Otthonuk az országút — A kényes szükségletekről mellékhelyiségek hiányában (8. rész)

2018 január 7 9:33 de.2 hozzászólás

Határozottan nem kempingezős idő van most, Vízkeresztkor Ottawában. A hőmérséklet pluszban már hőség lenne, de mínuszban és széllel minden réteget felvéve is csontig ható. Az éjszakai mínusz 28 fok mínusz 35-nek érezhető.

Ottawa – Sparks Street. Fotó: Canadian Press

Nyáron a plusz 28 fokban, ami akár 35 is lehet a párával, még a vízpart mellett könnyedén kempingezhetünk, sátorban, hálózsákkal, bokorban végezve magánügyünket. Mert mellékhelyiség hiányában még ott sokunk nem bánja, ha guggolva, terpesztett lábbal, vagy a parasztasszonyok után szabadon a sokszoknya álcája alatt könnyedén megoldja szükségletét.

A kamionos is erre kényszerül, de a mínusz variációban. Tim Horton’s hiányában az út szélén, elhagyatott utakon, ki milyen pózban könnyít magán.

Azt gondoljuk, hogy a kamionos cégek, a szállítók és klienseik megbecsülnék annyira az utakon dolgozó sofőröket, hogy ahol lehet, gondoskodnak a higiéniai feltételekről. Sajnos ez elég messze áll az igazságtól. Mint a múltkor írtam, több, mint 24 órába tellik átszelni Montreáltól nyugat felé Ontáriót. Ez alatt az idő alatt a mostani cégnek három biztonságos megállóhelye van, ahol zuhanyozni is lehet. Amikor tankolnak, néhány helyen kaphatnak egy ingyenes zuhanyzási lehetőséget. Tehát jó esetben naponta tisztálkodhatnak, ha a főutak mentén haladnak.

Azonban a kliensek már nem ennyire segítőkészek. A felvevő és a leadóhelyeken már szigorú szabályok vannak arra vonatkozóan, hogy mikor és hogyan hagyhatják el a fülkéjüket és sokszor megtiltják nekik, hogy az épületbe belépjenek, ahol mellékesen a mellékhelyiségek is találhatóak. Ilyen körülmények között várhatnak a szállítmányra 20 percet, de gyakoribb az, hogy néhány órát.

Ugyanakkor szigorúan kamerákon keresztül figyelik a területet. Ha netántán valamelyiket mégis lekapják a kamerák, ahogy próbál könnyíteni magán, akkor még a negyedéves bónuszukat is elveszítik, mindezt egy sürgős rohanásért.

Ezt elkerülendő, vannak, akik palackozzák a testnedveiket, fülkéjükben kisebb nagyobb flakonokat tartva, remélhetőleg nem tévesztve össze a 7 UPos üveggel.

Mondanom sem kell, hogy nem vagyok nagy híve a minden az egyben fülkének!
A vizeletes flaskákon kívül persze az igényesebbek vehetnek maguknak az interneten komplikáltabb, zárható ésatöbbi kempinges miacsodát, de nem tudok arról, hogy bármelyik kamionos ilyennel rendelkezne.
Marad tehát a benzinkút és az út széle.

A cikk végére azért tartogattam még egy bizarr történetet.

A férjem első kamionos munkaadójának bátyja kamionokat szerelt. Elmondta, hogy egy napon behoztak hozzájuk egy lerobbant nyergesvontatót. Nézik, keresik a hibát, alánéznek… S akkor hirtelen visszahőkölnek! A járművet úgy, ahogy volt, azonnal kivontatták a műhelyből és hívták a sofőröket.

Vihetik, ahová tudják, csak ott ne maradjon!

Amikor lerobbantak, a fülkében három sofőr volt. A tankoláson kívül megállás nélkül mentek, amit a törvények szerint párban meg lehet tenni. Ők azonban már hárman voltak hozzá. S mint mondottam, egy perc megállás nélkül haladtak! Hogy hogyan végezték az elvégeznivalójukat? Hát úgy, ahogy a vonatokon működtek a mellékhelyiségek. Menet közben a lyukon keresztül ürül a távozék, vagy távozik az ürülék? Ennek mintájára ők is fogták magukat és vágtak egy léket, vagyis lyukat a fülke közepében, ahol útközben a … de remélem, innen már kitalálják, hogyan működtették. Amikor a szerelők a fülke alá néztek, minden barna volt. S mivel a fülke aljának pucolása már nem tartozott a munkaköri leírásukba, egyet tudtak tenni: elutasították!

Petényi Judit

2 hozzászólás

  • OTTHONUK AZ ORSZAGUT.

    Aza valo, hogy truckosok tobb idot toltenek az utakon mint otthon, de nem hinnem hogy barmely is velne t otthonanak.

    Ami a mai cikket jelzi, az talan leheto eszak Kanadaban,a kelet es a nyugati orszagreszeket illetoen. De mint itt a US-ban vannak mindenutt az Interstateken a „truck-stop”-ok, sot mindenfele ahol jelentossebb a nagymennyisegu teherszallitas. Az nagy uzleti lehetosegek, senki nem akarna azt elhanyagolni, ill azt az uzleti lehetoseget mellozni.

    Persze vannak rem sok es nagy tavolsagok, amikor orakon at roboghat s nem talalni mast mint az orokke valonak tuno tavolsagot.

  • Európában szerencsésebbek a kamionos pilóták, sok le- és felrakóhelyen engedik őket zuhanyozni, WC-t használni. Többnyire a benzinkutaknál van tisztálkodási és egyéb lehetőségük, de ezek már általában fizetősek. Nagyobb kamionparkolókban pénzbedobós mosógépek is vannak. Magyarország ebből a szempontból nem a legjobb, az autópályák menték található pihenők nem mindegyikén található WC, zuhanyzó egyáltalán nem, azonban a WC-k állapota többségében hányadék. A benzinkutaknál jobb a helyzet, de nem mindegyikhez bír beállni kamion, legfeljebb csak tankolni, parkolni már nem. Talán mert egy nemzetköziben fuvarozó kamionosnak nem nagy kunszt keresztben-hosszában átszelni az országot?