Hódmezővásárhely: mennyire cseppje az országnak?

2018 február 26 9:23 de.66 hozzászólás

Hódmezővásárhelyen kétségtelenül megtörni látszott a hatalmi jégpáncél. Az is várható, hogy majd megindul a Fidesz kommunikációs offenzívája. Ahogy Bayer Zsoltot már szolgálatba is helyezték, és Lázár János is kiadott egy kissé duzzogó nyilatkozatot a közvilágítás átvilágításával kapcsolatban. Miszerint tőle nyugodtan világítsanak át bármit. A java pedig majd csak jön. Ahogy a tanulságok, elemzések sora is.

(Márki-Zay győzelme Hódmezővásárhelyen)

Mely tanulságokból az egyik leglényegesebb talán az, hogy a teljes összefogás egy független jelölt mögött, azt megtámogatva volt megvalósítható. Ha ebből országos tendenciára nézve akarna valaki következtetést levonni, akkor valószínűleg némileg tévedne. A legtöbb helyen ugyanis párthoz kötődő jelölt fog indulni. Nem egy esetben olyan pártok jelöltjei is elindulhatnak egymás ellen, amelyek lokálisan, a helyi érdekek mentén össze tudtak fogni Hódmezővásárhelyen. Amíg a pártok nem képesek az ország érdekét, mint egyfajta lokális érdeket kezelni, és egymás szájából szeretnék kiénekelni a képviselői fizetéseket, addig fenntartásokkal kezelném országosnak a hódmezővásárhelyi győzelmet.

Ugyanakkor Márki-Zay Péter győzelmi beszédében több figyelemre méltó gondolat is megfordult. Az egyik az, hogy a munka java másnap kezdődik. Ez az országos választásokra is igaz. Az országnak másnap is ki kell nyitni. A siker kevés. A másnap, a harmadnap munkájának neki kell tudni állni. A győzelem után is odaállva a hétköznapok feladataihoz. De talán még ennél is fontosabb egy másik gondolat a frissen választott polgármestertől. Az, hogy a Fideszt ma kiszolgáló emberek között is sok jó ember, sok jó szakember van. Akik félelemből, pénzért, hatalmi szolgálatból, akármiért a regnáló hatalom szekerét tolják. De velük holnap is együtt kell, együtt érdemes dolgozni. Csak „el kell vágni a damiljaikat”.

Ez utóbbi gondolat azért is figyelemre méltó, mert a hatalmat megragadók hajlamosak lehetnek átesni a ló másik oldalára. Márpedig a hatalom megragadását követő intézményesített, illetve informális tisztogatások már sokszor visszaütöttek. Ezért egy kicsit óvatosabban bánnék az előzetes fenyegetődzésekkel, mint azok, akik a Fideszre hasonlító indulati ellenségképfestéssel kampányolnak. Miközben, ugyanakkor, szükség lenne a tiszta vízre a poharakban. Ami azt jelenti, hogy elég vékonyra csiszolt penge élén egyensúlyozva kell, kellene ráfordulni a kampány véghajrájára. Amihez csak kellő bölcsességet, és kevesebb veszekedést lehetne kívánni az évek óta inkább egymást, mint a Fideszt leváltani akaró pártoknak.

Márcsak azért is, mert Hódmezővásárhelyen nagyságrendben annyian szavaztak a Fidesz jelöltjére, amely aránnyal többséget lehet szerezni az országgyűlésben. Ha a megosztott szavazóbázis tagjai otthon maradnak. Márpedig minden olyan kampányszólam, ami a megosztottságot, az előre eldöntöttséget hangsúlyozza, netán egy passzív bojkottra buzdít, ezt a passzivitást erősíti. Holott a Fidesz éppen az általa hozott választási törvény keretei között verhető meg nagyon. Ha elég magas a részvétel aránya. Aztán persze még mindig jöhet a fekete leves. Ha kiderül, hogy az ellenzék egy része, például szerintem a Jobbik, csak annyiban ellenzék, amennyire Orbán volt Kádár ellenzéke. Amennyiben Orbánnak nem a rendszerrel volt alapvető baja, hanem a hatalom tulajdonosának a személyével.

Márpedig a cezarománia jegyében kialakított, egyszemélyes vezetéshez igazított hatalmi hierarchia túl vonzó lehet, ha egy párt politikusai alapvetően a hierarchikus rendszer dicséretével, embercsoportok bűnössé kiáltásával kommunikál. Ahogy, szerintem, a szinte baloldalról érkezett és szinte a szélsőjobbhoz érkezett Fidesz, illetve a szinte szélsőjobbról érkezett, és a közép felé totyogó Jobbik jelenleg elég közeli pontokon áll a politikai koordinátarendszerben. De ez már nagyon messze van Hódmezővásárhelytől. Ahol szintén a holnapok fogják megmutatni, hogy merre lesz az előre.

66 hozzászólás

  • A Jobbik kezébe került az ország sorsa ! Ha hajlandó lenne minden választókörzetben a maga 15-20 százalékával odaállni a baloldali jelölt mellé…. (S ezt dacból akár meg is teheti, ha a kormány-média nem áll le a gyermekded lejárató kampányával! Meg ha itt a „G”-félék nem náciznának állandóan….)

  • Márki-Zay egy konzervatív, jobboldali keresztény személy – még ha most a hódmezővásárhelyi helyi fidesz ellenében indult/győzött az időközi polgármesteri választáson.
    (Gyurcsány erre már felhívta a figyelmet, kevesen figyeltek rá).

  • Ez egy diktaturaban soha nem tortenhetett volna! Demokracia el, jol van es mukodik, HA a lakosok nem tul lustak azt gyakorolni. Ez a bizonyitek hogy nincsen diktatura ottan. Diktaturakaban ez soha nem lehetet volna valo, mint pl. a maguk Nep-koztarsasagaban. Ilyen koztettekert halal volt a buntetes. Ma semmi buntetes, csak serkenti a lakossagot elni a lehetosegeikkel.

  • Az biztos hogy én soha nem fogok a Jobbik által ajánlott akárkire szavazni.

    És erős a gyanúm -hogy Bartuslacit idézzem- :

    „Fogunk mi még sírva a FIDESZ-re szavazni, csak nehogy a Jobbik jusson kormányra”

  • Talan majd Magyarorszag is produkal egy Donald Trump masolatat?!
    Mint tortent hogy a megdonthetetleneket a szavazok visszautasitottak a szvazo-fulkekben.

    S a szavazo-lakossag NEM-et lessz bator mondani a hatalmat gyakorlo elitistak bekpzeeltsegeiknek.

    Persze az nem hiheto hogy majd a mult balosok-maradekaibol johetne.

    A valosag,hogy idovel mindenki felebred ostobasagainak ismetleseit feladni. Meg ha tul-lassan is, de idejevel az is tortenik am, meg ottan is.

    Mindeg volt hitem hogy nem mindenki esik egy kalap ala.
    Vannak kivetelek am meg Magyarorszagon is. Azert nem adom fel a harcot egy jobb lehetosegek advokalasan.

  • Remélem, a hurrá-hangulat után vannak még józanul gondolkodók is. A hódmezővásárhelyi időközi polgármesteri választás nem egyenlő egy országgyűlési képviselő választással. Áprilisban mások a szabályok, és a jelölt pártokra is szavazni kell. Az időközi választáson valamennyi ellenzéki párt támogathatta az egyik ellenjelöltet, számukra csak az egyéni jelölt nyerése a fideszes ellenében volt a tét. (ráadásul a jelölt köztiszteletben álló közismert és népszerű személy volt)

    A fideszes választási törvény úgy szól, hogy egy párt országos listáját törölni kell, ha az egyéni választókerületi jelöltek száma 27 alá csökken, vagy ha a 27 jelölt megvan, de a területi eloszlás követelményét nem teljesítik.
    Ez a szabály ugyan kiszűri a kis kamupártokat, de egyben fékezi a nagyobb pártok összefogását egy közös jelölt mögött.

    Ugyanis egyéni jelölt összesen 106 lehet, és így legfeljebb három (3) párt foghat össze közös jelöléssel. Ami már biztos, a Jobbik valamennyi választókerületben indít képviselőjelöltet, nem közösködik senkivel. Az MSZP fölvette szatellit pártnak a PM-et, így közös néven eleve a parlamenti küszöbük 10 százalékos. Jelenleg még parlamenti párt az LMP (5 képviselő), a DK (4), az Együtt (3) és a Liberálisok (1).

    Kezdődik a ki kivel van és ki mögé áll úgy be, hogy ne töröljék a képviselőik estleges visszalépése miatt a pártlistájukat. Érthetőbben: eleve úgy kell ellenzéki képviselőket jelölni az induló pártoknak, hogy a szavazás napjáig ne kelljen egynek sem lemondani a másik javára.

  • Irtam mar itt nehanyszor, irom ismet, akar tetszik az barkinek is vagy nem, de a maguk fajta valasztasi szablyzat teljesen es egeszeben ertelmetelen, logikatlan, esztelen, s csupan a gazembersegek elolenditesere letezik !

    Az egyedulli demokratikus modszer ahol barki szabadon, minden korlatozasok nelkul szaladhat onalloan, egyenileg a sajat neven, minden koz-poziciok betolteseert.
    Annak minden mas celzott akadalyozasa gazemberseg !

    Igen, tudom, maguknak az csak marhasag. Csupan mert nem gondolkodnak logikusan, s azzal a sajat torkukat vagjak am.

  • Ne legyen kétsége senkinek:
    Márki-Zay Péter (konzervatív-, keresztény-, jobboldali-jelölt) győzelmét a hódmezővásárhelyi időközi önkormányzati választáson döntően(!) a jobbik párt támogatásával érte el.

    ps: Irány a jobbik kormányzat Magyarországon (technikai kaoalíció)?
    Motto: Kurucinfos náci kutyából soha nem lesz demokratikus szalonna! Soha!

  • Muszáj kiegészítenem, mert nekem érthetőnek tűnik amit írtam, de aki nem ismeri a magyar választási törvényt, annak ez mégsem elég érthető.

    Tehát : országos listát az a párt állíthat, amelyik legalább 9 megyében és Budapesten, és még 27 egyéni választókerületben önálló (pártlistán kívüli) jelöltet állított. Végül az országgyűlésbe összesen 106 egyéni mandátummal lehet bejutni (mert ennyi az egyéni kerületek száma), a maradék 93 a pártlistákról kerül be (összesen 199 képviselő ül a parlamentben). Ennek tükrében kell értelmezni, amit föntebb írtam a menet közbeni egyéni jelöltek visszalépéséről másik esélyes jelölt javára.

    A Fidesz-KDNP leváltásához legalább 50 választókerületben kellene megnyerni az ellenzék jelöltjeinek az első helyet, azaz a mandátumot. Ehhez társulna az ellenzéki pártok listás mandátumai, ami akár egyharmadra szorítaná vissza a jelenlegi kormányzópártot.

    Mit mondjak, erre mekkora az esély? Talán, ha az érvényes szavazatok száma elérné vagy megközelítené a 70 százalékot, talán …

  • Drizari! Nagyon igazad van megőrülök, hogy olyanokról dumálnak, hogy „népérdek,”, meg „szegények érdeke”, holott a néhai fiatal demokraták által kidolgozott választási szisztéma egy sima algoritmus,aminek az alapadatait a 2002-es és 2006-os választások adataiból vették, és a kérdés az volt: hogyan lehet a legkevesebb szavazattal többséget szerezni. Ez határozta meg a parlament létszámát, a választási körzeteket, a pártlistákon figyelembe veendő töredék-szavazatok sorsát. Ehhez tetszetős lózungokat is társítottak az „olcsóbb” parlamentről. Hogy a 207 képviselő juttatásainál nagyságrendekkel többet veszítünk egy cinikus, haszonelvű, ráadásul gyáva, alamuszi hatalom miatt, az nem számít…
    B79-en tényleg csak szánakozni lehet: mintha az elektori rendszerben közvetlenül választanák az USA szenátorait és képviselőit. Ez szegény ezek szerint a saját hazája választási szisztémáját se ismeri. Ja, és nekünk nem kell „TRUMP másolatot” választanunk: ők választottak Orbán-másolatot…

  • Az lehet (tény!),hogy az új polgármestert támogatja a Jobbik,de az is tény,hogy elmondta,együtt fog dolgozni a városban korrekt,becsületes fideszes politikusokkal,számít rájuk is,csak így számíthat elismerésre,sikerre!
    Ez nagyon normális,emberséges megnyilvánulás volt részéről!
    „aggódni” csak a simlis ,gyűlölködő baloldalnak van oka,de ez legyen az ő bajuk.
    A részletes véleményemet már 2 másik cikknél kifejtettem,fenntartom!

  • Hollósy Gerti

    Drizari, teljesen jól elmagyaráztad, én értettem, nem egyszerű, igaz én is tanulmányoztam értelmeztem már.

    Azt mondom, hogy muszáj bízni és hinni benne, hogy sikerülhet, egyszerűen nem gondolkodhatunk másképp. Sosem szabad kételkedően szólni a témáról, mert akkor nem meggyőzzük, hanem még elbizonytalanítjuk a bizalmatlan szavazókat. Ezt nem szabad. Egészen április 8-án este 7-ig hinni kell abban, hogy nagy lesz a részvétel és sokan akarnak változást, ezt kell hangoztatni, mindenütt. (bocsi, remélem nem veszed kioktatásnak, nem annak szánom, csak én így gondolom, muszáj hinni és bízni egy Hódmezővásárhelyhez hasonló csodában)

  • Drizari
    2018 február 26
    11:46 de.
    „Remélem, a hurrá-hangulat után vannak még józanul gondolkodók is. A hódmezővásárhelyi időközi polgármesteri választás nem egyenlő egy országgyűlési képviselő választással. ”

    De nem ám….
    Ezért sem teljesen értem a messiáshangulatot helyenként

  • talalom irta;

    „Ez szegeny ezek szerint sajat hazaja valasztasi szisztemejat sem ismeri”.

    Ta;an maga probal egy masik US Alkotmanyt irni?

    „…ok valsztottak Orban masolatat.”

    Pont ellenekzoleg a valosag !!!
    Mit vel, miert a multi-billiomos media mind Hilarit siratja ? Miert ?
    Hilary es a mindent befolyasolo, s mindent kihasznalo ontelt „penzes-zsak” a demokrata szervezetek vilagszerete, beleszamitva Putin es oligarchiaik is billiokkal tamogatva a Clinton Global Initiativ-ot. Kozottuk Mr _____elvtars alegnagyobb egyeni adakozoik.

    Az amerikai munkasosztaly ,igen ,mind az ipar-orsagok dolgozo lakossai, itten a „kozep-osztaly” neven emlitve, Trumpra szavazott.

    Hollywood, Wall Street, Madison Ave. mind 98% ban a Hilary tamogatoi.

    Sajnos maguknal ma mar alig letezik az a munkas-osztaly.
    A milliardosak es kozmankasok maradtak. A levesert sorban allok.
    De majd ha azok mind felebrednek, elfogjak soporni a sopredeket.

  • Azért sokat elmond rólunk, akiket ballibsizsidókommunistáznak minduntalan ezeken a hasábokon, hogy mennyire tudunk örülni ennek az öt diplomás, 7 gyermekes, teológus, jobb oldali ember sikerének, nem? És akkor még a legfontosabbat nem mondtam, hogy egy egyenes, erős, hiteles embernek tartják. A hatlövetű fideszes rágalom hadjárat úgy pattant le róla, mint Németh Szilárd agyáról az értelmes szó.
    Milyen szép, amit nyilatkozott, amikor azt kérdezték tőle, hogy hogy fog együttműködni a fideszes önkormányzati vezetőkkel: „Végrehajtatom velük azt a programot, amit ők hirdettek és ígértek, de nem csináltak meg belőle semmit. Azt csak nem fogják megvétózni..”

  • Miki:
    Meg fogják vétózni.
    Mindent meg fognak vétózni.
    És meg is fogják tudni magyarázni.

  • Christopher Adam

    Szerintem is meg fognak mindent akadályozni. Akkor fognak tudni majd helyben együttműködni, ha a Fidesz esetleg április 8 után válságba kerül…mert akkor mindenki már csak a saját jövőjét nézi, nem pedig a párt érdekét, vagy a központ utasitásait. De most még nem érkezett el ez a pont. Ha nagyon süllyed a hajó, akkor viszont menekülni fognak és az igen tisztelt Polgármester Úr irodájában fognak slájmos és alázatos mosollyal megjelenni, kérdezve, hogy miben segithetnek?

  • A BANFI idezete a polgarmaster valsztottol megnyero hogy politikai gondolkodasu egyen.
    Az ido mutatja majd az hogyan sikereskedik.
    De csupan mert a bal is tamogatta az nem jelenti hogy hajlando lenne kovetni elveiket.

    Ha a varosi tanacs tagjai, akik Fidesz-ek (velnem?)ha ellenzik amit azok kezdtek vagy javasoltak, hat akkor a sajat jovoiket vagjak.
    Kerdes persze hogy kit fog majd a varos lakossag inkabb tamogatni. A polgarmestert, vagy a tanacsot?
    Too early to tell ! All are just guessing at this point .

  • Mi a varosi tanacs hataskore?
    Es mi a polgarmester eloirt hataskore?

    Normalisan a polgarmester VETOZ-hatja a tanacs hatorazatait.
    Nem a forditott formaban !

  • Egy „fülkeforradalom” csak abban az esetben érhet el döntő sikert, ha a kormányzó (pontosabban: Magyarországon a jelenleg totális hatalmat gyakoroló, fékeket és ellensúlyokat már „eredményesen” felszámolt) párt többé-kevésbé egységes, legfeljebb személyi ellentétekkel terhelt vezetése különféle, egymással összeegyeztethetetlen lényeges nyílt politikai kérdések mentén gyakorlatilag szétrepedezik, bomlásnak indul. (Christopher Adamnak természetesen igaza van abban, hogy egy nagyon nagy választási vereség is létrehozhat ilyen szituációt, ám én, a gyakorlati politikától távolálló emberként, ilyesminek az előjeleit Magyarországon most nem látom. Épp ezért Hódmezővásárhely ide, Hódmezővásárhely oda, e kérdésben Geyzával, Drizarival Andrew-s véleményét osztom.)

    De mert választási kampány idején még a legmegalapozottabb aggály, kétely hangoztatása is az ellenfeleket segítheti, április 9-éig a választásokkal közvetlenül összefüggő napi politikai témában nem szólalok meg.

  • @Christopher Adam

    Azért vannak jelek. Lázár – aki abban a bandában a legeszesebb (vagy mondhatni, az egyetlen eszes) – már nem kér helyet a fidesz-listán. Hanem majd esetleg egyéniben szándékozik indulni, ha…

    Én mindenesetre (a 2002-es tapasztalatból kiindulva) azt gondolom, hogy van esélye annak, hogy Orbán idegileg összeomlik egy kudarc után. Már nem olyan erős, mint hajdan, és alaposan el is kényeztették a közvetlen seggnyalói, akik ráadásul már szépen ki lettek lugozva, ami a gondolkodást illeti. És ha Orbán összeomlik, akkor a fidesz is ma már nulla. Gondolj bele, még Simicska is magárahagyta…

  • Voltaképpen én már 2002-ben is inkább szántam Orbánt, rosszabb pillanataiban annyira látszott rajta, hogy odavan. Például amikor Medgyessy aláírta az EU-csatlakozásunkat, amit hiúságból nyilván ő szeretett volna megtenni. Ezért is lett olyan bősz EU ellenes, szerintem. Neki még mindig elsősorban a hírnév és a rang a fontos – más kérdés, hogy sok pénz is kell ahhoz, hogy az egyre romló minőségű stábját maga mellett tarthassa.

  • Almási Alma
    2018 február 26
    11:31 du.
    „Voltaképpen én már 2002-ben is inkább szántam Orbánt,”

    Orbán, mint ember egy nagyon szerencsétlen figura. Egy örök „második”.
    – nem lett kiemelkedő focista, miközben mások kiemelkedtek melőle;
    – nem lett a Bibo meghatározó embere (még Fidesz előtt), mert nála jobbak, magasabb beosztású szülők csemetéi, stb. voltak ott;
    – nem lett a nők bálványa, miközben a Biboból, Zrinyiből rendszeresen jártak át az államigazgatásiba és viszont (voltak ott kis egyebek is, de a rendőrség elsikálta);
    – nem választották be a KISZ KB-ba, miközben Gyurcsányt igen (azóta gyűlöli, és ennek köszönhetjük a kontra-KISZ ként indult Fideszt);
    – sokáig a saját pártjában is gyakorlatilag második ember volt (csak ezt szeretik elfeledni a hívők);
    – az intrikával, presszióval elért pozíciója évek óta inog, mert a pártjában ma is sokan egy cserélhető cárnak hiszik (joggal. nem véletlenül emlegetik Lázárt legalább négy éve);
    – anyagilag mindig függött Simicskától, a nejétől, és most Mészárostól, mert önerőből gyakorlatilag képtelen volt bármit elérni;
    – közben agyilag leépült, és miközben mások utaznak, vagyonuk van, családjuk körében boldogok, addig ő akkumulátort tölt, nem győzi közpénzzel tömni a rokonokat, hogy ne köpjék le, stb.

    i tag dajsce.
    Az, hogy egy skizoid alkat ebbe belerokkan, és mára a paranoid skizofrénia sok tünete végigpipálható rajta, korántsem véletlen. A túlkompenzációs szindróma sem. Egy szánalomra méltó senki, akin kitört a portás-effektus. Ha eközben nem az országot tenné tönkre, akkor pipiskedhetne rózsaszín tütüben egy nyugodt helyen, ahol senki sem zavarja. Legfeljebb az egyik Napoleon a szomszéd szobából.

  • Hollósy Gerti

    Alma, írod, hogy Lázár a legeszesebb, nem tetted hozzá, hogy a legsunyibb is. Neki biztos készen van a menekülés többféle alternativája is. Előre is és hátra is.
    (Lehet még az a verzió is, hogy – azért is, mert a hódmezővásárhelyi győzelem kommunikációjában nem éppen volt virtuóz és ott a nyakában a Elios ügy – kegyvesztett lesz a nagyfőnöknél. (ott van tartalékban a kis Göbbels))

    Az tény, hogy gyengül a Fidesz, de ettől viszont vadul is, az biztos, hogy mindent be fognak vetni, és még ez után jön a neheze. Lesznek itt még soha nem tapasztalt dolgok is akár, április 8-ig nem lesz könnyű, de nincs már messze. Ezért nem szabad lankadni és pesszimistának mutatkozni. A látszólag lehetetlent is meg kell próbálni.

    A miniszterelnök valóban betegesen hataloméhes és ha veszít a Fidesz és ő maga is, abba valóban bele is fog betegedni.

  • B79! Orbán 2010 óta Magyarország kormányfője. D.J.Trump 2017 óta az USA elnöke. Ki, kinek a másolata???
    Munkásosztály. Jesszus, hol él? Már Marx szerint sem az, aki „dolgozik”, hanem az, akinek nincs a tulajdonában termelőeszköz, tehát a munkaerejének eladásából él. Így ma Magyarországon – de a többi fejlett államban is – a „munkásosztály” legnagyobb létszámú (és legszervezettebb) része a közalkalmazottak és a közműveket (energia, közlekedés) működtetők. Mellesleg iskolázottsága okán a legerősebb érdekérvényesítő is. Az ún. underclass tagjaitólsosem volt idegen a „jó király” várása.

  • egy mai hir

    http://hvg.hu/itthon/20180227_A_jovo_heten_mar_leszedhetik_a_sorosozos_plakatokat_Kispesten

    A Zorban megiscsak megrettent;
    vagy – meghatraloban van;
    vagy – csak kisse vett vissza az agaragbol?
    vagy – csak jo jó fiunak akar latszani?

    Vajon melyik jár kozelebb az igazsaghoz

  • Alma:
    Érdekes gondolat:
    „egyre romlóminőségű stábját maga mellett tartsa”
    Lehet hogy ismét eljő a „Csák Máték világa”?

  • NHC*
    Szerinted egy demokratikus fórumon bárkit is érdekel a kis gusztustalan pártocskádnak a viselt dolgai?

    Csak azért foglakozunk itt veled mert annyira erőszakos vagy és örökké előtérbe tolod magadat.

    *NHC = Neonáci Hitlerista Charli

  • Két nappal Vásárhely után egyre inkább látható, hogy nem országos jelenségről van szó.

    Egyrészt Orbánnak jól jött, hogy Lázár pátriájában történt a választási fiaskó. Azért is mert az „agyas” Lázár lehetséges kihívója lehetett volna Orbánnak – így már kevésbé.
    Másrészt Lázár volt az aki elkotyogta (esetleg szándékosan?), hogy Orbán vejével (Tiborcz) együtt találták ki a vásárhelyi led-es közvilágítási beruházást.
    Ezért is lehetett, hogy Orbán meglehetősen higgadtan adott interjút a hvg-nek Vásárhellyel kapcsolatban.

  • Már írtam a mások cikkhez: egyre másra jelennek meg belső kétségek… Bencsik András például… Léket kapott a hajó, azt hiszem. És ha már a slepp nem hisz a győzelemben, akkor nem is lesz győzelem…

  • Kis Ferenc
    2018 február 27
    8:47 de.

    Országos is meg nem is. Ha úgy nézzük akkor országos jelenségről van szó abban a tekintetben, hogy többen akarnának kormányváltást (ez igazából már egy külön rendszer, úgyhogy jobb rá a rendszerváltás szó), mint a kormány maradását a kutatások szerint.
    Viszont nem országos jelenség azért, mert a parlamenti választások tekintetében az ellenzék nem tud összeállni, hogy mindenhol egyetlen esélyest támogassanak ezért eleve széttöredezett a kínálat, és plusz nem is mennek majd el annyian szavazni azok közül akik változást szeretnének, de nincs kire változtatni. Bár még van rá egy kis idő, hogy koordinálják a szavazókörzetek indulóit.

  • Almási Alma
    2018 február 27
    8:57 de.

    Egy-egy menekülthullám volt már a Damaszkusz felé menetelő patkányokból Most is jöhet egy ilyen hullám

  • HunCanada

    A fidesz leváltásának a legnagyobb akadálya a Jobbik Mozgalom. Az un. baloldaliak és a Jobbik viszonya egymáshoz a valóságban olyan mint a tűz és víz. Annak ellenére van ez így, hogy a Jobbik „lement cuki kutyába”. Ez a cukiság csak álca amit Simicska kedvéért tesznek aki a pénzt adja nekik. Amennyiben a Jobbik esetleg kormányra kerülne Magyarországon (nem fog) az a Fidesz politikáját folytatná.

    ps: Nem tartom kizártnak (minden jelenlegi utálkozásuk ellenére), hogy a Jobbik koalíciót fog kötni a Fidesszel néhány minisztérium megkapásáért (BM, oktatásügy, munkaügy). A Jobbik áll a legközelebb ideológiailag a Fideszhez.

  • Amúgy Hódmezővásárhelyen nyert M.Z.P és ugye a polgármester választáson?
    Ebből ugye nem lesz kormányváltás,ha nem tévedek?….
    Az országos választás majd április 8-án lesz,ha netán egyesek
    nem tudnák?!…..
    Ne izguljanak,már felesleges…..(eddig is az volt)
    Aztán olyan hír is járja,(képek)hogy Vona és Gyurcsány volt a
    háttérben….ennek ellenére az új polgármester valószínűleg magasabb erkölcsi és tudásszinten áll(a végzettsége,vallása,hozzáállása alapján)biztosan!

  • Kis Ferenc,” Nem tartom kizártnak (minden jelenlegi utálkozásuk ellenére), hogy a Jobbik koalíciót fog kötni a Fidesszel néhány minisztérium megkapásáért (BM, oktatásügy, munkaügy).”
    Gondold végig, ha a Fidesz koalícióra kényszerül, akkor ezt azért teszi, mert vesztett és félnie kell, hogy a baloldal támogatását választja Vona Gábor. Emiatt a vesztes Fidesz nem adhat kormányfőt, csak a Jobbik, ami persze még veszélyesebb is lenne nekünk, lásd Dávid Ibolya, Torgyán politikai hulláit a régmúltból.

  • Charlie!

    Lehet,hogy Te jobbik szimpatizáns vagy,de azért még ne „temesd”
    a jelenlegi kormányt(az összes közvélemény kutató szerint a megkérdezettek alapján magas Fidesz győzelmet jósol!)
    Ha mégis koalícióra kényszerülne,akkor valóban inkább a Jobbikkal
    teszi,(természetesen a szélsőséges nézetek megfékezésével,elutasításával)mint „ezzel” a baloldallal….,akiknek nincs sok „közük” a hazájukhoz,becsülethez,kormányzásra meg képtelenek!

  • Orsós Elemér

    Kis Ferenc
    2018 február 27
    12:14 du.

    „A fidesz leváltásának a legnagyobb akadálya a Jobbik Mozgalom.”

    Na ja, de ha a Fidesz nevü MSZMP jogutóddal nem akar összebútorozni, akkor mennyivel lenne korrektebb(ez a legcsúnyább szó a politikában!) a maradék DK, MSZP nevü és még egy pár mikroszkopikus szintén MSZMP hordalék jogutódnak kedvezni és egy Kisgazdapárt, SZDSZ balsorsot magának megelőlegezni?
    Amennyiben meg a jobbik kormányra kerülne(amit kétlek, mert még Ausztriában is nagyobb az antagonisztikus riválisok koaliciós kompromisszum készsége, mint a mienk!) a saját programját folytatná, amit a Fidesz ügyesen többször ellopott tőle, ami nem baj, mert nem módosította meg azt annyira, hogy az országnak kárt tudjon okozni vele.

  • charlie!

    Az azért nem vall nagy „jellemre”,hogy Vona akár a baloldallal is
    koalícióra lépne,úgy tűnik ebben nagyon hasonlít a baloldalra,akiknek hatalom megszerzése az elsődleges cél…..és nem az ország tisztességes kormányzása!
    Aztán sok tisztességes fideszes szavazó támogatását veszítené el
    a kormány egy ilyen lépéssel,kormányválság is lehetne belőle!
    Na majd eldől,nem kell sokáig várni!

  • Marcsi, még egyszer: ha a Fidesz koalícióra kényszerül, az azt jelenti, hogy veszített. Ha veszített, onnantól nem ő fújja a passzát-szelet (pl. mi szélsőséges, meg mi nem), hanem örül, hogy részese az ország vezetésének.
    Marcsi a saját eszközeiddel te is hass oda, hogy a vezetőitek ne halmozzák a kirívó hülyeségeket.

  • charlie
    2018 február 27
    2:25 du.
    „Marcsi, még egyszer: ha a Fidesz koalícióra kényszerül, az azt jelenti, hogy veszített. ”

    Ez így nem teljesen igaz.

    – Egy kisebbségi kormányzáskor is koalíciós kényszer lehet.
    pl. egy 48%-os helyleosztással, amivel bárkinél többje lehet, ha a a túloldal 52 %-a többfele oszlik.
    – Egy nem biztos többségnél is. pl. 50,5%-al.

    Ergo nem kell hozzá veszítenie

  • charlie
    2018 február 27
    2:25 du.

    „Marcsi a saját eszközeiddel te is hass oda, hogy a vezetőitek ne…”

    PFFFfff..fff…fff HASS ODA heheeheheheeh HASS ODA
    A Marcsi.
    Aszongya neki hogy HASSON ODA…,
    HEHEHEHEHEEHEHEEehe eheheeehehehe heheheheehe

    Hasson oda a saját eszközeivel..hehe heeheh.

    Háát Csárli–azok az idők már emúttak Marcsid feje felől.
    Ma már csak max. a kiürült sörösüvegeivel hathat a jóasszony.

    (Saját eszközei heheeheheeheh)

  • Kis Ferenc
    2018 február 26
    12:47 du.

    Nomeg a baloldali szavazók voksaival.

  • NAGY István
    2018 február 26
    9:50 de.
    „Jobbik kezében az ország sorsa”

    Ezt viccnek szántad.

  • Charlie!

    Mint írtam,a Fidesz jelenleg is nagyon jól áll(Jóval 50 % felett),és csak akkor veszíthet,ha netán egy olyan Jobbikkal köt szövetséget,amelyik nem”mérséklődik”,ugyanis az emberek tisztességes többsége nem azonosul antiszemitista,rasszista irányzattal.
    Ez a párton,Vonán(vagy ha nem változtat,az utódján…)múlik!
    A baloldalon persze semmi nem múlik,mivel képtelen egymással összefogni,csak egymást nyírni…..no meg a múltjuk sem semmi…
    Hát én normális,hiteles, a többséget képviselő kormányt szeretnék,amelynek az ország biztonsága és a NÉP a fontos!
    Mint többször írtam,akik beengednék a kétes,bűnöző migránsokat,azok nem lehetnek nyerők itthon!
    Úgy tűnik,hogy jelenleg a határvédelmet egyedül a Fidesz képviseli…..
    A többi eszetlen vitatkozó okosnak nincs mit mondanom!
    Mára ennyi!

  • talalom 2018, feb 26-12;33 du.

    Mi tortent?
    Remelem jol van!

    De vajon mi okbol, vagy talan celbol ‘szanakozik” ertem ?

    De ha nem tudnam, talan maga ertesitene hogyan valssztva a szenatorok es kepviselok a US-ban.
    Ugy a szovetsegi mint az orszagok torvenyhozotestuleteibe?
    Habar nem minden orszagnak van ket kamaras torvenyhozo testulete.

  • Boda Marcsi
    2018 február 27
    5:23 du

    Írja: „Hát én normális,hiteles, a többséget képviselő kormányt szeretnék,amelynek az ország biztonsága és a NÉP a fontos!”

    Megint egyet tudunk érteni Marcsi. Én is ezt szeretném, már épp ideje lenne egy ilyen kormánynak.

    meg ezt is írja: „Mint többször írtam,akik beengednék a kétes,bűnöző migránsokat,azok nem lehetnek nyerők itthon!”

    Ebben is egyetértünk. A mostani magyar kormány 5-6 ezer kétes bűnözőt, gyilkost, stricit posztszovjet terroristát engedett be, sőt nem csak beengedte, hanem magyar állampolgárságot adott nekik. Az ilyenek nem lehetnek nyerők. Teljesen igaza van.

    Mi van magával Marcsi, elkezdte figyelni a valódi világot a Propaganda médiából áradó kreált párhuzamos valóság helyett?

  • Orsós Elemér

    Boda Marcsi
    2018 február 27
    5:23 du.

    „Charlie!

    Mint írtam,a Fidesz jelenleg is nagyon jól áll(Jóval 50 % felett),és csak akkor veszíthet,ha netán egy olyan Jobbikkal köt szövetséget,amelyik nem”mérséklődik”,ugyanis az emberek tisztességes többsége nem azonosul antiszemitista,rasszista irányzattal.”

    Jaj, kedves Marcsi, ha a pártod képes lenne annyit „mérséklődni”, mint a Jobbik, aki már balról előzi a Fideszt, most nem kellene ennyi Antivakarin tablettát szednie a jogos kritikák miatti viszketéseire. Mellesleg meg április 8-án majd kiderül, hogy mennyire reális az a adóforintokból busásan dotált, ezer fős befolyásolatlan reprezentativ felmérés egy olyan országban, ahol már minden nem politikából élőnek tele van a töke a mézes-mázas politikai lézengő ritterek igérgetéseitől! Igazándiból a Fidesz is annyira lejárata magát, hogy csak a muszlim migránsoktól és a terroristáktól való félelemből és a határkekítés működő visszatartó erejéből tud politikai profitot kovácsolni, miközben a külföldi stratégiai partnereinek továbbra is bőszen árusítja ki az országot, ahelyett, hogy a saját magyar vállalkozóit hozná hozzájuk hasonlóan -mint ahogy az elvárható lenne- monopol helyzetbe!

  • Geyza

    „na meg a balodaliak szavazataival”

    Igen, a baloldal szavazataival került egy abszolut jobbikos, nem független („konzervatív, keresztény, polgári, stb.”) személy Vásárhely élére. Ehhez asszisztáltak a baloldali pártok, óriási részben a sajtójukkal (Atv, HírTV, Klubrádió, Hvg, 24.hu, 36direkt.hu, stb. Ez három nap után már tényszerűen megállapítható.
    Kellett persze ehhez a Jobbik veszélyes tehetsége is, mivel meg tudták találni Márki-Zayt erre a célra. Ez is intő lehet.

    A vásárhelyi precedens országos kihatású lehet.

    Úgy tűnik, a legjobb úton vagyunk arra, hogy Magyarországnak a Jobbik nevű – most éppen cuki – párt adjon kormányt. Ez esetben ez várható: Cigány gyerekek „kollégiumba irányítása”, a 125 ezer ft feletti nyugdíjak lenyírása, csendőrség felállítása, határőrség felállítása, kötelező katonai szolgálat vissza állítása, stb.

    A „technikai koalíció” naív állom! Ha egyszer a Jobbik hatalomba kerül esze ágában sem lesz, hogy egy új, kétfordulós demokratikus demokratikus választáson megméretesse magát. Azaz nem fogja hagyni, hogy a demokratikus baloldal kigolyózza őket a hatalomból.
    Csa Demokratikus Koalíció (Gyurcsány Ferenc) látja ezt a veszéltlegpontosabban.
    Dixi-:)

  • Orsós Elemér
    Geyza

    „Vásárhely cseppben a tenger” – igen az!

    Igen, náci csepp az ország tengerében. Három nap után már nyilvánvaló: Márki-Zay („keresztény, konzervatív, polgári, sok gyermekes, stb”) a Jobbik jelöltje volt és győzött a „független” médiumok nagyon aktív támogatásával: Klubrádió, Atv, HírTv, Index, Hvg, 24.hu, 444.hu, Direkt36, Népszava, Lánchíd rádió, 444.hu, stb.
    Vásárhelyen a Jobbik (most éppen aktuálisan cuki-párt) győzött és nem a baloldali pártok akik elhitték/elhiszik, hogy ez az ő győzelmük. Nem az.

    A Heller Ágnes féle technikai koalíció egy naiv és rózsaszínű álom semmi más. A Jobbiknak – hatalomba segítése után – esze ágában sem lenne egy új, kétfordulós, demokratikus választások kiírása. Annyira nem hülyék.

    Egy esetleges Jobbik-kormány esetén várható: Az átlag feletti (121 ezer) ft nyugdíjak „levágása” és szétosztása a „kisnyugdíjasoknak”, a cigány gyerekek „kollégiumba” terelése, csendőrség felállítása, határőrség felállítása, kötelező sorkötelezettség vissza állítása, stb.

    A Jobbik megmaradt híveinek nagy része antiszemita ne legyen kétsége senkinek (vidéken élek, tapasztalom). Azt is tapasztalom (és ezt nyíltan ki is jelentik), hogy most csak a hatalom megszerzése a cél a Jobbik számára semmi más, bármi áron.

    Az országos Jobbik-veszélyt a pártok közül egyedül a Demokratikus Koalíció (Gyurcsány) látja kristály tisztán.
    Az LMP is már kacsingat a Jobbik felé.

    ps: Szerény véleményem szerint Magyarország számára egy baloldali-jobbközép nagy koalíció jelentene jó megoldást a kölcsönös utálkozás ellenére.
    A fenti médiumoknak ajánlom a fenti gondolataimat.

  • A Jobbik győzött Vásárhelyen, nem a baloldali pártok.

  • Még annyit:
    A Jobbikot döntően a „független” média segített győzelemre (Atv, Hír tv, Klubrádió, Index, Rtl klub, 444.hu, 24.hu, stb.)

    A Jobbik-veszélyt a pártok közül egyedül csak a Demokratikus Koalíció (Gyurcsány F.) látja!

  • Még annyit: A Jobbik-veszélyt csak Demokratikus Koalíció (Gyurcsány F.) látja

  • Kis Ferenc
    2018 február 28
    6:09 de.

    A szakadékba bekötött szemmel is bele lehet zuhanni.
    Mert nem azért van ott, mert szólnak, hanem azért szólnak, mert ott van.

  • Hát hogyne Kisském.

    Sőt.

    Maga Krisztus is Jobbikos valt.

  • talalom elvtarsno’

    Az ideologia es a politikai modszerek masolarasa vonatkozo megjegyzesen.

    Ami nem a datumoktol fugg. Nem az 2010- sem a 2017. Hanem mind az autokratikus elvek, modszerek s mind a media annak zsebeben, ami 90%-osan a US-eseteben, a liberal-bal-gozhengerenek mozdonyvezetoje a Cliton-gang amit a szavazo lakossag visszautasitott.

    Tortent ugyan az Hodmezovasarhelyen is ?
    Ketsegtelenul!
    Mert a szavazo lakossag nem ahoz hasonlot, ill annak pont a parhuzamos ellenet valasztotta.
    Egy mersekelt, fiatal, inteligens, nemes-szarmazasu es nemes-magatrtast bizonyitott eros csaladi alapu, nyugati kpezetsegu es gyakorlattal biro egyenen dontottek.

    A szavazolakossag minden tagja, a valszto-fulkeben amint egyedul all szemben a hatarozatanak lehetosegevel, mindeg a sajat, csaladja es a kozosseg ugyet veszi elsonek. A propaganda maszlagokat hatra hagyva.

    Az az emberi teremeszet ! S az biologiai is am !
    A szavazo fulkeben es a valasztras lehetosege ellentmond minden ideologiai befolyasoknak.
    A Hodmezovasarhelyiek is bizonyitottak azt mult vasarnap!

  • Ami majd az aprilisi szavazasokat illeti;

    Aaz europai Parlamenti kormany-rendszerben csak a partok versenyeznek. S azok ideologiaik lapjan igergetnek barmit, vagy azon alapon ragalmazzak versenytarsaikat.

    De mindenek dacara csupan a partok a nyertesek.
    Csupan a partokra szavazhatnak.
    S a partvezetok dontese, inkabb alkudozasai lessz majd a donto.
    Amint az letezheto, csupan coalicios allamhatalom leheto.
    Mivel egy part sem igen lesz sikeres tobbseget nyerni.
    ( Koalicio van ma, a FideSz es KDNP, majt talan lessz tobb koalicios tagja is a jovoben?!)Mi lessz a kulombseg ?
    Tehat a szavazok valasztasa nem sokat jelent. Sot pont ellenzoen. Mert a kozalicio csupan a partbefolyasos vezetoi altal lessz dontve.
    Akar a „jobb”, akar a „ball” lenne elonyosebb helyzetben, de a koalicio eredmenye nem z valsztok, hanem a part-alkudozoinak a dontese lessz a hatorozo dontes.

  • Hódmezővásárhely előremutató példa,de nagy általánosságban igy néz ki a mostani magyar társadalom:
    https://www.kephost.com/image/JSdT

  • talalom megjegyzesee a „munkas-mozgalmako”-on.

    A munkas mozgalamak ideje mint az irapi nemzetekben a XIX-ik es a XX-ik szazad elsofeleben voltak sikeres szervezettek es erosek.
    A US ban a 20-as es 30-as evekben meg eleg sikeresen mukodtek.
    De neahny okobol idejuk lejart.
    Fokent;
    1.,A „munkahozvalo jog”. nem lehetet kenyszeriteni senki aki dolgozott hogy tag legyen.
    2., A muffia a lehetosegeket kihasznalta, a vezetosegeit atvette. Jimmy Hoffa eltunese volt annak teteje.
    3., A PATCO sztrajak. A legkozlekedes iranyitoinak a sztrajkja. A publikum elitelte, s az lett a koporsojuk itolso szege.

    A hivatasok eseten, mint a BAR, a jogaszok, az AMA az orvostudomany, mind azok szakok on-korlatozo szervei.

    Az NEA az inkabb egy politikai celu szervezet.
    Nem munkas szervezet.
    A partok, es tobb mas politikai szervezetek igyekeznek kepviselni a dolgozo lakossag kulombozo erdekeit.

    A munkas szervezetek hasonloan eredmenyetelenek ma mar mindenfele.S alig leteznek. Miert nem mukodnek Kinaban? Idejuk lejart.
    Ma az A.I. a robotok, es az on-vezeto automobil, dronok, stbk jelentik a munkassag,ill a munkavegzes zomet.
    Mint David kiraly irta: mindennek meg van a maga napja!
    S minden el is mulik ugy.

  • A munkasszervezetek, nem csak azert eredmenytelenek, mert mar a munkasosztaly mint olyan kihalt, hanem azert is, mert remenytelene szelmalom harc a kinai befolyastol, ami lassan megoli oket. Ma mar nincs szukseg sem magyar, sem lkanadai munkasolsztalyra, mert az aru KInabol jon be es mar nincs szukseg rajuk. ILyewn egyszeru.

  • A munkasszervezetek, nem csak azert eredmenytelenek, mert mar a munkasosztaly mint olyan kihalt, hanem azert is, mert remenytelene szelmalom harc a kinai befolyastol, ami lassan megoli oket. Ma mar nincs szukseg sem magyar, sem lkanadai munkasolsztalyra, mert az aru KInabol jon be es mar nincs szukseg rajuk. ILyen egyszeru.

  • Geyza írja:

    „…Maga Krisztus is Jobbikos volt…” – inkább baloldali volt-:)

    Tessék megkérdezni Gyurcsány Ferencet is erről. Egyedül ő látja a náci veszélyt a Jobbikban.

    Ha egy náci Jobbik-kormány lesz most Mo-n „baloldali” segédlettel, utána lehet sírni négy évig.

  • Nos M.Z.P. is elkövetett egy nagy hibát,győzelmi mámorában felelőtlenül előre ígérgetett,mármint az építményadó eltörlését,anélkül,hogy megvizsgálta volna a vásárhelyi költésvetést,anyagi helyzetet.Pár napja azt mondta nincs erre lehetőség.
    Se én se a többi kisember nem tudhatja az igazat(bár a jobboldali
    helyi képviselők szerint jó anyagi körülményeket adtak át!)
    Az igazság majd kiderül,ha a közgyűlésen az arra hivatottak,betekintésre jogosultak megvitatják a helyzetet.
    Ennek ellenére az új polgármesterről nem feltételezek,olyan vádat,szándékos hazugságot,mint amit annak idején a választás előtt Gyurcsány elkövetett…..

  • OIM* te idióta
    Vásárhelynek négymilliárd Forint adóssága van.
    Na kik halmozták fel azt is ?
    Na vajon kik?

    Te idióta.

    (Fogadni mernék azt fogja válaszolni ez az idióta hogy a Soros vagy a Gyurcsány. Amekkora egy idióta ez.)

  • Geyza hülye vagy és tájékozatlan és az is maradsz,megint hazudsz!