Budapest, Budapest te csodás

2018 február 23 9:38 de.21 hozzászólás

Bármennyire is úgy tünik, hogy hihetelen a történetem, kapaszkodjon meg az olvasó. Igaz! Jómagam sem akartam elhinni, hogy mindössze 260 km-re vagyok Budapesttől, és az elmúlt tíz évben egy alkalommal sem voltam ott. Pusztán csak átutaztam rajta, anélkül, hogy leszáltam volna a vonatról, illetve kiszáltam volna a gépkocsiból. Éppen ezért rém furcsa érzés volt ennyi idő után ismét úgy odalátogatni, hogy négy teljes nap leszünk ott. Ezt még az is tetézte, hogy itt születtem, de több mint negyven éve nem élek itten. Viszont turistának sem éreztem magamat, hiszen minden zegét-zugát ismerem a városnak.

Már a vasúti jegy megvétele is némi bonyodalmat okozott. A MÁV startlap oldalán szerettem volna megvenni az oda vissza szóló menetjegyet. Ám az oldal erre nem adott lehetőséget. Azt írta ki, hogy csak valamelyik magyar állomáson váltható meg a jegy. Nemzetközi járatra online jegyvásárlás nem lehetséges. Így megvettem az osztrák ÖBB jegyirodájában. Némi különbség van az árak terén. Ha magyar forintban veszem meg (feltéve ha tudom) akkor egy oda vissza jegy ára 35 euró. Osztrák viszonylatban ez tíz euróval több. Egészen pontosa kétszemélyre oda vissz 95 euró nettó a jegy és ez kedvezménnyel.

A vonat kényelmes és gyors. Hazudnék, ha azt mondanám, nem üti meg az európai szinvonalat. Viszont a pályaudvar, a Keleti elég sok kívánni valót hagy maga után. De szinte az ország valamennyi állomására jellemző ez (tisztelet néhány kivétel mint a szegedi vagy a debreceni) mert sem mozgólépcső sem lift nincs sehol sem.

Felmerült bennem rögtön a nagy kérdés? Ugyan hogyan képes fel vagy leszállni egy mozgáskorlátozott, pláne ha kerekes székhez van kötve? A válaszra nem kellett sokat várnom. Egy szerencsétlen saját bevallása szerint egy órája várakozott arra, hogy valaki segítsen neki. Többen elmentek melette anélkül, hogy felajánlottak volna neki segítséget. Ám igen csak emberes feladatnak tünt volna, fel vagy lecipelni, a tudja isten hány lépcsőn. A metróból még valahogy feljut az utas a felszinre, de onnét tovább csak a saját lábán, minden segítség nélkül. És ez egy nemzetközi vasúti csomópont.

Ugyan milyen véleménye lehet az idelátogató turistának? A sötét Balkán egyik elmaradott városába érkezett?

Sajnos ha repülővel érkezik akkor sem jobb a helyzete. Metró még nincsen, sem gyorsvasút. Van ugyan busz, ám az is hagy sok kívánni valót maga után. Taxi? Az még cifrább. Hiába vannak táblák kirakva, hogy az utasnak mennyibe kerül ha a belvárosba viteti magát. Halottam olyan esetről, amikor száz eurót számítottak fel az utasnak. Azzal védekeznek ilyenkor, hogy nem egyszeri útért kell fizetnie az utasnak, hanem oda vissza. Hogy miért azt csak ők tudják. Bécsben a schweháti reptér olyan húsz kilométer a centrumtól. A legdrágább taxis sem kér többet 40 eurónál.

Mindezeken valahogy túltettem magamat, mondván még nem futotta sem felújításra, sem arra, hogy megregulázzák a „hiénás” taxisokat. Aztán másnap még nagyobb meglepetés ért. Egy jó barátunk sétára invitált benünket a Várban. Mondtam neki, hogy ha lehet ne gyalog menjünk, mert már nem bírom úgy a lépcsőzést mint évekkel ezelőtt. Megnyugtatott, hogy nem fogunk rohanni és nem lesz fárasztó. Az átépített Várkert bazárból indultunk. Pár emelkedő után legnagyobb megdöbbenésemre egy mozgólépcsőhöz érkeztünk.

– Ez meg mi?- kérdeztem meglepve.-

– Mi lenne más? Mozgólépcső!- világostottak fel.-

– És hova vezet?-

– A Várba, azon belül meg a Miniszterelnöki palotához a volt Sándor palotához.

– Most vicceltek? – adtam a tudatlant.-

– Menjél ne tartsad fel a sort, majd a végin meglátod.

És láss csodát, valóban a Sándorpalotáig vitt a mozgólépcső. De ez még mind semmi! Lift is van a mozgáskorlátozottak részére. Elég hangosan fakadhattam ki, mert többen is csítitottak. Ugyan is azt találtam mondani, ez miért volt fontos megépíteni? A Keleti pályaudvaron kellene egy ilyen, de ottan nincsen. Nem volt túlzás pont a miniszterelnöki palotához egy ilyent építeni?

Este vacsorázni mentünk. Miután fizetésre került a sor kérdezte a pincér, kártyával vagy készpénzzel fizetek. Készpénz. Hozta is számlát. Kifizettem. Amikor távozni akartunk elém állt egy másik pincér, hogy nem fízettem. Felmutattam a kifizetett számlát. Két sör nem szerepel rajta. Nem álltunk le vitatkozni, kifizettük a plusz kétezret de borravaló nélkül. Késöbb felfedeztünk egy újabb turpiságot is a számlán. Két ismerős hamarabb távozott. Ők külön kfizették a fogyasztásukat, ám nekünk újra számlázták. Potom hatezer valahány forint (húsz euró) Hát nem csodás? Tíz év alatt alig változott valami. Pusztán csak „kifinomultabb” lett minden

Avi Ben Giora

21 hozzászólás

  • Avi, Budapest az egyik legszebb, legélhetőbb, legolcsóbb, legtisztább, legbarátságosabb város a világon.
    Gondolom egy pillanatig se érezted veszélyben magad, igaz? Udvarias vendégként megengedhettél volna egy-két visszafogottan dicsérő szót rólunk, de sokadszorra sem sikerült. Sebaj.
    Amúgy a „bébihitlernek” csúfolt kancellárotokról már nem írsz? Ausztriában nem fenyeget a diktatúra? Mi van a bécsi izraeli követtel, bojkottálja még a demokratikusan megválasztott FPÖ-t? A bécsi óvodákban kiegyensúlyozottan telnek a hétköznapok?

  • „Budapest,Budapest de csodas…”
    Az volt am egy Horthy korbeli nepszeru slager !
    Emlekszik maga is a slagerra, de talan nem az akkori rendszerre.

    Szepen beszamolt a Budapestre valo utazas minden koltsegeirol.

    Csupan egyet nem emelitett, s arra igazan kivancsi is lennek, mert az a taxizas legalapvetobb koltsege.

    Mibe kerul ottan egy Tax-vinnyetta ? Az az engedely a varos, vagy megye alatal. Amit lat az elso-uveg jobb-oldalara ragasztva.
    Mert biztos vagyok abban hogy az korlatozott, s az sokban emeli az arat minden koltsegeinek.

    Persze a varos, megye, vagy a nemzeti/allami kormany ugy jut a penzekhez fizetni mind a „mozgolepcsok” s minden mas dolgok koltsegeit.

    Persze rep-terek igen tavol kell hogy legyenek a nagy nepes varosoktol. S az oda-vissza utazas legelonyosebb,ill. leglehetobb modja a taxikkal.
    Hova tennek az utazok sok nagy boronfjeiket a buszon?

    Moszkvaban, pl. sok egyenek a sajat modjaik szerint hajlandok oda-vissza szallitani az utazokat. En minden alkalommal otven dollart fizettem, tobb mint egy tucat eve.

    Na de ma az taxi koltsege is duplaja a JFK nemzetkozi rep-terre New Yorkban.

    De mint mind a taxisok velik, aki kepes a nemzetkozi ropkodesekre, a taxi koltsege foldimogyoro. Akinek az tul sokba kerul, ne repuljon.

    De ha lenne tudata a Pesti taxi-vinyetta koltsegen, igen boldogan vennem es elore is koszonom.

  • György Molnár

    ” A sötét Balkán egyik elmaradott városába érkezett?”

    Nem, sajnos még annál is sötétebb helyre, a tolvajok-csalók-rablók országába…..Amely ezer évvel van lemaradva még a Balkántól is….Ahol minél többet lop valaki, annál többet ér egy főtolvaj miniszter szerint…..Aki mellesleg már halálos balesetbe is keveredett, persze felelősségre vonás nélkül….Ez itt a sötét középkornál is elmaradottabb hely!

  • „Budapest, te csodas…” es kozolt egy kepet agy lerobbant afrikai harceterekrol?!

    Ha az Budapeti kep, amit nem gyanitanek, hat azt is nevezhetenk Haiti-hez hasonlitva, „shit-hole country”.
    Meg Puerto Rico is jobb alapotban van meg az ‘Irma’ es ‘Maria’ hurrikanok pusztitasai utan is.

  • NHC* írja:
    „Avi, Budapest az egyik legszebb, legélhetőbb, legolcsóbb, legtisztább, legbarátságosabb város a világon.”

    Röhög a vakbelem. Persze csak kínjában.
    Ekkorát hazudni.

  • Őszintén sajnálom AVI-t, jele mindig történik valami ha hazalátogat !

  • Mindenki higgyen a saját szemének:
    https://www.youtube.com/watch?v=IKdjw8I3hBg
    ……..
    Érdemes elolvasni a külföldiek véleményét is.

  • Utánajártam : AVI – merő objektivitással – kiválasztott a Lovassy utcában egy lebontásra váró/ítélt már jórészt kiüresített házat…. Hadd ne mondjak véleményt!

  • Christopher Adam

    A ház és az azon látható két sziluett illusztráció, ami passzol a cikk mondanivalójával. Azt a szerkesztésnél választottam.

  • Mé?
    Tök jó ház szerintem.

  • Apró kiigazítás: a Sándor-palota a köztársasági elnöknek fenntartott rezidenciája, 1945 előtt volt miniszterelnöki.
    A többi stimmel, és szerencsés, hogy nem látta az éttermi konyhát, ahol és akik mikből készítik a vacsorát.

  • Menyem es fiam valodi kanaddaiak. Menyemnek igen tetszett Budapast, ahol soha nem volt.,DIcserte az etterket ia,
    Nem ertem a cikket, minden kulfoldi szereti Bubdapstet, ami hatalmas tomegu kulfolgi latogatokkal van tele.

  • uszodai Budapestnk, kitunoek. En allanado latogatoja voltam a Lukacs uszodanak,

  • Bendegúz79 !

    Azt írja, hogy ez egy egy népszerű „Horthy-korabeli” sláger…

    Nagyon nagyot tévedett. Hacsak arra nem gondolt, hogy Horthy a dal születrésekor még élt, mégpedig Portugáliában.

    Ugyanis ez a dal is, éppenséggel egy tősgyökeres >R á k o s i –
    k o r a b e l i< valóban népszerű sláger, csak úgy, mint sokszáz hasonló . ö t v e n e s . évekbeli társa…

    Annak a Budapestet népszerűsítő politikai "vonalnak" megfelelően született, amely az egész ország szívévé volt hivatott tenni a fővárost, tekintettel a mezőgazdaság korszerűsítése okán munkássá váló, felköltöző vidéki lakosság számára, akik számára azok az óriás területű új lakónegedek épültek.

  • Voronyezs!

    Elképzelem, amint Portugáliában Horthy ül a rádió mellett és a Kossuth Rádió Budapest-dalain nosztalgiázik…

    😀

    .

  • Budapesttel alapjában véve nincs semmi baj.

    A háborúban és 56-ban nagyon sok kárt szenvedett, aminek a fontos részét (lakások, középületek) újjáépítették, vagy legalább is kijavították – ha nem is esztétikailag, de funkcionálisan mindenképpen – a 60-as évek elejére.

    Azután a Vár következett, meg a feltűnőbb foghíjak beépítése. Metróépítés is volt, bár akkor még abba kellett hagyni egy időre, gondolom anyagi okokból.

    Azután épültek a nagy lakótelepek, metrók, mert a város egyre hízott, rengetegen jöttek fel vidékről. Egy millióról három millióra növekedett a lakosság. A belső területek esztétikai tatarozására nyilván már nem jutott pénz, ezért még a rendszerváltáskor is, a Körúton és a főútvonalakon is lehetett látni a vakolat romlását, benne a háborús golyószóró nyomokkal, repeszekkel…

    A rendszerváltás után volt egy rövid időszak, amikor szörnyűségeket csináltak, például egy üzlet melletti falakat, vagy a földszintet kifestették, a többi maradt roncsnak. Akkor mondtam, hogy olyan a város, mint egy ráncos vénasszony, aki festi magát… Sok üres üzlethelyiség is keletkezett, mert átstruktúrálódott a kereskedelem, üzletházak épültek. Ez még részben ma is így van, de a legtöbb üzlethelyiség azért már kapott gazdát, hivatalt, bankot… Sőt most már éppenséggel azt lehet látni, hogy nagy banképületeket, irodaházakat zárnak be, és állnak megint üresen. Ami irodaépületeket manapság építenek, arról feltételezem, hogy pénzmosás céljából épülnek, mert hogy szükség nincs rájuk, az biztos.

    Viszont mióta a belső kerületek lakásainak jól megugrott az ára – néhány éve – azóta szépen tatarozzák nemcsak a Lipótvárosi, hanem a főútvonalak és a leginkább ezekhez közeleső utcák lakóházait is. De a főútvonalaktól távol még a belső kerületekben is láthatók bizony a repeszdarabos, golyószórós omló vakolatok… Éppen nemrég jártam arra – gyerekkorom vidékére – és édes nosztalgiával nézegettem ezeket. De már errefelé is közelednek az újjáépítők – mindössze pár háznyira vannak…

    Ezen kívül rengeteg – de tényleg rengeteg – újdonság épült a frekventált, idegenforgalom által is látogatott helyeken. Szóval érdemes idejönni. Nekem nagyon tetszik az is, hogy egyes házak elé az aszfaltba kis réz emléktáblát helyeztek, azoknak a nevével, akiket 44-ben onnét elhurcoltak.

    Az üzleti mentalitás viszont nemhogy javult, de nagyon romlott. Taxisok, vendéglősök, csupa rablóbanda… De hát mit is várunk tőlük, ha kormányunk és pártunk jó példával jár előttük?

  • Voronyezs;

    A „Budapest,Budapest de csodas…” akkor volt nepszeru amikor
    a „Szazhusz-pengo fixel az ember konnyen viccel…”
    meg a;
    „Szep-hely jo-hely Teharan, de teher am…”

    az 1940-es evek elejen.

    Sot nepszeruk voltak meg a nagy Medve-to kornyeken is ahol akkor utaztunk a „regi” roman hataron.

  • Csupán csak egy pár mondat még. Célom nem az volt e kis írással, hogy lebaltázzam a magyar vendéglátást, ami mai napig világhírű. Főleg ezért jön évente ide több millió turista. Pont azt szerettem volna elérni, hogy az illetékesek figyeljenek egy kicsit jobban oda amik annyira szembetünő hiányosságok. Tény és való, hogy Budapesten egy fiatal nagyobb biztonságot élvezhet mint Londonban vagy Párizsban. Relatív jónak mondható a közbiztonság. Hogy esetleg lépten nyomon átverik azt a pénztárcája bánja és nem a testi épsége. Ha az általam említett hiányosságokat megszüntetnék vezető ágazata lehetne a gazdaságnak. De most olvastam egy cikket miszerint az úgynevezett buli negyedet meg fogják regulázni. Éjféltől minden szórakozóhelyet bezárnak majd. Kiszámították mekkora haszontól fogak elesni? Azt csak zárójelben jegyezném meg hogy mennyi munkaalkalmat szüntetnének meg egycsapásra.

  • Avi Ben Giora
    2018 február 25
    9:31 de.

    „De most olvastam egy cikket miszerint az úgynevezett buli negyedet meg fogják regulázni. Éjféltől minden szórakozóhelyet bezárnak majd. Kiszámították mekkora haszontól fogak elesni? Azt csak zárójelben jegyezném meg hogy mennyi munkaalkalmat szüntetnének meg egycsapásra”

    Kedves Avi, én 25 évig a VII. kerületben egy a Fészek Klub közelében találtató szórakozóhely felett laktam, -10 éve már hál’ Istennek nem- ezért hidd el nekem, nem egy leányálom a hajnalig dorbézoló úri közönség utcai okádásait és artikulálatlan megnyilvánulásait élvezettel elviselni, majd másnap a munkahelyen a fizetésért való jogos elvártnak megfelelően teljesíteni!

  • Nincsen ottan egy ugyes ugyved ?
    Aki szervezne az ottan lakokat perelni hogy vasaroljak meg mind a lakasokat, s azzal az egesz negyedet fordithatnak egy nagy „szorakozo negyedde”.

    Ugy a mai lakosok lehetoseget kapnanak ohajaik szerint nyugottab heleyekre lakast vasarolni.
    S miert ne, az lehetne az „uzleti lehetosegek” novekedese !

    Mindenki alkotmanyos emberi joga bekeben, csendbe, zavarasok nelkul elnie. Az az allamhatalom elso eskudt kotelessege.
    Persze, neha perekkel lehto azt elerni. Azert van az Alkotmany, a birosagok es az ugyvedek.

    Talan lenne egy ugyes politikai versenyzo aki azt tenne celjanak ?
    Tul sokat remelek ?