Havas Henrik és a zaklatók: vagy egykutyák, vagy egyik sem

2017 december 23 9:42 de.13 hozzászólás

Emlékszünk a régi kabarészámra azzal, hogy „Azt írja az újság…”? A zaklatási ügyekben jelenleg leginkább azt lehet olvasgatni, hogy szegény Havas Henriket úgy, de úgy megtámadták. Meg látható a hírek nyomán, hogy a médiamunkás leginkább a politikai síkra terelt visszatámadás taktikáját választotta. Ezt még meg is érthetjük. A nagy összezárást már nem annyira.

A kép egyre inkább kezd emlékeztetni arra, amikor nem is olyan régen még más területen sikerült összemosni az egymástól némileg távol eső halmazokat. Mondván: Akinek nem tetszett Alföldi egyik, vagy másik rendezése, az homofób. Most pedig: aki nem menti fel szinte látatlanban Havast, az elfogadja a Fidesz koncepciós eljárásait. Nem Havassal szemben, hanem általában. Gyakorlatilag kritika nélkül fogadva el megrendezettnek a zaklatási ügyet. Olyan alapon, hogy egyrészt Havas ezt mondja, másrészt pedig hallani pletykákat arról, aki szerint egy árnyas sarokban sugdolóztak Baukó megvesztegetéséről. Kis híján szentnek beállítva az újságírót, és hallgatólagosan lekurvázva mindenkit, aki zaklatásról ejt szót.

Erről aztán eszembe jut a korábbi eset. Az, amikor egy rendezőt vádoltak meg, lehetetlenítettek el. Egy olyan sztori alapján, amelynek íve, kialakulása és az azt megerősítő, de arcukat nem igazán vállaló tanúk felbukkanása igencsak rokonítható lehetett egy színházi rendezéssel, egy színdarabbal. Ugyanakkor esetleg ugyanazok ítélték el Martont zsigerből, akik most Havas mellett törnek lándzsát. Vérig sértődve a lehetőségen is, hogy talán akkor sem kellet volna, és most sem kellene csak a zsigeri indulatokra hallgatni.

Akkor is azt gondoltam, hogy nem az annak idején a boszorkánypereknek is táptalajt adó népítélkezési hajlandóság kiélését célszerű szem előtt tartani, és most is azt gondolom. Már csak azért is, mert az ilyen médiafelhajtás valójában nem ráirányítja a figyelmet zaklatásokra, az erőszakokra, hanem könnyed bulvárhírré inflálja azokat. Holott a valóban zaklatottak, a valós erőszak valós áldozatai ennél többet érdemelnek. Alkalmasint valós igazságügyi eljárásban született ítéleteket. Amelyek egyébként a koncepciós eljárások elől is kifoghatják talán a szelet. Egy kicsit hozzásegítve a társadalmat ahhoz is, hogy ne azok a „szép ’50-es évek” jöjjenek vissza. Egy olyan párt jóvoltából, amely annak idején elég fékezett habzással gondolt foglalkozni a családon belüli erőszakkal, és amelynek 2013-as frakciója még elég jól elüzemelt olyan helyiérdekű Döbrögivel, aki szerint bármikor jól jöhet egy szomszédban legelésző vak komondor. Amely ügyek elbagatelizálását egyébként remekül szolgálja az említett, túltárgyaló bulvárosítás. Ami különösen hasznos lehet, ha a minap felröppent, kecskeméti kezelésre szoruló vezér-pofonról szóló pletyka sem bizonyul egy szélcsendben zörgő bozótosnak.

Visszakanyarodva a zaklatásokhoz: az említett bírói ítéletekig szerintem várni kellene a vagdalkozással, illetve összezárásokkal. Ha azonban valakinek okvetlen vagdalkozhatnékja, vagy összezárhatnékja van, akkor legyen következetes. Vagy mentsen fel minden zaklatással vádoltat azonnal, vagy egyformán ítélje el. Amiből aztán az is következik, hogy vagy minden zaklatást emlegető celeb-hölgy kimeríti a büro-prosti kereteit, vagy egyik sem.

13 hozzászólás

  • Kedves Bandi, ha jól értem, akkor egyenlő elbírálást vársz, vastag általánosításokkal? Nem gondolom, hogy naív lennél, de ez a kérdés maga a teljes káosz – szerintem. Vannak bizonyos minták, de az egybemosást lehetetlennek tartom. Gondolom nem kívánod, hogy csend legyen ebben a kérdésben, mivel pont a figyelem felkeltés a legfontosabb erre a mélységesen elharapózott társadalmi problémára. Megoldás ilyenekre nem is értemezhető.

  • Nagyon kétlelkű vagyok ezekben az ügyekben. Egyrészt tudom, milyen nehéz kiállni ilyesmivel, pláne milyen nehéz volt évtizede. Mégis, milyen „bírói ítéletre” kéne várni? Évekkel ezelőtti ügyekben nincs ügyész, aki össze tudna hozni egy életképes vádat.
    De végignézve a legutóbbi ügyeket, gyanakvóvá váltam. Az úszóedző ügyében végül kinek is kellett távoznia? A vb előtt az úszószövetség elnökének. A rendezőnél is felmerült: vajon kinek fáj a foga a Vígszínház vezetői posztjára?
    Havas ügyben szörnyű helyzetben vagyok: nem tartom ugyanis az illetőt jó újságírónak. (Vannak szakmai érveim, de az hosszú lenne.) Az a rossz májam:még arra is gondoltam, tán maga az érintett gondolta, hogy a könyve ismertségének jót tenne egy ilyen figyelemfelkeltő akció. Kérem, tegye a szívére a kezét mindenki: tudta volna, hogy Havas új könyvet írt, ha nem hall arról a botrány kapcsán?
    Nagyon egyetértek azzal, hogy egy valós, súlyos probléma inflálására valók ezek a történetek.
    Végül egy sztori:pár éve találkoztunk vagy tucatnyian az egykori ipari tanuló osztályból. Velem nem nagyon történtek a fentiekhez hasonló esetek. Furdalt a kíváncsiság, megkérdeztem hát az osztály akkori legjóképűbb Adoniszát. (Amúgy jó haverok voltunk a fiúkkal, sőt, amikor berántották őket a katonasághoz, sokukkal leveleztem: a mi köreinkben nem volt általános, hogy tudjon is, szeressen is valaki leveletírni.)
    Mondd, én tényleg olyan csúnya voltam fiatalon, hogy velem sose próbálkoztatok? Mire ő: Á,Te mindig olyan komoly voltál, Veled nem lehetett csak úgy…
    Tudjátok mit – elhiszem:))))

  • Baukó Éva 5 évvel ezelőtt elmondta, hogy Havas Henrik meg akarta őt … hátulról fenékbe is. Aki rákattintott a közösségi videomegosztón erre a vele készített interjúra, az hallhatta a saját füleivel is.

    A felvételt DopeMan készítette, aki maga is csak hitetlenkedve hallgatta a „vallomást”, nem valami komolyan reagálva rá. Akinek van kedve erről meggyőződni, az megteheti az alábbi linkre kattintva. Az ominózus kijelentése 11:12 perctől és másodperctől hallható, javaslom egyből odatekerni, mert a „hölgy” magát némi szesz segítségével felturbózta, amit jelez a látható üveg fogyó tartalma:

    http://www.youtube.com/watch?v=CduZJWDSc0c

  • Miklos Banfi
    2017 december 23
    1:37 du.

    Szerintem mindenki elvárhatja az egyenlő elbírálást….
    A megkövezés előtt okvetlenül….
    Sokan, akik annak idején gyomorig benyelték Sárosdi meséjét, és megkövezték Martont, most lekurvázzák Baukót és felmentik Havast…
    Miért is?

    Amúgy a zaklatások ügyében nem is várnék el hallgatást…,
    De most éppen hogy celeb-műsorrá teszik.
    Ez többet árt, mint használ. Nem az öt perces hírnévre hajtó, egyébként rég elfeledhető hölgyeknek, mert nekik nyilván használ.
    Azoknak az ezreknek, akiket a főnökük beszél rá térdelő-rajtra vagy életük párja erőszakol meg egy sörösüveggel.

  • Havast meglehetős széles körű utálat övezi Magyarországon a gusztustalansága, az ízléstelen önhittsége, a „média-prostituáltsága” stb. miatt. Műsorait nem ő miatta, hanem a beszélgető partnereinek a véleménye miatt nézték sokan. Ezért sokaknak (nem csak a fidesz-fanoknak de esetleg az atv vezetésének is) jól jött a Baukó-sztori. Ráadásul Havas tehetségtelen, amit igyekezett kompenzálni a túl játszott ellenzékiségével.

    Nem kár Havasért, aki nem különb Kálmán Olgánál aki elszegődött az alpári ex-fidesz oligarcha Simicska jobbikos tv-jéhez. Havas és Kálmán tehetségben közelében sincsenek Rónai Egonhoz, Bombera Krisztinához, Kárász Róberthez és Mészáros Antóniához. Nem kár Havasért.

  • Kis Ferenc
    2017 december 24
    1:33 du.
    Persze, hogy nem kár egyikért sem, de ezt a gerinctelen politikai leszámolási módszert még Gyurcsány esetében is gusztustalannak tartanám!

  • Kiss Ferenc: mint valahai szakmabeli, egyetértek Havas megítélésével, némiképp a többiekével is bár Kálmán Olgát nem hibáztatnám az”elszegődés” miatt: éppenhogy sokkal jobb a Hír tévénél, mint volt az atv-nél már évek óta.Bombera messze a legjobb az atv-nél, Mészáros tán kulturális ügyekben: vétek a belpolitikai kérdésekben pástra küldeni: néha (nem mindig) elveszetten bolyong a politikai rendszerek működését illetően.Rónait nem szeretem: annyira közhelyes, amennyire csak egy valahai sportriporter tud lenni. Tán nem véletlen, hogy a magyar sajtóban – minden oldalon – ’90 óta a legfényesebb karriert volt sportújságírók futották be. Semmi innováció, eredeti gondolat, meghökkentő szempont felvillantása,váratlan kérdés. Bár megbízhatóan közli a „meccs zajlását” – és ez a mai magyar sajtóban nem kevés.
    Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az atv tulajdonosa a Hit Gyülekezete.
    Kanadaiak tán nem tudják: ez a vallási közösség a rendszerváltás idején alakult, és működése némiképp emlékeztet a scientológusokéra.

  • Örök Tamás
    Kétségtelen, hogy (gusztustalan) leszámolás történt. De azt kérdezném: Melyik leszámolás gusztusos?!

    talalom
    Kálmán Olgát elsősorban nem azért „kárhoztatom” hogy a hites tv-től a hír tv-hez igazolt, szíve joga volt. Kálmán az atv-nél is tehetségtelen volt és ide idézem egy korábbi „kapcsolatának” véleményét: „Kálmán Olga olyan aki azt mutatja, hogy tud úszni de nem, mivel közben leér a lába a medence aljára”. (Ha jobban figyel bárki észreveszi, hogy Kálmán tehetsége 1) a sminkjében van, 2) kiválóan felismeri a megbízójának a szándékát 3) csak politika frázisokkal dolgozik.
    A hit gyülekezethez.
    Orbán elvtelenségének és politikai számításának kiváló bizonyítéka volt anno,hogy váratlanul megadták a Németh Sándor-i biznisz gyülekezetnek (amely korábban az szdsz legfőbb támaszát képezte) a „bevett történelmi egyház” minősítést. Amikor Németh „levette a kezét” az szdsz-ről, azonnal elsüllyedt a politikai jelentéktelenségbe. Minden bizonnyal ez volt Orbán szándéka.

  • Kiss Ferenc
    dec.24.1:33

    „Nem kár Havasért, aki nem különb Kálmán Olgánál aki elszegődött az alpári ex-fidesz oligarcha Simicska jobbikos tv-jéhez. Havas és Kálmán tehetségben közelében sincsenek Rónai Egonhoz, Bombera Krisztinához, Kárász Róberthez és Mészáros Antóniához. Nem kár Havasért.”

    Szerintem az esetleges tehetséget és a magánéleti zűröket külön kellene kezelni. Havas egy erősen megosztó személy ami nagyjából annyit jelent, hogy van aki nagyon kedveli, és van aki épp ellenkezőleg. Elképzelni sem tudom mit lát benne aki elismerően nyilatkozik róla, én nagyjából a rendszerváltás óta „ismerem”- azelőttről nem emlékeztem a nevére, vagy csak nem figyeltem fel rá, annyira elhanyagolható volt számomra a „produktuma” Személy szerint egy magamutogató,üresfejű nímandnak tartom, ostoba, sértő allűrökkel, és a magam részéről nem láttam még embert aki a semmire ennyire megbüszkült volna – de ez egy abszolút egyéni meglátás csupán, nekem minden oldalról ellenszenves. Azt tényleg nem értem, hogy az ATV-nek miért érte meg ennyire agyonfoglalkoztatni, hiszen nagyon sok rá a panasz szinte nem volt olyan „betelefonálós” műsor ahol Havas és az ő eltúlzott egója ne került volna szóba, és nem volt olyan cikk az alatta olvasható kommentekkel ahol ne szedték volna le róla a keresztvizet, és végül a saját tapasztalataim sem túl rózsásak H.-t illetően! A legnagyobb bajom vele épp az, ami állítólag az erénye – azaz, hogy ez a nagy kommunikátor pont ahhoz nem ért amiből él, és amit egy időben tanított(?). Beszélni nem tud, fogalmazni még annyira sem, és többször észleltem, hogy egy egyszerű összetett mondat megszerkesztése, és végigmondása is kifog rajta: a lendület megtörik, nyökög, zavartan pislog körbe, sajátos arckifejezéssel, szinte kínlódó ajakbiggyesztéssel igyekszik mindezt palástolni, 20 centis ujjaival közben a levegőt sodorgatva próbálja a körülötte ülőket szóra ill. véleménynyilvánításra bírni. Amennyire megtudom ítélni a szakmai tudása erősen átlagos, alapvetően egy félművelt, unintelligens, viselkedni nem tudó, sőt nem is akaró, néhai „szakmaiságát” (ha volt ilyen) mára celebkedésre váltó „média személyiség” – újságírónak már rég nem mondanám! Ha az ATV-nek tényleg terhes volt a jelenléte, miért kellett a Baukó féle indok? Nyugodtan megtehette volna nélküle is, hogy egyszerűen nem hosszabbítja meg a szerződését – miként ezt most is tette, elvégre a csatornának saját joga eldönteni, kit foglakoztat és kit nem, és kit miért nem!
    Ennek azonban semmi köze a viselt dolgaihoz, max. annyiból, hogy az önteltsége olyan fokra hágott az évek folyamán, hogy úgy gondolhatta mindent megengedett magának, és nem volt senki, egyetlen csatorna sem aki emiatt beintett volna
    neki, ill. elhatárolódott volna tőle, holott nyilvánvalóan tudták, az ilyesmi egyetlen berken belül sem marad rejtve! Teljesen mindegy, hogy kiről írt könyvet Kelemen Annáról, vagy Molnár Anikóról – nyilván arról aki és ami érdekli és foglalkoztatja – esetleg Vonáról, és ha az utóbbi nem csípi a politikai megmondóemberek szemét, Havas még évekig folytathatta volna a megszokott, másokon „élcelődő” és másokat sértegető, gyakran megalapozatlan „kritikai észrevételeit” a sokadszorra is ellőtt és unásig ismételt megjegyzéseit, sztorijait ám most rálépett valakinek a sarkára és rá kellett jönnie, hogy neki sem lehet /szabad mindent! Az ATV a továbbiakban nem vállalta be őt, és ezt tudomásul kell vennie – kérdés, hogy ennek felismerése a csatorna illetékesei részéről miért tartott ennyi ideig?

    Az azonban tényleg érdekelne, hogy Rónaiban miféle tehetséget látsz? Ellátja a feladatát amivel megbízták – megpróbálja tisztességgel, de letagadni sem tudja, hogy érdektelen számára, időnként unja is de mert nehéz ma érdemben boldogulni a „celebség veszélye nélkül” ráadásul ő nagycsaládos, nem mindegy a biztos és az állandó kereset, így valószínű megalkudott egy bizonyos szinten. Kezdetektől nem értettem ki és miért nézte őt ki erre a feladatra, elvégre egy élete nagy részét sportriporterséggel töltő munkatárs, még ha „ráér” sem biztos, hogy egy közéleti-társadalmi-politikai „tóksóra” alkalmas! Én egy kissé szürkének és unalmasnak látom Egont, olyan aki épp csak helyettesít valakit, akinek a hiányát ilyenformán alaposan megízlelhetjük. Bomberával egyetértek, ő tényleg tehetséges, sőt érdekes is lenne, ha mostanság nem viselkedne egy kissé úgy mint egy jóindulatú és szelíd félkegyelmű! Mészáros szerintem is egy értelmes nő – kár, hogy az ATV szempontjából csak múlt időben – de nekem komoly gondom volt vele, hogy nagyon hosszan kérdezett, már rég a válasz szólt, amikor ő még nem fejezte be a kérdést, és szemmel láthatóan elhatározta, hogy ha a másik belegebed ő akkor is végigmondja, lassan tagoltan beszélt, és egy kissé papírízű volt – előfordult, hogy elkapcsoltam, mert nem voltam képes kivárni mi sül ki belőle! De – vitathatatlanul az egyik legértelmesebb, jó megjelenésű, és mindenfajta magamutogatástól mentes újságíró – riporter volt. Kárász mint tehetség? Na, ne már…!
    Szólhatnánk még Krug E.-ról de ő annyira modoros és idegesítő a pöszeségével és a folytonos „most lebuktatlak” című ferde mosolyával, hogy nincs rajta mit ragozni!
    Sajnos nem áll túl jól az ATV színes és érdekes munkatársak dolgában, pedig talán érdemes lenne körülnézni a piacon, valószínű azonban a belső légkörön is érdemes lenne változtatni, mert az sem véletlen, hogy több munkatárs magától ment el a csatornától. (pl Kálmán O. Bányai G. Lampé Á. Péterfy J. – mondjuk utóbbiért nem kár -) de leginkább a beszédkészségre és beszéd minőségére kéne helyezni a hangsúlyt, mert Bomberán kívül szinte nincs is érthetően, szépen, jól artikulálva és viszonylag kellemes hangszínen beszélő munkatárs! Balog J. úgy látom külsős lett, ő pl. borzasztóan nyekereg, és nagyon tudálékos, Péterfit viszont nem lehet érteni, a tetejében agyon szerepelte a műsorát.(Privátszféra)stb Nem kevés pénzért teszik eze a munkatársak, és bár nem köztévé, de ha már fizetnek, érdemes lenne jobban megválogatni a munkatársakat.

  • Besancon.
    Több dologban egyetértek és van amiben nem.
    Havast jól írtad le. Talán a Vona-könyv miatt telt be a Fidesznél a pohár és „intézkedtek” mivel köztudott, hogy az ATV őfelsége ellenzéki csatornája. Havas túl lépett bizonyos határokat.
    Kárász Róbertről más a véleményem.

  • Kis Ferenc
    2017 december 25
    11:49 de.
    Ferenc ezzel akkor ezt is mondod : A világ nyugati tájairól elindult ” megerőszakolt”,”Szexista” ajánlatot tett és még számos ehhez hasonló dolgot –nyugaton is a FIDESZ hozta felszínre és mindenhol intézkedett volna???Ez egy kicsit túlzó gondolatmenet !!!
    Most már csak a következő lépés hiányzik : Mindezeket a fideszesek követték el!Ráadásul tudtak is róla–csak tovább nem bírták elviselni-vagy erkölcsi csőszként akartak fellépni.Ez is túlzás!
    Akkor mi köze ezen eseményekhez a fidesznek.? Hány esetben kell még vajon ” intézkedniük ” ???
    A fidesz lassan gondolkodásotokban átvette isten szerepét : ők a mindenhatók,mindennek meg-Teremtő-i ???
    Na ne!!!???
    Kezük messzebbre elér,mint a Moszadnak,FBI-nak,Kgb-nek.
    Na ne !!!
    Ne essetek túlzásba üdvözletével.
    Kellemes Karácsonyt Kívánva!

  • Tóth Péter

    Túl kombináltad. Távol áll tőlem annak a feltételezése, hogy a fidesz mindenható. Nem az, miért is?
    Azonban Magyarországon közismert, hogy Németh Sándor (a Hit Gyülekezete vezére, az ATV tulajdonosa) milyen mértékben lekötelezett Orbánnak: Történelmi egyházkénti elismerésből eredő sok százmilliós állami támogatás, országos iskolai hálózat kiépítésének lehetősége miatt, stb.
    Megismételem: Havasért nem kár, mert tehetségtelen, agresszív és vissza taszító média prostituált, még ha az ATV-től való kirúgása valószínűleg politikailag volt motivált.

  • Kis Ferenc
    2017 december 26
    8:38 de.
    Emlékszem :akkor az volt a vita tárgya,hogy miért is nem engedték a hit gyülekezetet egyháznak–ez volt a vergődés tárgya—most meg az a baj , hogy engedte?
    Ez a kisnyúl esete : ha sapka van rajta ezér,ha nincs rajta azér!
    Mindegy csak ütni lehessen üdvözletével.