PC hullámvasút Ontarioban — A zaklatási vádak utóélete

2018 február 18 10:56 de.2 hozzászólás

A szexuális zaklatással vádolt Patrick Brown alig három hete mondott le az Ontario tartományi Progresszív Konzervatív Párt vezetéséről és kormányfő-jelöltségéről — mindezt kevesebb mint négy hónappal a tartományi választások előtt. Február 16-án azonban ringbe szállt a PC Párt kormányfő-jelöltségéért, saját maga utódaként indulva. A januári zaklatási vádakról szóló CTV riport után Brown egy szürreálisra sikerült sajtótalálkozón mindent tagadott, közben háta mögött, pont a sajtótalálkozó ideje alatt lemondott a kampánystábja, elhatárolódott tőle a PC párt frakciója, aztán pár órával később Brown lemondott a párt vezetéséről. Később pedig kirúgták a PC párt frakciójából, így most már független képviselőként foglal helyet a tartományi törvényhozásban.

Egy hétig érzelmileg és lelkileg teljesen összeomlott. “Olyan volt mintha egy kamionnal gázoltak volna el”–mondta Brown. Saját elmondása szerint napokig sírt és amikor egy előre tervezett műtétre ment a Barrie városi kórházba, sapkával és szemüveggel próbálta elérni azt, hogy ne ismerjék fel. Testvérei azonban kiálltak mellette és szerinte sokan akik felismerték az utcán jelezték, hogy nem tartják hitelesnek a zaklatási vádakat és sajnálják azt, ahogyan egész pártja cserbenhagyta.

A CTV által felhozott vádak szerint Brown két fiatal nőt zaklatott szexuálisan. Az eredetileg publikált vád szerint az egyik vádló gimnazista volt. Azonban a héten derült ki, hogy a névtelen vádló valójában nem volt kiskorú, már érettségizett és 19 éven felüli volt, így fogyaszthatott alkoholt. (A vád szerint Brown alkoholt vett neki.) A CTV utólag kijavította riportját. Továbbá a CTV riport azt állította, hogy a zaklatási incidens Brown második emeleti hálószobájában történt, zárt ajtók mögött. Ezzel szemben Brown jelezte, hogy akkoriban egy teljesen nyitott (open concept), kisméretű lakásban élt, egyáltalán nem volt emelet és a hálószobának nem volt ajtaja. Ezt egy helyi ingatlanügynök megerősítette.

A másik esetnél Brown barátnője 2013-ban, amikor a második állítólagos zaklatás történt, arra emlékszik, hogy a vádló az ominózus házibulin állandóan követte a jobboldali politikust, oly annyira, hogy barátnője már idegesítőnek találta a fiatal nő ragaszkodását. Egy alkalommal a vádló Brown mögött felment hálószobájába, de Brown pillanatok alatt lejött vele a lépcsőn és azonnal hazavitte. Állítólag a vádló próbálta megcsókolni Brown-t, amiután a politikus bejelentette, hogy a nőt kocsival hazaviszi. A nő nem tűnt feszültnek, vagy zaklatottnak, Brown barátnője – Mikaela Patterson – szerint. Állítólag mindezt elmondta a CTV-nek is, mielőtt lehozták a vádakat, de a tévéhálózat nem publikálta Patterson verzióját.

Brown becsületsértési pert indít a CTV ellen. A televízió elismeri, hogy pontatlanságot tartalmazott az eredeti cikk, de továbbra is vállalják a riportot és annak vádjait.

Patrick Brown a héten a Global TV-nek nyilatkozott a szerinte hamis vádakról.

Közben Brown-on kívül négyen indulnak PC-párti kormányfő-jelöltnek, köztük Catherine Mulroney, illetve a volt kanadai miniszterelnök (Brian Mulroney) lánya és Doug Ford torontói önkormányzati politikus, akinek testvére Rob Toronto igencsak színes torontói polgármestere volt. Szintén indul Christine Elliott, Ontario korábbi ombudsmanja és Tanya Granic Allen, akinek platformja tulajdonképpen csak abból áll, hogy ellenzi a regnáló liberális kormány szexuális köznevelési programját. A jelöltek közül, Doug Ford képviseli leginkább a markánsabb jobboldali álláspontokat, Elliott jobbközép jelölt, Mulroney pedig középpárti. Brown is középre húzta a PC pártot regnálás alatt és minden felmérés szerint gond nélkül legyőzte volna Kathleen Wynne regnáló liberális kormányfőt. A Liberális Párt 2003 óta kormányozza a tartományt.

Balról jobbra: Allen, Elliott, Ford és Mulroney.

Brown azt állítja, hogy politikai ellenfelei állnak a szerinte hamis vádak mögött. Amikor újságírók azt kérdezték, hogy vajon a Liberális Párt, vagy esetleg a PC Párton belüli jobboldali ellenfelei állhatnak a riportok mögött, Brown nem adott egyértelmű választ. Csak annyit mondott, hogy ki fogja deríteni.

Március 2 és 8 között szavazhatnak PC párt tagok egy új kormányfő-jelöltre, az eredményt pedig március 10-én jelenti be a párt. Mielőtt Brown bejelentette, hogy indulni kíván, a február 12-én közzétett Campaign Research felmérés szerint valamennyi PC kormányfő-jelölt legyőzné a liberális kormánypártot. Christine Elliott a legnépszerűbb, 46 százalékos támogatottságot élvez, miközben vele szemben a liberális Wynne kormányfő pusztán 20 százalékon áll. Nem tudni, hogy Brown visszatérése miképpen hat a választási erőviszonyokra.

2 hozzászólás

  • Brown esete csak mutatja, milyen kart tud okozni rossz indulatu hireszteles egy ferfirol.
    Nem vagyok buszke a nokre, mar fiatal korom ota.

  • Igy lehet a legkonnyebben tonkretenni egy politikus karrierjet.

    Ha pedig keruli a noket, nem vesz fel noi alkalmazottakat, akkor kiderul rola, hogy “szexista”. Eljen az uj “halado” tarsadalom!