Montreáli magyar szilveszter Lakatos Istvánéknál

2018 január 1 11:32 de.1 comment

A montreáli Budapest Roma nevű vendéglő alapvetően olyan, mintha a házigazda otthonába lenne a vendég meghívva, ahol nem csak vacsorával várják, hanem egy elismert hegedűművész által nyújtott élő előadással is. A magyarokból, illetve az angol, francia, lengyel és más nemzetiségű kanadaiakból álló kis társaságot a lapunkból is ismert Göllner András hozta össze. Voltak művészek, helyi újságírók és tanárok, a magyar szó a franciával és az angollal keveredett. Lakatos István pedig ezt a sokszínű kört vitte egy igazi zenei kalandra. A magyar zene mellett, nem maradtak el jiddish számok, francia sanzonok, orosz nóták és — azt hiszem sokak örömére – az Andrew Sisters által népszerűsített Bei Mir Bist Du Schoen is felcsendült.

(Fotó: Lakatos István és Göllner András / KMH)

(Fotó: Szilveszteri társaság a montreáli Budapest Roma étteremben. / KMH)

(Fotó: Természetesen tánc és éneklés is volt… / KMH)

Lakatos István a nyolcvanas években érkezett Magyarországról Kanadába, először rövidtávú szerződéssel. A Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte el tanulmányait. Később – mint ahogy azt néhány éve a Kanada Világának adott interjúban elmondta: a helyi magyar közösség segített abban, hogy letelepedhessen Montreálban feleségével, Rózsikával együtt. „Háromszor mondtak misét értünk. Deák atyáék levelet is írtak Montreal akkori polgármesterének és a Kanadai Bevándorlási Hivatalba is, hogy megkaphassuk a letelepedési engedélyünket. Montreal adott valami biztonságot: magyar templomot, és az élethez jó leckét. Az ember nem mindig úgy gondolkodik, ahogyan él. A gondolat pedig akkor jó, ha megvalósul”–mondta a hegedűművész.

Lakatos István jelenleg a Montreal Musicians of the World Symphony Orchestra tagja, az évek folyamán pedig Kanadán kívül Európában, Ázsiában, Ausztráliában, Alaszkában, Afrikában, dél-Amerikában és a karib szigeteken is játszott. Egy időben a Holland America Cruise Line fedélzetén is fellépett, fiával együtt.

(Lakatos István hegedűl szilveszterkor. / KMH)

A Budapest Roma étterem egy igazi családi vállalkozás. István mellett felesége – Rózsika – biztosítja nem csak a hangulatot, de a házi jellegű magyaros ételt is. Rózsika évtizedek óta dolgozik a montreáli vendéglátó iparban és a jelenlegi, Plateau Mont-Royal negyedben megnyított Budapest Roma étterem előtt voltak korábbi vendéglői is. Rózsika és István mellett ott dolgozik még a szintén zenész fiúk, valamint barátaik is közreműködnek.

(Rózsika a jobboldalon. / KMH)

Mint ahogy megtudtuk: a felvágottakat, a magyar kolbászokat és füstölt húsokat a Budapest Roma étterem egy másik helyi magyar vállalkozástól szerzi be–az étteremtől néhány utcasarokra lévő Charcuterie Hongroise-tól, akinek tulajdonosát – Angelót – már hosszú évek óta személyesen ismerik,

(Fotó: Szilveszteri hidegtál a Budapest étteremben. KMH)

A 68 Avenue Duluth Est alatti Budapest Roma étterem ma már az utolsó magyar vendéglő Montreálban. De a Lakatos család lelkesen és tehetségesen képviseli ebben a pezsgő montreáli művésznegyedben a magyar kultúrát. Egy barátságos légkört hoztak létre, ahol mindenki betekintést kaphat a magyar és kelet-európai zenei világba, egy elismert hegedűművészen keresztül.

Ezzel a képes beszámolóval kívánunk Boldog Új Évet Montreálból olvasóinknak!

1 Comment

  • Koszonjuk!

    Lakatos Istvant mar nagyon regrol ismerem. Emlekszem Edesanyam 1oo eve evfodulojara is meghivtuk a fiamek kertjeben tartott csaladi osszejovetelre. Edeasanyam boldogan eneklete a szep magyar notakat, melyeket Lakatos Istvan a fulebe jatszott.

    Evtizedek elott mondtam neki, hogy, nem etteremben kene jatszania, hanem a magyar Zeneakademiai koncerteken, de szerintem, boldogabb a kozonseg elismeresevel es szeretetevel.

    Meg azt is meg kell jegyeznem, hogy nem tudni, hogy csinalja Lakatos, de semmit nem valtozott kulsoleg sem, 3O ev alatt!