Békés Karácsonyt kíván a Kanadai Magyar Hírlap

2017 december 23 6:19 du.27 hozzászólás

Amikor áldott és békés Karácsonyt kívánunk, tudjuk: békesség igazán csak akkor van, ha igazságos társadalomban élünk. Olyan társadalomban, ahol minden polgár a maga módján és saját lehetőségeihez mérten szolidáris az elesettekkel, a betegekkel, az idősekkel és a magányban élő embertársaival. A szociális igazságosság nem azt jelenti, hogy környezetünkben megoldunk vagy megoldódik minden súlyos probléma és megszűnik minden szenvedés. Sokkal inkább azt jelenti, hogy családi ünnepeink közepette sem feledkezünk meg arról, hogy a fűtött nappalin kívüli világban, akár mindjárt a szomszédban, olyanok is szenvednek, akik esetleg nem felelnek meg a nyomorúság sztereótípiáinak.

2017. december 17-én jótékonysági karácsonyi koncertet szervezett egyházközségem, az ottawai St. Joseph’s Parish, melynek teljes bevételét a hagyományos ünnepi vacsorát felszolgáló népkonyhánkra fordítottunk. A koncerten — amelyen a templomi kórus énekelt klasszikus angol, francia és spanyol nyelvű karácsonyi dalokat — több mint 2 ezer dollár bevétel érkezett adományokból, valamint több mint ötszáz dollárnyi élelem. Ebből sikerült pár nappal később nyolcvan rászorulónak egy hagyományos kanadai karácsonyi vacsorát nyújtani, valamint elvitelre további élelmet biztosítani az ünnepekre. Bizonyára olvasóink közül is sokan tudják, hogy a tradicionális kanadai Karácsonyhoz hozzátartozik a pulyka, a töltelék, a cranberry mártás, párolt zöldségek és a burgonya. Idén karácsonyi csokoládét is csomagoltunk minden vendégnek.

(Karácsonyi jótékonysági koncert az ottawai Saint Joseph’s r.k. egyházközségben. Fotó: C. Adam)

A koncerten adakozók jótékonyságából szolgáltunk ki fogyatékkal élő embereket, kisnyugdíjasokat, minimálbéren élőket és hajléktalanokat. Voltak angol és francia anyanyelvűek egyaránt, őslakossági kanadaiak és van egy ötvenvalahány éves magyar hölgy is, aki immár évek óta a vendégünk.

Ha nem is december 25-én, de idén legalább részt vehettek egy szerény karácsonyi ünnepségen és vacsorán. Csak azt kell szem előtt tartani, hogy rászorolók az ünnepek után is vannak, a nyomor nem tűnik el és a szegénység sem. Még akkor sem, ha az inkarnáció misztériuma joggal tölt el bennünket reménységgel. Itt Ferenc pápa szavai jutnak eszembe, amelyek a Laudato Si’-ben jelentek meg:

„A végén szemtôl szemben állunk majd Isten végtelen szépségével, és boldog csodálattal olvashatjuk a világegyetem misztériumát, amely velünk együtt részesedik majd a véget nem érô teljességben. Igen, az örökkévalóság szombatja, az új Jeruzsálem, a menny közös otthona felé utazunk. Jézus azt mondja nekünk: „Újjáteremtek mindent”. Az örök élet közös ámulat lesz, amikor minden – ragyogóvá átalakult – teremtmény elfoglalja helyét, és lesz valamije, amit a végérvényesen felszabadított szegényeknek adhat.”

A koncerten készült videóval kívánok boldog Karácsonyt valamennyi szerzőnek és olvasónak. Az Unto Us a Child is Born című számot adja elő az ottawai Szent József Egyházközség kórusa.

27 hozzászólás

  • Békés Karácsonyt kívánok én is a kanadai emigrációban élő magyaroknak, és itt a KMH kommentszekciójában előforduló valamennyi hozzászólónak, valamint az írásaikat közzétevő bloggereknek.

  • Ez az időszak a számvetés, kiértékelés, a tervezés és a fogadalmak ideje. Környezetünk és kapcsolataink határozzák meg személyünk azonosságát, ahogyan mindegyik visszatükröz minket. Így hálámat és teljes odaadásomat adom Kanadának, Ottawának és kedves közösségeinek, mert meleg otthont és demokratikus, befogadó hazát adott mindannyiunknak. Kapcsolataimból a barátaink és családunk megértése, megbocsájtó, elfogadó természete az, ami életben tart. De külön hálával tartozunk mindazoknak, akik saját hiányosságaikat a mi rovásunkra mentegették. Sokat tanultunk tőletek és végtelen hálával tartozunk Nektek. Amellett, hogy alkalmat adtatok arra, hogy valóban megismerjünk, alkalom volt, hogy magunkat is fejleszthessük. Szándékotok ellenére Ti fejlesztettetek és tudatosítottak minket, jobban, mint bárki, aki mindig is szeretett. Ők adják a lehetőséget arra, hogy minden nap felkeljünk, de Ti, kritikusaink adjátok a felhajtó energiát ahhoz, hogy kiálljunk azért, amiben hiszünk. Emlékeztettek arra, hogy miért és ki ellen harcolunk.
    Ebből következik, hogy a Kanadai Magyar Hírlap támogatóit és amellett trolljait és passzív olvasótáborát is meleg szeretettel köszöntöm Karácsony Ünnepén. Nem túlzás, ha azt mondom, Sok boldogságot és az Új Évben új élményeket és fontos ismereteket befogadó hozzáállást kívánok mindenkinek. Ha én megpróbállak megérteni Titeket, akkor talán az Új Évben Ti is megtehetitek értünk ugyanezt. Kellemes ünnepeket, sok sikert és kiteljesedést az új évben mindenkinek!

  • Békés karácsonyt kívánok én is.
    Nekem még mindig ez az igazi karácsony:

    https://youtu.be/d_AdqNDrdbI

  • Áldott, békés karácsonyi ünnepeket egy Nyitra-vidéki/zoboralji karácsonyi emlékkel:

  • Csatlakozva Christopherhez és az előttem író kommentelő társaimhoz mindenkinek békés, boldog karácsonyt és szerencsés újévet kívánok:

    Besancon

  • Kedves Christopher Adam !

    A Te fáradhatatlan, jólelkű munkásságod előtt le a kalappal !

  • Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok én is minden e honlapot látogatónak, akik ha másként is, de szeretnék ha világunk jobbá válna a következő időkben.
    Akihez meg nem látogat el a Jézuska, annak jöjjön el az ünnepi Gyed Maróz. (Дед Мороз)

  • Kerekes Sandor

    A Lap íróinak és olvasóinak kellemes és boldog karácsonyt, valamint boldog új évet kívánok én is.
    Amint a régi mondás tartja: januárban újrakezdjük!

  • Aldott karacsonyt Mindenkinek, meg Barlevkanak is!

  • Meghallgatod, megkönnyezed. A legszebb karácsonyi köszöntő:
    .

  • Én is kívánok BÉKÉS,BOLDOG ÜNNEPET!!!

  • Drizari
    2017 december 24
    11:01 de.
    Igy van

  • Drizari
    2017 december 24
    11:01 de.
    Igy van!

  • Minden idejaro irotarsnak, kellmes Karacsonyt es Boldog Ujevet kivanok.

  • MINDEN JÓSZÁNDÉKÚ EMBERNEK ! István

  • Én is a Kanadai Hirlapnak meg mindenkinek : )

  • Ms.Petenyi megjegyzesere;

    Nekem tetszik Ms.Petenyi stylusa amint irja cikkeit.
    Sajnalom ,hogy a Kamionos cikkeire nem igen kapott reagalasokat.

    Kedves Tolle az szezonbeli jokivanatai,amint kivant;
    „Kellemes unnepeket sok sikert es kiteljesedest az ujevben mindenkinek.”
    De jo kivanatai kozott irta azt is, hogy;
    „Es emlekeztettek arra hogy miert es ki ellen harcolunk.”

    Harcolni mas embertarsai ellen amikor a jokivanatai kozott, sorai alatal „harcol” masok ellen.

    Rendben. Nem ohajtanek azt kerdezni, vagy kritizalni, inkabb
    en magam kivanom hogy minden emberi leny ezen a Foldon bekeben, egyettertesben, haragok es „harcok” nelkul elhetne teljesen szabadon a sajat ohajai alapjan, bekessegben, s a ‘beke’ ertelme alatt nem csak a haboruk, s tomeges verontasok hianyat ertem, hanem minden egyen az igazi testveriesegben lenne hajlando es kepes elni a sajat ohajai es remenyei alapjan, minden hianyozasok nelkul, jo egeszsegben sokaig.
    Minden ‘harcok’, ‘ellensegeskedesek’, civakodasok, ragalmazasok nelkul igazi testveriesegben mindeg.

    Az eszakiaknak kivanok szep feher havas unnepet. S unnepeljen barki barmit, es barmint is ohajtana.
    Mivel itten holnap, napos, kellemes, 80 fokos idot josoltak a ‘szakertok’, nagyszeru lehetosegem lessz a fuvet vagni.
    hianyok, betegsegek nelkul vilagszerte !!!

  • Kedves Bendegúz79! Ez az az ünnep, amikor minden hívő ember elfelejti a napi gondokat, az év küzdelmeit és a szeretetre, a békére koncentrál. Nálam ez egy olyan gondolatsort indított meg, ami megint csak megér majd egy cikket. Lehet, hogy volt egy kis ünnepietlen tónusa a megjegyzésemnek, ami annak köszönhető, hogy az elmúlt harminc egynehány évben számomra a decemberi hónap az elszámolás ideje, utána pedig a tervezésé. Az Óévet nem hagyom befejezetlenül és az újat nem kezdem felkészületlenül. Karácsony számomra ennek az évi visszatekintésnek a része. Három felnőtt fiamat és férjemet látva, a szívem megtelik szeretettel és tudom, hogy mi az igazi boldogság. Ezt a teljes és kimondhatatlanul nyugalmas érzést kívánom mindenkinek. A többit hamarosan még hosszabban megírom.

  • Judit Petenyi Kedves Judit Miért kell ehhez hívőnek lenni?
    Olyan dolgokat sajátítanak ki a hívők maguknak, ami nincs hithez kötve. Nem kellene.

  • Mivel a Karacsony, Jezus szuletesenek unnepe, ezert ir valaki hitrol is.
    Legalabb egyszer az evben erre is illik gondolni.

  • Kedves Ms.Petenyi;
    Mint az elobbiekben jeleztem, fogalmazasait es hifejezes modjat kedvelem.
    Hasonloan hedves Magatol mindenki szamara jo kivanatait kifejezni.
    Az en egyeni felfogasom alapjan azt mindenanyiunknak es az eletunk minden-napjaiban kellene az altal elnunk.
    Legalabb is az lenne a remenyes.

    Megertem az elfoglaltdsagat a Romai Calendar szamitas alapjan.
    Az a „vilag” diktalasa altali. Az amit a pogany romaiak vezettek be.
    Nekem, s a termeszetnek, az ev nem a tel kozepen, hanem az u.n.Aviv-al kezdodik. Amikor a mandula-fa rugyezik Jerusalemben. Hasonloan a „nap” nem az ejszaka kozepen, hanem a jelen-nap vegevel,ill a Nap lementevel kezdodik a kovetkezo nap. Az egesz teremtes (termeszet) azt koveti.

    No de remelve azzal nem sertettem senki meglatasait, elveit ,remenyeit es elgondolasait?!
    S nem probalnek senkit annak kovetesere osztokolni sem.
    Erosen hive vagyok minden emberi leny teljes onallosaganak, jogainak es remenyeinek elereseben. Az az u.n. „Pursuit of happiness.”
    Amit teljes meggyozodesem altal remlenek elerhetonek lenni minden eggyes emberileny szamra a Foldon.

  • Nagyon szép gesztus az adakozás.Sajnos nagyon sokan rászorulnak az adományokra határainkon innen ,és túl is.A nagylányom a máltai szeretet szolgálatnál dolgozik szociális munkásként,és ott is szépen gyűjtöttek a pécsi ,és a környéki falvak rászorulóinak .

  • Boldog,békés ünnepeket kívánok,ennek a szinvonalas lapnak,olvasóinak,és az újságíróknak egyaránt .

  • Kedves Anita, a lwwgjobbwkwt kivanom Neked es lanyodnak! A maltaiaktol itt jart Montrealban egyszer egyik magyar vezetojuk, Kozma ur, (sajnos keresztneve nem jut eszembe)

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Figyelő! 10:55

    Nem Kozma József, a hulló falevelek zeneszerzője az… ?

    Az nagyon szép… Ives Montand előadásában különösen gyönyörű…

    .

  • Figyelő
    2017 december 27
    10:55 de..

    Kozma Imre atya – katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója.

  • Besancon
    2018 január 3
    10:09 de.
    Koszonom, akkormegis jol emlekeztem ra. Igen Imre a keresytneve, igy van.