Simon Stephens: Heisenberg – a Hatszín Teátrumban

2018 január 23 9:04 de.5 hozzászólás

Egy zsúfolt pályaudvaron egy nő megpillant egy idős férfit, és hirtelen ötlettől vezérelve a nyakába csókol. Alex, a hetvenes hentes és Georgie, a negyvenes pincérnő beszélgetni kezd. Lassan, minden logika és társadalmi konvenció ellenére rájönnek: nekik dolguk van egymással. A találkozás alapjaiban forgatja fel az életüket, és végül nagy utazásra is vállalkoznak, hogy utolérjék életük elmulasztott lehetőségeit…

A cím Werner Heisenberg német fizikusra, a határozatlansági reláció elvének kidolgozójára utal. Az elv értelmében bizonyos fizikai mennyiségek csak bizonyos határig ismerhetők meg egyszerre és pontosan. Vagyis minél pontosabb értéke van az egyiknek, annál pontatlanabb a másiknak.

A brit szerző a legizgalmasabb kortárs színházi alkotók közé tartozik. Két műve, a Harper Regan és A kutya különös esete az éjszakában magyar színpadokon is bemutatkozott. Ez a legfrissebb darabja most nálunk látható először magyarul.

Fordította: Zöldi Gergely

Díszlet – jelmez: Cziegler Balázs

Grafika: Csáfordi László

Rendező munkatársa: Szakács Zsuzsa

Rendező: Szabó Máté

Producer: Orlai Tibor

SZEREPOSZTÁS

Benedek Miklós,
Ullmann Mónika

(forrás: színház)

Bemutató: 2018.január 24.  Hatszín Teátrumban

Fotók: Gergely Bea

 

5 hozzászólás

  • Velnem talan ez csupan egy resz es egy felvonasos darab, ketszerepelo parbeszede.

    Persz az is lehet am igen ertelmes es tanulsagos, de meg igen szorakoztato is.

  • Bendeguz79, igen egy felvonás, 80 percben.

    Filozofikus, mély értelmű darab, két ember viszonyáról, sorsáról szól. Néha megmosolyogtató, néha egy picit szomorú, olyan , mint maga az élet. Lehet, páran magukra is ismernek….

  • Talán megengedhető egy kis személyes:
    Az egyetem első félévének első fizika óráján a tanár úr felírta táblára W. Heisenberg bizonytalansági tételének differenciál egyenletét.
    Elborzadtunk, de akkor bevésődött nekem a kvantum fizika hallatlan fontossága ami felváltotta a korább Newton-i fizikát. (Einstein sem igen értette kezdetben, de talán később sem-:)
    (Talán nem a kvantum fizika a „végső rendszer” az emberi tudás fejlődésének útján: A következőnek kell lenni a fénysebességi meghaladásának lehetősége amit a kvantum fizika már előre vetít, sőt vannak már kísérleti eredmények is).

  • Einstein miért ne értette voln?
    Csak éppen nem hitt benne.

  • milyen öreg ez a Benedek is már…
    Így rohan az életem ?
    Nemrég még az apjának a humorán röhögtünk a rádiókabarékban