Miközben Kanadában extrém hidegtől szenvedünk, Izraelben az esőért imádkoznak

2018 január 5 12:37 du.15 hozzászólás

Kanada Ontario és Québec tartományaiban immár két hete tart az extrém hideg, legfejebb egy-két tűrhetőbb nap kivételével. Ma a fővárosban például délelőtt 11 órakor mínusz 24 fok volt, a széllel számolva pedig mínusz 39. Miközben itt az esetleges enyhülésben reménykedünk, Izraelben éppen az esőért és a felhőkért imádkoznak, ráadásul a Siratófalnál. Az Új Kelet beszámolóját olvashatják…

(Illusztráció: George Pedro)

December 28-án, csütörtökön több ezer zsidó gyűlt össze Jeruzsálem óvárosában a Siratófalnál, hogy közösen esőért imádkozzanak. Izrael a tél felénél tart, és úgy tűnik egymás után ez lesz zsinórban az ötödik tél, ami csökkenő csapadékmennyiséggel kecsegtet.

A rendezvényt Uri Ariel mezőgazdasági miniszter szervezte, az imákat Izrael főrabbijai, David Lau és Yitzhak Yosef vezették, más kiemelkedő rabbik mellett.

Úgy tűnik ez az év zsinórban az ötödik legszárazabb év lesz, és egyes szakértők szerint 40 éve nem volt ilyen száraz ez az évszak.

Az ország szeptembertől novemberig gyűjti be többéves átlagos csapadékmennyiségének 45 százalékát. Decemberben eddig kétszer esett az eső, és az elkövetkező napok előrejelzése többnyire napos időt ígér, csak északon lehet számítani némi csapadékra.

„Felkérem a nyilvánosságot, hogy vegyen részt ezen az eseményen Tevet 10. napján,” – mondta Ariel, amikor bejelentette a rendezvényt a hét elején -, és hozzon magával esernyőt, mert együtt meg tudjuk nyitni a Mennyek kapuit.

Voltak, akik kritizálták a mezőgazdasági minisztert, amiért imára támaszkodva öntené el esővel az országot – megfogalmazásukkal élve Vudut vet be -, valamint mert államilag szponzorált imát hirdetett egy világi kormány vezetése alatt. De Ariel, a Zsidó Otthon vallásos-cionista párt képviselője azt nyilatkozta, az ima nem árthat, ugyanakkor segíthet.

Arra is rámutatott, hogy minisztériuma és mások szorgalmasan dolgoznak azon, hogy új vízforrásokat találjanak az ország számára.

„Én nem olyan vagyok, aki csodákra támaszkodik, ellenben mindent megteszek, mint mezőgazdasági miniszter, az energiaügyi miniszterrel és pénzügyminiszterrel együtt, hogy megoldást találja a vízkrízisre,” – mondta a héber nyelvű Ynet hírportálnak.

Ezek közül az erőfeszítések közül – mondta – fúrásokat hajtottak végre a felszín alatti vízforrásokért a Golán-fennsíkon és Galilea területén, a meglévők mellé további sótalanító üzemeket építettek fel, és mezőgazdasági kutatásokat végeztek olyan növények létrehozására, amelyek kevesebb vizet igényelnek.

Azok számára, akik azt mondják, hogy a gyűlés államilag szponzorált imának számít, Ariel azt mondta: Ha nem hiszel benne, ne gyere el a gyűlésre.

Nem ez volt az első alkalom, hogy közös imát hirdettek esőért Izraelnek. Az elmúlt nyolc évben négyszer tartott a főrabbinátus ima-gyűléseket esőért. A hónap elején az egyik főrabbi felszólította a lakosságot, hogy napi imájukhoz adják hozzá az eső imát is, amelyet hagyományosan szárazságkor mondanak.

Az előző tél óta a Kinneret az éves átlag beáramlásának csupán 10% -át gyűjtötte be, februárra pedig elérte a csaknem száz éve mért legalacsonyabb szintjét.

Bár Izrael képes kitermelni a számára szükséges ivóvizet a Földközi-tenger partján lévő öt sótalanító üzemből, az aszály súlyosan érintette a mezőgazdaságot.

Az izraeli meteorológusok december elején előre jelezték, hogy az elkövetkező hónapok az átlagosnál szárazabbak lesznek.

15 hozzászólás

  • Belekezdhetnének a csengőfa rázásába a magyarországi állam és egyház szétválasztását folyamatosan akarók, a megrögzött ateisták és a hagyomány-gyűlölők.

  • IMADKOZNAK ?

    De az atheista elvtarsak itten soraikban allitjak hogy nincsen Isten.
    Allitjak hogy nem letezik bizonyitek allitasuk ellen.

    De van am Satan !
    S annak van am igen sok bizonyiteka.

    Csak lasd a vilag jelen korulmenyeit !

    Szenvedesek, verontasok, kegyetlensegek, nyomorban az emberiseg nagyresze.
    A vilag emberisegenek fele nem lat egy napot amikor gyomrat teletolthetne.
    Sem hogy biztonsagos ivovizet ihasson.
    A vilag emberisegenek fele a foldon ul, es a foldon alszik.
    Nem is emlitve hogy a Fold athmospheraja redukalos, az az csokkeno oxygen tartalmu.
    Tobb szemet van ma a tengerekben mint halak.

    Remenyes jovo. Hm ???

    Csupan mert az Isten parancsolata; NE olj, NE lopj, NE hazudj, NE paraznakodj, NE legy onzo, stb.stb.

    Szukseges ahoz egy PhD megerteni hogy csupan azoknak a benemtartasai, tagadasai, elhanyagolasai az oka mind az emberiseg tomeges szenvedeseinek?

  • A zsidok Isten hivok es hisznek az ima hatasaban is.

  • Azért valamit csak ért az a csütörtöki fohász.:

    Időjárás: Szinte az egész országra figyelmeztetést adtak ki a viharok …
    hvg.hu/idojaras/20170604_Szinte_az_egesz_orszagra_figyelmeztet…

    Translate this page
    Jun 4, 2017 – Meleg marad, de vasárnap már több helyen lehet zápor, zivatar, három északkeleti megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

  • Azért valamit csak ért az a csütörtöki fohász.:

    Időjárás: Szinte az egész országra figyelmeztetést adtak ki a viharok …
    hvg.hu/idojaras/20170604_Szinte_az_egesz_orszagra_figyelmeztet…

    Translate this page
    Jun 4, 2018 – Meleg marad, de vasárnap már több helyen lehet zápor, zivatar, három északkeleti megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

  • Bocsánat fentebb helytelen szöveget másoltam be. Ez a valódi :

    Az évszak legkeményebb vihara pénteken éri el tetőpontját
    Készítő: Új Kelet online

    ujkelet.live

    Az évazak legkeményebb vihara Izraelben pénteken éri el a csúcspontját 100 km / órás széllökésekkel, a városokban és falvakban Galileától a Negev sivatagig árvizekre lehet számítani.

    שוטרים רבים פרוסים בשעה זו ועוסקים בחילוץ רכבים שנלכדו בשלוליות גבוהות ובהכוונת התנועה. מחלף הסירה בהרצליה, בעלייה ממחלף שבעת הכוכבים לצפון, נסגר בשל שלוליות שלא מאפשרות המשך תנועת רכבים pic.twitter.com/xb24Q9yedk

    — משטרת ישראל (@IL_police) January 5, 2018

    A mentőszolgálat előkészített minden szükséges felszerelést, beleértve az extra vízszivattyúkat, gumihajókat, mentőtutajokat, elektromos generátorokat és hasonlókat. Minden tűzoltóságot és a nemzeti Tűz- és Segélyszolgálat különleges Lehava mentőegységét is magas szintű készültségbe helyezték.

    30-50 milliméter csapadék esett csütörtökről péntekre Galileában, ami azt eredményezte, hogy a Galileai-tenger két centimétert emelkedett órákon belül. 47 milliméter csapadék esett a Golán-fennsíkon.

    Legalább tíz centiméter hó esett a Hermon-hegység alsó gerincén, Izrael legmagasabb hegyén, a helyszíni síközpont bejelentette, pénteken zárva tartanak.

    Netanya tengerparti városára jégeső zúdult.

    A vihar várhatóan délután tetőzik, nyolc méteres hullámokra lehet számítani a Tel Aviv-i tengerparton.

    Az Izraeli Védelmi Erők figyelmeztette a túrázókat, akik a vihar ellenére az ország északi részén és a Golán-fennsíkon kirándulásokat terveznek, hogy maradjanak a jelzéssel ellátott útvonalakon, és kerüljék el az aknamezőket. A heves esőzések néha árvizeket és földcsuszamlást okoznak, amelyek a sárga-piros jelzéssel megjelölt és szögesdróttal elkerített aknamezőkön lévő taposóaknákat elsodorja.

    Herzliján két járművet csapdába ejtett a 60 centiméter magas árvíz péntek reggel. A járművezetőket a mentő csapatok kimentették a sodródó autókból.

    A haifai Ha’oren utcán egy földalatti gázraktár körül elhelyezkedő falrész összeomlott a szél és az eső miatt, ami károkat okozott a gázpalackokban, amelyek közül néhány szivárogni kezdett.

    Három tűzoltó csapatot vezényeltek a helyszínre, akik megszüntették a szivárgást.

    A város lezárta az alagutat a Halutzey Hata’asiya utcában, a haifai kikötő közelében, a lehetséges árvíztől való aggodalom miatt.

    A rendőrség figyelmeztetett, hogy a korábbi tapasztalatok alapján útlezárásokra lehet számítani. A biztonsági erők figyelmeztették a sofőröket, hogy kerüljék az elárasztott utakat, tartsák a biztonságos távolságot a többi járműtől és ne hajtsanak gyorsan. A sofőröknek továbbá azt tanácsolták, hogy ellenőrizzék autóikat, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a gumiabroncsok rendben vannak, a törlők megfelelően működnek, és a fényszóró lencsék tiszták.

    A jeruzsálemi önkormányzat kiadott egy nyilatkozatot, amelyben a lakosokat arra utasította, hogy biztosítsák a lazán rögzitett tárgyakat, amelyeket a szél lefújhat a tetőről, és ellenőrizzék, hogy az otthoni fűtési és szellőztető rendszerek megfelelően működnek-e. Az önkormányzat kiadott egy héber nyelvű oktatófilmet is, amelyet a Trónok harca tv sorozat „Közeleg a tél” témája alapján készítettek.

    Tiberiason a péntekre tervezett maratont vasárnapra halasztották, jelentette a Hadashot hírek. Az izraeli Természetvédelmi és Parkok Hatósága néhány túraútvonal lezárását tervezi.

    Az Oktatási Minisztérium bejelentette, hogy a pénteki iskolai kirándulásokat törölték.

    A Magen David Adom, Izrael legnagyobb mentőszolgálata négykerék-meghajtású mentőautókkal és dzsipekkel áll készenlétben.

    A meteorológusok szerint a vihar péntek estére gyengülni kezd, gyorsan halad kelet felé Jordánia és Irak irányába.

  • ajvé…
    Isten a maga módján teljesíti a kérést?
    És még nem tiltották be ezek után arrafelé az imádkozást?

  • Nem lehetséges, hogy Isten nehezményezi Izrael nemzeti politikáját? Elvégre Istennek (Allahnak) a többi gyermeke is kedves… Ha jobban belegondolok, Isten csakis liberális lehet (sőt, urambocsá, komcsi – ha a szegényembert is egyenjogú gyermekének tartja).

  • Ha belegondolok, rosszabb, mint hogyha nem lenne isten, mert akkor legalább senki nem büntetné folyton a népnemzetieket… 😀

  • ALEX jelentesere;

    Tehat az ima mukodik !?

  • ALMASI cinicizmusaira;

    Figyelmen kivul hagyta megjegyzesenek ertelmet;
    az emberisege a buntettoeszkozok.
    Mas szoval, ; az ONBUNTETESEI.
    Na az am az igazi Marxizmussa.

    Minden emberi leny egyenlo !
    Hol tanult biologiat ?
    De alapveto emberi erkolcsot, ketsegtelenul: sehol.

  • Almási cinizmusa már itt megszokott, és helyesen a megfelelő helyre rakott a komentelők álltal, ahogy vettem észre. A magamrészéről kompótba használom aszalt szilva mellett egészen tűrhető. Viszont az Izraeli esőzés kapcsán sokunkban felvetődött az isteni közbenjárás feltevése, a hirtelen leszakadt csapadék kiértékelése végett. Megsúgom valaki arra is gondolt, hogy a csütörtöki csoportos esőkönyörgés szervezője előre ismerte a meteorológia álltal beigért pénteki felhőszakadást.

  • Almási Alma:
    „Isten csakis liberális lehet (sőt, urambocsá, komcsi”

    Upton Sinclair: They Call Me the Carpenter. A Tale of the Second Coming

    (Upton Sinclair a 20. század első harmadában divatos, Magyarországon is ismert amerikai szocialista-anarchista regényíró volt.)

  • Orulok, hogy vegre esett Izraekben az eso,
    Az ima egy mas dolog. Biztos, akik hittek az ima meghallgatasban hisznek benne. Ez a fontos.
    Viszont, lehet, hogy az eso esett volna az ima nelkul is.
    Mindenesetre a hit segitett sokak szerint.

  • ˙

    „Éhes a föld
    És szomjasak a fák!
    Add már Uram az esőt!…”

    .