A gyerekeim a saját életükben tegyék jóvá azt, amit mi magunk elrontottunk

2017 december 19 3:05 du.275 hozzászólás

A nagyapám az Angol-Magyar Kereskedelmi Bank igazgatója volt Fiuméban (ma Rijeka). Az édesapám ott született, ebben a sokszínű, soknemzetiségű városban. Mire iskolába ment már magyarul, olaszul, németül és horvátul is beszélt. Jómódú, felső középosztálybeli polgári család volt az övék, a nagypapa a város köztiszteletben álló polgára volt.

1928-ban az olaszok annektálták Fiumét, és rendeletet hoztak, mely szerint minden tisztviselőnek, aki meg akarja tartani munkáját, beosztását, le kell mondania eredeti állampolgárságáról és fel kell vennie az olasz állampolgárságot. A nagypapám, aki egyébként soha nem politizált, úgy döntött, hogy nem mond le magyar állampolgárságáról, inkább otthagyta bankigazgatói állását és a család Debrecenbe költözött. Mert a nagypapa magyarnak tartotta magát és ez fontosabb volt neki, mint a magas állás, a az ottani barátok, a megszokott környezet.

Az anyai nagymamámnak a holokauszt idején meggyilkolták a szüleit, 8 testvérét, a férjét és több mint száz rokonát. A háború befejezése után az életben maradt családtagjainak 90 százaléka Izraelbe költözött, őt is hívták. De ő végül úgy döntött, hogy Magyarországon akar élni, ide kötötte minden emléke és két életben maradt gyermeke. Magyar zsidónak érezte magát.

Az édesapám – a Nagy Imre csoport tagjaként – 1956 után börtönben ült, 1960-ban szabadult ki. Minket, a családját Romániába deportáltak, két évet töltöttünk ott rabságban. Az édesapám még alig szabadult ki a börtönből, azonnal újrakezdte az „ellenforradalmi szervezkedést”, a „rendszerellenes uszítást”. 1965-ben, mint a „revizionisták” és „ellenforradalmárok” egyik legnyughatatlanabbját behívták a Belügyminisztériumba, és közölték vele, hogy az egész családnak adnak útlevelet, ha elhagyjuk az országot. Amikor hazajött, kihívott mindannyiunkat az erkélyre – ha olyasmiről volt szó, ami nem tartozott a lehallgató készülékekre, akkor (naivan) mindig az erkélyre vagy a konyhába mentünk – és elmondta a Belügyminisztérium ajánlatát. Ha jól emlékszem a szüleimben komolyan fel sem merült, hogy elhagyjuk az országot. Mint a kis vakond a mesében, úgy gondolták, hogy akármilyen szar is itt az élet, de ez a mi hazánk…

Én pedig ma itt állok három felnőtt gyermek anyja és négy unoka nagymamájaként, ők a legfontosabbak az életemben. És közben őszinte és mély aggodalommal tölt el, hogy a gyermekeim és a unokáim ebben az országban fogják leélni az életüket.

Csaknem egy évszázadra és az Orbán kormány lelkekben végzett nyolc éves reménytelen pusztítására volt szükség ahhoz, hogy azt kívánjam; a gyerekeim a saját életükben tegyék jóvá azt, amit a nagyszüleim, a szüleim és mi magunk elrontottunk.

Vásárhelyi Mária

275 hozzászólás

  • Nem értem hölgyem, hogy egyáltalában miért lelkizik? Önöknek gyerekestől, unokástól egyből ki kellene vándorolniok Magyarországról, Onnan minél távolabbra, értelemszerűen Kanadába!! (A választások után a helyzet még
    elkeserítőbb lesz, hisz a jelen rendszer végképpen konszolidálódik.)

  • Amikor 20 eves voltam az volt a hitem, hogy 6 ökrös szekerrel, vagy tankkal sem huzhat ki senki abbol az orszagbol, amit magyar-foldnek hivnak. Ma kulfoldon elek, gyerekeim egy resze visszament, de egyaltalan nem tartja oket mar a „hazahoz” a „hazaszeretet”-nek nevezett valami. A „rendszervaltasnak” nevezett orszag kirablas es fosztogatas kiverte a biztositekot – nalam legalabbis, ezert jobbnak gondaltam jo messzire menni. Ma pedig eppen analizaltam, hogy mi a fasizmus (erdeti ideologiaja, doktrinaja). Es a napnal vilagossabb, hogy magyarfoldon teljes erovel eppen egy fasiszta ideologian alapulo tokeletes fasiszta rendszer epul. Es teljesen vilagos, hogy egy nagyon jelentos reteg teljes meggyozodessel tamogatja, teljes hittel. – Persze nemcsak a Cseppnyi magyarorszagon, hanem sajnos jo nehany allamban jelentos tamogatottsaga van. >> A Fasizmus az ugynevezett harmadik ut – kapitalista gazdasagi alapokon kozponti vezerles, popularis programokkal. Vallasossaggal vegyitett maradi ideologiak << – Abban az orszagban ahol elek eppen komoly esely van rá, hogy szinten megvalosul. Komoly tomegek tamogatjak. Ez a szazad sem iger sok jot, ugy nez ki.

  • Kerekes Sandor

    Ez a cikk eredetileg a facebookon jelent meg és én ott meg is válaszoltam a következőképpen:

    A válaszom Vásárhelyi Máriának:
    Az egész ostoba őrületért a zseniális költő volt felelős: ”Itt élned, halnod kell!” irja. S miközben ő úgy értette, hogy többre itt nem futja, mint szegényesen élni és korán, szegényen, betegen meghalni, addig a propagandisták és hivatásos félremagyarázók úgy értelmezték ezt, hogy élned és halnod itt muszáj, máshova nem mehetsz. Még akkor sem, ha az élet itt keserves és a halál méltatlan, holott máshol az élet gazdagabb és a halál méltóságteljesebb lenne. Amint azt Vörösmartyval ellentétben József Attila javasolja, verd bottal a hülye ősöd sírját, amiért ezt a tévhitet hagyta rád. Az ”itt élned, halnod kell” nem más mint vagy egy hazugság, vagy egy félreértés. De valószínüleg mindkettő.

  • Kedves Vásárhelyi Mária!

    Magam is hasonló helyzetben vagyok, két felnőtt gyermek anyjaként és öt gyerek nagymamájaként.

    És mi is itt szeretnénk boldogok lenni, ebben az országban, ebben a városban…

  • Egy másik cikkhez már írtam, kedves Kerekes Sándor:

    A mi hazánk azért olyan, amilyen, mert 1848 óta aki mást szeretett volna, átlátta a helyzetet, vagy tehetett volna valamit (például taníthatta volna a népet legalább), az inkább kiment az országból. Aki itt maradt, azoknak legtöbbje képtelen változtatni, mert túl szegény, vagy öreg, vagy elnyomott, esetleg tudtlan. Legtöbbjük martalékává lesz néhány karrierista politikus undorító propagandájának. Ezek a tények.

    Akik pedig kimentek, kiválaszthattak maguknak egy kedvükre való, kész demokráciát, amelyet mások építettek fel és mások működtetnek. Mi, akik maradtunk, még a rendszerváltást is ajándékba kaptuk Gorbacsovtól, honnan tudhattuk volna, mit kezdjünk vele?

    Nem tudom a megoldást, de annyi bizonyos, nincs mire büszkének lenni sem annak, aki maradt, sem annak, aki kiment. Mindehhez semmi köze sincs Vörösmartynak.

  • T. Vásárhelyi Mária!
    Tudja ugye, hogy Nagy Imrét (és a Snagov-i foglyokat) a zsidó származású Rajnai (Reich) Sándor hozta? (Rajnai ezután a BM külföldi hírszerzésének főnöke, majd Bukaresti- és utána Moszkvai nagykövet lett és aki elsők között „lépett le” 1990-ben és távozott Izraelbe majd az USA-ba ahol meghalt).
    Csak azért írom mindezt, mert Ön említett saját zsidó származását.

  • Nem lesz jóvá téve semmi; illetve lesz ez még így se, mint ahogyan most van, meg régen volt.

  • Én boldog vagyik itten.
    Amíg ki nem megyek az uccára !

    (Az „ucca” nem jöhet be mert nemnézek hungarótévét nem hallgatok hungarórádiót)

  • Érdekes és egyben tragikus Vörösmarty patetikus, hazafi, lelkiismeretre apelláló „szívet cserél, ki hazát cserél gondolatát J.A. reménytelenségben elfásult, pragmatista soraival összevetni.
    Végülis legyen ez mindenkinek a magánügye, hogy magyar földhözragadottsága vagy egy egész más lehetőséget rejtő más világban találja meg boldogságát.
    Mindenesetre az utolsó 8 év bizony a büszke magyarság tudatot brutálisan eródálta, és elképzelem, hogy ezután a mocsok eltűnte után sokan fognak felébredni, hogy milyen erkölcsileg, mentálisan és gazdaságilag lepukkadt országban mit kezdhetnek a kilátástalanságukkal. A ma még politikailag ártatlan fiatalság nehezen fog itt otthonra találni.

  • Orom olvasni Ms.Vasarhelyi sorait. Egy igazi csalad-totenelmi beszamoloja. S meglepoen igen keves szidalmazsokkal az ottani allamhatalom ellen.
    Nagyon ismetlojenek tunik a Dr.Henry Luis Gate „ROOT” programjahoz, amit persze „Ancestry.com” financiroz.

    Sajnos, mi emberi lenyek tortenelme mimndeg emberi verrel volt irva meg az Adam es Eva tortenetenek elso napjatol.
    Az allitolagos Homo-sapiens akik a vilag minden ragadozo-husevo fajoknal is verengzobbek vagyunk.
    A romaiak szollas-mondasa volt,hogy ‘Farkasok nem vadasznak farkasokra’.
    Az emberi leny nem csak hogy ront, butit es pusztit mindent ezen a Foldon, de az egyedulli mely kihasznalja,kizsakmanyolja es pusztitja sajat ember tarsat a sajat onzo es kegyetlen celjaibol. Azert olvashato Ms.Vasarhelyi csaldjanak szomoru tortenete. De nem letezik senki akinek nem lenne hasonlo csaladi es egyeni hasonlo tortenete.
    Sajnos mind az nem biologiai, csupan eltanult, atvett es ismetelt esemnyekke valt, oly meretekben hogy majdnem termeszetesnek is tunik sokak eszmejeben.
    Az ami teszi mind azt megbocsajthatatlannak !

    Amit az emberiseg tortenelme mutatja az osidoktol, talan velheto az remenytelennek is. Az emberi gyarlosag nem valtozik barmennyire is ohajtjuk es remeljuk a jobb valtozasat.
    Senki nem hajlando onmagat megalazva belatni es feladni onzo gyarlosagat s elni eletet azon erkolcsi alapon amit Mozes regen kobevesett.
    Sajnos ma az ellen inkabb egy vilagszerti hadjarat folytatodik a mai ideologiai eszmek altal.

  • KEREKES SANDOR soraira;

    Mielott kezdenenk vadolni masokat, meg koltoket is, elsonek csak a tukorbe kellene neznunk mindannytiunknak. Nem velne azt ?

  • NAGY ISTVAN soraira;

    Mit gondol, ha az olvasok tobbsege ugyan azon velemenyt nyilvanitananak, maganak hova kellene rohanva koltoznie?

  • Gondolt valaki is arra, hogy ha lehetosege letezhetett volna
    1., szuletesi helyet szabadon valasztani ma boldogabbak lennenek?
    2., Vagy ugyan azon eletmodot elnenek, s vadolnanak masokat minden bonyodalmaikert ?
    3., S akiknek lehetoseguk adodott eletuk soran valasztani hogy hol ohajtanak elni, az boldogga tette magat ?

  • Én szeretném megérni, hogy a sötét tudatlanságban élő hazám, aki nemcsak gazdaságilag hanem szociális téren is nagyon el van maradva a nyugati országoktól, feltűrné az ingeujjait és haladéktalanul nekiállna talpra állítani és meggyógyítani saját magát ! Addig nem fogunk semmire sem menni ameddig be nem fejezzük dühödt ámokfutásunkat és megszabadulunk a ‘dicsőséges’ múltunktól és azoktól a zavaros eszméktől ami hazánk minden baját az idegenekben és a kisebbségekben látja !
    Beteg ideologiák még ma is ráncigálják jobbra-balra hazánkat – virtus, hősködés, nagy beszédek, szabadjára eresztett érzelmek, menekűltek rugdalása Röszkén, balsorsunk emlegetése és jól beborozni – és jöhet a székely himnusz ! Ez a mi igazi magyar balsorsunk örök jelképe, a magyarok Magyarországa !
    Számítást, tervezést, körültekintést mi nem ismerünk – röviden, egyik katasztrófából a másikba.

  • Tobb hozzaszollok igen boldogtalannak tunnek soraikban kifelyezett elet-korulmenyeikkel.

    Kivancsi lennek, ha maga, ertve mindenkit abba, lehetosege lenne a sajat ohajai es elvei alatali tarsadalmat alapitani,
    mi lenne az ???

  • ” És közben őszinte és mély aggodalommal tölt el, hogy a gyermekeim és a unokáim ebben az országban fogják leélni az életüket.

    Csaknem egy évszázadra és az Orbán kormány lelkekben végzett nyolc éves reménytelen pusztítására volt szükség ahhoz, hogy azt kívánjam; a gyerekeim a saját életükben tegyék jóvá azt, amit a nagyszüleim, a szüleim és mi magunk elrontottunk.”

    Vajon olvassa-e ezt a szerzo?

    Kivancsi lennek, hogy pontosan mi is az a lelkekben vegzett pusztitas? Hogyan es mivel pusztitottak a lelkeket? Hanyan elnek elpusztult lelekkel ma Magyarorszagon? Kik azok?

    Valamint, hogyan tehetik jova a gyerekek, amit a szerzo es szulei elrontottak, es pontosan mi is az, amit elrontottak?

    Ez az iras igy csupan egy hosszu bevezetes utan irt nagy semmi.
    Pedig szeretnek konnyezni a szerzo szomoru sorsa felett. Csak megmagyarazna!

  • Tisztelt Vásárhelyi Mária !
    -Én, külföldön, vagyok diák, egy gazdag országban, innen nézve, Magyarország varázslatosnak tūnik…Ha otthon vagyok, a rémisztő lelki, vagy fizikai diktatúra, keretlegényei egyszer sem lőttek a Dunába…
    -Tisztelem, az Ön és hitvese, kimagasló munkásságát, de, hogy végleg elhagyja hazáját, ahhoz a családjának is lesz egy két szava…
    Valaki előttem azt írja, jöjjön ide Kanadába.. Kertész Ákos nyomdokán…
    Megértem, hogy jelenleg a hivatásos orbán gyűlölet, kevés sikerélménnyel, kecsegtet, de ha mindenki elhagyná azt az országot, amelynek kormányával nem szimpatizál, akkor nagy káosz lenne…
    Mélyben gyökeredző nyavalygása, a mai fiataloknak, már értelmezhetetlen, hagyja békén Őket…

  • Szomoru, olvasva mindenki meglatasait, igen szomoruan nezki az emberiseg sorsa.
    A valosag pedig ,hogy az emberi leny ragadozo, mindent-evo es territorial. S az a biologiai teny.

    De az emberi leny az egyedulli eloleny ezen a Foldon amely kepessegel rendelkezik tetteinek elkoveteset meghatarozni mielott cselekszik. Minden mas elolenyeknek az lehetetlen, mert csupan osztoneik, ill. a sarabellum mukodeseik alpjan leteznek,ill. cselekednek.

    Az emberi leny azomban nem hajlando mind azt meg figyelembe sem venni es alkalmazni a cerebral-cortexenek lehetosegeit alklamazni. Csupan az onzes uralja eleteben.

    Talan majd ha vissza-evolul a majmok vonalaiba, lehetne az egyedulli remny?!

  • Miklos Banfi
    2017 december 19
    9:05 du.

    „… magyar földhözragadottsága …”

    ” Mindenesetre az utolsó 8 év bizony a büszke magyarság tudatot brutálisan eródálta, és elképzelem, hogy ezután a mocsok eltűnte után sokan fognak felébredni, hogy milyen erkölcsileg, mentálisan és gazdaságilag lepukkadt országban mit kezdhetnek a kilátástalanságukkal. ”

    Probaltam a hozzaszolasok kozott talalni valamit, ami megmagyarazna a fenn feltett kerdeseimet, de ugy latszik vagy nem erdekli senkit sem, hogy reszletezne a dolgot, vagy senki sem tud valaszolni, mert ures hazugsagokrol van szo.
    Amit te irsz is ures vadaskodas, semmi konkretum, semmi pelda. Mi es hogyan erodalt, mikor, kik az aldozatok …stb? Mi az a mocsok? Mitol pukkadt le az orszag erkolcsileg es mentalisan? (A gazdasagi lepukkanast nem kerdem, azt – ahogy mindannyian tudjuk – a magyar baloldalnak koszonhetik a magyarok.)

    Hadd mutassam meg hogyan kell ezt csinalni: Nekem tetszik Kanada, mert vegre Saria-orszag lettunk. (Meg Quebec-ben is sikerult ezt elerni, ahol a feher keresztenyeknek tradicionalisan sok beleszolasuk volt dolgokba.)
    Hozok erre egy peldat: Egy mecset kornyeken torteno epitkezesrol kitiltjak a noi dolgozokat Montrealban (koztuk egy mernok-not is), mert nem tetszik a mecset vezetosegenek, hogy nok maszkalnak arrafele.

  • Szikszai és Slapi, a probléma az, hogy bár némi tisztelettel írtok és nem szitkozódtok, de hozzászólásotok teljes tudattalanságot, vakságot és szociális érzéketlenséget takar. Ezután az utolsó bekezdés ítélete legalábbis megkérdőjelezhető.. Hogy is jössz Te ehhez Szikszai? Ezzel neked van dolgod.

  • slapaj
    2017 december 20
    7:37 de.
    Ez a beszólása nagyon tetszett, de félek hamarosan magára sütik, azért ilyen elfogult, mert Orbán nyitott illiberális társadalom alapítványa jóvoltából kéjeleg valami Fidesz által szponzorált lepukkant egyetemen. Félre téve a komolyságot, nagyon üdvös lenne, ha az itthoni büfészakosoknak is jutna egy kis idejük a telefon és komputer kütyük baszkurálása mellett, legalább fele ilyen önérzetességgel, az ország ügyeivel és egyben saját jövőjükkel is foglalkozniuk. Ne hogy azt képzelje, hogy Mária Asszony ország elhagyásra készül, egy frászt, az csak egy katarzist remélő, másokat is hasonló elhatározásra bíztató szófordulat volt.

  • kis ferenc………..direkt a kisbetu.
    es hogy jon ahhozaz hogy ki zsido szarmazzasu es ki nem?
    ez csak azt mutatja hogy te egy nyomorult fereg antiszemita vagy.

  • Szikszai alias Miklós alias Akiva alias…
    Hol a többi név 32-ből? 🙂

  • Kedves Vásárhelyi Mária!
    Olvasva a cikkét,megértem,hogy fájdalommal tölti el édesapja
    régmúlt halála,de ugye ennek semmi köze a mai viszonyokhoz,pláne
    a mai kormányhoz.
    A Jobbik egyik szárnya lehetne veszélyes a mai emberekre….ha győznének(!!!)de ez nem fordulhat elő.
    Az Ön „jelenlegi fájdalma” teljesen politikai jellegű… és ráadásul
    nem emlékezés,hanem teljesen értelmetlen,alaptalan uszítás a Fidesz ellen,ugyanis Orbán vezette be a Holokauszt emléknapot,jó
    kapcsolatot ápol minden felekezettel,jelentős állami támogatást
    kapnak! Ezek tények!Senkit nem üldöznek,de ha nem érzi itthon jól magát nyugodtan távozhat az országból,senki nem fogja erőszakkal marasztalni!

  • Belzebub, ez biztos? Mert én mindig sajnáltam, ha eltűnt.
    Na, majd mindjárt megkérdezem tőle.

  • Nos gabriel nem itthon él…a többiek,hol itt hol kint,de nem a valóságban…..ugyan, mitől kell félniük?ki is üldözi őket?
    Erősen és valótlanul keverik a régmúltat a jelennel…..(Amúgy ma többpártrendszer van és legálisan,mindenki szabadon mondhat véleményt,meg mellesleg….a kormánynak több zsidó tagja is van!)
    Ha boldogtalanok,nem érzik itthon jól magukat,ma szabadon lehet
    távozni!
    A boldogtalanságuknak talán más okai vannak….
    Szikszainak egyébként teljesen igaza van.!!!!

  • Nagy István és Kiss Ferenc is jó hozzászólást írt….
    valószínűleg lesznek követőik!

  • Slapaj !
    Azért nem kell aggódni,számokkal,tényekkel bizonyítható,hogy
    a szocik által lenullázott(csőd..)gazdaság állapota nagyon sokat javult,meg ugye többség maradni akar,mert itthon is tud boldogulni,persze ha akar dolgozni,tehát nem lenne nagy káosz abból,hogy netán egy kisebb „boldogtalan” réteg elmegy egy gazdagabb nyugati országba.Az utóbbi tény,de ugye a jelenlegi
    kormány nem képes azonnali csodákra,pláne ha tudjuk,hogy a történelem során soha nem voltunk függetlenek,mindig kihasználtak minket!

  • Mint mindig ebben is igaza van az aliasnak.Aka’r ki legyen az. Ha nem ertik meg, hogy egy szabad orszagban, ahol a noi egyenrangusag nagyon fontos, nem mehet be egy no a templomukba, mert csak no, akkor az altalanos szabadsag hatarolva van. Azaz nincs mindenkinek.
    Majd, ha a magyarok is megismerik a muszlim torvenyeket kozelebbrol, mint mi, akkor szoljanak hozza.

  • lepaj ;s mas hozzaszolonak meg ismeteln;m. John F. Kennedy szavait: „NE azt nezd mit adott a kormanany, hanem azt, hogy TE mit tettel az hazaert.”

  • slepaj mas hozzaszolonak meg ismetelnem. John F. Kennedy szavait: „NE azt nezd mit adott neked a kormanany, hanem azt, hogy TE mit tettel az hazaert.”

  • Miklos Banfi
    2017 december 20
    11:52 de.

    Koszonom a reszletes magyarazatot a kerdeseimre. Ennel jobban nem is tudtad volna leirni a szellemi mattot, amiben elsz a tobbi hozzad hasonloval.

    Van meg valami mas ures szolam is, amit kifelejtettel?
    (Pl. fasisztazas es nacizas nem volt itt eddig…)

  • Figyelő
    2017 december 20
    6:21 du.

    ” Ha nem ertik meg, hogy egy szabad orszagban, ahol a noi egyenrangusag nagyon fontos, nem mehet be egy no a templomukba, mert csak no, akkor az altalanos szabadsag hatarolva van.”

    Bemehetnek a nok a mecseteinkbe, csak kulon kell ulniuk, vagy allniuk. Persze nekik felesleges mecsetbe jarni, arra vannak a ferjeik.

    Szerintem a kanadai trend ragyogo! Minel hamarabb Magyarorszagra is ki kell ezt terjeszteni, hogy a mi kaporszakallu Allahunk orulhessen, ahogy terjesztjuk a szent Umma-t.
    Ehez a munkahoz tovabbra is kerjuk a liberalisnak hazudott, erkolcsileg es anyagiakban is korrupt szocialistak es kommunistak egyuttmukodeset, es akkor hamarosan elmondhatjuk: „Eljen, eljen! Az egesz vilagon az iszlam dicsosege ragyog.”

  • T.Bánfi Úr!
    Ön, névvel, mellbőséggel, vállalja szellemi deficitjét, igy illetlen ha valaki visszaél mentális fölényével…
    Nem tudom hogy vezetett az Ön útja a fogasukon billegő tányrésapkától, a Márvány utcától, a kanadai gyülekezeti kegyelem kenyérig, de nem tartom hitelesnek, hogy identitásból kioktasson bárkit…
    Kívánok, Önnek, a földhözragadt, tudatlan és vak magyarok, nevében is Kegyeletteljes Karácsonyt!

  • charlie,

    Ne faradj (bar mar valaszoltam is), en valoban szikszai vagyok. Aki nem hiszi az nem hisz Mohamed bolcsessegeben sem.

    Ez utobbi miatt hamar bortonbe kerulhet jobb helyeken, ahol nem holmi magyar ugaron elnek a parasztok, hanem fejlett, halado tarsadalmuk van. Az ilyen haladast minden magyarnak irigyelni kell, vagy bigott es naci!!!

  • Boda Marcsi
    Na, mit szülsz ? A Jobbik után a Számvevőszék még négy ellenzéki pártot büntet úgy, hogy még a gatyájuk is rámegy, – a választáson való indulásra nem marad egy petákjuk sem.
    Kezdem szégyellni, hogy magyar vagyok és itt maradtam.
    Szervusztok, jó napot !

  • Boda Marcsi
    Na, mit szólsz ? A Jobbik után a Számvevőszék még négy ellenzéki pártot büntet úgy, hogy még a gatyájuk is rámegy, – a választáson való indulásra nem marad egy petákjuk sem.
    Kezdem szégyellni, hogy magyar vagyok és itt maradtam.
    Szervusztok, jó napot !

  • Kérem a T.Moderátort, törölje 3:02 hozzászólásomat a nevetséges elütés miatt !
    Köszönöm !

  • Kérem a T.Moderátort, törölje 3:02 hozzászólásomat a nevetséges elütés miatt ! ( Már ha átmegy az üzenet)
    Köszönöm !

  • Figyelő
    2017 december 20
    6:34 du.

    Ha idézni szeretne, tegye azt pontosan – vagy ne tegye idézőjelbe, ha csak úgy „szabad értelmezéssel” kívánja visszaadni a bárki által mondottakat!
    John.F. Kennedy nem a „kormanagy”-ról hanem a hazáról beszélt!

    „Ne azt nézd mit tud tenni érted a hazád, inkább azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért”

  • Figyelő
    2017 december 20
    6:21 du.

    „Majd, ha a magyarok is megismerik a muszlim torvenyeket kozelebbrol, mint mi, akkor szoljanak hozza…”

    Nos, én nem tudom Ön mennyire „ismeri a muszlim törvényeket” szerintem nem jobban mint bárki más aki nem muszlim, de olvasott vagy hallott róla – ennek ellenére ez egy örök érvényű mondat, bárkire és bármilyen helyzetre vonatkoztatható!
    Ám,láthatóan a szólásszabadság felülírja ezeket az intelmeket, bárki bármiről véleményt mondhat,legfeljebb nincs alapja az állásfoglalásának, azaz illetéktelenül teszi. Miként Ön is amikor a mindenféle vonatkozású magyar viszonyokról nyilatkozik, kategorikusan kijelent, anélkül hogy ismerné őket.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ˙

    ORBANINI szobrát avatták föl tegnap a budapesti Corvin sétányon
    a találó GÖMBÖC elnevezéssel.

    😀

  • Sokan el vannak tévedve. A diktatúra nem az, amikor „jön a fekete autó”, vagy a Dunába lövik az embereket. Az már a terror.
    A diktatúra az, amikor egy személy és szűk baráti köre – mindegy, hogy a PB vagy a koleszos szobatársak – DIKTÁLNAK kontroll, vita nélkül minden törvényt – és ma Magyarországon ez a helyzet. Ráadásul az egész ország, sőt az összmagyarság képviselőinek hiszik magukat – az okosabbja (nem Bodáról van szó) persze tudja, hogy ez nincs így, ezért minden véleményt, kontrollt igyekszik kiiktatni, elnyomni. A közös pénzek (úgy hívják, hogy költségvetés) jelentős részét a nyilvánosság eltiprására fordítja, a közszolgálati információs bázisokat kanálissá degradálja, ahonnan napestig a „dicső múlt” hamis tirádái zengenek, hozzátéve persze, hogy ennek elvesztéséért mások felelősek. Nem ám a saját butaságunk, restségünk: hanem a török (ja, bocs, az most éppen nem), az osztrák, a német, az orosz(ja, az meg pláne nem).
    Még ez is elviselhető lenne – mindenkinek szíve joga olyan tévképzeteknek bedőlni, amilyeneknek akar. Csakhogy: ennek a rendszerszintű nyomásnak nagyon is valóságos célja van. Belehajszolni a hangos kisebbséget egy olyan helyzetbe, ahol már nincs esélyük az érveknek, a felelős latolgatásnak, hogy mégis, milyen jövőt képzeljünk.
    Veszélyesebb a helyzet, ha a hatalmat megszerző hangos kisebbség beszari. Ha maga sem bízik a fennen hangoztatott „értékeiben”, rémálmai vannak, úgy látja, az ellenség keze már mindenhová betette a lábát. Ezért hát nem arra biztat, hogy nézzünk valóságos és képzelt rémeink szemébe, hanem arra, hogy bújjon mindenki a valóságot eltakaró bűzös homályba, ahol ő osztja a helyet, a rendet, az élet jogát. A sötétben fütyörészőnek nincs nagyobb félelme, minthogy sokan kilesnek e bűzhödt takaró alól, és meglátják: az élet szép, sokszínű, változatos, Goldstein nem létezik, csapatainkat meg nem támadja senki. (1984)
    Az állandó félelem, szorongás meg megeszi a lelket – tudnának erről mesélni azok, akik hosszú ideig voltak börtönben, vagy lágerben. Csak lelketlen tufák képesek arra, hogy még a leölt állatot is megbecstelenítsék. És az az erdélyi anziksz csak egyetlen – bár tényleg drasztikus – megnyilvánulása annak a lelketlenségnek, ami minden órában megnyilvánul. Itt is. Honnan veszi a bátorságot bárki, hogy távozását követelje a hazájából annak,aki nem ért egyet vele? Miféle „értékrend” ez? Miféle pökhendi beszariság?

  • „1928-ban az olaszok annektálták Fiumét, és rendeletet hoztak, mely szerint minden tisztviselőnek, aki meg akarja tartani munkáját, beosztását, le kell mondania eredeti állampolgárságáról”

    1920-ban több, mint kétszázezer magyar tisztviselő menekült a kis Magyarországra, mert a kisantant államokban politikailag üldözték őket (Románia, SHS Királyság, Csehszlovákia).

    Több ezren vagonokban laktak, amit a magyar állam biztosított számukra. Sok volt köztük a munkakereső, ez is súlyosbította az ország helyzetét és a szociális feszültségeket.

    Fiume 1928-ban már nem tartozott Magyarországhoz, ha jól tudom. Tehát ez egy kissé rontja az érzelmes cikk hitelességét. Inkább a tényekhez kellett volna ragaszkodni, az őszinteséggel is meg lehet fogni az olvasókat.

  • hazai lámpa
    2017 december 21
    5:53 de.

    A wikipédián azt írják, hogy a város lakosai többségben olaszok voltak, de a Monarchia idején az állam sokat fejlesztett a városon, hogy az olasz Trieszttel szemben konkurencia legyen.

    „1914-ben itt készült Magyarország legnagyobb csatahajója, a tragikus sorsú Szent István. A városnak 1910-ben 24 212 olasz, 12 926 horvát, 6493 magyar és 2135 német lakosa volt. 1914 nyarától kezdve, amikor beállt a hadiállapot, Fiuméban, megszűnt a tengeri kereskedelem, és többé nem érkezett áru sem tengeren, sem vasúton. A város elszegényedett. Olaszország 1915-ös árulását követően az olasz nemzetiségű városvezetés és a magyar állam viszonya megromlott.”

    Érdekesség Fiuméről, hogy itt született Kádár János és Csíkszentmihályi Mihály, a híres pszichológus.

  • Sajnos,a „saját gyerekeink” okosabbak,mint mi voltunk és vagyunk,mert többségük nem fogja a „hazához hűen” tönkretenni saját és utódai életét és elhúzza a ‘csíkot” valahová Németországba,Ausztriába,Angliában vagy a tengeren túlra. Ők nincsenek „ráhangolódva” a tűrésre,a gürcölésre és az önsanyargatásra,mert ezeket kínálja nekik a komcsiból nácivá lett Orbán-kormány,amely békés eszközökkel megfékezhetetlennek látszik. Az álparlament és a baloldali megélhetési politikusok elárulják a nemzet érdekeit,az EU meg rendületlenül pénzeli a maffiakormányt…!

  • István Nagy:úgy látom tetszik ennek a nácinak az antiszemitizmus! Ne felejtse el okostojás,hogy aki a történelem során a zsidóságra kezelt emelt,MIND ELPUSZTULT! Maga is megérdemelné!

  • Szikszai úrtól kérnék egy, a fantasztikus Kanadával kapcsolatos felvilágosítást arról, hogy miként lehet egy liberális miniszterelnök – Trudeau – „makulátlan”, ha az általa vezetett kormány 15 millió dollár közpénzzel támogatja egy muszlim imám – Karim Al Hussaini – alapítványát, és utána elfogad tőle egy ingyenes bahamai luxusnyaralást a családjával és a tettestárs liberális képviselőtársaival.
    Az ügy kipattanása után Trudeau megígérte legközelebb jobban vigyáz majd arra, hogy ne derüljön ki hasonló turpisság.

  • Hazai lámpa, 5:53, ez a beírás nem volt „szép” tőled, pedig olyan hiteles történetnek tűnt az egész, ahogy a magyarság által Kossuth-díjjal és Liszt Ferenc-díjjal kitömött családnak is szomorkodnia kell a csúnya diktatúra miatt.

  • de finnyas a cenzura…………….fajt az igazsagot bent hagyni mi??

  • talalom

    Drága Margit Néni!

    Sokadszor kínál meg bennümket diktatúra-terror szakértelmével…Diktatúra akkor volt, mikor Önök voltak hatalmon, persze terror is az Önök nevéhez kötődik…
    Tegye fel a káposztát időben, boldog Karacsonyt kíván a segêderő…

  • Slapika! Ha vitázol, jó, ha ismered a fogalmakat: többször elmondtam: igen, a 90 előtti rendszer diktatúra volt – úgy is hívta magát:proletárdiktatúrának.
    Ne aggódj, nem teszek a töltött káposztába mézet, csakhogy az édesszájúaknak kívánatosabb legyen – és nem nevezem emiatt „nemzetthy” töltött káposztának.

  • Charlie:
    „Belzebub, ez biztos?”

    Fogalmazásának stílusjegyei alapján szerintem több mint valószínű.

    Charlie:
    „Na, majd mindjárt megkérdezem tőle.”

    Ahogy Ön gondolja. Én nem tenném, hátha ő nem akarja. Miért ne lenne joga nick-nevet változtatni, a korábbiaktól eltérőt választani.
    Mellesleg pancser, még a harrminckettedik névnél sem tart. 🙂

  • Hazai Lámpa:
    „1920-ban több, mint kétszázezer magyar tisztviselő menekült a kis Magyarországra,”

    H.L.:
    „mert a kisantant államokban politikailag üldözték őket (Románia, SHS Királyság, Csehszlovákia).”

    Volt olyan is, de általában nem üldözték őket kifejezetten, viszont elbocsájtották őket az állásukból, mert megtagadták a köztisztviselői eskű letételét az állam alkotmányára. Erre – hogy ne tegyék le az esküt – az akkori magyar kir. külügyminiszter is felszólította őket. (Hogy miért engedelmeskedtek a felszólitásnak? Mert nem hitték el – ahogy szinte senki sem -, hogy az új határok tartósan fennmaradnak.)

  • Hazai Lámpa:
    “1920-ban több, mint kétszázezer magyar tisztviselő menekült a kis Magyarországra,”

    Pontosabban: kb. 380.000

  • slapaj
    2017 december 21
    1:27 de.

    ” Kívánok, Önnek, a földhözragadt, tudatlan és vak magyarok, nevében is Kegyeletteljes Karácsonyt! ”

    Haaaaaat… ha az elvtarsai ki nem furjak aprilisig, es Sorosnak sikerul lefizetnie a szavazat-szamlalokat, akkor meg talan meg is kapja ot a Banfi elvtars.
    Hogy kegyeletteljes lenne azt erosen ketlem, hacsak azt nem nezzuk, hogy 4 ev alatt legalabb egy millio igazhitut fog betelepiteni Magyarorszagra.
    (Allitolag a karacsonyt a magyar helyesiras szabalyai szerint kis k-val kell irni.)

  • talalom
    2017 december 21
    5:10 de.

    „A diktatúra az, amikor egy személy és szűk baráti köre – mindegy, hogy a PB vagy a koleszos szobatársak – DIKTÁLNAK kontroll, vita nélkül minden törvényt – és ma Magyarországon ez a helyzet.”

    Mindenhol ez a helyzet, meg a demokratikus orszagokban is. Amikor 4 evenkent megvalasztanak egy partot, akkor annak vezetoi diktatorikus modon iranyitjak az orszagot sajat elkepzelesuk szerint – meg ha az a korrupcio megtartasan kivul csupan a korrupcio kibovitesere szoritkozik, mint pl. Kanadaban.

    Erdekes, az ember azt hinne felnott emberek ezt az egyszeru koncepciot megertik es elfogadjak – es nem csak olyankor, amikor az altaluk valasztott gazemberek lopnak. De hat a fektelen gyulolet vakka tesz egyeseket.

    .
    Hazai Lampa,

    Ugye viccelsz? Remelem nem gondolod komolyan hogy ide barki is irna olyan cikket, ami ne lenne teli hazugsagokkal, ures locsogassal, es bugyuta propagandaval.

  • mavtelep!
    Én nem hallottam,olvastam…hogy az ÁSZ négy ellenzéki pártot
    büntetne,mivel (komolyan kérdezem!)?

    Talalom!

    Én és a többség nem érzi ,nem tapasztalja,hogy diktatúra lenne
    manapság,de ugye régen bizony volt(meg még Gyurcsányék alatt is..)akkor maga hol volt?

  • charlie
    2017 december 21
    9:21 de.

    „” miként lehet egy liberális miniszterelnök – Trudeau – “makulátlan”, ha az általa vezetett kormány 15 millió dollár közpénzzel támogatja egy muszlim imám – Karim Al Hussaini – alapítványát, és utána elfogad tőle egy ingyenes bahamai luxusnyaralást a családjával és a tettestárs liberális képviselőtársaival. „”

    Nem lesz a leiras fantasztikus. Ugyanis ez mindennapos errefele, foleg ha az al-liberalisok lopnak, illetve segitik a nemzetkozi muszlim terrorizmust. (Ez utobbi nagyon is helyes, penz nelkul meg mi sem boldogulnank.)

    A kanadai media 99%-ban meghitt elvtarsi legkorben hallgat el minden hirt, amennyire ez lehetseges. Ha nem lehet, hat kicsit megdolgozzak azt. Mindenesetre, ha mar kenytelenek is valamit kozolni, azt hamar elfelejtik, ha egy megbizhato jo elvtars szennyeserol van szo. Buntetest soha nem kovetelnek.

    De meg ha veletlenul az igazsagszolgaltatas bele is keveredne az ugybe, mar valoszinuleg az allamugyesz dobni fogja az ugyet, mert tudod itt annyira nagy a demokracia es a szemelyi szabadsag.

    A masik erdekessege a dolgoknak az, hogy a muszlim arab vilaggal rendkivul meleg, bajtarsias kapcsolatot tartanak fenn a mi derek al-liberalis vezetoink. Penzert barmit.
    Igy fordul elo, hogy amig Kozep-Kanada olajkutai lezartak, addig Kelet Kanada arab olajat vasarol jo penzert. De emlithetnenk a nagyaranyu muzulman bevandorlast is, vagy a zsigerbol valo izrael-ellenesseget (amivel a legtobb koveto csak a zsidogyuloletet probalja titkolni). Hadd tegyem meg hozza, hogy tobb tizezernyi kanadai zsido szajat tepve vedi es tamogatja ezt a zsidogyulolo (na jo, „anti-cionista”) partot.

    Igy tehat ha Trudo elvtars lepasszolt most 15 millio dollart a HAMASZ-nak, vagy a Hezballah-nak az nem meglepo, hanem (az al-liberalisoknal) teljesen normalis. A kickback (halapenz) pedig meg normalisabb.

    De nem ertem miert foglalkozol te ilyen pitianer ugyekkel, amikor az Orban pl. tegnap fingani is mert! Az az igazi problema, ami az egesz vilagra kihatassal van, nem a kanadai miniszterelnok kedves ajandeka az igazhitueknek!!!

  • Na mi van barlev? A rasszizmusod mar a cenzuranal is kiverte a biztositekot?

    Probalj meg ugy irni, mintha valoban zsido lennel. Az a sok baromsag, amivel a zsidokat akarod lejaratni nem valo se ide, se mashova.

    Majd elfeledem… es tanulj meg hihetoen hazudni!

  • Talalom!

    Csak elgondolkoztam azon,hogy maga a mai körülményeket nevezi diktatúrának,amikor demokrácia van,szabad választások,míg amikor
    tényleg diktatúra volt akkor ezt nem érezte?….talán résztvevője volt az akkori elnyomó,megtorló „gépezetnek”?csak kérdezem,minden
    gyanúsítás,állítás nélkül……de ha ma itthon él,és úgy érzi elnyomják,terrorizálják(maga szerint diktatúra van…)akkor azt javaslom,mint a többi kétes múltú hozzászólónak,hogy meneküljön
    egy biztosabb országba!

  • A legfontosabb hirek, hogy minden magyarnak megjojjon a kedve az igazhitu bajtarsaim befogadasahoz. Millioszamra persze!

    http://barenakedislam.com/2017/12/21/germany-syrian-muslim-migrant-rapes-a-pony-in-front-of-horrified-visitors-at-childrens-petting-farm/

    De az se akarmi, hogy par napja hajdani Svedorszagban egy csoport igazhitu megeroszakolt egy gonosz kufar lanyt, es aztan buntetesbol leontottek a puncijat benzinnel es meggyujtottak neki.
    Igy kell banni azokkal, akik nem kovetik a saria torvenyt!

    Es ha valaki azt hinne, hogy problemat okoz majd az, hogy egyszercsak eltunnek a megeroszakolasra alkalmas kufar lanyok es nok, itt van a megoldas:
    https://pamelageller.com/2017/12/germany-animal-brothels.html/
    Megnyiltak az elso allatkuplerajok hajdani Nemetorszagban is. Aranylag olcson lehet kecskekkel, szamarakkal es birkakkal uzekedni, de hamarosan boviteni fogjuk az intezmenyt tevekkel es jakokkal is!

    Remelem most mar mindenki megerti miert van egeto szuksege Magyarorszagnak is az igazhituekre!
    Tessek lekuzdeni az t0a rasszizmust es xenofobiat onmagukban!!!

  • PYTYI PALKO’

    Sorait kotelezo olvaso-anygnak kellene tenni ottan mindenki szamara !

  • Ismerek egy holgyet akinek csaladja Triestbol szarmazo.
    S elodeinek szukseges volt egyszer Olaszositani a csaladi nevet, s aztan meg Szalvositani a csladi nevet amiutan Szlovania (Yugoszlavia) resze lett Trieszt.
    Az ugy ment Europaban a kezdettol.

  • mavtelep
    2017 december 21
    3:16 de.

    Kedves mávtelep, talán nem is olyan nevetséges az az elírás,
    sőt Bodát ismerve, nagyon is telibe talált!

  • Boda Marcsi
    2017 december 21
    2:47 du.

    A diktatúra és a terror nem egészen ugyanaz a műfaj- jól érezhetően ezt igencsak kevered! talalom egy másik hozzászólásában kicsit feljebb (dec.21.5.10)ezt elég világosan el is magyarázza – ahogy te szoktad írni, a „gyengébbek kedvéért”, bár kétlem hogy őt is ilyen kitétel vezette volna. Lehet, hogy mégsem voltál olyan jó történelemből? A szabad választások nem mondanak ellent annak, hogy valahol(pl itt)diktatórikus vonások jellemeznék az ország vezetését, és a legjobb úton haladjunk annak teljes kiépítéséhez. Javaslom, tanulmányozd kicsit a diktatúra fogalmát, annak felettébb félreismerhetetlen jellemzőit, és ennek alapján próbáld megjelölni a Gyurcsány kormányra jellemző diktatórikus vonásokat – szerintem nem fog menni!
    Egyébként, te sokat lehettél egyedül, ha folyamatosan az általad vélt „többségre” hivatkozol, melyről természetesen nem sok fogalmad lehet – mert hát honnan is tudnád te vagy akár én a többség mit gondol,ilyen nyilvántartással egyikünk sem rendelkezik, az meg megint más kérdés, hogy mit szeretnénk hallani a többiektől, azaz a többségtől!
    Általában akkor szokott valaki folyamatosan a többségre hivatkozva nyilatkozni, ha – mintegy segéderőként – ily módon akarja megtámasztani a maga koránt sem biztos lábakon álló véleményét – máskülönben erre nem lenne szüksége!

  • szikszai
    nekem egy jot ment senki goy ne ugasson arrol……….ugyhogy javaslom kussolj velem szemben.

  • barlev
    2017 december 22
    4:22 de.
    Maga olyan tipikusan magyar kifejezéseket öklend ide időnként, ami kizárja, hogy egy ukrajnai zsidó zárványban, megtanulhatott volna magyarul! A rossz helyesírás eröltetése meg nagyon gyenge álca, ügyetlen trollocska!

  • Vannak meg itt vicces fiuk es lanyok. Az egyiknek az faj, hogy a demokratikusan megvalasztott tobbseg ugy kormanyoz, ahogy az neki tetszik, es ettol diktaturanak nezi a rendszert, mikozben mast probal meg kioktatni arrol, hogy mi is igazabol az a diktatura.

    A masik vicces fiu pedig megjatsza az oreg zsidot, kizarolag azert, hogy lejarassa a zsidokat a bunko szovegeivel. De meg csak nem is oreg. Ahogy ir, a korat valahova 20 es 25 ev koze saccolnam. Ezt is csak azert, mert heberul megtanult valahol.

  • Van egy bizonyos ember-fajta, akik nem igénylik a saját HAZÁT (melyért milliók dolgoznak és százezrek haltak meg)..! Hanem olyat keresnek, amely gazdagabb és ott világpolgárokként urizálhatnak. (S közben persze nem feledkeznek meg a lábukat beletörölni egykori szülőföldjükbe …)

  • Besancon!

    Én több hiteles forrásból tájékozódom,meg ugye itthon élek és a
    személyes tapasztalataim alapján írok véleményt!
    Amúgy nagyon tévedsz,ha azt gondolod,hogy a többséghez tartozol….
    Nem értem mi köze ehhez,hogy „állítólag” sokat vagyok egyedül?…honnan veszed?
    Részemről én készülök a Karácsonyra,van dolgom…és nem egyedül töltöm!Nincs időm,sem kedvem ezzel a témával foglalkozni.Amit akartam leírtam!
    Kellemes Ünnepeket!

  • Igen, ez a barlev nekem is gyanús, ismerek pár zsidót, ha néha véleménykülönbségünk van, finoman, intellektuális fölényükkel beledöngölnek a betonba.
    A primitívség áll tőlük a legtávolabb, én egy ilyet sem ismerek.

  • Amúgy van egy jó tanácsom a „sok” boldogtalannak,ne várjanak…
    keressenek egy olyan országot(Pld.Kanada)ahol boldogok lehetnek…
    De ha nem sikerül,akkor sem kell búsulni 2018-ban sem,ugyanis
    a választásokon nem éri őket olyan atrocitás (mint Gyurcsány idején…)hogy azonosító nélküli brutális rendőrök esetleg kilövik a szemüket, vagy agyonverik őket,vagy elviszik….
    ugyanis manapság és ennél a kormánynál ez már kiment a „divatból”!
    Na kinek nincs hová mennie….próbáljon meg itthon boldog lenni,hátha sikerül…..

  • ISTVAN Nagy
    2017 december 22
    1:30 du.

    Van egy bizonyos ember-fajta, akik nem igénylik a saját HAZÁT
    _________________________

    „Ne ítélj, hogy ne ítéltessél…”

  • ISTVÁN Nagy!

    Tömören,de nagyon jól megírtad az IGAZSÁGOT!!!!!
    Gratulákok!!!!!!!!!

  • ISTVAN Nagy Latom szereted a nagy szavakat. Az is jo valamire.

  • OIM* „hiteles” forrása…aha..
    Majd én megmondom honnan tájékozódik a jóasszony:
    A Miurunknak a hatsó feléből !
    Abból szíjja magába a mindennapi betevő áligazságot.

    *OIM = Orbán Igazságainak Majszolgatója

  • Nagyúr: Nekem Európa a hazám.
    (Amíg hagyjátok )

  • Boda Marcsi
    2017 december 22
    4:26 du.

    „” Amúgy van egy jó tanácsom a “sok” boldogtalannak,ne várjanak… keressenek egy olyan országot(Pld.Kanada)ahol boldogok lehetnek… „”

    Kanada nem annyira jo manapsag az europai feher bevandorloknak (akikbol amugy is nagyon keveset engednek be ma mar). Bar ha beter a magyar az igazhitbe, aztan elmegy kikepzesre Gazaba a Hamasz-hoz, vagy Libanonba a Hezballah-hoz meg fizetni is fog Kanada, csak jojjon. Majd resztvesz egy deradikalizacios programban, meg talan kap egy szep 24 karatos arany karperecet is azzal a felirattal, hogy „tiszteld a noket”. A betuk termeszetesen gyemanttal lesznek kirakva.

    A kereszteny magyaroknak azonban inkabb a Tierra Del Fuego-t ajanlanam. Kicsit huvosebb, kicsit szelesebb, de gyonyoru a termeszet, sot meg a varoskak is, es jo az elet.

    ” a választásokon nem éri őket olyan atrocitás … hogy azonosító nélküli brutális rendőrök esetleg kilövik a szemüket, vagy agyonverik őket,vagy elviszik….”

    Soha nem tudhatod. Ha a sorosjugendek majd 4. sebessegbe valtanak, oket is majd a rohamrendorseggel kell szetveretni. Ami meg dirket jol is fog jonni a magyar libbantaknak, be fogjak tudni mutatni vilagszerte hogy milyen csunyan bannak a rendorok Magyarorszagon az artatlan „liberalis” demonstralokkal.
    Majd ugy csinaljak, hogy akkor veszik fel a „demonstralokat” amikor meg aranylag bekesen kiabalnak hulyesegeket. Aztan hozza fogjak toldani a rendorseg „valaszat”, ami majd azutan lesz, hogy a „demonstralok” kozul esetleg egy meg bele is lo a rendorokbe.
    Ez regi, jol bevalt komcsi propaganda-fogas. Furcsa lenne, ha nem alkalmaznak most, amikor olyan nagyon szukseguk van a nemzetkozi tamogatasra.

    (Elvtarsak, remelem nem arultam el hadititkot!)

  • Többeknek. Már többször írtam: igen 1990 előtt is diktatúra volt Magyarországon – bár legalább bevallottan. A diktatúrában nagyon kényelmesen lehet élni: engem sem üldözött senki, igaz nem is vittem semmire. Még csak egy vacak osztályvezetői posztot sem ajánlottak, amikor a nyolcvanas években beléptem az MSZMP-be. Amikor a szüleimtől elvették az üzletet – akkor mindenkitől elvették. Aztán sem „üldözték” őket: senki nem irigyelte anyámtól a takarító seprűt, apámtól meg a sörcsapot. Sőt, nekem is megadatott, hogy munka után tanulva, 10 évi műhelylét után más szakmát válasszak.
    Csak lassan, évek alatt jöttem rá: a diktatúra nem „szemkilövés”, meg láger, lassan fejti ki iszonyatos hatását, elsősorban a gazdaságban, az életlehetőségek fokozatos romlásában, a lelkek elsívárosításában. Itt fentebb valaki azt írja:a többpártrendszer is diktatúra arra a 4 évre, amíg a mandátum tart. Ez nem igaz: vannak kontrollok. Az állam által tartott Alkotmánybíróság, a ügyészség, igazságszolgáltatás, költségvetési tanács (ezt a mai kormány megszüntette), és parlamenti ellenzék. A legfontosabb azonban a demokratikus közösség ellenőrző ereje (lenne),amelynek vannak jogai a tiltakozásra – nem a romboló törés-zúzásra: azt minden normális országban megfékezik. (Mellesleg a szabálytalanul, indokolatlan erőszakkal élő rendőröket még a Gyurcsány kormány idején felelősségre vonták – sokan hibáztatják ezért: hogy akkor kellett volna a pofájukat beverni.)
    Nagy, meg Boda, meg Szikszai! Minek képzelik magukat, hogy bárkinek másik hazát ajánlgathatnak? Nem lehetnek túl biztosak az ideáikban, ha azt hiszik, csakis akkor van létjogosultságuk, ha nincs más a terepen. Bár fiatalabban szívesen éltem volna ideig-óráig más országokban, főként azért, mert kíváncsi lettem volna : mások hogy csinálják, mit gondolnak, mi az, amit érdemes megtanulni tőlük, és mi az, amit el kellene kerülni? De ez a hatvanas években lehetetlen volt – legalábbis azzal a veszéllyel járt, hogy nem jöhetek haza. Talán gyáva is voltam: nem mertem megkockáztatni, hogy a családom – szüleim,testvéreim,nagyszüleim, bácsikáim, nénikéim, unokatestvéreim – nélkül, magányosan álljak helyt.
    Ez az én hazám szikszaistúl-bodástúl – semmilyen ostoba fajankó nem veheti el tőlem. Nem tökéletes – de jogom van arra, hogy a meggyőződésem szerint érveljek, próbáljam jobbnak, boldogabbnak itt hagyni, mint ahogy beleszülettem.

  • TALALOM „tobbieknek” cimzett soraira;

    Barmi is lett volna elete-soran meggyozodese,ideologiai celjai, sikerei, de bevallom,hogy soraibol velve mindeg oszinten nyilatkoztatta magat.
    Hogy mit nem vallott be soha, habar kedeztem is azt magatol a multban, hogy mi volt celja? Mi volt ami indito oka azt maig is magaeva tenni szellemi-elvenek?
    1.,Ill. mi motivaciok serkentette magaeva tenni azt a politikai elvet, amit valojaban, s nem csak jelen soraiban, de tobb velemeny-nyilvanitasabol is tunik, hogy nem volt szivbeli hive a nemzetkozi-szocializmus mukodesenek. Bevalotta, hogy belatta annak az eletmodszernek a tisztessegtelen es kegyetlensegeit.

    2., Volt az sajat meggyozodese, vagy csupan valami erdek inditotta arra?
    3., Talan kesobb latta-be hogy felrevezeteseknek dult be ?
    4., De akkor ( a fenti 3., eseten) miert nem valtozott altalanos allaspontja?

  • Orbán kormány lelkekben végzett nyolc éves reménytelen pusztítására volt :::::

    Nektek csak az fáj ,hogy az általatok évtizedeken át létrehozottak megváltoztak,mivel azok nem voltak mindenki által elfogadottak,csak ti hittetek abban és azt hiszitek csak az a jó!
    Az biztos , hogy a zorbán az általatok felépítetteket igyekszik teljesen eltörölni,mert tudja,ha ezt nem teszi : akkor még akár a kádár korszakot is visszahozzátok — de nem csak a jót belőle–hanem a gyilkosságokat,emberek tömegeinek kiszorítását az élet szélére,stb.stb.stb.
    De ti ezt is felvállalnátok—-csak hogy tiétek legyen a hatalom,csak hogy a ti ” igazatok ” érvényesüljön és ezt rá is kényszerítsétek a többi emberre.
    mennyivel is vagytok különbek?
    üdvözletével.

  • Szerntem, talalomnak es Almanak a rossz. T.i. meg mindig nem hiszik el, hogy a szocializmus Europaban megbukott , igy a magyaroknal is, es ok nem tudnak jobbat.
    A kapitalizmus volt eddig az „ellenseguk,” es az gyozott a vilagban azaz Euroaban, a magyaroknal is.

  • talalom
    2017 december 23
    6:01 de.

    „” Csak lassan, évek alatt jöttem rá: a diktatúra nem “szemkilövés”, meg láger, lassan fejti ki iszonyatos hatását, elsősorban a gazdaságban, az életlehetőségek fokozatos romlásában, a lelkek elsívárosításában. ”

    Hogy a lelkek elsivarositasa mit jelent nem kerdem, mert ez egyike azoknak az ures handabandaknak, amikre valaszt senki sem tud adni. Csak „jol” hangzik.
    A masik ket dologra viszont van valasz:
    http://magyaridok.hu/gazdasag/eltunt-balliberalisok-kedvenc-szava-2596105/?utm_source=Napi+hírlevél+a+Magyar+Idők+kiemelt+híreiről&utm_campaign=b2765bb656-hirlevel&utm_medium=email&utm_term=0_4fe27455be-b2765bb656-202048321

    ” Itt fentebb valaki azt írja:a többpártrendszer is diktatúra arra a 4 évre, amíg a mandátum tart. Ez nem igaz: vannak kontrollok. Az állam által tartott Alkotmánybíróság, a ügyészség, igazságszolgáltatás, költségvetési tanács (ezt a mai kormány megszüntette), és parlamenti ellenzék. A legfontosabb azonban a demokratikus közösség ellenőrző ereje…”

    Nem ertem hogyan vedi a demokraciat a koltsegvetesi tanacs. Nem lehet, hogy csupan valami felesleges szervrol van szo, ami csak a rokonoknak ad jol fizetett „munkat”?
    A tobbi viszont el es virul Magyarorszagon. Az atlathatosag Magyarorszagon osszehasonlithatatlanul jobb, mint Kanadaban, ez utobbi, ahol egy-egy politikus es milliardos azt csinal, ami neki tetszik.

    De ha mar igy elohoztad a Legfelsobb Birosagot, hadd mutassam be mire jo ez az intezmeny Izrael peldajan keresztul:
    1948-ban, az akkor meg tobbsegben levo bolsevik zsidok ugy hoztak letre a Legfelsobb Birosagot, hogy csak bolsi „birok” kerulhettek be (15-en vannak), akik aztan 70 eves korukig vannak ott, es amikor 1-1 meghal vagy nyugdijba megy, akkor 3 a 15-bol, ket miniszter (az egyik a mindenkori igaszsagugy-miniszter), ket Knesszet-tag, es az izraeli ugyvedi kamara ket tagja valaszt be egy uj tagot tobbsegi szavazat alapjan.
    Tehat biztositva van, hogy a Legfelsobb Birosag tagjai mindorokre bolsik (al-liberalisok) lesznek.
    Ez meg onmagaban nem is lenne olyan nagy baj, de Izrael 70 eves fennallasa ota eloszor most kezdik el pedzegetni, hogy valahogy el kellene venni a Legfelsobb Birosagtopl azt a jogot, hogy a Knesszet hatarozatait semmisse tegye. Persze amint a Knesszet hoz egy ilyen hatarozatot, a Legfelsobb Birasag semmisse teszi majd.
    Erted ugye?
    Arra az esetre ha nem ertened, elmagyarazom. Izraelt nem a nep altal megvalasztott vezetok, hanem egy szuk bolsi reteg altal valasztott komcsi „birok” iranyitjak, akik neha adnak valamit a latszatra is.
    Namost… meglepne ha tevednek… ugye te is ilyet szeretnel Magyarorszagon? Hogy teljesen felesleges legyen a demokratikus „folyamat”, hogy az elvtarsaid egy szuk kore iranyitson akkor is, amikor egesz masra szavazott a nep. Az ugye nem lenne neked diktatura, csak az diktatura, amikor a nep altal megszavazott tobbseg iranyit?

    „Nagy, meg Boda, meg Szikszai! Minek képzelik magukat, hogy bárkinek másik hazát ajánlgathatnak? ”

    Felreertettel engem. En csupan azt akartam kifejezni, hogy ha mar valaki le akar lepni, ne Kanadaba menjen, hanem jojjon ide a kies Patagoniaba.

    ” Nem lehetnek túl biztosak az ideáikban, ha azt hiszik, csakis akkor van létjogosultságuk, ha nincs más a terepen. ”

    Ha jol ertettem Marcsit, o nem ezert ajanlotta nektek ezt a megoldast [amit mellesleg kedvenc miniszterelnokod(!!!!) is ajanlott minden magyarnak] mert felne toletek, hanem azert, hogy ti jobban erezzetek magatokat egy olyan tobbe-kevesbe komcsi rendszerben, ami velejeig korrupt, es amit ti epp ezert imadtok.

  • „toth peter” megjegyzesere;

    Kivallo kerdes a TALALOM es elvtarsaihoz.
    Sot mindenki mashoz, akik hasonlo egyeni ideologiai elveket kovetnek, s remelnek mind azt masokra kenyszeriteni.
    Remlenem hajlando lenne oszinte valaszat nyujtani a kerdeseire.

    P.S.
    A jelen kormany ostobasagait nehez lehetne elfogadhatonak velni, de a nagy kerdes miert nem szorgalmaskodnak a torvenyes uton a rendszeren belul orvoslasokat talalni ?
    Miert csupan a teljes hatalom –ami magaban is diktaturas–a jelen es teljes igazgatas eltorleset velik egyedulli celuknak?
    Az nem nevezheto demokratikus eljarasnak !

  • tóth péter írta:

    Az biztos , hogy a zorbán az általatok felépítetteket igyekszik teljesen eltörölni,mert tudja,ha ezt nem teszi : akkor még akár a kádár korszakot is visszahozzátok — de nem csak a jót belőle–hanem a gyilkosságokat,emberek tömegeinek kiszorítását az élet szélére,stb.stb.stb.
    De ti ezt is felvállalnátok—-csak hogy tiétek legyen a hatalom,csak hogy a ti ” igazatok ” érvényesüljön és ezt rá is kényszerítsétek a többi emberre.

    mennyivel is vagytok különbek?
    ___________________________

    Hogy mennyivel vagyunk különbek?
    Nálad például annyival, hogy nem vagyunk rosszindulatúak.
    Vonáéknál annyival, hogy nem építjük a hatalmunkat magyar állampolgárok kirekesztésére.
    Orbánéknál annyival, hogy szándékosan, személyes ANYAGI érdekből nem tesszük tönkre az országot.

  • Csak benéztem….Minden kedves normális,meg a „szívósan” nevetségesen, feleslegesen kötekedő hozzászólónak!!! !
    Napok óta sokat dolgoztam,ma vásárlás,főzés…(örömmel teszem),ezért arra gondoltam,hogy pihenés,kikapcsolódás végett inkább megnézek egy hamarosan kezdődő szép és megható filmet,ahelyett,hogy ezen a fórumon tölteném az időt….
    Ezt tanácsolom a fórumozóknak is !
    Mindenkinek kívánok szép ünnepet,a „remény fosztott,üldözött…
    boldogtalanoknak” is.

  • B79! Egy hsz keretében nehéz megválaszolni a kérdésedet.Sokféle élmény, ismeret, tapasztalat vezeti az embert, mire úgy látja: a szolidaritás lehet az egyetlen hatékony önvédelmi eszköz, ami megakadályozza a káoszt, az erőszak eluralkodását. A szolidaritás nem nyálas jótékonyság, nem is lúzer altruizmus. Annak elfogadása, hogy minden embernek alapvető joga van az élethez. Nem látok más utat, főként, mert megvannak az eszközeink arra, hogy kirúgjuk magunk alól a Földet, de legalábbis hosszú időre élhetetlen pusztasággá változtassuk.
    Ami a gyilkolásokat illeti: nincs mit egymás szemére hánynunk. Az 56 után kivégezettek mellett ott állnak a 19-ben széttaposottak, a Újvidéken Dunába lőttek tetemeit pár év múlva követték a bosszú áldozatai.
    Nem vagyok naív: tudom,hogy több ezer éve minden jelentős vallás parancsa a „ne ölj!”. Mégis, a háborúk gyilkosai és áldozatai többnyire vallásukra hivatkozva mentették föl önmagukat. Vagy éppen isteneik mögé bújtak, rá testálva bűneiket.
    Nem tudok mit kezdeni azokkal, akik kizárólag acsarkodni tudnak,és egyetlen érvük: beeee, miénk a hatalom, nem a tiétek… Szánakozó üdvözlettel:))))

  • TALALOM valaszara ahol irta; „Egy hsz kereteben nehez megvalaszolni kerdesedet…”

    Hm? Pedig egy igen egyszeru kerdest tettem fol. S a valasz nem a tudas alapjan mult volna, hanem inkabb az oszintesegen.
    S soraimban jeleztem, hogy igen oszintenek tunt elobbi megjegyzese. Valojaban az inditott engem felteni kerdesemet.
    Miert maga inkabb a mult evszazadok sot evezredek emberi kegyetlensegeire hivatkozott.
    Azoknak talan mindenki tudataban lehet.

    Sot en irtam itten mar nehanyszor, hogy az emberi leny, egy ragadozo, minden-evo es territorial leny, amely pusztit mindent a Foldon.
    Minden mas elolenyeket, sot az egyedulli leny amely pusztitja sajat embertarsat is. S nem sajat letszuksegletei celjabol, hanem csak az elvezetenek es jovedelmezesenek celjabol.

    ( Persze voltak akik itten azt „ember-gyuloletnek” es „allatok docseretenek” veltek.)

    Tehat az emberiseg gyarlosaga es kegyetlensegere hivatkozas nem terel el engem az eredti kerdesben amit erdeklodve kerdeztem magatol.
    Igazan kivancsi lennek oszinte valaszat az eredti kerdesemre.

  • ALMASI ALMA irta Toth Peternek, hogy allitolag a Vona a magyar allampolgarok kirekesztesere igyekszik.

    Kerdesem; Kirekeszteni kiket, mibol es hogyan ?

    Lenne jo megerthetobben adni meglatasat ?

  • TALALOM;
    Elozo valaszaban kiterjedten hivatkozott a „szolidaritas” elvere.
    Ami persze az egyutterzest, szimpatizalas, szellemi tamogast alpjanak a kifejezese.
    Maga velte azt; „.. az egyetlen onvedelmi eszkoz”-nek. „…megakadalyozza a kaoszt, az eroszak eluralkodasat”.

    Azon sorai alapjan veve a maga altal igen kedvelt nemzetkozi szocializmusnak nem igen volt sok koze a szolidaritashoz.

    Hasonloan irta; „Annak elfogadasat hogy minden embernek joga van az alapveto elethez”. Az a legalapvetobb emberi jog, de emberi jogok semibe voltak es vannak veve maig is minden nemzetkozi szocialista tarsadalmakban, melyek kovetik, vagy meg csak hivatkoznak is a maga alatal kedvelt tarsadalmi ideologiara.

  • SZIKSZAI megjegyzesere;
    Lathatoan ellenzi az u.n. Legfelsobb Birosagok hataskoret.

    De miert?

    A legfelsobb birosagok kotelezetsegei a torvenyes rendszerek letenek a fentartasai, amodon hogy ellenorzo kotelesegeik a torvenyhozo testuletek alatal alkotoot torvenyek alkotmanyossagat itelni.

    A jog-allamok eseteiben, minden kormanyzasi szerv ellenorizve mas hatosag altal. Ugy letezik megelozni az egyenek, vagy politikai partok altali onkenyuralmait.

    Persze fuggetlenseguk az alapveto szuksegesseg.
    Maskulomben minden rendszer korruptsaga megelozhetetlen.

  • Bendeguz79
    2017 december 23
    10:06 du.

    ALMASI ALMA irta Toth Peternek, hogy allitolag a Vona a magyar allampolgarok kirekesztesere igyekszik.

    Kerdesem; Kirekeszteni kiket, mibol es hogyan ?

    Lenne jo megerthetobben adni meglatasat ?
    _________________________

    NEM! 😀 😀 😀
    Tényleg bizonyítanom kéne a cigányellenességüket, zsidóellenességüket, arabellenességüket? Ha maga ezt sajátmagától még nem vette észre, akkor minek?

    Amit írtam, csak emlékeztetőül írtam azoknak, akik hajlamosak könnyen felejteni (cigányvadászatot, Gárdát, parlamenti beszédeket, zsidósággal kapcsolatos nagyjeleneteket…)

  • talalom
    2017 december 23
    4:32 du.

    „” Nem vagyok naív: tudom,hogy több ezer éve minden jelentős vallás parancsa a “ne ölj!”. „”

    Rosszul tudod. A mi vallasunkban Allah parancsba adta az igazhit karddal valo terjeszteset is. Hamarosan el is vegezzuk azt, amit mar 1400 evvel ezelott el kellett volna.
    Csak remelni tudom, hogy a magyar baloldal nyeri a kovetkezo valasztast, hogy legalabb 2 millio igazhitu lephesse el az orszagotokat. Ha kedveskedni akarsz az unokaidnak, vegyel nekik karacsonyra 1-1 Korant!

    „Nem tudok mit kezdeni azokkal, akik kizárólag acsarkodni tudnak,és egyetlen érvük: beeee, miénk a hatalom, nem a tiétek… ”

    En itt nem lattam egy ilyet sem. Helyette inkabb azt latom, hogy egyesek a bal oldalrol buta modon vadoljak a jelenlegi kormanyt, tobbek kozott olyan dolgokkal amiket aztan nem tudnak megmagyarazni, amikor valaki rakerdez, hogy pontosan mi is az. Ez pedig azt jelenti, hogy azok az egyesek hulyenek nezik az embereket, es azt hiszik ugy majd nyernek.

    Nem ertem a magyar baloldalt. Ha mar csak hazugsagbol tudtok megelni, akkor miert nem hazudtok olyat, aminek segitsegevel talan meg akadna is tobb mint 100 szavazotok? Pl. ki kell allni habzo szajjal (amihez nagyon ert nehanyotok) a nyilvanossag ele es kijelenteni, hogy marpedig Magyarorszagra nem jon egy „migrancs” sem, sot megigerni, hogy a magyar hajohadat lekulditek majd a Dunan, hogy vedje a gorog, vagy olasz partokat, elsullyesztve minden hajot, ami meg van pakolva illegalis bevandorlokkal. Erre harapnanak talan a magyarok.
    Aztan a valasztas megnyerese utan arra hasznaljatok az osszes magyar hajot (kereskedelmit, magan hajokat), hogy Libiabol hordjatok be az igazhitueket. Persze lehet repulogepeket is hasznalni erre a celra. Aztan ha valaki reklamal, hogy nem ezt igertetek, a szemebe nevetve megkerditek tole, hogy: „Te meg mindig hiszel a nepmesekben?”

    Ilyen egyszeru ez. Mindent nekem kell szajba ragnom nektek?

  • Bendeguz79
    2017 december 23
    10:37 du.

    ” Lathatoan ellenzi az u.n. Legfelsobb Birosagok hataskoret. ”

    Ez attol fugg, hogy mi a hataskoruk.

    ” A legfelsobb birosagok kotelezetsegei a torvenyes rendszerek letenek a fentartasai, amodon hogy ellenorzo kotelesegeik a torvenyhozo testuletek alatal alkotoot torvenyek alkotmanyossagat itelni. ”

    Egen… es mi van olyan orszagokban, ahol nincs alkotmany?
    Ami „egy masik kaput nyit ki”: Legyen, vagy ne legyen alkotmany?
    Az az alkotmany, amit 1600-ban hoztak letre meg 2000-ben is alkalmazhato? Az amit 2000-ben hoztak letre 2600-ban is alkalmazhato lesz? Ha „nem”, vagy „ki tudja?” a valasz, akkor mire jo az alkotmany?
    Ha viszont nincs alkotmany, minek alapjan itel a Legfelsobb Birosag? Ok alkotjak, keszitik a torvenyt? Ha igen, akkor a Legfelsobb Birosag – mint Izrael eseteben is – egy szuk klikk altal megvalasztott, senkinek valaszadassal nem tartozo, atvilagithatatlan, onkenyuralmi gittegylet lesz.

    Es akkor meg nem is beszeltunk azokrol a „birokrol”, akik nem jogi, hanem politikai meggondolasbol furjak meg a demokratikusan megvalasztott testulet, vagy elnok hatarozatait. Nem tunt fel neked Trump eseteben, hogy valami ismeretlen „federal judge” itt, vagy ott, megtorpedozza Trump – amugy az amerikai alkotmany szerinti – teljesen torvenyes hatarozatait?
    Mi ez szerinted; a torveny betartasa, vagy a torvenytelenseg netovabbja, ahol a torveny legfobb orei szegik meg legjobban a torvenyt? Gondolhatsz persze az illegalisok babusgatasara is: Mikozben 90 millio amerikai allampolgar munkanelkuli, kb. 15 millio illegalis el es dolgozik a hazadban.
    Miota legalis szerinted az illegalis? Es kik vedi oket Amerikaban legujabban? A federalis birok.

    ” Persze fuggetlenseguk az alapveto szuksegesseg. ”

    Jo szerencset hozza! Izraelben is epp azert hoztak letre ezt a gittegyletet mar a kezdetben, hogy ha kesobb esetleg a bolsik kiesnek a hatalombol, akkor is a bolsik iranyitsanak.

    Erdekes lenne azert latni, hogy mi lenne, ha csupa jobboldali biro muvelne ugyanezt Izraelben. Jobban sipitananak az izraeli bolsik „diktaturat”, „fasizmust” vagy „nacizmust” sikitozva, mint ahogy azt jelenleg a magyar bolsik teszik. Amig viszont az o embereik vannak a „birosagban”, addig minden „demokratikusnak” szamit.

    Tehat, ha a Legfelsobb Birosagnak lenne egy megfeleloen korlatolt hataskore, hogy ne lehessen hasznalni politikai celokra, akkor semmi bajom nem lenne vele. Persze a jog es a politika sok helyen keresztezi egymast, ezert eleg nehez ugy megcsinalni ezt, hogy tokeletes legyen.

    Vegezetul kellemes karacsonyt es boldog uj evet kivanok minden kedves kereszteny olvasonak!

  • Mellesleg elég nagy pofátlanság a szülők bűneinek levezeklését a saját utódjaikra testálni!

  • ALMASI ALMA;
    Igen kivancsi vagyok hogy maga miert nem valaszolt a kerdesemre ?

    Amit maga described azt ugyan ugy mondhato a maga Atheismusara,
    Nacizasara, Orbanizasara , Horthyzasara, es barmi minden masra is. Belatja ?

    De a kerdes miert nem adott oszinte valaszt, miert kibujokat amik meg inkabb tobb valaszt kovetelhet?!

  • SZIKSZA valaszara;

    Koszonom hogy valaszolt a kerdere.

    A US esetebn az Alkotmany adja azt egy mondatben; ” To judge the laws under the Constitution.”
    S egyben megadja minden szuksegessegek adatait reszletesen.
    S meg is a vilag leg rovidebb alkotmanya.
    Nem mtartalmaz maszlagokat.
    Mert az egy Alkotmany az elso nemzeti alkotmany a vilagaon (azzal a nevvel), persze van State Alkotmany regebbi, de az nem nemzet.
    Az EU-nak NINCSEN Alkotmanya, sem semmi Alaptorvenye.
    Tehat nincsen torvenyes funfamentumuk.
    Csupan „bizotsagok” altali rendeletek, aminek tagjait senki nem valasztotta, s nem vonhatok felelosegre senki altal.
    De vannak akiknek letezik bor a pofajukon azt „demokratikusnak” nevezni. Legalabb is allitasaik altal.

    A reg multban maguknak volt az Arany Bula, de annak mar vege.

  • TOVABBA SZIKSZAI soraira.

    Persze valaszaban maga megakadt egy ponton.

    Egy birosag nem a vegso ut. Vnnak a feljebb valobirosagok, sot a fellebezesi birosagok.
    A US legfelsobb birait az elnok jeloli ki, de a tagorszagok kepviseloi (szenatus) hagyja jova. Ottan van politikai vita.
    De a leg-elso ok amiert a lakossag valasztotta Trumpot hogy kijeloljon megfello birakat a legfelsobb birosagra. Akik nem befolyasalohatok politikai elvek altal.
    Az volt Gorshich, aki mar is ul a US legfelsobb birosagan.
    Itten, (az orszag legfelsobb birait) a szavazo lakossag valassza az elso 10 ev utan.
    Helyi, megyei, jarasi, fellebbezesi birak a szavazo lakossag altal valasztva.
    Hasonloan minden mas allami tisztviselok.
    Ami lehetoen mas minden orszagban.

    S ha meg lenne ellenzese annak is, emlekezzen, hogy a torvenyhozo testulet ,a Congresszus hozza a torvenyeket.
    Aminek alkotmanyos alapon levunek kell lennie.
    S vannak birak akik bunozokent lettek elitelve. A biraknak is a torvenyek alatt van hataskoruk.
    Az nem egy private club.
    Persze a biraknak, ill. a birosagoknak van jelentos erejeuk.
    S NE legyen egy oldalu meglatasaban. Minden birosagi ugynek ket oldala van, ill ket fel ertekein hataroz.
    S csupan az egyik fel lehet a sikeres.
    De az Alkotmany az utmutato, az ad lehetoseget minden elkepzelheto eseteknek.
    Es az eliort modon az mindeg modosiyhato.
    Az orszagok alkotmanyat a szavazo lakossag modositja, ami nyujt lehetoseget az u.n. kozvetlen (szavazok altal) torvenyhozasra is.
    A US Alkotmanyat a tagorszagok 2/3 nak kell jovahagyni modositani.
    Van mas kerdese ?

  • Szikszai, neked is minden szépet az új évben és jó egészséget hozzá.

  • SZIKSZAI Talalomhoz cimzett soraira;

    Nem kell felnie !
    Nem lessz Muzulman invazio ottan!
    Egy nehany maganos bevandorlo az nem art !Sot a magyarnak szukseges az uj genetikai beoltas.

    De Europa is valtozik, a szavazo lakossag lassan felebredt ottan is.
    Nemtorszagnak nincsen kormanya ma. Tavasszal ujvalasztasokat fognak hivni. S Merkel NEM lessz a partnak a kandidatusa. Maga a part nem akarja ot.
    A jobboldal lessz majd ottan is sikeresebb.
    A Lengyel elleni akcio is kudarcba rohan. Magyar meg a csehek es Szlovakok meg vetozzak az EU ohajait.
    Gorog es Spanyol gazdasagi csod elott alnak.
    Az EU reformalast kovetel HA fel nem akar bomlani.

    De a jo hir, hogy mindenek dacara a magyarorszag gazdasagi elohaladast elvez. Ado leszallitasok, tobb befektetesek ami tobb munkalehetoseg, ami tobb jovedelem a dolgozo lakossagnak.
    Persze, egy kis es szegeny orszagnak ido kell a nyugati nivora jutni. Azt csak az elmebajos ellenezne.

  • TALALOM velte hogy a diktature az nem terrorizmus.

    De minden diktaturak legelsobb eszkoze azt elerni a „terror” alkalmazasaval.
    A terror ami okozza a tomeg-felelmet, s a tomeg feleleme ami kenyszeriti a tomegeket az engedelmesegre. Az az a diktaturak elfogadasara.

    Azert alkalmazta a Szoviet hatalom a tulnyomo katonai erszakot.
    S aztan meg Kadar a tovabbi megfelmliteseket a terror rendszer es kivegzesekkel.
    Rakosi is a felelem gerjeszteset alklmazta az eroszak altal.
    Egyesem volt soha bekesen, joindulatuan egyetertes celjakent intezni a hatalmuk megalapitasat es annak fentartasat.
    Diktatura NEM letezhet a tomegek meg-felemlitese nelkul .
    S felelem csak a terror alkalmazasa altal elerheto.

    Lenne ma ottan terror es diktatura ?
    Valojaban semmi nem mutat arra.
    Ostobasag es elfogult bekepzeltseg, s az ertemetlen gondolkodas. Ugy az allamigazgatas mint a kozgazdasag teren.

    Amig valami szabad-valasztasi lehetosege a nepnek letezik, a terror nem alkalmazhato, s azaltal a diktatura elerhetetlen !

  • SZIKSZAI irta ;

    „..90 millio amerikai allampolagar munkanelkulli…”

    Nem irta hogy hogyan veli azt.

    Egy 324 millios nemzet. A vilag leg-nagyobb kozgadasaga,az amerikai munkas a leg produkalobb.
    Kina kozel mogotte, amig az amerikai lakossag vasarolja termekeiket.
    A Labpr Depertment statisztikaja alapjan ma 127 millio 400 ezer dolgozik. Az 4+ millioval tobb Januar ota,mikor Trump elnokseget vette. Az adatok alapjan, akik regisztraltak munkaeret, es kapnak munkanelkulli biztositast az 4, 4.1%.

    Tehat ha a 324 milliobol 127.4 millio dolgozik, hogyan velne hogy hanyan nem dolgoznak? A 324 millioban szamit a mai ujszulott es a pillanatban haldoklo is.

    Ma tobb dolgozuk mint az elmult 17 evben.
    A karacsonyi vasarlas nagyobb mint az elmult 17 evben.
    Az uzletek tomve, alig lehet bejutni.
    Az Amazon 30%-al tobbet adott el mint valaha is.
    A szallitasok mar masfelhete jelentve hogy keptelenek lesznek mindent kiszallitani idejeben karacsonyra.
    A Dow-Jones 4 ezer ponttal emelkedett Trump elnoksege ota.
    A Feds emelte a penz arat, de most az uj-ado torveny elfogadasa ota is az altalanos kamatok csokkenrek.
    Kaphatok egy 30 eves ingatlan kolcsont 3% alatt(2.7%).

    Allitolag 10-12 millio torvenytelen el itten. De azoknak dolgozni kell a tobsegeiknek. Fokent az „asztal-alatt”. De elnek es kuldenek kb. $15 billiot Mexikoba csaladjaikat eltartani.
    Az uj-adotorveny miatt, nagy vallalatok $ 1 ezer dollaros bonuszokat adnak dolgozoiknak.
    Trump elnoksege leszallitotta valalati adokat 21%-ra.
    Orban leszallitotta a valalati adokat ottan 19%=rol 9%-ra.
    Hasonloan az AFA-t, s tobb kozszuksegleti es elemiszereken.
    Ado leszallitas az tobb penzt tesz lehetove a befektetesekre.
    Az tobb munka lehetoseg, es tobb jovedelem a dolgozoknak barhol is.

  • Bendeguz79
    2017 december 24
    4:08 du.

    ALMASI ALMA;
    Igen kivancsi vagyok hogy maga miert nem valaszolt a kerdesemre ?

    Amit maga described azt ugyan ugy mondhato a maga Atheismusara,
    Nacizasara, Orbanizasara , Horthyzasara, es barmi minden masra is. Belatja ?

    De a kerdes miert nem adott oszinte valaszt, miert kibujokat amik meg inkabb tobb valaszt kovetelhet?!
    _______________________________

    1. Az én ateizmusom senkit sem rekeszt ki. Az istenhívőkkel is jól megvagyok.
    2. Sohasem nácizok.
    3. Orbánozásom sem kirekesztő általában, csupán csak a kormányzásból rekeszteném ki.
    4. Horthyt sem rekesztem ki, csak rossz a véleményem róla.

    De most nem rólam van szó, hanem a Jobbikról.
    Javaslom, hogy valahol a gugliban, vagy a Wikiben keresd ki a „kirekesztő” szó értelmét.

    ha te azt képzeled, hogy az Orbánról, Horthyról, nácikról való rossz vélemény UGYANAZ a kategória, mint cigányok házát felgyújtani és a menekülőkre vadászni (konkrét eset!!!), akkor sajnos hülye vagy. Ezen pedig nem tudok segíteni, sajnos…

    Eddig türelmes voltam, de mostantól szándékos zaklatásnak veszem ezeket a „miert nem adott oszinte valaszt, miert kibujokat” szerű hazug provokációidat, és más stílusban fogok válaszolni. Remélem, érthető voltam, és nem lesz újabb kérdésed, amelyre nem kell „oszinte valaszt” adnom.

  • Bendeguz,

    Igazad van, a munkanelkuliek szama csokken az USA-ban. Nem emlexem pontosan, valamikor tavaly, vagy ez ev elejen mondta Trump hogy kozel 90 millio amerikai van munka nelkul. (Meg ha ebbol nagyon sokan nem is keresnek munkat.)

    https://www.forbes.com/sites/timworstall/2017/01/13/donald-trumps-entirely-correct-there-really-are-96-million-unemployed-americans/#3b61b7a765ab

    Furcsallom viszont hogy megprobalod elbagatelizalni a torvenytelenseget azzal, hogy „ok dolgoznak”. Tehat akkor a rablogyilkossag is rendben van, mert szegeny gyilkos csak a megelheteset keresi?
    Vannak torvenyek amiket be kell tartani, es vannak masok, amiken csak jokat kell rohogni es figyelmen kivul hagyni?

  • Koszi Charlie!
    Vannak dolgok amik mar jobbak nem lehetnek, de annak aki bizik Allahban mindene megvan.

  • Belzebub es Charley sor-valtasara.

    Az csak reszben lehto valonak.
    „Miklos” sajat bejelentesevel tavozott. Kifejezesei, fogalamzasai, irasmodja nem tunt hamisithatonak ,asok hozzaszollasaiban.

  • SZIKSZAI 90 millio amerikai „munkanelkulli” megjegyzesere.

    Hah, a szo alkalmazasa es ertelme az mas dolog.
    Mind akik nem dolgoznak altalanos munkavallalas modjan azok mind nem „munkanelkulliek”.

    En sem dolgozom mar 20 eve ! Mert azota nyugdijjas vagyok.
    Tehat en is „munkanelkulli” lennek?

    Irtam a statisztikai adatokat, nem a felreveztesre alkalmazott jelenteseket szukseges venni.
    127.4 millio megy holnap reggel (vagy barmi orakban) dolgozni munkahelyeikre.
    A „torvenytelen” Mexikoiak 99.9%-uk is dolgoznak igen erossen
    es fizetik koltseheiket zomuk megbizhatobbak mint sok mas nepek. Ok vegzik a sok munkakat amit masok visszautasitanak.
    Azok kuldenek Maxikoba evente 15 Billio dollart csaldtagjaiknakletben tartani moket.
    Persze minden kosar almaban van ami rothad.

    Na melyik nemzetben letezik tobb dolgozo ? Megtudna nevezni ?

  • SZIKSZAI.

    NEM „bagatizalok-el semmit !!!

    A „torvetlenseg”-ere.
    Tobben ulnek a US-ban bortonokben mint a 1.5 billios totalitarian Kinaban.Ahol a lakossag 4 szeresse a US-nak s emberi jogok, ugy mint a jotekony-alap ismeretlenek.

    A „szegeny gyulkos”-sai nem a „megelheteseikert kovetnek bunoket”, hanem mert erkolcstelenek, hulyek, kabitoszeresek es alkoholistak.

    Nem javasolnam senkinek „jokat rohogni” vagy „figyelmen kivul hagyni” a torvenyeket.
    Sot van a „3 strajk and you are out” sok orszagokban, sot itten is. Harom torveny kihagas es eletfogytiglani borton.
    Mert a bunok 50%-at, a bunozok 5%-a koveti.
    Az megszunteti a „forgo-birton-ajtot”. A harmadszor csukodik leheto maga mogott orokre.

  • …”””az Orbán kormány lelkekben végzett nyolc éves reménytelen pusztítására volt szükség”””…
    Persze az 1945-től 1989-ig zajlott időszak sem volt kutya–hatása még ma is meg van.Nem beszélve a dícsőséges tanácsköztársaságról.
    Csak ezekről mindenki szeret elfelejtkezni,nomeg amit folytattak az elvtársak 1989é2010 között amikor csak ők voltak hatalmon?
    Gondolkodni is kell üdvözletével.

  • tóth péter Sokan gondolkodnak itt. Például azon is, hogy miért mutogatsz mindig visszafelé. Most az Orbán kormány van hatalmon, Ők tudtak volna tenni bármilyen pozitív hatást a lelkekre. De ők a hatalmuk megtartásáért pusztították tovább, hatványozva a múlt hibáit. Vajon a visszamutogatással mit akarsz elérni? Ha a múltban rossz volt a kormányzás, az felmentés a mostaniaknak? Ezeknek ellenzékük sincs, annyi jót csinálhatnának amennyit akarnak. De nem csináltak semmit, csak magukért. Azzal véded a sok gazemberséget, hogy más is gazember volt? Ez komoly? Ennyi az érved?
    A Tanácsköztársaság pedig csak azért történhetett, mert az „urak” nem vették emberszámba a munkásokat és a „bakamarcsákat”. Betelt a pohár. Valószínűleg a Te őseidet sem. Egyszer minden pohár betelik. Ha emberi sorsuk lett volna, nincs Tanácsköztársaság.
    Igazad van, gondolkodnod is kellene kedves Péter.

  • Bendeguz,

    Az amerikai szuletesu koztorvenyes bunozes es az illegalis bevandorlas kozott akad egy kis kulonbseg, nem gondolnad?
    Mas szavakkal szolva: Csak azert mert lecsukjak a szuletett amerikai koztorvenyes bunozoket meg nem kene szemet hunyni az illegalis bevandorlas felett. Az illegalis bevandorlas is a torveny labbal tiprasa.
    Remelem most mar erted.

    .
    tóth péter
    2017 december 26
    7:04 de.

    ” Gondolkodni is kell üdvözletével.”

    Peter, itt nem a gondolkodas hianyarol van szo. Ok is nagyon jol tudjak, hogy hazudnak, es epp azert csinaljak. Nagy elodeik vannak ezen a teren, koztuk Goebbels elvtarsuk, aki felismerte a regi aranyigazsagot: Csak ismetelgetni kell egy hazugsagot, es az emberek elobb-utobb el fogjak azt hinni.

    Kenny nemzettestver mar odaig jutott, hogy felajanlja neked az abszolut felejtest, ami arra jo, hogy leszokj arrol a szokasodrol hogy megkeresd ki is volt eredetileg hibas, vagy gazember, kiknek lehet koszonni a ma problemait.
    Igy kell ezt csinalni! Tanulhatnal az elvtarsaktol, hatha egyszer meg szukseged lesz az eletben a pofatlan hazugsagokra!

    Olyan kis aprosagok, hogy az orszagot 1990-tol az elvtarsak adtak el bagoert a nyugati milliardosoknak, hogy az elvtarsak hoztak letre a nyomort, a kilatastalansagot, az nem erdekes. Ilyen bagatell dolgokkal nem illik foglalkozni. Az a lenyeg, hogy ma ki van hatalmon (Orban). Es ha Orban nem tudja a 45 eves komcsi, es a kozel 20 eves libbant kormanyzas tolvajlasait, es az emberek lealjasitasat korrigalni 10 perc alatt, akkor csakis az Orban lehet a hibas! Vilagos nem, ki mas lehetne?

    A 19-es komcsi verengzesre valo kiokitast pedig jobb ha megszivleled, foleg ha te is munkasnyomorito kapitalista diszno vagy. Hiszen mi mindannyian tudjuk milyen faszan mukodott Magyarorszagon a szocializmus epitese 1945 es 1990 kozott, amikor ellenfeluk sem volt…stb, es volt idejuk megmutatni mit tud tenni a szabad munkasosztaly sajat maga erdekeben.

  • Hát az látszik (tudjuk),hogy Almási Alma ateista,mivel nő létére
    Karácsonykor is van ideje a politikai acsarkodásra,ahelyett,hogy
    a családjával ünnepelne,de óriási szerencse,”megtiszteltetés”,hogy jóban van a hívőkkel…..így nincs gond aggodalomra.Talán a boldogtalan Alma éppen csomagol,na nem ajándékot…hanem az útra…..!
    Aztán az több fanatikus balosnak is az a legfőbb gondja ünnepekkor,
    hogy a kormányt és a keresztény ünneplőket szidja az nagy szégyen
    rájuk nézve.Ezek után nem csodálkozom,hogy több tisztességes ünneplő a provokáció után ilyenkor… is időt szakított a válaszra!

  • Egyébként Örök Tamás,Szikszai,Nagy István,Charlie ,Figyelő hozzászólásával teljesen egyetértek és nem csodálkozom,hogy
    reagáltak……
    Mindezt a reklám alatt….
    Szerencsétlen Alma meg még fenyegetődzik is….miközben beesett
    24-én a fa alá……már nem „alma,alma nyári piros alma”…hanem
    egy „nyár óta” kissé elhervadt,(bezsongott!!)alma szegény!

  • Mert OIM* tuggya.
    Mert ő orvostudor (is)
    Mert beléje lát Térbe, Időbe, Emberbe.
    Mert Miurunk hátsójából szíjja ki a mindentudás cseppjeit.

  • ALMASI ALMA;

    Nem irja tisztan, hogy talan nevetseges, vagy ertelmetlen akar lenni megjegyzeseivel.

    A durva pokroc cimzetet , a „HULYE” megnevezeset csupan onmagara vissza kuldom, s nem csak visszautasitom.
    Maga kezdte azt, az magat illeti meg !

    Maga tette allitasait soraiban,kezdve azzal egy parbeszedet.De amikor a tisztazasat kertem, maga piszkos fenyegetsekkel reagal.
    Igazi atheista erkolcsot bizonyit.
    Maga ‘rekeszette ik’ onmagat azzal !
    Nem valaszol tisztan mert nem kepes.
    Nincsen ertelmes meglatasa, elve sem velemenye.S kifejezese es ragalma gyalazatos.
    Tisztan az a maga ‘nevjegye’.

  • Nos vége az Ünnepnek és a jó filmnek!

    Az ÉRTELMES,NORMÁLIS többségnek!
    Valóban nem vagyok orvos,sajnos pszichiáter sem sajnos…..de
    egyes kritikus állapotban…. lévők esetében nem ártana egy alapos konzultáció,intézkedés!
    Na jó éjt mindenkinek!

  • Boda Marcsi írta:

    „Hát az látszik (tudjuk),hogy Almási Alma ateista,mivel nő létére
    Karácsonykor is van ideje a politikai acsarkodásra,ahelyett,hogy
    a családjával ünnepelne de óriási szerencse,”megtiszteltetés”,hogy jóban van a hívőkkel…..így nincs gond aggodalomra.Talán a boldogtalan Alma éppen csomagol,na nem ajándékot…hanem az útra…..!

    Mindezt a reklám alatt….
    Szerencsétlen Alma meg még fenyegetődzik is….miközben beesett
    24-én a fa alá……már nem “alma,alma nyári piros alma”…hanem
    egy “nyár óta” kissé elhervadt,(bezsongott!!)alma szegény!”

    ____________________________

    Marcsikám, élénk a fantáziád! 😀

    Nos, azt hiszem, én minden esetben megértő voltam irányodban, tisztességesen beszéltem veled, mondhatni, nagyra tartottalak…
    És most akkor ezt érdemlem tőled?

    Pláne mindezt az értékes TV reklámidődből pazaroltad rám, amikor pedig ezidő alatt más üdvösebb munkát is végezhettél volna (például felszeletelhetted volna a beiglit)…

    Csalódtam benned, kedves Marcsi! 🙁

  • Kedves Marcsi!

    Én, mint jó keresztény, akit megdobtál kővel, most visszadoblak kenyérrel…

    karácsonyi meglepetéssel rukkolt elő az idén 60 éves Filmarchívum: december 22-től, azaz péntektől, január 12-ig, szintén egy pénteki napig, hatvan régi magyar filmet tett szabadon hozzáférhetővé.

    Itt tekinthető meg a lista, amely egyben a filmekhez megadja a linkeket is. Élvezzétek!

    Én ma este a „Húsz óra” című filmet néztem meg, amely a falusi problémákat mutatja be a 60-as évek közepéből visszanézve 1945-től 1956-ig. Kétszer kellett megnéznem, mert a film annyira rejtjeles, hogy elsőre nem értettem meg tisztán. És ráadásul a mai politikai helyzetre is eléggé „áthallásos”…

  • szikszai;
    Allitasai tobb mint kisse valotlansagokat es ertelmetlen elveket kovet.
    Pl. hogy az amerikaikat akik bunt kovetnek el azokat nem zarjak be dutyibam csak a szegeny torvenytelen bevandorlikat.

    Elsokben emlekeztetem elobbi soromra. Hogy tobb van a bortnokben mint Kinaban, vagy barmely mas nemzetben a vilagaon.
    A torvenytelen hatar atlepes mee veve bunnek mint annak idejen a „nep-allama” ottan.
    Itten egyszeruen kitoloncoljak.

    Van eset a hirekben, sot volt par hete,hogy egy torvenytelen bevandorlo akit 5 szor-kitoloncoltak agyon lott egy fital not.
    Allitotta hogy a fegyver veletlenul sult el. S a birosag elengedte. Csupan kitoloncoltak a 6.ik alkalommal. S a fiatal no szep temeteset kapta.

  • SZIKSZAI;
    Alig par hete itt a KMH-n volt egy cikk a torvenytelenul itt elo magyarokrol.
    Birtonben ohajtana mindazokat ?
    Aki torvenyesen utazott ide, de nem megy vissza a visumank lejarta utan az is torveny0ellenesen tartozkodik itten.
    Az hasonlo ottan es vcilagszerte.Az nem bun, csak kihafasa a torvenynek.

    A torveny kihagasaiknak tobb kulombozo fokozatai vannak.
    A bun az amit mas embertarsa szemlye, joga, biztonsaga es tulajodona ellen kovet el.

  • @Bendeguz, bejöttél a csőbe… 😀

    Azt írtam:

    „HA
    te azt képzeled, hogy az Orbánról, Horthyról, nácikról való rossz vélemény UGYANAZ a kategória, mint cigányok házát felgyújtani és a menekülőkre vadászni (konkrét eset!!!),
    AKKOR
    sajnos hülye vagy.”
    _____________________

    Minthogy ezek után magadra vetted és megsértődtél a „hülye” jelzőn, TEHÁT magad is elismered, hogy SZERINTED cigánygyerekeket leövöldözni UGYANAZ, mint Orbánról rossz véleményt mondani…

    Ennyit rólad, meg az elveidről – a keresztényi szeretetről már nem is beszélve… 😀

  • Almási Alma
    2017 december 26
    6:10 du.

    https://index.hu/kultur/cinematrix/2017/12/22/filmarchivum_60_film/

    Hmmm… mennyire volt ez jellemzo? Hany faluban alakult TSZ 1960 elott?

    Az viszont jellemzo, hogy karacsonyi ajandekkent bolsi filmeket adnak ingyen. 🙂

  • Alma:
    Hadd a fenébe.
    OIM* a hollívúdi filmek mákonyának bűvöletében tengeti sivár napjait.
    A reklám alatt magához tér, konstatálja hogy milyen szürke az élete és kompenzálásképpen, mintegy bosszúból ide fröcsög néhány öszefüggéstelen szemétkedést.
    Aztán visszatér az álomvilágába.

    Pedig inkább saját magában kellene keresnie sikertelen életének a gyökereit.

  • Kenny
    2017 december 26
    8:36 de.
    Kedves Kenny !
    Kérdéseidre itt megfelelő választ kaptál :::Szikszai
    2017 december 26
    1:34 du.

  • Boda Marcsi Hát kellemetlen lehet a normális embereknek. Vége az ünnepeknek. Nekünk nem normális agnosztikus ateistáknak viszont minden nap ünnep továbbra is. Ünnepien megterített asztalnál eszünk minden nap, gyertya, virág és ünnepi teríték. Próbáljuk minden napunkat úgy élni, hogy ünnep van (sikerrel). Nem kell naptár hozzá, mint ahhoz sem, hogy ajándékot adjunk vagy vegyünk a másiknak. Igaz, nem bejglit szeleteltünk és káposztát faltunk, hanem például sikeres szarvaslesen vettünk részt. Hidd el, nagyobb élmény volt mint bejglit falni, ami a hét fő bűn egyike (falánkság). Ez persze nem akadályozott meg a Karácsony megtartásában, hiszen a Karácsony nem a főzésről szól, hanem egy kitűnő ember születésnapja. A szeretetről szólna, ami benned egy szemernyi sincs, mint Almának szánt förmedvényedből kiviláglik. Neked továbbra sincs semmi fogalmad Jézus mondanivalójáról. Szomorú, de egy ateista jobban megérti Krisztus mondanivalóját, mint egy képmutató keresztény. Mi folytatjuk a ünnepi napokat, mert minden nap ajándék az ég alatt, naptártól független. És gyalázhatsz megint „keresztény” módra, de ez sajnos nem változtat azon, hogy igazam van.
    Megyek, hallgatom tovább karácsonyi ajándékomat, mert igaz érdemtelen vagyok rá szerinted, de mégis megkaptam vágyam tárgyát. Hidd el, ha létezik, jobban szereti a kétkedőket, mint a hazug képmutatókat. Pá!

  • Almási Alma Szerinted A húsz óra, A hideg napok vagy Jancsó Miklós filmjei merítik ki Marcsinál a jó film fogalmát? Kötve hiszem, még reklám sincs bennük. Maradjon Marcsi inkább a kereskedelmi televíziók világában, nézze a köztévé híradóit, nehogy felébredjen az álomvilágból, és meglássa a valóságot. Hová vezetne az? Képzeld el, hogy elkezd gondolkodni. El tudtad képzelni?

  • Geyza!
    2017 december 22
    7:23 du.

    „Nagyúr: Nekem Európa a hazám.
    (Amíg hagyjátok )”

    Akkor már ketten biztosan vagyunk! -:)))

  • Bendeguz79:
    „Belzebub es Charley sor-valtasara.
    Az csak reszben lehto valonak.
    “Miklos” sajat bejelentesevel tavozott. Kifejezesei, fogalamzasai, irasmodja nem tunt hamisithatonak ,asok hozzaszollasaiban.”

    Önnek ez a meggondolása – hiszen volt alkalmam megismerkedni az Ön Kosztolányit megszégyenítő varázslatos magyar nyelvével és stílusával – akár helytálló is lehet. Én, ha nem is vagyok Önhöz hasonló nagymestere a magyar nyelvnek és stílusnak, óvatosan mégis megkockáztatom, hogy az eltávozott „Miklós” és a megérkezett „Szikszai” a stílusjegyek alapján valószínűleg ugyanaz a személy.

    De ez mindegy is.

  • Kenny:
    „A húsz óra, A hideg napok vagy Jancsó Miklós filmjei merítik ki Marcsinál a jó film fogalmát?”

    Ugyan már, nem kell állandóan Marcsit bántani. Mindenkire fel lehet nézni… El kell olvasni pl. Szikszai (2017 december 27 1:06 de.) kommentjét, és az ember máris megtanulja nagyrabecsülni Boda Marcsi nagyszerű filmesztétikai felkészültséget és szellemi képességet tükröző bejegyzéseit.

  • Geyza:
    Nekem Európa a hazám. (Amíg hagyjátok)

    „ó európa hány határ
    minden határban gyilkosok
    ne hadd hogy sirassam a lányt
    ki két év mulva szülni fog – –

    ne hadd hogy szomorú legyek
    mert európai vagyok
    …”

  • Bendeguz79
    2017 december 26
    10:10 du.

    ” Allitasai tobb mint kisse valotlansagokat es ertelmetlen elveket kovet. Pl. hogy az amerikaikat akik bunt kovetnek el azokat nem zarjak be dutyibam csak a szegeny torvenytelen bevandorlikat. ”

    En ezt nem irtam. Tanulj meg magyarul, vagy szolj, ha nem megy, es irok angolul csak neked.

    A kerdeseidre: Normalis orszagokban, ahol a torvenyt nem csak viccnek nezik, minden bunozot lecsuknak, vagy megbuntetnek valahogy, aztan vannak, akiket deportalnak.
    Azon lehet vitatkozni, hogy illegalis bevandorlok eseteben mi ertelme van a bortonnek, ami csak az adofizetoknek kerul sokba, de ez is attol fugg, hogy milyen az a borton es mit csinalnak ott azokkal, akik deportalasra varnak. Neha nem art elvenni a kedvuket az embereknek meg a gondolatatol is…

    Te miert veded ilyen vehemenciaval a torvenytelenseget? Csak nem mosogat 1-2 illegalis mexikoi az ettermedben? Mennyit fizetsz nekik?

  • Alma!
    Én csak annyira „bántottalak”,mint ahogy Te szoktál engem,még hogy
    becsültél?…mindig „próbáltál kioktatni”,alaptalanul, kötekedni
    amit most kicsit viszonoztam!
    Aztán azt írod,hogy „jó keresztényként”…..visszadobsz kenyérrel,ez érdekes mivel saját magad is elismered,hogy ateista vagy.
    Abban,meg Bendeguz 79 nek teljesen igaza van,hogy sok dologra nem tudsz válaszolni,(pláne érvekkel,tényekkel)mint ahogy nekem sem!
    Különben nem nézek álladóan TV-t csak ami érdekel,tanulságos és
    szórakoztat!

  • Belzebub
    2017 december 27
    8:01 de.
    Na, és mi avval a probléma, ha Moshe Akiva reinkarnációi egyre értelmesebb formában újra és újra alakot öltenek és megörvendeztetik a liberális agymosásnak makacsul ellenszegülő puritánokat? Itt csak az ellentmondást nem tűrő liberalizmussal lehet táplálkozni?

  • Pityi Palkó
    2017 december 19
    10:02 du.
    Minden relativ, nagyon nem biztos, hogy a többségi haza él sötét tudatlanságban és nem az elenyésző számu liberálfasiszta Pityi Palkók, főleg ha külföldön cinkelt kártyákkal próbálkoznak! Szerencsére eredménytelenül, mert úgy tűnik a sötét tudatlanságban élők mintha jobban tudnák követni a kártya járást!

  • Belzebub írta:
    „…Ugyan már, nem kell állandóan Marcsit bántani. Mindenkire fel lehet nézni… El kell olvasni pl. Szikszai (2017 december 27 1:06 de.) kommentjét, és az ember máris megtanulja nagyrabecsülni Boda Marcsi nagyszerű filmesztétikai felkészültséget…”

    Pontosan. 😀

  • Besancon:
    Most még csak ketten vogymunk.
    De holnapra fejenként hozunk még kettőt.
    Foooog ez meeenniii…(Amint Salamon művészúr mondaná)

  • Marcsi írta:
    „Alma!
    Én csak annyira “bántottalak”,mint ahogy Te szoktál engem,még hogy
    becsültél?…mindig “próbáltál kioktatni”,alaptalanul, kötekedni
    amit most kicsit viszonoztam!
    Aztán azt írod,hogy “jó keresztényként”…..visszadobsz kenyérrel,ez érdekes mivel saját magad is elismered,hogy ateista vagy.
    Abban,meg Bendeguz 79 nek teljesen igaza van,hogy sok dologra nem tudsz válaszolni,(pláne érvekkel,tényekkel)mint ahogy nekem sem!
    Különben nem nézek álladóan TV-t csak ami érdekel,tanulságos és
    szórakoztat!”
    ________________________

    Marcsikám, ez a hozzászólásod egy gyöngyszem. 😀

    Tény, hogy úgy van, próbállak oktatgatni, csak nem mindig sikerül… 😀
    Például itt ez a „kereszténység” motivum: Bizony, mi ateisták is a keresztény kultúrkörben nevelkedtünk, a keresztény tanítások és a tízparancsolat szerint. A „kutya” másutt van elásva, de ezt most nem részletezném – hacsak nem ragaszkodik hozzá valaki…
    Ami pedig az állításaim bizonyítását illeti, az is igaz. Ki érhetne fel Bendeguz, vagy a te érvelési szisztémádhoz? Én meg sem próbálom… 😀

  • Belzebub:
    Két év lett mostanra már 1 gyermek kihordásának az ideje?
    Én még úgy tudom hogy háromnegyed év.
    De..ha figyelembe vesszük hogy a Finn-Ugor Vejnemöjnent valami 10 évig hordta ki az anyja, már semmin sem lepődök meg…
    Csodálatos nép a mogyorik törzse !

    Egyébként meg ha 1 nő 9 hónap alatt képes megszülni 1 gyereket, akkó 9 nő csak megcsinálja 1 hónap alatt nem ?

  • Alma!

    Ne oktasson olyan, aki kevesebbet tud másoknál……pláne lekezelő stílusban és ok nélkül!
    Egyébként veled ellentétben …én nem vagyok nagyképű és szívesen
    tanulok bárkitől aki nálam bármiben is okosabbak!Sokan vannak,de ne is haragudj Te nem tartozol közéjük,pláne,hogy nem tudod alátámasztani az állításaid tényekkel,
    Hidd el nem „oktatásra”születtél,csupán arról van szó,hogy másképp gondolkozol mint sokan mások…
    Aztán azon nem érdemes vitatkozni,hogy a magukat kereszténynek valló emberek többsége ugye hisz Istenben,akkor is ha nem jár
    rendszeresen templomba,míg az ateisták tagadják a létét!
    Ez óriási különbség,ha egy kicsit is megpróbálsz gondolkodni…

  • Geyza!

    Nekem és sokunknak szerencsére vannak gyökereink,nem kell keresni
    ezzel szemben te egy silány kis gyökér vagy,ami már nem hajt ki,ill nem lesz belőle semmi….szerencsére!
    Na óriási különbség!!!!!

  • G.OIP!

    Amit Bendegúz 79-nek írtál az is bizonyítja,hogy egy súlyos
    klinikai eset vagy,nem itt kellene szövegelned,hanem az orvosodnak,pszichiáterednek!

  • ALMASI ALMA Dec.26-i Bendeguzhoz cimzett soraira;

    NEM, nem kepzeltem el soha semmit !!!

    Alkotom velemnyemet esemenyekrol miutan tisztaba lehetek a korulmenyek es a tenyek adataival.

    A leg-erosebben visszautasitom azt hogy maga ram probal kenni valotlan allitasokat. Amiket en SOHA nem jeleztem semmi formakban soha. Az gyalazatos, tisztessegtelen, sot a torvenyek alapjan az liabel= aljas ragalom.

    Mint maga irta;
    „..TEHAT magad is elismerted hogy SZERINTED ciganygyerekeket lelovoldozni UGYANAZ, mint Orbanrol rossz velemenyt mondani…”

    Azon allitasait SOHA NEM IRTAM, az a maga teljes hazugsaga.
    Talan a maga velemnye az.
    Mindeg, minden megjegyzeseimben minden eroszakos tetteket, buncselekmenyeket, gazembersegeket, belertve hazugsagozast is, mindeg eliteltem es elitelem mindeg barki altal is kovetve.

    Sot meg „rossz velemnyt mondani” is hazugsag amiben barmi velemeny nem a tenyek alapjan fogalmazott.

    Velemenyemet is mindeg csupan a yeljes valosag alpjan, mindeg minden rosszindulat nelkul, s teljes tenyek es tapasztalataim alapjan teszek mindeg. Azert teszek fel kerdeseket itten tobbszor, hogy tisztban tudjak lenni mindeg a reszletekkel.

    Ha nem kepes, vagy hajlando tisztesseges civilizalt alapon egy itteni dialogban reszt venni, kerem ne is irjon tobbe nekem.

  • toth peter Kedves Peter Ha Szikszai szerint en valaha is elvtars voltam, akkor kozveszelyes elmebeteg. Bar ez tobb hozzaszolasanal mar vilagossa tette. 90-tol a ballibsik arultak ki az orszagot? Nezzel mar utana, kik voltak hatalmon?
    Szikszai ilyen tajekozatlan? De Te emlekszel?
    Antall, Horn, Fidesz. Ebbol melyik a ballibsi?
    Legyszives komolyabban venni az itteni munkadat.

  • Oldal Idióta Macája :
    T magad vagy a gyökér…

  • Kenny:
    HUNT* csak egy szélsőjobbos troll.
    Egyrészt fingása sincs semmiről ami nem lenne túl nagy baj, viszont mások véleményét szajkózza mintha a sajátja lenne.
    Közben pedig megpróbál jópifizni.

    *HUNT = Humor Nélküli Tóthpéter

  • Tanul..
    Ő TANUL !!!
    Naná hogy tanul.
    A baromságokat tanulja el.
    A hülye tévéjéből amit szakadatlanul bámul.
    Aztán idejön velük és ostobán itt terjeszti ez az idióta maca.

  • BELZEBUB soraira;

    A msaga velemnye hogy „<iklos" es "Szikszai" ugayn az az egyen ?

    Ha olvasta valaha is Mikolos es Szikszai megjegyzeset, azonnal velheto ,hogy az eg es fold kulombseg a ket egyen kozott !

  • Örök Tamás
    2017 december 27
    2:57 du.

    „… főleg ha külföldön cinkelt kártyákkal próbálkoznak! ”

    Errol lenne valahol egy cikk, vagy el tudod magyarazni gyorsan mirol van szo?

    Az elvtarsak humoratol meg lehet halni…

    Vegigszenvedtem egy komcsi idokben keszitett, komcsi szemmel keszult filmet. A film mondanivalojatol csak komcsik tudnak elelvezni. Egy olyan ember aki enyhe undorral gondol a komcsikra csak bosszankodik a filmen.
    Mivel baromsagokban nem hiszek nem reszleteztem a velemenyemet, bizva abban is, hogy valamelyik osbunko bolsi majd szovateszi a nem annyira lenyegre tapinto hozzaszolasomat. Nem csalodtam.
    Ha belegondolok, hogy vannak meg partfoiskolan edzett ostulkok, akik ilyen marhasagokat megneznek es azt hiszik volt is a filmnek ertelme, elkap a rohej.

    Kenny szerint pedig a Horn, Antall, Boross, Medgyesi, Bajnai es Gyurcsany megrogzott jobboldaliak (voltak), es errol voltak hiresek mar a Kadar rendszerben is. Viccesek errefele az elvtarsak!

    Ha jol tudom 1990-ben nem volt elszamolas. Azok az elvtarsak akik alaposan megszedtek magukat a komcsi rendszerben, kulonfele partocskakat alapitottak, hogy megorizzek a demokracia latszatat, no es hogy barkire is szavaz a tobbseg, mindenkeppen az egyikuk legyen a tuznel. Hogy aztan minek nevezte az elvtars a partjat, az teljesen mindegy nekem, bar ahogy igy elnezem vannak, akik hasra esnek egy elnevezes elott.
    A felsorolt urak mind elvtarsak voltak az elozo rendszerben, es szereny feltetelezesem szerint mind velejeig korrupt is volt, kulonben szoba sem johetett volna.
    Mire Orban eloszor odajutott mar lenyegeben elvegeztek az elvtarsak a piszkos munkat.
    Ha a Kenny errol nem tud, akkor ugy latszik egy masik galaxisban elt akkoriban, vagy valamiert hazudik.
    Siralmas, hogy ezt magyazani kell.

  • Bendeguz79
    2017 december 27
    6:06 du.

    „…kerem ne is irjon tobbe nekem.”

    Nahálisten!

    Hányszor fohászkodtam én is, hogy ne írjon… 😀 😀

  • Almási Alma
    2017 december 26
    6:08 du.

    „a falusi problémákat mutatja be a 60-as évek közepéből visszanézve 1945-től 1956-ig.”

    Csak egyet hagytál ki, a problémákat, amiket a KOMMUNISTÁK okoztak. Miközben a szocialista rendszert építették, sok új problémát okoztak az embereknek.

    Ajánlom még neked a Sodrásban c. filmet a listádról. Abban láthatod, hogy a fiatalokat a szocialista rendszerben hogyan fosztották meg az identitásuktól. Aki pedig nem alkalmazkodott a többséghez, arra a pusztulás várt (valóban vagy átvitt értelemben).

    Most az egyszer Marcsi tűpontosan rajzolta meg a rád jellemző tulajdonságokat: nem vagy oktatásra alkalmas annyira, mint képzeled magadról. Érzéketlen vagy a panaszok iránt, amiket kedvenc korszakod és elvbarátaid okoztak.

    És mielőtt valami nagyokos nekem jön az oktalan fideszezéssel: Orbán Viktor, aki az úttörőben és a KISZ-ben szocializálódott, ugyanazokat a tüneteket mutatja, mint itt sok hőbörgő balliberális.

  • Almási Alma
    2017 december 26
    6:10 du.

    Erről a listáról pl. a Tizedes és a többieket szerencsére sokszor adja a televízió. Persze jó lehetőség, ha most le lehet tölteni.
    A Szaffi c. rajzfilm ezer forintos DVD-n megvásárolható, mint a Vuk meg a Ludas Matyi például.

    A Hideg napokkal nekem csak az a bajom, hogy már lerágott csont. Miközben a jugó partizánok sokkal több magyart és német civilt lemészároltak a 2. v.háború végén. Különös kegyetlenséggel, pl. baltával és fűrésszel. Ez Magyarországon tabutéma.

  • Kenny
    2017 december 26
    8:36 de.

    és tóthpéter

    Nem akarom védeni az urakat, de a Tanácsköztársasághoz semmi köze nem volt annak, hogy az urak kit néztek le.

    A kommunisták folytattak propagandát az emberek körében, de egyrészt nem volt szervezett tömegbázisuk, másrészt a polgári Károlyi-kormány (1918. nov.-1919. január) idején börtönbe zárták a vezetőiket. Miután a Károlyi-kormány belebukott a problémaözönbe, amire nem sok megoldást tudtak kínálni, akkor szocdem kormány alakult (1919. március).
    De közben a szocdem pártvezetés kiegyezett a börtönben lévő komcsikkal, hogy együtt alakítanak kormányt.
    Ugyanis Kun Béla Moszkvából érkezett, pénzzel és ígéretekkel a fegyveres segítségre.
    Szóval a Tanácsközt. kikiáltása úgy történt, ahogy a Nagy októberi szocialista forradalom, vagyis nem volt sem nagy, sem forradalom, és nem októberben történt.
    A proletárdiktatúra kikiáltása úgy történt gyakorlatilag (1919. március), hogy Pesten nagy nyomor volt akkoriban, és az utcán élt sok leszerelt, nyomorék vagy munkanélküli katona. Őket és lumpen elemeket szerveztek a kommunisták pár ezres sereggé, és elfoglalták a fontosabb központokat, gyárakat fegyveresen.

  • Szikszai
    2017 december 26
    1:34 du.

    „ma ki van hatalmon (Orban). Es ha Orban nem tudja a 45 eves komcsi, es a kozel 20 eves libbant kormanyzas tolvajlasait, es az emberek lealjasitasat korrigalni 10 perc”

    Te annyira naiv vagy, vagy szándékosan tudatlan.
    Orbán a legnagyobb segítsége ezeknek, és ők Orbánnak segítenek. Addig se kell az ország helyzetéről beszélni, mert az egyik oldal sikít, hogy náci, fasiszta, a másik oldaliak meg a komcsit ordítják!

    Te is szépen beálltál a sorba, ahogy Géza meg Tóthpetya. Viszont a magyar választókat ez kicsit se érdekli, ezért van kb. 3 millió szavazó a választásokon a nyolcból.

  • Szikszai Ha neked mindenki elvtárs aki a szovjet rendszer alatt Magyarországon élt és nem tudott elmenekülni, akkor fordulj orvosodhoz és gyógyszerészedhez. Bár kétségtelen, segíteni nem tudnak, bezárták a számodra kijelölt épületet.
    Elélvezni pedig nem filmekre kell. Ennyi idősen még legalább emlékezhetnél rá.
    Arra is emlékezhetnél, hogy a baloldalnak köze nem volt a liberálisokhoz. A liberális nem baloldalit vagy jobboldalit jelent, hanem liberálist. Ne „jópofizzál”, emlékezzél vissza legalább egy napra vissza, „libsit” írtál. Igaza van Almának, utánad végül már Marcsit is becsülni fogom. Nem hittem volna. A bolsevik szóval sem vagy tisztában, Te tényleg egy megkövült, megkeseredett ostoba alak vagy, aki vagdalkozik össze-vissza. Minél nagyobbat tévedsz, annál agresszívabb vagy. Ha neked jó….
    Orbánnak nem maradt semmi? Te tényleg nem tudsz semmit Magyarországról. Akkor minek firkálsz ide, unatkozol vagy megélhetés?

  • hazai lámpa A filmekkel nem egyetérteni kell. Megnézed, levonod a következtetéseidet és hozzá adod a tudásanyagodhoz. Ennyi.
    Közben esetleg élvezed vagy szörnyülködsz a témán, a színészi játékon, a rendezésen, a fényképezésen, vágáson és ki tudja mi mindenen.
    Egyet nem szabad, hagyni tönkremenni ezeket a filmeket. Nagyon jó, hogy felújították. Jancsót lehet utálni, lehet nem érteni, de fantasztikus meglátásai voltak. Az, hogy imádta a mezítelen nőket, számomra érthető. A vak is látta, hogy nincs köze a film mondanivalójához, mint később el is ismerte. Ettől a filmjei nagyon jók. Nekem az „Így jöttem” a kedvencem.
    A Szaffi is rohamosan ment tönkre, és a Tizedes és a többiek is. Irtsunk ki minden filmet ami nem tetszik? Az olyan mint a könyvégetés.
    De miért akadtok meg a „komcsi” filmeken. Az 1914-es Kertész filmnek én nagyon örültem.

  • lámpa, szokj le már rólam…
    Annyi más hozzászólás van még itt…

  • Hazai Lampa,

    En is ismerem Orban „munkasmozgalmi multjat”.
    Megis hatalmas kulonbseg van kozte es a magukat liberalisnak hazudo komcsik, vagy csak siman koztovenyes bunozok kozott.

    A gazdasagpolitikaja is jobb, bar az o emberei is lopnak, ez igaz. O is kedveli az EU-t, mert az EU finanszirozza a lopasaikat.

    Nemzeti politikaja pedig osszehasonlithatatlan a libbant (nem libsi) idiotak mindent kiarusito, kolcsonoket felvevo es ellopo, nemzetet tonkretenni es megszuntetni igyekvo aljassagval.
    Tehat vannak pozitiv oldalai is. A tobbinek csak negativ oldala van.

    Na es szerintem 3 millio szavazo a 9 millio polgarbol nem is olyan nagyon rossz! Az a szavazasra jogosultak kb. felenek kene legyen.
    A ti altalatok imadott „fejlett demokraciakban” meg ennyi sincs.

    .
    Kenny,

    Nem mindenki volt elvtars. De kicsit gyanus nekem, amikor valaki a volt elvtarsakat vedi koromszakadtaig, meg akkor is ha azok sem voltak igazan elvtarsak, hanem tolvaj gazemberek, akik kihasznaltak az alkalmat.
    Ha neked semmi kozod hozzajuk miert istenited oket. vagy miert nem akarod belatni, hogy ok tettek tonkre az orszagot?
    Miert pont az ellen az egy ellen hozongesz, aki legalabb megprobal valami hasznosat is csinalni neha, mikozben teljesen figyelmen kivul hagyod a tobbi gazember nemzet es orszagrombolo tevekenyseget?

  • Nem vagyok magyar filmet latni,emlekeim szerint ngyon kezdetlegessek es nem kepessek az igazsagot nyilvanosagra hozni.

  • Kenny
    2017 december 28
    8:50 de.

    Ezt most mire válaszolod??

    Semmi ilyet nem írtam, amire te most válaszolsz.
    Én arról írtam, hogy egyes filmekben semmi szenzáció nincs, amik a listán vannak, ugyanis évek óta elérhetők.

    Szintén nem írtam semmiféle „komcsi” filmekről. A Sodrásban c. filmről írtam, hogy miről szól.

    Félreértettél valamit vagy megint a szokásos szalmabáb érvelésed olvashattuk?
    http://a.te.ervelesi.hibad.hu/szalmabab

  • Amúgy az értelmesek gondoljanak csak bele….ha a Jobbik győzne a 2018-as választásokon,akkor ugye még több „boldogtalan”sőt menekülni kényszerülő(főleg zsidó származású!!) ember lenne itthon(ha a szélsőségesek is
    érvényesülnének,azt követően…..)!!!!
    Ezt a veszélyt sokan… szerencséjükre a jelenlegi közvéleménykutatás szerint is elkerülhetik,amit a jövő évi választások is igazolni fognak!

  • EZEN SOROK NEM ALMASI ALMA SZEMENEK IRVA !!!

    Elobbiekben kertem ot;
    ” Ha nem kepes vagy hajlando itten tisztesseges civilizalt alapon egy itteni dialohban reszt venni, kerem ne irjon tobbe nekem.”

    Valasza volt az atheistanak; „Nahalaistenek.”
    „Hanyszor fohaszkodtam en is hogy ne irjon.”

    Jelentene azt hogy majd tisztesegesen es civilizalt modon fog a jovoben irni velemenyeit, vagy hogy nem fog tobbe semmit irni itten?
    En NEM irok semmit neki a jovoben, de megjegyzesemet tehetem masok szamra, mint bark.

  • A Kallay kormany es a Tanacskoztarsasag tenyen;

    A Kallay kormanyt az u. Vicx jegyzek okozta.
    Vicx ezredes egy u.n. buffer-zonat tervezett hogy a Roman es a Cheh hadsereg elonyomulasanak hatart adjon.
    Annak az ertekezletet az ezredes Marcius 20-ra tuzte.
    De a magyarok elleneztek,feltek hogy azzal talan meg tobb teruletet veszthet az orszag.
    S Kallay valasza volt, hogy a Marciusi ertekezletre majd a kovetkezo Szoc-dem kormany lessz jelen.

    Azt lemondasnak veleve, az Oroszbol visszatert kepzett komunistak kikialtottak a Tanacskoztarsasagot a kovetkezo napon, Marcius 21-en.
    Azt mint „allam-csiny”-neven lett ismerve a magyar tortenelemben.
    S a kommunistak mint defacto kormanykent ismerve.
    S a Roman hadsereg Pestre is bevonult.
    Azzal a komunistak hatalma veget ert, s Kun Austriaba memekult.
    Ottan is hasonlo puccsot probalt, de sikertelen lett.
    Majd Nemetbe menekult ahol hasonloan probalkozott sikertelenul.
    Majd ismet Becsbe menekult, ahol felismertek, de nem adtak at az akor letezo Horthy kormanyanak, hanem Oroszba menekult.
    Ahol meg Leninnel is ellenzekbe kerult.
    Majd a Voroshadsereghez csatlakozott a Caukazos es Krimia reszen. Ahol vernegzese tulzasba ment. Az orosz adataik szerint 60,000 kozakot pusztitott, sot meg kb. 10,000 hadofogjokat is kivegeztetett. Lenin, Sztalin es Trockij is eliteltek tetteit.
    Magyarorszagi tetteiert Rakosi is verengzonek itelte Kunt.

    A magyarok mindeg sikereskedtek flunky vezereket talalni !

  • Almási Alma
    2017 december 28
    9:53 de.

    Persze, ha nem tudsz valamire érvekkel, tényekkel válaszolni, akkor ott kell hagyni a vitát? El nem ismernéd, ha valamiben igaza van másnak, aki nem a te köreidből való.

  • hazai lámpa
    2017 december 28
    5:49 de.

    Félreértés ne essék, nem a Hideg napok c. filmből van elegem.

    Hanem attól, hogy Magyarországon a csapból is folyik 60 éve a bűnbánás az ún. újvidéki vérengzés miatt. Természetesen a magyar embereknek ez már a könyökén jön ki, és nem mondhatni, hogy tisztult ettől a közbeszéd.
    Miközben más, szerencsésebb népek nem háborús bűnösök, mert nem a németek oldalán álltak. Pedig a jugoszláv, francia, olasz partizánok mennyivel voltak különbek a háború UTÁNI megtorlások alatt?

    Egyrészt ezekkel a kivégzésekkel nem értett egyet mindenki egyik országban sem. Másrészt visszatetsző, hogy a győzteseknek soha semmivel nem kell elszámolni, csak a vesztesek a bűnösök.

  • Figyelő
    2017 december 28
    2:28 du.

    „Nem vagyok magyar filmet latni,emlekeim szerint ngyon kezdetlegessek es nem kepessek az igazsagot nyilvanosagra hozni.”

    Latszik, hogy nem volt sokaig alkalmad a cocjalista filmipar remekeit csodalnod. 🙂

    A Rakosi rezsim utan fokozatosan, szepen lassan, egyre tobbet megengedhettek maguknak a muvesz urak, de azert mindig tudni kellett, hogy meddig mehetnek el. Annak idejen, azoknak akik ott eltek, ez sokat jelentett, mert a majdnem szabad velemenynyilvanitast lattak benne. Akik tavol eltek az orszagtol azoknak gondolom hianyzott, hogy a film „nem mondta el az egeszet”. De hat nem mondhatta. Mindenbe valahogy bele kellett szoni mindenfele vonalas baromsagot.

    Mint irtam vala, ezek a filmek, abban a korban ertek is valamit. Azonban ma mar tobbseguk semmit sem er, kiveve olyanoknak, akik megragadtak abban a korban es nem tudnak kilepni belole, vagy talan azert, mert visszahozza a fiatal korukat.

  • Almási Alma
    2017 december 28
    9:53 de.

    lámpa, szokj le már rólam…
    Annyi más hozzászólás van még itt…”

    Igen, ebben igazad van Alma, de valószínű nem tűnt még fel, hogy egyike vagy azoknak akik még érdemben válaszolnak és megpróbálják komolyan venni azaz nagyjából emberi módon kezelni a fenti hozzászólót – és ezért pedig „ez jár”

  • Alma, folytatom mert véletlenül ráejtettem a telefont és elküldte magát az irományom!
    Szóval,te állítólag ateista vagy, ennek ellenére túlságosan komolyan veszed a „ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel” tanítását, ezt pedig az eddigi tapasztalataim szerint nem szokták honorálni az érintettek.
    Egy idő után hagyni kell a dolgokat, vagyis ami nem megy, azt nem kell erőltetni – figyelemmel kísérve a te íráskészségedet és türelmedet, én úgy látom, te minden irányba megtetted a magadét, és hogy nem találtál megfelelő fogadtatásra, az talán nem csak rajtad múlott – sőt! hazai (hasonlóan néhány kommentelőhöz)csupán a fogást keresi rajtad, de az Istennek nem jön össze – tehetetlenségükben sziszegve keresik azokat a „szalonképes” kifejezéseket amelyek használatával még nem tiltatnak ki, de jól odamondogathatnak…! Hogy ezek közül ki az aki a saját frusztrált mérgét önti rád, és ki az aki feladatot teljesít, azt te magad pontosan tudod.
    Előbb utóbb ha nem táplálják, nem etetik, azaz érdemi válaszra nem számíthatnak, a lámpák még egy darabig füstölögnek, pislákolnak, aztán jobb híján „kialszanak”
    Túl fogod élni!-:))))
    Mindez egy abszolút privát vélemény, már régóta így látom, és természetesen nem kell vele feltétlenül egyetérteni, de nem árt elgondolkodni, hogy van e értelme vizet hordani a tengerbe?

  • Hazai lampa Ne haragudj, megint tevedtem. Azt hittem, megint rosszul, hogy lehet veled beszelgetni. De veled csak vitatkozni lehetne, mert keptelen vagy beszelgetni. Te nem okos akarsz lenni, hanem uberokos. En kerek bocsanatot.

  • Szikszai Neked gyanús mikor valaki nem a múltba réved, mert a múlton változtatni nem lehet?
    Vagy az a probléma, hogy az „új világ” tönkretételében a Fidesz is vastagon benne van, és nem akarod látni? Miért hagyod figyelmen kívül, hogy a Fidesz az MSZP tojásából kelt ki, és sikeresen vezeti vissza az országot az oroszok kebelére, oroszok által irányított vezetővel? Végre Európához tartozhattunk volna, de megint képtelenek voltunk talpra állni. Nem igaz, hogy nem engedték, mutatta meg már ország, hogy lehet.
    Mi jót is csináltak? Pont annyi jót, hogy port hintsenek a szemekbe.
    Szépen gyűjtik a milliárdokat a birtokokat, semmiznek ki embereket, osztják a pénzt a határokon kívülre. Emberek millióit tették partvonalon kívülre, és még meg is alázzák Őket.
    Mi ebben a jó? Egyetlen elfogadható, a migráns kérdés, de a módszer már elfogadhatatlan. Olyan gyűlölethullámot generáltak az országban, ami szörnyű. Mi lehet elfogadható, ha EGY ember kénye-kedve szerint történik bármi? Hőzöngök? Hallod, hogy kiabálok? Nem hiszem, gondolom csak sértő szándék vezetett. Mint általában minden következtetésedben igyekszel sérteni.

  • Kedves Besancon!

    Ha már személyes… Bevallom, engem úgy neveltek, hogy MINDENKIT embernek tartsak és toleráljak, még akkor is, ha úgy látom, hogy piszkálnak, vagy direkt ártani akarnak nekem. Jó adag türelemmel is el vagyok látva, fórumokra pedig azért járok, hogy lássam, hogyan gondolkodnak az emberek a fontos kérdésekről. Nem Lámpa, vagy Bendeguz a fontos, hanem amit írnak.
    Bevallom, általában jól szórakozom, tele vagyok belső mosollyal… Jól látom, hogy Bendeguz, akit lehet, ugrat („bizonyítsa be, hogyan gondolja maga aztat” 😀 😀 😀 ), ráadásul sokszor sajátmagának is ellentmond, mert elvek nélkül való, és rövid időn belül teljesen elfelejti, miért is tört lándzsát egy másik cikknél… 😀
    Lámpa pedig a nagyokosságaival és gonoszkodó megjegyzéseivel elsősorban a nők ellen csatázik, nem egyet ki is utált már innen… szóval egy vérbeli fürgepillantású banya, a tudálékosság köntösében, aki néha azért érdekeset és jót is állít, csak az első adandó alkalommal mindjárt fel is borítja a tele sajtárt, mint a rossz tehén, ha megérzi, hogy másra is odafigyelnek, nem csak rá…

  • Szikszai Ezek a regi filmek nagyon sokat ernek. Persze aki nem tudja kiemelni a beleszőtt lolabat, annak nem. Annak sem, aki nem is akar mast latni mint a lolabat. De most melysegesen szegyellem, hogy a „komcsi” filmekben is latom az ertekeket. Sosztakovics muveszetebe is beleugatott Sztalin, megis fantasztikus zenesz volt. Eisenstein is megmaradt, dacara a bankrablonak. Ne a lolabakat nezd, hanem a filmet. Es nem, nem akarok fiatal lenni, ha valaszthatnek most allitanam meg az idot. Raadasul ezeknel a „komcsi” filmeknel nem is eltem, nem sirhatom vissza. Meddig el egy film? Te csak bemutatokat nezel? Ez most csak a rendszer elleni harag mondatja veled. De a multunk resze, eltorolni sajnos nem lehet.

  • Ezt a sok blőd baromságot elolvasni sem érdemes, nemhogy válaszolni.
    DE 1-2 konkrétum.
    Boda: Soha nem azt kell bizonyítani, hogy mi NINCS, hanem azt, hogy mi van. Tehát nem nekünk, ateistáknak kell bizonyítanunk, hogy nincs isten, hanem nektek, hogy van. A keresztény erkölcsi tanításoknak kevés közük van bármely isten létéhez.
    HL: A Nagy Októberi Szocialista Forradalom – ó fájdalom, októberben volt, egészen pontosan október 25-én, ami nálunk november 7-re esett. Mégpedig azért, mert 1917-ben a pravoszláv (tehát nem római) hitű Oroszországban még a Julianus naptárt használták, nem a Gergely naptárat.
    Szikszai. A „cocjalista” – úgy kell írni, hogy szocialista meg tudod jegyezni? – filmek közül a Szerelem című nagydíjat nyert Cannes-ben (nem kánban), 1971-ben készült. Az itt is említett Tizedes meg a többiek pedig 1965-ben. A sokak által ismert gyilkos szatíra, a Tanú 1977-ben készült, én 1979-ben láttam először. Mellesleg, a mai magyar kormányfő mintha egy az egyben Bástya elvtársat koppintaná, egy kis Virág elvtárs beütéssel. „A nemzetközi helyzet fokozódik…”

  • Hazai lámpa!

    Osztom Almának írt véleményed,aki többeknek nem tudja indokolni a
    az állításait,amikor kérik,és amikor ezt számon kérik nagyon…..megsértődik…!
    Nem értem, pedig ő mindent tud(???),de azért szép tőle,hogy elismeri néha neked is lehet igazad(meg másoknak is…)!

  • Kenny
    2017 december 29
    8:48 de.

    „” Vagy az a probléma, hogy az “új világ” tönkretételében a Fidesz is vastagon benne van, és nem akarod látni? Miért hagyod figyelmen kívül, hogy a Fidesz az MSZP tojásából kelt ki, „”

    Ugy latszik nem olvastad azt, amit a hazai lampanak irtam. Ismeteljem el parszor, hogy emlekezz a velemenyemre Orbanrol?

    ” és sikeresen vezeti vissza az országot az oroszok kebelére, oroszok által irányított vezetővel? Végre Európához tartozhattunk volna, de megint képtelenek voltunk talpra állni. ”

    Kenny, tenyleg ennyire vak vagy politikailag? Nem tunik fel neked, hogy Magyarorszag jelenleg Nyugat-Europahoz tartozik, es lenyegeben epp azert nem tudott meg ma sem talpra allni az orszag?
    A te nyugati udvoskeid, akik olyan marhara embersegesnek szinlelik magukat, de kozben lelketlenul szolgaljak Nyugat-Europa milliardosait (es maguk a milliardos elvtarsaid is) tettek tonkre Magyarorszagot (a korrupt magyar vezetes asszistalasa mellett), hogy Magyarorszag teljesen fuggove valjon toluk, hogy ugy tancoljon a magyar, ahogy ok futyuresznek.
    Gondolod, hogy Orban csupa orommel nyit Oroszorszag fele? Gondolod, hogy orommel uzletelnek allatoknal is rosszabbakkal? (Nem nevezem meg oket.) A te nyugati udvoskeid kenyszeritik erre Orbant es embereit.

    ” Nem igaz, hogy nem engedték, mutatta meg már ország, hogy lehet. ”

    Igen. Gorogorszag, Spanyolorszag, Portugalia, Olaszorszag mind sikeresen megmutattak. Eddig Egyesult Europa csak ott docogott megfeleloen, ahol azelott is jol docogott a szeker. Ahol rosszul ment elozoleg, rosszul megy most is. Azoknal, akiknel rosszul megy mind idiotak, vagy lehet, hogy a „nagy nyugati segitseg” szart sem er, hacsak nem azt nezzuk, hogy rosszabba teszi a helyzetet?

    ” Szépen gyűjtik a milliárdokat a birtokokat, semmiznek ki embereket, osztják a pénzt a határokon kívülre. ”

    Soha nem hittem volna, hogy valaha is egyet fogok erteni az allami dolgozok korrupciojaval, de ebben az egy esetben megertem oket. A magyar foldet gyorsan at kell mutyizni magyar kezbe, mielott az elvtarsaid azokat is atpasszoljak bagoert a nyugati elvtarsaknak. Itt nem kell az elvtars szot a komcsi ertelmeben venni.
    A hatarokon tuli penzpocseklassal en sem ertek egyet, es meg sok minden massal sem. De barmennyire is nem akarod eszrevenni a helyzet kezd jobb lenni, meg ha lassan is megy, mert az elvtarsaidnak sikerult tonkretenniuk az orszagot.

    „Egyetlen elfogadható, a migráns kérdés, de a módszer már elfogadhatatlan.”

    Hogyan csinalhatnak maskepp? Ha belejuk lonek az jobb?
    Arrol nem is beszelve, hogy Nyugat-Europa normalisabb polgarainak is ad nemi remenyt, miszerint a jozan esz meg nem mindenhol tunt el.

    A filmekkel kapcsolatban; van itt egy szep film neked. Argentinai alkotas, es nem is hosszu:

  • talalom
    2017 december 29
    12:19 du.

    „Soha nem azt kell bizonyítani, hogy mi NINCS, hanem azt, hogy mi van. Tehát nem nekünk, ateistáknak kell bizonyítanunk, hogy nincs isten, hanem nektek, hogy van.”

    De mondjuk, ha valaki azt allitja, hogy nincs gravitacio, azert meg megkerdezhetjuk tole, hogy mire alapozza a velemenyet, nem?

    „A keresztény erkölcsi tanításoknak kevés közük van bármely isten létéhez.”

    Ebben egyetertunk, de az erkolcsi tanitasok fejlodesehez annak idejen szukseg volt a vallasok fejlodesere is, tehat azer’ van nemi kapcsolat.

    „” Szikszai. A “cocjalista” – úgy kell írni, hogy szocialista meg tudod jegyezni? „”

    Haaaaa… nemtom. Mekkprobalom.

  • Egy jo magyar filmre emlekszem, ami Nagy Imre eleterol szolt.
    Na meg persze, a @Korhintara” ami valoban jo volt.

  • En allergias voltam mindig a propaganda filmekre, es ezert abban az idoben nem jartam moziba.

  • A „megjelent SZIKSZAI” vagy az „eltavozott MOKLOS”-nak.

    Nem tudom elkepzelni hogy tehetnem maganak elfogadhatonak ,hogy a jognelkul ittlevok lete az nem buncselekmeny. S azert soha senki nem lett beboronozve.

    Mint mar par nappal ezelott jeleztem maganak (2017,Dec.26,10;10 du) az itten torent esetet amiben egy elozoleg mat otszor (5X) kitoloncolt Mexicoi agyonlott egy fiatal leanyt.
    Azert le-lett tartoztatva, biralva, ahol gyilkossaganak celzatos elkovetese nem lett biznyitva, s elfogatta a birosag hogy a fegyvere „veletlensegbol” sult el. Nem kapott semmi buntetest, de mivel torvenytelenul elt itten, ki lett toloncolva a hatodszor (6X).
    De az elozo 5 eseteben soha nem bortonbuntetessel sulytva.
    Az irott tobveny be-nem-tartasa az nem buntett. Ez nem a „nepkoztarsasag” hatarsertese.
    A bortonbuntetes elnyereseert buntet elkovtesenek bizonyitasa a leg halvanyabb ketelkedes nelkulli bizonyitasa kovetelt.(Az az Alkotmanyos kovetelmeny, s annak alpjan mindenki joga.)
    De meg gyilkossagokert sem kap mindenki borton buntetest.
    Az ismetelt buntettek es annak ferociousness(a rem-kegyetlen tett) elkovetesei eseten a sulyosabb, sot max.buntetes.

  • Igeretem es kerese alapjan ezen sorok NEM almasi alma-nak irva.

    De mivel soraiban allitott az olvasoknak hogy en aki ellentmondasokat teszek.

    Aki talan koveti es ertelmezne a hozzaszollasokat, javaslom az „alma” 2017,Dec.25.3;19 de. sorat, ahol teszi allitasat.
    Amiert engem „hulye”-nek nevezett.

    Hasonlitva 2017,Dec.26,11;40 sorat, ahol allitja hogy azon allitast en tettem.
    Ami nem csak valotlan es ellentmondas ,de teljes hazugsag.
    Tehat ki a „hulye”, a hazugsaga mellett ?
    (Nem,az nem az en szavam,csupan az o szavait ideztem !)

  • Kedves Hazai Lámpa!
    Tényleg nem akartam már hozzád szólni, mert akkora ostobaságokat írsz, hogy az már fáj. De mégis most erőt veszek magamon, utoljára.

    Írtad:
    „Ajánlom még neked a Sodrásban c. filmet a listádról. Abban láthatod, hogy a fiatalokat a szocialista rendszerben hogyan fosztották meg az identitásuktól. Aki pedig nem alkalmazkodott a többséghez, arra a pusztulás várt (valóban vagy átvitt értelemben).”

    Tudod, ez a film pontosan az én generációmról szól (1961-ben érettségiztem), engem is akkor vettek fel fizikusnak az egyetemre, én is egész nyaramat a Duna mellett töltöttem, hasonló társaságban, és konkrétan én is ismertem olyan srácot – bár ő nem az én szorosan vett társaságomba tartozott – aki egy hasonló bulifürdés során belefulladt a Dunába. A mamája évekig ült egész nyarakon át a víkendházuk teraszán, és cigarettázott…

    Szóval ez a film akár rólam is szólhatna.

    Látom, elolvastad a fülszöveget is, amely valami ilyesmit ír:
    „a fények- és árnyak játékossága jelzi a lendületet és tetterőt, mellyel a hatvanas évek fiatal pályakezdő generációja (és filmesei) változtatni akartak a kádári puha diktatúra hamis közösségi illúziókat hirdető világán.”

    Namost ez úgy hülyeség, ahogy írva van. Nincs ott semmi puha vagy kemény diktatúra, sem hamis közösségi illúziók. Egyetlen utalás van benne a vége felé: a rendőrök kiteszik a táblát, hogy fürödni tilos. Tudod, én mainapig ott szoktam nyaralni a Dunán, és mainapig benn úszom a Duna közepén… Tény, hogy az 50-es években a rendőrök csónakba szedték a túl mélyen úszókat (talán 56-ig?). De a hatvanas években már nem. Sőt, legközelebb az első Orbán kormány idejében vezették be újra a rendőrösdit – ki is zavartak engem egyszer 2000 körül… 😀

    Legokosabb lenne, ha inkább megnéznéd a filmet, talán nem írnál ekkora ökörségeket…

  • A fenti cikk iroja, elismeri meg cikkenek cimevel is ,hogy az onmaga generacioja okozta talan mind a jelen vilagszerti hibakat, de a gyermekei, ill. a jovo generaciot remeli mind azt orvosolni.
    Az a remeny nem tulzott, de egyben tul sok kovetelest tessz a jovokor vallara. Mi,a jelen es a mult letben valoi kotelessegunk tenni mind a lehetot egy jobb vilagot hagyni az utokor szamara.
    Legalabb is az en elavult szelsoseges es reacionary, erkolcsi meglatasom.
    Persze tudom hogy mind azert az elvtarsak es atheistak majd atkoznak es gyalaznak engem.

  • A „Sodrásban” a felelősségről szól. A lelkiismeretről, meg arról, hogy milyen módokon tesszük túl magunkat a történteken. Nem mellesleg gyönyörű a képi világa, és a siratóének a végén…
    Én még akkoriban láttam a moziban, és nem is nagyon akartam újra megnézni, mert elég fájdalmas. De végül is megnéztem, és nem bántam meg…

  • SZIKSZAI talan alias MIKLOS;

    Joval elobbi soraiban jegyezte meg, hogy a a ‘tobbseg alatal megvalasztott kormany azt tehetb amit akar..’

    Sajnos az a Hitler tetteit es rensdszeret abrazolta.

    Barmi tisztesseges rendszerekben, barmi nevek alatt is, az u.n.
    Rule of Law, az az torveny rendszeret jelzi. S mind a torvenyek a lakossag altal valasztott kepviselo/torvenyhozoik alkotja.
    De NEM a sajat ohajaik alpjan. Hanem az Alkotmany alapjan, s mindekinek szabad befolyasolasa annak alkotasan.
    S mind azt a joghatosagi szervek, a birosagok dontik el ,amikor barmi kerdesekbe is utkozne. S azok az itelok is valsztva a nep-altal. S a nep joga mind azt valtoztatni alkotmanyos es torvenyes modon.

    Az igen mas mint a maga jelzett elgondolasai.
    Na nem allitom, hogy emberi gyarlosag es onzes nem elkerulhetetlen barmi modszerek alapjan.

  • Továbbá: A „Sodrásban” fiataljai egyáltalán nincsenek megfosztva az egyéniségüktől, sőt, éppen kiteljesedőben vannak, különféle pályákra készülnek. Akire pusztulás vár, arra sem azért, mert „nem alkalmazkodott a többséghez”, hanem pont fordítva, mert éppen olyan felelőtlen volt, pontosan azt csinálta, mint a többiek, csak neki nem volt szerencséje.

    Az a korszak ilyen volt, igéretes, és látszólag lehetőségekkel teli. Más kérdés, hogy ezek a lehetőségek csak lehetőségek maradtak, erről viszont a film alkotói még nem tudhattak, ezért nem is írták bele a filmbe, mert az a lendület a hetvenes évek közepére fulladt ki, a film pedig 1963-ban készült.

  • Én is a hatvanas években voltam fiatal: HL úgy tudom jóval fiatalabb, bizonyára ezért beszél butaságokat „elrabolt identitásról”. Persze, kerestük a helyünket a világban, ugyanúgy, ahogy a mai tizen-huszon évesek. Az a nagy különbség, hogy nekünk mindig egy kicsit többet lehetett dumálni, utazni is, akinek volt pénze, mindig egy lépéssel közelebb mehettünk a szabadsághoz, miközben biztos volt a kenyér, az állás. Könyvek jelentek meg, amerikai, meg egyéb „nyugati” szerzőktől is, bírálatokat közölt a tévé, az újságok, viták zajlottak nyilvánosan. Két tabu maradt: az egypártrendszert nem lehetett megkérdőjelezni, meg a Szovjetunió vezető szerepét. (Nem is akartuk – sőt, az egypártért rajongók mai táborában még mindig ezek az ösztönök munkálnak.) Amikor 1968-ban összetűzésbe kerültem szeretett alma materem, az Orion Rádió és Villamossági Vállalat KISZ vezetésével és személyzetisével, hétfőn rácsaptam az irodája ajtaját, kedden már volt másik állásom – sokkal jobb és jobban fizető. Aztán persze volt balhém a hetvenes, meg a nyolcvanas években is:a fiam egyszer azt kérdezte: Akkor Anyu, Te ellenálló voltál?
    Nem, nem voltam ellenálló – csak kérdeztem. És minden diktatúrát rohadtul idegesít, ha kérdezik. (Tessék megnézni a mai magyar kormányfőt, amint elszalad mindenféle kérdés elől – vagy kötelességét megszegve hülyeségekkel üti el a választ.)
    Úgy tűnik, B79 nem sokat hallott Magyarországról az elmúlt 60 évben. Erre utal, hogy nem nagyon bírja a magyar nyelvet – de igyekszik, ez becsülendő nekem, aki hülye módon ragaszkodom a hazámhoz, az anyanyelvemhez. Sőt elfogadom azt is, hogy honfitársaim egy része nem igazán képes a szabadgondolkodásra, ezért aztán minden – csekély – szellemi erejével becsmérli azt.
    B79 többször feltette a kérdést: mi az oka, hogy szabadelvű szocialistává lettem, mi az érdekem ebben? Nem tudom, az ő számára mit jelent az érdek. Nekem soha sem jelentett semmit a sarzsi: osztály, főosztály, akármilyen vezető. A több munkát, nagyobb felelősséget láttam az ilyesmiben. Kitüntetésekért se nagyon tepertem. Műszerészként a legnagyobb sikerélményem az volt, hogy az általam kireszelt derékszöget bevették a mérőműszerek sorába. Meg az, amikor bebizonyítottam: bár a fúrógép „belehal”, ha a félcollos menetfúrót beleereszted az öntvénybe, kézi erővel (16 évesen is erős fizikumú lány voltam) lassabban ugyan, de megoldható. Újságíróként meg az, amikor egy tanácskozás közönsége kórusban javította ki a megjelenteket üdvözlő elnököt: Nem Rétesi, Rátesi. Írott sajtóban dolgozókat nem nagyon ismernek név szerint. És már régen nem voltam aktív újságíró, amikor egy hölgy a nevemet meglátva azt kérdezte: Dolgozott Ön újságíróként 12 évvel ezelőtt? Ige feleltem. Mire ő: a műhelyekben mi mindig a maga írásait olvastuk, mert maga mindig azt kérdezte a vezetőktől, amit mi is kérdeztünk volna.
    Változatlanul nem tudom B79, hogy mit ért Ön érdeknek. Én proli voltam, proli maradtam. Elmúltam 70 – a nyugdíjam pont annyi, amennyi 39 év 356 nap után jár, viszont élvezem az egyelőre itthon létező özvegyi nyugdíjat is, amit a párom után kapok. Ez a kb. 800 US dollárnyi összeg Önnek nyilván röhejes, de itthon dolgozó családok is élnek ennél kevesebből. Még meg is takarítok ebből. Ráadásul, ha váratlan gond adódna, a fiamra, a testvéreimre mindig számíthatok.
    Az egyetlen érdekem a szabadelvű szocialista gondolkodásra a jövő: ami nem nemzeti, meg vallási ellentétekben kellene, hogy harcoljon.

  • Csupan ami olvashato itten, anyot tudok a „Sodras” cimu filmrol.
    De mint a jelentes hogy az az allamigazgatas engedte a fiatalokat a folyo veszelyes sodraban uszni, ahol eletet vesztette a fiu. S azt velte az egyik hozzaszollo dicsretre melto szabad lehetosegnek ?

    Hat mi volt, vagy mi lenne az allmahatalom kotelessege vedeni polgarainak eletet es biztonsagat. Nem is emlitve fogaikat, lehetosegeiket es tulajdonaikat?

    Az amely megelozi hogy a fiatalok eletuket ne veszitsek, hat az nem kivanarosabb? Megelozni az uszkalasukat a veszelyes vizekben ?

  • Bendeguz79,

    Megegyszer megkerdem: Ha se nem ertesz, se nem tudsz irni magyarul, mi a francnak firkalsz ertelmetlen hulyesegeket egy magyar nyelvu blogon?

    Ha legalabb ertened amit mondanak neked… de meg az se.
    Vagy csak jatszod a hulyet? Ha igen, mi a celod vele?

    Te rakas szerencsetlenseg, az illegalis bevandorlok kerdeseben nem az a legfobb pont, hogy bortonbe zarjuk-e oket, vagy azonnal deportaljuk oket, hanem az, hogy miert nem deportaljuk oket.
    Te azon lovagolsz, hogy nem csukjak oket bortonbe. Tenyleg??? Na es???
    Miert nem deportaljak oket? Hogy lasd: MIERT NEM DEPORTALJAK OKET? MIERT TURIK A TORVENYTELENSEGET A TORVENY OREI?
    ERTED MAR HATOKOR?

    A masik „aranykopesed”:

    ” Joval elobbi soraiban jegyezte meg, hogy a a ‘tobbseg alatal megvalasztott kormany azt tehetb amit akar..’ ”

    Tenyleg? En ezt irtam? Nincs veletlen az agyad egy kicsit megbuggyanva? Ezert mondom: Ha nem ertesz magyarul, ne probalj meg vitatkozni magyarul senkivel se, de foleg ne azzal, akivel amugy tobbnyire egyetertesz. Mert attol meg hulyebbnek tunsz, mint amilyen valojaban vagy.
    Arrol nem is beszelve, hogy szereny erzesem szerint halvany gozod sincs arrol, hogy miert vannak az alkotmanynak ellenzoi es tamogatoi. Hulye vagy a temahoz, de azert okoskodsz.

  • mavtelep
    2017 december 21
    3:04 de.
    No persze ! ” ellenzéki”mivoltunk mögé bújva mindent elkövetni,Mert úgy sem mernek bántani–ha pedig bántanak akkor politikai ügyet csinálunk belőle!—Egy kicsit átlátszó trükk.

  • Tal.álom!
    Valahogy egesz jol sikerult leirnia a magyar valosagot, mint aki veleszuletett tehetsegbol ujsagiroskodott. Sot, en hozzagondolnam a veleszuletett igazsagerzetet is. Ennek fenyeben is csak azt szeretnem megkerdezni, inkabb a szerkesztosegetol mostmar, hogy miert nem moderalja tenylegesen a hozzaszolokat? Megjelenik egy cikk, mint ebben az esetben is, es alapvetoen kb ugyanaz a 10 fo hozzaszolo elkezd vitazni – modjuk igy, forumot nyitni – es az elso 5-6 hozzaszolas utan a cikkrol mar senki nem beszel tovabb, csak ujra es ujra vita nyilik a part es ellenzek elveirol, inkabb nem is kormanyzat (NER) es ellenzek, hanem jobb es baloldali csatarozas szintereve valik a forum!!!! Ismetlem, senki, senki nem a cikkrol fejti ki tovabb a velemenyet, hanem egymassal vitazik, na de ha meg vita lenne, ocsarolasok, olcso vadaskodasok, sokszor nyomdafesteket sem turo modon. Kiveve neheny ujabb „beterot” (olvasot) de azok hamar „elmenekulnek” Egyebkent nem olyan nehez megfejteni azt a nehany uszito-szemelyt, aki itt csungg a „Hirlapon” Lehet, hogy valoban fizetett szemelyek? Ha s szerkesztosegnek pedig az az elve, hogy „mintegy megturi” ezeket itt, akkor pedig azt kernem a valoban a cikkeket erdeklo olvasoktol, hogy ne valaszoljanak ezeknek az uszitoknak! Sot azt szeretnem kerni az altalam nagyra becsult szerkesztosegtol, hogy tegyen koze vilagos hozzaszolasi normakat, irhatnam felteteleket, az elsok kozott peldaul, hogy mindenki csak vilagosan leinformalhato szemelyiseggel szolhasson hozza! Nev, telefon, szemelyi szam, szocialmedia hivatkozasok! (facebook, linkedin stb) ez a minimum! A cikkeket irok valos szemelyek, tiszteletre melto multtal, jelennel. Jonehany hozzaszolo ugyszinten! Hogyan lehet az, hogy enyhen szolva ketes identitasu szemelyek „vélemenyt formalhassanak”, ocsarolhassak a cikkirok es a hozzaszolok szemelyet, velemeny cimen? Koszonettel, Karikas Gabriel – 1571020-0096, facebook es linkedin, ugyanezen a neven!

  • Ejnye, Bendeguz! Hát a veszélyes vizekben úszkáló fiatalokra vigyázás nem a Jóisten feladata? 😀

  • Bendeguz79:
    „A Kallay kormany es a Tanacskoztarsasag tenyen; A Kallay kormanyt az u. Vicx jegyzek okozta. Vicx ezredes egy u.n. buffer-zonat tervezett hogy a Roman es a Cheh hadsereg elonyomulasanak hatart adjon. Annak az ertekezletet az ezredes Marcius 20-ra tuzte. De a magyarok elleneztek,feltek hogy azzal talan meg tobb teruletet veszthet az orszag. S Kallay valasza volt, hogy a Marciusi ertekezletre majd a kovetkezo Szoc-dem kormany lessz jelen.”

    ???
    Mr Bendeguz79, Ön vicxel? Vagy talán kissé korán kezdte meg a szilveszteri mulatságot? Esetleg humorista, és a kabaré-számát itt gyakorolja? 🙂
    Igy vagy úgy,boldog újévet Önnek is!

  • Besancon, talalom, kenny, Alma!

    Semmit nem tudtok rólam, és nem ismertek egyáltalán.

    Arról meg nem tehetek, ha ti csak a támadást, a sértegetést olvassátok ki a soraimból! Nem lehet, hogy magatokból indultatok ki?

    Aki nem tud a sorok között olvasni, az ne kommenteljen! Ti meg hiába vagytok udvariasak, bizony az olvasó megérzi a soraitok MÖGÖTT az önzést, a rosszindulatot, azért kaptok olyan válaszokat, amit!

    Tudjátok, az udvariasság nem minden. Az olvasók megérzik, ha ti fensőbbségesek vagytok. Sajnos, ti nem veszitek észre, de itt nemcsak ti vagytok pellengérre állítva. Engem úgy próbáltok beállítani, mintha soha semmivel nem értenék egyet, pedig a kommentjeim nem ezt mutatják!

  • talalom
    2017 december 29
    6:58 du.

    Ne haragudj, de nem biztos, hogy ugyanazt értjük identitás alatt.

    Én már máskor megkérdeztem tőled, te a Párt gyermekének tartod magad? Ugyanis néha semmi másról nem szól a véleményed, mint a Párt véleményének visszaöklendezéséről, ami pl. a történelmet illeti.

    Nem látom, hogy saját értékrendet kialakítottál volna magadnak, pl. a családi emlékeid alapján, az elmúlt harminc évben. Ormos Mária egy írásában leírja, hogyan ment a fiatalok identitásának kialakulása. Természetesen nem volt a párthatározatban így leírva, hogy meg kell fosztani ettől a fiatalokat.

    Hanem pl. volt a történelemírás. Volt egy központi aktuális határozat, hogy most éppen mi a hivatalos álláspont. Ezt a tankönyvek kisebb-nagyobb késéssel követték. Ennek lehet, hogy kevés köze volt a valósághoz. Így a diákok MÁST olvastak a könyvben, MÁST hallottak a tanártól és megint MÁST a szüleiktől (már ha a szülők fel merték őket világosítani)! A fiatalok megtanulták, hogy a hivatalnak semmit nem szabad elhinni! De a vizsgák érdekében hazudniuk kellett, miközben teljesen mást véleményt alakítottak ki magukban! (Ormos)

  • Almási Alma
    2017 december 29
    3:10 du.

    Speciel a Sodrásban c. filmet a testvérem vette fel videóra a kilencvenes években, és vagy tízszer megnéztük, a Jézus Krisztus Szupersztárhoz hasonlóan. Egy jó film nyilván nemcsak a kortársaknak szolgál mondanivalóval!
    Szerintem már a cím alapján is egyértelmű, hogy a fiatalok az identitás keresés állapotában vannak.

    Az is egyértelmű, hogy a vízbe fulladt fiú áldozat, és nem mellesleg utalnak a származására. Ezt pl. az a jelenet mutatja, mikor a nagymamája vallásos praktikával megtalálja a holttestét (a kenyér megáll fölötte a vízen). Miközben a hatóságok nem találták meg a testet napokig!
    Az identitás keresésére utal a filmben, ahogy a kisváros helyszíneit váltogatják! A fiú a régi, családi házas részben lakott. A többiek az új lakótelepen „sínylődnek”, miközben a szüleik naphosszat dolgoznak.
    (Zárójelben hozzáteszem, hogy a megfulladt fiút mindenki szerette és sajnálta. És egyáltalán nem őt hibáztatták a balesetért, hanem a megyei bajnokot!)

    Természetesen nem kell velem egyetérteni, de úgy vélem, tényekkel és érvekkel alátámasztottam a véleményem! Vagyis a fiú azért vált áldozattá, mert elvesztette az identitását. A régi világhoz MÁR nem, az új világhoz MÉG nem alkalmazkodott.

  • Bendeguz79 Az államhatalomnak kötelessége megvédeni polgárai életét. Ez jogos. De ezt nem rendőri erővel, hanem figyelmeztetéssel, neveléssel. Tudod, minden ember más. Bizonyos dolgokat egyik meg tud csinálni, a másik nem. Nem tilthatjuk el azért az ügyesebbet, mert vannak ügyetlenek is. Ilyenkor figyelmeztetni kell a veszélyre, és a döntést rá kell bízni az állampolgárra. Ha dolgozhat, szavazhat vagy gyereket szülhet, akkor felnőttnek kell tekinteni a veszély felmérésében is. Üvegházban nevelt növény nagyon kényes, semmi ellenálló képessége nincs.
    Mikor Írországba költöztem, furcsának találtam, hogy senkit nem gátolnak meg cselekedeteiben, kint van egy tábla, hogy veszélyes, és mire kell vigyázni. Néha még korlát is van a szakadéknál. Nem is lehet egy szigetet bekeríteni. Mégis sokkal kevesebb a baleset, mint ott, ahol gyereknek nézik az állampolgárokat. Pedig itt aztán vannak veszélyes helyek, mondhatnám csak azok vannak. Mégis szabadabbak a gyerekek, és megtanulnak vigyázni magukra.

  • Almási Alma
    2017 december 29
    6:30 du.

    Hát igen, a fiatalok hajlamosak azt hinni, hogy övék a világ, de a filmben szerintem ennél többről van szó.

    Felhívom a figyelmed az ismert úszóedző nemrég kiderült esetére. Három úszó megerőszakolt egy lányt az uszodában! Azok a menő úszók is azt hitték, hogy nekik mindent szabad, és ez a hatvanas években volt!
    De megszólalt az áldozat is, és az ő beszámolójából kiderül, hogy neki az nem buli volt, még ha egyesek őt is hibáztatják a történtekért.
    Ez súlyosabb eset, mint a fiatalok „bulizásai”. Ennek oka lehet, pl. ha a fiatalok értékválságban vannak. Az egyik jó bulinak látta, ami a másiknak erőszak volt.

  • Bendeguz79
    2017 december 29
    10:12 du.

    Sajnos a totális államban a fiatalokat igyekszik az állam kivonni a családok befolyása alól, és állami szervezetekbe tömöríteni.

    Ilyen volt a náciknál a Hitlerjugend és a kommunista ifjúsági szervezetek is a szovjet államokban.
    Ezeknek lényege, hogy a Párt a fiatalokat átformálja a saját értékrendje szerint. A szervezetek ugyanis nem önállóan működnek, hanem a Párt utasításait közvetítik (ahogy a transzmissziós szíj működik a gépeken).

    Magyarországon a Kádár-korban puha diktatúra volt, ezért tudják itt némely volt szocialisták beállítani, mintha mindenki szabadon élt volna. Ugyanis bizonyos dolgok nem voltak tiltva, és csak a háttérben ment a befolyásolás. Pl. templombajárás nem volt tiltott, de azért finom eszközökkel igyekeztek a fiatalokat a vallás ellen hangolni.

    Persze, az embernek szabad akarata van, megteheti, hogy a rendszer elvárásait túl-, alul- vagy nem teljesíti. De véleményem szerint ettől még maga a szocialista rendszer létezett, és nem kéne a szőnyeg alá söpörni, hogy milyen volt!
    Különösen visszatetsző, mikor olyanok bagatellizálják a szocializmus negatívumait, akik a „fidesz-diktatúra” ellen önkívületig sikoltozni szoktak!

  • talalom Kedves Találom HL talán egyszer megtanulja, hogy a tapasztalat más, mint a wikipédián olvasott információ. Azt is, hogy semmi sem fekete-fehér. Talán azt is, hogy bármilyen az élet, azt élni kell és kihozni belőle amit lehet. Azt is talán, hogy ahogy Ő leszólja a „komcsi idők” fiataljait és polgárait illetve az életüket, Őt ugyan úgy lefogja szólni a következő generáció, miért hagyta 89 után elfajulni a helyzetet. Akkor rájön, hogy éppen olyan tehetetlen volt, mint a „komcsi” idő alatt a fiatalok. De a „komcsi fiatalok csak eltöröltük szép lassan a rendszert, míg HL-ék éppen boldogan visszarendezik. HL kritikái többségében tudatlanságot, agressziót tartalmaznak, de jobb lenne a múlt kritizálása helyet inkább foglalkozna a jelenkor hibáinak megszüntetésével. De ahhoz kevés a wikipédia olvasgatása, és a mi ócsárolásunk. Viselkedése felettébb érdekes, egyszer már visszavezettem miért lehet. Sajnos a helyzet változatlan. Azért az jelent valamit, ha nem szólnak hozzá, akkor magának ír. 🙂
    Fiatal fejjel én is fogalmaztam meg kritikát édesanyám viselkedésével szemben a szocialista időkből, most már rettenetesen szégyenlem, hogy tudatlanságommal, forrófejűségemmel milyen igaztalan voltam. Most már látom, keményen ellenállt a lehetőségeihez képest. De hát volt két gyermeke, akinek nem csak a jövőjére kellett gondolni, hanem a jelenére is. Talán csak annak köszönhette, hogy nem lett baja, hogy fantasztikusan jól és sokat dolgozott. Én meg ostoba módon megkritizáltam. Egyszer talán HL is ráébred, hogy értelmetlen a „harca”, rossz felé rohamoz.

  • Boda Marcsi
    2017 december 29
    12:49 du.

    A te szóhasználatod nagyon találónak tartottam, azért idéztem.

    Hozzátenném, hogy most a Sodrásban filmmel kapcsolatban megfogalmazott konkrét érveket Alma, ami nagyon üdvözlendő. Ilyenkor szokott azonban előjönni azzal a váddal, hpgy aki vele nem ért egyet, az sanda antikommunista, és csak azért vitatkozik, hogy vitatkozzon …

  • Almási Alma
    2017 december 29
    3:10 du.

    Még annyit, hogy elolvastam a fülszöveget, de nem az alapján írtam a véleményem!

    2017 december 28
    5:42 de.-i
    kommentemben egy szót nem írtam „a közösségi illúzióról” meg a „diktatúráról”.

    Én az identitás pusztulásáról írtam. Az identitás kialakulásáról nekem Eriksson svéd-amerikai pszichológus elmélete az irányadó. Megtalálható összefoglalva az Atkinson könyvben.

  • Szikszai. Ha majd megtanulsz nem bunkónak lenni, és abbahagyod ezt a primitív „elvtársozást”, majd olvaslak. Idáig is sokat képzeltél magadról, miért olvasnám a Hazai Lámpával való levelezésedet? Annyira azért nem utálom magam.
    Viszont elegem van az állandó provokáló neveletlenségedből, kinőhetnél a kamaszkorból. Tudod elvtársazni a kiugrott komcsik szoktak, mert legjobb védekezés a támadás. Azt viszont látom, egy osztályba jártál a többi „jobboldali” troll-lal. Nagyon egyforma a stílustalanságotok.

  • Bendeguz79 )Almási Almáról):
    Valasza volt az atheistanak; “Nahalaistenek.”
    “Hanyszor fohaszkodtam en is hogy ne irjon.”

    Az ateista Almási Alma válasza hasonló a régi-régi filmrendező, Luis Buñuel válaszához, amikor öregkorában megkérdezték, hogy hisz -e már Istenben? „Hála Istennek, még mindig ateista vagyok!”- így a zseniális filmrendező.

  • Christopher Adam

    Kenny,

    én is úgy vagyok az elvtársozással, hogy amikor valaki ehhez folyamodik, elveszti minden hitelességét és nem érdemes tovább foglalkozni kommentjével.

  • Hazai Lámpa:
    Volt egy központi aktuális határozat, hogy most éppen mi a hivatalos álláspont. Ezt a tankönyvek kisebb-nagyobb késéssel követték.”

    Volt? Van. Az előbbi létezett ugyan, de az utóbbit „van szerencsém” gyakorta megtapasztalni. A kettő között a különbség talán annyi, hogy a központi hazugságokat ma a tankönyvek és a tanárok nagy része (egzisztenciális kiszolgáltatottság vagy magyarországi szellemi színvonal általános mélyrepülése miatt? – nem tudom) merevebben és gyorsabban követi.
    Hej, de jó, hogy egyszerű állatgondozó-idomító lettem (részben Nyugaton), és nem például történelem okító egy magyar egyetemen!

  • Christopher Adam Igen, ez egyértelműen szándékos sértegetés, semmi más.

  • Gabriel:
    „Nev, telefon, szemelyi szam, szocialmedia hivatkozasok! (facebook, linkedin stb) ez a minimum!”

    Igaza van, ez a minimum! Plusz igazolni, hogy van vagy volt -e házasságon kívüli szexuális kapcsolata, homoszexuális kapcsolata, járt -e külföldön, hol, mikor és miért, mely országokban élnek rokonai vagy ismerősei és tart -e velük kapcsolatot, s ha igen, milyet és miért, van -e rokonai és ismerősei között a Pártból kizárt személy? Ezen felül már csak a bankszámlaszámát és a jelszavát köteles nyilvánosságra hozni, és akkor már is hozzászólhat. 🙂

  • Hazzaykám:
    hazai lámpa
    2017 december 30
    5:42 de.
    Hát szépségem én nem is akarnálak megismerni.
    Még ez is sok ( sokk ??) nekem.
    Amit itten adsz elő.

  • Belzebub:
    Mijajófrász..még a végén kötelezővé teszik a gyónás modernizált formáját?
    (Kitárulkozás a Facebookon, ha kell ha nem..)

  • Bendeguz79:
    „Mi,a jelen es a mult letben valoi kotelessegunk tenni mind a lehetot egy jobb vilagot hagyni az utokor szamara.”

    A múltban már nem sokat tudunk tenni, legföljebb a jelenre és a jövőre nézve megpróbálhatunk – esetleg – tanulni belőle. (Általában nem nagy sikerrel.) A תיקון עולם kötelessége a jelenre és a jövőre vonatkozik. Ahogy Aquinoi Tamás is írta valahol a Summa elején, az Örökkévaló ugyan mindenható, de a mindenhatósága nem terjed ki rá, hogy a múltat meg nem történté tegye vagy megváltoztassa. (Erre csak a politikusok és a történészek képesek. 🙂 )

    Bendeguz 79:
    „Persze tudom hogy mind azert az elvtarsak es atheistak majd atkoznak es gyalaznak engem.”

    Átkozódni nem szoktam. Ateista nem vagyok. Ám Önnek legfeljebb a תיקון עולם -ra vonatkozó igényében vagyok az „elvtársa” (bár nem biztos, hogy ugyanazt képzeljük el a תיקון עולם alatt) de sok egyebek között pl. a „tiszta” kapitalizmus, a „szabad verseny” utópiájának kritikátlan dícséretében legkevésbé sem.

  • Geyza:
    „Mijajófrász..még a végén kötelezővé teszik a gyónás modernizált formáját? (Kitárulkozás a Facebookon, ha kell ha nem..)”

    Annál kevésbé értem Gabriel 2017 december 30 1:59 de.-i írásában kifejtett igényt, mert olvastam a jelenlegi magyarországi rendszerre vonatkozó 2017 december 19. 4:19 du.-i kommentjét, amelyben írtakkal – mutatis mutandis – nagyjából egyetértek.

    A kommentelők egy része Magyarországon él, a másutt élőknek is vannak, lehetnek Magyarországon élő hozzátartozói. Igaz, ma még inkább „csak” egzisztenciális ellehetetlenítés érheti őket, de hogy holnap… Az ilyen rezsimek működésének pedig megvan a maga logikája.

  • @lámpa

    Most megint nehezen tudom magam elhatározni, sírjak-e, vagy nevessek. De mivel az imént reszeltem a tormát, maradjunk inkább a sírásnál…

    Írod: „Én az identitás pusztulásáról írtam.”
    _________________

    A pusztulás nyilván mindig szomorú. Csakhogy a 60-as években valami egészen más történt, és ezt a „Sodrásban” film jól mutatja. Megváltozott a mezőgazdaság, és ezzel természetesen megváltozott az élet is. És ennek szinte semmi köze a szocialista rendszerhez, még ha Kádárék szerették volna, ha ezt a változást csak nekik tulajdonítják.

    Magyarországon későn volt jobbágyfelszabadítás, és későn volt földosztás. Talán, ha a Tanácsköztársaság végigvitte volna, még nem lett volna késő, de Horthy inkább bebetonozta a nagybirtokot. (Még egy bűn!)

    Rákosiék kénytelenek voltak felaprózni a birtokokat érzelmi okokból. Aztán kénytelenek voltak „téeszesíteni”, mivel a háború utáni modern mezőgazdaság a nagy, összefüggő területeken, gépesítve kevesebb földdel és kevesebb munkáskézzel is el tudta (volna) látni az országot. De a hatvanas évek közepéig ez – főleg érzelmi okokból – sehogyan sem sikerült. A film már arról az időről szól, amikor nem volt szükség minden paraszti munkáskézre, és sokan mehettek a városba, tanulni. Hát igen, EZ IDENTITÁSVÁLTOZÁSSAL JÁR.

    Az én déd- sőt ükszüleim is már iparosemberek voltak, nekem ez volt az eredendő identitásom. De amikor egyetemre mentem – és szinte ugyanakkor az apán is elvégezte az egyetemet már felnőttként, – akkor egyszeribe megváltozott az identitásunk, másképpen gondolkodtunk, másképpen (jobban) éltünk. Hol itt a tragédia?

  • Cssak halkan jegyzem meg, hogy a tragedia ott van, hogy a magyaroknak fantasztikus fekete, gazdag foldjuk van, csak egyszer menj vegig autoval, mint en a hatarig. Teljesen megmuveletlenul van a fold, mert nincs mar aki megmuveljee;s termeljen rajta. Ma m’r paraszt nin is. A haztajin sem akar meg;lni.Felmegy a varosokba, ha nem o, a fia biztos.

  • Alma! Már nekem is eszembe jutott: vajon mi a jó francot görcsölnek az „identitásukkal”? Vajon tudják, mit jelent? Vagy úgy megrázta őket, amikor zigótából magzattá váltak? Talán egysejtűnek kellene lenniük, nem lenne gondjuk az identitásukkal.

  • SZIKSZAI Dec. 29-i soraira Bendeguzhoz;

    Majd ha kijozanodik, es ir tisztesseges modorban, figyelembe veszem azt valaszra.

  • TALALOM dec.29-i soraira, amit kezdett” en is a 60-as evekben…”

    Mint mar a legelso kerdesemben tisztan jeleztem, hogy csupan erdekelt ,hogy mi volt abban a ideologiaban ami magat megnyerte. Semmi mas celom nem letezett ! Igazan.

    Kezdetben veltem soraibol hogy maga talan ferfi volt. S maga reagalasban bevalotta, hogy mar reg masik is lattak azt magaba.
    Az nem vadolas ! A maga sajat egyenisege tisztan olvashato soraibol. Az egesz !

  • BELZEBUB:
    Tehat a „zsenialis filmrendezoje” is a szajja mind-ket oldalan beszelt.

  • KENNY Bendeguzhoz cimzett soraira.

    Orulok hogy Irorszagban megtanulta tapasztalatai lapjan, hogy az allamhatalom gyakorolja ottan koteleseget es az alapjan vedi polgarai eletet, biztonsagat, jogait, lehetosegeit es tulajdonait.
    Persze a szukseges figyelemztetes az elso, ahol az megfelelo.
    De az eroszak ellen mind a rendorsegek lefegyverezve.
    S talan ma este a Dublini celebration-en sokaik sisakkal, flap-jacketben es gep-pisztojjal lesznek keszen vedeni a sokasagot, a leheto terrorizmus ellen.
    Mindeg minden a varhato, vagy letezo kurulmenyek alapjan.
    De az nem diktatura !

    De amire reagaltam megjegyzesemmel, hogy a hozzaszollo sorai alapjan a leirt esetben a folyami rendorseg nem is figyelemztette a fiatal uszokat a veszelyes vizben.
    Sot nem is vette figyelembe. S a fiu eletet vesztette.

  • Bendeguz79:
    „Tehat a “zsenialis filmrendezoje” is a szajja mind-ket oldalan beszelt.”

    Eh, jó uram, úgy tünik, nem érdemes megpróbálnom Önnel szót váltanom; reménytelen, hogy akárcsak nyelvileg is megértsük egymást.

    Hogy én Almási Alma válaszát (és ez részééről átgondolt volt, és nem csupán automatikus nyelvi panel) a zseniális Buñuel válaszához hasonlítottam, az én számból nagyon komoly elismerés.

  • Bendeguz79 Látod ezt nem tudom. Nem vettem még részt olyan rendezvényen, ahol nagy terrorellenes felkészülés lett volna.
    Ritkán járok a fővárosban, már nehezen viseljük a zsúfoltságot.
    Itt vidéken pedig nincs nagy Gárda (rendőri) jelenlét. Ettől persze lehet, hogy van ilyen rendezvény. Szerencsére még nem vagyunk a terrorveszélyeztetett országok listáján.

    Megjegyzem, Magyarország sincs.
    Az viszont meglepne, ha nem jelezte volna tábla a fürdés tiltását Magyarországon. Rengeteg figyelmeztető illetve tiltó táblát tettek ki az „átkosban”. Szerette az állam, ha a polgárok rendesen viselkednek. Megjegyzem sokszor azért igazuk volt. Mindenhol volt „Fürödni Tilos” vagy „Fűre lépni Tilos” stb tábla.
    A rend őrei árgus szemekkel figyelték a fegyelmezetlennek tűnő embereket, és kíméletlenül igazoltatták gyanú esetén.
    A gyanúhoz nem kellett sok, elég volt egy kirándulás a Szabadság-szobornál, vagy egy séta az éjszakában.
    Természetesen nem az a diktatúra, ha az állampolgárokat megvédik a terrortól. De Magyarországon szerencsére nincs is rá szükség.
    Ezért is érthetetlen a TEK fejlesztése horribilis pénzekből. Igaz, mindenki tudja, hogy nem a polgárok védelmére van. De tagadják rendesen.

  • Karikas Gabriel,

    Volt neked Fejer megyeben rokonod? Ismertem egy Karikas Frigyest.

    Ugyanakkor szeretnem felhivni a figyelmedet arra, hogy 1990-ben megszunt a komcsi rendszer Magyarorszagon, Kanadaban pedig soha nem volt – legalabbis nem nyiltan. A KMH alapitoja Kanadaban nott fel, ha jol tudom. Tehat nem nagyon varhatod el, hogy elhallgattassak az eltero velemenyeket nyilvanitokat. Hianyzik neked a jo kis komcsi rennccer, mi?

    Meg egy dolgot: Nagyon sok ideirt cikk semmitmondo. Masok teli vannak hazugsagokkal es tulzasokkal. E reszeit hamar megvitatjuk a cikknek, aztan jon a szokasos. (Ami neked nem tetszik.)
    Tudod, ha majd lesznek olyan cikkek is, amik mindenkit erdekelnek, es azok a cikkek nem lesznek teli hazugsagokkal, talan meg tobb idot is fognak az urak es holgyek (elvtarsak es elvtarsnok) forditani magara a cikkre.
    Remelem erted, es megerted.

    .
    hazai lámpa
    2017 december 30
    6:58 de.

    „” Különösen visszatetsző, mikor olyanok bagatellizálják a szocializmus negatívumait, akik a “fidesz-diktatúra” ellen önkívületig sikoltozni szoktak! „”

    Ebben tokeletesen egyetertunk.

    Ugyanakkor meg kell oket is erteni. Vegulis azt nem ismerhetik be, hogy ok loptak, sikkasztottak, csaltak, es hogy ok taszitottak melyszegenysegbe az orszag 4-5%-at mar az elso 5-6 evben. Mikozben – termeszetesen – ok cocjalisan olyan marhara erzekenyek is voltak, hogy nem erdekelte oket a foldonfutok sorsa. Kepzeld mi lenne, ha nem lennenek cocjalisan erzekenyek!
    Tehat nekik egetoen szukseguk van egyhuzamban vonyitani, hogy az artatlanra kenjek azt, amit ok kovettek el.
    En megertem oket meg akkor is ha az undor kerulget toluk.

  • Mindenkinek azt kívánom,hogy találja meg a boldogságot 2018-ban,akár itthon, akár másutt,de ne mások (kárára)eltaposásával,ellenségeskedéssel,sértegetéssel !

  • Kenny
    2017 december 30
    8:15 de.

    ” Ha majd megtanulsz nem bunkónak lenni, és abbahagyod ezt a primitív “elvtársozást”, majd olvaslak. ”

    Gondolom, hogy erre valszoltal:

    ” A magyar foldet gyorsan at kell mutyizni magyar kezbe, mielott az elvtarsaid azokat is atpasszoljak bagoert a nyugati elvtarsaknak. Itt nem kell az elvtars szot a komcsi ertelmeben venni.” (Tolem.)

    Tehat meg akkor is „megsertodsz” az elvtars szotol, ha kulon ki van neked hangsulyozva, hogy nem kommunista ertelemben kell ertelmezni azt.

    Felette nehez nekem elhinni, hogy nem ertetted miszerint az elvtars szo itt gunyos formaban van hasznalva. Utal azokra a „megbizhato jo elvtarsakra” akik annak idejen jol megszedtek magukat a komcsi rendszerben; tehat tkp. tolvaj gazembert jelent. Illetve meg annal is tobbet, mert azok az elvtarsak meg a gyilkossagtol sem riadtak vissza, ha valaki megtudott roluk valamit.

    Namost: Ha megsertodes helyett kinyilvanitanad azon velemenyedet, hogy eliteled a tolvajokat (es gyilkosokat), fuggetlenul attol, hogy melyik partban vannak, es hajlando is lennel elismerni, hogy Magyarorszagon 1990 ota a legtobb tolvajlast az ugynevezett baloldal kovette el, meg el is hinnem, hogy nem vagy az „elvtarsak” elvtarsa.
    De te inkabb egy latszat-sertodes moge bujsz, hogy ne kelljen bevallanod a kenyelmetlent. Meg sem kiserled, hogy bebizonyitsd „hibasan latom az esemenyeket”. Miert? Miert veded az „elvtarsakat” ilyen vehemenciaval, ha nem vagy az elvtarsuk?

    Es akkor meg a tetejebe – amig nem azt nezed, hogy a masik mit mond, hanem azt, hogy hogyan mondja – kioktatod a masikat, hogy nojon fel. Vicces fiu vagy.

  • hazai lámpa Kedves Tőled, hogy ilyen névsorba vettél be, még akkor is ha nem érdemlem meg. Alma, Besancon és Találom?
    Alma nem tisztelt meg a barátságával, de Besancon és Találom sem nem önző, sem nem rosszindulatú. Büszkévé tettél. De rosszul érzed, sem önzés, sem rosszindulat nincs bennem irányodban. Sajnálat van, mert valami nagy baj van körülötted. Miután nem ismerlek, nem tudom mi, csak tippjeim vannak. Önző és rosszindulatú lennék? Barátaim másképpen látják, mikor a saját költségünkön nyaraltatjuk Őket itt Írországban, és komolyan segítjük az egész családunkat anyagilag Magyarországon. Jövőre is már négy jelentkező van vendégségre. De ha Te mondod, elhiszem. Miből gondolod az önzést? Érdekelne.

    Azt viszont zokon vettem, hogy nem olvasunk a sorok között. Mikor olvasunk, akkor felháborodsz, hogy ne olvassunk a sorok között. Most akkor olvassunk vagy ne olvassunk?

  • Boda Marcsi
    2017 december 30
    3:56 du.

    ” Mindenkinek azt kívánom,hogy találja meg a boldogságot 2018-ban,akár itthon, akár másutt,de ne mások kárára) eltaposásával, ellenségeskedéssel, sértegetéssel ! ”

    A lottozas OK?

    En is Bolontsakot kivanok minden megbizhato, jo elvtarsnak, es foleg azoknak a hulyere vett drukkerjeiknek, akik meg ma is drukkolnak nekik es felneznek rajuk.

    A tobbinek, akik mar korabban is tudtak a sajat fejuket hasznalni a gondolkodashoz, vagy kozben megtanultak azt, kivanom, hogy az „orbani diktatura/fasizmus/nacizmus/” (nem kivant torlendo) tovabbra is folytatodjon az uj evben. Allah ovjon titeket az al-liberalisoktol es nyiltan cocjalistaktol!

  • Szikszai Ne haragudj, de nem tudsz megsérteni. Ügyesen magyarázkodsz az elvtárssal, de szerintem nem igaz. Bocs.
    Tudod ki tudna megsérteni? Besancon, Találom, falusi vagy Bánfi. De Ők nem akarnak. Igaz Bánfi Miki megkritizálta a tavamat, de túléltem.
    Már sokszor leírtam az elmúlt (Kádár) rendszer iránti undoromat, de nem vagyok hajlandó egész nap ezzel foglalkozni. Képzeld, még kisdobos sem voltam, a pártba sem léptem be pedig hívtak, ellenben ministráltam és titokban cserkész voltam egy Soma nevezetű kántor vezetésével. Új fiú vagy, nem olvashattad. De ez már mind a múlt. Minden nap írjam le?
    Azt is többször leírtam, hogy az elmúlt majd harminc év alatt egyetlen egy kormánnyal sem voltam elégedett. Azt is leírtam, hogy Gyurcsány miatt kezdtünk csomagolni, de Orbán miatt vettük meg a kompjegyet. Azt viszont sosem fogom elismerni, hogy az MSZP kormány többet lopott mint a Fidesz. Az MSZP még ahhoz sem értett igazán. Ha az MSZP annyira ügyes lett volna mint a Fidesz, Orbán soha nem jut vissza vezetőnek. Ti abban a félreértésben leledzetek, hogy a Fidesz kormány kritikájával az ellenzéket dicsérjük. Ez marhaság. Nem, nem látom, hogy javulna otthon a helyzet, pedig sűrűn otthon vagyok. Lehet, hogy sok Fideszesnek jobb, de az országnak nem lett jobb. A propaganda jól hangzik, de sajnos talmi. A gyilkosságokról pedig kár beszélni, mindkét oldal alatt voltak kétes esetek.
    Tehát tőlem annak hiszel aminek akarsz, de nincs jogod írásba lefektetni, mert egy csepp bizonyítékod sincs. Így rágalomnak kell minősítenem.

  • Almási Alma
    2017 december 30
    11:47 de.

    Bocsánat, föntebb elírtam néhány dolgot.

    Erikson dán-német-amerikai pszichológus volt. Az USA-ban többek között a sziú indiánok életét tanulmányozta. Megállapította, hogy milyen szörnyű következményekkel jár, ha valakitől elveszik az identitását, pl. alkoholizmus, öngyilkosság.

    Sajnos tudjuk, hogy a Kádár-korban igen magas volt Magyarországon az alkoholizmus és az öngyilkosság aránya. Több, mint a rendszerváltás után! Talán az identitás elvesztése is hozzájárult ehhez a szomorú statisztikához.

    Ha nem érted, hogy mire gondolok identitás alatt, akkor kérdezz! Nem az életforma váltásra gondoltam, ami a technika fejlődésével jár.

  • talalom
    2017 december 30
    1:30 du.

    „mi a jó francot görcsölnek az “identitásukkal”? Vajon tudják, mit jelent?”

    Egyedül én írtam fönn az identitásról, tehát mire a többesszám?

    Bár tudom, hogy Alma barátnőd nem szereti, ha humán tudósoktól idézek, ugyanis ő a saját gondolatokra esküszik. (Zárójelben megjegyzem, hogy mikor itt valaki a fizikáról magyarázott, és tagadta a gravitációt is, akkor majdnem máglyára küldte virtuálisan ..:)

    Mégis leírom. Ennek az idióta amcsi csávónak, nyilván mert zigóta korában trauma érte, elég ismert a munkássága nemcsak az USA-ban. Szerinte legfontosabb az életben az identitás keresése. De hát nyilván buta volt a hapsi, nem volt tapasztalata, és azok is ostobák, akik az elmélete alapján könyveket írnak és embereket gyógyítanak.

  • Belzebub
    2017 december 30
    9:07 de.

    „az utóbbit “van szerencsém” gyakorta megtapasztalni.”

    Hol is tapasztalod, ha te állítólag Németországban élsz? Vagy te vagy Hiller István?

    Mi az, hogy könyvek? Úgy tudom, egy könyvet adtak ki államilag, az azóta sem változott.
    Amúgy szalmabáb az érvelésed, mert itt a fidesz oktatáspolitikájáról nem írtam. Máshol kifejtettem, pl. Az Ómagyar gyermek c. topikban, hogy tapasztalatból tudjuk, hogy milyen súlyos veszélyeket rejt a központilag előírt tanterv. Akkor, ha például politikai akarat befolyásolja, és nem a tudomány. A fidesz tankönyveiben mindkettőre van példa, tehát jó és elrettentő példa is van. Többek közt ezért is voltak a tanártüntetések.

    Ennyit arról az infódról, hogy a tanárok csont nélkül lenyelték volna a központi terveket.

  • KENNY soraira Bendeguznak valaszolva;

    Nem tudhatom hogy hol el. Csupan csak Irorszagot jelzett.
    De velem hogy vilagszerete a nagy varosokban van mindeg, es lessz holnap is nagy felhajtas.
    A nagy-almaban legalabb egy millio lessz majd a Time Square-en, meg a nagy hideg ellenere is.
    Sot meg itten az en kozeli kis helyemen is (a varos 2,925 lakosu)kb 2-3 mile-ra, de lessz am lovoldozes mint egy veres haboruban.

    A „SODRAS” cimu film eseten, az egyik hozzasollo jegyezte meg hogy az o idejen egy fiu kiuszott a folyo kozepere, s vizbefulatd. Akkor nem volt folyam-rendorseg, de ma a ‘korrupt-diktaturaban’ mar azt nem engedik oda uszni.
    Velnem, hogy a film is azon volt alapozva. A folyo sodrasa okozta valaki halalat. Tehat az megelozheto a megfelelo eljarasokkal. Az nem igen egyszeru, de szukseges gyakran.
    Az nem diktatura !
    Mas esetrol csak kerem az adatokra vezetheto infokat, de senki nem hajlando, vagy nincsen. Csupan a durva vadalmakat kapom.
    S nem csak itten a KMH, tobb mas ottani web-lapokon is eredmeny nelkul.

  • Almási Alma
    2017 december 30
    11:47 de.

    „ha a Tanácsköztársaság végigvitte volna, még nem lett volna késő,”

    Nem szívesen szembesítelek a pőre valósággal, mert tudom, hogy azt te nem szereted. A tanközt. vezetői soha nem terveztek földosztást (1919), ugyanis szovjet mintára kolhozosítani szerettek volna.

    A földosztást a demokratikus kormány csinálta meg 1945-ben, igaz a kommunisták szája íze szerint, mert benn volt az orosz hadsereg. Rákosiék majd 1949-ben kerülnek hatalomra, miután hozzá is kezdnek a szövetkezetek alakításához.

    Sajnálom, ha sértőnek érzed a történelmi tényeket, mivel tudom, hogy te jobban szereted az önálló gondolkodást, tudósok nélkül. Legalábbis a humán tudományokban.

  • Almási Alma
    2017 december 30
    11:47 de.

    Egyébként nem tudom, miért rugózol a mezőgazdaságon.

    Én föntebb a vízbe fúlt fiúról nem azt írtam, hogy kapálás helyett tanulnia kellett, és ezért veszett a vízbe.

    Én arra céloztam, hogy az állami ideológiában nem volt választék, csak amit a Párt az emberek elé rakott. Az új világot igazságosnak írták le, ami sok munkával elérhető. A régi világot sokszor szidták a propagandában, tehát nem volt egészen spontán, ahogy szembefordultak a fiatalok a régi elvekkel.

    A pszichológusok szerint a totális ideológiák hirdetői azért célozzák meg szívesen a fiatalokat, mert a serdülők fogékonyak a tökéletes világ eszméjére. Saját szüleiket már nem látják mindenhatónak, de még hisznek egy ideális világban. Később persze csalódniuk kell, és ekkor válnak cinikussá a politika, sőt a humánus értékrend iránt is!

  • Almási Alma
    2017 december 30
    11:47 de.

    Még annyit, hogy a mezőgazdasággal magyarázod a híres úszóedző esetét is, ha szabad kérdeznem?

    Miért gondolta az úszóbajnok, hogy lányokat erőszakolni „jó buli”? Talán mert cinikus volt, és azt hitte, neki mindent szabad.
    Azt hiszem, kizárhatjuk, hogy a szakmája miatt erőszakoskodott volna.

    Érdekes még az is, hogy a Horthy-korban elkövetett összes bűnért az akkori politikai vezetést szoktad felelőssé tenni! Míg ha a szocializmus idején valaki elkövetett valamit, az csakis a saját felelőtlensége, butasága vagy rosszasága miatt lehetett szerinted.
    Fel sem merül benned, hogy a szocialista rendszernek bármi köze lenne az akkori fiatalok problémáihoz! Érdekes dolgok ezek …

  • Kenny,

    Orulok, hogy kezdesz egy kicsit ertelmesebben irni. Nem volt szandekomban megserteni teged, csak kicsit nehezkes vagy. Nehez kimozditani teged a nyugat-imadatodbol es a magyar-gyuloletedbol.
    Ez utobbit sem kell szo szerint erteni, tudom, hogy nem utalsz minden magyart, ez inkabb csak bizonyos szokasokra es a politikara vonatkozik nalad.

    Azt hiszem az a baj nalad, hogy nem vagy hajlando felismerni az okokat, csak az okozatokat latod.

    Ha surubben olvastal volna tolem talan eszrevetted volna, hogy nekem mindenki „elvtars” aki valamilyen modon gazember. Meg akkor is ha soha nem volt komcsi. Ha pedig meg raadasul komcsi is (allitolag), de pont az ellenkezojet csinalja annak, amit egy igazi komcsi csinalna, akkor meg jobban megvetem a gazembert. Ez utobbiak szep szammal talalhatok ma Brusszelben, az EU vezetosegeben, tobbseguk senki altal megvalasztva van ott, es onnan kirobbanthatatlanul. Neked es meg tobbeknek is itt viszont nagyon imponalnak ezek az alakok, es nagyon orulnetek, ha azok parancsolgatnanak Magyarorszagnak is.
    Az ilyen dolgokat furcsallom nagyon. Tenyleg nem veszed eszre, hogy ezek gazemberek, vagy ugy vagy vele, hogy a magyar politikusok is gazemberek, olyan mindegy?

    Nem ertem pontosan mire akarszs bizonyitekot. Arra, hogy sorba eladtak a magyar gyarakat uzemeket nyugat-europai milliardosoknak annak idejen csupan azert, hogy lezarjak azokat? Nem voltal akkor Magyarorszagon, vagy nem ertel ra akkoriban ilyen csip-csup ugyekkel foglalkozni? Vagy az erdekesnel erdekesebb tenderekre vagy kivancsi, amikrol csak az tudott, aki aztan csodaval hataros modon potom penzert megvasarolt egy-egy kisebb uzemet? Ugye ezekrol sem hallottal? Ez erdekes, mert en meg San Martin de los Andes-ben is hallottam ezekrol. (Akkoriban meg ott eltem.) Itt lathatsz nehany kepsort rola: https://www.youtube.com/watch?v=nD_dFyfOXIo

    Te szeretnel bizonyitekot olyanra, ami koztudott, amivel annak idejen az ujsagok teli voltak. Erdekes…
    Most mar csak az a kerdes, hogy hulyenek nezel-e engem, vagy tul gyorsan es szelektalva felejtesz dolgokat?

  • Kenny
    2017 december 30
    7:00 de.

    „ahogy Ő leszólja a “komcsi idők” fiataljait és polgárait illetve az életüket,”

    Kit is szóltam le, és miért? Idéznéd?

    Akit a komcsi időkben megerőszakoltak „buliból”, arról én mi rosszat írtam? Aki alkoholista és öngyilkos lett az identitásválsága miatt, azt már nem biztos, hogy meg tudod kérdezni! Helyettük másnak kell hírt adni róluk, mielőtt az ő esetük is a feledésbe merül. Míg azok, akik elkövették a dolgokat, azok élnek a jó meleg szobában a nyugdíjukból.

    Ez a kis kommented annyi igazságot tartalmazott, mint egy Habony-interjú.
    A wikipédián is vannak hasznos infók, csak meg kell tanulni a forrásokat kezelni. Egyébként én soha nem vetettem a családtagjaim szemére, ha esetleg elbuktak volna a kommunizmus idején valamiben.
    Inkább a kommunista rendszer vezetői és kiagyalói a bűnösek, főleg amelyiknek csak a puszta hatalomszerzés volt a célja.

  • Kenny
    2017 december 30
    7:00 de.

    Mi közöm nekem ahhoz, hogy a rendszerváltást te meg a haverjaid elsz.btátok? Neked ugyan mindegy, mert elpályáztál külföldre, és onnan dumálsz bele mindenbe.

    Mi meg oldjuk meg, akik itthon maradtunk. Na most, szerintem az a hatékony megoldás, hogy nem kell lázadozni egyetlen kormány ellen sem, ugyanis a szóba jöhető alternatíva ugyanúgy csekély értékű. Az értelmiségi szájtépést értelmetlennek látom, bármelyik oldalon.

    De szerencsére vannak emberek, akiknek nem a politika az életük. Hanem élik a saját életüket, és szerencsére hatékonyak és sikeresek a szakmájukban. Az olyan emberek véleményére adok, akik kézzelfogható eredményeket értek el, és példát mutatnak a többi embernek is. Na, nem a gazdagodásból meg a sznobságból!

  • KENNY; What’s TEK ?

  • TEK = Tehetetlen Emberek Kozossege

  • Szikszai

    Nen kell komolyan venni Kenny sértődését. Ő simán „nácizik”, „rasszistázik” másokat. Pl. engem is.
    Te viszont jobban értékelhetnéd Bendeguz79 magyar nyelvű megnyilvánulásait.

  • Hazai lampa No latod kedves, akkor mi kimeritettuk az altalad megfogalmazottakat. Eltuk az eletunket, munkankban mindketten kiemelkedtunk, es peldat mutattunk embersegbol. De ti nem neztetek oda, hanem folyamatosan probaltatok es probaltok a sarba rantani. Igy eljottunk, csinaljatok nelkulunk. En basztam el a rendszervaltast? Aligha. De ha a jo szokas szerint felelos kell neked barmi aron, legyen. En voltam, ha ez megnyugtat. A haverjaim biztosn nem, mert nincs koztuk meghatarozo politikus. Mind hulye becsuletes dolgozo magyar. Igy jaetal, neked kell megoldanod a sajat eletedet. Rossz erzes mi? Ne lazadjal egy kormanynak se, jarulj kezcsokra es turj. Azt szeretik.

  • Bendeguz79 Terrorelharitasi kozpont.

  • Szikszai Semmi sem változott, mindig így írtam.
    Te nem vagy hajlandó elismerni, hogy a Fidesz nem csak benne volt vastagon, hanem túlszárnyalta az összes pártot.
    Nincs bennem nyugat imádat és magyar gyűlölet. Egyszerűen azt látom, hogy összességében nyugaton sokkal jobb élni mint keleten (édesanyám NSZK-ban élt sokáig). Ez nem csak az anyagi vonatkozásban van így, hanem életminőségben. A nyugat is érdekes kifejezés, mit nevezünk nyugatnak? Az általad felsorolt országok a turizmusból éltek, értelemszerűen a nagy krach után az emberek az utazásokat fogták vissza először, ez bajt hozott a fejükre. Azt sem kellene elfelejteni, hogy ezekben az országokban a szieszta sokkal fontosabb a munkánál. Itt lakik egy kedves ír barátom, aki tökéletesen látja, hogy az ír gazdaság soha nem lesz olyan mint a német, mert az ír mentalitás egészen más. A teaidő szent, jó az úgy és majd lesz valahogy. Nekem megfelel, de ez gátja a német vagy svájci féle meggazdagodásnak. Ő látja és tudomásul veszi, ilyenek vagyunk. Ezt az olasz, görög, portugál és spanyolt tengelynek is tudomásul kellene venni.
    Nekem a svájci rend és az ír életmód keveréke lenne az igazi, de ilyen nincs, így inkább a szegényebb írt választottuk. Tudod, nekem szerencsém van, mert feleségem munkájára az egész világon nagy szükség van, oda megy dolgozni ahova akar. Norvégiától Szaúd-Arábián keresztül Kanadáig csábítják. Letelepedés előtt bejártuk Európát, rendesen körülnéztünk.
    Tudom, hogy a politikusok sehol sem szentek, ilyen illúzióm nincsenek. Mégis hatalmas különbségek vannak. Itt egy magyar politikus viselt dolgainak ezredrészéért már elzavarás jár.
    Olyanért bukott miniszter, amin még én is elcsodálkoztam, pedig nagyon szigorú elvárásaim vannak a köz szolgáival szemben.
    Magyarországgal sem az a legnagyobb baj, hogy szegény, hanem az egymáshoz való viszonyulás teszi pokollá az életet. Ebben is benne van a Fidesz gyűlöletkampánya, igaz a magyar jó alany rá. Itt is tudnak rendesen gyűlölködni a befogadókra, magyar honfitársaink. Hiába vitatod, nem mindegy hol szegény az ember. Nem sorolnám fel mi nem tetszik, könyvet írhatnék belőle. A baj, hogy romlik nem javul.
    Egyébként ha egyedül lennék sem lenne nagy gondom, nekem is hiányszakmám van. Igaz, nem fizet olyan jól mint a feleségemé, de jól megélnék belőle. Jó, luxusautómat biztos el kellene adnom. De én már ledolgoztam az időmet, nekem már fájront volt.
    Brüsszel parancsol? Nem vettem észre sok olyan szabályozást, ami ellentétes az érdekünkkel. Ami van, ott a kormányunk ellenáll, igaz nem látványos háborúval, hanem komoly diplomatamunkával. Az egyik már sikeresen megoldódott, a másik bíróságon van, a többi tárgyalás alatt. A mindenkivel háborúban állunk nagy butaság, az ellen EU pedig értelmetlen, széteséshez vezet. Ez Putyin szándéka, Orbán pedig szépen a kezére játszik. Brüsszel parancsol? Talán nem Szanyi, Deutsch és Morvai féle „politikusokat” kellene delegálni, hanem értelmes igazi politikusokat. A mi nagykövetünk a totál alkoholista Pálffy. Tiszteljük a magyarokat? Putyin biztos nem fog dirigálni, az oroszok ilyet nem csinálnak, tapasztalhattuk ugye? Miért imponálnának ezek az „alakok”? Nekem politikus még nem imponált.
    Nekem mások a példaképeim. De pici országnak tartoznia kell valahova, a függetlenséget nem lehet csak úgy kikiáltani. Én inkább az EU-t favorizálom, a keleti Putyin féle „renddel” szemben. Megint abba a hibába estél, hogy az egyik kritikáját a másik dicsőítésének veszed. Nem az. De az EU-ban benne van a jó ígérete, Putyinban nincs. Írország komolyan profitált belőle, hatalmas fejlődést hozott. Igaz, itt arra ment a pénz zöme, amire kell. Így szerencsének mondhatom magam, Orbán bármit csinál, én már Európában maradok. Magyarország ügyét nem tudtam megoldani, a sajátunkat legalább sikerült.

  • Szikszai Bocs, nagyon hosszú voltam. Még az ország kiárusításáról. Igen el voltam foglalva, mert akkor született meg leányom (1990), már nem várt siker volt. 🙂
    De mégis tudom, hogy a kiárusítást nem a Horn kormány kezdte, bár haszonélvezője volt a szabályozásnak. De Hornt liberálisnak mondani csak az Orbán kormány ismeretében lehet. Nem volt az. Antall sem. Szeretjük az ipart felnagyítva látni, pedig gyáraink és termékein elavultak, pocsék minőségűek voltak többségében a KGST-ben jó volt. Az olyan magasra magasztalt Ikarus 1970-ben hozott ki utoljára olyan típust,ami használható volt.
    Lehet persze ezen vitatkozni, de ez szakemberek asztala. Nem tudom mennyi pénz kellett volna az Európa színvonal eléréséhez, azt honnan szereztük volna, és eljutott volna e oda ahova kell.
    Innen lehetetlen feladatnak látszik. De akkor még hol volt az EU tagság? Az EU-t is akarta az Orbán kormány, egy bajuk volt, nem Ők írták alá. A szerződést nem fegyverrel íratták alá, ha nem volt jó, nem kellett volna aláírni. De akkor jó volt.
    A mezőgazdaságot is rendesen taccsra tették, ebben is vastagon benne volt az első Orbán kormány mezőgazdasági minisztere, akit a hatalom érdekében hagyott bomolni. Egy nagyszájú ügyvédet, aki nagyjából kimerítette a bohóc fogalmát. Érdekes, erről az első Orbán kormányról olyan nagy csend van, iszonyú nagyot bukott.
    A Fidesz kitalálta ki a hibás, Gyurcsány. Kész, ez a megoldás. Most teszi el a milliárdokat, olyan nagyban csinálják ami már Dél Amerikát idézi. Elhiszem, hogy nincs alternatíva, választásokkor nem az volt a bajom, hogy a Fideszre szavaznak, hanem az, hogy ne adjanak teljhatalmat egy embernek. Szerinted azért lop a Fidesz, mert az MSZP lopott? Ez lenne az okozat? Akkor maradhatott volna az MSZP. Nem azért hozták a Fideszt, hogy jó irányba legyen változás? Én vagyok vak, mikor Te nem akarod látni az ellenzék sárba tiprását, ellehetetlenítését, arcátlan gazdagodásukat és lenézésüket. Ki az a hülye, akinek a szemébe mondják, hogy egy senki mert semmije nincs, ezek után rá szavaz? Ennyi önbecsülése nincs a magyarnak? Mit tiszteljek bennük? A kézcsókot 10 000 forintért? Én egy olyan Országházat szeretnék, ahol van egy kormány, és van egy olyan ellenzék, aki megakadályozhatja a kormány túlkapásaiba. De ezt az Orbán választási törvénye elintézte, hogy soha ne lehessen tisztességes választás Magyarországon. Én tisztességesnek a két fordulóst tartom. Ott egy párt nagyon nehezen nyerhet. Orbán ügyesen kijátssza a demokráciát, ismerve az ellenzéki pártok hibáit. Ez lehet ügyesség, de nem az ország érdeke. Az ország érdeke egy működő Parlament, de ezt Orbán megszüntette. Persze Orbánt itt nem egy személyben írom, nem tudhatom, hogy Ő csinálja vagy csak egy báb, a tanácsadók vagy barátok a hibásak, ki tudja? Még azt is eltudom képzelni, hogy telehazudják a fejét, és már nem ebben a világban él. Tehát azért hanyagolják el az egészségügyet, azért vesznek fel ellenőrizhetetlen hiteleket, azért gazdagodnak és azért ilyen arrogánsak, azért vesznek össze mindenkivel, és azért fekszenek le Putyinnak, mert volt Kádár és Gyurcsány? Alig hiszem.
    De ezt nálam sokkal okosabb emberek sokkal jobban leírták, de olyankor jön, hogy „agymosott libsibolsikomcsi”, aki visszasírja Rákosit, Kádárt vagy Gyurcsányt. Mert haszonélvezője volt a múlt rendszernek. Tudod ha rosszindulatú lennék, azt kívánnám Neked az új évben, hogy annyid legyen amit én Magyarországtól ajándékba kaptam. Az utcán aludnál. Még a munkámat sem fizették meg, a nyugdíjamat is ellopták. Édesanyám egyszer kért szakszervezeti segélyt, nem kapott, mert vett egy 300 forintos használt kredencet, és akinek erre telik, ne kérjen segélyt. Soha többet nem kért az országtól semmit. Nem is kapott, csak egy kis kegyelemkenyeret, amit nyugdíjnak hívtak. Most már nyugdíjnak sem hívják, már ezzel is megalázzák a nyugdíjasokat.
    Ha nem lennék éhenhalna vagy megfagyna. A szép új világodban.
    Tehát nekem az a bajom, hogy ilyen teljhatalommal Orbánnak hatalmas esélye volt az ország sorsát jobbra fordítani, de képtelen volt, semmi más nem érdekli, csak a hatalmon maradás. Ebben mi a jó? Még most is elkezdhetné, megnyeri a választásokat. De nem fogja. No, megírtam. Megint.
    Most megyek a kertbe, mert bár semmittevő ingyenélő vagyok, mégis mindig csinálnom kell valamit.

  • Bendeguz79 Kérdésedre. Az Ír köztársaság legészakibb megyéjében, a tenger és az Óceán találkozásánál a Swilly öböl partján lakunk.
    Több szempont miatt választottuk. Először is állást ajánlottak, de nem ez volt a fő szempont, van itt állásajánlat dögivel. A szempontok. Elegünk lett Budapestből. Nem mint Budapestből, hanem a zajos, koszos, füstős metropolisból. Vidékre akartunk, messze a nagyvárosoktól, és vízpartra.
    Ez anyagilag is jó volt, mert a fizetés ugyan annyi mint Dublinban, de például ingatlanunkat 10-szer olcsóbban vettük meg, mint egy nagyvárosban lehetett volna. Azért több mint egy millió euró különbség nem kis pénz. Ha lehetne egyáltalán városon belül ilyen hatalmas ingatlan vásárolni. Fontos volt a természeti szépség, mert sokat kirándulunk, és bár Írország gyönyörű, elismerten Donegal a legszebb része. Az is jó, hogy hegyek határolnak három oldalról, védve vagyunk az igazi nagy viharoktól. Fontos volt, hogy jól felszerelt nagy egyetemi kórház legyen, ahol feleségem tudása kiteljesedhet, nem akarta visszafejleszteni orvosi egyetemi tanári tudáshalmazát. Így az Óperenciás tenger és az Üveghegy között sikerült letelepednünk, teljes megelégedettségünkre. A legközelebbi nagyváros két óra autóval (Sligo vagy Belfast), Dublin négy óra, nekünk nem gond. Persze ez a három város összesen nem éri el Budapest lélekszámának a felét sem.
    Csend, nyugalom és béke, még a legközelebbi szomszédokat sem hallani. A nagyváros által szétmart idegrendszer legjobb gyógyszere. A levegő kristálytiszta, a sok esőt pedig szeretjük. A szél lehetne kevesebb, de hát az Óceán partján ilyet kívánni dőreség. Az emberek barátságosak, kedvesek, segítőkészek, csak a tájszólásukat nehéz megérteni. De tudják, és nem hadarnak szándékosan, mint sok angol szokása. Hát így sikerül laknunk. 🙂
    Természetesen budapesti ingatlanunkat és állampolgárságunkat megtartottuk és megtartjuk.

  • KENNY cikkeire,ill. reszzletes beszmoloira;

    Koszonom a valasz-adasat a kerdesemre.S a csatolot Linket is.
    Hasonloan mind a reszletes adatokat, leirasokat, s majdnem mind csaladjanak tortenetet, beleszmitva adta meg az anyagi informaciokat is.
    Tisztan adva altalanos meglatasait, politikai velemnyeit, a mai vilag,az europai es magyarorszagi kotulmenyekrol is.
    Mind mint egy tomoritett eletrajzat olvashatjak mind a KMH olvasoi. S mind azt kivalloan, ertelmezhetoen ,s semmi vadolasokat nem tartalmazva.
    Mindazokert elismeresemet fejezem ki ezzel Kennynek, s kivanva jokivanataimat egesz csaladjanak a kozeli 2018 evben.

  • Néhány tény Szikszai.Ez se lesz rövid.
    Az Európai Unió legfelsőbb döntéshozó szerve az Európa Tanács, ami a tagállamok miniszterelnökeiből, prezidenciális rendszereknél az elnökből, kancellárból áll, akiket a tagországokban VÁLASZTOTTAK meg, és akiknek a szavazatuk EGYENLŐ SÚLYÚ, valamint mindannyiuknak van vétójoguk.
    Az Európa Parlament képviselőit a lakosságszám alapján kvóták szerint a tagországokban VÁLASZTJÁK MEG az ottani választópolgárok. Az Európai Bizottságot az Európai Parlament képviselőinek többsége VÁLASZTJA meg, az egyes feladatokra. (Ahogyan a nemzeti kormányokat az adott parlamenti többség.)Az EB tagjai a biztosok, szintén minden tagországból, akiket a tagország kormánya jelöl. Így lett a Párt (a néhai fiatal demokraták) jelöltje az Európai Bizottságban Navracsics Tibor,aki az oktatási, ifjúsági és sportügyek biztosa. Hogy Te erről nem tudsz, az egyéni szoc problémád: ezért tud mindent elhitetni Veled a mai magyar kormányfő. Neki egy baja van az EU-val – kritizálják a diktatúra bevezetése miatt, azért hazudik, mert maga akar maradni a kis szemétdombján. Mellesleg: mindent aláírt az Európa Tanácsban.
    DE. Az Európai Parlament nem hozhat törvényeket, mert az a nemzeti parlamentek joga. Az Európa Tanács is csak határozatokat hozhat – ráadásul 100%-os egyetértéssel. Az Európai Parlament TAGORSZÁGOKBAN VÁLASZTOTT KÉPVISELŐI a végrehajtáshoz ajánlásokat, határozatokat hozhatnak.
    Még mielőtt lángot fújnál a magyar-lengyel elkaszálás miatt: a Tanácsban mindkét ország miniszterelnöke/elnöke aláírta a migránsügyben hozott határozatot. Az Európai Bizottságnak azt a határozatát támadták meg, amelyik arról szólt, hogy amelyik tagország – az aláírt határozat ellenére – nem hajlandó végrehajtani azt, azt szankcionálni lehessen.
    Túúúdom, hogy Nektek ez túl bonyolult. De legalább ne szajkózzátok a hülye hazugságaitokat. Mintha Kiskunbürgözdön azon háborognának,hogy azon a fránya Pesten senki által nem megválasztott (hogy ő ki a fenére szavazott, addigra elfelejti)Országházban nem törődnek azzal, hogy húsz éve hasra esik az utcájában a kátyúkban, mégsem megy oda senki megcsinálni…
    És a privatizációról még egy szót sem szóltam. Pedig az is tele van hazugságokkal.

  • Bocsi. JANINAK koszonet a kuldott linkert.
    Igen reszletesen adja az a valaszt.
    Sot az allam-burokraciat vedo szervek mereteit,adtait es koltsegeit.
    Megdobbentonek talalom mind azt egy csopp kis orszag eseten, ahol „terror” esete es lehetoseg valoban nulla.
    No, de azt a nevezest velnem csak kifigaskebt alkottak.

  • .Kicsit tavol mentunk a Ms.Vasarhelyi csaladi problemainak beszamolitol, de igy megy a koz-beszlgetes. Hasonloan mint a dinner-table -i szocserek.
    De mielott ezen evnek vege (meg ha csupan a pogany romai idoszamitas alapjan is)kivanok mindenkinek boldog es sikeres 2018-at.
    Do not drink and drive !

  • Kenny
    2017 december 31
    7:14 de.

    Jótezsvír!!
    Kápófival nem foglalkozunk. Magyarnak, zsidónak, embernek, egyaránt hitvány.
    Gondolj Eszterházy örökérvényősére: ” Egy bizonyos szint felett, nem megyünk egy bizonyos szint alá.”
    BUÉK!!

  • Jani,

    Bendeguzt illetoen, sajnalom, ha valoban nem tud magyarul, de szerintem csak a szart keveri.
    Ugy nez ki hogy jobboldali beallitottsagu, megis nekiall vitatkozni mas jobboldaliakkal olyanokrol, amit a masik nem mondott. Lehet, hogy valoban annyira nem erti meg mar a magyart… de akkor meg talan nem ide, hanem csak az angol nyelvu valtozatba kene irjon. Ott ugyis sokkal tobbet es nagyobb elannal hazudoznak az elvtarsak.

  • Kenny, (1. resz)

    Irod hogy:

    “Mégis hatalmas különbségek vannak. Itt egy magyar politikus viselt dolgainak ezredrészéért már elzavarás jár.”

    Elvileg itt is. Azonban errefele ezerszer is tobbet elkovethet egy politikus mint a magyar megfeleloje, a media, a rendorseg, az ugyeszseg vedi oket. Nagyon ossze vannak fonodva. Ha egy ujsagiro sokat pattog hamar az utcan talalja magat. Magyarorszagon legalabb a media fuggetlen es hamar ramutatnak minden disznosagra.

    ”Magyarországgal sem az a legnagyobb baj, hogy szegény, hanem az egymáshoz való viszonyulás teszi pokollá az életet.”

    Es akkor azt irod, hogy nincs magyargyuloleted. (Megint mondom; ezt nem altalanosan ertem.)

    “Ebben is benne van a Fidesz gyűlöletkampánya, igaz a magyar jó alany rá.”

    Itt is megjelenik a magyargyuloleted – a magyar jo alany a gyuloletre. De leginkabb az a baj veled, hogy ott is ordogot latsz, ahol angyal van. Ez nem gyulolet-kampany, meg akkor sem ha az ide irogato hazug haverjaid allando jelleggel ismetelgetik, mint Goebbels, hanem egyszeruen a jozan paraszti esz diktalja, a nep biztonsaganak megvedeserol van szo.
    Ha nem vetted volna eszre, Magyarorszagra manapsag is erkeznek “menekultek”, akik kerelmet aztan megvizsgaljak. Csak az atjarohazat szuntettek meg, a torvenytelenseget. Neked az is baj, ha a nemzetkozi torvenyt betartjak Magyarorszagon? Csak nem te irkalsz Bendeguz nev alatt? 🙂
    Na es meg egy aprosag: A magyar kormany a magyar nep altal lett megvalasztva . A magyar nep azt akarja, hogy az altala megvalasztott emberek dontsenek a sorsarol, es ne a senki altal meg nem valasztott gazemberek Brusszelben. Ha ez neked gyulolet, jobb ha megnezed mit jelent a szo.

    “Hiába vitatod, nem mindegy hol szegény az ember.”

    Nem vitatom. Itt, nalunk pl. logaritmikus mertekekben lopnak tobbet a haza bolcsei, mint a magyarorszagiak, megis itt a fizetesek jobbak. Ket, vagy masfel munkabol mar meg lehet elni minimum oraberbol is. Cocjalis segelyre viszont jobb nem rakerulni, mert az ugyanaz, ami Magyarorszagon. Csak nektek jobb a cocjalis segely Nyugat Europaban – legalabbis egyelore. Majd ha mar senki sem kolcsonoz nektek, ott is furcsa vilag fog jonni.

    “Brüsszel parancsol? Nem vettem észre sok olyan szabályozást, ami ellentétes az érdekünkkel.”

    Orbannak semmi baja az EU-val, kiveve Europa (es vele egyutt Magyarorszag) elmuszlimositasat.
    (folyt. kov.)

  • Kenny, (2. resz)

    “A mindenkivel háborúban állunk nagy butaság, az ellen EU pedig értelmetlen, széteséshez vezet. Ez Putyin szándéka, Orbán pedig szépen a kezére játszik.”

    Putyinnak nem erdeke. Az EU sajat magat oli meg, es ehhez meg illegalis menekultek tizmillioi sem szuksegesek. Eleve beteg a felallas, de mint fenn irtam a FIDESZ es Brusszel kozott csupan egy komoly nezetelteres van, amugy egy kovet fujnak.

    “Megint abba a hibába estél, hogy az egyik kritikáját a másik dicsőítésének veszed. Nem az.”

    Miert ilyen nehez neked ezt elmondani? De meg most sem mered szo szerint kijelenteni, hogy a Kadar-rendszer volt elvtarsai adtak el az orszagot, es loptak el mindent, ami lehetseges volt. A kovetkezo hozzaszolasodban megemlited kettojuk nevet, de mar veded is oket. Csak nem felsz az ide hazugsagokat irogato es azokat szajkozo barataidtol? Meg a vegen teged is lenaciznak ha hajlando vagy eszrevenni az elvtarsak tolvajlasat, vagy mi a gond?

    “De az EU-ban benne van a jó ígérete, Putyinban nincs.”

    Hahaha. En azt mondanam, hogy egyikben sincs, foleg nem automatikusan. De Oroszorszaggal es mas nem-EU orszagokkal meg lehet talan elonyos szerzodeseket is kotni. Az EU kotott, kizarolag a nemet es francia iparmagnasok javara keszult. A tobbi csak nyuzsog a habokra. Erdekes, hogy ezt sem latod, pedig kulfoldrol jobban latni, mint belfoldrol.

    “Szeretjük az ipart felnagyítva látni, pedig gyáraink és termékein elavultak, pocsék minőségűek voltak többségében a KGST-ben jó volt.”

    Igen, ezt hazudtak nektek. Kozben arultak a komcsi orszagok termekeit a “Made in Austria” vagy “Made in Italy” … stb. cimke alatt.
    Az igazi ok az volt, hogy ne tamasszanak a volt komcsi orszagok versenyt a nyugati bovlinak.

    “A mezőgazdaságot is rendesen taccsra tették, ebben is vastagon benne volt az első Orbán kormány mezőgazdasági minisztere, akit a hatalom érdekében hagyott bomolni. Egy nagyszájú ügyvédet, aki nagyjából kimerítette a bohóc fogalmát. Érdekes, erről az első Orbán kormányról olyan nagy csend van, iszonyú nagyot bukott.”

    Nem tudom miert bukott meg eloszor, de ugy latszik tanulhatott belole. Vagy a baloldalnak hazudott tolvajok kozossege tul atlatszoan hazudik a nepnek.
    Ettol fuggetlenul szerintem is lop a jelenlegi vezetes is, ha mas nem, a Nyugaton is jol bevalt allam altal maszek cegeknek kiadott szerzodesekkel. Itt milliardokat keresnek az elvtarsak ebbol, dollarban – akarom mondani pesoban.
    (folyt. kov.)

  • Kenny, (3. resz)

    ” választásokkor nem az volt a bajom, hogy a Fideszre szavaznak, hanem az, hogy ne adjanak teljhatalmat egy embernek.”

    Megint olyat latsz, ami nem letezik. Kevesebb bolsi BS-t kene olvass. Orbannak ugyanugy nincs teljhatalma, ahogy egyiknek sem volt 1990 ota. Ez butasag.

    “Szerinted azért lop a Fidesz, mert az MSZP lopott?”

    Reszben igaz lehet, ami a fold-mutyikat illeti. El akarjak lopni mielott az elvtarsak azokat is atpasszolnak a nyugati megbizoiknak. A tobbit csak kedvtelesbol lopjak, na meg azert mert milyen politikus az, amelyik nem lop?

    “Én vagyok vak, mikor Te nem akarod látni az ellenzék sárba tiprását, ellehetetlenítését, arcátlan gazdagodásukat és lenézésüket.”

    Te nem vak vagy, hanem azt is latod, ami nem letezik. Az ellenzek ha sarba van taposva, azt ok sajat maguk tettek magukkal. Ellehetetlenites? A magyar media nagyobbik resze meg mindig bolsi. (Bocsanat, “liberalis”, vagy “baloldali”.)
    Hogy a Fidesz-esek is gazdagodnak az nyilvanvalo, par eve meg az elvtarsak gazdagodtak. Az nem volt baj?

    “Ki az a hülye, akinek a szemébe mondják, hogy egy senki mert semmije nincs, ezek után rá szavaz?”

    Akinek semmije sincs az eddig sem szavazott es ezutan sem fog. Ettol fuggetlenul, ha valoban ezt mondta valamelyik, akkor az nagy hulye volt.

    “Én egy olyan Országházat szeretnék, ahol van egy kormány, és van egy olyan ellenzék, aki megakadályozhatja a kormány túlkapásaiba.”

    Nem rossz otlet, de ez meg itt sem igy megy, pedig ezt a rendszert a magyar elvtarsak nagyon kedvelik. Itt az ellenzek azert ellenzek, hogy mindent ellenezzen, tobbek kozott azt is, amit – ha ok lennenek hatalmon – ok is megcsinalnanak. Igy aztan 70-80 komisz-sziot hoznak letre minden terv alapos kivizsgalasahoz, akik aztan az evi 200 000 dollaros fizetesuk mellett 4-5 evig “nyomoznak” az ugyben, amig kozben a vilag elobbre lepett. Itt pedig semmi sem epul meg. De kibaszott nagy demokracia van!

    “De ezt az Orbán választási törvénye elintézte, hogy soha ne lehessen tisztességes választás Magyarországon. Én tisztességesnek a két fordulóst tartom.”

    Az europai rendszer elegge el van baszva. Ilyen teren az eszak-amerikai jobb, nincs szukseg 2-3-1000 fordulos valasztasokra, egy eleg. Azzal is epp eleget csalnak az elvtarsak.
    (folyt kov)

  • Mindenkinek őszintén kívánok szebb és boldogabb évet 2018-ban,a jelenleg
    boldogtalanoknak is!!!
    A véleménycserét,szócsatát majd folytatjuk…de lehetőleg békésebb módon!

  • Kenny, (utolso resz)

    “Orbán ügyesen kijátssza a demokráciát, ismerve az ellenzéki pártok hibáit.”

    Mar megint tul jol latsz. Vedd le a szemuveget! Amit a FIDESZ kialakitott, az visszauthet rajuk is. Csak az elvtarsaknak le kell valtaniuk a fronton a vezetoket (attol meg maradhatnak a hatterben) meg kell tanulniuk hihetoen hazudni, es igergetniuk kell marhasagokat. Na es varni kell meg egy kicsit, mert meg tul elenken el az emberek emlekezeteben a legutobbi “aldasos” tevekenyseguk.

    “Az ország érdeke egy működő Parlament, de ezt Orbán megszüntette.”

    Az ilyen bugyuta hazugsagok miatt nem megy nektek. Ti nem vagytok vevok a valosagra. A parlament ma is mukodik, csak az elvtarsak ott olyan minimalis szamban vannak jelen a sajat hibaikbol, hogy hiaba probaljak meg lekotni a FIDESZ kezet, egyszeruen nem megy. Es legfokepp az faj nekik, hogy epp ezert a helyzet kezd egy kicsit jobb lenni Magyarorszagon. Ha nem tudnak az elvtarsak rombolni nem erzik jol magukat.

    “Tehát azért hanyagolják el az egészségügyet, azért vesznek fel ellenőrizhetetlen hiteleket, azért gazdagodnak és azért ilyen arrogánsak, azért vesznek össze mindenkivel,”

    Ezek mind azok, amiket az altalad nagyra tartott Orban-elodok muveltek. Tenyleg nem tudod mit csinalt az utobbi idoben az Orban kormany az egeszseguggyel? Azt hiszed, hogy csak azert mert a Tuzfoldon lakom nem tudom mi megy Magyarorszagon, vagy csak jo pontot akarsz elerni valamelyik altalad nagyra tartott surun hazudozo elvtarsnal?

    “Tudod ha rosszindulatú lennék, azt kívánnám Neked az új évben, hogy annyid legyen amit én Magyarországtól ajándékba kaptam.”

    Annyim van. Es ugyanonnan kaptam en is. Igaz, en meg a komcsi Paradicsombol leptem le, azoktol vegkepp nem lehetett varni semmit sem. En egy feleseggel, ket kisgyerekkel, ket borondel, es 12 000 schilling-el jottem el onnan. Meg sem jajveszekelek, hogy nem pont engem valasztottak ki arra, hogy komcsi milliardost csinaljanak belolem.

    “Az utcán aludnál. Még a munkámat sem fizették meg, a nyugdíjamat is ellopták.”

    Nocsak, akkor Magyarorszag mar utolerte Kanadat! Eljen, eljen!

    “Ha nem lennék éhenhalna vagy megfagyna. A szép új világodban.”

    Ha most nyugdijba mennek, kapnek havi 86 dollart. Es van bor a pofajukon ezzel meg foglalkozni is. Nem lenne egyszerubb bezarni a nyugdij-hivatalt, legalabb arra nem kene kolcsonoket felvenni?
    Csak meg egyet: Melyik banda nyulta le a nyugdijakat Magyarorszagon?

    ”Most megyek a kertbe, mert bár semmittevő ingyenélő vagyok, mégis mindig csinálnom kell valamit.”

    Csinaltal uveghazat?

  • Kedves lámpa!
    Természetesen az akkori (kádárkori) fiataloknak is volt problémájuk, és persze soknak az oka a rendszer volt. Én azonban a „Sodrásban” című filmről beszéltem, ahol a fiataloknek elsősorban perspektívájuk volt (ha ezt nem láttad a filmben, akkor nem nagyon figyeltél), ráadásul én éppen akkor voltam ugyanilyen érettségiző, és tanúsíthatom, hogy mi úgy éreztük, hatalmas perspektíva tárulkozik ki előttünk. Az igaz, hogy ez később sokunknál „befulladt”, de ezt konkrétan a 60-as évek elején-közepén még nem lehetett látni. A filmben éppen az a drámai, hogy ebbe a perspektívába „robban be” egy értelmetlen és nagyon közeli haláleset.
    És nem a megerőszakolásokról beszéltem. Az már az elkényeztetett fiatalság vadhajtása.

  • talalom
    2017 december 31
    11:15 de.

    „Neki egy baja van az EU-val – kritizálják a diktatúra bevezetése miatt, azért hazudik, mert maga akar maradni a kis szemétdombján.”

    Koszi! Mindig jokat rohogok az ilyen hazugsagokon.
    Ennel jobban mar csak Nigel Farage beszedein tudok rohogni, ahogy nevetsegesse teszi az EU-t.

    https://www.youtube.com/watch?v=8cLPDYZvIS0
    https://www.youtube.com/watch?v=KV1oySUij9U
    https://www.youtube.com/watch?v=hcxcrxslnYk
    https://www.youtube.com/watch?v=hI5_pMvLZd8

    es lenne meg nagyon sok.

    Majd ha be tudod bizonyitani, hogy a Farage a hulye, vagy a hazug akkor probald meg elmagyarazni nekunk butuska jobboldaliaknak, hogy ti baloldaliak (egyesek nyiltan szocialistak) miert tettetek magatokeva ennyire a kapitalistak mottojat, a regi komcsi motto helyett?
    Tudod, a 19. szazadban volt a „vilag proletarjai egyesuljetek”, amit mara a burzsoak atvettek, csak kicsit valtoztattak rajta es azt mondjak: „Vileg burzsoai egyesuljetek!”
    Nem erted talan?

    Az EU, a NAFTA, es a tobbi ehhez hasonlo probalkozas nem szabad cserekereskedelem, hanem a leggazdagabb reteg vilagmeretu monopoliuma, illetve annak kiserlete.
    Szamomra roppant erdekes, hogy pont ti, cocjalistak, komcsik es egyeb al-liberalisok igyekeztek legjobban kiszolgalni ezeket a burzsoakat, es mi jobboldaliak vagyunk ellene. Mitol lehet ez?

    Ugy mellesleg, ki intezi pl. az EU kulugyet? Kik valasztottak meg ot es a tarsait? Mi van, ha egyes tagorszagoknak nem tetszik az amit ez a „kulugyminiszter” csinal? Hova mehetnek azok akiknek valami nem tetszik, a Sohivatalon kivul?

  • Almási Alma
    2017 december 31
    4:17 du.

    Katona Imre néprajzkutató írja gyerekkori emlékeiről a Hableány a Tiszában c. kis írásában:

    „A Tisza viszonylagos sekélysége miatt valójában nem is volt annyira veszélyes az örvény, de ha valakit elkapott, megpörgetett és lefelé vitt, rá kellett hagyni, és feneket érve erejét kiadta, erős rúgással könnyedén felszínre lehetett bukkanni. (E tanítást én is megfogadtam, és baj nélkül „meg is úsztam“ egy jókora örvényt.)”

    Azt is írja, hogy azokkal a fiúkkal történtek a súlyos balesetek, akiket az anyák túlféltettek.
    Alma, nem tudhatod, hogy másnak mi játszódott le a lelkében. Talán bizonytalan is lehetett a vízbefúlt fiú, és azért nem tudott kimenekülni. (Persze, ez a filmben inkább egy szimbólum.)
    Lehet, hogy a felszínen minden rendben volt, de a mélyben teljesen más is lejátszódhatott. Látszólag váratlan ez a haláleset, de a mélyben talán már ott gyűrűzött a csapda …

    Mint írtam, a fiatalok fogékonyak voltak a rendszer ígéreteire a tökéletes világról. Csak azt hitték, hogy dolgozniuk kell, és elkerülni a szüleik hibáit. Sajnos természetes, hogy ez a generáció kifulladt később, mert el nem érhető célokat tűztek ki.

  • Szixaikám maga rosszabb mint ama Kanócz szerző úr az alábbi darabból:

  • Ez az OIM* abban a tévhitben leleddzik hogy ő SZÓCSATÁT folytat itten.
    Holott csak rendre körberöhögteti magát a tyúkeszű makacssággal ismételgetett osotbaságaival.

  • Meggyoztel Geyza! Ennyi erv sulya alatt meg kell hajoljak.

  • Hazzaykám így igaz.
    Azokat sem értem akik annyit rinyálnak meg vergölődnek a Mount Everest megmászásával.
    Csak kb 10 kilóméter magas !!!
    Egy átlagos fizikumu ember 1 óra alatt kényelmes ügetésben megteszi a 10 kilcsit.Ezek meg hetekig másszák !
    Szteem kissé túl lihegik a kérdést.

  • Szikaszai Kíváncsi vagyok, szerinted kik az elvtársaim, szeretném már én is tudni. Annyit hajtogatod, tudnod kell.
    Abba a jó helyzetbe sikerült kerülnöm, hogy senkinek sem kell megfelelnem. Három embernek AKAROK megfelelni, a leányomnak, feleségemnek és magamnak. Ennyi a sor. Sikerült kiharcolnom a szabadságomat idős koromra.
    Furcsa a vita-stílusod. Aki nem ért veled egyet, az hazudik, ritkán, jó esetben megtévesztett. A bölcsek köve nálad van, csalhatatlan vagy ezáltal. Biztos, jó neked. A szavakat nem használod rendesen, szereted a gyűlölet szót használni, úton-útfélen. Rosszul. Soha nem tudtam gyűlölni, nem nevelték belém ezt az érzést. Megvetést vagy érdektelenség amit tudok érezni, esetleg az értetlenség?
    A nyugdíjam lenyúlását Gyurcsány kezdte, és Orbán fejezte be. Közös munka volt kedves kormányfőimtől.
    Már többször leírtam, jobboldali társaid szerint jogos, hogy az én nyugdíjamat ellopták, persze az is jogos, hogy ők kapják. De persze én vagyok az önző. Tudomásul vettem. Nem meglepő viselkedés Magyarországon. De a szó amit keresel az nem a gyűlölet, hanem a reális látásmód. Az, hogy valaki látja honfitársai viselkedésének visszásságait, az nem gyűlölet. Az sem, hogy nem érzi jól magát köztük,legyen bárki hibája. Nem tudom mit akarsz még a Kádár rendszerről hallani, rossz volt. De akkor egy szovjet gyarmat voltunk, kis mozgástérrel, nem analóg a mostani lehetőségekkel. Ez miért is mentegetés? Te mentegeted a Kádár rendszerben kinevelődött Fideszes vezérkart. Tudom, szerinted megtértek. Lehet, de a csodák ideje 2000 éve lejárt.
    Faragot Te csodálhatod, az angoloknak most már egészen más a véleményük a megvezetésről. Az 50%-os pénzromlás valamiért nem tetszik nekik. Az se vigasztalja Őket, hogy a Londonból kisöpört bohóc visszakapaszkodott külügyminiszternek. Beszélgetsz Te angolokkal, akik szívják Farag nagy igazságainak következményét?
    Vagy azokkal a bevándorlókkal, akiknek létbizonytalanságot okozott. Ők pont olyan bevándorlók, mint Te.
    De nincs gond, vadkelet tönkreteszi az EU-t, de romjain épül majd egy új Közös-Piac, aminek én tagja leszek. Nekem jó, nektek pedig nem kell részt venni benne. A „pöttyös fenekű félázsiaiak” mehetnek vissza az orosz befolyás alá, ha annyira visszavágyják.
    Ez sem gyűlölet, ez szarkazmus.
    Nincs üvegházunk, és nem is akarunk építeni. „Conservatory” tartozik a házhoz, ez egy 27 négyzetméteres télikert, amit berendeztünk virágoskertnek, olvasni, zenét hallgatni,teázni vagy egyszerűen gyönyörködni tökéletes. Miután négy-öt fokkal van több mint a kertben, melegháznak nem nevezhetjük, de napsütésben szépen befűti a házat, ügyes találmány.
    Miért, szereted az üvegházakat?
    Nem az volt a szándékunk, de kertünk szépsége közismert lett városkánkban. Büszkék vagyunk rá, ennyi hiúság megengedett? Megdogozunk érte.
    Örülök ha nem akarsz megsérteni, mert már úgy is tudom, hogy egy utolsó söpredék vagyok, jobboldali társaid nem fukarkodtak a negatív jelzőkel. Nagyon ott kell lenni annak, aki túl akarja őket szárnyalni.
    Egyébként Boldog Új Évet a magánéletedben, a politikaiban nem kívánnék szerencsét. 🙂
    Ui: Nem veszem le a szemüvegemet, szeretek látni. Talán neked kellene felvenni.

  • Hazai Lámpa:
    „Hol is tapasztalod, ha te állítólag Németországban élsz?”

    Ostoba, gonosz és személyeskedő kérdésére válaszul kérdezem:
    Hát Ön meg honnét szerzi a magyar közoktatásról a tapasztalatait, ha Önnek állítólag nincs gyermeke?

    Ha Önnek akárcsak f.ngja is lenne a mai magyar közoktatásról, akkor tudná, hogy, 1. Attól, hogy valaki az egy részét külföldön tölti, a gyereke még tanulhat magyarországi iskolában. 2. Manapság elég gyakori, hogy egy magyar állampolgár részben vagy egy ideig külföldön lakik, és a vele élő, adddig is magyarországi iskolába járó gyermeke ugyanabban az iskolában félévente minden tantárgyból levizsgázik.

    Hl.:
    „Vagy te vagy Hiller István?”
    Jóasszony, ehhez magának pontosan annyi köze van, mint nekem ahhoz, hogy Ön kicsoda. Semmi. A különbség, hogy ez utóbbi engem nem érdekel, Önből bőven elég, sőt, túl sok is, amit a kommentjei tükröznek.

    HL.:
    „Mi az, hogy könyvek?”

    Segítsek megfejteni Önnek, hogy mi az, hogy „könyv”? Tudja, olyasmi, amilyet valaha Ön is olvasott már egyet, Ormos Máriától.

    HL.:
    „Úgy tudom, egy könyvet adtak ki államilag, az azóta sem változott.”

    Mint majdnem mindent amibe beleszól, ezt is rosszul tudja.
    Nem teljesen véletlenül épp itt a kezemben egy magyarországi tankönyv, kolofonja szerint 2017.04.11-től kapott tankönyvi engedélyt, a TKV/..-../2017.számú határozatával. Több mint valószínűnek tartom, hogy a tankönyvben írtak egy részét tanároknak már e tanév második felében ki kell hagyniuk, vagy épp ellenkezőleg tanítani. Ezek a részek a tankönyv írásakor, szerkesztésekor még nem számítottak ellenséges tévtannak, ma már nagyon-nagyon súlyos elvetendő eretnekségek.

  • Általában a normális emberekkel lehet véleményt cserélni,egyetérteni,vagy vitatkozni,szerencsére rájuk nem jellemző,hogy többnyire alkoholmámorban hörögnek…van aki nem
    csak ünnepek alatt…..hanem mindig!

  • A normálisakkal igen.
    Nade OIM*-mmal ???

  • G.OIP még mindig a kocsmában van és”mámorban”így nem „fogja”fel…..szegény,hogy ő nem normális!

  • Kenny
    2018 január 1
    7:05 de.

    „Kíváncsi vagyok, szerinted kik az elvtársaim, szeretném már én is tudni. ”

    Egyszeru ez. Azokrol van szo, akiknek mocskat az Istennek sem akarod meglatni, beismerni. Maskulonben miert vedened, csodalnad es imadnad oket?

    „A nyugdíjam lenyúlását Gyurcsány kezdte, és Orbán fejezte be. Közös munka volt kedves kormányfőimtől.”

    Akkor nem panaszkodhatsz, bipartisan megoldas volt, ami jele a legtokeletesebb demokracianak. Csak nehogy azt mondd, hogy te nem arra szavaztal! 🙂

    „Az, hogy valaki látja honfitársai viselkedésének visszásságait, az nem gyűlölet.”

    Lehetseges, de idonkent nem ugy tunik toled. Amirol beszelsz azt en is eszrevettem, amikor utoljara arra jartam. De ennek
    https://www.youtube.com/watch?v=L6_kDUCMF54
    koszonheted te is, es a tobbiek is azt a csodas viselkedest:
    Es ezt meg viccesre csinaltak…

    „De akkor egy szovjet gyarmat voltunk, kis mozgástérrel, nem analóg a mostani lehetőségekkel.”

    Helyesebben szolva nem volt ugyanaz addig amig halkan bele nem leptek. Tudod mibe. Azota remenytelen a helyzet, a kotelezo korrupcio fel lett allitva.

    „Te mentegeted a Kádár rendszerben kinevelődött Fideszes vezérkart.”

    En nem mentegetem oket. Azt irtam, hogy tudok arrol, hogy korruptak, es a komcsi multjukrol is. Csupan annyi a kulonbseg koztuk es a te udvoskeid kozott (latod, nem az eltvars szot hasznalatam!) hogy default-bol kevesebbet lopnak (mert mar kekoroztek oket) es szemlatomast igyekeznek jobba tenni a helyzetet, de legfokepp az, hogy nem hajlandok elarasztani az orszagot Turd World vademberekkel. (A Turd nem eliras.)

    „Faragot Te csodálhatod, az angoloknak most már egészen más a véleményük a megvezetésről. Az 50%-os pénzromlás valamiért nem tetszik nekik.”

    Ne viccelj. Atmeneti problemak akkor is lennenek, ha az EU korrupt vezetoi nem tennenek ala Anglianak, de amint sikerul nekik egy olyan vezetot talalniuk, aki ert is a dolgahoz, es nem tokoresznek honapokig, vagy evekig, sokkal jobban fognak jarni. Persze ahhoz az is kell, hogy epkezlab gazdasagpolitikat valasszanak azutan, hogy vegkepp nem tartoznak a korrupt bandahoz. Ez majd elvalik.

    „Beszélgetsz Te angolokkal, akik szívják Farag nagy igazságainak következményét?”

    Nem nagyon. Viszont aranylag kozelrol ismerek egy kanadai fiatalembert, aki Londonban dolgozik epiteszmernokkent. Vele szoktam neha beszelgetni, bar altalaban mas a tema, ugyanis o a legfiatalabb fiam.

    „Vagy azokkal a bevándorlókkal, akiknek létbizonytalanságot okozott. Ők pont olyan bevándorlók, mint Te.”

    Most valodi bevandorlokrol beszelsz, vagy illegalisokrol, vagy az EU tagallamokbol legalisan odaozonlott munkasokrol?

    „De nincs gond, vadkelet tönkreteszi az EU-t, de romjain épül majd egy új Közös-Piac, aminek én tagja leszek.”

    Szerintem is ez lesz a vege, csak nem a „vadkelet” miatt, hanem azert mert az EU mar eleve korrupciora epult. Ilyet csak ideig-oraig lehet fenntartani, amig az elvtarsak jol megszedik magukat.
    Ha szerencsed lesz addigra talan le is csukjak az osszes korrupt tetut, es az uj „kozos piac” meg talan jobb is lesz, mint az elodje volt.

    „” Nekem jó, nektek pedig nem kell részt venni benne. A “pöttyös fenekű félázsiaiak” mehetnek vissza az orosz befolyás alá, ha annyira visszavágyják. „”

    Nekem ezt hiaba mondod, itt Ushuaiaban nincs se EU, se orosz befolyas. 🙂

    „”Nincs üvegházunk, és nem is akarunk építeni. “Conservatory” tartozik a házhoz, ez egy 27 négyzetméteres télikert, amit berendeztünk virágoskertnek, olvasni, zenét hallgatni,teázni vagy egyszerűen gyönyörködni tökéletes. Miután négy-öt fokkal van több mint a kertben, melegháznak nem nevezhetjük, de napsütésben szépen befűti a házat, ügyes találmány.
    Miért, szereted az üvegházakat?””

    Igen. Sot! Szerintem eljon majd az ido, amikor legtobb helyen uveghazban fognak zoldsegeket, es meg talan gyumolcsoket is termeszteni szinte az egesz lakossagnak. (Ahhoz persze valami masnak meg illene megtortennie.) De rengeteg elonnyel jar, kulonosen ha azt nezzuk milyen csodalatosan meg van mergezve minden etelunk.

    „Nem az volt a szándékunk, de kertünk szépsége közismert lett városkánkban. Büszkék vagyunk rá, ennyi hiúság megengedett?”

    En nem szoktam buszkelkedni, de ha ugy gondoljatok, tolem… 🙂
    Meg nem lattam ilyet, csak ugy nagyjabol tudom elkepzelni. Semmi futes benne, ugye? Nem huti le nagyon a gyakori szel es eso arrafele?

    „Egyébként Boldog Új Évet a magánéletedben, a politikaiban nem kívánnék szerencsét. 🙂 ”

    Nektek is, viszont!

    Ma olvastam Izraelbol egy jo hirt, ami azonban sajnos csak kozmetika. Ugy nez ki vegre rajottek a hatalmas eszukkel, hogy Judea es Szamaria az ovek, es nem a muszlimoke.
    Jol kezdodik az ev, hiaba kivantad maskepp. 🙂

  • Szikszai. Van benne fűtés, csak gyenge. Fűteni itt úgyis kell a párásodás (penészedés) ellen, és a meleg víz is a fűtéstől van. Még nyáron is kell négy órát fűteni, télen 12-öt, így oda is jut. De elég oda a nyolc fok, így gyönyörűen él a belsőkert.
    Google-ba beütöd, hogy „conservatory” és kiad rengeteg képet. Több tucatnyi méret és forma építhető.
    Itt a szigeteken nagy divat. A legkisebb napsütésre is felmelegszik, és tovább adja a meleget a háznak. Tulajdonképpen kvázi napelemként működik.

    Hát mi nagyon gyarlóak vagyunk, és büszkék vagyunk a munkánkra. Egy 15 éve elhanyagolt kertből építettünk egy gyönyörű kertet két év alatt. Most akkor szégyellem magam, hogy büszke vagyok a munkánkra. Rendben?
    Csodálatos, hogy itt csupa szerény ember van, aki semmire sem tud büszke lenni. Hát én sajnos mindig büszke voltam, mikor jó dolgot csináltam. Ezek szerint esendő ember vagyok, nem olyan nagy jellemek mint Ti. Így jártam. 🙁 Mindegy, csak többek legyetek nálam, ugye? Legyen.

    Akkor mi sokkal több Brexit vesztessel beszélgetünk. Valamiért egyik sem boldog, hogy egyszer talán valamikor nagy sokára jobb lesz. Főleg azok a vállalkozok, akik már tönkre mentek a pénzromlás miatt. Fiad semmit sem kockáztat, ha nem jön össze hazamegy. Úgy könnyű.

    Hideg nálunk sosincs, a mínusz nagyon ritka, a ház jól szigetelt.
    Ha majd szükségünk lesz üvegházra, akkor majd létesítünk, helyünk van. De ahhoz irtani kellene a kis erdőnkből, és nagyon sajnálnánk. Amíg lehet ültetünk inkább.
    A ételmérgezésbe nem mennék bele, nagyrészt hisztéria.

    A magyar politikai beszélgetést is abbahagyom. Én nemet mondok Te igent, én igent mondok Te nemet. Keringünk egymás körül értelmetlenül. Nem értünk egyet, és ez így is fog maradni ahogy látom. Nem vagy hajlandó megérteni amit írok, kötöd azt a szerencsétlen ebet a karóhoz. Akkor elvtárs voltam, vagyok és leszek! Azért jöttem egy kereszténydemokrata országba, hogy álcázzam magam. Így jó? 🙂
    Most úgy sem tudok írni egy darabig, más elfoglaltságom lesz.
    Szép napokat.

  • A magyarorszagi keszitmenyu filmek vitaira, csupan emlekeztetoen;

    „Szamunkra a film-ipar a legfontosabb propaganda eszkos.”

    Vladimir Iljics Uljanov.

  • Kenny,

    Ahogy elnezem a conservatory lenyegeben uveghaz. Nalunk is vannak ilyenek.

    A fiam csak ket evre ment – addig kapott engedelyt. Meg van egy eve. Nem hinnem, hogy akarna maradni, de neki jol jon az europai gyakorlat. Nekem meg az idegeskedes, hogy mikor gazoljak el, szurjak le, vagy lovik agyon. De hat mint tudjuk az ilyesmi mindig is part and parcel volt a nagyvarosokban. 🙂

  • talalom
    2017 december 29
    6:58 du.
    Kicsi a vilag, en is a Villamos Vallatnal dolgoztam mint munkas, csak korabban, az 5O – eves evek elejen, ahonnan elvegeztem 3 ev alatt az esti Kando Kalman technikumot es diplomas lettem.
    Kozben muszaki ellenor is voltam..