Egy Stein

2018 február 13 8:15 de.86 hozzászólás

“Alapállapotunk a mulandóság. Az idő sarába vágunk nyomot.”

Ezt gondolta Albert Einstein elsőszülött fiára várva a hajóállomáson 1938-ban, New Yorkban. Legalábbis az elfeledett második fiáról írt regény szerzője, Laurent Seksik megfogalmazásában, az író feltevése szerint.

“Eine Stein, csak egy szóban”, mondja magáról a svájci elmegyógyintézet lakójaként orvosának a regényben ez a második fiú, Eduard, aki tudja, hogy ott van, aki pszichiáternek készült, így – noha állítja, hogy nem beteg – talán azt is tudja, hogy nem gyógyulhat meg.

Hogy Eduard ott van, hogy odavitték, s hogy miért vitték oda, ezt az apja 1930-as év végén az első feleségétől, telefonon azon a napon tudja meg, amelyiken berlini otthonában teáját iszogatva hallgatja Hitler és más náci vezetők beszédeiből a rádión sugárzott részleteket.

“- Már nem tudok ettől aludni… Nem kapcsolnád ki?”

Albert Einstein még néhány pillanatot kér csak a második feleségétől.

“Amikor hatalomra kerülök (mondja a rádióban Hitler), legelső feladatom a zsidók megsemmisítése lesz. Amint lehetőségem lesz rá, annyi sor bitófát állíttatok fel – mondjuk a müncheni Marienplatzon -, amennyit csak a közlekedés lehetővé tesz. Oda akasztom fel a zsidókat, és hagyom lógni őket, míg bűzleni nem kezdenek. Addig hagyom őket lógni, míg azt a higiéniai előírások megengedik. Amint leszedik őket onnan, a következő bagázs kerül sorra, és így tovább addig, míg az utolsó müncheni zsidót is ki nem végeztük. A többi városban hasonlóképpen cselekszünk, míg csak Németországot meg nem tisztítjuk a zsidóktól…

– Hallgattasd már el! – kiáltja Elsa. – Vagy én kapcsolom ki!

Nincs kibúvó: A Zsidó és cinkosai örökre a német nép ellenségei. Tudjuk, ha az ő kezükbe kerül az irányítás, fejünk porba hull; de azt is tudjuk, hogy ha mi szerezzük meg a hatalmat, az isten irgalmazzon nektek!

Elsa a rádióhoz megy és kikapcsolja.

– Majd akkor hallgasd, ha egyedül leszel!

Albert feláll, a szobájába megy, íróasztalához ül. Az jár a fejében, amit a rádióban hallott, a gyűlöletbeszéd, a terrorhangulat, hogy az ő új szerepe mostantól a két lábon járó céltábláé…”

A telefon néhány perccel később szólal meg.

(Laurent Seksik Einstein elfeledett fia. Fordította Belia Anna. Alexandra Kiadó, Pécs, 2015.)

Aczél Gábor

86 hozzászólás

 • A fáma szerint Hitler őrjöngött mikor híre jött Einstein USA-béli munkásságának.
  Állítólag azt rikácsolta hogy “ki volt az az idióta aki ezt az embert kiengedte az országból”.

 • És most nem viccelsz, és igazad van.

 • Parács Péter Pál

  Na tessék!
  Egy olyan emberről van szó, aki lehet nem akarná, hogy téma tárgya legyen. Főleg, hogy egyáltalán fel kellene nőni Hozzá és csak gondolom, hogy független zseniként “próbálta” átadni a jövő generációjának azt, amit…! AZAZ NEM “MÚLANDÓ”!!!

  -Ezen cikk kapcsán azonban felmerül bennem a kérdés az olvasókhoz:

  Igaz?

  1.) Alapállapotunk a természet és az Ő törvényei.Az Ö gyümölcse az élővilág.
  2.) A mulandóság átmenet egy természetes folyamatban, ahol az elmúlandó utódokat szül újítva a természetet adta életet és fenntartva önmagát.
  3.) Ember! Küzdj és bízva bízzál teóriát követve:
  – Küzdeni kellene bolygónk adta élővilágunk megőrzésében, mert a természet nagyobb úr, mint ahogy az ember beképzeli. Mert, ha nem tartjuk tiszteletben a természetet akkor, a mulandóság lesz valóság és az emberi gyarlóság lesz a végzet. Beleértve emberek civilizációját is.
  -Bízva kellene bízni abban is, hogy tudósaink olyan elmékkel megáldottak, akiket az emberiség és az élővilág stb. vezérel és nem a politika. Főleg nem kellene összehozni a cikk alanyát sem Hitlerrel és másokkal sem.

  Ők többek között azok, akik utódaiknak adják azt a tudást, amit mi utódok tovább adhatjuk és ebből tanulva esetleg tovább tudunk gondolkodni a természet és a világegyetem, azaz a tudomány terén.

  PP’P

 • Parács Péter Pál

  “Már nem tudok ettől aludni..! Nem tudnád kikapcsolni?”

  Nos ez hangfelvételből idézet vagy hallotta valaki????!!!!

  PP’P

 • Aczél Gábor:
  Szoktam én viccelni ??!

 • Geyza: Dehogy. Nem.

 • PP’P:Nos ez hangfelvételből idézet vagy hallotta valaki????!!!!
  Nos, ön rosszul olvas.
  PP’P: Főleg nem kellene összehozni a cikk alanyát sem Hitlerrel és másokkal sem.
  Nem nálam, nem is az írónál, legfeljebb a sorsnál nehezményezhetné ezt az összehozást.

 • ParaPetti 4:30 !

  Jó ha tudod. Ez Einstein naplórészlete.

  EzértnNe sejtesd, ne terjeszd itt burkoltan azt, hogy a leírtak csupán egy fikció lenne!

  Mit nem hiszel el belőle? Áruld mán el!

  Einsteint nem kell “összehozni” a Hitlerrel, mint állítod, mert épp fordítva történt a dolog, ő, ők (meg a szövetségeseik, köztük Magyarország is) másztak rá írigyen egy bizonyítottan tehetséges népcsoport életére, puszta létére azzal a céllal hogy el, ill. kipusztítsák. Ennyit a természet irányító szerepéről. Így a németségre csak dicsőséget hozó nagy tudósra is, ez a vég várt volna, ha nem disszidál. Ez nem politika, hanem történelem!

  S végül, Einstein pontosan az a polihisztor típusú tudós volt, akit a komplex világegyetem érdekelt az élettelentől az élőig, a mikrótól a makróig. Tehát a kívánságod szerint való. Ő írta ezt is: “Ha a méhek kihalnak, az emberiség is kihal…” Így jó lesz neked ?

  De miket hordasz itt össze, meg vissza az élővilág által vezérelt tudományról ??? Nevetséges! Megvan legalább az érettségid, mondd má’ !

  .

  Ajánlott irodalom(film): Albert Einstein élete (You Tube)

 • ParaPet!

  Hitler hamar felismerte a film, és arádió óriási PR jelentőségét. Vad beszédeit helyszíni közvetítésben sugározta a rádió.
  Filmen megmaradtak a véresszájú szónoklatai is.
  .

 • Érdekes, én úgy tudom, hogy Hitler a nyilvánosság előtt nem fejtette ki a zsidósággal kapcsolatos valódi céljait.

  Mint ahogy a kis kelet-európai államok széljobbos szimpatizánsai se tudták, hogy kis “szemétállamok”nak tekintik őket, és majd szükség lesz a területükre a német élettérhez.

 • Itt azt írják, hogy a fenti idézett mondatokat egy újságírónak mondta Hitler négyszemközt. Nyilvánosan azt hirdette, hogy ki kell űzni a zsidókat Németország szellemi és gazdasági életéből.

  https://hu.wikipedia.org/wiki/Holokauszt

  Ez a regény inkább a képzelet szülötte, kevés a köze a valósághoz.
  Én az Alexandra kiadótól egy másik könyvet ajánlanék helyette. Lili Jahn élete “Megsebzett szívem” címmel. Az unokája összegyűjtötte az asszony leveleit. Egy német orvosnő története, aki a náci német rendszerben először a munkáját veszíti el, aztán a családját. Évekig egy német gyárban végez kényszermunkát, nem deportálták. Talán mert a gyerekei németek voltak.

 • Geyza
  2018 február 13
  12:54 du.

  Mert ha otthonmarad Einstein, akkor segített volna a németeknek az atombomba feltalálásában, vagy mi? Aztán ezért őrjöngött Hitler, hogy kiment Amerikába a tudós?

  Vagy csak úgy ideírtad ezt, hogy írjál valamit?

 • A.Gábor:
  Tisztára mint egy merániai mondás…

 • Parács Pé Pál:
  Talán ha vennéd a fáradságot és elolvasnád Einstein önéletrajzát..

  Nem vastag ám ! Át tudod rágni magadat rajta.

  Méghogy polihisztor…

  Idézett műből egy gondolat:

  Einstein elsősorban elméleti fizikusnak tartotta magát, aki nem igazán ért a matematikához, holott eleinte az érdekelte.
  És úgy gondolta élete alkonyán hogy talán jobb lett volna inkább azzal többet foglakoznia.

  (Azzé senkit ne tévesszen meg a “nem értett a matematikához”kitétel. Ez csak egy kis önirónia volt tőle.Polihisztorok is kellenek meg minden, de nem polihisztorok szoktak megváltoztatni egy egész tudományos szemlélet-rendszert.)

 • Hazudossy nem vagy kompetens a témában elhúzhatnál valamerre

 • Ajanlom elolvasasra akit erdekel – Hermann Rauschning: Hitler bizalmasa voltam es Lancos Kornel: Einstein evtizede.
  Nem az Albert Speer fele visszaemlekezest Hitlerrol, hanem a Herman Raucshning fele konyvet, ami 1939-ben jelent amerikaban eloszor nyomtatott formaban.
  A haboru kezdeten, miutan azelott ket even keresztul ez az uriember hiaba probalta ertesiteni az europai kormanyzatok illetekeseit Hitler terveirol, kiadta azt konyv formaban. Kotyagos remhir terjesztonek titulaltak. Erdekes modon minden a leirtak szerint zajlott addig a pontig, amig Sztalin meg nem forditotta a “hadiszerencset”
  Einsteint pedig igenis legalabb annyira erdekelte a vilag tarsadalmi allapota is, mint a fizikai. Nincs ezzel semmi baj. Ezert nem meglepo, hogy o is elore tisztaban volt a populista demagogia destruitiv hatasaival. Nem volt szamara meglepetes. Mintahogy sokan ma is megertik a mai populista vezerek demagog szavaibol a valodi terveiket, a szomoru jovot. A tarsadalmat kataklizmaba sodro manipulacioikat. Sajnos itthon mar “SÍNEN VAGYUNK” Aczel Gabor errol irt.

 • Geyza: Az.
  Gabriel: Kösz.

 • Geyza
  2018 február 14
  10:43 de.

  Einstein elsősorban elméleti fizikusnak tartotta magát, aki nem igazán ért a matematikához, holott eleinte az érdekelte.
  ______________

  Ez így is volt állítólag. Az elméleti fizikusok kissé pongyolán kezelik a matekot, mivel a matek által leírt valóságra összpontosítanak, és nem törődnek a kínos matematikai precizitással. Ezért utólag a matekot “gatyába kell rázni”. Ezt egyes tudománytörténészek szerint Einstein első felesége, Mileva Marity újvidéki matematikus végezte el. Szerelemből.
  Egy kollegám lelkesen kutakodott Einstein magánélete körül, hát… nem volt egy matyóhímzés…

 • hazai lámpa
  2018 február 14
  9:17 de.

  Hm. A Mein Kampf nem elég nagy nyilvánosság?

 • Gabriel:
  Pontosan az általad leírtak alapján vagyok képtelen megérteni azokaz a félhülyéket akik Hitlernek maszkírozzák magukat magyar létükre és náci katonának öltözve vonulgatnak,illetve horogkeresztes zászlókat lobogtatnak szláv létükre.
  Mintha elment volna az eszük.
  Vagy netán fingásuk sincs arról mi van a Mein Kampf.-ban leírva ?
  Netán saját magukra nézve nem érzik hogy mitakart Hitler?

  Ekkora idiótákat…

 • ÁÁááá Falusi..
  Ez a Hazudóssy nem normális.
  Még azt is képes lenne bemagyarázni hogy az ég az nem kék hanem drapp:
  Égszíndrapp…

  Eddig azt hittem, csak egy szimpla Horthy-fan.
  A múltkori Szálasit nyaló bejegyzését tévedésnek véltem.
  De mostanra azért kezd kiderülni ő is a Jobbik küldötte itt, csak épp több az esze mint a többi nácinak.

  Persze nem sokkal…

 • Sok évtizeden keresztül- kora gyermekkoromtól kezdve amire csak visszaemlékszem – ahányszor a holocaustról hallottam, olvastam, rengeteget törtem a fejem, hogyan történhetett ez meg? Persze kezdetben nem tudtam mit jelent a szó, de elképzelhetetlennek tűnt, hogy amit látok pl filmhíradókban (idősebbek még emlékezhetnek, hogy régen a moziban a filmek előtt mindig volt híradó)vagy hallom amint a felnőttek egymás közt beszélik, netán képeken látom újságokban, könyvekben, kalendáriumokban stb az a valóságban emberek által megtörtént! Talán ez az “emberek által” volt ami felfoghatatlanná tette nekem a történteket, hiszen az emberek egy gyerek számára a “felnőttséget” jelentik, a felnőttek meg nem csinálhatnak ilyet? Később már láttam, hogy bizony csinálnak, de akkor meg egy jó ideig, mondhatnám napjainkig azon hüledeztem, hogyan sikerült annyi embert meghülyíteni? Az lehetetlen, hogy egy beteglelkületű őrült ki tudja vitelezni hagymázas teóriáit, hiszen ahhoz társak, követők, azonos szellemben gondolkodók, végrehajtók kellenek, a józan ész pedig ezt nem engedi mert az emberek nem erre születtek, hát hogyan sikerült mégis több millió embert valakinek a parancsára akaratára a semmiért így elemészteni? Ez még ma is sokszor visszatérő “nemértemet” vált ki nálam, mert még ma sem tudom felfogni, hogy milyen rugóra járt az “emberek” agya, hogy így el lehetett téríteni őket a józan eszüktől, a természetes emberségüktől – de az utóbbi években erősen arra felé tendálok, hogy ez bizony megtörténhetett, és nem sok kell hozzá, hogy a valamikor Istenként tisztelt felnőttek agya “átkonvertálódjon” – lám, mi folyik körülöttünk? Szigorúan az emberek megvezethetőségére gondolok: vannak emberek, nem is kevesen, akik esetében nem tudom minek kéne történni,hogy kinyíljon a szemük végre és azt lássák ami a valóság ne azt amit ha törik ha szakad, látni akarnak!

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  Almási Alma 10:43 Minden O.K., 🙂
  csak

  Mileva Maric(aposztroffal) és Titel. (mellesleg úgy 20-30 km. Újvidéktől)
  Származásukat illetően: boszniai eredetű, pravoszláv, szerb család.

  Üdvözlégy! THu

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  …Nemcsak a hatalomra jutása előtt, mert már hatalmon van, amikor több bezédében is, nagy tömeg előtt a zsidóság kiirtásával fenyegetőzik…

 • "tisztelthölgyeimésuraim"

  10:21

  Geza engedd, hogy én válaszoljam meg:

  Hitler azért örjöngött Einstein disszidálásán, mert ez a lépése nemcsak egy (zsidó!) szellemi óriás, hanem ráadásképp nemzetközi vonatkozásban egy Nobel-díjas véleményét kürtölte vele világgá az állítólag “übermensch faj” valójában ócska és primitív áltudományos világláátásáról, tehát a pocsék német valóságáról.
  Ez egy egyben botcsinálta véleményvezér dührohama volt a mesebeli kisfiú:
  “a király meztelen !” vészkiáltása felett…

  .

 • falusi
  2018 február 14
  2:58 du.

  A Mein Kampfot szerintem annyian olvasták Németországban 1930-ban, mint a Marx-Lenin Összest a bolsevik munkások 1917-ben.
  Mint Fortinb. rámutatott, Hitler a tömeggyűléseken, rádióban terjesztette a mételyt a nép között.

  Azért indultak meg utána a tömegek a Nagy gazdasági világválság idején, mert a válságból kivezető útról beszélt sokat. Sajnálatos, hogy a kivezető utat angol fajelméletből és cári propaganda anyagból ollózta össze a műveletlen vezér, ezért lett olyan, amilyen.

  Másik nagy baj, hogy a liberálisoknak még ennyi programjuk se volt. A szocdemek meg éppen azzal voltak elfoglalva, hogy a kommunisták éppen őket támadták (nem a fasisztákat).

 • Geyza
  2018 február 14
  10:56 de.

  Aczél úr se kompetens az atomfizikában a végzettsége alapján. Akkor mégsem háborodtál fel, mikor ő élénken helyeselt neked:)

 • Geyza
  2018 február 14
  5:35 du.

  Hát igen, a kommunisták is elkövették ezt a hibát, hogy Hitler hatalomra jutása előtt nem a nácikat ütötték, hanem a szocdemeket!

  Mert Sztálin azt adta ki a Kominternben, hogy a szocdem az ellenség. Te Géza, én nem mondom, hogy ez vagy, vagy az vagy, de olyan érdekes, hogy mennyi energiát feccölsz az én kritizálásomba (és még akkor finoman fogalmaztam).

  Egyébként leszállhatnál már rólam, mert én neked semmit nem ártottam. Néha sok energiát kivesz belőlem, hogy a te náci vádjaidat kivédjem. Szóval veled kell csatározni, miközben ki tudja hány fiatal van az országban, aki ki van téve a veszélynek, hogy szélsőséges eszméket hallgat!
  Ezúton jelzem Chris felé, hogy szerintem én normálisan fogalmazok, Géza meg nem, és kérlek, fontold meg, hogy melyik veszélyeztetheti súlyosan esetleg a fiatal olvasók lelkivilágát? Szerintem Géza, mert nagyon radikálisan, megzavaróan fogalmaz, másrészt meg elveszi az időt az értelmes párbeszédtől.

  Lehet, hogy volt néhány mondatom, amit nem tudtam bővebben kifejteni, ezért félreérthető. De annyiszor kell Géza hülyeségeit kivédeni, hogy már néha én is fáradok, és röviden kell fogalmaznom.

 • Orsós Elemér

  hazai lámpa
  2018 február 15
  7:06 de.
  Kedves Hazai Lámpa, alapszabály, hogy beteges provokátorok felé nem mutatunk megbánást, nem magyarázkodunk és főleg nem alázkodunk, nem válaszolunk, mert az idegesíti a legjobban, de legfőképen nem élünk a gerinctelen fegyvereikkel, mert akkor mi sem leszünk különbek náluk! (Barlevke más, Ő szórakozni jár ide, ezért ettől az egy örömétől nem szabad irigyen megfosztani!)

 • Orsós Elemér
  2018 február 15
  9:18 de.

  Ez most mire vonatkozik?

  Szerintem akkor éltem volna Géza fegyverével, ha azt írtam volna, hogy ő komcsi.

 • Hazudóssy:
  Bocsedddli denekem nincsenek”fegyvereim”.
  Csak véleményem.Amiket nem bonyolult szavakba öntök.

  A harc csak a nácik és hozzájuk törleszkedő-hasonuló lelkek sajátja.

 • Hazudóssy:
  Ne sirdogálj moderálásért, viseld el náci és fasisztoid megnyilvánulásaid ódiumát egy enyhén balos ámde liberális oldalon.

  A helyedben én azon örvendeznék hogy a szemét nézeteidet itten propagálhatod.

  Ez a baj veletek:
  TI minden szemétséget leírhattok mindenkiröl,hazudozhattok a múltról jelenről de még a jövőröl is, de ha TI kerültök tollhegyre akkor elkezdtek sikoltozni hogy benneteket korlátoznak meghogy kettős a mérce.

 • Hazzudóssí (sokadszor)
  NE mérd magadat A Gáborhoz.

  Az kb. olybá tűnne mintha a kisegér hozzáméri magát az elefánthoz.

  Ezért mert itt “focizhatsz” ,az még nem biztosíték arra hogy időnként véletlenül nem taposnak téged a porba.

 • Geyza
  2018 február 15
  10:32 de.

  Miért beszélsz hozzám többes számban?

  Én arról írok, hogy te csak velem szemétkedsz ilyen aljas módon. Korrektül leírok valamit bizonyítékokkal, és te aljasul lenácizod azt, amit tényekkel alátámasztok!

  Még arra sem kell venned a fáradtságot, hogy tényekkel lecáfolj! Úgy látszik, neked itt mindent szabad.

 • Geyza
  2018 február 15
  10:32 de.

  “A helyedben én azon örvendeznék hogy a szemét nézeteidet itten propagálhatod.”

  Milyen szemét nézeteket propagáltam? Pontos idézeted kérek, dátummal!

  A Horthy-korról történészek véleményét hozom, visszakereshetően megadott forrásokkal. Neked meg még indokolni se kell, hogy miért húzod le rögtön!

  Nem te érdekelsz, ne örülj. Csak azt sajnálom, hogy Chris ezt esetleg támogatja. Mert ez így nem mehet tovább sokáig. Vagy te hagyod abba, vagy én megyek innen. Akkor aztán szórakozhatsz a jobbikos beírókkal, a fiatal olvasókkal meg senki nem fog törődni.
  Ezt akarja Chris?

 • @lámpa
  “már néha én is fáradok, és röviden kell fogalmaznom.”
  ____________________

  Még hogy RÖVIDEN… 😀

 • Hazzaykám:
  Lehetek őszinte?
  Tetszik nekem mikor igy “rázod” itt magad.

  Még MÉÉG..még táncolj !

 • Zazzaykám:
  A ZISTEN SZERELMÉRE el ne mennyé !!!!

  Maradj még öt percet de holnap már ne gyere.

 • Alma:
  Ne feszítsed nála a húrattyút, hogy Salamon művészurat idézzem.
  Még képes lesz egy mondatba sűríteni valamelyik kisregényét Horthy nagyságáról, vagy a ötdimenziós terek kutatásának jelen állásáról különös tekintetel a “Kovácsné” bozon halmazállapotaira.

  Csak ami jól állt Bohumil Hrabálnak, az nem biztos hogy jól áll a náci tyúknak.

 • Kedves Lámpa: “Vagy te hagyod abba, vagy én megyek innen.”
  Ugye viccelsz?
  Egy ilyen marginális kaliber miért kellene hogy téged érdekeljen? Van véleményed, vannak olvasóid, gondolom a beírásoddal célod is – mindezt terhesnek éreznéd, mert egy ötszavas szókincsű mind az öt szavát beleírta egy hozzászólásba?
  A tényszerűséged az őrületbe kergeti a legendákon élőket, légy nagylelkű és engedd, hogy legalább berzenkedjenek. Cáfolni úgysem tudnak.

 • hazai lámpa
  2018 február 15
  6:52 de.
  Milyen “liberálisoknak”, virágszálam? Németországban nem volt liberális párt.

 • lámpa törődik a fiatal olvasókkal, ez dicséretes. Talán csak nem az ő saját történelemhamisításait oktatgatja, szemben a komcsik történelemhamisításaival?

 • Alma:
  Hazzudóssy “missziót” teljesít itten.
  Az idelátogató , történelmi szempontbólmég kissé képzetlen olvasókat próbálja beterelni a NER rendszerébe.
  Azért ír lyen baromi hosszúakat mert úgy gondolja valamelyik eszmefuttatását csak elolvassák.

  Momentán HATÁSTALANÍTANI AKARJA ennek az oldalnak a céljait, nevezetesen az igazság feltárását.

  A FIDESZ nem tudta megvásárolni ezt a lapot, hát elárasztja a Hazai-féle hazugság-dömpinggel.

 • Neocsárli ne gügyögj.
  Idétlenül áll egy totál nácinak ez a cukiskodás, mégha mostanság ez a trend nálatok.

  De jól tudjuk kik vagytok valójában:
  A krematóriumok füstjéből manifesztálódott lidércek, akik romlásba akarják dönteni Magyarországot és az egész világot.

 • charlie
  2018 február 15
  1:20 du.

  Nem Géza színvonala az ijesztő, hanem ha ez a KMH készítőinek és ballib törzsgárdájának a szintje.

  Én jelenlétemmel nem kívánom továbbra is emelni a lap színvonalát, mert úgy látom, hogy nem igénylik. Természetesen az esélyt megkapták, hogy ne egy komcsi szennylap színvonalán mozogjanak.
  Kedves olvasóimnak mindent köszönök, és innen üzenem, hogy ne csak az ilyen lapok alapján ítéljék meg a baloldali és a liberális értékrendű embereket!

 • Geyza
  2018 február 15
  6:53 du.

  Gézuka, azt mondod, hogy ennek az oldalnak a célja az igazság feltárása?:)
  Mondod ezt egy olyan cikk alatt, amiben az ajánlott könyv egy ordítóan nagy történelemhamisítással próbál kétes dicsőséget szerezni.

  Jó, hogy te ilyen tájékozott vagy fideszes kapcsolataimról, mert én eddig nem tudtam erről. Hogy a fidesz táborában lennék, ez nekem teljesen új. Viszont a ballib politikai táborról megvan a véleményem. Ezért vagyok liberális szavazó, de párt nélkül.
  A negyedik versszakot külön is ajánlom neked!:)

  Nagy László:
  Balassi Bálint lázbeszéde

  Ördög már veletek, ti álszent hivatalok,
  hites uraságok csipkegallérban, csuhában,
  kik arcomat dongva a kárt örvenditek rajtam,
  dongók, a szentlélek dühödt pirosa kitílt.

  De ti bejöttök sátorom száján szalag gyanánt,
  utatok sötétül Bécsig, hol jó hír a gyászhír.
  Hány sértett fenség marka eresztett szemfedőnek,
  csipeszes inkviziciónak, ti dogma-dongók!

  Dögbanyák, az ágyú nem lök oly mérges tojást,
  amilyent farotok csöve pököd eleven húsra,
  homlokom kínja nektek oszmán nyalánkság, vissza,
  ragadjatok Belzebúbra, ki világra kúrt!

  4. Pokolé a tábor, hol vitéznél több a ringyó
  s teknőc-lovasoknak csak hasa-menése gyors –
  Ti nem hulltok el, de sorsom kitagadom
  innen, mert vétek, hogy egy-hiten veletek éltem.

  Csontvázdiák, te, halál, tiéd a rózsás kalap,
  kobakodra húzd és ámulj amig én a világot
  vetkezem, a májust, bár fülemüleszóval bélelt,
  margarét-gombos rétet levetek s zöld mezőt.

  Delfin-szökésü ló torokig habzó kalász közt
  már semmi, az Óceán habzata semmi, a Nap
  férfiseb-láza, a mátka-ezüst haskéregü Hold
  s töredék aranyaim: csillagok, elszórt semmi.

  Lengyel szép Zsuzsánna, citera et cetera,
  s kitől fürdő forr fel, a Hölgy és mókusa, semmi,
  doboz-tömlöcben gyűrüm, hontalan voltom semmi,
  hervadj le földig, te rózsás kalapos halál!

  Szent vagyok, költő-vitéz, akit sebein át
  gyalázott, piszkolt, gyilkolt az arany Kamarilla
  kátránnyá rontva a vért, de a vers Pelikán,
  valakihez pirosa áttör időn s ködön.

  Ördög már veletek, oltottmész-ruhám dörög,
  zsinórzata villám, nem esem hanyatt se orrlag,
  angyalaim karolnak égbe, s majd krónika csácsog:
  címere hárfa – hungarus volt, istentelen.

 • Almási Alma
  2018 február 15
  3:07 du.

  Te mióta tudod megkülönböztetni a hamisított történelmet az igazitól?

  Mivel csak egyfélét ismersz, nem hiszem, hogy lenne összehasonlítási alapod …

 • Geyza
  2018 február 15
  10:35 de.

  “nem taposnak téged a porba.”

  Gézuka, egy bibliai idézettel válaszolok nektek, már ha tudod, hogy az mit jelent. Ne keseredj el, úgyse fogod érteni.

  Lukács, 10. fejezet

  “Ha betértek egy városba és ott befogadnak titeket, egyétek, amit elétek tesznek. 9Gyógyítsátok meg az ottani betegeket és hirdessétek: közel van hozzátok Isten országa. 10Ha pedig betértek egy városba és ott nem fogadnak be titeket, menjetek ki az utcára és mondjátok: 11még a port is lerázzuk rátok, amely várostokban ránk tapadt, de tudjátok meg: közel van Isten országa. 12Mondom nektek: Szodomának könnyebb sorsa lesz azon a napon, amint annak a városnak.”

 • Csárli:
  Nem az a nagy buli ha valaki hetvenezer szóban is csak a nagy semmit ismételgeti vég nélkül, hanem az hogy én képes vagyok öt (5) szóval 64 féle érdekesebbnél érdekesebb dolgot kifejezni.
  Ennek az öt szónak a különféle csoportosításával.

  Na ezt csinálja utánam a Tisza Pista!…/Karinthy/

 • Geyza
  2018 február 15
  6:56 du.

  Segítettél megérteni, hogy Ormos Mária mire gondolt, mikor azt írta, hogy a “rossznak is, a jónak is sok arca van”.

  Azt is írta, hogy a rossz nemcsak a nácizmus képében tud megjelenni a világban. Miközben Hitler bajsza ellen harcolsz teljesen alantas, erőszakos módon, akkor vajon melyik képviseli a rosszat?
  Költői kérdés, Géza úgysem fogod megérteni.

 • “az ajánlott könyv egy ordítóan nagy történelemhamisítással próbál kétes dicsőséget szerezni.”
  Ki próbál ilyet tenni? Az író? Az ajánló?
  Mivel próbál ilyet tenni? Miféle történelemhamisítással oly ordítóan nagyon?
  Miért próbálna bárki KÉTES dicsőséget szerezni?
  Idevág egy korántsem bibliai idézet: “aki belefingik a porba, annak felszálló por a meztelen seggére tapad.” (Netuddki)

 • hazai lámpa írta nekem:

  Te mióta tudod megkülönböztetni a hamisított történelmet az igazitól?

  Mivel csak egyfélét ismersz, nem hiszem, hogy lenne összehasonlítási alapod …
  ___________________________

  Én már ezen a fórumon felfedtem a módszert, amivel legalább tízféle történelmet ismertem meg, amelyek között én a magam esze és logikája segítségével választom ki a realitásnak legmegfelelőbb verziót…

  És most te is írd le, TE kitől tudod az IGAZIT?

 • Hazzay:
  Blabla…uncsi vagy.

 • @lámpa

  Zavaros gondolkodásod másik terméke, hogy összetéveszted a történelmi tényeket a történelmi tények értékelésével.

  Vegyünk egy példát:
  Volt numerus clausus törvény 1939-ben az iparengedélyek kiadása környékén. Ez tény, mert valamennyi anyakönyvi kivonaton, amelyet a papám és a nagyapám váltott ki az iparengedélyük folytatásához, rajta van a hivatalos szöveg, valami ilyesmi:
  “az 1939 évi …. törvény értelmében díjmentes”.
  Ez tehát egy történelmi tény,
  _amit én úgy ítélek meg, hogy igazságtalan és kirekesztő,
  _te pedig úgy ítéled meg, hogy nagyszerű dolog, mert a dzsentri réteget pozitívan diszkriminálta, hogy megerősödjenek.

  Ha a komcsiság abban áll tehát, hogy én nem úgy ítélem meg a történelmi tényeket, mint te, akkor valóban, nekem komcsi véleményem van a dolgokról.

  Neked meg horthysta kirekesztő véleményed van, na zasgson…

 • Almanak es hazai lampanak.
  Mar valahol irtam, ;en minimum 3 magyar tortenelmet ;eltem at. Talan negyet. Megis magyar maradtam.
  A sokfele verzio megtanitott tisztan latni melyik, mit igert , adott a magyarnak.

 • Almási Alma
  2018 február 16
  9:34 de.

  Erre még válaszolok, csak hogy tiszta vizet öntsek a pohárba.

  Talán az a komcsi gondolkodás, hogy most megint szalmabáb érvelést hoztál föl ellenem.
  Te írtad: “összetéveszted a történelmi tényeket a történelmi tények értékelésével.”

  Holott én nem ezt írtam, hanem azt, hogy hamis tényekből próbáltok itt következtetést levonni. Nagy különbség! Talán először a tényeket kéne egy nevezőre hozni, mert addig nem lehet vitázni. Pl. a cattarói matrózlázadásról nincs addig mit beszélni, amíg a kommunista történetírást hozod elő, miszerint azt állítják, hogy Horthy “véresen leverte”.
  Csakhogy tudjuk, hogy Horthy akkor még nem is volt a flotta parancsnoka.

  Értékelés. Te nagyon el vagy tévedve, mert én soha nem írtam olyat, amit te itt felelőtlenül a billentyűzetemre akarsz adni. De ha tudsz ilyet, akkor idézheted, pontos dátummal!

 • Almási Alma
  2018 február 16
  4:11 de.

  és Figyelőnek

  Alma, az tény, hogy te itt mindig olyan szerzőket adsz meg forrásnak, akik a szocializmusban nagy példányszámban megjelentek. Tudjuk, hogy akkor három T volt (tűrt, tiltott, támogatott).

  Én ellenben olyanokat hozok, akik a rendszerváltás után lettek sikeresek és elfogadottak, és sokat publikálnak azóta. Ez is egy jelzés, hogy melyik szerzőt érdemes olvasni.
  Nekem személy szerint az elmúlt harminc év történetírói szemlélete azért tetszik, mert nem pécéznek ki bizonyos társadalmi csoportokat, hogy azokra ráfogják a magyar nemzet összes problémáját.

 • @lámpa
  Mikor írtam én a cattarrói (ecettartói – ezt ajánlja helyette a helyesírás ellenőrzőm… 😀 ) lázadásról? Soha nem hozok elő olyasmit, amiről nem tudok semmit.
  A történelmi tényeket valamennyien szedjük valahonnan. Én elsősorban XVI-XIX-dik századi irodalomból, krónikákból, mai esszékből, családi élményekből – kritikával, összehasonlításokkal és józan ésszel, logikával kiválasztva.

  Te pedig rendszerváltás utáni történészi munkákból, amelyek rengeteg “önigazolást”, rejtett politikai “állásfoglalást” tartalmazHATnak.

  De legalább gondolkodnál…

 • @lámpa írta:

  “Alma, az tény, hogy te itt mindig olyan szerzőket adsz meg forrásnak, akik a szocializmusban nagy példányszámban megjelentek. ”

  Ha jól emlékszem, egyedül Nemeskürty-t idéztem. Tény, hogy ő a kádáridőkben írt. És engedték írni. Bizonyára sokmindenben tévedett, viszont én speciel személyesen is ismertem, tudom, ki ő, és miféle gondolkodása volt… Nem kommunista, ha kiváncsi vagy rá.

  Ja, meg Szerémi Györgyöt a XVI. századból… Persze, ő kommunista, ha azt veszem, amit Dózsáról írt… Ő szerinted melyik? Tűrt vagy támogatott? 😀

  Lámpa, tényleg fárasztó vagy a hülyeségeid erőltetésével. Egyezzünk meg, hogy minden áron, minden hajmeresztő érvvel tisztára akarod mosni Horthyt. Bizonyára neked imponált, hogy a zsidók elpusztítása segítségével fel akarta emelni a dzsentry osztályt.

  Nekünk (családilag) nem imponált, pedig anyai ágon erdélyi dzsentry dédunoka lennék, vagy mi, bár nagyapám már iparosemberként élt a saját keze munkájából. Szóval mi nem kértünk már akkor sem ebből a nagy felemelésból.

  Az isten áldjon meg, lámpa, gondolkodj már egy kicsit. Én nem tételezem fel, mint Geyza, hogy itt jobbikos propagandát nyomsz, inkább csak úgy látom, szörnyen elfogult vagy. És szépen beállnak mögéd azok, akik valóban propagandisták. Ha a való életben is így kavarsz, akkor téged valószínűleg ki fognak használni… Na jó, ez nem rám tartozik…

 • Alma:
  Almási Alma
  2018 február 17
  9:07 de.

  Majdnem azt olvastam hogy “gázlámpa”

  Dehát..tényleg ! Gáz ez a Zazzay.

 • Steine Fische… gute Fische.

 • Almási Alma
  2018 február 17
  9:28 de.

  Szerémi nyilván nem volt komcsi, ha ötszáz éve élt. De nem is azért került kiadásra, mert a török időkben élt, hanem mert megfelelt a Párt irányvonalának.

  A könyvpiacot annyira nem ismerem, de pl. az utcanév adásokat mindenki ismeri. Pl. Szenczi Molnár Albertről nem lehetett közintézményt elnevezni a szocializmus idején. Pedig ő szegény prédikátor volt, a nép fia.

  Horthy-korról. Mint máshol írtam, mindkét részről a felmenőim, de főleg anyai családom a szegényparasztság soraiban élt a Horthy-korban. Néhány hold föld mellett nagyon sokat kellett dolgozni, hogy meglegyen a megélhetés. Pl. egy módosabb gazda teheneit gondozták bértartásban (amiket a háborúban mind elhajtottak az oroszok).

  Természetesen nem volt olyan könnyű életük, mint a középosztálynak. Mindegy, hogy az úri vagy a polgári középosztályról beszélünk! Tehát ilyen szempontból nem tudom, miért képzeled, hogy bárki visszavágyna abba az időbe, az akkori szegények körülményei közé.
  Másrészt a mai kor bizonyos szempontból sokkal rosszabb vidéken, ugyanis a vidéki emberek a mai korban sokkal inkább megfosztva vannak a termelőeszközeiktől, mint a kollektivizáció idején!

  Az úri és a polgári középosztály viszonyáról soha nem mondtam olyat, amit te próbálsz nekem tulajdonítani. Róluk már kifejtettem a véleményem, de véletlenül se azt írtam, amit te most belemagyarázol.
  Viszont föltettem a kérdést, hogy te miért nem adod a segélyes családoknak a nyugdíjad, ha annyira sajnálod őket? Nyilván a ballib ellenzék is elmehetne kapálni, ha nem érzi jól magát Orbán Viktor parlamentjében.
  Szóval olyan dolgot kérsz számon másoktól, amit te megtennél?

  Különben én a zsidótörvényekről írtam, amiket Horthy is megszavazott. A zsidók deportálása viszont a német megszállás után történt, és inkább a németbarát belügyminisztérium irányította.

 • Almási Alma
  2018 február 17
  9:07 de.

  Nem csak a cattarói lázadásról nem tudsz semmit. A Horthy-kor egészéről, nekem úgy tűnik, hogy a szocializmus idején összecsipegetett lózungokat hirdetsz.

  Én is írtam többször, hogy több helyről tájékozódom, de most a történészi munkák megmérése volt a kérdés.
  Egyébként a történészek munkái mellett a családi eseményeket és regényeket említettem meg többször is. Nagyon jó visszaigazolás, mikor a történészek álláspontja megegyezik azzal, amit pl. Móra Ferenc írt vagy amit a nagyszüleim is elmeséltek.

  Pl. Anyu nagynénje finánc volt a Rákosi-időkben, és nagyon rossz munka volt, mikor a nagygazdák tiltott terményeit kellett beszedniük. Sajnos nagyon szegények voltak, ezért lépett be a termelőszövetkezetbe, onnan küldték fináncnak.
  Apu ugyanebben az időben kisgyerek volt, és a fináncok mindig őt kérdezték, hogy Fiacskám, mondd meg apád hova dugta a bort? És közben hosszú pálcával böködték a szénakazlat. A nővérei kioktatták, hogy mindenre azt kell mondani, hogy Nem tudok semmit! (Mert különben viszik Apukát a börtönbe).

  Kedves Alma, szerintem ilyen alulnézetből a történelem. Az ember nem tud, nem akar ítélkezni, mert annyiféle helyzet lehetséges. Persze, ettől még beszélgetni lehetne erről.

 • Almási Alma
  2018 február 17
  9:28 de.

  Ha nagypapád iparosember volt, akkor szinte kizárható a dzsentri eredet.

  A dzsentri kezdetben a gazdag nemesi középbirtokosságot jelentette. A Horthy-korban azokra is alkalmazták, akik dzsentri származásúak, de az államigazgatásban dolgoztak.

  Magyarországon rendkívül nagy számban éltek 1945 előttig kisnemesek, ún. bocskoros nemes, hétszilvafás nemes. Nagy részük paraszti életmódot folytatott.
  Voltak, akik a kispolgárok közé kerültek, mint iparosok. A nagypapád is ilyen lehetett.
  Őket nem tekintették a középosztály részének, ahogy a gazdag parasztokat sem. Nyugat-Európában tágabb fogalom volt a középosztály.

 • Almási Alma
  2018 február 17
  9:28 de.

  Szabó Magdának van az Őz c. regénye, ha jól emlékszem. Abban egy lecsúszott dzsentri származék nem mehet el dolgozni. Ezért a felesége zongoraleckéket ad, és nyomorognak.
  Lehet mondani, hogy miért nem fogták meg a kapa nyelét vagy mentek el vállalkozónak? Erre írtam máskor, hogy pl. aki nem az informatikai világba született bele, az lemarad a mai korban. A nagyszülők digitális analfabéták a kisunokákhoz képest. (Nyilván te mint fizikus a kevés kivételhez tartozol).

  A zsidótörvények nagyon súlyosak a mai fogalmaink szerint, de mindent a maga korában kell megítélni. A nyugati világban ilyen nem volt, de volt más, pl. Svájcban lelőttek 11 munkást egy tüntetésen.
  Tehát nem külső nyomásra, de nem is példa nélkül hozták a magyarországi törvényeket.
  Amelyek egyébként nem váltották be a hozzá fűzött reményeket. Ugyan a munkanélküliség megszűnt a dzsentrinél, de a szakértelem ettől még nem jött automatikusan.

  Ami pedig a középosztály egészét illeti, a gyerekeiknek megadatott az érettségi megszerzése, ami belépő volt a középosztályba. A kispolgárok gyermekei állami alkalmazottak lehettek.
  A parasztság és a munkásság gyermekei viszont a szüleik foglalkozását voltak kénytelenek folytatni. Ez volt az igazi vízválasztó abban a korban.

  Nyilván a jóléti állam irányába kellett volna elmozdulni, ez azonban akkor megoldhatatlan volt a kelet-európai országok számára.

 • @lámpa írod:
  “Szerémi nyilván nem volt komcsi, ha ötszáz éve élt. De nem is azért került kiadásra, mert a török időkben élt, hanem mert megfelelt a Párt irányvonalának.”
  ____________

  Talán inkább fordítva. A Párt irányvonala megfelelt a Szerémi könyvében leírtaknak. Értem, tehát ha megfelelt, akkor Szerényi nem lehetett igaz.
  😀 😀

 • @lámpa írod:
  “Szenczi Molnár Albertről nem lehetett közintézményt elnevezni a szocializmus idején. Pedig ő szegény prédikátor volt, a nép fia.”
  _________________

  Nem tudom, Szenci Molnár Albertről akart e bárki bármit elnevezni, de képzeld, fiatalkori lakásom közelében volt egy utcácska, Szalmás Piroskáról elnevezve. Szalmás Piroska a huszas-harmincas években valami Szociáldemokrata kórus vezetője, zenepedagógus. A kommunisták nem szerették (talán nem tartották eléggé harciasnak?), ezért ők egy ellenkórust alapítottak vele szemben.
  Mikor Tarlósunk Budapesti Főpolgármester lett, szinte elsőként nevezte át Szalmás Piroska utcáját. Nem, nem a régi nevére, hanem egy jobboldalnak sokkal megfelelőbb személy nevére (akivel egyébként semmi bajom, de annyi más ostobanevű utca van, ha már…)
  Ilyen ez a szelavi…

 • @lámpa írod:
  ” A Horthy-kor egészéről, nekem úgy tűnik, hogy a szocializmus idején összecsipegetett lózungokat hirdetsz.”
  ______________

  Lehetséges 😀 😀 😀
  De hogy a te lózungjaid honnan származnak (a rendszerváltás utáni időkből, amikor legfőbb célja az “embereknek”, hogy komcsizzanak, és lehetőleg kimossák magukat “történelmileg” a kommunista párttagságukból, valamit “bemossák magukat” Horthy és a mai úgynevezett jobboldal nagymenői közé), AZ BIZTOS.

 • @lámpa írta:
  “föltettem a kérdést, hogy te miért nem adod a segélyes családoknak a nyugdíjad, ha annyira sajnálod őket? Nyilván a ballib ellenzék is elmehetne kapálni, ha nem érzi jól magát Orbán Viktor parlamentjében.
  Szóval olyan dolgot kérsz számon másoktól, amit te megtennél?”

  Nem, én nem kérek számon ilyeneket, de úgy látom, te igen… Csak úgy dől belőled a demagógia.

  Tudod, az én nyugdíjamat már Miviktorunk megnyirbálja apránként, nekem ennyi áldozat elég, és bizony, igen hősies tőlem, hogy így támogatom őfelségét…

  😀 😀

 • @lámpa
  Képzeld, ismerem a nagyapám származását. Ő maga valóban már iparosember volt, de bátyja – és különösen a nagybátyja hivatalnok, szép kis villával, kutyabőrrel, ahogy dukál… 😀

 • @lámpa
  Persze dédnagyapám, és testvérei még erősen a kiegyezés utáni Nagyváradon éltek a XIX. század második felében, és nem Horthy fennhatósága alatt.. És körülbelül ebből a korszaktól kezdve vannak a családnak anyai és apai oldalról is bőséges élményei. Nagyapám 1920-ban honosított Magyarországon (Budapesten).

  Ja, és tudod, a harmadik nagyapám 😀 – nevelőanyám apja, őt már nem ismertem, mert valamikor a 30-as évek végén meghalt – Horthy alkalmazottja volt, a kenderesi kastély építésének a vezető kőművese. Nevelőanyám öt testvérével együtt ott cseperedett fel Kenderesen. Olyan jól ment nekik (akkora volt a fizetés, amit Horthytól húztak, hogy olyan is volt, amikor vacsorára minden gyereknek jutott EGY DARAB DIÓ… ) Na, ezt csak a pikantéria kedvéért írtam…

 • Almási Alma
  2018 február 17
  9:14 du.

  Képzeld, nem tartozom a mai jobboldal nagymenői közé. Szüleim soha nem voltak párttagok, és a szocializmus nagymenői közé se tartoztak. Ezerszer leírtam már, hogy én nem komcsizok, ellenben téged nagyon zavar, ha valaki arról a korról ír!

  “én nem kérek számon ilyeneket, de úgy látom, te igen… Csak úgy dől belőled a demagógia.”
  Mikor azt sugallod, hogy az úri középosztály mért ácsingózott a zsidók vagyonára, az nem demagógia?

  ” amikor vacsorára minden gyereknek jutott EGY DARAB DIÓ… ”
  Az elmúlt harminc évben számtalan gyerek volt, akinek még a dió sem jutott. Ők a mélyszegények, akiknek semmi megélhetésük nem volt, azon kívül, hogy az állam adjon nekik segélyt! Ha volt diófa az udvarukban, azt már réges-rég kivágták tüzelőnek.
  Ajánlottam már a Nyomor széle blogot.

 • A fenti hossszu vita utan szohoz jutottam/
  Meg ma is emlekszem Hitler hangjara, amit a radioban hallhattunk. Meg nem vollt igazi haboru sem, de Hitler allandoan lazitott nyilvanosan, vagy a radioban/ Azt orditotta (mindig orditott) valamelyik orszagot, azt hiszem Anlgiat, hogy O majd “Aus radir!”

 • Mellesleg nem 7 szilva farol szolt a konyv, hanem 7 almafarol.

 • Figyelő:
  És látod?
  Horthy beállt Hitler mőgé.
  Holott akinek esze volt, láthatta hogy nem fog győzni.
  Sztálin pedig szinte könyörgött (Molotov révén) hogy Magyarország maradjon ki, még jól is járhat a végén !

  Emlékezzél vissza : A Szovjetúnió a háború “előestéjén” olyan gesztust tett ami azért felejthetetlen:

  Katonai pompával Magyarországra szállította az 1948.-as zsákmányolt zászlókat és azokat átadták Magyarországnak.
  Ezek a relikviák mind a mai napig a Hadtörténelmi Múzeumban vannak.

  De mindez kevés volt.Nekünk be kellett avatkozni Hitler oldalán.

  Ismétlem:Nem azt szerette volna Sztálin hogy mellette harcoljunk, hanem hogy semlegesek maradjunk.Ezesetben nyilván szovjet megszállás sem lett volna.
  A háború előtt még volt katonai lehetőség arra hogy Magyarország kb. olyan távolságot tartson Németországtól mint például a Francoista Spanyolország.

 • Tudjuk Hazudóssy,
  TE a Jurta-színház “holdudvarából” érkeztél, annak Antall József-féle Horthy imádatával és szellemiségével.

  Hogy onnan érkeztél, azt tőled tudom, még itteni “tündöklésed” kezdetén tettél rá célzást.

  Különös hogy akkoriban még ostoroztad az Orbán-kurzust,
  Aztán ahogy szép lassan, lépésről lépésre alakítja ki a FIDESZ a Horthysta államberendezkedésre hajazó diktatúráját, úgy változott a te hozzáállásod is jelen hatalomhoz.
  Mostanra egy kormányközeli trollá alakítottad át magadat.

  Egyébként meg itt egy cikk a Jurta-színház különös viselt dolgairól:

  http://beszelo.c3.hu/cikkek/laci-bacsi-es-a-lelkiismeretes-nemzetor

 • 1848-as hadilobogókat adta vissza a Szovjetúnió.
  Természetesen.

 • Ha már Einstein.
  Fazekas úr (jelenlegi magyar agrárminiszter),a karcagi birkapörkölt nagy támogatója szerint a Nyugat azt akrja hogy pl. Einstein agyát együk.
  Itt a cikk.
  (Rég röhögtem ilyen jót hivatalos állami ember performance-án, mert inkább kerülöm irásaikat, riportjaikat)

  https://index.hu/belfold/2018/02/21/csepel_gazdaforum_fazekas_sandor_nemeth_szilard/

 • Geyza
  2018 február 21
  3:44 de.

  Nem tudom, mire gondolsz. Arra viszont többször tettem célzást, hogy tízéves voltam a rendszerváltáskor. Szüleim soha nem politizáltak. Viszont családunk mindig is baloldali érzelmű volt, a szegényparaszti származás okán.

  Nem tudom, miért törleszkednék az úri középosztályhoz leszármazottjaihoz? Bennem van büszkeség. Épp ezért nem vágyom az olcsó dicséretedre, amit mindenki megkap, aki ballib, vagy elég hangosan ordítja, hogy Fúj Orbán!

 • Geyza
  2018 február 21
  3:07 de.

  “Ezesetben nyilván szovjet megszállás sem lett volna.”

  Szerintem kérdezd meg erről pl. a lengyel nemzeti hadsereg tisztjeit is!

  Senki nem mondta, hogy kötelező volt a háborúba lépés a németek oldalán. De az is tény, hogy minden kelet-európai ország szenvedett valamilyen megszállástól. Az meg, hogy a trianoni határokat nem változtatták meg a hülyeségünk miatt, téged mióta zavar?

 • Hazudóskám:
  Csak Ákosbácsi Mr. Kertész szavait ismételhetem:
  “Lámpa. Leolthatnád már magadat.”

 • Geyza
  2018 február 21
  3:07 de.
  Gejza, hidd el , az akkori haborus idokben egesz mas volt a szituacio. Mellesleg, a regi zaszlok visszadasarol most olvastam eloszor, sem regen, sem a “nepidemokraciaban” nem hallottam errol.
  Magyarok, szovjet ellenes politikat folytattunk kesdettol fogva, mert tudtuk a z orosz erejet es hatalmat. Horthy es tarsai a nyugati demokracioktol remeeltek a megmentest, mar tydjuk, hogy tevesen. De akkor ez volt a remeny. Nyugat ahogy a forradalom alatt sem allt a magyarok melle, eppen ugy, Horthy idejeben sem.

 • Figyelő:
  Hát ez hihetetlen 😀 😀
  Több tévedésem is volt a zászlókkal kapcsolatban.
  1
  Nem HOZTÁK Budapestre katonai pompával, hanem katonai pompával ÁTADTÁK a határon de előtte már egyszer átadták a magyar katonai küldöttségnek szintén méltó körülmények között Moszkvában.
  2
  Ismét elzsákmányolták !!!
  A nyilasok majdnem megsemmisítették, de valahogy megmenekültek a Hadtörténeti Múzeumból általuk elhurcolt zászlók!
  A szovjetek aztán véletlenül megtalálták és vissza akarták megint adni de nem sikerült mert ismét Moszkvába vitték mindet !
  Persze hogy visszadták aztán de csak a Felszab. után három évvel.
  Én ezekről ebben a formában nem tanultam, eléggé szűkszavú volt a töri-tananyag erre vonatkozó része anno.
  Itt a mostani iskolai tananyag :
  http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/historia/99-03/ch11.html

 • SchumackerLady

  Hazai Lámpa teszi fel a helyénvaló kérdést Almási Almának:
  “…nem tudom, hogy miért képzeled, hogy bárki visszavágyna abba az időbe, az akkori szegények körülményei közé?”

  Talán Alma megbocsátja, hogy erre a kérdésre Kertész Ákos az Amerikai Magyar Hírlphoz írt örökbecsű soraival én válaszoljak;

  Azért, mert

  > A magyar genetikusan . a l a t t v a l ó*, [amire] József Attila talált mentséget: “ezer éve magával** megkötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ”. De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez aegy szikrányi lelkiismeretfurdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában…<

  .

  *Ezt azért szedtem ritkítva, nehogy még valami jobbos marha – mint akkor is tették sokan – szándékosan az alávalóval keverje az alattvalót.

  **"Magával megkötve": vagyis a saját anyagával, az önmaga természetéből megcsavart szalmából, font kötelékkel megkötözve…

 • Geyza 1:39 / Figyelő polémiájára:

  Geyza, nagy szívességet teszel, amikor ITT a KMH-n,
  némely vak szem és süket fül (tudjuk kik ezek – Figyelő is) tanulságára, az 1848-49-es Szabadságharc zászlói viszontagságos útját . d o k u m e n t á l o d .[História 88-03].

  Ez a közlés márcsak . a z é r t . i s . j e l e n t ő s, mert a közölt anyagban még a rendszerváltást követő, elismert történész potentátok is kénytelenek elismerni a Szovjetunió pozitív jó szándékát a magyar néppel kapcsolatban, miközben Horthymagyarország sanda szándékai, hazug nemzeti hivatkozásai már akkor mint szög a zsákból, finomabban szólva is erősen ki-kiandikálnak, a valóban nemzeti 48-49-es zászlók, számukra hazug nacionalista díszlete mögül sőt…

  És lámcsak, ezt az egyértelmű baráti gesztust(!), a zászlók átadását követően mindössze 3 hónappal ama aljas kassai casus belli – cui prodest ?! – provokációra hivatkozva Horthy (lényegében személyesen) máris indítja a magyar csapatokat a Szovjetunió ellen… – Érdekelték is őt a szabadság zászlai, pláne az eszméi, amire viszont a szovjet átadó, mint a szimpátiája forrása hivatkozik… Ugyan!!!

  Az anyagból még az is kitűnik, hogy a horthyék ’48-hoz való viszonya az első pillanattól – minthogy a rendszerük jellege ellenforradalmi – nagyonis egyoldalú és konzervatív a nacionalista propaganda egyik fontos eleme, a kossuthi polgári szabadságjogokra és a jobbágy-felszabadításra, stb. hangsúlyt helyező polgári-liberális irányzattal szemben. Utóbbit már eleve, maga a rendszer üldözte.

  Tudniillik a kacagányos, csákóforgós, pengő sarkantyús díszmagyar uraknak 1848-49. csak ürügy – a rendszer lába, a feudalista nagybirtok megtartása miatt – csak egy mélységesen hazug hivatkozási alapjuk, miközben annak tartalmában és a törvényeikban éppen az ellenkezőjét,csakis az ellen-forradalmat képviselik és rettegnek a forradalomnak még a nevétől is…

 • Egy p[illanat, en a Horthy korban voltam iskolas is es meg emlekszem, hogy szavaltam a Talpra Magyart MARCIUS 15 EN.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.