Kenyér botrány — Bűncselekményt követtek el Kanada legnagyobb élelmiszerláncai

2018 január 31 5:01 du.18 hozzászólás

Törvénytelen árrögzítésben vettek részt Kanada legnagyobb élelmiszerláncai, amikor kenyér és pékáru nagykereskedőkkel egyeztek meg a kenyér árában, illetve az áremelés mértékében. A kanadai Versenyhivatal szerint a Loblaw, a Metro, a Sobey’s, a Giant Tiger és a Walmart Canada követett el bűncselekményt. Olvasóink közül sokan talán tudják: a Loblaw ezt a kínos helyzetet úgy próbálja jóvátenni, hogy minden vásárlónak 25 dolláros ajándékkártyát nyújtanak, amelyet a Loblaw szupermarketokban válthatnak élelmiszerre és egyéb árura. Ugyanakkor sokan jelzik: az árrögzítés olyan mértéket öltött, hogy a fejenkénti 25 dollár aligha elegendő kárpótlás.

Az árrögzítés titokban már 2001 óta folyik. A nagykereskedők és a velük együttműködő kiskereskedők azóta évente abban egyeztek meg, hogy átlagosan 7 centtel emelik a csomagolt kenyér árát. A kiskereskedők azon az alapon egyeztek bele a koordinált áremelésbe, hogy valamennyi riválisuk — tehát a többi nagy élelmiszerlánc — szintén elfogadja az egyeztetett áremelést.

Az elmúlt több mint másfél évtized alatt ezt  „7/10-es egyezménynek” hívták. Ezzel arra utaltak, hogy a nagyker ár 7 centtel emelkedett, a kisker ár, amit az átlag kanadai fizetett meg, pedig tíz centtel.

A Loblaw és a George Weston nevű nagykereskedelmi cég úgy döntött, hogy együttműködnek a kanadai hatóságokkal, így ők immunitást kaptak. Ugyanez nem mondható el a többi szereplőről.

Aki élni szeretne a Loblaw szerény kárpótlási ajánlatával (tehát egy 25 dollár értékű ajándékkártyával), az még májusig nyújthatja be kérelmét a Loblaw által pont erre a célra létrehozott honlapon. A kárpótlásra azok is jogosultak, akik Québecben a Loblaw által tulajdonolt Provigoban vásároltak, illetve a No Frills-ben, a Maxi & Cie-ben, a Real Canadian Wholesale Mart-ban, a Real Canadian Superstore-ban, a Valu-martban és a Your Independent Grocer bármelyik szupermarketében. Csak 18, vagy 19 éven felüli vásárló igényelhet kárpótlást–a pontos korküszöb a vásárló tartományától függ.

A Loblaw szerint 6 millió kanadai fog igényelni ilyen kártyát és ez akár 150 millió dollárba kerülhet a cégnek.

Kárpótlás és bocsánatkérés ide vagy oda, Manitoba tartomány korábbi őslakossági törzsfőnöke, a Manitobai Tőrsfőnöki Közgyűlés egykori vezetője — Derek Nepinak — egy milliárd dolláros pert indított az ország legnagyobb élelmiszerláncai ellen. A pert valamennyi kanadai nevében indította el. Ezt megelőzően egy nyugdíjas Elliott Lake városából indított egy hasonló egy milliárd dolláros pert az érintett vállalatok ellen. A térség egyik ismert ügyvédi irodája – a Sotos LLP – képviseli a felperest.

A Loblaw hangsúlyozza: aki él a 25 dolláros ajándékkártyával az még részesülhet további kárpótlásban, amennyiben sikeresek a polgári perek.

18 hozzászólás

  • Eppen ezert veszem a kenyeret a pektol.
    Nagy aruhazba soha nem megyek .

  • Christopher Adam

    Egyébként én sem szoktam becsomagolt kenyeret venni az ilyen láncoktól. Nagymamám mindig „vattakenyérnek” nevezte amit ott árulnak. Van amikor péktől veszem (ha Montreálban vagyok, akkor a Snowdon Bakery-től, vagy itt Ottawában a Rideau Bakery-től), de nálunk a Farm Boy-ban is finom, helyben sütött kenyeret árulnak.

  • Jol mondta Nagymamad, en is annak tartottam, mikor ide jottem.
    Soha nem szoktam meg. A Rye kenyeret veszem, ami a legjobban hasonlit, a kenyerre, es rozs liszt is van benne.

  • Ezt nem is értem. Mindenfajta kenyérre vonatkozik? Szerintem mindketten ismeritek a hagyományos magyar kenyeret, a kelt tésztából készült veknit. DE itthon is sokfajta kenyér kapható – Chris nagymamájához hasonlóan én sem szeretem a „vattakenyeret”. (Nagyon találó jelző!) A sok fajtából viszont alig 1-2 van, ami ehető – még másnap is. Egyszer megkérdeztem egy pék ismerősömtől, hogy mi az oka annak, hogy a szép, pirosra sült, magas kenyér szinte ehetetlen. Ha friss, kiesik a bele, nem tudsz megkenni egy szeletet. És nem szikkad, hanem szétporlik. A jó kenyér minimum egy hétig ehető. Van ilyen, most 520 ft kilója, de kevés helyen kapni. Viszont a kidobott kenyérnél nincs drágább…
    A pék válasza megdöbbentő volt: mert kb. 30%-nyi liszt van benne, a többi adalékanyag: gyorskelesztő, szikkadás-gátló, állományjavító stb.

  • Parács Péter Pál

    Szóval én is nagyon régen ettem már azt az igazi Nagyis kenyeret. Manapság már máshogy dagasztanak és nem győzik kivárni a természetes „kelést”. Így sül ki belőle sok esetben pocsék áru. Jártam viszont úgy virslivel is, hogy mindössze 500,-Ft (2,-USD)-be került egy kg. Főztem belőle és lehet a mustár íze miatt nem jöttem rá, miből is van szegénykém. De elcsodálkoztam, amikor a kutyámnak adtam belőle és fintorogva kerülgette, no nem úgy mint macska a forrókását. Csak kíváncsi lettem és megnéztem a csomagolást, melyen az állt, hogy „hústartalom 46%. Nahát, akkor mi a többi. Csirke combbal hasonlóan jártam, de annál az volt a probléma, hogy a nagy „szárnyas futómű” sütés után béka combocska nagyságúvá zsugorodott. Nem azért mert szénné égettem, hanem a víz kipárolgott belőle.Viccesen mondhatnánk, hogy párolt-sült csirkét így lehet csinálni.
    Nos, ilyen világban élünk itt Magyarországon, de annyi pozitívum van, hogy ingyenes iskolai étkeztetésben már több, mint félmillió gyermek részesül!!! Mire utal ez?….

    PPP

  • talalom Újpesten az Arsenal pékség sütött finom kenyeret, 1937 óta. Nemrég az önkormányzat eladta alóluk a helyiséget, egy minimálisan föléjük kínáló valakinek. A pékség megszűnt. Hosszú sorok kígyóztak a kenyérre várva, sikerült ezt is tönkretenni.
    Mikor utoljára láttam, egy kiürített épület álldogált ott.
    Remélem találnak új helyet.

  • Majdnem mindig csomagolt kenyeret veszünk. Próbálkoztunk, de a nagy páratartalom miatt nagyon hamar penészednek a kenyerek. Miután négy-öt naponta vásárolunk, beadtuk a derekunkat, és mi is pirítós kenyeret eszünk. De nem is baj, tényleg jó a meleg kenyér olvadt vajjal ebben az időjárásban. Iszonytatos mennyiségű a választék, és mi csak reggelire eszünk kenyeret. Így jártunk.

  • Vatta-kenyár.
    Óriási.
    Talán ha háromszor vettem én is előre becsomagolt kenyeret életemben, olyankor mikor nem volt normális kenyér és otthon sem volt még egy kenyérvég sem.
    Ha úgy alakul, inkább eszem száraz kenyeret piritósnak elkészítve mint az ízetlen nyúlós vattakenyeret.

  • Parács Péter Pál

    Akkor csak jó, ha itt Magyarországon több mint félmillió és közel egymillió közötti diák étkezik ingyen állami támogatással?
    ppp

  • Christopher Adam

    PPP:

    Igazán nem látom a párhuzamot a két téma között.

  • Kenny:
    Nem mondod !
    TE naponta esztek??
    Ezt a luxust..

  • Geyza Mit tagadjam, ebben az országban ez a divat. A napi két teaidőt már nem is merem mondani. Olyankor megáll az élet, teázás közben zavarni valakit a legnagyobb illetlenség. Persze azért kérdéses, hogy abban az országban ahol a pirítós nemzeti étel, ott nem jobb minőségű e, mint máshol. Itt a kis sütödék is csinálják a pirítósnak valót, a nagy áruházak azt árulják. Van vagy 30 féle, minden féle lisztből. A hófehértől a feketéig.
    Ahol sokszor 100 %-os a páratartalom, ott mások a szokások.

  • Kenny:
    Ez a baromság Rejtőtől származik.
    Fülig Jimmy, mikor összebarátkozott az inkognitós herceggel és így rálátása lett a felsőbb körök életvitelére, egy beszélgetés után beírta a kis füzetkéjébe :
    „Gazdag emberek úgyszólván naponta étkeznek”

  • Geyza Mikor a hajo korlatjanalbeszelgetnek a herceggel.
    🙂
    Ha en ilyet mernek idezni, kapnek hideget-meleget.

  • Kenny:
    Nem rossz az!
    A hidegnek is megvannak az előnyei a malagétellel szemben.
    Pro és kontra persze.

  • Mi itt szivacskenyernek hivtuk ezt a szemetet. Inkabb magunk sutottuk a kenyeret. Ha 20 kilos zsakokban vettem a lisztet meg joval olcsobb is volt a bolti arhoz kepest. Igaz, tobb is fogyott, foleg amikor sajtos kenyeret sutottem.

    Amiota pedig ez mar nem megy, nem eszek kenyeret. Itt Edmontonban meg a peknel is szivacskenyer van csak.
    Raadasul mindenfele vegyszert kevernek bele, van mar olyan is, amelyik peneszallo par hetig (a muanyag zacsiban). Egye, aki megcsinalta.

    Az viszont tetszik, hogy a volt manitobai indianfonok perel. Mondjuk egy milliardot nem fog kapni, de meg abbol az egy milliobol is lesz tuzes viz sokaig az egesz torzsnek. Vagy megint eljar a fonok karib-tengeri setahajokazasra. 🙂

  • Durva,hogy így hamisítják a kenyeret,és annak árát.Sajnos Magyarországon is ez megy.Vatta kenyér,semmi tápértéke nincsen .Ezzel etetnek bennünket,és teszik tönkre az egészséget.Szánalmasak.Talán jobb lisztet vásárolni,és feljavítani burgonyával.