Novák Katalin választási halandzsája

2017 december 30 8:44 de.15 hozzászólás

Egy társadalomban a családok helyzete kétségtelenül fontos tényező. Nem csak a pártvezetőké, hanem általában is. Bár valószínűleg sokan szívesen látnák, amint Orbán családja évekig eléldegél egy BAZ-megyei zsákfaluban az ottani átlagos jövedelmekből. Novák Katalin azonban ilyesmiről nem beszélt.

Mármint abban az interjúban, ami a Mandiner portálján látott netvilágot. Abban a bevezető ígérete szerint minden másról szólt, és már a cím is ígéretes. Mert aszerint hazánkban mindenki a saját vallási és szexuális meggyőződése alapján élhet. Amihez persze érdemes emlékezni az egyéb megnyilatkozásokra. Köztük arra, hogy a kormány a vallásszabadságot leginkább a kereszténység „szabad” kötelezőségeként, legfeljebb a felekezeti szabadság tudomásul vételével értelmezi. Novák pedig a mostani interjúban is védelmébe veszi Kövért, aki gender-őrületről beszélt. Egy füst alatt, finoman bár, de kétségbe vonva az azonos neműekből álló párok gyermekvállalási jogát. Alkalmasint megemlítve, hogy a gender-témánál sokkal fontosabb társadalmi problémákkal, illetve kisebbségi élethelyzetekkel kellene foglalkoznia az aktivistáknak.

Mely megállapítással nagyjából megerősítette azt, hogy a társadalmi nemiséggel nem kíván foglalkozni az emberi laposelemekért felelős minisztérium államtitkár-asszonya. De azt is, hogy számos más dologgal sem kíván érdemben foglalkozni. Ami kellően összecseng azzal, ahogy a menekültekkel kapcsolatos humanitárius segítséget is átutalták azokhoz a civil szerveződésekhez, amelyeket aztán minden erővel próbáltak gátolni. Jól jelezve azt, hogy a szólamokban keresztény kormánytól igen messze van a valós emberség. Amely különbségnek köszönhetően, lassan nem hogy a menekültek nem akarnak tartósan Magyarországon maradni, de az itt születettek közül is igen sokan elhagyták már az országot. Nem ezrekben, hanem százezrekben mérhető számossággal. Amely kivándorlás korosztályi összetétele azt is jelzi, hogy az Orbán-kormány keltette gazdasági exodus gyakorlatilag a társadalom szociális abortuszával ér fel. Generációkat elveszítve.

Ezt a következményes lakosságvesztést figyelembe véve erős kétségekkel kezelhető Novák Katalin véleménye arról, hogy több magyar állampolgár jön be, illetve jön vissza az országba, mint amennyi távozik. Az állampolgári bevándorlást illetően természetesen kár lenne kétségbe vonni a letelepedési kötvény-ügyletekkel bekültözők létét. Ez azonban akkor sem százezres nagysáégrend jelenleg, ha sokszorosa azoknak, akikkel szemben a menekültügyi eljárás lefolytatását is megtagadná a kormány. Így Novák Katalin valószínűleg a határainkon kívül élő, korábban talán turistaként sem Magyarországra látogatók, szavazati tartalékra gondolhatott. Talán Semjén szólamaitól is megvezetve. Noha kérdéses, hogy mennyire szeretnének tartósan Magyarországra költözni, ha a határon átlapátolt pénzből így is részesülhetnek, szavazhatnak is, de a szavazás következményeinek csalánosába már nem kell gatya nélkül bemenniük. Alkalmasint a számos területen kialakult szakemberhiány sem azt mutatja, hogy tódulnának be azok a bizonyos százezrek.

A visszatelepedés eredményei is kétségesek. Annak ellenére, hogy a Brexit hatásaként valóban lehetett egy remigrációs szándék-hullám. Azonban a szándék megváltoztatásáért, az ottani szakember-gondok miatt, az angolok is igen sokat tettek. Miközben aligha valószínű, hogy az Orbán-kormány olyan nagyon szeretné a kiköltözött, velük nem is feltétlenül szimpatizáló százezrek megjelenését a hazai határokon belül. A korábbi programok „sikerét” jelezheti a „Gyere haza fiatal!” program lezárása, és az, hogy a lezárást megelőző évben, 2015-ben az addig kivándoroltak 0,0042% -a tért haza. Ha ez az arány azóta a tízszeresére nőtt volna, akkor is azt jelentené, hogy minden ezer kivándoroltból mindössze négyen jönnének haza.

Ugyanakkor bárki megteheti, hogy körkérdést tart az ismerőei, az ismerősök ismerősei körében. Arra vonatkozóan, hogy hány olyan fiatalról hallanak, aki elhagyta az országot, és ezek közül hányan tervezik a heteken belüli hazaköltözést. Egy pillanat kétséget sem táplálva azzal kapcsolatban, amiben az államtitkár-asszonynak igaza van: odakint a megélhetés is drágább. Valamint, ahogy korábban írtam, külföldön sem kolbászból van a kerítés. De az is előfordulhat, hogy az, aki a kolbászok magvait elveti, tud, és hajlandó dolgozni, megteremtette a biztosnak tűnő egzisztencia alapjait, az nem annyira szeretne hazajönni. Hacsak nem vonzódik a korruptokráciás kalandpark kínálta lehetőségekhez. Esetleg bevásárolva magát valamelyik oligarchoid nemességébe. De valószínűleg ez a kisebbség.

Azért perzse tudjuk: jönnek a választások. Amit Novák Katalin mondott, az ennek a fényében egy választási rizsa. Nagy nyalással felfele, és kis gesztusokkal a Fidesz számára elveszőfélben levő radikálisabb jobboldalnak. Erre futja. Erre még futja.

15 hozzászólás

  • A család valóban fontos tényező.
    A társadalom szociális abortuszával felérő kivándorlás is.
    Novák Katalin véleménye pedig tényleg nem tényező ebből a szempontból.

  • A cikk csúsztatásos frázisok halmaza ezért egyik megállapításával sem lehet maradéktalanul egyetérteni.
    Kiragadva:
    – BAZ megyei zsákfalvakban többnyire cigányok laknak. A cigányok ügye több százéves bonyolult probléma. Ugyan úgy mint az USA-szerte a „színesek” által lakott területek bűnözési, munkahelyi, stb. gondjai. Az USA több mint kétszáz éve nem tudta ezt megoldani… A magyarországi magukat szocialista/liberálisnak meghatározó kormányok segélyekkel, a családi pótlékok elvtelen alkalmazásával, a „megélhetési bűnözés” bevezetésével, stb. betonozták be a zsákfalvakba a cigányokat.
    – Külföldi munkavállalás. A Nyugat Európába „emigrált” munkavállaló magyarok a aránya alacsony (talán a legalacsonyabb) a poszt szovjet országokhoz viszonyítva. Vagyis ez nem politikai rendszer függő. A külföldi munkavállalások alapvető okai: a) a több száz éves történelmi hátrányok/előnyök, b) Az EU csatlakozáskori egyik csapda, „a munkaerő szabad áramlása.

    A fentiekkel egyáltalán nem az orbáni rendszerrel való maradéktalan egyetértésem szeretném kifejezni. Csupán az objektív megállapítások szükségességére hívnám fel a figyelmet.

  • Azt, hogy a család mennyire fontos tényező, az úgy gondolom Novák Katalin lángesze nélkül is tudható bárki számára!
    Az említett hölgy teper ezerrel, hogy megszolgálja a nagy bizalmat, mellyel a Fidesz – ki tudja hányadik – alelnökévé tették! De, úgy tűnik már nagyon fogynak a kormánypropagandát nagyjából hitelesen artikuláló egyedek, mert rendre másod, sőt harmadvonalbeli személyek kapnak „igen fontos” megbízatást a kormányzópárt arra érdemes megmondóembereitől, elég ha a mostanság feltűnő szóvivőket végigtekintjük! Novák egy ritka ellenszenves ügyeletes okoska, aki számára nagyon nem mindegy, hogy pártja 2018-tól is benne lássa a család-modell „zászlósanyáját” és ha valóban úgy fogynak a „hiteles emberek” a Fideszen belül mint ahogy látszik, akkor szép kilátásai lehetnek a jövőre nézve. Egyébként pontosan tudja, hogy aki nagyjából követi az eseményeket, és használja is azt a gombócot ami a két válla közé szorult, az úgysem hiszi el a sok hablatyot amit összehord, szerintem nem is nekik szól, hanem a már meglévő híveik felé hintik a gyöngyöt, mintegy folyamatos megerősítésül.
    Nem tudom elképzelni, hogy ő maga pl hiszi a saját szövegét, ha pedig mégis akkor nagy a baj. Mert hogy Orbán már rég elvesztette a kapcsolatot a valósággal, az egy dolog – elvégre ő csak a miniszterelnök – de, hogy a sameszai is? Egyáltalán van még valaki aki tudja az igazságot a kormányzópárt berkein belül, hogy valójában hányan mentek el és miért, és ténylegesen hányan jöttek vissza és miért? Érdekel ez valaki közülük és történik felmérés ez ügyben vagy csak hasra ütéssel megy a sóder?

  • Kis Ferenc Ha viszont úgy vizsgálod, hogy a magyar még országon belül sem szeret költözni, akkor viszont nagyon jelentős az elvándorlás. Sokan haza szeretnének menni, de leülnek számolni és mindig az jön ki, hogy lehetetlen. Ha nem lenne EU, akkor is sokan eljöttek volna, nehezebb kültagként letelepedni, de nem lehetetlen. Kényelmetlenebb, az igaz.
    Van itt egy „kisorvos” barátunk, aki mindig vágyik haza. Már kétszer megpróbált visszamenni, de hamar visszajött, mert kilátástalan volt a jövőjük. Most megint gondolkodik, mert feleségét nem alkalmazzák itt a szakmában. De egyedül jobb életet biztosít a családnak, mint otthon ketten. Nehéz döntés.
    A szabad munkaerőáramlás tényleg csapdának tűnik, de az állampolgárokat nem lehet kerítéssel visszatartani, csak ideiglenesen. Az a híresztelés pedig tévhit, hogy csak a pénz miatt mennek el a fiatalok, ez nem igaz. Az elvándoroltakkal szembeni viselkedés is problémás. Hazaárulók, anyagias senkik akik menjenek csak és dögöljenek meg, senkinek sem hiányoznak. Biztos kedve van visszamenni a határelhagyónak ilyen közegbe? Még egy, ami miatt nem mennek vissza többen. A gúnyolódás, hogy mi van oda se kellettél? Ezt sem egyszerű elviselni. Beszéltem olyanokkal akiknek valamiért nem sikerült, általában ez is benne volt a hazatérés keserűségében. Itt az egyik kommentelő szerint csak azok mennek el, akik semmire sem jók Magyarországon. Ez persze úgy marhaság ahogy van, de az ilyen felfogás sem érv, a hazaköltözés mellett. Mindazonáltal, kéne valamit csinálni, mert sokan vágynak vissza, ezt nevelték beléjük. De nincs hova, nincs miért. A család hiánya kevés a visszafordulásra, csak arra jó, hogy ne tudjon tökéletesen boldog lenni, de ezért is csak gúnyt kap otthon maradt honfitársaitól. A maradottak többsége szerint, ha nekik jó ami van, az a másiknak is jónak kell lennie, és sorolják a nagy szavakat és idézeteket. Sajnos ma nincs érv a visszafordulásra. Aki pedig ingatlant vesz, biztos állása van és ide szüli gyermekét, azt végleg elvesztette az ország. Nagyon gyorsan kéne valami hathatóst csinálni a propaganda helyet, mert nagyon rossz az irány, és a kormány dolga a rossz propaganda megfordítása, a nép-lélek irányának átformálása. Mint tudjuk, ahhoz ért.

  • Ez egy masik cikk, masok alany, de KENNEY kivalloan es reszletes marmutatott nemi jelenyos dolgokra,ami teljesen a valosag a megjegyzesevel erintett ugyen.
    Remelheton talan nehany ‘ottaniak’ tanulsagot vonnnak le belole.

  • Nem csak sorozatos, de egy ideig allando ragalmazsokban voltam reszesitve tobb hozzaszollok altal, a magyar nyelvi irasomert.
    Foleg a „pontok” es „vesszuk” hianyaval irni,tobb masok miatt is.

    Na de ,azt mar latom hogy tobben irjak hozzaszollasaikat amodon, s senki nem panaszkodik tobbe.
    Micsoda elorehaladas az am. Lassan szokik hozza a magyar az „anya-nyelvenek” az eredeti modjahoz. De igazi elohaladas az !

    Persze meg van sok kifejezeseik amit soha nem halottam sem olvastam az en idejemben magyaroeszagon.

    Peldaul az cikk cimeben jelzett „halandzsasai”. Mi a „halandzsas”??? Mit jelent? Honnan ered??
    Belatom, s ra jottem hogy a mai sok „slang”-ek, inkabb az u.n. „utca-nyelv”-i kifejezesek, sot sok mas nyelvekbol atveve es remesen el-abordalva.

    Evekbe kerul rajonnom a ‘KUKAS’ szo eredetet megfejteni.
    A „szemetes” furcsan a KUKAS lett.(a K.U.K.A.) De igen furcsa modon,s miert? Letezett igen reges regen a „szemtes” ami valoban magyar volt. ‘Edes magyar anya-nyelvuk’ ???

    Halas vagyok hogy par hozzaszollok ismertettek a TEK jelenteserol. Talan valaki tenne azt a cikk cimerol is ?!

  • Kenny
    2017 december 31
    9:40 de.

    Tökéletesen látod a helyzetet. Szinte nincs mit hozzáfűzni.

  • Hát István elég sok halandzsa van a cikkben !Meg kell hagyni.Sok ilyet tudsz összeszedni.
    Ettől kevesebbet üdvözletével,BÚÉK.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Kenny 9:40 !

    Írod, hogy
    „… az állampolgárokat nem lehet kerítéssel visszatartani, csak ideiglenesen.”

    Márpedig a mellékelt példa mégiscsak azt mutatja, hogy nevezetesen, ez a Katalin ennek ellenére mégis rászorul eme ősi kerítői hivatás gyakorására. Arra pedig őt – „a tisztes háziasszonyt” – valami Viktor nevezetű strici vette rá, mivelhogy az utóbbi időben nem megy náluk az „üzlet”… Erre a helyzetre utal az is, hogy a K. asszony e kétes foglakozását a feltűnés elkerülése végett átnevezték államtitkárra, minek álcájában ország és világ szeme előtt, és füle hallatára beszédekben és nyilatkozatokban is immár nyugodtan űzi…

    .

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Bendegúz79 !

    Tudomásom szerint a halandzsa szó Karinthy Frigyes szó-leleménye az értelmetlen üres fecsegésre.

    A kuka pedig valóban a K.U.K.A. rövidítés beolvadása volt a köznyelvbe. De mi is volt ez a rövidítés ? Én még emlékszem, hogy az első „szabványos” – ahhoz rendszeresített megfelelő formájú szabványos, akkor még fém(!) fedeles edényekkel – szemétgyűjtő autókat a hatvanas években honosítottuk meg, méghozzá osztrák importból. Eme teherkocsik elején díszelgett ott a K.U.K.A. tervezett embléma formájában, amely aztán pár év alatt gyökeret vert a mindennapi beszédben szinonímájává válván minden hulladékkal kapcsolatos eszköznek. Ma már a mai gyerekek még az iskolai szemétkosarakat is kukának nevezik. Nyelvi folyományként megjelenik a szemétgyűjtéssel foglalkozó munkás, vagyis a „szemetes” átalakulása „kukássá”

    Az persze csak egy véletlen, hogy a KUKA, mint egykori bécsi cégnév rövidítése, kiejtve némi egybecsengést, átfedést produkál
    a K.und K. – a König und Kaiser – rövidítésével, illetve semmi köze az Osztrák-Magyar Monarchiához.

    🙂

  • TISZTELTHOLGYEMESURAM;
    Koszonom felvilagositasat.
    Lehetseges hogy Budapest Fovaros a szemteskocsikat egy osztrak kereskedo kozvetitesevel vasaroltak, ami csak dragitotta az arat.
    De a KUKA a keszito ceg nevet jenezte.Ill. roviditeset.
    Az egyik „K” a Kiseslaughten-i helysegbol eredo.
    Mint jeleztem is tobb evekbe telt mire arra felvilagositast talaltam.
    Hasonloan a „halandzsa”. Emlekszem meg a rei idokbol a „hulabula” szora, ami persze csak egy ‘utcai-slang’ volt.
    Nem ervelmes szo semmi nyelvben.

  • Remelveindenkinek kellemes szylvestere volt ,es kezd majd egy jobb 2018-at.
    Itten a Time Square-i orvendezest egy millio New Yorkiak elveztek a nagy hidegben.
    Ma meg persze a 129-im, 2018-as Pasadena Roseball Parade volt a jellemzo.
    Amit vilagszerte a TV-k,(meg a „cowboy channel” es RDF-TV is) Facebook, s mas public media kozvetitette. 39 Floats,mind virag diszitesekben. Egy fedelet 285,000 virag diszitette. A rozsak ezrei alkalmazva minden.
    Marching bands, a vilag minden reszerol. A Kanada legnagyobb es legregibb marching band-je. Ugy az Ausztralai Koala band, Kyoto-i egyetem band-je, s a tomegek elveztek az 5 es fel merfoldes felvonulasait.
    http://www.watching.com/events/Pasadena/parade-of-roses

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Belzebub79

    A magyar választékában ilyen még, és nagyjából ugyanazt fejezi ki a „hablaty”, de a „blöff” is. Bár ez utóbbi, a némileg meggondoltabb, sziszegő kígyó jellegű halandzsával szemben, inkább a gyorsabban jött ötlettől vezérelt, hirtelen, nagyobb hévvel kimondott, nyomatékosító, nagyobb durranást keltő szándékú hazugságot jelenti…

    🙂

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Bendegúz79

    Jómagam 9:47-es beírását kiegészíteném még annyival, mert ezt kihagytam, hogy a „kuka” szó talán azért vált annyira népszerűvé szép magyar honunkban, mert a szó hangzása tökéletesen alliterál a Hófehérke és a hét törpe meséjéből az egyik kedves és szeretetre méltó és népszerű ámbár, éppenséggel >bamba<, tehát kuka 🙂 törpéjével, akit a fordítás sem véletlen, illetett meg a Kuka névvel. Tehát természetesen szó sincs a szabvány szemetesedény, avagy azt ürítő spéci jármű bármiféle hasonlóságáról, vagy annak valamilyen összefüggéséről a bambaság, mint sokat gúnyolt, mégis emberi tulajdonsághoz. – Nem azonos a szeméséggel… 😀

  • KISS FERENC 2017,Dec.31-i soraira, ahol tette a megjhegyzeset hogy az US nem tudta ‘megoldani’ parszaz even at a feketek problemait.

    Persze Ferenc, nem egy anyagi problema megoldasa a kerdes, hanem egy nepcsoport, amely az emberi-elet kezdetetol termeszetes formakban alakitottak letuket.
    Azt megvaltoztatni, meg az eroszakkal sem egy letezo lehetoseg.
    Az nem megy igen konnyen semmi esetekben sem. Kulonosen amikor az eletforma az hogy minden egyen sajat eletet a sajat ohajai alapjan van az alapveto joga elni.

    A torvenyek altali egyenloseg azt nem okozza.
    A gazdasagi, tarsadalmi felvonulasaik nem csak lehetove teve torvenyek altal, de nagyon sok formalban meg kotelezve is. Ami gyakran meg ellen-hatasokkat is okoz.

    De a legnagyobb problemakat a leg-erosebb segito-modszerek okaoztak.
    Mint pl. a „welfare” system.
    Amit meg az FDR (Rosewelt administracio a 30-as evekben) kezdett segiteni a bibliai-alapon az ozvegyeket es arvakat.
    Persze a nok sokai, hamar megtanultak,hogy nem kellet ozvegynek, sem gyermekeiknek arvaknak lenni,azon jovedelmezni. S minel tobb torvenytelen gyereke van, annal tobb penzt kapnak.
    S ma, a szinesek (feketek) 75+ szazlaeka apak, ferjek nelkulliek. Gyermekeik az utcan nonek fel, apak nelkul,nem tanulnak, gangekben bonoket kovetnek, kabitoszereket arulnak es hasznalnak. Lopas, rablas, gyilkossag a foglalkozasi tetteik.
    Azert a bortontoltelekek 2/3-a fektek.

    S a „welfare” eredmenye hogy ma 47 millio az adofizetok koltsegen el.
    Nem is emlitve a tarsadalomnak okozott koltsegeket.
    Ma is, mint meg a XVIII szazdaban a szolgasag idejen is,itten nagyobb volt szaporodasuk mint barhol vilagszerte.

    A termeszet, vagy barmi nevezheto ok, vagy cel, sikeresen tartva az emberiseg reszeit kulon mas foldreszeken. Az biologia volt. Ma az nem letezo tobbe.

    Volt valami oka, vagy celja, hogy az os-magyarok is utra keltek eredeti hazajukbol regen.