A nyilvános bátorság esztendeje jön

2017 december 31 5:02 du.52 hozzászólás

Az év utolsó napja van.

Idén ma éjfélig van időm minden barátomnak megköszönni az egész éves aktivitását, ezt most megteszem. Köszönöm továbbá a gondolatok megosztását velem, a rám irányuló figyelmet és szeretetet.

És a jövő évre vonatkozó, szerintem legfontosabb gondolatomat szeretném megosztani veletek.

Az orbáni önkényuralomnak kell véget vetnünk.

Mit kell jobban tennünk, hogy ez megtörténjen?

Hogy a Fidesz nevű szélsőjobboldali párt kirekesztő rémuralmától megszabadulhassunk.

Örökre.

Először is tudomásul kell vennünk, hogy nem menekülhetünk. Az országból talán igen, de magunk elől soha. Magunk elől nem bujdoshatunk el sehova.

Félni ugyan van okunk, de félni nekünk nem szabad.

Mert a félelem megbénít, gyávává tesz, ezért éppen a szabadságunk egyik (talán a legfőbb) akadálya.

Ezt (és sok minden mást) tudnunk kell, hogy kellően bátrak lehessünk.

Nyilvánosan bátrak.

Kétezertizennyolc a nyilvános bátorság éve lesz, a mi nyilvános bátorságunknak az éve, a civil kurázsi esztendeje.

Értelmesen, bátran, nap-nap után és együtt kell nyilvánossá tennünk, hogy a Fidesz nem gondolkodtat, hanem butít, hogy Orbán rendszerében butának lenni jó, mert a butáké a pozíció, egyre inkább ők intézkedhetnek és ők lophatnak sokat.

Sikerekben gazdag rendszerváltást kívánok magunknak.

Garai-Édler Eszter

52 hozzászólás

  • gratulalok a sikeredhez, en Canadaban elek es minden ismeros es ismeretlen szerint aki nem el Magyarorszagban ne szavazzon ,en termeszetese Orban ellen szavaznek,mi a velemenyed mit tegyek a kulfoldon elok szavazzanak, vagy nem.

  • Eszter Garai-Édler

    Kedves Ágnes! A Fidesz 2014 óta bevezette, hogy szavazhatnak olyan külföldön élő magyarok is, akiknek nincs állandó magyarországi lakcímük, de van magyar állampolgárságuk. Ez a törvény életben van ma is. Az is igaz, hogy ezzel a törvénnyel a Fideszeseken kívül senki nem ért egyet, de sajnos ettől még a törvány érvényben van. Ezért aztán azt javaslom, hogy éljetek a szavazati jogotokkal, és szavazzzatok bármely demokratikus erőre, hogy a Fideszt ezáltal is gyengítsétek.

  • BUÉK mindenkinek!

    Kérdésem: honnan lehet tudni, hogy szélsőjobboldali párt-e a fidesz? Azért, mert nem balliberális?

    És ha valaki nem ballib, akkor már szélsőjobboldali?

  • Ez az uj-ev, de csak a nyugat romai birodaloktol orokolt, az az elfogadott calendaraik alapjan.

    Ami a mai jelen allamigazgatast illeti, habar en nem elek ottan, de minden infokat amit a sajto, ismerosok ,es mas alapokon vagyok kepes kivenni az ottani esemnyekbol, alig nevezheto „szelsojobboldalinak”.
    Inkabb csak egy autokraitkus allamrendszer modszer.
    S ketsegtelenul, nem igen logikus. A gazdasagi es penzugyi dolgokban teljesen esztelen.
    Egy tipikus szocialaista eszmek alapjan mukodo rendszer.Sot mint kombinacija ugy a nemzeti, mint a nemzetkozi szocializmus modszereinek.
    A „demokracia” amit nehanyan emlegetnek, annak semi ismertetoi nem talalhatok. Na de az nem szamit az ottani magyaroknak ugy sem.
    Tehat az egyeniskedes nem sokat jelent ugy sem. Csupan az egyeni ideologiai preferencia kijelentesei.
    S az egyen szavazta sem jelent sokat az u.n.parlamentari modszerek eseteben.
    Sot lassak a jelen nemetorszagi helyzetet.
    Maig sincsen kormany ottan. S inkabb mutti Merkel kozelebb van a kijarati ajtohoz mint egy kormany alakitasara.
    A sajto, minden befolyasos szervek, nagy ipari erdekek, sot meg Merkel sajat partja is tavozni ohajtja ot.

    Talan az agodlamat jelento teny, hogy a politikai befolyasosak, az osztrak peldat kedvelik. S a nemzet iranyat a katonai feljlesztesre ohajtjak iranyitani, nagyobb koltesgeket a vedelmi celokra.
    Remlve majd nem ismetelik az 1930-as idok esemenyeit.

    B.U.E.K.

  • Béla István

    Úgy tűnik, hogy az ellenzéki (PITIÁNER) pártocskákat a korrupt Staatsführer csapata finanszírozza a fű alatt. Így aztán nem csoda, hogy százfelé húznak, ezt várja tőlük a Viktátor. Valószínű, hogy Orbánt csak a sajátjai buktathatják meg, nem a tökéletlen ellenzéki formációk. A mostani jelek szerint, vész esetén, Orbán felgyújtatná a fél Bp-t (volt rá példa), a rá veszélyes személyek ellen koholt vádat emeltetne, így kivonva a választás/választhatóság folyamatából. Ha az ’emberek’ nem lennének ennyire bárgyúak, akkor már régen elzavarták volna. Bár Orbán olyan, mint a macska, mindig talpra esik, tehát kivonni a fogalomból csak a Delet gombbal lehet. Azért reménykedjünk!

  • hazai lámpa
    2017 december 31
    7:08 du.
    Nahát ez rettenetesen nagy kérdés!!!
    Mivel csak így tudnak gondolkodni-annak tekintik.De ez a gondolkodás csak abból indul ki,hogy amit ők csináltak 45-től és a rendszer simítást követően amikor hatalmon voltak!
    Ettől eltérőt nem tudnak elképzelni–az hogy részleteiben mi volt – már nem emlékeznek- csak azt látják nem ők vannak hatalmon , nem ők osztják az észt ,nem ők szedik le a pénzeket–ezek által sok mindentől elesnek!!!
    És közben nem veszik észre : szélsőbaloldaliakká váltak,gyilkolni is hajlandók-csak a zorbánt el tegyék a hatalomból,ezt hol felvállalják nyíltan , hol nem ,van amikor csak utalnak rá ,de folyamatosan benne van a képben!
    Szélső,nem szélső,baloldali és szdsz és utódai mentes kormányokat kívánok mindenkinek,mert uralkodásuk mindig csak csőddel járt! (lásd kádár éra vége,gyuriferiék vége stb.No de akkor miért akarják ezt?)
    Nemes gondolatokban és eredményekben gazdag új évet kívánva üdvözletével.

  • Bendeguz79
    2017 december 31
    9:19 du.
    ….”””A gazdasagi es penzugyi dolgokban teljesen esztelen”””…..
    Ezzel az esztelen gondolkodással küzdöttek meg azokkal a bajokkal amik maradtak gyuriferiék után , melyeknek kihatásai még hosszú évekre megvannak.
    Még mindig inkább ez az „esztelen” politika ,mint a gyuriferiék ” szétverős” politikája,mely ugyancsak a kádár rendszer megtorlásos éveit idézi—-nyíltan , keményen, bíróságok nélkül—- és mindent törvényesen , mert nemigen lehetett őket elítélni–de hát nekik ez a rendszer a jó,ők továbbra is ezt akarják,mert most nem tudnak Metro-pénzeket lenyúlni!
    Nem esztelen üdvözlettel.BÚÉK.

  • Garai-Édler Eszter

    1) T. Asszonyom, boldog új évet kívánok Önnek és mindenkinek!
    2) Pontosítaná, hogy „…a Fidesz nevű szélsőjobboldali párt kirekesztő rémuralma…” és az „orbáni rémuralom” konkréten(!) miben nyilvánul meg?
    3) „Félni ugyan van okunk, de félni nekünk nem szabad”. Kit ért a királyi többes „nekünk” alatt?. Mivel sem én, sem a családom, sem a környezetem nem fél. Sem Orbántól, sem a Fidesztől, sem a migránsoktól/menekültektől, kizárólag Istentől.
    Kérem, tiszteljen meg a válaszával.

    ps: Mielőtt félre értene, v. magyarázna: Nem vagyok lekötelezettje a Fidesznek, független személyként objektíven tudok tekinteni a magyar közállapotokra. Úgy gondolom, hogy jobb lenne, ha a Fidesz-t felváltaná egy „polgáribb” ország vezetés, de ilyen nem látható a távoli politikai horizonton. Talán az lenne a legjobb az ország jobbítása érdekében, ha Fidesz koalícióba állna az Mszp-vel, mint minimál cél. Van erre esély.)

  • @lámpa

    A fidesz NEM BALLIBERÁLIS?
    Honnét tudod?
    Vannak a fidesznek (Orbánnak) elvei?

  • Hazzaykám:
    Há mittomén miért szésőjobbos a FIDESZ.
    Kérdezzed meg talán tőlük mitől váltak azzá.

  • Hazai Lámpa:
    „Kérdésem: honnan lehet tudni, hogy szélsőjobboldali párt-e a fidesz? Azért, mert nem balliberális?”

    HL-hez méltó bölcs kérdés. További „bölcs” kérdés lehetne:
    Honnan lehet tudni, hogy pl. a Legiunea Arhanghelului Mihail -Vasgárda szélsőjobboldali volt? Azért, mert nem volt balliberális?

    BUÉK!

  • Úgy látom kedves Judit itthonról, hogy elsősorban nem az állampolgároknak lenne szükségük a bátorságra, vagy legalább valamelyes önbizalomra.
    A beszari magyar kormánynak – és híveinek – kellene kiemelni a fejüket a saját rémálmaikból. Ehhez persze kellene némi önbecsülés, magabiztosság. Vagy legalább valamiféle elképzelés a jövőről, annak gondjairól, örömeiről, a lehetőségekről. Ez persze nehéz, ha egyszer elfogadtuk: egyetlen személy hóbortjai, egyéni szorongásai, személyes bosszúi vezetik a lépteinket. Tanulságos kivetülései ennek azok a törvények, amiket a magyar parlamenti többség hoz – gyakran néven nevezve a személyt is, akinek érdekében vagy ellenére áll haptákba a törvényhozás. (A legutóbbi sorosozó elaborátum nem törvény, csak országgyűlési határozat. De így is elég szégyenletes.)
    Mégcsak szélsőjobbnak sem nevezném az alakulatot, ami most éppen meghatározza hazám jövőjét: kapari kis hörcsögök, akik nyüszítve rohannak a lukba, hogy megvédjék szánalmas zsákmányukat.
    Nem vak bátorság, inkább öntudatos, magabízó állampolgárok kellenének sokkal nagyobb számban. Ebben pedig nem az számít, hogy ki baloldali, konzervatív (a jobboldalt a magyar „jobb” úgy lejáratta, hogy inkább hagyjuk) – inkább az: ki mer szembenézni meglévő bajainkkal, és milyen megoldást ajánl ezekre.Képes-e kidugni a fejét a hörcsöglukból, vagy elég neki a lehulló morzsa a sötét, büdös alommá alázott hazában?
    A külföldiek szavazati jogával elvből sem értek egyet. Szavazni úgy, hogy aztán minket zavarjanak be meztelen hátsóval a következmények csalánosába… nem túl bátor cselekedet. Ráadásul a regisztráció, a szavazatok leadásának, ellenőrzésének a körülményei meg kimerítik a választási csalás kritériumait. Dehát mondom: ez egy beszari kormány:még abban sem bízik, hogy tisztességes választásokon nyerni tudna…

  • Eszter Garai-Édler

    A teljesség igénye nélkül néhány forrás arra vonatkozóan, hogy miért nevezem én is a Fideszt szélsőjobboldali pártnak.

    Az átrendeződés éve – a populista jobb és a szélsőjobb a mai Magyarországon
    http://www.politicalcapital.hu/pc-admin/source/media/Boell_Szelsojobb_HUN_171220.pdf

    A Fidesz most már szélsőjobboldali ideológiát képvisel
    http://168ora.hu/itthon/a-fidesz-most-mar-szelsojobboldali-ideologiat-kepvisel-14218

    TGM: „A FIDESZ SZÉLSŐJOBBOLDALI PÁRT”
    https://flagmagazin.hu/mondom-a-magamet/tgm-a-fidesz-szelsojobboldali-part
    http://magyarnarancs.hu/belpol/tgm-a-fidesz-szelsojobboldali-part-91254

    A kanadai konzervatív napilap szerkesztősége szerint a Fidesz is szélsőjobboldali párt
    http://epa.oszk.hu/00800/00843/00154/05/a-kanadai-konzervativ-napilap-szerkesztosege-szerint-a-fidesz-is-szelsojobboldali-part/index.html

  • Eszter Garai-Édler
    2018 január 1
    10:05 de.
    Persze, mert nehany lap vagy ellenzeki , valakikre rafogja hogy szelsojobboldali part, akkor biztos, hogy ugy is van. Sajnos, en meg emlekszem a valodi szelso jobboldali part munkajara es szellemisegere, nem hasonlit a Fidesz ra.
    Egyaltalan nem antiszemita a kormanypart, hiszen tobb m minisztere is zsido.

  • Eszter Garai-Édler

    Az Ön által felsorolt források nem objektívek ill. végletesen elfogultak egy irányba.
    Kb annyira mint amikor megkérdezik tőlem, szeretem-e a gyerekeimet (a válaszom nyilvánvalóan azt, hogy nagyon szeretem őket). Ha viszont bárki kritizálja jóindulatúan őket azt el kell fogadnom – a gyerekeim érdekében és a magam érdekében.
    Az érzelmi, v. politikai elfogultság (vakság) ön-becsapáshoz vezet. Ennél jobb a tisztán látás, még ha az kellemetlen is olykor.

  • Figyelő:
    „Egyaltalan nem antiszemita a kormanypart, hiszen tobb m minisztere is zsido.”

    Először: egy kormány (vagy akár párt is) nem attól antiszemita – vagy éppen nem az -,hogy van -e benne „zsidó” miniszter, vagy nincsen. Akkor antiszemita – teljesen függetlenül minisztereinek vagy miniszterelnökének etnikai hovatartozásától, vallásától, nemzetiségétől -, ha a társadalom viszonylag jelentős részének valós vagy csak vélt antiszemitizmus közvetlenül vagy közvetve a saját politikai céljai érdekében próbálja felhasználni.

    Másodszor: annak, hogy egy párt szélsőjobboldali legyen, nem föltétlenül előfeltétele, hogy antiszemita is legyen.
    Például a Mussolini-féle olasz Nemzeti Fasiszta Párt vitathatatlanul szélsőjobboldali volt, annak ellenére, hogy 1921 évi megalakulásától egészen 1938-ig semmiképpen nem volt antiszemita, alapítói és vezetői között – akárcsak Orbán kormányában – több zsidó is volt.
    Ezzel szemben ma Nyugat-Európában és az USÁ-ban éppen a baloldali pártok és mozgalmak egyáltalán nem jelentéktelen része antiszemita..

  • Eszter Garai-Édler

    Bocsánat, de nemcsak néhány újságcikkecskét gyűjtöttem össze, hanem egy Kutatatóintézet komoly és terjedelmes (58 oldalas) tanulmányát is. Én ezt semmiképpen nem nevezném elfogultnak. Alapos elolvasásra ajánlom.

  • Mindenki elfogult.
    (Aki nem elfogult Miurunkkal kapcsolatban)

  • Nade Figyelőm drága Figyelő..
    Hol látsz te itt , a mai Árvalányhajlandban ellenzéki lapokat?
    Sorolj fel hirtelen ötöt.
    De..tudotmit?
    Sorolj fel hármat, ami NEM Pesten jelenik meg.

    Naugye.

  • Tisztelt Eszter Garai-Édler,
    ugyan nem hinném, hogy a kis tanulmány Kis urat és társait – még ha elolvasnák is, ami legtöbbjük esetében nem túl valószínű – meggyőzi, de helyes, hogy Ön föltette. (Nem értem Kis urat és társait, hogy miért tagadják, miért nem inkább büszkék, hogy Vezérük kezdeménezésére, szorgos munkával sikerült az országot a nyugat-európai és egyesült államokbeli szélsőjobbról is kiutált újnáci vezetők gyűjtőhelyévé tenniük.)

    A magyar kormányzat jelenleg arról győzködi testvérpárja, a bajor CSU vezetését, hogy ha a Fidesz-KDNP-nek egyszer bármilyen okból, de mennie kell, akkor csakis konkurrense, a Jobbik következhet utána. Ez – legalábbis a pillanatnyi helyzetet tekintve – nem is mondható teljesen kizártnak. Orbánék tehát elmondhatják, hogy „megmentik” Magyarországot a Jobbiktól. (Vona és társai még így is jobban jártak, mint pl. Codreanuék 1938-ban.) A baj csak az, hogy egyelőre nem látszik (vagy csak én nem látom? – nem hinném), hogy Magyarország hogyan és mikor fogja megmenteni magát a Fidesz-KDNP-től és Orbánéktól.

  • Geyza
    2018 január 1
    1:40 du.
    TUdomasom szerint a NEPSZAVA magatol dobta be a lemondast az ujsagrol, mikor kiderult, hogy nem veezik elegen, ezert tonkre is ment.
    egy ujsagnak meg is kell elnie, fizetni a szerkesztoket, a publicitast, stb .erre nem volt penze. Az ujsaghoz sajnos, penz kell, ezt Kanadaban is latom.

  • Figyelő:
    „TUdomasom szerint a NEPSZAVA magatol dobta be a lemondast az ujsagrol, mikor kiderult, hogy nem veezik elegen, ezert tonkre is ment.”

    A Népszava? http://nepszava.hu/

  • Kis Ferenc
    2018 január 1
    6:01 de.

    „3) “Félni ugyan van okunk, de félni nekünk nem szabad”. Kit ért a királyi többes “nekünk” alatt?. Mivel sem én, sem a családom, sem a környezetem nem fél. Sem Orbántól, sem a Fidesztől, sem a migránsoktól/menekültektől, kizárólag Istentől.”

    Ez egy furcsa egy mély meglátás az biztos. Nem kell félni az ördöngös Fidesztől de Istentől igen. Hogy lehet félni az Istentől ? Csak egy példának a Bibliából: Ésaiás könyve 41:10

    Kérem, tiszteljen meg a válaszával.

  • Belzebub (írja):

    „Nem értem Kis urat és társait, hogy miért tagadják, miért nem inkább büszkék, hogy Vezérük kezdeménezésére, szorgos munkával sikerült az országot a nyugat-európai és egyesült államokbeli szélsőjobbról is kiutált újnáci vezetők gyűjtőhelyévé tenniük”

    1) Nekem nincs vezérem lehet, hogy Önnek van (motto: „mindenki önmagából indul ki”
    2) Nem örülök annak, hogy egynémely jobb-, vagy baloldali-szélsőséges konjuktúra lovag Magyarországra utazik. De mivel szabad országban élünk, megtehetik.
    2) Magyarország nem szélsőséges ország: Nem náci/fasiszta, nem fasisztoid, nem liberál fasiszta, és nem kommunista ország remélem nem is lesz. Szemben Németországgal(és máshol is) az írott és elektronikus média erős állami kontroll alatt van (leánykori nevén cenzúra).
    3) Aki tájékozódni akar a magyar politikai/szociológiai viszonyokról akar tájékozódni az ne a jobb-, v. bal-oldali sajtóból akarjon (vagy ha igen akkor hámozza le az jobb-bal elfogultságokat – nem lesz könnyű), hanem nézzen körül az ország városaiban, falvaiban és lehetőleg ne a budapesti kávéházak teraszairól, szalonjaiból ítélkezzék.
    4) Egyáltalán nem vagyok Orbán-fan (minden személyeskedő jelzője ellenére), de nincs jobb nála egyelőre. Vagy, ha van kérem nevezze meg. „Aki ítélkezik mások felett, az megítéltetik” – talán ismerős mondat.

    Tisztelettel: Kis Ferenc

  • Figyelő!
    2018.jan 01.1:40

    Mit nem mond! A Népszava „bedobta a lemondást” mégpedig magától?
    Kedves Figyelő, ezt egyszer már eljátszotta, ám mikor figyelmeztették, hogy a Népszava meg a Népszabadság nem ugyanaz, bár mindkettő újság (az utóbbi csak múlt időben) akkor azt írta, hogy nagyon kapkodott, és nem figyelt – megint kapkodott?
    Helyesen tehát a Népszabadság egészen már okoknál fogva múlt ki, mint azt Ön emlékezetében hordozza, vagy a kanadai viszonyoknak megfeleltetve megítéli, de ezt annak idején is többen, többször megírták Önnek, ám sajnos mindhiába, mert az információk úgy húznak el Ön felett, hogy a legcsekélyebb kárt sem teszik Önben! -:))))

    Geyza kérdése az volt, hogy legalább három ellenzéki lapot nevezzen meg amely – Ön szerint – „ráfogja” valakire a szélsőjobboldali jelzőt stb, erre Ön azt válaszolja hogy a Népszava magától dobta be a lemondását(?) Túl azon, hogy ez nem igaz, a Népszava a mai napig él, a kérdés végképp nem az volt hanem, hogy tud e Ön legalább három ellenzéki lapot említeni azonkívül, hogy hivatkozik rá? Láthatóan Geyzánál is megy az „év végi engedmény” mert először ötöt kért, aztán már leszállította háromra!-:)))

  • Figyelőkém amekkorát te tévedsz.
    A Magyar Népszavát régóta a FIDESZ pénzeli, mégha részben is.
    Olvassál Bartus Lacit.
    Ő fel szokta tárni ezeket a különös hazai dolgokat hisz oknyomozó újságíró.
    Az ügy nagyon bonyolult. alig érthető és követhető.
    Magát a cikket eltettem , ha kívánod felásom és valahogy eljuttatom Neked.
    Ide nem tehetem ki két okból :
    1 baromi hosszú
    2 a Bartus engedélye nélkül nem publikálhatom.

    Ugyanígy az ÁLELLENZÉKI ATV is Orbánpárti, hisz ama bizonyos Németh lelkész úr családi tulajdona, akinek a magánegyházacskája megkapta Miurunktól a hivatalos egyházi státust, a velejáró javadalmazásokkal.

    Van még a hvg.hu meg egy két vergődő online lap, de ezek nem nagyon jutnak el Julinénihez meg Józsibácsihoz Lacházára meg hasonló helyekre.
    Az ÖSSZES megyei és vidéki városi helyi lap már mind Mészáros-klán és Andy Vajnáék tulajdonába kerültek.

    Olvasson szépasszony ! Lásson !! Ne csak nézzen !!!

  • Figyelő: TE a Népszabadságról beszélsz.
    Az is kicsit másképpen volt, de nekem nem tisztem Téged győzködni olyan dolgokról amik amugy eléggé közismertek.
    Csak ismételhetzem : olvassad el Bartus Laci úr Népszabadságról írt jegyzeteit is.
    Sajna elég nehéz megtalálni ezeket mióta Bartus átalakíttatta az oldalát.

  • TOTH PETER meglatasara;

    Tehat a magyarnak a kerdes a „rossz” vagy a „rosszabb”?
    Soha nem a jobbra, nem egy lepes elore, inkabb?
    Mindeg csak a mmultba kepesek visszaesni?
    Nem csoda hogy soha nem kepesek az 5-rol a 6-ra vergodni !

  • TALALOM otlete volt hogyan lehetne kotelezni a magyarokat szavazni?
    De talan egy jobb otlete lehetett volna,egy valsztasi rendszert, modszereket ami osztokelne a lakossokat mind rohanni szavazni. S nem a kenyszer ismet !

    Ha a szavazo-lakossagnak lehetosege donteni szavazataikkal hogy milyen allamigazgatast, rendszert, egyeneket, s nem partokat kepesek meghatalmazni akiket felosegre vonassal valszthatnak meg. S akik kepesek egy mukodtetheto otleteket, elveket bemutatni amely lenne elosegiteni mindenki jobb jovojet, akkor mennek majd szavazni boldogan.
    Nem lenne szukseg ismet az eroszakra.
    S az egesz tarsadalmuk boldogulhatna.

  • E#ln ezestkerek, ha a Nepszavat osszekevertem a Nepszabadsaggal! Mentsegemre szol, hogy tobb mnt 6O eve nem otthon elek.

  • PITYI PALKO;
    Mivelel hogy kerte soraiban hogy valaki, vagy barki tisztelje meg magat megjegyzesevel, hat itten teszem azt.

    Iaiah 41;10 epp az ellenkezojet adja. Ne fejl mert az Isten veled van.

    „Fear thou not;for I am with thee;
    be not dismayed;
    for I am thy God;
    I will stengthen thee;
    I will uphold thee;
    with the right hand of my righteousness.”

  • Ms.Garay;
    Velheto konnyen soraibol hgoy nincsen megeggyezesen azon hogy idegen allapolgarok is szavazhatnak magyaroszagi valasztasokon.
    Az igazan ertelmetlen teny, de meg mas-EU orszagok polgarai is versenyezhetnek ottan minden valasztasaikon.
    Ketsegtelenul az ellenkezese annak semit nem er-el.
    De ha veli hogy az a torveny valtoztatasra szorulna, miert csak itten fejezi ki panaszait?
    <isrt nem kezdemenyezi a szukseges eljarast, ami persze torvenyesen a kezukben van, azt valtoztatni.
    Ketsegtelenul azt elerni kovetel szorgalamas tervezest, mozgalmat, koltseget es lankadatlan erofesziteseket.
    De leheto am !
    Kezdeodik Alaptorvenyuk olvasasaval s annak ertelmezesevel.
    A rendszeren belul, a letezo jogos es torvenyes alapokon szukseges azt megtenni.
    Az leheto.
    Persze itten adott panaszkodasok nem elegendo ahoz.
    Sok sikert !
    (Ha hajlandok lennenek?)
    Mint a mondas; "Where there is a will, there is a way". (Ahol letezik az akarat,letezik a lehetoseg is.)
    Put up or shut up ! (Cselekedj, vagy halgass !)
    Az is egy momdas.

  • Kis Ferenc:
    „lehetőleg ne a budapesti kávéházak teraszairól, szalonjaiból ítélkezzék.”

    Hálásan köszönöm ezt a (valószínűleg finoman kódoltan zsidozó) megjegyzését, mert bár már többször olvastam ezt más jobboldali szerzőnél is, de különböző okokból elmulasztottam feljegyezeni. Most viszont eltettem a Victor Klemperer: LTI (Lingua Tertii Imperii) A Harmadik Birodalom nyelve c. munkájának mintájára megirandó, „A NER nyelve” (előzetes, ideiglenes) című kis tanumány felhasználandó nyersanyagai közé.

  • Jani:
    „És minden, ami a halálhoz vezet, az tökéletlen.”

    Tisztelt Jani!
    Semmi bajom ezzel a kijelentéssel (ahogy az ellenkezőjével sincsen), csak szólok, hogy sor nem jelentéktelen vallás
    hagyománya épp az ellenkezőjét vallja.

  • Belzebub

    Nem olvastam a „Lingua Tertii Imperii”-t.

    A budapesti belvárosi kávéházak terraszáról való országos ügyekben való „ige hirdetés” megemlítése Ön szerint antiszemitizmus? Ha igen akkor is, ha valóságos jelenséget írtam le?

  • Print all In new window
    (Hungarian-Lobby,626) Antiszemitizmusról és levelekről
    Inbox
    x

    ‘Bela Liptak’ via Hungarian-Lobby
    3:14 PM (1 hour ago)

    to hungarian-lobby

    2018 január 6, Stamford

    Tisztelt Kollégák!

    Sok levelet, akció-javaslatot kapok. Ezek közül közreadok néhány olyant, melyek közérdeklődésre számithatnak:

    AKCIÓ JAVASLAT: A magyarországi faji előitéletekről és antiszemitizmusról terjedő nyugati hirek ellensúlyozására – javasolja egyik kolégánk -, inditsunk egy olyan akció kampányt, mely emlékezteti a világot, a zsidó származású magyar tudósok hazaszeretetére és egyben persze az emberi haladáshoz való hozzájárulásaikra is. Ehhez az akcióhoz felhasználhatóak Teller Ede és az én alábbi irásaink.
    KÉRDÉS: Azt kérdezi egy levél irója, hogy amerikai magyarok csinálják-e a Magyar Lobbit? A rövid válasz az, hogy nem. Részletesebben: A Magyar Lobbi résztvevői mind az 5 földrészen élnek, többségük az államhatárokon belüli 9.7 millió magyar közül kerül ki, de hozzjuk hasonló számban vesznek részt a 16 milliós magyarságnak az elszakitott területeken, illetve a diaszpórában élő tagjai is. Megfigyelésem, hogy az akcióinkban leginkább résztvevők a fiatalok, főleg az egyetemisták – közülük került ki a Paks2 szerződés fölmondását követelők túlnyomó többsége -, mig a magam korosztályában vannak akik csak egy olyan „levelező körnek” hiszik a lobbit, mint a többi, nem értik, hogy itt munka folyik, hogy mi nem politizálunk.
    KÉRDÉS: Többeket érdekelt, hogy mi lett a virus-támadás eredménye? Hát egyenlőre a lobbi honlapja és az iroda ([email protected]) még mindig nem működik és úgy lehet, hogy bizonyos anyagokat végleg elveszitettünk. Ugyanakkor sikerült helyreállitani a személyes levél cimemet és honlapomat ([email protected] és http://belaliptakpe.com/) és használhatóvá tenni az alábbiakat:
    A MAGYAR LOBBIBA VALÓ FELIRATKOZÁS:

    [email protected]

    A MAGYAR LOBBIBÓL VALÓŰ KILÉPÉS:

    [email protected]

    KORÁBBI AKCIÓINK ELÉRHETŐSÉGE:

    http://groups.google.com/group/hungarian-lobby

    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

    11/28/00

    The Story of the Martians

    Edward Teller

    This is a story of five Hungarian scientists who made significant contributions in saving the world from the dictatorships of Hitler and Stalin.

    During most of the 20th century, Hungary was dominated and suppressed by one or the other of two cruel totalitarian regimes: German Nazism and Russian Communism.

    Four of my good friends have made significant contributions to the defeat of these two horrible regimes. With some immodesty, I shall join in the following list of my four friends. The careers of the five of us show some remarkable similarities.

    All of us were born within two decades of each other in the fifth sub-section (Kerület) of Budapest. All of us left Hungary in the early decades of the 20th century, became experts while residing in Germany, and then, with Hitler’s advent, left for the United States.

    The first was Theodore von Karman. He consulted with the American Army Air Corp even before the separate existence of an American Air Force. He formulated an ambitious plan for the greatest Air Force ever. When Roosevelt ordered the building of this Air Force at the entry of the United States into the Second World War, the plans met with a widespread incredulity. Most fortunately, this skepticism turned out to be completely unjustified. Von Karman foresaw what was needed and, even more incredibly, the plan was accepted.

    The second of the group was Leo Szilard who managed to offend practically everyone by insisting on his own superior knowledge on every topic. However, he had never been accused of being boring. He was the first to advocate research on and the practical use of nuclear weapons. Indeed, he wrote the letter to President Roosevelt that Einstein signed. Roosevelt accepted and acted upon it.

    Eugene Paul Wigner was prominent in quantum mechanics, and, indeed, he was the chief author of the theory of the atomic nucleus. For years, he was deeply involved with the development of nuclear reactors, the means to utilize the tremendous concentration of energy in a nucleus for peaceful purposes. His great politeness was in remarkable contrast to the approach of Szilard.

    I, myself, have been deeply involved in nuclear explosives and managed to contribute to the winning of the Cold War with no cost to human life.

    John von Neumann was a mathematician who loved the functions of his brain at least as much as others loved sex. He invented the modern computer which, instead of merely performing some of the functions of our brain, aims at performing all of them. The remarkable fact is that apart from their use in science (in which John von Neumann amply participated), his computers have made their way into government, banking and even small households. Computers, indeed, present challenges to human intelligence to which more and more people are responding.

    The remarkable fact is that each one of us took a different approach in spite of which (and I claim because of which) we understood each other very well.

    The one thing in common to all: we tried to accommodate what was worthwhile to accomplish and we succeeded. I hope that in the new independent Hungary, many of you will succeed in developing science and its applications, and thereby help peaceful cooperation in the world and the progress of Hungary. I hope to receive from you any copy of your writing on science in Hungarian, German or English.

    Good luck!

    Edward Teller

    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

    Magyarok nyerték meg a második világháborút?

    Lipták Béla

    Amikor 1933-ban, 35 évesen Szilárd Leó elsőnek a világon felállitotta az atomhasadás láncreakciójának elméletet, akkor nem egy reaktort fedezett fel, hanem egy folyamatot, ami sok mindenre használható. Olyan ez, mint az én elméletem, hogy a kiber-terrorizmus bombákká teszi majd az atom reaktorokat (vagy az RFC-m), tehát „csak” egy elmélet.

    Szilárdról mindannyiunknak többet kellene tudnunk, mert életműve példamutató – és egyben nagyon emberi is -, de azért is, mert tipikus menekült történet, mely bizonyitja, hogy a menekültet befogadó társadalom gazdagodik a menekültekkel és azért is, mert bizonyitja, hogy a feltalálás nem pénz kérdés, hogy Szilárd 2,000 dollárja létre tudta hozni úgy az atom bombát, mint az atom reaktort, elvégre a reaktor nem más, mint egy gondosan szabályozott (moderált) és hűtött atom bomba.

    Szilárd története úgy kezdődik, hogy 1938 januárjában megérkezik Amerikába, majd novemberben New Yorkba és megpróbálja bizonyitani a már 1933-ban szabadalmaztatott elméletének helyességét. Tehát akkor ő még csak egy egyszerű menekült (olyan mint ma mondjuk egy frissen érkezett sziriai tudós lenne), nincs laboratóriuma, nincs pénze, egész vagyona 2,000 dollár.

    1939 januárjában John Dunning meghivja, hogy tartson egy előadást szabadalmáról, amit véletlenül meghallgat a Comumbia fizika tanszékének vezetője, Geoprge Pegram, elbeszélgetnek kikönyörgi tőle, hogy a nyári 3 hónapra (ingyen) adja oda neki az egyik laboratórium szobát. Pegram rábólint, ő pedig a 2,000 dollárjából megveszi a felszerelést és a egyetem Pupin halljában, a 7. emeleten elkezd neutronokkal bombázni egy uránium darabkát és lesi, hogy több neutron termelődik-e, mint amennyi becsapódik? Tipikus Szilárd dolog volt az is, – amit később röhögve mesélt Tellernek -, hogy az első kisérlet sikertelen volt, mert elfelejtette bedugni a konektorba az oscilloscópot.

    Mivel Szilárd korábban Németországban dolgozott (Einsteinnel együtt) és kettős állampolgár is lett (magyar-német), jó kapcsolatai voltak Németországban és még 1939 januárban megtudja Niels Bohrtól, hogy Németországban Otto Hahn és Fritz Strassmann vezetésével a németek is sikerült elérni az atomhasadást és próbálják létrehozni a láncreakciót amiből aztán bomba lehet és a bomba szállitására (mint ma a kóreai törpe), tervezik a később használt V-2 rakétát.

    Teller Ede bácsi irta első könyvem előszavát[1], igy tudom, hogy ők négyesben[2] (Szilárd Leó, Neumann János, Wigner Jenő és Teller Ede) a Columbia egyetemmel szembeni kis szálloda szobájában beszélgetve, törték a fejüket, hogy mit is kellene tenni? Szilárd ötlete volt, hogy ir egy figyelmeztető levelet Roosevelt elnöknek, de Wigner lebeszélte: „A titkárságon kidobják a szemétbe, senki se tudja hogy te ki vagy, ki se nyitják a boritékot! Aztán Teller szólt: „Te jól ismered Einsteint, irassad alá vele, az ő nevét ismerik.” – mondta. Szilárd: „Igen, de ő Long Islandon lakik és én nem tudok oda kimenni, telefonon pedig nem beszélek erről, mert tudom, hogy német állampolgárságom miatt figyelnek. Autóm meg nincs és ha lenne, akkor se tudnám vezetnit!” – „Kiviszlek!” válaszolta Wigner.

    Kézikönyvem, amihez Teller Ede irta az előszót

    Ki is vitte, de éppen nem volt otthon. Aztán 1939 Augusztus 2.-án megint kiment. Most Teller Ede bácsi vitte ki, Einstein otthon volt, aláirta és még aznap ajánlottan elment a „Manhattan Projectet” javasoló levél. Aztán 1939 október 11.-én Roosevelt fogadta őket a Fehér Házban és hosszú beszélgetés révén megértette, hogy miről van szó? Roosevelt sokáig gondolkozott, majd Perl Harbor után „áldását” adta” a tervre, ami 1942 januárjában megindult a 2 billió dollárt felemésztő és 130,000 ebbert foglalkoztató projekt.

    Szilárd mindig csak „demonstrációs bombázást” javasolta és azt is lakatlan területen, dehát nem igy lett és 1945 Augusztus 6-án Hirosima, augustus 9-én pedig Nagasaki felett újra végbement a Szilárd által szabadalmaztatott láncreakció, melynek bizonyitásába ő 6 évvel korábban befekette a maga 2,000 dollárját.

    Szilárd Leó az atomhasadás feltalálója

    A Nóbel dijas Wignet Jenő

    Teller Ede (Ede bácsi)

    Neumann János, a számitógép atyja

    A négy jóbarát kik magyarra váltották a szót, amikor Robert Oppenheimer kinent a laborból

    Az atombomba kifejlesztése után még eltartott egy darabig (1952) amig az első deminstrációs reaktort sikerült üzemeltetni (moderátor ée hűtő anyagokat kiválasztani, s csak az után következhetett az ipari alkalmazás. Persze, – mint tudjuk -, ezek a választások nem voltak mindig sikeresek, mert példáúl az oroszok grafit moderátorából Chernobil lett, dehát ez már egy más téma.

    Szóval viszatérve az atomreaktorokra, értenünk kell, hogy a két folyamat (a bombáké és a reaktoroké) azonos! Tehát a reaktor is egy bomba, mely csak azért nem robban, mert a szabályozó rudak moderátor anyagjai felfogják a neutronokat és igy lassitják a láncreakciót, másrészt a fejlődő hőt elviszi a hűtűvizből fejlődő gőz. Valójában egyerüen csak vizet forralunk a reaktorban, de mig a tűzhelyen a gázt könnyű eloltani, mert kivülről jön, addig a reaktornál belülről jön a „tüzelés” és ezért nehéz azt „eloltani”. Azért irtam a könyvemet, mert meg kell értenünk, hogy a kiber-támadás mindent le tud állitani (kontrol rúd szabályzást, hűtőviz szivattyút) amit áram működtet és ezért csak idő kérdése, hogy mikor kezdődik a hackinggal létrehozott reaktor-bombák robbantása?

    Hát ezért szoktam én azzal viccelődni, hogy a magyarok nyerték meg a 2. világháborút”, mert ugye, ha Szilárd nem veszi észre, hogy nincs bedugva az oscilloskóp, vagy ha Teller Ede bácsi, Long Islandra menet belemegy egy telefonpóznába, akkor lehet, hogy nincs Manhattan Project és akkor lehet, hogy nem Hiroshima felett, hanem Otto Hahn és Fritz Strassmannak a V2 által Londonba küldött bombájában indul be Szilárd Leó láncreakciója.

    Nos és mit üzen mindez a mának? Üzeni azt is, hogy nem szabad a jövő teller edéit, tehát ifjuságunkat, a magyar jövő aranytartalékát, kivándorolni engedni, – mint tette ezt 410,000 fiatal az elmúlt 8 évben – és üzeni azt is, hogy nemzetünket a kultúránk, az arany jánosok és bartók bélák, a széchenyi istvánok és a szentgyörgyi albertek hagyatékai teszik magyarrá, nem a vallásunk, a bőrünk szine vagy a génjeink.

    Lipták Béla

    [1] 34 éves voltam amikor az első, – az automatikáról és az AI-ről (artificial intelligence) szóló tudományos könyvem megjelent. Akkor még csak 8 éve éltem Amerikában, mélyen élt bennem 56 emléke, ezzel a könyvemmel emlékeztetni is akartam azokra akik életüket adták a szabadságért és arra is, hogy ez a könyv nem akármilyen könyv, hanem egy magyar hozzájárulás az emberi tudás fejlődéséhez. Ezért irtam Teller Edének – akiről mindenki tudta, hogy magyar -, és kértem meg, hogy irjon előszót. Ő először azt válaszolta, hogy „Miért irnék előszót egy általam nem ismert szakterület kézikönyvéhez?”. „Azért, hogy az olvasó tudja, hogy az emberi tudásnak egy magyar hozzájárulását tartja a kezében!” Erre Ede bácsi lement az egyetemi könyvtárba, ott töltött egy hétvégét és aztán megirta az előszót.

    [2] Mindnégyen zsidó származású jó magyar emberek, (Szilárd maga Splitz-ről magyarositott, katolikus ember) és mindezt csak azért emlitem származásukat, mert manapság megint számitani kezd a származás meg a vallás (most inkább a mohamedán).

    Magyar vagy magyar származású Nobel-díjasaink (kékkel jelöltem a zsidó származásúakat):

    1- Lénád Fülöp (1905)

    2- Bárány Róbert (1914), magyar származású osztrák orvos

    3 Zsigmondy Richárd (1925), magyar származású osztrák vegyész

    4- Szentgyörgyi Albert (1937)

    5- Hevesy György (1943)

    6- Békésy György (1961)

    7- Wigner Jenő (1963) – Nóbel diját megosztva kapta 2 másik fizikussal

    8- Gábor Dénes (1971)

    9- Gajdusek Carleton (1976) magyar származású amerikai orvos

    10- Friedman Milton (1976) magyar származású amerikai közgazdász

    11- Wiesel Elie (1986) részben magyar származású amerikai béke-Nóbel dijas

    12- Polányi János (1986) magyar származású kanadai vegyész (diját megosztva kapta)

    13- Harsányi János (1994) Nóbel diját megosztva kapta

    14- Oláh György (1994)

    15- Kertész Imre (2002)

    16- Herskó Ferenc (2004) magyar származású izraeli vegyész (diját megosztva kapta)

  • Hahn.
    Otto Hahn.
    Otto Hahn 1938.ban
    A maghasadást.És nem találta hanem fedezte.

    Csak szólok…

  • Nincs jelentősége, csupán a pontosság kedvéért.

    Spitz (tehát nem Splitz) Jenő mérnök és családja 1900-ban magyarosította a nevét Szilárdra. Szilárd Leo 1919 júliusában a Fasori Református Egyházközségben keresztelkedett meg, nyilván a református vallást vette fel.

  • Már ne is haragudj Figyelő! Da ha egy ember, aki hosszan taglalja, hogy mi célból hozott létre egy szervezetet, annak mi a célja, milyen eszközöket használnak, majd kijelenti: „…hogy itt munka folyik, hogy mi nem politizálunk.” az nem tudja, miket beszél, lehet neki kazalnyi professzori címe. A macskáim etetését nem bíznám rá.
    Ami meg a Nobel-díjasok sorát illeti. A hsz-ben nem jött át a kék, de amúgyis tökmindegy, ki a zsidó.
    Megfeledkeztél egy „apróságról”. A listán szereplők – Szentgyörgyi Albert és Kertész Imre kivételével – valamennyien KÜLFÖLDÖN kifejtett munkásságukkal érték el a kitüntetést. Méghozzá azért, mert zsidóságuk okán itthon nem kaptak lehetőséget a normális munkára. Kertész Imrét meg kifejezetten elüldözték a dicsőséges hazzaffyak. (Nem keverem Kertész Ákossal, akit szintén elüldöztek, de nem Nobel díjas, viszont szintén zsidó.)
    Ne gyere azzal, hogy Kertész Imre kapott valami keresztes-csillagos fityegőt az alamuszin bazsalygó magyarországi felsőbbségtől.

  • Eloszor is, amit ide betettem az egesz iras, szemelyes levelezesbol ered, mert rajta vagyok Liptak postacimei kozott/ Rendszeresen kuld beszamolot sajat es masok tudomanyos teljesitmenyerol.
    Mosr nellekete ebben a levee;ben a magyar nobeldijasok nevsorat.
    Ami meg a nyertesek erdem;nyeirol van szo, az szerine termeszetes, hogy kulfoldon de legtobb az USA/ban tudta veghezvinni. hiszen az egesz vilagrol oda mentek a tusosok ervenyesulni.
    Regen Nemetorszag is hasonlo volt ebben.

  • Belzebub
    2018 január 7
    4:55 de.
    Igy van. es a legtobb magyar nobel dijas ebben az iskolaban erettsegizett, amit eszrevettem eletuk leirasanak olvasasa utan.
    Valami extra jo tanarok lehettek ebben az iskolaban.

  • Figyelő: „…az USA/ban tudta veghezvinni. hiszen az egesz vilagrol oda mentek a tusosok ervenyesulni.
    Regen Nemetorszag is hasonlo volt ebben.”
    OK. De lenne egy tiszteletteljes kérdésem: miért nem bír Magyarország hasonló, tudóscsábító központtá válni? Miért maradt a szegedi példa elszigetelt, holott a mai napig van hatóereje Szentgyörgyi munkásságának: pl.az EU biotechnológiai laborja ott épül. Magyarország gazdag és szép ország, az időjárása sem szélsőségesen elviselhetetlen. Lakói nem butábbak az átlagosnál – mi tartja mégis vissza a világ szellemi elitjét, főként meg a szellemi tőkébe invesztálni hajlandókat, hogy itt létesítse központjait, laboratóriumait, kísérleti telepeit?
    Figyelő itt felsorolta mind a 16, többségében nem magyar, csak magyar származású Nobel díjasát. De ne feledkezzünk meg arról, hogy ők az immár több ezer Nobel-díjasnak csak picike csoportja, mégha nekünk legkedvesebb csoportja is. Már a XX. század közepétől sok nem európai vagy észak-amerikai, sőt, nem is „fehér” ember érte el ezt a kitüntetést. Aztán vegyük hozzá, hogy ma már egy tudományos teljesítményhez sok-sok ember munkája kell, akik többnyire a Föld minden tájáról érkező legjobbak a területükön.
    Hát bizony, én sem mernék pl. egy nemzetközi fizikai kutatóhelyet működtetni olyan helyen, ahol előfordulhat, hogy a lakosság, 10-15 nem egészen tejfehér bőrű, idegenül öltözött ember láttán a rendőrséget hívja – ahogyan ez a minap megtörtént egy arab turistacsoporttal Cegléden. Persze oka ennek a kormányoldali esztelen uszítás. De felelősek az uszulók is.
    Hogy lehetne akár tudományos, akár kulturális fellegvár, ahol a szabadgondolkodás szitokszó?

  • Marosi Daniel

    talalom
    2018 január 8
    9:37 de.
    Ezek nem tiszteletteljes kerdesek voltak, hanem egy elcsesszett es megtartani nem tudott hatalom szanalmas koltoi kerdesei, igazi szocialista onkritika es jo korrekciok idobeli alkalmazasaval ma fel sem merulhetnenek!

  • talalom
    2018 január 8
    9:37 de.
    Kanadaba sem jonnek nobel dijjasok, meg konferenciara sem. Pedig Kanada minden szempontbol kivalo hely lenne erre a celra. Mivel a nemzetkozi tudos tarsadalom az USA/t valasztotta ,mert a szabadsagon kivul meg anyagi tamogatast is kaphat, mindenki oda megy, nem csak a magyarok.
    AZonkivul, az USA vegsofokon ebbol szemponbol nemzetkozi is.
    Ott pedig sok fekete el es nrhany indian is, megis az USA a tudosok szemeben a „lehetos;egek hazaja”.

  • Figyelő:
    „Ott pedig sok fekete el es nrhany indian is, megis az USA a tudosok szemeben a “lehetos;egek hazaja”.”

    Nem értem az összefüggést. Elmagyarázná?

  • Marosi most Murphy Törv.könyvéből azt a kitételt alkalmazza Talalommal szemben hogy idézem:

    „Ha úgyérzed hogy a vitában alulmaradsz, zavard össze öket.”

  • Természetesen megspékelve egy jó kis komunistázással, ami jelen esetben kissé a hajánál fogva előráncigált dolog de a propagandistának mindegy.
    Fő hogy elrikácsolhatta a szólamot.

  • Marosi Daniel

    Geyza
    2018 január 8
    4:45 du.
    Pancserka, ezt nem Murphy mondja, hanem a hasbara, masreszrol egy darab hozzaszolas meg nem vita!

  • Marosikám álműveltséged tiszteletreméltó. Kár hogy én valahogy inkább csak megmosolygom erölködéseidet.