Igenis politizáljanak a papok!

2018 január 23 9:41 de.44 hozzászólás

Az elmúlt napokban élénk véleményfolyam kezdett áradni annak kapcsán, hogy helyénvaló-e, ha egy plébános politikai vonatkozású beszédet tart a templomban. Bárcsak végre betöltenénk mi, keresztények mindannyian, laikusok és klerikusok azt a közéleti küldetést, amelyre Isten hív bennünket! Ez a legfőbb gondolatom, vágyam a hódmezővásárhelyi Szentháromság plébániát vezető Németh László esperes jelentős vitát kiváltó megszólalásai kapcsán.

Mióta várjuk, valószínűleg rengetegen ebben az országban, hogy egyházi vezetőink határozott iránymutatást adjanak közéleti, társadalmi kérdésekben, számos morális dilemma vonatkozásában! Ilyen kérdés, dilemma bőven akadt az elmúlt években, megannyi feszültség keletkezett ugyanis közösségeinkben, közbeszédünkben, amelyek sajnos némely alkalommal a verbális agresszió mellett tettlegességig is fajultak.

A keresztény egyházak hivatalos képviselői közül sokak meg nem szólalásának fájó hiányát még kontrasztosabbá tette Németh László sajtóbeli nyilatkozata, majd templombeli „iránymutatása”, amelynek viszont semmi keresnivalója ebben a formában utóbbi helyszínen. A templomba, főleg szentmisére imádkozni, Istennel találkozni megyünk, politikai csatározással úgyis tele van minden más csatorna, lefolyó és egyéb üregek.

Az, hogy a Szentháromság plébánia vezetőjének nézeteltérése van a Szent István egyházközség képviselő-testületének vezetőjével, előfordul. Másokkal is biztosan megesett, megesik. Meg lehet az ilyesmit beszélni. A plébános a kormány melletti kortesbeszédével viszont olyan megosztottságot idézett elő egyházon belül, nem csupán lokálisan, amit nehéz szívvel próbálunk megannyian a helyén kezelni. Még akkor is, főleg akkor, ha a hívek egy része kifejezetten lelkesedik az ilyen politikai „határozottságért”.

Az, hogy bármelyik politikai jelölt megosztottságot idéz elő, a politikai logika velejárója, hiszen éppen ezért léteznek különböző pártok, illetve függetlenként induló jelöltek. Mást képviselnek, mást tartanak helyesnek. Lehet bármelyikükre szavazni, demokráciában legalábbis. Ha azonban egy egyházi vezető tesz ilyet egy egyházi közösségben előre rákészülve, meghirdetve, az legalább merje meghallgatni utólag saját szavait, amelyekkel az egyházi közösség vezetésére való alkalmasságról beszélt a megosztó ténykedés kapcsán. Ki tudja, komolyan gondolta-e… Vajon hogyan számol el azzal egy lelkipásztor, ha amiatt távolodnak el emberek Istentől, mert bevitte a politikát a templomba?

Bármely keresztény szavazhat a jelenlegi kormánypártra. Is. Meg bármely más pártra is. A lelkiismeretünkre van bízva. Ha ebbe egy egyházi személy beleavatkozik, ezzel éppen a hívek lelkiismereti szabadságába gázol bele. Ha ráadásul pénzre, bankszámlára hivatkozik indokként, elég beszédes bibliai képzettársítások juthatnak a keresztény testvérek eszébe.

Olyannyira nyilvánvalónak kellene lennie mindennek, hogy ritkán látott egység alakult ki más témákban nem feltétlenül azonos nézeteket képviselő szerzők között – igencsak egybehangzó publicisztikák jelentek meg az elmúlt napokban számos keresztény véleményformáló részéről. Ugyanazt mondja a Heti Válasz főszerkesztő-helyettese, egy katolikus pap, egy ifjú politológus, egy evangélikus teológa és egy katolikus blogger is, amit ebben a bejegyzésben megfogalmaztam.

Kedves keresztény testvérek! Politizáljunk, abban az értelemben mindenképp, hogy vegyünk részt a közélet, közös világunk formálásában, építésében! Erre buzdít Ferenc pápa is. – A keresztényeknek az a feladata, hogy elősegítsék a politikai párbeszédet, különösen ott, ahol veszélyeztetve van, és ahol úgy tűnik, a veszekedés van fölényben. A keresztényeknek az a feladata, hogy visszaadják a politikai élet méltóságát: úgy értve a politikát, mint a közjóért végzett rendkívül fontos szolgálatot, nem pedig hatalomszerzést – fogalmazott 2017 októberében.

A pártpolitikát azonban hagyjuk meg a pártoknak, politikusoknak, jelölteknek, a pártpolitikai élet képviselőinek, a pártpolitika mindent leuraló terepén! Olyan jó lenne, ha hozzátehetnénk egy fontos kifejezést: „majdnem mindent leuraló”. Isten képviselője, különösen Isten házában Isten ügyét képviselje, hiszen ez a küldetése!

Legalább idehaza ne romboljuk le az egyház élő kövekből épülő templomát!

Gégény István / Szemlélek

44 hozzászólás

  • Nem csoda hogy ez a cikk jelent meg a KMH-n. A mult heten jeleztem megjegyzesemben, hogy a Hit Gyulekezete „atok-ima-sorozatokat” tart a Fidesz atkozasara. S imadkoznak az SZDSZ valasztasi sikreiert. Kicsit furcsasag, hogy szocialistak akik alapelveik alapjan atheistak, de sikereik erdekeben meg az imakhoz is fordulnak. Na de az emberigyarlosag es onzes mi modszereket nem alklamazna sajat onzo celjainak elereseert. Nem csoda hogy nem kepesek azok a magyarik az otrol a hatra sem vergodni soha.

  • Igen, politizáljanak a papok: katholikusok, evangelikusok, zsidók, reformátusok, stb.
    Igen, mondjanak véleményt a papok: Mint Ferenc pápa, mint Beer Miklós püspök és mint Németh László plébános.
    Amen-:)

  • Bendeguz79
    2018 január 23
    9:57 de.

    Bendegúz, kicsit le van maradva, jó régi híreket olvas. 🙂 Az SZDSZ már rég kimúlt, nincs ilyen párt. A Hit gyüli pedig a Fidesz zsebébe van amióta történelmi egyház státuszt kapott és így egy rakás pénzt a Fidesz jóvoltából. Azóta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jár a Gyülekezetbe előadásokat tartani, A gyüli atyja Németh Sándor Pedig Andy Vajnával, Habony Árpáddal is szót ért egy-egy vacsi közben amióta a Fidesz zsebre tette a gyülit és Németh Sándor fia által vezetett ATV-t is.

  • Vihar egy pohár vízben !
    Az, hogy a Szentháromság plébánia vezetőjének nézeteltérése van a Szent István egyházközség képviselő-testületének vezetőjével, előfordul. Másokkal is biztosan megesett, megesik.
    – Meg lehet az ilyesmit beszélni, talán a templomon kívül is!
    De, hogy az egyházközség vezetői egymást kommunistázzák, több, mint mókás…
    Persze, ha kampány, hát legyen kampány…

  • Politizáljanak a papok de ne a szószékről.

  • Hun Canada:
    Bambagrúz láthatólag nem tud semmiről semmit csak kelti itt a zajt megállás nélkül.
    Mint egy szorgos kis imamalom fennt a Himalájában.

  • Latom, a cenzura mukodik itt, mint n 6O eve magyarorszagon, Akkor ezt a helyet is elhagyom, mint valamikor hazamat.

  • Hollósy Gerti

    Ne politizáljanak a papok, semmiképp se úgy, ahogy a híveit a Fideszre való szavazásra buzdító pap tette. Ferenc pápa üzenete nem erről szól.

  • IGaz, ne politizaljanak a papok. DE ne toruljek itt, a beirasomat a demokratikus orszagban sem.
    Nem csak egy iranyu a demokracia, meg kene erteni, egy deomokratikus orszagban szerkeztett ujsag
    lapnak, hogy NEM tiltanak ki mindeb irast, ami nem tetszik.. A demokracia ket utrol szol..

  • Kedves Figyelő,

    Szerintem nem törölték a hozzászólását. Egyszerű hiba történhetett, vagy porszem a gépezetben. Velem is előfordult többször ilyen.

  • „Dolgozzanak a gépek, gondolkozzanak az emberek”
    FIDESZ módi analógiájára:
    Dolgozzanak a népek, politizáljanak a papok.

  • Geyza
    2018 január 23
    5:02 du.
    “Dolgozzanak a gépek, gondolkozzanak az emberek”
    FIDESZ módi analógiájára:
    Dolgozzanak a népek, politizáljanak a papok.

    A legtöbb úgynevezett liberális is lenézi annyira embertársait, hogy a politikát, a kultúrát, az oktatást/művelődést – s általában véve az emberhez méltó életet – egy szűk elitréteg kiváltságának tekinti. A népesség nagy többségét pótolható „beszélő szerszámnak” tekinti a tőkés berendezkedés logikája szerint, amely majd a technológiai fejlődés során fölöslegessé válik. Talán ezért is folyik világszerte a háborúk szítása és a természetes környezet tudatos amortizálása ( amely főként a harmadik világban élők életét lehetetleníti el ), hogy minél előbb elérje a Föld népessége a zenitjét, és azután minél gyorsabban egy néhány tőkés nagyhatalom elitje által kívánatos szintre „stabilizálják” háborúk, járványok, a bioszféra pusztulása és a klímaváltozás egymással is összefüggő tényezői segítségével. Akik meg az ilyesmire mint összeesküvéselméletre legyintenek, azoknak érdemes a figyelmükbe ajánlani, hogy a szociáldarwinista eszmék -https://en.wikipedia.org/wiki/Social_Darwinism – nagyjából az első ipari forradalom – a gyarmati idők „hőskora” – óta meghatározó eleme a tőkés uralkodó elitek és az őket kiszolgáló reakciós tudományos és értelmiségi rétegek gondolkodásmódjának.

    Viszont fontos történelmi fejlemény – ha már a „papok politizálása” kerül szóba a külső és belső politikai, gazdasági, szociális stb. körülmények miatt újból a totalitárius diktatúra pöcegödrébe – vagy az általa megásott ( pontosabban általunk megásatott ) sírba – menetelő Magyarországon – hogy a jelenlegi pápa minden jel szerint a felszabadítási teológia híveinek köréből került ki, amely egy komoly ideológiai akadályt jelent a mindenkori reakciós törekvések számára.

  • Marosi Daniel

    Nyuszika
    2018 január 23
    6:33 du.
    Ezuttal minden szavaval egyet ertek!

  • Nyuszika:
    Hagyjuk a szemináriumot.
    Már akkor is elaludtam rajta mikor kötelező volt részvenni bennük a vállalatnál (Orinon TV gyár ) ahol kezdtem a szakmámat.

    Most leginkább már csak viccelődjünk ezeken 😀

  • Hollósy Gerti írja:
    „Ne politizáljanak a papok, semmiképp se úgy, ahogy a híveit a Fideszre való szavazásra buzdító pap tette”

    Csak úgy semlegesként kérdezem: Ha nem a Fideszre valóan prédikálnának akkor az tehetnék?

    A papok, prédikátorok, rabbik (tanítók, írástudók) felelőssége megszólalni nem csak hitéleti-, de társadalmi kérdésekben is.
    Az más kérdés, hogy a keresztény egyházakhoz /így annak papjaihoz, kiéve néhány nagyon keveset/ a Fidesznek az un. nemzeti politikája közel áll a hagyományaikhoz.

  • Hétvégén Horthy emlékmise lesz a Március 15. téri templomban (Belvárosi plébániatemplom). Az igaz, hogy emlékmise a liturgia szerint nem létezik, de most lesz. Mert Auschwitz felszabadulásának napja is lesz.

  • Horthy emlékmise?
    Remélem Hazzaykám is ott lesz és kirittyent egy szép kis nekrológot imádottjáról.

    Az auschwitzi halottak maradványai meg csak had forogjanak a tömegsírokban.

  • Hollósy Gerti

    Kis Ferenc, lehet ezt a kétrdést tetszés szerinr csűrni csavarni.

    Kérdésére konkrétan válaszolva, akkor sem, ha nem a Fideszre szavazásra buzdítanának.

    A papság, mint prédikátor, tanító, írástudó felelőssége, megint más, véleményt mondani lehet, válaszolhatnak a hivőik által feltett társadalmi kérdésekre, segíthetnek megérteni azokat, eloszlathatják kétségeiket, enyhíthetik vívódásaikat, idáig nincs baj.

    De egy pap azt nem teheti, hogy a templomában híveinek konkrétan „megsúgja” (és nagyon finoman fogalmaztam) példabeszédeiben vagy prédikációiban, hogy kire, mire szavazzanak.

    Magyarországon a többi európai országtól időben elmaradva 1867 és 1895 között zajlott az egyházak és az állam szétválasztása, amit hivatalosan az 1895. évi XLIII. tc. mondott ki.

  • Drizari hogy a magyar keresztények mikor milyen misét látogatnak az a saját ügyük, nehogy már valami megfelelési kényszer szabjon gátat az eseményüknek.
    Nincs a naptárban olyan nap, amikor ne berzenkednének a balosok valami buta indok miatt.
    Ez alapján ha holokauszt emlékév van, akkor zuhanyozni sem lehetne az áthallás miatt.
    És még tüntetés is lesz a templom előtt.
    Plusz 10% a jobboldalnak.

  • Geyza
    2018 január 24
    4:22 de.

    Akkor sajnos én értettem félre; nyilván a fideszes uralkodó réteg sem nézi le a nekik alávetetteket. Én mindenesetre személy szerint is megtapasztaltam a kirekesztést, megaláztatást; mind a „népi”, mind az „urbánus” oldalról ( amely ellentét szemben álló felei a szabadság, a demokrácia szempontjából egy oldalon állnak; ti. ezek ellenségei ). A marxista társadalomkritikai elméletek, pedig baromira nem egyenlőek bolsevik államkapitalista rendszerbeli lebutított propagandaanyagokkal. Csak magyar vonatkozásban elég olyanok munkásságára gondolni, mint Lukács, illetve olyan követőié akik nem váltak később polgári eszmék híveivé https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9sz%C3%A1ros_Istv%C3%A1n_(filoz%C3%B3fus) http://ujegyenloseg.hu/mit-tegyen-egy-baloldali-a-barbarsag-koraban/ … a nyugati bolsevik-ellenes marxista eszmei hagyomány képviselőiről, mint pl. a Frankfurti Iskola nem is beszélve. A világ azért sokszínűbb a neoliberális és neofasiszta tőkéssé avanzsált bolsik hunniai és kelet-európai világánál…

    De a latin-amerikai feudál-fasisztoid társadalmi-politikai rendszerek között érlelődött felszabadítási teológia képviselői sem hinném hogy pusztán viccből próbáltak/nak valahogyan ellenszegülni az elnyomásnak, az embertelenségnek ( a latin-amerikaihoz hasonló társadalmi-gazdasági fejlettségű Magyarországon miért nem alakultak ki hasonló áramlatok …? )…

  • Geyza
    2018 január 24
    4:22 de.

    „Most leginkább már csak viccelődjünk ezeken 😀”

    Nem mintha nem szeretném a poént, de bárcsak vicc lenne az egész…

  • Geyza
    2018 január 24
    4:22 de.

    És viccen kívül gyűlölöm ezt a felszínes, anyagias, elidegenedett, embertelen világot – és számos hívét, pláne érdekeltjét . A jelenlegi magyar rezsim – és általában a világszerte újból előjövő fasizálódás – ennek egyenes következménye. Ha a marxistának nem is, de a naiv karizmatikus kereszténynek az AN-ről el lehet hinni.

  • Marosi Daniel
    2018 január 24
    4:07 de.

    Vigyázat! Ez marxista-luxemburgista, tanács-kommunista, anarcho-szindikalista radikálbalról jövő ideológiai szabotázsakció…

  • Szerintem a papok épp úgy politizálhatnak mint bárki más. kérdés mit értünk ez esetben politizáláson? A pap is ember, gondolkodik, lát, hall és valószínű megvan a maga véleménye is! Ahogy mi tesszük családi, baráti, esetleg kollegiális körben, ugyanúgy megteheti a pap is, mert miért ne? A közéletisége viszont árnyaltabb, nem direkt, tehát a vélemény nyilvánításának is annak kell/lene lennie! Amíg csak a választás fontosságára és az állampolgári, emberi felelősségre hívja fel a figyelmet, esetleg az ilyen vagy olyan döntések mérlegelésére, addig szerintem nyugodtan tegye – talán még jó is, ha felhívja a gyülekezete figyelmét, hogy nem elég elvárni, hőzöngeni, a lehetőség adott, élni kell vele, menjenek és szavazzanak Belátásuk szerint! Amint azonban direktben mond véleményt, sőt erőszakosan térít, az már megengedhetetlen, és következetesen vissza kell utasítani, bár tudjuk, hogy ez jobbára vidéki, kisebb településeken jellemző inkább, ott meg nem igen gyakorolják a kritikus visszautasítást.
    Amit a hódmezővásárhelyi plébános megengedett magának az viszont már nem politizálás, az már bicskanyitogató pofátlanság, és egy cseppet sem csodálkozhatott volna ha a hívek valamennyien akik ott voltak a misén felállnak és kimennek, ill. hátat fordítanak jelzésként, függetlenül attól milyen oldaliak, mert való igaz, honnan is tudja a pap, hogy valamennyi ott megjelent hívő ugyanazon a véleményen és meggyőződésen van mint ő? Gondolom nem a saját akolbelieket akarta meggyőzni, hanem a „másként gondolkodókat” – azokhoz pedig semmi de semmi köze!
    Az egyháznak – különösen a katolikus egy.-nak – nehéz tudomásul venni, hogy nincs köze a hívei ilyen irányú magánéletéhez, de ez rajtuk azaz a híveken múlik, mit engednek meg, mit néznek el szeretett egyházuk képviselőinek! Csakis ők tehetnek ellene.

  • charlie,

    hogy hívő nem vagy, az már hétszentség! 😀 Nem azt írtam, hogy ne tartsanak (amúgy nem vagyok balos), hanem hogy a liturgiában nincs EMLÉKMISE! Szentekért tartanak, lelkekért is, de emlékmise nincs! 😀 Kreáltak egyet. 😀

  • Nyuszika:
    Éjjenek a tisztalelkűek.
    (Én sajna romlott vagyok és cinikus)

  • NYuszika:
    Sok az igazság a mondandódban de ezek olyan dolgok hogy csak a hülyéskedés segít abban hogy ne háborodjon meg tőlük az ember.

    Lehetne mutatni itt is egy-két agyamentet akik belebolondultak ezekbe a párt-izékbe.

  • Drizari, értem, EMLÉKMISE. Szerinted erről szól a polémia?
    Ezért a „hibás” szóhasználatért fognak tüntetni?

  • Geyza
    2018 január 24
    4:30 du.

    Na igen; ebben is sok igazság van.
    Pedig az a pari nem is néz ki olyan romlottnak…

    Amúgy viccen kívül, nem bántóan szándékoztam „lenaivozni” Bartust, egyszerűen csak nem tértem meg karizmatikus kereszténynek ( maradok a jó öreg klasszikus marxizmusnál, meg némi ökológiai elvekkel társított, anarchista, progresszív poszt-marxizmusnál )… A kevés tisztességes magyarul író publicista egyike…

  • Mar elveszett ez az irasom, amoiben emleekeztem Mindszenty hercegprima kommunista ellenes tanitasai bizony, szemelye es befojasa akkor, a nepre nagy hatssal volt. Talan a forradalmat is elokeszitette az emeberekben.

  • charlie
    2018 január 24
    5:02 du.

    Drizari, értem, EMLÉKMISE. Szerinted erről szól a polémia?
    Ezért a “hibás” szóhasználatért fognak tüntetni?
    ___________________________

    Charlie, minden ellenkező híreszteléssel szemben, mi magyarok – jobb és baloldaliak egyaránt – nem vagyunk hülyék. Ezért természetesen mindnyájan tudjuk, hogy HÁLAADÓ miséről van szó. Keresztény, jézusi hálánk azért, hogy igyekezett teljesen megtisztítani kis országunkat a gaz zsidóktól. Sajnos nem sikerült – ezért is utáljuk annyira a liberálisokat, mert ők akadályozták meg a tökéletes eredményességben.

    Hogy aztán fogunk-e tüntetni, vagy sem, az majd kiderül…

  • Nyuszika:
    Kár hogy a Bartus oldalán megszűnt a kommentelés.
    Jó kis balhék voltal ott is.
    A nácik előszeretettel tornyosultak rajta.

  • Alma:A vén tömeggyilkos azt is elcseszte, akárcsak a háborúból való kiugrást.
    A marrhája…

  • Alma ugyan cinizmusért én se megyek a szomszédba, de szerintem a fenti írásod kicsit erősre sikeredett.
    A misének nincs „hálaadó” fajtája, az az imádságnak van, ami lehet dicsérő, hálaadó, kérő, engesztelő.
    Amúgy a tüntetés időközben okafogyottá vált.

  • Neocsárli fiam ne nagyképüsköggyé, legalább itt ne.
    A te „cinizmusod”…uggyan kérem 😀 😀 😀

  • Hát igen, charlie, vissza köllött venni… Úgy látszik, a magyarok annyira mégsem antiszemiták, mint szeretnétek…

  • Tegyük hozzá, Simicska már Vonát felvilágosította erről… Most már csak a katolikus egyházat kéne valakinek főővilágosítani…

  • Kis Ferenc
    2018 január 23
    9:58 de.
    Jo otlet, a politikusok meg ministraljanak nekik!

  • Alma:
    Sajnos pedig de.

  • Almási Alma
    2018 január 25
    11:29 de.
    Ez pont olyan dalolva onkentes visszaveves volt mint Orbannak az elsore beigert devizahitel forintositasa!

  • charlie
    2018 január 24
    5:02 du.
    Siman! Emlekezzen csak vissza, a Szabadsag teri emlekmunel is legfoleg a megnevezes nem stimmelt.

  • Almási Alma
    2018 január 25
    6:07 de.

    Ez a beirasod kisse „erosnek” sikerdett. T.i. magyar zsidok ma is elnek es virulnak, foleg Pesten. Anno volt szerencsere Wallenberg is, tobbekkozott. Meg „Svedpapir” is.

  • Ne politizaljanak, mert Jozef Slota vagy jobb esetben Mindszenti sorsara juthatnak!

  • Marosi Daniel
    2018 január 30
    11:47 de.
    Pardon, Slota egy kivetelesen rossz szlovak pelda, de igazandibol a katolikus pap Jozef Tisora celoztam!