

 • Bendeguz79,

  ” A mai hirekben volt kozolve hogy Kanadaban a jotekony-adakozas 10%-al esett az elobbi evektol. Vajon mi az oka? ”

  20%-al nott a munkanelkuliseg.

 • B79! Nagyon sajnálom,de valószínűleg gőze nincs arról, miről szólt a mezőkövesdi példa. Megpróbálom röviden: Magyarországon 2010óta nem csökkentek érdemben az üzemanyag és energiaárak, holott a kőolaj ára kb. a felére esett a nemzetközi piacon. A kisvárosban az országgyűlési képviselő az állami vállalattól elér kb. 3%-os csökkentést. (Másutt nem, csak ott.) Ez azt sugallja mindenkinek, hogy konkrétan a politikai képviselőktől kapják a kedvezményeket. Példa a mostani magyar kormány működésére.
  Nyuszika! A magyarországi “tanácsi” lakásrendszernél igazságtalanabb, korruptabb rendszert keveset láttam,de részletezni hosszú lenne. Csak annyit: ilyesmi eleve csak a városokban volt, a falvakban nem. (Mindig a fővárosban éltem, nem az irigység beszél belőlem.)

 • Sajnalom TALALOM;

  Minden kozszugsegleti aruk piaci arait a vilag-piac diktalja.
  Kiveve persze a zart, ill. korlatozott tarsadalmakban meg ahol szabad piac nem letezik, s azzal a Muffia uralja a helyzetet.
  A maguk a POLITIKAI MUFFIA amit tesszi azt.
  Nincsen szabad piac, szabad kereskedelem.
  Az emlitett politikussai es az altaluk befolyasolhato olaj vallalat. Mint az MOL.

  Valtozott ott valami is a nevek kivetelevel?
  Nem a rendszer eletmodja, az biztos.
  A nev-valtoztatasa az nem valtoztat semmi mast am.
  Azert lenne szuksegeuk egy allamrendszerre ami biztosithatna az szabad kozgazdasagot.
  Mit talalna abban elleozhetonek ???
  Lenne azon halvany “goze”???

 • Igazan sajnalom TALALOM ,hogy maga csak a maga elvei alapjan vel mindent. S nem venne figyelembe ami okozza a kulombseget az ottani korulmenyek kozotti helyzet okait.

  Tegnap, Dec.14-en Csutortokon irtam, hogy amikor jottem haza a US 301-esen az uzemanyagert $ 2.29 fizettem, amikozben a ko-olaj ara a nemzetkozi piacon emelkedett.

  Ma (Dec.15, Pentek, mennem kellet a Walmatba, szzemanyag ara $ 2.20 (a ko-olaj ara nem esett ma sem) Ami csak 9.9 centtel olcsobb a tegnapi arnal, de az is kb 24 Forint.
  Persze ,mivel most a karacsonyi unnepp elott mindenki csak szaladgal, vasarol megallasok-nelkul, majd a kovetkezo ket-heten 50-70 milliok utaznak majd, s tobb uzemanyagot adhatnak el, ami tobb jovedelem. De a szabadversenyges az arusitok kozott az nyomja le az arakat.

  Maguknal, mint irta, csupan a politukus aki megvesztegette az MOL tolto-allomas tulajdonossat leszalllitani az arat 4 forinttal a sajat politikai erdekeben.

  Igazan sajnalom, hogy maga nem latja azt be hogy az mi oriasi modon valo gazemberseg,mert nem csak az uzemanyag vasarlokat de egyben a szavazokat felrevezetve kihasznalja a sajat celjat szolgalni .
  A tolto-allomas tulajdonos adakozhat penzt politikai celokra, de azt be kell jelentiniuk. Itt abban az eseteben minden a kalap-alatt ment Mezokovesden. Akar csak Al Capone, Dilliger es mind a tobbi gangszterek annak idejen a wisky-fozesevel zsaroltak es raboltak a tisztesseges fogyasztokat.

  Az megy maguknak. Az ment mindeg. Az gazemberseg mert erkolcstelenul kizsakmanyoljak a tomegeket. Volt az a Rakosi, Gero, Kadar, Gyurcsany, Orban neveuk allatt, de gazember Maffia modszer. Mert minden modon a szabad-versenygest tiltittak, megeloztek, vagy gazember modon megelozik, de a szerentcsetlen fogyasztokat raboljak. Meg ha azt maga a jol-hangzo “demokracia-szocializmus” ,vagy barmi mas maszlagoknak is nevezne.

 • Mr.Adam, mi van az ottani “Nipigon Hospital District” willany szamlajanak oriasi es gyors ugrasai mogott?
  Naponta tobb jelentesek jelennek meg azon.
  A ko-olaj es foldgaz arak emelkedtek ,de nem olyan nagy mereteben.
  Talan ottan reszletesebb adatok kozolve az ugyon.

 • Szikszai
  2017 december 14
  11:11 du.
  Szerintem ez a ma kormany hibaja. Sajnos semmihez sem ertenek.

 • Bendeguz,

  Kifelejtetted, hogy nem csak Magyarorszagon nem ment le a benzin ara (azutan hogy az olaj felvasarlasi ara zuhant egyet) hanem sehol sem ment le. Izlandtol Vlagyivosztokig, a Jeges Tengertol a Tuzfoldig mindenhol ugyanezt muveltek az urak.

  .
  Figyelo,

  Igen, a Trudo kormany is alaposan kiveszi a reszet abban, hogy tonkretegye Kanadat, de az o elotte levoket sem kellett felteni. Harper sem csinalt az egadta vilagon semmit, azon kivul, hogy balanszolta a koltsegvetest – amitol a kanadai nemzeti adossag kamatai meg ugyanugy noveltek az adossagot.
  Az allami allasokon kivul alig van jol fizetett munka, ami egyben meg is magyarazza a hatalmas adossagot. Itt csak az segitene, hogy allami dolgozok 60-70 %-at elkuldenek a francba, ha kell szocialis segelyre – es persze severance fizetes nelkul. Az sem artana, ha ugyesebb adoztatassal elomozditanak a kanadai ipar fejleszteset. De ha ezt valaki megprobalna, lehet hogy agyonlonek masnap.

  Fenysebesseggel rohan Kanada is a csodbe fele.
  De nem is baj, majd Szaudi Arabia felvasarolja az orszagot, hogy nagy mertekben kiterjedhessek a Szent Umma.

 • Szikszai
  2017 december 16
  2:29 de.
  Megis, nekem meggyozodesem, hogy ha hagytak volna Harpert tovabb mukodni, akkor nem kerult volna Kanada ilyen helyzetbe. T.i. eppen Harpernek volt erzeke a gazdasagi problemak javitasara.
  A mai miniszterelnoknek csak a kiadasra, vagyis az adasra.

 • Abban igaza van, hogy az allami alkalmazottak, csak a papirt tologatjak, de nem tudnak a termelest fokozni azaz ertekesiteni.

 • Abban igaza van, hogy az allami alkalmazottak, csak a papirt tologatjak, de nem tudnak a termelest fokozni azaz ertekesiteni. Tul sok van beloluk.

 • SZIKSZAI megjegyzesere amit Bendeguzhoz cimzett a ko-olaj es a az auto-uzemanyag kuti arain.

  A ko-olaj vilahpiaci ara felment 100 dollar fole ji nehany evekkel ezelott. Majd visszaesett 50 dollar ala.

  TALALOM Mezokovesdi jelentese ota , a ko-olaj ara emelkedik, sot ma 60 dollar folott van.
  De itt a US-ban az uzemenyag arak a pumpaknal esett.
  A legnagyobb meretben az unnepi forgalom oriasi emelkedesei okozzak.
  De az a bizonyitek hogy NEM a muffia, sem a politikusok kozbejatszasai ,mint a TALALOM jelenteseben Mezokovesden, hanem csupan a szabad versenyges lehetosege. Mindenki a sajat poertekejat ohajtja eladni es jovedelmezni azon. Az sokkal sikeresebb mint az ottani gazembersegek.
  Es mindenki jovedelmez azon.

 • talalom
  2017 december 15
  4:27 de.
  B79

  “Nyuszika! A magyarországi “tanácsi” lakásrendszernél igazságtalanabb, korruptabb rendszert keveset láttam,de részletezni hosszú lenne. Csak annyit: ilyesmi eleve csak a városokban volt, a falvakban nem. (Mindig a fővárosban éltem, nem az irigység beszél belőlem.)”

  A téma a korrupció elleni küzdelemről majd nyilván a magukfajta turul meg liberál-fasisztáktól példát vevő Kanada, Ausztria és Észak/Nyugat-Európa szociális bérlakás rendszereiről szólt. A magukfajta szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségek konzerválását támogatók – liberál meg náci oldalról egyaránt – minden gyűlöletet megérdemelnek ( s kedves magyar nácik és liberálisok egymást is megérdemlik ) karácsony és hanuka alkalmából; s csak tiszta szívből kívánni tudom, hogy mielőbb pusztuljon ( amúgy önmagát fogja felélni és elpusztítani mint a történelem folyamán máskor is ) a maguk országa-világa. Úgyhogy elmehet a terelésével a jó büdös 3.14-csába az “öröklakásába” amíg egyszer valami uzsorás-végrehajtó az utcára nem cseszi családostól. Ez a maguk világa és farizeus morálja.

 • Amúgy az általam csodált példák közé tartozik az ilyen talalom-féle tetvek politikája ellen 1934-ben fegyvert is fogó ausztriai munkásság küzdelme, a mai ausztriai jóléti államot már a két világháború között megalapozó “vörös Bécset” építő szocdem politika védelmében.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Red_Vienna

  https://en.wikipedia.org/wiki/Austrian_Civil_War

  Jó kontraszt a magát “balliberális”-nak becéző magyarországi polgári-reakciós csúszó-mászó tetvekkel szemben, akik a Bethlen-Peyer paktumtól kezdve, a módszerváltáson és azt követő kannibál-kapitalizmuson, valamint a NER-rel való kollaboráción át újabban a Simcsikával és újonnan megvásárolt újnyilas pártjával való flörtig mutat példát elvszerűségből, emberi tartásból, humanizmusból…

 • Nem értem a problémát.
  Költözzetek oda, ahol én lakok:a híd alá.
  Minnyá nem kell költeni rezsire miegyébbre.

 • Nyuszika
  2017 december 16
  3:48 du.
  Azért mert igaza van még nem kellene a saját idegrendszerét is felajzani, élég ha csak az érintettek ugrálnak a plafonig. Sokkal hatásosabb a szeliden feltálalt, de vakarózásra kényszerítő kritika!

 • Oh Ho NYUSZIKA, nyuszikak nem haborodnak fel mint maga.
  Mi volt az ami magat a masik oldalara dobta?
  Barmi is tortent de remelnem hogy tudna lecsilapodtan kifejezni magat barki szidakozasa nelkul.
  S igazan kivancsi lennek ,hogy maga miert kevert engem a maga lakas-ugyekkel valo felhaborodasaba?

  De majd csak miutan vernyomasat rendbehozza. OK ?

 • Geyza,

  A hid alatt is jo lehet, de itt Ushuaiaban szerencsesebbek a nincstelenek. Csak felsetalnak ingujjban a glecser jegen, amig egy williwaw megfagyasztja oket.

  Nem ajanlanam amit te mondsz. A hid alatt sokaig kell szenvedniuk szegenyeknek.

  .
  Nyuszika,

  Miert vagy ilyen mergeske? En ugyan nem laktam tanacsi lakasban, de ismertem jonehanyat, akiknek “sikerult” bekerulni oda. Tenyleg elegge korrupt volt az rendszer, bar meg kell hagyni hogy sok mas valasztani valo nem lehetett penz hianyaban.
  Annal rosszabb mar csak a munkasszallok voltak. Bar ezt is csak hallomasbol ismertem, nem volt szerencsem hozza. Idoben leleptem.

 • Szikszai 2017 december 16 2:29 de. Kedves Szikszai úr. Írországban az üzemanyagárak jelentősen csökkentek. A hat év előttihez képest 1,6 helyet volt mikor 1.1-et fizettünk. Most 1,2-1,3. A háztartási fűtőanyag literje 1 euróról 55-65 centre csökkent. Azért ez jelentős csökkenésnek számít. A héten vettünk kerozint, a 700 liter 250 euróval volt olcsóbb mint hat éve. A villanyáram is jelentősen csökkent, pedig nincs “rezsiszilárdunk”. A két éve bevezetett és azóta felfüggesztett víz és csatornadíjat teljesen megszüntették, a már befizetett összeget éppen pénteken kaptuk vissza. Nem mindenhol csinálják “azt” az urak.

 • Seres Róbert
  2017 december 16
  7:10 du.

  “Nyuszika
  2017 december 16
  3:48 du.
  Azért mert igaza van még nem kellene a saját idegrendszerét is felajzani, élég ha csak az érintettek ugrálnak a plafonig. Sokkal hatásosabb a szeliden feltálalt, de vakarózásra kényszerítő kritika!”

  Na ja. Alapvetően én is igyekeznék az Ön által ajánlott módon tálalni a kritikát, de ha az ember nem a privilegizált társadalmi osztályokhoz tartozik, akkor kissé nehezen állja meg, hogy ne küldje melegebb éghajlatra az olyasféle “jótét lelkeket”, akiknek – például – a szociális bérlakásokkal problémájuk van, de mondjuk a devizalapú hitelezésnek becézett, fehérgalléros – de amúgy útszéli – uzsorával már egészen biztosan kevésbé… Hajlamos az ilyeneket egzisztenciális ellenségnek tartani; mint mondjuk a nyuszika az ordas farkast… Persze ez az “ordasság” a kapitalizmus és az arra épülő társadalmi rendszer alapvető jellemvonása, amely szétrohadt állapotában a fasizmusba csúszik le, mint mostanság Hunniában ( is ), az olyan globális fenyegetésekről nem beszélve, mint a klímaváltozás vagy egy nukleáris háború lehetősége.

 • Bendeguz79
  2017 december 16
  9:33 du.

  Kedves Bendegúz,

  megnyugodhat, nem kevertem bele semmibe, ha visszanézi a hozzászólásokat, látni fogja hogy először Ön reagált a hozzászólásomra, ezután válaszoltam és így tovább. Mindenki mondja a magáét.

 • LIANFAIR sorai a bizonyitek hogy a szabadpiac mukodik eleg jol, sot sokkal jobban mint a magyarorszagi al-demokracia az elvtarsak gazembersegei alapjan.

  (Lenne az az Ir-koztarsasag, vagy az Eszak-Ir, ami a UK.
  Az esetben nem csoda hogy a UK szavazok NEM-et mondtak az EU-nak)

 • Megvitattuk a Kanadai szocialis, ill. kormany-altali lakas modszereit. Ami valoban amikor az allamhatalom az adofizetok penzebol epit lakasokat a tarsadalom,ill. az szavazok kieleegitesere. Ami csupan politikai cel.

  Mivel ma olvastam az u.n. Fraiser Reportot a Kanadai allami-altali egeszsegugyi szolgaltatas jelenteset.

  Amelyben, a report adja hogy Kanadaban a betegek varakozasi ideje egeszsegi szolgaltatasokert jelentosen hosszabbodot.
  Az az a Kanadaban eloknek beteseguk eseten sokkal tovabb kell varniuk egeszsegi eljarasokra, mint a multban.

  A jelentes altal az atlag varakozas a csaladi/kprzeti-orvoshoz 21.2 hetbe kerul.
  A szakorvosokra valo varakozas (a csaladi orvos utan) 10.9 hetre novekedett.
  Ami az egeszsegi panasz kezdetetol 30-40 hetet kenyszerulve varni az egeszsegi kezelesig. Az az ma 128% hosszabodott a varakozas ideje. Mert minden az allam-burokracia dontesen mulik.
  Nem a paciems es az orvossanak dontesen.

  Kanadaban van az u.n. szocialis, vagy allam-burokracia altal igazgatott egeszsegi rendszer. Az allam az egyedulli fizetoje az egeszsegi koltsegeknek, s az altal az egeszsegi kezelesek
  minden hatarozoja is.
  Nem csoda,hogy akinek eletfenyegeto betegsege letezik, s aki kepes fizetni eletet-menteni, mennek mashova kezelesert.

  Csodalkozom, hogy menyire megelegdettek Kanadaban a betegek ?
  Az egeszsegesek tudom nem erintettek az altal. Amig egeszsegesek. A betegseguk eseten az rogton valtozik.

 • Bendeguz79 Én a Független Írország polgára vagyok, semmi közünk a királynőhöz. 🙂
  Az UK kilépése egy nagy tévedés, már ők is tudják. De a nacionalista önérzet és a hatalomvágy nem engedi bevallani. Már most olyan nagy kár érte Britanniát, amit évtizedekig nem fognak kiheverni, ha kiheverik. Most már annak is örülnek, ha nem esik szét a nagy birodalom maradék kis szilánkja. De a vezetők hatalomvágya erősebb, és hát nem ők viselik az anyagi súlyát a tévedésüknek.

 • llanfair
  2017 december 17
  11:46 de.

  Sajnos nem volt eddig szerencsém az Ír Köztársaságban járni, de gyanúm szerint alapvetően sokkal jobb ott az életszínvonal, életminőség, mint a brit reakciós szarban. S nem csak anyagi értelemben; ahogyan észrevettem az Európa és világszerte megerősödött reakciós, szélsőjobbos, xenofób, rasszista tendenciák is ( pl. az egymást erősítő iszlámista radikalizáció és fajfehér árja etnicizmus, mint Júúkéjben, Frankhonban ) gyengébbek ott; amely azért az ottani társadalom jobb mentálhigiénés állapotára utal. Llanfair amúgy a Júúkéj-ben ( Wales-ben ) van, nem az Ír Közt.-ben, ha jól tévedek… https://en.wikipedia.org/wiki/Llanfairpwllgwyngyll

 • llanfair
  2017 december 17
  11:46 de.
  Kozel sem biztos a tevedes, ok kozelebb laknak City of Londonhoz, hatha bizalmasan kiszivaroghatott nekik onnan valami az EU megtervezett jovojerol, ambator csak a nagyon hulye brusszeli agytroszt nem latja hogy Schumann realis alma idokozben remalomma fajult a mostani antischumanok tulzott kapzsisaga vagy guzsbakotott lekotelezettsege miatt.

 • “Én a Független Írország polgára vagyok, semmi közünk a királynőhöz.”
  Mennyire szánalmas…

 • Nyuszika Jól tudod, Wales-ben van. Évente többször megfordulunk ott.

 • Szikszai
  2017 december 16
  11:57 du.
  Aláírom, hogy a munkásszállásokban nem nyugati kényelem és testvéri idill volt, de az ott megszállók nagyobb része a legelhanyagoltabb perifériákból származó szorgalmas roma vagy cigány(tessék a piszi változatot kiválasztani) munkás volt, akik a módszerváltás zsebre és külföldre játszott vadkapitalizmusa miatt nemcigány társaikkal együtt a munkakönyv, a KMK(közveszélyes munkakerülés) törvény és a munkahelyek megszünése után az utcára, segélyre majd protekciós közmunkára, jobb esetben nyugati prostitucióra vagy lomtalanitásra kényszerült miközben a kádári nagyon sikeres integrációjuk eredménye mára nullára apadt, viszont ezért egy kis alamizsnával politikai machinációkra kiválóan fel lehet őket használni, amivel minden oldal szorgalmasan él is.

 • Marosi Daniel Lehet, hogy nem tévedtek, lehet, hogy náluk a bölcsek köve. De a nép már szívja a döntést, már csak ha a pénzromlást nézzük is. Az 1.5 helyet 1.1-es pénzváltás, hatalmas károkat okozott a kisvállalkozóknak. Gondolom a nagyok sem örülnek neki. A munkaerő hirtelen távozása is jelentős probléma.
  Már olyan állásajánlatok jönnek a feleségemnek, ahol a fizetési rublikát Ő töltheti ki.
  Bízhatnak persze a Brit Nemzetközösségben, nem véletlenül járják Őket körbe. A nagy függetlenségük a volt gyarmatoktól függ. Vicces. De az EÜ a katasztrófa szélén, és cégek tömegei küszködnek. Komoly cégek menekülnek át ide. Persze, elképzelhető, hogy majd egyszer jó lesz, de az a lehet is még sok idő. Politikailag és erkölcsileg is kényes a helyzet, mert Skócia és Észak-Írország nem szavazta meg a Brexitet, sőt, a Húsvéti szerződés felrúgása háborús helyzetet is teremthet. Ez senkinek sem lenne jó.
  Mindkét kis ország egy népszavazásnyira van az elszakadástól. A skótok nagyon mennének, az Észak-Ír angol párt pedig csúfos vereséggel végezte a rendkívüli választásokat, egyetlen képviselőre olvadt az előnyük. Persze az angolok ügyesek voltak és nem fejlesztettek ebben a két országban, így kényszerítve Őket a maradásra. Wales pedig nem is gondolhat az elszakadásra, Ők valószínűleg nem tudnának lábra állni. A skót népszavazásnál is ment a propaganda és a zsarolás rendesen. Az Eu két tagállama is csúnyán keresztbe tett. De most változik a helyzet, nagyon pengeélen táncol a “Birodalom” egysége. Majd meglátjuk, de most nem tűnik sikeres akciónak.

 • Charlie “Kedves” Károly. Sajnálom, de a Te véleményed fontossága egyenlő a nullával. Ez van. Ezzel együtt kell élned.

 • Meghülyültek a britek, legalábbis úgytűnik.
  Biztos a nyakukra telepedett sok magyartól ragadt rájuk.
  Oda importálták a Kárpát Medence évezredes ragadós hülyeség-vírusait.

 • LIANFAIR koszonom ertesiteset.

  Mivel ket-szigetet neveznek Ir-nak,nem voltam biztos melyiket veli hazajanak.
  De latom, ma haga mar mint a ‘regi-irek”. Nehezlik a multuk esemenyet az angolokkal.

  Az EU elvalasat a lakossag hatarozta. A PM-juk biztosra velte hogy azt majd nem szavaznak. De teves volt.Csupan mert fuggetlenek ohajtanak lenni, nem Brusszeolbol uralva.
  Hogy volt-e az tevedes vagy nem, azt csupan a jovo fel-evszazad mutatja majd.
  A kiralyno vagy sem, az ma jelentektelen. A Hohelzolok nem masok mint nehany Hoolywoody kiralynok, meg koronazatlan hercegek. Vannak nallunk ezreivel Hollywoodban.
  De mindenki emberi leny, bar mi is neve, arca, nyelve,amig a mi penzinkon nem vasarolja es hasznla az oxitossinotat es mas on-pusztito opiodokat, s nem probalja onmagat feltobbantani sok-mas embertarsat magaval vinni.
  Ma az emberiseg zome csupan gyarlo es onzo elvezeteit uldozik.
  Erkolcs ma mar ismeretlen. Humanizmus es etheismus csupan csak az azonalli onkenyek erdekeit celozza az emberiseg zome.
  Mind amelett tulnepesedet, eroszakos es kegyetlenne lett az emberiseg. Semmi erdeke, elismerese az elet ertekenek, becsulet, on-korlatozas,szorgalom digyelemn kivulli ma.
  Ami nem jon ingyen munka nelkul, az csak eroszak aran veli elerhetonek.
  Na de az is meg volt irva igen reges regen.
  Semmi nem csofalkozasra vcelheto.

 • Neocsárli szerint sokkal frankóbb dolog lenne Parteingenosse Putyin alattvalójának lenni.

  (Elvégre ők természetes szövetségesek..legalábbis goszpodár Putyin szerint.)

 • llanfair,

  “Szikszai 2017 december 16 2:29 de. Kedves Szikszai úr. Írországban az üzemanyagárak jelentősen csökkentek.”

  Ugy latszik az irek olvasni is tudnak. A mi vezereink nem.

  .
  Bendeguz,

  Kanadaban, regebben, volt hogy 6 honapig kellett varni egy specialistara. Voltak vizsgalatok, amikre evekig.

  Jobb is volt ugy talan, a magyar szocializmushoz hasonlo allapotok uralkodtak. Kiveve, hogy a tehetosebb kanadaiak atmentek (ma is atmennek) az USA-ba kivizsgalasra es kezelesre, de ezek mind puhanyok maradtak.
  A tobbi kanadai bezzeg edzett lett, vagy egyszeruen elhunyt, ami mindenkeppen jol jon a derek kanadai vezetoknek, hiszen a kanadai nyugdijalapot mar vagy 2 evtizede lenyultak.

  Azonban ujabban valami tortent. Valoszinu, hogy megkonnyitettek a kulfoldon vegzett orvosoknak megkapni a kanadai diplomat, mert most van boven orvos. Akihez kb. 3 hete kezdtem jarni Nigeriabol jott, hozza aznap be tudok kerulni, hogy felhivom.
  Nehez egyelore eldonteni, hogy mennyire jo, vagy rossz doki. Az egyik szivgyogyszeremre azt mondta, hogy az gyilkolja a szivemet es barmikor eldobhatom magam, ha tovabbra is szedem. Amiota viszont nem szedem azt, csak a masikat, vannak mas bajok, meghozza eleg komolyak.
  A masik doki, akit otthagytam, Zambiabol jott. O egy kicsit lassu felfogasu volt, es raadasul pokhendi.

  Nem vagyok benne bizots, de valoszinunek tartom, hogy jobb lett volna ha inkabb varunk egy kicsit tobbet a dokira.

 • nyuszika. Igazad van. Ezennel atkeresztelkedek Kennyre.

 • nyuszika Az én tapasztalatom az, hogy az életminőség sokkal jobb mint UK-ban. Észak-Írországban is jobb, bár sajnos ott az angolok folyamatosan csinálják a cirkuszt. Ennek ellenére nyugodtan át lehet menni, sosem ért atrocitás sem a magyar, sem az ír rendszámunk miatt. Átlagban hetente egyszer biztos átmegyünk. Sajnos az ott lakók között vannak villongások, érdekes módon általában az angolok miatt. Szűk csoport, csak sajnos hangos. Az ír nép barátságos és befogadó, sokkal jobban mint Európa más népei. Büszkék, ha valakinek tetszik az országuk, és még büszkébbek, ha valaki állampolgárságot kér. Az önbizalmuk lehetne nagyobb, de nyugodt, kicsit felületes életük nagyon fekszik nekünk. Az indián időszámítást szokni kell, nem órára hanem majd reggel, délután vagy este. Vagy holnap. Nincs kapkodás, nincs idegeskedés, folyik minden szépen, és egyszer minden célba ér. A teaidőt nem adják semmiért, és ez nagyon tetszik. 🙂
  Anyagilag a britek jobban állnak, mert bár kisebb a GDP-jük, azt 65 millió fővel kell szorozni. Mi csak 4 és fél millióan vagyunk. Az élet nálunk nem a legolcsóbb, de akinek munkája van, az jól megél. A munkanélküliség is nagyot csökkent, felállt az ország a krach után. Feleségem az elmúlt két évben négyszer kapott fizetésemelést, és ezt még négy évig folytatja az állam. A külföldiként ugyan olyan elbánást kaptunk, mint állampolgárként. Csak segítséget kaptunk, bárhova fordultunk.
  A bizalom olyan nagyfokú jeleit tapasztaltuk, ami Magyarországon elképzelhetetlen (nem tudtuk kifizetni egyik autónk előlegét kártyalimit miatt. Nem baj, vigyük az autót, majd ha ráérünk hozzuk be. 15 000 euró!!!!!). Olyan, mintha más bolygón lennék, nem másik országban. Persze az írek elégedetlenek, el nem tudják képzelni, milyen klassz országban élnek.
  Az állampolgársági ünnepélyen az igazságügyi miniszter külön kiemelte, ha véletlenül kapunk olyan megjegyzést, hogy nem vagyunk igazi írek, ne foglalkozzunk vele, mert a mai naptól teljes jogú ír állampolgárnak számítunk, és köszönik, hogy tudásunkat Írország javára fordítjuk. Írtől még mi ilyen megjegyzést nem kaptunk, nem meglepő módon ilyet magyartól kaptuk. Persze, biztos van akinek van rossz tapasztalata, de nekünk szerencsére nem jutott belőle csak apróságok, amit bőven egyensúlyoz a rengeteg jó. Azt hiszem az a baj a magyarokkal, hogy magyar módra akarnak itt is élni. Az pedig itt nem jó.
  Csak ajánlani tudom a látogatást, gyönyörű ország, rengeteg látnivalóval. Dublin drága én vidékre mennék. Donegal a legszebb, álmomban nem gondoltam, hogy ilyen gyönyörű helyen fogok megöregedni. De bárhova mész, csodát látsz. Öregebb látnivalóink vannak, mint a piramisok vagy Stonehenge. Tényleg a Smaragdsziget. Abbahagyom, mert a végén azt hiszed fizetnek érte. Napokig tudnék áradozni.

 • nyuszika Látod belém rögzült a Llanfair, szokni kell még a Kennyt. 🙂

 • LIANFAIR beszamolojara az Emerald szigetrol.
  Persze mivel hogy EU tagok csak varjon amig majd a muzulmanok es afrikaik ezrei elnek ottan is.
  Persze mind azok is emberi lenyek, csupan johu azko eletmodjai es let-szokasaik igazan masfele am.

 • SZIKSZAI Lianfiarhez irt soraira;
  Ketsegtelenul az Irek kisse Konezervatibbak mint a Kanadai liberalistak.

 • SZIKSZAI Bendguzhoz cimzett beszamolojara a Kanadai egyeszsegugyi adatokkal.

  Igen, azt gyakran haljuk itten, mert a bal-demokrata-szocialistak, fokent Sen.Bernie Sanders es elvtarsai allandoan a Kanadai egeszsegugyi rendszert ohajtjak utanozni itten is.

  Ami az orvospokat illeti, csodallatos hogy inkabb Afrikai, Kinai meg Indiai orvoskat importalnak.
  Biztos lenne ottan is sok fiatal Kanadai aki boldogan tanulna orvostant ha csak lehetosege adodna.
  De amig az importaltak toltik be a szuksegtelteket addig nekuk mas lehetoseget kell keresni.
  Talan ottan is szukseg lenne a “Kanada First” kormanyra.

 • Szikszai
  2017 december 17
  6:12 du.

  Probaalj zsido orvost, azok a legjjobbak. Nekem is volt egy, sajnos meghalt. Azota sem talaltam hozza hasonlot.

 • Örök Tamás
  2017 december 17
  4:58 du.

  Meglep amit irsz. Ugyan nem sok munkasszallo kornyeken jartam, illetve dolgoztam, de amiket ismertem azokban egyetlen cigany nem elt. Legalabbis en nem lattam egyet sem.
  Bar igazad lehet, mert az ott lakok tobbsege bortonbol szabadult szemely volt.

  .
  Figyelő
  2017 december 18
  11:59 de.

  Amig El Calafate-ben laktam, egy zsido orvosnohoz jartam.
  Kesobb, amikor Ushuaiaba koltoztunk egy magyar orvost talaltam. O nagyon jo orvos, es rendes, turelmes ember is volt, de nyugdijba ment. Azota vannak problemaim. Az egyik meghalt, a masik elkoltozott, a harmadiknak sikerult olyan klinikan munkat talalnia, ahol a klinika tulajdonosa kisse tul kapzsi … stb.

  Ahogy a Bendeguz is mondja, most mar nehez nem csak zsido, hanem akarmilyen szarmazasu feher orvost talalni. Ugy latszik, hogy annyira egyenloek lettunk, hogy atestunk a lo masik oldalara.
  Amint az orvosok idosebb nemzedeke kihal, itt nem lesz mas csak igazhitu orvos. Meg jo hogy az EU-Tanzánzia (eutanázia) most mar torvenyes errefele, igy hamarabb ki tudjak majd irtani a kufarok oregedo gyerekeit.

 • Llanfair,

  Ha egyedul lennel, es teszem azt minimum oraberert dolgoznal Irorszagban, akkor is aradoznal az orszagrol?
  Avagy tudod-e, hogy a szegenyseg ablakabol meg a termeszet is maskepp nez ki?

 • Kedves Llanfair/Kenny ( szerintem mindkét nick jó, akár váltogatni is lehet );

  köszönet az “élménybeszámolóért”, no meg azért, hogy még némi mosolyt is csaltál az arcomra – ami ritkán fordul elő a KMH-t olvasva…

  Még a végén fontolóra veszem az Ír honba való kivándorlást ( amúgy is mérlegelem édesanyám elvesztése óta – minthogy egy szál egyedül maradtam, család, rokonság, pár nélkül – melyik ország az, ahol “gyüttmentként” egyáltalán labdába lehet rúgni beilleszkedés terén…

 • SZIKSZAI Lianfairhez cimzett megjegyzesere;

  A LEHETOSEG biztositasa ami adja mindenkinek azt a lehetoseget eletet ugy elni es iranyitani amint ohajtana.
  Amikor segitsegre szorulna akkor a tarsadalom nyujtja azt.

  A szabad lehetoseg nem garantalhatja az elkepzelt eredmenyeit senkinek sem.

  Ha maga talan garantalt alp-letet ohajtana, akkor maganak vissza kell mennie a reg multakba.

  A Pharaok, kiralyok, szolgatartok, elvtarsak akik nyujtottak alapveto letlehetoseguket szolgaiknak, cseledeiknek.
  Azt ohajtana ?
  Azert am mindeg mindenutt az atlag egyeneknek fel kellet adni egyeni szabadsagaikat es minden lehetosegeiket. Belatja azt ?

  Ha azt ohajtja, ma aruljak a rab-szolgakat Lybiaban ezreivel.

 • Orsós Elemér

  Nyuszika
  2017 december 18
  4:06 du.
  Kedves Nyuszika!
  Nem kell mindjárt Írországba költözni, csak ha egy-két magyarországi kis- vagy közepes város már nem jött be! Nagyon nem csodálom,hogy Önnek a főváros nem vált be, én 25 év után sem ismertem a belvárosi bérházbeli szomszédaimat, pedig nem tolakodóan, hanem illedelmesen, barátságosan próbálkoztam. Budapesttől 50 kilométerre már nagyon normális, toleráns, barátságos emberekkel lehet találkozni, akár örökre szóló párt is lelni. Én még egy hónapig sem voltam gyüttment és nem néztek rám pesties gyanakvással, csak barátságos mosollyal, ha városkámban harsányan előre köszöntem még vadidegeneknek is, mert itt ez természetes! Lányaim még messzebb alapítottak családot a fővárostól, de egyiknek sincs egy szem honvágya sem, pedig Pesten születtek! Adok még egy jó tanácsot: ne politizáljon vagy csak röhögve, mert túl drága az idegnyugtató és még csúnyít is, a nevetés viszont szépít! (Ezért fordulnak meg utánam a csinos negyvenesek! 😀 )

 • Szikszai Tudod a lényeg az, hogy itt akkor is mosolyognak rád, ha szegény vagy. Itt nem érdekli Őket, hogy milyen autód van, és milyen ruhád. A mi lenne ha, viszont nem játszik soha. Ha koldus lennék, az ország ugyan ilyen lenne, csak az én helyem lenne máshol. Képzeld, tudom milyen szegénynek lenni, igen tudom milyen a szegénység ablakából látni a világot. Nem vagyok feledékeny. De bizony nem mindegy, hogy szegénységed miatt még le is néznek, vagy embernek tekintetnek szegénységed dacára. Nem mindegy, hogy az óceánt nézed, vagy a pinceablakból a körfolyosót. Miért akarsz belém kötni?

 • Nyuszika Ha bírod az esőt, akkor itt a helyed. Kevesen szeretik és bírják ezt az időt. Nekünk szerencsénk van, szeretjük.
  De az angollal megszenvedsz, itt más angolt beszélnek. 🙂
  A nagyvárosokat érdemes elkerülni, Limerick, Cork és Dublin kerülendő ha lehet. Limerick a bűnözők kedvence.
  Igazad van, eljött az ideje, hogy ír nicknévre váltsak. Mikor a Llanfairt választottam, még semmi sem volt biztos, most már helyben vagyunk. A Kenny telitalálat, kicsit a városkám, egy kicsit pedig kanadai. 🙂

 • Bendeguz79 Nem tudsz ijesztgetni a migránsokkal. Sorossal sem. Ismerem én is a gondot, de nem fogok rettegni Tőlük, élem tovább az életemet. Itt semmi gond az afrikaiakkal és a muzulmánokkal, a románokkal több baj van. Ha figyelembe vesszük a matematikai esélyeket, én nem érem meg, hogy az esetleges gondokat megéljem.

 • Orsós Elemér Most megküzdünk Nyuszikáért? 🙂 A nagy városok mindenhol tönkreteszik az emberi kapcsolatokat. Sajnos. De ez is változó, leányom öt perc alatt több ismerősre képest szert tenni kedves lénye miatt, mint én öt év alatt. Erősen emberfüggő.

 • Kenny,

  ezek közül egyik se hasonlít az “Irish English”-re…? Nekem egy idősebb zsidó származású egyetemi tanár ismerősöm mondta,( aki amúgy az egyetemi tanulmányokkal kapcsolatos terveimtől is el akarta venni a bátorságom, míg egy korombeli elkényeztetett kölök, tetves zsidó ismerősöm meg virágnyelven lefélműveltezett ) Viszont egy amcsi zsidó ismerős meg az ellenkezőjét mondta – a valóság talán a kettő között van… Talán Írország még a félig-zsidó, félig-gój senkiföldjén való lakásra is alternatívát tud nyújtani. Druidák leszünk… hi-hi-hi…

  https://www.rte.ie/player/hu/show/rte-news-nine-oclock-30003250/10817897/

  https://www.youtube.com/watch?v=ERCVSDileo0

 • Orsós Elemér
  2017 december 18
  5:09 du.

  Na ja; elmegyünk jó messze Pesttől; tárt karokkal várnak: közmunkára – azé Pesten csak jobbak a fizuk…

 • Kenny,

  ezek közül egyik se hasonlít az “Irish English”-re…? Nekem egy idősebb zsidó származású egyetemi tanár ismerősöm mondta,( aki amúgy az egyetemi tanulmányokkal kapcsolatos terveimtől is el akarta venni a bátorságom, míg egy korombeli elkényeztetett kölök, tetves zsidó ismerősöm meg virágnyelven lefélműveltezett ) Viszont egy amcsi zsidó ismerős meg az ellenkezőjét mondta – a valóság talán a kettő között van… Talán Írország még a félig-zsidó, félig-gój senkiföldjén való lakásra is alternatívát tud nyújtani. Druidák leszünk… hi-hi-hi…

  https://www.rte.ie/player/hu/show/rte-news-nine-oclock-30003250/10817897/

  https://www.youtube.com/watch?v=ERCVSDileo0

  Kenny,

  ezek közül egyik se hasonlít az “Irish English”-re…? Nekem egy idősebb zsidó származású egyetemi tanár ismerősöm mondta,( aki amúgy az egyetemi tanulmányokkal kapcsolatos terveimtől is el akarta venni a bátorságom, míg egy korombeli elkényeztetett kölök, tetves zsidó ismerősöm meg virágnyelven lefélműveltezett ) Viszont egy amcsi zsidó ismerős meg az ellenkezőjét mondta – a valóság talán a kettő között van… Talán Írország még a félig-zsidó, félig-gój senkiföldjén való lakásra is alternatívát tud nyújtani. Druidák leszünk… hi-hi-hi…

  https://www.rte.ie/player/hu/show/rte-news-nine-oclock-30003250/10817897/

  https://www.youtube.com/watch?v=ERCVSDileo0&t=188s

 • Figyelo irta meglatasait az ottani orvosokrol.
  Ma vannak orvosok minden szinelben ugy mint a viragszokrok.
  Itten a leg kivallobb orvosok voltak a Kubaiak.
  Castro hatalmaval mind elszaladtak, s itt telepedtek le.
  Persze a Kubai orvos-hivatas meg a XIX. szazadban kivallo nevet szereztek hivatasuknak.
  Fidel hatalmaval mind elszaladt. Csupan 19 orcos professzor mardat ottan, de ismet eleg jol megaltak a sarat meg Fidel idejen is.
  Persze itten azok mind mar nyugdijba vannak vagy elhaltak.
  Ma persze mar teljesen mas a vilag, csak remeljuk hogy ertenek a mai orvosok valamit Angolul.

 • Nyuszika
  2017 december 18
  4:06 du.

  “”…egy szál egyedül maradtam, család, rokonság, pár nélkül – melyik ország az, ahol “gyüttmentként” egyáltalán labdába lehet rúgni beilleszkedés terén… “”

  Tanulj meg arabul, vigyel magaddal ket kezigranatot, egy geppisztolyt es loszert, es mondd azt, hogy az IS harcosa voltal. Kanadaban 5 ev mulva miniszter leszel, vagy kapsz 50 millio dollart. Mindent nekem kell szajba ragni?

  .
  Kenny,

  Gondoltam, hogy megkerdem mar. Mert Ushuaiaban is szep a termeszet, baratsagosak az emberek, de amikor alig van az embernek arra penze, hogy egyik naprol a masikra megeljen, akkor pl. emberek koze sem megy, mert nincs mibol.
  Hol az orom? A negy fal kozott?

  Persze lehet, hogy Irorszagban havi 10 000 euro a segely egy egyedulallonak, es ingyen van a lakas.
  Ez a site http://www.welfare.ie/en/Pages/bud17s1.aspx pedig hazudik.

 • Szikszai Aludtam ra egyet,de meg mindig nem ertem a kerdest. Hol jo szegenynek lenni? Szerintem sehol, csak van ahol turhetobbek a korulmenyekek. Meg Luxemburgban es Svajcban is lattam szegeny embert, pedig Ok aztan gazdagok.

 • Szikszai. Igazad van. Irorszag maga a pokol, es senkinek sincs kedve kimozdulni a negy fal kozul. Halnak ehen az emberek, csak a remeny el, hogy lesz egy Orban kormany, ami megmenti. Lehet nem is Irorszagban elek, csak azt hiszem? Mindegy, neked van igazad, itt nagyon rossz mindenkinek. En tevedtem, elnezest.

 • Kenny
  2017 december 18
  5:36 du.

  “Ha figyelembe vesszük a matematikai esélyeket, én nem érem meg, hogy az esetleges gondokat megéljem.”

  Ez az fijjug! Kit erdekel a kovetkezo generacio? Dogoljenek meg, foleg, ha nekem nincs egy gyerekem se!

  Ugy latszik valoban nem tudod magad beleelni annak a helyzetebe, akinek nem sok vigasz az, hogy masok jol elnek. Itt, Argentinaban is vannak akik jol, vagy turhetoen elnek, aztan van sok, akiknek edesmindegy, hogy mennyire szep a tengerpart, vagy az Andok lancai. Legtobbjuknek eselye sincs, hogy lassa azokat.
  Erdekes, hogy nem erted.

  .
  jani
  2017 december 18
  5:42 du.

  Koszonom, ilyesmiket szoktam neha olvasni magam is. Engem inkabb az erdekelne, hogy ma Ushuaiaban az orvosok valoban hulyek-e, vagy azert jatszak a hulyet, hogy mihamarabb kivegezzek az idosebb korosztalyt? Ez utobbi furcsa, ugyanis ha hamar kivegeznek bennunket nagy reszben munka nelkul maradnak. Ennyit meg nekik is illene erteni.

 • Nyuszika Írországban megszavazták a legérdekesebb tájszólású megyét. Megyénk, Donegal nyert. Íme, ezek mind donegali városkák.
  https://www.youtube.com/watch?v=99wSTVMRkIk
  Sokszor tudom mit mondanak, de nem értem a szavakat. Sajnos nem vagyok egy Higgins professzor. De ha kedves szomszédomat hallanád, egy a tízhez, hogy megértenéd. De türelmesek, akarják, hogy megértsd Őket.
  Kevesen beszélik a gaelt, az ország 3 százaléka. Tanítják az iskolában, de a gyerekeket nem nagyon érdekli már. Ráadásul már nagyon elmaradott nyelv, nagy nyelvújítás kellene, újra élővé tenni. Ezeket a területeket táblával jelölik. Tőlünk 10 kilométerre van egy ilyen terület, az Errigal lábánál. Nagyon jó hallgatni. A videón hallható Glenties városka ott helyezkedik el.
  De nagyon nagy különbségek vannak a kiejtések között, sokkal nagyobb, mint a terület nagysága indokolná.
  https://www.youtube.com/watch?v=ee_N3g4ORLk
  Volt nálunk egy magyar barátnőnk, aki angol nyelvet tanít Budapesten. A harmadik nap kifakadt, hogy egy szót sem ért a beszédből. Onnan tudja mit mondanak, hogy figyeli feleségem válaszait.
  Hiába vonják kétségbe, csodálatos itt élni. Még nem volt pillanat, hogy megbánjuk.
  Az írek szerint akkor vagy ír, ha ezt a dalt hibátlanul eltapsolod.
  https://www.youtube.com/watch?v=9iRRvjjHDkw
  Jó itt. 🙂

 • Szikszai Tökéletesen értelek. Az értem mit írsz, csak nem értem miért. Forgatod a szavakat a saját szájízed szerint. Itt kellene, hogy élj, mert így sosem érted meg Őket, mert csak a saját elképzeléseidet látod.
  Jópofa, hogy olyan embernek ecseteled a szegénységet, aki egész gyermekkorát végig fázta, húst a kirakatba látott, és többet volt lyukas cipője mint nem lyukas. Mégsem lettem irigy és gonosz, valahogy így vannak vele az írek is.
  Sajnálom, hogy ennyire belém akarsz kötni, de abbahagyhatnád. Nem látom értelmét.
  Ezért csodálatos hely Írország, mert úgy gondolkodnak, ahogy elképzelni sem tudjátok.
  Egyébként még gyermekem is van, és komolyan gondoskodunk a jövőjéről. Ez sem talált.

 • Szikszai
  2017 december 18
  10:32 du.

  Sok esetben az ilyenek miatt gyűlölik a zsidóságot, mint maga.

 • Orsós Elemér

  Nyuszika
  2017 december 18
  6:20 du.
  Na ja, de azért egy kis engedményt kéne adni a vidéki fiuknak is, mert sokkal több jó party van közöttük mint a pestiekben! lehet hogy, rosszabbak a fizuk, de a fiuk nem, az tuti! 😀

 • Kenny
  2017 december 19
  3:05 du.

  “Szikszai Tökéletesen értelek. Az értem mit írsz, csak nem értem miért.”

  Mert a legocskabb orszagban is jo, ha van penzed, es a legjobb orszagban is rossz, ha nincsen. Ezt nem akarod belatni valamiert.

  “Egyébként még gyermekem is van, és komolyan gondoskodunk a jövőjéről. Ez sem talált.”

  Ne izgulj, majd az egyik igazhitu testverem el fogja talalni. Addig pedig te csak dugd a homokba a fejed, az segit nekunk.

 • Szikszai Rossz lehet neked. Nem igazan olvasod es erted amit irok, csak hajtogatod a magadet?
  Elsonek leirtam, nehez itt az elet. Nem olvastad? Kar. Akkor mire valaszolsz? Azt is irtam, mindenhol vannak szegenyek. Ez sem ment at? Valami atment egyaltalan, vagy csak nem erdekel, leirod amit akartal?
  A masodik, nekunk otthon sem volt gondunk anyagilag, megis rosszul ereztuk magunkat. Te nem latni akarsz, hanem azt latni amit akarsz? Azt is leirtam, kurvara tudom mi a szegenyseg.
  Azt is leirtam, nem mindegy hol szegeny az ember, nagyon nem. Erre neki allsz fenyegetni a migransokkal, akikkel szemben kifejtettem mar tobbszor az allaspontomat, szelsoseges forumtarsaid nagy meglepetesere. Felre lovoldozol, kedves Szikszai, mondhatnam vagdalkozol bekotoo szemmel.

 • Szikszai Kedves Szikszai Tudod az is egy fontos kerdes, mit nevezel szegenynek. Mert az itt elo szegenyek otthon nem lennenek szegenyek.
  Az is komoly kerdes, a nepesseg hany szazaleka mondhato szegenynek. De megint mondom, a veluk valo banasmod is meghatarozo. Most eppen volt egy megmozdulas, ahol GAA amator sportolok az utcan aludtak, es ezzel 200000 eurot szedtek ossze a hajlektalanoknak. Dzsudzsakek mikor csinalnak ilyet? Hiaba nyaggatsz engem az elet igazsagtalansagaival, en egyedul nem tudom megoldani. De azt megsem gondolod, hogy minden orszag egyforman rossz? Mindig lesz, aki nem tudja vagy akarja felvenni a versenyt az elettel. Lesz alkoholista es kabszeres vagy jatekszenvedelyben szenvedo, aki elveszti mindenet. Akkor egesz nap erezzem magam rosszul? Akkor nekik jobb lesz? Engem akarsz hibaztatni? Ez megnyugtat?

 • Nyuszika
  2017 december 19
  5:52 du.

  “Sok esetben az ilyenek miatt gyűlölik a zsidóságot, mint maga.”

  Az igazhituek – mint en – miatt gyulolik a zsidosagot? Errol meg nem hallottam. Erdekes.
  Vagy felreertem es a mindennapok valosaga a bunos?
  Talan az a baj, hogy orulok a latottaknak?

  .
  Kenny,

  Nem vartam el, hogy te oldj meg problemakat, csak abban remenykedtem, hogy eszreveszed a tulzasaidat Magyarorszaggal kapcsolatban. De ne izgulj nem terhellek tovabb a temaval.

 • Szikszai Nem hiszem, hogy 53 ev tapasztalattal sokat tevednek Magyarorszagrol. Vegigeltem, vegigcsinaltam, es ma is tokeletesen napra kesz vagyok a tortenesekkel. Igy sajnos nem tudsz meggyozni, hogy amit lattam, rosszul lattam. Tenyleg sajnos.

 • Szikszai
  2017 december 20
  11:09 de.

  Csak a gátlástalan cinizmus a baj…

 • Orsós Elemér
  2017 december 19
  6:18 du.

  Ja; szerinted én vagyok a meleg Nyuszika…? Hopppááá…

 • Nyuszika,

  Az is baj, ha egyetertek veled abban, hogy mihamarabb es minel tobb igazhitut kell Magyarorszagra telepiteni?
  Csak nem meggondoltad magad? Vigyazz, meg a vegen kapsz egy fekete pontot a Soros Gyuri bacsitol!

 • Nyuszika

  Hogy hívják a sült nyulat? Tepsi füles. 🙂

 • Orsós Elemér

  Nyuszika
  2017 december 20
  7:11 du.
  “Ja; szerinted én vagyok a meleg Nyuszika…? Hopppááá…”

  Hííííínye, azt hittem idáig, hogy Kegyed hölgy, azért ajánlottam vérfrissítésként a puha fővárosiak helyett tökösebb vidéki fiukat! Nos, ha fiú, akkor meg a tökösebb vidéki leányokat ajánlom jó szívvel! 😀 Ezer bocsánat! (Bár ……. egyesek szerint nem szégyen, hanem dicsőség manapság melegnek lenni! Minden esetre én ezt a maradék pár évemet és potenciámat már nem fogom kétes kimenetelü kisérletezésre fecsérelni!)

This site is protected by Comment SPAM Wiper.