Botrány a jobboldali pártkongresszuson — Nem tudtak a konzervatívok kormányfőjelöltet választani

2018 március 10 7:52 du.3 hozzászólás

A négy órán keresztül tartó hírzárlat után, a Progresszív Konzervatív Párt vezetősége bejelentette: nem sikerült kormányfőjelöltet választani a június 7-ei Ontario tartományi választásokra, nem tudja a párt azt sem, hogy mikorra derül ki a pártelnöki választás eredménye és arra kérték a párttagokat, hogy hagyják el a kongresszusra kibérelt szállodai termet, mert lejárt a bérleti idő. Talán nem meglepő, hogy a Progresszív Konzervatív Párt tagjai bekiabálásokkal és méreggel fogadták a hírt, hogy az egész napot a kongresszuson töltötték, de valamiért nincsen eredmény. Azt mindenki kitalálhatja, hogy mi lesz a 2003 óta regnáló Liberális Párt üzenete a választáson: ha a Progresszív-Konzervatív Párt még saját kongresszusát is elbaltázta, hogyan tudnának kormányozni Kanada legnépesebb tartományában?

(A PC párt vezetése bejelentette: nincs eredmény, nem tudják, hogy mikor lesz eredmény és kérték: mindenki hagyja el a szállodát, mert lejárt a bérleti idő…)

A CBC közszolgálati média információi szerint a populista Doug Ford nyerte meg — bár kevesebb mint félszázalékos fölénnyel — a pártválasztást. Christine Elliott, a párt elit mérsékelt jelöltje azonban nem ismeri el az eredményt, amit állítólag már egyszer zárt ajtók mögött újraszámoltak. Úgy tűnik, hogy Elliott tábora az elektrónikus szavazás egyik technikai oldalát kifogásolja. Ugyanis a 64 ezer leadott szavazó közül 1.300 voks esetében problémák voltak az adott szavazó címével, illetve azzal kapcsolosan, hogy melyik választókerülethez tartozik az adott cím.

A Doug Fordot támogató PC frakciótagok közül (beleértve egy korábbi miniszter) többen a pártvezetés teljes lemondását követelik a pártkongresszusi balhé után. A Ford táborban sokak szerint a pártvezetése választási csalást követett el, mert nem akar kormányfőjelöltnek egy markánsan jobboldali, populista politikust. Fontos azonban kiemelni: semmilyen bizonyíték nincsen ilyen visszaélésre. Az viszont igaz, hogy a párt durván elhibázta a kongresszus alatt a hivatalos kommunikációt.

Ennél katasztrofálisabb helyzetet nem is lehet elképzeni egy párt számára három hónappal a tartományi választások előtt. Ilyen ajándékot még eddig soha nem kapott a Liberális Párt…

*

UPDATE (22:45): 22 óra körül, három órával azután, hogy a mérges párttagokat hazaküldték a katasztrófába fulladt kongresszusról, a PC Párt megerősítette: Doug Ford lesz a jobboldal kormányfőjelöltje.

3 hozzászólás

  • Érdekes elletmondás:

    PROGRESSZÍV ÉS KONZERVATÍV ?

  • Much ado about nothing…. (W.S.)

  • Christopher Adam

    Voronyezs–valóban kicsit furcsán cseng a név, de ez leginkább arra utal, hogy a párt történetesen középpárti a társadalmi kérdésekben, de konzervativ a gazdaság területén. Azon kivül érdemes kiemelni, hogy a kanadai jobboldaliság hagyományosan inkább a brit Tory ideológiára hasonlit, történetesen leginkább a Disraeli-féle “noblesse oblige”, közösség-központi (tehát nem individualista) hozzáállást követi.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.