A nemesség kötelez

2017 december 18 2:04 du.22 hozzászólás

Bár a címbeli, régi francia kifejezés – noblesse oblige – használata napjainkra sajnos kiment a divatból, ezért még vannak helyek és emberek a világon ahol e szavakat a tartalmukkal együtt ismerik. Egy ilyen helyzetnek lehetünk most tanúi, amikor két magyar, történelmi arisztokrata család tengerentúlon élő leszármazottjai magyar vonatkozású hagyatékukat ajándékozták a Nemzeti Múzeumnak.

Sokan, sokat tettek azért, hogy ez a hihetetlen értékű műtárgy-együttes a Magyar Nemzeti Múzeumba érkezzen. Az ajándékozók, Gladys Szápáry és Paul Szápáry apai ágon a Szápáry grófok, anyai ágon pedig a Széchényiek leszármazottai, a múzeumalapító Széchényi Ferenc gróf szépunokái. A testvérpár anyai nagyanyja révén a neves amerikai Vanderbilt családnak is rokona. A hagyaték hazakerülését dr. Szapáry György, volt washingtoni magyar nagykövet támogatta. A Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozott gyűjtemény összesen nyolc, 18-19. századi festményt, 15 darab 19-20. századi fényképalbumot, 18-19. századi okleveleket, több ládányi, 20. századi iratanyagot és egy jelvénygyűjteményt foglal magába. Az alkotások számottevő történelmi értéket képviselnek.

Sokan mondják, hogy minden múzeum annyit ér, amilyen gyűjteménye van. Én inkább azt mondom: amilyen társadalmi háttere van, amilyen közösség körülveszi – hangsúlyozta Varga Benedek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, a hazaérkezett gyűjtemény bemutatásakor. Ha végignézzük Európa nagy múzeumait, gyakran azt látjuk, hogy keletkezésükkor egy-egy nagyon gazdag ember gyűjteménye válik országos gyűjteményé. Igaz ez a Magyar Nemzeti Múzeumra is, mert Széchenyi Ferenc által történt megalapítását követően nagyon gyorsan magába fogadott olyan gyűjteményeket, melyeket a magyar történelmi családok halmoztak fel. A kezdetektől ide hordták össze azokat a kulturális kincseket, melyek az egész nemzet épülésére, az egész társadalom megerősítésére szolgálnak. Nagyon fontos vonása ez ennek a múzeumnak és ebbe a sorba illik a mostani ajándékozás is, ahol a műtárgyak a XVIII. századtól a XX. század elejéig terjedő kort fogják át.

Amikor nagykövet voltam, megpróbáltam a nagykövetség történetét feltárni, feldolgozni – mondta el Magyarország korábbi washingtoni nagykövete, dr. Szapáry György. Magyarország első washingtoni nagykövete gróf Széchenyi László volt, róla nagyon keveset tudtunk. Az egyik lánya a Szapáry család egy tagjához ment feleségül, így kerültünk kapcsolatba az Egyesült Államokban élő Gladys Szápáry és Paul Szápáryval. A név nem elírás, a család muraszombati ága írja két á-val a nevét. Felkeresve őket, a házukban káprázatos értékeket láttunk. Egyikük sem családos, így jött az ötlet, hogy a műtárgyakat haza kellene hozni. A magyar Miniszterelnökség által kezelt Mikes Kelemen Program szerepe, feladata pont ez. A lebonyolítás 2014-től mostanáig, éppen három évet vett igénybe. Az egész azzal kezdődött, hogy a Nemzeti Múzeum két munkatársa odautazott és elkezdték leletárba foglalni, feldogozni a műtárgyakat. Ez nem volt kis munka, mert a levelek teljesen rendezetlenek voltak, értékes dokumentumok között például gázszámlák hevertek.

Az, amit ma társadalmi kötelezettségvállalásnak nevezünk, korábban sem volt idegen a Szapáry családtól. Gladys és Paul Szápáry édesapja, Szápáry Antal gróf a második világháború idején a Magyar és Nemzetközi Vöröskereszt összekötő tisztjeként több tízezer lengyel menekültnek segített átvonulni vagy ideiglenesen letelepedni Magyarországon. 1944-ben öt hónapot töltött a mauthauseni lágerben, ahonnan a svéd király közbenjárására szabadult ki. Nővére, Szapáry Erzsébet grófnő a világháború alatt több ezer zsidó származású embert mentett meg, amiért 1998-ban postumus Yad Vashem kitüntetést kapott. Szapáry Antal 1948-ban az Egyesült Államokba emigrált és 1949-ben megalakította a Magyar Nemzeti Sportszövetséget (Hungarian National Sports Federation), támogatta az emigráns magyar sportolókat, segítette kivándorlásukat, elhelyezkedésüket, versenyeztetésüket, így 1956-ban, a melbourne-i olimpikonok emigrációját is.

A most hazakerült műtárgyak között a festmények zöme 18. századi, a Szapáry család muraszombati ágának férfitagjait ábrázolja, többek között a legendás Szapáry Péterét, aki a 17. századi törökellenes harcokban Hamzsa bég fogságába esett. A festmények között található két gyermekportré 1758-ból. Művészi színvonalát tekintve a legkiemelkedőbb az a 19. század második feléből származó nagyméretű, gyönyörű festmény, amely Szapáry Gézáné Győry Máriát és kisfiát, Szapáry Pált ábrázolja. A 19. századi, eredeti kötésben megmaradt fotóalbumok a magyar arisztokrácia képviselőinek portréit tartalmazzák. Közöttük foglal helyet Keglevich Auguszta albuma, akinek magánélete nagy botrányt kavart a konzervatív, katolikus körökben. A grófnő 38 éves korában elvált Szapáry Antaltól és feleségül ment Batthyány Kázmér grófhoz, a későbbi, 1849-es magyar külügyminiszterhez. A 20. századi fényképalbumok az arisztokrácia életmódját örökítik meg, egyikükben az adományozók nagyapjáról, Magyarország első washingtoni nagykövetéről, Széchényi Lászlóról és családjáról készült fotókat fedezhetünk fel.

Egy abbáziai nyaralásról készült felvételen felismerhető Erzsébet magyar királyné, Sissi húga, Matilda Ludovica bajor hercegnő, valamint leánya, Mária Terézia, Hohenzollern hercegné és unokája, Auguszta Viktória, a későbbi portugál királyné. Egy másik fotón Sztáray Irma grófnő, Sissi társalkodónője látható, aki a királyné kíséretében tartózkodott a genfi merénylet időpontjában. Kiemelkedő történeti értékűek III. Károly magyar király eredeti, függő pecsétes pergamenoklevelei, I. Ferenc király 1810. évi díszes oklevele, Ferenc József 1873. évi oklevele. Győry Mária grófnő eredeti bársonykötésű, ezüstveretes díszoklevele 1883-ból. Az egyik legjelentősebb dokumentum-együttes a Sportszövetség működésére vonatkozó iratanyag, amely az 1945 utáni magyar sporttörténet fontos forrásanyaga. Olyan kiemelkedő sportolók aktáit tartalmazza, mint pl. Zádor Ervin vízilabdázó, Iglói Mihály, Rózsavölgyi István, Tábori László futók, Benkő Pál nemzetközi sakknagymester, Keleti Ágnes tornász.

Révay András

22 hozzászólás

 • A cikk csupan a multban levo cimek, megnevezesek es tarsadaklmi rangokra hivatkozhat, mert manapsag a nemesi cim nem csak hogy tilos, hanem torvenytelen az Alkotmanyuk, ill. az u.n. Alaptorvenyuk altal.
  Tehat alkalmazasuk,ill. emlitesuk is ygy szinten tiltott.

  Az adomanyozott anyagok nem igen velhetok “mu-targyaknak”, hanem inkabb “muveszeti-targyaknak”.
  Az talan emelne az ertekuklet is.
  Persze a kerdese a muvesz ismeretsege, s nem a festmenyek alanyai.

 • Le a kalapot elöttük,minden tiszteletem és elismerésem az úriembereknek, amiért őseik hazáját történelmi emlékekkel megajándékozzák!!!

  Sajnos, a jelenlegi kormány ennek sok tízezerszeresét rabolja el a néptől, belegázol a történelmébe, tönkreteszi jövőjét is.

  Azt pedig remélem, hogy a festményeket nem kölcsönzi ki a múzeum a Fidesz talpnyalóknak, bűnözőknek, okmányok, biztosítások nélkül, hogy lakásuk falait díszitse, mint azt megtették Habony Árpádnak és rokonának.

 • A magyar arisztokráciára illik a népszerű amerikai regény címe: Elfújta a szél …

  1949-ben megszűnt ez a társadalmi osztály, mivel a kommunisták államosították a vagyonukat, és megszűnt a politikai szerepük.
  A rendszerváltáskor semmit nem kaptak vissza, és erkölcsi elégtételt sem kaptak. Mondjuk, a korábbi bűneikből ők sem vállaltak föl semmit (pl. földosztás elmaradása, antidemokratikus viszonyok a 2. v.háború előtt stb.) Igaz, mifelénk más uralkodó osztályok se vállaltak föl egy centit se a bűnlajstromból.

  Mostanság uniós milliárdokból újítja föl az állam a kastélyaikat, de ez már nem kerül azoknak a régi családoknak a kezébe.

 • Nagyon koszonom ertekes cikket, amibol sokat leht tanulni, a regi m. tortenelem szereploirol.

 • na irigykedik itt a cimzetes seggnyaloncz es udvari szet-tekinto.

 • Hazai lampa.
  Hat, ma helyzet az, hogy nem sokat valtozott a mai demokraciaban sem a magyar nep velemenye a foldesurakrol.
  Ez a tarsadalmi reteg megszunt a II Vilaghaboru utan, meg Anglia sem beszel mar roluk, pedig ott igazan divat volt ez a tarsadalmi osztaly.

 • HAZAI LAMPA sorai abrazoljak legtisztabban a valosagot.
  Ami persze elmult, az elmult orokre.

  De az allamnak a nemesi cimek arulasa nemzeti jovedelm lehetne.

 • FIGYELO soraira;

  A feudalis rendszer elmult reg.
  De nehany eszak-europai nemzetekben, amlyek a leg-humanisabb nemzetek, s akik lakossagai minden tarsadalmi kutatasok altal a vilag leg-megelegedetebb polgarai.

  Persze a “rang-kor orulet” nem letezik mar ottan sem.
  Sot meg Angliaban sem.
  Az csupan Hollywood-ban megy nagyban megallas nelkul.

 • Bendeguz79!

  Tévedésben vagy,a nemesi cím,rang él,öröklődik,nem tilos, több közismert embert is megillet,használhatja ,csak manapság már nincs
  akkora jelentősége,mint régen!
  Egyébként ez egy jó cikk!

 • Ms.BODA soraira;

  A nemesi cimek ma ottan torvenytelenek, sot Alkotmanyellenes.
  De mi lehetne abban elitelendo, sot gyuloletre melto ?
  Hazai Lampa velemnye kozel all ahoz.

  Ha valaki talan hivatkozna arra, hat ma talan mar nem toloncolnak azert Pocspetribe.

  De ma vannak a “voros-barojaik” am !

 • Bendegúz 79!

  Nem használják hivatalosan (okmányokban,hivatalokban stb)a címet,de elismerik a ma még élő tiszteletre méltó nemesi származású embereket!
  Nem tilos,nem törvényellenes!!!!!!olvassa el még egyszer a cikket!

 • Az, hogy 1949-ben a komcsik megszüntették a címet,üldözték a nemesi származású embereket(vagyonelkobzás)stb.mint hazai lámpa
  írta,az sajnos igaz,de ugye azok az idők rég elmúltak
  A cikken kívül is élnek még magyar nemesek,akik soha senkinek nem ártottak és még napjainkban is tisztelik,segítik a hazájukat!

 • es akkor ki el a multban ugye?
  ki az orokos multbarevedo…..kurultajkodo,samankodo,taltoskodo, hoskeresztenyek.
  kozrohej

 • ja es a dohos pohos buzlo nemesi kutyaborok

 • Az igazasag szerintem az, hogy kar ujra megpiszkalni a temat. Egy nemesnek a neve , mindig az marad amig el es elnek utodai.
  A nev a mervado, egy Szechenyi, vagy Mailath mindig annak marad, mig van utodja.

 • Bálint-Pataki József

  Nekem nagy örömömre szolgált a Révay András cikke. Úgy gondoltam, érdemes róla az erdélyi olvasóknak is tudni. Hát léptem… (Vö.: http://www.maszol.ro/index.php/nemzetpolitikai-lapszemle/90101-egy-het-magyarsagpolitikai-irasaibol-december-13-19)

 • a mostani magyarok jo 70%-a ugy vasarolta a nemesi kutyabort.

 • Révay András

  Tisztelt Bálint-Pataki József Úr!
  Köszönöm elismerő sorait és külön is azt, hogy a cikket további gondolatokkal és képekkel hasznosan kiegészítetve Erdélybe is eljuttatta.

 • <s.BODA soraira;

  Igen, olvastam, a maga utasitasai alapjan.
  De olvastam az Alkotmanyukat is.
  Persze az soha nem jelentette hogy azt mindenki vakon kovette.
  Pl. Volt egy cimzetes nagynenikem aki annak iedjen, aki meg a 'felszbadulas' es a Rakosi korszakban is mindenki a kozozssegeben aki ismerte "meltosasgos asszony"-nak szolitottak.
  De azt csupan az ismert egyenisege alapjan.

 • barlev, a vadnak kell egy bizonyitek is, nem eleg csak irni, beszelni rola. Bizonyitsa be!

 • Bálint-Pataki József

  Tisztelt Révay András úr! Köszönöm az elismerő szavait.Jó érzés volt jót közvetíteni.

 • Ms. Boda . Dec.20, 12;18 soraira.

  Valaszolva maganak az eggyik nagynenikem esetevel.
  Persze olvastam nem csak a fenti cikket, de az alkotmanyukat is.

  Barminek is hivna magat ma, nem hinnem hogy uldoznenek bar kit is azert.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.