Emléknyomatok – Fehér László kiállítása a Fészek Művészklubban

2018 március 24 5:21 de.1 comment

„Óriási érdeklődés mellett nyílt meg a 65. születésnapját ünneplő, Fehér László, festőművész EMLÉKNYOMATOK című kiállítása a Fészek Művészklubban. A tárlatot Pataki Gábor művészettörténész méltatta és egyben bejelentette, hogy a kiállításhoz kapcsolódva egy album is megjelent a Kossuth Kiadónál. Fehér László először 1981-ben állított ki a Fészek Galériában egy csoportos kiállításon, majd az 50. születésnapján már önálló tárlattal jelentkezett. A mostani tárlatán a legújabb, 2015-2017 között műveit láthatja a közönség.” (Kossuth Kiadó)

A Fészekben bemutatott nagyméretű vászonképeit rózsaszínnel festette meg, arra pedig a szürke és a fehér árnyalataival ábrázolta az alakokat. Így Fehér részben visszatért 1989-es rózsaszín korszakához, de jelen művei már más üzenetet hordoznak. – Egy olyan köztes színt kerestem, amellyel kifejezhető az emlékek álomszerűsége – mondja. A képek viszont nem nosztalgikusak, hisz bár a saját idejükben, egy konkrét időpontban játszódnak, Fehér érzékeny stílusának köszönhetően az időtlenséget sugallják. (…)

Fehér képei éppen ezért örvendenek nagy népszerűségnek, állítson ki bárhol Európában, az Egyesült Államokban vagy legutóbb, tavaly ősszel Pekingben, a The Parkview Museumban, ahová harminc, nagyméretű képpel érkezett, vagy Szingapúrban, ahol olyan nagy nevek mellett állított ki, mint az olasz festő, Michelangelo Pistoletto vagy brit Gilbert & George duó. Fehér nem titkolja műveinek lényegét: ő olyan alapvető emberi értékeket, helyzeteket ábrázol, melyek a világ minden pontján minden ember számára ugyanazt jelentik. – A szerelem ugyanúgy szerelem Párizsban, New Yorkban vagy Tokióban ahogy Budapesten – vallja Fehér. Az emlékeket idéző képeknek viszont nincs egyetlen olvasata, Fehér László családtörténetének és hétköznapjainak jeleneteit minden befogadó a saját személyes élményein keresztül értelmezheti.

A művész mostani kiállítására számos régi barát, családtag és rajongó érkezett, valamint jelen volt a kilencven éves Molnár Éva is, aki még az ifjú Fehért hívta meg ’81-ben a galériába. Így a megnyitó estéjén a köszöntők alatt megelevenedett a múlt, és ahogy Fehér képein, ha pár percre is, de megállt az idő.

INFÓ:

Fehér László Emléknyomatok című kiállítása április 8-ig látható a Fészek Galériában (7. kerület, Kertész utca 36.), hétköznapokon 15-21-ig, hétvégén 10-18-ig.”   (P. Szabó Dénes)

(forrás: Népszava Online)

Fotók: Gergely Bea

Fehér László festőművész

felesége, Geisler Edit

Molnár Éva művészettörténész

Pataki Gábor művészettörténész

1 Comment

  • Nagyon ügyesen megalkotott képek.Engem a szürke,rózsaszín festésmód a régi ,nosztalgikus kötés újság kötött modelljeire emlékeztet,és elsőre rátekintve erre a képre,azonnal ez ugrott be ,és nosztalgikus hangulat lett úrrá rajtam .Nagyon kifejezőnek érzem a képeket,mert annak is mond valamit egy-egy alkotás,aki nem maga a mű alkotója.Minden bizonnyal kevesebbet árul el ,idegen emberek számára,mint a mű alkotójának .