Az ENSZ után: gazdasági csődbe kergetjük Kínát

2018 március 1 8:35 de.317 hozzászólás

Korábban még kérdéses volt, hogy ki, illetve mi lesz az új ellenség. Mindenki lenyugodhat! Megvan! A látszat szerint. Látszatellenségként a választásokig. Aztán majd meglátjuk. Nem kisebb szervezet, mint az ENSZ. Az “természetesen” ugyanúgy nem zavarja ebben Magyarország tagsága a szervezetben Orbán Viktort, mint Európai Unió esetében. Ellenben a lassan ráégő korrupciós vádak, és az ezzel kapcsolatos kommunikáció nagyon.

Ezért a gyakorlatilag bármit megtesz jelenleg a kormánypárti propaganda, hogy valahova máshova tematizálja a kommunikációt. A Polt-Orbán-Tiborcz háromszög, és a környékén kavargó rokonok, ismerősök, haverok és többiek egyre kínosabbá válnak. Talán az sem véletlen, hogy nem igazán kaptak azon a lehetőségen, amit Bencsik András vetett fel. Miszerint teregessék ki a kártyákat a vádak hatására. Mert „szerinte ugyanis arra a kormánypárti sajtónak tényekkel kell felelnie, hiszen semmi sem igaz belőle”. De a jelek szerint nem teregetnek kártyákat. Amiből arra is gondolhatunk, hogy Bencsik javaslata nagyjából olyan hatással lehet, mint selyemzsinórral menni látogatóba. A kártyák teregetése helyett inkább a kártyák további keverése látszik a kommunikációs fősodornak. Úgyhogy jöhet az ENSZ elleni kampány.

Az ENSZ kétségtelenül nagy szervezet. Ráadásul világszinten jegyzett szervezet. Így teljesen megfelel arra a célra, hogy az EU elleni kampányra rálicitáljon. Ezen sem az említett magyar tagság, de az sem változtat, hogy az ENSZ javaslataiban nem igazán szerepel az a menekültbefogadási kényszer, amellyel a már megszokott migráncsozásra szeretnék felfűzni a jelen kampányt. Amelyekkel nagy plakátszórás is társul. Kétségtelenül fellendítve a plakátokat előállító, illetve kihelyező cégek forgalmát. Ha eddig nem merült volna fel, akkor most téve időszerűvé a kérdést, hogy melyik Orbán-ismerős fog ezért az „apróért” lehajolni. Akár azt is kockáztatva a választások előtti hajrában, hogy lehajoltában elveszti a maradék szüzességét. A morálisat természetesen.

Az ENSZ egyébként azért is lehet Orbán számára kívánatos ellenség-jelölt, mert olyan dokumentumok is fűződnek a szervezethez, mint „Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata”. Amelyről érdemes tudni, hogy korántsem napjainkban született. 1948. december 10-én fogadták el, és az egyes cikkelyei általános keretet adnak az olyan emberi és emberiességi alapjogoknak, amelyek igencsak közel állnak a kereszténység alaptanításaihoz. A kereszténységéhez, és nem feltétlenül egyes egyházi vezetők, például a menekülteket kormányhűséggel megvető Erdő Péter, világképéhez. Alkalmasint persze ezek az alapjogok sem igazán zavarják a magyar kormányt, illetve annak vezetőjét, a menekültek elleni uszulásban.

Azért az ENSZ elleni propaganda láttán érdemes két dolgot is szem előtt tartani. Az egyik, hogy a választások közeledtével kell a figyelemelterelés, és a hívek idegengyűlöletének, illetve összezártságának szinten tartása. A másik, hogy talán érdemes eljátszani azzal a gondolattal is, hogy a Fidesz parlamenti többsége esetén mi lesz a következő lépés? Az egyik alternatíva, hogy az összes ilyen kampány megy a levesbe. Ez racionális lépés lehetne, de rögtön lebukna a látszatkeltő volta a hecckampánynak. Marad a másik lehetőség, hogy tovább kell folytatni a licitet. Az ENSZ és annak tagszervezeti után már nem sok potenciális lehetőség van. Lehetne például gazdasági hadat üzenni Kínának. Esetleg ténylegesen meghirdetni a Mars magyar gyarmatosításának programját. Amelyhez, az erőforrások biztosítása érdekében egy totális hadüzenet kellene az egész világnak. Egyszerre. Mert ott van az a közel hét és félmilliárd migráns a Föld nevű ősmagyar bolygón. Közvetlen kiutalással a Teremtőtől, aki Orbántól kért ehhez szaktanácsot.

Ott a keresztfolyosón túl. A Napóleonok és Jézusok termeitől nem messze. Ahol aranyozott betűkkel van grafitizve: „Az állam én vagyok”. Amit már egy ideje óta Orbán mond. Akitől valami francia plagizálta egyszer.

317 hozzászólás

  • Hollósy Gerti

    Ezt már egy korábbi posztnál írtam. Igen, nem kevesebb, mint az ENSZ az lehet új ellenség. A külügyminiszterünk (mármint az országé) elég csúnyán nyilatkozott.Jobb indítás nem is kell.
    A Fidesz kapkod és tanácstalan.

    Nem tudom, ki hogy van vele, de kicsit furcs lenne már az egész világ élhető feléből „kiratkozni”.

  • Hollósy Gerti

    helyesen: – az ENSZ lehetne az új ellenség –

  • Talán most jött el a perc mikor közröhejbe fullasztják magukat?

  • Erről már az „agresszív kismalac” viccek jutnak az eszembe.

  • Most, hogy Brüsszel után elküldjük a picsába az ENSZ-t is, hoztam néhány agresszív kismalac viccet:

    Totál részegen támolyog hazafelé az agresszív kismalac, egy romkocsmás bérháznál megáll, és elkezdi rugdosni a falat.
    Kiszól neki a farkas:
    – Malac, ne rugdosd a falat, mert lejön a vakolat!
    – Jöjjön, majd lerugdosom őt is!

    Az agresszív kismalac megy az erdőben és meglátja a nyuszikát. Megfog egy palacsintát és hozzávágja. A nyuszika megfordul és megszólal:
    – Ez szándékos volt?
    – Nem, lekváros!

    Az agresszív kismalac egy fenyőfaágon üldögél. Arra megy a medve és megkérdezi:
    – Mit csinálsz itt, kismalac?
    – Cseresznyét eszek.
    – De ez egy fenyőfa!
    – Kuss! Hoztam magammal!

    Agresszív kismalac megy az erdőben, találkozik a jó tündérrel.
    A tündér megszólítja:
    – Szia kismalac, ma jó napom van, kívánhatsz egyet!
    – Dögölj meg!

    Agresszív kismalac áthajt a piroson. Megállítja a rendőr:
    – Kismalac, ez a piros lámpa 5000 forintodba kerül.
    – Nem kell!

  • És a legaktuálisabb:

    A kismalac nagy tempóban jön a bringával, de hirtelen megakad valami göröngyben, és hatalmasat eltaknyol. Nyuszika épp ott áll, és sajnálkozva mondja: te szegény, nagyon megütötted magad? Mire a malac: Kuss! Én így szállok le…

  • Gerti,

    S Tényleg jött az ENSZ. Te lenni beépített ügynök? 🙂

  • Drizari
    2018 március 1
    11:20 de.

    Almási Alma
    2018 március 1
    12:14 du.

    Na végre; hosszú ideje megint végre röhögtem egy jót ezt a fórumot olvasva… De azért a kétfarkúak a legjobbak még mindig.

  • Hat igen…

    Soros „halado”tars az ENSZ-nel kapizsgal, hogy nemzetkozi torvennye tegye a torvenytelenseget. Ez a buta magyar kormany pedig agal ellene. Nem is ertem…

    Itt van egy izraeli cikk Soros uzelmeirol. Nem csak arrol van benne szo, amit a cim sejtet:

    http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/242576?utm_source=activetrail&utm_medium=email&utm_campaign=nl

    De hogy ne mondjatok, hogy csak egy rovidke cikkel tamasztom ala a tenyeket:

    http://www.breitbart.com/london/2016/08/20/soros-leaks-un-chief-behind-scenes-advocate/

    https://www.thenewamerican.com/usnews/immigration/item/23893-hacked-docs-expose-soros-obama-un-refugee-invasion-network

    Es ha kell meg tobb, mert magatoktol nem tudtok keresgelni, csak szoljatok es Szikszai bacsi segit nektek.

    No es eljen a kanadai szolasszabadsag!!!

  • Agresszív kismalac odamegy a rókalukhoz és beszól a rókagyereknek:
    -Anyád itthon van?
    -nincsen..
    És apád?
    -az sem…
    -Akarsz egy kuvva nagy pofont?

  • Szikszai
    Mert nem is keresgéljük a nemzetközi szélsőjobb hazudozásait.

    De nem is kell mert TE Szikszai gondoskodz róla hogy minden szenny ide ömöljön.

    Kamerádoddal, Neonáci Hitlerista Charlival kéz a kézben.

  • Az ENSZ már nem más mint egy gittegylet. Egyesknek mindent szabad, másoknak meg semmit.

  • Tetszik.

    Nagyon okos –
    Az ENSZ-tol nem kapunk semmit, tenyleg, neha csak fraszt.
    Az EU-ban azonban komolyan felvetettek, hogy elzarjak a csapokat.

    Igy az ENSZ-t nyugodtan lehet szidni, ugyanis a kb 170 orszag kozott mi is csak egy szavazok vagyunk, a Biztonsagi Tanacsban pedig, ahol a tenyleges dontoseket hozzak, megse hallgatnak, igyse, meg ugyse, nemhogy beleszolasunk lenne a dolgokba.

    Amugy az USA fel is vetette, hogy nem fizeti a kvotajat tovabb, ha az ENSZ nem regulazza meg a felduzzadt apparatusat. Oda mi is csak befizetunk, bar a mi kvotank az nem sokat zavar be a levesbe (a koltsegvetusekbe)

    Szoval amugy tetszene, ha lenne valami ertelme ennek az egesznek. Amint a Simay Endre jol kifejtette siman egy ujabb penzkiszivattyuzas a sajat zsebekbe es mellette a koznep tovabbi hulyitese.

  • Orsós Elemér

    Arról aZ ENSZ-ről van most nagyba szó, aki mára az USA és egyben a globalizáció leghatásosabb érdekvédelmi szervezete lett vagy arról, amelyiket az 1945 június 26-i megalakulásakor még messze nem erre találtak ki?

  • Geyza!

    Az ilyen Szikszai-fele hozzaszolasokat tenyleg nem erdemes figyelembe se venni.
    A hangadokat utanazza csak, de hat a FIDESZ elmehaborodott propagandistaihoz azert meg nem nott fel.
    A copia az csak gyenge utanzat.

    Starchild szerint az ENSZ egy gittegylet. Hogy lehet ilyen cimeres okorsegeket beszelni. A donteseit tobbsegi alapon hozza, minden orszagnak van egy-egy szavazata.
    Es „puszta veletlensegbol” a legnagyobb csoport az arab orszagokbol van.
    Meg az afrikaikbol, meg a mit tudom milyen szigetekbol.
    Na most ezeket gondolom a Soros mind befolyasa alatt tartja.
    Akkor megsem az europai liberalis demokraciakat???
    Nehany tarsunk is kepes okorsegeket osszehordani.

    Ha mar az arrogans malackarol szo volt, nekem meg a SAPKA jutott eszembe.
    Tudjak az az AVOS fele meggyanusitas, hogy ha sapka volt rajta azert, ha meg nem akkor azert.
    NEM KELL MAR NOSZTALGIAZNOM, VISSZAJOTT A MULT!

  • Gabriel
    2018 március 1
    4:11 du.

    „Starchild szerint az ENSZ egy gittegylet. Hogy lehet ilyen cimeres okorsegeket beszelni. A donteseit tobbsegi alapon hozza, minden orszagnak van egy-egy szavazata.”

    Hát igen, ez a duma jól fest a kisiskolások tankönyvében de nem a valóságban. Mért van az, hogy az USA és Izrael mégis azt csinál amit akar, sokszor szöges ellentétben az ENSZ határozataival? Mer ugye az is címeres ökörség hogy sok ember fel teszi ezt kérdést és nem kap rá választ.
    Az ENSZ-t annak idején azért hozták létre, hogy a Föld bolygó lakosságát hozzászoktatják a világkormány fogalmához. Manapság ez az ENSZ egy hazug, bürökrata gittegylet amely ráerőlteti az uralkodó elit akaratát az emberekre. Ha nem tudnátok a szabadság alapfeltétele az lenne, hogy minden ember szabad és senki nem gyakorol semmiféle hatalmat, befolyást a másikon. Namármost manapság pont az ellenkezője történik. Nehogy már egy ENSZ v. akármelyik hatalmi határozza meg, hogy nekem mik a jogaiam és mennyire vagyok szabad? Ha nem hiszed el, hogy rabszolgatartás folyik ezen a bolygón akkor próbáld ki, hogy ne fizess adót, ne állj meg a rendőrnek, ne vedd fel a kötelező oltást (mondjuk Kanadában még kikerülhető egy kötelező agymosás végignézésével), nem menj el katonának ahol még kötelező, stb, és akkor meglátjuk, hogy mi történik. A szabadság az, hogy én dönthetek magamról, arról szabadon, hogy milyen közzöségben szeretnék élni vagy ha éppen nem, hova fizetnék adót vagy éppen nem, stb. Gondolkozz egy kicsit és rájössz, hogy ez az ENSZ az egyik nagy lófasz a sok közül.

  • Az ENSZ szerint az egyeduli emberi jog a bevandorlo jog hogy akar hol telepedjen. A bennszulott jogok mar nem leteznek, foleg hogyha feher, Europai nemzetrol van szo.

  • Orsós Elemér

    Joe
    2018 március 1
    5:45 du.
    Igazad van! Milyen csúnya rasszista és soviniszta szavak ezek: bennszülött, fehér, nemzet? A nemzeti öntudatra, hazaszeretetre, heterogén ivaru családra már gondolni sem merek!

  • Hát idefegyilej te szarházi náci Sztár-izé lófasz.

    Szerinted Izraelnek hagynia kéne magát legyilkolnia imádott mullahjaid által?

    Egy nagy szart kisfiam. DDDD

    Izrael eddig is a pofájába vágott azoknak akik kezet emeltek rá és megnyugtatlak kis nácim : Ez a továbbiakban is így fog maradni.

    Próbáld ezt feldolgozni, nagyfiú vagy már.

    Biztos vok benne hogy menni fog )))))))

  • Hát igen Orsóskám,
    Amióta a Szovjetúnió nyomására bevették az agresszor Kínát az ENSZ-be, sokat romlott a hitelessége.

    És látod:
    Most Oroszország meg Kína lett a mi példaképünk.
    Meg ez itt :
    https://index.hu/kulfold/2016/04/25/erdogan_karikatura/

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 március 1
    6:42 du.
    Jó a karikatúra, nem hogy örülne az ingyen reklámnak, még neki áll feljebb!

  • Geyza
    2018 március 1
    6:35 du.

    „Szerinted Izraelnek hagynia kéne magát legyilkolnia imádott mullahjaid által?”

    Nem kell senkinek se hagynia magát, hogy legyilkolják viszont olyan helyzeteket se kell létrehozni, hogy ilyesmi megtörténjen. Én arról nem tehetek, hogy Izraelnek van egy sajátos adottsága, hogy szinte az egész közel-kelettel konfliktusban van. És mi van ha a másik fél is csak önvédelemből gyilkolászik? Ki mondja meg azt, hogy kinél van a végső igazság? De neked kár bármit is írni mert nem vagy azon a szinten, hogy ezt megértsed.

  • Ja.
    Szár-izéke szerint nem kéne Izraelnek „olyan helyzeteket létrehoznia” .

    Világos.
    Az lenne szerinte a legjobb ha Izrael népe ma elkezdene magának gázkamrákat építeni és holnap csoportosan bemennének és magukra nyitnák a gázt.

    Aki pedig ennek ellene merészel szólni, az „nincs azon a szinten hogy megértse”

    Pfejjj…náci tempó…undorító

  • A magyar „bevandorlas” egyszeru pe;daja volt az aranyermet szerzett magyar nemzeti szinekben szereeplo kinai aki aranmy ermet nyert testverevel egyutt. Egy bevandorlo volt, neve tunt fel akihirdetesnel.
    Nem volt egy szuletett magyar sem, aki nyerni tudott volna?

  • Geyza
    2018 március 1
    7:21 du.

    Akkor ess neki mégegyszer és olvasd el, hogy mit írtam és ne tegyél a számba szavakat amit nem mondtam.
    Máskülömben te vagy itt egy agyon náci. Én nem szenvedek felsőbb rendűségi komplexusba mint te.

  • Starchild
    2018 március 1
    7:03 du.

    „…Izraelnek van egy sajátos adottsága, hogy szinte az egész közel-kelettel konfliktusban van.”

    Starchild ! Figyelmedbe ajánlom, hogy Israel az egyedüli parlamentáris köztársaság az egész közel keleten ahol a józan ész uralkodik. Közel kelet véres mancsú diktátorai rettegve kelnek/fekszenek mert hallják a térségbeli háromszázmillió arab embert – kik tunisziától törökországig követelik, hogy ők is szabadon akarnak élni mint ahogy a civilizált Israeliták és a demokratikus Israelben élő arabok ! Ezek a közel keleti gengszterek nagyon jól tudják, hogy a jelenlegi korlátlan, illegális hatalmuk és életbemaradásuk csakis az erőszakszervezeteikre van alapozva.

    Starchild ! – Izrael, egy szikla szilárd szövetségese a Nyugatnak, mert ő egy része a nyugatnak és mindig is a nyugat oldalán lesz ! – ezt sose felejtsd el.

  • Joe
    2018 március 1
    5:45 du.

    „Az ENSZ szerint az egyeduli emberi jog a bevandorlo jog hogy akar hol telepedjen.”
    Ez egyébként baromság. Elolvashatnád az ENSZ okmányait, mielőtt a namzeti karcvonal szintjére fagy be az agyad. A végén a banánnak is a héját fogod megenni.

    ” A bennszulott jogok mar nem leteznek, foleg hogyha feher, Europai nemzetrol van szo.”
    Európa benszülöttei a Neandervölgyiek voltak. Bár inkább a mamutok. Lehet, hogy tényleg vissza kellene kergetni mindenkit Kenyába, az olduvai hasadékhoz. Gaia örülne neki.

  • Starchild
    2018 március 1
    7:03 du.

    Az iszlám kb 500 évvel követte Jézust, és így alsó hangon ezer évvel a jiddish vallást.
    Miközben jelenleg a régi Főnícia területéről beszélünk. Akik egy egészen más vallást követtek. Ezen az alapon senkinek nincs joga gyilkolászni senkit. Más alapon sem.

  • Figyelő
    2018 március 1
    9:39 du.

    „..A magyar “bevandorlas” egyszeru pe;daja volt az aranyermet szerzett magyar nemzeti szinekben szereeplo kinai
    ……
    Nem volt egy szuletett magyar sem, aki nyerni tudott volna?”

    Miféle magyar „bevándorlóról” beszél? Az aranyérmes sportoló aki „magyar színekben szerepelt” magyar állampolgár!
    Anyja Magyarországon élő magyar, gyermekei itt születtek, akiknek az anyanyelvük is természetszerűen magyar! Itt élnek, dolgoznak, sportolnak és nyilvánvalóan a magyar törvényeknek megfelelően állampolgári jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek! Mi a kérdés tehát? Apjuk valóban kínai származású,sok évtizeddel előbb érkezett MO.-ra, itt telepedett le és alapított családot, de semmi nem indokolja, hogy a magyar anyától Magyarországon született gyermekeinek magyarságát bárki megkérdőjelezze. Apjuk révén kínai származásúak, de Magyarország a szülőföldjük, ez a hazájuk. Mindössze a vezeték nevük alapján alapján tűnt úgy Önnek, hogy „ezek nem magyarok hanem bevándorlók?” (Liu Shaolin Sándor)
    Tehát volt született magyar, aki nyerni tudott volna – és nyert is! -:)))

  • Figyelő:
    Shaolinék már itt születtek.

    Bartus Laci csak ironizált a dolog felett.

    Mint ahogyan én is a német kettes bobosok aranyérmén.
    Ott a pilóta egy néger leány volt, neve Mariana Jamanka.

    https://media.24matins.uk/2018/02/7f489be573eb3977f3a1281c1be21242966de421-660×440.jpg
    és
    http://www.origo.hu/sport/egyeni/20180221-phjongcshang-2018-nemet-diadal-a-noi-bobosoknal.html

    Valami őrmester a csaj a Német Haderőben, vagy hasonló helyen.

  • Mein Gott, mennyi hülye akad az itteni kommentelők között! Hiába, no, tényleg minden népnek olyan kormánya van, amilyet érdemel.
    (Bár a magyar kormány azért mégis okosabb, mint az itteni hívei;
    a kormány az ilyen hülye plakátok megrendelésével komoly pénzt nyúl le a haveri körének, az itteni hívei meg valószínűleg ingyen hülyék.)

  • Pityi Palkó
    2018 március 2
    2:57 de.

    „Starchild ! – Izrael, egy szikla szilárd szövetségese a Nyugatnak, mert ő egy része a nyugatnak és mindig is a nyugat oldalán lesz ! – ezt sose felejtsd el.”

    Ezt elég nehéz elfeledni mert 24 órán át, minden nap ez ömlik a mainstream médiákból.

    „Starchild ! Figyelmedbe ajánlom, hogy Israel az egyedüli parlamentáris köztársaság az egész közel keleten ahol a józan ész uralkodik.”

    Soha nem is vontam kétségbe.

    „Közel kelet véres mancsú diktátorai rettegve kelnek/fekszenek mert hallják a térségbeli háromszázmillió arab embert – kik tunisziától törökországig követelik, hogy ők is szabadon akarnak élni mint ahogy a civilizált Israeliták és a demokratikus Israelben élő arabok ! ”

    Enye, úgylátszik az usa nem exportált elég demokráciát.

    Ok, ne hüjítsük egymást. Közel-kelet tele van még olajjal meg földgázzal és a legnagyobb probléma, hogy ezek a rohadt arabok nem akarnak kötélnek állni vagy éppen elhagyni szülőföldjüket. Megintcsak minden csak a pénzről szól. Nem állítom, hogy nincsenek meg az ősi viszályok az ott élő népek közt viszont egyátalán nem előnyös ha még rásegítenek a konfliktusokra. Az is köztudott tény, hogy a zusa és Izreal fittyet hány minden nemzetközi szerződésre, szabályra ha az érdekük úgy kívánja. Cáfoljátok meg ha nem így van. Nem én találtam ki hanem még a mainsteam médiák is említést tesznek néha, hogy ne legyenek gyanúsak. A másik dolog meg, hogy nem az országok népét kritizálom, hanem a kormányaiakat. Az is köztudott dolog, hogy szinte minden kormány a világon nem a saját népe érdekét szolgálja hanem az uralkodó elitét. Biztos vagyok abban is, hogy az izraeliek nagy többsége is örülne ha békében tudnának élni megaztán ahogy értesültem Netenjuhu se annyira populáris arrafelé….úgyhallotam elég jártas a korrupcióban akár a MO-i csicskája, a drága Viktortok.

    Andrew_s
    2018 március 2
    3:29 de.
    Starchild
    2018 március 1
    7:03 du.

    „Az iszlám kb 500 évvel követte Jézust, és így alsó hangon ezer évvel a jiddish vallást.
    Miközben jelenleg a régi Főnícia területéről beszélünk. Akik egy egészen más vallást követtek. Ezen az alapon senkinek nincs joga gyilkolászni senkit. Más alapon sem.”

    Nem emlékszek rá valamikor is azt állítottam volna, hogy valakinek joga lenne bármilyen alapon is gyilkolászni. Azt viszont tudom, hogy a pofonok számát nem az határozza meg aki elkezdte osztogatni. Nem vagyok se arab, se zsidó, nem élek ott és még csak vágym sincs a térség közelébe menni, de kívülről úgy fest, hogy közel-kelet egyetlen demokráciájában van jelenleg az egyik legnagyobb koncentrációs tábor magas falakkal elkerítve. Tudjátok, ez sok embert egy kicsit zavar és a 21. században elég nehéz megfelelő magyarázatot találni rá. Ne tessék rossz néven venni amikor ezt megemlítik. Az ENSZ alapokmányában sincs lefekteve, hogy bárkinek erre joga lenne. Ezért süllyedt le az ENSZ egy nagyon drága gittegylet szintjére mert tehetettlenül nézi az emberi jogot sárba tiprását. Az zusát meg nem is kell említenem, hogy az elmúlt 70 évben mennyi illegális háborút vitt végbe teljesen büntettlenül….
    Dehát emberek sebaj, demokrácia van és a történelemet is az írja aki a puskacső jó oldalán állt amikor az utolsó lövés megtörtént.

  • Sztár izéke muszáj neked egy demokratikus oldalon hülyét csinálnod magadból?

    Persze..megértelek.
    A jó pártkatona hősiesen szájkaratézik.

  • Igazad van Andrew. Europai neppnek semmi joga culturai megmaradasra. Semmi kulonos Magyar, Lengyel, Nemet vagy Slovak kulturahoz es nemzethez tartozni. A Neanderthal volt az elso bennszulott, mi csak it lakunk. Es hogyha 100 even belul nem marad mar senki aki hozank hasonlit, az semmi baj. Es te egyaltalan nem gyulolod a sajat kulturadat.

  • Az EU-nak az a celja, hogy megszunjenek az Eu tagok
    onallo nemzetek lenni. Onallo, regi sajatos kulturaval es emlekekkel.
    Ezert lepett ki mar Anglia onnan.
    Minden, ontudatos orszagnak is ki kene lepnie ebbol a hamis takolmanybol, ahol nincs senki megvalasztva, hanem a vezetoseg egymast valasztotta meg.

  • Minene kulfoldon elo magyar elcsodaslkozott a nevukon, ha tetszik, ha nem.
    Miert nem magyarositjak, ha magyarnak tartjak magukat.
    Rem;lem, a legkozelebbi bajnoksagn magyar nevek is szerepelnek majd, kulonosen arany ermevel!

  • Orsós Elemér,

    „Arról aZ ENSZ-ről van most nagyba szó, aki mára az USA és egyben a globalizáció leghatásosabb érdekvédelmi szervezete lett vagy arról, amelyiket az 1945 június 26-i megalakulásakor még messze nem erre találtak ki?”

    Ne haragudj, de ez retorikus kerdes, es rossz.

    Ugyanis mar az elejen is erre talaltak ki. Pontosabban arra, hogy a nagyhatalmak dontsenek egymas kozott mindenben.
    Olvasd el az ENSZ Preamble-jat. Itt van:

    http://www.un.org/en/sections/un-charter/chapter-i/index.html

    Az eleje csaloka, olyan mintha lenne ertelme is, de vedd figyelembe, hogy mar a gittegylet neve is hazugsag. Ezek nem hogy nem egyesultek, de meg csak nem is szovetsegesek – mind, egymassal.

    De a legszebb a Preamble belsejeben van, ahol kiderul, hogy az Altalanos Tanacs csak a hulyek gittegylete, ahol kedvukre tombolhatnak az elmebetegek, a hatarozataik semmit sem ernek, mindossze javaslatoknak szamitanak a Biztonsagi Tanacs fele, hogy azt a BT vitassa meg, amit aztan a BT vagy megtesz, vagy nem. A BT-ben pedig az 5 nagyhatalom dont, ha tud.
    (Hozzatennem, hogy azota az Altalanos Tanacsnak megszamlalhatatlanul sok al-gittegylete alakult ki, amiknek a hatarozatai meg annyit sem ernek, mint az Altalanos Tanacse.

    Tehat; az AT hatarozatai nem jogerosek, semmi koze a nemzetkozi joghoz, csak arra jo, hogy pl. a muszlim arab vezetok a gumiszoba helyett ott duhongjek ki magukat azon keserusegukben, hogy osszefogva sem tudnak egy paranyi nemzetet (a zsidot) kiirtni.

    Remelem, hogy most mar a Starchild is erti, hogy Izraelt, es az USA-t miert nem erdekli az sok bugyuta hazugsag es propaganda, ami a AT-bol es az al-gittegyleteibol dol. No es ugye ezeket a hatarozatokat az 54 muszlim orszag, es az altaluk (tobbnyire anyagilag) befolyasolt szegenyebb azsiai es afrikai orszagok gyartjak nagyuzemi modon, mikozben a „halado Nyugat” tobbnyire tartozkodik, mert valakiknek el kell adjak azt a sok fegyvert es egyeb szemetet, amit az iparuk termel.

    Meg hozzatennem, hogy ha van turelmed vegigolvasni ezt a viccnek is beillo preamble-t, akkor latni fogod, hogy meg a BT hatarozatai sem kotelezo ervenyuek egy-egy orszag szamara, hacsak azt nem egy bizonyos „pont alatt” hozzak. Ilyen pedig ritkan fordult elo eddig, ha jol remlik, csak egyszer.

    A megbizhato „halado”tarsaknak pedig uzenem, hogy probaljanak meg neha a sajat kokuszukkal is gondolkodni, nem mindig muszaj a Kedves Vezeto buggyant agyat hasznalni.
    Ugyanis a tenyek tenyek maradnak, esemenyek megtortentek, kar letagadni oket. Csak a „haladok” intelligenciajarol allit ki bizonyitvanyt, ha megis csukott szemmel „haladnak” a vilagban.

  • Geyza
    2018 március 2
    9:18 de.
    „Sztár izéke muszáj neked egy demokratikus oldalon hülyét csinálnod magadból?”

    Demokratikus, eh? Tudod is te mijaz…
    Látom a hüjézés meg a nácizás nagyon jól de még értelmeset nem írtál.

  • Szikszai
    2018 március 2
    1:48 du.

    Akkor csak jól mondtam, hogy gittegylet.

  • Sztár-izéke nyugodj le szépen.Béke van. Egyenlőre.

  • Figyelő!

    Láthatóan változatlan az érvrendszere: „ha tetszik, ha nem”
    Most akkor megkérdezném, nekem pl miért is tetszene vagy ne tetszene?
    Mert remélem azt vette, hogy egy olyan ügy esetében szívózik, mely nem szubjektív alapon eldöntendő, hanem ténykérdés, amin ilyenformán felesleges fogást találni mert megváltoztathatatlan!
    Aztán miért kéne valakinek az apja után viselt születési nevét „magyarosítani?” Ha Liu Shaolin Sándor „magyarosítja” a vezeték nevét mondjuk Sárbogárdira, akkor talán nem kínai származású az apja? Valahogy nem tudja értelmezni ezt a kérdést, nem tudja megfogni pedig nem olyan nehéz!

    Példa: Önök mindketten bevándorlók voltak a férjével együtt Kanadában – akkor, az Ön logikája szerint sem a gyermekeik, sem az unokáik nem képviselhetnék Kanadát semmilyen világversenyben, függetlenül attól, hogy Kanadában születtek, kanadai állampolgárok, hiszen a szüleik, nagyszüleik bevándorlók, magyar származásúak (ráadásul nem is csak az egyik!) Apropó, a gyermekeik felvettek valami jól hangzó angolos v. franciás vezetéknevet, vagy viselték az édesapjuk magyaros vezetéknevét? Én valamiért a másodra tippelnék!

    És most kérem ne jöjjön azzal, hogy Kanadában csak és kizárólag bevándorlók élnek ahol a Bencsics név éppoly természetes mint a Dubois, Mc.Carthy, Gardelli,Bocelli vagy a Brown, mert itt Magyarországon sem hívnak mindenkit Nagynak, Kissnek, Molnárnak vagy Szabónak – higgye el, jócskán keveredtünk már a honfoglalás óta, van itt mindenféle náció, mindenféle névvel, de ha itt él, és magyarnak vallja magát magyar állampolgársággal az magyar, idegenszerű vezetéknevéről függetlenül!

  • Besancon:
    Csak egyetlenegyet hínak itt angolul:

    A Gordont..

  • Joe
    2018 március 2
    10:17 de.

    Nem gyűlölölöm a saját kultúrámat, és nem gyűlölöm másokét sem. Annak idején a görögök bezárkóztak a maguk városállamaiba és gyakorlatilag egy zárt és igen önhitt rendszert működtettek. A kulturális vívmányai nagy részéről azt sem tudjuk, hogy valójában milyen rendszerbe álltak össze. Amit tudunk róla azt is a megszálló népek által megrostálva, átrágva és újraértelmezve.
    A Római birodalom ezzel szemben egy belül nyílt és befogadó kultura volt. A római jogtól a vallási hagyatékokig a technológiától az irodalomig, de vallást is beleértve a kulturális hagyatékának nagy része, rendszerszinten maradt fent. Mert sokan, sokféle részét tartották érdemesnek fenntartani.
    A történelem azt mutatja, hogy a kulturális fennhéjázás pangáshoz, megszálláshoz, hanyatláshoz vezet.

  • Besancon
    2018 március 2
    3:19 du.
    Baj a gondolataival egy van csak. Kanadaba mindenki bevandorlo, csak az indianok nem.
    Magyarorszag egy nemzet. Mind a Farancia, angol, nemet stb. Ez a kulonbsag. Ha ezt nem erti , sajnalom.

  • Orsós Elemér

    Figyelő
    2018 március 2
    12:30 du.
    Isten ments’ hogy magyarosítsák a nevüket! Aztán mégis mire, Müllerre, Hlovacsekre, Borovszkyra, Dimitroszra, Kozmára, Raffaelre, Ivanovra, Tricskóra, Gudiasvilire, Abramovicsra vagy Romanescura? Mert ezek mind magyar nevek! Ezek a szép magyar hangzásu nevek mind azt cáfolják nagyon ékesen, -amit állandóan a pofánkba vágnak-, hogy rasszista, kirekesztő és intoleráns nép vagyunk!

  • Orsós Elemér

    Figyelő
    2018 március 2
    12:30 du.
    Kedves Figyelő! Közben született még egy világbajnoki aranyérmünk is, méghozzá egy magyar nevü magyar hölgy révén és hogy tetézze örömünket, neki meg ráadásul két kereszneve is van: Márton Anita súlylökő a tettes! 😀

  • Andrew_s,

    „A Római birodalom ezzel szemben egy belül nyílt és befogadó kultura volt. …
    A történelem azt mutatja, hogy a kulturális fennhéjázás pangáshoz, megszálláshoz, hanyatláshoz vezet.”

    Talan a leheto legrosszabb peldat hoztad fel. A Romai Birodalom epp azert kezdett el hanyatlani, mert tul befogado volt. Es az okozta a vesztet is. (Attetelesen persze.)

    De hogy valami vilagraszolo, igazi „halado” hirrel is szolgaljak:

    http://www.news.com.au/lifestyle/relationships/sex/chinas-condoms-are-too-small-says-zimbabwes-health-minister/news-story/0361918b79eee5500070bf28001f24b8

    (A Kinaban gyartott kotont tul kicsinek talaljak Zimbabweben.)

  • Orulok a hirnek, koszonom Elemer.

  • Kedves Starchild,

    Mekktalaltam sok regi file-t, amiket egy regebbi komputerrol mentettem le.
    Koztuk meglett az Arab-Jewish War cimu konyvem is reszletekben, es annak az elejen irtam egy 14 oldalas kritikat az ENSZ preamble-jarol.
    Ide nem tudom elkuldeni, mert tul hosszu, de ha akarod, maganyban elkuldom. (A Skype-ot letoroltem a kompjuteremrol, mert olyan ugyesen segitettek az uj formatumukkal, hogy kitoroltek az osszes contact-omat. Igy most a Talky-t probalom hasznalni.)
    Az email cimem, ha akarsz olvasgatni: [email protected]

  • Starchild!

    …>>A szabadság az, hogy én dönthetek magamról, arról szabadon, hogy milyen közzöségben szeretnék élni vagy ha éppen nem, hova fizetnék adót vagy éppen nem, stb.<>> Nehogy már egy ENSZ v. akármelyik hatalmi határozza meg, hogy nekem mik a jogaiam és mennyire vagyok szabad? Ha nem hiszed el, hogy rabszolgatartás folyik ezen a bolygón akkor próbáld ki, hogy ne fizess adót, ne állj meg a rendőrnek, ne vedd fel a kötelező oltást……. <<<>Az ENSZ-t annak idején azért hozták létre, hogy a Föld bolygó lakosságát hozzászoktatják a világkormány fogalmához. Manapság ez az ENSZ egy hazug, bürökrata gittegylet amely ráerőlteti az uralkodó elit akaratát az emberekre<<<…..
    Divatos visszavagni az ilyen szovegre azzal manapsag, hogy összeeskuves-elmelet.
    De en mivel szeretem a dolgok egyszerubb (es valosabb) oldalat, egyszeruen azt mondom, hogy az ENSZ-t nyilvan a gyoztesek barkacsoltak anno ossze. Akiknek mellesleg az volt a meggyozodese, hogy azoknak voltak vilaguralmi torekveseik akik a haborut kirobbantottak.

    Persze a mi magyar agyunkban az volt es van bevesve, hogy csak revansot veszunk, es "helyreallitjuk" a regi hatarokat. Meg ma sem szabadultunk meg ettol az "alomtol", illetve nagyon sok erdekpolitikus van, aki ma is erre jatszik JOL FELFOGOTT KULONERDEKBOL. A jelen nagyvezirunk is igen jol rakapcsolt a tezisre, most ebbol szerez plussz (2/3-os) szavazatokat.

    Az nekunk inkabb akkor is, anno, kenyszer volt. Ki is mondtak nyiltan, hogy aki nem lep be, azzal nem irjak ala a bekeszerzodest, feltetel volt. Nyilvan birtak egy olyan meggyozodessel, hogy csinaljunk inkabb egy forumot, ahol a vitas kerdeseket kerekasztal mellett jobban meg lehet vitatni, (kaviarral es pezsgovel) mint a frontvonalakon (karddal es puskaporral).
    Ez azert neha globalisan be is jott, …néha, nem mindig.
    Fogjuk fel, ertsuk meg, hogy az ENSZ egy forum, nem egy szervezet aki valakik folott alll, az alapszabalya (preambulum) ezt is mondja, nem is mondhatna mast. A hatarozatait ha az orszagok el akarjak fogadni es alkalmazni, akkor valamennyinek kulon-kulon otthon ratifikalniuk kell (vagyis „hazai” torvenyt hozni rola)
    Vannak meg hasonlo „GITTEGYLETEK” (fuggetlenul az ENSZ-tol) mondjuk mint a vilagkereskedelmi szervezet, Hagai Birosag, es hasonlok. Azok „donteseit” is hasonloan lehet ignoralni (atlepni) vagy a parlementben elfogadni.

    En tudom, hogy igen nehez ezeket az egyszeru formakat megerteni, foleg akkor ha osszeeskuves-elmeletel, uldozesi maniaval, es leginkabb a tenyek megismerese elleni áldozatos ellenallassal keverjuk. – Hat Kitartás – Vitez Elvtarsak és Bajtarsak!
    Az anarchikus berendezkedesu kozossegek adta elonyok legjobb élvezetére, amiken belul tobbfele helyi adottsag kozott lehet valasztani, ajanlanam az uraknak olyan helyekre valo koltozest, mint Sziria, Afganisztan, Libia, Szomalia – (csak nehany pelda) ott vannak helyi „eros kozossegek” igen sokfele iranyvonallal, amik kozul tetszes szerint lehet valasztani.
    Ott a rendor nem allit meg holmi ittasvezetesert, nem kell adot fizetni a kozponti kormanynak, stb

  • Figyelo!

    Sajnos a tortelem es geografia tudasodat nem tudom helyetted a fejedbe plantalni, igy csipobol vesztes barmilyen ellentetes nezet a tieddel szemben!

    De azert – gondolom sikertelenul – megproballak csak egy-ket aprosagra emlekeztetni: hogy eppen nemreg volt egy nepszavazas skocia kivalasara Nagy-Brittaniabol, Vagy csak az eppen forrongo Spanyol-honrol ne is beszeljunk. De azt sem kene elfelejteni, hogy Nemetorszagot Bismark „kovacsolta” egybe, 150 evvel ezelott. Igy bizony az echte nemetek ma is pontosan megtudjak kulonboztetni a szaszokat, vagy a bajorokat, meg a tobbieket. Nagy valoszinuseg szerint szavazas lessz az eszak olasz (Tirol es Venezia) kivalasarol nemsokara.
    Es aztan mikor a echte franciakrol beszelsz, akkor a Vallonokrol, vagy a gallokrol, vagy a frankokrol, vagy a Bretanyokrol beszelsz? Esetleg arrol a 6 millio muszlimrol, aki a Francia allam resze?
    Lehet, hogy hallottad mar azt a kifejezest, hogy „angol-szaszok”
    Pontosan arrol szol, hogy a szaszok telepultek be Brittaniaba, akiket ma amugy echte angoloknak tekintunk.
    Hogy egy orszagban mi az egyseges nyelv? Es az alapjan itelnuk meg, hogy az milyen nemzetallam?
    Ez a legnagyobb marhasag, szemfenyvesztes, parasztvakitas.
    Ezt pont a tóth Kazinincky talalta ki, aki ugy megujitotta a magyar nyelvet, hogy majdnem toth lett belole.

    Hagyjuk a hulyesegeket, 200-300 ev mulva (remelhetoleg) mar Kanadaban es az Usa-ban sem fognak arrol beszelni hogy bevandorlo orszag.
    Egyebkent nagyobb bevandorlo-orszag, mint Magyarorszag, nem is kellett mas europaban. A magyarok ratelepultek szlavokra, avarokra, aztan jottek a kunok, a jaszok, a torokok, nemetek (svabok-bajorok) es az olaszokat nem tudom miert, mindig kifelejtjuk. Hagyjuk a hagymaz-gozos rasszista-fasiszta ideologiakat mar egy kicsit lepihenni! A nagy nemzet-allam ideologiak a XIX szazad szornyszullottjei. Addig a nepek jol megeltek egymassal keveredve is! Nyilvan voltak az uralkodo nemzetek egy kiralysag teruleten, de ez senkit sem zavart – meg Csillag-gyerek is boldogabban elt volna abban az idoben, mert mindenki oda vandorolhatott europaba, ahova kedve tartotta. Ott fizetett adot, ott katonaskodhatott, ahol jobban tetszett.
    Tessek mar egyszer a tortenelmet ugy is elolvasni, hogy megerti azt ami le van irva, nem csak bebifflazza az evszamokat, ami jo egy Vago-fele kviz jatekban valo sikeres reszvetelre, de tortenelembol semmit se tud!

  • Szikszai
    2018 március 2
    10:40 du.

    Marhaságot írsz de mindegy.

    A Római Birodalom belülről rohadt meg plusz a rabszolga-termelési mód erősen idejétmúlttá vált.

    Ráadásul a kereszténység megjelenése se nagyon kedvezett neki.

    Nem is beszélve az egyre erőteljesebbé váló külső támadásokról.

    Megette a fene az olyan nagyhatalmat amiben a légiók parancsnokai árverésen adományozzák oda a nyertesnek a császari címet.

  • Nem bizom Vonaban, hogy nem valna Orbanna, ha oneki is egyszer vegre sikerulne „odakerulnie”
    Marmint a hatalomhoz”

    De ha meg gyorsan sikerulne osszeutniuk egy olyan „ALKOTMANYOZO NEMZETGYULES” féle megallapodast, amiben kotelezettseget vallalnanak, hogy mondjuk egy 300 napos kozos kormanyzas utan – az alkotmanyt nepszavazas utjan megreformalva – beleertve egy uj demokratikus valasztasi torvenyt – uj valasztasok irnanak ki, lehetne akar rajuk is szavazni.
    Mszp-re, Dk-ra, Lmp-re mindegy. Leginkabb fuggetlen jeloltekre, akiknek eselyuk van az elso korben.
    A Listakat pedig osszevonni, akkor a Fidesz totalis vereseget szenvedne, legfeljebb nehany kepviseloje jutna be az annyira ahitott „mennyorszagba”
    Egy „NEMZETI CHARTA” NEVU PROGRAM ALAIRASAT KOVETOEN.

    Valoszinu mar keso, ugyhogy nem tudom hogy 2022-ben lessz-e meg „szabad” valasztas? Ahol ezt majd meg lehetne tenni?

  • Szikszai
    2018 március 2
    10:40 du.

    Valójában persze csúsztatsz, de ez van.
    A Római Birodalom nagyon is jó példa, és nem a befogadó volta, hanem a minden birodalmat elérő történelmi klimax miatt lett vége a szó klasszikus formájában. Ennek sokkal több köze van az erőforrás-válságokhoz, mint a kulturális sokszínűséghez.

    A szó tágabb értelmében persze még csak nem is nagyon szűnt meg. Tekintve, hogy I. Constantint követően államvallássá, birodalomszervező erővé tették a vallást. Márpedig ideológiai birodalomként egész a reformációig gyakorlatilag állt a rendszer. Aztán végképp hanyatlásnak indult, és pont az tette be a kaput, hogy kulturálisan „túlhordta” az ideológiai koncepciót, miközben az adott kor technológiájával elérhető európai erőforrások is kimerülőben voltak.

    Persze, tudom, nagyon divatos, főleg a stupid konzervativizmus szemszögéből a „dekadens Róma” koncepció. Azonban ez nagyjából szemen szedett hazugság, és köze sincs a valósághoz.

  • Gabriel
    2018 március 3
    7:18 de.

    A történelem, mint Szikszainak is fejtegettem erősen gyenge pontja sokaknak. Ahogy, mint emlegeted is, elfeledkeznek arról is, hogy a magyarok ősei nem egy sterilre atombombázott területre érkeztek, és a területén gyakorlatilag a teljes európai, illetve nyugat-ázsiai népesség megfordult. Aztán voltak még a mongolok is is kissé, meg Arábia apraja-nagyja a török hódoltság idején.

  • Gabriel, 100% igazad van. Kanadaban mar nem fognak bevandorlo-orszagrol beszelni 200 ev mulva. Majd egy bevandorlo nemzet (Szerintem Asziabol) uj nemzetet fog epiteni ott. Vagy talan nehany uj nemzetet, es asztan vege lesz a bevandolasnak. Es az Europai nep lesz az uj bennszulott (bennszulott jogok nelkul)

  • Gabriel
    2018 március 3
    6:47 de.

    Félig-meddig igazad van viszont nem tudom, hol élsz? A gond ott van, hogy itt Kanadában törvénybe foglalnak szinte minden agymenését az ENSZ-nek és innetől kezdve nehéz elhinni, hogy nincs befolyása vagy akkor ezek itt nagyon hüjék. Azt is tudni kell, hogy minden ENSZ által előlátott „irányvonal” nekünk itt semmi jót nem hoz és rohadt sok pénzbe kerül. Természetessen én se szeretnék anarchiába élni viszont azt látom, hogy egy állítolagos szabad, demokratikus országban mint a miénk itt inkább egy diktatúrára emlékeztet mint bármi másra.

  • Andrew_s
    2018 március 3
    10:41 de.

    A római birodalom igazából nem szűnt meg mivel a római törvényhozás mintájára alkotják ma is a törvényeket.

  • Szikszai
    2018 március 3
    1:13 de.

    „Az email cimem, ha akarsz olvasgatni: [email protected]

    Nem megy át az email erre a címre. A régebbi nem műkszik?

  • Gabriel,

    A Figyelonek irtakkal egyetertek, kiveve ezt:

    „A nagy nemzet-allam ideologiak a XIX szazad szornyszullottjei. Addig a nepek jol megeltek egymassal keveredve is!”

    Ezt „halado” torteneszek talaltak ki a 20. szazadban, hogy „szornyszulottnek” hivhassak a nacionalizmust. Holott, amiota az ember nagyobb szamban el a Foldon, mindig is torzsek, nemzetek kozott torzsalkodtak. Lehet, hogy nem volt mindig es mindenhol ideologiai korites melleteve, hiszen egyertelmu, hogy kiben bizol meg es kiben nem. Bar ha a zsido Bibliat egyszer elolvasod talan meg az ideologia kerdesben is megvaltozik a velemenyed.

    Egy masik irasodbol:

    „” Nem bizom Vonaban, hogy nem valna Orbanna, ha oneki is egyszer vegre sikerulne “odakerulnie” Marmint a hatalomhoz” „”

    Ebben is egyetertunk. Mar csak azert is, mert 1990-tol a „halado” kormanyok is azon ugyeskedtek, hogy az o es a rokonok, illetve haverok zsebet tomjek, mert ahol a penz van, altalaban ott van a hatalom is.
    A FIDESZ is ugyanezert mutyizik, es ha a Jobbik odakerul, nekik is muszaj lesz, kulonben jarhatnak tovabb becsokolni a kulonbozo muszlim orszagokba egy kis baksisert. Nekik is jobb es egyszerubb, ha van eleg gazdag emberuk odahaza.

    Romaval kapcsolatban:

    „” Persze, tudom, nagyon divatos, főleg a stupid konzervativizmus szemszögéből a “dekadens Róma” koncepció. Azonban ez nagyjából szemen szedett hazugság, és köze sincs a valósághoz. „”

    Az en szereny velemenyem szerint pedig pont ez okozta a problemakat. Amikor mar senkit sem erdekel, hogy o romai, nem akarja hallgatni a regi szep mondakat a hosiessegrol, az erenyekrol…stb. Amikor az uralkodok mar nem talalnak eleg katonat, se penzt (pedig mind teli van penzzel), hogy megvedjek az orszagot, es inkabb felfogadnak barbar torzseket az orszag vedelmere, mert az olcsobb is.

    „Termeszetesen” a dolog nem ilyen egyszeru, ehhez hosszu ut vezet altalaban. Romaba az elso bevandorlok azok voltak, akikbol kesobb a plebejusok lettek. Ok meg magukeva tettek a befogadok torvenyeit, szokasait, romaiakka valtak. A kesobb jovok kozul azonban nem mindegyik erezte magat tulzottan lekotelezettnek – hogy finoman fogalmazzak.
    Es ez hozta magaval a dekadenciat is.
    Hasonlo esemenyek zajlottak es zajlanak ma is az orrunk elott Nyugat-Europaban es Eszak-Amerikaban is.

    Ez persze szamomra nem jelenti azt, hogy soha senkit nem szabad beengedni egy orszagba se, sot, szerintem egy kis verfrissites meg hasznos is, de tudni kene hol a hatar. A dekadencia kerdeseben is.

  • Joe,

    „Kanadaban mar nem fognak bevandorlo-orszagrol beszelni 200 ev mulva. … Es az Europai nep lesz az uj bennszulott (bennszulott jogok nelkul)”

    Ehhez nem kell 200 evig varni. A dekadencia miatt kihalo feher lakossag mar 50 ev mulva egy szanalmas kisebbsegge fog itt valni, akik majd szeretnenek menekulni, de nem lesz hova.

    Hogy lesz-e majd egy egyseges muszlim nemzet itt, azt nehez elore tudni. Ez majd akkor dol el, amikor a csocselekek haborujanak vege lesz egy nyertessel.
    Itt a bekeaktivistak mellett akad meg boven szik, hindu es kinai is, akik rendkivul egeszsegesen gyulolik egymast.

    ——–

    Starchild

    „A gond ott van, hogy itt Kanadában törvénybe foglalnak szinte minden agymenését az ENSZ-nek …”

    Na ja, de meg kell a haza bolcseit is erteni. Az ENSZ-en keresztul sokkal tobbet tudnak lopni, mint a hagyomanyos allami szerzodesek kimutyizasabol. Es meg kevesbe atvilagithato az ugyvitel is!

    „Természetessen én se szeretnék anarchiába élni viszont azt látom, hogy egy állítolagos szabad, demokratikus országban mint a miénk itt inkább egy diktatúrára emlékeztet mint bármi másra.”

    Hogy is hivjak oket? Liberalfascist, vagy hogy?

    A regi email cimem megszunt, amikor atmentem a Telus-hoz. Mikor visszajottem a Shaw-hoz, megint ujat csinaltam.
    Csak a [email protected] van. Kene, hogy mukodjon.

  • Gabriel
    2018 március 3
    7:18 de.
    Koszonom a letolast. Lehet, hogy Kanadat 2oo ev mulva maskepp jellemzik, de ma Kanada es Usa egy olyan allam, ami mindnkit befogad, ha nem bunozo. Ezt ma mar mindenki tudja.
    Hogy mi lesz evszazadok utan, azt senki sem tudja.
    Az europai orszagok viszont nemzetek, sajat kulturajukkal, hagyomanyaikkal es tortenelmukkel.
    Sajnos, ezt sem szabad elfejelejteni.

  • Kedves mindenki, foleg kedves Figyelo!

    Igaz, hogy en vegzettseg szerint csak egy epitesz vagyok, es hajlamos vagyok a tortenelmet kulturalis szempontbol nezni. Bar ebbol fakadoan mondjuk a zene nem a szakteruletem.

    Szoval a rizsa utan, az en ismereteim szerint egesz, mondom egesz Europaban beszelhetunk a felvilagosodasrol, a barokk korszakrol, vagy kubizmusrol, esetleg a bauhausrol a kozelmultbol, amik mind egyseges europai kulturak. Ki nem ismerte Shakespeare-t a maga koraban egesz europaban, vagy Gote-t. Mozartot, nem tudom melyik europai kultur-szemelyiseget lehetne kihagyni, es mely teruletrol? Igaz a korai kozepkorban a papok (szerzetesek) irták a konyveket, a feljegyzeseket a deákok – es latinul. Ebbol kifolyolag barmely kiadvanyt barmely europai orszagban gondok nelkul olvastak. A konyvnyomtatas egyszerusitette a dolgokat, innentol kezdve konnyebben lehetett nemzeti nyelveken is kiadvanyokat terjeszteni. Nemcsak a Bibliat! Orvosi, tudomanyos muveket, jogi kiadvanyokat, es a tobbi, vegtelenul lehetne sorolni.
    De ennek ellenere szinte valamennyi szakmai, kulturalis, tudomanyos egyesuleseknek voltak testverszervezetei minden orszagban!
    Ugyanmar, ha csak azt tekintenenk kulturanak, ami a nepi hagyomanyokat jelentette, akkor nagyon csalatkoznank!
    De erdekes, hogy a XIX szazadig ez is inkabb ereny volt minden nemzet szemeben, senki nem negativan ertekelte a masik tradicionalis hagyomanyait, hanem igyekeztek megeismerni es beepiteni az ossz-kulturalis folyamatba.
    Tessek akar a legismertebb zeneszerzoket megnezni, hogy valamennyien hasznaltak es felhasznaltak a legkulonfelebb europai nemzetek dallamait.
    Festeszetrol, szobraszatrol ne is beszeljunk.
    Valamennyinek meg volt igaz egy vagy tobb centruma, de minden nemzetbol a muvelok odazarandokoltak elsajatitas vegett.
    Szandekosan nem irtam epiteszetrol eddig, mivel a kerdesben a napnal is vilagosabb.
    Szoval a korai kozepkortol letezett „europai” kultura, aminek voltak keletebbi forrasai, gorog, arab, irani.
    Alljunk meg tehat csak egy fel pillanatra es kapjunk a fejunkhoz (majdnem azt irtam hogy nyuljan mar magahoz mind aki ezt le akarja tagadni.)
    Ma a XXI. szazadban!

    Kell meg irjak, vagy esetleg van aki magatol is elkezd belemerulni „ezekbe az elfelejtett kulturalis vilagokba”?

    Nem tudom hogy mit kellene ezen magyarazni? Lehet, hogy a Zorban, akit ugyan az iskalajaban (ELTE) romai jogra probaltak megtanitani, az europai osszkulturalis valosagrol semmit sem tud.
    Ez nekem hihetobb, hiszen a jogot is valami degeneralt modon ertelmezi, innen konnyen elhiszem hogy a kulturarol pedig posszenese sincs.
    Hiheto, hogy a disznooles a kisustivel kulturkorben ki is merul minden igenye, ez pedig hungarikum (foleg a palinka)

    konnyen hiheto, hogy a kovetoinek is ez a kulturalis szinvonala, ezert felesleges is szamukra olyan megfogalmazasokat tenni, ami tulmutat olyan böffenéseken, – mint az allitsuk meg a sorost, allitsuk meg brusszelt, allitsuk meg az enszt, vagy a migrancsok bejonnek a kerites alatt. Kozben eladositja az orszagot ket kovetkezo nemzedekre, a milliardokat meg a zsebukbe tomik.
    En rettenetesen szegyelnem azok helyeben magamat, akik felfogtak amit irtam es ennek ellenere a a Zorbanra szavaznek.
    Kiveve, ha jovedelmezo „erdekeltsege” van a rezsim fenntartasanak a nevezett ur/holgy-nek. Ha nem, hanem csak maguktol ennyire kulturatol messze esettek, nincs mit mondanom.

  • Kedves Figyelő! A nemzet nem öröktől való fogalom, történelmi léptékkel nem is túl régi: kb. 300 éves.Nagyjából XVIII. századi. A királyoknak nem országuk és nemzetük volt, hanem birodalmuk, amelyben a népeik éltek. A magyar ennél is később vált nemzetté: a XIX.sz. közepére, egy hosszú folyamat eredményeképpen. Pl.ekkor (1844-ben) lett a Habsburg birodalom magyar királysági területein elismert nyelv a magyar – addig a latin volt a hivatalos nyelv. A terület uralkodói különféle európai uralkodó családokból kerültek ki (Anjou-k, Jagellok stb.), az arisztokrácia jó része nem is beszélt a „jobbágyok nyelvén”.
    Trianonban nem Magyarországot csonkították meg, hanem a Habsburg birodalmat osztották föl – meg a német császárságot, amelynek a területéből szintén nagy darabokat választottak le, jelentős németajkú lakossággal (Elzász-Lotharingia, Szilézia stb.)
    Liu Shaolin Sándor született magyar, ahogy Te is született magyar vagy. Chris meg született kanadai – holott a szülei magyarok.
    Miért kéne „magyarosítania” Liu Shaolinnak? (A szép, mandulavágású szemeit úgysem tudja „magyarosítani”.) Neumann Jánosnak, Wigner Jenőnek is magyarosítania kellett volna? Hosszú Katinka, aki az USA-ban készült fel, Tushup nevű férjével és edzőjével, mennyivel „magyarabb”, mint a Budapesten élő Liu Shaolin? Jelzem,a Bencsics is szerb (rác)eredetre utal
    Európának nincs más útja, mint a szoros integráció. Ennek valószínű következménye lesz a közös nyelv – ehhez azonban kell szerintem kb. 2 generáció (70-100 év).
    Nekem, személy szerint fájna, ha a magyar nyelv elveszne, de egy lehetőségünk van: minél többet adni a közös szókincshez. Hogy pl. az unokám – aki kéttannyelvű iskolába járva gyakran kever angol szavakat a mondandójába -, azért nem felejtené el, hogy mit jelent pl.: „…múltba merengni mit ér?” (Kölcsey) Vagy:”Márta, hajad, dús ajakad kéri és lázad a vágyam” (József Attila)
    No lám, a két idézet GÖRÖG verslábakat tartalmaz. (Elnézést, fejből idéztem, lehet, hogy a központozás nem pontos.)
    Szerintem így maradhat meg ember és nemzet.

  • Elnézést, még egy. Téli olimpián még soha nem ért el aranyérmet piros-fehér-zöld trikolor alatt versenyző: a Liu testvérek az elsők. Nyilván oka ennek, hogy itt csak néhány hétig van természetes jég, hó. Mint ahogy oka lehet annak is, hogy főként a „vizes” sportokban jeleskedünk: kajak, kenu, úszás, vízilabda… Egy német edzőtől hallottam, amikor a vízilabda csapatát legyőztük. Könnyű a magyaroknak, nálunk az edzés első fél órája azzal telik, hogy megszokják a fiúk a hideg vizet. Ott meg csak beugranak a melegvizű medencébe, és hajrá!

  • Starchild
    2018 március 3
    1:23 du.

    Hát hogyne te tudálékos nagyokos.

    Pl,. a szökött rabszolgákat agyonverik.

  • Sztár-izéke:

    Starchild
    2018 március 3
    1:29 du.

    Tiszteltetem az ízlédeset : DDDDDDDDDDDDD

    (Nem elég neki ITT olvasgatni Szikszai agyament baromságait, még külön akar tőle hazudozásban fogant novellákat hehe )

  • Gabriel
    2018 március 3
    9:08 du.

    Mégis, mit vártál Miurunktól?
    Ő egy -idézem- „utcai harcos”.
    Most mondta az egész országot lefedő Közrádióban, pénteken.

    Azt tudhatjuk az eddigiekből
    (Rémfilmekből egyébb híradásokból)
    hogy az utcai harcosokra kuvvául nem jellemző a jog normális értelmezése és az Összeurópai Kultúra ápolása.

  • talalom
    2018 március 4
    2:42 de.

    Én azt hallottam egy magyar nyelvről szóló műsorban hogy a főurak valóban alig-alig beszélték a magyart, a német volt divatban sőt, afféle ugatásnak, mortyogásnak tartották. Megvetőleg nyilatkoztak róla.

    Mondok példát, de most hagyjuk az elhíresült Halotti Beszédet (Latiatuc feleym ʒumtuchel mic vogmuc. )

    Az első történelmi munkában írásban feljegyzett magyar káromkodás fonetikusan valahogy így festett:
    „Wezteg kwrwanewfya zaros nemeth, iwttatok werenkewht, ma yzzywk thy wertheketh”.
    (Momentán ezt hallotta aki lejegyezte)

    Nemírom ide mit takar, de itt a cikk róla : )) : ))
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Els%C5%91_magyar_szitkoz%C3%B3d%C3%A1s

  • Amint az tudható, végül KAzinczy és Hajnóczy csináltak használható nyelvet a magyarok beszélt nyelvéből.

    Vagyis édes anyanyelvünk egy mesterséges nyelv.

    Nincs ezzel semmi baj csak éppen nem kellene misztifikálni.

    Más népek sem teszik, akiknek pedig természetes módon alakult ki a ma használatos nyelve.
    Ezek általában értik az 500-600 évvel ezelőttről fennmaradt írásaikat is.

  • Geyza, most mellényúltál. Balassi Bálint verseit jól értjük. És a halotti veszéd is csak írásban furcsa. Ha hallanád az eredeti szöveget, értenéd. Kazinzyék főleg az írásmódot tették rendbe, na meg egy csomó új szót képeztek – egyébként a régi magyar szóképzési szabályoknak megfelelően – az akkoriban használatos német-latin jövevényszavak helyett.

    Egy történet a barátnőmről, aki mellesleg nagyon jól beszél németül. Más barátnőivel elmentek Bécsbe néhány napra. Úgy esett, hogy főzni támadt kedvük, mégpedig rántotthúst. Na, mindent bevásároltak, éppen csak zsemlemorzsát nem sikerült kapni, mert a barátnőmnek nem jutott eszébe a német neve. Miután percekik találgattak az eladóvl, a barátnőm idegesen magyarázkodott az utitársaknak: „nem tudom, hogy mondják magyarul a prézlit”… Erre az eladónak felcsillant a szeme: brezl? És már adta is…

  • Almási Alma prezli torteneterol eszembe jutott az ausztriai kalapacs tortenetem.

    Ugyan nem vagyok komuves, de 12 eves voltam, amikor apam telket vett, es aztan epitkeztunk. Kesobb, a menekulttaborban, mint mindenki mas, barmi munkat elvallaltam, tobbek kozott egy lepcso kesziteset egy kisebb gmundeni villahoz.
    Meg is lett csinalva, de a vegen elhagytam valahogy egy kalapacsot. Mivel a tulaj nagyon odavolt, mondtam neki, hogy veszek egyet. Megkerestem Gmundenben a szerszamboltot, es bementem venni egyet. Mondom igy magyarosan az elado kislanynak, hogy „Ich möchte einen Hammer kaufen”, amibol mindent megertett, kiveve a hammer szot. Magyarosan visszakerdez, hogy „hammer”? Mondom ja, hammer. Nem erti.
    Erre mutatom neki hogyan szoktak altalaban dolgozni a kalapaccsal, utanoztam a kalapalast, de csak nem erti. Vegul kertem tole egy papirt es tollat, es lerajzoltam a geniusznak.
    Ezt vegre megertette es azt mondta: „Aaaa, hama!”
    Es hozta a hammert.

  • Alma:
    Háát..lehet.
    Azt is hallottam a magyar nyelv a Szíriusz BOLYGÓRÓL származik, ahonnan a magyarok harmincezer évvel ezelőtt érkeztek ide, lila Bocskay kabátban.Vagyis KOZMIKUS nyelv !!

    Itt van e:
    https://avilagtitkai.com/articles/view/a-magyar-nyelv-egy-kodolt-kozmikus-nyelv-egyes-kutatasok-szerint-meg-a-tibeti-szanszkrit-nyelvnel-is-idosebb

    Később aztán (olyan 20 000 évekkel ezelőtt) még érkeztek magyarok a Szíriuszról, zöld Bocskay kabátban.

    Ez utóbbiak az előbbiek szolgái lettek.

    Szóval..sok minden lehetséges DDDDDDDDDD

  • @Szikszai

    Jókai írja a „Kiskirályok”-ban, hogy egy csalást azért nem tudnak leleplezni, mert a magyar nemes tud ugyan jól németül (bécsiesen), de nem tud szót érteni a szepességi szászokkal, mert amig a magyar azt mondja „nikt”, addig a szepesi szász „nüst”-öt mond, „így aztán még a semminél is idébb vannak”…

  • talalom

    Pl. a református Károlyi Biblia régebbi a nyelvújításnál. Több, mint 400 éves(1591) és ma is jól olvasható. Biza, annak idején a magyar polgároknak és nemeseknek készült. Sajnos csak nekik volt rá pénzük. De mondhatnám a katolikus Pázmány Pétert (1570-1637) is.
    Attól, hogy a Habsburg Birodalom része lettünk, nem szűnt meg Magyarország. Egyébként, a több nyelvű, polihisztor, félig horvát Zrínyi Miklós(1620-1664) magyar nyelven írta műveit. Nyilván olyanoknak, akik értettek magyarul.

  • talalom
    2018 március 4
    2:42 de.

    A Bencsics nev a ferjem neve volt. Hazassagkor vettem fel. Igen, horvat nev. Viszont az osztrak hatarnal meg talalkoztam, ferjem tavoli rokonaival, akik ott ;eltek mer igen regen, es ok azt allitottak, hogy nem.
    MIt mondjak, nem erdekel. Viszont egy valaki tovabb viszi Montrealban ezt a nevet, fiam fia.

  • MIkor idejottunk Kanadaba, akkor ajanlottam neki, hogy vegye fel az eredetileg irt nevet, amiben a cs betu helyett H betu volt az aposom szerint. Megerdekeltuk, 5O dollarba kerult volna, de sajnos akkor nem voltt 5O dollarunk erre a celra.
    Igy szegenyt a haivatalaban Benxiksznek hivtaka a kollegak.
    Itt igy ejtik ki a nevat az angolok es franciak.

  • Almasi ALma, , a magyroknal latin nyelv volt a kulturalt emberek nyelve. Az atlag ember nem nagyon irt es olvasott. A nyelvujitas viszont rengeteg hasznos ujjitast hozott

  • Figyelő
    2018 március 4
    4:40 du.

    „Mikor idejottunk Kanadaba, akkor ajanlottam neki, hogy vegye fel az eredetileg irt nevet, amiben a cs betu helyett H betu volt az aposom szerint.”

    Kedves Figyelő, hogy értve azt, hogy „H”-betű volt a „cs” helyén?

    Benhih, vagy hogy? Az biztos nem lehet.

    Én szerintem a délszláv írás egyszerűen Benčič (Bencic) aztán az lett magyarosítva Bencsics -re, egyéb korabeli kiejtéssel anyakönyvezve pedig elterjedt még a Bencsik – K-val a végén.

  • Gabriel,

    Elsosorban neked, de persze mindenkinek ajanlom, akar hisz abban a meseben, hogy nemzetek csak alig 200 eve fontosak nekunk, akar nem:

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=54&v=oG2ESfozdpk

    es Kanadarol:

  • HUn Canada, Aposom szerint ch betuk voltak eredetileg a cs helyett, ezt az informaciot, a Magyar Leveltarban kapta.

  • Geyza
    2018 március 4
    8:26 de.
    Kenyeres.. Próbálj elolvasni egy eredeti Sexpírt… 😀 Felét sem érti a mai generáció.. 😀

  • Figyelő
    2018 március 4
    4:40 du.

    Jókai viszont általában azt írja, hogy ritka az a nő, aki tud latinul. Általában csak a nemesemberek (férfiak) használták a latint, és ők is főleg a hivatalos iratokban, hivatalos tárgyalásokon.

    Merthogy Hungária nem magyar, hanem többnyelvű ország volt, magyar, tót, palóc, rác, horvát, lengyel, oláh, és németből is legalább négyféle: sváb, stájer, szepesi szász, brassói szász, pesti német, bécsi német… És ezek – még a németek se – nemigen értették egymást. Ezért maradt meg a latin nálunk legtovább élő nyelvként.

  • Szikszai
    2018 március 3
    5:44 du.

    Légyszives küldj emailt ide: [email protected]
    Az emailed továbbra se műkszik valamiért.

  • Figyelő
    2018 március 4
    7:49 du.

    Kedves Figyelő, köszönöm a magyarázatot. Így már világos, akkor „Benchich” volt a szlávból magyarosított írásmód.

  • Falusi:
    Én kise teszem itthonról a lábamat egy Sékszpír kötet nélkül!
    Olllan az nállam mint másnáll a hitellkártya,,.

  • Almási Alma
    2018 március 4
    11:49 du.
    Nezd az anyam osztrak szarmazasu volt. Nagyapamm es nagyanyam is. Nagyapam mint erdesz kapott allast a monarchia alatt Faspusztan, Korosmegyeben, es ott volt mint foerdesz egesz eleteben. Amig Mgayarorszagra nem jott es velunk elt halalaig, Budapesten. Nagyanyam meghalt mielott en szulettem, o is osztrak volt.Auszriabol szarmazott es a Rax es a Sneberg hegy volt dedanyam el=so panzioja, majd nagybatyam kovette a turista hotel szakmaban es az Ottohause hires hotel lett a Raxon.
    Apam viszont magyar volt o Tiszarofrol szarmazott. Egyszer nyaralni ment fel a Raxra es ott ismerte meg anyamat. Azt
    hiszem, minden magyar csaladnak van hasonlo csaladi gyokerei a tortenelmunk folya,am/
    Viszont, pl.en nem ismerek nagyobb magyar erzel;mu embert, mint az anyam volt.

  • HunCanada
    2018 március 5
    7:16 de.
    Tudomasom szerint a horvathok nem szlavok, mas a nyelvuk , mas a kulssejuk stb.

  • Figyelő
    2018 március 5
    1:37 du.
    HunCanada
    2018 március 5
    7:16 de.
    „Tudomasom szerint a horvathok nem szlavok, mas a nyelvuk , mas a kulssejuk stb.”

    Hát mégis micsodák? Ha én szerb-horvátul tudok egy hortváttal beszélni akkor mégis milyen nyelvet beszélnek? Az én tapasztalataim szerint van két szemük, két fülük, szájuk, hajuk, van köztük főleg nőnemű és férfinemű, itt-ott egyéb. Úgy néznek ki mint mi csak épp más a nyelvük. Tudnak nagyon okosak lenni de tudnak nagyon hüjék is lenni. Útálják a szerbeket és a szerbek is őket, azonkívül reális, megbízható emberkék. Úgy mint a lengyelek ők is katolikusok…nagy részt.

  • Starchild én úgy tudom, hogy a lengyelek rokonai a horvátok.

  • A lengyelek azok nyugat-szlávok hehe

  • charlie
    2018 március 5
    3:16 du.

    „Starchild én úgy tudom, hogy a lengyelek rokonai a horvátok.”

    Mint katolikus szláv nép igen de amúgy nemigazán. Vagy legalább is nem tudom mit értesz „rokoni kapcsolat” alatt. A mentalitás szempontjából nemigazán.

  • Figyelő
    2018 március 5
    1:37 du.

    Kedves Figyelő. A horvátok is szlávok, mégpedig délszlávok. A nyelvi kérdésben a délszláv utódállamok nyelvei állnak a legközelebb egymáshoz. A környezetünkben élő szláv népek Északra a szlovák és a cseh, amely szintén kismértékben térnek el egymástól. A lengyel pedig az előzőektől is elkülönülő nyelv sok azonossággal más írással. A lényeg, hogy a horvátok szlávok, délszlávok és nyelvük hasonló a szerbhez és értik is egymást – természetesen. Persze a horvátok a saját nyelvüket horvátnak a szerbek meg szerbnek (sprski) nevezik.

  • charlie
    2018 március 5
    3:16 du.

    Starchild
    2018 március 5
    3:39 du.

    Jól mondja StarChild. A horvátoknak csak annyi a köze a lengyelekhez, hogy katolikusok. A valláson kívül ezerszer közelebb állnak a szerbekhez… csak ezt egy szerb meg ne tudja 😀

  • Én azt vettem észre, mikor Prágában dolgoztam a Geofizikalniij Ustav,.ban, hogy a lengyel és cseh meg orosz tudósok kitűnően megértik egymást, az angol használata nélkül is.

  • HunCanada
    2018 március 5
    4:45 du.

    ….de a horvátok se, hogy ilyet írtál 🙂
    Lényegében a két nemzetnek nyelvtanilag azonos a nyelve csak szavakban, kiejtésben és írásmódban tér el. A szerb nyelvet Vuk Karadzsity formálta igazán olyan nyelvé amelynek lett nyelvtana és abc-je(ciril kockabetűk) az 1800-as évek végén. A horvát nyelv viszont hasonlít a magyarra abból a szempontból, hogy mindenre van saját kifejezésük míg a szerb tele van összelopkodott szavakkal. Az új horváthoz már nekem is néha szótár kell mivel nagyon sok új szavat alakalmaznak amióta szétesett a jugoszláv tákolmány. Kúltúrában is elég eltérő a két nemzet. A szerbek az igazi balkáni mentalitást képviselik míg a horvátok inkább nyugat felé húznak. A balkáni mentalitás az abból áll, hogy mindent ami szép és jó azt szarrá kell tenni. A rombolás az alap. Ahova a szerbek beteszik a lábukat ott mindent lére hajtanak. A horvátok szeretik a rendet és tesznek is róla, hogy rendezett környezetben éljenek. Ha éppen egymás torkának kell ugrani akkor bizony mindkét nemzet nagyon egyforma.

  • Starchild,

    Valahol olvastam par eve, hogy az orosz car atyuska kuldott 4 millio orosz (es egyeb nemzetisegu kereszteny) muzsikot Serbiaba nem sokkal azutan, hogy felszabadultak a torok alol. De az is lehet, hogy ez az 1871-es orosz-torok haboru utan volt.
    Errol tudsz valamit?

  • A Balkánon a szlávok nem őslakosok. Illírek, dalmátok, albánok, görögök, makedónok, trákok stb. éltek ott. Erre jöttek rá a rómaiak(latinok), gepidák, avarok, bolgárok stb., akik nagy része elszlávosodott. Mindegy. Azt akarom ezzel mondani, hogy a nyelv gyakran nem fedi le a genetikát. Pl. a bosnyákok Európa legmagasabb emberei. Egyáltalán nem hasonlítanak a szintén szláv nyelvű lengyelekre vagy oroszokra. http://balkanimozaik.blog.hu/2017/08/16/a_vilag_legmagasabb_emberei_a_nyugat-balkanon_elnek

  • A szerbeket és a horvátokat történelmileg szemlélve. kétezer évvel ezelőtt UGYANAZ a nép volt a Római Birodalomban. De akkor közbe jöttek a római császárok, és a birodalmat két részre osztották, Keletrómai és Nyugatrómai Birodalomra. A határ közöttük éppen ott volt, ahol most a horvát és szerb területek határa van.
    A későbbiekben a kereszténység is ugyanezen határok mentén kettéoszlott, és a konstanitápolyi pátriárka alaposan összeveszett a római pápával, így nemcsak a nép meg az uralkodó rendszer vált ketté, de a vallásuk is.

    A Bizánci Birodalom szigorú hierarchiájú despotikus állam lett, ahol az állam és az egyház egyaránt a császár irányítása alatt állt. És meg tudta védeni magát – és kultúráját a germán MIGRÁNCSOKTÓL.

    A Római Birodalomban a pápaság ás a császárság egymástól elkülönült, a germán MIGRÁNCSOKNAK nem tudott ellenállni, sok-sok apró, majdnem független országocskára, valamint városállamokra hullt szét, amelyet egy laza szövetség, az EU… izé… a Német-Római Császárság kapcsolt össze. Ez a laza konglomerátum hozta létre a nyugati keresztény kultúrát.

    Amikor pedig a török terjeszkedni kezdett, a keleti birodalmat elfoglalták, a nyugatit nem (csak egy kicsi részt Magyarországból). A Habsburgok végül elkergették a törököket a XVII. században – kivéve a Bulgária környéki területekről, így ott stabilizálódott egy muszlim rész, Bosznia, Albánia… Ezek csak a XIX. században szabadultak meg a Török Birodalom maradványaitól.

    Ezért olyan nagy a különbség a szerbek, horvátok és bosnyákok között, holott 2000 évvel ezelőtt még ugyanaz a nép voltak.

    ÉS MOST lehet gondolkodni…

  • És most lehet gondolkodni…

    _Birodalmi szerkezetről (laza, vagy szoros?)
    _Állam és egyház kapcsolatáról (független vagy egybeolvadó?)
    _Migrációról (kis törzsek tömeges beszivárgása vagy katonai birodalmi hódítás illetve visszahódítás?)

  • Szikszai
    2018 március 5
    11:42 du.

    „Valahol olvastam par eve, hogy az orosz car atyuska kuldott 4 millio orosz (es egyeb nemzetisegu kereszteny) muzsikot Serbiaba nem sokkal azutan, hogy felszabadultak a torok alol. De az is lehet, hogy ez az 1871-es orosz-torok haboru utan volt.
    Errol tudsz valamit?”

    Már kérdezted de nem hallotam róla, meg ha jól tudom az szerbek az I. VH után szabadultak meg végleg a török befolyástól. Kb. 700 évig ültek a nyakukon és genetikailag is jól elcseszték őket. Nagyon sok van köztük amely inkább törökös kinézésű mint szláv. Talán ez is megmagyarázza, hogy miért annyira agresszív, vad nép. Azért 700 év török terrorizmus nem semmi…

    Almási Alma
    2018 március 6
    4:41 de.

    „A szerbeket és a horvátokat történelmileg szemlélve. kétezer évvel ezelőtt UGYANAZ a nép volt a Római Birodalomban.”

    Kétezer éve még nem is voltak ilyen formában, hogy szerb, horvát.

    „A Habsburgok végül elkergették a törököket a XVII. században….”

    Ne röhögtessen már. A habsburgok nem sok szart értek a magyarok nélkül a törökök ellen és arról is lehetne vitatkozni, hogy egyátalán mekkora segítség voltak. A habsburgok köztudottan gyűlölték a magyarokat és csak azért léptek szövetségre mert soha nem tudták megtörni a magyarságot. Ez a szarházi sátánista uralkodó ház soha semmi jót nem tett nekünk.

    jani
    2018 március 6
    12:39 de.

    ” Pl. a bosnyákok Európa legmagasabb emberei.”

    Inkább a montenegróiakra jellemző, hogy magasak. A bosnyákok eltörökösödött szlávok, azaz felvették az iszlámot, tehát lehet akármelyik szláv törzs leszármazottja.

    Erről jut eszembe egy vicc. Titó idejében ellátogat a kínai elnök júgóba és Titó körbeviszi az kínai küldöttséget az országban. A kínai elnöknek nagyon megtetszettek a montenegrói férfiak mivel mindegyik majd két méter, szálas legény. Kérdi a kínai elnök, hogy kaphatna-e egy vagon montenegróit ajándékba mert, hogy pont ilyen magas, szálas legények kellenének neki munkára. Titó bele is egyezik. Elment a kínai küldöttség és egy hónap múlva megérkezett két vagon. A kínaiak nagy pánikban telefonálnak, hogy ők egy vagont kértek és kettő jött. Erre mondják a júgó oldalon, hogy küldtek egy vagon bosnyákot is, hogy lepakolják a montenegróiakat (a világ egyik leglustább népe a montenegrói)

    Mi az? Rönkszállítmány megy a tnegerre. (bosnyákok mennek nyaralni)…ők mesélték nekem.

  • Starchild

    Amíg nem olvastam a feltett linket, addig én is úgy tudtam, hogy EU-ban a hollandok és a montenegróiak a legmagasabbak. Azért jegyeztem meg, mert a délszlávok feltűnő magassága biztos nem szláv örökség. Egyébként, a szlávok egy része az avarokkal érkeztek a Balkánra. A másik részüket az Al-Duna felől a bizánciak hívták be a gótok ellen. De lehet, hogy rosszul tudom.

    Egyik nagynéném egy baranyai horváthoz ment férjhez, akinek a felmenői Boszniából származnak. Ő is bosnyáknak mondja magát. Eszerint, vannak katolikus bosnyákok is. Mind az öt lányuk 180 cm körüli.

  • Szikszai

    Arról nem hallottam, hogy négy millió orosz települt volna Szerbiába, de ez nem jelenti azt, hogy nem volt ilyen. (Bár a négy millió erős túlzásnak hangzik). Viszont, mikor kiverték Magyarországról a törököket, a velük szövetséges szerbek, Katalin cárnő hívására tömegesen települtek Oroszországba.

  • Csillaggyereknek a magyarországi törökök kiűzéséről… Hallott már ön Savoyai Eugenről és az ő német hadseregéről?

  • Starchild es Jani,

    Talaltam valamit a nagyaranyu bevandorlas ugyeben, de ez a cikk nem mondja konkretan, hogy Bulgariaba, vagy Szerbiaba kuldte-e a car atyuska a kulonfele keresztenyeket.

    In the 1870s, Russian nationalist opinion became a serious domestic factor in its support for liberating Balkan Christians from Ottoman rule and making Bulgaria and Serbia quasi-protectorates of Russia. From 1875 to 1877, the Balkan crisis escalated with the rebellion in Bosnia and Herzegovina, and insurrection in Bulgaria, which the Ottoman Turks suppressed with such great cruelty that Serbia, but none of the West European powers, declared war. In early 1877, Russia came to the rescue of beleaguered Serbia when it went to war with the Ottoman Empire of 1877–1878. Within one year, Russian troops were nearing Constantinople, and the Ottomans surrendered. Russia’s nationalist diplomats and generals persuaded Alexander II to force the Ottomans to sign the Treaty of San Stefano in March 1878, creating an enlarged, independent Bulgaria that stretched into the southwestern Balkans. Another significant result of the 1877-78 Russo-Turkish War in Russia’s favour was the acquisition from the Ottomans of the provinces of Batum, Ardahan, and Kars in the South Caucasus, which were transformed into the militarily administered regions of Batum Oblast and Kars Oblast. To replace Muslim refugees who had fled across the new frontier into Ottoman territory the Russian authorities settled large numbers of Christians from an ethnically diverse range of communities in Kars Oblast, particularly the Greek Orthodox Georgians and Caucasus Greeks, and Christian but mainly non-Orthodox Armenians, all of whom hoped to achieve their own regional ambitions on the back of the Russian Empire.
    (https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Russia_(1855–92))

    Mellesleg, a Szerbiarol szolo cikkben irjak, hogy Szerbia az 1805-tol tarto szabadsagharcanak vegen ugyan elnyert egy valamifele onallosagot a Portatol, de meg evtizedekig tartott, mire a torok vegre kivonta az utolso katonait is onnan.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 március 6
    2:54 du.
    Hát igen, a törököktől megszabadított bennünket Eugén és ügyesen átpasszolt bennünket az osztrákoknak egy még kiadósabb, még gyümölcsözőbb magyar tavaszra. Kössz Eugén!

  • jani
    2018 március 6
    1:12 du.

    Jani, ameddig még ott tartunk, hogy a magyarok finn ugor erdetűek addig kár foglakozni az egésszel. Igen, volt a balkánon sokféle nép. A legtöbb dogma igazából elméletre és feltételezésre épül. Sajnos a legtöbb épp akkora baromság mint a Darwin evolúciós meséje.

    Almási Alma
    2018 március 6
    2:54 du.

    „Hallott már ön Savoyai Eugenről és az ő német hadseregéről?”

    Miért? Az egyetelen hadvezér aki említést érdemel? Vagy mert nélküle nem lenne MO ma?

  • Hazai Lámpa légy szíves gyere vissza, mert megakadtunk!!

  • Starchild
    2018 március 6
    9:56 de.

    Úgytűnik nem ismeri a magyar történelmet ez a kiüresedett díszmagyar.

  • charlie
    2018 március 6
    4:44 du.
    „Hazai Lámpa légy szíves gyere vissza, mert megakadtunk!!”

    NHC* ne sírdogálj ne próbálj a horthysta dumagép szoknyája mőgé bújni.

  • Hát,igen! Hiányzik Hazai Lámpa. De annyit én is tudok, hogy Savoyai Jenő a Szent Liga nemzetközi koalíciós hadsereget vezette, amiben kb. 15 ezer magyar vett részt. Amit viszont nem szoktak megemlíteni, hogy az oroszok is beszálltak a Szent Ligát megsegíteni oly módon, hogy feltartották a krími tatárokat, akik a török oldalán készültek Magyarországra. Tehát, az oroszoknak is köszönhetjük a török kiűzését.

  • Orsós Elemér
    2018 március 6
    3:32 du.

    Almási Alma
    2018 március 6
    2:54 du.
    Hát igen, a törököktől megszabadított bennünket Eugén és ügyesen átpasszolt bennünket az osztrákoknak egy még kiadósabb, még gyümölcsözőbb magyar tavaszra. Kössz Eugén!
    __________________

    Ez pontosan így volt. H mi magunk szabadítottuk volna meg magunkat a törököktől, akkor egészen más lett volna a későbbi történelmünk. Például: Bizony, a Habsburgok nem is adták vissza nekünk Erdélyt sem, hanem külön, közvetlenül kormányozták, és csak a kiegyezés után kaptuk vissza, tehát háromszáz év után. (Szóval ez azért nem teljesen Trianon ügy.)
    Belgrád (Nándorfehérvár) pedig sohasem lett a miénk többé. Azt hiszem, kicsit át kellene gondolni itt egyeseknek a magyar konkrét hősiességeket…

  • Mas is talal hasonlosagot Soros Gyuri ba’ magyarorszagi es kongoi uzelmei kozott, vagy csak en vagyok tul erzekeny?

    https://www.washingtontimes.com/sponsored/moise-katumbi-george-soros/

    es

    https://www.washingtontimes.com/sponsored/moise-katumbi-soros-dictating-foreign-policy/

    Kulonosen az tetszik nekem, hogy Soros elvtars embere ott is egy koztorvenyes bunozo.

    Hat csak elore magyar „haladok”!!!

  • Alma:
    Magyarország utoljára Mátyás király idején nyert háborút.
    Az utána következő elenyészó számú katonai gyözelem már nem nagyon segített az egész ország érdekein.

  • Geyza
    2018 március 6
    5:58 du.
    Starchild
    2018 március 6
    9:56 de.

    „Úgytűnik nem ismeri a magyar történelmet ez a kiüresedett díszmagyar.”

    Figyelj, amit a habsburgotól, rákosi-kádáron keresztül és mai napig a mta által dédelgetett nem túl hiteles történelmet miért is kellene annyira tudni?

    Almási Alma
    2018 március 6
    6:56 du

    „Ez pontosan így volt. H mi magunk szabadítottuk volna meg magunkat a törököktől, akkor egészen más lett volna a későbbi történelmünk. Például: Bizony, a Habsburgok nem is adták vissza nekünk Erdélyt sem, hanem külön, közvetlenül kormányozták, és csak a kiegyezés után kaptuk vissza, tehát háromszáz év után. (Szóval ez azért nem teljesen Trianon ügy.)
    Belgrád (Nándorfehérvár) pedig sohasem lett a miénk többé. Azt hiszem, kicsit át kellene gondolni itt egyeseknek a magyar konkrét hősiességeket…”

    MO az elmúlt legalább ezer esztentőben mindig is kelet és nyugat közt örlődött. Nyugatról csak azért volt néha segítség mert keletről óriási túlerővel támadtak meg minket. Ők se voltak hüjék és tudták, hogy ha magyarok elbuknak akkor nekik is végük. Ha pedig netán keletről nem volt veszély akkor nyugatról támadtak mert nem tudták elviselni, hogy közép-európában legyen egy realtív erős hatalom.

    MO megsemmisítése még a mai napon is folyamatban van csak már nem háborúkkal hanem a belső ellenségek közreműködésével. Valakiknek nagyon érdekük, hogy MO-t elhagyják a fiatalok és az összes valamirevaló szakember. Ebben a folyamatban a jelenlegi és az elmúlt 70 év kormányai is aktív resztvevők. A Kárpát medence, azaz MO természetes határai közti terület egy igen gazdag, kellemes klímájú terület. A probléma ott van, hogy még mindig sok a magyar. A szomszédos országokban nagy erővel folyik a magyarság végleges elűzése ugyanis az EU se tartja fontosnak, hogy az elszakított területeken legyen autonómia. A csonka országiak győzikeshowktól elhüjült többségét nem érdekli az egész. Ti „haladók” is csak a saját sírotokat ássátok, no de hajrá.

  • Starchild
    2018 március 7
    9:26 de.

    ” Figyelj, amit a habsburgotól, rákosi-kádáron keresztül és mai napig a mta által dédelgetett nem túl hiteles történelmet miért is kellene annyira tudni? ”

    Figyelj ezzel tulajdonképpen mit akartál mondani

    Csak nem azt a baromságot hogy a Kádári időkben meghamiaították a 400 évvel korábbi történelmet?

    Nem vagy maga kissé idióta?
    DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • Ujabb hir a vilag legjobb orszagabol.

    A quebeci hapsikamat letartoztattak, mert valami olyamit irt a Faszbukon egy krumplis-zsak kapcsan, hogy „benzint kell ra onteni es meggyujtani”. Ez mindjart eletveszelyes fenyegetesnek minosult.
    Aztan ujra letartoztattak, mert allitolag ongyilkos akart lenni, es utana beleeroszakoltak valami „gyogyszert”, es kozben a szokasos modon szorakoztak vele, hogy vegul bunosnek vallotta magat.
    Igy most meg tobbet szorakozhatnak vele, es koteleztek tobbek kozott arra is, hogy szedje a dilibogyot tovabbra is.

    De a cikk vegen szo van tobb kanadairol is, akiket igy vagy ugy, de eliteltek, mert nem tetszik nekik valami.

    Mindig tudtam, hogy Kanada a vilag legjobb es legszabadabb orszaga!

    https://gellerreport.com/2018/03/islamic-lobby-silenced.html/

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 március 6
    6:56 du.

    „H mi magunk szabadítottuk volna meg magunkat a törököktől, akkor egészen más lett volna a későbbi történelmünk.”

    Ez így nem teljesen igaz, ezért engedelmeddel helyesbítek: ha mi nem hagyjuk, hogy brutálisan leigázzanak bennünket, ami bőven előfordulhatott volna, ha nem hagyták volna nálunk landolni a spanyol akasztófa elöl Szerencsés Jánost, akit előélete ismeretében inkább kitoloncolni kellett volna nem megkeresztelni és pénzeskamrát adni alája, valamint, ha pártütő nagyuraink legalább a veszély elmúlásáig össze tudtak volna tartani és egy kis időre elfelejtik egymás nyakát harapdálni, „akkor egészen más lett volna a késöbbi történelmünk.” 150 éves erős kontrol alatti leigázásból már nincs az a spártai keménységü nép aki segítség nélkül meg tudott volna szabadulni és mint ahogy az ábra is mutatja a mi felszabadításunk sem önzetlen, keresztényi könyörületességből, testvéri szeretetből táplálkozott, hanem a legyengültségünk gerinctelen kihasználásából és javaink könnyű megszerzésenek lehetőségéből, másrészről meg muszáj volt lépniük, mert a Nyugat által beálldozott országunkat már kevésnek találták az igazhitüek, ezért a további nyugati terjeszkedésüket így egy csapással két legyet leütve, frappánsan és busás haszonnal állították meg!

  • Geyza
    2018 március 7
    10:29 de.

    DE!

  • Geyza
    2018 március 7
    10:29 de.

    „Csak nem azt a baromságot hogy a Kádári időkben meghamiaították a 400 évvel korábbi történelmet?”

    No, akkor hol is írtam 400 évvel korábbi történelemet? ‘mer, hogy azt írtam vala: „Figyelj, amit a habsburgotól, rákosi-kádáron keresztül és mai napig a mta által dédelgetett nem túl hiteles történelmet miért is kellene annyira tudni?”

    Nos, akkor ki az idióta?

    Almási Alma
    2018 március 7
    2:31 du.

    Inkább arról meséljen, hogy mi az idő?…mivel még jól múltkor egyszer nagyon elsimlizte a kérdésemre a választ.

  • Sztár-izéke:
    Most nem cikizésből,
    de frankón nem tudlak követni.
    Tudod én egyszerű fémmunkás vok.Magas nekem a csapongásod.

  • Sztár-izéke
    Majd én válaszolok Alma helyett.
    Tehát az IDŐ fogalma. Megvilágítom egy kisérlettel:

    Fogsz egy spárgát és kirakod a párkányra.
    Ha a spárga nedves, esős az idő.
    Ha a spárga mozog, szeles az idő
    Ha a spárga merev, nagyon hideg az idő
    Ha a spárga nincs a helyén, ellopták.

    Érted már ?

  • Geyza
    2018 március 7
    4:37 du.

    „Sztár-izéke:
    Most nem cikizésből,
    de frankón nem tudlak követni.
    Tudod én egyszerű fémmunkás vok.Magas nekem a csapongásod.”

    Hátha fémmunkás vagy akkor talán van valamennyi remény mivel az Isten a hetedik napon teremtette a szerszámkészítőt.
    Segítek, a magyarság nem finnugor hanem szkíta, hun erdetű…’mer másképp nem Hungária lenne hanem Fingária….nos, akkor mesélj, amikor kisdobos voltál meg üttörő akkor azt tanították, hogy hun, szkíta nép vagyunk? Aligha. Merjünk kicsik lenne, vesztes nép, stb.stb.stb. Azt is tudtad, hogy az ókori egyiptomban haználatos volt a magyar nyelv?

  • Sztár-izéke heheheh
    Fingária?

    Hogy te mennyi mindenféle humorost tudol…

  • Orsós Elemér
    2018 március 7
    1:11 du.

    „ha mi nem hagyjuk, hogy brutálisan leigázzanak bennünket, ami bőven előfordulhatott volna, ha nem hagyták volna nálunk landolni a spanyol akasztófa elöl Szerencsés Jánost, akit előélete ismeretében inkább kitoloncolni kellett volna nem megkeresztelni és pénzeskamrát adni alája…”

    Nem túl „szerencsés” az egész 500 éves magyar történelmi katasztrófát egyetlen zsidó pénzember számlájára írni, bár mostanság is ennek van a divatja. Tudod, Elemér, ez olyan pitiáner, charlie szájába való mondat volt. És képzeld, már Nehézfejű Bencsik Andriska sem tartja túlságosan hihetőnek és okosnak a Szerencsésezést… izé akarom mondani… a Sorosozást…

  • Csillaggyermek! sajnos ma sem tudok mást mondani, mint amit feltehetően a múltkor is írtam: az idő AZ a fizikai mennyiség, amit az óra mér…

  • Meghalok a rohogestol: Irorszagban a kormany fizet az ujsagiroknak, hogy pozitivan allitsak be a nemzeti ongyilkossagot.
    2020-ig 1 millio bevandorlot akarnak befogadni. Kis falukba i sjut boven, mar most betettek egy 300 fos falucskaba 100-at beloluk.

    Erdekes lenne latni, ahogy az ottani magyarok huznak vissza Magyarorszagra nehany ev mulva.

    http://barenakedislam.com/2018/03/07/ireland-suicide-watch-tiny-town-forced-to-take-in-hundreds-of-muslim-invaders-out-of-fear-of-being-called-racist-even-though-islam-is-not-a-race/

  • Starchild,

    Miert erdekel az ido?

  • „Tudod, Elemér, ez olyan pitiáner, charlie szájába való mondat volt.”
    Erre csak egy felkészült fizikus képes, egy lábbal, egy időben, két fenékbe rúgni. 🙂

  • Geyza, a múltkor még űrkutató, mikrohullámgerjesztő és antennaszerelő voltál. Szerintem maradj meg ezeknél, a fémmunkások kasztja egy másik minőség.

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2018 március 7
    8:10 du.
    Jól élsz(vissza!) a kiragadott példákkal! Ha jól emlékszem, Szerencsés János a mondatomnak és a leigázásunk szentenciájának csak a fele volt, másrészről a nagyuraink által pátyolgatott „pénzembert”(mert valójában gazember volt) sem Spanyolországban, sem Magyarországon, nem a származása miatt akarták -mint ahogy Sorost sem- felelőségre vonni, viszont abban, hogy a török elleni hadak királyi finanszírozását és szokásos irányítását a kiürített kincstár miatt nem lehetett központi kézben tartani, abban „elévülhetetlen érdemei” voltak! Miért kell minden ellenérvet az antiszemitizmus felé terelni és mi lenne a visszatámadás alapja, ha teszem azt, Szerencsés János olasz származásu keresztény lett volna?

  • charlie
    2018 március 6
    4:44 du.

    és jani!

    Köszönöm a kedves szavakat!:)

    Nem látok elakadást, szerintem szépen körbejártátok a témát. Még Géza se tudott belekötni, pedig próbálkozott.:) Sajnos az ismert okokból, nem szeretnék visszatérni.

    A Balkán-témához annyit írnék kiegészítésnek, hogy a horvátokat Szent László magyar király igen korán meghódította. Viszont a szerbek ellenálltak a magyaroknak (Zsigmond király, kenyérmezői csata), de elestek a törökkel szemben. Ezután a török uralom alatt kipusztult az arisztokráciájuk. Majd a 19. sz. közepén szabadították fel magukat a török uralom alól -már bocsánat a kifejezésért- két disznókereskedő dinasztia vezetésével. Később ők versengtek a trónért, Karagyorgyevics, Obrenovics.

  • Starchild
    2018 március 7
    5:13 du.

    Kitűnő könyvet olvasok most erről, Romsics Ignác tollából A történelem arcai címmel.

    Igazából nem tudjuk, hogy Álmos meg a hét vezér kitől (melyik néptől) származtatták magukat. A kortárs Bölcs Leó bizánci császár „türköknek” ír minket.
    A hun-szittya rokonságot először a középkori krónikákban írták le keresztény szerzetesek, pl. Kézai Simon. Lehetséges, hogy nyugati krónikákból jól ismerték Atilla hun fejedelem életét.
    Ráadásul abban a korban mindenkit a Bibliából vezettek le, ugyanis a keresztény Európában a Biblia volt a forrás. Na most, mivel csak Noé élte túl az özönvizet, ezért mindenkit Noé valamelyik gyerekétől kellett származtatni az akkori közfelfogás szerint. Tehát Nimród-Atilla, valahogy így állították össze a leszármazást a magyaroknál.

    Érdekességképp megemlítem, hogy a dualizmusban állami kultuszban részesült a hét vezér és a honfoglalás ezeréves évfordulója (milleniumi ünnepségek). Talán ezért nem olyan népszerű most a hun-szittya rokonság, és nem a kommunisták miatt! Miközben fényes diadalíveket állítottak a mondabeli hét vezérnek (bár létező történelmi személyek, de abban az összeállításban, ahogy a Hősök terén álltak, biztosan nem vettek részt a honfoglalásban), az ország másik fele éhezett és nyomorgott! Miközben az oligarchák díszmagyarban tündököltek, a keresztény földbirtokosok (osztrák, szláv származásúak is) és a zsidó bankárok is!

  • Orsóskám.
    Aztán kijajófrász az a „Szerencsés” ?

    Valami újabb közellenség?

    Há nemelég nektek az egész ENSZ ?

    (Kivéve Oroszhont , Törökföldet és Iránt. Nomeg esetleg még Északkóreát is.)

  • Alma:
    Lehet hogy a mi Csillag-izékénk Zaciba adta az óráját?

    Azé faggatózik folyton hogy „mi már az idő ?”

  • Orsós Elemér
    2018 március 7
    1:11 du.

    Mostanában megy a Szulejmán sorozat, amiben benne van, hogy egyetlen nagy ellenfele V. Károly, a spanyol császár.

    Az Oszmán Birodalom megállítása Károly fiának, Fülöpnek sikerült a lepantói csatában. A török Budáról való kiűzése száz évvel később nemzetközi, keresztény összefogással sikerült, ahogy jani is írta fentebb.
    Buda ostroma Lotharingiai Károly hadvezér nevéhez kötődik, Savoyai később az országos harcokban tüntette ki magát. A milleniumi emlékműben kezdetben benne voltak Mária Terézia és Lipót szobrai, akikhez az ország vissza(el)foglalása és az újjáépítés köthető. A kommunisták dobálták ki onnan, és a törökkel szövetséges erdélyi fejedelmek szobrait állították oda.

  • Almási Alma
    2018 március 6
    4:41 de.

    Abban igazad van neked és Endrének, hogy a Nyugat-római Birodalmat a népvándorlás sodorta el.

    De kedves Alma, „pápaság a római császárságban”, ez égrekiált.:) Az ókeresztény egyházban csak pátriárkák voltak a nagyobb városok vallási közösségei élén.
    A Róma székhelyű pápaság a nyugati birodalom bukása után alakult ki, ha jól emlékszem, a római pátriárka és a frank uralkodó szövetsége nyomán. Aztán ehhez sok szerencse is kellett, hogy ők emelkedtek ki a tömegből.

  • Andrew_s
    2018 március 2
    4:21 du.

    „Annak idején a görögök bezárkóztak a maguk városállamaiba és gyakorlatilag egy zárt és igen önhitt rendszert működtettek.”

    És a kis-ázsiai görög gyarmatok? Valamint Nagy Sándor hellenisztikus birodalma? Aminek kultúráját legtovább a Bizánci Császárság vitte a bukásáig?

  • Almási Alma
    2018 március 6
    6:56 du.

    Érdekes, a wikipédián azt írják, hogy a Habsburgok -Budával ellentétben- Nándorfehérvárt soha nem tudták vissza(el)foglalni!

    A a 19. sz. közepén a szerb függetlenségi harcokban -nagyhatalmi nyomásra- vonultak ki az oszmánok a városból, és átadták a szerbeknek.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Belgr%C3%A1d#A_szerb_f%C5%91v%C3%A1ros

  • hazai lámpa
    2018 március 8
    6:30 de.

    Bocsánat, természetesen a rigómezei csatára céloztam. Ami a szerbeknek egy vereség és győzelem volt egyszerre, és nemzeti önazonosságuk alapja. Ezért is viselik nehezen Koszovó elcsatolását.

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 március 8
    6:52 de.
    Geyzám, Neked szerényen bevallom, én találtam ki Szerencsés Imrét(tévesen János), de ez olyan jól sikerült, hogy még a Wikipedia is bevette és oly annyira rátripláztak, hogy még a Snéor ben Efraim, Sálmán ben Efraim, Salamon ben Efraim vagy Slomó ben Efrájim latinosan Fortunatus névvel is felruházták! 😀

  • Szikszai
    2018 március 7
    10:29 du.
    Starchild,

    „Miert erdekel az ido?”

    Hát, hogy is mondjam. A nagyon fejlett tudományunk használja az időt mint alapmértékegységet de senki nem tudja megmagyarázni, hogy mi az idő. Márpedig a természet tudományokban alapvetőleg mindenre kell, hogy legyen konkrét definició. Azért tudomány nem pedig sci-fi. Ami eddig van az működik is a maga módján de ha igazán meg szeretnénk érteni a világ működését magunk körül akkor ez már édes kevés. Csak azért hozom fel a témát időnként mert az eltársak és eltársnők mindent úgy kezelnek mint megdönthetettlen abszolút igazság…és sajnos a magyar történelmet is ilyen szinten szeretnék tartani mert nem szeretnék ha kiderülne az igazság, hogy sokminden nem is úgy volt/van ahogy levagyon írva. Ez is símán csak azért van mert annak idején a nagyfejek olyen dolgokból doktoráltak ami lehet, hogy nem is volt. Ugyanez a helyzet az egyiptológusokkal is. Hál’istennek a mostani tudomány dogmái kezdenek szép lassan bedőlni mert úgy néz ki, hogy a fénysebbeség mégsem a végső, a tér se gőrbül mert már eleve görbe, az anti-anyagot se kell keresni mert az is eleve itt van, stb,stb…aztán remélhetőleg az emberiség története is egyszer tisztázva lesz és lehet, hogy kiderül az is, hogy itt a Földön már nagyon sok fejlett civilizáció volt sokkal régebben mint ahogy ezt szeretnék beállítani.

    hazai lámpa
    2018 március 8
    6:42 de.

    Ez szép és jó de arról van szó, hogy hagyni kellene a szakemberek, hogy kutassonak. Jelenleg az mta az egyetlen gittegylet amely még mindig nyomja a finnugorizmust mint megdönhetettlen kizárólagos igazságot. Akárki előjön más megközelítéssel az ki van gúnyolva és akár ki is zárják. Nem egy eset volt már, hogy csak akkor mertek megszólani miután nyugdíjba mentek.
    Aztán az lenne a nagy kérdés, hogy hogyan lehet egy nemzet sikeres amikor évtizedek óta hazugságokkal tömték/tömik felnövő generációk fejét? Merjünk kicsik lenni, meg mi vagyunk a vesztes nép meg hasonló baromságok. Azt kellene már tanítani, hogy az elmúlt 500 év főleg azért hozott rosszat nemzetünknek mert meg engedtük idegeneknek, hogy megmondják nekünk a tutit.

  • Almási Alma
    2018 március 6
    4:41 de.

    Bocsánat, Szent Leó pápáról (római püspök) elfelejtkeztem, aki a hunokat megállította Róma városa előtt. Tehát ő már a birodalom bukása előtt is pápának nevezte magát.
    De az is igaz, amit írtam, hogy nem pápaság volt a Római Birodalomban, hanem püspökségek a nagyobb városok élén.

    Hogy a bukást mi okozta, erről vannak viták, de nem hinném, hogy a despotikus vezetéssel van összefüggésben. Inkább fordítva lehet, hogy a nyugati részt feszítő társadalmi, gazdasági ellentétek miatt nem alakulhatott ki egységes vezetés. Ha úgy vesszük, mindkét birodalmi rész továbbél napjainkig. Na most, Európában nem igazán népszerű a keleti típusú, bürokratikus bizánci császári udvar. Inkább a mozgékony, barbár és római elemeket ötvöző nyugati típusú állam a példakép napjainkig.

    A bevándorlás mindkét birodalmat elsodorta, de ez igazából csak a római polgároknak volt világvége. A barbároknak ez egy lehetőség volt, akik felvették a keresztény hitet.
    Hogy aztán Európát mi fogja megmenteni, a szekuláris, liberális állam, vagy a kereszténység védelme? Ez még a jövő zenéje.
    Valószínű, hogy át kell gondolni mindkét félnek a csatározásokat, tehát a keresztény vs. liberális alkotmányvédőknek is igaza van sok mindenben.

  • Orsós, 🙂 🙂 szerintem ezt nem fogja érteni.

  • Lámpa, fogd már fel, hogy nélküled buta és unalmas posványba fullad a fórum történelmi része.
    Kitaníttatott a társadalom és most ez a hála? 🙂
    És Geyza is megfogadta nemrég, hogy gorombaságokat mellőző, információ gazdag és néma úriemberré maszkírozza magát veled szemben.

  • hazai lámpa
    2018 március 8
    8:33 de.

    Én megértem hogy azzal a legjobb a társalgás aki igazán megért minket, jelen esetben saját magad, de a rigómezei csatával inkább már az Ornitológiai Intézetet keressed fel.

    Ott tán töbet tudnak róluk.

    Hidd el , a francot sem érdekli jelen szizuban.

    Leszámítva a helyi neonácik álságos ál-érdeklődését.
    Csak eszköz vagy a kezükben aranyom.

    mutatok példát:

    charlie
    2018 március 8
    9:59 de.

    „Lámpa, fogd már fel, hogy nélküled buta és unalmas posványba fullad a fórum”

    Azzé..DDDDDDDDDDD ekkora nyelvcsapásokkal még NHC*-nak sem kéne eveznie felfélé heheheeeheheheeheheh

  • Orsós Elemér

    ” Ha jól emlékszem, Szerencsés János … viszont abban, hogy a török elleni hadak királyi finanszírozását és szokásos irányítását a kiürített kincstár miatt nem lehetett központi kézben tartani, abban “elévülhetetlen érdemei” voltak! Miért kell minden ellenérvet az antiszemitizmus felé terelni és mi lenne a visszatámadás alapja, ha teszem azt, Szerencsés János olasz származásu keresztény lett volna? ”

    Van ehhez egy link, ami reszletesen targyalja ezt?

  • Starchild,

    Ertelek most mar. De nem csak az idovel van gond, a tudomanyagak hemzsegnek az olyan elmeletekkel, amiket szentirasnak vesznek a kovetoik, pedig azok semmi masok csak elmeletek.
    Meg a mereseinkel is vannak problemak, amik kozul nehany megintcsak elmeleti alapokon all, de elfogadjuk, mert mas nincs.

    Ha jol remlik valahogy ugy tanultuk altalanos iskolaban, hogy az idohoz szukseg van anyagra es terre. Es aztan a terben elmozdulo anyagok viszonylagos tavolsaganak megvaltozasahoz szukseges valamit hivjuk idonek. Lehetne ezt szebben is megfogalmazni…

    Erdekes azonban, hogy a zsido miszticizmus is sokat foglalkozott ezzel. Amikor eloszor kerult a kezembe ilyen „misztikus” konyv, majdnem eldobtam magam. Szinte majdnem ugyanazt magyaraztak tobb szaz evvel ezelott a vilagegyetemrol, amit Einstein allitott ossze a 20. szazadban.
    Szerintuk ketfele ido van. Az egyik allando, vagy abszolut, ez az Isten ideje, a masik, amiben mi elunk, es ami valtozo, vagy relativ.
    Szerintuk is „tagult” az ido, azaz az, ami a mai idonk szerint a Teremteskor egy masodperc volt, ma mar evtizedeknek, vagy evmillioknak szamit – ez utobbira nem emlexem pontosan.

    Persze ez nem jelenti azt, hogy ok mondtak meg a tutit. Csak erdekes. Nekem. 🙂

  • Orsós Elemér

    Szikszai
    2018 március 8
    1:51 du.
    A guglin össze lehet szedni dolgokat, de elfogulatlan, részletes leírás már nem található. 10 éve még többet össze lehetett kaparni a mohácsi vész valódi előzményeiről, hogy-hogy nem a legérdekesebb részek tűntek el.

  • Orsóskám.
    A mohácsi vésznél már csak a madár-vész volt rémesebb:

    Döglött kacsa égből hullik
    Döngve tarlóba csapódik
    Józsi bácsi ,Mari nénje
    Szaladnak már, kés a kézbe
    Kicincálják háját-máját:
    Madár-kórnak mond’nak hálát

    /by 2005/

  • Orsós Elemér,

    Koszi, talaltam egyet a wikipedian, bar volt valami a kurucinfon is, de azt melloztem.

    Erdekes. Viszont amit irtal azt ugy ertettem, hogy az illeto zsido Magyarorszag kiralya lett. De errol szo sem volt.

    Mivel en tok hulye vagyok a penzugyekhez nem tudok erdemben hozzaszolni, csak amennyit perfekt laikuskent latok: Minden penzugyi szakerto egy idiota. Kizarolag csodbe tudnak juttatni mindenkit, aki hallgat rajuk.
    Ebbol azt a kovetkeztetest vontam le – mint a temaban tudtalan – hogy a szakertok se tudnak semmit. De lehet hogy tevedek.

    Viszont ezt talan mar a magyar kiralynak is illett volna tudnia a regi szep idokben, mert ugye a penzt nem 2 evvel korabban talaltak fel.

    Tudod van ketfele zsido megkulonboztetes. Az egyik pozitiv, a masik negativ. Mindketto baromsag, de a pozitiv oldalon allo hivek ugy gondoljak, hogy a zsido automatikusan a vilag legjobb biznic-embere, kivaloan banik a penzzel, es amugy is nagyon okos.
    Hogy a negativ oldalban hivok mit gondolnak, hadd ne reszletezzem most.

    Talan a magyar kiraly elvtarsnak is kicsit el kellett volna gondolkodnia aranylag egyszeru dolgokon, mielott rabizza az orszag vagyonat egy magat szakertonek hivo sarlatanra.
    Ez persze nem menti a gazembert – ha valoban az volt, es nem csak a szokasos idiota.

  • charlie
    2018 március 8
    9:59 de.

    Csak a történelmi …?:)

    Van ennek valami írásos nyoma, hogy G. nem fog többet nácizni irányomban?

  • Geyza
    2018 március 8
    10:42 de.

    Gézám, így jár az, akinek az Amerikai Népszava a tudományos kútfő …

    Tudod, vannak még azon kívül is érdekes, tudományos műhelyek. Ahol nemcsak a magyarok nacionalizmusával foglalkoznak, hanem a szomszéd közép-európai népek nacionalizmusával is. Mert olyan is van.
    Starchildot kellene megkérdezni, hogy a szerb mitől perdül táncra, mitől lábad könnybe a szeme? Nekik valszeg a rigómezei csata olyan, mint nekünk a mohácsi vereség vagy a nándorfehérvári győzelem (aminek az emlékét a déli harangszó őrzi azóta is szerte a világon).

  • Starchild
    2018 március 8
    9:30 de.

    Az az érdekesség, hogy ha te Magyarországon a turáni származás teóriáját erőlteted, akkor az senkit nem hoz igazán lázba.

    Maximum hátrafelé nyilazó csodabogárnak tartják azokat, akik a keleti rokonság felé nosztalgiáznak. Az emberek jól elvannak, akár Attilától származunk, akár a szamojéd rénszarvas vadászoktól.
    Mondok én más témát. Múltkor az atv-ben Rónai Egon meginterjúvolta Romsics Ignácot. A riporter Szent Istvánt „véres kezű diktátornak” nevezte, erre a neves történész majdnem lefordult a székéről meglepetésében. Mint mondta, mindenkit a saját korában kell megítélni. (De ha a migráncsok befogadásáról van szó, akkor rögtön Szent István intelmeiből idézik azt a bizonyos sort a ballib médiumok.)
    Nincs sok kétségem, hogy te minek tartod Istvánt.:) Országépítőnek, vagy a németek csicskájának, aki állítólag „kiirtotta Árpád magyarjait”?

  • Szikszai
    2018 március 8
    1:51 du.

    Vak vezet világtalant …:)

    Talán inkább az Oszmán Birodalom felemelkedését kéne tanulmányozni, ha a mohácsi vész okait meg akarjuk érteni. Szerencsés lehet, hogy a korabeli Soros volt, de más tényezők is kellettek a korabeli Magyar Királyság gyengüléséhez.

    Más. Számomra rejtély, hogy te miért áskálódsz állandóan a „haladók” ellen. Ha nem lett volna a felvilágosodás meg a liberalizmus, akkor a zsidók a 19. században nem lettek volna egyenjogúsítva a törvények szerint.
    Magyarországon II. József engedte meg nekik, hogy egyáltalán a városokba költözzenek. Majd a magyar országgyűlés 1867-ben egyenjogúsította az izraelitákat.

  • Orsós Elemér
    2018 március 8
    5:59 de.

    „a nagyuraink által pátyolgatott “pénzembert”(mert valójában gazember volt) sem Spanyolországban, sem Magyarországon, nem a származása miatt akarták -mint ahogy Sorost sem- felelőségre vonni,”

    Szerencsést a fiatal királyi pár támogatta, ha jól tudom. Pl. II. Lajost arra biztatta, hogy vegye vissza a Thurzók kezéből a felvidéki aranybányák kezelését. Amelynek hasznát a német Fuggerek (fukarok) vitték ki az országból, persze adózás után.

    „viszont abban, hogy a török elleni hadak királyi finanszírozását és szokásos irányítását a kiürített kincstár miatt nem lehetett központi kézben tartani, abban “elévülhetetlen érdemei” voltak!”
    Ugye köztudott, hogy már II. Lajos papája, a lengyel Ulászló is komoly nehézségekkel küzdött, mikor a magyar trónra került. Ugyanis nem tudta vasmarokkal behajtatni az adókat, ahogyan Mátyás király tette.
    Mátyás a jobbágyok adójából fedezte a központosított közigazgatás és hadsereg költségeit. Halála után a főurak is részesülni kívántak a bevételi forrásokból, pl. Szapolyai János.

    De ha erős kezű királyunk maradt volna, akkor is kérdés, hogy lett volna-e az államnak bevétele, hogy finanszírozza a török elleni harcokat? Ugyanis azt már Mátyás is látta, hogy a török kiűzéséhez Európából nemzetközi összefogásra lenne szükség.

  • kedves jani, úgy emlékszem, Jókainak van egy kevésbé ismert kisebb regénye Szerencsésről, sajnos a címe nem jut eszembe…

  • Hazudóssy:
    Savanyú a szőlő mi?
    Gondolom Bartuslaci rövidúton eltanácsolt onnan téged

  • Úgytűnik a horthysta dumagép nem bírta négy napnál tovább.
    Csak ide ette a fene.
    Ennek kettő okát látom:

    1
    Elfogyott az „apanázs” és kénytelen itten (is) észt osztani megbízóinak szellemiségében.

    2
    kiheverte a lelki traumát amit baráti hozzá-szólásaim miatt volt kénytelen elkönyvelni

    3
    megint feltolultak benne az indulatok és ki kell magából írnia másképp belebolondulna.

    Ez már négy ok?
    Na mindegy..a matek so’se’ volt erősségem.

  • Almási Alma:
    „úgy emlékszem, Jókainak van egy kevésbé ismert kisebb regénye Szerencsésről, sajnos a címe nem jut eszembe…”

    Kedves Alma, talán Jókainak is van, sajnos, én az életművének csak egy nagyon csekély hányadát ismerem. Móricz Zsigmondnak viszont van egy színműve Fortunátusról, s azt ismerem is:
    http://mek.oszk.hu/06800/06873/06873.htm

  • Két dolog. Az egyik: tudomásul kéne venni, hogy minden tudomány hipotézisekkel (feltételezésekkel) KEZD a munkához. Ezek kétségen kívüli bizonyítása nem csak nehéz, hanem az idővel (eszközökkel) változó is: lásd a legkisebb oszthatatlan, az atom mibenlétének változásait.
    Még az „egzakt” fizikában is: hát hogyne lenne kétségekkel teli egy olyan tudományágban, amelyben még az írott „bizonyítékok” is erősen függnek azok szerzőitől, a kor információs lehetőségeitől, amelyben íródtak.
    Lehet, hogy HL sok olyan részletet ismer, amik elkerülték a figyelmünket, vagy megkérdőjelezhető a hitelességük.
    A kérdés szerintem nem ez. A kérdés az: mire akarjuk használni MA régebbi korok eseményeinek tanulságait? HL ebből a szempontból egy ügyű (nem azonos az együgyűvel!). Neki szemmel láthatólag az a fontos: ki volt a bűnös?
    Nekem meg az: ki tévedett, miért és miben? Mit lehet tenni MA, hogy legalább a nyilvánvaló tévedéseket elkerüljük, a szemünket kiverő aljasságoknak ne dőljünk be. Ebben pedig nem segít HL erősen korlátolt, és megfelelően szelektált „történelemismerete”.

  • Szikszai
    2018 március 8
    2:27 du.

    „Ha jol remlik valahogy ugy tanultuk altalanos iskolaban, hogy az idohoz szukseg van anyagra es terre. Es aztan a terben elmozdulo anyagok viszonylagos tavolsaganak megvaltozasahoz szukseges valamit hivjuk idonek. Lehetne ezt szebben is megfogalmazni…”

    Igen, ezt úgy hívják, hogy téridő. Az egyház úgy emlegeti, hogy a szentlélek. Mellesleg a dávidcsillag a téridőnek v. szentléleknek a szimbóluma mivel egy hatos szimmetriájú térquantum amely öt forrása mindig aktív. Mi is emlegetjük a magyarban, hogy nem jut az ötről a hatra. Talán az időt úgy is lehetne definiálni, hogy a múltnak a folytonossága.

    „Erdekes azonban, hogy a zsido miszticizmus is sokat foglalkozott ezzel.”

    És nem csak a zsidó miszticizmus hanem sok más vallási könyv amelyek nem is annyira vallásról szólnak hanem leírják a világegyetem müködését. Probléma az, hogy csak mi nem értjük már. Pl. sok helyen megtalálható a saját farkába harapó kigyó. A mai ember legtöbbje csak annyit tud leszűrni az egészből, hogy tiszta hüje ez a kígyó mert saját farkát harapja. Viszont csak annyit akartak vele ábrázolni, hogy a térforrás egy saját magába visszatérő valami, persze a fénysebbeség többszörösével. Az a röhej, hogy a régi civilizációk sokkal fejlettebek voltak mint a mostani 21.-ik század viszont az elmúlt néhány század szabakőműves nagyokosai úgy állították be, hogy a múltban mindenki csak primitívebb lehetett. Pl. a nagyokos Darwin evolúciós elmélete ahol kizárja az Isten létezését, viszont így utólag megkérdezném a hüjémet, hogy akkor mitől mozog és teretmt a természet? (Persze az Isten nem egy nagyszakállas valaki hanem az órajel. A magyarban es is ott van mert úgy is hívjuk, hogy Teremtő. Tehát egy terem (tér) amelynek van töve (forrás).) Ez a tendencia még ma is érvényes mert azt hiszik, hogy technikailag fejlettek vagyunk akkor automatikusan okosabbak is. Holott köztudott, hogy a mai ember bunkóbb mint bármi más előtte.

    hazai lámpa
    2018 március 9
    5:35 de.

    Sajnos a csonka országi magyarok egyes részéről nem sok jó véleményem van. Csak annyit fűznék hozzá, hogy közel-kelettől, távol-keleten egész dél-amerikáig talkozunk az őseink hagyatékaival. De sebaj, mi (ti) akkor is finnugorok vagytok, függetlenül, hogy erre még csak lófasz bizonyíték sincs.
    Kínában van pl. hun múzeum: http://www.ng.hu/Civilizacio/2004/04/Vilagorokseg_lesz_a_hunok_fovarosa_Kinaban_a_magyarokat_tartjak_az_utodoknak
    Ecuador: https://delikronika.webnode.hu/news/peru-biro-csaba/
    Egyiptom: http://www.borbolajanos.com/ -itt tudsz venni könyvet is..esetleg küldjél nekem is egyet 🙂

    „Nincs sok kétségem, hogy te minek tartod Istvánt.:) ”

    Pedig lehet kétséged. A jelenleg hivatalos történet úgy néz ki, hogy nem egészen fedi a valóságot. Szántai Lajosnak van erről előadása a youtubon. Nem azt jelenti, hogy amit ő mond az minden úgy van de elgondolkodtató…

  • Lámpa 5:15, biztos vagyok benne, hogy más dolgokban is kiválóan teljesítesz.
    „Van valami írásos nyoma, hogy G. nem fog többet nácizni..?”
    Nincs, egy kicsit hazudtam ez ügyben.
    De mesélek egy idevágó történetet.
    A nyolcvanas évek elején balatoni SZOT üdülőben pihenhettem családostól, sok más családdal egyetemben. Történetünk szereplője egy giccsekkel kicicomázott Skodával – mint ma egy ültetett, aranyfelnis BMW – érkezett, két kislány és egy ijedt szemű, vékony asszonyka volt vele.
    Az üdülő közös éttermében délben mindig megjelent ebédelni a család, a családfő izompólón hordott vastag aranyozott lánc, kopaszodó fejére tűzött napszemüveg, kifingott mackóalsóra lógó sörpocak, húszcentis, szőrös állatfarkon pörgetett kocsikulcs. Egyik nap kaja közben az asszonyka felállt a székéből, hogy a szemben ülő kislányának összedarabolja a rántotthúst, és ahogy visszaült volna főhősünk „poénból” kihúzta alóla a széket. Szegény asszony csúnyán hátraesett, az ura meg harsányan kacagva falatozott tovább. A tömött ebédlő ledermedt, szégyenszemre a férfiak is, de két fiatalasszony felpattant és felsegítették a zavartan viselkedő – most sírjak, vagy ez jó vicc volt és nevessek? – áldozatot, aki oldalát tapogatva visszaült a helyére. Az egyik segítő fiatalasszony az asztalon maradt levesestálhoz lépett és az egészet a főhősünk fejére öntötte és a bátor, öntudatos nők utánozhatatlan méltóságával, eleganciájával, visszanézés nélkül visszasétált a családjához.
    Másnapra a Skoda eltűnt.

  • Starchild:
    „a nagyokos Darwin evolúciós elmélete ahol kizárja az Isten létezését,”

    Nagyokos úr, minek próbálja megjátszani a viszonylag művelt embert? Olvasott maga egy sort is Darwintól? Ugyan már! Ha olvasott volna, akkor tudná, hogy híres-hírhedt könyve, „A Fajok eredete” nem hogy nem zárja ki, hanem kifejezetten föltételezi a Teremtő létezésé2.

    Strachild:
    „viszont így utólag megkérdezném a hüjémet, hogy akkor mitől mozog és teretmt a természet?”

    Viszont így utólag én is megkérdezem a hülyét, hogy hallott -e már valaha valamit harangozni William of Ockham OFM úrról? Elég régen élt kb. 1287-1347 között, és kitalált egy azóta elég híressé vált
    borotvát, amit nem árt megtanulni használni. 🙂

  • Sztár-izéke még mindig a „Csonka-Magyarország” projektnél tart.

    Öreg el vagy maradve jópár brossúrát.

    Menjfel az ENSZ-be és kezdj el reklamálni.

    Vagy menj le a -most még másnéven futó- nyilas pártházba és ott óbégassál miatta.

  • Hmmm… innen akadt Soros Gyuri ba’-nak 15 milliard felesleges dollarja?

    „Valamikor 2013 és 2017 között mintegy 10 milliárd eurónyi pénzösszeg tűnt el szőrén-szálán Moammer Kadhafi líbiai elnök által vezetett, a Nyugat által megdöntött kormánya befagyasztott belgiumi számláiról.

    Mivel 2014-ben az amerikai kormány itteni Goodfriendje megalapozatlan korrupciós vádakkal tiltott ki az Egyesült Államokból hat magyar köztisztviselőt, reszkető izgalommal várjuk, mit fog lépni most az amerikai kormány, e feltárt, dokumentált belgiumi pénzeltűnés nyomán.

    Hogy Goodfriend jó barátainak külön örömet okozzunk, a történetet a Russia Today globális televízió angol nyelvű szolgálata alapján ismertetjük, amely a belga Le Vif hetilap tényfeltáró vizsgálatát foglalta össze.

    A Le Vif újságíró kollégáknak pedig azt ajánljuk, nézzenek szét, mielőtt lelépnek a járdáról, Máltára és Pozsonyra gondolva, mely utóbbi fővárosban a múlt vasárnap gyilkolták meg tényfeltáró kollégánkat.

    2013 novemberében a Líbiai Beruházási Hatósághoz, valamint a hozzá tartozó, Bahreinben és Luxembourgban működő Líbiai Külföldi Befektetési Vállalathoz tartozó négy Euroclear Bank számláján 16,1 milliárd euró volt, befagyasztva.

    Amikor azonban tavaly a belga hatóságok megpróbálták rátenni a kezüket a pénzre, kiderült,a Euroclear Bank SA-nál nyitott számlákon már csak 5 milliárd euró volt. Ezt Denis Goeman, a brüsszeli ügyészség szóvivője közölte a Le Vif-fel.

    Az 5 milliárd eurót a hatóság még mindig le akarja foglalni, de az Euroclear nem hajlandó átadni a pénzt. Az ügyészség kényszerítő intézkedéseket helyett kilátásba.

    Az összegeket 2011 márciusában fagyasztották be a Líbia elleni ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciók részeként. Belgium ugyanakkor sohasem engedélyezte a számlák „felolvasztását”.

    Kadhafi 2011-ben történt meggyilkolása előtt Líbia jelentős olajexportáló ország volt. A készpénzfolyam jobb kelezése érdekében a líbiai kormány 2006-ban hozta létre a Líbiai Beruházási Hatóságot, hogy külföldön fektesse be a fekete arany eladásából származó pénzt.

    Amikor azonban a NATO 2011-ben beavatkozott Líbiában, az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat vezetett be a líbiai kormány vagyona ellen és elkobzott mintegy 67 milliárd dollárnyi összeget a Líbiai Beruházási Hatóságtól, annak európai és észak-amerikai számláiról.

    A befagyasztott négy belga számláról mentek a kamatkifizetések.

    Egy Euroclear banki alkalmazott és egy belga pénzügyminisztériumi tisztviselő közötti levélváltás szerint havi egy alkalommal utaltak át kamatkifizetéseket Luxembourg és Bahrein irányába.

    Miközben a belga pénzügyminisztérium nyomatékkal állítja, hogy a kamatkifizetések legálisak voltak, a Le Vif tegnapi cikke viszont biztos benne, hogy a belga hatóságoknak több, nagyon fontos kérdést meg kell válaszolniuk. Közülük a legfontosabb: hová tűnt a 10 milliárd euró?

    Ma reggel 9:30-kor megtekintettük a brüsszeli amerikai nagykövetség honlapját, hogy megnézzük, van-e valamiféle goodfriendi nyilatkozat a pénzeltűnés ügyében. Nem volt. Mint ahogyan egy fél év múlva sem lesz. És hogy el ne felejtsük: éljenek a Washington által sohasem említett bahreini és szaúdi emberi joghelyzetek, a luxembourgi korrupciómentes nagyon nagyhercegség és le Robert Fico szlovák miniszterelnökkel, akit a pozsonyi amerikai nagykövetség tegnap teremtett le, amiért Orbán-féle összeesküvésekbe csavarodott Soros ügyében.

    Ja, és éljen a vagyonát offshore-osan kezelő, adófizetést elkerülő és most éppen a Fico-kormányt buktatni akaró globális goodfriendünk, George Soros!”

    ——-
    A MI-tol.

  • Szikszai:
    Minden világos.
    A Soros meggazdagodásáról is a Soros tehet…

  • hazai lámpa,

    „Szerencsés lehet, hogy a korabeli Soros volt, de más tényezők is kellettek a korabeli Magyar Királyság gyengüléséhez.”

    Az a gyanum, hogy „Szerencses” osszes hibaja ebben az egeszben az volt, hogy nem adott kolcsont.

    „” Számomra rejtély, hogy te miért áskálódsz állandóan a “haladók” ellen. Ha nem lett volna a felvilágosodás meg a liberalizmus, akkor a zsidók a 19. században nem lettek volna egyenjogúsítva a törvények szerint. „”

    Erdemes lenne talan tanulmanyozni mirol is szolt a Felvilagosodas, mit foglalt magaba, es mirol szol a mai „haladas” es mit foglal magaba.
    Eg es Fold.
    Az elozo a szabadsagert kuzdott, a jelenlegi pedig egy naci rendszernel rosszabb mocskot akar bevezetni, hatarok, nemzetek, csaladok, erkolcs nelkul, viszont annal tobb zullessel es nepbutitassal, valamint szabalyos nepirtassal – amibe a kiirtandok tatott szajjal sajat maguk futnak bele nagy orommel.

    Remelem igy ertheto.

  • Szikszai
    2018 március 9
    2:06 du.

    „a Felvilagosodas, mit foglalt magaba, es mirol szol a mai “haladas” es mit foglal magaba.
    Eg es Fold.”

    Van, aki szerint „ezek” ugyanazok. Amúgy érteni vélem az érvelésed, ti. szerinted a mai neoliberalizmus stb. egy kisiklása az eredeti liberális, tudományos gondolkodásnak?

  • talalom
    2018 március 9
    9:57 de.

    „HL ebből a szempontból egy ügyű (nem azonos az együgyűvel!). Neki szemmel láthatólag az a fontos: ki volt a bűnös?”

    Szerintem te összekeversz engem magaddal!:) Ha tízszer nem írtam le, hogy én nem szeretnék ítélkezni, akkor egyszer se! Ellenben ki az, aki a múltban nagyítóval keresi a felelősöket vagy a mai utódjaikat? Persze mindig a MÁSIK OLDALON …

    „Nekem meg az: ki tévedett, miért és miben? Mit lehet tenni MA, hogy legalább a nyilvánvaló tévedéseket elkerüljük,”

    Nagyon érdeklődve várom már sok topikon keresztül, hogy vajh’ szerinted Horthy miben tévedett? Mit tennél te manapság hasonló helyzetben?

  • Starchild
    2018 március 9
    10:06 de.

    Csárli minap felemlegette az Arany-topikot. Ott írtam Gertinek, hogy Arany János és az összes ismert reformkori, majd dualizmuskori értelmiség „halszagúnak” tartotta a finnugor rokonságot.

    Ezért írt pl. Arany regét a csodaszarvasról, amit a nemzeti eposz részének szánt (Buda halála). Jókai meg a lappokról írt olyan novellát, hogy ha azok rokonok, akkor a „selejtből” származnak, akik elbujdostak.

    Ezen elméletek jellemzője, hogy mindenáron dicsőséges származást akarnak bizonyítani. Még ha igazuk is van, ez szerintem erkölcsileg egy vitatható álláspont. Ráadásul, mint mondtam, a Szent István-kultusszal ez náluk ellentétben áll. Pl. Arany és Jókai soha nem írtak István királyról, aki kereszténységre térítette a magyarságot.

  • Hazzudóssy mi már fel vagyunk világosodva.
    Ismerjük a Montesqieu-i államelméletet és el is fogadjuk azt.

    Mostmár RAJTAD lenne a sor.

    De nem.
    Te inkább a Szent Ágostonira hajazó Mussolini féle elméleteket propagálod itten, miket imádottad, a vén tömeggyilkos Horthy is vallott.

    Igyekezhetnél utólérni a „zöm”-öt.
    Még megkorhadsz mint az elméleteid.

  • Hazudóssy:
    Amúgy meg nem azt mondtad hogy pár hétre elmész valami pihenő-túrára vagy kúrára , mindegy.

    Ahhoz képest hálistennek csak pár napra mentél el sajnos.

    Peg rádférne a pihi, az írásodból az gyön le nekem hogy nyúzott vagy.

    Majdmég az értelmetlen vitáid rája mennek szívre, véredényekre.

    Mármint a tieidre DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • Geyza
    2018 március 9
    8:04 de.

    Akkor nézzük már meg, te vajon miért rontod itt a levegőt nap mint nap?

    1. Pénzt kapsz azért, hogy pörgessed a fórumot? Hát, sokat nem kaphatsz, ha teljesítményben dolgozol …

    2. Irigykedsz rám, azért üldözöl állandóan?

    3. Bediliznél, ha a sok gyűlöletet nem fröcsögtetnéd ki a nagyérdeműnek, ami felgyülemlik benned?

    Engem nem szoktak kimoderálni sehonnan, általában én hagyom ott a társaságot, ha csalódom bennük.

  • hazai lámpa

    Szerintem is nagy különbség van Kossuth, Deák, Széchenyi stb. felvilágosult liberalizmusa és a mai „haladók” filozófiája között. Utóbbiak liberalizmusa inkább nevezhető gátlástalanságnak, érvrendszerük pedig szofistának. Épp a tudományosság hiányzik belőle.
    Elnézést, ha megbántottam valakit. Vannak, akik őszintén tévednek. Pl. a fundamentalista keresztények is.

  • Hazudóssy:
    Most el akarnál engem küldeni?
    Egy balos irányzatú, liberális oldalról?
    Engem, aki kissé balos gondoklozású libsi vok?
    N E K E D E L M E N T A Z E S Z E D . A nagy okoskodásban.

    Téged szanált a Bartus. És ezt igen jól tette.

  • Hazai Lámpának és Szikszainak!

    Bár úgy sejtem, hogy mind a kettőjüknek (sőt, ha véletlenül olvassa, Mr Bendeguz79-nek is) lesz kifogása kifejezetten a szerzők személye ellen, mégis ajánlanám minden, a Felvilágosodás témájában vitatkozó figyelmébe az alábbi könyvecskét:

    https://www.contrib.andrew.cmu.edu/~randall/Readings%20W2/Horkheimer_Max_Adorno_Theodor_W_Dialectic_of_Enlightenment_Philosophical_Fragments.pdf

  • Hát igen.
    Nagy különbség van Kossúthék között.
    Pl. nem akarták az ENSZ után Kínát is csődbe kergetni hehehe

  • Belzebub
    2018 március 9
    10:44 de.
    Starchild:

    „Nagyokos úr, minek próbálja megjátszani a viszonylag művelt embert? Olvasott maga egy sort is Darwintól?”

    Minek?
    1. Elmélet, nem pedig egzakt tudomány
    2. Már gyerek koromban is tudtam, hogy az ember nem a majomtól van (tisztelet a kivételeknek)
    3. Ha attól leszek művelt, hogy minden felesleges dologgal terheljem a fejem akkor inkább nem leszek művelt. Aztán mire mentek itt a nagy műveltségetekkel amúgy is ha hiányzik a common sense belőletek.

    „Ugyan már! Ha olvasott volna, akkor tudná, hogy híres-hírhedt könyve, “A Fajok eredete” nem hogy nem zárja ki, hanem kifejezetten föltételezi a Teremtő létezésé2.”

    Hát csak merte volan abban az időben nem feltételezni a Teremtő létezését.

  • Ha már téma a finnugor eredet. Állítólag néhány hónap múlva már bizonyosat fogunk tudni az Árpád-háziak génjeiből.

    https://index.hu/tudomany/2018/02/21/arpad-haz_dns_genetika_kasler_miklos_finnugor/

  • Jani:
    „Szerintem is nagy különbség van Kossuth, Deák, Széchenyi stb. felvilágosult liberalizmusa és a mai “haladók” filozófiája között.”

    Ön szerint kik azok a „mai haladók” és mi a filozófiájuk?

  • Belzebub:
    A filozófiájuk a mai hazai halladóaknek:

    „Ide a pénzt, mindet! És még azon felül is, amit lehet!”

  • Jani szteed érdekel bárkit is ez a hülyeség?
    Hogy kik a finnugorok meg ki volt az az izé Árpád?
    Mikor épp kisvasutak épülnek meg sok sok stadion?
    https://www.kephost.com/image/J086
    Vagy ezzel a hülyeséggel terelni akartok a nektek kínos aktuális kérdésekről?

  • Starchildnek:
    “Nagyokos úr, minek próbálja megjátszani a viszonylag művelt embert? Olvasott maga egy sort is Darwintól?”

    Starchild:
    Minek?

    Aha, értem. Még jó, hogy azért írt róla, becsmérlően és „hüjének”nevezve (a magyar helyesírás minimális ismerete is fölösleges a magaféle nagy hazaffynak?). De minek?

    Starchildnek:
    “Ugyan már! Ha olvasott volna, akkor tudná, hogy híres-hírhedt könyve, “A Fajok eredete” nem hogy nem zárja ki, hanem kifejezetten föltételezi a Teremtő létezésé2.”

    Starchild:
    Hát csak merte volan abban az időben nem feltételezni a Teremtő létezését.

    Ön tehát tudatosan, szándékosan állit valótlant..

    Ennyi volt.

  • Jani,

    Koszonom a ket linket!

    ———–

    Starchild,

    „Pl. a nagyokos Darwin evolúciós elmélete ahol kizárja az Isten létezését, ”

    O meg nem zarta ki az Isten letezeset, de mivel az elmelete a marxistaknak tetszett a legjobban, es azota el lettunk lepve altaluk, ma mar nem fer bele az Isten az evolucioba.

    Komplikalt a kerdes, errol is lenne vagy egy 50 oldalas irasom, de sajnos az elveszett a nagy hoviharban.

    A bibliai teremtestortenetek kozul egyik sem tunik tulzottan megbizhatonak, viszont erdekes, hogy mar akkor is felfedeztek, hogy az elolenyek sorban jelentek meg egymas utan, nem egyszerre lettek teremtve.

  • hazai lámpa,

    „” Van, aki szerint “ezek” ugyanazok. Amúgy érteni vélem az érvelésed, ti. szerinted a mai neoliberalizmus stb. egy kisiklása az eredeti liberális, tudományos gondolkodásnak? „”

    Mar eleve rosszul allsz hozza. Ezek nem neoliberalisok, nem creolliberalisok, nem shcmeoliberalisok, azaz egyaltalan nem liberalisok. Leginkabb neofasisztanak lehetne oket nevezni, ha mar muszaj azt a felesleges „neo”-t odatenni ele.
    Legalabbis a viselkedesuk erre utal.

    Valojaban ok marxistak, csak nem az eredeti, hanem a mara „feljavitott” formajaban hisznek, ami megmagyarazza az intoleranciajukat, eroszakossagukat, es sok esetben bunkosagukat. Mivel meg nem erkezett el a „tortenelmi pillanat” egyelore meg „csak” fasiszta modszerekkel operalnak errefele a fejlett Nyugaton.
    Pl. az egyetemeken mar csak megbizhato elvtarsak tanithatnak, ha megis jonne egy jobboldali tudos, vagy politikus, vagy barki mas egy eloadasra, azt a Sorosjugendek nem engedik be, vagy megverik, vagy betornek az eloadasara es uvoltoznek.
    De emlithetnem a mediakat is, amiket megszalltak a „haladotarsak”, a politikusok es az oket futtatok atvilagitasanak szinte teljes hianyat, es meg sok minden mast, ami tipikusan fasiszta megoldas.
    Ebben csak az a megnyugtato, hogy lesz ez meg sokkal rosszabb is.
    Kanadaban mar gyakorlatilag meg is szunt a szolasszabadsag, aki pedig tiltakozik ellene letartoztatjak.

    Ez persze nem jelenti azt, hogy Kanada nem a legjobb orszag a vilagon, es en a boldogsagmero fokbeosztasan termeszetesen a legfelso ponton allok.

    ——

    Belzebub, a link-ed nem mukodik.

  • Szikszai:
    „Belzebub, a link-ed nem mukodik.”

    Tegnap délután még működött, de most valóban nem.
    Tökéletlen és romlandó, mint minden emberi alkotás.
    ! فقط الله الرحيم والمغفرة هو الكمال والأبدي
    !السلام معك

    !فقط الرحمن الرحيم والرحمة والكمال هو أبدي
    !سلام معك

  • jani
    2018 március 9
    5:05 du.

    Érdekes cikk, köszi. Bár ezt diploma nélkül is sok magyar ember megmondta volna a tudósoknak, ingyen.:) Hogy a magyarok külsőleg igen kevéssé hasonlítanak pl. a finnekre. Olyan sok volt a keveredés, amióta elhagytuk az őshazát.

  • Geyza
    2018 március 9
    3:07 du.

    Géza, ha te olyan jól ismered, kérdezd már meg a Bartus urat, hogy ő mikor látott magyar embert táncra perdülni, Szent István neve hallatán?

    Én igen sok magyar embert ismerek, de még egyikük se fakadt sírva, István király nevének hallatán. Viszont az tény, hogy István király olyan törvényeket hozott, amik tisztelték a magántulajdont, és falusi közösségekbe szervezte a magyar népet. Minden tizedik faluban épült egy templom, ahol a magyar nép megismerhette a keresztény vallást.

    Romsics Ignác írja fent említett könyvében, hogy a középkorban egy király hármasságot tisztelt a nép, a korabeli szokásoknak megfelelően. István-Imre herceg-László király volt ez a hármasság (az idős, a fiatal, a középkorú).
    Ez hosszú időre elfelejtődött a török idők alatt.
    Majd az ellenreformáció és Mária Terézia támasztja fel az István-kultuszt a barokk külsőségeknek megfelelően.

    Érdekességképp megemlíteném, hogy Mária Terézia korában és a Horthy-korban, ahol István-kultusz volt, sokat fordítottak a szegény nép iskolázására és a gazdálkodásra (persze, ez az állam érdeke is volt).
    Szóval Géza, nem kell mindig forradalmilag lobogni, néha dolgozni is kell valakinek, próbáld ki te is!:)

    Na pá!

  • Ezek szerint Sztár-izéke azt olvasta (volna) ki Darwin munkájából, hogy Isten műve a természetes kiválasztódás, nem pediglen a kozmikus sugárzás révén létrejövő igen apró génszerkezeti módosulások következménye, melyek közül mindig az életrevalóbb élte túl a gyengébbet.

    Ezek szerint a náci-árja faj is Isten akaratából jött létre mert mindent túlél, talán még az atombombázást is,akárcsak a sbábbogár.

    Ezek szerint viszon létezik egy élőlény aminek a génszerkezete nem képes fejlődni mert a DNS-e zárt molekulát alkot.Neve: gyűrűsféreg.
    Ez az apró lény elérte a fejlődésének a csúcspontját, nem képes tovább fejlődni alkatilag, ilyen marad mindörökké.Cserébe viszont soha nem hal meg ,hacsak el nem tapossák!
    Pont úgy mint a náci-fajúak.
    Merthogy ezek osztódással szaporodnak.
    Előbbi fizikailag, utóbbiak szellemileg.

  • Meg tudná valaki magyarázni, hogy hogy került ide HL kedvence, a nagybányai vitéz? Egyébként nem tudom, miben tévedett, csak azt, hogy szerintem miben. Meg ennek a következményét látom, tudom: a 70%-ban lerombolt országot, meg a magyarság minimum 15%-ának (más becslések szerint 20%) elpusztítását. Mielőtt számháborúba bonyolódsz: áldozat az orosz hómezőkre zavart honvéd, meg a lebombázott városok lakói is.
    Pontosan abban tévedett, amiben mai követői: valamiféle hagymázas elképzelések alapján úgy vélte: neki aztán jogában áll ítéletet mondani jó és rossz, nemzet és család, meg egyébként minden egyéb dolgában. Ahogy oly magabiztosan teszik ezt Szikszai és Csillaggyerek (ha már akkora magyar, vállalhatná magyarul is a nicknevét ez a Starchild is).
    Ahogyan a nagybányai vitéz, úgy ők sem bíznak a magyar népben. Csonka Magyarországról hablatyolnak, holott, ha volt valaha népnek nagy teljesítménye, az éppen a magyaroké volt a múlt század nyolcvanas-kilencvenes éveiben, amikor jelentős szerepe volt Európában. Ezt kell lerombolni a magyarságban: azt a hitet, hogy tehet bármit a jövőért siránkozó famulusok nélkül is. Ezért kell hülyeségekkel szórakoztatni: hogy finn-ugor eredetű, vagy szkítiai, esetleg egyenesen a Sziriuszról jött. Janit megnyugtatom: a génkészletek összehasonlítása során kiderült: a mai magyarok génjei a legnagyobb hasonlóságot a nyugati szlávok génjeivel mutatják. Nem véletlen: lenhajú ábrándos szemű tót lánykák kívánatosak a tüzes barna magyar legények szemében – és viszont.
    Őszintén? Nekem tök mindegy, hogy azok, akik létrehozásomban közreműködtek, hunok voltak-é, avagy avarok. Nem is ismertem őket: sőt. A magyar viszonyoknak köszönhetően még a nagyszüleim mindegyikét sem. Apai nagypapám az I.vh-ban szerzett betegségében hunyt el, anyai nagymamám meg tüdőgyulladásban. Mindketten úgy, hogy még gyermekeik – apám és anyám – sem emlékeztek rájuk: egyikük 4, másikuk 5 éves volt anyja-apja halálakor. Azt is csak a szüleim házasságkötésekor 1941-ben kötelezően bemutatott dokumentumokból tudom, hogy a dédszüleimig bezárólag nem volt izraelita a családban.
    És ha már család – amit SSz beszélgetőtársaink oly hevesen védelmeznek a liberálisok ellen. Érdekes módon nálunk az apai ág – ahol állítólag volt valami kutyabőr is – egyedei hallani sem akarnak a család többi tagjáról. Miközben anyai nagyapám leszármazottai a mai napig összetartunk: tudunk egymásról, tudjuk, hogy ki heves csodálója a mai kormánynak, és ki az, aki legalábbis távolságtartással fogadja a kacifántos hazugságokat. De ez nem akadályoz minket abban, hogy évente legalább egyszer személyesen is találkozzunk. Tizenhatan vagyunk még élő unokák, tehát elég népes csapat. Szinte biztos vagyok abban, hogy ez anyai nagyapám hatása. Élek a gyanúperrel, hogy onnan némi cigányvért is örököltem: a mokány uradalmi kovácstól, aki önálló, okleveles patkolókovácsig küzdötte föl magát, és aki egy időben még a szociáldemokráciával is kacérkodott. Szeretek magamnak azzal hízelegni, hogy a 18 között én voltam a kedvenc unokája, és a mai napig fáj, hogy 50 évvel ezelőtt félreértett egy cselekedetemet, és nem érte meg annak magyarázatát.
    Ja,bocs, hogy elfeledtem: nekem, szabadelvű szocialistának tilos a nemzetem, a családom szeretete, megbecsülése. Legalábbis azok szerint, akik úgy vélik: szeretni, becsülni valakit/valamit csakis valaki/valami ellenében lehet.

  • talalom,

    „Meg tudná valaki magyarázni, hogy hogy került ide HL kedvence, a nagybányai vitéz?”

    Nem mintha a Hazai Lampa nem tudna magat megvedeni a temaban, de azt hiszem megint a szokasos modon kerulod ki a kerdest. Marminthogy a HL kerdeset.
    O azt kerdezte, hogy hasonlo helyzetben hogyan dontenel ma?
    Nem azt kerte, hogy ecseteld mi lett a vege, mert az o is tudja.
    Senkinek sem tetszik a haboru, senkinek sem tetszik az amit a haboru akkor magaval hozott. Az csupan a kerdes, hogy mi mast tudott volna Horthy, vagy barmely mas magyar politikus tenni akkoriban? Mivel ezt mar tobbszor is szajba ragtuk neked felesleges ujra leirni a valaszt. Foleg, hogy te is tudod, es epp azert kerulgeted a temat, mint macska a forro kasat.

    „Ahogyan a nagybányai vitéz, úgy ők sem bíznak a magyar népben.”

    Marminthogy a Starchild es en. Ez izgalmas. Honnan kerekedett ez az otleted? En pl. bizom bennuk hogy nem a hazaarulokra, az orszagot kiarusitokra, a melyszegenyseget es drug-okat Magyarorszagra importalokra fognak szavazni.

    „Csonka Magyarországról hablatyolnak,”

    En egy szot nem szoltam ez ugyben.

    „az éppen a magyaroké volt a múlt század nyolcvanas-kilencvenes éveiben, amikor jelentős szerepe volt Európában.”

    Viccelsz? A nyugat-europaiak azt sem tudtak mi az a Hungary, Ungarn, Hongrie, vagy Hungría.

    „Ezért kell hülyeségekkel szórakoztatni: hogy finn-ugor eredetű, vagy szkítiai, esetleg egyenesen a Sziriuszról jött.”

    Nem szuksegszeruen hulyeseg, mert nyelvtanilag pl. van jelentosege. A mai magyar nepesseget nezve persze felesleges, es epp ezert van igaza a HL-nek abban is, hogy ma mar szinte senkit sem hoz ez lazba, mert tudjuk, hogy tobb nemet, szlav, zsido es cigany ver csordogal az ereinkben, mint az osi magyar, barhonnan is mentek oda a magyarok.

    „És ha már család – amit SSz beszélgetőtársaink oly hevesen védelmeznek a liberálisok ellen. …
    Ja,bocs, hogy elfeledtem: nekem, szabadelvű szocialistának tilos a nemzetem, a családom szeretete, megbecsülése.”

    Eloszoris, a keleti szocialistak/kommunistak kozel sem voltak olyan idiotak, mint a mai nyugati elvtarsak. Sokkal foldkozelebbiek voltatok, Magyarorszagon tanitottak a hazafias enekeket, a csalad is fontos volt. Ilyesmi a fejlett Nyugaton ma mar szinte bunnek szamit.

    Masodszor pedig, a csalad szetverese nem ugy megy, hogy az az idiota, aki mindent megtesz azert, hogy a csaladok es a nemzete megszunjek, kijelentse, hogy o utalja a csaladot. Sot, szereti is a csaladjat – mar amelyiknek van gyereke. Csak ugyanugy nem veszi eszre az altala elrendelt agymosas kovetkezmenyeit, ahogy a „halado” zsidok sem veszik eszre, hogy a muszlim bevandoroltatassal a leheto legjobb 8-as csapdajaba esnek. Mert ha a feher oslakossag megunja a dolgot es tesz ellene valamit, akkor ok fogjak kiirtani a zsidokat, ha pedig a feherek karbatett kezzel kivarjak, amig kihalnak, akkor majd a muszlimok fogjak megtenni azt.

    Tudod, a mai oktatas egyik nagy hibaja, hogy a sakk nem kotelezo az iskolakban. Az segit legalabb egy lepessel elore gondolkodni, es ez valami olyasmi, ami teljesen hianyzik ma a „haladok” buksijabol.

  • Mielott 1-2 „bolcs” zsido megszolalna, itt van harom video arrol az idiota zsidorol, aki nem tud meg egy fel lepessel sem elore megtervezni semmit. Az ilyen idiotak miatt kell aztan a tobbinek szenvednie, mikozben o nagy valoszinuseg szerint idejeben le fog lepni:

    https://www.youtube.com/watch?v=5uzvJsQpxMY

    Es mit csinaltak belole azok, akik szeretnek kiirtani a zsidokat?

    https://www.youtube.com/watch?v=UYKyp1e_jYc

    de van egy harmadik is:

    https://www.youtube.com/watch?v=ROGnoNJc6Nw

    Hat nem nagyszeru!?

  • Szikszai
    2018 március 10
    11:21 de.

    Megvédeni?
    A Hothyzmust és a Horthy-fant??
    Néha nem tudom hogy a röhögetés e a célod itten.

  • talalom

    Szerinted, ha sportversenyt nézek és a magyaroknak drukkolok, az is magyarkodás?

  • Szikszai. Nem kerültem ki a kérdést. Azt mondtam: nem tudom,mit tettem volna a nagybányai vitéz helyében,legfeljebb azt, hogy a saját helyemben mit tettem volna. Az nem úgy van, hogy valaki csak úgy él bele vakon a világba, mellesleg kicsit uralkodgat. Abban nemzedékek munkája van, amíg valaki olyan kényszerhelyzetbe lavírozza a népét, hogy végül a saját cselekvési tere szűkül mérhetetlenre. A gyűlöletspirál igen csábító: hatalmat, gazdagságot ad. DE elszabadul.
    Itt van ez a mi kis kormányfőnk. Amolyan mezei Cipolla, aki nem tud hipnotizálni, ezért gázsprével dolgozik.Hogy is mondta nyolc éve? Hogy ad majd két pofont a szélsőséges náciknak és hazazavarja őket. Aztán most kénytelen elővenni az első fokon terrorizmusért elítélt nácit, mert úgy tűnik, még nem elég erős a félelem és a gyűlölet.

  • talalom
    2018 március 10
    7:32 de.

    Szikszainál a pont! Azt ugyanis kihagytad, hogy te mit csináltál volna. Bár te a társadalompolitikáról is írtál, nemcsak a háborúról.

    Az tény, hogy a háborút Németország robbantotta ki, fél Európa lerohanásával (ennek szintén megvoltak a sajátos okai). Ebben a magyaroknak annyi része van, hogy voltak háborúpárti, németpárti csoportok. Nem gonoszságból, és nem a „svábságuk” miatt. Hanem mert az 1.v.háborúban megpróbáltatásokon mentek keresztül, és a két v.háború közt is bizonytalan volt az egzisztenciájuk.
    Horthy a háborúellenesek és a háborúpártiak közt ingadozott.

    „Ahogyan a nagybányai vitéz, úgy ők sem bíznak a magyar népben.”
    Abban egyetértek, hogy a Horthy-korszakban nem indult meg az ország a demokrácia és a polgárosodás felé (más országok is csak részben). Csakhogy rögtön adódik a kérdés, hogy a magyar rendszerváltók 1990-ben, akiknek te is rendesen toltad a szekerét, mit is tettek ezügyben az asztalra?
    Általános választójogot ugyan bevezették, de az inkább üres szólam maradt. Szakszervezetek gyengültek, az emberek feje fölött döntött néhány dörzsölt politikus és (oligarchává gazdagodott) üzletember.

    És akkor tegyük hozzá, hogy Horthy egy gondokkal terhelt európai porondon irányította az országot, súlyos pénzügyi válságok közepette. A demokratikus rendszerváltóknak meg minden rendelkezésre állt, „pénz, paripa, fegyver”, és a társadalom bizalmát is bírták.
    Azért ebből a pozícióból sokkal nagyobb a bukás, mint egy csődközelben vánszorgó országban, egy vesztes háború után, ahol sok a háborús sérült és a külföldi tőke se áramlik az országba. És ahol a társadalmat hatalmas vagyoni különbségek szabdalják szét.

  • talalom
    2018 március 10
    3:39 du.

    ” a saját helyemben mit tettem volna.”

    Tudjuk, kedves. Mazochista balos történelemszemléleted sok „ékes” példáját adtad itt nekünk. Mindenért a régi magyar uralkodó osztály (rövidebben: a magyarok) a hibás, oszt jónapot.:)

  • talalom
    2018 március 10
    3:39 du.

    „Abban nemzedékek munkája van, amíg valaki olyan kényszerhelyzetbe lavírozza a népét, hogy végül a saját cselekvési tere szűkül mérhetetlenre.”

    Ezek közül miben volt Horthy felelős szerinted?
    a. 1. világháború elvesztése.
    b. antant békediktátum
    c. hatalmas vagyoni különbségek
    d. gazdasági pangás

    Ezek olyan adottságok, amelyet mindhárom új kormány készen kapott. Végül mindhárom elbukott, a Károlyi, a Tanácsköztársaság, majd időben legtovább a Horthyék. Szerintem kinőttünk már abból, hogy ezek közül az egyikre vagy kettőre mutogassunk, hogy be-be, ezek az okai minden bajnak.
    Az, hogy a két világháború közt a gazdasági világválság és a náci Németország határozta meg Európa ezen felének arculatát, szintén egy adottság.
    Sajnos, nem túl jól vezették az országot a háborúban, ez tény. De az is egy hagymázos elképzelés, hogy a semleges országoknak ne lettek volna veszteségei.

    Külső és belső adottságok okozták a nemzeti tragédiát, és ehhez jöttek hozzá esetleges emberi mulasztások. De ismétlem, a mostani politikai elit ezeknek a felétől, tizedétől is összeroppant, és a magyarság ma bizonyos szempontból rosszabb helyzetben van.
    Pedig ma benne vagyunk olyan szervezetekben, mint a vitaindító ENSZ. Akkoriban a Népszövetségbe is nehezen kerültek be a vesztes államok, aztán az meg is szűnt.

  • hazai lámpa
    2018 március 10
    4:01 du.

    talalom
    2018 március 10
    3:39 du.

    ” …Mindenért a régi magyar uralkodó osztály (rövidebben: a magyarok) a hibás, oszt jónapot.:)….”

    Értem Hazudóssy.
    Tehát régen, a Vitéz nagybányai idején, minden magyar az uralkodó osztályhoz tartozott.

    Azt eddig is tudtam hogy szeretsz hazudozni de ez már túlmegy minden határon .

    „MAGYAR URALKODÓ OSZTÁLY, RÖVIDEN MAGYAROK… „

  • talalom, megértem, hogy elkeseredett vagy, megértem, hogy az eddig értékesnek gondolt emberek és gondolatok egyre jobban szétporladnak és ezt nehéz elfogadnod.
    Én ezt gondolom okként, hogy a hazug „gyűlöletspirál” szót a hazánkkal kapcsolatban a szádra vetted. Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb, legszebb országa, tele barátságos, türelmes emberekkel. Ugyan nem vagyunk a leggazdagabbak, de nincsenek összecsapások, nincsenek sztrájkok, minden évben többet költhetünk az üzletekben, csökken a bűnözés, nincs drogozás, a szomszéd népekkel ritkán látható békében élünk, és a velünk élő népcsoportok sem aggódnak a jövőjük miatt.
    Nem vitatom, sok dologban van még lemaradásunk, jellemtelen gazemberek is akadnak a vezetőink között, de összességében bizakodva nézhet a jövőbe a magyarság.
    Neked persze jogod van minden este a „gyűlöletspiráloddal” kelni és lefeküdni, – ha már láthatóan más siker nem jut az idén sem, – de Budaházy Györgyöt mint „elítélt nácit” idecitálni nem szép. Ő a családját, megélhetését, vagyonát, szabadságát adta fel a hazájáért, a meggyőződéséért, honnan veszed a bátorságot bírálni, vagy a te életed is ilyen önfeláldozó az elveidért?

  • Geyza
    2018 március 10
    4:30 du.

    Nem szoktam hazudni.

    Viszont egyesek az uralkodó osztályokat azonosítják a magyar néppel.

    Illetve a múltban minden bukásért csakis az emberi mulasztásokat okolják, figyelembe se véve a kül és belpolitikai adottságokat. (Mások meg pont fordítva.)

    Gézám, próbálj már meg gondolkodni, bár egy vörös krumplival a fejed helyén nehéz lehet …

  • talalom
    2018 március 10
    7:32 de.

    „a jövőért siránkozó famulusok nélkül is. Ezért kell hülyeségekkel szórakoztatni: hogy finn-ugor eredetű, vagy szkítiai, esetleg egyenesen a Sziriuszról jött.”

    Te meg a balosok meg a múlton siránkoztok állandóan. Az ugyanolyan unalmas tud lenni, mint az állandó rettegés, hogy éppen most ki akarja a magyarokat elnyomni.

    Érdekes, hogy Arany János, nemzeti költőnk ódákat szentelt a magyarok hun rokonságának, most te őt is fikázod?:) Gárdonyival bezárólag szentül hitte az az írónemzedék, hogy a hunok is magyarul beszéltek, lsd. A láthatatlan ember. Nekik felfoghatatlan volt, hogy miért akarja valaki (finnugristák, jezsuiták) a magyarságot ettől a dicső eredettől megfosztani?

    Egyébként a hun/török/ugor eredetről szoktak viták lenni a tudományban, az űrbéli származás inkább az ezotéria tárgykörbe tartozik.

    És hogy miért lehet ebből politikát csinálni? Ugyanis az identitásunk része a nemzeti önismeret, amit te és a balosok olyan kevésre becsültök.
    Illetve a gazdaságban a keleti nyitást egyes politikai csoportok a turáni rokonsággal szokták magyarázni.

  • Nesze neked, talalom…
    választhatsz, lámpácska néz le, vagy charlie érez veled együtt… Egyik jobb, mint a másik. 😀

  • „ÉN DIKTATÚRA-PÁRTI VAGYOK”

    /Neonáci Hitlerista Charli /

  • Almási Alma
    2018 március 10
    5:14 du.

    Nem vagyok abban a helyzetben, hogy bárkit is lenézzek. De a véleményem talán leírhatom anélkül, hogy a ti engedélyetek legyen hozzá szükséges.

  • Szikszai
    2018 március 10
    11:21 de.

    ” es epp ezert van igaza a HL-nek abban is, hogy ma mar szinte senkit sem hoz ez lazba,”

    Én arra céloztam, hogy manapság a magyar emberek többsége nem megy a falnak attól, ha esetleg halász-vadász volt az őse. A liberális nemességet meg láthatóan zavarta, ha nem volt „kutyabőr” (nemesi cím) a felmenők birtokában minél régebbről.

    Viszont a nemzeti önképnek nagy hatása lehet a nemzetközi porondon! Pl. Trianonban a „barbár-ázsiai magyar urak” képével riogatták a nemzetiségek a tárgyaló bizottságokat.
    Akkoriban sokkal sikeresebb volt a Nyugat szemében egy dolgos, egyszerű nép imázsát megteremteni, ahogy a csehek vagy a finnek is tették.

    Manapság megint elhalványul a finnugor származás, és csak nyelvrokonsággá szűkül. Divatba jött a lovas-nomád nép imázsa, nem csak a politikában. Sokat elmond, mikor valaki csak a hátrafelé nyilazás mesterségével villog vagy egyéb harcmodorok ismeretében mélyül el. Az is megfigyelhető, hogy valaki a régi kézműves technikák oktatását pogány valláskodással keveri.

    Szerencsére manapság olyan a közízlés, hogy pl. a gasztronómia is szerepet kap az ilyen ősi hagyományőrzéseknél. Bizony, nem volt az olyan könnyű élet, mikor vándoroltak a sztyeppén, és a lótejet savanyították. Elképzelhető, hogy a Kárpát-medencében azért telepedtek le a magyarok, mert a viszontagságos vándorlások után vonzotta őket a kiegyensúlyozott, helyhez kötött földművelés, a biztosabb megélhetés.

  • hazai lámpa
    2018 március 10
    6:12 du.

    „Nem vagyok abban a helyzetben, hogy bárkit is lenézzek.”

    Blabla.
    Csak tudod a hegytetőn tanyázó magadfajta kicsinek látja az odalent szaladgálókat. És azok is őt.

    Ezt jobb ha észbentartod

  • hazai lámpa
    2018 március 10
    5:14 du.

    „Érdekes, hogy Arany János, nemzeti költőnk ódákat szentelt a magyarok hun rokonságának,”

    Most beakarod adni azt a hülyeséget hogy Arany faj-genetikus is volt ??!

    Szenilis kezdesz lenni mint igazhíved a félkegyelmú Bendegúz.
    Fiatal vagy még hozzá dehát mit lehet tudni?
    Lehet hogy te egy genetikai csodalény vagy heheheheheehe

  • @lámpa
    Abba nem…

  • talalom,

    „Az nem úgy van, hogy valaki csak úgy él bele vakon a világba, mellesleg kicsit uralkodgat. Abban nemzedékek munkája van, ”

    Ez igaz.

    „… amíg valaki olyan kényszerhelyzetbe lavírozza a népét…”

    Nem o lavirozta az orszagot kenyszerhelyzetbe, hanem a draga szomszedok, valamint Hitler, es a tobbi, akik Hitlert penzeltek, es unszoltak a Szu. elleni haborura.
    Ezert probaltam megtudni, hogy mi mast tudott volna Horthy akkor tenni? Nem menteni probalom, csak nem latom be, hogy lett volna mas valasztasa.

    „Aztán most kénytelen elővenni az első fokon terrorizmusért elítélt nácit, mert úgy tűnik, még nem elég erős a félelem és a gyűlölet.”

    Errol nem tudok, de majd talan olvasok errol is.

  • charlie,

    „” Neked persze jogod van minden este a “gyűlöletspiráloddal” kelni és lefeküdni, – ha már láthatóan más siker nem jut az idén sem, – de Budaházy Györgyöt mint “elítélt nácit” idecitálni nem szép. „”

    Olvastam most egy wikipedia cikket rola. Mi tartott evekig a hatosagoknak, hogy kideritsek rola, hogy terrorista?
    Pontosan mivel is vadoltak? Molotov koktel dobalasaval?

    Kulonben, mint nemesi szarmazasu magyar, nehezen hinnem, hogy naci lenne. Inkabb rojalista lehet, de tevedhetek is.

  • Majd elfelejtem:

    Ugye mar irtam parszor, hogy Kanadaban ceruzaval jeloljuk be azt, akire szavazunk, mert az koztudott, hogy a ceruza nyomat nem lehet kiradirozni.

    Most van itt egy ujabb erdekesseg: A valasztas elott ertesitik robot-hivassal bizonyos korzetek, vagy varosok lakossagat, hogy nem arra a cimre kell menniuk valasztani, amit eredetileg kaptak, hanem mashova… aztan kiderul, hogy csak azert csinaltak, hatha akkor nem mennek el az emberek valasztani, mert tul messze van a masik hely.

    https://www.youtube.com/watch?v=6DmXfAa91q8

    Nem is tudom mi lenne velem, ha nem a vilag legszabadabb, legkorrupciomentesebb es legjobb orszagaban laknek…

  • Szikszai, Gyuri önjáró ember, egyetlen, pártként működő közösség sem szereti, ezért a folyamatos bűnözőként való bemutatása a hasznos.
    Egy rövid bemutató róla:

  • Csak azt tudnám, miért kell örökké mintegy „bűnként” felhoznia HL-nek, hogy balos vagyok. Tudják ezt sokan, sose titkoltam. De ez legyen az ő baja. Változatlanul nem értem,mi a fenéért fontos, hogy a finnekkel rokonságban, vagy csak nyelvi rokonságban vagyunk. Semmi köze ennek a nemzeti identitáshoz, legfeljebb azoknak fontos, akik bizonytalanok, és azt gondolják, hogy biztosabb a dolog, ha régebbinek hazudják. Sose mondtam olyat, hogy „az uralkodó osztály” egyenlő lenne a magyarsággal. Sőt: a legtöbb „nemzeti példaképpé” emelt történelmi alakunk nem is volt magyar eredetű – hirtelen a Hunyadi, a Petrovics, meg a Zrínyi család jutott eszembe. Ez nem baj – csak egyszerű tény.
    Eleink nem azért álltak meg szerintem a Kárpát medencében, mert olyan nyugodt helynek tűnt, hanem mert 955-ben az orrukra koppintottak a frank meg német vasasok: eddig! A „csábító” földművelésről meg annyit, hogy I. Istvánnak a népe jó részét drasztikusan meg kellett fenyítenie, hogy hajlandók legyenek földet művelni, meg a keresztet elfogadni.
    Mindenesetre, a költővel szólva (Illyés Gyula – ajjaj, megint egy balos!) Nem az a fontos ecsém, honnan jöttél, hanem az, merre tartasz!
    És: nem én kelek-fekszem azzal a gyűlöletcunamival, amit a jelenlegi kormány a nyakunkba zúdított. Már ők is érzik, hogy túltolták a biciklit: elhalkult pl. az SS-törvény ügye is, ami a magyar állampolgárok megregulázásáról szól: semmi köze semmiféle „külföldi befolyáshoz”. És ha külföldön élő magyar állampolgárok ne befolyásolják a választásokat, akkor az Erdélyben, meg a Felvidéken élők se. Különösen ne ordenáré csalással, a levélszavazással.

  • Geyza
    2018 március 10
    6:39 du.

    „Most beakarod adni azt a hülyeséget hogy Arany faj-genetikus is volt ??!”

    Nem akarok semmit beadni. Csak fölhívnám a figyelmet arra, hogy mit is akarunk tanítani a fiatalságnak?

    Pl. a tornából fölmentett Arany János, a meleg szobában, az íróasztal mellett könnyen áradozott a dicső harcokról (Buda, Attila). De ha neki kellett volna az ötödik században a szteppén megélni, vajon akkor is áradozott volna a régi, szép időkről?
    Tudvalevő, hogy a hunokat egy rendkívül aszályos időszak indította vándorlásra a sztyeppén. Ez indította el az ún. népvándorlást. A legeltető állattartás jellemzője, hogy a legelőket váltogatni kell, különben kipusztulnak. A hátránya, hogy ha túlnépesedés van, akkor kevés a legelő.

    Vagy jó ismerősöd Bartus úr, a számítógépen írt cikkeiben szenvedélyesen tudja gyűlölni Szent Istvánt. Ha meg abban a korban élt volna, lehet az elsők közt követelte volna, hogy István, csinálj valamit! István vezette át a modern korba a magyarságot, ti. a vérségi alapon felépülő törzsek laza szövetségéből egységes államot épített.
    Kiépült a vármegye rendszer, minden tizedik faluban templomot építettek, virágoztak a mesterségek.
    Visszamehettek volna a sztyeppére, mint ahogy Bartus úr, és ilyen tarsolylemezes Budaháziak követelik, csak éppen az ezt követelők kisebbségben maradtak …

  • Szikszai
    2018 március 10
    8:26 du.

    „valamint Hitler, es a tobbi, akik Hitlert penzeltek, es unszoltak a Szu. elleni haborura.”
    Azért megy a vita a háborúba lépésen, mert pl. a szerbek és a lengyelek nem léptek a németek oldalán a SZU elleni háborúba, hanem az elejétől németek által megszállt országok voltak. Persze az ottani civilek veszteségei ettől nem lettek kevesebbek.

    „Kulonben, mint nemesi szarmazasu magyar, nehezen hinnem, hogy naci lenne. Inkabb rojalista lehet, de tevedhetek is.”
    Csak érdekességképp említeném meg, hogy a jobbosok körében népszerűbbek az olyan elméletek, amelyek arról szólnak, hogy a magyarokat el akarják nyomni, beolvasztani, urambocsá’ kiirtani valakik. Ezek nem túl változatos ellenségek, időnként a németek, a szlávok és persze a zsidók.

    A német és szláv állítólagos elnyomásról a protestáns irodalomban lehet sokat olvasni, pl. Szabó Dezső.
    A zsidó elnyomás a mostani divatos elméletek szerint még állítólag a Kazár Birodalomból eredeztethető, ahol a magyarok is éltek egy időben, és ahol az előkelőségek a zsidó vallást vették föl, nem a kereszténységet, nem az iszlámot. Állítólag az ő leszármazottaik a kelet-európai zsidók, pl. Arthur Koestler szerint.
    Egy divatos elmélet szerint István után a trónkövetelő Aba Sámuel is zsidó volt, de őt végül a pártharcokban legyőzték, pedig milyen szép világ lett volna uralkodása alatt …:)

  • NHC*
    Ez a Budaházy valami bűnözö nemde?
    Minek rakod ide?
    https://index.hu/belfold/2016/08/30/budahazy_gyorgy_magyarok_nyilai_ugy_itelet/

    Persze..nem csodálkozhatunk azon hogy egy hitlerista (Charli) egy másik nácit éljenez.

  • Hazudóssy minek tolod még?
    Már senkit nem érdekel a szellemi hörgésed…,,,

  • talalom

    „..Változatlanul nem értem,mi a fenéért fontos, hogy a finnekkel rokonságban, vagy csak nyelvi rokonságban vagyunk.”

    De azért beleszólsz, ugye? Van, aki pedig azt nem érti, miért fontos a komoly zene, a vershallgatás, az Olimpia vagy az Augusztus 20-i tűzijáték. Van ilyen. Nem vagyunk egyformák. Egyébként, nem gondolom, hogy bármi háttérszándékod lenne azon kívül tényleg nem érdekel. 🙂 Engem viszont érdekel. Bocsi!

  • lámpa írta:
    „Pl. a tornából fölmentett Arany János, a meleg szobában, az íróasztal mellett könnyen áradozott a dicső harcokról (Buda, Attila).”
    ______________

    😀 😀 😀 😀 😀

    Bezzeg a mi dicső Horthynk echte katonatiszt volt! Mennyivel derekabb és hazafibb, mint az a pötyhedt Arany János!!!!!

    Hiába, na! Tudni kell megválasztani a példaképet!

  • Geyza, „Ez a Budaházy valami bűnözö nemde?”
    Neked Budaházy úr, akiről még iskolákat fognak elnevezni.
    ……..
    „Hazudóssy minek tolod még?
    Már senkit nem érdekel a szellemi hörgésed…”
    Engem is érdekel, másokat is érdekel, ha téged nem érdekel, nem olvasod.
    Nem tanítottak jó modorra?
    Senki nem mondta, hogy mások beszélgetésébe ne kotyogj bele?

  • Lámpa, „Csak érdekességképp említeném meg, hogy a jobbosok körében népszerűbbek az olyan elméletek, amelyek arról szólnak, hogy a magyarokat el akarják nyomni, beolvasztani, urambocsá’ kiirtani valakik. Ezek nem túl változatos ellenségek, időnként a németek, a szlávok és persze a zsidók.”
    Inkább az említettek helyettünk való döntéseiről van szó a „jobbos elméletekben”.

  • lámpa, még ez egyszer beszéljünk egymással egyenesen. Geyza ökörködései nekem sem nagyon tetszenek, de tagadhatatlan, hogy belőled is, Marcsiból is „kihozza” a maximumot. Pontosabban a valódi gondolkodásotok problémáit.

    Marcsi menthetetlen sajnos, de neked talán még van esélyed. Ne vágj vissza azonnal, hanem gondolkodj el az alábbiakon:

    Valahol azt írtad Gertinek, hogy a politizáláshoz és megítéléshez mégis csak szükség van az alapvető gazdasági-politikai folyamatok ismeretére. Nos, NEM. Elsősorban szilárd ELVI, erkölcsi alapokra van szükség.

    Csak két konkrét példa: Erkölcsös-e a mai, mindent megoldani képes technikai és gazdasági eszközeink mellett hanyagságból – sőt sokszor erőszakal is – brutális szegénységben, éhezésben, fagyveszélyben tartani jelentős tömegeket? Erkölcsös-e állampolgárok százezreit megjelölni, kirekeszteni, börtönbe csukni, kényszermunkán tartani, elgázosítani?

    Vagy: korrekt eljárás e, hogy a politikai riválist le kell gyilkolni, ahogy Sztálin, és az ő nyomában Rákosi tette? (Mellesleg, erre szimbolikusan ugyan, de Miviktorunk anno harsogó nagybetűs IGEN-nel válaszolt.)

    Szentesíti-e a cél az eszközt? Konkrétan: ha a zsidók lemészárlása ellenében jutalomképpen megkaptuk volna Erdélyt, akkor az dícséretes tett lett volna? Enyhíti-e a zsidók kiirtásának bűnét, hogy úgy egyébként a közoktatás egészen jó volt? Vagy Rajk, Nagy Imre és mások kivégzését kompenzálja-e, hogy Kádár viszonylag elég kellemes országot hozott össze nekünk?

    Tele van a világ ilyen kérdésekkel, amiben egészen konkrétan és magabiztosan állást kell foglalnia annak, aki politizál. A mi politikusaink éppen azért ócska kurvák (bocs), mert nincsenek elveik. Te ne utánozd őket, ha lehet.

    Egy pikáns példa:
    Pásztornépek erkölcse (így az ősmagyaroké sem) nem ismeri a lopás bűnét. A természetben aki amit talál, az az övé, és amit harcban vagy furfanggal meg tud szerezni mástól, az is. Ebben az erkölcsben élnek a cigányaink is.

    Szent István felismerte, hogy a földművelő életmód, és így az európai kultúra is fő erkölcsi erkölcsi követelménynek tartja, hogy NE LOPJ! Nem azért, mert ez egy felsőbbrendű társadalom, hanem azért, mert ha a földművelőtől elveszed a megtermelt gabonát, éhen hal a következő nyárig. Mellesleg pedig ebből a törvényből vagyonok képződnek, amelyek viszont egy magasabbrendű társadalmi termelést tesznek lehetővé.

    Szent István tehát a lopást különösen erőteljesen bűntette (kar-levágás, stb…) Elsősorban erre volt szükség, hogy a magyarok beleszelidüljenek az európai kultúrába. De a kérdést most is felteheted: helyes volt-e ez?

    Ha tehát politizálni akarsz, legeslegelször ezeket a kérdéseket kell magabiztosan megválaszolnod saját magadnak.

  • talalom
    2018 március 11
    6:07 de.

    „Csak azt tudnám, miért kell örökké mintegy “bűnként” felhoznia HL-nek, hogy balos vagyok.”

    Nem bűn, ha valaki balos. Én a balosok történelemszemléletére céloztam, ami önsanyargatásból áll, ami szerint a magyarok (az uralkodó osztályok) csak sz.rok voltak a történelemben. Ezt a szemléletet a Jászi Oszkár-féle polgári radikálisok alakították ki a múlt századfordulón Romsics Ignác könyve szerint.

    „Változatlanul nem értem,mi a fenéért fontos, hogy a finnekkel rokonságban, vagy csak nyelvi rokonságban vagyunk.”
    Lehet, hogy te nem érted, de ez akkor is vitákat generál a magyar tudományban és politikában 100 éve. Furcsa logika, ha téged valami nem érdekel, akkor az már nincs is?

    ” Semmi köze ennek a nemzeti identitáshoz, legfeljebb azoknak fontos, akik bizonytalanok, és azt gondolják, hogy biztosabb a dolog, ha régebbinek hazudják.”
    Itt nem a korszak régiségéről van szó, mert lehet, hogy a vadászó-halászó manysik már akkor ott cserkésztek, mikor a hunok még Ázsia belsejében legeltettek. De Arany János idejében sokan lenézték a nem államalapító népeket. Ezért volt fontos a nemzeti költőinknek, hogy a hunoktól származunk-e vagy kőkorszakban megrekedt törzsektől?

    „Eleink nem azért álltak meg szerintem a Kárpát medencében, mert olyan nyugodt helynek tűnt, hanem mert 955-ben az orrukra koppintottak a frank meg német vasasok: eddig!”
    Aha, szerinted annyi esze volt csak a honfoglalóknak, hogy átmentek a letelepedésre alkalmas Kárpát-medencén, és a német államokban akartak letelepedni, ahol erre semmi esély nem volt?
    Érdekes logika, még tőled is …

    ” A “csábító” földművelésről meg annyit, hogy I. Istvánnak a népe jó részét drasztikusan meg kellett fenyítenie, hogy hajlandók legyenek földet művelni, meg a keresztet elfogadni.”
    Hiába szoktak a szabad élethez pl. a cigányok, a mai világban nincs más választásuk, le kell telepedni, nem lehet kóborolni több százezer embernek.
    Mint mondtam, visszamehettek volna a magyarok is a sztyeppére, talán volt is ilyen. De ha itt akartak maradni, akkor föl kellett adni a vándorló legeltetést, mivel helyhez kötött életmódra kellett átállni a Kárpát-medencében.
    Romsics könyve szerint még a hivatalos kommunista történetírásban is elismerték, hogy István király olyan modernizátor volt, aki sikeresen a régiből az új rendszerbe (feudalizmusba) vezette a népet.

  • Almási Alma
    2018 március 11
    9:54 de.

    „Bezzeg a mi dicső Horthynk echte katonatiszt volt! Mennyivel derekabb és hazafibb, mint az a pötyhedt Arany János!!!!!”

    Jóasszony, megint sikerült a szarva közt a tőgyit megtalálnod. Tényleg ennyi jött csak le neked a szövegből?

    Szerinted ha Arany János megérte volna Trianont, vajon milyen revíziót igényelt volna, és milyen úton? Teljest, etnikait vagy optimálist, akár fegyverrel is?
    Horthy reális katonaember volt, és ezért nem akart mindent talpalatnyi földet visszakapni, amire a Kárpát-medencében a magyar arisztokraták rátették a talpukat valaha. Eleinte ezt békés úton tervezte, tárgyalásos módszerrel. Sajnos később eltért ettől az iránytól.

    Összehasonlításképp: a liberális magyar nemesség -minden érdeme mellett- kissé lenéző volt a nemzetiségekkel. Képtelenségnek tartották, hogy a nemzetiségek valaha is kiszakadhatnak az országból, és területet ragadjanak magukkal.

  • Almási Alma
    2018 március 11
    11:04 de.

    Én úgy érzem, hogy a normális ember folyamatosan keresgéli a helyes irányt a belső lelki iránytűjével, nem azért mert cserélgeti az elveit, hanem mert az élet folyton változik.
    Mások, pl. a ballibek, megelégednek a politikai lózungok hajtogatásával, oszt jónapot.
    Nekem is kényelmesebb lenne, ha a kommentszekció ballib megmondóemberei a buksi fejemet simogatnák, ha szépen felmondom a leckét. De ha a kényelmet keresném, akkor nem kommentelnék, hanem elmennék valami ballib párthoz, és megélnék belőle.

    A honfoglalókról. Az utolsó kérdést időközben megválaszoltam talalomnak a 11.53-as kommentemben.
    Biztos nehéz a régi erkölcsöket feladni, és valami egészen újra átállni, és nem mindenkinek sikerül.

    Ezzel át is tértünk a 20. századi modernizáló kísérleteihez. Legismertebb negatív példái ennek a nácizmus és sztálinizmus. Mindkettő a modernizáció jelszavával lépett fel, sajnos mi már tudjuk, hogy mi lett belőle.
    A kereszténység fölvétele hosszú távon éppen az ellenkezője, sok pozitívumot hozott a népnek. Pl. a rabszolgát is embernek tekintették a kereszténységen alapuló törvények, mégha nem is volt ugyanaz a státusza a szolgának meg az úrnak.

    „Rajk, Nagy Imre és mások kivégzését kompenzálja-e, hogy Kádár viszonylag elég kellemes országot hozott össze nekünk?”
    Rajkot a Rákosi-korban végezték ki koncepciós perben. Nagy az 56-os megtorlásoknak esett áldozatul. Az első eset kompromittálta magát az eszmét is.
    Nagy kivégzése Kádárt kompromittálta, de valamilyen szintű megtorlást a szovjet vezetés mindenképp elvárt az új vezetőtől. Abban nem volt választása Kádárnak, hogy kilépjen a szovjet szövetségből, mert ebben nem volt alternatíva.

  • NHC*
    Nagyon elemedben érzed magadat.
    Csak nehogy pofára essél

  • Almási Alma
    2018 március 11
    11:04 de.

    „Ha tehát politizálni akarsz, legeslegelször ezeket a kérdéseket kell magabiztosan megválaszolnod saját magadnak.”

    Álszent módon most úgy teszed föl ezeket a kérdéseket, mintha te találtad volna ki. Vissza lehet keresni, én hányszor tettem föl ilyen kérdést, és hányszor kaptam tőletek választ?

    Azt még a legelvakultabb ballibek is elismerik, hogy a radikális antiszemitizmus nem a gázkamrákkal kezdődött. Hanem az 1873-as világválság után.
    Erkölcsös dolog volt-e, hogy miután leverték az 1848-as forradalmat, a Habsburgok önkényuralmat vezettek be? És a nemesek, akik önként lemondtak a birtokaikból kivált jobbágytelkekről és szolgáltatásokról, most két szék között pad alá estek? Ez nem mentség semmire, csak az erkölcscsőszök ezt erkölcsi kérdésnek próbálják beállítani, miközben itt megélhetési gondokról van szó.

    „Erkölcsös-e a mai, mindent megoldani képes technikai és gazdasági eszközeink mellett hanyagságból – sőt sokszor erőszakkal is – brutális szegénységben, éhezésben, fagyveszélyben tartani jelentős tömegeket?”
    Ezt nyilván költői kérdésnek szántad, miután tudvalevő, hogy a én a nyomorgó, fagyoskodó vidéki tömegekről itt már többször hírt adtam.
    A Kádár-korban az állami támogatásokat úgy csoportosították, hogy azt hatékonyan tudták a maguk javára fordítani a vidéki tömegek. De pl. a népiskola is ilyen volt a Horthy-korban.

    Ellenben a rendszerváltók mindig a demokráciáról szónokoltak, mégis termelték a munkanélküliek, segélyesek tömegeit. Visszakérdezek, az erkölcsös-e, ha valaki állandóan veri a demokrata mellét, és közben az ország egyre csúszik lefelé körülöttük?

  • NHC*
    Ez a bűnözö Budaházy szervezte ugyebár a TV felgyújtását.

    Nemde ezért kapott 13 évet ?

  • Hazai Lámpa is már kampány-üzemmódban van.
    Azért nem irt pár napig mert összeszedte a szükséges anygokat az agymenéseinek a folytatásához.

    Vagyis szimplán hazudott mikor valami nyaralásról vagy pihenásről áradozott itt.

    A horthysták meg a Charli féle nácik ÁLTALÁBAN hazudoznak.

  • NHC* arja:
    ” Budaházy úr, akiről még iskolákat fognak elnevezni.”

    DDDDDDDDDDD DDDDDDDDDDDDDDDD DDDDDDDDDDDDDd DDDDDDDDDDDD

    ISKOLÁT

    Erről a terrorizmusért elítélt bűnözőről

    DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    azt írja :B U D H Á Z Y Ú R

    Hát neked lehet .
    Neked Hitler is a példaképed.
    Itt van ni az egyik vonulásotokon.
    http://fideszfigyelo.blog.hu/2013/03/29/a_jobbik_nem_naci_csak_hitlert_elteti
    Persze..tudjuk. TE NHC* nem vagy az erőszak híve.
    Csak a nyilaskereszté.Itt van e:
    http://www.atv.hu/belfold/20150605-hungarista-zaszlo-a-jobbik-trianon-megemlekezesen

    Te kis cukiboy DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDd

    *NHC = Neonáci Hitlerista Charli

  • Almási Alma
    2018 március 11
    11:04 de.

    „lámpa, még ez egyszer beszéljünk egymással egyenesen”

    Ezt imádom Benned.
    Ezt az őszinte naívitást.
    Hát nem látod mi folyik itten?

    A fasiszták és nácik itt (is) terjeszik az ordas eszméiket.
    Választások jönnek, semmit ki nem hagynának.
    Nekik minden csatatér.
    Megjegyzem eléggé hányingerkeltőek.
    És légy erős:
    A Horthysta dumagép napokon belül kb háromszor ekkora intenzitással fog lukat beszélni mindenki hasába, a náci jobber Charli pedig ide fog ontanni minden olyan linket ami az ő aljas eszményeit propagálja.

    Az nem világos miért állunk le ezekkel egyáltalán érdemben társalogni?

    Az ilyenféléket ELUTASÍTANI kell és nem megbeszélni velük a dolgokat.

  • Alma 11:04,
    Köszönöm, és ajándékképpen egy idevágó vicc:
    ……………
    A tanítónéni a „tragédia” fogalmát szeretné megtanítani a gyerekeknek. Meg is kérdezi Pistikét, hogy tudna-e példát mondani a tragédiára. Pistike nem habozik:
    – Hát például tragédia az, hogy a nagypapámnak döglenek a disznói!
    – Nem Pistike, tévedsz: ez valóban nagy baj, de nem tragédia! A tragédia az volna, ha a mi nagy vezérünk, Rákosi elvtárs hirtelen és váratlanul elhalálozna! Érted?
    Néhány hét múlva szakfelügyelő érkezik az iskolába, és a tanítónéni imponálni szeretne neki, ezért ismét előveszi a témát, amit már olyan jól elmagyarázott.
    – Gyerekek, meg tudná nekem valaki mondani, mi a különbség a baj és a tragédia között? Pistike?
    – A tragédia az, ha a mi nagy vezérünk, Rákosi elvtárs hirtelen és váratlanul meghal. Az tragédia! De nem baj! A baj az, hogy a nagyapámnak döglenek a disznói…

  • Geyza, szigorú vagy. Nm mind arany, ami fénylik… 😀

    Van, akivel kapcsolatban igazad van, pl. Marcsi. Bár az ő kezelését is túlzásba viszed.

    Lámpa nem Marcsi és nem is charlie. Lámpa egyszerűen csak zavaros gondolkodású, szerintem inkább elvek és tisztánlátás nélkül való megzavarodott ember, semmint fidesznyik vagy jobber lenne.

    Látod, most is azt válaszolta, hogy ő már mennyit kérdezte ezeket a dolgokat itt. Meg hogy mennyit írt a fagyhalálról – vagy miről… Holott én nem azt írtam, hogy mások véleményét kutakodja, hanem hogy sajátmaga alkosson véleményt, másoktól függetlenül. De ő mindig oda torkollik, hogy „a komcsik hazugságokat tanítottak az iskolában…” és ezen a ponton mindjárt előhoz egy legújabb történészt.

    Hát én megpróbáltam mégegyszer. Sebaj…

  • hazai lámpa

    Engem speciel akkor is érdekelt a magyarok eredete, mikor még elhittem a finnugor elméletet. Egyébként pedig nem csak finnugor, hanem török, meg a vele rokon nyelvű halász-vadász népek is élnek a tajgán. Sőt, nyelvi alapon a ma is nomád mongolokkal is nagyon sok a közös. Tehát, nem sokra mennénk azzal, ha előkelőbb rokonságot keresve cserélnénk le a finneket. Még akkor sem, ha esetleg tényleg Mezopotámiába (sumér) vezetnek a gyökerek. Ezt csak az alaptalanul gúnyolódók miatt mondom.

  • Almási Alma
    2018 március 11
    2:25 du.

    Eleinte én is pozitívan álltam ehhez a Lámpához.

    Azután szép lassan , adagolva, elkezdte a Horthyt fényező elméleteit terjeszteni, úgy hogy közben LEHAZUDJA azokat a dolgokat amit ezrek mondtak jegyzőkönyvbe Horthyrol és rendszeréről.
    Az neki mind smafu.
    Egy „tollvonással” valótlanságnak aposztrofál mindent, ami nem egyezik az imádottjáról alkotott képpel.

  • hazai lámpa,

    „Azért megy a vita a háborúba lépésen, mert pl. a szerbek és a lengyelek nem léptek a németek oldalán a SZU elleni háborúba, hanem az elejétől németek által megszállt országok voltak. Persze az ottani civilek veszteségei ettől nem lettek kevesebbek.”

    Pontosan ez a kerdes dilemmaja. Visszamenoleg nezve (az eredemeny tudasabol okoskodva) a szinte bizonyosan bekovetkezo nemet, es/vagy szlovak, roman es esetleges horvat megszallas a magyarokra nezve talan nem lett volna tul vegzetes, de a zsidokra nezve sokkal rosszabb lett volna. Kb. ugyanolyan eredmennyel jart volna, mint Lengyelorszagban.
    Tudom, hogy voltak „zsido torvenyek”, kiraboltak minket, megalaztak minket, gettositottak minket, de Horthy nelkul a budapesti zsidosag sem elte volna tul a haborut. Ezert nem ertem, hogy miert muszaj csak a negativ oldalat nezni a dolognak.

    ——–

    Charli,

    Koszi a linket! Ugy latszik, hogy valoban a kaszinos kibaszasert fizetnek neki vissza. Pedig hat lett volna vagy ezer allas minimum oraberert! 🙂

    ——-

    Almási Alma,

    „Csak két konkrét példa: Erkölcsös-e a mai, mindent megoldani képes technikai és gazdasági eszközeink mellett hanyagságból – sőt sokszor erőszakal is – brutális szegénységben, éhezésben, fagyveszélyben tartani jelentős tömegeket? Erkölcsös-e állampolgárok százezreit megjelölni, kirekeszteni, börtönbe csukni, kényszermunkán tartani, elgázosítani?”

    Ez manapsag tortenik Magyarorszagon, vagy csak ugy altalanossagban lett kerdezve?

    Ugy mellesleg erosen tevedsz abban a kerdesben, hogy melyik fontosabb; az erkolcs, vagy a politika ismerete.

    „… a politizáláshoz és megítéléshez mégis csak szükség van az alapvető gazdasági-politikai folyamatok ismeretére. Nos, NEM. Elsősorban szilárd ELVI, erkölcsi alapokra van szükség.”

    Amit irsz megszivlelendo lenne minden politikus szamara, de az atlagember szamara sokkal fontosabb a gazdasagi-politikai folyamatok ismerete, ha szeretne erteni mi megy korulotte.

    Az erkolcs nem fog senkit sem megtanitani a politikai intrikakra. Addig nem is nagyon lehet valaki politikus, amig nem ismeri a politikai „huzasokat”, azok mozgatorugoit.

    Hogy aztan utolag mikent itelunk meg torteneseket – foleg ha valoban tudjuk is, hogy mi es miert tortent – az egy egeszen mas kaposzta. Mivel a politikai jatszmakban mindegyik resztvevo a sajat erdekeit vedi (legalabbis regebben igy volt) eleg nehez eldonteni, hogy melyik fel volt erkolcsos es melyik nem.

    A fejlodes kerdese is trukkos. Itt tarsadalmi, es nem technikai, tudomanyos fejlodesrol van szo.
    A regi rabszolgatartas gyakorlatilag nem szunt meg sem a feudalizmussal, sem a polgari tarsadalmakkal, sem a szocializmussal – foleg nem a Szu.-ban. Gondolj csak a gulagokra.

    Vegezetul meg annyit, hogy egyeseknek erdemes lenne kitorni a „kommunista tortenelembol” es tanulmanyozni azt, ami azert valamivel kozelebb lehet a valosaghoz.

  • Harom hulla erkezik a tetemnezobe, ahol egy detektiv is ott ugyetlenkedik. Mindharom tetem elettelen arcara rafagyott az utolso mosoly.
    A detektiv kerdi a boncolo orvostol, hogy miert mosolygott meg utoljara mind?
    A doki:

    – Ez Joe Eganville-bol. 60 eves volt. Pangásos szívelégtelenség miatt halt meg, mikozben a titkos szeretojevel dugott. Ezert van az a nagy mosoly az arcan. A masodik hapsi Nick Arnprior-bol. 25 eves volt. Nyert ezer dollart a jatekautomatan, az egeszet elkoltotte whiskyre es heveny alkohomergezesben halt meg, azert vigyorgott. A harmadik pedig Justin Trudeau, 45 eves volt. Belevagott a villam, es azert mosolygott, mert azt hitte fenykepezik. –

  • Te Szikszai,,
    TE télleg azthiszed TE fogod megváltani a világot?
    (Bírom mikor a kisember megjátsza a valakit)

  • Orsós Elemér

    Geyza
    2018 március 11
    4:06 du.
    Pedig kedves Geyza, bizony a kisemberek váltják meg a világot, azáltal, hogy náluknál sokkal nagyobb gazembereket segítenek érdemtelen hatalomra! És a szerencsétlen, beképzeltté kábított kisember csak addig értékes Valaki, amig a Szavazata aranyat ér, másnapra már a használt kapcarongy is értékesebb nála! De ez valószínű csak nálunk van így!? Talán segítene ezen az en block politikusi mentalitáson, ha a beléjük helyezett kisemberi bizalom arcul csapását törvénybe iktatott anyagi és büntető retorziókkal is lehetne honorálni, a munkáltató és a munkavállaló között már jól bevált gyakorlat mintájára és akkor nem politikusok, hanem igazi országvezetők ülnének a busásan fizetett, de ingatag bársonyszékekben! (Már ha lenne rá ilyen elvárható követelmények mellett jelentkező!)

  • Szikszai
    2018 március 11
    3:33 du.

    Érdekesség. Az előbb néztem az m5-ön a Misszió c. filmet a jezsuitákról, aminek a témáját régebben ajánlottam neked. Hogy a jezsuiták igaz, hogy atyáskodtak a bennszülöttek felett, de közben megvédték őket a lelketlen rabszolgavadászoktól!
    Ez is egy olyan kérdés, amit Alma úgy oldana meg, hogy az elvek nevében vesszenek inkább az emberi életek? Most kissé sarkítom a hozzászólását.

    ” Ezert nem ertem, hogy miert muszaj csak a negativ oldalat nezni a dolognak.”
    Horthy esetében én sem értem, valószínűleg káros politikai beidegződésekről van szó. Mint írtam, Horthy a háborúellenesek és a háborúpártiak között volt félúton.
    Viszont sajnos tény, hogy a zsidók kérdése, ha jól tudom, nem játszott szerepet a háborús kérdésben. A revíziót próbálták ilyen módon megvédeni a magyar döntéshozók, illetve a nyilas ellenzéket lenyomni.
    Régi igazság, hogy rossz szándékból is születhet jó eredmény, de a legjobb szándékkal kikövezett út is vezethet a pokolba.

  • Almási Alma
    2018 március 11
    2:25 du.

    „Látod, most is azt válaszolta, hogy ő már mennyit kérdezte ezeket a dolgokat itt. Meg hogy mennyit írt a fagyhalálról – vagy miről…”
    Konkrétan ismerek egy embert, aki a tavalyi nagy hidegekben elesett az utcán, és mire megtalálták lefagyott majdnem az összes ujja a kezén-lábán, le is kellett amputálni. Azóta rokkantnyugdíjas.
    Most már viszonylag jó idő van, de egyébként sokan fűtöttek a mélyszegény falvakban szeméttel, ami amellett, hogy káros az egészségükre, nem is ad elég meleget. Pedig 19-21 fok lenne az ideális, főleg a gyerekeknek.

    „mások véleményét kutakodja, hanem hogy sajátmaga alkosson véleményt, másoktól függetlenül.”
    Melyik a hasznosabb? Ha minden nap kiadok egy erkölcsi dörgedelmet, hogy enyje-bejnye a csúnya kormány, most már aztán oldja meg a szegények problémáit? És aztán visszamegyek a jó meleg szobába a habos kávémmal, és elolvasom a reggeli híreket?

    Vagy az, ha folyamatosan életben tartom a problémát, és életből vett (!) tényekkel, tapasztalatokkal mindennap hírt adok itt róluk? (Amíg Géza el nem üldöz.)
    Már megbocsáss, de kettőnk közül melyik az, aki itt többet hírt adott a vidéki szegénységről, és úgy, hogy még válaszokat is kapott érdeklődő olvasóktól!?

    De azért nyugodtan beszélgessetek az én személyemről, és hibáztassatok mindenért, mintha itt se lennék …

  • Geyza
    2018 március 11
    3:13 du.

    Mit hazudtam le szerinted?

  • Geyza
    2018 március 11
    1:04 du.

    Gézám, cseppet se zavarjon, hogy semmi új témához nem szóltam hozzá.

    Csak itt olyan történelmi téma volt, ami kapcsán megszólítottak. Közben fél szemmel ránéztem az Éhezők topikra, és nagyon odakívánkozott, hogy a szocializmusban mi volt a szegénypolitika.
    Az elmúlt harminc évben igaz, hogy lettek névleges politikai jogai az embereknek, de ezenkívül nem sok pozitívum mondható el a demokratáktól. Még a komcsik (akiket én Alma szerint üldözök) is népszerűbbek voltak az emberek körében, ezzel foglalatoskodjál, ne engem üldözzél!
    Na pá!

  • jani
    2018 március 11
    2:51 du.

    Lehetek őszinte?
    Nekem speciel a finnugor rokonság azért szimpatikusabb egy picit, mert ott több a keresztény, vagy ha pogányok is, sokkal kevesebben vannak.

    Nagyon szép a keleti nyitás, meg szereti is az ember a rokonokat, de mi van, ha tényleg komolyan vennék a meghívást? Egyszer az a sok rokon idejönne, aztán itt is akarna maradni?
    Mint például a kínaiak a vasúton.

    A türk rokonokhoz sokat utazott Orbán egy időben. Tudni kell, hogy mi vagyunk az egyetlen európai és keresztény nép közülük. (Mostanában persze jobban felkapott az arab és az afrikai muszlimok beözönlése, akik a volt nyugati gyarmattartó országokba mennek).
    Ablonczy Balázs történész írta a Keletre, magyar! c. könyvet. A dualizmusban, Horthy-korban volt ilyen elképzelés, hogy a magyar vállalkozók menjenek Keletre, és ott fektessék be a pénzt.
    Ennek a régi Magyarország esetében volt is realitása, mikor a magyar vasipar, járműipar külföldre exportált. Sajnos a diplomáciát leszámítva, ma Magyarországnak semmi súlya nincs arrafelé a kereskedelem területén. Ezek a rokon népek számban, és ipari nyersanyagokban messze felülmúlnak minket. Nekik csak érdekesség vagyunk, ugródeszka az Unióba.

  • jani
    2018 március 11
    2:51 du.

    „hanem török, meg a vele rokon nyelvű halász-vadász népek is élnek a tajgán. Sőt, nyelvi alapon a ma is nomád mongolokkal is nagyon sok a közös.”

    A lovas-nomád népek között nagyon sok államalkotó volt, pl. hunok, mongolok, törökök.
    A nem államalkotók, mint a kunok vagy besenyők beolvadtak vagy eltűntek az idők során.

    Még a 20. században is voltak olyan törzsek, akik nem ismerkedtek meg a mezőgazdasággal. Nem tartottak állatokat, csak vadásztak rájuk. Ez ma már egy egzotikum és a földrajzi tévéműsorok kedvelt témája. Viszont a 19. században ez inkább szégyennek számított a fejlett államok lakói szerint.

  • Almási Alma
    2018 március 11
    2:25 du.

    Még egyszer a történelemről.

    Én is leírhatnám, hogy az orosz megszállók állatok voltak, mert az én nagymamám történetesen ilyen irányú tapasztalatokat szerzett.
    Csakhogy a történészek munkáiból tudja az ember, hogy az orosz hadsereg hogyan működött, hogy az ottani katonákat mivel vadították be annyira.

    Tudjuk, sokszor leírtad, hogy te a történelmet is saját magad írod, nem csak a véleményedet róla. (Persze, ha fizikába merne így valaki belekontárkodni, itt virtuálisan máglyára löknéd, gúnyos szavak kíséretében.)
    Szerintem az embernek, mint máshol kifejtettem, három generációra visszamenőleg van érintettsége az eseményekben. A saját, a szülei és a nagyszülei életéből nyert tapasztalatok által. De akkor is lehet, hogy nem ismeri meg az ellenfél motivációját, ezért szükséges a történész, aki objektíven, nem ítélkezve elétárja azt.

    De természetesen nem kötelező a szerinted haszontalan humán tudósok munkáit forgatni, ha azokat csak haszontalan időtöltésnek tartod. Viszont rendkívül primitív hozzáállásnak tartom, ha egy természettudós lenézi a humán kollégáit, és ezzel még dicsekszik is!
    Higgyed azt, hogy mások csak azért olvasnak történészeket, mert nincs saját véleményük! Ezt a primitív tételt is magadtól találtad ki? Különben meg ha leírja itt valaki a véleményét, ami neked nem tetszik, akkor rögtön ezzel jössz elő, hogy mindenki hülye, csak te vagy helikopter …

  • Almási Alma
    2018 március 11
    9:54 de.

    Ne röhögtessen kérem mert még felhozok egy kofit hogy magamra buríthassam : DDDDDDDDDDDDDDDD

  • Hazudóssy:
    Inkább ne legyél őszinte.
    Mindannyiunknak jobb az úgy elhiheted…

  • hazai lámpa
    2018 március 11
    7:04 du.

    TE komolyan azt képzeled hogy bele fogsz vinni a veled való értelmetlen vita iszapbírkózásába?

    Néha az az érzésem elment az eszed.

    Há figyejjetek má !!
    Ezerszer rápirítottuk hogy ferdít csúsztat hazudik.
    Sakkor ártatlanul megkérdi ezeregyszeredre hogy hát mikor mit?

  • hazai lámpa
    2018 március 11
    7:12 du.

    Hát…ha én a TE Gézád lennék, akkó nem lennék a TE Gézád, me má régesrég megöltem volna magam…

    Tudod nekem jó a gyomrom, de van amitől azért még én is undorodok…

  • Almási Alma
    2018 március 11
    2:25 du.

    Még annyit, hogy nem tudom, miért csípi a szemed, ha itt valaki kedveli a történelem tudományt. Neked meg a fizika a kedvenced, de itt mégse veti senki a szemedre, hogy nem te fedezted föl a gravitációt!

    Egyébként szerintem már az is egy véleménynyilvánítás, hogy az ember mely tudósoktól idéz, hiszen nyilvánvalóan mindenki a kedvenceitől idéz. Ormoshoz hasonlóan Romsics is ahhoz az iskolához tartozik, amely szerint a történelem nem angyalok és ördögök küzdőtere. Nyilvánvalóan, aki veszi a fáradtságot, hogy felkutasson, és kijegyzeteljen történészi műveket, azért teszi, mert érdekli a korszak és a szerző. Tehát feltehetően van valami véleménye is, másképp nem adná tovább a megismert művet. Szerintem ez így logikus, dehát én nem vagyok fizikus.
    Neked láthatólag nincs kedvenced (kivétel a kommunisták), mert te mindenki fölött állónak tartod magad. Igazából soha senkiről nem írsz tisztelettel, esetleg a saját barátaidról meg rokonaidról (persze saját magad után)!

    És ráadásul az a vád, amit itt felhozol, mivel is bizonyítható? Hogy én nem mondok saját véleményt szerinted. Érdekes, mikor meg leírom, hogy mi a véleményem pl. az úttörőről vagy a rendszerváltásról, akkor rögtön jössz a mantrával. Pl. szerinted aki negatív véleményt fogalmaz meg a kommunistákról az csak identitás-zavaros, tapasztalatlan, naiv, megtévesztett ember lehet vagy komcsizik.

    Biztos sokszor tévedek én is vagy ellentmondásba, esetleg túlzásba keveredek. De te aztán olyan magas lóról osztod itt az erkölcsi felsőbbrendűséget, hogy Semjén Zsoca helikoptere átszállna alattad szarvasostul …

  • Geyza
    2018 március 11
    8:52 du.

    Géza, én sajnállak téged, te egy beteg ember vagy.

    „Ezerszer rápirítottuk hogy ferdít csúsztat hazudik.”
    Gézu, téged már annyi hazugságon kaptalak rajta, hogy két kezemen nem tudnám megszámolni. A legaljasabb kommunista pártpropagandákat adtad itt elő, arcpirulás nélkül. Pl. a papírtalpú bakancsokkal is lebuktál (sőt, én hívtam fel a figyelmed, hogy sokkal gyengébb felszerelésben voltak a musz-osok!), és van bőr a képeden úgy tenni, mintha semmi nem történt volna.
    De hát hogy is pirulna olyan valaki, akinek sötétebb a feje, mint a rothadt paradicsom …

  • Orsós Elemér,

    „Talán segítene ezen az en block politikusi mentalitáson, ha a beléjük helyezett kisemberi bizalom arcul csapását törvénybe iktatott anyagi és büntető retorziókkal is lehetne honorálni…”

    Van erre torveny (legalabbis jobb helyeken) de amikor a mediat is a „partunk es kormanyunk” szabalyozza, akkor atvilagitasrol szo sem lehet.
    Ha pedig valaki megis sokat pattogna meg veletlenul eluti egy auto.

    ——–

    hazai lámpa,

    „Géza, én sajnállak téged, te egy beteg ember vagy.”

    Hidd el, egyszerubb nem olvasni a semmitmondo butasagait.

    Hogy beteg lenne abban nem vagyok biztos, de nagyon ugy nez ki, hogy annak idejen nagyon belebonyolodott a komejnizmusba, ujabban pedig a „haladasba”, es nem tud „kibonyolodni” beloluk.
    Nagy ur az agymosas, es ha fiatalabb koraban nem jott ra, hogy hulyere vettek, akkor most mar igy marad.

  • Na, munkára fel! Látom, sok válaszolni valóm van… 😀

    jani
    2018 március 11
    2:51 du.

    Őseinkről…
    _genetikai őseink… Na, a magyar átlagember genetikja pontosan fedi az európai ember genetikáját, úgy tudom. Talán két ponton van minimális eltérés: A mongol folt (tudjátok, amit az X szemű „piros pötty-nek” értett félre a seggünkön… 😀 ) valamint a laktóz-érzékenység kissé nagyobb valószínűséggel fordul elő. Ez a két eltérés mutat ázsiai eredetű hordákra…

    _nyelvi őseink… tudomásom szerint ez az, ami a finnekre hajaz…

    _kulturális őseink… na, erről nem nagyon tudunk semmit, mivel Szent Istvánunk nagyon alapos munkát végzett annakidején, és még szájhagyományos sem nagyon maradtak…

  • Szikszai, a vicc jó, de a politikusról vallott nézeted nem. A gazdasághoz meg ilyesmikhez a politikus által maga mellé választott SZAKEMBEREKNEK kell érteni. Kapis? 😀

    Ronald Reagan csak egy jó érzékkel megáldott egyszerű színész volt, de jól választotta meg a szakértőit, azért lett olyan sikeres és népszerű elnök…

  • hazai lámpa
    2018 március 11
    7:03 du.

    Nem dörgedelmekről szólottam, hanem arról, hogy te magad tudd ott legbelül, hogy mi a helyes.
    Ha valódi, igaz híreket hozol, az jó dolog. Az ellen senki sem tiltakozik.

    Csak az a baj, hogy egyik hozzászólásodban állítasz valamit, másikban meg éppen az ellenkezőjét. Így aztán mindig hivatkozhatsz arra, hogy „hiszen megmondtam”… de mit nem mondtál te meg már eddig? Gondolom, azt hiszed, hogy ez a „pártatlanság”. De nem ez az. Ezért próbáltalak a lényegre, a saját erkölcsi állásfoglalásodra rávezetni…

  • Félek, kedves Lámpa, hogy én sokkal több történész-munkát olvastam az életem során, mint te. Csak nem ugyanattól a néhány történésztől, és még csak nem is ugyanazon politikai kurzus történészeitől, mint te…

    De hát édesistenem, még fiatal vagy…

  • Lámpácska, részemről végkifejlet:

    Írod:”Neked láthatólag nincs kedvenced (kivétel a kommunisták), mert te mindenki fölött állónak tartod magad. Igazából soha senkiről nem írsz tisztelettel, esetleg a saját barátaidról meg rokonaidról (persze saját magad után)!”
    ___________________

    Ellenkezőleg. Nagyobb tisztelettel vagyok MINDENKI iránt (irántad is), mint amit te eddig bárkivel kapcsolatban megfogalmaztál. De viszont a nézetek, vélemények felé nem tisztelettel, hanem elemzően és kritikával fordulok. Nem tudom, hogy érted-e a különbséget, de nem is érdekel…
    ***********************

    Írod: „szerinted aki negatív véleményt fogalmaz meg a kommunistákról az csak identitás-zavaros, tapasztalatlan, naiv, megtévesztett ember lehet vagy komcsizik.”
    _______________________

    Így van. Legtöbbször ez a véleményem, mert legtöbbször ez is az igazság. Vannak kivételek is persze. De te nem vagy kivétel.
    **********************

    Írod: „Biztos sokszor tévedek én is vagy ellentmondásba, esetleg túlzásba keveredek. De te aztán olyan magas lóról osztod itt az erkölcsi felsőbbrendűséget…”

    Anekdota egy neves professzorról az Orvosi egyetemen… Épp egy hölgyet vizsgáztatott a péniszről. A hölgy nem volt nagyon felkészült, habozott, amikor felrajzolta a testrészt a táblára… most hirtelen nem jut eszembe – mondta zavartan – hol van benne a csont… Kisasszony, dörögte rá a prof, azt maga CSAK ÚGY ÉREZTE!

    😀 😀 😀

    Utólag még hozzáteszem: Nemcsak a fizikát, hanem a humán tudományokat is tisztelem. A történészt, nyelvészt, meg a többit is. Azokat, akik betartják a tudományosság műfaji sajátosságait. Viszont még fizikában is előfordul velem, hogy valami eredménnyel nem értek egyet. De ez nem nagyképűség, hanem EMBERI és TUDOMÁNYOS alapkövetelmény: minden eredményt kritikával fogadni… Na, erre varrjál gombot… 😀

  • Hazudóssy:
    Azért vagyok beteg mert felháborít engem az ahogy a vén tömeggyilkos Horthyt fényezed itt ?

    Bakkanccs-kérdés:
    A fateromtól hallottam a papírból készült világháborús bakkancsokról, amit kiosztottak nekik mikor a frontra hurcolták őket.
    Ez miért lenne ” aljas kommunista propaganda” ?

    Az általános iskolai történelemórákon, az úttörő örsi gyüléseken, a vállalati KISZ-gyüléseken,demég a Néphadsereg politikai foglalkozásain sem hallottam többé róla soha !

    Most tőled hallottam róla itt ismét !
    Nyilván azért hánytorgattad fel ezt a nagy általánosságban nem ismert tényt mert pontosan tudod hogy úgy volt és igyekszel eltagadni azt is.

    Mert egy ócska hqazudozós horthysta propaganda-gép vagy.

  • Szikszai:
    „Belzebub, a link-ed nem mukodik.”

    https://www.contrib.andrew.cmu.edu/~randall/Readings%20W2/Horkheimer_Max_Adorno_Theodor_W_Dialectic_of_Enlightenment_Philosophical_Fragments.pdf

    Ez egy igaz hun link. Hun működik, hun meg nem.
    Most éppen működik.

  • Mondja már meg a korai újkor valamelyik itteni ismerője, ki volt az itt párszor emlegetett Szerencsés János? A szerencsés János nevet ugyan ismerem gyerekkoromból, de csak mint az egyik Grimm-mese főszeplőjét.

    Régebben olvastam egy, a Reconquista idején Spanyolországból vagy Portugáliából elűzött Snéor ben Efraim nevű szefárd-zsidóról, aki állítólag valami tilos szerelmi ügy miatt nem Németalföldre vagy a Magas Porta oltalma alá, hanem Magyarországra menekült, ahol (önként vagy kényszerből?) megkeresztelkedett, de ő a keresztségben a Szerencsés (Fortunatus) Imre – és nem János – nevet kapta.
    Ez utóbbiról folyt a szó, vagy valaki másról?

  • Almási Alma
    2018 március 12
    4:19 de.

    „Csak az a baj, hogy egyik hozzászólásodban állítasz valamit, másikban meg éppen az ellenkezőjét”

    Nem értjük egymás logikáját, de nincs ezzel semmi baj, amíg tudunk beszélgetni. Szerinted valószínűleg Jézus Krisztus is megzavarodott, össze-vissza beszélő személy volt, mert mondott sok mindent sok mindenről.
    Pl. egy helyen azt mondta, hogy a gazdagnak olyan nehéz bejutni a mennyországba, mint a kötélnek a tű fokán. Máshol meg azt mondta, hogy a szegények mindig veletek lesznek! Aki akar, az még Jézus munkásságába is bele tudna kötni, hogy miért nem jelentette ki egyértelműen, hogy a gazdagok rosszak, és el kell venni annak a vagyonát, akinek van!

    „Ezért próbáltalak a lényegre, a saját erkölcsi állásfoglalásodra rávezetni…”
    Lehet, hogy neked meglepő, de erkölcsi állásfoglalásokat nem csak úgy tud tenni az ember, hogy veri a demokrata mellét, és a Szeressük egymást gyerekek c. sláger szintjén erkölcsi igazságokat kinyilatkoztat!
    Az is egy erkölcsi állásfoglalás, hogy pl. az Édes Anna c. regényről beszélgetek, ahol egy elnyomott lelkületű cselédlány történetét mutatja be a szerző. Neked pl. egy szavad nem volt a gépiesen élő emberek sorsáról, pedig igazán kíváncsi lettem volna a véleményedre …

  • lámpa írta nekem:
    „Tudjuk, sokszor leírtad, hogy te a történelmet is saját magad írod, nem csak a véleményedet róla.”

    Kedves lámpa, én ugyan nem írtam ilyesmit, sőt eddig nem is gondoltam, de most, hogy mondod, VALÓBAN. A történelem annyira bonyolult, sokoldalú és szubjektív, hogy tényleg mindenki (a személyes és családi emlékei, tanulmányai, olvasmányai, elvei következtében) egy saját, külön, személyre szabott történelemben él. És ez így helyes. Szóval, okosat mondtál!

  • Almási Alma
    2018 március 12
    4:58 de.

    Ha én csak komcsizok, akkor meg rólad elmondható, hogy nácizol! A Horthy-korszakról szükségét érzed, hogy naponta szétkürtöld félbites véleményedet. Ez semmi más, csak a Két láb jó, négy láb rossz!-féle vélemények szintje.

    Ahogy Szikszai mondta, nem Horthyt védi ilyenkor az ember, csupán csak meg akarja érteni a korszakot. Ugyanígy a szocializmusról nem azért ír negatívumot a normális ember, mert a fidesz propagandát tolja, és téged sértegessen.
    Kissé irigylem az olyan embert, aki ezt a két korszakot el tudja intézni azzal, hogy az egyik oldalon álltak az angyalok, másikon az ördögök.

    ” EMBERI és TUDOMÁNYOS alapkövetelmény: minden eredményt kritikával fogadni…”
    Ezzel egyet is értenék, csak te itt föntebb legalább öt hsz-en keresztül toltad, hogy mi az, hogy itt történészeket merészelek idézni!? Hát vedd tudomásul, hogy nekem a történettudomány van olyan fontos, mint neked a fizika. Ha nem tetszik, akkor moderáltassál ki mindent, amiben történész van.
    Így jártál, de biztos nehéz elfogadni, hogy valaki nem a természettudósoktól ájul el tisztelettel. Főleg ha azok tolvajnyelven beszélnek, vagy közhelyes semmiségeket mondogatnak, amin elalszik az ember!

  • Geyza
    2018 március 12
    4:58 de.

    Nem vagyok orvos, tehát a diagnózist inkább mellőzném …

    „Most tőled hallottam róla itt ismét !”

    Ennek ellenkezőjére min. 10 hozzászólást tudnék csak itt a KMH-n előkaparni! Voronyezs, cukihara, tisztelthölgyeim, mavtelep stb, elnézést ha valakit kihagytam, nagyon sokszor elmondják a saját tudások szerinti tényeket a 2. v.háborúról. Ebben sokszor előbukkan, hogy „papírtalpú bakancsokban küldték ki a 2. magyar hadsereget a Donhoz”!

    Tehát vagy szenilis vagy, vagy letagadod a nyilvánvalót, és nem pirulsz közben! Tehát létezett ilyen propaganda, de a katonákkal kapcsolatban!
    Én is így hallottam sokáig. Ezzel szemben a mai tudásunk szerint az volt a probléma, hogy a magy. hads. felszerelését nem a mínusz 40 fokra tervezték, tehát nem volt vattakabátjuk és usanka sapkájuk, mint az oroszoknak. Mert nem arra a frontra készült a magyar vezetés a két háború közt.

    A musz-osokról úgy tudom, hogy civil ruhában küldték őket az országon belüli munkára, illetve a frontra. Erről több korabeli fénykép tanúskodik, vagy például a Karády Katalinról szóló filmben is így van (talán hiteles).

    Végül: az 1. v.háborúban voltak hadispekulánsok, akik valamiféle bőrkeverékből állítottak elő cipőtalpat, ami szétmállott pár hónapos használat után. Persze, a hadsereg is hibás volt, hogy ezt átvette, részben a hadiipar csökkenése okán.
    Sajnos, a háború után ebből egyoldalúan a zsidók hibáztatása került közbeszédbe, arról mindenki hallgatott, hogy minek kellett egyáltalán az 1.v.háborúba belépni.

  • Almási Alma
    2018 március 12
    4:25 de.

    „nem ugyanattól a néhány történésztől, és még csak nem is ugyanazon politikai kurzus történészeitől”

    Most akkor kérlek döntsd már el, hogy pontosan mi csípi a szemedet!

    1. Ha valaki történésztől idéz a KMH-n.
    2. Ha egy bizonyos iskolától idéz, ami történetesen a sokszínű szemlélet híve.
    3. Ha nem a komcsi történészkurzustól idéz.
    4. Ha valakit a történettudomány érdekel, nem a fizika?
    stb.

    Tisztelet. Sajnálom, én a nagyképű kioktatástól, hogy Most az egyszer még szóba állok veled, de ha nem úgy táncolsz, ahogy én fütyülök, akkor megnézheted magad-típusú dörgedelemtől mindig viszketést kapok. Valahogy nem jól viselem az ilyen ultimátumokat.
    Szerintem az is a tisztelet jele, hogy valakit nem írok le akkor se, ha nekem nem tetsző dolgokat mond. Én egyedül a trollokat nem szoktam tolerálni, akiken látszik, hogy szétoffolják a topikot, pl. parfümreklámot nyomnak be minden cikkhez, most persze csak példát mondtam. Mielőtt Géza nekem jönne, Horthynak helye van egy történelmi cikkben, mégha ő utálja is az illetőt …

  • Almási Alma
    2018 március 12
    4:19 de.

    „Nem dörgedelmekről szólottam, hanem arról, hogy te magad tudd ott legbelül, hogy mi a helyes.”

    Szerintem helyes, ha a történelmi tudásom próbálom csiszolni, és egy demokratikus fórumon urambocsá’ még beszélgetek is erről! Mert hobbim, és mert a magyarok történelme úgy alakult az utóbbi száz évben, hogy késhegyre menő vitákat kellett folytatni erről, és ez cseppet talán zavarja az embereket.
    Ha én olyan naiv, ingatag lélek lennék, ahogy te próbálsz beállítani, akkor meg se mernék mukkanni olyan témában, amit a „nagy” Alma nem engedélyez!

    Téged a fizika érdekel, de én soha nem üldöztelek, hogy miért szólalsz meg ebben a témában! Mondjuk volt itt egy Kordon Bleu nevű hozzászóló, az százszor érdekesebben írt, nem aludtam el a stílusán.
    Engem az irodalom és a lélektan is érdekel, az mikor várható, hogy ezeknek is nekimész, és felháborodsz, hogy hogyan fejezheti ki magát az ember egy irodalmi mű elemzésén keresztül?

    Majd ha kicsit toleránsabb lesz az itteni közvélemény, akkor direktben is leírom talán a véleményem, amit a családomnak szoktam tartogatni. Addig, amíg karaktergyilkosságok folynak, addig mindenki tanuljon meg virágnyelven olvasni, sajnálom.
    De igazán álszent dolog pont a karaktergyilkosságok elkövetőitől, hogy háborognak a virágnyelven, és mindenáron színvallásra késztetik a kritikus hozzászólót.
    Ugyanis ezt csak azért csinálják, hogy utána sárba tapossák az illetőt, mondhatni ez igazi komcsi módszer …

    „Komcsi” behelyettesíthető a „totális pártállami módszerekkel dolgozó propagandamunkás” kifejezéssel is, csak úgy hosszabb …

  • Hazudossy:
    Minek erőlteted? DDDDDDD ..,,,

  • Belzebub
    2018 március 12
    6:17 de.
    Szerencsés Jánosról én merészeltem itt szóllani, de amikor felfedeztem, hogy rosszul emlékszem a keresznevére, akkor azt utólag Imrére javítottam. És mellesleg a zsidó származásu létére bigott zsidógyűlölővé vált keresztény invizitor Tomas de Torquemada Spanyolországból a magyarországihoz hasonló zűrös pénzügyei miatt akarta az akkor még Snéor ben Efraimnak nevezett kincstárnokot máglyára küldeni, a tilos házastörést Magyarországon követte el, amit aztán csak -gazdag patrónusai segítségével- kikeresztelkedéssel tudott megúszni, de volt olyan menekülése is a budavári házából, amit a saját háza ablakából kötélen leereszkedve volt kénytelen végrehajtani. Mellesleg nem hiszem, hogy Németalföldön szeretettel fogadták volna lebukottként az akkor fénykorukat élő Fuggerek, kockáztatva az ö „jóhírük” kompromitálását. 😀

  • „Ha én csak komcsizok, akkor meg rólad elmondható, hogy nácizol! A Horthy-korszakról szükségét érzed, hogy naponta szétkürtöld félbites véleményedet. Ez semmi más, csak a Két láb jó, négy láb rossz!-féle vélemények szintje.”
    😀
    lámpa, most nagyon melléfogtál. Én ugyanis ELVBŐL nem írom le soha azt a bizonyos szót, amit te rámfogsz. Egyébként nem is gondolom senkiről sem, mert nem vagyok képben általában, és az egy nagyon összetett fogalom, nem olyan egyszerű, mint az általatok használt kifejezések. De azt már rég megértettem, hogy az általam leírt dolgokból csak ezt az állatfarmos idézetet tudod leszűrni… Hát istenem… Állítólag manapság egyre nagyobb probléma a szövegértés.

  • Almási Alma
    2018 március 12
    7:57 de.

    „Kedves lámpa, én ugyan nem írtam ilyesmit,”
    Még cikket is írtál róla! Hogy a nevelőmamád ismertette meg veled a kommunista párt történetét. Épp ezért nem hiszel azoknak, akik azt állítják, hogy őket üldözték a kommunisták. Szerinted a kulákok vagy a papok csak kitalálták, hogy őket üldözték vagy akadályozták valamiben.

    Természetesen a körömletépés vagy a Szabad Nép-félóra nem ugyanaz a súlyú bántalmazás, de valahol mindkettő kényszerítés.

    Máshol pedig nagymamád véleményét írtad meg a Horthy-korról. Ez természetesen szép és érdekes, de te konkrétan történelmi eseményeket helyeztél el az időben a konyhaasztal mellől!
    Ha mondjuk nagymamád szerint 1919-ben jöttek be a románok, az szerinted úgy is van!
    Nem zavar téged, hogy haditudósítások és más egyebek szerint a románok már 1918. novemberben átlépték a Vix-jegyzékben megállapított demarkációs vonalat.

    Ha valaki másképp tudja, mint a nagymamád, az szerinted vagy hazudik, vagy szerencsétlen, megvezetett idióta, aki Horthy/Orbán kottájából játszik!

  • Továbbá még lámpának: Semmi bajom sincs a történészekkel, az általad kedveltekkel sem, meg az általad megvetettekkel sem. Tőlem annyit idézhetsz, amennyi jólesik. Én csak a te SAJÁT véleményedet, a te saját elveidet hiányolom, ha már ennyire harcias vagy.. Mindenféle idegen gondolatok érdekében kompromittálod magad, aztán csodálkozol, ha Geyza sommásan nyilatkozik rólad…

    De sebaj… Egyszer a te fejed lágya is benő majd, meglátod… 😀

  • Hazudóssynak MUSZÁJ reagálnia mindenre.
    Még olyan dolgokra is válaszol amik el sem hangzottak.
    (Má úgyértem virtuálisan nem hangzottak el hehe)

    Hazudóssy „kézben tartja” itten a dolgokat.
    Vagy legalábbis azt hiszi.
    Mert ő olyan.

  • Ami pedig a „komcsikról” való véleményemet illeti, hát figyelmesebben kellett volna elolvasnod azt a cikket, amit írtam. De persze TŐLED nem is vártam semmit. Te úgy vagy „jó”, ahogy vagy. És lassan tényleg a Marcsi szintjére küzdöd le magad. Na jó, persze felbosszantottalak, értem. Majd kitalálok valamit, ami tetszeni fog neked… 😀

  • Almási Alma
    2018 március 12
    10:21 de.

    „Én ugyanis ELVBŐL nem írom le soha azt a bizonyos szót, amit te rámfogsz.”

    Alma, tudsz olyat mondani, hogy én itt egy megszólalóra azt mondtam, hogy komcsi? Nem a szocialista államban az MSZMP tagjaira, hanem itteni hozzászólókra?

    Nem tudsz, de ez nem akadályoz meg abban, hogy engem folyamatosan komcsizással vádoljál! Itt fönt is hányszor írtad, hogy én a kommunistákat szidom. Ha valaki leírja, hogy a kommunisták pártpropagandát alkalmaztak, akkor te rögtön gúnyolódsz, és kikéred magadnak, hogy ugyan, mit kell ezen lovagolni, el kéne felejteni a múltat stb.

    Bezzeg az előtte lévő korszak minden rezzenését nagyítóval figyeled, és feltételezed, hogy ha pl. valaki elböffentette magát 1923. február 28-án, akkor az csakis különösen aljas, fajelméleti megfontolásokból történt, és biztos volt valamilyen ostoba, antikommunista éle is, valamint elmaradott magyar nemes volt az illető …

    „az általatok használt kifejezések.”
    Nem muszáj hozzám többes számban beszélni, köszönöm!

  • Geyza
    2018 március 12
    9:57 de.

    Igazad van Gézám, rólad úgyis lepörög az igazság.

    Mondogasd tovább a hazugságaidat, hátha lesz olyan szerencsétlen, aki elhiszi!

  • Almási Alma
    2018 március 12
    10:26 de.

    „Én csak a te SAJÁT véleményedet, a te saját elveidet hiányolom, ha már ennyire harcias vagy.”
    Alma, az úttörőségről valamint a rendszerváltásról leírtam direktben a véleményem, rögtön megkaptam tőled, hogy csak félrevezetett idióták írhatnak erről negatívumot.

    Biztos csodálkozol, de nem vagyok mazochista, nem szeretem oldalakon keresztül olvasni, hogy mindenki hülye, aki tőled eltérő véleményt fogalmaz meg. Álláspontomat más módon is kifejezhetem, de lassan annak is vége szakad. Ugyanis te meg Géza most már mindenre lőttök, most már a pluralista történészek is bűnbakok, pl. sunyi megalkuvó mindenki szerintetek, aki nem ordítja hangosan az Abcug Horthy/Orbánt!

    Kösz, de ha a feljegyzéseket akarom olvasni az őrültek házáról, majd olvasom Dosztojevszkijt, nincs szükségem a KMH-ra.

    „Mindenféle idegen gondolatok érdekében kompromittálod magad,”
    Nem vettem észre, hogy kompromittáló lenne, ha valaki Bibliát idéz vagy Kosztolányit vagy Ormos Mária munkáit. Biztos többször is írhattam volna direktben a saját véleményemet, de most már torzóban marad az itteni munkásságom ebből a szempontból.:)

  • Hazudóssy:
    Bele fogsz bolondulni ebbe…csak szólok

  • Pont úgy mint OIM*

  • Almási Alma
    2018 március 12
    10:37 de.

    „És lassan tényleg a Marcsi szintjére küzdöd le magad.”

    Ez valami fenyegetés?
    A komcsikról szóló cikkedből pl. hiányoltam a szembenézést, hogy Bocs, ezt elszabtuk, elvtársak. Ehelyett másokra mutogattál, hogy ki mindenki volt felelős az eszme bukásárt.

    Persze, ha nem jól értelmeztem az írásod, akkor bocs.

  • Bocs.

    bukásárt=bukásáért

  • hazai lámpa
    2018 március 12
    10:41 de.

    Azt írod itt valahol hogy ócska kommunista propagandát nyomok.

    Merhogy a szar felszerelés amit imádott Horthyd adott az amúgy is megdögleni kihurcolt MUSZ-osoknak, az csak kommunista ócska propaganda volt.

  • Hazudóskám:
    De légy erős:
    Nemcsak a MUSZ-osok kaptak szar felszerelést hanem az egész dicsőséges Magyar Honvédség, úgy „am blokk”

    És..ez szépen vissza is ütött a Horthyra, családilag.

    A kölyke, (aki egyébként jó pilóta-cimbora volt az ekipázs szerint) egy Héjja tipusú vadászgéppel állt bele a földbe.

    Ennek az amúgy elég harcias megjelenésű gépnek a gyártását a MÁVAG az olasz Reggiane 2000 tipusú gépre alapozta, némi csúszópénz fejében az oolasz Caproni gyártól.

    Ez a RE2000 az egyenes koppintása az amerikai Seversky P35
    kb 1935.ös tervezésű vadásznak, ami már megjelenésekor -harcias külleme dacára- eléggé elavultnak és gyengécskének számított.
    A gép maga eléggé nehezen repülhető volt, ezért esett vele valami lapos-dugóhúzóba (állítólag ) Horthy IStván repülő főhadnagy.
    Talán ha a csúszópénzes szarakodás helyett a németektől vettek volna valami normális vadászgép-licencet, a Kormányzóhelyettes is életben maradhatott volna.

    A sors fintora hogy a Szovjetek elleni háború kikényszerítette a normális hazai vadászgép gyártást, de addigra már késő volt.
    Gépek voltak de tapasztalt pilóták és üzemnyag annál kevesebb.

  • Almási Alma,

    „Szikszai, a vicc jó, de a politikusról vallott nézeted nem. A gazdasághoz meg ilyesmikhez a politikus által maga mellé választott SZAKEMBEREKNEK kell érteni.”

    Ennek mi koze van ahhoz, amirol beszeltunk?

    ———–

    Belzebub,

    Koszi, ez valoban hun mukodik, hun nem. Letoltottem, majd elolvasom.
    No es a Szerencses Imrerol volt szo.

    ———-

    Lanyok,

    Mar egesz masrol vitatkoztok, mint amirol szo volt. Raadasul helyenkent szinte semmi ertelme…

    Azert erdekelne az Almasi kijelentese, miszerint HL sajat maganak ellentmondo hozzaszolasokkal rukkol elo. Lenne erre egy pelda is?

  • Hazai Lámpa:
    „Ezzel szemben a mai tudásunk szerint az volt a probléma, hogy a magy. hads. felszerelését nem a mínusz 40 fokra tervezték, tehát nem volt vattakabátjuk és usanka sapkájuk, mint az oroszoknak. Mert nem arra a frontra készült a magyar vezetés a két háború közt.”

    Ez így volt, azzal kiegészítve, hogy a harci létszámukhoz képest aránytalanul hosszú frontszakaszt kellett (volna) tartaniuk.

    Hazai Lámpa
    „A musz-osokról úgy tudom, hogy civil ruhában küldték őket az országon belüli munkára, illetve a frontra. Erről több korabeli fénykép tanúskodik, vagy például a Karády Katalinról szóló filmben is így van (talán hiteles).”

    A Karády filmet nem láttam de a dolog nagyjából helytálló. A muszosok kezdetben még egyenruhát viselhettek, szigorúan rangjelzés nélkül, sárga, illetve fehér karszalaggal de sok helyütt már 1940 végétől kezdve – ekkor még nem törvényesen – eltiltották őket az egyenruha-viseléstől. 1942. március 17-én jött ki a Magyar kir. Honvédelmi Minisztérium 55.000 eln.oszt./1942.sz. rendelete, ami törvényesen is megtiltotta a muszosok egyenruhaviselését, minden muszost civil ruha viselésére kötelezve.

    Hazai Lámpa:
    „Végül: az 1. v.háborúban voltak hadispekulánsok, akik valamiféle bőrkeverékből állítottak elő cipőtalpat, ami szétmállott pár hónapos használat után. Persze, a hadsereg is hibás volt, hogy ezt átvette, részben a hadiipar csökkenése okán.”

    1915-től fokozatosan megszünt a hadifontossági anyagok (köztük a bőr) szabadforgalma, helyébe az e célra létrehozott állami hivatalok szigorú elosztási rendszere lépett; az alapanyagot a félkészárut és a készárut is kizárólag az erre államilag kijelölt szerveknek, cégeknek, rendeletileg megszabott áron.lehetett eladni.
    Később, 1916-ban elrendelték a hulladék- és pótanyagok felhasználását. Ennek ellenére – vagy éppen ezért! – közismert volt és közfelháborodást keltett pl. a hadi bakancsok „minősége”.
    Nyilván bőven elfordult spekuláció, korrupció, feltehetően nem véletlenül hoztak szigorú törvényeket 1915-ben és 1916-ban a hadseregszállítások körüli visszaélések szigorú megtorlására, amelyeknek tudomásom szerint nem volt olyan nagy hatása.

    Hazai Lámpa:
    Sajnos, a háború után ebből egyoldalúan a zsidók hibáztatása került közbeszédbe,

    Már a háború alatt is. Vö.: Bihari Péter: Lövészárkok a hátországban. Középosztály, zsidókérdés, antiszemitizmus az első világháború Magyaroszágán. Napvilág Kiadó, Budapest, 2008. 286 old.

    Hazai Lámpa:
    „arról mindenki hallgatott, hogy minek kellett egyáltalán az 1.v.háborúba belépni.”

    Jó kérdés, sajnos túl hosszú lenne a megvitatása.

  • @Szikszai írta:

    „Mar egesz masrol vitatkoztok, mint amirol szo volt. Raadasul helyenkent szinte semmi ertelme…

    Azert erdekelne az Almasi kijelentese, miszerint HL sajat maganak ellentmondo hozzaszolasokkal rukkol elo. Lenne erre egy pelda is?”
    __________________

    Én egyáltalán nem vitatkozom lámpával. Mindössze kértem, hogy szedje össze magát, és a saját véleményével rukkoljon ki… de ettől megsértődött, és most sziporkázik, mint a döglődő tűzijáték… Azt hiszem, Geyzára kell bíznom, ő valami mérnökember, vagy mi…

    Sajátmagának ellentmondó kijelentéseinek se szeri, se száma, de én ugyan ki nem keresem ezeket, lusta vagyok hozzá. És őszintén szólva az sem érdekel, hogy elhiszed-e nekem, vagy sem… Én már azt is bánom (mint a kutya, aki kilencet kölykezett), hogy szóba álltam vele… 😀

    Ismered azt a nótát, hogy:
    „a becsali csárdában
    ecet ég a lámpában…”
    na, nekem most ez a dal jár a fejemben…

  • A cipótalpakról jut eszembe, hogy a feleségem vett egyszer nekem a kínai piacon egy szandált. Valami családi összejövetelre készültünk. A feleségem öltöztette a gyereket, ami nem volt egyszerű, mert folyton elszaladt. Én közben fel-le járkáltam és észrevettem, hogy valami potyog a lábbelim nyomában. Jobban megnéztem és láttam, hogy a szandálom talpa morzsolódik, mint a hungarocell. Nagy szerencse, hogy fiam öltöztetése hosszabb időbe telt, mert ha rögtön indulunk, a HÉV megállóig már teljesen szétmállott volna a szandál talpa. Így viszont, már a lakáson belül elvásott és módom volt lecserélni.

  • Almási Alma

    HL legfrappánsabb beszólása a „mazochista történelemszemlélet” volt, amivel talalom-ot jellemezte. 🙂 Mi ez, ha nem saját vélemény?

  • Szikszai
    2018 március 12
    11:56 de.

    Mondok én egy ellentmondást, mert Almára hiába vársz.:)

    Nem szokásom a komcsizás, de most le kell írnom, hogy Almával vitatkozva néha a Sztálin menyasszonya c. filmben érzem magam. Ahol a pártfunkci megmagyarázza a tornatanárnak, hogy a Vörös téren azért nem lehet focimeccset tartani, mert a „Vörös tér lejt”.

    1. Ha leírom a saját véleményem, akkor leginkább megvezetett idióta lehetek szerinte.
    2. Ha egy történésztől hozok forrást ugyanarról, akkor meg vélemény nélküli idióta lehetek csak, és miért nem mondom a sajátomat?
    3. Végül, ha már mindkét forrást kimerítettük, akkor eszébe jut, hogy ő nem is akar beszélgetni…:)

    (Ennek alesete, mikor azt kérte, hogy hozzunk példát a kommunista propagandára, biztos emlékszel. Én a cattarói matrózlázadást hoztam föl. Akkor rögtön eszébe jutott, hogy ő az írásos forrásokat nem kedveli …:)

    Ezért tűnhet néhol zavarosnak a vitánk, mert itt fájó kimondani, de talán két világlátás/generáció csap össze. Bármennyire nem szeretne az ember senkit megbántani, de ez sajnos nem megy sebek nélkül.
    Nem biztos, hogy Alma ezt tudatosan csinálja, mert ő végülis demokratának tartja magát, és a kommunistákról mindig többes szám harmadik személyben ír („ők”). Mintha ő soha nem lett volna az, hanem már az anyatejjel a demokráciát szívta volna magába.:)

  • Belzebub
    2018 március 12
    3:29 du.

    Miért vagy velem kedves? Ez valami csapda?

    Egyébként köszönöm a kiegészítést! Annak nem örülök, hogy a dédapám is ilyen körülmények között vonult harcba, de annak örülök, hogy nagyjából jól írtam le az eseményeket.
    Történészi munkák alapján szedtem össze, de a saját szavaimmal fogalmaztam meg.:)
    Illetve a hadiáruk minősége magyar írók háborús regényeiben is sokszor említésre kerül.

  • Geyza
    2018 március 12
    11:26 de.

    Géza, ha hiszed, ha nem, én sajnálom a 2. hadsereget, mert hatalmas emberi tragédia az, ami velük történt, kétes célok érdekében.

    Ugyanakkor úgy gondolom, hogy nem szép dolog őket ürügynek használni, hogy Horthyn üthessenek jó nagyokat az őt gyűlölők. Úgy gondolom, hogy a róluk való emlékezésnek a katonákról kéne szólnia, nem Horthyról.
    Még alig több, mint egy hete mínusz tizenöt fok volt Magyarországon. Kimaradt az esti busz, és egy órát kellett várnom a következőre. (Zárójelben, nagyon le van épülve a tömegközlekedés vidéki városokban, egyre rosszabb buszokkal járnak.)
    Mindezt utcai buszmegállóban, váróterem nélkül! Igaz, hogy télikabátban voltam és hótaposóban, de azért aggódtam, hogy ott az út szélén még észre se vesznek, ha elájulok. Szerencsére a férjemmel telefonos kapcsolatban voltam, és volt más utazó is.

    Lényeg, ilyenkor mindig a Don-kanyarban elesett katonák jutnak eszembe. Útitársam a doni áttörés részleteivel „szórakoztattam”, és kiderült, hogy az ő nagyapja valami katonatiszt volt. Megállapítottuk, hogy a nagy hideg is elviselhető, ha utána van hol felmelegedni az embernek.
    Az urivi áttöréskor az okozta a tragédiát (a harcban elesettek mellett), ha jól tudom, hogy szervezetlenül történt a visszavonulás. Kijev óriási távolságban volt, viszont a pihenő pontokon nem feltétlen volt szállás és melegedési lehetőség.
    Szerintem azért (is) kell emlékezni a katonákra (is), hogy lehetőleg ilyen ne fordulhasson elő újra! Illetve, aki mégis túlélte, az minek köszönhette? Helytállásnak, mások áldozatának?

    De a mai Magyarországon nem erről megy a vita, hanem azon, hogy minél nagyobbat üssenek a politikai szekértáborok tagjai egymáson!

  • HL,

    Ez is tipikus peldaja annak, amikor kozos alap nelkul nem lehet vitatkozni. Persze az ismeretek hianya, illetve bizonyos dolgok felismerese, vagy vagy annak hianya is okozhat gondot.

    En evekig vitatkozgattam muzulmanokkal a net-en. Ok egy teljesen mas tortenelmet ismernek, mint mi. Az ENSZ Altalanos Tanacsat is tulbecsulik, es termeszetesen nem hajlandok megnezni, hogy a masiknak igaza van-e? Az megzavarna oket a vak gyuloletukben. Allah nem szereti az olyasmit.

    Inkabb sorban tiltottak ki engem minden site-rol, ahol vettem a a faradtsagot es beideztem dolgokat meg az o kedvenc site-juktol is, az ENSZ-tol. Tobben be is igertek a „gyogyszert” az en iszlamofobiamra.

    Tehat felesleges mindkettotoknek tortenelmen vitatkozni, mert eloszor ehhez az kene, hogy az egyik fel felismerje mar vegre, hogy a kommunista „tortenelem” nem tortenelem.

    No es igen, amikor bemutattuk a tortenelemferditeseket, akkor sem ismerte el, hogy tevedett, mert neki ez elvi kerdes, nem tudomanyos. Ugyanugy, ahogy mellebeszelt, amikor elmagyaraztam neki, hogy a politika helyes megertesehez nem a jo erkolcsok szuksegeltetnek.

    A sogorommal lett kibabralva 1990-ben, o tortenelem szakos. A noverem mondta akkoriban, hogy adtak nekik egy szep nagy paksametat atolvasni valamikor a rendszervaltas utan, annyi volt a hazugsag, vagy a tenyek megdolgozasa, illetve elhallgatasa a korabbi magyar gimis tortenelemkonyvekben.

    Le mernem fogadni errol sem tud egyetlen megbizhato „haladotars” sem.

  • Alma, ” Geyza, ő valami mérnökember, vagy mi…”
    Hát én még a nyolc osztályt is fenntartásokkal kezelném..

  • jani
    2018 március 13
    5:52 de.

    Frappáns ??!

  • Hazudóssy:
    Nyal neked a helyi gyobberek károgó kórusa.
    Te..te kis álfüggetlen „objektív” dumagép.

  • Almási Alma
    2018 március 12
    3:34 du.

    Eltaláltad:
    Ipari szakember vagyok magam is, állatszámadó.
    (Ezt a hülyeséget Fricibácsi Mr. Karinthytól kölcsönöztem)

    Így tehát nem esik nehezemre felvállalni a feladatot, mivel megbízni szándékozol : DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

  • hazai lámpa
    2018 március 12
    8:22 de.

    Veled ellentétben nekem NEM feladatom h minden baller beírást itt aprólékosan kielemzgessek magamban.

    De te csak végezd a munkádat.
    Engem ugyan nem zavar.
    De a jogot fenntartom hogy körberöhögjelek vaskosabb hazudozásaid láttán.

  • hazai lámpa
    2018 március 13
    6:27 de.

    Há én elhiszem h sajnálod a II Kir. Magy Hds.-t de egy probléma van vele:
    Én általában csak az ömlengéseidnek első 3 sorát szoktam olvasni.

    Igy hát nemtom mit akartál ezzel a tudomásomra hozni.

    Ha kommunikálni akarsz velem (remélem nem) akkor légy rövid , frappáns, lényegretörő .
    Ismétlem : Három sor ! Ennyire vagy bekalibrálva nálam.

    Tudod nincs nekem időm szarakodni a nyakatekert nagyarázataiddal.

  • Szikszai
    2018 március 13
    11:26 de.

    Kommunista és kommunista között is van különbség.

    Van aki pl. azért lett baloldali értékrendű, mert beleszületett abba a korba, és az iskolában vagy a családjában politikai nevelést kapott. Van, aki a rendszerben megélhetést talált. Pl. egy értelmiségi, aki valami állami cégnél dolgozott. Vagy mint sok vidéki, akik ugyan nem tudták, mi az a marxizmus-leninizmus, de a nyolcvanas években háztájizhatott.

    Az antikommunisták is ugyanígy sokszínűek. Van, akinél családi hagyomány a kommunistaellenesség. Van olyan, aki általában nem híve a diktatúrának, akkor se ha az államtól, akkor se ha mondjuk a főnökétől vagy a kollegáitól, beosztottaitól érkezik az elnyomás.

    „Persze az ismeretek hianya, illetve bizonyos dolgok felismerese, vagy vagy annak hianya is okozhat gondot.”
    Az tényleg kissé megtévesztő, hogy ez az oldal demokratikusnak hirdeti magát, aztán azt hiszed, hogy a demokrata az udvarias, érdeklődő, megértő.
    Szerintem kevesebb kört futna mindenki, ha Géza képe lenne a fejlécbe a cím mellé téve! Mindenki tudná, hogy ő itt a takarító, az eltakarító hehe …

  • Geyza
    2018 március 13
    7:48 du.

    „Ismétlem : Három sor ! Ennyire vagy bekalibrálva nálam.”

    Géza
    hülye
    🙂

  • hazai lámpa
    2018 március 14
    8:02 de.

    Ez igaz de a tényen nem változtat.

  • hazai lámpa,

    „Kommunista és kommunista között is van különbség.”

    Kifelejtetted a volt szalasista verolegenyeket, a grofokat, nemes urakat es egyeb „elvtarsakat”, akik csak azert leptek bele halkan, hogy atmentsek magukat az kovetkezo korszakba, es lehetoleg vezeto pozicioban.

    De ezen tul is vannak kulonbsegek. Pl. a nyugati komcsik ezerszer hulyebbek, mint az orosz komcsik voltak annak idejen. Ezek tenyleg azt hiszik, hogy a Szu.-fele kommunizmus/cocjalizmus nem volt kozel sem ahhoz, hogy cocjalizmus vagy kommunizmus legyen. Pedig hat annal kozelebb nem is lehet jutni hozza. Ok meg mindig azt hiszik, hogy lehet eroszak nelkul is cocjalizmust csinalni, mikozben nem veszik eszre, hogy mar most ok is eroszakoskodnak a kotelezo agymosasukkal.

    “Persze az ismeretek hianya, illetve bizonyos dolgok felismerese, vagy vagy annak hianya is okozhat gondot.”

    Kifelejtettem itt a logika hianyat. Pl. most megneztem a „magas roptu” levelvaltasotok utan, hogy mire is valaszoltal a Geyzanak. Meg lehet halni a rohogestol…
    Azt irja, hogy csak harom sort olvas toled. Ha tehat 20 sort irsz, o akkor is tudja mi van benne, ha az elso harom sort elolvasta, es ennek alapjan kritizal. Eszre sem veszi, hogy ez teljesen logikatlan.
    Beismeri a sajat mely-butasagat es meg buszke is ra. No de hat ezert volt munkasor annak idejen.

    „Az tényleg kissé megtévesztő, hogy ez az oldal demokratikusnak hirdeti magát, aztán azt hiszed, hogy a demokrata az udvarias, érdeklődő, megértő.”

    Haaaat… a magukat demokratikusnak hivok kozott akad itt nehany, akiknek halvany goze sincs arrol mi is az a demokracia. Vagy mi a fasizmus, nacizmus, vagy eppen diktatura.

  • “Kommunista és kommunista között is van különbség.”

    Biza van/volt. Ha valaki komolyan tenni akart az országért, az emberekért, akkor igazán csak úgy tehette meg, ha belépett a pártba. Szerintem, Gorbi is egy ilyen volt.

  • szikszai, nem találkoztunk mi már a hajdani 168óra fórumán? Mert egyre ismerősebb vagy nekem… 😀

  • Jani,

    Gorbacsovra gondoltal?

    ———

    Almási Alma,

    Oda sosem irtam, es alig-alig olvastam barmit is onnan.

    Nehany magyar nyelvu zsido site-on kivul szinte sehova sem irtam. Sokaig tartott mire talaltam egy targyilagos magyar hirlapot, bar neha ott is van velemeny a hir mellett. Oda viszont nem lehet irni, csak a faszbuk vagy a twitter oldalara, de azokra nem megyek tobbe.

  • Szikszai
    2018 március 14
    11:27 du.

    Igen. Gorbacsovra meg a hasonlókra.

  • Szikszai
    2018 március 18
    3:58 du.
    Ezzel a beirassal egyetertek,es altalaban a beirasaidra. Mellesleg, aki kerdi, hogy van e kulonbseg kommunistak kozott. En csak egy ilyet ismertem, az Nagy Imre volt, azt is felakasztottak az elvtarsai.

  • hazai lámpa
    2018 március 14
    7:59 de.
    Latom, Te azt hiszed, hogy van kulnbseg kommunistak kozott, talan csak abban az esetben, ha az illeto tanult ember.
    Persze ott sem mindenki, a hivatalos part rangjatol fugg. \\\engem, ugyan elitelt \janko \paetr tanacselnok, 17 eves koromba m,ert az iskolaba
    n olyat mondtam, ami nekik nem tetsztt.
    Ez mind a felelmtol van, utolg belatom.
    Feltek attol, ami 1956 ban bekovetkezett.

  • Figyelő,

    „Latom, Te azt hiszed, hogy van kulnbseg kommunistak kozott… ”

    Tegnap este neztem nehany videot Venezuelarol. Ott bekesen gyoztek a komcsik, aztan szepen bekesen tonkretettek az orszagot, most pedig mar nem tul bekesen zarnak be minden elegedetlenkedot
    bortonbe.

    Ahogy a francia mondana, ha tudna nemetul: Once a commie, always a commie.

  • Mindenkinek, kellemes unnepeket kivanok!

  • Szikszai
    2018 március 22
    10:47 du.
    Ez valoban igaz!

  • Hazai Lámpa:
    „Miért vagy velem kedves?”

    Ez a kommentje valahogy elkerülte a figyelmemet. Szóval…

    Miért rágalmaz engem? 🙂 Nem voltam, és amennyire ember előreláthat, nem is valószínű, hogy kedves leszek Önnel. Ahogy itt a fórumon mással se, hiszen ahogy Önt sem ismerem személyesen, úgy senkit sem, és emberi számítás szerint nem is fogok sem Önnel, sem mással személyesen találkozni. (Az Ön esetében mindezt még az a személyes karakterhibám, pszichés adottságom is indokolja, mert idegenkedem a kissé hisztérikus megnyilvánulásoktól, reakcióktól, különösen akkor, ha azok ok nélküliek.)

    Hazai Lámpa:
    „Annak nem örülök, hogy a dédapám is ilyen körülmények között vonult harcba,”

    A családi legenda szerint, ami vagy igaz vagy nem, az enyém is, csak ő az ellenkező oldalon, önként és a Don-vidéknél sokkal melegebb égtájon.. A győzelem után állítólag folytatta, szintén önként, azok ellen, akiknek az oldalán addig harcolt. Nem ismertem, csak hallottam róla, és mint egyszer Ön is helyesen megjegyezte, a családi érzelmek általában csak a nagyszülőkig tartanak. A korábbi felmenők: legföljebb történelem. Utóbbi jó esetben sajátos szaktudomány, gyakran pedig csak legenda, mítosz.

    „de annak örülök, hogy nagyjából jól írtam le az eseményeket.”

    Erről van szó, nem pedig valamiféle „kedvességről”.