Lázár-széljobb két jóbarát

2018 február 8 10:09 de.29 hozzászólás

Lázár János gondolt egy nagyot, és letolvajozta a közmunkásokat. Komjáthi Imre, a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket (MKTB) egyesület elnöke, a Közmunkások Szakszervezetének társelnöke pedig feljelenti. De a közel kétszázezer ember közvetlen megcímkézése csak az egyik olvasata a történéseknek. A sorok mögött sokkal nagyobb szemétség van.

Egy azzal rokon gondolkodásmód, amelyik alig különbözik a szélsőjobboldal által emlegetett, a cigányságot hasonlóan címkéző retorikájától. Amely ellen valahogy mégis elég izolált a fellépési hajlandóság. Valószínűleg azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a közmunkát a kezdetektől azzal a felkiáltással pártolták a széljobberek, amely gyakorlatilag azonos tartalmú Lázár jelenlegi megfogalmazásával. A „most majd megtanulnak dolgozni”, illetve a „legalább nem lopni járnak” típusú beszólásokra gondolok, amelyek unos untalan visszaköszönnek az internet bugyraiból. Jellegzetesen olyanoktól, akik a közmunkát legfeljebb a vízcsap-retorikából ismerik. Esetleg a munkát is. Mármint azt a munkát, amit nemegyszer a közmunkásokkal végeztetnek. Mert Lázár Jánost is egészen biztosan sokan elnéznék, amint reggel 6-kor lapátot vesz a kicsi kezébe, és elmegy vízelvezető árkot tisztítani. Természetesen az ezért jól megérdemelt közmunkabérért. Aztán a második hónap után visszatérhetnénk vele a közmunka megtárgyalására.

Egy pillanatig sem tagadva a fenti kitétel demagóg voltát. Ami ugyanakkor még mindig nem éri el a mások megalázó helyzetével visszaélő azon demagógia-szintet, amellyel a közmunka bevezetésével kezelik az egzisztenciális zsákutcába taszítottakat. Mert a közmunka a jelen viszonyok és bérezés mellett az. Ahogy az volt a bevezetése pillanatától. Azzal a bizonyos, állítólag mindenre elég negyvenhét-ezer forinttal. Amiből egy, a rendszert megszavazó, vagy ellene nem tüntető képviselő sem próbált megélni. Holot kipróbálhatta volna. Mindkét tábor. A parlamenti gomnyomogatók, és a hallgatagok egyaránt. A felelősség ugyanis közös. Nem most, hanem a kezdetektől. Közel hat éve. Az ugyanis a kezdetektől látszott, hogy az orbáni unortodox workfare nem más, mint a tartós szegénységre ítélés programja.

Ehhez képest igencsak törpe minoritíást jelentett azoknak a politikusoknak a köre, akik országos ellenmozgalmat kezdeményeztek volna. Egy percig sem kételkedve abban, hogy most majd sokan megpróbálják megmagyarázni, hogy voltak, akik nyilatkoztak, tartózkodtak egy szavazáson, és még a kutyájuknak is elmondták, hogy húdenagyonborzasztó. A helyzet azonban az, hogy helyiérdekű Döbrögik az adott helyen, és az adott időben élnek vissz mások kiszolgáltatottságával. Akiken nem igazán segít egy parlamenti interpelláció, és egy, az országgyűlésben elkövetett vállrándítás.

Amit annyiban meg lehet érteni, hogy a közhangulatnak kockázatos lehetett a politikai nekifeszülés. Így aztán nagyon kevés politikus keveredett olyan helyzetbe, hogy komolyan kritizálja a közmunka-rendszert. Azt jelezve, hogy gyakorlatilag a politikai elit jelentős része lefeküdt annak a jobb-, illetve szélsőjobboldali hangulatkeltésnek, amelyik a szegénységet bűnként, a szegényeket eleve bűnösként kezelte. Tálcán kínálva őket bűnbakként a majdnem-szegényeknek. Pofozóbábú gyanánt. Nem. Nem feledkeztem meg arról, hogy voltak politikusok, akik például az éhségmenettel meneteltek. Még akkor sem, ha esetleg a politikai haszonszerzés iránti vágy volt a nagyobb motiváció. Bár többekben lett volna ilyen irányú motiváció. Akkor talán ma nem arról folynának a viták, hogy melyik pártot vette meg, kenyerezte le a Fidesz és mennyiért. Azon egyszerű okból következően, hogy a nagy számú, a választókat nem csak elméletben ismerő, hanem velük közvetlen kapcsolatot tartó politika talán kikényszerítette volna a társadalmat szolgáló programokat. Így azonban…

Lázár nyugodtan mondhat gyakorlatilag azt, amit akar. Az évek során a hatalom gondosan megágyazott a szegényeket lenéző mondatoknak. Az, hogy rokonítható a szélsőjobboldal retorikájával, az is legfeljebb csak jelzésértékű lenne. Ha újdonságként kellene kezelni ezt a jelenséget. De valójában nem az. Még akkor sem, ha a Jobbik állítólag cukisodik. Annyira nem, hogy egy Lázár-Vona háttéralkú sem lenne meglepő. Biztosítva azt, hogy egy jobboldali többséget biztosító koalíció akkor is meglegyen, ha az egyre inkább elkopó, kompromittálódó Orbán esetleg megy a levesbe.

29 hozzászólás

  • „Mindenki annyit ér amennyije van”

    /Mélyenszántó gondolat By Lázár/

  • Simay, a politikusok azért nem berzenkednek a közmunka ellen mert jó és hasznos. Jobb és hasznosabb a liberálisok által kitalált segélyen vergődésnél. Abban igazad van, hogy több tiszteletet megbecsülést érdemelnek ezek az emberek.
    Ahol én élek ezt maximálisan megkapják, köszönet nekik, hogy tiszta, virágos kisvárosban élhetek. A polgármester le is szúrta a népet, hogy titokban ne kínálgassák pohár borokkal a közmunkásokat, de mi ezt nem tartjuk be. 🙂

  • a „jezuska” ott kurta el mikor azt mondta………….”lazar jojj ki”.

  • „Azzal a bizonyos, állítólag mindenre elég negyvenhét-ezer forinttal. Amiből egy, a rendszert megszavazó, vagy ellene nem tüntető képviselő sem próbált megélni. Holot kipróbálhatta volna. Mindkét tábor. A parlamenti gomnyomogatók, és a hallgatagok egyaránt. A felelősség ugyanis közös. Nem most, hanem a kezdetektől. Közel hat éve.”

    Na ja; úgy fest némely káemmhás szerző is ebbe a tekintélyes társaságba törekszik ( az egyik már évek óta ott is van )… … a nagy büdös helyzet az, hogy a liberálisok jó része ha szociális kérdések kerülnek szóba, megegyezhetnek Lázárral. Ugyanaz a szociáldarwinista-neoliberális gazdaság és szociálpolitika. http://ujegyenloseg.hu/ De hogy a sztori kerek legyen, a nagy pesti-budai liberók, még a kb. a 18. század óta a liberalizmus alapelvének számító alkotmányos berendezkedés mellett sem állnak ki, a harmadik ( vagy negyedik, ha 56-ot is számítjuk ) Magyar Köztársaságot kivégző Fidesz-rezsim kamuválasztásán a kirakatparlamentbe tülekedve. Még Soros papa is megmondta, hogy a rezsim zsebében vannak. A történelem szemétdombjára való mocskok…

  • Geyza
    2018 február 8
    11:11 de.

    Ezt ellopta az illeto Amaerikabol. azoknak, ez a filozofiaja. Nekem is ezt mindta egyszer itt valaki.

  • charlie
    2018 február 8
    12:27 du.
    „Simay, a politikusok azért nem berzenkednek a közmunka ellen mert jó és hasznos.”

    A politikusok nagy része nem berzenkedik a közmunka ellen. Ez egyébként a hazai közmunkaalapú társadalmat tekintve elég baj. Mert ez a fajta közrabszolgaság nem hatékony, de legalább megalázó. Nem a munka, hanem a rendszere.

    Egyébként természetesen van szerepe a társdalmakban a workfare-nek. Csak egy egy hangyafxnyi különbség mondjuk a dán, alapvetően integratív, workfare-rendszer, és az orbanista, alapvetően szeggregatív unortodox workfare között. Mondjuk, egy gigamegahangya faxa.

  • Nyuszika
    2018 február 8
    12:56 du.

    A hazai politikai elit szélsőjobbtól szélsőbalig nem ér egy fabatkát sem. Legfeljebb az okok nem ugyanazok.

  • bar-lev
    Miért kell idétlenkedni más vallásával? Én is tudnék idézni pl. a Leviták könyvéből, amikor a zsidók Istene így óvja a férfiakat: „Ne hálj férfival, undokság az…és semmiféle állattal se közösülj”
    bar-lev, honnan az a nagy gőg? Nem kellene abbahagyni egymás vallásának cikizését?!

  • A közmunkát a Bajnai-kormány vezette be!

    Az biztos, hogy a huszonháromezer-hétszáz forintos segélynél sokkal jobb a negyvenhétezer közmunkás bér. Csak ugye nem Hegedüs-féle párizsi szociológusokra kéne rábízni a közmunka szervezést, hanem olyan emberekre, akik láttak már fizikai munkát közelről.

    Nagy sláger volt pl. hogy nyesedék-fából elkészítik a tüzelőjüket a mélyszegények közmunkában (fabrikett), hogy ne kidobott cipővel meg PET-palackkal fűtsenek. De azóta is sokan hulladékkal fűtenek, pedig már 8 éve megy a közmunka program.

  • Motto: Rasszizmus nélkül, reálisan.

    „Lázár János gondolt egy nagyot, és letolvajozta a közmunkásokat”

    -Röviden és árnyalatlanul: Ez az állítás nem igaz.

    -Hosszabban és árnyaltabban: Aki azt állítja, hogy a közmunkások nagyobbik része nem cigány (pc-ül roma) az nem ezen a világon él.
    A magyarországi cigányokat belekényszerítették végtelenül károsan a bal-lib kormányok a munka nélkül megkapott segélyekbe. Ennek következménye volt a) az elhíresült Koncze Gábor-féle megélhetési bűnözés bevezetés (20 ezer ft felet kvázi szabadon lehetett lopni!) b) a napi semmit tevés „gondolatokat szül” – mint az ismert.
    A (cigány) közmunkások most dolgoznak – igaz, hogy nagyon kevés pénzért de dolgoznak: Reggel felkelnek, elmennek a munkahelyükre, majd utána haza mennek a családjukhoz. Jó esetben az egész család dolgozik.

    (A fentiekkel kapcsolatban nem „író asztali” de személyes tapasztalataim vannak. Olyan kisvárosban élek, ahol elég sok cigány embert él, találkozok és beszélek velük. Elmondják, hogy mivel kevés a közmunka bérük ezért inkább keresnek más munkát ami jobban fizet. Mostanság Mo-n nagy a munka erő kereslet, az építőipari segéd munkások keresettek. Évente csökken a közmunkások száma.)

  • Hazai Lámpa. A Bajnai kormány a gazdasági világválság okozta munkanélküliség visszaszorítására valóban egy közfoglalkoztatási programot dolgozott ki. Ezt a programot a Fidesz-kormány jelenleg is élő közmunkás (rabszolga) programjával összevegyíteni az legalább is hajmeresztő, ha nem teljességel egy butaság. Mondjuk azért, mert 2011-ben az Orbán kormány egy teljesen új közfoglalkoztatási törvényt fogadott el, amely lecsökkentette (elvette) a közfoglalkoztatottak bérét a Bajnai-féle progamban szereplő minimálbér 70%-ára, és sérültek a munkavállalók jogaik.

  • Megint hazudik a Hazzay.
    A 23 000 Ft segély mellett el tudtak menni valami alkalmi melóra, vagy volt idejük munka után járni.

    Igy meg rabszolgákká váltak.

    De nembaj hazudozzál csak tovább.

  • Hun Canada:
    Attól tartok felrahányt..sőt…Hazudyra hányt borsó magyarázni neki ezeket a dolgokat.

    Fröcskölődni akar és fröcskölődni is fog.

    Nyála az láthatólag van 25 évre előre.

  • Nagy István, barlevvel ne foglalkozz, piti provokátor, aki akkor örül, ha bánthat. A moderálás nincs a toppon.

  • NAGY Istvan

    -„a zsidok istene…”
    az ugyan az mint a tietek te szeerencsetlen szellemi toprongy.
    a jezukad is ZSIDO-nak szuletett es a „zsidok istenehez” fohaszkodott……….
    a saga vallasodrol legalabb ennuyait illene tudnod…………..jaaaaaa hogy katekizmus oran a sekrestyeben a plebanyssal huncutkodtal? ugy ertem is.

  • HunCanada
    2018 február 9
    7:46 de.

    Magyarországon szerintem sokan vannak olyan minimálbéresek, akik nem közmunkások. Az hogy nézne ki, hogy valaki piaci munkával minimálbért keres, aztán mellette a közmunkás ugyanannyit keresne valami alibi munkával? Persze a kormány szándékait nem ismerem.

    Csodálkoznék, ha a Bajnai-kormány a válság miatt hozta volna ezt a törvényt. Én úgy emlékszem, hogy az évtizedek óta segélyből élő családok problémájára lett volna megoldás.
    Az viszont a fidesz idején történt, hogy a közalkalmazottat kirúgták a szegényebb önkormányzatok, aztán visszavették közmunkásbéren.

  • Geyza
    2018 február 9
    7:47 de.

    „A 23 000 Ft segély mellett el tudtak menni valami alkalmi melóra, vagy volt idejük munka után járni.”

    Milyen munkát kapott volna képzetlenül?

    Alkalmi munkában pl. nagy sláger volt a kilencvenes években, hogy krumplit szedtek napszámban a nyári idényben a roma önkéntes brigádok. Annyi hátránya volt ennek, hogy nem csak a napszámot tekintették segélykiegészítésnek, hanem szétnéztek, hogy van-e valami vas a portákon.
    Te alkalmaztál legalább egy embert, vagy csak a szád jár?

    Viszont ez a munka is megszűnt, mert már évek óta a burgonyaszedést és a szüretet géppel végzik a gazdák. Marad a „vasazás” a képzetleneknek. A multiknál már sírva fakadnak a hr-esek, ha meglátják ezt a munkaerőt, és ezt nem bántásból mondom.
    Tehát ha rá is érne a gereblyézés mellett munkát keresni, akkor se kapna. Persze ez az abszolút képzetlenekre vonatkozik (nyolc általános végzettség).

    De nem baj Géza, fröcsögjél csak tovább, rágjátok a Lázár-gumicsontját, azért dobta közétek!

  • charlie
    2018 február 9
    1:52 du.

    Szerintem ez most kivételesen poén volt barlevtől, és jó, hogy a moderáción átment. Az, hogy Jézuskát kis betűvel írja és idézőjelben, tőle már nem meglepetés.

  • hazai lámpa
    2018 február 10
    6:06 de.

    Erre a kommentre értettem, hogy poén.

    bar-lev
    2018 február 8
    12:28 du.

  • Hazai lámpa, én sosem venném a bátorságot ahhoz, hogy arról poénkodjak, Mózes mikor, mit és hol „kúrta el”.
    Amúgy a poén tényleg jó.

  • Lámpa: „Csak ugye nem Hegedüs-féle párizsi szociológusokra kéne rábízni a közmunka szervezést..”
    Dehogynem, tökéletes választás, zsidó és meggyőződéses trockista, az szdsz-es Kiss János felesége, szociálisan is nagyon érzékeny, szóval „nem érheti szó a ház elejét”.
    A feladata amúgy megoldhatatlan.

  • Nagy István 4:49

    Barlev nem a „más vallását cikizi” hanem igen szellemesen Lázárt – a Jánost.
    Ami meg a más vallását illeti, hát biza, amikor Jesuah többek közt ezt a csodát mívelte, akkor ő – tán sorry, de – még zsidó volt, méghozzá a javából.(Mt.5/17-19.)

    A kortárs zsidók – akik esetleg találkoztak is vele – azok bizonyosságot vártak tőle, hogy tényleg az ő messiásuk e, avagycsak tán egy kókler, mint az az ő előtte járó többi 7 személy, akik szintén az igazi messiásuknak állították magukat… Tehát Jézusnak igencsak fel kelett kötnie a…- köntösét – amikor két héten belül gyorsan csodákat kellett produkálnia a benne reménykedőknek, hogy meglássák benne, hogy valóban ő a felkent (mesiah), a zsidók királya…

  • Tehát Barlew e megjegyzésével valahol elismerte, hogy Jézus csodát tett. Mi ebben a ciki ?

  • Voronyezs
    2018 február 11
    2:28 de.
    Persze ez az allitasa a tortenelmi tenyeket meghamisitja.
    Krisztus a mennyegzon is csodat tett mar, mikor elfogyott a bor, a vizet borra valtoztatta.
    Tehat nem ket het alatt csak ugy jokedveben.

  • hazai lampa
    a jezuska kisbetuvel es idezojelben…………mert NEM letezett sosem. ez ma mar regeszeti leletekkel bizon,yitott teny.
    aki letezett ait ugy hivtak YESHA BAR-YOSSE.
    egy a Nazaréen szekta igehirdetoje volt. est feszzittette lazitas miatt Pilat procuraor keresztre.

  • Figyelo
    marhasag
    a kaana-i eskuvon yesha ott se tudott lenni,

  • Figyelő!

    Ha a kánai menyegző történelmi esemény, akkor árulja mán el nékünk, kiknek az esküvője volt az?

    A fiú neve:
    A lány neve:
    Az örömapák nevei:

    És, azon kívül még milyen szetartások zajlottak ott le ?

    De lehet hogy ezek csak olyan mellékzöngék. hisz az egész csak azért került az Újszövetségbe, hogy Jézus csodatévő tudását azo keresztül is bizonyítsa ? Kik felé? A messiást még mindig váró, mégis kételkedő és bizonyosságra váró zsidók felé.

    Vagy csak ez utóbbi keltette fel a Niceai Zsinat (isz.35.) részvevőinek az ilyen irányú fantáziáját..

    Ugyanez van a gyógyításaival…

    Mindez . n e m . t ö r t é n e l m i . t é n y, amit csak azért vagyok kénytelen kihangsúlyozni, mert maga, T. Figyelő, mint ilyenre hivatkozva bizonygatta a megtörténtét. Különben, mint hittétel számomra szóra sem lenne érdemes, mert hittételeken nem érdemes vitatkozni… A fiammal sem állok le vitatkozni azon, amikor történésként éli meg, amikor „…a királyfi fölpattant az almásderes paripára és felröppent véle a magos égbe a felhőknek fölibe…” Hadd higgye, hiszen ez jó hatással van a gyermeki (és a gyermeteg felnőtti) lélekre…
    🙂

  • Figyelő!

    Az se semmi a népmesék hitvilágában, amikor egy lóvakarót, vagy egy kefét hajít a háta megé, s az azonnal hatalmas erdőséggé változik a tüzet okádó sárkány előtt, aki mérgében ott, abban minútumban felfordul… – Mint történelmi tény…

  • Fentieket kedves olvtársamnak Figyelőnek az 1:03-as Voronyesnek címezett észrevételére reagáltam. 🙂